miercuri, noiembrie 29, 2023

Demența și-a găsit cuib în Parlamentul României

E de-a dreptul incredibil ce se întâmplă zilele acestea în viața politică românească. Parlamentul și comisiile lui așa-zise “de specialitate” ( toate mustesc de personaje cu studii universitare precare și titluri universitare cumpărate) s-au transformat într-o mașină de votat legi, proiecte, propuneri, amendamente, amendamente la amendamente care, teoretic, anunță că ar vrea să salveze România de la dezastru.
Rezultatul se anunță a fi tocmai la polul opus. Dacă anul acesta bugetul pare a se închide cu un deficit mult peste 4% (nu știu dacă ați observat, dar nici măcar cei mai înalți oficiali ai guvernului, în frunte cu premierul Ludovic Orban și cu ministrul de Finanțe, Florin Cîțu, nu se mai încumetă să avanseze o cifră fiindcă aproape zilnic apare câte ceva care trebuie plătit urgent, care are scadență, dar pentru care guvernarea PSD-ALDE nu a prevăzut fonduri, iar fostul ministru, Orlando Teodorovici dă nestingherit din gură fiindcă a avu grijă ca nici el, și nici d-na Dăncilă să nu își asume în scris nici urmă de răspundere), guvernanții promit că anul viitor vom avea un deficit bugetar de doar 3, 6%. Numai că, ce să vezi?, în ciuda apelului prim-ministrului Ludovic Orban care a cerut responsabilitate atunci când se fac propuneri pentru un nou proiect de lege cu impact bugetar, fiecare partid își încoardă mușchii, propune legi populiste, de natură să-i aducă la anul voturi în tolba lui electorală.
Sigur, poziția fruntașă o ocupă cei din PSD cărora le-a trecut prin tărtăcuța altminteri complet goală ideea dublării alocațiilor lunare pentru copii. De unde bani? Nu știu pesediștii în cauză că legea spune că nu poate fi angajată nici o cheltuială fără să îi fie indicată precis sursa de finanțare? Știu, dar vor să arate cât sunt ei de generoși, de grijulii și cât de răi la suflet liberalii.
Ca să vedem cât de neserios și iresponsabil este PSD-ul ajunge doar să amintim că un anume ins gras, unsuros, sulfuros, transpirat, cu figură de șef de alimentară de odinioară, oricând gata să îi servească preferențial, cu spinarea încovoiată și frecându-și slugarnic mâinile, pe tovarășii de la PCR, pe nume Adrian Solomon, introduce în bătaie de joc un amendament legislativ profitând de dezbaterile referitoare la eliminarea pensiiilor speciale, și pe urmă zice că a făcut-o doar așa, de kiki. Mai marii din partidul lui tot de kiki se dezic, dar amendamentul a trecut și unsurosul în chestiune care e președintele Comisiei de Muncă din Camera Deputaților râde iresponsabil, cu figura cuiva care are nevoie urgentă de ajutor medical psihiatric.
Nici liberalii nu se lasă mai prejos. După ce au adoptat legea referitoare la eliminarea supra-accizei la carburanți, acum ridică mâinile în vederea votării scăderii TVA. Cum ar putea să facă altfel? Ei au propus proiectul legislativ cu pricina din motive populiste pe vremea când erau în opoziție și acum nu au cum să voteze împotrivă.
Seara îl vedem la televizor pe dl. Florin Cîțu spunând că dacă toate aceste aventuri legislative vor deveni lege deficitul bugetar va sări anul viitor mult peste 5%. Doamna vicepremier Raluca Turcan , prezentă și ea pe micul ecran, dar la o altă televiziune, spune că guvernul se va vedea în situația de a recurge la prorogări masive.
Or, având în vedere demența care și-a găsit cuib în Parlamentul României mă aștept chiar să se propună și o lege de murături. Așa, ca-n Caragiale. Nimeni să nu mai aibă voie să plătească impozite și taxe. Mai mult. De ce să nu se adopte și o lege care să hotărască că nimeni nu mai are voie să muncească? Și să trăim toți pe datorie.
Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors.ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

2 COMENTARII

  1. O zicere asiatica ne spune cum ca politica este doar o vesnica razbunare . Din nefericire aceasta zicere isi are corespondent in situatia noastra politica .Parte din politicul romanesc nu doreste sa recunosca ceea ce cetatenii cer deja si ceea ce cetatenii au exprimat in clar la ultimile alegeri prezidentiale . Parte a politicului romanesc incearca in continuare sa deturneze sensul – glasului poporului – si sa destabilizeze prin decizii proprii o intreaga natiune. .Este momentul in care aceasta abordare trebuie oprita cu orisice pret . Nu putem merge mai departe daca aceasta forma politicianista, deja caduca , nu este oprita . Evidenta ne arata ca parte a politicului nu doreste instaurarea legii ,perceputa ca factor stabilizator al tarii .Tot evidenta ne arata nevoia unora (cetateni romani fiind ) de neacceptare a controlului asupra averilor ,asupra modalitatilor de acces la banul public , asupra diferitelor forme de coruptie . Deja societatea este divizata intre cei ce au drepturi si cei ce nu au drepturi . Totul se rezuma la cei ce pot avea pensii speciale si ceilalti , multi la numar , care nu pot avea aceste pensii . Esti magistrat , esti politist ,esti cadru militar , esti din serviciile secrete ,poti avea indiferent de rolul tau in cadrul acestor servicii , pensionare de lux . Pensia de lux nu poate fi acordata tuturor ,unde am ajunge , dar aceasta pensie poate fi acordata acelora ce magistrati ,politisti , cadre militare fiind au aratat ca merita aceasta diferentiere . Nu putem atribui pensii numite speciale , tuturor celor care fac parte din categoriile sociale aratate mai sus . Putem atribui pensii speciale doar acelora care efectiv s-au evidentiat in situatii ce le-au permis si in care au dorit sa participe efectiv ,situatii ce au generat nevoia imediata de premiere .Nu putem ignora insa sistemul NATO de acordare de pensii ,dar ne putem exprima pe categorii si situatii ce permit aceasta acordare . Este corecta abordarea PNL , ce contine o modalitate de uniformizare a pensiilor conform principului contributivitatii , dar aceste cazuri de exceptie ,ce privesc fapte deosebite in sistemul militar , politienesc , si de justitie trebuiesc prevazute separat si exprimate intr-o lege clara ,cu prevederi clare si cu reglementari juridice ce nu pot fi atacate in instanta . PNL ,nu este de preferat din motive politice o abordare comunistoida generalizata a unei legi a pensiilor chiar daca prin pilonul 2 ,3 sau 4 de pensii oferiti o sansa celor care doresc sa aiba o contributie suplimentara in momentul de pensionare . Nimeni nu va poate contracara atunci cind la nivel de pensie faceti ceea ce deja ati decis ,o pensie atasata contributiei fiecaruia ,dar este obligatoriu sa introduceti o pensie de exceptionalitate in cele trei mari teme discutate ca situatii si anume – MAGISTRATII -MILITARII -POLITISTII.

  2. Iti aduce aminte de vorbele Legionarului din romanul lui Hassel „Vino moarte, vino!” sau de povestea cu orchestra din salonul de pe Titanic care continua sa cante in timp ce vasul se scufunda. Poate ca e mai bine, asa cum am mai spus, singura sansa de repunere in drepturi a normalitatii e falimentul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro