Contextul este că de-a lungul timpului companiile americane care investesc șau care au vrut să investească în România au avut parte de campanii de defăimare și dezinformare. Industria energetică românească are importanță regională și este supusă unui război hibrid în care dezinformarea este prezentă. Chevron, Exxon, Shell, Franklin Templeton și mai nou NuScale au fost atacate în presa românească și nu numai. (Explicații în articolul de aici)
Știrea brută este: NuScale, compania care va face la Doicești centrală nucleară dotată cu SMR-uri (reactoare nucleare mici), va comanda componente în valoare de 1,5 miliarde dolari la compania Doosan Enerbility.
Informații puse cap la cap
Speculațiile presei spun că acestă comandă, reprezintă prima parte a unui contract mult mai mare dată de compania Standard Power. Conform siteului NuScale, a fost semnat acum un an, un contract prin care Standard Power va cumpăra 24 reactoare mici care vor alimenta două data-center. Acestea vor fi date în funcțiune până în 2029, vor fi amplasate în Ohio și Pennsylvania și vor avea capacitatea de 1848 MW.
Compania listată la NYSE cu simbolul SMR tace mâlc, dar Korea Economic Daily scrie că unul din investitorii și furnizorii NuScale din Coreea de Sud, adică „Doosan Enerbility va furniza reactoare, tuburi generatoare de abur și alte componente principale pentru un proiect de construcție SMR de 37 de miliarde de dolari SUA al Nuscale Power”
Știrea a apărut acum câteva zile. Coreenii sunt singurii care vorbesc despre o comandă mare de la NuScale și acțiunile NuScale (SMR) au crescut mult în ultima săptămână.
(Sursa – https://www.marketwatch.com/investing/stock/smr)
Presa americană speculează că această creștere la bursa din New York se datorează de fapt programului de decarbonizare a Președintelui Joe Biden.
Dar BussinesKorea.com întărește informația precum Doosan Enerbility va furniza de 37 de miliarde de dolari reactoare, tuburi generatoare de abur și alte componente principale pentru reactoarele NuScale. De asemenea se amintește că înca din 2019, când NuScale era un start-up, coreenii au investit peste 110 milioane de dolari în compania americană tocmai pentru a-și asigura accesul la o piață cu potențial mare de creștere, cea a SMR-urilor, a tehnologiei și a fabricării de componente. Ulterior investiția a crescut cu încă 1,5 miliarde de dolari.
Doosan Enerbility nu este o companie oarecare! Este lider mondial în domeniul energiei nucleare și a echipamentelor pentru centrale nucleare. Se ocupă și cu energia regenerabilă dar și cu energia din combustibili fosili. Bineînțeles că este o companie de bursă, ceea ce înseamnă încredere și transparență.
(Sursa – https://www.marketwatch.com/investing/stock/034020?countrycode=kr&mod=search_symbol)
Făcând o analiză scurtă, observăm că cele două companii au avut creșteri asemănătoare pe bursele la care sunt listate: NYSE și KRX. Nu suntem singurii care am observat similitudinea.
Acum înțelegem de ce în aproape toate discuțiile (din România) despre SMR-urile NuScale apărea și Corea de Sud. Știm că autoritățile nu comunică corespunzător, dar putem descifra și mai bine vizita Președintelui Klaus Iohannis în Coreea de acum o lună. Din presa de specialitate aflăm că delegația română a fost în Changwon, unde se află unitățile de producție de SMR-uri ale companiei Doosan.
Sa destructurăm dezinformarea
În original, știrile defăimătoare despre NuScale pleacă din site-ul Iceberg Research, care este lipsit de orice informație despre companie. Chiar vă rog să accesați siteul și să vedeți cum se prezintă compania. Interesant este de aflat care sunt resorturile și mecanismele prin care știrile difuzate de acest site incolor și inodor sunt preluate de „Financial Times, Wall Street Journal, Reuters, Quartz, South China Morning Post, Business Times etc”
La o analiză simplă compania pare una care realizează PR negru. Este legal înregistrată în Marea Britanie, administrată de o doamnă care are două companii la aceeași adresă, dar informațiile duc la un domn care se autointitulează fondator Iceberg Research, „companie de analiză finaciară și vânzări în lipsă”, pe nume Arnaud Vagner. Compania are doi angajați.
(Sursa – https://www.apollo.io/companies/Iceberg-Research/6048b927f21c3f000175728a)
Cifra de afaceri ne dă de gândit (4 milioane de lire), uitându-ne pe știrile site-ului și cautând fel de fel de informații despre această companie, despre fondator și noul său angajat, constatăm că nu găsim nici o informație veridică.
Evident că nu putem spune că e „un trol rusesc” pentru că nu are caracteristicile, dar profilul site-ului, al companiei și profilurile oamenilor care se leagă de companie sunt foarte ciudate.
Problema este că nu putem compara informațiile furnizate de niște companii mari, listate pe bursele importante de pe mapamond, cu cele aruncate de o companie cu un site fantomatic de care se leagă niște persoane de care „nici internetu’ nu a prea auzit”.
Multumiri!
Informatii pertinente.
Sper ca Romania sa contruiasca, pina la urma, minireactoarele respective.
Se pare ca e solutia viitorului.
Scuze! Am uitat.
Dar mass-media din Ro, de ce nu verifica informatiile pe care le publica?
Mai ales pe aceasta tema?
Eu cred că este o acțiune de PR negru comună din Rusia și Ungaria
NuScale este cu siguranță o companie care promite, cu o tehnologie care sper să o vedem și în România.
Dar Doicești?.. asocierea aia este cel puțin fel de dubioasă ca Iceberg Research. Un proiect de zeci de miliarde în care partenerul statului român este o firma de apartament fără experiență, fără fonduri, care face profit din intermedieri pe piața de energie.. paraziți numiți pompos de unii „băieții deștepți”.
Dl. Pacuraru,
Nu prea ma iau după ”fentele” diverselor publicatii neprofesionale, ziare si can-can-uri daca nu sunt recunoscute in mediul profesional, ca atare
O simpla privire aruncata pe asta de mai jos (nu ca asta e cea mai reprezentativa !), dar e recunoscuta in mediul profesional:
https://www.lazard.com/research-insights/2023-levelized-cost-of-energyplus/
este imposibil sa nu genereze intrebarea: daca LCOE (comparativ) la nuclearul standard comercial azi, este 140-220 USD/MWh, cind vorbim de SMR-uri, ajungem la peste 330 USD / MWh (asta e calculatia mea, care poate fi gresita, dar, avem posibilitatea s-o verificam prin SF-ul facut dupa HG-907, ale carui resultate sunt secrete, si, poate ni le explica dir. financiar al NuclearElectrica si altii, care au dat bir cu fugiții din toata tarasenia asta cu SMR-uri)
EU judec strict sec, cu mentalitatea mea de (fost) producator de energie:
– datoria mea este sa asigur (AZI) energia necesara la costul cel mai mic
– nu e datoria mea sa fac cercetari azi, pentru ceva ce nu este disponibil COMERCIAL AZI ! …ci peste min 10 ani (lets wait and see)
Iar argumentul ca ”…Știm că autoritățile nu comunică corespunzător, dar putem descifra și mai bine vizita Președintelui Klaus Iohannis în Coreea de acum o lună. Din presa de specialitate aflăm că delegația română a fost în Changwon, unde se află unitățile de producție de SMR-uri ale companiei Doosan….” personal, nu ma inclazeste deloc !…din contră…ma ingrijoreaza…se vede de la o posta ca e o miscare politica, in care Romania cea adevarat educata, nu cred ca a avut vreo ocazie sa spuna ceva…iar Koreenii ca si altii stiu bine ca la noi se iau decizii mai intii politice si apoi, economic, ce-o fi o fi, Dumnezeu cu mila….sau poate facem CfD, si le garantam ”strike price” ca la eoliene si solare dar nu de 93 EUR/MWh ci de 350 EUR/MWh….si pina o ajunge piata la 350, plateste statul (adica consumatorii romani) pretul…o fi bine ?! (IFC zise foarte clar ca CFD trebuie introdus dupa calcularea LRMC (long range marginal cost) of generation
Pina or fi gata toate aceste scumpeturi, RO are o multime de oportunitati si resurse si mai ieftine si mai imediate si mai curate pentru proprii consumatori .
Nu sunt nici troll, nici ziarist, nici politician, nici pro-Putin, nici anti-UE, nici anti US…si cred ca nici fraier in energetica nucleara !….
PS. dupa parerea mea, nici macar SF-ul ala facut dupa HG-907 NU ESTE SUFICIENT !
Stiinșa energeticii spune ca se face ANALIZA DE SISTEM, pina la a face analiza vreunui SMR, ca sa vedem daca ”intra” in SEN (dpdv al costurilor de productie de sistem)
Cam asa se joaca hora asta…si pe stinga si pe dreapta
pai nu prea iese calcului pentru Nuclearelectrica pe ce zic aia din linkul dvs.
anul trecut SNN a avut cost de productie 171 lei / MWh care este 34,2 euro / MWh
aveti info de calculat la https://bvb.ro/FinancialInstruments/Details/FinancialInstrumentsDetails.aspx?s=SNN
2023 Rezultate financiare semestriale
@dl.Cosmin….nu e asa !
1. printre multe altele, nu discutam cost de productie la active amortizate
2. discutam coatul viitor la momentul deciziei…adica azi !
Pentru intelegere, luati (ce exemplu doar) un cost de 6 miliarde (de ce doriti dvs.) si actualizati la un DF de 10%, pe 20 de ani, raportat la productia (actualizata si ea) de 300 MWx 8000 h/an si vedeti ce va da (ASTEA SUNT NUMAI COSTURI FIXE !)…FARA CICCLUL NUCLEAR !
Daca dorit, va trimit o calculatie f. simpla, asa de dragul discutiei
3. rezultatele financiare se refera la ceva ce e ”dupa piata”, adica s-au folosit preturi….NOI VORBIM AICI DE COSTURI ! (inclusiv de capital 1)
O durata de viata de 20 de ani e cam putin. Nici costul nu sunt convins ca ar ajunge la 6 miliarde. Ca atare, 330 USD/MWh mi se pare prea pesimist.
Pe de alta parte, inainte ca NuScale sa anuleze primul proiect din SUA, aparuse deja un raport care zicea ca au nevoie de un pret de 89 USD/MWh + 30 USD/MWh. Un pret de 120 USD/MWh (indexat cu inflatia) pe zeci de ani de acum incolo e deja enorm, cand CATL si BYD se lauda ca la sfarsitul lui 2024 vor vinde celule LiFePO cu 56 USD/kWh (adica o baterie care „produce” 1kWh de 5000 de ori va costa cat 500 kWh produsi de NuScale).
https://ieefa.org/resources/eye-popping-new-cost-estimates-released-nuscale-small-modular-reactor
https://cleantechnica.com/2024/02/26/catl-byd-to-slash-battery-prices-by-50-in-2024-boom-evs-win/
PS: L-as intreba pe Cosmin cat a pus Nuclearelectrica deoparte din cele 2 miliarde de euro necesare pentru retehnologizarea unitatii 1. Poate sa se bucure de profitabilitatea SNN de azi, dar ii garantez ca din 2027 incolo costul de productie a SNN nu va mai fi de 34.2 MWh, iar pretul mediu de vanzare o sa tot scada.
dl.dan
1. 20 de ani e amortizarea contabila dupa contabilitatea actuala…durata de viata e altceva si dupa 20 de ani, teoretic se recupereaza capitatlul investit …deci energia va fi mai ieftina, dar nu moca
2. un calcul facut pe coltul mesei, daca credem ca investitia e 2 miliarde EUR, (nu mai mult !,…desi nu cred ! ) si se realizeaza in 3 ani (iarasi nu cred), atunci, COSTUL DE PRODUCTIE e cam 70 EUR/MWh ! (adica LCOE)…oarecum binisor, dar, tot necompetitiv fata de alte optiuni, dar SA ZICEM CA MERGE.
La un SMR care are productie de 3-4 ori mai mica si investitia de 2-3 ori mai mare, oare LCOE cam cit o fi ?!?…sa ne spuna cineva ca io nu stiu…
cine a zis 6 miliarde $ sau euro? … care dau CAPEX de 13.000.000 sa zicem $ / MW … eu am info ca se va ajunge la sub 4 miliarde euro, care dau CAPEX sub 7 milioane de euro / MW. La asta adaug castigul geopolitic ce nu se poate masura, acela de a avea tehnologia si de a o implementa in Europa de est, de a opera noile investitii in SMR urile din Polonia …
https://seekingalpha.com/article/4682073-nuscale-power-stock-attractive-yet-high-risk-nuclear-energy-business
https://seekingalpha.com/article/4682242-nuscale-power-shows-too-many-red-flags
„cautând fel de fel de informații despre această companie, despre fondator și noul său angajat, constatăm că nu găsim nici o informație veridică.”
Articolul din Bloomberg arata si cine e AV (fost angajat Noble) si ca a avut dreptate in disputa cu Noble, vezi https://archive.ph/EICdK
Concluzia e ca indiferent de faptul ca Iceberg Research „shorts” anumite firme despre care crede ca prezinta informatii false, rapoartele lor s-au dovedit adevarate cel putin in cazul Noble.
Daca va amintiti cazul Wirecard, firma a atacat furios articolele din Financial Times pt ca la urma autorul britanic sa aiba dreptate (de fapt realitatea a intrecut cu mult datele seci ale articolelor, Jan Marsalek, COO al Wirecard, dovedindu-se si spion rus.
Linkul no. 1 ar fi fost f util pt cineva care dorea sa speculeze (presupun ca nu ati investit, dle Pacuraru).
Linkul no. 2 (cel cu many red flags) adreseaza niste intrebari la care autorul e invitat sa raspunda.
PS Personal mi-as fi dorit ca Chevron sa exploateze gazul de la Pungesti si nu am nimic impotriva investitiilor americane ca atare.
M-am uitat pe site-ul lor iceberg-research.com si e foarte ciudat:
– nu au nici o pagina de About us, se lauda cu articole preluate de publicatii dar nu au nici un link
– toate analizele facute de ei in cativa ani de zile sunt NEGATIVE.
– un site fara nici o referinta la ownership, autori, actionari, linkuri reale pretinde ca diverse companii nu sunt ele viabile.
Ma mir ca site-uri de genul asta aparute parca de nicaieri sunt preluate de mass-media serioasa, ele pot fi lejer articole scrise de AI pe baza unor instructiuni primite din tari ca Rusia si China.
Vă faceți un pic de râs, dar e ok. Iceberg Research e o companie care face recomandări pentru poziții short pe bursă, pe baza propriului research asupra unor companii. Faptul că nu ați auzit dvs de ea nu înseamnă că e „ciudată”. A făcut dezvăluiri despre companii mult mai importante decât NuScale. Ce nu înțeleg e care e „PR-ul negru”? Faptul că oamenii spun adevărul, anume că această companie încă nu are nimic concret în piață, decât vise frumoase care costă foarte mult? Faptul că modelul lor de SMR de 77 MHW e încă în aprobare, deși ei zic peste tot că sunt UNICII din lume cu aprobare? Sunt nuanțe, omisiuni, etc. Dacă dvs sunteți un optimist incurabil, nu înseamnă că cei care spun că nu e chiar așa roz situația fac „PR negru”. Sigur, dvs puteți alege să faceți PR alb, poate credeți că e mai virtuos :)
„Arnaud Vagner”
„…persoane de care „nici internetu’ nu a prea auzit”.
Cand si-a expus fostul angajator
https://en.wikipedia.org/wiki/Noble_Group
https://en.wikipedia.org/wiki/Richard_Samuel_Elman
ca fiind o lichea din categoria Enron, a fost dat in judecata de angajator si a castigat procesul, a fost cunoscut de internet?!
O fi facut un lucru bun din initiativa proprie/avertizor de integritate sau o fi fost doar mercenar, sau ambele (pen’ca-i cunoscut ca „short-seller”)?
Ce era atunci persoana asta, o mai fi acum?
Cind vrei sa ajungi la un adevar, sapi, ceea ca a facut autorul; mi se pare fireasca solutia energetica
pentru viitor chiar daca este dezavuata de unele tari EU , dar asta este. Probabil pina la hidrogen mai este.
O singura remarca ; Nuscale nu a facut boom acasa la ea.
”Conform siteului NuScale, a fost semnat acum un an, un contract prin care Standard Power va cumpăra 24 reactoare mici care vor alimenta două data-center. Acestea vor fi date în funcțiune până în 2029, vor fi amplasate în Ohio și Pennsylvania și vor avea capacitatea de 1848 MW.”
Departamentul pentru Energie nu a dat nicio aprobare pentru așa ceva. Exista o singură aprobare, pentru Idaho, aceea pentru protectul eșuat. Reactoarele nucleare pot fi instalate numai pe amplasamente aprobate de Departamentul pentru Energie.
Mai mult decât atât, Departamentul pentru Energie nu a omologat nici măcar un singur model de SMR, iar orice omologare ar urma să dureze minimum 5 ani. În Statele Unite, majoritatea centralelor nucleare sunt private, iar sfatul Departamentului pentru Energie este ca doritorii de asemenea investiții să aleagă un model de reactor omologat.
Hitachi și General Electric promovează și ele un design de SMR, dar nici acela nu e omologat. Niciun SMR nu a fost nicăieri omologat pentru utilizare pe uscat. Până și rușii, care au în funcțiune un SMR, îl au instalat pe o navă. În caz de avarie majoră, nava se poate duce liniștită la fund, iar în ocean e destulă apă ca să răcească definitiv reactorul avariat. Pentru utilizare pe uscat, încă nu a prezentat nimeni vreun design de SMR care să înceapă procedurile de omologare.
cand va referiti la modul de utilizare va referiti de fapt la un sistem complex: nu ai nevoie de agrement tehnic pentru o hidrocentrala in ansamblu sau un parc de eoliene, ca nu are sens sa emiti un standard pentru o constructie unicat; dar poti obtine certificari si agremente tehnice conditionate pentru etapele unui sistem unicat: fabricatie componente, procedee de montaj utilaje individuale, schema si parametri functionali, procedee de testare; daca s-ar dori certificarea unui sistem mobil pe uscat, nu prea vad cum ar fi posibila si la ce ar folosi, ca daca chiar vrei sa-l muti oricum ai nevoie sa o iei de la capat incepand de la certificatul de urbanism.
@Prototipescu – ”nu ai nevoie de agrement tehnic pentru o hidrocentrala in ansamblu sau un parc de eoliene, ”
Stimate domn, discuția de față nu e despre eoliene și hidrocentrale. Discuția e despre niște reactoare nucleare despre care se promite că vor fi fabricate în serie și aduse pe camioane sau vagoane de tren.
Intrați pe site-ul Departamentului pentru Energie, vedeți ce aprobaseră ei pentru Idaho și vă convingeți că nu e nimic aprobat pentru Ohio și Pennsylvania. Mai mult decât atât, vedeți poziția adoptată de activiștii neomarxiști de pe forum: toți postează în favoarea NuScale, deci e făcătura lor.
nu caut, ca n-as sti exact ce si unde sa caut; la noi spre exemplu poti sa ai si mama omologarilor externe, ca nu se echivaleaza automat si tot trebuie sa te duci la o comisie sa-ti elibereze agrement tehnic Ro;
in constructii lucrurile functioneaza un pic diferit: daca ai proiect tip pentru un intreg cartier de blocuri identice, nu tragi la xerox aceeasi carte tehnica, ci vei face carti tehnice individuale, personalizate, fiecare cu propriile teste in toate fazele de executie;
si nu e treaba ministerului sa aprobe dinainte ce marca de centrala de scara sau hidrofor va fi aleasa;
am capatat incredere in abilitatea dvs. de a deconspira neomarxistii, dar sper ca o sa mai adaugati si alte indicii pe parcurs;
Fără omologare și design chinezii au pornit în octombrie 2023 o centrala cu 2 x SMR și o turbina cu abur de 210MW.
Istoria e scrisă, iar SMR NU face parte din viitor din cauza investiției specifice enorme, o încercare de țeapă PNL ca doar ei sunt niste PSD-isti mai prosti.
Din experienta mea de om, care am interactionat din partea unei firme romanesti din domeniul forajului cu firme (citeva ) europene si doua americane ,pot spune ca americanii au fost cei mai cinstiti oameni de afaceri dintre afaceristii straini ,dupa 1989. Oricum tepar a fost patronul romin care a cumparat firma de la stat.
Oricum In privinta reactoarelor SMR, indiferent de costurile mari, ginditi-va citi romini se formeaza profesional in domeniu si asta ete greu de cuantificat in bani. Cum credeti ca au aparut specialistii romini la cernavoda cin s-a implementat tehnologia Candu. Or fi consind mult sistemele Himars s-au avioanele f16 (sa dea dumnezeu sa fi fost achizitionate degeaba), dar specialistii ce se formeaza sa le repare inseamna o gramada de beneficii necuantificabile.
da nea ingineru, asa e, cu observatia ca in ce investim (CAPEX) + specialisti formati (OPEX) in final trebuie sa fie economic ….adica sa faca bani !.
Nu merge comparatia cu CANDU de acum 50 de ani !…era alt sistem (energetic) si altele prognozele (de productie)
Azi, intr-un sistem care duminica trecuta de-abia a produs 3800 MW, roMANIA NU ARE NICI O STRATEGIE (NU NUMAI ENERGETICA) sa ne gindim la 4 reactoare CANDU si vreo 20 de SMR-uri (aud ca unii vor termoficare cu SMR !?), este o fantezie si nu trebuie sa fii specialist in orice ca sa-ți imaginezi ca o investitie de cel putin 30 miliarde EUR in urmatorii 25-20 de ani, e IMPOSIBIL sa se poata si sa fie si economic !
Nu mai zic de datoria publica 1
Mda, corporatiile „de stat” de sorginte comunistoida, Nuclearelectrica, etc, sunt chipurile pro-americane, iar investititorii privati in valorificarea resurselor disponibile pe plan local (regenerabile, biocombustibili, stocare de energie in pompe hidro, baterii, etc) sunt cvasi progresisti, americanofobi, poate chiar si putinisti (sic!). Pacat ca fudulia nu doare ;)
P.S. poate ne dezvaluiti cine a atacat corporatiile americane cu capital privat care au investit capital de risc (de ordinul miliardelor) in explorarea zacamintelor de gaz natural din perimetrul Marii Negre? Caci, participatiunile lor (mai din voie, mai din nevoie) au ajuns la Romgaz, o alta corporatie „de stat” de sorginte comunistoida, prin care domneste incompetenta, nepotismul, hotia, etc. Sau la asa zisii „ai nostri” ;)
Corect articolul ,ca trolii rusi ataca orice investitie in energie non hidrocarbura in Est Europe. Doar o singura mentiune Franklin Templeton nu este firma de energie este un fond de investitii care este a bancherului administrator si trezorier al banilor familiilor dominante mondial de la varf . Nu mai este un un mare secret este plin netul de cine si cum si de ce. Cum nu mai este un secret ca razboaiele din ultimul secol si jumatate sunt sponsorizate de increngaturile economico financiare si bancare a dinastiilor acelorasi de la varf
E plin netul de cine si de ce si cum. A se citi cartea in engleza WAR is a Racket.
Cineva „spune minciuni”, fiind vorba de sume imense de bani, probabil cel care minte pentru a manipula, a primit un „comision gras de tot”. Iar minciuna, este la ordinea zilei astăzi iar manipularea din interese financiare a devenit si politică de stat si de interes privat, urmărea pentru omul de rând, catastrofală pentru ca, pe el se răsfrâng, si minciuna cu manipularea și urmările ei.
Iceberg research este o firma specializata in identificarea de companii frauda sau in dificultate pentru a le short la bursa.
De cele mai multe ori au avut succes cu alegerile/analizele pe care le-au facut.
Ramene de vazut daca si in cazul de fata au dreptate.
asta cu „PR negru” este o fantezie
/ Ce treabă am eu cu presa nu știu care când văd cum jigodelul de Burduja presează CNN să vireze 250 milioane $ firmei NuScale incapabilă să termine contractul centralei SMR nici după patru ani de la termenul contractual!!?? De ce au demisionat directorul financiar și alții?? Noi suntem în UE care recent a format o alianță a liderilor in energetică nucleară pentru a aduce la maturitate conceptul SMR,obiectiv ratat revNuScale,protejată lui Burduja! Vrea el sa fie primul care face o centrala pe acest principiu la Doicești? Desigur,nu! El vrea primar general al Capit!! Azi la târgul de carte Bookfest,cohorte de răspândaci ofereau cartea lui ” Planul pentru București”!
Bun articol! Mulțumesc
Chiar n-aveti pentru ce!
cum nu aveti incredere? Doar au filmulete si o macheta de butaforie. Romanii au pus botul dar ma mir de coreeni…
La fel cu stocarea gravitationala, excrocii nu contenesc sa ne vizeze.
Romanul pune botul la chilipir.
Londra si Vienna sunt pline de troli rusi. Britanicii sunt fie duplicitari fie pur si simplu incompetenti cand vine vorba de contracararea activitatii SVR, GRU etc pe teritoriul regatului. Sā nu uitam ca pe teritoriul UK au fost duse atentate cu poloniu, impotriva a doi fosti ofiteri KGB si vreo 5 (un numar urias cand e vorba de munca de informatii ) rusi cu legaturi la Kremlin au murit spânzurati in baie (Berezovski) sau au cazut de la etaj pe gardurile de fier forjat care inconjurau clādirile in care locuiau. Totul in ultimii cincisprezece ani. Sā nu uitām cā serviciile secrete americane si aliate nu au cea mai bunā parere despre britanici. Dupa cum bine stim MI5 si MI6 au fost penetrate de rusi in toate directiile in timpul razboiului rece. Nu m-as mira ca razboiul informational dus impotriva României si altor aliati sā fie purtat si din Londra.
In ceea ce priveste constructia de SMR – reactoare mici, toate firmele din domeniul energiei – generare, transmisie, distributie din UK (un grup numit informal „the big six”) sunt in discutii cu americanii si coreenii. EDF trebuie sā termine Hinkley Point inceput acum vreo 6 ani, care e o centralā nuclearā clasicā si au ajuns la concluzia invariabilā cā varianta „clasicā” dureazā prea mult si e prea scumpā.
Nici englezii nu mai sunt ce-au fost! Norocu’ nostru (?!) ca nu suntem in UK ci in UE. Care nici duplicitara, nici incompetenta nu am auzit sa fie…
Intrebarea cheie : UE si a dat acceptul pt acest tip de microcentrale nucleare?!!! Ca in presa a aparut informatia ca nu?!! Dar o alta centrala Candu cu Canada nu se mai poate face?!!!
un SMR CANDU are mult mai mult sens !!!…e aceeasi filiera nucleara, (in care INCA ne mai pricepem cu cite ceva !). Lumea (adica nepriceputii + politicienii) scapa o chestie importanta: HABAR N-AU CE INSEAMNA SA SCHIMBI FILIERA NUCLEARA ! (nu sunt multe state in lume cu filiere multiple, si ne trezim noi buricu pamintului)
V-am trimis un comentariu in care o nominalizam pe Claudia Pirvoiu de la Hotnews, ‘marea specialista’ in SMR-uri, business si stock exchanges, drept vârful de lance al propagandei anti Nuscale. Nu l-ați lăsat. Să fie sănătoasă si ea și cei care se uită in pixul ei. Mie îmi sunt clare de la o posta amatorismul si bias-ul ei anti Nuscale. De fapt, pro USR: dai in Nuscale, dai in Burduja. Eu insa am câștigat bani pe NYSE cu Nuscale si cred ca voi mai câștiga, ca doar nu ma iau după Pirvoiu si compania de zgomot USR.
Chiar de curiozitate, ce randament a dat investiția aia a ta în NuScale? Ca acțiunile lor par să fie în scădere mortala
50% după o săptămână, in martie, și 10% in mai, tot după vreo săptămână. Not bad…
Bine, n-am avut curajul sau experiența sa investesc sume mari, doar instinctul.
Cine ți-a zis? Vecina dela 6? Mai bine întreabă internetul. Uite, astăzi au deschis la 7.29.
@Liviu Petre – ”Eu insa am câștigat bani pe NYSE cu Nuscale”
Atât timp cât NuScale nu a produs nici măcar un singur kWh de energie electrică, banii câștigați reprezintă simplă speculă cu acțiuni. Iar dacă posibilitatea de speculă cu acțiuni reprezintă principalul argument în favoarea NuScale, asta e cea mai bună dovadă că toată povestea e doar un balon de săpun.
Strict despre Doicești, a rezultat că niște ”bâieți deștepți” voiau să împrumute 250 de milioane de euro de la Nuclearelectrica, în loc să contribuie din fonduri proprii cu 50%, cât ar fi fost partea lor, în raport cu participația deținută. Ăsta e de fapt tot șmenul și așa se explică toată agitația.
Și da, în măsura în care statul român va fi atât de corupt încât să forțeze Nuclearelectrica să ofere cei 250 de milioane de euro cu titlu de împrumut, veți mai câștiga bani în continuare cu acțiunile NuScale. Tot fără ca ei să producă vreun kWh de energie electrică.
Se vede că nu ați fost degeaba la orele de Socialism Științific și Ieconomie Politica. Așa este, Nuscale nu prea le are cu ceea ce numiți ‘Mijloacele de productie’. Deci nu este și producător, și proprietar, dar vrea sa fie beneficiar. Dar, ce sa vezi sunt pline bursele de alde d-astia, de speculanți mai mari sau mai mititei, foarte mititei. Așa ca mine. Și speculanții ăștia ordinari care suge (😉) sângele poporului muncitor, pune(😉) lumea în mișcare. Spor la șaibă!
@Liviu Petre – îmi pare bine că te-a deranjat comentariul meu 😀
Acum toată lumea poate să înțeleagă povestea reală cu NuScale, nu trebuie decât să recitească toate comentariile.
P.S. Metoda strawman nu mai păcălește pe nimeni în zilele noastre.
Deranjat? De ce? Nu, domnule, m-a amuzat teribil ca de fiecare data cand citesc luari de pozitie, atitudini, demascari venite dela romanashi de-ai mei atoatestiutori. Adica de la unul ca dv.
P.S. Mai trimiteti.
@Liviu Petre – ”Mai trimiteti.”
Bună idee, trebuie neapărat să postez și asta: o manipulare tipică de presă, care încearcă să pună semnul egal între aranjamentul de la Doicești și dezvoltarea unităților 3 și 4 de la Cernavodă:
”Producătorul de energie Nuclearelectrica vrea să își împrumute o firmă la care este unic acționar, EnergoNuclear SA, cu 841 milioane de lei. Banii sunt alocați în numele proiectului Reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă (…)
Nu este pentru prima oară când Nuclearelectrica încearcă să dea sume mari de bani unei firme la care este acționar. A mai încercat și în luna aprilie să împrumte 242 de milioane de dolari, însă atunci banii erau pentru RoPower Nuclear SA, firma care se ocupă de mini-reactoarele de la Doicești.”
https://economie.hotnews.ro/stiri-energie-27218145-nuclearelectrica-vrea-dea-841-milioane-lei-unei-firme-cifra-afaceri-zero.htm
Acum, ce concluzie se poate trage de-aici? Are acel jurnalist o capacitate de înțelegere atât de limitată, încât nu înțelege diferența între o firmă la care Nuclearelectrica este unic acționar și o firmă la care mai există și alți asociați, care trebuiau să contribuie la investiția de la Doicești cu bani proprii? Sau are acel jurnalist o misiune de PR negru (ca să rămânem la tema articolului) ? 😀
Problemele NuScale sunt substanțiale și nu se reduc la ce zice sau nu un short seller despre ei. Au ascuns acționarilor că proiectul din Idaho a capotat, și s-au trezit cu zeci de procese pe această temă. Nu au finanțare proprie, se bazează exclusiv pe finanțatori externi ca să construiască niște reactoare care, după toate analizele, nu sunt competitive pe piață în acest moment față de regenerabile, cu atât mai puțin în cei 25-30 de ani care urmează în care ar trebui să recupereze investiția. Mai au multe etape regulatorii de parcurs, dar capitaluri proprii nu prea mai au și e 100% în interesul lor să lanseze știri pozitive prin intermediari și parteneri, mai ales prin unii care sunt în afara jurisdicției SEC-ului american. Dacă avea vreo legătura cu realitatea și, mai ales, finanțare asigurată să achite o asemenea comandă, NuScale ar fi promovat știrea asta pe toate gardurile.
Ar fi foarte bine dacă cineva ar construi la Doicești niște reactoare moderne, ieftine și sigure. Din păcate, toate indiciile sunt că acest lucru nu se va întâmpla. Să nu confundăm ce ne dorim, ce ar fi bine să fie, cu ce este de fapt, cu realitatea tristă. Așa își mulinează un escroc victima, îi prezintă o variantă foarte dezirabilă și apoi o coace la foc mic și o stoarce cât poate câtă vreme victima se ține cu dinții de fantezie și refuză să vadă realitatea.
Uite, va mai spun (gratuit!) un nume pe care sa îl urmăriți foooarte atent: Sheffield Forgemasters. Are o foarte strânsă legătură și cu SMR-urile, deci și cu Nuscale. Vei descoperi și singur de ce. Până atunci:
„The Ministry of Defence ( MOD ) has today launched an offer to acquire Sheffield Forgemasters International Limited ( SFIL ), allowing HM Government to refinance the company and secure the supply of components for the MOD ‘s critical existing and future UK defence programmes.Jul 28, 2021”.
Adică, ce sa vezi, HM Government face prin MoD ceea ce ar trebui sa facă și guvernul României cu Nuscale, dacă ar avea brains and guts. Dar nu are, deci se lupta cu speculanții ca NuScale, că așa a zis la Realitatea TV și la HotNews cele două gospodine Anca Alexandrescu și Claudia Pîrvoiu.
Eu in acest articol nu găsesc nici destructurarea vreunei campanii de presă (pretins anti-americane, facută pare-se tot de americani!) și nici indiciile unei operațiuni de „black PR”, ci doar multe cuvinte înșiruite prolix într-o limbă română aproximativă in care virgulele se așază misterios unde au dânsele chef. Iată:
„Speculațiile presei spun că acestă comandă, reprezintă”
Înainte de a destructura ceva, orice, poate că autorul ar trebui să se/ne lămurească asupra înțelesului termenilor pe care-i folosește (sunt de pildă o anchetă penală, o punere sub acuzație sau o amendă de ordin financiar operațiuni de distrugere a imaginii unei companii? Dar o știre negativă? Dar o opinie avizată negativă? Deci. Ce înseamnă ‘black PR’?) și -important- asupra poziției virgulelor într-o frază. De ce? Pentru că sunt eu un soi de grammar nazi? Nu, sau…in fine…și pentru asta :) dar in principal pentru că atunci când ataci un curent de opinie provocat de voci avizate (din presa financiară) e musai să opui o voce care să sune măcar…coerent, dacă nu avizat, competent, profesional (vorbim de domeniul finanțelor aici, nu-i așa?). Până atunci avem doar o ciocnire între autorii -jurnaliști- de texte de presă favorabile unor companii (white pr?) și autorii -analiști financiari și jurnaliști de profil- critici la adresa acelei companii (black pr?).
Articol cu argumentație slabă , care nu susține subiectul. Dar comentariile pe cinste ! Din ele rezultă clar că problematica SMR este una complexă atât din punct de vedere tehnic cât și economic , cu implicații majore.
Cine este in spatele NuScale ? Cum s-a ajuns la această colaborare ? Este implicat sub o formă sau alta Guvernul USA ?
Poate cineva știe !
P.S. De acord cu autorul ca media din România este foarte , foarte slabă , ca să zic doar atât.
Aga nucleaelectrica s a abținut de la vot sa cotinuie investiatia cu nuscale, e adevărat că pot baga in faliment nucleaelectrica aceste mini reactoare?
As spune ca discreditatea NuScale, GreenDeal&UE ii discrediteaza mai ales pe colportori (partide, organizatii si partide) si pe acele mass media (TV, situri si edituri) care-i promoveaza. N.B.: Pro domo.
https://ieefa.org/resources/small-modular-reactors-still-too-expensive-too-slow-and-too-risky
Sigur și ăștia sunt dușmani ?
dl.Stefan si Biden e dusman…pune sub semnul intrebarii si Doicestiul…lanseaza un working group, dar aia din Doicesti neavind ce sa lanseze, au trecut direct le treaba…ce e aia asa multe analize, ce nevoie avem noi de expertiza, ce, punem noi sub semnul intrebarii parcursul nostru occidental ?! (desi, ce are una cu prefectura)
https://www.utilitydive.com/news/biden-administration-launches-nuclear-working-group/718070/
https://www.theregister.com/2024/06/03/small_modular_reactor_criticism
Va rog frumos sa va uitati cine va da voua lectii despre energie. / a carui firma are 3 angajati, cifra de afaceri de vreo 300 000 lei, asta e mai putin decit un butic de la coltul blocului, si pierderi in 2022 de vreo 400 000 de lei. // firma lui se cheama Energy Serv.
https://termene.ro/firma/9068000-ENERGY-SERV-SRL
Acum trei ani avea 1500000 lei profit. Dv ati cistigat vreodata 100.000 EUR/an?
Hei, Bro, in sfirsit ti-ai adus aminte de mine; chiar imi lipseai, tot discutind cu persoane decente si educate, oarecum devine monoton si aveam nevoie de tine, adica de ”doua puncte -nimic, inchise de o paranteza dupa care nu e nimic”.
Avind in vedere ca ai publicat acest comentariu (oarecum ma mir ca nu a fost, cenzurat, dar, ma bucur ca n-a fost !) si intrucit rezulta ca vrei sa ataci ori persoana ori firma in care activez (INCA!), ori pe amindoua, ma simt obligat sa apar, macar firma (eu n-am nevoie !) si sa dau niste explicatii ca drept la replica, din care cititorii sa evalueze ei insisi cele ”descoperite” de matale. In plus, imi face placerea sa revin la ”modul – discutii din santier”–-stii bine ca ”țin la tavaleala” si chiar imi face placere sa incerc sa-ți demonstrez ignoranta in toate cele. Deci:
1. sa incep cu sfirsitul: daca citeai mai atent observai ca firma este activa de 27 de ani ! asta ar fi trebuit sa fie un semnal de alarma !…cum naiba au rezistat astia atita timp in piata româneasca !? (STII CE INSEAMNA ASTA !?)….habar n-ai …asta inseamna sa-ti cistigi existenta numai din ce scrie p,acolo ca facem, numai din ceea ce stim sa facem. adica energie, sa n-ai contracte cu statul (daca aveam, eram o firma de 1 persoana și min. 1 milion EUR profit net) și mai ales sa ai unele nopti in care te gindesti ca de firma aia amarita depind macar 3 familii (ele sunt mai multe dar, o sa incerc sa-ti explic asta ca la nepotelul meu, asumindu-mi riscu ca si vei intelege…mare risc !).
2. trebuie sa fiu sincer si sa ma spovedesc ca am avut, in 27 de ani, doar 2 contracte cu statul: român, in care am pierdut cca. 130.000 EUR si statul elen cca. 90,000 EUR…La ambele a trebuit sa-i dau in judecata, am hotariri definitive, cistigate dar…(nu ti le dau ca oricum nu intelegi)
3. ca te legi de cifra de afaceri: evident ca habar n-ai despre ce e vorba, vorbesti ca muta-n…papusoi, dar n-are cum sa-ti treaca prin cap ca poate suntem un grup de firme sau SPV pe acelasi domeniu, iar ce ai gasit matale foarte inteligent poate o fi vehiculul de management. Dar, mai ales, n-ai cum sa intelegi ca in perioada in care faci talica pe marele analist financiar taman picat din Wall-Street, pierderile alea or fi din cauza Covid (!?), ca multi, foarte multi altii …dar sunt mindru ca n-am cerut/luat ajutor de stat sa nu dau oameni afara, cum au facut buticurile cum le numesti tu disprețuitor…JALNIC ȘI RUSINOS FATA D ENISTE OAMENI CARE-SI CISTIGA ASTFEL EXISTENTA !…sau poate pierderile sunt inregsitrate (contabil), in care profitul operational este prezent, dar, introducerea amortizarii in scopuri de calcul impozit, duce la pierderi….dar, TE ROG NU TE SFORȚA ca doamne fereste, nu se stie ce se poate intimpla…sau poate pierderile alea sunt reportate din trecut…de la ”tepele” luate din lucrul cu statele …cine stie !?
4. personalul: nu ai 3…bre ”:)” adica ”nimic:)nimic”, poate sa insemne ca, intra-devar pe hirtie sunt angajati 3, dar, poate sunt servicii (de ex. de contabilitate) ”outsourcing” (adica pentru nivelul matale – din surse externe…adica out), HR, etc. pe linga alti angajati …pensionari !…care poate nu figureaza ca angajati cf judecatii primitive da lu matale
Toate astea fac parte din modelul de business (cauta pe Wiki, singura sursa a ta de informare), sau din cursuri de MBA (nu-ti mai spun ce e asta…cauta)
Noteaza: big nu e mereu bine !…iar pierederea contabila nu e totul…intreaba multinationalele cum fac de nu fac profit, nu pe mine…bre.
Inchei aici, mai mult ca o explicatie pt. cititori sa evalueze dinsii cel de mai sus si mai ales, sa ii rog frumos la rindul meu sa se uite cine comenteaza despre energie !?…domnul :)
Eu, dupa peste 50 de ani de energie, am dreptul cel putin moral sa spun orice prostii…ca un dram de adevar tot o fi…imi asum, ma semnez, sunt open book.
Scuze tuturor pt. acest mesaj lung si plictisitor, in afara de :) caruia trebuiea sa-i raspund ceva, desi, parerea lui nu valoreaza nici cit o ceapa degerata pe care daca o dezghet pe caldura asta, pleacam toti din camera (sau site)…asa cum zice credo-ul Contributors….incurajam dezbaterea relaxata (cum sunt acum…si vesela) bazata pe forta argumentelor…cum le aratai mai sus.
Mai scrie-ne, dar, sa nu ne mai trezesti mila…
Lasati, domnu’ Dragostin, ca va stim noi p-astia ca dv… Daca v-ati facut firma, ati facut-o ca sa dati de lucru la oameni, la cati mai multi! Nu sa faceti dv. bani din sudoarea amaratilor si sa ii dati familiei. Nici nu stiu cum reusiti sa faceti bani, fara angajati pe care sa ii exploatati si fara ‘Venituri din vanzari din activitatea de baza’. parca ati fi ca banditii aia dela Nuscale care si ei merg pe pierdere dar au cash.
Si pariez ca firma dv. nu numai ca a fost inregistrata la adresa dv. de acasa, dar mai si opereaza de acolo. Adica este o firma ‘de apartament’. Pai de ce mai exista atati baetzi ‘destepti’ care au ridicat atatea proiecte imobiliare, ca sa lucrati dv. de acasa in loc sa inchiriati un ‘spatiu’ dela baetzi? Pai daca am face toti ca dv., baetzii cum ar mai face banu’? Ba mai mult, te pomenesti ca sunteti un nomad d-ala digital care lucreaza din parcuri, din cafenele si naiba mai stie de unde, ca aveti o activitate care se preteaza. Si ANAFU’ unde mai vine in control? In Parcul Circului?
bre nea Liviule, de pe unde aparusi si matale ?… de la ce subiect important, propus de dl. Pacuraru am inceput sa discutam si la ce am ajuns ?!…imi place sa revin ”pe santier” si lasa ca ma amuza si pe mine sa discut cu d-astia din care am vazut o multime si au impresia ca nu mi-am luat legitimatia de smecher….o am demult frățică…si inca ma fac sa ma simt tinar hirjonindu-ma cu ”d-astia ca voi care ne stiu pe astia ca noi”…hai ca esti tare !
Pici si matale in penibil, de am ajuns sa dezbatem prostiile matale ref. la persoana mea, sediul meu de apartament , etc. etc.
asta ma amuza pina la tristete , sa vad ca am devenit mai important decit subiectul articolului…
si apropos: că tot zisesi ca ”…pariez ca firma dv. nu numai ca a fost inregistrata la adresa dv. de acasa, dar mai si opereaza de acolo. Adica este o firma ‘de apartament…” te anunt pe aceasta cale OFICIAL SI DESCHIS ca țin pariul, si promite-mi pe acest site, ca daca iți demonstrez contrariul (cu acte !), te duci in piata Rosetti, tu urci pe statuie si strigi tare de 3 ori ”sunt un ….” (iti spun dupa ce cistig pariul ce sa strigi, ca sa confirmi ceea ce tii neaparat si morțiș sa ne demonstrezi tuturor ce esti)
Domnu’ Dragostin, îmi dau seama că m-a abandonat talentul polemicii, nu de Dv. m-am luat ci de nea Caisă care s-a băgat în seamă atacandu-va. Apartamentul, datul de lucru la ‘oameni’, etc. sunt clișeele clasice folosite de vreo 30 de ani de impostori in incercarea lor ‘patriotică’ de a desființa pe unii ca Dv. Încă o dată, îmi pare rău că m-ați înțeles greșit.
dl.Liviu, no offence!…nici o problema.
Am trait in general intr-o permanenta confruntare, iar polemicile, presarate chiar cu glume si ironii chiar imi plac (nu jigniri grosiere).
In aceste circumstante, si mie imi pare rau ca n-am inteles despre ce e vorba, dar, m-am ghidat instinctiv dupa modul de adresare
…still friends !…