Ieșirea dintr-o criză pe o cale virtuoasă nu este obligatorie. Calea vicioasă, de multe ori deghizată abil într-o promisă revoluție a speranței și salvării, se poate impune pentru o perioadă mai scurtă sau mai lungă, cu costuri imense la toate nivelurile (individual, de grup, național) și în toate privințele (economic, social, politic).
România aparține, de mai mult timp, grupului de țări în care domină neîncrederea și furia față de partide politice, lideri și instituții. Se poate spune că, în această privință, țara noastră exemplifică nu excepția, ci regula.
Într-un mediu încarcat de tensiuni manifeste și latente, guvernanții s-au comportat arogant, au fost prizonieri ai auto-suficienței, laudei de sine și credinței în forța atoatebiruitoare a propagandei, au fost orbi și surzi în ceea ce privește nemulțumiri populare reale și cauzele lor multiple.
Astfel, cei care se prezintă ca soluții pentru criza politică actuală (PSD, PNL, coaliția de guvernare a celor două partide, președintele) sunt într-o mare măsură responsabili pentru ascensiunea demagogilor periculoși (Călin Georgescu, AUR, SOS, POT).
O serie de instituții (în primul rând, serviciile de informații) au eșuat în îndeplinirea atribuțiilor. Această contraperformanță nu poate fi tolerată. Printre altele, și pentru că amenințările la corectitudinea alegerilor și tentativele de viciere, de influențare și distorsionare a rezultatelor nu au reprezentat și nu reprezintă niște „lebede negre”.
Într-o situație deja dificilă, Curtea Constituțională a adâncit criza prin amatorism (un eufemism), prin costisitoare decizii pripite, contradictorii, nemotivate și care au ignorat întâlniri anunțate și hotărâri ale altor instituții (CSAT) relevante pentru cauza în discuție. Acest lucru nu poate continua.
Reluarea alegerilor prezidențiale reprezintă doar o amânare, nu o soluție.
Dacă nu va avea loc o schimbare completă de curs în ceea ce privește politica, anularea primului tur al alegerilor prezidențiale (de ce nu și a celor parlamentare, care au fost clar influențate de ceea ce s-a întâmplat?!) nu va face decât să legitimeze, să hrănească și să amplifice nemulțumirea populară de care demagogii periculoși vor ști și nu vor ezita să profite.
În acest context, limitarea doar la combaterea fețelor pericolului este o pseudo-rezolvare. Fețele actuale vor fi înlocuite cu altele, mai bine pregătite să fructifice o stare a societății pe care profesioniștii răsturnărilor de regim politic au numit-o „situație revoluționară”, cu resurse și o forță persuasivă superioare și care vor ști să evite greșelile actuale ale taberei demagogiei anti-sistem.
Cred că recâștigarea prin rezultate pozitive, nu pe vorbe, a încrederii populației reprezintă unul din imperativele momentului.
Probabilitatea reformelor structurale și a soluțiilor competente devine neglijabilă dacă clasa politică nu iese din zodia actuală a reproducerii și promovării mediocrității intelectuale și etice. Mecanismele acestei transformări a partidelor politice nu sunt simple. Dar o condiție necesară este ca nevoia pentru o schimbare autentică în bine, nu mimarea acesteia, să se manifeste acum și din interior. Dacă nu, mai devreme sau mai târziu, schimbarea va fi impusă din afara partidelor. Și va putea însemna inclusiv dispariția acestora!
Criza românească este produsă de prostia generalizată a elitelor politice care nu înțeleg ce se întâmplă nu numai în România ci și în Lume. Există o criză a democrației românești actuale asemănătoare celei din 1938 când România nu a anticipat nici evoluția spre extremisme a societății, dar nici evoluția externă a politicii internaționale. A urmat 80 de ani de totalitarisme.
Ca urmare, după părerea mea, vinovații principali pentru actuala criză sunt KWI, Ciolacu și instituțiile de stat( serviciile secrete și CCR) care, văzând catastrofa din alegeri, a dictat niște măsuri autoritare care nu rezolvă nimic, ba chiar pot provoca anarhie și turbulențe sociale.
Soluții? Nu mai există soluții interne bune. Poate cineva din exterior să ne impună o soluție dar care, vai, va fi favorabilă LOR nu NOUĂ.
Mă gândesc la o virare de tip Trump dinspre progresism spre conservatorism. Unii deja au început, dar prin forțe proprii….
suveranistii semnalizeaza Trump, dar vor vira spre Moscova!
ce ar insemna un partid in SUA, care ar vrea iesirea din uniune?
sa veghem la interesele noastre pe termen scurt, mediu si lung si sa nu ne lasam amagiti de sirenele suveraniste; cam grele, la cantar pentru a ne atrage, totusi… si clar nu putem accepta salutul fascist si toata mizeriea lor ideologica
intii sa avem un partid conservatore democrat, recunosscut de toti ca atarte; stiti pe cineva? de cand PNTCD a fost mincat fript, adio dreapta si conservatorism democrat la noi……
Clișee… clișee…
Realitatea, în ciuda manipulării generalizate din partea tuturor după principiul ” să prostim proștii și să le luăm banii și votul”, este alta.
Complet neadevarat !!!! Regimul de dupa al doilea razboi mondial a fost impus de rusi cu tancurile, nu a fost vointa populara ( aberanta sau nu)
Acum traim ceva unic, o dorinta sinucigasa de a schimba ceva cu nu se stie ce venita direct din popor.
De fapt, cei care au gresit au fost agenti straini, care au mirosit singele si au actionat.
Daca stateau in banca lor, mai mult ca sigur ca deznodamintul era altul. Se poate intreba si in ce masura limitele guvernarilor de pina acum, care au produs asemenea rana singerinda, nu sunt chiar opera lor. Le place sa joace la doua capete.
Dar, ati subliniat corect: daca nu se corecteaza nimic pina in martie, deznodamintul va fi acelasi. Si nu in favoarea lui Pinnocchio, care-l inlocuieste pe Georgescu. (Tusea si junghiul…)
E de amnintit CCR ca daca a luat atitudine prin autosesizare impotriva lui Georgescu, trebuie sa ia atitudine, tot prin autosesizare, impotriva neaplicarii referendumului validat. Si distinsilor nostri parlamentari, traditionali, progresisti si suveranisti, ca trebuie sa respecte TOATE deciziile CCR. Nu doar unele. Poate si Presedintelui…
Daca nu vom vedea problema asta rezolvata, inseamna ca totul e KK-MK si suntem in Rromanik! Nu mai are rost sa argumentam pro si contra. Toti vom fi doar contra. Astia ne unesc prima oara dupa Ceasca.
N.B. Amintiti Premierului (oricare ar fi) ca o suta in plus la pensie sau pentru copii, nu rezolva problema!
Calea virtuoasa, care este cea optima, este imposibila. A o pune in aplicare in acest scurt ragaz de cateva luni ar insemna:
– modificarea rapida a unor legi in parlament, printre care codurile penale si de procedura penala, astfel incat toate portitele utilizate pana acum pentru salvarea si spalarea infractorilor sa fie anulate,….blocate. Epurarea rapida a justitiei de personajele corupte si ineficiente. E oare posibil sa avem de aici inainte o justitie necorupta, independenta, eficienta si competenta? Atata timp cat CSM, ales de totalitatea magistratilor, e o institutie corupta si subordonata unor interese infractionale din politica si din afara acesteia!
– excluderea din noul guvern a tuturor personajelor care au pus umarul la crearea cadrului legislativ existent, plin de legi populiste, de legi in favoarea infractorilor, de legi cu dedicatie din domeniul economico-financiar.
– crerea unui cadru legislativ eficient in ceea ce priveste raspunderea magistratilor, a membrilor guvernului, a membrilor parlamentului.
– epurarea de personaje corupte sau incompetente a MAI, SRI, SIE, SPP, STS.
– in regim de urgenta sa fie anchetate faptele de coruptie la nivel inalt, si, in principal, actele de neglijenta in serviciu la orice nivel, care au permis, dupa cum usor se vede, ca clicile de infractori sa-si faca de cap fara oprelisti in Romania. De inceput cu Johannis, Ciolacu, Ciuca, …
– excluderea din PSD si PNL a tuturor celor care prin declaratii sau fapte au sustinut clicile national-comuniste AUR, POT, SOS, grupul Georgescu.
Acestea sunt cerinte MINIMALE necesare a fi aplicate inainte de repetarea alegerilor, daca se doreste cu adevarat urmarea caii virtuoase!
daca se vrea, ce nuse poate;
haideti sa propunem -pentru inceput- aplicarea referendumului din 2009, validat de CCR(deci OBLIGATORIU, pentru toti; asa ne asigura domnul Presedinte)
Glontul este langa ureche si nu a trecut inca de noi. Din contra, pare ca se inca se apropie de noi.
Si din ce cauza am ajuns in aceasta situatie limita?
Pentru ca justitia nu functioneaza normal, institutiile de forta ale statului si asa zisele forte politice pro-occidentale( ma refer la PSD si PNL) sunt pline de indivizi care se vand imediat pentru bani sau alte avantaje.
Si de ce justitia nu functioneaza normal, institutiile de forta ale statului si asa zisele forte politice pro-occidentale( PSD si PNL) sunt pline de indivizi care se vand imediat pentru bani sau alte avantaje?
Pentru ca noi ca natie, prin vot tembel, de 35 de ani, sustinem aceasta situatie mentinand la butoane clici cu obiceiuri securisto-comuniste!
Deci votul tembel timp de 35 de ani ne-a adus aici! Optiunile elctorale ale majoritatii din aceasta perioada au condus la situatia in care suntem cu glontul la ureche!
Mai pe scurt, ne-am facut-o cu mana noastra! ….Mai precis, cu mintea noastra! Lipsita de neuroni in cazul a cateva milioane bune de concetateni.
Ca sa votam liber peste 3 luni, este necesar ca:
– toate vinovatiile sa iasa la lumina in mod clar si transparent, ori asta nu se poate cu infractori sau complici ai acestora la butoane, cu televiziuni lasate sa manipuleze in voie de catre institutiile statului
– cei care au violat procesul electoral in mod ilegal sa fie adusi in fata justitiei si faptele sa fie facute cunoscute natiei
– adevarul despre impostorii care au manipulat populatia trebuie cunoscut
In caz contrar, „pentru stabilitate”, ne vom pricopsi cu aceleasi figuri care ne vor duce in scurt timp in aceeasi situatie ca si cea de acum!
Partidele politice, președinția, cercetarea economică, instituțională (publică și privată) etc., nu dispun de o nouă viziune și proiecte de schimbare, astfel că trecutele cîrpeli politice, economice și sociale vor continua ca și pînă acum.
Odată cu schimbarea capitalismului clasic în cel globalizat, metodele și tehnicile de dezvoltare economică-industrială sînt cu totul altele, necesitînd o nouă abordare teoretică și aplicată.Din moment ce clasa politică nu înțelege, nu realizeaza această schimbare prin alt ,,model de dezvoltare” și nu solicită PUBLIC construcția unor astfel de proiecte economice, ele n-au cum să apară.
Urmează ca programul economic al coaliției de guvernare să fie reluarea ,,filtrată” a rezidurilor celor trecute, completate cu reveniri la minerit, siderurgie și alte prăpastii refulate de post-economiștii regimului trecut.
In aceste condiții, suveranismul și alte deraieri de acest gen vor păstra (sau dobîndi) o proporție semnificativă în preferințele electoratului, care simte că are de a face doar cu altă spoială programatică.
Prof. Căliman I. Eugen
constructor proiect de țară în ecuația ,,instituționalismului normativ”, care poate reforma/restructura și ,,funcționaliza” instituțiile naționale neperformante, pentru a genera dezvoltare.
PS
Această modalitate de analiză și cercetare econmică a fost ,,recompensată” în SUA cu premiul Nobel pe economie.
Din păcate, rezonanța acestei recunoașteri nu există în cercetarea și programatica economică națională…
nu e vorba de capitalism; e vorba de elita noastra politica/stiintifica/culturala… ba chiar si economica plus mass-media; copiii astia -de ambe sexe- au parvenit prin mita si minciuna; si nu vor sa schimbe nimic; lasati vorbele mari si marile constructii sociale; la noi e o chestie foarte originala!
Articol foarte adevărat și profund, cu rol salutar, care, alături de cel al lui Alexandru Gussi, pe aceeași platformă, vine să strice corul celor care aplaudă hainele nevăzute ale împăratului.
Concluzia celor întâmplate este că alegerile au fost desființate nu pentru a opri o marionetă psihopată precum Călin Georgescu, ci pentru a o împiedica pe Elena Lasconi să devină președinte.
Toată această situație este consecința ingineriilor politice iresponsabile ale PSD care a creat candidați fake și partide proxy (Simion/AUR, Șoșo/SOS, Georgescu/POT) pentru a-și continua dominația sub alte nume. Este vechea tactică leninistă a ”tovarășilor de drum”, devenită strategie politică sovietică, practicată la noi în 1945-1948 și masiv după 1989. Plasarea și încurajarea unor personaje bizare, care să trolleze, creând confuzie și diversiune este o tactică securistă bine cunoscută: Fortuna, Iosifescu-Zambra, Mudava, Brătianu-Cartof sau Paul al României sunt unii din precursorii acualului Georgescu.
A fost un proces ”pas cu pas”:
– PSD ajutat de serviciile secrete iohaniste au inventat și promovat o secvență ierarhică de iepuri extremiști care să-i fie lui Ciolacu adversari convenabili la prezidențiale: Simion, Șoșoacă, Georgescu, Terheș
– pentru a drena alegători de la Șoșoacă la Simion, PSD prin CCR a eliminat-o pe Șoșoacă din alegeri
– atunci când a înțeles că Simion chiar riscă să câștige finala cu Ciolacu, PSD l-a promovat în secret pe psihopatul Georgescu
– PSD a ordonat prin CCR renumărarea vorurilor turului 1 pentru a-l promova pe Ciolacu în finala cu Georgescu
– atunci când renumărarea n-a funcționat, iar sondajele indicau un risc considerabil ca Lasconi să câștige în fața lui Georgescu, PSD prin CCR a anulat pur și simplu alegerile, descoperind brusc cât de extremist rus este Georgescu, pe baza unor ”rapoarte secrete” irelevante și lor demult cunoscute
– toți acești pași s-au comis în conivență și/sau complicitate cu Johannis
– lui Johannis i se atribuie fără alegeri un al treilea mandat, mai scurt, dar înzestrat cu cele mai mari puteri (desemnarea primului-ministru)
– avem de-a face cu o dublă lovitură anticonstituțională: anularea unor alegeri în desfășurare și instituirea de facto al unui al treilea mandat prezidențial pentru Johannis
– Johannis va desemna indirect exact guvernul PSDNL preconizat
– norodului i se servește narațiunea marelui pericol rusesc/legionar de la care CCR (PSD/Johannis) a scăpat națiunea
– ziariștii, experții, comentatorii și influensării fac acum coadă să răspândească și întărească narațiunea de legitimare a acestei lovituri anti-constituționale
– norodul se bucură și este recunoscător PSD/Johannis care ne-a scăpat de ruși și legionari
As vrea sa atrag atentia asupra unor chestiuni care mi se par f. importante.
Traim in epoca unei noi contestari totale, un nou tip de anarhism, conexat cu revolutiile informationale. Situatia de la noi ne intereseaza, dar nu poate fi disociata de situatia globala. Este o furie ´anti-sistem´ ce se manifesta la toate nivelele, la nivelul (sub)culturii populare al retelelor social media, dar si la nivelul intelectualilor, comentatorilor, ´analistilor´ etc. E un hipercriticism jurnalistic extrem de nociv, ce nu face decat sa sufle in panzele populismului.
In realitate, situatia de acum nu e mai rea decat cele de alta data, ba e chiar mult mai buna, macar economic. Se exagereaza salbatic si in critica ´regimului Iohannis´, exista o placere vanitoasa a criticii ´calificate´. La sfarsit de mandat orice regim se erodeaza, se fac jocuri de culise. Daca trebuie sa fim corecti, jocurile de culise , care exista dintotdeauna, au avut si cauze obiective, pandemia, apoi razboiul, pozitia noastra strategica, ce necesitau strabilitate politica. Foarte probabil s-au ales anumite solutii si cu consultanta aliatilor. Ca apoi acestea au devenit un obicei si un viciu,e adevarat.
Dar observ ca nici nu a trecut bine, de fapt nici nu a trecut criza politica, ca oamenii, jurnalisti, politologi, au revenit la vechile deprinderi, biasuri, scenarii. As numi doar un anumit ´userism´ sectar si haotic. Cei care acuza acum regimul Iohannis sunt de obicei oameni care l-au sprijinit pe Basescu pana in panzele albe. Nu e deloc corect ! Regimul Basescu, mai ales spre sfarsit de mandat, a fost cel putin la fel de nociv ca regimul Iohannis. Si Basescu a fost abandonat de ´servicii´. Nu putem uita spectacolele defilarii politicienilor incatusati, numai anumitor politicieni, in vreme ce Basescu era inconjurat de altii, corupti. Atunci au fost inventati generalii, Coldea, etc. Afacerea teroristilor O. Haysam ramane inca foarte tulbure, etc., etc.
De fapt, anumiti intelectuali care s-a bucurat de prestigiu in era Basescu s-au vazut dati la o parte in era Iohannis, e si asta o explicatie. Foarte deranjant e faptul ca ei isi impacheteaza biasurile in hainele ´obiectivitatii´ pure. Dar, inca o data, aceasta critica resentimentara e extrem de dizolvanta si contribuie , poate chiar mai mult decat tiktokul, la neincrederea si lehamitea generala. Intelectualii dintotdeauna sunt dominati de impulsuri centrifuge iar responsabilitatea nu e tocmai virtutea lor, ci vanitatea si originalitatea cu orice pret, au obiceiul sa se citeze : ´am spus eu, inca de´ nu stiu cand …