miercuri, iulie 17, 2024

“Democrația iliberală” rusească și hărțile ei hibride

În actualul context al izolării sale pe plan internațional (manifestată, chiar organizată ca reacție la politicile rusești cu efect destabilizator în plan regional și global promovate de Moscova din 2014 până în prezent – Crimeea, Donbas etc.), pentru Moscova a devenit un imperativ consolidarea aparatului propagandistic în țările în care există componente ale “lumii rusești” (în general fostele state sovietice; în particular Ucraina, Republica Moldova, Georgia, care manifestă tendințe sistemice de “evadare” și emancipare față de Moscova), precum și în țări în care există fie premise interne fie interese directe ale Moscovei de a exploata în interes propriu realitățile interne din aceste țări ce pot desubstanțializa orientarea pro-europeană și pro-atlantică a acestora. România se înscrie astfel într-o geografie mai largă a interesului propagandistic al Moscovei, manifestat și instrumentalizat în mod insistent, mai ales în ultimii ani.

În termeni strict diplomatici, Federația Rusă are întregul drept de a se folosi de prerogativele sale pentru propagarea propriei ideologii. Pe de altă parte, în mediile analitice europene, se evidențiază că mijloacele propagandistice rusești depășesc în mod sistemic cadrul unanim acceptat la nivel internațional, prin combinări ezoterice ale propagandei cu dimensiuni hibride gen fake news, dezinformare, manipulare, elemente de război informațional etc.

Un alt context favorizant al recrudescenței propagandistice a Federației Ruse în exterior îl reprezintă demersurile recente ale președintelui Federației Ruse de a consolida solidaritățile interne prin amplificarea rolului ideologic al marilor mituri din cultura și istoria Rusiei – a se vedea aici unele din propunerile de modificare a Constituției țării, printre care cele privind definirea familiei și statuarea constituțională a credinței în Dumnezeu ca elemente de identitate ale lumii rusești într-o lume care își autodevoră rădăcinile, identitățile etc. În acest context, propagarea în exterior a proiecției rusești privind istoria universală reprezintă un instrument ideal de consolidare a așa-numitei “democrații iliberale”, concept aflat în plină ascensiune nu numai la estul, dar chiar și la vestul României.

Insistența Moscovei de dată recentă în acest domeniu trebuie privită și într-un context mai larg, al populismelor aflate în ascendență în întreaga Europă și chiar în lume. Întreaga lume pare a se reproiecta, a se reinventa ideologic, iar instrumentele cu impact maxim și investiție minimă țin de noua “armă” hibridă inventată și rafinată în laboratoare de “înaltă precizie hibridă”. Mesajele populiste sunt ușor de creat și gestionat de către arhitecții hibrizi, ieftine și cu posibil impact devastator.

În fine, se apropie cu pași repezi celebrarea, la Moscova și de către Moscova, a împlinirii a 75 de ani de la sfârșitul celui de-al doilea război mondial (mai 1945 – mai 2020), iar conducerea Rusiei are în vedere exploatarea cu pompă a acestui “jubileu” pentru a exprima, deopotrivă în plan intern și extern, forța modelului “democrației iliberale”, mai ales în contrast cu îmbătrânirea prematură a conceptului alternativ, încă funcțional în Uniunea Europeană în acest moment, al “democrației liberale”.

Modelul “democrației iliberale” are în centrul său conservarea (și promovarea) prioritară a ideologiei naționale în detrimentul unor coeziuni, asocieri sau integrări externe mai largi, în care naționalismul iliberal vede mereu competitori perverși sau riscuri ontologice. Este de la sine înțeles că festivitățile de la Moscova sunt pregătite și anticipate minuțios, prin mici evenimente externe care să asigure succesul acestora, iar în acest sens pare firească o activare a instrumentelor diplomatice rusești, prioritar în țările din Europa Centrală și de Est. La festivitățile de la Moscova, din mai a.c., și-au anunțat deja prezența o serie de oficiali europeni, printre care și președintele Franței, Emmanuel Macron, care are intenția de a proiecta în mentalul colectiv european, cu sprijinul consistent al omologului său rus, teza (confuză și chiar primejdioasă, a) unei “Europe de la Lisabona la Vladivostok” – o Europă altfel decât una strict geografică, ne fac să înțelegem mesajele Parisului și Moscovei.

În opinia mea, ar fi de preferat ca, în relația bilaterală româno-rusă, să se utilizeze cu precădere instrumentul-cadru pe care ambele părți au convenit să îl creeze pentru atenuarea asperităților și confruntărilor ideologice, respectiv Comisia comună româno-rusă pentru studierea problemelor izvorâte din istoria relaţiilor bilaterale, inclusiv pentru problema Tezaurului României depus la Moscova în perioada Primului Război Mondial. Deși activitatea acestei Comisii a fost reluată recent, rezultatele activității ei rămân încă modeste, iar eu aș aprecia că părțile pot găsi în acest instrument o platformă perfectă pentru organizarea unui minim consens cu privire la soluțiile necesare a fi adoptate în vederea atenuării asperităților generate de “problemele izvorâte din istoria relaţiilor bilaterale”. Utilizarea acestei platforme poate aduce părților beneficii reciproce și pe termen lung mult mai importante decât exploatarea unilaterală a discursurilor de catedră.

Dobrogea, prin profilul geopolitic substanțial pe care îl are în ecuația de securitate din regiunea extinsă a Mării Negre (profil pe care numeroși experți, inclusiv cei ai Asociației Casa Mării Negre, îl evidențiază cu fiecare prilej), prin existența istorică a unei puternice comunități turco-tătare (relevantă pentru actori externi mai ales prin conexiunile directe și indirecte cu Peninsula Crimeea), precum și prin angajamentele de securitate din ce în ce mai ferme pe care le au și le exprimă în Dobrogea partenerii strategici ai României și aliații ei din NATO, reprezintă un “teren perfect” pentru mesaje propagandistice, acțiuni politico-diplomatice și intervenții hibride care pot decredibiliza sau descompune, aici, principiile “de aur” care guvernează politica externă a României pe dimensiunea ei securitară în întreaga perioadă post-comunistă (integrarea de jure și de facto în UE și NATO, consolidarea profilului nostru de țară membră a NATO și UE, consolidarea garanțiilor de securitate conferite de Alianță, consolidarea parteneriatelor strategice cu țări care pot oferi garanții de securitate – d.e. SUA, stabilitate și predictibilitate în regiunea extinsă a Mării Negre, relații bune cu țările vecine etc.).

Totodată, ar fi prematur și chiar hazardat să apreciem că Dobrogea ar reprezenta o țintă propagandistică predilectă a actorilor străini. Harta și geografia proiectelor propagandistice externe se exprimă, paradigmatic, pe un areal extrem de întins și cu mijloace care depășesc, în consistență, eficiență și impact preconizat, cadrul unor “banale” prelegeri academice – folosindu-le totodată pe acestea și integrându-le într-un proiect mai amplu, un soi de “mașină postmodernă de asediu” care are rolul de a împiedica, proiectiv, coeziunea euroatlantică, precum și extensia liberă a conștiinței liberale a Europei, a modelului său cultural, a mirajului Europei și a coeziunii euroatlantice către popoarele din vecinătatea estică a ei.

Distribuie acest articol

18 COMENTARII

 1. Multumesc pentru articol. Din pacate condamnatii, anchetatii si (inca) neprinsii care conduc Romania nu vad mai departe de propriile buzunare, ce sa mai vorbim de viitor si pozitii ferme. Cu exceptia recenta a blocarii rusului care venea sa ne spuna ca nu suntem de ginta latina (:-)), nimeni nu are curajul sa se opuna Rusiei. Expresia „democratie iliberala” e falsa. Ori e democratie, ori e dictatura. Iar in Rusia acum e o dictatura (nu exista opozitie, presa si ziaristii independeti critici sunt ucisi, Putin se pregateste de inca doua mandate). Russia Today, Sputnik etc trebuie blocate in toata lumea democratica. Dar cine sa o faca? Putin joaca la nunta ministrului austriac de externe, Macron il periaza sa „apere” Europa…

 2. Daca Rusia si-a creat „portavionul Crimea” ce ne impiedica sa- l avem pe al nostru, adica NATO in Dobrogea ? nu cred ca mainifestatiile din Mai vor avea impactul dorint de Moskova, Rusia fiind doar a 5 roata la caruta, ce vedem acum este inclesterea intre sistemul liber occidental si modelul mai mult sau mai putin autocrat practicat in Asia, model care poate fi acceptat mai usor decat decat modelul idologic rusesc, atocratiile asiatice neavand nici o dimesiune ideologoca, exceptie Corea de Nord, nici macar cel chinzesc chiar daca pare a fi unul comunist.
  Asia poate fi modelul viitorului si in occident daca apar tendinte clare in randul politicienilor, toate miscarile de dreapta fiind intr-o anumita masura raspunsul occidental.
  Oamenii sunt dispusi sa renunte la mult daca statul le poate garanta necesitatile de baza, venituri indestulatoare, asistenta de tot felul si libertate de miscare, in aceste conditii chiar ca nu mai intereseaza pe nimeni in ce sistem traieste.
  Vom vedea in ce masura acest virus va fi gestionat in Europa si SUA, Europa incepand sa dea rateuri, Italia fiind catastrofa maxima. Cu cat numarul mortilor va mai mai mare cu atat va fi mai usor schimbarea paradigemelor politice, mai putin in Marea Britanie, druml ales de ea fiind altul, nu stim cum va pute arata, sunt convins, datorita vechilor traditii, acesta tara nu poate fi rapusa atat de usor, de nici o ideologie venita din afara.

 3. În același context geo-politic, ”o țintă propagandistică predilectă a actorilor străini” ar putea deveni și Transilvania, date fiind năzuința unei ”Ungarii Mari”, promovată intens, pe toate canalele mediatice și social-economice, de către vecinii noștri din vest, precum și relația extrem de apropiată și asiduu cultivată de către partea maghiară dintre Viktor Orban și Vladimir Putin. Nu poți ști niciodată dacă vorbele lui Stalin, care au ”pedepsit” Ungaria, dând României Ardealul, nu ar putea avea un traseu invers, din gura lui Putin, ca ”pedeapsă” pentru orientarea pro-occidentală și cvasi-integrarea euro-atlantică a țării noastre…

  • In acest context Ungaria s a apropiat de URSS, insa Viktor Orban este constient ca daca Armata Romana ajunge a IIII a oara la Budapesta atunci cronicarii de istorie vor avea chestii triste de mentionat despre Viktor Orban si acolitii lui

   • @ un domn:
    Armata Romana nu mai are niciun motiv sa intre pentru a ‘n’-a oara in Budapesta. Ungaria este aliata Romaniei in NATO si tara sora in cadrul UE. Haideti sa ingropam securea razboiului (cu care sincer noile generatii atat din Romania cat si din Ungaria nu prea mai au nimic de a face) si sa conlucram pentru bunastarea ambelor tari in cadrul UE. Nu isi mai au niciun rost astfel de fitile.

    • Nu sunt convins de bunele intenții ale actualei conduceri de la Budapesta ! Budapesta este membru NATO când ii convine ! Când NU ii convine lasă pe Dmitri Rogozin sa zboare cu avionul in spațiul lor aerian !
     Nu e ciudat ?

  • nici macar cel chinzesc chiar daca pare a fi unul comunist.

   Portretul lui mao zedong peste tot, propaganda rasei superioare, sinizarea istoriei, masacrele opozantiulor, recoltarea de organe pe viu pentru „donatori benevoli”, sinizarea (chinezificarea) istoriei, apelativele „ale poporului”, nu dovedesc catusi de putin existenta comunismului in people’s republic of china, nici macar in visele lui xi jinping si a bandei de la shanghai.

   Nu cumva si Luna este o holograma ?

 4. Acelasi lucru se poate spune in mai multe feluri, in functie de agenda.
  De examplu: „Modelul “democrației liberale” are în centrul său conservarea (și promovarea) prioritară a ideologiei globaliste în detrimentul unor coeziuni, asocieri sau integrări interne organice si istorice, în care internationalismul cosmopolit vede mereu competitori perverși sau riscuri ontologice.”

  Sau: Modelul “democrației liberale” are în centrul său distrugerea (și discreditarea) prioritară a identitatii naționale în folosul unor coeziuni, asocieri sau integrări externe mai largi, care devin oarbe fata de competitori perverși sau riscuri ontologice pentru identitatile traditionale.

  Se face mult caz despre fake newsurile rusesti, desi cand vine vorba de exemple concrete, acestea sunt cam rare. Iata unul: „Photographs showing long lines of buses were shared with the untrue claim that they were used to ship paid anti-Trump protesters to various cities.”
  In acelasi timp, vedem in fiecare zi in titlurile ziarelor: „gay marriage”, „abortion rights”, „trans women are women”. Care minciuna e mai mare: ca la protestele anti-Trump au fost participanti platiti, sau ca doi barbati se pot casatori intre ei, ca o mama are dreptul de a-si ucide copilul, si ca barbatii se pot transforma in femei?

  Am descoperit de curand pe Youtube un tanar doctor in stiinte politice, canadian moldovean care explica democratia iliberala ruseasca pe intelesul occidentalilor. Post-modernii, in special, ar trebui sa rezoneze cu acest tip de argumentatie.

  • Viziunea “globalista” de la Potemkin și Ecaterina are roade in 2020 : Alexandr Dughin și poama acra uniunea eur-asiatica ; in mod convenabil și mai ales Vital ( in sensul de a avea grija de viața proprie ) orientarea României către Occident este Fireasca !
   Orientarea din Trecut a României către URSS a demonstrat timp de 6 decenii ca nu ni se potrivește !
   Reincalzirea ciorbei de către Dughin și preluarea ei in Romania de către Liviu Pkesoisnu și alți pionieri pro URSS nu este in regula !

 5. Oricum am trata problema, istoria e clară: de-a lungul istoriei Rusia ne-a răpit 20-25% din teritoriu, respectiv Bucovina de Nord, Basarabia şi Bugeacul. În particular, problema tezaurului.
  Ce se poate discuta cu Rusia în aceste condiţii, mai ales că România nu este sprijinită de „Europa noastră”, ba dimpotrivă, Germania şi Franţa fac jocul Rusiei în Estul european, trădând pe rând în favoarea Rusiei Moldova( Transnistria), Georgia( răpirea Osetiei), Ucraina( anexarea Crimeiei şi a conflictului din Donbass). Nici SUA+UK nu dau semne că ar fi prea interesate de Est, decât poate de Ucraina.
  Ca urmare, România nu poate deschide discuţii/ negocieri cu Rusia fiindcă singură nu are putere de discuţie/ negociere. Putin ar râde să se prăpădească dacă te duci la el cu năframa-n vârf de băţ cerând marea cu sarea.
  Pe de altă parte, cred că Rusia ar dori o îmbunătăţire a relaţiilor politice şi diplomatice cu Polonia şi România, dar în termenii ei. Dar atât timp cât Europa nu vrea asta, celor două ţări nu le rămâne decât cartea SUA+UK+NATO. Măcar e o şansă, Europa nu ne dă nicio şansă.

  • Cam așa: este destul de etic să-i trădezi pe unii mici și proști, mai ales că ai au obiceiul de a „întoarce armele” din când în când. Pe de altă parte, cred că Putin doarme cu Patriarhul la căpătâi, să-i fie aproape dacă are coșmaruri despre cum e umilit la un simpozion de membrii Casei Mării Negre.

  • Cu altfel de oameni la Bucuresti, ambasada rusiei era demult expulzata si consulatele inchise, iar cetatenii rusi trimisi acasa, indiferent de culoare.
   Fara a uita admiratorii, precum Ernu, Puric, Nastase, Serban Nicolae…
   Activele firmelor poprite, etc etc.
   Asta ar fi daca Romania n-ar fi in continuare satelit al rusiei, in anumita masura.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Dorin Popescu
Dorin Popescuhttp://contributors
Președinte fondator și în exercițiu al Asociației “Casa Mării Negre / Black Sea House” (think-tank de politici publice la Marea Neagră), din iulie 2017. Este vicepreședinte al Asociației “Inițiativa pentru Cultură Democratică Europeană” / ICDE, fost diplomat (cu misiuni diplomatice efectuate la Moscova, Cernăuți și Sarajevo), analist politic, eseist, critic literar și cadru universitar (fost lector la Universitatea “Andrei Șaguna” Constanța, Facultatea de Științele Comunicării și Științe Politice). A absolvit cursurile Facultății de Litere și Teologie a Universității “Ovidius” din Constanța și este doctor în filologie, din 2012, cu teza “Paradigma constituirii discursului literar la Constantin Noica”. Este autorul volumelor “Noica. Bătălia continuă” (Editura Ideea Europeană, București, 2013, debut în volum), “Figuri ale textului anteic” (Editura Ideea Europeană, București, 2016), “Răzbunarea barbarilor. 2000 de ani fără Ovidiu la Tomis” (Editura Ideea Europeană, București, 2017) și “Captivi la Pontul Hibrid” (Editura Ideea Europeană, București, 2021). A publicat cca 200 de lucrări, studii, eseuri, recenzii, articole tematice, în diferite reviste culturale și științifice din România şi din străinătate, este coautor de programe tematice şi cursuri universitare în domeniul relaţiilor publice si al istoriei şi discursului presei româneşti și deține premii naţionale de eseu şi critică literară. Principalele preocupări sunt legate de politică externă, studii politice, eseistică, studii culturale, istoria culturii, critică literară etc.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro