luni, decembrie 9, 2024

Despre Asociațiile de Proprietari, Dumnezeu și spiritul românesc

Cine a locuit la bloc in România cunoaște (sau măcar a auzit) de nebunia din Asociațiile de Proprietari și circul de la Adunările Generale. Eu le cunosc chiar pe propria piele după ce, in 2015, mi-am asumat voluntar rolul de președinte pentru a putea forma Asociația de Proprietari intr-un bloc nou din vecinătatea Guvernului României. Mi se părea (și încă mi se pare) o obligație morală și un act de normalitate ca un cetățean să se implice in comunitatea in care trăiește, să contribuie cumva la binele comun și la contractul social asumat.

            După câțiva ani de stres și muncă pro bono mi-am dat demisia, Asociația funcționând timp de 20 de luni fără președinte deoarece nimeni nu a dorit să se implice. Mi-am reluat rolul in momentul in care banca a amenințat cu închiderea contului pentru că printre obligațiile ce revin președintelui sunt actualizarea datelor bancare și semnarea documentației legată de prevenirea evaziunii fiscale. De data această, însă, am revenit pe „generosul” salariu de 400 RON/lună.

Experiența nemijlocită este fundamental diferită de poveștile pe care le auzim sau scenariile pe care ni le imaginăm și nimic nu te poate pregăti pentru aventurile prin care un președinte poate trece și care sunt manifestări ale caracterului nostru de români. Nemulțumirile, frustrările, ranchiuna, meschinăria găsesc in Asociațiile de Proprietari un mediu propice pentru a ieși la suprafață. Ne vom plânge că ușa nouă se închide simultan prea tare și prea încet; că presiunea apei din hidrofor este prea mare, dar totuși prea mică; că trebuia să se facă și să nu se facă reparații; că de ce se aud câinii de pe stradă și de ce curge apa de sus in jos.   

            La început de drum, un președinte va râde ca să nu plângă. Însă chiar și acest râs mâhnit va pieri când va începe să se confrunte cu lucruri mai supărătoare precum insulte, jigniri, acuzații nefondate, amenințări și hărțuiri. Dar lucrurile se pot complica și mai mult pentru acest Președinte devenit Sac de Box in momentul in care încep să transpară nereguli juridice precum apartamente vândute fără avizul Asociației (și deci fără dovada unor eventuale sarcini sau datorii), schimbări de destinație (ex: firme, Airbnb), modificări fără autorizație și chiar spații amenajate in mansarde fără acte de proprietate. Am auzit de președinți (chiar și administratori și membrii ai Comitetului Executiv) care au clacat, au intrat in depresie, au apelat la medicamentație pentru a putea face față stresului și insomniilor cauzate de problemele din bloc.

            Nu comportamentul nostru mi se pare problema fundamentală, ci ce se ascunde in spatele lui, și anume caracterul nostru de un individualism și un ego-centrism feroce, fuga de responsabilități și groaza de implicare. Vrem drepturi, dar fără obligații; vrem să ne fie nouă bine, dar nu ne interesează ce este in stânga sau in dreapta; ne plângem mult, dar facem puțin; criticăm, dar nu suportăm să fim criticați. De simț civic nici nu poate fi vorba, nu mișcăm un deget decât dacă avem ceva de câștigat. Noi românii nu suntem animale sociale. Am rămas sălbatic de individualiști, cu excepția momentelor in care suntem prinși la ananghie (ne curge apa in cap, se dărâmă blocul, ne-a murit capra) sau a rarelor puseuri de omenie și caritate. Din cele peste 20 de apartamente din blocul in care locuiesc, doar trei oameni se oferă să ajute când este nevoie, in timp ce restul cer sau așteaptă ceva. 

            Rolul de președinte este constant evitat de proprietari. Motivele invocate sunt mereu aceleași: lipsă de timp, slujbă solicitantă, familie, probleme de sănătate etc. Cu alte cuvinte, natura umană și viața in general sunt invocate ca scuze. Mă întreb ce cred acești oameni despre cei care își asumă totuși această funcție: Că suntem androizi fără viață personală și profesională? Că nu am reușit să găsim alte activități interesante decât să devenim saci de box pentru vecini? Că pentru noi viața înseamnă cu totul altceva și se scurge complet altfel și că nu are aceeași importanță?

Am lucrat șase ani in diplomația românească unde m-am izbit de aceeași evitare a responsabilităților și aceeași frică patologică de asumare. Angajamentele și proiectele de impact ale țării vin doar urmare bătăilor pe umăr și șuturilor in dos aplicate de partenerii noștri strategici. Unii numesc această fugă de răspundere sport național, însă aș inclina mai mult spre „patologie autohtonă” având in vedere virulența cu care se transmite de la o generație la alta. Cert este că ea a devenit parte din spiritul românesc care definește modul nostru de acțiune, gândire, raportare la lume și la noi înșine.

Care sunt motivele pentru care am ajuns noi românii astfel? Care au fost factorii modelatori și transformatori ai caracterului și spiritului românesc? Cred că aici Prof. Univ. Daniel David poate să ofere niște răspunsuri mult mai profunde și mai bine informate prin minunata sa carte „Psihologia poporului român” decât aș putea eu să o fac. In joc intră genetica, moștenirea socială și culturală, încărcătura istorică și altele – prea multe variabile pentru a-mi permite să mă lansez in speculații. 

Însă, din ce am observat până acum, pot afirma cu certitudine că schimbări in acest spirit românesc („progres” ar fi prea optimist) nu au cum să intervină atât timp cât propriul nostru mod de gândire ne este potrivnic. Mă refer aici la dezordinea din mințile noastre, la incoerența ideilor și lipsa logicii. Nu știm să discutăm folosind argumente, ci doar erori logice, dovedind o afinitate aparte pentru atacul la persoană și apelul la autoritate. Haosul din mințile noastre se reflectă in toate sistemele pe care le-am construit: de la cel social și educațional la cel guvernamental și legislativ. Însă, nu mai putem da vina pe moșteniri genetice și culturale. Gândirea corectă se învață, iar aici intervine educația (sau lipsa ei). Marele proiect „România educată” ne-a lipsit și de ultima speranță exilând fix disciplinele care se ocupă de structura gândirii – logica și filosofia.  

            In cazul in care vă întrebați ce ne mai rămâne, vă răspund simplu: Dumnezeu. Lucrări, proiecte, angajamente ce țin de voința, expertiza și datoria noastră sunt începute și terminate cu „Doamne ajută” sau „cu Dumnezeu înainte” sau „cu voia lui Dumnezeu”. Meșterului care mi-a spus „Doamne ajută” la finalizarea lucrărilor de reparație a acoperișului i-am explicat că aș prefera să mă ajute el, nu divinitatea, însă privirea lui mi-a transmis că necredincioșii nu merită nici măcar garanția asigurată prin contract. Dumnezeu a fost introdus in ecuație din motive destul de simple: refuzăm să ne asumăm acțiunile, negăm responsabilitățile, alocăm vina, preferăm să lăsăm loc pentru așa zisul noroc și ghinion, respingem posibilitatea de a ne ajuta singuri și, probabil, conștientizăm într-o oarecare măsură că situația este disperată.   

Nu văd soluții la problemele noastre. Răspunsurile de sustragere de genul „dacă nu îți place, pleacă”/ „dacă nu îți convine, nu te băga” nu sunt constructive și ne-ar duce tot in cercul vicios al individualismului. La fel de inutile mi se par optimismul nefondat și patriotismul prost plasat in ceea ce privesc spiritul și neamul românesc. Întâmplarea face să fi scris acest text fix de ziua națională a României, dar am lăsat să curgă o perioadă înainte de a-l face public pentru a evita reacțiile emoționale. Noi românii nu reacționăm bine la critică, luăm totul personal și rămânem neclintiți in convingerea că dreptatea este de partea noastră.

Dacă aș fi religioasă, aș zice „Doamne ajută” pentru că este clar că noi nu ne putem ajuta singuri. Dar nu pot să scap de această imagine vie din mintea mea in care un Dumnezeu sătul și disperat aruncă aceeași rugăminte către propriul său Dumnezeu: „Doamne ajută-i”.     

Distribuie acest articol

77 COMENTARII

  1. Daca scriu sau deschid gura inseamna ca se si pricep. Si daca sunt si „multi” atunci chiar nu se pot insela. Nu poate fi decat cum zic. Daca spun ca sunt „experti” inseamna ca si sunt. Daca le spunem „scoala” si „educatie” inseamna ca si sunt.

    „Psiholog”; „arhitect”; „intelectual”. Sunt, intr-adevar. Cine decide? Are diploma? Are. Din pacate numai cu asta se mai poate lauda. Ceva intrinsec, deosebit.

    Si inainte de a ne da destepti ar fi bine sa avem proprietatea termenilor. Inteligenta nu inseamna cunostinte. Munca nu inseamna sa faci ceva fizic, si nu e ceva legat de job sau bani.

    Fatada e frumoasa, chiar si fara ziduri. Unii isi pot da seama ca nu suntem nici suficient de destepti si nici suficient de culti. Macar sa ii impresionam pe aia „destepti”, sa zica „Cate stie…si ce lexic bogat are. Asta sigur se pricepe si are si dreptate…”

  2. Da, problemele asociațiilor de proprietari sunt dramatice, aproape fără soluție. Cauzele sunt mai multe, inclusiv legislația, dar și alte cauze tehnice ca lipsa contorizării individuale pentru unele utilități, plus o serie de activități comune ca reparațiile și curățenia. Eu unul nu văd decât două soluții:
    – contorizarea individuală a apartamentelor
    – firme specializate de administrare.
    Asta ar implica și schimbarea legislației actuale.
    NB. Multe asociații au devenit adevărate centre mafiote, imposibil de controlat. Toate instituțiile fug că dracu de tămâie de problemele asociațiilor de proprietari.

    • de la fugit cu banii incasati, pana la livrarea pe tava catre camatari, dornici sa cumpere drepturi litigioase … basca muuult notari, avoati si executori bagati, pe niste creante nereale, sau cu mult mai mici ; nu mai pun la socoteala citatii nelivrate niciodata sau la casute postale fictive .

  3. Cred ca sunt doua strategii castigatoare:

    1) Transparenta: afisezi toate socotelile, periodic, ca sa poata verifica oricine doreste ca n-a baut nimeni banii. (Odata afisate socotelile, brusc nu mai are nimeni chef sa verifice nimic. Caci majoritatea recalcitrantilor vor sa se certe, nu sa faca socoteli si sa verifice. :) )

    2) Cand vin cu nemultumiri nerezonabile, le zici „Dom’le, poate ca asa nu e solutia cea mai fericita. Dar daca ai fi tu in locul meu, cum ai face, mai exact?”. De obicei se face liniste … :)

    • Boss, unde ai văzut că au renunțat nemții la semne de circulație??? Le au pe toate și în plus. Și sunt peste tot, iar oamenii char le respect, altfel ia amenzi. E cea mai mare ciudățenie auzită, asta cum că au renunțat la semne de circulație.

  4. „Doamne ajuta” e o simpla rugaciune, nu implica abolirea raspunderii personale. Eu totusi nu pricep de ce la noi fiecare bloc are (trebuie sa aiba?) asociatie… Mi se pare ineficient. Si da, nu poti lucra cu „materialul uman” dintr-un bloc ca sa iei decizii, pentru ca sunt putini oameni care au alte preocupari si poate nu au chef, timp etc. de discutii. Toata treaba asta cu asociatiile ar trebui regandita, sa fie firme mari care fac munca de asociatie si sa comunice eficient cu locatarii, daca e necesar. Poate gresesc eu, nu ma pricep…

  5. Locuintele colective sunt o realitate a Romaniei ce nu poate fi ocolita, iar asociatia de locatari pare a fi solutia optima de gestionare in scopul armonizarii intereselor individuale in cadrul unei colectivitati. Din articol aflam despre suferintele unui presedinte de asociatie care este supus unor hartuieli permanente si mai putin ale locatarilor, care se pare ca s-au unit pentru a-l chinui pe bietul om. Adevaratul hartuit este locatarul care este obligat de anumite circumstante sa locuiasca intr-un spatiu numit locuinte colective.
    Preocupat sa controleze si sa distruga individualitatea, comunismul a inventat sau a perfectionat mijloace de control al grupurilor de oameni care sa sprijine activitatea de supraveghere a populatiei. Alaturi de armata, vestita asociatie de „scara” a fost una dintre cele mai eficiente instrumente de supraveghere a individului. Cartea de imobil si titlul de sef de scara au fost timp de 70 de ani, justificarile unor grobieni cu 7 clase, atunci cand iti bateau la usa pentru a te chema la curatenie in jurul blocului. Inca mai apar- la unele blocuri- anunturi de forma: „NU faceti…”, „ Maine ora 7 sedinta de scara. Prezenta obligatorie!” „Semneaza sef de scara”. Nu, va rugam sau va invitam. Seful de scara a fost celula finala a aparatului de supraveghere si represiune comunista.
    La fel ca armata comunista, asociatia de scara este un revelator de temperamente, educatie si caractere. Asociatia de scara este in sine o Romanie la scara redusa, care pare sa confirme constatarile istoricului : „Dar unirea lor e cu neputinţă şi nu-i chip să se înfăptuiască”. Fara exceptie in toate blocurile se nasc bisericute si oi negre, ambitii si patimi legate de „conducere”, de unitate si de obiective comune. Si aproape intotdeauna in frunte se instaleaza indivizi cu egoul supradezvoltat, eventual cu deprinderi anterioare in „Conducerea colectivitatilor’’: fosti militieni, militari, fosti utc-isti, fosti gardieni sau indivizi cu precaritati de educatie si caracter , animati de tendinta de a domina. O asemenea functie venea sa implineasca aspitatiile lor de parvenire sociala. Ar putea fi considerat ciudat, dar nu este, faptul ca la baza promovarii lor se afla o mare sustinere a saritorilor peste faza de tip „ fetele de la APACA’’, a pensionarilor cu mare anticipare, care ofteaza dupa regulile cand „era mai bine” , dar si a cetateanulu de orice varsata, prizonier al turmei, cu perceptii curioase a valorii si retrageri in fata arogantei.
    In majotitatea cazurilor, la umbra unei legi echivoce, a pasivitatii autoritatilor, a dictaturii majoritatii, locatarii raman sa se descurce de unii singuri, intr-un cadru plin de frustrari si tensiuni latente.
    Se pune intrebarea: Cum s-a ajuns aici? Ar putea fi invocati diversi factori care au forjat comportamentul blocatarului: mostenirea genetica de tip nevrotic, scandalagiu, Nae contra, indelungata experienta de blocatar comunist, saltul peste faza de la un nivel de educatie sumar la unul necesar,
    Cum suntem o tara saturata de psihologi si pedagogi, nu ar fi inoportuna elaborarea unui cod al blocatarului si al unui curs- disciplina, de locuire in locuintele colective. Pentru seful de scara surmenat a existat dintotdeauna o solutie: Demisia.

    • Nu sunteți la curent.
      În legislația care reg.Adoc.de Prop.nu exista funcția de șef de scara.Ordinea cond.este Adunarea Generala,Comitet Executiv,Președinte.Totul supervizat de Cenzor.
      Restul sunt glume proaste!

      • Recititi cu atentie; …”scara”….” Cartea de imobil si titlul de sef de scara au fost…” Eu stiu; blocatarul nu vrea sa se impace cu ideea disparitiei mentalitatea de blocatar rezista; se pare ca inca sunteti marcat de ea si probabil va regasiti in descriere.
        PS o lege noua ar trebui sa cuprinda obligatoriu si relatii contractuale cu un mediator autorizat.

    • Sunt de acord cu tot ce ați scris, adaug doar întâmplările din blocul meu, președinta, aleasă și plătită de noi semnează anunțurile cu „Conducerea”, nu anunță când se închide apa caldă, pentru că, oricum, se închide în toată Capitala (!!), urlă la unii proprietari și vorbește trivial. Se poartă ca un vătaf.

  6. Ce bine ca legiuitorii, cei care au votat orbește pentru Legea 196/2018 locuiesc în case spațioase, departe de toate problemele cu care se confrunta asociațiile de proprietari!
    Altfel, ar fi înțeles ca „statutul” președintelui unei asociații de proprietari, în cazul în care cineva își semnează sentința de a accepta această funcție, este unul neconstituțional. Chiar si Avocatul Poporului a „capitulat” în fața unei situații de genul: Comitet Executiv demisionar, Președinte demisionar. Pentru ca președintele primește demisiile, el nu mai poate demisiona efectiv decât dacă se alege un alt președinte. În caz contrar, neconstituțional, el nu își mai poate retrage acordul de voință privind ocuparea unei funcții pe care nu o mai dorește fiind obligat să rămână expus în fața tirului de mizerii avansate de proprietari, în fața hărțuirii din partea Serviciului Relații cu Asociațiile de Proprietari care dispune controale și amendează cu vigilență abaterile președintelui dar nu trag la răspundere administratorii care gestionează financiar-contabil, de fapt, asociațiile.
    Și uite așa ajungem să fim singurii demisionari în funcție sau „nedemisionabili” pe viață din lumea asta. Președinții de state, Papa însuși poate demisiona, dar un președinte de bloc din România nu poate.
    Și ca să simți cu prisosință „de ce iei salariu” nu vor lipsi niciodată „făcătorii de bine”, marea majoritate analfabeți funcțional, cei care știu ei bine că președintele fură, că toți sunt hoți și că el, supremul proprietar are doar drepturi și nicio obligație, motiv pentru care te transformi în avocat, instalator, femeie de serviciu, lacătuș și nu în ultimul rând, așa cum spuneați, în „sacul de box” al unor ipochimeni.
    Poate nu ar fi rău să „punem mână de la mână” să schimbăm această lege măcar în ceea ce ne privește pe noi, aștia mulți și fără posibilitate de scăpare din această funcție. Oare o fi atât de greu să strângem 100.000 de mii de semnături?

  7. Asociatiile de proprietari ar trebui sa dispara definitiv. Fiecare sa detina contract la utilitati. La comun ca plata doar liftul, lumina pe scara si ingrijitoare. Un simplu administrator si atat. Dupa administratorii ca PFA care aveau clanul lor au venit niste firme. Care sunt si patroni si administratori dar care in realitate nu fac de facturile lunare. In rest nu interseaza decat sa isi ia banii si nu putini. Nu cunosc bine legislatia si o aplica cum vor ei. Cum au luat certificatul de administrator asa cum se dau si permisele auto pe relatii sii spaga.Oricine face plangere la primarie nu are un raspuns clar. Sfatul ei este sa mergem in instanta pentru orice fleac care ar putea fi sanctionat de primarie. Nu exista un audit si control clar ale acestor firme. Legislatia proasta face ca nimeni sa nu mai vrea sa fie presedinte si administrator.

    • Poate as fi de acord cu gandirea dvs daca am avea garantia ca pe acea scara de bloc nu se rupe niciodata usa de la scara, nu se sparg tevi comune, nu se infunda pluviale, nu cad bucati de tencuiala, nu trebuie revopsite diverse elemente de pa scara si multe altele. Asociatia e de fapt putearea locatarilor si buna lor gospodadire, ca la o casa, doar ca aici trebuie sa va puneti toti de acord „sa taiati gazonul din fata casei” adica sa schimbati niste tevi ruginite, etc. Administratorul nu este decat angajatul asociatiei, nu e seful nimanui. Iar presedintele si comitetul reprezinta locatarii si nevoile lor. Atata timp cat vor exista locatari neinteresati, vor exista multe nemultumiri.

      • Multumesc de comentariu. Daca se sparg tevi comune si se strica usi acelasi admiistrator cheama o firma si suma platita o imparte pe numar de persoane. Ca doar nu se strica in fiecare luna. De aceea, aceste asociatii unde nu vin la sedinte nici o treime din proprietari nu are de ce sa mai existe. In alte tari asemenea asociatii ca la noi nu maii exista. Pana la urma platim un presedinte, administrator, contabil si cenzor degeaba. Incarca cu cateva sute de lei la factura fiecare apartanent. Daca vor sa se adune o pot face si fara acest statut. Ne am obisnuit sa avem un tatuc care sa rezolve multe.

        • Da, ne-am obișnuit să avem un tatuc care să ne rezolve problemele, in loc sa ni le rezolvam noi, noi cei care suntem proprietarii unor bunuri comune.
          „Tătucul” rezolva problemele noastre in interesul lui, nu al nostru. El nu caută solutia cea mai optima si eficienta pentru o perioada indelungata, ci doar pentru moment, dar cu costuri pentru o perioada lunga. Dacă nu suntem responsabili pentru cheltuirea banilor nostrii, are grija „tătucul”.

  8. Articol corect, poză clară a situației cu care mă confrunt zilnic în aceeași postură, doar că neremunerată:)

    O să-l printez și-l voi pune la avizier, cu toate că nu prea mai e loc de afișat ceva de icoanele diverșilor sfinți pe care câțiva vecini se încăpățânează să le expună, în chip de ultimă instanță si eternă îmbărbătare întru rezistență în fața vicisitudinilor traiului la bloc.

    Și-l voi afișa cu speranța că, încă o dată demascat ca „inamic al icoanelor de la avizier” și, pe cale de consecință, al „credinței strămoșești”, vor catadicsi să mă înlocuiască, în fine, după multele eforturi depuse de mine în acest sens!

    • Nu confundati icoana cu portretul lui Ceausescu pe care doar pe hartia higienica nu ii imprimau portretul.
      Daca sunt oameni cu frica de Dumnezeu in bloc se presupune ca sunt mai puțin zurbagii, şmecheri care inchiriaza apartamentele cu noaptea pentru placeri vinovate, fumatori in spatiile comune…
      Pana in ’90 fiecare scara era inzestrata cu un turnator
      Turnatoarea de pe scara mea era prima soacra a lui Cazimir I. Statea cu usa de la intrare deschisa ca sa poata vedea toate deplasarile, ce aveau oamenii in plase si sa ii traga pe copii de limba…La.ceva timp dupa revolutie a fost demascata…
      Acum s-au simplificat lucrurile. Toate scarile sunt dotate cu camere de supraveghere.
      Nu mai poate cetateanul liber sa lipeasca un afis cu ” Jos coaliția” ca instantaneu este fişat ca potential dusman al poporului european sau si mai rau.

  9. Fiind vorba de un bloc nou, dacă nu sunt probleme cu dezvoltatorul/constructorul (au fost finalizate toate lucrările prevăzute în proiect, cartea construcției este completă…), dacă administratorul și cenzorul își fac treaba, atunci salariul de 400 ron pentru o singura semnătură pe lista lunară de calcul a întreținerii este chiar foarte generos.
    In ceea ce privește depresia cred că este o glumă. Care ar fi stresul să se ajungă la depresie ?!
    Dacă citiți legea administrării imobilelor, atribuții așa mari nu are un președinte de asociație de proprietari încât să-i provoace stres, depresie….
    Dar sunt și unii președinți de asociație care își depășesc atribuțiile cu scopul de a-și rotunji veniturile (….) și atunci poate au emoții, stres….

  10. Autoarea articolului, doamna Ruxandra Badea, nu s-a arătat nemulțumită de implicare în a fi „președinte de bloc”.
    Sintetic și mult mai trist, a pus ștampila pe caracterul românului, modelat pas cu pas (ce tristă coincidență), timp de 34 de ani, spre egocentrism, libertate prost înțeleasă, individualism, atoateștiutori-ism, judecător ad-hoc pentru orice speță și multe alte înalte calități, dobândite la școala de mahala.
    Cât va mai trebui să treacă, pentru înscrierea românului în normele nescrise ale comportamentului firesc și care nu deranjează ???
    Cred eu, O VEȘNICIE…

  11. Și eu care credeam că autoarea textului se va referi la legislația total aberantă referitoare la asociațiile de proprietari, la tot felul de cerințe ivite din fanteziile unora care habar nu au cum se prezintă realitatea. Iar REALITATEA legislativă impune tot felul de sancțiuni așa că soluția practică (și uzitată de sute de ani) e aceea de a evita să intri în vizor.

  12. ”nereguli juridice precum apartamente vândute fără avizul Asociației (și deci fără dovada unor eventuale sarcini sau datorii)”

    Exact de-aici încep românismele: de la ”nereguli juridice” care sunt de fapt datorate legislației bolnave din RO. Asociația nu e co-proprietara apartamentului, n-are de ce să-și dea acordul pentru vânzare. Iar datoriile sunt ale unor persoane fizice, nu ale apartamentului în sine. Apartamentul nu răspunde juridic pentru faptele lui 😀

    Ideea că proprietarul apartamentului ar trebui ținut ostatic de către Asociație ar trebui să șocheze orice persoană educată. Dar ce vedem aici e exact contrariul: persoane educate care încearcă să justifice abuzurile ”cu legea în mână”.

    Citat din articol: ”Mă refer aici la dezordinea din mințile noastre, la incoerența ideilor și lipsa logicii”

    Sigur?

    • Autoare mai spune și că vrem drepturi fără obligații, partea aia nu ai sesizat-o? Nu poți vinde un apartament daca ai datorii la asociatie, ori le plătești tu ori le plătește viitorul proprietar dar mai scazi din valoarea apartamentului. Dar tu vrei să dai țeapă, în bunul stil românesc, sa nu plătești ceea ce ai consumat și să iei si prețul întreg pe apartament.

      • ”Nu poți vinde un apartament daca ai datorii la asociatie”

        Stimate domn, nu poți vinde un apartament decât dacă e sub sechestru. De asta România e țara care e, pentru că unii au impresia că există și sechestru ”automat”, fără să-l fi stabilit o instanță judecătorească.

        Când un apartament apare în listă cu 100.000 de litri de apă consum pe lună (da, cu 5 zero-uri) iar asta timp de câteva luni la rând, dorești să susții că acela a fost consumul real? Când același apartament, de 3 camere, apare trecut cu suprafața încălzită a celor de 4 camere, de la scările vecine, dorești să susții că acela a fost consumul real?

        Nu există drepturi și obligații decât așa cum au fost stabilite prin lege. Învață asta, în primul rând.

        • Era vorba despre cei care nu își plătesc cu lunile asociația nu pentru ca ar fi taxați aiurea ci pentru ca nu vor sau nu pot. În cazul acesta cine plătește ce a consumat fostul proprietar? Se scade din pretul apartamentului suma respectiva, cum a fost in cazul unui vecin de-al meu.
          Tu vorbesti de abuzuri cand ti se pune fictiv cât ai consumat. Cine face asa ceva trebuie să dea socoteală, au fost si la noi pe scara cu ani in urma si dupa ce vecinii s-au mobilizat si cei de la asociatie dati afara nu am mai avut problema asta. Si nici nu am mai auzit recent pe aici prin zona de mârlănii din astea. Vorba era despre cei care nu plătesc ceea ce au consumat si vor sa vândă si sa plece asa.

    • Aveti dreptate dar cu ocazia solicitarii unui document catre primarie din partea Asociatiei, am constatat ca presedintele nu era si administrator cum pretindea , manarind de decenii afaceri cu echipe fantoma , materiale de constructie si contracte inutile. Presedintele in chestiune practica si colectarea de acatiste , pretinzandu-se preot hirotonisit la 65 de ani cand il lovise interesul pentru cele sfinte..
      Grea Cruce au de dus romanii..Incotro te uiti ,
      cat vezi cu ochiii, rauri de impostori.

  13. Bunà ziua.
    Am înțeles în principiu cam toate cele înscrise în articol. Totuşi dumneavoastrà nu prea descrieți decât o experiență personală, cu note triste, chiar unele ce pot cauza depresie.
    Totuşi,departe de mine de a desconsidera toate cele precizate, în plus datorită faptului că ați scris, mai ales, cazul un bloc/imobil nou construit, vreau să vă aduc spre o temeinică analiză şi totodată spre o cunoaştere de ansamblu a cazuisticii unor astfel de „spețe” următoarele aspecte, nu în ultimul rând ținând cont de legea cea veche nr. 230, şi mai ales pe cea nouă nr. 196/2018, chiar dacă aceste acte legislative conțin multe hibe:

    1) Dezvoltatorii imobiliari, în majoritatea lor, peste 80% dintre aceştia, vând locuințele şi alte spații din condominiile construite astfel:
    – fără să dea o garanție cumpărătorului/ proprietarului => Vinovat este notarul care autentifică astfel de acte notariale de vânzare-cumpărare;
    – imobilul din condominiu nu are atât avizul la incendiu, cât şi un adăpost de protecție civilă, chiar dacă legislația în vigoare prevede acestea =>
    Vinovați arhitectul-proiectantul, Primăria ca autoritatea publică locală care emite autorizația şi/sau autorizațiile de construire chiar mai multe pentru acelaşi proiect (vezi primarul general + arhitectul şef + dept. de emitere a autorizațiilor de construire din cadrul respectivei primării + poliția locală care atribuții de urmărire a disciplinei în construcții), dirigintele de şantier, Inspecția de Stat în Construcții (I.S.C.), I.G.S.U.- I.S.U. care toți au răspunderi de control-verificare şi de urmărire a construcției şi de finalizare a respectivei construcții/condominiu/imobil;

    2) Cotele părți indivize (C.P.I.) sunt calculate în fals, anume prin emitere de declarații şi de emitere a unor acte cadastrale şi apoi notariale prin fals şi uz de fals => Vinovații sunt dezvoltatorul imobiliar + entitatea care se ocupă de întocmirea unor asemenea calcule şi documente justificative necesare emiterii actelor cadastrale/carte funciară, etc. + O.C.P.I. csre nu verifică corect documentele prezentate + notarul care primeşte toate actele şi documentele justificative şi care în final autentifică asemenea acte de vânzare-cumpărare prin fals uz de fals şi alte faptd penale;

    3) Necorectarea C.P.I. din vreme sau pe parcurs (după finalizarea construcției condominiului/imobilului), deşi anumiți proprietari reclamă-solicită în mod constant, repetat şi permanent corectarea unor astfel de falsuri/nereguli => Vinovați = Adunarea generală, preşedintele, comitetul executiv, cenzorii ai asociației de proprietari şi administratorul condominiului + notarul care a autentificat actele de vânzare-cumpărare a locuințelor din condominiu => ultima cale de soluționare fiind acționarea în judecată a celor care se fac vinovații
    de astfel de netegului/comiterea de fapte şi emiterea de acte şi/sau documente cu caracter acte civil şi penal;

    4) Întocmirea unor documente (înțelegeri/acorduri/contracte) fie fictive, fie a unor contracte de prestări de servicii cu terți (p.f./ p.j.), fie în fals, fie cu nerespectarea legislsției în vigoare, inclusiv prin primirea unor foloase necuvenite, altfel spus mite şi/sau comisioane nelegale, chiar dacă ne găsim în zona privată => Vinovați = Administratorul de condominiu, preşedintele + cenzorii+ comitetul executiv ai asociației de proprietari;

    5) Întocmirea unor documente prin fals şi uz de fals şi chiar al multor alte fapte penale de către cei enumerați la pct.4 şi de către locatarii unora dintre locuințe (proprietari/chiriaşi – cu sau fără contracte de închiriere legale – ori alt tip de locatari), în legătură cu:
    – declararea numărului de persoane lunar;
    – adeverințe emise de administrator împreună cu preşedintele şi cenzorul/cenzorii asociației prin nerespectarea unor prevederi legale;
    – încheierea şi plata în avans fie a unui avans mult prea mare/cu o valoare care se apropie de 50% din valoarea totală a lucrărilor, fie chiar de plată integrală a facturii/facturilor emise de un prestator de servicii/lucrări în cazul unor contracte de lucrări înainte ca lucrările să fie total încheiate şi verificate (ex.: instalare-montaj de materiale/echipamente, etc.; reparații care se impun/reparații făcute fără rost/reparații fictive; etc.)
    Mai sunt ṣi alte aspecte nelegale care se desfăşoară în activitățile din interiorul unei asociații de proprietari, însă nu este timpul şi locul să le descriem.
    Mulțumesc pentru atentția acordată.

  14. E foarte greu sa intelegem aceste fenomene ca re ne privesc pe toți. Cel mai bun lucru și reflecta gradul de cultura este radiosantul Romanesc al celor care au întotdeauna drreptate
    Pentru ca au trecut pe lângă școală chiar dacă au fost pe acolo. Sunt multe de spus dar cei care sunt mai susau dat cu mucii în bocanci. Trebuie felicitați ca au făcu totul ca la carte. Tot mai sus ca în comunism pentru ca au răspuns la tot. Tot înainte ca la adevăr nu se poate!

  15. Suplimentar pot adăuga că:
    Autorul articolului are dreptate în tot ceea ce a scris. Cauzele care determină celd descrise în articol mai sunt şi laşitatea proverbială a românului, stilul neglijent de gândire şi acțiune, lipsa „cronică” de educație elementară şi profesionslă, lipsa unui simț civic la majoritatea concetățenilor. Mai sunt şi altele, însă posibil să le „le arăt cu degetul” cu altă ocazie.

  16. Să vă spun și reversul medaliei.
    Am derulat acum ceva timp un proiect de-al Primăriei București (Generala, nu sectoarele), care implica și contacte cu Asociațiile de Proprietari. Nu vă spun câte înjurături ne-am luat când au auzit că suntem de la Primărie, câte drumuri aiurea am făcut („nu sunt azi acasă, veniți mâine” și tot așa), câte ședințe cu diverse comitete au fost… Și acum țin minte un președinte care ne-a zis că nu e acasă. Noi trebuia să intrăm și în subsolul blocului, dar n-aveam cheie. Unde e cheia? Păi la el, la președinte, dar el e plecat pe durata verii la țară și n-are nimeni voie să intre în subsol fără acordul lui… Altul, sunat pe fix, îi spune colegului că nu-i acasă, să vină mai târziu. Altul vine acasă seara târziu și pleacă dimineața devreme, evident tot cu cheia de la subsol la el. Altul aude „Primăria București” și începe să înjure că are/n-are nu mai știu ce, fără vreo legătură cu ce povesteam noi…
    Și evident, mai sunt și alții care ascultă și înțeleg, și-și oferă sprijinul.

    Nu pot să empatizez cu unii care mi se plâng de cât de mult lucrează ei pe gratis și nimeni nu-i ajută, cât timp eu le pot da contraexemple cum sunt cazurile enumerate mai sus. Sau chiar de la mine din bloc, unde președinta, căreia m-am plâns că n-am căldură în baie, îmi răspunde flegmatic „Așa, și? Nici eu n-am! Las-că vezi tu cum te-ncălzești…”, în loc să ia măsuri să aerisească instalația sau să aducă un instalator să verifice… Eu am încercat, dar cel de la ultimul etaj nu-mi permite accesul în apartamentul lui. Iar președinta e prea zeflemistă.
    Am ajuns la situația în care președinții de asociație nu fac nimic, pe motivul „păi oricum sunt plătit prea puțin” (asta apropo de cei 400 de lei pe lună). Ori faci ceva pentru blocul în care stai, fără să aștepți vreo răsplată pecuniară, ori lași pe altul. Dar să vrei o căruță de bani ca să iei cheia de la subsol cu tine când pleci la băi pentru trei luni, deja devine de porc.

  17. Aceasta este situația, iar eu împărtășesc aceleași impresii, pentru ca am fost președinte timp de 1 an la Giurgiu, oamenii au aceiași mentalitate și nu vad mai departe de vârful bocancilor lor . În rest subscriu la cele detaliate mai sus , care releva o realitate crunta . Chiar trăim prea bine în raport cu ceea ce suntem .În general , evident….

  18. La o adunare generală, în cadrul căreia dintre proprietarii a circa 180 de apartamente nu se putea alege un președinte, cineva a întrebat inocent: nu putem angaja un președinte? Ca și cum într-o familie poate fi angajat un soț și tată din afara familiei! Până la urmă s-a oferit cineva care oricum nu face mare lucru și toată lumea a răsuflat ușurată. Problema, așa cu ați menționat și dumneavoastră, este că, în lipsa unui președinte, asociația este supusă sancțiunii de dizolvare, cu toate consecințele care decurg din aceasta: nu poate fi contractată activitatea de administrare care este obligatorie, nu mai pot fi plătiți unii furnizori de utilități, nu pot fi contractate lucrări de reparații. O soluție există totuși: se crește miza, adică indemnizația bugetată pentru plata președintelui, până la nivelul la care suma devine interesantă și apar candidați pentru funcția de președinte.

  19. „Nu comportamentul nostru mi se pare problema fundamentală…”

    Desigur, nu pot cunoaște comportamentul celor pe care îi frecventați dar, dacă în comunitățile aflate „în zona Guvernului României” considerați că cel care inițiază procesul de comunicare are dificultăți în a găsi canalul eficient și limbajul adecvat, atunci vă invit cu respect să vă angajați la asociația noastră de proprietari din Colentina, pentru exercițiu. Avem un post liber, iar un diplomat ne-ar fi de mare ajutor…

    Cât îl privește pe domnul Daniel David, probabil că a categorisi, a pune etichete și a încadra un întreg popor într-un tipar este un demers extrem de riscant. Aceasta este opinia unui ne-expert în sociologie.

  20. Rareori am intalnit o atat de coerenta punere a degetului pe rana. Felicitari pentru articol. Din pacate sunt de acord si cu ideea ca nu se intrevad solutii, fapt ce ma intristeaza profund.

  21. O radiografie bine interpretată, dureros de adevărat pentru trăiesc aceleași experiente cu aceleași șuturi și bârfe la colt de bloc.Am fost plecata în co și cind am revenit un vecin a păstra șobolanul găsit pe treptele subsolului ca să văd și sa rezolv problema deci aici sintem

    • La mine în bloc sunt mari iubitori de animale și vor musai să-i protejeze la parter în hol. Eu stau la etajul I, câinii latră și-si fac nevoile pe hol, mă deranjează. A fost imposibil să-i conving pe iubitorii de animale, mi-am atras ura lor totală când le-am zis să-i ia la ei în apartament. Am fost făcut criminal fără suflet, un nenorocit care nu înțelege suferința bietelor animale, etc. Nimeni nu a putut să le facă nimic, câinii latră în continuare.

  22. Stimată doamnă, felicitări pentru acest articol! Ați surprins esența societății noastre în acest moment. Mi-a mers la suflet această pictogramă a societății noastre. Nici eu nu pot spune că sunt un om religios, dar totuși spun: Dumnezeu să ne ajute! Că, nu știu dacă mai avem vreo șansă de evoluție!
    P.S.: Și eu sunt președintele asociației…

  23. Romanul fuge de responsabilitate . Nu vrea sa si-o asume . Este o realitate . Asta vine , mai inainte de toate , din educatia primita in sistemul public de invatamint .
    Eu am parte de un presedinte de asociatie care nu a convocat adunari generale de peste 25 de ani . Un presedinte de asociatie care , atunci cind e o situatie in bloc , ne stringe la intrarea in imobil si ne ,,mobilizeaza;; cu expresii de genul ,, voi trebuie sa fiti ca o familie ” . Trebuie sa adaug ca este un vechi activist UTC . Si ca asociatia are vreo 500 de apartamente . Are un PC incuiat in dulapul biroului sau si tine evidentele pe fise de carton cala magaziile de materiale . Cind stabileste cheltuielile lunare la nivel de asociatie o saptamina membrii asociati nu pot achita pentru ca el isi ia documentele acasa sa completeze fise individuale si nu mai da pe la biroul asociatiei .
    Sint satul de presedinti de asociatie care trateaza cu spatele membrii asociatiei si pupa minere si sezuturi prin primarie .
    Legea asociatiilor de proprietari este prost conceputa . La cit de scirbit sint de viata la bloc indemn pe oricine sa nu se mute la bloc . Mai bine in mijlocul cimpului sau mijlocul padurii . Homo homini lupus est .

    • Eu nu inteleg de ce cei nemultumiti nu se implica ei insisi, de ce nu devin presedinti? Stiti ca puteti face asta, pur si simplu convocati adunare si va propuneti presedinte si vedeti daca sunteti votat. Binenteles convocati conform legii.

  24. „Poetica” descriere pt viata în asiciatie. Dar adevărată! Am trecut și trec prin același etape. Romanul nu se civilizeaza niciodată!

  25. Bună seara,
    Și reciproca e valabila…
    Experienta trista pe care ați trait-o in calitate de președinte de asociatie, am trait-o eu și alti câtiva vecini in calitate de proprietari din pricina fostului președinte de asociatie care-si pusese-n cap ca prin presiuni inimaginabile sa ne pună in situația sa renuntam la apartamente și sa ne luam lumea-n cap…noroc ca nu am cedat…și tocmai prin greseala pe care a facut-o, de a-si da demisia (o fi si asta o tactica), ne-am reorganizat, iar acum e liniște și armonie,
    banii se strâng, reparatiile se fac …Doamne ajuta!
    El nu a avut „norocul” dumneavoastra …
    P.S. in cele din urmă el a fost cel care si-a vândut apartamentul…și a plecat

  26. Oh, wow… Cât de „la fix” este textul!
    Am fost membru CEX vreo 2 ani, câtă mizerie s-a putut arunca din vorbe, fără dovezi!!
    Inclusiv acuze de delapidare pe zero indicii (nu mai vorbim că nici măcar să se ajungă la vreun stadiu de probă), motivate de „am văzut eu, așa, pe listele de plată”…
    Ca după 2 ani să descopăr că de pe listele de plată lipseau undeva spre 30% din oamenii care locuiau efectiv, stabil acolo (fără să calculez airbnb și chiriașii pe termen scurt).

    Pentru mine experiența a fost o palmă spre trezirea la mocirla ce reprezintă realitatea.

  27. toate cele semnalate de dvs se regasesc de netagaduit si la asociatia din piata amzei 10-22, ca si alte matrapazlacuri sub obladuirea celor care o conduc /poate chiar si cu stiinta acestora/.

  28. O radiografie perfecta a societății noastre. Am fost președinte si administrator in asociatia in care locuiesc timp de 6 ani. Am predat-o intr-o stare jalnica. Proprietarii aveau datorii totale de peste 100000 Ron, cu o executare silita de 54000 Ron si cate si mai cate. Am muncit pana am ”behăit” și cu toate acestea am fost înjurată, denigrata, etc. Sunt multe de spus. Am adus-o la liman si mi-am depus demisia. In viată mea nu mai vreau sa am de-a face cu o asociatie de proprietari.

  29. Bună Vreau sa va întreb .Locuiesc în apartament de 20 ani la Blocuri Sociale din Onesti .De ce nu devenim proprietari la aceste locuințe

    • Fiind bloc social, probabil ca proprietarul e primaria. Trebuie vazut cine este. Cu proprietarul se poate discuta si vanzarea apartamentului. Insa primaria probabil ca nu poate sa le vanda, sau nu vrea, blocurile avand o destinatie clara unde sunt necesare.

  30. Câtă dreptate aveți! V-o spune cineva care acum 8 ani a fost ales președinte în lipsă (nu eram la A. G. respectivă) pentru că nu voia nimeni să-și asume vreo responsabilitate. Fac la fel muncă pro-bono. Mai cheltuiesc și din buzunarul propriu, ca prostu’.
    Toată lumea știe ce trebuie făcut, toți îți dau sfaturi, toți se plâng, dar nimeni n-ar bate un cui dacă s-ar pricepe. Cârcoteala și fuga de responsabilitate e sport național. Recunoștința, măcar morală e floare rară. Ori ce-ai face, până la urmă te așteaptă „zidul de la Târgoviște”. Asta-i nația, educată sau nu, se comporta la fel.

    • Este ilegal sa fiți ales dacă nu ați fost prezent.Asta înseamnă că Asoc.dvs.functioneaza ilegal.
      Bănuiesc ca ați acceptat ulterior,ceea ce a fost o greșeală.
      Dacă cineva contesta aceea Ad.Generala,se anulează toate hotărârile și toate listele de plata de atunci și pana în prezent!

  31. Dacă se fac lucrări de reparații doar cu numerar sau chitanțe și dacă cer explicații ex: factură,deviz,etc, nu-mi dă nimic? Ce pot face?

    • Trimiteti cererea dvs la presedinte, cereti nr de inregistrare, daca nu va raspunde, trimiteti aceeasi cerere prin posta cu confirmare de primire, daca nici asa nu va raspundeti mergeti la primarie, exista departament special pentru asta si faceti plangere.

  32. Felicitări! Ati descris situația din oricare Asociație de Proprietari din această țară. Si eu ma confrunt cu o situatie asemănătoare, fiind președinte de 20 de ani.

    • Multe firme nu fac decat contabilitate si daca aduc firme pt.reparatii sunt tot firme ale lor ori prietene si cu tarife pe masura. Alte actiuni si initiative zero si vor profit. La o scara cu 36 de apart.cer 1400 lei luna fara sumele pt.cenzor si presedinte.

  33. O adevărată lecție de înțelegere culturală sau descoperire de sine pentru cititorii români. Eu sunt român și trebuie să recunosc că multe dintre trăsăturile de caracter enumerate mai sus îmi sunt caracteristice. Cred că e bine să reflectăm, din când în când, la ceea ce suntem și mai puțin la cum am vrea sa fim percepuți. Ar putea să ne ajute să fim mai oameni, mai puțin români. Cine știe pe termen mediu sau lung, educația, poate chiar ar putea produce ceva bun. Bineînțeles , aici mă refer la educația vocațională. Astfel poate nu va trebui sa repari la primăvară iarăși acoperișul. Cât despre filosofie și logică astea sunt subiecte de care fuge românul ca dracu de tămâie. Și tu vrei sa-i expui pe copii noștri la așa ceva!? Doamne Ferește și Apără!

  34. Mult adevar si o analiza corecta a lipsei de implicare generalizata, care se manifesta in orice domeniu de activitate in societatea de azi. Dar in asociatiile de locatari sau de proprietari (cum sunt acum denumite) aceste aspecte se evidentiaza mai pregnant. Am experienta proprie similara cu cea a autoarei, am fost presedinte de asociatie, cenzor, administrator, contabil la asociatie, in paralel cu activitatea profesionala, pina cand nu am mai putut sa continui. Motive sunt multe, dar nu conteaza. Ceea ce vreau sa spun este faptul ca lipsa de implicare nu este noua, ea s-a manifestat la fel de bine si inainte de anul 1989. Ideea generalizata de atunci era „lasa-i pe altii sa faca, noi doar sa luam folosul”. Mai era si sloganul „fiecare sa contribuie dupa putere, fiecare sa fie remunerat dupa posibilitati”, slogan cu care nu sunt de acord (din alte motive), dar acest slogan a contribuit din plin la lipsa de implicare, deoarece era mai simplu sa spui ca nu poti sau ca nu sti sa faci un anumit lucru si sa te fofilezi de la treaba, iar apoi sa ai pretentii cand treaba este terminata de altii. Dupa anul 1989, cu toata libertatea castigata, aceasta atitudine s-a accentuat si vedem ceea ce se intampla.
    Am insa si unele observatii.
    Scoala nu te poate invata in niciun fel sa ai o atitudine oarecare cu privire la o anumita problema, adica sa te implici in ceva, atat timp cat profesorii nu se implica in educatie si atat timp cat ei considera ca elevii care nu invata trebuie sa treaca clasa si sa absolve (nemeritat zic eu) chiar daca nu invata si nu se straduiesc sa inteleaga ceea ce li se preda. Ramane doar ca fiecare copil sa aiba parte de educatie in familie, dar acest lucru se poate intampla doar daca parintii sau bunicii sunt intr-adevar educati si pot transmite mai departe copiilor sau nepotilor experienta de viata, nu doar cunostiintele acumulate. Cand eram copil, se vorbea despre „cei 7 ani de acasa”. Acum primii ani ai unui copil sunt petrecuti de multe ori la cresa, la gradinita sau in clasa pregatitoare. Astfel, implicarea familiei in educatie se diminueaza substantial, de multe ori este egala cu zero.
    Alt aspect este cel legat de „Doamne ajuta!”, „cu Dumnezeu inainte” sau altele asemenea. Cred ca autoarea a vrut sa spuna ca mesterul care invoca „Doamne ajuta” nu se va implica suficient in lucrarea pe care o va face. Posibil ca dumneaei sa fi avut de-a face cu astfel de mesteri. Insa, eu cred ca mesterul care spune „Doamne ajuta” s-a lovit de multe greutati in activitatea sa si stie ca sunt multe lucruri care se petrec altfel decat „ca la carte”. Expresia „Doamne ajuta” este doar speranta lui ca va face bine lucrarea, ca nu va avea evenimente neprevazute si ca lucrarea se va finaliza cum trebuie. Mai inseamna si ca mesterul, probail credincios intr-o oarecare masura, are o oarecare experienta cu evenimente nedorite in activitatea pe care o desfasoara, dar ca spera si vrea ca lucrarea sa fie buna in final.

  35. Buna ziua , as vrea să vă aduc la cunoștință că sunt și Asociații care își bat joc de locatari, unde Președintele are salariul de 3000 de lei plus mentenanță la pompe 4500 lei , și care nu face nimic altceva decât să de-a cu subsemnatul pe acte…pentru că vreau să spun că încalcă legea grosolan și nimeni nu îi poate face ceva. Am făcut sesizări peste sesizări la Primărie ,dar degeaba…în timpul ședinței AG a binevoit să bată locatarii care au refuzat realegerea lui ,nici poliția nu ia făcut nimic…blocul se inundă și de trei ori pe săptămână și nu îi pasă , facturi de desfundare canal plătite din fondul de penalități ,nimeni nu știe câți banii sunt la fondul de reparații și fondul penalități…nu există lege clară, în care să fie verificate AP .

    • Plangeri scrise la Politie (Politia propriu-zisa, nu politia locala) si daca nici asa, atunci la inspectoratul judetean de politie.

  36. De la Nenea Iancu zicere:
    „Uite la el, (ea în cazul acesta), cum se tulbură! Lasă-l frate, zi-i mișel și pace; așa e lumea, n-avem s-o schimbăm noi!”

  37. Asociatia de proprietari? Wellll; un real progres; eu stiam si vad numai asociatii de locatari….
    Stimata doamna, am cateva toamne adunate in spinare si ceva experienta cu asociatiile astea, oricum sunt numite.
    Nu cred ca trebuie sa aruncam vina pe poporul roman si pe psihologia lui.
    Poporul roman a fost stapinit de comunistii ce s-au infltrat peste tot; mai ales in asociatii; neocomunistii ce ne conduc, nu puteau lasa placinta asta, atit de apetisanta.
    Din cate mi-am dat seama, fiecare serviciu ce are jnterese in bloc (caldura, gunoi etc.) are 2-3 agenti favorizati in felurite chipuri. Acestia vor torpila orice initiativa pozitiva. De aceea adunarile generale sunt un circ. In ce priveste falsurie din acte, vina este a notariatelor si instantelor de judecata; poate si a parchetelor, pentru ca nu ancheteaza serios astfel de infractiuni.
    Din cate am citit, doar agentii (SECU, KGB/FSB) acuza poporul roman de una sua alta. Incepind cu Nucsoara.
    E bine sa vedem adevarul. Si sa cautam solutii pentru toate problemele. Punctual.
    Veti vedea ca nu poporul roman e de vina, daca scapam de parazitii astia ticalosi! Probabil la fel e si in MAE si SIE.
    Nu romanii sunt de vina, doamna! Reactiile lor sunt la fel cu ale oricaror alte etnii, puse in aceleasi conditii. Nu uitati asta!(Vedetei germanii sub Hitler, rusii sub Putin, nord-coreeni sub dinastia Kim etc.)

  38. Interesant articolul, din perspectiva pres asoc proprietari. In general, lumea nu prea se baga in activitati sociale, e un individualism mostenit din epoca comunista, cand daca te bagai in astfel de activitati, insemna sa ai de a face cu securitatea/politia. De aceea e mai simplu sa nu te bagi, mai ales ca salariul e f.mic. Ar trebui mai multe activitati sociale in general, implicare civica mai mare in societate. Ma mir ca totusi toate blocurile pe care le stiu au presedinte bloc si asociatie. Deci sa nu dramatizam, dracul nu e atat de negru, sunt de regula pensionari care isi asuma acest rol. Lucrurile s-au schimbat in bine in Romania in ultimii 20 ani. Probabil blocul autoarei e f.mic, zice doar 20 apt. La blocul meu sunt 5 scari, 10 etaje, deci vreo 200 apt. Si aici au fost unele probleme, cu unii care au plecat cu banii asociatiei mai demult, apoi o scara care vroia sa faca asociatie separata, etc. Dar s-au rezolvat ok. Deci se poate.

  39. Foarte corect și bine expus.
    Am (sunt) fost în această postură.
    Fostul administrator, care nu avea președinte, comitet și nici cenzor, tăia și spânzura după cum îl tăia capul timp de 28 de ani, făcând o delapidare la cele 193 de apartamente de 79.000 lei.
    Deci la mine au fost și îi că sunt probleme mult mai ,, mari”.
    Nu eram nici măcar asociație de locatari.

  40. Va spune un patit .
    Si eu am fost presedinte de Asociatie in doua randuri ,voluntar , inainte de 1989 si dupa 2009 cand m-am mutat intr-un cartier rezidential . Doamna are perfecta dreptate in cele ce a scris. Ca sa stie toata lumea cum au fost infiintate asociatiile de locatari inainte de 1989. Partidul comunist a gasit cea mai buna metoda de a controla pe oamenii din colectivitati mari cu cativa informatori si turnatori implantati ,ei stiiau toate miscarile din bloc si pe dusmanii poprului. Si inainte si dupa 1989 majoritatea celor care locuaiu sau locuiesc impreuna erau si sant dezinteresati de activitatea asociatiei. Ei credeau ca numai cativa au obligatia sa desfasoare o activitate pentru functionarea asociatiilor. Nu gaseai de cele mai multe ori pe nimeni ca sa te consulti pentru anumite probleme legate de buna desfasurare a activiitati. Legile asociatilor erau proaste din timpul comunismului si au fost mostenite in continuare. Deci sa vedeti model de democratie daca la prima sedinta nu participau mai multi decat 50% +1 ,se tinea a doua si daca prezenta era minima de trei persoane ca sa poata vota cu majoritate de 2 la 1 erau alesi, presedintele ,comitetul si cenzorul. Multi se bat cu carmida in piept ca avem democratie dar minciuna asta ne este vanduta de politicieni pentru a traii ei bine. Sa luam exemplu ultimelor alegeri; Prezenta apox. 30% din cei cu drept de vot. Partidul castigator a fost declarat cu Aprox. 30% , cu un simlpu calcul vedem ca au castigat majoritatea cu 9%. Deci cum ar „zice rusii cacaia democratia” . Dictatura minoritati. Si ce se mai faleau psd si pnl cu majoritatile lor mincinoase. Democratie inseamna 50%+1 . Dupa cum zicea un fost coleg de munca inainte 1989 la o sedinta de partid intr-un institut de cercetare ” la noi nu este nici democratie nici dictatura ci anarhie” Foarte valbil si astazi.

  41. In acest sistem al asociatiilor le lipsesc urmatoarele amendamente: 1. Modificarea legislatiei mai simpla, realista si coerenta. 2 un registru al firmelor de administratie, cu personalul existent, nr.blocuri, reclamatii primite, certificate de absolvire administratie eliberate de cine si cand. 3 Comitetul sa detina minim 4 membrii, femei si barbati deopotriva. 4 Votul sa fie 2/3 din proprietari si 50 %+1. 5. In primarii sa existe un serviciu de verificare clar si periodic respectarea legilor contabile si fiscale, administrare. 6. Stabilirea unui plafon de bani pentru presedinte si acceptarea legii voluntariatului.7 In asociatia unde locuiesc presedintele prineste 600 lei pentru semnaturi in rest nu are nicio contributie.8. Separarea functiei de proprietar de firma si de administrator asociatie, pentru cel mult 10 blocuri. 9 O firma sa detina sediul social in sectorul unde face administratiile de blocuri pentru oras de 15 minute.10 Primarile sa afiseze on line firmele amendate pentru nereguli.

  42. Nu știu cum puteți avea salariul (retribuția) de 400 lei. La asociația noastră, președintele, administratorul se plătesc cu minimum pe economie, zic că nu se poate face altfel.

    • De acord cu cele spuse de dv. Numai ca se poate face contract de munca si atunci ai salariul minim pe economie sau pe mandat la plata cu ora. Un contract cu salariul miinim pe economie de 3225 lei brut inseamna si niste obligatii proprii in a rezolva multe aspecte. Apoi conteaza si nivelul de venituri generale ale proprietarilor din asociatie pentru ca daca sunt 2/3 pensionari nu se poate cere mult si apoi la cate scari si apartamente gestioneaza un presedinte si administrator. Este util sa ne oferiti si niste detalii.

  43. Sunt mai rare cazurile în care președintele asociației de proprietari este victimă.
    De obicei victimele sunt proprietarii care ce-i drept nici nu își cunosc drepturile și nici nu vor să le ceară.
    Pentru cazul dvs.va pot spune că nu vă pricepeți la organizarea activității și la lucrul cu oamenii și de aici au apărut toate problemele. Vă pot consilia gratuit.

    https://voxpublica.ro/video-cum-m-au-agresat-in-scara-blocului-cei-care-ar-fi-trebuit-sa-mi-protejeze-drepturile/

    https://voxpublica.ro/ce-trebuie-sa-stii-atunci-cand-iti-cumperi-un-apartament-intr-un-condominiu/

  44. Mai precis, ” minunata” carte a profesorului Daniel David se numeste :” Psihologia poporului roman – profilul psihologic al romanilor intr-o monografie cognitiv experimentala „.
    https://youtu.be/XUZ4KVIxY_A?si=P21Fhx8uHuT_cHc8
    Am banuiala ca admiratia autoarei pentru diagnosticul pus poporului roman decurge din prestigiul dobandit la Brussel de domnul profesor .
    https://www.the-guild.eu/news/2020/interview-with-daniel-david-ubb.html
    Nu imi este clar ce conditii trebuie sa indeplineasca Universitatile acceptate de Ghilda.

  45. 2 observații.
    1) nu pricep de ce ar accepta cineva să lucreze pro bono sau pe o sumă derizorie intr-un post cu gestiune/responsabilități multiple juridice/financiare:
    „De data această, însă, am revenit pe „generosul” salariu de 400 RON/lună.”
    Eu plătesc un ziler 150-160 lei/zi pentru munci agricole. Deci?

    2) nu pricep cum se pot trage concluzii asupra caracterului unei națiuni (există așa ceva?) din câteva ședințe/întâlniri/ciocniri/snoave cu vecinii de bloc.

    „Nu comportamentul nostru mi se pare problema fundamentală, ci ce se ascunde in spatele lui, și anume caracterul nostru de un individualism și un ego-centrism feroce”

    M-a frapat acel ‘feroce’ din final. O fi vreo figură de stil? Dacă e folosit cu sensul propriu apăi asta imi confirmă opțiunea mea de a evita chiar și vizitele in apartamentele din blocurile comuniste, căci riscul de a fi scuipat, înjurat, atacat, jefuit, bătut, mușcat de picior, tras de perciuni e enorm. doamne ferește…:) Doamnă, să știți că specia asta de rumân de bloc e cu totul diferită de rumânul de mahala și foarte departe de rumânul de uliță. Pur și simplu ceea ce descrieți este pentru mine un soi de scenariu de film distopic, horror chiar. Io când m-am mutat la țară, in prima zi când am ajuns, fără să cunosc pe nimeni, am primit ajutor la împrejmuire de la cei 3 vecini oarecum apropiați (că unul e ciobanul care are stâna la vreo 300 de metri de mine). fără nicio contraprestație (cu excepția unui păhărel de tărie dar care nu a fost cerut și nu a apărut decât la sfârșitul zilei), cred că erau și curioși…să afle dacă-s ‘om bun’ și ‘creștin drept’ (și nu-s nici una nici alta dar i-am mințit de dragul spiritului civic). E drept, când trăiam la oraș, din vreo 50 de familii de pe strada mea cunoșteam după nume doar vreo 5 (in 35 de ani de locuire), dar nimeni nu mi-a dat in cap ca răspuns la binețe, poate doar unii se uitau un pic ciudat. Aici insă, după 10 ani, imi cunosc toți vecinii, inclusiv cei aciuați recent, vreo 30 de familii înșirate pe o uliță lungă, sinuoasă și acum mocirlită pe care tot noi ne strângem in fiecare primăvară la o clacă s-o facem circulabilă (că doar n-o să așteptăm de la amărâții ăia de la primărie să curețe buruiana și să pună pietriș in locul nostru). La anul plănuim s-o asfaltăm, cu acordul primarului, desigur. Dar asta-i nimic față de civismul, solidaritatea și generozitatea țăranilor bucovineni, ăia se strâng tot satul și-n 3 zile își ridică un pod. dar bănuiesc că ați auzit de ei.

  46. Eunuke ati ales un alt mod de viata si ati avut posibilitati. La bloc presedintele nu face decat sa semneze niste liste lunare de plata si niste facturi. Administratorul intervine la realizat o reparatie de 2- 3 ori pe an. Contabilul are raspunderea mai mare caci face calculele de consum utilitati comune si le aduna pe cele de apartament. Prin urmare, un zilier la dv.munceste in ziua respectiva serios. Dar pentru niste semnaturi pe facturi cand nici macar nu se oboseste sa le verifice atunci nu poate lua un salariu minim pe economie. O firma cere intre 1400- 1600 lei pt circa 35- 38 apartamente si gestioneaza contabiliceste circa 50 /70 blocuri caci vrea profit. Dar in rest nu are nicio initiativa – reciclare secventiala deseuri, modernizat ghene si garduri si vopsire, reparat trepte si panta acces, reabilitat spatiul verde, actiuni depus panouri solare,etc. O afacere pentru fraieri.

    • Eu am exagerat oleacă, din spirit de glumă (că e prea încinsă atmosfera, pe bună dreptate, și voiam să canalizez furia celor 2 tabere către chiaburii ca mine care stau la casă si nu au bătăi d-astea de cap :)).

      Cred că înțeleg ce susțineți dumneavoastră, dar există o soluție: prin statut Preșul să primească mai multe îndatoriri, in fișa postului să existe termeni clar definiți, munca să se facă cu program minim și orar cu publicul și salariul să fie pe măsură (minim 4000, așa mi se pare de bun-simț). Ș-atunci se vor găsi și amatori de lupte cu morile de vânt, babele sclerozate, hipsterii afumați, bețivii intârziați, pensionarii comuniști și gospodinele frustrate pe undeva…:) (mi-aduc aminte că am citit intr-o proză ușurică franțuzească cum nu știu ce magazin își crease postul de „țap ispășitor”, un ins rezistent psihic responsabil de relația cu publicul…complicat).

      • Dar pentru ce scrieti dv.trebuie regandita si reformulata legea 196/2018. Am trimis personal o analiza ale prostiilor din lege la Min. Dez si Administratiei Publice si la Camera Deputatilor dar nu a dat nimeni nici un raspuns. Astia sunt alesii nostri. Ca stati la o casa cu curte nu inseamna ca sunteti chiabur ci doar ca ati avut o optiune mai buna si resurse banesti. Un lucru foarte bun.

  47. Articolul este scris numai din perspectiva președintelui de asociație fără să expună și problemele cu care se confruntă membrii asociațiilor de proprietari din cauza unor președinți, administratori si membrii ai CEX pusi pe căpătuială imediat ce ajung să fie numiți în fruntea AsP.
    Pe rol, în instanțe, sînt sute de procese avînd ca parte pîrîtă președinti de bloc și administratori.
    Dacă acestia, prezentați ca niște martiri în articol, ar fi toți onești și ar lucra numai în interesul binelui comun al condominiului, dacă ar avea o activitate transparentă, nici proprietarii, membrii ai asociației, nu ar avea ce să le reproșeze.
    Cum ar fi să scrie si proprietarii membrii asociației, cei blamați în articolul acesta, despre cum se poartă cu ei unii președinți și administratori, despre cum le vorbește, chiar îi bruschează, despre replica unanim folosită ” Sînt președinte, fac ce vreau eu „?
    Oare dacă acei administratori care au trimis pe acei bătrîni în azilele groazei sînt chiar îngerași?
    Desigur că sînt și președinți onești cum sînt și membrii asociației raționali și cu bun simț.
    Toate neajunsurile acestea decurg din firea umană coroborată cu ambiguitatea legii 196/2018 care nu a fost făcută de juriști ci de amotoriști, diletanți.
    Corectați legea 196/2018, acesta este obiectivul principal, nu scrierea unui articol în care președinții sînt considerați îngerași pe pămînt și membrii asociației ( proștii ăia care platesc și utilități și cheltuieli administrative aici intrînd și remunerațiile președintelui, cenzorului/cenzorilor, administratorului, contabilului, persoanei care face curățenie.
    Se pare că articolul are ca țintă fixă desființarea AsP și transferarea responsabilităților către firme de administrare care nici astea nu sînt lăcrămioare.

  48. Dna Adelina aveti perfecta dreptate. Exista mii de abuzuri ale conducerilor Asoc de Propr. dar si ale firmelor de asa zisa administrare. Apoi directiile din primarii sunt de multe ori parte ale acestor conduceri abuzive si care nu iau nicio masura, multe corupte. Nu aplica nici o sanctiune si de aceea pentru orice fleac se ajunge in instanta si dureaza 2-3 ani un proces. Legea 196/2018 trebuie reformulata din temelie. Si eventual aceste asociatii sa dispara, fiecare proprietar cu contracte pt.toate utilitatile. Administrare doar pt.partile comune. Atunci dispar atatea salarii platite unora care nu fac chiar nimic si care incarca facturile lunar.

  49. Din toate mesajele de mai sus, nimeni nu a luat in considerare, obligatia atat legala cat si civica, de a repara aceste imobile proprietate privata. Prin urmare, disparitia asociatiilor de proprietari este o paradigma comunista, respectiv ar putea statul sa si repare blocurile daca cladirea n-ar mai fi proprietate privata.

    Dealtfel sustinerea anveloparii blocurilor de catre primarii din taxele locale, a reprezentat in istoria Romaniei capitaliste, o masura de tip comunist, un fel de mita la electorat. Este obligatoriu ca banii din taxele locale sa fie consumati exclusiv pentru imbunatatirea asa ziselor zone comune (strazi, parcuri, scoli, spitale) si nu pentru beneficiul unui individ proprietar de apartament intr-un bloc.

    Din pacate, nu s-a inteles ca este un privilegiu sa fi proprietar intr-o societate capitalista si nu poti sa cersesti la Primarie sa-ti faca anveloparea gratis in dauna celor care n-au apartamente.

    Asociatiile de proprietari necesita imbunatatire legislativa pentru a deveni mai umane in relatia cu proprietarii, pentru a simplifica activitatea dar si pentru a intari drepturile celor care platesc reparatiile cladirilor fata de cei care stau 30 de ani si asteapta sa cada blocul.

    Stresul cauzat celor care administreaza aceste asociatii este real. Dar nu l-as considera mai stresant decat este spre exemplu un serviciu real cu diverse responsabilitati. Decizia de a te implica trebuie sa fie pragmatica, indiferent de rigiditatea sau nepasarea celorlalti proprietari. Daca activitatea este consumatoare de timp, este obligatoriu sa solicitati o remuneratie potrivita, care sa acopere in mod real solicitarile fizice si psihice. Veti vedea ca pentru o remuneratie corecta, senzatia ca nimeni nu se implica, se va schimba.

    Daca acceptati 400 lei si apoi sunteti daramata de obligatii si timp consumat, este doar o decizie gresita. Ajutorul dat vecinilor dvs. nu se poate transforma in sacrificiu dar trebuie sa aiba empatie si intelegere. Asociatiile necesita un serviciu de acest fel, mai ales functia de presedinte. Si doctorii trebuie sa fie empatici si nu roboti. Trebuie doar sa cantariti mai bine, remuneratia care acopera timpul si emotiile consumate parte din viata dvs.. Succes.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Ruxandra Badea
Ruxandra Badea
Ana Ruxandra Badea este doctorandă in bioetică in cadrul Facultății de Filosofie UNIBUC și fost referent pe neproliferare nucleară in cadrul Ministerului Afacerilor Externe. A studiat arte liberale la University College Utrecht, filosofie și literatură la Warwick University și drept internațional la Universitatea București.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

 

 

Nexus – Scurta istorie a retelelor informationale

Scurtă istorie a rețelelor informaționale din epoca de piatră până la IA
Editura Polirom, 2024, colecția „Historia”, traducere de Ioana Aneci și Adrian Șerban
Ediție cartonată
Disponibil pe www.polirom.ro și în librării din 27 septembrie 2024

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro