luni, iulie 22, 2024

Demonii

Începând de ieri, Victor Ponta aduce tot mai frapant cu Piotr Stepanovici Verhovenski, socialistul nihilist din Demonii lui Dostoievski. Dintr-un bufon ridicol, „nici prost, nici deştept, destul de modest înzestrat şi căzut din lună”, cum singur se descrie, Piotr Verhovenski (cu care, iată, Victor Ponta împărtăşeşte mai mult decât iniţialele) devine aproape pe neaşteptate liderul despotic şi, în cele din urmă, criminal al unei grupări socialiste anarhiste care urmărea răsturnarea ordinii de stat în Rusia.

În romanul lui Dostoievski, acţiunile iniţiale ale grupului condus de Verhovenski sunt mai degrabă ridicole: prima lor mare acţiune vizează sabotarea unui bal organizat de Iulia Mihailovna în beneficiul institutoarelor din gubernie. Discursurile anarhiste radicale ale lui Verhovenski par iremediabil aruncate în ridicol de miza infimă a acţiunii propriu-zise. Anarhismul lui Verhovenski arată mai degrabă a bufonadă.

Metamorfoza lui Verhovenski din bufon în lider criminal se petrece în momentul în care îi obligă pe membrii grupării anarhiste să-l ucidă pe Şatov. Abia sângele primei victime îi transformă pe sabotorii de baluri în grupare criminală. Şi abia acum demagogia devine crimă, iar bufonul demagog, lider terorist.

După schimbarea neconsituţională a preşedinţilor celor două Camere, Victor Ponta se afla în faza sabotării balului. Acum, după ordonanţa de urgenţă care modifică prevederea Constituţiei privitoare la numirea şi inamovibilitatea judecătorilor din CCR, Victor Ponta se transformă din bufon demagog în atentator la ordinea de stat.

Spus scurt, CCR-ul e Şatovul lui Victor Ponta. Sigur, e vorba de o crimă simbolică – dar încălcarea spiritului Constituţiei e echivalentul sângelui vărsat al lui Şatov. Abia după ce ordonanţa de urgenţă prevalează asupra Constituţiei, ucigându-i spiritul, sabotorii balului devin în sfârşit demoni.

Însă e doar o chestiune de timp până când demonii vor redeveni o turmă de porci. De asta să nu ne îndoim. Ne-o spune un text mai inatacabil chiar decât Constituţia. Iar când ni se vor părea eterni şi invulnerabili, să ne aducem aminte că în spatele feţelor bete de propria putere se ascund nişte bieţi porci. Şi că e doar o chestiune de timp până când, guiţând şi disperaţi, se vor arunca în mare.

Distribuie acest articol

4 COMENTARII

  1. Problema este ca porcii au sustinerea unor asa zisi intelectuali pe internet care folosesc un limbaj mai jos decat propriul buric. De acolo, de la demoni vine toata forta USL-ului in momentul de fata. Nu-mi dau seama cum ziare respectabile precum „Adevarul” sau „Gandul” permit postari cu limbaj mai mult decat suburbane. Comentariul pe site-urile de internet romanesti nu e reglementat in nici un fel. Nici macar de catre proprietarii lor. Nu l-a intrebat nimeni pe dl CTP ce parere are despre postarile din Facebook direct pe articolele publicate de institutia „Gandul”?

  2. Caracterul profetic incontestabil al operei dostoievskiene, in general si al romanului ,,Demonii”, in particular permite si urmatoarea configuratie alegorica generala a personajelor: Stepan Verhovenski este pedagogul antropocentric al modernitatii apostatice, Piotr Verhovenski este politicianul cinic, care dezvaluie caracterul terorist-manipulator al puterii, Stavroghin este idolul multimilor, starul mediatic care sminteste masele anonime, dar si elitele trufase, Kirillov este intelectualul care se pune in slujba puterii, Satov este lucratorul sarac, istoric sacrificat pentru capriciul ,,elitei”, Tihon este omul lui Dumnezeu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Radu Vancu
Radu Vancu
Radu Vancu (n. 1978, Sibiu), poet, prozator, eseist și traducător. Profesor dr. habil. la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu. Redactor-șef al revistei "Transilvania". Fost președinte al PEN România (2019-2023). Redactor al revistei „Poesis internațional”. Membru al Grupului pentru Dialog Social. A publicat peste 20 de cărți, în toate genurile literare, pentru care a obținut câteva dintre cele mai importante premii naționale. A tradus din Ezra Pound ("Opera poetică", volumele I și II, Humanitas; ediție îngrijită de H.-R. Patapievici), din William Butler Yeats (tot pentru editura Humanitas) și din John Berryman ("Cântece vis", Casa de editură Max Blecher, 2013). A editat, singur sau în colaborare cu Mircea Ivănescu, Marius Chivu și Claudiu Komartin, antologii literare pe diverse teme. A îngrijit ediții din opera lui Alexandru Macedonski, Emil Brumaru și Alexandru Mușina. Ultima carte publicată este "Kaddish" (Casa de editură Max Blecher, 2023).

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro