sâmbătă, mai 25, 2024

Diavolul în teoriile conspiraționiste din jurul tragediilor de la Colectiv și Astroworld

Petrecute la distanță în timp și spațiu, două accidente care au dus la decesul a zeci de oameni nevinovați au constituit teren fertil pentru teorii conspiraționiste flagrant de asemănătoare. Cercurile religioase și mistice din România, respectiv Statele Unite, au propagat ideea, bazată pe nimic altceva decât prejudecăți și speculații pe baza unor interpretări forțate, că la cele două evenimente muzicale se practica un cult satanic.

Pe data de 5 noiembrie 2021, la circa o săptămână după comemorarea a șase ani de la tragedia din clubul Colectiv din București, în Statele Unite s-a petrecut o nenorocire soldată cu moartea a zece tineri. Relativ slab mediatizat în România, pe fondul crizei sanitare și a celei guvernamentale din țară, macabrul incident s-a produs în Houston (Texas/SUA), pe un teren destinat evenimentelor în aer liber din cadrul complexului NRG Park, și a ținut prim-planul fluxului media de peste Ocean.

În timpul festivalului muzical Astroworld, găzduit în acea seară de vineri pe arena texană, 50.000 de fani asistau la evenimentul principal, concertul lui Travis Scott, când apariția pe scenă a rapperului american a produs frenezie în rândul publicului. Spectatorii din rândurile îndepărtate au căutat să ajungă mai aproape de solist, împingându-i cu forță pe cei din apropierea scenei, astfel că peste 300 de persoane au fost călcate în picioare, necesitând îngrijiri medicale la fața locului. Opt dintre acestea au decedat în acea noapte, iar alte două în zilele care au urmat, din pricina rănilor suferite. Cauza morții era tipică pentru victimele busculadelor: asfixie mecanică prin compresiune toraco-abdominală. Cei zece tineri care și-au pierdut viața aveau vârste cuprinse între 9 și 27 de ani, fapt care a atras atenția și a sensibilizat în mod accentuat opinia publică americană.

Emoția colectivă și revolta provocată de faptul că un astfel de incident s-a întâmplat în țara lor i-au determinat pe unii americani să respingă explicațiile conducătorilor politici, în care nu mai au încredere sau pe care îi consideră vinovați, și să caute răspunsuri alternative. Iar teoriile conspiraționiste exact acest lucru îl oferă celor dispuși să le creadă: explicații alternative, foarte diferite de cele oficiale, dar în același timp ușor de înțeles și ancorate în vechi prejudecăți de ordin religios sau cultural.

Evenimentele publice la care participă mulți oameni sunt ceva obișnuit în Houston, cel mai populat oraș al statului federal Texas. Cu o populație rezidentă de 2,3 milioane de locuitori, este comparabil din punct de vedere demografic cu capitala României. Și la fel ca Bucureștiul, Houston este un oraș care a crescut absorbind forță de muncă de la toate nivelurile de pregătire, astfel că profilul socio-profesional al locuitorilor săi este foarte eterogen: de la lucrători agricoli veniți la oraș pentru slujbe modest plătite până la elita tehnologică a SUA, care lucrează la centrul de comandă al misiunilor spațiale NASA.

Grație dezvoltării Houstonului în ultimele decenii ca hub regional în domeniul tehnologiei digitale, o felie semnificativă din populația orașului este relativ tânără și puțin religioasă, în contrast cu tradiția conservatoare a statului Texas. Însă biserica și liderii religioși joacă în continuare un rol formator în cadrul comunităților sau cel puțin părerile clerului sunt considerate relevante, de pildă, de către mass-media.

În cadrul transmisiunilor în direct de la locul tragediei, postul TV american Fox News a difuzat opinia lui Michael Maginot, un reverend local care spunea că scena dotată cu aruncătoare de flăcări pe care cânta Travis Scott „semăna cu porțile Iadului”. La scurt timp, pastorul Greg Locke din Pennsylvania a încărcat pe TikTok un montaj video pe fondul căruia el afirma: „Priviți la ce s-a întâmplat la concertul lui Travis Scott. Dacă vi se pare că a fost un accident, nu sunteți atenți. Dacă vă uitați la aranjamentul scenei, dacă ascultați versurile, aceasta nu a fost o întâmplare în Houston. Acesta a fost 100% un ritual satanic”. Clipul postat de Locke s-a viralizat în rețeaua de socializare atât de populară în rândul adolescenților, adunând rapid peste 100.000 de vizualizări.

În zilele care au urmat tragediei, în toate social media au început să abunde din partea utilizatorilor expresii precum „cult demonic”, „concert satanist” sau „sacrificiu uman adus ca ofrandă Diavolului”, cu privire la cele întâmplate la Astroworld. Persoane care nu cunoșteau multe despre Travis Scott sau despre festival au început să brodeze explicații proprii și să identifice tipare în sprijinul ideii de complicitate cu o forță malefică. Începând cu faptul că rapperul interpreta melodia „Soul Snatcher” (Smulgătorul de suflete) în momentul când primele victime erau strivite mortal în picioare de coparticipanții la concert. Unii au argumentat că versurile anumitor piese muzicale din repertoriul lui Travis Scott fac referință la dogma Illuminati, o societate ocultă care face obiectul multor speculații conspiraționiste, sau că scena avea forma unei cruci inversate.

Alții au arătat cu degetul înspre sloganul festivalului Astroworld – „See you on the other side” (Ne vedem pe partea cealaltă) – care post factum sună sinistru, în condițiile în care zece spectatori au trecut în neființă. S-au adus și „dovezi” din spectrul numerologic, afirmându-se (în mod eronat) că solistul Travis Scott și colegul său de scenă Drake sunt născuți la un interval de 66 de luni și 6 zile. Ori s-au numărat literele din titlul celui mai recent album al artistului, pentru a reliefa un presupus înțeles ascuns al repetiției magice a unei cifre: „Dystopia: 8 litere, 8 morți, 8 flăcări. A fost cu siguranță un ritual”. Autorul concluziei se referea la cei opt spectatori al căror deces a fost pronunțat chiar în seara concertului și la cele opt instalații de producere a efectelor pirotehnice care mărgineau scena.

Teoriile conspiraționiste care făceau trimitere la explicații oculte au fost alimentate și de o coincidență pe plan astrologic: în seara de 5 noiembrie 2021 s-a produs conjuncţia Lunii cu Soarele, cunoscută drept Lună Nouă, fenomen ce are însemnătate în tradiția multor popoare ale lumii. În fapt, Luna Nouă este un eveniment care se petrece în fiecare lună calendaristică, mai exact la fiecare 29,5 zile, iar cei mai mulți oameni contemporani nu-i acordă multă importanță.

A doua zi, Travis Scott a declarat în cadrul unui clip video pe care l-a dat publicității: „Sunt absolut devastat de ceea ce s-a întâmplat aseară. Rugăciunile mele se îndreaptă către familiile și către toți cei impactați”, însă cuvintele sale nu au calmat avântul teoriilor despre conspirația satanistă de la concertul său. În săptămânile care au urmat festivalului Astroworld, rapperul a avut o singură apariție publică, în cadrul unui interviu în care a respins toate acuzațiile de venerare a Diavolului prin muzica lui, afirmând „Sunt un om al lui Dumnezeu”. Cu toate acestea, pe YouTube și pe alte platforme online care găzduiesc conținut creat de utilizatori continuă identificarea „conexiunilor” dintre concertul lui Travis Scott și ritualurile demonice.

Ecourile tragediei de la Astroworld în rețelele de socializare sunt izbitor de asemănătoare cu cele care s-au făcut auzite în spațiul public românesc după incendiul din clubul bucureștean Colectiv, produs pe 30 octombrie 2015. Nu mai puțin de 64 de oameni, în majoritate tineri, și-au pierdut viața în acea seară, unii arși sau asfixiați, alții călcați în picioare de ceilalți participanți la recitalul formației Goodbye To Gravity. Încă de când emoția întregii suflări din țară era la apogeu, din zonele periferice ale societății românești au apărut explicațiile alternative, din partea celor care știu puține, dar au convingeri puternice.

Pe Facebook și în comentariile articolelor online se insinuau comentarii care descriau concertul de heavy metal ca pe o „sărbătoare satanică” sau „procesiune demonică” și care răspândeau interpretarea deviantă că tragedia ar fi fost o pedeapsă binemeritată pentru invocarea Diavolului. Argumentele celor care vehiculau această narațiune care le culpabiliza pe victime pentru sfârșitul înfiorător de care au avut parte indicau elemente precum capul de mort din logoul trupei Goodbye To Gravity, faptul că se petrecea de Halloween (sărbătoare celtică, păgână, condamnată ca „anticreștină” deopotrivă de Vatican și de Patriarhia de Constantinopol) sau titlul melodiei „The Day We Die” (Ziua în care vom muri). Un călugăr de la o mănăstire din județul Vrancea a atins paroxismul lipsei de empatie față de familiile celor decedați și chiar față de cei care pe atunci încă se zbăteau în ghearele morții, predicând credincioșilor că „tinerii au murit slujindu-l pe Satana”. Radicalismul acestor voci a fost augmentat de confuzia între o filmare anterioară, înfățișând un ritual bizar derulat în clubul Colectiv în primăvara acelui an în ajunul Paștelui, și concertul Goodbye To Gravity petrecut șase luni mai târziu.

Întregul ecosistem național de bloguri extremiste și website-uri cu știri false și tendențioase a preluat cu nesaț tema polarizantă a tragediei văzută ca pedeapsă divină pentru așa-zisul cult al Diavolului prin muzica underground ascultată de acei tineri. Este drept că alți preoți de diferite confesiuni creștine și însăși Patriarhia Română au combătut public ideea ineptă conform căreia în clubul Colectiv se practica satanismul, însă numitorul comun al tuturor adepților săi era adeziunea față de fanatismul religios sau misticisul ortodox. Izvorâte din acea zonă ultraconservatoare până la nivel de Ev Mediu, cea în care știința este disprețuită, iar a crede este totuna cu a cunoaște, mesajele acuzatoare la adresa victimelor incendiului expuneau încă o dată riftul între mentalități la nivelul societății românești. În paralel cu teoria pedepsei divine pentru venerarea Satanei, în jurul tragediei de la Colectiv au apărut și circulat teorii conspiraționiste ceva mai „seculare”, instrumentalizate politic, cea mai răspândită fiind aceea că președintele Klaus Iohannis ar fi ordonat serviciilor secrete să pună la cale incendiul pentru a provoca schimbarea cabinetului Ponta și a instala în loc un guvern convenabil.

Diavolul este probabil cel mai nedreptățit personaj din istoria civilizației, întrucât reflexul cultural al multor semeni ai noștri este să-l suspecteze că și-a vârât coada în absolut tot ce se întâmplă rău în lume. Psihologii terapeuți arată că printre cele mai nesănătoase comportamente ale pacienților cu un psihic labil este pasarea sau neasumarea responsabilității pentru propria lor nefericire în viață. Însă aceasta este exact ceea ce facem de secole, suspectând că Necuratul și acei oameni care lucrează în slujba lui ne pun în pericol existența fizică ori pe cea spirituală. Ideea planului concertat al Diavolului, prin intermediul oamenilor care și-au vândut sufletul, de a pune stăpânire pe lume se află în epicentrul gândirii conspiraționiste.

Pentru că unora le este greu să cerceteze obiectiv cauzele fenomenelor din jurul lor sau să înțeleagă faptul că în lume există hazard și variabile pe care ei nu le pot controla, la îndemână le este să creadă în narațiuni supranaturale despre demoni. Teoriile conspiraționiste cu substrat satanic se află într-o vădită recrudescență în ultimii ani, accentuată de pandemia COVID-19, pentru că explică dinamica lumii noastre într-o manieră mai simplă și mai atrăgătoare decât felul anost, dar onest, în care o explică știința. Viziunea complotului diabolic oferă confortul aparent de a pătrunde înțelesul ascuns al lucrurilor, însă iluzia este un narcotic periculos pentru cei care o consumă.

Distribuie acest articol

9 COMENTARII

 1. Mai mult, pentru a vă introduce în subiect vă recomand două lecturi:
  „Legenda marelui inchizitor” – fragment din Frații Karamazov de Dostoievski
  „A Short Story of the Anti-Christ” de Vladimir Solovyov
  Numai bine.

 2. Ma rog insasi Adanc Nelegiurea Sa e de parere ca , desi dotata cu capaciati exceptionale nu poate concura cu fantezia , imaginatia si capacitatea de prostie a speciei umane .. ci doar sa ii culeaga roadele… ba mai sustine ca uneori e ultimul care afla!! (asta e la misto).

  Cred ca se mira de leghatura absconsa descoperita intre „ortodoxismul” izvorat din bezna istioriei si statuile lu Bafomet ridicate in SUA – Detroit, Arkansas – si Colectiv … Da cum ziceam mai sus …

  Insa ce mi se pare ciudata este reactia fata de o presupusa pedeapsa divina … Se pare ca „acuzatii” de Satanism din Romania chiar o iau in serios .. pedeapsa divina!
  Atunci nu ar fi mai simplu sa se lepede de Ahriman si sa se intoarca catre Lumina (Ormuzd ) ?

 3. Ei na!!!!! cum relativizam totul domnule Dumitru si de fapt e tipic omenesc sa faci asa(se pare ca elita comentatorilor de aici si-a luat vacanta asa ca indraznesc eu sa sparg gheata); daca ar fi sa mergem pina la capat iudeo-crestinismul IN ESENTZA E O FORMA PARTICULARA a teorie conspiratiei; si se generelizeaza abuziv mai ales prin modul in care de obicei sint aruncati,asa, talmes-balmes intr-un ghiveci pestrit inclusiv oameni decenti care avind in vedere faptul ca DE FAPT NU prea stim multe despre originile noastre,inclusiv ale universului (dovada cea mai buna e faptul ca au aparut in ultimele decenii destule teorii-s-strings,m-theory care lovesc in ortodoxia cica „de monolit” a Big Bangului, adica in teoria oficiala care explica nasterea universului; cel putin teoria multiversului o sa fie bagata in aceeasi oala cu alte teorii conspirative de catre expertii lui peste prajit ?!) vin si ridica niste probleme,pun niste intrebari, incearca sa ofere niste raspunsuri si sint etichetati in masa ca fiind toti o sleahta de batuti in cap.
  Dar sa nu divaghez; desigur ca nu veti merge atit de departe incit sa afirmati public asta dat fiind ca o armata intreaga de preoti si teologi ar sari ca arsi sa va explice ca nu aveti dreptate;si sa va afuriseasca,evident.

  Cotizati la vreo biserica?!atunci oficial si legal sponsorizati o institutie care promoveaza o forma particulara (dar universal-sic!!-recunoscuta ca..religie) a teoriei conspiratiei.Asta daca lasam dublul standard si relativismul la o parte (adica idioti,marginiti,inculti sint unii bigoti dar daca vine Plesu sau Sever Voinescu sau Ana Blandiana sau alti intelectuali de marca sa ne explice cit de iudeo-crestini sint ei si cit de profund traiesc ei marile mistere ale iudeo-crestinismului atunci tacem si-i ascultam cu frenezie;dublu standard plus ipocrizie)si spunem lucrurilor pe sleau.
  Ar fi multe de zis dar ma grabesc;in primul rind generalizati pripit;in cazul C19 NU toti cei care contesta teoriile oficiale referitoare la Covid si vaccinare sint o gloata de habotnici batuti in cap;cel putin, pe plan oficial diversele teorii oficiale privind originea pandemiei au cam inceput sa se contrazica iar in privinta vaccinului..hmmm cind la nici un an de la debut se promoveaza vaccinarea in masa dat fiind ca in mod normal e nevoie de ani si ani de teste e firesc ca multi oameni sa-si puna niste intrebari;pe de alta parte initial era vorba de vaccinare voluntara, nu obligatorie, acum se pare ca urmeaza sa fie obligatorie….(vaccinat fiind).
  La Multi Ani!!!!!

 4. O nouă conspirație de rit Tik-tok & YouTube face valuri: Imperiul roman NU a existat !! (Search: Roman empire didn’t exist/Roman empire never existed). A fost inventat de călugării iezuiți spanioli/Inchizitia spaniolă. Totul! Nu exista documente „primare”, etc. Dovezile materiale sunt fake sau nu au proveniență romană ci greacă……
  In curând o să-i capaciteze și pe dacologii/dacopatii apucați de pe la noi și aiurea. Încă un pas și vor afirma triumfător (la așezarea „dacă” de prin Buzău): vedeți!!! Ce v-am spus noi?!!? Toate sunt creatiile noastre ale dacilor pe veci aici stăpâni, națiunea matcă, etc, etc.
  Multă lume bizară.
  Rețelele sociale au dat bârfei, pălăvrăgelii, ignoranței crase și prostiei recunoaștere planetară. Până la urmă vom vota dreptul la prostie ca drept fundamental.

  • Nimic nou sub soare, istorie alternativa exista probabil de cand lumea. O ciorba reincalzita.
   https://en.wikipedia.org/wiki/New_chronology_(Fomenko)

   Stiinta alternativa si teoriile conspirationiste au fost mereu o sursa exploatata de populisti. Pe marginea pandemiei de ex. au rasarit si noii experti in virologie (gen Sosoaca;) ca ciupercile dupa ploaie. Asa cum observam insa, masele /marea majoritate nu cad in plasa lor… tot cu ajutorul internetului si a retelelor sociale, teoriile conspirationistilor sunt pretutindeni cu usurinta demontate. In opinea mea, internetul /accesul la informatii /la biblioteca lumii /din birou, din parc sau din sufragerie /se numara printre cele mai importante descoperiri ale civilizatiei.

   • @Florix
    Da, inventia numita Internet este una dintre cele mai mari ale civilizatiei. Dar sa stiti ca aceasta „civilizatie” creatoare de astfel de minuni este negata furtunos, este pusa la index ptr.ABSOLUT orice de catre cei care nu au realizat decat rituri, ritualuri, organizari societale f.avansate dar la nivel tribal, etc. Dar asta e o alta discutie.

    La noi este totusi o majoritate cazuta in conspirationita de FB, tik-tok, etc. Dovada este rata teribil de mica a vaccinarii.
    Spre mirarea mea chiar si aici pe contributors.ro bantuie o seama de loviti de teorii ale conspiratiei low-level.
    „Conspiratiile” astea rizibile nu sunt demontate cu usurinta. Deloc.
    Ptr.a le demonta trebuie ca publicul sa aiba o oarecare educatie si (mai ales) interes ptr.a asculta/vedea demonstratia falsitatii respectivei teorii. Am intalnit flat-earthers sau chem-trails-lers f.convinsi. Flat-earthers o tineau cu NASA care ascunde adevaru’. Credeti ca a avut vreo relevanta ca am spus ca Eratosthenes, pe la 250 B.C. !!!, a descoperit ca Pamantul e rotund, a calculat circumferinta si inclinarea axei?!? No way!!!

    Totusi, totusi, din cand in cand apar dovezi concrete si indubitabile ale unor teorii al conspiratiei reale. Culmea e ca acelea nu au mare priza. Exemple: WMD in Irak si demonstratia fake de la ONU, revelatiile teribile ale lui Snowden….. Ambele de-o gravitate maxima.

 5. Cand eram la prima tinerete umblam si eu prin spelunci gen Club A, Fabrica, Expirat, Laptaria lui Enache… Am fost si in Kulturhaus (asta era o spelunca pentru alt gen de public, dar am fost acolo la o aniversare). Sau ma imbulzeam pe la concerte metal pe la Sala Sporturilor sau Arenele Romane… Sau ma uitam la decapitari pe Ogrish.

  Nu stiu ce este satanism si ce nu… pentru ca avem tendinta sa folosim prea usor niste termeni prea grei pe care poate ar trebui sa ii definim mai intai si sa ii punem in context.
  Dar acum ca sunt adult si parinte doi, cred ca o sa imi invat copiii sa aiba mai mult discernamant decat am avut eu in privinta „entertainment”-ului si locului sau in viata omului. Nu zic ca o sa le interzic sa frecventeze astfel de locuri dar sper sa ii invat sa isi pazeasca fundul si capul de pericole de tot felul…

  (Uneori ma gandesc ca daca tragedia din colectiv se intampla cu numai 4-5 ani mai devreme aproape sigur eram una dintre victime.)

 6. corectie: in incendiul de la Colectiv au murit in acea seara 27 tineri, restul de 37 decedand ulterior, din cauza traumelor fizice, la care putem adauga inca unul decedat din cauza traumelor psihice (sinucidere)

 7. Completare: au murit uciși de flăcările lungi de 6 metri ( atât era din tavan până la oameni), flăcări produse de 5 cm burete fonoizolant. (lemnul de pe tavan rămânând la locul său)
  Amin!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mihai Dumitru
Mihai Dumitruhttp://contributors
Absolvent al Facultatii de Comunicare Socialã si Relatii Publice din cadrul Scolii Nationale de Stiinte Politice si Administrative (SNSPA), Bucuresti (2004), masterand în Comunicare Politicã la SNSPA (2014). Ziarist de presă scrisă la Cotidianul și Evenimentul Zilei, precum și la revistele auto ProMotor și BBC TopGear Romania, redactor la secția în limba română a Eurosport și consilier de Public Relations al Federatiei Române de Automobilism Sportiv. Pe parcursul anului electoral 2014, colaborator al Politic Blueprint, ca speechwriter în comunicare politică. Din 2020 este doctorand în științele comunicării, studiind teoriile conspiraționiste în contextul fenomenului de dezinformare

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Cumpara cartea de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro