duminică, iulie 14, 2024

Dialoguri ”la cald” (II) – Liviu Popa (RADET Constanța). Cum poate fi redresat un sistem de termoficare în picaj?

O treime din apartamentele din Constanța s-au debranșat de la sistemul de încălzire centralizată în anii 2015 și 2016, când primarul de atunci a tăiat total și brusc subvenția pentru termoficare. Chiar dacă între timp abordarea primăriei privind termoficarea s-a schimbat, debranșările continuă. Cu toate acestea, sistemul de termoficare al RADET Constanța este unul din cele mai performante – este singura rețea de energie termică în care s-a introdus sistemul SCADA, s-au făcut investiții, pierderile în rețeaua de distribuție sunt la un nivel mediu (19%, relativ bine față de alte orașe din România), iar managementul chiar a încercat să găsească soluții pentru a îmbunătăți calitatea serviciului, pentru a crește gradul de încasare a facturilor restante și pentru a restabili încrederea consumatorilor. Problemele însă persistă: sursa de căldură este departe de oraș și aparține unei companii care ține de Ministerul Energiei, CET Palas, care are și magistralele de transport (RADET Constanța are doar rețeaua de distribuție). Vulnerabilitatea mare a sistemului constă în vechimea magistralelor de transport, pentru care nici nu pot fi atrași bani europeni, din cauză că nu țin de autoritatea locală. Ca și în cazul Bucureștiului, între RADET și CET Palas există datorii vechi, încurcate și greu de șters, ceea ce face dificil transferul rețelei (cu sau fără sursa de producere a căldurii) de la Ministerul Energiei către primăria Constanța. CET Palas nu are suficiente resurse proprii pentru investiții, iar primăria nu le poate face deoarece rețeaua nu-i aparține. Cu toate acestea, dacă blocajul ar fi depășit, ar exista o șansă reală pentru ca sistemul de termoficare să fie o soluție eficientă pentru încălzirea gospodăriilor.

L-am întrebat despre problemele de azi și posibilitatea de redresare a sistemului de termoficare din Constanța pe dl. Liviu Popa, administrator special al RADET Constanța.

Sursă foto: Ziua de Constanța

____________________________________________________________________

SEMNEAZĂ PETIȚIA AICI – AVEM DREPTUL LA ÎNCĂLZIRE. ASUMAȚI-VĂ RĂSPUNDEREA!

____________________________________________________________________


1. În anii trecuți, au fost probleme tehnice în furnizarea de apă caldă și căldură în Constanța. În ce măsură termoficarea are un viitor în Constanța și ce ar trebui făcut pentru ca gospodăriile să aibă acces la un serviciu de calitate și sustenabil?

Sistemul de alimentare centralizată cu energie termică al mun. Constanța a fost proiectat și realizat să funcționeze în sistem integrat: producere-transport-distribuție și furnizare. În anul 1990 autoritățile au decis să spargă sistemul integrat în două, așa cum este și acum:

 • Producerea energiei termice în CET Palas și trasportul energiei termice primare de la CET la punctele termice sunt activități gestionate de către Electrocentrale Constanța SA aflată în subordinea Min. Energiei,
 • Distribuția și furnizarea energiei termice secundare este efectuată de către RADET Constanța, aflată în subordinea Consiliului Local Municipal Constanța.

Cei doi operatori locali au fost reglementați pană în anul 2017 separat, primul de ANRE, iar RADET de către ANRSC, fapt care a generat în timp o multitudine de probleme care sunt date spre soluționare instanțelor de judecată.

Faptul că în sursa de producere cât și în transportul energiei termice primare nu s-au făcut investiții de foarte mulți ani, CET Palas nu mai poate produce în cogenerare, iar rețeaua de transport a devenit mult supradimensionată prin pierderea consumatorilor pe care îi avea la începutul anilor ‘90, dar și uzată fizic (corodată).

Rețeaua de transport este uzată fizic, are pierderi și e mult supradimensionată

RADET cumpăra în anii 90 cca 10-15% din energia termică produsă în CET Palas, însă acum a ajuns să preia 96% din aceasta, în condițiile în care transportul se realizează pe aceeași infrastructură devenită între timp mult supradimensionată.

Pierderile masice mari din transport cât și ineficiența sursei de producere, care nu mai lucrează în cogenerare, generează costuri mai mari decât valoarea energiei vândută către RADET, creându-se astfel dificultăți la plata furnizorilor, fapt ce a determinat intrarea în insolvență a Societății Electrocentrale Constanța SA.

Acestea sunt, pe scurt, dificultățile cu care se confruntă sistemul centralizat din mun. Constanța.

Soluția salvatoare a sistemului centralizat vine din partea dlui primar Decebal Făgădău care a inițiat un proiect și a obținut aprobarea acestuia de către Consiliul Local Municipal să cumpere rețeaua de transport a energiei termice primare de la Electrocentrale Constanța SA și apoi să o redimensioneze pe fonduri europene. Această acțiune este în desfășurare în prezent. Finanțarea cu fonduri europene a modernizării rețelei de transport este posibilă doar dacă aceasta se află în proprietatea autorității publice locale.

Odată cu modernizarea rețelei de transport se vor înlătura costurile generate de:

 • pierderea masică,
 • radiația de căldură din conductele supradimensionate și neizolate termic corespunzător,
 • consumul suplimentar de gaze necesar încălzirii apei de adaos,
 • scăderea volumului de agent termic vehiculat prin infrastructura de transport redimensionată, care conduce la diminuarea consumului de curent electric,
 • operațiunile de tratare a apei de adaos pentru dedurizare, etc,
 • lucrările de intervenție la avarii,
 • lucrările de refacere a sistemului rutier afectat de intervenții la avarii,
 • cât și de costul cu manopera, materialele și utilajele necesare rezolvării avariilor.

A doua mare acțiune necesară este orientată către înlocuirea sursei de producere, situație care este dezbătută intens în această perioadă.

Față de cele expuse mai sus și văzând interesul autorității publice locale față de dezvoltarea, optimizarea și eficientizarea sistemului de încălzire centralizată, avem toate premisele să considerăm că vom asigura încălzirea populației municipiului Constanța la standarde superioare și prețuri comparabile cu cele realizate în sistemele modernizate.

2. Care sunt principalele probleme pentru sistemul de termoficare la Constanța, instituționale și financiare? Cum se poate ieși din blocaj?

Încetineala cu care Ministerul Energiei realizează transferul de proprietate către Consiliul Local Municipal Constanța alături de întârzierea apariției noii legi a energiei care să înlocuiască actuala Lege 325/2006 sunt principalele probleme cu care ne confruntăm.

3. RADET Constanța a făcut eforturi în ultimii ani pentru eficientizarea tehnică și financiară a alimentării centralizate cu energie termică a orașului (sistemul SCADA în rețeaua RADET, proiectele pilot privind distribuția pe orizontală, îmbunătățirea colectării sumelor datorate de consumatori). Puteți detalia aceste măsuri? În ce măsură pot aceste inițiative să atragă din nou consumatorii deconectați de la sistem?

Într-adevăr, RADET Constanța a reușit să implementeze sistemul SCADA și să înlocuiască întreg parcul de pompe clasice cu echipamente de pompare cu turație variabilă, dotate cu pump drive (regulator de turație), iar rezultatul a condus la scăderea spectaculoasă a:

 • consumului de energie electrică,
 • necesarului de forță de muncă (mai puțini operatori de punct termic),
 • pierderilor masice datorate avariilor, deoarece sistemul de senzori generează alarme la scăderea presiunii, iar intervenția se face astfel în timp optim,
 • creșterea calității serviciilor oferite întrucât realizarea parametrilor se face prin comanda senzorilor de temperatură-presiune și a giruetelor de vânt care în ansamblu optimizează necesarul de căldură furnizată cu evoluția temperaturilor exterioare și viteza vântului.

Distribuția pe orizontală reduce substanțial consumul și factura și permite consumatorului să aleagă între centrala proprie și termoficare

Pentru a veni în întâmpinarea dorinței consumatorilor de a beneficia de servicii care să-i asigure un grad din ce în ce mai ridicat de confort, pe care să-l poată gestiona prin control direct asupra costurilor, RADET Constanța, în concordanță cu prevederile Capitolului V – contorizare, facturare, costuri de acces din Legea 121/2014, promovează în rândul asociațiilor de proprietari soluția modificării actualei distribuții pe verticală într-o distribuție pe orizontală cu contorizare individuală la ușa fiecărui apartament, atât pentru căldură cât și pentru apă caldă. Principalele avantaje ale acestei soluții sunt:

 • permite corelarea confortului termic în fiecare apartament cu costul pe care beneficiarul și-l permite,
 • permite recirculația apei calde de consum până la ultimul etaj asigurând temperatura optimă de furnizare instantaneu și non-stop (în prezent apa caldă își pierde temperatura în lipsa consumului, răcindu-se pe instalațiile verticale),
 • permite încheierea de convenții individuale, fapt ce permite furnizorului să uzeze de principiul factura titlu executoriu direct împotriva proprietarilor rău platnici și nu a asociației de proprietari ca în cazul distribuției pe verticală,
 • asigură consumatorilor o independență asupra decizie de pornire/oprire a instalației din apartament,
 • apartamentele dotate cu centrală proprie situate în blocuri cu distribuție pe orizontală, se pot conecta și la sistemul centralizat, beneficiind astfel de următoarele avantaje:

a)       în cazul nefuncționării centralei proprii (defecțiune centrală, lipsă curent electric în bloc, lipsă apă rece în bloc, etc.) consumatorul poate by-pass-a centrala proprie prin închiderea robinetelor montate pe ieșirile din aceasta și apoi deschiderea robinetelor din nișa de contorizare montată la ușă aferentă distribuției pe orizontală,

b)      consumatorul poate să își aleagă varianta optimă din punct de vedere al costurilor având independență totală asupra deciziei de a utiliza energie termică de la RADET sau ce produsă cu sursă proprie,

c)       un apartament care poate accesa oricând două surse de încălzire a acestuia asigură un grad de confort maxim locatarilor,

 • spre deosebire de repartitoarele de costuri, contorizarea consumurilor individuale de energie termică se evidențiază prin avantajele descrise mai sus,

Din experiența RADET Constanța rezultată în urma analizei comparative a consumurilor realizate în trei sezoane reci succesive înainte și după montarea sistemului de distribuție pe orizontală, la blocul MF3 situat pe str. Mircea cel Bătrân din municipiul Constanța am constatat obținerea unor rezultate spectaculoase privind diminuarea consumurilor, prezentate în graficele de mai jos.

Pentru ușurința înțelegerii cum arată instalația de distribuție pe orizontală executată de către RADET ca prestare de serviciu la comanda asociației de proprietari, atașăm o schemă și câteva poze.

MODEL NIȘĂ DE CONTORIZARE INDIVIDUALĂ (se amplasează la intrarea în fiecare apartament conectat)

Observație instalația de distribuție pe orizontală a energiei termice nu poate funcționa simultan cu distribuția pe verticală!

RADET Constanța recomandă celor interesați ca în programul de reabilitare termică al clădirilor să se renunțe la înlocuirea conductelor pe verticală și să se utilizeze distribuția pe orizontală care are suplimentar avantajul că utilizează mai puține conducte într-un condominiu decât distribuția pe verticală. În cadrul distribuției pe verticală apartamentele sunt traversate de perechi de conducte tur-retur, în fiecare condominiu existând minim 10-16 perechi de conducte verticale, iar în cazul distribuției pe orizontală este suficientă o pereche de conducte tur-retur la căldură și o alta pentru apă caldă.

În funcție de arhitectura fiecărui condominiu și de generozitatea spațiilor comune se pot identifica soluții particulare de amplasare a distribuției pe orizontală astfel încât eficiența serviciului și confortul locatarilor să fie optime.

Citește și: Dialoguri “la cald” (I) – Ana Maria Icătoiu. Cum ne încălzim la iarnă?

Distribuie acest articol

14 COMENTARII

 1. „CET Palas nu are suficiente resurse proprii pentru investiții, iar primăria nu le poate face deoarece rețeaua nu-i aparține.”
  Dar daca primaria ar plati datoriile catre CET Palas, oare nu ar deveni resurse pentru CET Palas?
  Si, daca le-ar fi platit la timpul lor, poate nu aveam ce discuta acum…
  Dar s-a incercat fraudarea datoriilor prin trecerea CET in subordinea primariei.
  Ca si in multe alte mari orase, reconditionarea infrastructurii de transport si distributie este o utopie.
  Sunt conducte care trebuiau schimbate de zeci de ani. Daca nu se schimba in intregime, orice reparatie atrage dupa sine alte avarii, pentru ca se mareste presiunea asupra altor puncte si tot asa…
  Ei, si ca sa schimbi toata reteaua de conducte de termoficare, inseamna de fapt sa intorci orasul cu josul in sus; costurile ca costurile, dar blocarea orasului nu ar risca-o nici cel mai sinucigas primar.
  Cand se mai schimba un tronson, caruia ii venise termenul se bloca o strada, doua, un bulevard, injura lumea, o luna, …noua, pana la urma uita. Dar sa desfaci orasul tot o data?
  Parca tot mai rezonabile ar fi niste centrale locale (de exemplu in fostele puncte de transfer).
  Si, acolo poti face si experimente, cu diverse principii noi: pompa de caldura, sol-apa, cu convectie… ce le trece unora si altora prin cap. Poate ca nu este cel mai ieftin asa – cred ca, cel putin in teorie, sistemul care foloseste caldura reziduala a CET poate realiza randament energetic mai bun, dar mai bine lasam conductelea alea sa rugineasca in pamant si sa se dezintegreze fiindca pe toate o data nu le putem innoi; toate au varsta de casare depasita cu mult.

 2. Foarte functional, as avea doar 2 probleme:

  1. centrala de apartament scoate gazele pe geam, la ce distanta se afla geamul vecinului? E ok sa respiram gazele de la vecini? Cat ne costa dupa factura de spital si sanatate a noastra si a copiilor?

  2. Din imagini nu imi dau seama aratati un subsol de bloc, o camera tehnica sau o scara de bloc de locuinte unde traiesc oameni? Nu imi dau seama cum ajunge teava noua de pe scara la caloriferul de la geam pe orizontala in apartament existent.

  • @Ion – referitor la punctul 2.

   Pai e foarte simplu: acele tevi pe care la vedeti pe casa scarii (pozele sunt facute pe casa scarii!!) vor parcurge apartamentul de la un cap la altul, cu spargerile de pereti aferente. Ceva de genul: vrei nu vrei, trebuie sa-ti gauresti toti peretii ca sa treaca teava care sa duca apa calda in calorifere. Si nu e vorba doar de o teava sau doua, ci de patru: tur-retur apa calda si tur-retur incalzire.
   Domnilor Radeti, specificati si lucrul asta cand va prezentati solutia! Pereti sparti, faianta/gresie sparte, tevi prin toata casa, mutat si rearanjat mobila…

   Cat despre facturi mai mici, deoarece clientul isi face cat de cald vrea in casa, permiteti-mi sa va spun ca asta e o minciuna gogonata! Acelasi lucru se poate obtine pe distributia pe verticala daca oamenii si-ar inchide robinetii de la calorifere. Ceea ce nu se intampla, deoarece suntem prea comozi si, daca ne e prea cald deschidem geamurile, iar apoi urlam ca e factura prea mare…

   Singurul avantaj al distributiei pe orizontala este dat doar de posibilitatea debransarii unui rau-platnic. In cazul asta, se poate inchide doar robinetul rau-platnicului, spre deosebire de distributia pe verticala, unde nu se poate inchide vreun robinet doar pe un apartament anume.
   Cu respect, domnilor Radeti.

   PS. Se spune „adresati-va Directorului Tehnic”, nu „adresati-va la Directorul Tehnic”…

   • La fel ca si cu reinoirea retelei de distributie subterane, despre care am comentat mai inainte, transformarea distributiei in blocurile deja construite, de pe verticala pe orizontala, este o utopie.
    Un balamuc imens pe care multi nu-l vor accepta – e nevoie de consens, deci daca nea gigi de la 5 nu vrea, nu se poate. Dar, cati ar suporta asa balamuc?
    Repartitoarele ar trebui sa fie un compromis acceptabil si fezabil, cu conditia sa se explice suficient de clar principiul repartitiei. Nu stiu care sunt reglementarile in ce priveste acest sistem, dar cu siguranta se poate reglementa, tehnic si legal, astfel incat fiecare sa plateasca cota parte corespunzatoare energiei consumate.
    Cat despre rai platnici, ar trebui sa iesim pana la urma din comunism si sa se aplice niste reglementari mai dure. Un contract poate avea clauze care sa forteze atat consumatorul cat si furnizorul – cu garantii de ambele parti. Proprietatea imobiliara nu reprezinta o garantie destul de buna?
    La urma urmei apartamentul proprietate poate sa treaca partial in proprietatea furnizorului de energie daca energia a trecut (masurata si facturata corect) in proprietatea locatarului (ireversibil :-)) cumva trebuie compensata… Sunt convins ca numarul de restanieri ar scadea drastic daca s-ar pune problema unor obligatii ferme.
    Nici RADET nici oricare alt furnizor de servicii nu sunt organizatii caritabile.
    Si ei trebuie sa plateasca salarii unor angajati care au exact aceleasi drepturi ca si noi, loatarii, – suntem platiti daca firma incaseaza…

   • Cel mai simplu este pentru cei care deja si-au gaurit peretii cand si-au pus centrala! Si daca vreti sa va debransati si sa va puneti centrala tot la demolari ajungeti.

    • @Andrei
     Aceia nu sunt vizati in vreun fel in aceasta speta.
     O data ce au suportat costurile debransarii si instalarii unei centrale, avand astfel libertatea deplina asupra deciziei de pornirea a cesteia, nu vor mai putea fi convinsi, in veci, sa intre iar pe sistem centralizat, chiar si daca le explica cineva cat se poate de convingator ca de acum incolo gigacaloria ii va costa chiar si cu 20% mai putin.
     Pentru mine, balamucul cu tevile a fost argument de ajuns sa nu ma debransez, dar dupa acest balamuc sa fi ramas si in regim centralizat… adica si calarit si cu banii luati.
     Nu trebuie pierdut din vedere si pierderea destul de consistenta de spatiu disponibil.
     Da, poate fi o solutie buna pentru blocurile noi, dar nici vorba, pentru cele deja construite.

  • @ion – centrala de apartament scoate gazele pe geam, la ce distanta se afla geamul vecinului? E ok sa respiram gazele de la vecini?

   Nu respiră nimeni gazele de la vecini, nici dacă ar vrea. Și nu-ți aprobă nimeni să instalezi evacuarea de la centrală pe geam. Am locuit în România într-un bloc în care toată lumea avea centrală de apartament, iar evacuările erau una deasupra alteia, în afara oricărui geam. Cred că există și niște norme, la ce distanță minimă de geam poate să se afle evacuarea. Iar arderea nu se realizează cu aer preluat din încăpere, aerul e preluat de-afară. Lucrările la rețeaua de gaz metan nu le face fiecare de capul lui, regulile sunt mult mai stricte decât la instalațiile electrice.

   În multe orașe oamenii au centrale de apartament încă din anii ’90 sau 2000, asta cu respirat gazele de la vecini sunt bucureștenisme ieftine.

 3. In atentia dului ION si a celor interesati :

  Stimate domn,
  pentru mai multe detalii referitoare la proiectul de distributie pe orizontala si contorizare individuala la usa fiecarui apartament, va rugam sa va adresati la Directorul Tehnic -Distributie al RADET Constanta al carui birou se afla in sediul regiei din str. Badea Cartan nr. 14A.

 4. Mi se pare cam in bataie de joc sugestia cu bypass-ul centralei termice de apartament in cazuri extreme.
  A avut cineva curiozitatea sa vada cat de neagra si murdara este apa din sistemul public de termoficare?
  Ia ganditi-va putin. Faci bypass , apa murdara intra in calorifere, revii cu centrala proprie in circuit si mizeria ramasa pe tzevi sau in calorifere iti strica centrala. Si da , atunci chiar iti trebuie agent termic de la Radet.
  Dlor „Radetzi” , chiar pune botul cineva la asa ceva?

 5. Salariul mediu, însurat, cu 1,2 copii și credit cvasipermanent pentru casa/ mașina, nu-și permite luxul gigacaloriei produsă-transportată-furnizata in sistem centralizat nici măcar in situația subvenționării masive a costurilor. Nu de solutii tehnice a dus lipsa lumea. Ceva de ars s-a găsit întotdeauna. De la paie, balega, lemn pana la gaze sau curent curat.
  Când este vorba sa bage mâna in buzunar, salariul mediu devine extrem de reticent când costul căldurii depășește 10% din el. De asta s-au prăbușit sistemele centralizate de încălzire. Cu toate subvențiile și in special după generalizarea utilizării repartitoarelor, sistemele au intrat pe avarie. Consumuri din ce in ce mai mici, pierderi din ce in ce mai mari, întreținere tot mai scumpă. Cheltuieli din ce in ce mai mari, venituri din ce in ce mai mici. Faliment curat. Unii au tăiat coada vertebra cu vertebra; alții au rupt-o dintr-o bucata. Iluzia încălzirii colective nu mai poate fi resuscitată doar cu vorbe frumoase.
  In materie, dreptul de încălzire este similar cu dreptul la fericire. Nu poate fi definit ca un drept colectiv fără a aduce o gravă atingere libertății individuale.

 6. Megasistemele astea centralizate de incalzire sint sortite pieirii . Mai ales daca sint capusate si furate ( cum sint majoritatea ) . Populatia intelege greu ca a fi conectat la asa ceva inseamna sa te lasi furat si sa fii partas la furt .

  Subventiile reprezinta furt . Ca sint pentru incalzire , pentru transport , pentru achizitii , ….

  Sisteme publice centralizate si subventionate = caruselul furturilor .

  Mult mai usor de administrat si mult , mult mai greu de furat sint sistemele de incalzire de cartier ; ba chair de bloc .

  Iar pentru cei care au in cap numai sisteme de incalzire pe baza de gaze naturale am o veste ; exista cel putin 4 modalitati de incalzire . Studiati , intelegeti si nu mai fiti captivii unor imbecili care va spala creierul .

 7. M-am oprit de citit după afirmația „este singura rețea de energie termică în care s-a introdus sistemul SCADA”, CET-ul din Botoșani având acest sistem de cca. 7 ani. Totuși, chiar și acolo, cu rețeaua de transport înlocuită, cu grupuri CHP, cu recircularea apei calde până la intrarea în scară, cu corelarea temperaturii în calorifere în funcție de temperatura exterioară, debranșările continuă.

  • @Lucian – e vorba de controlul asupra încălzirii, omul vrea căldură atunci când consideră el necesar, nu atunci când ”se dă”.

   Anul ăsta e destul de rece la Nottingham, centrala încă funcționa în fiecare seară chiar și în jur de 10 iunie, iar în jur de 25 septembrie, la fel. Nu cred că în vreun oraș din RO ”se dă” căldură în perioadele asta, chiar trebuie ca oameni să-și poată porni și opri centralele când au ei nevoie.

 8. „Solutia” distributiei apei calde pe orizontala nu rezolva PROBLEMA sistemelor centralizate din Romania:
  TRANSPORTUL agentului termic pe distante kilometrice incumba pierderi enorme, de circa 40% la nivelul tarii, si „doar” de 19% in Constanta.
  Asadar se sustine in continuare un sistem care functioneaza din start cu „pierderi planificate” – un concept inventat si aplicat in economia centralizata de dinainte de 1989.

  Aceasta „solutie” implica COSTURI de circa 3000 de lei / apartament (adica 40-50% din costul achizitiei si montarii unei centrale individuale), iar „deranjul” este la fel de mare.

  Cine ar dori sa plateasca asa ceva, ca sa ramana in continuare in sistem centralizat?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Otilia Nutu
Otilia Nutuhttp://expertforum.ro
Ana Otilia Nuţu este analista de politici publice în energie la Expert Forum și este Co-chair al Eastern Partnership Civil Society Forum

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro