luni, iulie 6, 2020

Deputații PDL dau un nou rateu

Nu înțeleg, sincer. Grupul parlamentar PDL de la Cameră are circa 120 de membri. Are un lider, dl Toader, 5 vicelideri și 6 secretari, fiecărui membru în conducerea grupului îi corespund circa 10 deputați. Nu-i mai amintesc aici pe liderii PDL pe linie instituțională, în frunte cu președinta Camerei. În condițiile astea, conducerea partidului ar trebui să știe și ce revistă (sau blog) citește fiecare în timpul lucrărilor. Ar trebui să aibă un control cât se poate de strict asupra prezenței și activității parlamentare a fiecăruia din cei 120. Bun, poate asta nu vor, nu consideră necesar sau nu reușesc s-o facă. Atunci măcar asupra activității parlamentare ar trebui să aibă control sau cel puțin știință. Repet, sunt 12 oameni la conducerea grupului, 4 la conducerea Camerei; iar parlamentul nu e tocmai genul de instituție în care evenimentele au loc cu viteza fulgerului. Nici măcar nu e echilibru aici, 16 oameni să țină cont de proceduri care durează luni de zile, ar trebui să fie floare la ureche, nu? Pentru PDL nu este. Nu pot înțelege de ce.

Ultima poznă ridicolă e adoptarea tacită a unui proiect de lege pentru scoaterea predării Istoriei și Geografiei în limba minorităților. Legea Educației a fost adoptată anul trecut, prin asumare, prevederea în discuție fiind unul din punctele esențiale cerute de partenerii de coaliție de la UDMR. Inițiativa care scoate această prevedere e propusă de un singur deputat, dl Giurgiu. Care e la PDL. Un parlamentar vrea să modifice un punct esențial dintr-o lege pe care propriul guvern și-a asumat răspunderea cu câteva luni în urmă. Și, pe cât pot spune, evenimentul a fost tratat în partid ca ceva absolut firesc, care nu merită vreo atenție deosebită. Sigur, în comisia de resort propunerea a primit aviz negativ, după care a fost sărită la vot ca să fie, într-un final, adoptată tacit.

Indignarea UDMR este cât se poate de înțeles, în aceste condiții. Prin urmare, ce nu e deloc de înțeles este ușurința cu care cei de la PDL au tratat acest subiect. Nu e vorba aici (doar) de discuții teoretice și principiale despre corectitudinea în politică etc.; este vorba de ceva foarte practic, de pragmatism partizan sec și imediat. Uniunea e supusă la presiuni interne și externe ca să părăsească această coaliție, lideri udemeriști (dl Frunda) au ajuns să ceară asta public. Ce argument mai bun pentru cererea lor decât faptul că UDMR e păcălită de parteneri în acest fel? Or, fără UDMR nu mai există coaliție, majoritate în parlament pentru PDL deci guvernare PDL. Iar sperietura cu anticipatele probabil că n-o să mai meargă, la 19% în opțiunile de vot, doar pedeliștii ar putea fi speriați de o asemenea perspectivă. Cu alte cuvinte, nu e îndeajuns că dl Giurgiu ar vrea să pună pe foc majoritatea parlamentară a guvernului său, dar se joacă cu chibrituri în magazia de arme. Iar partidul, liderii grupului de la Cameră, tratează întreg episodul perfect senini: e o disfuncționalitate care urmează să fie corectată (de alții, desigur). Senatul e camera decizională.

La fel ca în alte cazuri, un asemenea nivel extrem de inepție poate să te arunce în cealaltă extremă, să crezi că e cine știe ce scenariu premeditat și ascuns în spatele acestei mișcări, atât de ascuns încât e imposibil să vezi ce câștig posibil ar putea avea partidul de pe urma lui. La fel ca în alte cazuri, eu nu cred că e vorba de niciun fel de efort meditativ acolo, nici ”pre” și nici ”post”. Dacă ar fi prima oară când se întâmplă asta, aș putea măcar lua în calcul scenariul. Dar deja rateuri de genul acesta date de liderii pedeliști de la Cameră fac o listă consistentă: erau cât pe-aici să piardă votul pentru nominalizarea judecătorului la CCR, nu au putut mobiliza deputații la legea pensiilor, au votat invers decât a cerut guvernul la o lege pentru micșorarea TVA…

Un argument pentru premeditare – cea a deputatului inițiator – ar putea fi că a făcut-o din interes electoral propriu. E un argument foarte șubred. Chiar dacă ar aduna voturi în circumscripția sa, nu văd cum îi poate ajuta pe termen lung unui politician precedentul de a fi inițiat o lege împotriva propriului guvern, cu atât mai puțin precedentul de a fi distrus majoritatea parlamentară a guvernului respectiv. Cât despre voturi… Există o mulțime de clișee în spațiul public românesc, de exemplu, ca să fim în temă, vestita pâine care ar fi imposibil de cumpărat prin Covasna. Afirmații care sunt considerate adevărate, uneori deasupra oricărei îndoieli, deși nu e deloc clar pe ce temei, dacă există vreunul. Adică unul valid, nu unul circular de tipul ”am citit undeva”, ”am auzit undeva”, ”mi-a zis cineva”. Sunt destule și în ce privește comportamentul electoral al românilor. Politicienii par să creadă că un candidat de succes trebuie neapărat să finanțeze construcția de biserici. Politicieni și publiciști consideră că electoratul român e misogin. Sau consideră că, dintr-un punct de vedere sau altul, e de-a dreptul prost. A cercetat și confirmat cineva lucrurile astea? La fel, a verificat cineva dacă un proiect de lege menit să calce pe bătături UDMR aduce voturi suplimentare în Ardeal? Până atunci, deputatul Giurgiu nu are nici măcar scuza asta.

În fine, o observație de final. Articolul privește modul în care funcționează un anume partid în parlament și într-o coaliție, nu discută dacă prevederea respectivă din lege este bună sau rea, în sine; nu prezintă opinia mea în această privință. Din punctul de vedere al articolului acest aspect e irelevant.

Distribuie acest articol

21 COMENTARII

 1. Si totusi, de ce sunt indignati cei de la UDMR? pai nu era normal ca ei sa urmareasca acest demers si sa preseze, daca sunt atat de interesati de subiect? Exact ca si cu numaratul voturilor de catre roberta, pai nu era interesul opozitiei sa numere si ei voturile tocmai pentru faptul ca din 2007 spun ca nu au incredere in PDL? sper sa nu fiu pus sa aleg intre smecheri si prostanaci ca o sa aleg smacherii pentru ca de ei te mai poti apara dar de prostanaci nu prea. Concluzie: deputatii PDL nu au dat rateu ci cei de la UDMR.

  • Gimilica,
   Da, se poate spune ca e un rateu si de la UDMR. Din punct de vedere al scopului urmarit, e chiar mai mare. Din punct de vedere al consectintelor esecului, insa, e mult mai mic. UDMR poate schimba oricand tabara politica, pastreaza si guvernarea si poate negocia si proiectul acesta. In schimb, fara UDMR, partidul dlui Toader, Anastase &co. nu mai are nicio urma de majoritate in parlament.

 2. Atata timp cat Camera Deputatilor nu este camera decizionala in cazul acestei legi, votul este lipsit de importanta. Ba chiar pot spune ca este mai bine asa, pentru ca a fost tras semnalul de alarma, iar mobilizarea la Senat are acum mai multe sanse. Poate asta a fost si scopul.

  • George,

   vezi raspunsul de mai sus: votul e lipsit de importanta strict in ce priveste soarta acestei prevederi. Dar nu aceasta, in sine, e subiectul articolului, ci modul in care partidul de guvernamant functioneaza la Camera. Faptul ca a putut trece un astfel de proiect nu e lipsit de importanta pentru viitorul colaborarii cu UDMR.

   In fine, scenariul ca au urmarit cu premeditare ca proiectul sa treaca doar ca sa fie (tot ei!) mai atenti la Senat, mi se pare tras de par rau de tot. E ca si cum cineva ar premedita sa pice intr-un examen, ca sa fie sigur ca nu pica altul. Nu ar fi fost mai usor ca tot acest efort de premeditare sa fie facut chiar la Senat? In loc sa iti premeditezi esecul la Camera ca sa iti atragi atentia sa nu faci acelasi lucru la Senat?

   • Trebuie sa acceptam ca si la PDL ca in orice partid, exista puncte de vedere diferite, urmare a unor interese diferite. Nu neaparat direct materiale, in cazul asta mai degraba electorale. Si nu vad nimic rau in asta. Asadar, este posibil ca acelui grup care si-ar dori altceva, sa i se faca demonstratia clara ca actiunea lor ar avea un rezultat mai prost decat se asteptau. Adica, acei parlamentari din Transilvania, care puteau incerca marea cu degetul, ca poate tine, trebuia sa fie pusi in fata reactiilor UDMR. Cel mai bun mod era acesta. Daca in Senat se intampla ceva, era ireparabil.

  • Gelu,

   ca sa continui comparatia si sa o tin la subiect (reamintesc ca fondul acestei legi e irelevant si inafara subiectului) : pedelistii s-au trezit in ceasul al 13-lea doar ca sa adoarma imediat la loc. Daca PDL ar fi considerat ca merita din punct de vedere electoral sa schimbe o lege adoptata de propriul guvern cu cateva luni in urma, atunci cu siguranta ca nu ar fi zis despre decizia de la Camera ca e o disfunctionalitate pe care o vor repara la Senat…

 3. Au abordat chestia asta intr-un mod tacit dintr-un motiv extrem de simplu : vine educatia in maghiara pentru minoritati,deci la scolile de minoritati din satele de sasi in care mai invata si copii romani ce se intampla?Invata romanii in maghiara,in Romania?

  In curand or sa ceara vanzatoarelor la magazine sa invete maghiara,ca ei in limba aia vor sa cumpere,in Romania,aici,la noi.

  Si peste vreo 20 de ani toata lumea o sa fie convinsa ca Transilvania de fapt tine de ei,nu de noi. De ce?Pai ei si-asa invata in maghiara,ce naiba?!

  • Nu pot sa dau decat raspunsul de mai sus. Daca explicatia e ca PDL chiar crede ca pasajul acela nu ar trebui sa fie in lege, atunci nu-l includeau de la bun inceput, sau nu votau impotriva lui in comisie, sau nu anuntau ca trecerea lui e o disfunctionalitate pe care o vor corecta la Senat.

   In fine, trecerea e „tacita” in sensul procedurii parlamentare, nu in sensul ca episodul trece neobservat de public si de presa. Sa fie bucurosi ca n-a fost mai mare galagia. Prin alte tari, faptul ca o camera a parlamentului voteaza impotriva guvernului e stire de prima pagina.

 4. Nu-l mai criticati pe dl Damian, are dreptate si in caest articol.
  Indolenta si prostie cat cuprinde si in randurile PDL. Si situatia asta dublata de un numar de oameni alesi pe liste PDL dar pe care nu te poti baza. Citesc ca un nou senator PDL se pare ca va dezerta.
  Incredibila miopia si meshinaria acestor oameni si asta denota mizeria morala intregii clase politice.
  Sa fim bineintelesi, alternativa la PDL este pur si simplu sinistra dar se pare ca vom fi siliti sa o experimentam. Poporul, al carui vajnici reprezentanti sunt acesti politicieni,va avea in sfarsit ceea ce merita: USL. Cu Voiculescu, Ciutacu, Antenescu, Ponta, Mazare si toti ceilalti care ma umplu de dezgust.
  Si SUL e dupa chipul si asemanarea majoritatii populatiei, fie ca ne place, fie ca nu.

  • Estu,

   „Si SUL e dupa chipul si asemanarea majoritatii populatiei, fie ca ne place, fie ca nu.”

   ? Nu. Nici nu vad cum s-ar putea compara cele doua, vorbim de categorii diferite. Restul e opinie politica, nu comentez :-)

 5. de fapt lucrurile sunt cu mult mult mai simple!
  Timp de o luna inainte de „Marele Cogres PDL” (cu litere mari) nu a fost votat NICI un proiect de lege, iar ordinea de zi a fost total ignorata. Greseala nu este de acum (cand o sesizati dv, dl Damian) ci este de acum o luna. Din pacate nu ati fost pe faza si nu ati bagat de seama ca timp de o luna, depuatii PDL au „boicotat” lucrarile Camerei Depuatilor. Probabil daca ati fi scris la momentul respectiv, ar fi revenit la lucru si ar fi observat si aceasta lege pe ordinea de zi. Sa le spui acum ca nu au observat ceva, din moment ce timp de o luna, inaintte de alegeri si-au ignorat cu totul activitatea … este deja o chestie tardiva.

  • Andrei,

   „Greseala nu este de acum (cand o sesizati dv, dl Damian) ci este de acum o luna. ”

   Greseala pe care o sesizez eu e de vreo 3 luni zile, de cand a fost depus la Camera proiectul.

   „Timp de o luna inainte de “Marele Cogres PDL” (cu litere mari) nu a fost votat NICI un proiect de lege, iar ordinea de zi a fost total ignorata. (…) Din pacate nu ati fost pe faza si nu ati bagat de seama ca timp de o luna, depuatii PDL au “boicotat” lucrarile Camerei Depuatilor.”

   Asta nu e adevarat.

   „Probabil daca ati fi scris la momentul respectiv, ar fi revenit la lucru si ar fi observat si aceasta lege pe ordinea de zi. Sa le spui acum ca nu au observat ceva, din moment ce timp de o luna, inaintte de alegeri si-au ignorat cu totul activitatea … este deja o chestie tardiva.”

   Ma indoiesc ca lucrurile s-ar fi schimbat in functie de ce scriu eu aici. Oricum, eu nu am o responsabilitate fata de PDL, UDMR, parlament sau oricine altcineva in aceasta privinta.

 6. PDL a fost sluga maghiarimi,ar fi fost in stare sa vanda bucati din Romania ca sa ramana UDMR alaturi de ei,acum vad ca nu zic nimic de initiativa deputatului Giurgiu,e foarte simplu,in opinia mea PDL,a vazut ca sansele care le are in 2012 la alegeri scad vertiginos cu fiecare zi de guvernare si probabil vor sa renunte la aceasta,si au ales si un mod foarte bun,invita practic UDMR sa paraseasca coalitia si pleaca de la guvernare,concentrandu-se pe castigarea alegerilor din 2012,totusi ei sper ca scenariul sa fie altul,sa vina USL la guvernare si sa-l suspende pe Basescu,ca sa scapam pentru vecie de ciuma PORTOCALIE(am facut si rima)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Autor

Miron Damian
Miron Damianhttp://www.docspoint.ro/
Miron Damian scrie analize politice pe forumuri începând cu 2002, sub pseudonimul Doc. A colaborat cu ziarul Cotidianul si cu revistele Dilema Veche si Revista 22. Din 2006 are blogul propriu în cadrul Hotnews, "Inventarul Stricăciunilor Politice"

Carte recomandata

Esential HotNews

Esential HotNews

E randul tau

Mai e un aspect, poate si mai grav. De fapt trei, daca ma gandesc mai bine. Primul, la concret, A…

de: MirceaM

la „Îmbogățiții de război”

Carti recomandate de Contributors.ro

Democrația sub asediu românia în context regional

Carte recomandată de contributors.ro

 

Top articole

Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Recunosc din start faptul că îmi este destul de greu să scriu despre volumul Isus al Meu, editura Humanitas, 2020. În primul rând, din cauza intimidantului autor, un monument al culturii românești contemporane, adulat şi contestat ȋn (aproape) egală măsură.

Frauda în educaţie e viol la adresa copilului

Cu câteva zile în urmă, o studentă mi-a trimis – ca răspuns la examenul de “Etică şi integritate academică” – un text...

Când șahul devine rasist…

Credeați că numai statuile sau hărțile (1) pot fi rasiste? Aflați că, pe fondul actualei revoluții BLM (Black Lives Matter), în curs de desfășurare în...

Un ordin de ministru și geografii academice

Să încercăm un mic exercițiu de imaginație. Suntem în vara anului 2024. La universitățile din România s-au încheiat...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.

(An essay by Vladimir Tismaneanu and Marius Stan)