marți, octombrie 3, 2023

Demonii

Începând de ieri, Victor Ponta aduce tot mai frapant cu Piotr Stepanovici Verhovenski, socialistul nihilist din Demonii lui Dostoievski. Dintr-un bufon ridicol, „nici prost, nici deştept, destul de modest înzestrat şi căzut din lună”, cum singur se descrie, Piotr Verhovenski (cu care, iată, Victor Ponta împărtăşeşte mai mult decât iniţialele) devine aproape pe neaşteptate liderul despotic şi, în cele din urmă, criminal al unei grupări socialiste anarhiste care urmărea răsturnarea ordinii de stat în Rusia.

În romanul lui Dostoievski, acţiunile iniţiale ale grupului condus de Verhovenski sunt mai degrabă ridicole: prima lor mare acţiune vizează sabotarea unui bal organizat de Iulia Mihailovna în beneficiul institutoarelor din gubernie. Discursurile anarhiste radicale ale lui Verhovenski par iremediabil aruncate în ridicol de miza infimă a acţiunii propriu-zise. Anarhismul lui Verhovenski arată mai degrabă a bufonadă.

Metamorfoza lui Verhovenski din bufon în lider criminal se petrece în momentul în care îi obligă pe membrii grupării anarhiste să-l ucidă pe Şatov. Abia sângele primei victime îi transformă pe sabotorii de baluri în grupare criminală. Şi abia acum demagogia devine crimă, iar bufonul demagog, lider terorist.

După schimbarea neconsituţională a preşedinţilor celor două Camere, Victor Ponta se afla în faza sabotării balului. Acum, după ordonanţa de urgenţă care modifică prevederea Constituţiei privitoare la numirea şi inamovibilitatea judecătorilor din CCR, Victor Ponta se transformă din bufon demagog în atentator la ordinea de stat.

Spus scurt, CCR-ul e Şatovul lui Victor Ponta. Sigur, e vorba de o crimă simbolică – dar încălcarea spiritului Constituţiei e echivalentul sângelui vărsat al lui Şatov. Abia după ce ordonanţa de urgenţă prevalează asupra Constituţiei, ucigându-i spiritul, sabotorii balului devin în sfârşit demoni.

Însă e doar o chestiune de timp până când demonii vor redeveni o turmă de porci. De asta să nu ne îndoim. Ne-o spune un text mai inatacabil chiar decât Constituţia. Iar când ni se vor părea eterni şi invulnerabili, să ne aducem aminte că în spatele feţelor bete de propria putere se ascund nişte bieţi porci. Şi că e doar o chestiune de timp până când, guiţând şi disperaţi, se vor arunca în mare.

Distribuie acest articol

4 COMENTARII

  1. Problema este ca porcii au sustinerea unor asa zisi intelectuali pe internet care folosesc un limbaj mai jos decat propriul buric. De acolo, de la demoni vine toata forta USL-ului in momentul de fata. Nu-mi dau seama cum ziare respectabile precum „Adevarul” sau „Gandul” permit postari cu limbaj mai mult decat suburbane. Comentariul pe site-urile de internet romanesti nu e reglementat in nici un fel. Nici macar de catre proprietarii lor. Nu l-a intrebat nimeni pe dl CTP ce parere are despre postarile din Facebook direct pe articolele publicate de institutia „Gandul”?

  2. Caracterul profetic incontestabil al operei dostoievskiene, in general si al romanului ,,Demonii”, in particular permite si urmatoarea configuratie alegorica generala a personajelor: Stepan Verhovenski este pedagogul antropocentric al modernitatii apostatice, Piotr Verhovenski este politicianul cinic, care dezvaluie caracterul terorist-manipulator al puterii, Stavroghin este idolul multimilor, starul mediatic care sminteste masele anonime, dar si elitele trufase, Kirillov este intelectualul care se pune in slujba puterii, Satov este lucratorul sarac, istoric sacrificat pentru capriciul ,,elitei”, Tihon este omul lui Dumnezeu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Radu Vancu
Radu Vancu (n. 1978, Sibiu), poet, prozator, eseist și traducător. Conferențiar dr. habil. la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu. Președinte al PEN România. Membru al Grupului pentru Dialog Social. Redactor-șef al revistei "Transilvania". Redactor al revistei „Poesis internațional”. A publicat douăzeci de cărți, în toate genurile literare, pentru care a obținut câteva dintre cele mai importante premii naționale. A tradus din Ezra Pound ("Opera poetică", volumele I și II, Humanitas; ediție îngrijită de H.-R. Patapievici), din William Butler Yeats (tot pentru editura Humanitas) și din John Berryman ("Cântece vis", Casa de editură Max Blecher, 2013). Împreună cu Claudiu Komartin, a editat antologiile Cele mai frumoase poeme ale anului (Tracus Arte, 2011, 2012, 2013). Ultima carte publicată este "Răul" (Humanitas, 2021).

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro