marți, iulie 16, 2024

Despre Ungaria de azi, prin ochii unui istoric clujean

Despre Ungaria și Viktor Orbán s-au scris probabil mii și mii de articole, inclusiv în spațiul românesc și mai ales în urma evenimentelor din ultimele zile. Articole diverse, de toate felurile, de la radicale împotrivă și până la extrema cealaltă, pozitivă, ceea ce este foarte bine, înseamnă că există libertatea cuvântului, un bun de preț, care nu se mai găsește chiar în toate țările în zona noastră…

A scrie despre Ungaria de azi nu este simplu deloc, mai ales când ea este prezentă în viața ta, în meseria ta… Una este a scrie despre acest subiect de la 500 de kilometri distanță, știind lucruri din presă și eventual cu replici extrase din repertoriul galeriilor de fotbal, alta este să scrii de la mai puțin de 200 de kilometri din ipostaza – subiectivă, desigur! – a unuia care are contact permanent cu această țară și cu oamenii ei.

Aici intervine o problemă: cum să scrii despre Ungaria și să nu scrii despre locuitorii ei? Despre care? Despre maghiarii din Ungaria sau și despre maghiarii de peste granițele Ungariei? Cum să scrii despre Ungaria din prezent fără să faci trimitere la Ungaria din trecut? Cum să scrii despre Ungaria fără să cobori în propria ta intimitate, în propriul tău trecut, în care poate că Ungaria și maghiarii sunt o prezență constantă? Este complicat și din cele ce voi scrie în continuare se va vedea cât de complicat este. Și încă o precizare preliminară: mulți dintre cititorii acestui text vor constata că sunt în situații similare sau apropiate de a mea.

În primul rând, biologic și cultural, o parte importantă din mine are legătură cu Ungaria. Una dintre cele patru limbi care se vorbeau în familie în copilăria mea a fost limba maghiară. Prima capitală de țară pe care am vizitat-o în copilărie a fost Budapesta, unde am avut și am rude. Dar am avut și am rude de etnie maghiară și vorbitori de limbă maghiară și în Slovacia de astăzi. Deci… complicat.

În copilărie, am auzit despre 1956 și în mintea mea, de atunci și până acum, revoluția din octombrie 1956 este un eveniment de dimensiuni mondiale. Am o admirație și un respect fără margini pentru ”1956”. Apoi, în adolescență am vizitat (a nu mai știu câta oară) Budapesta și am văzut acolo lucruri pe care nu le puteam vedea în România. Apoi am auzit de János Kádár și de începuturile liberalizării, apoi au avut loc primele alegeri libere, acele alegeri libere în care strămoșii FIDESZ (sper să nu greșesc) aveau pe afiș o ceafă lată de ofițer sovietic și inscripția TOBAPИЩИ KOHEЦ! Un afiș care continuă să mă emoționeze de fiecare dată când îl privesc. Ungaria s-a transformat tot mai mult într-o poveste de succes economic. După 1990, nu cred că a trecut vreun an să nu călătoresc de două-trei ori prin Ungaria sau în Ungaria. I-am cunoscut toate regiunile și orașele importante, iar Budapesta am bătut-o la pas și o cunosc cu ochii închiși. Și, mai grav, este un oraș pe care îl iubesc și în care mă simt acasă.

În al doilea rând, calitatea mea de istoric m-a dus de la început spre teme de cercetare și reflecție legate direct sau indirect de Ungaria. Pe lângă alte descoperiri pe care le faci ca student la istorie sau ca tânăr istoric în anii 1990 a fost și aceea a legăturii organice a istoriei Ungariei cu istoria Transilvaniei și istoria românească. Acum, după atâția ani, mă mișc cu ușurință și nonșalanță prin istoria Ungariei, îi citesc istoricii (din păcate doar în alte limbi decât cea maghiară) și mi se pare absolut normal să o fac.

Apropos de istorici, tot atunci am descoperit că istoriografia maghiară nu este atât de neagră, pe cât o ponegreau tot felul de publicații național-comuniste de genul ”Jocul periculos al falsificării istoriei”, că este o istoriografie care poate fi – este adevărat – implicată, subiectivă, că are minusurile ei (care istoriografie nu le are?), dar și cu foarte multe plusuri. În istoriografia maghiară găsești multe informații, răspunsuri și interpretări foarte bune la subiecte istorice legate de Transilvania sau de istoria românească. Într-un cuvânt, istoria Ungariei este și istoria mea, istoria spațiului de care mă ocup și în care trăiesc. Dar nu voi dezvolta aici acest subiect fascinant.

În al treilea rând, trăiesc la Cluj și Ungaria și maghiarii fac parte din viața mea. Ies pe stradă, se vorbește în limba maghiară și-mi place asta. Îmi place că la Cluj pe stradă auzi vorbindu-se, pe lângă limba română, limba maghiară și tot mai multe alte limbi. Este un semn de normalitate. Bulevarde, străzi, monumente pe care le privesc cu bucurie vorbesc despre Kolozsvárul de altădată, despre orașul-comoară, trec prin Piața Unirii și-l salut cu drag pe Regele nostru Matia. Numeroși prieteni și colegi sunt maghiari și sunt oameni foarte faini, cu care întotdeauna am ce discuta. Ba chiar îmi permit, având background-ul româno-slovac, să le spun lucruri pe care ei nu le prea aud de la români… Să nu uit sutele și sutele de studenți maghiari care au trecut prin fața mea, la seminarii și cursuri, de vreo 25 de ani încoace.

Îmi place să cred că sunt un om deschis înspre mai multe culturi și istorii naționale și că am capacitatea să afirm lucruri, să fac aprecieri, dar și să fiu critic. Inclusiv în raport cu maghiarii sau cu Ungaria.

Dar despre Ungaria de azi.

Am admirat întotdeauna această țară (și în forma ei de până la 1918) din foarte multe motive: istorice, culturale, economice, turistice, chiar politice. Dar de vreo 20-25 de ani am început să observ semne pe care, până la un punct, le puneam pe seama unei culturi politice mai speciale, așa cum este cea maghiară. Este vorba de o insistență întâi ciudată, apoi un pic deranjantă, pe problema Trianonului și a statutului minorităților maghiare de dincolo de granițe. Nota bene, am avut ocazia să observ asta și în România și în Slovacia, iar în Slovacia lucrurile s-au spus, de o parte și de alta, mult mai apăsat decât în cazul României.

Desigur că Trianonul este o temă complicată. Pe de o parte, pentru maghiari a fost o tragedie trăită foarte intim până la a deveni traumă națională. Este un punct de vedere pe care nu îl aprob, dar îl înțeleg. Pe de altă parte, din punctul de vedere al celorlalți (români, slovaci etc. etc.) Trianonul a fost un triumf. Problema statutului minorităților naționale (a minorității maghiare în speță) este o temă la fel de complicată și de sensibilă, o știm cu toții și o știu cel mai bine cei care fac parte din minorități și au dilemele lor de așezare identitară, o știu și cei care se găsesc undeva între majoritari și minorități și au propriile lor dileme. Undeva pe aici este și discuția despre drepturile pe care o minoritate trebuie să le aibă într-o țară, dar tot aici poate fi amintit că ea trebuie să aibă și obligații. Dar care sunt normele internaționale în domeniu? Care este practica cu privire la minorități în alte țări? Ce se întâmplă în condițiile integrării europene și a Europei regiunilor? Complicat.

Dar nimic nu complică mai rău lucrurile, atât tema Trianonului, cât mai ales tema minorităților maghiare, decât politica. Și aici trebuie să fie atenți toți cei interesați: comentatorii, politicienii înșiși (mă îndoiesc că mulți au această capacitate), cetățenii de rând. Dar dincolo de politica care poate să aibă consecințe nefaste, sunt relațiile dintre oameni și modul în care ei se raportează unii la alții. Circula într-o vreme pe Facebook și l-am apreciat foarte mult, un slogan care spunea ”Nu vă lăsați manipulați!”. Despre asta este vorba…

Revenind la Ungaria și la politica maghiară. De prin 1989-1990, în politica maghiară a apărut tot mai insistent un tânăr lider de mare viitor, școlit ”la Soros”, Viktor Orbán care, în timp, a luat-o pe drumuri foarte diferite de drumurile pe care a mers inițial. Pe măsură ce au trecut anii, a făcut tot mai multe gesturi politice care mi-au provocat uimire, apoi stupoare, apoi revoltă. De exemplu vizita (2015?) lui Vladimir Putin la Budapesta, primul moment al vizitei fiind depunerea de către Orbán și Putin de coroane de flori la monumentul soldaților sovietici morți în 56. Nu intru aici în detalii privind marile teme ale politicii sale, dar nu pot să nu-i observ insistența. Viktor Orbán este un foarte bun politician și a știut pe ce butoane (electorale, ideologice) să apese pentru a obține rezultate maxime. Nu discut aici ce a făcut bun și ce nu a făcut bun, modul în care el – și guvernele sale – au sprijinit minoritățile maghiare de dincolo de granițele Ungariei. De la acordarea de cetățenie, subvenții pentru copiii școlari de etnie maghiară, pentru universități private, fundații și până la cumpărări de castele și investiții economice. Acestea sunt lucruri de apreciat. Întrebarea mea de minoritar (căci din punct de vedere cultural și eu sunt un minoritar în România de astăzi) este până unde se merge? Până unde este decent să mergi?

Desigur, acum este fierbinte tema participării lui Orbán la școala de vară de la Tușnad și a discursului său de acolo. În acest context, îmi pun întrebarea dacă este normal ca un prim-ministru al unei țări străine (și vecine și cu care ne dorim relații excelente) să participe la un asemenea eveniment? Răspunsul meu este: da. Sigur că da!

Nu discut aici dacă a fost o vizită privată sau oficială. Nu știu exact cum se pune problema din acest punct de vedere în relațiile internaționale. Dar chiar dacă a fost privată, vizita a fost făcută nu în calitate de om simplu (cum a făcut un fost prim-ministru englez care a venit la Cluj să-și vadă echipa favorită jucând cu CFR-ul), ci în calitate de înalt dregător al Ungariei. Aici lucrurile devin sensibile.

Un aspect care mă deranjează este non-prezența autorităților române, președinte, prim-ministru, minister de externe etc. E ca în bancul cu maghiarii care au venit în Transilvania și au găsit-o pustie. Având în vedere că țara ta este vizitată de prim-ministrul unei alte țări, o țară vecină, apropiată și într-o oarecare măsură problematică, autoritățile române trebuiau să fie alături de Orbán în vizita sa la școala de vară de la Tușnad. Nu într-un mod agresiv, ci prietenesc. Era un bun prilej pentru a organiza o ședință de guvern comună, spre exemplu…

La Tușnad, Viktor Orbán a ținut un discurs interesant, în care a abordat foarte multe teme. Un discurs cât o ideologie. Printre temele abordate, a pus la îndoială sistemul de valori europene, pro-occidentale al țării în care ținea discursul. Nici asta nu este o problemă, căci ne bucurăm de libertate de opinie. Apoi a discutat despre migranți și despre transformările demografice și culturale pe care le va suferi Europa în aceste noi condiții și a ajuns la rase, rostind cuvinte grele privind ”amestecul de rase”. Am fost revoltat din prima clipă când am aflat temele discursului și am fost și mai revoltat după ce am citit discursul în întregime. În aparență, considerațiile despre sfârșitul Occidentului, migranți, pericolul dez-naționalizării Europei și a Ungariei și pericolul amestecului raselor sunt niște vorbe grave, revoltătoare, dar în fața cărora ridici din umeri, zicând ”Păi no… e Orbán”, dar Istoria ne învață că marile orori ale secolului XX au început cu câțiva ideologi obscuri care perorau despre tot felul de teme…

Discursul lui Viktor Orbán este disponibil în limba română în Libertatea.

În concluzie? Este greu de tras concluzii. Ce concluzii să tragem?

Avem libertatea de mișcare, avem libertatea cuvântului, avem libertatea de asociere și multe alte drepturi. Dar până unde mergem? Unde este limita dincolo de care nu este normal ca un om politic proeminent dintr-o altă țară să meargă într-o altă țară, într-o vizită privată (nici călătoriile incognito ale lui Iosif al II-lea în Transilvania nu erau… incognito, știa toată lumea de ele, de la autorități la țărani simpli) și să țină un discurs cel puțin îndoielnic? Unde este limita dincolo de care nu este normal ca o țară să se amestece (prin mijloace nevinovate, până la un punct) într-o altă țară? Oare suveranitatea este doar așa… un concept abstract sau este un principiu real, care trebuie respectat?

Iar acestea sunt întrebări pe care nu le pune un naționalist român (sau slovac), nu un alegător AUR, nu un fan ”România Mare”, ci un cosmopolit și un transilvanist, un om care a fost acuzat de câteva ori că ”este vândut ungurilor”. Tocmai poziția în care mă aflu și de pe care scriu, situat fiind undeva între români – slovaci – maghiari (am prezentat-o la începutul acestui text) îmi permite să spun unele lucruri pentru care, cred, nu pot fi acuzat de partizanat. În definitiv, nu scriu acum nici în calitate de român, nici în calitate de slovac, ci de filo-maghiar și mai ales în calitate de european convins.

PS. Nu am discutat aici legătura – deloc nevinovată – între politica lui Viktor Orbán (cea legată de minoritățile maghiare de peste graniță, cea despre sfârșitul Occidentului, cea despre economia europeană) și Rusia.

Distribuie acest articol

55 COMENTARII

 1. Maghiarimea ca maghiarimea dar ce te faci cu spiritul spectatorilor de Football din Turcia ce au scandat Putin , Putin . Democratia are si ea limitele ei . Prezenta lui Orban la „Baile Tusnad ”nu provoca nici cea mai mica agitatie . Este normalitatea cum dealtfel normalitatea ne arata chiar existenta discursului Premierului Orban .Omul Orban a dorit sa isi exprime un punct de vedere asa cum o face de ani buni . Nimic nou sub soare .Nici macar cea mica umbra de indoiala nu ne apare in fata . Asta crede , asta spune, atita stie .Impresionanta atitudinea Premierului si a Presedintelui Romaniei ce nici macar nu ii baga in seama cuvintele .Politicianul Orban a vorbit doar pentru partea lui de lume din ce in ce mai putin acceptata in rindul democratiilor . Probabilitatea, ce contine aceste spuse ,ne arata cum nici macar impactul mediatic al acestora nu il deranjeaza pe autor .Folosirea termenilor nu par a constata aparitia unor ziceri ce contin macar adevarul stiintific .Daca ar fi auzit de „ Homo Sapiens ”sau daca ar fi studiat partea stiintifica ce se refera la genetica probabil ca nu ar mai fi spus toate nazbitiile astea .Europa se decupleaza de Rusia cum tot asa Orban se decupleaza de Europa .Pina si cea mai veche colaboratoare se dezice de cuvintele nazdravane ale Premierului .Oare discursul fake , ce nu contine nici macar o umbra de adevar, sa nu il fi deranjat ? Oare evidenta nu il pune pe ginduri pe semnatar .Uniunea Europeana creste .NATO primeste doi noi membri de forta Finlanda si Suedia .Marea Britanie doreste sa refaca Commonwealthul. Intreaga lume civilizata se uneste impotriva Rusiei .Germania si Franta fac front comun pe tema armamentului nuclear .Polonia se inarmeaza (visegrad nu mai exista ).Romania nici macar nu il mai baga in seama .Citeva mii de strigate anacronice vremurilor sa iti deformeze in asa mare masura realitatea ? Inceputul sfirsitului poate fi aproape ? Evident mareata natiune maghiara va depasi momentul .Totul este la un clic distanta .

  • aveti oarecum dreptate cu observatia ca nu sunt deloc putini cei care au un nivel de intelegere si educatie care sa le permita un discernamint decent al spuselor lui v.o….iar cu aceasta „masa de manevra” se pot tulbura multe ape. In asta consta parsivenia discursului si o reactie cred ca este necesara, ca in orice democratie, la minciuni sau neadevaruri
   Democratia nu poate exista cu oameni fara educatie…altfel ajungem sa o facem „cu galeti rosii de plastic” si-„un chil de faina”

   „Romania nici nu-i mai baga in seama”…suntem oare atit de puternici ?!

   • Nu cred ca este vorba despre vreo forma de parsivenie sau daca este vorba ea reprezinta doar imaginativul nedeclarat al premierului Orban . Mai degraba a fost luat de val si nu a putut realiza sensul cuvintelor spuse . Tardivele explicatii fac mai mult rau decit bine . Explicatiile ,aparute in urma discursului , fac si mai penibile afirmatiile initiale .Cumva, cineva, a strecurat cuvintele auzite de noi toti in discursul Premierului Orban asa cum a sugerat fosta doamna demisionara dupa atita amar de vreme in care a fost fidela Premierului (posibil sa urmeze si altii ) .Raul a fost facut .Acum nu mai exista drum de intoarcere . Cine se scuză, se acuză ne zice o veche zicere .Romania zilelor nostre este foarte puternica .Un cumul de decizii binevenite , la virf , ne-au transformat .Deveselu , Mamba ,batalionul SUA , batalionul condus de Franci , Kovesi doamna de fier a justitie din UE . Mircea Geoana adjunctul sefului NATO. Presedintele Iohannis liderul de facto al zonei .Premierul Ciuca General de forta al Armatei romane prietenul nelipsit al trupelor SUA din Afganistan ,evident o parte din ele , dupa retragere , se afla in Ucraina si Romania ,ajutorul nevazut dat Ucrainei tara ce ne multumeste repetativ , Romania HUB al bunavointei ,resursele energetice , cresterea economica , pozitionarea geografica , aducerea Rep .Moldova pe un culoar al integrarii , forta extraordinara a celor care se ocupa cu informatiile militare si de tot felul , ajutorul dat Ucrainei ajutor ce asigura transportul grinelor catre Africa ,neinplicarea in balacareala stupida pusa la cale de catre Orban de Budapesta si nu in ultimul rind resetarea legilor Justitiei ce vor capata in final forma dorita de catre UE , fac din Romania o forta .

   • A propos de „Romania nu-l baga in seama”, trebuie sa atrag atentia asupra unui sondaj maghiar care ar arata contrariul. Judecand dupa comentariile cititorilor de pe mai multe site-uri romanesti, nu are cum sa fie autentic. Explicatia e simpla: institutul Nezopont care a efectuat sondajul este in Ungaria iar sondajul era telefonic, deci sondajul nu era in limba romana! Oricum, sondajul nu are credibilitate pentru ca mass media maghiara nu mai e libera de multi ani. Din nefericire, a fost preluat fara verificari si de o parte din presa noastra. Noi nu avem de gand sa facem un contrasondaj? E bine sa stam cu bratele incrucisate cand ungurii ne strica imaginea in lume si submineaze UE in numele nostru?
    https://nezopont.hu/en/viktor-orban-becomes-popular-in-romania-during-the-crisis/
    https://ziare.com/ungaria/ungaria-sondaj-popularitate-premier-viktor-orban-romania-1752595

  • Premierului Orban vine an de an la Tușnad ca sa stimuleze loialitatea electoratului propriu compus din etnici unguri/secui din România. Cu aceasta ocazie, pentru a fi pe placul acestui electorat, emite propuneri care sunt uneori în contradicție cu normele bune vecinătăți intre state sau cu principii unanim acceptate ale cooperării dintre statele membre ale UE și NATO. Totul pentru a-și asigura voturi. E mai ușor sa convingă electoratul din afara decât pe cel din propria tara, caci primul se mulțumește, în mare măsura, doar cu vorbe ce mângăie plăcut auzul.

 2. Unde este limita?
  Ma repet: canadienii au stiut limita, cind De Gaulle a vorbit ce nu trebuia intr-o vizita in Canada. Si l-au poftit sa plece acasa.
  Autoritatile romane sint ciuca batailor de joc.

 3. Of, sfânta naivitate românească! Cât va fi lumea Lume și istoria Istorie, românii vor fi considerați de maghiari dușmanii lor existențiali.

 4. Trianonul este o tragedie. Nu imi place rezultatul lui, mai ales transformarea lui in sarbatoare nationala, rautate cumana stramoseasca tipica, pe sama nenorocirii altuia. Avand iar sansa sa ma aflu in Cluj pentru vreo luna jumate, cu exceptia UNTOLD-ului, consider atunci inca o data ca, daca Austro-Ungaria ar fi fost democratica, atunci ar fi fost o Uniune Europeana valabila. Eu aici apartin, la aceste concerte de orga din aceste biserici, nu la shezatorile, parangheliile maneliste si panselutzele primarului infractor din Iasi.

  Cu tot respectul pentru originea mea paterna si cu tot dispretul pentru putinismul inconstient si memoria scurta a maghiarilor (ultimul ostas sovietic a plecat din Ungaria abia in iunie 1991), rasa lor pura europeana provine din cel mai sudic punct al Uralilor (considerati a fi limita geografica intre Europa si Asia), cam pe unde are loc o parte din actiunea filmului „10000 BC”. E drept, insa, odata stabiliti aici, au construit enorm, vreme de deja peste 1000 ani, mai ales pentru natiile din jur, dupa Trianon. Ca daca nu construiau ei pentru noi, atunci noi nu aveam cu ce ne lauda acuma cum ca ar fi al nostru, cu arhitecturile bizantina si sovietica din Regat, nu mai aveam acuma Banffyuri de distrus cu nemti in retragere si nicolaesti in filmare.

  • In Romania nu se celebreaza „Trianonul”. Evenimentul nu a provocat nici explozii de drapele pe strazi nici sesiuni speciale ale Parlamentului. Nu au fost demonstratii de bucurie si nici spectacole. Cel mult niste dezbateri prin presa. Nimic anormal. Nicio sarbatoare plina de „rautate cumana stramoseasca tipica”. Nu stiu de ce ziceti asta. Si nu stiu de ce ziceti ca Trianonul a fost o tragedie. Nu a fost nicio tragedie. Tragedie a fost Razboiul Mondial care a luata viata a zeci de miliane de oameni, care i-a bagat pe alte sute de miliane in saracie si foamete. Care a lasat zeci de miliane de mame fara fii, de copii fara tata, de sotii fara soti prada saraciei si disperarii. Asta a fost tragedie. Nu Trianonul. Trianonul a fost tragedie pentru cativa profitori care sub masca nationalismului desantat aveau acces la resurse materiale si umane, si carora li s-a dat peste degete, si li s-au luat sursele de venit colonial as zice. Inca o chestie. Ce e construit enorm acum in tara asta e construit de Romania. Tot, orasele, strazile, caile ferate, barajele, retelele electrice si conductele, autostrazile, aeroporturile, tot. Sunt si cateva orase vechi al caror centru a fost facut de colonistii sasi, nu de maghiarii veniti acum o mie de ani. Ceea ce nu intelegeti dvs e ca Romania nu discriminat pe criterii etnice niciodata minoritatile de pe teritoriul ei, pe cand romanii majoritari in Transilvania au fost mereu discriminati de orice stapanire a fost pana la 1918. Cand auziti la Orban ca rasa lor e mai buna si ca nu vrea sa se amestece cu restul ganditi-va ca va considera si pe dvs., daca sunteti roman, o „specie” mai de mana a doua, inferioara, care nu sunteti nici asa de harnici, nici asa de talentati si care binenteles aveti o datorie fata de ei (care o fi aia nu stiu).

  • Trianonul nu are de ce sa fi fost o tragedie pentru Ungaria. Le-a permis sa-si pastreze tara plus teritoriul Transtisza, care fusesera ocupate de romani, si mai multe minoritati decat am preluat noi. Cladirile din Transilvania nu le-a construit Ungaria ci ARDELENII, in majoritate romani! Vechiul regat nu era la fel de dezvoltat pentru ca nu era conectat la cultura occidentala ci la Imperiul Otoman care il tratase ca pe o ferma de taxe. Acum daca jucam pe acelasi teren, rezultatul incepe sa fie egal, sau in favoarea noastra in unele domenii importante, cum ar fi politica externa si firmele de IT! Cadeti prea usor prada fatarniciei unora, de la istoria fabricata incepand cu apelativul de hun pana la sondaje false din zilele noastre care urmaresc sa va sape, adica sa sape Romania si mai ales UE dupa ce ca i-a ajutat sa se scoata. De exemplu acest sondaj a „omis” sa mentioneze ca, institutul fiind in Ungaria, apelurile erau din Ungaria in limba maghiara, iar rezultatele pot fi falsificate politic ca si aproape toata mass-media lor:
   https://nezopont.hu/en/us/

   • Trianonul este considerat o tragedie de către unguri și pentru faptul că zone populate majoritar de aceștia au fost atribute țărilor vecine. Și nu vorbim doar de Harghita – Covasna. La granița între Ungaria și Slovacia sunt zone compacte cu populație ungurească majoritară în jur de 500.000 locuitori care au fost atribuite Ceho-Slovaciei. Ăia n-o să fie slovaci niciodată, tot unguri vor rămâne. Similar granița româno – maghiară a fost trasată după vagi criterii etnice. Asta a făcut ca toate orașele mari din zona de graniță să fie atribuite României (Arad, Oradea, Satu – Mare), deși toate erau majoritar cu populație ungurească, iar ultimele două aveau și în împrejurimi populație compactă ungurească. La fel alte zone compact ungurești cum sunt Salonta, Carei.
    o hartă etnică interesantă: https://external-preview.redd.it/-hsVV6Dj8y6wWh-OKC5dzGx8oUHpw9IMwjJ0MUYNQcU.jpg?auto=webp&s=b7a0e9b747892d6fce1f9d625c2d3f868d078d1d
    Deci și când a existat posibilitatea reală să fie trasată o graniță etnică au existat ”scăpări” și vecinii n-au putut rezista tentației să ia mai mult. Dacă aș fi ungur și eu aș fi supărat.
    Ba chiar România ceruse graniță pe Tissa fără nici o legătură cu absolut nimic, etnic sau istoric.
    Astfel de granițe ”evazive” generează frustrări, dorința de revansă și conflicte permanente.

 5. Cam abrupt finalul; parce mai asteptam ceva… Atfel articol exemplar, scris de un locuitor al Ardealului; de parerile celor care traiesc departe si ‘vad’ ce vad ca turisti m-am cam saturat, vezi Rogojanu azi in Libertatea .Ce n-am inteles eu este reprosul pe care-l faceti autoritatilor romane , ca n-au „participat” la eveniment. Cum ? De ce ? Ca sa ce ?
  Pentru romani „Trianonul” – asa numesc unii unguri Tratatul de Pace de la Versailles care-a incheiat primul razboi mondial – nu este un subiect. Acolo s-a infaptuit idealul national al romanilor ardeleni (dar si al celorlalte minoritati – peste 60% din totalul populatiei !-) din vechea Ungarie. Chestiune inchisa ! Este politica de decenii a statelor :”succesoare”. Si-atunci ?

 6. Am citit de curiozitate partea unde vorbiti din suflet, insa cateva teze nu mi se par valabile. (1) De ce ar fi Trianonul realmente o trauma pentru unguri? Inainte de Trianon isi pierdusera tara cu totul. Trianonul le-a oferit garantii internationale ca vor putea trai in tara lor in ciuda atacurilor nejustificate contra vecinilor. Trauma asta e fabricata, ca si auto-apelativul de hun. (2) Ce e de inteles la faptul ca nu-si controleaza impulsurile? Traiesc in Europa. Pentru romani Trianonul nu a fost un triumf, ci un act de justitie, echilibrat: Romania le-a lasat Transtisza cu o populatie mare de romani, care au fost ulterior deznationalizati. Cum ar fi sa tot ceara Franta Belgia, sau de ce nu, Belgia Franta? (3) Nu, NU ne dorim relatii excelente cu horthistii, deci nici cu Ungaria lor. Cei care nu avem bombe in cap regretam apropierea de al 3-lea Reich. A fost conjuncturala, in urma unor lovituri de stat care nu reprezinta nici pe departe valorile traditionale romanesti. Avem si un proverb: „spune-mi cu cine te insotesti ca sa-ti spun cine esti!”. In schimb ungurii si-au ales ei horthistii, ii reprezinta. (4) Ce e asa interesant la discursul lui Orban v? „Aici e occident, dincolo nu” mi se pare megalomanie curata. Vorbitul in numele romanilor in timp ce ii scotea din multime a fost o inselatorie. Pe ce baza ia la misto valorile noastre europene, paranoia din capul lui? Alegerile noastre arata ca aici e democratie, poate nu foarte solida dar democratie autentica, de traditie, nu ca la el in Ungaria. (5) Exista limite clare care au fost incalcate de vizita si discursul horthistului, de exemplu legislatia tarii noastre. La Tusnad in 2022 romanii au fost discriminati, li s-a interzis dreptul la exprimare, au fost bruscati, au fost calomniati, asemuiti cu drogati. Aceste lucruri sunt ilegale in Romania si in Uniunea Europeana. Daca dvs sunteti filo-maghiar in conditiile astea, v-ati pus sub semnul intrebarii identitatea de european care implica si valori umaniste, care tin de nivelul de civilizatie.

 7. Absolut corect dle Mârza ! Nu trebuie confundați toți maghiarii cu Dl Orban. Sunt poliglot, dar nu vorbesc de loc ungurește. Am lucrat în Miercurea Ciuc (denumire prost tradusă în românește, fiind de fapt ”Mijlocul Ciucului) și mi-am făcut destul de mulți prieteni secui, pe care îi respect mult. Am întâlnit și șovinism, inclusiv în Budapeste, însă izolat.
  Iar a discuta în 2022 Tratatul de la Trianon , este ridicol..

 8. Evident, contaminat de putinism, kremlinezul Victor Orban este ( a devenit ) un excelent cunoscător al tupeului obraznic și îl practică cu o competență inegalabilă. Daca ne gândim mai bine, ungurii, ca și frații lor mai mari, muscalii, au fost mereu, chiar și în epoca lor de glorie, izolați în trufia și ranchiuna lor, fără afinități profunde cu alte popoare. Ca și Beniaminul lor din Estul Sălbatic moscovit, ungurii nu au făcut casa buna cu vecinii. Deși s-au întovărășit când cu Viena, când cu Roma, cand cu alții, pentru a intriga, domina, iar azi cu fasciștii muscali, ungurii au rămas aproape în esență lor conștienți că provin, ca și muscalii, din aceeași Hoarda Nepereche. Genghishidul Victor Orban, ca și Han-Tatarul său de la Kremlin, crede că nu poate rata misiunea ce îi revine: aceea de a reabilita șovinismul, impanandu-l cu extremism. „Descalecarile” de ordin destabilizator in Romania fac parte dintr-un plan diabolic, clocit in cavernele Organizației Criminale Teroriste „V.V.Putin”. Pe cine iubește Ungaria? Care este mirul sau? Nesfanta Maștera Rusă! Grav este că nimeni din Romania nu i-a pus niciodată „descalecatorului” Victor Orban, penibil la vorbe și la maniere, o piedică, oricât de mică. Desigur, nu ignoram adevărul că ungurii au rămas în esență un popor cu psihologie imperialistă. Dar e ridicol să fii popor mic și să fii sadic cu vecinii, cu UE. Noi suntem de aici! Transilvania e a noastră! Și va fi în veac.O.eneste le înțelegem frustrarea și delirul de grandoare absurda. Nu înțelegem însă amnezia lor. Ei au huzurit pe spatele nostru. Ei ne-au luat bunul nostru…pana și regii. Istoria noastră a fost în mare parte confiscată de ei. Corvinii noștri au făcut istorie ungureasca…Un publicist ungur a vorbit de ideea întoarcerii ungurilor in Mongolia. Acolo își va găsi Victor Orban liniștea și acordul cu natura. Cu muscalii…

 9. Stimate domnule istoric clujean,

  Am citit articolul dvs si, sincer, mi se pare gol de continut. Chiar nu inteleg ce v-ati propus sa tratati! OK… cateva borne istorice…1918, 1956 …si Ungaria de azi.
  Asteptam sa va citesc concluziile, ca sa inteleg care e parerea dvs de istoric clujean despre Ungaria de azi; or, in loc sa puneti punctul pe „i”, textul se dilueaza si mai mult si pune sub semnul intrebarii niste aspecte extrem de generale, cu privire la limitele discursului politic ale unui personaj ca Orban intr-o tara vecina.

  P.S.-ul este de-a dreptul surprinzator si declarati ca nu discutati legaturile cu Rusia si Putin !!!

  Pai, cum poate arata Ungaria de azi fara Orban, si cum poate arata azi Orban fara Putin? …doua personaje antidemocratice, antisociale, dintre care unul cu profil criminal dovedit!

  Legatura celor doi cu „Ungaria de azi” este, din pacate, cat se poate de directa, daca tinem cont de majoritatea de voturi cu care dl. Orban a fost reconfirmat in functie. Cred ca ar fi fost mai adecvat sa explicati aceasta situatie, ca sa respectati titlul articolului „Despre Ungaria de azi…”… o Ungarie care se indeparteaza voit de celelalte tari europene.

  Asta, ca sa respectati ceea ce v-ati propus sa tratati! Altfel, ca istoric, puteti sa scrieti despre Trianon un cu totul alt articol!

 10. Cu tot respectul pentru autorul acestui text, din păcate nu pot să nu categorisesc acest text: o abureală.
  Până la urmă, Orbán a scăpat porumbelul din gură, iar autoritățile române au scăldat-o târziu, ca să arate și ele că fac ceva.
  Începând de anul următor, Bucureștiul trebuie să fie proactiv și nu reactiv ca până acum. Autoritățile maghiare au promis anul ăsta că nu abordează subiecte sensibile pentru relațiile dintre cele două țări, dar au dat cu bâta în baltă cu privire la poziționarea Ungariei față de UE, iar asta chiar în România, pe care o tratează ca pe un sat fără câini.

 11. ” ….avem libertatea cuvântului…”, zice autorul. Dar de ce a fost alungat cel cu bannerul despre Transilvania-parte a României? A exprimat un adevăr, și totuși dreptul la libera exprimare i-a fost interzis. Oare pentru ca inscripția afișata era o insulta la adresa audientei?

 12. am zis si-o mai repet: victor orban are un caracter de cea mai joasa speta.
  cine se aseamana se aduna (el cu putin).
  cu o mina sta ca milogul, cu mina intinsa in fata bisericii, cersind bani de la o comunitate care ia acceptat tara alaturi de ea si care doreste sa-i ajute natia, iar in cealalta mina tine sisul, made in rusia, cu care sta sa raneasca europa ca ultimul manglitor de mahala.
  a reusit sa-si duca tara fix in mahalaua europei.
  asta este caracterul multor lideri maghiari, ca daca am inteles bine din cauza asta au pierdut asa de mult la trianon.
  la noi e o vorba, cica gura bate…

 13. Eu, că roman neaos, urmaș de răzeș, m-am simțit mândru că în țara mea se face o Scoală de Vară pentru maghiari, cu 25.000 de participanți. (Până anul acesta nu i-am acordat importanta). Școala de Vara unde vin invitați unul și unul, profesori universitari, prim ministrul VO, preoți, tineri, formatii samd. Da frate, tocmai in Ro, la Tușnad, e un fel de mic Untold cu specific maghiar.
  Am fost și eu în tinerețe la câteva Scoli de Vara tehnice și mi-au rămas în minte și în inima oamenii organizatori de acolo, temele dezbătute, workshopurile, atmosfera și orașele. Păstrez cu mandrie poza cu un laureat Nobel a cărui topic il studiam atunci, o oportunitate foarte rara de a-l întâlni și asculta live.
  Probabil, daca as fi fost maghiar, m-ar fi bucurat să particip și eu la această Școală de Vara, macar pentru cunoașterea și înțelegerea fenomenului.

  In rest, ați spus dumneavoastră tot: „Un aspect care mă deranjează este non-prezența autorităților române, președinte, prim-ministru, minister de externe etc. E ca în bancul cu maghiarii care au venit în Transilvania și au găsit-o pustie.”

  Lucian Mândruță are o postare pe FB cu o comparație corecta între prezenta lui VO în teritoriile cu populație maghiara și non-prezenta autorităților române în teritoriile cu populație romana. Simpla dar perfect corecta.

  Personal, nu cred in separatii etnice. Ceea ce trebuie sa daca un politician este sa aibă grijă de oamenii lui. Și VO are, nimic de reproșat. Ceea ce NU fac ceilalți politicieni este important. Aici e „buna”.

 14. „Oare suveranitatea este doar așa… un concept abstract sau este un principiu real, care trebuie respectat?”
  Pai, cam despre calcarea in picoare , tot mai agresiva , prin santaj, a suveranitatii tarii sale – si nu de catre Rusia- vorbeste , de fapt, V. Orban. Sau ma-nsel eu?

 15. Suntem oameni civilizați, se zice. Puternici, educați, moderni, deschiși. Raționali.
  Și totuși, Viktor Orban vine la Tușnad și avertizează (din nou) într-un discurs destinat (chipurile) tuturor europenilor că nu e normal să fim deschiși și incluzivi, ci rațional este să ne temem de alți oameni (care nu sunt ca noi): homo homini lupus!
  Și astfel Orban se înalță la Tusnad ca un profet al fricii și propovăduiește ca un apostol al unei noi, viitoare cruciade împotriva celor care nu sunt ca noi.
  O fi bine, o fi rău? Kelemen Hunor bagă mâna-n foc că e benign. Nu-l contrazic, fiecare judecă pentru sine, chiar dacă politicienii se întrec mereu să ne ofere fructele propriilor judecăți și nouă, alegătorilor de rând.
  Pe de altă parte, mă încumet și eu să sugerez să alegem, cum a zis Isus, să nu ne temem. Mai ales de semenii noștri, orideunde or fi venind ei și în orice religie vor fi fost crescuți. Căci Pământul este al tuturor.

  • Klaus Iohannis:
   „Este o eroare majoră şi este inadmisibil ca un înalt demnitar european să vină pe scena publică cu un discurs construit pe teoria raselor. Este o teorie de cea mai tristă amintire posibilă și nu poate fi acceptat în niciun fel ca un înalt demnitar să vină cu astfel de teorie. Este eronat și inadmisibil, indiferent de scena de unde este susținut un astfel de discurs. Faptul că această scenă s-a aflat în Transilvania este o problemă pentru noi.
   Eu cred că este nevoie de clarificări publice din partea UDMR, fiindcă la acel eveniment a fost prezentă o parte semnificativă din conducerea UDMR. Ei vor trebui să explice dacă au fost de acord cu conținutul acelui discurs pe care l-au aplaudat sau daca nu l-au înțeles și au aplaudat generic.
   Nu îşi doreşte nimeni să provoace o criză guvernamentală pentru că un înalt demnitar străin a avut un discurs eronat, dar nu putem să ne facem că acele lucruri nu au fost spuse, cum nu putem să ne prefacem că acele lucruri spuse nu au fost aplaudate.”
   https://www.hotnews.ro/stiri-esential-25705210-iohannis-prima-reactie-discursul-lui-viktor-orban-este-inadmisibil-cere-clarificari-udmr-coalitie-nu-putem-facem-acele-lucruri-nu-fost-spuse.htm

  • Domnule Felea pai Orban daca e sincer are scuze prin faptul ca (care cica ar fi o expresie superioara,mult mai complexa a realitatii istorice de genul „fiecare cu tribul lui ca forma de organizare sociala” pe linga fmailie/clan) nationalist ( nu neg faptul ca nationalismul in sensul descris de E Renan ca „natiune civica” deci o comunitate mult mai complexa a tuturor cetatenilor unui stat nu e ceva superior, dar problema de baza e ca pt. multi, din ce in ce mai multi conteaza doar nationalismul ala de tip etnic;deci etno-nationalismul care e net inferior celui atit de elegant definit de E Renan, sa nu mai vorbim de nationalismul liberal) etno nationalismul xenofob e in crestere in Europa, in mod deosebit in Ungaria.
   Undeva e firesc: prea multi imigranti de alte religii si alta culoare, nu ne putem toti vindeca de frica irationala de strainii care sint diferiti fata de noi,plus frica abil speculata de unii populisti (VO e politicianul perfect)legata de pierderea locului de munca din cauza noilor veniti( cazul Gheorgheni sau Ditrau de acum 3 ani parca) problema de baza e ca maghiarii, in general sint un popor care de-a lungul ultimelor 2 secole de cind conceptul modern de natiune si nationalism a inceput sa faca ravagii in Europa („Doua secole de mitologie nationala” a lui Boia oricit de hulit ar fi de unii dezbate la modul serios niste probleme) a fost un veritabil exponent de frunte al etno-nationalismului atit de toxic.
   Si eu cred ca VO a fost sincer;sau poate nu, dar nu conteaza.
   Ca sa fim realisti, cred ca si unicitatea limbii maghiare in Europa (inrudita doar cu finlandeza dar rude cam indepartate) a contribuit la dezvoltarea unor complexe de superioritate de tip etno-nationalist mai ales fata de romani plus faptul ca romanii au avut atitea secole (in primul rind datorita religiei si apoi al specificului etnic) un statut inferior la care s-au adaugat nostalgia grandorii Imperiului Dualist Habsburgic si dezastrul (pt. maghiari) de la Trianon.
   Adica nationalismul unor stapini a fost umilit de nationalismul celor subjugati.
   Dar astea sint niste amanunte care nu-si au rostul; pina la urma multi maghiari chiar se cred speciali si e dreptul lor, diferentza este ca spre deosebire de natiile mai avansate din Vest (unde exista destule pericole si probleme care duc la aceasi involutie inca-deocamdata- nu atit de radicala de exagerata si de populara ca in Ungaria, dar.. cine stie ce va fi) ei sint cuplati si mai strins de Rusia Putinista care abila cum e stie sa speculeze si sa amplifice problemele din U.E.
   Si oricum el vorbeste in numele a cca 60% dintre maghiari;nu inteleg ce asteptam noi;o demisie? nici vorba de asa ceva.
   Concluzia: nu sintem facuti (sau nu se doreste sau amindoua) sa traim toti -nici macar in U.E. a secolului 21–in pace, liniste si armonie.
   Iar–asa cum afirma multi-VO e portavocea multora(din ce in ce mai multi, din pacate pt. adeptii democratiei liberale centriste, ca mine) care gindesc la fel dau nu au curajul s-o spuna.Ca multi sint maghiari asta e;cel putin in Transilvania mai ales in secuime unde au trait in grupuri compacte-dar si in multe zone din Ungaria cu exceptia liberalei Budapeste–secole de-a rindul mai ales cu ideea inoculata ca romanii le sint inferiori din punct de vedere religios si etnic…si singurii straini acceptati fiind sasii,svabii (dar NU in tinuturile lor) si austriecii (si astia dupa ceva rascoale si razboaie);adica, mai corect, caracterul multicultural european al Transilvaniei nu a fost nici pe departe atit de pasnic si de constant de-a lungul diferitelor perioade din istorie;poate la inceput, da pe parcurs…
   Deci, DE CE ne mai miram?!?
   PS: mi-am amintit de cazul de la Gheorgheni (sau ma rog Ditrau, nu mai tin bine minte) de acum citiva ani cu brutarii srilankezi.
   Adica Q.E.D.
   Solutii posibile? o imigratie controlata, mai redusa; altfel toata sandramaua asta numita U.E. se va duce… spre marea bucurie a rusnacilor.
   Ca in privinta relatiilor romano maghiare la nivel de stat…….hmmm poate numai daca vom depasi ca nivel de prosperitate Ungaria.Poate.De fapt niciodata,as indrazni sa cred…Trianonul va ramine Trianon.Iar in secuime….the same….

 16. Am crescut la Cluj. Pe langa canalul Morii, in zona Parcului Babes.
  Am o imagine romantata despre Cluj. Am prieteni maghiari si am crezut intotdeauna cā totul e OK. Foarte mult timp am trait in America de Nord si aici am aflat ca in Ungaria de azi copiii invata la scoala ca Transilvania e sub ocupatie Romaneasca si cu voce soptita ca Romanii sunt o categorie inferioara Maghiarilor. In secuime povestea e identica. De curand am intalnit un tanar secui, educat in Romania anilor 2000 care uraste Romanii. Mi-a spus ca in orice liceu din Gheorgheni sau Miercurea Ciuc jumatate din tineri urasc Romania si Romanii. Am crezut ca fabuleaza. Am intrebat in stanga si in dreapta si cred ca are dreptate.
  Ca istoric, ce ne puteti spune despre ceea ce se petrece in Transilvania de azi cu Maghiarii?
  Povestea asta lacrimogena cu Clujul multicultural nu serveste nimanui. Cred ca trebuie sa privim lucrurile in fata si sa le spunem pe nume. Ungaria se poarta urat in relatia cu Romania si cu Romanii. Statul Roman nu e slab, in opinia mea, ci foarte relaxat si naiv in relatia cu Ungaria. O naivitate pe care Romanii si Maghiarii o vor plati daca felul in care se face educatie in Ungaria si in Secuime nu se schimba. Ia spuneti-ne daca v-ati intrebat vreodata studentii Maghiari care vin din Secuime ce cred despre Romani? Cinstit.

 17. de acum 120 000 de ani există o continuitate a vieții oamenilor pe teritoriul de azi al României, fără sincope până azi. Cum se demonstrează?
  Cu ADN nostru! Bibliografie https://carturesti.ro/carte/o-istorie-genet…ilor-1713463709
  TOATE populațiile din Europa de azi au în ADN:
  30% paleolitic acum 120 000 de ani
  50% din neolitic
  20% populațiile din nordul Mării Negre

  noi românii suntem frați, nu verișori, cu toate populațiile din Europa, INCLUSIV cu maghiarii.
  Deci?

  • Aprpo de frati !!! Mi-am adus aminte de zicerea somaneasca (nu stiu daca maghiarii o au ?) „Cine ti-a ascos ochii ? Frati-meu – Pai de aia ti ia scos asa de adanc !
   PS – Prima mea vizita la Budapesta a fost intr-o excursie care ne dusese intai la Praga ! Si azi imi amintesc deziluzia ce am avut atunci cand vizitand Buda ni s-a spus ca fortificatile de pe malul Dunarii fusesera ” construite in 1913 !! Asta venind de la Praga – unde, vorba unui hatru coleg afirmase ca beraria in care a baut ultima halba de bere nu se mai stie cand a fost construita – dar, sigur, n-a mai fost re-zugravita de prin al XV secol !

 18. Limitele au fost trecute, fortate de mult, mai ales de catre politicienii maghiari. Romanii nu au pus paie pe foc, mergand pe cartea ignorarii (cum ca NATO, UE, etc.) .Din pacate Ungaria cumpara tancuri la greu. Oare de ce?
  In momentul in care rusii vor intra in Moldova, se va declara autonomia teritoriala a tinutului secuiesc, pe baza unui referendum facut de biserica reformata, iar Ungaria va intra cu tancurile in Romania. Mi-a spus mie baba Vanga….

  • Sunt de acord , de multi ani am „mirosit” planul acesta de care sper ca s-au prins si 007 de la Bucuresti .Fara sa trec spre cele mai bolnave fantezi pun sub semnul intrebarii chiar si continutul trenurilor care intra in secuime direct din Ungr. Mi a ramas in minte chiar rezultatul studiului unui ziarist francez care demonstra o diferenza de cateva mii de refugiati intrati in tara vecina proveniti din Turcia ca si refugiati siriani si cei plecati spre alte tari europene , suspectand faptul ca ar fi militari instruiti de cremlin si care acum ar figura ca activi nato in asteptare in campia panonica . Grav e faptul ca unele tari occidentale sunt de acord cu politica lui orban dar probabil nu cunosc in profunzime pericolul etnic intretinut de la buda , desi am incercat de multe ori sa-l fac public propunandu -i unor televiziuni , sau partide . Sau chiar existenta unor site-uri capcana propuse opiniei publice romanesti si europene de catre entitati amice inteligentei maghiare , poate chiar si acesta

 19. Am citit articolul dvs si, sincer, mi se pare gol de continut. Chiar nu inteleg ce v-ati propus sa tratati! OK… cateva borne istorice…1918, 1956 …si Ungaria de azi.
  Asteptam sa va citesc concluziile, ca sa inteleg care e parerea dvs de istoric clujean despre Ungaria de azi; or, in loc sa puneti punctul pe „i”, textul se dilueaza si mai mult si pune sub semnul intrebarii niste aspecte extrem de generale, cu privire la limitele discursului politic ale unui personaj ca Orban intr-o tara vecina.

  P.S.-ul este de-a dreptul surprinzator si declarati ca nu discutati legaturile cu Rusia si Putin !!!

  Pai, cum poate arata Ungaria de azi fara Orban, si cum poate arata azi Orban fara Putin? …doua personaje antidemocratice, antisociale, dintre care unul cu profil criminal dovedit!

  Legatura celor doi cu „Ungaria de azi” este, din pacate, cat se poate de directa, daca tinem cont de majoritatea de voturi cu care dl. Orban a fost reconfirmat in functie. Cred ca ar fi fost mai adecvat sa explicati aceasta situatie, ca sa respectati titlul articolului „Despre Ungaria de azi…”… o Ungarie care se indeparteaza voit de celelalte tari europene.

  Asta, ca sa respectati ceea ce v-ati propus sa tratati! Altfel, ca istoric, puteti sa scrieti despre Trianon un cu totul alt articol!

 20. @Dl.Radu Marza: apreciez stilul elegant si lin de a explica cit de „complicata” este istoria maghiarimii, de la noi si de pe linga noi si cit efort si grade de empatie ne trebuie sa intelegem „traumele”lor.
  In sfirsit, as dori sa ne explicati noua tuturor,, carora le-ati adresat articolul explicativ, cum interpretati Dvs., PE TEXT, ultimul pasaj al „istoricului” discurs al lui V.Orban si ce ar trebui sa intelegem noi romanii din toate astea ? . Pentru claritatea intrebarii, redau mai jos pasajul final, care, dupa o umila parere, reprezinta cheia de bolta a filosofiei politice a lui V.Orban, expus apasat, la noi, in inima Romaniei (nu ukraina, slovacia, serbia, austria sau bruxelles):
  „……………….
  Ungaria are ambiție. Ungaria are ambiții comunitare, chiar naționale. Are ambiții naționale, chiar europene. De aceea, în perioada dificilă care urmează, pentru a ne păstra ambițiile naționale, trebuie să rămânem uniți. Patria trebuie să rămână unită, iar Transilvania și celelalte zone locuite de maghiari din Bazinul Carpatic trebuie să rămână unite. Și această ambiție, dragi prieteni, este ceea ce ne alimentează, ceea ce ne conduce, este combustibilul nostru. Este vorba de faptul că întotdeauna am dat lumii mai mult decât am primit, că întotdeauna ni s-a luat mai mult de la noi decât ni s-a dat, că avem facturi care nu ne-au fost plătite, că suntem mai buni, mai harnici și mai talentați decât locul în care ne aflăm acum și decât modul în care trăim, și de faptul că lumea ne este datoare, iar noi vrem și vom plăti această datorie. Aceasta este cea mai mare ambiție a noastră.
  Ungaria are ambiție. Ungaria are ambiții comunitare, chiar naționale. Are ambiții naționale, chiar europene. De aceea, în perioada dificilă care urmează, pentru a ne păstra ambițiile naționale, trebuie să rămânem uniți. Patria trebuie să rămână unită, iar Transilvania și celelalte zone locuite de maghiari din Bazinul Carpatic trebuie să rămână unite. Și această ambiție, dragi prieteni, este ceea ce ne alimentează, ceea ce ne conduce, este combustibilul nostru. Este vorba de faptul că întotdeauna am dat lumii mai mult decât am primit, că întotdeauna ni s-a luat mai mult de la noi decât ni s-a dat, că avem facturi care nu ne-au fost plătite, că suntem mai buni, mai harnici și mai talentați decât locul în care ne aflăm acum și decât modul în care trăim, și de faptul că lumea ne este datoare, iar noi vrem și vom plăti această datorie. Aceasta este cea mai mare ambiție a noastră.
  Hai ! Ungaria, Hai unguri !
  …………………………

  • Acelasi lucru pot spune toate natiunile Europei .Singura neconcordanta consta (daca traducerea este corecta )in cuvintele :Transilvania și celelalte zone locuite de maghiari din Bazinul Carpatic .Poate zicerea constata cum toate aceste regiuni sunt locuite si de maghiari alaturi de alte etnii .Partea de discurs este usor nesemnificativa . Problema apare pe segmentul ce contine un asa zis amestec al raselor .Aici e buba . Intelectuali maghiari ba chiar si o deja fosta tovarasa de drum, in ale politicii din Ungaria ,au condamnat spusele .Subtil, doamna, cu pricina, ne dezvaluie cum Orban nu prea a realizat , in momentul spuselor, citite de pe pagina , cam ce ar fi insemnat ceea ce el ne spune .Prins in viltoarea propriei maretii Orban face pasul invers acelor de ceasornic incercind sa readuca in actualitate teorii de mult apuse .Nu mai conteaza daca totul a fost cu voie sau fara de voie . Raul a fost facut .Zicerile si intreg discursul, ca si persoana in cauza ,nu mai pot fi iertate .

   • Bunule Samaritean,intervenția dv. la comentariul dlui dragostin catalin face ca semnalarea capitală făcută de acesta să se dilueze, să treacă neobservată… Pare o metodă patentată de abatere a atenției, rețineți, vă rog, pare, sau altfel spus, îmi pare. Ideea asupra căreia atrage atenția dl dragostin catalin este mai mult decât incendiară, e sinistră!
    „,,,pentru a ne păstra ambițiile naționale, trebuie să rămânem uniți. Patria trebuie să rămână unită, iar Transilvania și celelalte zone locuite de maghiari din Bazinul Carpatic trebuie să rămână unite.” … „lumea ne este datoare, iar noi vrem și vom plăti această datorie”
    Deci ăsta-i combustibilul pe care VO mizează, patria și Transilvania trebuie să rămână unite, că dumnealor sunt mai buni, Mai arieni?

  • Mă veți ierta că intervin aici, deși ați adresat o întrebare domnului Mârza. Nu-s psihiatru, dar din pasajul redat de dv reies clar niște mecanisme și complexe: de raționalizare, de victimizare, de inferioritate, dar și de superioritate, de provocare și de sfidare. Iar din partea despre rase, și mai multe. Dar, aflu cu stupoare că dl Orban aruncă praf în ochi pretinzînd că vorbește din punct de vedere „cultural, civilizațional”. La care vechea consilieră demisionară Hegedus cea revoltată s-a declarat deplin satisfăcută și a fugit înapoi în brațele ocrotitoare ale idolului. O, sancta simplicitas!
   Niciodată și nicăieri un politician/propagandist nu e om de cultură.

 21. Ca si rusia, orbania are un soi de obsesie, pentru ungurii din afara granitelor sale. Ca un iluzionist, tov. putin flutura iluzia defunctului imperiu, pe la nasul Austriei si ungariei, dar nu e mana care face scamatoria, ci e mana care face diversiunea.
  Cam prea mare indulgenta pentru cartita ruseasca din UE si NATO – ungaria… Cam prea mare indulgenta guvernantilor Romaniei, pentru „giumbuslucurile” unui partid etnic ilegal – UDMR. Cam prea groase si fine manusile cu care Europa si Romania trateaza ungaria lui orban…
  Veni-va, ea, desecretizarea documentelor Armatei si Securitatii despre sfarsitul anului 1989 si vedea-vom noi, toti, ce rol a avut ungaria, alaturi de rusia, in declansarea evenimentelor sangeroase din decembrie ’89, din Romania! Poate atunci vom da manusile jos… Ajutati de istorici…

 22. De ce se mira lumea de ideile din Ungaria, Polonia si de tendințele revanșarde ?
  De ce nu e “pace” in Soyuzul European sau in Federația Rusa, moștenitoarei Soyuzului sovietic.
  Răspunsuri nu se mai găsesc la radio Erevan si nici in bancuri cu B**a.

 23. hai să vă spun pare că transmite… sunt trei idei:
  1. că au dat mai mult decât au primit
  2. că li s-a promis mai mult decât au primit
  3. că cine le-a promis le datorează
  ce nu se precizează este la cine se referă, dar mesajul este că se simte înghesuit și reacționează…
  e un șantaj exprimat în discurs public pe niște înțelegeri private aparent ne-îndeplinite…
  nu poate să le ducă la capăt, deci amenință… mai devreme, sau mai târziu vom afla cine sunt intimații… nu e greu de estimat, având în vedere cine a tot băgat bani în Ungaria, de fapt se știe
  the man is a golem of others… treat it accordingly
  valabil și pt profitorii de la noi… alles gute… ἀλήθεια ἐλευθερώσει ὑμᾶς

 24. Stimate domnule Mârza,
  Sunt oarecum în aceeași situație ca orădean cu rude în Ungaria, deci pot să-mi dau cu părerea în cunoștință de cauză; dacă în amii ’90 admiram U.D.M.R.-ul pentru calitatea intelectuală și politică a reprezentanților săi, acum nu putem să nu constatăm că acesta e un conglomerat de interese de tipul P.S.D. sau FIDESZ, dispus să sacrifice orice principiu pentru căpătuirea clientelei politice. Mai grav decât la P.S.D. (sau P.N.L.) însă este că ei au reușit să construiască un „stat paralel” (a nu se confunda cu elucubrațiile celor de la Antene”). Dacă este de înțeles că piesa de teatru sau slujba de la biserică nu poate fi mixtă din punct de vedere al limbii folosite, mai greu de înțeles este de ce toate școlile mixte trebuie separate, de ce trebuie să existe zilel ale orașului (magyar napok) doar ale maghiarilor, de ce asociații (de la ale fermierior până la a cavalerilor vinului) ar trebui să fie pe criterii etnice, aceasta cu atît mai mult cu cît populația maghiară din Transilania se confruntă cu trei situații de viață fundamental diferite:
  1. secuimea. care este un bloc compact și unde autonomia există de facto (nimeni de la București nu vine să spună cine să fie directorul teatrului sau al regiei de transport în comun) iar dacă ar exista și de jure asta ar însemna o altă pătură de bugetari (parlament local și guvern local) care cine știe ce bazaconii ar vota, vezi Catalonia;
  2. alte județe pe axa NV-SE (Satu Mare, Bihor, Sălaj. Cluj, Mureș, parțial Brașov, unde există comunități importante, unde au școli, biserici, teatre, presă, televiziuni etc. și unde problema deznaționalizării nu se pune;
  3. restul județelor din Ardeal și Banat unde comunitățile maghiare sunt mici (așa-numita szorvany, aproximativ tradusă cu termenul diaspora), n-au școli, n-au biseici, n-au viață culturală, deci perspectiva asimilării este reală.
  Dar cum cea de-a treia categorie nu aduce suficiente voturi e lăsată de izbeliște de U.D.M.R., care demult nu mai joacă pe cartea echidistanței față de București sau Budapesta iar toate eforturile se concentrază pe HAR-COV.
  Sper sincer ca U.D.M.R. să n-
  -o ia pe urmele Grupului Etnic German din perioada interbelică.

 25. ma asteptam la mai mult, totusi se ridica niste probleme reale dar nu se ofera nu un raspuns, nici macar o concluzie clara! E clar ca Orban o da intentionat cu oistea in gard si ca intretine sentimente ce merg la limita revansarda, dar si multi unguri ii canta in struna si accepta aceste lucruri fara nici o critica. Mie unul mi se pare strigatoare la cer orientarea pro-Putin si pro-Rusia intr-o tara care a suferit ocupatia sovietica atatea decenii (1944-1991) si a trait prin momentul 1956! Iar ungurii accepta asta si uita! Singura consolare este ca macar nu mai pot amagi pe nimeni in lumea civilizata, s-au lamurit cam toti ce le poate pielea acestor politicieni blocati in trecut! Asta e norocul Romaniei, ca de politicieni capabili nici noi nu avem parte.

 26. Se spune ca nationalismul este rau si trebuie combatut, ca este necesara integrarea europeana nu numai a natiunilor existente ci si a populatiilor venite de pe alte continente, chiar daca au scopuri, obiceiuri, religii si atitudini fata de munca si integrare diferite fata de localnici. Suna bine si este in consens cu morala crestina si aduce forta de munca necalificata de care avem nevoie.
  Dar daca privim istoric, natiunile europene, desi fac parte in principal din doar trei familii (si acelea inrudite), s-au luptat intre ele mii de ani. La noi ungurii au venit de 11 secole, tatarii si tiganii (romii de azi) de 7 secole, turcii de 5 secole s.a.m.d. dar ei se autosepara genetic si lingvistic iar noi ii deosebim nu doar prin limba ci prin infatisare si comportament. Nu e nimic rau in asta, nu e grav, dar este real, fiecare tine la identitatea sa, la specificul istoric, originea etnica fiind o caracteristica de baza a devenirii identitatii individuale ca parte a identitatii nationale. Vorba aceea „Nu-i românul ca olteanul, nici olteanul ca gorjeanul!” dar nimeni nu se supara.
  Dupa 19 secole taranii nostri de la munte inca seamana cu dacii, incat atunci cand Badea Câirtan de la Cârta a plecat la Roma sa vada de unde au venit stramosii romani, dupa ce a gasit in sfarsit Columna lui Traian si a admirat scenele sculptate cu „tarani români care luptau cu soldatii romani” obosit de drum a adormit la poalele monumentului. Iar a doua zi toata presa italiana publica poza lui langa coloana cu titlul: „A coborat un dac de pe columna”.
  Dar nimeni nu se intreaba public de ce nu avem conflicte si nici macar resentimente fata de italieni, germani, turci, tatari, armeni, ucrainieni si multi altii mai vechi sau mai noi (unii dintre ei venind ca invadatori), dar avem uneori conflicte cu ungurii si romii. Deci realitatea este intotdeauna mai complexa decat pare, asa cum argumenteaza si autorul (a carui ascendenta pare si mai complexa, numele sau facand trimitere la tatari).
  Creearea omului nou a esuat la comunisti, la fascisti si probabil va esua si la neo-marxisti (cu mentiunea ca insusi filozoful Marx a spus: „Ich bin keine marxist!” adica „eu nu sunt marxist!”). Sa ne vedem in liniste si armonie de viata noastra, alaturi de toti ceilalti si sa nu fortam lucrurile.

  • O corectura: dupa 20 de secole, taranii nostri, nu numai cei de la munte, inca seamana cu dacii( oricum sunt cu multe secole in urma taranilor francezi – sa zicem – atat din punct de vedere educational, cat si tehnologic), dar sunt un fel de daci bolsevici !!!…..marea lor majoritate!

 27. Dl.Viorel, citesc si citez ce spuneti si dvs.(ardelean ?!) oarecum in ton cu al dlui Radu Mirza (tatarul ?) :

  „….Dar nimeni nu se intreaba public de ce nu avem conflicte si nici macar resentimente fata de italieni, germani, turci, tatari, armeni, ucrainieni si multi altii mai vechi sau mai noi (unii dintre ei venind ca invadatori), dar avem uneori conflicte cu ungurii si romii. Deci realitatea este intotdeauna mai complexa decat pare, asa cum argumenteaza si autorul (a carui ascendenta pare si mai complexa, numele sau facand trimitere la tatari)…”.

  Eu zic ca dvs. incercati sa complicati situatia, calificind-o drept complexa in loc sa simplificati…lucrurile sunt mult mai clare si de inteles iar solutiile sunt evidente, daca sunt mai simple !

  Mai spun ca dvs. stiti foarte foarte bine situatia si realitatea si, cred ca stiti si solutiile, dar, doriti sa fiti si dvs si noi „corecti politic”, cind, de fapt nu e cazul si, nici nu e vorba despre asta.

  Deci, v-as raspunde cu 2 intrebari:
  – eu nu-mi amintesc in istorie sa fi avut conflicte cu tiganii (pardon – romii), nici inainte nici dupa desfiintarea iobagiei…cred ca va referiti si invocati „conflicte” mult, mult mai recente, care, sunt de cu totul si cu totul alta natura…mai pe sleau: infractiuni, gainarii, comportament social, etc., etc. ,…adica, manelisme
  – de ce am avut uneori conflicte (adevarate !) cu ungurii (numai !) ?….eheee, aici as bineveni explicatia dvs. si, va rog, nu-i introduceti in ecuatie pe tigani (pardon-romi) pentru a justifica un punct de vedere, pe care eu, „la rece” si analitic, il vad ca fals si inselator….romii sunt din „alta liga”

  PS. si pentru a intelege mai bine ce vreau sa spun, am sa fac o confesiune pe care n-ar trebui s-o fac acum si aici, dar, totusi:
  mama mea (Dumnezeu s-o odihneasca), fiind nou nascut, a supt de la o tiganca (vecina cu bunica mea, care, dupa 8 copii decedati de diverse boli, nu mai putea sa alapteze de saracie si mizerie), dar, vecina tiganca, avind si ea un copil de aceeasi virsta-sugar, s-a oferit sa ajute. Cam asa au stat lucrurile…iar de atunci, bunicul meu a botezat, nici nu mai stiu citi copii tigani !…si retineti !…cind se adresa lor cu o anumita duiosie, de neinteles azi (!), cu „ce mai faci mai tigane !”…acest apelativ nu era interpretat ca jignitor, dupa cum nici cind ei se adresau bunicii cu apelativul „Tzatza Bica”, samd.
  Toate astea au fost si au stat in firea noastra, a romanilor (aici, ii includ si pe tigani) , dar, astazi, lucrurile nu mai sunt deloc cum erau asezate de secole…
  cam asta am vrut sa spun

 28. Din fericire Ungaria este prea mica pentru a fi luata in consideratie. Este insa, alaturi de Rusia, singura tara europeana revansarda care isi doreste intoarcerea la frontiere din trecut, ceea ce explica apropierea de Putin. Ca exista o majoritate apreciabila de votanti maghiari (si in special din afara Ungariei) care se identifica cu mesajul cel putin sovin si mai curind rasist al lui Orban se datoreaza in primul rind subventiilor generoase ale guvernului maghiar. Aceeasi preferinta pentru un lider puternic, de data asta in amestec cu un factor religios, se poate vedea de ex in Bosnia ori Albania, unde Erdogan este cit se poate de bine vazut printre cetatenii de rind din cauza sumelor donate pentru refacerea obiectivelor istorico-religioase. Suta de lei a lui Ceausescu nu a functionat in decembrie ’90 dar functioneaza acum pentru UDMR.

  PS „kein Marxist”, nu „keine Marxist”

 29. Explicația pentru rasismul lui Orban e foarte simplă. Liderii maghiari actuali sunt exponenții viziunii tradiționaliste din Ungaria, care vede Ungaria ca o călăuză a vechiului Imperiu, marcată de un evident complex de superioritate etnică, de secol 19, care, cumva, s-a propagat la vârful politicii maghiare până in zilele noastre. Mentalitate complet străină maghiarilor de rând, prietenii mei din Oradea natală, pentru care nu există nicio problemă să convietuiști, să fii normal în comunitate și să iți faci familii, fără să te intereseze etnia.

  Atât vorbele liderilor, cât și faptele, demonstrează clar acest lucru. De exemplu, nu e un secret pentru nimeni faptul că statul maghiar investește activ în cumpărarea de proprietăți imobiliare în Transilvania, sau în susținerea financiară a dezvoltării reperelor puternic etnicizate (săli de sport „maghiare”, edificii culturale mono-etnice etc) dincolo de normalitatea necesității identitare, cu aplecat efect de segregare etnică. Satele întregi în care oamenii nu mai știu română, de exemplu, nu au nicio legătură cu modernitatea.

  Soluția poate veni numai de la prietenii noștri maghiari, care trebuie să se mobilizeze și să ii dea la o parte pe acești „eroi” anacronici, care îi conduc prin revitalizarea unor lozinci și frici dintr-o lume de mult apusă.

  • Hai sa o spunem pe a dreapta : Ungaria a redevenit HORTISTA ! Discursul aacestui v. orban la Tusnad este TIPIC HORTIST ! Ce va urma ? Ungaria si Orban nu conteaza Marii banditi sunt la Moscova Iar marele bandit si criminal este Putin ! Se doreste si o concluzie ? Taiati raul DE LA RADACINA Lichidati „putinismul” care de fapt este CURAT BOLSEVISM si un coate-goale Orban se va topi ca zapada primavara (Sau daca doriti ca ghetarii in „incalzirea globala” sau – mai de ultima ora „…. in schimbarile climatice” !)

   • Pai nu zicea un fost presedinte ungur, ca e greu de condus o natie formata din 7 milioane de fascisti?

    In Romania e o minoritate privilegiata prin legea electorala, neconstitutionala, pentru ca defavorizeaza celelate minoritati.

 30. ? „in punctul de vedere al celorlalți (români, slovaci etc. etc.) Trianonul a fost un triumf. ”

  Sunt român . Mai precis sunt un „mitic” din „Miticești”. I i asuma si8 asta!

  Si ptr mine Trianonul a fost o felonie !
  Trataul prevedea granita pe Tisa!!!
  Armata romana campa la Budapesta!!
  Romania nu ocupase intraga Ungarie la cerera expresa a „aliatilor” (aliatii .. cui ?)

  Si ?Trianon ? Asta este tradare!

  Si .. si mai este ceva … Declarati ca aveti „ o admirație și un respect fără margini pentru ”1956” dar ptr 3 august 1919 ?!

  • Dar de Ip si Treznea ce amintire sa avem ? Cu parere de rau – caci am avut in famile mai multe casatorii mixte – sotii de origina ungara , venite de la Budapesta sau din Banat bine primite in familie si cu comportare excelenta (ba u matuse si-a adus sora de la Budapesta care a facut scoala si Universitatea in Romania – – casatorita tot cu un roman !) nu inteleg „politichia” agresiva si ATATATOARE LA URA a lui V. Orban ! Dar situatia nu este de ieri de azi ! Am fost coleg cu unguri si secui in facultate. M-am intalnit si imprietenit cu colegi unguri si secui in timpul lunilor de practica anuale – Am petrecut bine impreuna – am facut frumoase excursii si pastram amintiri placute Mare mi-a fost mirare cand intalnind un fost coleg de practica si excursii – care ma invitase sa-i cunosc familia prin 1954 – sa constat ca imi vorbea ca unui dusman !! Se schimbase „ceva” din 1952 – 54 pana in anii ‘980 ! Repet – Am vizitat Ungaria si Budapesta de cel putin 20 de ori ! Am vizitat – lucrat si locuit in multe tari dupa Aug 1990 cand scarbit de politica Ilici – PSD Unde asm fost m-am adaptat si am respectat legile si obiceiurile locale – si am fost respectat ! M-am expatriat – desi imi iubesc tara si nostalgia inca persista Si ma intreb : Daca V. Orban moare de grija pastrarii „rasi maghiare” DE CE NU ISI ADUCE TOTI VORBITORII DE MAGHEARA IN Ungaria (zic VORBITORI pantru ca secuii nu sunt maghiari – ci populatie maghearizata !!) Si daca mai face si un zid inalt la „tarcul maghear” poate fi linistit ! Nimeni nu-l va mai supara ! Doar investitorii care mai haladuiesc pe acolo vor trebui expulzati ! Seamana teoria rasista a lui Orban ca doua picaturi cu teoria rasisista a lui Hitler !? Cred ca DA !

 31. OPINIE: DE CE UDMR TREBUIE SCOS DE LA GUVERNARE. ACUM !

  O lume intreaga l-a auzit pe Prim Ministrul Ungariei ce a spus la Tusnad, iar prin “o lume intreaga” nu ne referim numai la Romania.
  De asemenea, multi cetateni romani, inclusiv cei de etnie maghiara, l-au auzit pe un individ de la UDMR pripasit prin CNCD, (am uitat numele, oricum nu e relevant) explicindu-ne noua tuturor cum ca “CNCD nu se poate autosesiza in cazul Victor Orban intrucit acesta dispune de imunitate, iar Guvernul si Ministerul de Externe si-au exprimat pozitia oficiala a Statului Roman in ce priveste speta”.

  In continuare, UDMR, care ne cunoaste foarte bine (deh, traim pe aici impreuna de ceva timp) ne crede si ne trateaza in continuare ca pe niste prosti, lipsiti de fermitate si “selectivi” in aplicarea legilor, isi urmeaza politicile sale, in mod consistent si constant, iar “ingrijorarile” politicienilor nostri cum ca , vai, “stricam stabilitatea politica” si “radicalizam etnia maghiara” , cred, ca se dovedesc false argumente.
  In fapt, aceste “argumente” nu sunt decit (inca) un santaj politic, la care Statul Roman acum, trebuie sa stea drept, sa nu permita asa ceva si, legea sa fie respectata de toti.

  Deci, de ce UDMR trebuie scos de la Guvernare ?

  1. Am vazut si auzit deja explicatiile presedintelui UDMR, Kelemen Hunor referitor discursul lui Victor Orban
  2. Vedem cum CNCD (condus de UDMR) il discrimineaza pe insusi Presedintele Romaniei, Domnul Klaus Johannis, in raport cu Victor Orban. Acesta din urma beneficiaza de “imunitate” , in conceptia UDMR, pe cind Klaus Johannis nu. Deci, suntem in situatia hilara, demna de Academia Catavencu, in care CNCD discrimineaza

  Cum putem interpreta Deciziile CNCD in speta de mai jos, accesibila oricui pe net ? Personal, nu am pregatire juridica, sunt un biet inginer, mediocru, in domeniul energiei, dar, sunt sigur ca sunt avocati si juristi care pot explica acestea (extrase din Hotarirea 240 a CNCD) de mai jos:
  Hotarirea nr. 240 din 17.02.2021, Dosar nr. 24A/2020

  https://www.cncd.ro/wp-content/uploads/2021/05/Hotarare-240-2021.pdf

  Daca cele observate mai sus, sunt corecte principial, tot in virtutatea unor principii, UDMR trebuie scos de la guvernare, iar acel sef de la CNCD impreuna cu tot consiliul director trebuie demis.
  Raminerea UDMR la guvernare constituie factor de destabilizare politica si nu scoaterea lui.
  Sigur, se poate intui ca V.O a facut aceste declaratii PREMEDITAT, tocmai pentru a tulbura lucrurile in Romania (a destabiliza, in spiritul aliantei cu URSS), bazindu-se evident, pe UDMR, care, observam ca nu se dezice de actiunile lui V.O.
  UDMR nu poate ramine la Guvernare, daca nu se disociaza public de cele afirmate de V.O. si daca astfel de “alunecari lumesti” nu sunt statuate intr-un document (nu stiu ce fel de document politic, declaratie, etc., etc., care sa ateste pozitia UDMR: ori in Romania / UE ori in alta parte, unde vor ei.)
  Iar Domnul Presedinte Klaus Johannis ar trebui sa formuleze, ca prim pas, o reclamatie pentru discriminare, ca prim act juridic, care sa demareze un proces (politic) de durata, cu obiectiv final-scoaterea UDMR din zona deciziilor politice, daca nu sufera o transformare conceptuala politica profunda si credibila !

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Radu Mârza
Radu Mârza
Radu Mârza este conferenţiar la UBB Cluj, Facultatea de Istorie şi Filosofie, preocupat de istoria medievală, premodernă şi modernă a spaţiului românesc şi a Europei Centrale, istoria slavilor, istoriografie, identităţi, istoria călătoriei. A publicat Cronologia Europei Centrale (1848-1989). Cuvânt înainte de Mircea Muthu. Iaşi, Ed. Polirom, 2001 (coautor); The History of Romanian Slavic Studies. From the Beginnings until the First World War. Cluj-Napoca, Editura Academiei Române, Centrul de Studii Transilvane, 2008; Romanian Historians and Propaganda (1914-1946). The Case of Transylvania. Translation from Romanian by Carmen-Veronica Borbély. Bratislava, 2014. În ultimii ani a publicat lucrările Călători români privind pe fereastra trenului. O încercare de istorie culturală (1830-1930). Cuvânt-înainte de Ovidiu Ghitta. Iași, Polirom, 2020 și Călători și pacienți români la Karlsbad. O istorie culturală a mersului la băi pe la 1900. Cuvânt-înainte de Alin Ciupală. Iași, Polirom, 2022.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro