marți, aprilie 22, 2025

Despre schimbarea lui Volodimir Zelenski și noul său cabinet

Autori: Julia Kazdobina și Andreas Umland

De la showman la președinte pe timp de război.

În aprilie 2019, antreprenorul, actorul și showmanul Volodimir Zelenski a fost ales cel de-al șaselea președinte al Ucrainei, cu puțin sub 75% din voturi. Când a preluat funcția la 20 mai 2019, a făcut-o cu – de departe – cea mai mare cotă de voturi pe care un candidat la președinția Ucrainei a primit-o vreodată în alegeri. La vârsta de 41 de ani, Zelenski a fost, de asemenea, de departe cel mai tânăr și mai tânăr șef de stat din istoria Ucrainei – un factor decisiv în succesul său electoral.

Acum, în toamna anului 2024, Zelenski pare mult mai în vârstă. Expresiile faciale și gesturile sale și-au pierdut lejeritatea de altădată. Spre deosebire de perioada de dinainte de 2022, președintele nu mai face glume. Zâmbetul său a devenit mai dur. Zelenski nu suferă doar, ca toți ucrainenii, din cauza războiului.

Fostul showman poartă povara de a conduce o națiune care se confruntă cu o amenințare existențială. Începând cu 2022, purtătorii de cuvânt ai Rusiei au precizat în mod repetat că resping existența ucrainenilor ca o comunitate culturală independentă și o națiune stat. Resursele enorme ale celui mai mare stat teritorial din lume au fost mobilizate timp de doi ani și jumătate pentru a atinge acest obiectiv. Zelenski trebuie să ia în fiecare săptămână decizii dificile din punct de vedere moral și adesea nepopulare. Principala sa sarcină în prezent este să convingă aliații Ucrainei să nu abandoneze Ucraina și să îi furnizeze arme și bani suficienți.

Foștii angajați îl descriu pe Zelenski drept o persoană care învață repede, cu o minte curioasă și care poate lua decizii rapid. În ciuda tuturor schimbărilor, Zelenski emană o hotărâre de nezdruncinat, la fel ca în prima zi a războiului. Dar astăzi, Zelenski este mai lipsit de patos și mai serios decât la începutul mandatului său. În 2019, el a anunțat în discursul său inaugural în parlament: „În următorii cinci ani, voi face totul, dragi ucraineni, pentru a vă opri să plângeți. Astăzi, este vorba doar de supraviețuire.

Este legitimă puterea lui Zelenski?

Mandatul obișnuit de președinte al lui Zelenski a expirat după cinci ani, în mai 2024. Cu toate acestea, legislația ucraineană – ca și cea a altor țări – nu prevede alegeri naționale în timp de război. Un sondaj realizat la nivel național în februarie 2024, când ar fi trebuit să înceapă campania electorală, a arătat că 67% dintre respondenți au respins alegerile prezidențiale pe timp de război. 49% doreau „categoric nu” și 18% „mai degrabă nu”.

Sondajele arată că ucrainenii își apreciază președintele datorită rezistenței sale la agresiunea rusă și eforturilor sale internaționale de a sprijini Ucraina. Cu toate acestea, popularitatea lui Zelenski, care a crescut în primăvara anului 2022, a scăzut din nou în ultimii doi ani. Într-un sondaj realizat la sfârșitul lunii mai 2024, 56% dintre respondenți au apreciat pozitiv bilanțul lui Zelenski, în timp ce 37% au dezaprobat total sau parțial activitatea sa. Aproximativ jumătate dintre ucraineni critică și faptul că președintele nu și-a îndeplinit toate promisiunile electorale. Mulți consideră că anumite persoane corupte sau incompetente din echipa sa sunt motivul pentru această situație. Alții atribuie eșecul invaziei ruse la scară largă din 2022 (31%), lipsei de experiență a lui Zelenskiy (27%) și influenței oligarhilor (26%).

Comunicatorul

Ca fost entertainer, Zelenski s-a dovedit a fi un excelent comunicator în și pentru țara sa, în special în primul an al invaziei la scară largă. După ce a început războiul la scară largă, pe 24 februarie 2022, el a folosit rețelele sociale chiar mai activ decât înainte pentru a comunica direct cu poporul său și cu străinătatea. Nu s-a pus niciodată problema fugii lui din Ucraina. Dimpotrivă, președintele și echipa sa s-au filmat în mod demonstrativ în fața sediului guvernului de la Kiev. În Ucraina, comunicarea video aproape zilnică a șefului statului creează sentimentul unei comunități de luptă și de destin între elita politică și populație.

Aparițiile lui Zelenski pe scena internațională și în fața parlamentelor naționale ale multor țări au devenit legendare. În mod curios, în acest context, discursul lui Zelenski în fața parlamentului israelian Knesseth din martie 2022 este considerat una dintre cele mai slabe performanțe ale sale în materie de politică externă și retorică. Acest lucru se întâmplă în ciuda faptului că Zelenski este de origine evreiască atât din partea mamei, cât și din partea tatălui său și și-a pierdut o mare parte a familiei sale în Holocaust.

În timp ce Zelenski continuă să comunice cu succes cu publicul străin până în prezent, practicile sale de comunicare în propria sa țară au fost tot mai criticate începând din 2023. Jurnaliștii ucraineni îl acuză că vorbește prea mult cu presa străină și nu cu cea ucraineană și că evită subiecte dificile precum mobilizarea militară sau securitatea energetică. Principalul ziar ucrainean, Ukrainska Pravda, s-a confruntat cu un răspuns ostil din partea președintelui la ultima sa conferință de presă din 27 august, din cauza unei întrebări referitoare la anturajul său.

El a fost, de asemenea, acuzat în Ucraina în legătură cu ultima largă remaniere guvernamentală de la începutul lunii septembrie 2024 că a fost o acțiune de fațadă. Zelenski a vorbit despre reînnoire și a subliniat: „Este foarte important ca instituțiile guvernamentale să lucreze acum cât mai activ posibil – chiar mai activ decât înainte. La toate nivelurile. Cu toate acestea, noii miniștri nu sunt fețe noi. Majoritatea dintre ei au deținut anterior funcții înalte în guvern, în administrația prezidențială sau în administrațiile regionale. Unii miniștri revocați din guvern au trecut la biroul prezidențial, câștigând influență politică în loc să o piardă. Astfel de inconsecvențe între retorică și practică alimentează neîncrederea.

Zelensky și mediul său

Într-o carte recent publicată despre fostul comandant suprem al forțelor armate ucrainene, Valeri Zalujnîi, Generalul de fier, consilierul său pe probleme de comunicare strategică, Liudmila Dolhanovska, descrie cariera militară a lui Zalujnîi. Potrivit lui Dolhanovska, Zalujnîi a comunicat puțin cu presa ucraineană în timpul comandamentului său, pentru a evita conflictul cu președintele, care îl numise pe generalul-maior relativ tânăr în funcția de comandant suprem în 2021. Biroul prezidențial monitorizează constant ratingurile și dorește să se asigure că nu există concurență politică pentru președintele în exercițiu. Cu toate acestea, popularitatea lui Zalujnîi a crescut rapid de la începutul invaziei majore a Rusiei în 2022, în ciuda profilului său mediatic scăzut. Mulți bănuiesc că acesta a fost motivul pentru care Zalujnîi a fost eliberat din serviciul militar în februarie 2024 și trimis la Londra în calitate de ambasador al Ucrainei.

Conform unor teorii jurnalistice, fostul ministru de externe Dmîtro Kuleba și-a dezvoltat, de asemenea, propria imagine populară în timpul mandatului său 2020-2024. De asemenea, Kuleba dobândise prea multă publicitate, motiv pentru care a fost înlocuit. Cu toate acestea, Kuleba tinde să se bucure mai degrabă de recunoaștere în străinătate decât în țară și – spre deosebire de Zalujnîi – nu este o figură populară peste medie în Ucraina. El este mai degrabă un intelectual public decât un potențial tribun al poporului. După patru ani și jumătate ca ministru de externe, Kuleba a avut, de asemenea, al doilea cel mai lung mandat în această funcție de stat. În această privință, Kuleba este depășit doar de fostul ministru de externe Pavlo Klimkin și mandatul său de puțin peste cinci ani, din 2014-2019.

Noua conducere a țării

Preluarea puterii de către Zelenski în 2019 a fost deosebit de cuprinzătoare, deoarece a fost primul președinte al Ucrainei al cărui partid a câștigat, de asemenea, o majoritate absolută în parlamentul unicameral ucrainean Verkhovna Rada (Consiliul Suprem). Acest lucru i-a permis inițial lui Zelenski să ignore opoziția. Cu toate acestea, facțiunea partidului prezidențial „Slujitorii poporului” s-a dezintegrat ulterior. Noi alegeri nu au mai fost posibile din 2022 din cauza legii marțiale. Prin urmare, la fel ca predecesorii săi, Zelenski este acum forțat să caute majorități pentru legi prin alianțe situaționale între facțiuni.

Cea mai controversată figură din cercul lui Zelenski este astăzi Andriy Yermak, șeful biroului prezidențial din februarie 2020. De-a lungul anilor, conducerea ucraineană s-a confruntat cu tot mai multe critici conform cărora Yermak concentrează puterea în mâinile sale – cel puțin în percepția multor jurnaliști și comentatori. Yermak susține că face doar ceea ce îi spune președintele să facă, iar Zelenski a confirmat această afirmație. Cu toate acestea, există o percepție tot mai răspândită în Ucraina că un funcționar neales a devenit conducătorul secret al Ucrainei.

Remanierea guvernamentală majoră din septembrie 2024 este, de asemenea, interpretată ca o consolidare a controlului lui Yermak asupra organelor de putere. Jurnalistul de investigații Yuri Nikolov a scris despre ultima remaniere guvernamentală: „Astăzi, nimeni nu vorbește despre a cui persoană [adică a cărui oligarh] este, cine numește pe cine sau cine controlează fluxurile [de bani]. Dezbaterile se învârt acum doar în jurul gradului de loialitate față de Yermak. Totuși, unii oameni pot considera că reducerea influenței magnaților, oameni de afaceri concurenți, ca urmare a concentrării puterii este o evoluție binevenită.

În unele cazuri, experiența profesională nu pare să joace un rol în numiri. De exemplu, diplomatul și fostul funcționar al biroului prezidențial Mikola Tochytskiy a fost numit ministru al culturii și comunicațiilor strategice, deși Tochytskiy nu are aproape nicio experiență în sectorul cultural. Vitaly Koval, care a trecut de la Fondul Proprietății de Stat la conducerea Ministerului Agriculturii, a dobândit cel puțin o anumită experiență în sectorul agricol ca șef timp de cinci ani al unei companii agricole active în comerțul cu cereale.

Demiterea directorului companiei energetice de stat Ukrenergo, Volodimir Kudrytskiy, este probabil cea mai controversată decizie de personal din ultimele săptămâni. Kudrytskiy este considerat un expert competent care a construit o companie de stat transparentă și a colaborat eficient cu partenerii occidentali. Întrebarea este acum dacă succesorul său va fi capabil să umple acest gol.

Pe de altă parte, unii dintre noii miniștri numiți în septembrie au fost lăudați în presa ucraineană pentru abilitățile lor organizatorice. Printre aceștia se numără Herman Smetanin, fostul director al companiei de stat de armament Ukroboronprom, care a fost numit ministru pentru dezvoltarea industriilor strategice. Oleksiy Kuleba (nicio legătură cu Dmytro Kuleba), fostul șef adjunct al Departamentului prezidențial pentru politică regională, cu o bună reputație, a fost numit ministru pentru dezvoltare municipală, teritorii și infrastructură.

Iryna Vereshchuk a trecut de la funcția de viceprim-ministru și ministru pentru reintegrarea teritoriilor ocupate la cabinetul președintelui în calitate de persoană responsabilă cu problemele sociale. Ea este unul dintre puținii angajați ai guvernului ucrainean cu experiență relevantă în politica locală. Din 2010 până în 2015, Vereshchuk a fost primar al orașului său natal Rava-Ruska, situat la frontiera ucraineano-poloneză.

Olha Stefanishyna, viceprim-ministrul pentru integrare europeană, care este, de asemenea, bine cunoscută în Occident, este acum și ministru al justiției. Acest lucru nu numai că a sporit sfera de putere a lui Stefanishyna, ci și capacitatea acesteia de a promova aderarea Ucrainei la UE prin intermediul ministerului său. Ceea ce este îmbucurător în legătură cu această evoluție este faptul că două politiciene ucrainene proeminente, Vereshchuk și Stefanishyna, au supraviețuit politic remanierii guvernamentale și au reușit să își consolideze pozițiile.

Concluzii

Războiul l-a înăsprit pe Zelenski – după cum se poate vedea ușor pe chipul și în limbajul corpului său. Experiența lui Zelenski ca vedetă TV a jucat un rol util în inspirarea sprijinului internațional și a rezistenței ucrainene. Cu toate acestea, acum că lupta defensivă a devenit un război de uzură, este nevoie de un alt tip de conducere. Mobilizarea și gestionarea durabilă a resurselor sunt primordiale. Pentru aceasta, Zelenski are nevoie de un aparat diferit de cel de acum trei ani. Întrebarea crucială pentru Ucraina este dacă recenta schimbare de conducere va răspunde sau nu acestei provocări.

Zelenski însuși trebuie să devină, de asemenea, un lider diferit față de cel care era la începutul războiului. Majoritatea populației încă îl susține datorită fermității sale incontestabile și a prezenței sale publice. Cu toate acestea, cresc îndoielile cu privire la faptul că Zelenski este alegerea potrivită ca șef de stat pentru o lungă confruntare cu Rusia – un scepticism care se exprimă, printre altele, în popularitatea ridicată a generalului Zalujnîi. Până acum, capacitatea lui Zelenski de a învăța și de a se adapta a fost utilă. Poate că acest lucru îi va permite, de asemenea, să își îndeplinească noul rol de comandant militar în război.

Julia Kazdobina este Senior Fellow în cadrul Programului de Studii de Securitate al Consiliului pentru Politică Externă „Ukrainian Prism” din Kiev. Andreas Umland este analist la Centrul Stockholm pentru Studii Est-Europene al Institutului Suedez pentru Afaceri Internaționale.

Distribuie acest articol

26 COMENTARII

  1. Ca părere, Zelenski ar trebui considerat un erou al poporului ucrainean indiferent cum se va termina războiul cu Rusia. El intră în galeria marilor Estici alături de Gorbaciov și Elțin, toți trei personalități pozitive ale istoriei europene, în contradicție cu linia criminală Lenin, Stalin, Putin.
    Nu cred că acum Zelenski trebuie schimbat, el știe lucrurile și poate obține o situație mai bună pentru Ucraina în negocierile cu Rusia decât un altul nou.

    • Zelenski care e ucrainean și evreu e la fel de estic ca Imre Nagy, Alexander Dubcek și Lech Walesa, in ochii Occidentului Colectiv”.

      • Occidentul colectiv? Citati direct din Sputnik? Care e diferenta intre Occidentul colectiv si cel necolectiv? De ce colectiv si nu selectiv? De exemplu Ungaria, ea face parte din Occidentul colectiv sau cel selectiv?

        • Chiar ma întreb cum se rătăcesc unii oameni ca dl „esec” pe contributors, site cu o alura profesionala bine conturata cu comentatori și cititori care după cum spunea cândva o gazeta, „sunt mai buni decât ai lor”…

  2. Figura lui Zelenski si aparitia sa fulminanta ce isi pastreaza si acum forta de neclintit nu poate fi scoasa dintr-un context cu mult mai mare si mai greu de inteles pentru cei care nu cunosc Istoria universala .Istoria politicilor pe mapamond ,inca din cele mai vechi timpuri cunoscute noua, este o vesnica razbunare .Zelenski apare exact in momentul potrivit .Putin nu iese nici el din categorie celor care doresc sa se razbune .Distrugerile sistemice si masive din Ucraina facute fara nici cea mai mica remuscare ,loviturile ce afecteaza populatia civila executate cu precizie si discernamint , nu sunt altceva decit razbunare . Desigur si Zelenski ar dori si el sa se razbune dar politica universala dusa de catre fortele statelor Occidentale aflate sub comanda SUA si UE au un plan cu mult peste dorintele primitive ale celor doi cindva prieteni .Rusia si China au mizat eronat pe neamestecul Occidentului atunci cind au pornit, de comun acord la nivel decizional , invazia .China era deja pregatita sa atace Taiwanul .Rezistenta ucrainienilor si trădările din interior au spulberat visul rusilor si chinezilor de a arata lumii cit de slaba este SUA ce nu poate sa isi apere prietenii .S-au inselat .Coruptia a facut ravagii .Iranul s-a pacalit si el .Au sperat politic sa puna in miscare cistigarea alegerilor din SUA de catre personajul cunoscut noua azi cel cu pisicutele .Si aici au vazut ca nu se poate .Acum doresc cu ardoare sa incerce destabilizarea SUA stiind foarte bine ca nu pot cistiga .Occidentul ramine unit si creaza un NATO 2 in Pacific .Europa isi aduce curind aprope toate natiunile ce se afla in vechile ei granite .Trilaterala Romania ,Rep.Moldova si Ucraina devine o mare putere militara in acasta parte de lume .In Africa rusii incep sa nu mai poate controla militar zonele in care erau pozitionati .In Pacific Japonia ,Noua Zeelanda , Australia , Coreea de sud , Filipinele si prietenii lor formeaza o alta forta militara redutabila.In nord Canada se inarmeaza cu submarine nucleare de ultima generatie .Europa toata se inarmeaza la fel .Daca priviti hartile lumii vedeti cum si Rusia si China nu au unde se extinde decit pe directile una impotriva celailalte .Imperiul European se reface .Sumele uriase de bani puse in joc fac acum diferenta.Momentul este xtrem de bine ales .

    • A
      „Trilaterala Romania ,Rep.Moldova si Ucraina devine o mare putere militara in acasta parte de lume „. Asta e o gluma? Ca daca DA, e buna. Pentru ca uite cam pe unde sunt rankingurile militare mondiale ale „trilateralilor”: Ucraina- 18, Romania -47, Rep. Moldova -144 ; din 145 ( dupa Rep. Moldova mai e doar Buthanul si se termina)!

    • ” Trilaterala” Ucraina-Romania-Moldova poate deveni o forță militară contra Rusiei, Germaniei+Austria+Hungaria sau separat contra Poloniei. Deocamdată, suntem singuri pe Frontul de Est și NATO este departe ….

  3. Cateva comentarii scurte:

    1) Articolul de mai sus expune o situatie mult mai apropiata de realitatea din Ucraina, asa cum apare ea prezentata si in ziare de anvergura, ca WP, FT, NYT, spre exemplu.
    Chiar daca se pot sesiza niste „volte”, niste dus-intorsuri in prezentare, marturisesc ca el reprezinta o surpriza placuta pentru mine deoarece alte articole ale domniei sale mi s-au parut a avea un puternic accent propagandistic fiind ,cu alte cuvinte, desprinse de situatia reala din teren.

    2) E bine sa ne amintim ca in timpul campaniei sale electorale din 2019 Zelensky a promis ca va aduce pacea in Donbass, Din acest motiv chiar si o mare parte din populatia de origine rusa din zona l-a votat ( v. procentul mare pe care l-a obtinut la alegeri ) pentru ca era satula de situatia conflictuala din zona aparuta inca de dinainte de 2014. E drept ca ulterior nu a putut sa se tina de promisiune sub presiunea ultranationalistilor ucraineni. Se spune ca dupa o intalnire cu reprezentanti ai acestora, imediat dupa alegerea sa, Zelensky ar fi plecat foarte suparat ! Ce a urmat se stie !!

    3) Incrancenarea lui Zelensky de a se atarna de functia de presedinte provine si din constientizarea faptului ca daca pierde razboiul va avea doar doua alternative a) tragerea lui la raspundere de catre o ” instanta” interna sau b) plecarea in exil fortat in strainatate (unde nu stiu cat de „rau” ii va fi avand in vedere proprietatile pe care familia sa le-a dobandit in anii din urma )

    • N-ai obosit mai „Sile” sa tot bati campii pe aici? iti inchipui ca ideile astea pe care le ai de la Moscova conving pe cineva?!

      • Da, am observat cu mahnire asa zisele comentarii politice ale acestui Ivan cu cognomenul „Sile” fie ne sila de părerile lui cu pretenții de mafalda..

    • Imi pare rau dar trebuie sa va spun:a vorbi astfel de Zelenski-acest erou al lumii libere si democratice-ma determina sa va numesc domnul Sila, nu Sile!

    • Asimetric comentariul ăsta. sile 1 a scris cu ciudă împotriva lui Zelensky, în vreme ce din partea cealaltă nu pomenește niciun nume, de parcă războiul ar fi izbucnit de la sine în Ucraina, nu l-ar fi provocat criminalul de la Kremlin. Străvezie tare propaganda rusească și cam nepriceput trolul cel plăcut surprins de articol.
      Hilar e mai ales deznodământul în viziunea lui sile1: un amalgam de minciuni și două alternative care se bat cap în cap, dar nu pot explica “încrâncenarea lui Zelensky”. Mă întreb dacă există cineva normal care să-l ia în serios.

      PS. “E bine să reamintim că … “ e copiată de undeva. De fapt sile 1 e singular, se potrivește mai bine 0. 🤣

  4. „Zelenski însuși trebuie să devină, de asemenea, un lider diferit…”

    Până acum Zelenski a reușit să mobilizeze populația și să-i menâină moralul, să ăncurajeze trupele și să convingă Occidentul să ofere ajutor vital Ucrainei. Ceea ce, de alrtfel, este menționat corect în text.

    De ce „trebuie să devină un lider diferit”? Ca să nu mai reușească ceea ce a reușit până în prezent? Nu înâeleg argumentație și cu atât mai puțin rațiunea concluziei.

    Este ilogic…”Totul (sau, în cea mai mare parte) a mers și merge bine, prin urmare, trebuie să schimbăm ceva”. Pare să fie pe placul lui Putin.

  5. Când ești agresat de un stat cumplit schizofrenico-terorist și de o turmă care n-a trecut încă de stadiul larvar, nu ai cum sa scapi de sechele.

  6. Mi-a placut gluma: „Trilaterala Romania, Rep. Moldova si Ucraina devine o mare putere militara in acasta parte de lume.”
    Daca Romania ar fi fost Polonia, ar fi putut exista o trilaterala impreuna cu Ucraina. Dar sa ne amintim cum au sustinut democtratiile trilateralele Regatului Romaniei inainte de WW2.
    La ora actuala, analizand pe conducatorii nostri, ar putea exista o trilaterala Bielorusia, Romania si F. Rusa, spre bucuria Chinei, Coreei de nord si Iranului.

    • Nu stiu ce va face sa minimalizati rolul Romaniei. Eventualul Front de Est al Europei a fost si va fi sprijinit pe doua puteri militare: Polonia si Romania iar ca dovada ca rusii au inteles asta este si faptul ca in RM2 URSS a luat si apoi a lasat mostenire urmasilor sai estul Poloniei si estul Romaniei, ca zone tampon.
      In acest conext, NATO poate veni cu fortele tarilor din Nord sub comandament german prin Polonia si cele din Sud sub comandament francez prin Romania pentru a rupe frontul inamic pe doua directii principale. Acum se contureaza si varianta favorabila pentru noi ca Ucraina (sau ce va ramane din ea) sa preia rolul de sprijin al frontului de la Polonia pana la Marea Neagra, deci eventualul front romanesc ar fi relativ crutat de distrugerile razboiului.
      Cat priveste schimbarile politice, istoria arata ca marii conducatori din razboi, inclusiv RM2, au avut cariera politica doar in faza de tranzitie apoi au fost inlocuiti cu pacifisti.

    • Având în vedere armele occidentale primite și experiența pe câmpul de luptă, Ucraina poate fi considerată o putere militară semnificativă.

  7. Istoria , cand este amenintata mortal , probabil isi produce anticorpi impotriva Tumorii . Ar mai fi existat Britannia , fara Winston Churchill ? Fara Jan Sobieski salvatorul Vienei , pe catedrala Sfantul Stefan ar fi fost montata semiluna ? Fara Volodimir Zelenski , ar mai fi existat Ucraina stat independent , fix la ora asta ?
    Dar Romania , asa cum o cunoastem ? Sau Polonia ? Sau Tarile Baltice ?
    Traim Istoria in direct , in siguranta , comod din canapea , DOAR datorita faptului ca Ucraina , condusa de Volodimir Zelenski , lupta si lacrimeaza cu sange , in razboiul cu Asia Salbatica .
    Imi zicea mai zilele trecute un var d’al meu , bombastic , autosuficient si c’o bere-n mana : varulie , nu ne ataca nima’ , ca ne apara NATO ! ( Insu’ , oltean de prin Mehedintiul dunarean ) .
    Cam stirb , cam dizocupat , cu putintica stiinta de carte , dar atoate stiutor – deh , romanashu’ tipic …
    Am realizat atunci ce gogosi vinde ,, clasa ,, politica prostimii : stai mioriticule linistit , ca te apara NATO !
    Vor muri John , Hans , Guillaume , Jose sau Pietro in lupta cu rusul si in acest rastimp , varu’meu sta si sparge seminte la bufetul comunal ! Privindu-i si eventual : ba’ , da’ prosti mai sunteti ! …
    Conchid . Comparati-i pe ipochimenii din ,, clasa politica ,, autohtona cu Violodimir Zelenski – M Ciolacu , N Ciuca , L Bode , Gigel Stirbu (!) , R Bogdan , V Ponta , L Dragnea , Alta Intrebare , etc ,etc ,etc .
    Scuze , fug , alerg sa-mi iau 1 punga de seminte – sa vad ce se mai intampla cu deranjul la Est de noi ( ,, deranj ,, – era denumita tragedia razboiului la o televiziune tabloida , mult iubita de mitocanime , mai zilele trecute … )

    • Citind comentariul, as putea crede ca „varul de la tara” cu bunul simt al omului simplu, crede si ia in serios documentele NATO, spre deosebire de unii oraseni care se cam indoiesc si de ai nostri si de altii mai mari.

  8. Tot respectul pentru Zelenski: priviti-i figura imbatranita prematur pentru a realiza ce sarcina uriasa si-a asumat ca presedinte al tarii sale,invadata de un inamic puternic si marsav!Cand vad taraganelile si temerile stupide ale Occidentului in acordarea sprijinului deplin Ucrainei,realizez ca spiritul Muenchen inca mai exista in Occident!

  9. Tipul e foarte bun, implicat, carismatic. A urcat pe val cu serialul și a câștigat alegeri libere. Asta spre deosebire de gangsterul kremlinez care a fost pus acolo cu mâna de sistemul mafiot care stăpânește de un secol și ceva rusia.
    Iar Zelensky s-a descurcat magnific în cea mai neagră și grea încercare pentru o țară: razboiul! Miza e imensă, omul s-a ridicat mai sus de orice așteptări, să recunoaștem. Altora, tot de prin zonă, le tremură glasul când spun rusia iar alți „pretini și vecini” s-ar fi predat în prima oră de după începerea invaziei. Zelensky și-a strunit emoțiile și a rămas la post! Așa ceva e rar oriunde în lume, nu doar în estul european măcinat de corupție și contra-selecție la vârful statelor.

    Ce va face mai departe? Rămâne să aflăm după razboi.

  10. Un articol prost. Zelenski nu a decis de unul singur. Si nu dupa sfaturile americanilor a decis. Ci dupa sfaturile alor lui. Si dupa ce a decis ce a decis, nu a fugit. Restul sunt vorbe… proaste, ca unele din acest articol. Este adevarat, eu personal, in locul lui, bagam in CSAT-ul lor ceva de genul „Asteptam sa moara Putin si mai vedem. ” Si nu plecam la razboi. Si Otomanii au avut sultani mai slabi. Asa si aici, era de asteptat un tzar mai slab, nu asta indoctrinat de el insusi in oglinda. Vestul greseste inca odata, pt. ca nu intervine rapid. UE de fapt. Britzii merg normal pe ideea lor, fara hegemonii pe mare fara ei. Plus ca rusii sunt dusmanii lor de moarte, de cand cu Romanovii. Churchill a fost doar un prost util pt. Coroana. Mai ganditi, dragi tovarasi.

    • O fi articolul prost, dar autorul stie din interior si ce se discuta in Occident si in Ucraina. Si vede ca lumea s-a cam saturat de razboi, ca asa cum unii ucrainieni incearca atentate contra lui Putin altii incearca contra lui Zelenski, ca sprijinul occidental creste in promisiuni dar scade in materiale, se mentin doar imprumuturile in bani care sunt afaceri profitabile.
      Vrem sa sprijinim Ucraina deci sa prelungim razboiul, dar si rusii vor tot asta. In acest moment pacea nu e favorabila pentru nimeni, din diferite motive, doar pentru amaratii care se lupta de ambele parti ale frontului. Pentru noi ar fi bine ca Ucraina sa preia „linia frontului” cu CSI, ca sa ne putem vedea linistiti de treburile noastre. Cine vrea mai mult, poate sa se inroleze dincolo de Nistru pentru a contribui concret la victoria ucrainienilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Andreas Umland
Andreas Umland
Dr. Andreas Umland a studiat științe politice și istoria la Berlin, Oxford, Stanford și Cambridge. Este profesor asociat la Departamentul de Științe Politice a Academiei Kyiv-Mohyla (NaUKMA) din 2010 și analist la Centrul de Studii din Europa de Est din Stockholm (SCEEUS) al Institutului Suedez de Relații Internaționale (UI) din 2021.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

Foarte rar mi-a fost dat sa citesc o carte atat de neinduratoare cu realitatea imediata, in acelasi timp atat de logica si de riguroasa in demonstratii. Da, Mihai Maci n-are solutii pentru impostura generalizata din sistemul universitar romanesc sau din cercetare; dar o vaneaza splendid si necrutator in toate cotloanele unde se ascunde si o fotografiaza impecabil, aratandu-i originile si semnificatia sociala. Da, recunoaste ca nu stie cum ar trebui recuplata cultura de invatamant, nu mai spera ca s-ar putea ingradi dezastrele produse limbii romane de utilizarea device-urilor digitale, nu poate decat consemna declinul ireversibil al culturii inalte, dar si al satului traditional si al „familiei traditionale”: dar cat de magistral si, mai ales, lipsit de complezenta sentimentala completeaza fisele sociologice ale principalelor mutatii sociale si culturale din ultimele decenii! Ce-i de facut, totusi? Atata (si e deja mult), crede el: sa privim drept in ochi dezastrul si sa-i punem interogatiile esentiale: „Inainte de-a da raspunsuri, se cuvine sa punem intrebarile”. – Andrei Cornea

Un nou volum semnat de Mihai Maci. Îl puteți achiziționa de aici

Carti

Cărți noi

Noțiunea de cumpănă, care dă titlul acestui volum, nu doar că surprinde natura momentului geopolitic internațional, dar sugerează și o posibilă soluție pentru România. Cumpăna nu este doar o etapă de tranziție, ci un punct critic în care direcțiile asumate astăzi vor determina ireversibil poziția țării în arhitectura globală a puterii. După trei decenii de integrare euro-atlantică, în care viitorul părea stabil și previzibil, realitățile internaționale s-au schimbat rapid, iar ordinea liberală care a definit ultimele decenii este acum contestată. Această contestare vine atât din exterior, prin ascensiunea regimurilor autoritare, cât și din interior, prin revizionism politic și radicalizarea discursului public.” Prof. Corneliu Bjola, Universitatea Oxford

Volumul poate fi cumpărat de aici

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro