marți, octombrie 26, 2021

Demența și-a găsit cuib în Parlamentul României

E de-a dreptul incredibil ce se întâmplă zilele acestea în viața politică românească. Parlamentul și comisiile lui așa-zise “de specialitate” ( toate mustesc de personaje cu studii universitare precare și titluri universitare cumpărate) s-au transformat într-o mașină de votat legi, proiecte, propuneri, amendamente, amendamente la amendamente care, teoretic, anunță că ar vrea să salveze România de la dezastru.
Rezultatul se anunță a fi tocmai la polul opus. Dacă anul acesta bugetul pare a se închide cu un deficit mult peste 4% (nu știu dacă ați observat, dar nici măcar cei mai înalți oficiali ai guvernului, în frunte cu premierul Ludovic Orban și cu ministrul de Finanțe, Florin Cîțu, nu se mai încumetă să avanseze o cifră fiindcă aproape zilnic apare câte ceva care trebuie plătit urgent, care are scadență, dar pentru care guvernarea PSD-ALDE nu a prevăzut fonduri, iar fostul ministru, Orlando Teodorovici dă nestingherit din gură fiindcă a avu grijă ca nici el, și nici d-na Dăncilă să nu își asume în scris nici urmă de răspundere), guvernanții promit că anul viitor vom avea un deficit bugetar de doar 3, 6%. Numai că, ce să vezi?, în ciuda apelului prim-ministrului Ludovic Orban care a cerut responsabilitate atunci când se fac propuneri pentru un nou proiect de lege cu impact bugetar, fiecare partid își încoardă mușchii, propune legi populiste, de natură să-i aducă la anul voturi în tolba lui electorală.
Sigur, poziția fruntașă o ocupă cei din PSD cărora le-a trecut prin tărtăcuța altminteri complet goală ideea dublării alocațiilor lunare pentru copii. De unde bani? Nu știu pesediștii în cauză că legea spune că nu poate fi angajată nici o cheltuială fără să îi fie indicată precis sursa de finanțare? Știu, dar vor să arate cât sunt ei de generoși, de grijulii și cât de răi la suflet liberalii.
Ca să vedem cât de neserios și iresponsabil este PSD-ul ajunge doar să amintim că un anume ins gras, unsuros, sulfuros, transpirat, cu figură de șef de alimentară de odinioară, oricând gata să îi servească preferențial, cu spinarea încovoiată și frecându-și slugarnic mâinile, pe tovarășii de la PCR, pe nume Adrian Solomon, introduce în bătaie de joc un amendament legislativ profitând de dezbaterile referitoare la eliminarea pensiiilor speciale, și pe urmă zice că a făcut-o doar așa, de kiki. Mai marii din partidul lui tot de kiki se dezic, dar amendamentul a trecut și unsurosul în chestiune care e președintele Comisiei de Muncă din Camera Deputaților râde iresponsabil, cu figura cuiva care are nevoie urgentă de ajutor medical psihiatric.
Nici liberalii nu se lasă mai prejos. După ce au adoptat legea referitoare la eliminarea supra-accizei la carburanți, acum ridică mâinile în vederea votării scăderii TVA. Cum ar putea să facă altfel? Ei au propus proiectul legislativ cu pricina din motive populiste pe vremea când erau în opoziție și acum nu au cum să voteze împotrivă.
Seara îl vedem la televizor pe dl. Florin Cîțu spunând că dacă toate aceste aventuri legislative vor deveni lege deficitul bugetar va sări anul viitor mult peste 5%. Doamna vicepremier Raluca Turcan , prezentă și ea pe micul ecran, dar la o altă televiziune, spune că guvernul se va vedea în situația de a recurge la prorogări masive.
Or, având în vedere demența care și-a găsit cuib în Parlamentul României mă aștept chiar să se propună și o lege de murături. Așa, ca-n Caragiale. Nimeni să nu mai aibă voie să plătească impozite și taxe. Mai mult. De ce să nu se adopte și o lege care să hotărască că nimeni nu mai are voie să muncească? Și să trăim toți pe datorie.
Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors.ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

2 COMENTARII

  1. O zicere asiatica ne spune cum ca politica este doar o vesnica razbunare . Din nefericire aceasta zicere isi are corespondent in situatia noastra politica .Parte din politicul romanesc nu doreste sa recunosca ceea ce cetatenii cer deja si ceea ce cetatenii au exprimat in clar la ultimile alegeri prezidentiale . Parte a politicului romanesc incearca in continuare sa deturneze sensul – glasului poporului – si sa destabilizeze prin decizii proprii o intreaga natiune. .Este momentul in care aceasta abordare trebuie oprita cu orisice pret . Nu putem merge mai departe daca aceasta forma politicianista, deja caduca , nu este oprita . Evidenta ne arata ca parte a politicului nu doreste instaurarea legii ,perceputa ca factor stabilizator al tarii .Tot evidenta ne arata nevoia unora (cetateni romani fiind ) de neacceptare a controlului asupra averilor ,asupra modalitatilor de acces la banul public , asupra diferitelor forme de coruptie . Deja societatea este divizata intre cei ce au drepturi si cei ce nu au drepturi . Totul se rezuma la cei ce pot avea pensii speciale si ceilalti , multi la numar , care nu pot avea aceste pensii . Esti magistrat , esti politist ,esti cadru militar , esti din serviciile secrete ,poti avea indiferent de rolul tau in cadrul acestor servicii , pensionare de lux . Pensia de lux nu poate fi acordata tuturor ,unde am ajunge , dar aceasta pensie poate fi acordata acelora ce magistrati ,politisti , cadre militare fiind au aratat ca merita aceasta diferentiere . Nu putem atribui pensii numite speciale , tuturor celor care fac parte din categoriile sociale aratate mai sus . Putem atribui pensii speciale doar acelora care efectiv s-au evidentiat in situatii ce le-au permis si in care au dorit sa participe efectiv ,situatii ce au generat nevoia imediata de premiere .Nu putem ignora insa sistemul NATO de acordare de pensii ,dar ne putem exprima pe categorii si situatii ce permit aceasta acordare . Este corecta abordarea PNL , ce contine o modalitate de uniformizare a pensiilor conform principului contributivitatii , dar aceste cazuri de exceptie ,ce privesc fapte deosebite in sistemul militar , politienesc , si de justitie trebuiesc prevazute separat si exprimate intr-o lege clara ,cu prevederi clare si cu reglementari juridice ce nu pot fi atacate in instanta . PNL ,nu este de preferat din motive politice o abordare comunistoida generalizata a unei legi a pensiilor chiar daca prin pilonul 2 ,3 sau 4 de pensii oferiti o sansa celor care doresc sa aiba o contributie suplimentara in momentul de pensionare . Nimeni nu va poate contracara atunci cind la nivel de pensie faceti ceea ce deja ati decis ,o pensie atasata contributiei fiecaruia ,dar este obligatoriu sa introduceti o pensie de exceptionalitate in cele trei mari teme discutate ca situatii si anume – MAGISTRATII -MILITARII -POLITISTII.

  2. Iti aduce aminte de vorbele Legionarului din romanul lui Hassel „Vino moarte, vino!” sau de povestea cu orchestra din salonul de pe Titanic care continua sa cante in timp ce vasul se scufunda. Poate ca e mai bine, asa cum am mai spus, singura sansa de repunere in drepturi a normalitatii e falimentul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Cine sunt adevaratii „crizatori”?

Din toata aceasta costisitoare, frustranta, murdara, dar, vai, pilduitoare tevatura, remarc cateva lucuri precise: 1. Criza a avut...

Democrație, decizie colectivă, raționalitate, știință, medicină

Mă tem că numele Nongqawuse nu e prea cunoscut. Era o fetiță din tribul Xhosa, din Africa de...

Criza de carburanţi din S.U.A. şi România din anul 1979 şi limuzinele utilizate de politicienii comunişti de la Bucureşti în perioada 1957-1979

În cursul şedinţei din 25 iulie 1979, Nicolae Ceauşescu a propus şi membrii Comitetului Executiv al C.C. al P.C.R. au aprobat majorarea...

Preşedintele unui stat eşuat

Preşedintele Iohannis a trecut de la plimbările cu bicicleta şi recomandările practicării terapeutice a golfului la gestionarea crizei sanitare. Ca de atâtea...

Când sursele de energie care ar trebui să stopeze schimbarea climei nu mai funcționează din cauza schimbării climei…

Toleranța va atinge un asemenea nivel încât oamenilor inteligenți li se va interzicesă mai gândească pentru a nu-i ofensa pe imbecili.Autor...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.