miercuri, martie 22, 2023

Die Hard Dragnea şi „un fleac, m-au ciuruit”… (Actualizat)

Circul din care nu aţi înţeles nimic este de fapt o lupta de putere în interiorul PSD. Nu e o lupta statică, cum zice lumea Dragnea vs. Tudose, ci e ceva dinamic. Folosindu-se de resursele statului- că nu degeaba vorbim de fonduri de dezvoltare locală(Shhaideh), fonduri UE (Plumb) şi fonduri pentru drumuri (Cuc- Ministerul Transporturilor) – se decide în mod dinamic viitorul guvernării. Adică mai pe şleau, „bibicul” care numeşte miniştrii este cel care va tăia şi va spânzura. Adica va decide unde merg fondurile pentru dezvoltare locală  la baronul x sau la baronul y, unde merg fondurile UE şi unde merg fondurile pentru drumuri. Degeaba eşti ditamai baronul dacă ţi se taie robinetul de la fonduri UE, fonduri de dezvoltare şi fonduri de drumuri judeţene unde prietenii din companiile agreate sifonează jumătate şi îţi mai dau şi ţie de o campanie, de o măslină, de o atenţie. Sau că să îţi mai cumperi ce se poate, de la Picasso-uri dosite în pereţi la un lac plin cu  ştiuci…Adică şi în 2017 funcţionează principiul că cine are pâinea şi cuţitul bugetar în mâna încep  să îşi facă prieteni şi să păstorească reţele, e la fel că în anii ’90.

Deocamdată, este adevărat că Tudose şi-a impus decizia în privinţa doamnelor, care au zburat precum nişte rândunele, însă meciul nu este încă jucat. Abia când se vor anunţă înlocuitorii şi –  atenţie!- când vor fi confirmaţi de la Cotroceni este meciul jucat.Pe de altă parte, puterea în interiorul PSD pare a fi aproape de paritate între Dragnea şi Tudose, însă numirile vor tranşa în care parte bate vântul. Dacă Tudose reuşeşte să îşi impună măcar doi oameni din trei, meciul este pierdut de tot pentru Dragnea, care oricum are o putere din ce în ce mai mică în PSD. Apoi, chiar dacă să spunem Tudose pierde majoritatea numirilor, meciul tot nu e jucat. Iohannis nu îşi poate permite să fie simplu spectator în acest meci, că lumea va spune că nu contează şi doar trăncăneşte de pe margine, ori mai nou are interesul de a se auzi. Ca atare, ar putea respinge cel puţin o propunere din cele trei, că dacă le respinge pe toate cartoful încins şi gurile de tun din televiziuni se vor regăsi pe acoperişul de la Palatul Cotroceni  ori acum fixarea acestora este pe Sediul din Kisselef şi pe Palatul Victoria.

Atenţie, însă. Aşa cum am spus mai demult, puterea absolută demonstrată de „dl preşedinte” Dragnea la demolarea Guvernului Grindeanu nu se va mai repeta vreodată, a fost maximul de putere. Dragnea este pe toboganul care se va sfârşi cu o căzătură finală – cea în care nu va mai fi nici şef de partid şi probabil nu va mai fi nici în libertate. Prima dată, explicaţia pentru decăderea din şefia partidului, PSD-ul, aşa cum bine ne-a spus cândva Alin Teodorescu, îşi devorează mereu conducătorii, erau cât pe ce să îşi devoreze şi fondatorul partidului. Când nu mai are ce oferi celor care l-au pus în frunte, se vor găsi rapid facţiuni dizidente care îşi vor găsi un nou tătuc în postura şefului de la Palatul Victoria, cel cu multe manete şi butoane. Dragnea va rămâne din ce în ce mai izolat, dar va fi „săpat” treptat, nu dintr-o dată. După ce au picat sau s-au cărat adjuncţii în care avea încredere nemijlocită (Sevil Shhaideh şi, atenţie, şi Mihai Busuioc trimis la Curtea de Conturi în locul lui Văcăroiu), Palatul Victoria este un loc aproape complet eliberat de trupele pretoriene apropiate de Dragnea, iar aparatul premierului, serviciile şi funcţionărimea vor nimici rapid ultimele rămăşiţe, nu am niciun dubiu. Monitorul Oficial va mai rămâne din nou deschis, de această dată pentru nişte revocaridin eşalonul doi şi trei, asta urmează, mereu se propagă în jos lupta ascuţită de la vârf. Doamna Shhaideh nu va mai stă în capot şi şlapi de casă până în crucea noapţii în minister să împartă banii cui trebuie. Cei care vin vor avea mai puţină îndemânare administrativă indiferent ce tabăra reprezintă.

Tudose mai are o pârghie pe care nu înţeleg de ce nu o foloseşte, schimbarea secretarilor de stat, a şefilor de agenţii şi a tuturor funcţionarilor şi consilierilor de stat care stau fix în mâna lui. Dacă aş fi în situaţia respectivă, aş face un snop de 10-12 schimbări fulger de secretar de stat mai ales în cele trei ministere astfel încât să nu fie pierdut momentul de mică victorie în febra negocierilor de mâine şi de poimâine. Ba mai mult, ar însemna că secretarii de stat noi, loialişti, ar putea intra imediat în pâine. Până ar veni noii miniştri ar mai putea trece un timp, pentru că preşedintele are la dispoziţie câteva zile pentru a studia noile propuneri. Sentimentul de victorie după şedinţa de 8 ore şi ceva ar putea fi amplificat. Nu îmi vorbiţi de principii, în birocraţia românească puterea e mereu personalizată şi exprimată prin numiri. A alege să faci nişte destituiri şi nişte numiri fix în acest moment ar reaminti tuturor în mod util la cine e cu pâinea şi cuţitul .

Dragnea rămâne să explice cum l-au „ciuruit”, cu tot cu consilierii israelieni. L-au „ciuruit” pentru că israelienii nu înţeleg jocul intern de partid, cel mai important joc care, odată scăpat din mâna, poate să aducă pierderea tuturor celorlalte pârghii. De asemenea, nu au avut în vedere vechimea lui Tudose şi capacitatea de a-şi crea noi loialişti, chiar şi unul care de pildă s-a abţinut la votul de învestitură în partid. L-au „ciuruit” pentru că sondajul lui Pieleanu era străveziu de tot, a o năframă în vârf de băţ. L-au „ciuruit” pentru că a dat atacul prea rapid, nu l-a lăsat pe Tudose să se erodeze, dacă mai aştepta puţin şi asaltul era pe fundal de stocuri insuficiente pentru iarnă şi RADET în faliment şi ţara sub nămeţi situaţia era cu totul alta. Şi l-au mai ciuruit pentru că, după episodul Grindeanu, nu şi-a reevaluat forţele, să lucreze mai colegial un pic, şi-a păstrat strict stilul de dictator de Teleorman. E ciuruit şi pentru că procesele îl presează prea tare şi nu mai are răbdare să îşi aleagă momentele mai cu grijă. Şi aşa vine omul de la Brăila şi se alege cu tot – partid, guvern, decizii, marmeladă.

Desigur, nu înseamnă că Dragnea părăseşte scenă politică mâine, însă mai mult de un an nu mai are. Înconjurat din toate părţile, cu loialistii schimbaţi, tocat pe toate părţile – politic, din interiorul partidului, mai nou mediatic, dar având şi problemele juridice – va capitula în faţa inevitabilului, la un moment dat. Tudose însă va fi inteligent să atace pe laterale şi asupra loialiştilor şi nu frontal. Îşi va mari tabăra înainte de atacul final, se va întări sistematic, se va întări treptat, zi de zi, decizie cu decizie, numire cu numire. Deja numărul doi din PSD nu îl mai susţine pe Dragnea după votul de la Curtea de Conturi, ci pe Tudose. Acesta din urmă va deveni noul tătuc, la rândul lui contestat, evident, că roată se întoarce. Însă el este, nedisputat, câştigătorul momentului şi al următorului an. E o veste tristă şi pentru doamna Firea. Praful se ridică asupra scenei finale – preţuri crescute, matrapazlâcuri, afaceri penale, certuri politice… Die Hard Dragnea se îndreaptă spre apus, cu DNA-ul pe urme…

UPDATE 1

Si cine ar putea fi mai potrivit sa se ocupe de dezvoltarea Romaniei decat fostul director al fabricii de conserve din Caracal Paul Stanescu? Desi daca opresti un om pe strada nu are habar, Paul Stanescu este de ani de zile vietuitor in grohotisul retelelor de partid. Iar cand esti baron, iata ce ne informeaza Hotnews – iti „bagi” fratele in Parlament si nevasta….unde o bagi? In Ministerul Educatiei, asta cred ca este din filmul Romania Educata, dvs. ce credeti?

http://www.hotnews.ro/stiri-politic-22052824-cine-este-paul-stanescu-propus-ministru-dezvoltarii-unul-dintre-cei-mai-grei-baroni-psd-bagat-fratele-parlament-sotia-ministerul-educatiei.htm

UPDATE 2

Nici nu am apucat bine sa anunt ca vor fi macelariti secretari de stat ca ei sunt, iata , intr-adevar, macelariti, sau cel putin se pregateste chestiunea. Cel care va matura esalonul trei (care intotdeauna plateste pentru erorile esalonului unu si uneori ale esalonului doi , adica la nivelul ministerial) va fi „tatucul” in noua etapa. Deci probabil ca dl Dragnea, care nu si-a putut impune toti ministrii, vrea sa isi arate intr-un fel, totusi, muschii politici. Vom trai si vom vedea, pentru ca stiloul numirilor si demiterilor este la Mihai Tudose.

http://www.hotnews.ro/stiri-politic-22053573-dragnea-vom-face-intalnire-informala-ministrii-privind-guvernarea-evaluarea-secretarilor-stat-pana-sfarsitul-saptamanii-viitoare-trebuie-prezinte-analiza-serioasa-activitatii-fiecarui-secretar-stat-nu.htm

Distribuie acest articol

46 COMENTARII

 1. Eu cred că aici nu mai e vorba de omul de la Brăila ci de omul din pădurea Băneasa. Caporalul Tudose tocmai a ajuns plotoner și a reușit să-l trimită la pescuit pe Dragnea. A crăpat pesedeul și i-a făcut loc lui Iohannis să mai bage niște pene în fisură, pînă cînd va reuși să plesnească buturuga. Rămîne de văzut dacă nea Klaus va reuși să-și facă ”guvernul lui” în conformitate cu politica de cadre a unității, ce băieți deștepți de prin multinaționale vor fi resuscitați ca să clocească niscai OUG și HG prin care să se mai rezolve unele probleme spinoase legate de blocarea absorbției fondurilor UE (nu trebuie să ne atingem de ele fiindcă sîntem hoți),transfer pricing sau redevențe și ce facilități fiscale vor fi băgate în viteza întîi ca să putem intra și noi în viteza a doua sau a treia, lîngă frații bulgari. Nu mai avem timp de pierdut, s-a furat haotic, fiecare dă țepe de capul lui, Dragnea a scăpat partidul din mînă și trebuie să vină cineva care să organizeze și să armonizeze treaba cu furatul și cu UE repede, pînă cînd nu vine criza și încep toți să-și facă de cap dînd vina pe ea.

  • Vedeti vreun reprezentant al guvernului lui, vreun ministru actual care sa poata fi banuit ca ar fi tehnocrat sub acoperire?!?

 2. Excelenta prezentare din exterior si in acelasi timp savuroasa si „personalizata” a junglei politice din PSD si a bucatariei de partid cu mentiunea ca profilul protagonistilor este in mod inevitabil unul facut „in orb” adica numai pe ceea ce razbate in mass-media oficiala si din actiunile acestora ( decizii, comportamente publice , gesturi,etc.).
  Pe de alta parte, aceasta prezentare sufera in mod inevitabil de o rationalizare a comportamentelor protagonistilor care in realitate urmaresc intotdeauna alte scopuri decat cele declarate oficial ( celebrul decalaj intre vorbe si fapte din comunism s-a prelungit in forme ultrafinate dupa 1990).
  Ceea ce se intampla in interiorul junglei politice este de neinteles pentru un european educat si civilizat dar si pentru orice om moral si normal de la noi ( celebrele stenograme scapate in presa intreg in patologie filmele cu gansteri) . Altfel spus, componentii junglei politice doar mimeaza rationalitatea si de ochii lumii pentru ca in realitate au o agenda ascunsa , iar cea mai buna dovada este modul in care cocheteaza cu zona penala.
  In acest sens, cu adevarat inspaimantator este faptul ca statul de drept si adeptii sai au inceput de fapt sa fie concurat …de statul penal si reprezentantii lui atunci cand Parlament nu numai ca au ajuns oameni cu condamnari penale , dar s-a incercat chiar legitimarea furtului din bani publici. Ceea ce nu vrea sa observe societatea civila si ca atare nu are motive sa reactioneze, este resetarea totala a sistemului de valori sociale , culturale si morale si inlocuirea lui cu altceva ( un fel de „hora a unirii” in care , in acordurile imnului national , sa joace democratic si penalii si cetatenii onesti ) care in final ar dori sa legitimeze exact ceea ce legea, morala si traditia incrimineaza in prezent.
  In esenta , problema nu este ( sau probabil ca in curand n-o sa mai fie) Dragnea , care in acesta interpretare joaca rolul unui tantar , ci sistemul care l-a generat si oricand poate scoate altul din palarie , deci cum spune un proverb sarbesc , nu trebuie impuscati tantarii ( nici nu este democratic, nu ?! ) , ci trebuie secata mlastina. Se ofera cineva ?

  • Excelenta contributie, insa am un raspuns….”Cand te lupti toata ziua cu aligatori poate fi dificil sa iti amintesti ca ai intrat acolo sa drenezi mlastina „:) Este din regulile lui Rumsfeld de guvernare.

   • <blockquoteCeea ce nu vrea sa observe societatea civila si ca atare nu are motive sa reactioneze, este resetarea totala a sistemului de valori sociale , culturale si morale si inlocuirea lui cu altceva ( un fel de “hora a unirii” in care , in acordurile imnului national , sa joace democratic si penalii si cetatenii onesti ) care in final ar dori sa legitimeze exact ceea ce legea, morala si traditia incrimineaza in prezent
    Ca sa poata face asta societatea civila ar fi de preferat sa aiba o educatie corecta. Din pacate NU are. Si nici nu va avea cata vreme ridica statui prin toate santurile si scorburile celui care a legiferat sclavagismul doar pt c-ar fi avut pohte personale. Pe care „dreptcredinciosii” le considera „enteres-national”. Oricum… in aceste zile este la coada la „sfintele” moaste.

   • Ceea ce nu vrea sa observe societatea civila si ca atare nu are motive sa reactioneze, este resetarea totala a sistemului de valori sociale , culturale si morale si inlocuirea lui cu altceva ( un fel de “hora a unirii” in care , in acordurile imnului national , sa joace democratic si penalii si cetatenii onesti ) care in final ar dori sa legitimeze exact ceea ce legea, morala si traditia incrimineaza in prezent

    Ca sa poata face asta societatea civila ar fi de preferat sa aiba o educatie corecta. Din pacate NU are. Si nici nu va avea cata vreme ridica statui prin toate santurile si scorburile celui care a legiferat sclavagismul doar pt c-ar fi avut pohte personale. Pe care „dreptcredinciosii” le considera „enteres-national”. Oricum… in aceste zile este la coada la „sfintele” moaste.

   • Multumesc pentru apreciere, insa am si eu o remarca . Dupa cum cred ca ati remarcat deja , invitatia retorica si amara din final are un caracter general :) si nu se refera deloc la autorul articolului ( personal detest „argumentum ad hominem” , chiar am schitat o grila de evaluare a acestui comportament social primitiv ) .
    In ceea ce ma priveste ( si cred ca nu sunt singurul ), sunt extrem de dezamagit, nu atat de „opozitia” politica , cat de apatia generala a societatii civile si a reprezentantior ei care mi se par mult mai toxice si mai periculoase in prezent ( o simpla comparatie cu activitatea lor din anii `90 este mai mult decat elocventa ) pentru evolutia societatii romanesti , decat o clasa politica formata in cea mai mare parte si in mod vizibil ( si din interiorul tarii , si din afara ei ) din pradatori sociali.
    Daca facem un experiment ideal si trecem mental toti reprezentantii clasei politice de la noi pe „ignor ” blocandu-i ca pe Facebook si ramanem la butoane numai cu societatea civila si reprezentantii ei , abia atunci realizam cu adevarat degradarea cumplita a societatii romanesti si dimensiunea catastrofei in care am ajuns( sanatate ?! educatie ?! cultura ?!… etc. ) si care nu este numai opera „pradatorilor sociali „.

    • Bine, dar cand sunteti dezamagit trebuie sa aveti in vedere exodul masiv din Romania, acei 2.000.000 care au plecat, cred ca scria undeva ca suntrem a doua sau a treia tara dupa Siria, unde e razboi civil. Deci aveti si acest lucru in vedere, pe anumite subiecte in care „batranii” / „oamenii din Piata Universitatii” se retrag nici nu avem ce sa punem in loc. De pilda, ref. la istoria comunismului sau istoria crestin democratiei sau…..

     • Am in vedere pentru ca Romania este intradevar pe locul II in lume dupa Siria in topul migratiei (http://www.businessmagazin.ro/actualitate/romania-pe-locul-doi-in-lume-in-topul-tarilor-cu-cea-mai-mare-migratie-a-populatiei-doar-siria-ne-depaseste-15749809 ) dar nu pentru ca a fost in razboi cu un inamic exterior , ci pentru modul in care a fost condusa, devastata si jefuita de o minoritate din interior care a beneficiat in egala masura de impunitate penala si omnipotenta financiara . Pe cale de consecinta Romania are “cinstea “ de a fi incheietorul de pluton din Europa intr-un clasament al tarilor conform indicelui economiei si al societatii digitale (https://ec.europa.eu/digital-single-market/en/scoreboard/romania ) pentru ca a fost mentinuta in mod deliberat in aceasta stare de subdezvoltare sociala in care a devenit un adevarat penitenciar social in care s-a schimbat doar garda si ștafetele si din care scapa doar cine poate.
      Acesta este de fapt cel mai crunt diagnostic pentru clasa politica din Romania si pentru o tara ajunsa la cheremul ei (https://sergiusimion.blogspot.ro/2017/08/romania-pe-ultimul-loc-in-europa.html ) .
      In sfarsit :

      „ Deci aveti si acest lucru in vedere, pe anumite subiecte in care “batranii” / “oamenii din Piata Universitatii” se retrag nici nu avem ce sa punem in loc. De pilda, ref. la istoria comunismului sau istoria crestin democratiei sau….. “

      Aici suntem absolut de acord , societatea civila a fost vie in anii `90 si devenise un adevarat pericol , de aceea a fost decimata cu orice risc , prin crima si inca din faşă . Chiar daca Romania va rezista ca stat, prin setarile interne ale sistemului societatea (civila) romaneasca este o cauza pierduta pentru urmatorii 40 -50 de ani deoarece aici s-a intamplat exact ca in politica romaneasca unde “lupii tineri” care au aparut sunt mult mai versati si mai rai decat “lupii batrani” carora le-au luat locul. In acest sens Sandra Pralong a avut fair-play-ul sa recunoasca dupa 23 de ani faptul ca “Fundatia pentru o societate deschisa ” din anii `90 a fost construita chiar de la nucleu inclusiv cu fosti securisti (http://www.contributors.ro/cultura/cum-credem-noi-ca-ne-vad-strainii-si-cum-ne-vad-ei-cu-adevarat-o-intalnire-online-cu-sandra-pralong-miercuri-ora-12-00/ ), deci este clar cu ce fel de societate civila s-au procopsit romanii.
      Pe cale de consecinta , in orice varianta am analiza situatia de ansamblu , viitorul nu suna bine pentru cel putin doua generatii daca avem in vedere ca dupa aproape trei decenii justitia, sanatatea, invatamantul, educatia , cultura, sistemul de valori , etc. sunt la pamant, iar marea problema este ce a mai ramas de fapt in picioare.

 3. Parca ar fi bine sa nu ne grăbim să-i cantam prohodul lui Dragnea. Aprecierea legata de gasca de la Voluntari, care a pus mana pe Bucuresti si a „privatizat” PMB, este 100% corecta. Si s-ar putea ca el, tătucul de la Voluntari, sa se prindă ca Tudose e mai periculos decât un Dragnea adus cu picioarele pe pământ.
  In fine, chiar daca Tudose câștiga partida, cui folosește?
  Când a mai apucat sa spună cate ceva cu cuvintele lui pe mine m-a cam îngrozit. Cel puțin in materie de economie.
  Teribil, teribil am ajuns. Spectacolul unui PSD captiv al găștilor, multe infractionale, este cat se poate de ingrijorator. Si asta fara sa ne mai uitam spre PNL…

  • Corect. Ne trebuie mai intai de orice un partid suficient de serios si puternic in opozitie. Care sa nu fie FSN, sau cum il numea CTP aseara, „Partidul”. PNL este exclus din start fiindca nu face opozitie si pentru ca si-a demonstrat fibra putreda de criptocomunisti. Si intre noi fiind vorba, nici nu mai are „suflu”, adicai bani de cand finantatorii gen Cocos, Pinalti, Blaga samd. au fost prinsi. Daca cineva ar trebui sa se planga de DNA, atunci PNL ar trebui sa fie primii :).

   Ne trebuie opozitie, USR si Ciolos, Neamtu si altii mai mici sa se trezeasca, sa se uneasca si sa se bata pe principii, nu sa faca gargara impotriva unuia sau altuia dintre figurile triste ale PSD. Chiar daca acest mod de politica mai putin „spectaculos” nu le va aduce imediat voturi, cred ca e singura varianta de a-i scoate la vot pe cei care n-au facut-o in ultmii ani.. Balacareala si atacurile la persoana, asa cum s-a facut campanie electorala si politica in general oana acum va scoate din ce in ce mai putini votanti.

   PSD e muribund, sistemul lor se macina singur prin taierea investitiilor si jaful pe care nu il pot ascunde la infinit cu promisiuni, au mai fost vremuri cand un tatuc de la ei taia si spanzura in toata tara, dar tot am scapat de ei. Nu mi-e frica ca vor acapara toate institutiile statului, 100.000 de oameni in strada ii fac sa tremure, n-au cum sa uite ce a patit unul de-al lor in 89…

   Insa problema este acum, ca si atunci, la opozitie, care nu a fost niciodata coerenta in Romania si i-a lasat pe comunisti sa o riduclizeze, sa o infiltreze, samd.

   • Interesant punctual dvs. de vedere. Insa ma gandeam chiar sa scriu o „trilogie” de esecuri fulminante pe „tronsonul” pe care il descrieti….URR, apoi miscarea lui Mihail Neamtu, mai nou USR. Poate ar merita o serie de articole distincte….

  • Asa este, sa nu ne bucuram prea repde, caci gaina moarta este inca in cotetul plin de gainat numit Romania si ne va umplede putori inca mult timp de acum incolo.
   Presedintele Johannis se afla acum purtat pe val, dar nu il vad in stare ( este impotriva firii lui ) si actioneze energic ( acceptarea pe noile posturi ministeriale numai a unor oameni cinstiti si competenti, care NU EXISTA in PSD ci pot fi cautati numai in afara acestei cloace , sau fortarea demisiei cabinetului Tudose ) si nici consilieri cu minte si singe in p–a nu are. Asa ca va cauta si el sa gasesaca o solutie de compromis.
   Premierul mai are patru pietre mari de moara de git in Toader , Melescanu si doi prostovani al Invatamint si Sanatate.
   Mai este si idiotul cu staif, pe nume Tariceanua
   Timpul nu mai are rabdare……. cred ca trebuie sa le dorim succes pe moment lui Tudose si Tariceanu , desi stim cu totii ca o solutie radicala ( demisia cabinetului Tudose, desmenarea unui poremier din afara PSD si alegeri anticipate ) se impune

   • Cred ca cititorii ( daca o fi vreunul ) inteleg corect ultima fraza dn comentariu:

    Timpul nu mai are rabdare……. cred ca trebuie sa le dorim succes pe moment lui Tudose si JOHANNIS , desi stim cu totii ca o solutie radicala ( demisia cabinetului Tudose, desmenarea unui poremier din afara PSD si alegeri anticipate ) se impune

   • Mai studiati aritmetica parlamentara. Pe ce majoritate sa se sustina un alt govern? Chiar presupunand un numar de tradatori (desigur in interes national) , aritmetica lucreaza impotriva unui astfel de demers….

    • Aveti dreotate, stimate domn !
     Faceti inainte, Dvs. si toti ” analistii” si ” opozantii ” cu staif’ , aritmetici parlamentare si fandari spectaculoase de floreta verbala, in loc sa apucati taurul de coarne, asa cum s-a facut la alegerea presdedntelui Johannis , la darimarea guvernului Ponta si a Ordonantei 13
     Aferim, sau mai pe romaneste SA VA FIE DE BINE !
     Incercam sa deslusesc o solutie in care si Dl Presedinte si opozantii din parlament sa inteleaga sa se mobilizeze ” constitutiuonal si sa darime guvernarea PSD inainte de trece cei 4 ani, xare ar fi fatali Romaniei

     • Domnule Nicolescu, ca sa o spun mai pe sleau – nu e in interesul nimanui, mai ales al celui pe care il tot pomeniti sa fie alta guvernare inainte de prezidentiale. Cum i-ar sedea campania cu cioburile adunate la el in brate?! Sa fie democratie, zic. Nu imi convine si eu personal nu am fost de acord, dar majoritatea a vrut pesedeaua, sa fie deci cu pesedeaua! Fara numar, fara numar….

      • Aveti o trista dreptate, Dle Orasanu !

       Sa nu renuntam la speranta, traim in lumea in care pastrarea aparentelorde democratie si olkitcial correctness sint mai importante decit viitorul .

       ” Caci de-ar lipsi din inimi speranta de rasplata
       ………………………………………………………………
       Ati mai purta osinda ca vita dela plug ?

       …Cei tari se ingradira CU-AVEREA SI MARIREA IN CERCUL LOR DE LEGI
       PRIN BUNURI CE FURARA, in veci vezi cum conspira „.

       Vedeti totusi vreo sansa ca ” cercul lor de legi ” sa fie stopat de a ingenunchea justita romana in anii care au mai ramas pina la urmatoarele alegeri parlamentare, daca nu are loc o ” scuturatura ” ?

       Va multumesc mult pentru pentru atentia cu care raspundeti comentatorilor , chiar celor obscuri .

      • Comentatorii de pe Contributors nu sunt obscure, mesajele sunt filtrate de administratorii site-ului (eu nu am amestec), iar observatiile sunt foarte bune. Ca raspuns la intrebarea de mai jos, cred ca trebuie citit Cristian Tudor Popescu, mai ales paragraful de final care explica structuristii care se supun unor directive trans-atlantice, nu sunt de acord cu autorul dar e savuroasa explicatia. Citatul din Imparat si Proletar e mai jos, asa l-am gasit eu….

       Pronosticul meu nu e foarte bun, il gasiti aici : http://romanialibera.ro/opinii/comentarii/disolutia-statului-roman—opinie-438318

       Spuneţi-mi ce-i dreptatea? – Cei tari se îngrădiră
       Cu-averea şi mărirea în cercul lor de legi;
       Prin bunuri ce furară, în veci vezi cum conspiră
       Contra celor ce dânşii la lucru-i osândiră
       Şi le subjugă munca vieţii lor întregi.

 4. „L-au “ciuruit” pentru că israelienii nu înţeleg jocul intern de partid…” Da pentru ca este un joc in stilul rusesc, stilul de gherila, un joc cu atacuri pe la spate.
  Ma intreb de ce nu-l demite si pe TT de la Justitie prin operatiuni „chirurgicale” , ca tot este domnul Tudose specialist in aramata.

 5. Parca n-as fi de acord cu asocierea infractorului* dracnea cu o tema de la Hollywood. Nea’ Bruce lupta cu raii si cu apucaturile lor. drac-nea e pe invers. Cel putin in „filmul” de aici.

  Desi apreciez textul si implicit stradania dl. Orasanu de a explica care este de fapt adevarata cauza a „crizei-p*litice” din rss ro, nu pot sa nu observ ca face aceeasi aceeasi greseala pe care au facut-o toti „analistii” la precedenta „criza” Grin(d/z)eanu. Respectiv ca nu semnaleaza aberatia institutionala prin care demisioneaza (s/m)inistrii p$d: demisie-la-partid. De acord ca „i-a pus hai”… pardon, „partidul” dar guvernul (inca) are sediul la palatul Victoria. Nicidecum in fost ambasada a urss. Poate o fi simbolica procedura dar incerc sa semnalez ca asta inseamna de fapt cam ce pret pune pede$ereaua pe institutii si pe „statul” roman.

  Cat despre drac-nea… inca de la premiera mondiala absoluta si de necontestat de daramare a propriului gubern a inceput sa puta. Atribut al descompunerii.
  ____________________
  * a fost deja condamnat

 6. Pe zi ce trece, devine din ce in ce mai evident ca, in Romania, singurul aliat al omului obisnuit si cinstit este Justitia. Chiar si numai pentru ca au declarat razboi Justitiei, domnul Dragnea, domnul Tudorel Toader si alti cativa trebuie sa dispara de la conducerea tarii.
  Desi este suprarealist, grotesc, contraproductiv si departe de interesul national, razboiul rece din PSD are o latura pozitiva, in ochii mei: se intampla in PSD.

  ALDE Tariceanu zicea, zilele trecute, ca nu se poate ca DNA sa dicteze componentza guvernului Romaniei… :) Alo, domnu’ Tariceanu, domnu’ Dragnea!… E simplu, domne’!… Nu trebuie decat sa numiti in guvern oameni nepatati, corecti si integri. Gasiti asa ceva, prin partidele dumneavoastra?…

  Cat despre preacuviosii Firea si Pandele, deocamdata, au protectie divina, ca se roaga oamenii pentru ei. In Targul Iesilor. Pe bani publici, evident. Daca n-ati vazut minireportajul reporter.ro, il puteti vedea aici: https://youtu.be/pY-QJcpJqxU . Cand l-am vazut, „m-am infurnicat tot” (vorba unei pelerine)… :)

  • Daca ne uitam la sondaje, pe primul loc e SMURD-ul , aliatul romanului cules de pe jos din cine stie ce pricina grozava……justitia urca, insa urca mai ales prin parerea mai buna a celor care nu dau cu nasul zi de zi sau nu sunt intr-un process, cum sunt 4 milioane de romani….cei implicate mai de-aproape ar trebui sondati.

   • Excelent reply dle Orasanu.
    Rarefiatii (inca) sustinatori ai ex-prezidelului (actual penzionar-de-lux*) nu au (si nici n-au avut) alt argument in afara „justitiei”. Chipurile (re)fo’mata. Cele cateva „victorii” scremute si chiar ridicole ale „justitiei” behaiste reprezinta de fapt exceptii (de toata jena). In „tara” coana „justitia” aceea (re)fo’mata imparte, la greu, „dreptatea” doar in functie de lungimea bitilor din cont si a apartenentei la o anumita „clasa”. Cleptocratia. Sinonima cu Electocratia.

    ______________________
    * se poate citi nesimtit

   • SMURD nu este perceput ca implicat politic si de aceea are mai putini dusmani. Pun pariu ca, daca domnul Arafat „s-ar trage” vadit catre un partid, SMURD ar mai pierde din popularitate, chiar daca misiunea sa e civica.

    Astazi, Justitia este prezentata (si) ca pilon al binomului, iar cei ce ingurgiteaza pe nemestecate ceea ce li se serveste la diferite canale „de stiri” anti-occidentale nu vad Justitia cu ochi buni.

    Am banuiala ca, fara Parteneriatul Strategic cu SUA, justitia romana ar fi ramas si astazi o anexa a politicului.
    Mi se pare interesant ca multi dintre pensionarii de astazi (care odata tremurau pentru si sufereau alaturi de comisarul Corrado Cattani din „La Piovra” si-l injurau pe Tano Carridi si pe alti mafioti) prefera sa ia partea sistemului mafiot romanesc si sa injure Justitia… Si mai zic unii ca intelepciunea vine cu varsta… :)

    Nu-mi iau parerile din sondaje, pentru ca nu cunosc in detaliu firmele de sondaje si increngaturile de sub ele.

    Cu mare amaraciune, recunosc ca astazi imi pun mai mare speranta in Justitie si in partenerii occidentali ai Romaniei, decat in politicienii romani (fie ei la putere sau in opozitie). Mi se pare foarte trist si demotivant!

    • In cazul Colectiv (si a altor potentiale cazuri) tocmai structura din care face parte smurd-ul este prima vinovata. Abia apoi se aliniaza structurile care au creat conjunctura in care a fost posibila „evolutia” smurd.

 7. „Praful se ridică asupra scenei finale – preţuri crescute, matrapazlâcuri, afaceri penale, certuri politice…” Si pe jos zace Romania, rapusa de tilhari in mai putin de un an. Ca asa vru poporul.

 8. Firea joaca bine, e cu unul cu altul, nimic extrem, hraneste tot partidul prin puzderia de firme sifon, aduna ”obligatii ” ,este candidatul psd la presedentie

 9. Am ajuns sa ne bucuram ca tampitii ca are Dragnea probleme. Toata lumea e fericita ca o incaseaza si ca se duce dracului.

  Dar nu Dragnea este problema noastra. O sa vina altul si mai jegos si mai nenorocit ca el. De asta sa fiti siguri.

  Problema noastra este mult mai adanca. Problema noastra este ca poporul roman genereaza lideri ca Dragnea, Adrian Nastase, Tariceanu, Viorel Lis.

  La o linie de asamblare de automobile daca ai 1% defecte esti terminat. Problema noastra a romanilor este ca „linia de asamblare prin care ne alegem conducatorii” da 100% defecte. Vrem sa scoatem limuzine, dar noua ne iese rahat.

  • Perfect, si cine propuneti sa lucreze la „linia de asamblare” – sa zicem ca vine proiectata gata, desi ma indoiesc, cine s-o asambleze si s-o organizeze? Si, mai ales, cine sa faca celebrul CTC – Conrolul tehnic de calitate? Cine isi asuma? Ala eu, ala eu…..

   • Trebuie sa lucreze cei pe care i-am votat si institutiile statului. Trebuie sa lucreze partidele. Ma asteptam ca lucreaza presedintele, dar nu vad rezultate.

    Daca acestia nu lucreaza, trebuie sa se implice societatea civila, presa.

    Ce incercam sa scriu in mesaj este ca toata lumea se concentreaza pe produsul actual, Dragnea, si crede ca asta este defect. Ar fi fost bine ca numai acest produs sa fi fost defect, dar problema noastra este ca toate produsele liniei noastre de asamblare sunt defecte. Sunt total diferite de ceea ce ne-am dori si de ce avem nevoie.

    In primul rand, cineva trebuie sa realizeze unde este problema. Nu este la produsul unic (Dragnea), este la linia de asamblare. Apoi, cineva trebuie sa analizeze in detaliu linia de asamblare, cu materia prima care intra in ea, calitatea, activitatile care se intampla, etc. Trebuie vazut de ce se defecteaza toate produsele.

    Aceasta este o problema extrem de complexa, care tine poporul roman la coada Europei de sute de ani. Deci, pentru a o rezolva (sau macar analiza) este nevoie de o echipa complexa si competenta. Ar putea fi o echipa sub controlul Presedintiei, a Academiei Romane, a unei universitati, a unei institutii create special cu scopul de a masura decalajele poporului roman fata de alte popoare si de a propune un plan de masuri concret pentru eliminarea decalajelor.

    Dar, imi este teama ca sunt lucruri prea complexe pentru poporul roman. Si ca nu o sa le faca nimeni. Si o sa ne otravim in continuare zi de zi la TV lovind in Dragnea, si apoi in cine va urma dupa Dragnea, si apoi in urmatorul, etc. Si vom trai otravindu-ne zi de zi, fara macar sa intelegem de unde vine problema exact.

    • … problema noastra este ca toate produsele liniei noastre de asamblare sunt defecte. Sunt total diferite de ceea ce ne-am dori si de ce avem nevoie.

     Conform logicii elementare oricare depanator (fie el doar absolvent de scoala profesionala) va intelege ca de fapt „linia-de-asamblare” functioneaza defectuos. Peste aceasta se suprapune calitatea improprie (ca sa fiu elegant) a „materiei-prime”. Amatorismul tehnicienilor care exploateaza linia deja nu mai conteaza.

 10. Toate articolele ‘de opinie’ vizand guvernarea PSD pleaca de la sintagma „cel care are ‘butoanele’ pentru distribuirea banilor face ce vrea, muta banii unde vrea el”. Sa poti emite astfel de ipoteza inseamna ca traim cu adevarat intr-un stat mafiot in care legea nu are nici o insemnatate ( exista un program de guvernare aprobat de parlament la investirea guvernului, exista o lege a bugetului de stat, exista legea raspunderii ministeriale, exista institutii care sunt platite sa vegheze la respectarea legii ). Tot in baza acestei ipoteze, daca la butoane sunt ‘ai nostri’ e foarte bine ca directioneaza banii la noi. De fapt, dupa legerile parlamentare din decembrie 2016 am asistat la lupta fara manusi a celor care au pierdut alegerile pentru rasturnarea rezultatului votului democratic. In afara de acest lucru, intr-o democratie parlamentara reprezentativa menirea celor care au castigat alegerile este aceea de a stabili directiile catre care se distribuie resursele tarii.

  • Domnule Voicu, eu sunt martorul ocular al bugetului national facut pe genunchi (la propriu!) in care se sopteste in urechea unui demnitar ceva si tzusti apar niste cifre cu pixul, adaugari la bugete ale unor institutii „strategice”. Deci ce sa va mai spun, sau sa mint sau sa spun ca n-am vazut?

 11. dupa ce au schingiuit si umilit oameni, sobolanii s au ascuns in cotloane. au simtit frica. apoi si au schimbat blana si au iesit din unghere. regele sobolan ajunsese la virf si puteau fura din nou in liniste si la lumina zilei. au praduit si mai feroce. aveau in minte memoria recenta, putinele zile cind s au temut sa nu fie striviti ca niste sobolani ce erau. acum vor inc o data liniste, stabilitate si reconciliere. hotul, prostul si merituosul incing hora fratiei si a bucuriei. hotul cu portofelul, prostul cu fundul gol, iar restul (care si citi vor mai fi) nici nu mai conteaza.

 12. Oare mai gasim inlocuitori competenti pentru hoardele de politruci pesedisti care au invadat institutiile statului la toate nivelele?! (n-am nimic impotriva sa faca politica).
  Oare mai exista vreo cale de anulare a masurilor dezastruoase luate de pesedisti?! Daca da, care?
  Ma intreb daca mai exista in Romania cineva capabil sa loveasca in electoratul pesedist, macar pentru a-l impiedeca sa mearga la vot?! La urma-urmei, de la iliescu-nastase, la dragnea-tudose, asa-zisa „majoritate” pe care se bazeaza pesedismul e reprezentata de aceiasi 3,5 mil cetateni saraci care traiesc mai mult din recent-blamatul autoconsum care nu produce impozite….
  Se mai gandeste cineva la interzicerea dreptului de a candida pentru o demnitate publica pentru cei dovediti ca fiind penali?!

  • Nehotaratule, este nevoie si de tine. Fa-te ONG-ist, activist, orice , chiar si membru de partid, dar vino in „viata cetatii” , asuma-ti sa contribui. Fara o masa critica adevarul este ca nu se poate face nimic, iar atata vreme cat majoritatea zdrobitoare sustine politic majoritatea actuala, nu se poate face mare lucru in afara de militantism si tintirea cu critici si chiar iesiri in strada pentru lucruri evident nelalocul lor, gen OUG 13, dar mai sunt si altele.

   • Din nou ati relevat o realitate cruda. Acea masa critica despre care pomeniti nu se poate forma fara educatie. Cred ca deja ati inteles ca „invatamantul” din rss ro a produs si inca produce orice altceva.

     • Din pacate dle Orasanu ceea ce spuneti acolo va „salta” extrem de putine vu-metre. Adicatelea (pe sleau) va fi dincolo de autosuficienta „dreptacilor” si/sau a celor-cu-pretentii-c-au -facut-„scoala”-la-stat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Razvan Orasanu
Presedinte al Asociatiei "Tine de Noi", Kokkalis Fellow la Harvard University - John F. Kennedy School of Government (2012), Consultant local pentru Banca Mondiala (2010), director de cabinet al Presedintelui Consililul Concurentei (2009), absolvent al cursului Financial Programming and Policies - Fondul Monetar International (2009), Consilier de Stat al Primului Ministru pe probleme economice (2005 si 2007-2009) si Presedinte AVAS (2006). Absolvent London School of Economics, Joint Vienna Institute si al Cursului Executive Harvard Kokkalis (Atena-2006). Autor a peste 200 de articole in domeniul economic si al politicilor publice - in Ziarul Financiar, Capital, Money Express, Evenimentul Zilei si Contributors.ro

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro