miercuri, octombrie 20, 2021

Despre Consiliile de Administrație și Supraveghere ale companiilor energetice de stat

Cea mai hazlie experiență a mea a fost acum câțiva ani când, pe vremea Guvernului Ciolos, am avut nebunia de a-mi depune candidatura pentru un astfel de consiliu. Compania care facea head-hunting-ul era nemțească, condusă de un austriac … sau invers, oricum nu are importanță … De fapt erau două astfel de firme angajate de marea companie națională.

Mi-am făcut dosarul. Gros. CV, lucrări publicate, recomandări … Nu cred că mai exista cineva din țară care să fi avut la vremea respectivă recomandările pe care le-am strâns de la foști miniștri, oameni importanți din piața de capital, profesori universitari … dar să nu mă laud prea mult.

Fac două rânduri de documentație și mă duc să le depun. Între timp mă uit și pe site-ul uneia din firmele străine de recrutare și dau peste un cunoscut căruia îi trimit pe email documentele, întrebându-l dacă are rost să mă agit. Îmi răspunde prompt că nici să nu mă gândesc să nu-mi depun candidatura. O fac. Aștept …

La un moment dat primesc un telefon de la o voce sexy, care mă invită la un interviu un domnul X. Nu-i mai rețin numele … oricum era nemțesc.

Spăl mașina, fac pantofii, pun costumul cel bun, ma parfumez cu cel mai scump parfum, mă prezint la ușa vilei din supercatierul bucureștean, sun. Mi se deschide și intru în secretariat. O domniță botoxată, cu unghii de (poate) doi centimetri ce troncănea enervant pe claviatura unui calculator mă invită să aștept pe domnul X.

Trec primele 30 de minute … Aștept … Mai trec 20 de minute și mă plictisesc … Domnița vede că mă foiesc pe scaunul incomod (ce se voia de fițe) din fața ei și mă invită în “sala de conferințe”. Intru, îmi aduce un pahar cu apă, cerându-și scuze că întârzie domnul X, care (mi-a zis că) e la Ministru … În încăperea zisă “sala de conferințe”, zgomot de picamăr și miros pestinențial de rahat. Îmi aduce și ceva pliante cu prezentarea firmei lor (străine) de head-hunting ca să văd cât de tari sunt. Acum mă foiam singur în zgomot insuportabil asorat cu miros de-ți întorcea stomacul pe dos.

La un moment dat intră pe ușă val-vârtej un nene, mai bătrâior, comunicând-mi în engleză că a fost la ministru. Nu tu scuze, nu tu tu politețe. Îi cere botoxatei teancul de documente depuse de mine cu două – trei săptămâni înainte. Le rasfoiește câteva minute și mă întreabă (tot în engleza nemțită) ce caut eu acolo. Nedumerit îi spun politicos că am fost invitat la discuția cu el pentru marea companie națională ce avea un post în consiliul de supraveghere vacant. Constat că nu citise nimic, nici măcar nu-l interesa ce scrisesem. Concluzia: blat total! Plec furios, trântind ușa și dând mărunt din buze de cât de credul și prost am fost, pierzând timpul și făcându-mă de râs în fața unui maimuțoi cu pretenții de business-man.

Ia ghiciți cine a fost numit! Acel campion cu 17 consilii de administrație la activ și deodată, abonat constant la salarii babane  … nu-i țin minte numele și nici nu mă chinui să-l caut … 

Așa am început să fiu cât se poate de atent la personajele din CS-uri și CA-uri și la care le sunt responsabilitățile.

În principiu persoanele ar fi reprezentanții patronatului și ar trebui să le apere interesele. Presupunem ca respectivii trebuie să fie superprofesioniști, să cunoască la perfecțiune industria și piețele din amonte și din aval ale companiei, să aibă habar de activitatea bursieră, de micro și macro economie, de management și marketing … Dacă sunteți curioși, vă invit să răsfoiți cv-urile actualilor membri din câteva cs-uri sau ca-uri de mari companii energetice naționale: Romgaz, Transgaz, Hidroelectrica, CEO, Transelectrica. Câți dintre dumneavastra sunteti dispuși să vă riscați banii cumpărând acțiuni la cele care sunt listate la BVB?

Dar lucrurile nu stau chiar așa! Personajele din aceste consilii nu sunt altceva decat niște curieri, care duc în diplomate scumpe și pe mulți bani, hotărârile celor care i-au numit. Nu au nici un cuvant de spus de fapt în fața decidentului ministerial. Din punctul de vedere al operațiunilor, greutatea stă pe directori / directorat. Nu intrăm în amănunte!

Avem o legislație privitoare la guvernanța corporativă ce a fost pervertită de guvernanți, cu ajutorul companiilor străine de head-hunting, care de fapt legitimează ca-urile și cs-urile incompetente cu sinecurile și “obligațiile” de partid (dar nu numai, pentru că mai sunt și amantlâcurile) pe bani grei. În cazul industriei energetice, pe banii noștrii pe care îi plătim lunar pentru energie electrică și gaz. Bani mai plătim pentru sinecuri și când cumpărăm orice pentru care s-a consumat energie. Calcul simplu: avem câteva zeci de astfel de companii cu între cinci și nouă “meșteri mari”, care încasează lunar de la două mii de euro în sus. Adunăm și vedem că numai pentru salariile acestor membri de consilii de administrație sau supraveghere facem câteva milioane de euro. Să zicem că suntem 17 milioane de cumpărători și avem puțin peste 10 milioane de locuințe. Rezultă ca fiecare român plătește anual cațiva lei pentru salariile unora care … nu prea știm ce fac!

Distribuie acest articol

12 COMENTARII

 1. pfff, ati stricat paco rabanne ul ameliorind mirosul pestilential si nici macar impresionind o pe botoxata cu unghii de doi cm ? trebuia s o stergeti imediat, fara sa l mai asteptati pe big boss intorcindu se stors de energie de la ministru. nu l ati consultat pe dl Valeriu Nicolae ? v ar fi explicat ce fel de resume uri sint la mare cautare in consiliile de administratie si v ar fi sfatuit sa urmati academiile sri ului, militiei si mapn ului (nu va speriati, intr un an si cu recomandari bune aveati toate doctoratele necesare atasate la dosarul cu sina)

 2. Bună ziua,
  Şi eu am avut neinspiraţia, ca să nu îi spun altfel, să-mi depun candidatura pentru funcţia de membru în Consiliul de Administraţie al unei companii din domeniul energetic !
  Cam aceleaşi PĂŢANII ca ale dumneavoastră !

  Succes !
  Să sperăm că în viitor se vor schimba unele, ALTELE !!!
  Inclusiv BOTOXATELE !

 3. Corect.
  Sa luam exemplu dl. Jude, Director general interimar Romgaz, Presedinte CA, cu liceul de gazist de la Medias si cu studii juridice la marea universitate din Alba Iulia facute la ani de zile dupa liceu.
  Politruc pana in maduva oaselor. Asa sunt toti de la Romgaz si dupa aia lumea se intreaba de ce nu este performanta compania desi are monopol impreuna cu OMV Petrom.
  Pai cum sunt cei din CA asa sunt si majoritatea angajatilor cu cate o functie cat de mica: pilosi, politruci si aparati in propria incompetenta de cate o ruda sau o pila.
  Cat despre interviu, sa va citez: Ghinion!

 4. „În principiu persoanele ar fi reprezentanții patronatului și ar trebui să le apere interesele.” – exact asta fac in primul rand. Probabil va imaginati in capul dumneavoastra ca sunt specialisti.

 5. Apropo de energie, acum cateva zile am aflat ca o fosta colega de facultate a fost propusa de USR sefa a Autoritatii Competente de Reglementare a Operatiunilor Petroliere Off-shore la Marea Neagra (ACROPO). Fosta mea colega s-a inscris in USR de mai multi ani si a lucrat ca geolog in domeniul petrolier la companii mari, avand si un PhD in Franta, la IFREMER. In fine, pentru mine este ciudat cum unii isi lasa joburile bune prin afara pentru a veni in Romania sefi pe la vreun minister sau agentie. Oare ce oferte de nerefuzat ar putea face statul roman in cazul asta? Mai stiu niste oameni care s-au intors tocmai din SUA in Romania, membri USR, si care au plecat dupa un timp din cauza securistoidului Barna care doreste sa se acopere de oameni competenti pe care sa-i manevreze apoi cum vrea el. Ce-i atrage pe acesti oameni? In cazul ACROPO se pare ca va fi implicat in management si sotul doamnei Unterseh.

 6. ..interesantă disertația pe tema cariere la companiile energetice de stat.
  Pe mine însă, mic consumator până mai ieri captiv, m-ar interesa mai degrabă,
  cum se face că plătim în prezent cam 160 de euro pe MWh de energie electrică,
  în timp ce Ungaria și Slovacia plătesc 80 de euro, iar Cehia 65.. ?

  O fi de la capul peștelui, de la coadă, sau din burtă (cu sau fără icre..) ?

  • ….”cum se face că plătim în prezent cam 160 de euro pe MWh de energie electrică,
   în timp ce Ungaria și Slovacia plătesc 80 de euro, iar Cehia 65.. ?”

   ____
   Sarind peste subiectul articolului, conform Eurostat, consumatorii casnici din Ungaria platesc €100 /MWh, cei din Slovacia €160 /MWh, iar cehii €180/MWh. Asadar, atentie mare la lozincile, minciunile si fakeurile promovate de oportunistii-populisti de la coltul strazii (de obicei, inghititul pe nemestecate provoaca dureri de stomac). https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/Electricity_price_statistics

   • „…în prezent…”
    Situatia eurostat din link-ul dat de Dvs.:
    – emisa la 23 Nov 2020
    – se aplica DOAR primului semestru din 2020.

    In ce priveste Romania, de la 1 Ian 2021 s-a liberalizat piata energiei electrice (SI) pentru micii consumatori, deci 149euro/Mwh din link NU mai e de actualitate, la fel ca valorile aferente Cehiei, Ungariei si Slovaciei(ceea ce nu inseamna ca ce scrie „mircea gindu” e corect fara dovezi actualizate, dar nici Dvs. nu sunteti la zi).

    • ..aveți desigur dreptate, sunt date mai vechi (2019..) :))
     A fost un test cu 2 obiective. Eram curios să aflu :

     1º Dacă citește cineva ce scriu ..!?
     2º Cam ce pregătire are un candidat la un post într-un consiliu..

     Judecând după punctul 1º, a fost un test reușit.. vă mulțumesc !
     Ar putea fi și după punctul 2º, având în vedere că și tăcerea-i un răspuns.. :)

 7. Cetateni care trudesc sint o multime . Tilhari care se erijeaza in reprezentanti ai intereselor cetatenilor zburda prin institutiile publice . Cetateanul trudeste , incaseaza salariu din care plateste taxe , impozite , accize , …… consuma . Bugetele publice se formeaza prin efectul legii . Un primar nenorocit daca vrea sa creasca veniturile la primarie cu 5% pune pe masa consilierilor cumparati proiect de hotarire si aia voteaza imediat . O firma privata daca vrea sa creasca incasarile prin crestere de pret cu 5 % va pierde clienti . Primaria nu pierde din incasari pentru ca oamenii nu pleaca din localitate de scirba primarului , secretarului si a consilierilor . In economie cetateanul plateste tot . Banii cu nemiluita se string in bugetele publice capusate de tot felul de tilhari . Institutiile publice nu reprezinta interesele cetateanului . Plingerile cetatenilor impotriva tilharilor din institutiile bugetare sint tinute la sertar de militieni si procurori pina se prescriu . Si daca ajunge vreun dosar la judecator acesta va invoca exceptii , lipsa de interes , disjungeri , …. si ii va scoate basma curata pe colegii lui de troaca ( buget public ) . Cetateanul trebuie sa isi faca dreptate singur . La astia trebuie sa umblam la coaste .

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Cosmin Gabriel Pacuraru
Cosmin Gabriel Păcuraru este consultant în regim de freelancing. Are un doctorat în „Relații Internaționale și Studii Europene” la Universitatea Babeș – Bolyai din Cluj Napoca cu o teză depre securitatea energetică a României. (2013) Este autorul cărții „Romania – Energie si Geopolitică” (2018) și a numeroase articole științifice în domeniul securității și politicilor energetice în publicații de specialitate naționale și internaționale.

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Suntem un stat laic?

Scriu textul de față îndemnat de trei împrejurări. În ordine cronologică inversă, a treia e apariția reportajului Recorder Clanul marelui alb. Sunt...

Când sursele de energie care ar trebui să stopeze schimbarea climei nu mai funcționează din cauza schimbării climei…

Toleranța va atinge un asemenea nivel încât oamenilor inteligenți li se va interzicesă mai gândească pentru a nu-i ofensa pe imbecili.Autor...

Odăjdiile clanului Soprano

În statutul BOR art. 149, cauzele se introduc pe rolul consistoriului doar cu aprobarea episcopului sau patriarhului.  Hotărîrile devin executorii doar după...

Criză economică sau nu? Furtuna Perfectă necesară unui ”crash”

Semne de criză economică sunt tot timpul. Într-un sens, crize economice, mai mult sau mai puțin extinse, la nivel de ramură, la...

România, octombrie 2021 : eşec statal şi paralizie politică

Eşecul statal şi paralizia politică sunt semnele sub care stă România zilelor acestea.   Statul român se înfăţişează cetăţenilor acestei ţări  astfel cum...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.