marți, noiembrie 30, 2021

Demisia ministrului Botis si scheletele din dulapul PD-L


Imi propusesem sa nu mai scriu pe marginea problemelor de moralitate din politica romaneasca dar demisia ministrului Botis si reactiile consemnate cu aceasta ocazie mi-au schimbat decizia.

Nu sunt adversar al PD-L. Dimpotriva, dupa ce de la PSD si PNL mi-am luat orice speranta, imi doresc sa ma duc la vot in 2012 si sa votez nu cu raul cel mai mic ci cu  speranta de redresare morala, economica si sociala a tarii.

Nici dupa lectia europeana prilejuita de cazul Adrian Severin se pare ca PD-L n-a invatat nimic, dar absolut nimic.

Dupa ce s-au lamurit public  resorturile legate de afacerea Botis, in care sotia domniei sale castiga 8400 lei lunar pe un proiect aprobat rapid si finantat de unitatea de management aflata in subordinea sotului, era clar conflictul de interese, acceptat ca atare de ministru si platit prin demisia nu de onoare ci de dezonoare.

Lucrurile devenisera clare pentru toata lumea, mai putin colegii si sefii dlui Botis.

Iata ce declara Mircea Toader, lider important al PD-L:

„Daca este o chestiune de moralitate, este problema personala a dansului. Mai ales ca s-a sesizat si ANI. Sa asteptam intai sa vedem ce pozitie are ANI, apoi, sigur ca decizia ii apartine in totalitate”.

Aceeasi placa. Ceeace stia tot satul, nu e clar si pentru Mircea Toader, mai trebuie decizie a ANI sau hotarare definitiva si irevocabila a instantei. Adica peste cateva luni sau cativa ani, cand se va fi uitat totul.

Reactia vehementa a UE in cazul Severin, faptul ca  2 deputati, aflati in situatie similara cu Adrian Severin, au demisionat instant din Parlamentul European, nu a insemnat nimic pentru schimbarea atitudinii conducerii PD-L, asa cum, in optimismul meu incurabil, sperasem la un moment dat.

Mai grav, Mircea Toader nu intelege ca moralitatea unui ministru nu este „problema personala a dansului”. Lipsa sa de moralitate afecteaza grav, din secunda doi, guvernul, partidul care l-a trimis in guvern si, pana la urma, imaginea Romaniei in lume, in orice caz in fata partenerilor din UE. Dar de, cand e sa  aperi interesele de grup nu mai conteaza nimic, nici macar imaginea Romaniei.

Ce zice Emil Boc? Il califica pe Botis un om „onest” si asteapta concluziile ANI sau, si mai bine, decizia definitiva a instantei, peste 5-6 ani. Perdeaua de fum dupa care se ascund ca de obicei penalii din PD-L.

Mai este un lucru pentru care am decis sa revin asupra chestiunii. Mihai Politeanu si-a luat sarcina dificila de a inventaria aici lista politicienilor, de la toate partidele, trimisi in judecata sau condamnati pana in 2010 inclusiv. Ei bine, de la PD-L gasim nu mai putin de 14 nume sonore, fosti si actuali demnitari sau  persoane cu functii importante in stat. La care se adauga inca doi deputati, Monica Ridzi, Dan Pasat si Cristian Poteras, primarul Sectorului 6 Bucuresti, trimisi in judecata de curand, in 2011.

Lista e impresionanta

Iata  nume sonore din PD-L, persoane trimise in judecata de catre DNA, sau condamnate definitiv:

 • Monica Ridzi, deputat
 • Dan Pasat, deputat
 • Cristian Poteras, primar sector 6, Bucuresti
 • Mantog Ionel, fost secretar de stat, director la CNLO;
 • Popescu Cosmin Mihai, deputat;
 • Dobra Nicolae, senator;
 • Pandele Sorin Andi, deputat;
 • Iordache Gratiela, fost secretar de stat;
 • Cazacu Marinica, fost prefect de Ialomita, presedinte PDL Ialomita;
 • Gutau Mircea, fost primar Ramnicu Valcea, condamnat definitiv;
 • Dicu Nicolae, viceprimar Ramnicu Valcea, condamnat definitiv;
 • Falca Gheorghe, primar Arad, secretar executiv al PD-L;
 • Diaconu Gbriel, viceprimar Slatina;
 • Solomon Antonie, primar Craiova;
 • Cozma Ion, primar Negresti;

Adica, patru deputati, un senator, mai multi primari de mari municipii, secretari de stat, etc.

Au fost ei dati afara din functii sau din PD-L, asa cum a facut Parlamentul European si PSD in cazul Severin? Nu. Deputatii au imunitate si sustinerea partidului, ex-primarul Solomon a fost reales seful filialei PD-L Craiova, iar condamnatul definitiv Gutau Mircea a devenit, dupa condamnare, nici mai mult nici mai putin decat cetatean de onoare (?) al orasului Ramnicu Valcea, cu votul consilierilor PD-L.

Prin comparatie cu actiunea furibunda a Parlamentului European impotriva parlamentarilor din lotul Severin, actiunea PD-L fata de proprii „soldati”, avand probleme cu justitia, il plaseaza pe continentul african.

Nu ma mir ca PSD n-a invatat nimic din episodul Bivolaru si l-a repetat in cazul Nicolescu. PSD este sortit sa nu invete niciodata nimic. De asta o  tine langa cu redistribuirea, cu statul asistential, cu „sa dam oamenilor”. Ce sa dam, nu se stie, ca de unde nu e…

De la PD-L aveam insa  alte asteptari.

Mai este ceva. Speranta ca relansarea economica ii va face pe alegatori sa uite de taierile de salarii, ajutoare, pensii, este copilareasca. Se anunta nori negri la orizontul economiei mondiale. Grecia se apropie de faliment, Portugalia are nevoie urgent de sprijin din partea UE, fiind in zona euro, bursele se prabusesc dupa ce agentia S&P a plasat datoria Americii (14.300 miliarde dolari), in zona negativa a ratingului,  Japonia nu-si revine dupa catastrofa indurata. Este posibil sa revina criza si mai puternic, asa cum se tem multi experti. Si atunci, adio relansare economica in Romania. Ce mai ramane din credibiliatea PD-L? Mai nimic. Doar ca a luat masuri curajoase, cand era clar ca ne indreptam spre dezastru. Prea putin.  Iar lista de penali de-a dreptul, nu doar imorali, prezentata mai sus, va atarna ca piatra de moara de gatul PD-L.

Demisia ministrului Botis arata ce trebuia facut de mult, cu toti cei aflati pe lista. Daca nu de buna voie, atunci fortati de partid.

Cand va afla PD-L cat de mult il costa acceptarea penalilor in randurile sale, va fi prea tarziu.

Distribuie acest articol

23 COMENTARII

 1. „PD-L n-a invatat nimic, dar absolut nimic”.

  Ha. Trebuie sa ai o mare doza de naivitate sa speri asa ceva. And I mean a big one.

 2. Public corruption poses a fundamental threat to our national security and way of life. It impacts everything from how well our borders are secured and our neighborhoods protected…to verdicts handed down in courts…to the quality of our roads, schools, and other government services. And it takes a significant toll on our pocketbooks, wasting billions in tax dollars every year.

  http://www.fbi.gov/about-us/investigate/corruption

  merita citite exemplele….

 3. Domnule Vlaston, ca sa schimbi un partid intreg ai nevoie de timp si oameni. Nu e usor in Romania, unde Iliescu si clica lui din PSD a furat atat de mult incat toti s-au molipsit.
  Dar iata ca noi vrem totul dintr-o data si nu se poate. In fiecare zi apar noi descinderi, Igas isi face treaba mai bine decat toti ministrii internelor din 89 incoace la un loc. Justitia a inceput sa-i incarcereze pe hoti: Voicu, Staicu. Necolaiciuc a sosit, Vineri ajunge si Popa. Se adopta legi mai bune decat in trecut: legea pensiilor in care o gramada de securisti luau mai mult decat iau pensionarii in USA, etc.
  Rabdare, PDL e format din zeci de mii de oamenii iar oamenii se schimba greu. Dar inceputul e bun!

 4. Superficial si inexact ! D-le Vlaston , vad ca ati facut o lista cu toti membrii PDL cercetati sau condamnati in ultima perioada. Sunteti naiv daca va inchipuiti ca la PDL sunt doar ingeri, dar…. v-as reaminti(se pare ca ati uitat) ca o lista se incepe de la pozitia 1 si se termina unde vreti d-voastra, ori ce ati enumerat in articol incepe pe la pozitia 50(cifra e aleatoare) Ati trecut ca simplonul prin PSD, PNL cu scuza puerila ca de la ei nu mai aveti nici o speranta, ori o lista de probleme se rezolva in general de la cap si nu de la coada si va dau un reper pentru numarul unu: Adrian Nastase. Sunt convins ca o puteti continua cu o simpla documentare.Nu mai pun la socoteala faptul ca din profesor jurnalist v-ati transformat in anchetator, acuzator si judecator. Am sa va citez”:Dupa ce s-au lamurit public resorturile legate de afacerea Botis, in care sotia domniei sale castiga 8400 lei lunar pe un proiect aprobat rapid si finantat de unitatea de management aflata in subordinea sotului, era clar conflictul de interese, acceptat ca atare de ministru si platit prin demisia nu de onoare ci de dezonoare.

  Lucrurile devenisera clare pentru toata lumea, mai putin colegii si sefii dlui Botis”

   • Cata vreme in competitia politica sunt doar partidele „de la care nu mai nadajduiti nimic” si PD-L, este (totusi) curios ca remarcati doar problemele PD-L, nu?

    Nu-i vorba de partizanat, dar atacand doar unul dintre competitori nu-i sprijiniti tocmai pe cei de la care nu mai aveti nici o speranta? E paradoxal sau…?!

    [ Domnule profesor, nu vorbesc aici despre partizanat si nici nu pun problema intr-un mod partizan: nu neg problemele evidente de moralitate pe care le are PD-L, ok? ]

    P.S. Mai am o problema: pare sa existe o diferenta importanta (morala, politica si… estetica) intre PD-L si Guvernul PD-L. Despre asta nu vorbim?

    Paste Fericit!

 5. Punctul acesta de vedere este unul corect, doar ca eu privesc problema si din alt punct de vedere, mult mai larg. Cit de des vedem demisii de onoare in jurul nostru nu neaparat de la politicieni? Auzi colegul de serviciu ca se plinge toata ziua, insa nu schimba ceva si desi nu-i de acord cu managementul nu-si da demisia de onoare. Primeste mustrarea pt. cine stie ce boacana si apoi tace milc sa nu fie dat afara, nicidecum sa-si dea demisia de onoare. Unde vezi onoarea la multe alte institutii ale statului si nu numai acestea (firme sau asociatii private, etc.), in scoli, biserica, armata, media, etc. ?
  Onarea la romani trece mai intii prin stomac, dar oricum ar trebui sa fie ceruta ca in acest caz al ministrului Botis in mult mai multe locuri, pina la nivelul strazii. Sigur, romanii nu sint nemti si mai e mult pina departe, doar sa nu judecam politicienii cu alta masura decit omul simplu de pe strada (chiar daca acesta nu-i platit din bugetul de stat). Despre onoare nu discutam doar cind salariul vine de la stat sau esti ales sau numit in functii mai mari, cin in multe alte cazuri unde ar trebui sa fie aplicata. Sper sa discutam mai mult si despre acele cazuri.

 6. Mai intai ar trebui sa mai si poata sa-nvete d-le Vlaston. Din pacate, nu numai ca pdl dovedeste aceleasi apucaturi precum predecesorii, dar, ceea ce este evident pt oricare persoana cu bun simt,:prin modul de guvernare & comportament, prin tampeniile denumite popos „asumari legislative” determina lumea sa creada ca „inaintasii” lor chiar erau inteligenti.
  Si o spun cu parere de rau pt credinta* celor care i-au votat, candva.
  Asta nu inseamna ca incredintarile directe (unele de zeci de milioane de euro) in care s-a dovedit „specialist” un ex-ministru „liberal” ori „disparitia” banilor din privatizarea BCR ar fi dovezi de glagorie. Sau „contractele” semnate de „capitani-de-giudete” gen livusor-de-teleorman, mircea-viteazu-de-prahova, marean-playboy-de-vrancea…etc.

  *se poate citi credulitatea

 7. Inca ceva. Cand e vorba de coruptie, am pretentii de la toti politicienii, indiferent de partid. Chiar si de la USL. Momentan, avem cea mai rapida demisie dintre toti politicienii

  • Momentan avem un sef de partid (cel real, nu cel de paie) cu reactii instinctive rapide si niste linii de comunicatie bune. Altfel, dupa cum afirma si un actual prim-ministru, problema era cunoscuta mai demult si considerata, bineinteles, normala (asta ca sa nu zic… onesta).

   • in anii ’30, FBI a ales mai INTAI sa se ocupe de jefuirea bancilor si abia apoi de celelalte delicte. Noi il cam uitam pe Nastase si il rastignim pe Botis. Nu spun ca Botis nu a facut ceva (ce anume numai ANI si apoi instanta vor SCRIE), dar sa nu taram cadavrul lui Botis pe sticla iRTV si A3 si sa-i ascultam diatribele lui Nastase.

    • Am inca memorie buna, uit greu. Ceea ce va doresc si dumneavoastra.
     Televiziunea, ca sursa de informare, nu ma intereseaza, mi se pare a fi un mod de a risipi timpul. Oricare televiziune. Prefer sa imi culeg singur decit sa astept sa imi dea altii.

 8. Textul fiind cu referire la „elita” politica, ar trebui ca si titlul sa fie formulat in conformitate.
  Adica nu „scheletele din dulap” ci „scheletii din dulap”. Ca la „carte”!

 9. Nici un partid din Romania nu se va putea reforma,după părerea mea,in lipsa unei justitii oarbe,dar eficiente,total opusa creatiei psd care inca functioneaza,din păcate. Aproape orice in tara noastra trebuie impins de la spate.In afara de o justitie reala si ziaristii-evident cei putini care pot fi numiti astfel-au un rol foarte important in reformarea FORTATA a unui partid politic,prin dezvaluirea de cazuri precum cel al lui Botis. Imi pare foarte rau ca nu vad o „curatire” a PDL de persoanele din lista Dvs.de mai sus,pentru ca,din punctul meu de vedere,acest partid este singurul pe care l-as putea vota.

 10. dle profesor, ca matematician (si presupun si jucator de bridge) stiti ca fit-ul perfect e numai o intamplare. Deci rar o persoana gaseste partidul perfect. Ramane ca ne alegem cel mai bun fit, ergo „raul cel mai mic”. Cat este de pernicios acest rau e doar o chestiune de perceptie.

 11. Intilnesc adesea exprimari de genul: „De la PD-L (sau yyy) aveam insa alte asteptari.” Cred ca adesea contribuim noi insine la dezvoltarea unui mit: Un partid politic este o asociatie unitara care ar putea fi rezumata la doua, trei litere. Ei bine, nu este asa! De la Emil Boc sau de la Mircea Toader, ca persoane, te poti astepta la ceva! De la PDL, NU! Pentru simplul motiv ca asocierea voluntara intrun partid nu are in mod comun o doctrina, o anumita valoare morala sau un curent filozofic. In absolut toate partidele se simte o singura motivatie a activistului din teritoriu sau de la virful piramidei – accesul la putere, chiar daca puterea este materializata diferit in functie de pozitia in care se afla in structura de partid. Nu exista nici un fel de deosebire intre partidele politice din Romania. Exista deosebiri intre cei care le conduc! Ei fac mici diferente chiar daca nu determina, cu adevarat, cultura organizatiei. Ei nu se pot abate de la modul organizatiei de a face politica pentru ca altfel ar fi schimbati. In ceea ce priveste cazul „onestului” domn Botis, este clar ca nimeni nu l-ar critica in organizatie pentru ca face ceea ce „este de bun simt” sa faci pentru oricine – sa sifonezi bani din zona publica in zona buzunarului propriu, folosindu-te de pozitia publica! A da un asemnea mesaj catre membrii de partid, tocmai in prag de alegeri interne este ca si cum ai fluiera in biserica. Domnul Botis a fost insa „onest” (cinstit in acceptiunea de partid) pentru ca nu a facut greutati si nu a mai opus rezistenta (si credeti-ma ca ar fi putut) de indata ce era clar ca, fiind vorba de bani europeni, deznodamintul era inevitabil. Despre cinstia si onestitatea in acceptiunea laica nu are rost insa sa mai vorbim.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Stefan Vlastonhttp://stefan-vlaston.blogspot.com/
Candidat din partea ARD la Camera Deputatilor la alegerile din decembrie 2012 Profesor de liceu, director de liceu in perioada 1990-2008, Presedintele asociatiei EDU CER- Educatie si Cercetare. Preocupari in domeniul politicilor educationale, in privinta calitatii educatiei, a managementului educational. Contributii in media scrisa si audiovizuala, pe temele privind educatia, formarea profesionala si cercetarea.

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Echipa câştigătoare a Preşedintelui Iohannis

La un an de la alegerile parlamentare, România are, în fine, o echipă câştigătoare : alianţa  social-liberală  şi-a definitivat lista de miniştri...

De ce majoritatea modelelor climatice sunt „fierbinți”?

O bună parte din articolele mele publicate pe această platformă discută modele (simulări) ale variațiilor unor parametri climatici precum concentrația de CO2,...

Despre felonie si sperjur

Domnule Klaus Iohannis, Cand Marius Manole si Radu Paraschivescu v-au returnat decoratiile, a fost vorba de o despartire lipsita de orice ambiguitate....

Metroul la Otopeni – marele eșec al unor politicieni mărunți

Eșecul magistralei de metrou M6: 1 Mai – Aeroportul Otopeni este eșecul politicienilor preocupați să dovedească faptul că nu se poate, în...

De ce s-a întâmplat ce s-a întâmplat în ultimele luni în România

Cele mai vizibile probleme din ultimele luni în România au ținut de 3 crize – criza în sănătate (Valul 4 de Covid...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro