luni, iunie 17, 2024

Dezinformarea, postacii și basmele moderne în spațiul public românesc

Basmele moderne nu mai încep cu ”a fost o dată ca niciodată…”. Ele încep acum cu ”O veste HALUCINANTĂ dă peste cap România, dă click aici…” sau ”avem o dezvăluire SENZAȚIONALĂ pentru dumneavoastră în seara aceasta!”. Ele nu mai sunt povestite de bunici calmi cu parul grizonat ci de bloggeri obscuri și atotștiutori sau de realizatori TV isterici care speculează despre conspirații și legături suspicioase la orele târzii ale serii, pe canale ale căror principal produs este monologul în grup. Audiența a rămas similară, pentru că așa cum copiii rămân cu ochii mari și gura căscată, ea uită deseori să se mai întrebe ”stai, chiar e adevărat?!”

Citiți până la sfârșit pentru o rețetă de luptă împotriva dezinformării.

Orice vorbă e o știre

Putem da vina pe diverse pagini de pe internet (bloguri, site-uri de știri, grupuri de Facebook, Twitter) și pe canalele de știri non stop. Au în comun necesitatea permanentă de a crea conținut, de a atrage clickuri și vizualizări, audiență și privitori, pentru a face bani din reclame. Putem da vina pe interesele obscure despre care vorbim mai jos, care finanțează troli individuali sau campanii masive de dezinformare din interes personal, corupt sau național.

Dar trebuie să acceptăm că vinovați sunt și consumatorii. Dacă în Roma Antică poveștile fantastice ale unui călător îndepărtat erau luate de bune, pentru că nu aveai cum să le verifici (și oricum erai un plebeu ignorant), în ziua de azi avem nu doar o minimă educație, dar și accesul la mecanisme de verificare. Dacă citești un articol dubios cum că Angela Merkel e fata lui Hitler, poți afla în câteva clipe că s-a născut în 1954.

Lipsește din ce în ce mai mult, se pare, discernământul. Orice vorbă aruncată în sfera publică devine un parazit informațional, lipicios și greu de eradicat. O acuzație la o oră de maximă audiență este de multe ori mai importantă decât, de exemplu, faptul că cel care o lansează este un inculpat penal care ar avea de altfel tot interesul să zică orice pentru a-și scăpa pielea.

Astfel avem azi o opinie publică română obișnuită cu procese la televizor și care crede cu tărie în teorii conspiraționiste care mai de care mai fantastice. Într-o lume în care dezbaterile politice sunt oricum marcate de minciuni, promisiuni false și exagerări, la noi oamenii uită de ideea că adevărul trebuie mereu verificat și dovedit.

Înainte de a continua, trebuie să recunoaștem că până și linkurile din acest articol nu pot fi toate 100% sigure. Dar cum am spus mai sus, mai e nevoie și ca cititorii să își folosească discernământul.

Origini estice

Vladimir Putin nu a inventat dezinformarea și știrile false. Dar a învățat să se folosească de ele până în punctul în care a fost capabil să influențeze masiv alegerile din SUA și să semene discordie în sânul oricărei țări care ar fi capabilă să se opună domniei sale pe viață din Rusia. Un site al Serviciului European de Acțiune Externă, abia face față valului continuu de știri false venite din est.

Putin și cei din jurul lui au descoperit că nu trebuie să câștigi un război cu arme și mijloace militare în era modernă, fiind mult mai simplu și ieftin să prostești și minți, la o scară masivă. De ce să dai miliarde pe avioane de vânătoare când milioane date pe studenți, numiți ”troli” de Internet, care își fac sute de conturi false de Facebook în SUA, Cehia, Italia sau România și îți pot promova mult mai bine interesele. De ce să te aperi cu argumente, când poți discredita cu minciuni, ambele având șanse egale de a fi ascultate de publicul modern și lipsit de discernământ?

Impactul din România este clar și există articole excelente care discută asta, ca cel recent apărut al Corinei Rebegea sau altele mai vechi. Ea vorbește de ”idioți utili” care duc mai departe basmele moderne rusești și poate că asta este vulnerabilitatea particulară la noi.

Scurtă lecție de istorie: cuvântul ”troli” de internet nu vine din basmele nordice cu creaturi mitologice care stau sub poduri. Vine de la a sta pe forumuri de discuție și a posta mesaje care îi ofensează pe cei mai fraieri care nu își dau seama ca e vorba de o glumă. Băieții plictisiți din anii 2000 făceau ”trolling for suckers”, adică pescuit (cu plasa) de fraieri așa: postau un mesaj absurd, insultător sau se prefăceau ignoranți de lucruri evidente. Și vedeau cine reacționează sau chiar dă mai departe.

Pentru că despre asta este vorba: știrile false, minciunile, conspirațiile îi atrag sau afectează în primul rând pe cei care nu au abilitatea, interesul, răbdarea și discernământul de a-și da seama că sunt manipulați. Deci… fraieri. Iar trolii ruși, plătiți sau susținuți de Putin au făcut din această tehnică o adevărată artă.

Certuri pe interneți

În ianuarie 2017 erau peste 9 milioane de români pe Facebok și, judecând după numărul de prieteni care se plâng că ”mama mi-a dat add azi”, putem trage concluzia că numărul crește extrem de repede. Poate că nu e un instrument/metodă extrem de științific, dar cert e că într-un asemenea mediu propice, cu mulți utilizatori noi sau care fac greu diferența între surse, modelul creat de ruși funcționează de minune.

Agenții acestor informații sunt diverși. O parte sunt cei influențați de Kremlin, cărora o le spunem #trolschi. Fie site-uri ca Sputnik News, dar deseori utilizatori sau persoane care par normale: au un nume generic, poze cu flori, pisici sau mâncare pe profil. Însă din când în când mai postează articole despre marile realizări ale Rusiei sau ale lui Putin sau dacă sunt mai subtili, comentarii care atacă orice de poziție pro-Vestică, pro-Ucraina, pro-sancțiuni, pro-stabilitate, etc. Și alți utilizatori îi citesc și ajung să creadă că, pentru că ceva este în spațiul public și spus de oameni ”simpli”, este și adevărat.

Avem apoi trolii neaoși, postacii autohtoni, oameni care țin site-uri sau bloguri de știri sau de opinie care nu au nici o pagină de contact, nici un ”despre noi” și nu dau informații cum ajung să cunoască marile adevăruri pe care le distribuie. Îndemnați de motive politice, de credințe personale sau de diverse poziții radicale (cum sunt mulți ”soldați ai lui Hristos” care povestesc cum UE ne va face copii gay cu vaccinuri), ei creează mult conținut, majoritar fals. Mult trece de altfel neobservat, dar din când au noroc și mai pescuiesc câte un cititor.

Alții doar comentează pe Facebook, dau mesaje private, pun comentarii pe pagini de ziare, pe bloguri. Postează (to post = a expedia), deci sunt postaci. Împrăștie știri interesante, își asumă personalități diverse: uneori sunt contra, alteori chiar radical de pro unei tabere. De exemplu, intră pe pagini unde se organizează proteste sau evenimente pașnice și fac apel la violență în numele organizatorilor – apoi tot ei copiază acele apeluri (de pe alt profil) pe alte comunități sau site-uri, decredibilizând sau radicalizând mișcarea inițială.

Ajungem astfel să vedem uneori certuri între comentarii pe site-uri precum ziare.com unde, în toată probabilitatea, amândouă părțile sunt postaci. Mai rău e când întreaga știre este, uneori, bazată pe aceste certuri, sau pe acest conținut inventat.

Modelul minciunii

Sunt multe moduri în care se inventează acest conținut, dar iată un exemplu:

Se pune o informație falsă în spațiul public și se argumentează cu multe alte informații care poate sunt adevărate dar nu au nicio legătură, sunt parțial adevărate, sunt speculații sau falsuri, inundând publicul cu așa de multe minciuni încât nimeni nu mai apucă să le verifice sau dezmintă pe toate. Vaccinurile creează autism (informație falsă), pentru că unii copii cu autism au fost vaccinați (informație adevărată, dar care nu are o legătură logică), pentru că vaccinurile conțin mercur (un adevăr vechi, nu mai este cazul acum), pentru că multinaționalele ne vor banii (speculație bazată pe adevăr), pentru că medicii sunt cum sunt (argument vag), pentru că există o conspirație mondială (fals) și tot așa. Până ajungi să dezminți ai o serie lungă de fapte prin care trebuie să treci și câțiva oameni deja au fost prinși în plasă.

Acești ”idioți utili” pot veni din toate părțile, la orice nivel. Ei sunt de altfel vectorul principal de răspândire al minciunilor, ducându-le mult mai departe decât ar fi putut sursa inițială. Fie că autorul dezinformării e Rusia, un adolescent plictisit sau un inculpat penal dornic să scape de închisoare, oamenii care le transmit poveștile sunt de fapt instrumentali în acest proces.

Acest model e folosit și de canale de televiziune, ziare și mulți politicieni. Donald Trump și-a construit un mandat de președinte al SUA pe speculații și neadevăruri, de ce să nu o facă și politicienii români? Guvernul Cioloș a fost numit ”guvernul zero” , termen devenit slogan de succes pentru campania PSD în 2016. Iar asta pe baza unor interpretări greșite ale unor rezultate ce depindeau oricum de guvernul anterior. Dar până când acest slogan a fost dezmințit din multiple surse, primul fals era deja întipărit indiscutabil în creierul multor români.

A fost la fel, mai mult sau mai puțin, cu multe astfel de idei.

Marile conspirații

Unii povestitori moderni sau unele basme au avut însă atât de mult succes, sau au îmbinat atât de bine adevărul cu minciuna sau speculația că dintr-o inspirație de moment le-a ieșit până la urmă o poveste mai amplă, care a căpătat viață proprie. Au zis ceva atât de credibil, sau poate aproape de adevăr că alți povestitori au preluat și ei și adăugat. La fel ca transmiterea de povești orale de odinioară, ca niște Miorițe moderne, unele teorii ale conspirației au evoluat pe internet și în media cu viteza luminii, promovate de tot mai mulți postaci, #trolschi, fraieri sau chiar oameni bine intenționați.

Conspirații ca cea/cele despre George Soros au ajuns utile pe toate continentele. Ce au în comun Putin, Orban, Trump, Dragnea, Erdogan? Toți se plâng că milionarul de origine maghiară le vrea răul. Acest om a devenit o poveste iar această poveste o unealtă, utilă și deseori adaptată după caz. De ce protestează rușii împotriva lui Putin? Pentru că vrea Soros. De protestează americanii împotriva lui Trump? La fel. De ce protestează românii împotriv… dar probabil că v-ați prins deja.

În lume circulă multe astfel de conspirații iar la noi, cum suntem un pic provinciali, ajung mai greu. Dar orice taximetrist bucureștean știe acum că există un om, George Soros, cu interese nefaste în România. Oameni cu păreri politice uneori radical diferite ajung să creadă în conspirații similare, adaptându-le după gust.  Pentru unii Soros e simbolul globalizării, pentru alții al capitalismului radical, iar pentru alții al hipioților și golanilor care se pare protestează plătiți de el. Iar pentru alții, e tatăl lui Dacian Cioloș.

La fel și povestea cu vaccinurile, care a ajuns să creeze probleme dramatice de sănătate în România. Copiii mor degeaba și bolnavii români au și mai mari dificultăți din cauza a ceea ce este, în esență, o teorie a conspirației. Și la fel ca marile basme universale, mulți își găsesc chemări diferite în acest basm. Unii nu au încredere în guvern, în medici, în autoritățile care le impun vaccinarea. Alții fac asocieri nedovedite între unele boli și găsesc un vinovat în vaccinuri. Mai sunt oameni cu experiențe proaste cu alte medicamente, dar și un număr care a avut neșansa să facă parte din minuscula parte de oameni care au efecte secundare.

Oricare ar fi motivele, mulți care cred în illuminatti, în conspirații cu Soros sau care refuză să își vaccineze copii sunt poate oameni bine intenționați. Dar la fel ca victimele primilor troli de pe internet, din lipsă de cunoaștere, de răbdare, de capacități dar și de discernământ, au căzut în plasa unor minciuni.

Sâmburele de adevăr

Se spune că orice poveste bună trebuie să aibă un sâmbure de adevăr și poate că așa este, chiar dacă acel adevăr este deseori atât de incidental că nici nu mai contează. Dar cea mai mare conspirație din România, trebuie să recunoaștem, are totuși un miez mai solid.

Vorbim, desigur, de povestea serviciilor secrete. Ea sună cam așa:

”A fost o dată ca niciodată o țară atât de controlată de serviciile de securitate că nici o frunză nu cădea toamna fără ca cineva să o toarne la Securitate. Bărbați cu ochi albaștri și mașini negre și câteva femei ascunse de nori de fum de țigară controlau sau creau informația ca niște adevărați zmei.

Când a venit revoluția în acea țară, zmeii cei mari ai Securității au fost dați jos, uciși sau au fugit. Zmeii cei mici și mijlocii însă, călare cum erau pe cufăre de bani și de dosare compromițătoare, și-au găsit alte rosturi în țara 2.0. Au intrat în afaceri, au privatizat ilegal mari companii de stat, au vândut terenuri care nu erau ale lor sau au intrat chiar în politică.

Din motive de ușurință, pentru că erau mulți (dar și pentru că e greu să educi o nouă generație de zmei profesioniști peste noapte), au rămas destui și în noile servicii de informații ale României democrate, legați însă de cei dintre ei care și-au încercat norocul în alte domenii. Și s-au împărțit în două tabere: cei care priveau în afară și cei care priveau înăuntru, și s-au numit SIE și SRI.

Iar de atunci, la fel ca și odinioară, nici o frunză căzută nu mai putea să dea șpagă, nici o stenogramă secretă nu mai apărea în presă și nici un dosar de politician corupt nu mai dispărea ca prin minune, fără ca zmeii noștri să nu fie de vină.”

Mulți români jură că de fapt acesta este singurul basm modern care contează în România. Se bat conspiraționist pe umăr, mimând epoleți, când vorbesc despre anumite figuri publice. Le e greu să creadă că orice lucru bun sau rău se întâmplă unui politician fără să fi fost ajutat sau săpat de servicii.

Și poate că există un sâmbure de adevăr, ceva mai consistent, ca la orice basm bun. Însă chiar dacă e așa, o parte din vină revine în continuare celor ce preferă poveștile adevărului. Pentru că, dacă o parte din această conspirație are surse în realitate, modul ei de funcționare este tot bazat pe minciună și dezinformare. Dacă au rămas zmei moderni, ei tot prin minciuni câștigă.

Poate că este momentul să învățăm, cu toții, să avem mai mult discernământ. Fără a deveni niște sceptici absoluți (pentru că aceștia sunt de multe ori cei mai siguri de cele mai absurde povești), avem, în calitate de public un rol major în a ne modera consumația de știri false și dezinformare. Poate data viitoare când vezi un titlu cu ”FABULOS, HALUCINANT, SENZAȚIONAL, ȘOCANT”, nu mai da click și nu le mai da bani din reclamă trolilor.

Și poate data viitoare când un prezentator isteric începe să adune argumente, fapte și invitați în platou care nu au nimic de a face cu subiectul discutat și, după puțină gândire, cu adevărul, mai schimbă canalul. E preferabil să ne uităm la ”Suleyman” decât la așa ceva.

Și tu poți fi erou de poveste

Dar chiar mai bine decât să fugim de minciuni de presă sau dezinformare, putem să ne opunem basmelor moderne chiar noi. La fel ca și toate Ilenele și Fății, în lupta cu zmeii propagandei avem nevoie să fim isteți, curajoși, atenți și răbdători. Și la fel ca paloșul fermecat sau oglinda magică, nu strică să ne și înarmăm cu câteva unelte utile în a risipi ceața știrilor false.

Vă propunem o rețetă simplă, inspirată din cei 5 pași propuși de Serviciul de Cercetare al Parlamentului European:

1. Verificați sursa și autorii poveștii: este un ziar sau site binecunoscut, un canal respectat? Înarmați-vă cu răbdare și căutați dincolo de sursa primară – nu cumva știrea despre Putin care a salvat cu mâinile goale 2 pui de urs dintr-o clădire în flăcări vine la origini de pe un blog fără autor, fără date de contact? Nu cumva dezvăluirea ȘOCANTĂ a prezentatoarei TV este bazată pe martori neclari/necredibili/cu interes în poveste? Nu cumva chiar acel realizator TV lucrează pentru un trust deținut de un actor al poveștii prezentate?

2. Verificați informația: cu un pic de istețime vă puteți da seama cât de obiectivă este o știre sau, de multe ori, că este vorba de o declarație, nu un fapt, sau de un fapt ușor de dezmințit cu o căutare Google pe surse mai corecte. Mergeți pe ro, EUvsDinsinfo, StopFake (care are pagini în mai multe limbi), VerificaSursa, instalați extensia DeNecrezut pentru Chrome. Deschideți un dicționar, căutați chiar și pe Wikipedia și după ce ați citit pe toate sursele astea, verficați și sursele lor.

3. Folosiți-vă discernământul: pare evident, dar o mare parte din problemele societății moderne, de la populism la dezinformare se trag de la oameni cât de cât educați și cu acces la resurse de informare bune care refuză cu îndârjire să gândească pentru sine. Uneori tot ce trebuie să faceți pentru a evita un basm modern este să vă gândiți, măcar un pic, dacă are vreo logică.

De ce ar da cineva bani unui proprietar de câine pentru a-l aduce la protest? Cât ar fi rentabil pentru a-ți chinui animalul 3-4 ore în frig? Hai să ne uităm cum sunt îmbrăcați acei proprietari de patrupede rebele. Par că au nevoie de bani? Uneori ridicolul unor minciuni iese imediat la iveală imediat.

Evident, unii oameni nu vor accepta asta – dar unii oameni cred că avem tuneluri dacice pe sub Carpați și că extratereștrii vin în vizită anual în Vrancea…

4. Luptați-vă pentru adevăr: am spus că este nevoie de curaj, iar asta pentru că la fel cum există ”idioți utili” care dau share la toate prostiile și cred în orice, este nevoie să fie și vectori de luptă împotriva dezinformării. Și e nevoie de curaj să le spui rudelor și prietenilor că ce postează e fals, că dau share la absurdități, că informația de la TV e falsă, incompletă sau subiectivă. Când sunteți siguri că o știre este falsă pe Facebook, o puteți reporta, iar când dibuiți un postac îi puteți pune eticheta #trolschi sau #postac. Nu dați vot pozitiv pe reddit, like pe Facebook sau love pe Twitter așa de ușor și încercați să distribuiți cât de mult informații despre știri false, conspirații sau dezinformare atunci când le aveți.

Ieșiți din mediul virtual și discutați cu cei din jur despre toate astea. Cu tata, mama, bunica și mătușa. Cu vărul care dă share mereu la clipuri de petrecere și crede că vin valuri de migranți peste el la Oltenița. Cu amica din liceu care pune poze cu flori dar comentează că protestatarii (oricare ar fi ei) sunt spălați pe creier și plătiți de Soros.

Pasul din urmă este cel mai greu dar poate și cel mai important. În realitate cele mai multe știri false și declarații absurde nu sunt greu de dezmințit, dar ele prind viteză și pentru că nimeni nu li se opune. Iar pe baza lor se construiesc mai multe și tot mai multe basme de prostit copiii și adulții deopotrivă. Unei astfel de probleme cu agenți multiplii nu i se pot opune mari entități, ci tot cetățenii.

La fel ca și furnicile care l-au ajutat pe Harap Alb să separe boabele de mac de grăunțele de nisip, și noi avem un rol important în lupta împotriva zmeilor moderni. Este greu și complicat, dar nu imposibil. Iar dacă mai multă lume încearcă, poate dacă mai multă lume aplică pașii de mai sus, dacă mai mulți ne chinuim, putem avea, la un moment dat, o lume în care basmele se vor reîntoarce acolo unde le este locul: în cărțile cu povești de adormit copiii.

Distribuie acest articol

43 COMENTARII

 1. Adevarul se regaseste in fapte el tine de concordanta dintre acestea si intelectul care le analizeaza si le intelege. (o definitie aproape de cea scolastica).
  Pentru un pensionar caruia sa zicem ca maine i se tripleaza pensia(absurd) „adevarul” acestor guvernati va fi cat se poate de credibil. Nu se va mai gand la justitie etc. Deci atacul si lupta prntru adevar trebuie pornita de la fapte , fapte indubitabile .Desigur ca cei mai sofisticati , mai instruiti vor compara stri informatii si chiar fara o dovada imediata bazata pe niste fapte certe vor putea discerne, dar pentru marea majoritate sublinierea faptelor adevarate pe care le cunosc este poate cea mai buna metoda de ai extrage din plasa dezinformatrii, a fake news etc.

  • Totul nu este decat poveste. Fostul sef SRI se dadea cu masina lui SOV, iar SOV avea angajati 85 % din vechile structuri, iar pe cei din esaloanele superioare ii gaseai inainte de aderare pe la Oficiile Concurentei si Protectiilor Consumatorilor si al Copiilor (fie ca se „plictiseau acasa ca pensionari” – cum ‘ceau ei, fie ca sa „dea o mana de ajutor tarisoarei asteia” – in calitate de oameni buni, cinstiti si onesti, de ce nu?). Fals este ca si nu’s ce judecatoare de la CCR se dadea cu masina lu’ Nastase ala micu’ (da’ nu al mic de tot). Fals!Fals!Fals! Masina se gasea sub judecatoare, iar ea nu stia nimic, cum nimic nu stia nici nu’s ce episcop al Tomisului, care luat pe sus de niste baieti vajnici cu ochelari negri, tunsi”regulamentar”, nu intelegea si nici nu pricepea ce se intampla cu el. Nici Iliescu, si nici Petre Roman nu prea stiu bine ce s-a intamplat in 89′ si 90′ si la Mineriada, deoarece infierbanteala multimii, nu poate fi controlata, si nici anticipata (poate fi starnita si atatata, in schimb). Totul nu este decat un ghem de minciuni, pentru ca la sfarsit (sau cand se apropie sfarsitul) sa tipi in gura mare si sa te zvarcolesti ca ai fost „invins de sistem” si sa bei o cupa -2 de sampanie cu cei pe care ii blamai pana mai ieri.

  • Poate nu toti pensionarii sunt fara discernamant si cred povestea ca triplarea pensiei este sustenabila!…
   Mie mi-a marit pensia anul trecut cu peste 20% in doua etape si m-am intrebat de unde, ca sa nu mai vorbim ca inflatia a „mancat” rapid surplusul.
   Hai sa nu mai folosim exemplul „pensionarii” pentru a ilustra categoria de populatie care crede orice, nu gandeste si face demonstratii in fata palatului Cotroceni…

 2. Nimic despre „postacii” dovediti in spatium media romanesc? Cei platiti de Udrea si care laudau pe de o parte tripleta udrea-base-pdl si aruncau cu noroi in restul. Fara vreo legatura cu Putin!

  • Intreaba ciob de oala-sparta….
   Vezi ca la Udrea s-au gasit zilele trecute marci germane false, iar Basescu a schimbat feng-shuiul Romaniei mutînd cu 100 de metri mai la est centrul galactic aflat la Sarmiszegetusa. Cit de lipsit de bun-simt sa fii sa maninci r…t in halul asta ? Iti stau in git Basescu si Udrea ? Mars in coreea de nord sau venezuela, sa scapi de ei; si noi pe tine….

 3. Fără găina vivipară a „maestrului” Cristoiu, viața e pustiu. La fel, cum fără apa otrăvită la revoluție (când toată lumea bea brifcor, bere și vin) și fără coloanele infinite de teroriști care se îndreptau amenințător spre fiecare târg al României ratăm începutul istoriei post-decembriste. Dacă dai un calculator legat la www unui jurnalist flămând, e ca și cum ai da un brici unui cimpanzeu agitat.
  O întrebare legată de tetrapharmaconul inspirat din cei cinci pași-rețetă de la PE: dacă n-avem discernământ, putem să folosim lecitină? Sau luăm telecomanda și căutăm leacul pe alte canale până diseară când vine dl Gâdea să ne lămurească? Sau așteptăm pe dna Olguța să ne dubleze discernământul?

 4. Cititnd articolul aveam impresia că mă descrii pe mine :))

  Lăsați postacii, că nici TVR cu al său Liviu Iurea nu e de aruncat când vine vorba de propagandă pro-rusă. E mai eficient ca Sputnik!

 5. Va felicit pentru articol.
  Acum sa te tii! Trolii si postacii de meserie se vor activa ca la comanda. Ce vor spune, in linii mari :
  1. Presa mainstream minte, adevarul este pe “site-urile alternative”. Si evident in comentariile postacilor.
  2. Povestea cu Soros nu e o teorie conspirationista, ci e adevarul gol-golut. Dovada : niste multe link-uri.
  3. V-ati legat de Trump…mare greseala ! Trump si Orban sunt niste eroi in lupta impotriva corectitudinii politice, neo-imperialismului si neo-colonialismului U.E., islamizarii, globalizarii, sexo-marxismului, etc.
  Si asa mai departe :)

 6. 5 pași propuși de Serviciul de Cercetare al Parlamentului European:

  cei patru profeti erau trei, Luca si Matei… cei cinci pasi… sunt patru… wow, iata un produs exceptional al Servicului de Cercetare al Parlamentului European… unde mai pui ca ni se recomanda si un pic de istetime…

  • Domnul Deleanu a unit primii doi pasi în unul singur, astfel că apar în articolul său doar 4 pasi.
   Se mai întâmplă.
   Stefan

 7. Afirmatia autorului ca Putin a fost capabil să influențeze masiv alegerile din SUA este ea insasi o dezinformare. De un an au loc in SUA anchete pe tema asta dar nimeni nu a putut fi dovedi ca Putin a reusit sa influenteze semnificativ votul americanilor. Cel mai probabil, actantii rusi au incercat sa polarizeze si sa antagonizeze societatea americana dar nu a putut fi descoperita nici o dovada ca au influentat efectiv alegerile. Bogdan Deleanu ar trebui sa-si formuleze mai atent afirmatiile, altfel se poate trezi ca face fake news el insusi.

 8. Eu nu cred în teorii conspiraționiste, Soros și alte basme dar cred că fiecare basm din acesta se țese pe lîngă un sîmbure de adevăr și că toți, dar absolut toți cei care combat la nemurire, fie de partea binelui, fie de partea răului, se folosesc de tehnici de manipulare. În cîteva vorbe, o întîmplare adevărată din care fiecare înțelege ce vrea.
  Am un nene care mai îmi taie lemne și are grijă de grădină la căsuța de la țară. Viața lui se împarte între sticlă, somn și munci ocazionale pentru procurarea banilor de băutură, altminteri om onest, nu ar lua un capăt de ață de la nimeni și este relativ harnic dacă nu depășește starea lui naturală de unu la mie. Acum o lună mi-a povestit că a fost și el la București mai prin iarnă, la miting. Patronul de la cîrciumă a adunat vreo zece colegi de suferință de-ai lui, le-a dat cîte 50 de lei și i-a trimis cu un microbuz în piața Victoriei. S-a dus fiindcă ”mi-era rușine de el că îmi mai dădea pe caiet și voiam să văd și eu Bucureștiul, plus că ne-a și omenit cu bani și cu doo su’dă vodcă”. M-am rățoit la el că-i prost, că Iliescu, comuniștii, Dragnea, etc., mai ales că habar n-avea cine-i președinte, prim ministru, etc. sau cu cine a votat ultima dată (a votat cu ăia ai cîrciumarului, cine sînt ăia, nu știa). După o jumătate de oră și-a adus aminte, ăia lîngă care i-a dus șoferul ziceau ” Huo Dreacne, jos guvernu!, am zis și io și dup-aia m-am plimbat p-acolo și mai erau alții care ziceau huo, Șoru, am strigat și io huo, Șoru! și dup-aia m-am mai plimbat pînă m-am rătăcit și am sunat la șofer și mi-a zis că să spun ce văd și a venit el la statuie să mă ia”. Ce statuie, bre? îl întreb eu. ”Erea sus un om cu nijte aripe mari, și scria ceva dădăsupt.”
  M-am interesat și am aflat care este motorul acestei implicări civice active în viața cetății; cîrciumarul ține cu Iohannis și e supărat rău pe ANAF și pe noul cod fiscal.

 9. „Hai să ne uităm cum sunt îmbrăcați acei proprietari de patrupede rebele. Par că au nevoie de bani?”
  Răspunsul meu este : De ce nu? Certitudinea integrităţii nu vine de la felul în care eşti îmbrăcat şi nici de la calitatea hainelor…Dovadă vie fiind marii oameni de afaceri ( nu de la noi, că nu prea există…) prinşi cu mâţa-n sac, deşi milioanele li se scurg de prin buzunare. Ceea ce nu înseamna ca demonstrantii au fost platiti de Soros ci ca interogatia autorului este naiva.

  Dar articolul are meritul de a pune inteligent punctul pe „i”.
  Din păcate, pe alocuri, redactarea a fost mai rapidă decât reflecţia profundă necesară şi predecesoare a oricărei scrieri jurnalistice, autorul căzând uneori în capcana pe care tocmai o voia evitată pentru publicul „idioţilor utili”.
  Pe de altă parte, un unghi de vedere (de observaţie posibilă) a fost ignorat, neacordându-i-se atenţia cuvenită : Factorul psihologic şi social (ordinea o stabiliţi singuri).
  Deci :
  CUM iau naştere „idioţii utili”?
  CARE este contextul social şi, mai ales, psihologic, care contribuie la apariţia acestor cetăţeni deranjanţi?.
  Ce înseamnă, de fapt, noţiunea de „convingere”, pesonala sau colectivă ?

  Stressul rezultant al unei societăţi haotice, fără reguli, fără repere solide, induce, în spiritul celor nepregătiti (cazul majorităţii) un fel de interogaţie continuă şi fără soluţie sau răspuns. Aceasta va da naştere într-un prim timp la o obnubilăre cognitivă („De ce aşa?”) urmată de o revoltă personală sterilă („De ce Ei şi nu Noi?”) terminându-se finalmente într-o prostraţie defensivă („Merge şi aşa!”).
  Mai sunt şi cei ce, tot din motive de aparare psihică, aplică „soluţia” rigidităţii („Nu-mi schimb părerea pentru că pun în primejdie tot sistemul meu existenţial. Dacă-mi schimb părerea, aceasta implică o nouă înţelegere (angoasantă) a „sistemului” care, pentru a re-ajunge la un alt echilibru, va trebui transformt, ceea ce implică „lucrări” de mare anvergură şi fără certitudinea bunului rezultat. Aşa că…rămâne cum am stabilit !”)
  Multora va părea o propunere explicativă exagerată ? Este totusi parte din modul nostru de a funcţiona, că vrem sau.

  Acum, dacă la observarea justă şi obiectivă urmată de o analiză (la fel de riguroasă) a tabloului activităţii unor mari concerne industriale (fabricarea medicamentelor făcând parte din acestea, de ex.) ne impunem o auto-cenzurareă perorând grija de a nu critica prea mult pentru a nu fi acuzat de „conspiraţionism”, tot ceea ce vom „câştiga” nu va fi decât o atitudine corectă „politic” dar complet deformată de, culmea!, aceleaşi voci dezinformatoare pe care le incriminam. Prin felul lor de actiona, lobby-urile se apropie primejdios de notiunea de conspirationism.
  Exemplificând, teoria conspiraţionistă, pe care, cu o blândeţe ironică şi castratoare, ar vrea autorul articolului să o pună la stâlpul infamiei, poate fi ea însăşi susţinută de teoria „anti-conspiraţionistă” (cea având drept scop compromiterea unor scurgeri de informaţii foarte reale). Când, în războiul informaţional, rezultatele „studiilor” mai mult sau mai putin legale, făcute în laboratoarele secrete ale marilor puteri se dovedesc (după 20-30-50 de ani) a fi de o eficienţă redutabilă în propaganda manipulatoare de spirite ale „idioţilor utili”, şi ştiind că, la acea epocă (a „studiilor) informatiile revoltate a jurnaliştilor erau taxate de…conspiraţie, suntem în drept să ne îndoim de angelicul îndemn al unui jurnalist de occazie de a nu ceda ispitei de astăzi. Între timp, a propos, trolii ruşi sau ceilalţi troli, se agită, bine-mersi.

  Am înţeles bine textul, nu vă îndoiţi, şi am înţeles esenţa mesajului, dar aproximativul necontrat de o explorare în profunzimi, poate duce la interpretări eronate, adică exact contrariul dorinţei autorului.
  Când afirm că Industria Farmaceutică este o fabrică de bani (aşa cum zice si autorul articolului), plină de cinism, cupidă, investind doar acolo unde poate câştiga mai mult si lăsând în paragină bolile „neprofitabile”, sunt conspiraţionist sau nu ? Când afirm că, în văzul si cu stirea marilor puteri, vaccinuri (că tot vorbirăm de ele) sunt (sau au fost) experimentate, ilegal si nelegal, pe oamenii sărmani ai unor ţări africane corupte, fac eu dezinformare sau mă revolt (fără nici o şansă) contra injustiţiei acestei lumi imorale ? Iar când mai citesc si că ” Mai sunt oameni cu experiențe proaste cu alte medicamente, dar și un număr care a avut neșansa să facă parte din minuscula parte de oameni care au efecte secundare” l-aş întreba pe autor dacă empatia sa ar funcţiona şi dacă el–însusi ar fi victima unor proceduri de securitate prea permisive.
  A exagera în cealaltă direcţie (vaccinul ucide!) este la fel de nociv, iar familiile se pedepsesc singure. Este însă un fenomen generalizat în lume, mimetic şi având la bază debusolarea unei societăţi asaltată de tot felul de „informări” „utile”.

  Nu am dorit să desfiinţez acest articol, bine scris, dar incomplet, şi, pe ici pe colo, prea naiv.
  Nu sunt troll iar poziţia mea de comentator anonim şi insignifiant nu va produce prea multe valuri.
  DAR, dacă vorbim de JURNALISTI &COMENTATORI, aş sugera dlui.Deleanu să încerce să scrie un articol, la fel de bun, asupra „moderării” practicate de jurnalele româneşti. Ar fi interesant din doua puncte de vedere : ce s-ar putea zice despre acest „sistem” văzut „din interior” si, MAI ALES, ar fi interesant de stiut dacă acel articol ar trece de …”moderarea” pe care o practică această platformă în ultimul timp (3 articole –nu comentarii- dispărute în mai puţin de 2 săptămâni!). Vă urez succes, dacă veţi îndrăzni să fluieraţi în biserica puritanismului oscilant al mass-mediei actuale.

  • democratule :P
   tu mori de grija drepturilor omului, pe buze cu sloganul „cine nu e cu noi e impotriva noastra si trebuie sa piara”.

 10. Trebuie să fii FOARTE tînăr ca să-ți închipui că Putin și gașca lui a inventat ceva în domeniul dezinformării.

  Iuri Bezmenov pe la începutul anilor 1980 la o televiziune americană: ”Subversiunea ideologica este un proces legal, deschis. Îl poţi vedea cu proprii tăi ochi. Nu este nici un mister.

  Nu are nimic a face cu spionajul. Ştiu că spionajul pare mai romantic. Probabil de aceea … sunt atât de innebuniţi după filmele gen James Bond. Dar în realitate accentul principal al KGB-ului nu este deloc în domeniul culegerii de informații.

  Numai aproximativ 15% din timpul, banii şi forţa de muncă se cheltuie cu spionajul ca atare. Restul de 85% este un proces lent pe care noi îl numim subversiune ideologica, măsuri active sau război psihologic. Ce înseamnă în esență este: să schimbi percepţia realităţii fiecăruia astfel încît, în ciuda abundenţei informaţiilor, nimeni nu mai este capabil să ajungă la concluzii înţelepte despre cum să se apere pe ei înşişi, familiile lor, comunitatea lor şi ţara lor.

  Aşa cum am menţionat mai devreme, accesul la informaţia adevărată nu mai contează în zilele noastre. Un om care a fost demoralizat nu este capabil să evalueze informaţia adevărată. Faptele reale nu ii spun nimic, chiar dacă l-aş umple de informaţie, de dovezi adevărate, de documente şi fotografii.”

 11. In primul rand e nevoie de niste clarificari de substanta pentru a putea discuta de adevar si neadevar.

  Adevarul factual este un adevar relativ in masura in care cel care a intreprins ceva are sau nu capacitatea de discernamant. Un exemplu sunt cei care au actionar sub impulsul aderarii la diverse ideologii care au determinat fapte care in context s-au dovedit false desi ei si multi altii credeau ca erau adevarate, adica chiar daca ele se produsesera faptic, premiza ideologica care le-a facut posibile a determinat invaliditatea lor prin perspectiva raportarii la adevar.

  O raportare la adevar la modul absolut presupune o cunoastere a realitatii si o traire a ei. Astfel se pot intoroduce ontologii care pot fi straine modelului de raportare lingvistica initial si care face dificila raportarea eficienta prin intermediul limbajului la realitate.

  Se mai poate mult dezbate pe acest subiect dar e necesar spre a evita orice relativism care poate fi o tentatie speculativa sa facem o referire la morala ca reper si anume la morala crestina.

  In ce priveste aspectele pe care le enuntati e clar ca nu ati cautat sa fiti exact si pentru cine e avizat cred ca poate sa intrevada un scenariu clasic de tipul „Fear Uncertainty and Doubt”.

  Faptul ca se poate dezbate factual este cel putin fals intrucat sunt foarte putini oamenii care au suficiente resurse la dispozitie ca sa investigheze si sa dezbata subiecte de exemplu juridice sau politice din peisajul romanesc pentru a afla care este valoarea lor de adevar iar asta intr-un context presant cel al presiunilor asupra DNA-ului si al justitiei sustinut de o gaura de nici mai mult nici mai putin de 1 miliard de euro la care se adauga si cei 138 de milioane care au fost facuti disparuti din condei prin modifcarile initiate de CC privind scoaterea ‘abuzului in serviciu’ de sub incidenta legislatiei secundare. Important e sa aflam unde sunt banii. Faptul ca nu este o preocupare decat marginala in directia asta, in spatiul public sa fim onesti in afara de Laura Codruta Kovesi nu pare nimeni preocupat … asa declarativ foarte vag pare ca Iohannis ar sustine cumva isonul.

  Relativ la faptul ca multe aspecte nu se pot discuta decat cei cu adevarat informati si odihniti este ultimul raport al CC (http://media.hotnews.ro/media_server1/document-2018-03-6-22326474-0-motivare-ccr-legea-317.pdf) pe care eu unul nu doar ca nu am rabdarea sa-l parcurg in integralitatea lui dar imi lipsesc si competentele imediate de a discerne ce vrea sa spuna limbajul de specialitate. Totusi ce pot sa constat este ca Serviciile de Informatii (cele pe care dumnevoastra le persiflati) vor fi cele care vor face verificarile de veridicitate ale declaratiilor pe proprie raspundere ale judecatorilor daca sunt sau nu sunt ofiteri acoperiti. Deci asta nu este conform cu principiul separarii conflictelor de interese, verificarile trebuie sa fie facute printr-un mecanism transparent, de verificare a numirii operative din cadrul serviciilor, adica a fluxului care face posibile astfel de numiri, de catre o comisiei externa serviciilor. Deci cineva din exterior trebuie sa verifice ceva din interior, nu cineva din exterior sa ceara cuiva din interior sa vada daca informatiile din interior sunt conforme, asa cum reiese din interpretarea Curtii si se pare ca si din lege. Intentia e buna dar mecanismul e prost si viciat.

  In ce priveste George Soros avem in Romania publicatii cum e Romania Curata care este sponsorizata de Fundatia pentru o Societate Deschisa si care din banii castigati la specula despre teme privind coruptia. Iar asta nu e numai la noi si in Portugalia si Italia si bineinteles Ungaria, Polonia, bratul lung al organizatiilor lui George Soros finanteaza tot felul de activitati fara ca nimeni, asa chiar nimeni sa nu-si puna intrebarea ce e cu aceste finantari, ce urmaresc ele ?

  In ce priveste dezinformarea venita pe filiera ruseasca este cel putin hilara, nu ca o astfel de dezinformare nu ar face obiectul probabil al serviciilor de acolo, cat mai degraba faptul ca lipsesc informatiile factuale. Asa cum George Soros are fundatii despre care in mod surprinzator nu ridica suspiciuni, iar cand ridica cum e cazul lui Viktor Orban in Ungaria atrag imediat oprobiul functionarilor europeni. Deci care sunt centrele de dezinformare rusa ? Ca Pravda si Rusia Today nu pot fi la modul credibil factori de influenta cand vorbim de un volum al presei si televiziunii occidentale care covarseste pur si simplu atat ca dinamica cat si ca reprezentare orice vine din spatiul estic, la care se adauga diferentele inerente de limba. Rusii la fel ca si marea majoritate a asiaticilor au alfabete diferite deci dezinformarea in masa presupune nici mai mult nici mai putin decat colonizare asistata.

  Ma opresc aici …

  • „O raportare la adevar la modul absolut presupune o cunoastere a realitatii si o traire a ei. Astfel se pot intoroduce ontologii care pot fi straine modelului de raportare lingvistica initial si care face dificila raportarea eficienta prin intermediul limbajului la realitate.”

   Stimate domnule Vlad, va raportez cu respect ca raportarea la adevar la modul absolut are loc exclusiv la Ceruri. Si se raporteaza catre Dumnezeu.

   Pe Pamant, poate este mai bine si eficient pentru Cetate sa lasam Justitia sa fie independenta de ochiul vigilent a Serviciilor, ca experienta SIPA ne-a fost de-ajuns.

   In ceea ce priveste raportarea la prietenii nostri din Est, va raportez ca sustin alegerea presedintelui Putin in functia suprema in stat, pe viata, aliniindu-se astfel modelului politic chinez, mult apreciat de prietenul nostru din Vest, dl Trump. In concluzie, puteti raporta la randul dumneavoastra d-lui Dragnea ca se poate propune si alege singur presedinte al PSD pe viata, cu perspectiva adoptarii modelului politic turco-sino-rusesc si in patria noastra. In incheiere, va doresc raportare relaxata in weekend (desi se anunta unele deranjuri pe la PSD…).

 12. Sfanta naivitate!!!

  „poți afla în câteva clipe că s-a născut în 1954.”

  la inceputul lui 1990, cand mergeam la demonstratii impotriva pedesereului, pe atunci numit FSN, adeptii illici raspandeau zvonul ca „Doru Braia a fost comisar-legionar, a impuscat comninisti la Jilava, in 1940”.
  Doru este mai mare ca mine, e nascut candva in anii ’50, dar evident ca in 1940 nu exista, n-avea cum sa fie „comisar-legionar”!

  Ce conteza, telspectarorii TVRL, unica pe atunci, luau stirea de buna si il injurau de zor , ia rin iunie 1990 a fost vant de mineri (dar nu l-au prins!)

  Astefle de detalii prozaice (Angela s-a nascut la 9 ani dupa ce Hitler nu mai exista) nu intereseaza de loc pe telespectatorii Latrinelor …

 13. Hai că e deja o campanie de ridicare în slăvi a aparatului de dezinformare a lui Putin. Și e chiar amuzant cum o sumedenie de ‘telectuali tare prețioși și puși pe dat lecții au ajuns să lucreze la statuia lui Putin în timp ce pretind că ar fi grijulii cu orientările noastre ideologice, oleacă cam nesănătoase pe moment. Din grijă pentru creierașul nostru tălâmb, geniile ne avertizează zi de zi cât de periculos, de insidios și de ubicuu este zeul Putin. O discuție aprinsă la ușa birtului pe tema imigrației între 2 gorobeti nu mai e o simplă polemică democratică de maidan, mai mult sau mai puțin caraghioasă, ci semnul unei lucrături obscure și diabolice pornite de serviciile de trolii ale lui Putin. E o culme a teoriei conspirației: să crezi că Putin a ajuns un soi de dictator global malefic, o ființă supraomenească, un semizeu care manipulează nonstop și inoculează idei tâmpite acelor 3-4 miliarde de omuleți loviți de năpasta internetului [căci da, se pare că puterea lui Putin are limite: se manifestă doar la nătăfleții din spațiul virtual, la ăilalți trolii ruși ajung mai greu]. Și dacă tot crezi în conspirația oligarhiei caghebiste…apăi de ce să nu pui și matale o cărămidă la legenda acestui cavaler al apocalipsei? Uite așa:

  „trolii ruși, plătiti sau susținuți de Putin au făcut din această tehnică o adevărată artă.”

  Ceea ce, în sine, nu este altceva decât o știre falsă atâta timp cât dumneata -cuvântător presupus responsabil- nu ai cunoscut în viața ta vreun troll rus, nu ai citit nimic produs de vreun troll rus, nu ai nicio idee despre eventualele acțiuni de dezinformare ale trollilor, ci DOAR PRESUPUI că anumite evenimente globale se datorează activității acestor trolli și ne prezinți nouă, gorobetilor, ca mare adevăr fantezia dumitale despre arta rusească. Dacă v’aș suspecta de inteligență malefică aș zice că faceți parte dintr’o gherilă de trolii putinisti, pentru că, evident, cu texte d’astea reușiți să băgați spaima în oameni și să’l transformați pe Putin în baubaul suprem…ceea ce e de bănuit că’și dorește tiranul falit de la Răsărit.

  Oameni buni, în realitate este foarte probabil ca trollii ruși să nu fie geniali, ci niște bieți narcomani, niște nătărăi zevzeci băgați pe pile de părinți în ‘serviciul’ statului, incapabili de orice meserie onorabilă, niște scribi de duzina care în afară de copy/paste pe 3 ruble nu’s în stare de nimic; iar textierii, hai să fim serioși, îs niște bețivani rusnaci de modă veche resuscitați recent, alcoolici care au ajuns probabil în stadiul de delirium tremens si care aiureaza misticoid in stil dughinist, niște tablagii ratați și trecuți pe linie moartă, la compus de maculatură isterică anti-imperialistă și anti-americană…ca pe vremuri. Să-i consideri p’astia niște artiști intr’ale propagandei e că și cum l’ai echivala pe un oarecare Badea_de_la_teveu cu…Goebbels. :)

  • Aveti dreptate, dar efectul nu trebuie ignorat>
   Ca exemplu: ce treaba s-a facut cu niste simulatoare de zgomot de mitraliera in decembrie 89. Baietii rai poate ca nici nu au trebuit sa miroasa praful de pusca (dupa toate cele ce s-au vazut ulterior) fiindca ceilalti au tras ca la Verdun; pana si ilici, cel emanat din valtoarea revolutiei (fiindca, altfel nu a recunoscut vreodata ca a avut dinainte, vreun plan premeditat, ca sa nu-i puna lumea in carca si alte victime colaterale) a putut sa spuna acum ceva vreme: „s-au impuscat intre ei…”
   Stie el ceva, batranul sadic.
   Am facut ceva haz, pe atunci despre „zvoneri” si „raspandaci”, dar metoda este sigura si ieftina: „zvoneri” pot fi si doar cativa, desigur, mai mult sau mai putin talentati, platiti sau rasplatiti cumva, dar „raspandacii” sunt o multime… si sunt voluntari, ba chiar o fac cu placere si cu bune intentii pentru victime. Si sunt de neoprit.

 14. Am onoarea sa fiu trolul si postacul profetit de comentatorul mihai mai sus.

  Sa incept cu niste fapte cu care sper sa cadem de acord:
  -isteria fake news si acuzatiile de conspiratita au aparut in urma alegerii lui Donald Trump
  -raportul democrati/republicani in presa main stream si mediul academic este covarsitor in favoarea democratilor. In sens strict, aici e vorba de SUA, dar in sens larg, data fiind influenta culturala americana cam asa stau lucrurile cu argumentul extins la liberali/conservatori si la Europa

  Si acum anunt din capul locului teza argumentului meu: pericolul manipularii nu vine din asa-numitele fake news, cat din meta-naratiuni si controlul limbajului, ambele controlate de mass media si mediul academic.

  Mai pe larg, in cuvintele lui Dinesh D’Souza, pe de o parte sunt minciunele si exagerari, iar pe de alta este marea minciuna. Minciunelele cu care umbla postacii lui Putin apar pe cine stie ce saituri obscure si n-au nici o influenta inafara unor idioti insignifianti. Daca cineva a retransmis o stire falsa de acest gen nu inseamna ca si-a schimbat opinia datorita ei, ci este mult mai probabil ca convingerile sale erau cimentate inainte sa o vada. Exagerarile lui Trump sunt intelese si interpretate de suporterii lui exact ca atare, doar presa anti-trump se preface autista. Cum zice Ann Coulter: oamenii il iau pe Trump in serios, dar nu literal. Presa il ia literal, dar nu in serios.
  Marea minciuna este meta-naratiunea pe care o spune presa main stream, din care fac parte tot felul de teorii ale conspiratiei: Trump este fascist, Trump este bolnav psihic, Trump nu este bolnav psihic, dar pe pragul unui colaps nervos, nazismul si fascismul sunt extrema dreapta, republicanii sunt rasisti, conservatorii sunt homofobi, islamofobi, misogini, urasc pe toata lumea, etc. Cu cat o minciuna e mai mare, cu atat ai sansa sa o raspandeasca oameni influenti si zice-se, inteligenti. Fenomenul explicat pe larg:

  https://www.youtube.com/watch?v=FOZ0irgLwxU
  https://www.youtube.com/watch?v=hKq4388GbxM

  Ce iese la iveala cand mergi pe urma banilor in campania anti fake news: „Google was one of the big donors behind First Draft’s „fake news” messaging. Google’s parent company, Alphabet, was run by Eric Schmidt, who happened to be a huge Hillary Clinton supporter.”
  https://pjmedia.com/video/sharyl-attkisson-explains-tedx-talk-origins-2016-fake-news-narrative/

  Asa se face ca singurele fake news si teorii ale conspiratiei de care auzim sunt cele care nu sunt pe placul liberalilor. Despre teoriile lor ale conspiratiei nu pare a fi deranjat nimeni, desi sunt cu duiumul:

  -transgenderismul: barbatii pot deveni femei si vice-versa, nimei nu stie cate sexe sunt de fapt, sexul si genul n-au nici o legatura, genul este un construct cultural, etc.
  http://dailysignal.com/2018/02/19/parents-just-lost-custody-of-teenage-daughter-who-wants-to-transition-to-a-boy-what-you-need-to-know/

  -femeile sunt ca barbatii. Te crucesti cand vezi ce se intampla intr-o universitate cand un biolog spune adevarul stiintific si factual: https://medium.com/@heyingh/on-the-dangers-of-read-only-activism-e4891ebacaac

  -patriarhatul, discrepanta salariilor barbati-femei, cultura violului

  -patriarhatul e de vina pentru disolutia morales sexuale expusa de fenomenul MeToo, cand de fapt progresistii au lucrat de zor la tote dezinhibarile in revolutia sexuala
  https://www.youtube.com/watch?v=g81597jJ8F0

  -conspiratia Trump-Rusia, dupa ce nimeni n-a avut nici o problema cu conspiratia Obama-Rusia, Obama-Iran, Obama Cuba
  http://sultanknish.blogspot.co.uk/2018/01/a-year-of-russian-collusion.html

  -propaganda LGBT nu are nici o influenta asupra copiilor, de parca schimbarea orientarii sexuale ar fi singura influenta posibila

  -protestle de la MTR sunt „de domeniul fantasticului” – citat din Ada Solomon. Nu, sunt fapte cotidiene in campusurile americane, doar ca acolo protestatarii sunt „de partea buna a istoriei”.

  -progresistii sunt toleranti. Iata de fapt cum arata toleranta progresista
  http://thefederalist.com/2018/01/18/californias-lgbt-travel-ban-bars-students-nasa-rocket-competition/

  -scoala de la Frankfurt, teoria critica si marxismul cultural sunt toate halucinatii, teorii ale conspiratiei promovate de bigoti

  -rasismul sistemic si „white privilege”

  -rasismul republicanilor in SUA, cand de fapt democratii sunt responsabili de mentinerea sclaviei, Ku-Klux Klan, segregare, admiratie pentru fascismul si comunismul european si situatia dezastruoasa a negrilor din marile orase americane, noua lor plantatie

  La fake news ma limitez doar la cel mai recent examplu: Hotnews a preluat o stire de la Politico cum ca oficialilor polonezi le-ar fi interzis accesul la Casa Alba ca urmre a legii Holocaustului. Oficialii polonezi si americani au dezmintit. Nu am cunostinta ca Hotnews ori Politico sa fi difuzat infirmarea, sa fi recunoscut vreo greseala sau sa-si prezinte scuze.
  http://abcnews.go.com/International/wireStory/polish-official-denies-us-sanctioning-holocaust-law-53546437

  Sa aruncam o priviresi la cine sunt arbitrii adevarului in disputa asta cu fake news? Sunt de cele mai mute ori partizani politici.
  http://sultanknish.blogspot.co.uk/search?q=fake+news

  In fine, importanta limbajului in razboiul cultural a fost exprimata cel mai bine de James Davison Hunter, profesor la University of Virginia: „Cultural power of is the power to name reality”. Asa se face ca avorturile si contraceptia sunt „drepturi reproductive” si „ingrijirea sanatatii”, casatoriile homosexuale sunt „drepturi LGBT” si initiativa CPF este numita pe Hotnews „redefinirea casatoriei”. Puterea de a manipula a limbajului interpretabil in functie de perspectiva este infinit mai mare decat fake news.

  • Io zic sa fim pragmatici. Vorba lunga saracia omului. Sa scoata miliardul si cele 138 de milioane de euro, sa revina asupra deciziei de sub scoaterea abuzului de serviciu de sub incidenta legislatiei secundare si sa instituie un control strict al ofiterilor acoperiti de o maniera transparenta, efectuat de oameni care nu fac parte din servicii, care ei sa fie cei care citesc lista ofiterilor acoperiti, asta daca chiar avem atata nevoie de ofiteri acoperiti, parerea mea e ca sa-i faca scapati in Costa Rica si pe mai cine stie unde pe toti fripturistii de care s-au folosit ca sa-si faca jocurile parca nu necesar.

   O data ce am rezolvat aspectele astea cred ca putem privi mai relaxati la ce vine din vest sau din est …

   • Bine ca mi-ai amintit sa deconspir si legatura cu politica romaneasca. Marea conspiratie aici e echivalenta SUA-Polonia-Ungaria-Romania, cand oricine poate vedea ca doar in Romania subiectul disputei e coruptia. Cine intretine aceasta conspiratie da crezare coruptilor din PSD, carora le convine sa fie pusi in clubul celorlalte, unde problema e doar de natura ideologica. Le convine sa pozeze in victimele lui Soros, cand de fapt nu fac decat sa se foloseasca de nepopularitatea aceastuia in randul conservatorilor occidentali pentru a-si spala imaginea. Oricat s-ar isteriza progresistii, exista conservatori pentru care anumite critici la adresa lui Soros sunt justificate, iar PSD se foloseste de asta in mod ilegitim. Aparatorii lui Soros si PSDul sunt deci pe aceeasi lungime de unda cand spun ca criticile PSDului la adresa lui Soros au aceeasi credibilitate ca criticile conservatorilor.
    Conspiratia ia forma in teoria PSD-partid conservator. Din nou, progresistii care intretin aceasta teorie a conspiratiei dau prea mult credit retoricii de consum intern a acestui partid necredibil. Cand te uiti la fapte si la retorica externa, vezi ca PSD+LGBT=love. Cautati pe inliniedreapta.net, nu ma mai obosesc cu linkurile. Iata-l doar pe Victor Ponta la Bruxelles:

    http://inliniedreapta.net/blogpost/victor-ponta-conferinta-conservatori/

    Iat-o si pe liberala Alina Mungiu Pippidi aparandu-l pe Dragnea:

    http://inliniedreapta.net/monitorul-neoficial/dorelian-bellu-alina-mungiu-pippidi-scut-pentru-liviu-dragnea/

   • Esti genial, domnule!
    „sa instituie un control strict al ofiterilor acoperiti de o maniera transparenta”.
    Cunosti expresia erouluiu caragialean „„Din două una, daţi-mi voie: ori să se revizuiască, primesc! Dar să nu se schimbe nimica; ori să nu se revizuiască, primesc! dar atunci să se schimbe pe ici pe colo, şi anume în punctele… esenţiale””
    Pai cum vine cu ofiterii acoperiti de maniera transparenta?

  • „isteria fake news si acuzatiile de conspiratita au aparut in urma alegerii lui Donald Trump”– wrong! problema este foarte veche, cam de cand a inceput sa apara KGB-ul in secolul trecut. Baietii sunt buni , ce vreti? Daca ai nevoie de specialisti ii chemi pe ei. 24h/24h. Poate au si un call center.

 15. Check, recheck, doublecheck

  Tinerii din generația Smartfone sunt legați cu un clic de lumea întreagă. Nu depind de televiziunea în limba „națională“. Pensionarii în fața TV pot fi manipulați mai ușor? Tinerii sunt conectați mai mult cu cei din generația lor, au aceleași interese.

  ..“.. Lipsește din ce în ce mai mult, se pare, discernământul. Orice vorbă aruncată în sfera publică devine un parazit informațional, lipicios și greu de eradicat…“…

  Libertatea cuvântului, libertatea expresiei este un criteriu suprem în libertate. Conflictele de interese sunt starea normală în democrație. „Adevărul“ e prima victimă în lupta intereselor. Nimic nou.
  Copii recunosc în basme imediat ce e realitate și ce e poveste, ficțiune.
  Prea dificil pentru cei maturi?

 16. Un fake news „inteligent”, daca putem spune asa, este acela care modifica foarte subtil o realitate existenta sau care s-a petrecut deja, prin schimbarea unui cuvant intr-o declaratie oficiala, publicarea unei poze usor trucate sau rastalmacirea vorbelor unui alt politician. In cazul asta este foatte greu sa-ti dai seama daca este stire falsa. Asta nu se aplica pentru cei cu bloguri obscure sau troli care improsca cu vorbe oriunde. Astfel de dezinformari pot aparea in publicatii sau posturi TV respectabile, mai ales in mediul online. De exemplu, intr-o transmisiune live la TV este mai greu sa modifici traducerea/dublarea dupa o declaratie a unui lider.

 17. Doar un om educat are sau isi poate asigura facultatile necesare pentru a discrimina. Ma uit pe strada si vad asa: farmacie, magazin de haine second hand, langoserie, casa de pariuri…Saracie + prostie. Dupa cum stim, merg cam mana in mana. Vindecam prostia, saracia se rezolva de la sine.
  Cine va educa copiii? dascali platiti cu 300 – 350 euro. Eventual in scoli neincalzite si cu buda in curte.

  „If you pay peanuts, you get monkeys”.

  • Permiteti-mi, va rog, doua observatii. O data, cei care au votat Brexit au fost educati, la fel cei care au votat Trump samd. Este riscant sa subestimati puterea manipularii eficiente, bine facute. In al doilea rand, da, este adevarat, statele care au dorit sa se dezvolte, au adoptat politici si strategii in care educatia si invatamantul au avut pozitii centrale. Si, da, pentru infaptuirea lor este nevoie de resurse.

   In patria noastra politicile si strategiile sunt pe termen scurt (treceti peste non-sensul aparent al sintagmei) si au ca obiectiv transferarea frauduloasa intr-un interval de timp cat mai scurt a unei parti cat mai mari din averea publica in proprietatea privata a oligarhilor care alcatuiesc kleptocratia. Adiacent, energiile lor si a politicienilor-marionete aflati in slujba lor se concentreaza pe „castrarea” Justitie, pentru a nu fi afectati de aceasta in procesul de consolidare a statului de tip mafiot.

 18. Cred ca sunt doua directii principale:
  1. Ideea deplinei egalitati, a drepturilor egale, fara legatura cu meritele, a patruns adanc in mintea tuturor (acele asa-zise opinii „politically correct”, nu care cumva sa se simta cineva inferior, chiar daca e). Asta incepe din scoala, unde toti copiii trebuie sa primeasca diplome, ca le merita sau nu, dar nu cumva sa apara o piramida a valorilor, care e (culmea!) socotita mai periculoasa decat nivelarea (in jos) a valorilor. Elitele sunt pe cale de disparitie, traim intr-un soi de karaoke, toata lumea poate sa fie pe scena, oricine poate fi „vedeta”. Ca urmare, toti au opinii, ba chiar si competente (si pretentii), fara sa aiba studii, experienta sau performanta dovedita. Nu mai e nevoie de experti (mai bine zis, toti pot fi numiti experti si toti sunt egali in a-si da cu parerea despre orice subiect). Asta face ca vulnerabilitatea la stirile false sa fie deplina, pentru ca nu mai exista experti veritabili (recunoscuti ca atare, solicitati si respectati de toti) care sa ne spuna care e adevarul si care e minciuna.
  2. Stirea falsa pleaca de la un sambure de adevar si de la o emotie colectiva, de la ceva care e, in mare masura, pre-programat. De exemplu, orice stire care are legatura cu imigrantii de origine musulmana are sanse bune sa fie crezuta, chiar daca poate fi falsa. Samburele de adevar exista, el este dat de lipsa apetitului pentru integrare in societatea europeana, occidentala, a imigrantilor respectivi. Iar emotia colectiva de atentatele sangeroase, salbatice, cu motivatie religioasa, straine de spiritul modern occidental. Avem ingredientele, samburele de adevar si emotia colectiva, Sputnik-ul are de lucru!

 19. Asta seara am zabovit cateva minute pe ecranul Haitei A3.
  O batranica, altfel destul de coerenta in vorbire, e intrebeata ce parere are despre Codruta, iar ea, ce raspunde:
  – „Codruta e o femeie rea, se vede si dupa figura ei ca e rea, si a bagat multi nevinovati la puscarie, si EU STIU BINE ASTA DE LA TELEVIZOR.”

 20. ”O veste HALUCINANTĂ…” este formula cu care incep acum basmele in intreaga lumea, nu doar in Romania, pentru ca este mai usor in era informatica, mai eficient, sa obtii avanataje politice, economice, ori chiar militare, manipuland astfel informatia, utilizand ansamblul intrumentelor de actiune ale unui razboi de tip hibrid, decat prin mijloacele traditionale, violente/militare, ori non-violente/diplomatice.

  Banii facuti din reclame reprezinta doar o parte dintre ei, cealalta parte provine din dezinformare. Audienta castigata prin stiri „bombastice” si divertisment de proasta calitate este exploatata atat de marketingul comercial, cat si de marketingul politic. Iar intr-o societate globala, favorizata de mediul online oferit de Internet, atat marketingul comercial, cat si cel politic capata caracter global. Prin urmare, este mai dificil sa afli cine iti vinde slapii pe care vrei sa-i ai la vara la mare si cine iti „vinde” ideea ca ar fi bine pentru tine sa ai o anume optiune politica.

  Consumatorii NU sunt NICIODATA vinovati. Ei sunt manipulati, iar prin definitie, „MANIPULÁ vb. tr. 1. a mânui, a manevra. 2. a antrena, prin mijloace de influențare psihică, un grup uman, o comunitate sau o masă de oameni la acțiuni al căror scop aparține unei voințe străine de interesele lor; a influența opinia publică prin mass-media sau prin alte metode persuasive.”. Ei sunt, asadar, determinati sa actioneze impotriva vointei si interesului lor. Manipularea eficienta este efectiva oriunde in lume, inclusiv in state cu cetateni care au un nivel ridicat de educatie. (In octombrie 1938 Pamantul a fost, pentru milioane de americani, invadat de martieni.)

  Strategiile si tehnicile de manipulare exista de cand lumea. Enumerarea,ori descrierea lor nu are sens in contextul existentei tratatelor de specialitate. (Intarcarea copilului si determinarea lui sa accepte hrana solida este un exemplu de manipulare pozitiva.) Doar ca in conditiile oferite de tehnologia informatiei de astazi, eficienta manipularii a crescut inspaimantator. Exista astfel opinia ca adevarul recativ NU este eficient. Modul de aparare in fata atacurilor manipulatorii negative este manipularea pozitiva, in care adevarul este spus la fel de brutal, dar cu o forta superioara. Repet, este un razboi al dezinformarii. Stiu ca cei care sunt vectorii manipularii negative vor spune ca manipularea pozitiva este tot manipulare, ca este inacceptabila, incontrolabila, riscanta etc. Dar este doar balet. Istoria razboaielor de dezinformare arata ca lupta NU este eficienta decat cu arme superioare. Iar atitudiena reactiva de tipul „nu-i adevarat ce va spune povestitorul de pe site, informati-va corect!” NU are nici o sansa de succes.

 21. „Vorbim, desigur, de povestea serviciilor secrete.”

  Asta este „povestea” cea mai interesanta, pentru ca, daca tot se vorbeste in articol despre manipulare, este „povestea” care manipuleaza esential opinia publica inca de la Marea Revolutie din Decembrie. Oricat de neinformat ai fi si dispus sa te lasi manipulat, nu poti trece cu vederea cateva chestiuni esentiale din istoria recenta a Romaniei. Prima, este cu privire la faptul ca adevarul cu privire la evenimentele din 1989 au fost cu aobstinatie ascuns (s-a demonstrat ca NU din incompetenta, NU din pricina unor calamitati naturale etc.). Dosarele au fost inchise, cercetarile oprite…Prietenii nostri din afara, europeni, relaxati si imuni la manipularea romaneasca, ne „roaga” sa condamnam vinovatii de crime impotriva umanitatii. Printre inculpati, seful SRI, dl Virgil Magureanu si fostul Presedinte al Republicii, Ion Iliescu.

  A doua se refera la sistemul politico-economic romanesc. Membrii din randul al doilea ai Partidului si Securitatii au capturat institutiile statului de drept, formand un sistem de guvernare kleptocratic, sprijinit pe arhitectura „Statului paralel” (in acceptiunea conceptuala atribuita de Robert Paxton). Or, arhitectii acestui model politico-economic sunt tocmai cei care sunt astazi cercetati pentru crimele Revolutiei. Kleptocratii extrag in mod continuu resurse din economie, cu efecte remarcabile asupra incetinirii procesului de dezvoltare economica (a se vedea datele Eurostat) si scazand dramatic eficienta intregii economii. Din aceste resurse (furate inclusiv de la mine) sunt finantate atat instrumentele de manipulare, cum ar fi mass-media, ori „trollii”, cat si campaniile electorale pentru politicienii-marionete (inclusiv afise, mititei si galeti), dar si membrii serviciilor secrete, fara de care nu s-ar putea mentine la putere (a se vedea Orwell, „Ferma animalelor”).

  Reprezentantii celor „saraci si cinstiti” care au croit drumul spre imbogatire al celor apropiati lor, arhitectii statului de tip mafiot, care subordoneaza Justitia structurilor de crima organizata, au permis (ca urmare a santajului – vezi scandalurile numeroase legate de dosare ale persoanelor publice, oameni de afaceri, politicieni si magistrati, precum scandalul SIPA – si congruentei de interese) implicarea „serviciilor” in cele mai odioase afaceri, de la traficul de tigari si carburanti, la falsificarea dezinfectantilor si oferirea de bani cu camata. Oligarhii membri ai kleptocratiei sunt cei care controleaza atat vectorii media (ca instrumente de manipulare, precum trusturile de presa detinute de d-nii Voiculescu, Paunescu, Ghita samd.), cat si o importanta parte a economiei ( a se vedea legaturile cu „serviciile” ale celor mai importanti oameni de afaceri, care au inclusiv capacitatea de a influenta pozitia internationala a Romaniei, de la dl Adamescu, la membrii Grupului Monaco, Baietii Energici, Proietenii lui Bibi, samd., presa ofera informatii bogate si verificate).

  Trolliii (ori tinerii ucenici din „servicii”) ne spun, insa, ca implicarea „serviciilor” in sistemul kleptocratic este o poveste…

 22. Articol superficial pentru un autor cu un background solid respectiv o pregatire in stiinte politice , aflat in contact cu insitutiile si mentalitatea europeana si specializat în afaceri externe, securitate şi apărare( http://www.contributors.ro/author/bogdan-deleanu/?bio) .
  Autorul nu face distinctia intre credibilitatea surselor respectiv intre presa obiectiva ( bazata pe dovezi ) si palavrageala trollilor, postacilor si pseudonimelor de pe retelele sociale ( „ Orice vorba e o stire ”) . Vorbind despre dezinformare si manipulare promoveaza in mod comic relativismul absolut ( un fel de „toti mint ”) pentru ca aplica fara sa vrea paradoxul barbierului (https://ro.wikipedia.org/wiki/Paradoxul_b%C4%83rbierului ) inclusiv la propriul sau text ( „ Înainte de a continua, trebuie să recunoaștem că până și linkurile din acest articol nu pot fi toate 100% sigure.”).

  Mai mult decat atat, autorul confunda din capul locului presa de tip tabloid si presa de scandal ( clickbaite, scandal-mongering , sensationalism, yellow journalism ) care urmareste cresterea audientei pentru profit, cu presa de tip dezinformare , diversiune si manipulare care urmareste cu totul alte scopuri.
  Ca lucrurile sa fie si mai interesante, autorul sterge diferentele dintre sisteme politice si sociale , confunda politicianismul cu intrega mass-media si îi baga pe toti in aceeasi oala decretand dezinformarea , diversiunea si manipularea drept un model planetar :

  „ Acest model e folosit și de canale de televiziune, ziare și mulți politicieni. Donald Trump și-a construit un mandat de președinte al SUA pe speculații și neadevăruri, de ce să nu o facă și politicienii români?”

  Rezultatul este o framantare a manilor in fata drobului de sare ( in acest caz mediile in care se practica dezinformarea, diversiunea, manipularea ) pentru care nu sunt de vina instantele care l-au creat si l-au pus pe raft ( deci cauza ) ci efectul , respectiv victimele care il suporta si / sau nu ii rezista pentru ca intra in categoria „fraieri”:

  „Dar trebuie să acceptăm că vinovați sunt și consumatorii”

  „Lipsește din ce în ce mai mult, se pare, discernământul.”

  „Astfel avem azi o opinie publică română obișnuită cu procese la televizor (s.n.) și care crede cu tărie în teorii conspiraționiste care mai de care mai fantastice. Într-o lume în care dezbaterile politice sunt oricum marcate de minciuni, promisiuni false și exagerări (s.n.), la noi oamenii uită de ideea că adevărul trebuie mereu verificat și dovedit(s.n.).”

  „ Dar cum am spus mai sus, mai e nevoie și ca cititorii să își folosească discernământul.”

  „ Pentru că despre asta este vorba: știrile false, minciunile, conspirațiile îi atrag sau afectează în primul rând pe cei care nu au abilitatea, interesul, răbdarea și discernământul de a-și da seama că sunt manipulați. Deci… fraieri. ”

  Adica un fel de „e democratie si libertatea cuvantului , orice instanta are dreptul sa spuna oriunde, orice si oricat, cui nu convine …„ sa schimbe telecomanda”. Este exact argumentul cinic folosit de televiziunile si presa de scandal de la noi care profitand de de libertatea cuvantului improasca cu noroi orice si non-stop.
  Solutia propusa de autor porneste de la recomandarile Uniunii Europene ( de fapt, singura informatie interesanta din articol ) adresate nu statelor componente ( nuanta este foarte importanta ) , ci cetatenilor lor , dar le dilueaza pana la ineficienta ( o gandire independenta si libera nu se obtine intr-o singura zi si in orice conditii ) si din cauza copacilor nu mai vede padurea :

  „ La fel ca și furnicile care l-au ajutat pe Harap Alb să separe boabele de mac de grăunțele de nisip, și noi avem un rol important în lupta împotriva zmeilor moderni.”

  O solutie concreta ar fi fost de exemplu o initiativa legislativa perfect constitutionala (Art. 31, alin. 4 ) prin care sa fie despartita mass-media obiectiva ( bazata pe dovezi ) de mass-media tabloida ( care sa fie marcata distinctiv ), etc. , la fel ziarele si site-urile cu redactie si autori declarati , de cele cu redactie si autori anonimi, etc. , dar politicienii si chiar societatea civila au cu totul alte prioritati.
  Altfel spus, solutia propusa de autor este ceva de genul „totul si nimic ” sau „haideti sa haidem ” pentru ca nu vizeaza indepartarea cauzelor, ci este tintita doar asupra efectelor.
  In esenta , autorul propune o solutie de tip individual la o problema de sistem , cu alte cuvinte propune sa fie impuscati tantarii in loc sa caute cai de a seca mlastina .
  In realitate , dezinformarea este o problema de sistem si o problema globala care afecteaza grav statele si intreaga comunitate internationala , iar rezolvarea ei nu poate fi lasata doar pe seama „eroilor individuali”.

 23. @Sergiu Simion
  Stimate domnule Sergiu Simion, pentru că s-a vorbit atât în articol cât și în comentarii despre educație, eu aș privi articolul în mod primordial din perspectivă educațională. Adică, la un curs de Științele comunicării, să zicem, lucrarea practică ar putea fi alegerea unui vector de manipulare (un site, o platformă de dezbateri, un forum, ori un ziar etc.) prin intermediul căruia să fie întreprinsă o acțiune de manipulare, respectiv, să se publice un text manipulatoriu. Pentru evaluare, aș cere studenților să-mi transmită un link care să conțină adresa vectorului public, unde poate fi observată în comentarii eficiența demersului. Specialiștii în informații cu pretenții ar putea alege un spațiu frecventat de persoane cu un nivel de educație peste medie, confirmând astfel faptul că manipularea bine făcută funcționează în orice mediu.

  Unul dintre studenți ar putea scrie un articol în care să spună cam așa: „ Am să vă explic pe scurt ce este și cum funcționează manipularea, apoi am să vă spun o POVESTE prin care voi încerca să vă manipulez. Vom vedea împreună în acest fel cât de ușor puteți fi manipulați. Vă voi spune, spre exemplu, că serviciile de informații românești sunt instituții respectabile, necesare de altfel în orice stat, care veghează cu onestitate la securitatea cetățenilor români, fiind controlate democratic de către parlament. Dacă cititorii (dumneavoastră, adică) vor reacționa spunându-mi că firmele controlate de dl Ghiță, ori dl Adamescu șamd. , spre exemplu, îmbogățite prin contracte dubioase (eufemistic vorbind) cu statul, au fost „bidoane” și „pușculițe” ale serviciilor secrete și la fel ca acelea mai sunt cel puțin zeci, dar ar putea fi sute, înseamnă că nu s-au lăsat manipulați. Dar, dacă după POVESTE se va vorbi în comentarii despre spiriduși și zâne, înseamnă că manipularea a reușit.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Bogdan Deleanu
Bogdan Deleanu
A studiat la Facultatea de Ştiinţe Politice, secţia engleză din cadrul Universităţii Bucureşti şi la Institutul de Studii Europene al Université Libre de Bruxelles. Lucrează din 2008 în mediul European, activând în Parlamentul European și Comitetul Economic și Social European, a fost coordonator electoral în cadrul Misiunii de Stabilizare a ONU din Haiti (MINUSTAH), a co-fondat Europuls și coordonat Eurosfat. S-a implicat în organizarea civică și politică a Diasporei române iar în prezent urmărește probleme de afaceri externe, dezinformare și inovare socială și digitală.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro