joi, iunie 20, 2024

Dilema OLANDEZA

Una dintre temele care mă preocupa se referă la cât de mult Real Politik este în relaţiile dintre statele Uniunii Europene. Cat este întrajutorare pentru dezvoltare, politici comune, construcţia unei UNIUNI de state durabilă în timp care să ofere umanităţii un model de dezvoltare şi cât este business, afaceri netransparente pe care state mai puternice le fac pe seama celor care vor să intre în club.

Până acum am cumpărat fregate din Marea Britanie, am asfaltat cu companii franţuzeşti şi italiene şi era cât pe ce să modernizăm centrala nucleară de la Cernavodă cu tehnologie mai scumpă, franţuzească (incompatibilă) în loc de tehnologie canadiană, compatibilă, deci mai ieftină. Noroc că ne-am prins la timp ca nu ne vor primi în Schengen. Dar între timp ne securizasem graniţele cu tehnologie nemţească şi franţuzească, un contract gras către EADS cu bani europeni şi de la bugetul naţional.

Ecuația Olandeză este una complicată pentru noi. Olandezii, prin Ministerul lor de Externe au fost unii dintre principalii donatori în pentru România în perioada de preaderare. Programele MATRA ofereau prin intermediul ambasadei lor sume consistente pentru diferite programe de dezvoltare.  Unele ţineau de agenda noastră, altele de agenda lor.

Olanda, unul dintre cele mai liberale şi tolerante state din lume (de la moravuri şi până la economie) s-a schimbat brusc. Doza mare de multiculturalism pe care a luat-o (şi pe care a prescris-o şi altora) i-a întors stomacul pe dos iar Olanda nu mai este aşa cum o ştiam noi, este ea însăşi pe dos.

Politica lor externă (datorită constituţiei) este dictată de Parlament.

Partij voor de Vrijheid (Partidul pentru  Libertate) este un partid nou (din 2005), uşor antisistem, eurosceptic şi care  s-a poziţionat pe locul trei la ultimele alegeri. Discursul anti-imigraţie şi xenofob îi vor asigura şi pe viitor succesul.  Guvernul este format din liberali conservatori şi creştin democraţi dar aceştia formează o coaliţie minoritară iar guvernul lui Rutte poate guverna doar cu sprijinul nou-veniţilor populişti de dreapta, descrişi mai sus. Acesta este prisma prin care trebuie să-i înţelegem pe olandezi.

Partea proastă pentru noi este că olandezii sunt foarte atenţi la problema imigraţiei care este o temă de campanie electorală care aduce sau îndepărtează voturi. Iar partea şi mai proastă este că nici în Olanda (cum nici în Franţa) electoratul nu este suficient de educat pentru a înţelege că neaderarea României şi Bulgariei la Schengen nu  va opri la graniţe hoarde de cerşetori care oricum pot merge unde vor ei doar cu buletinul. Doar că stau, poate, cu 20 de minute mai mult în vamă. Iar politicienii olandezi (şi francezi) nu se obosesc  să explice acest lucru simplu, dimpotrivă menţin şi exploatează confuzia cu privire la libertatea de circulaţie.

Revin la dilema mea de mai sus. Este oare bine (corect? eficient? OK?) ca atunci când raţiunea  nu mai funcţionează să foloseşti şicane din zona Real Politik? Cu alte cuvinte, dacă balanţa comercială a schimburilor cu Olanda este defavorabilă României, după anul 2007 Olanda având net de câştigat din relaţiile comerciale cu noi (inclusiv datorită permeabilităţii mai mari a graniţei din Vest), este OK ca noi să le răspundem cu măsuri de forţă din afara uzanţelor unor state care au multe de împărtăşit? Inclusiv un executiv suprastatal comun, un Parlament European, etc?

E prea mare coincidenţa ca imediat a doua zi după ce ei ne refuză (doar parţial nejustificat) accesul la Schengen ca noi să le oprim în vamă camioanele cu lalele. Cea mai simplă explicaţie este şi cea mai probabilă (acesta este un principiu de epistemologie)  iar în cazul nostru explicaţia este că autorităţile care răspund de măsurile fitosanitare au primit „indicaţii” de la zonele de putere statală care se ocupă de politica externă sau de afacerile europene.

Acestea sunt mai degrabă demonstraţii de forţă, tipice pentru Rusia atunci când se supără pe una din fostele republici satelit şi nu aduc cu consensul şi discuţiile bilaterale specifice unor state cu interese comune.

În Olanda şi în alte ţări occidentale campaniile electorale pentru câştigarea voturilor se bazează pe mesajul că primirea Bulgariei şi a României în UE a fost una din marile erori ale construcţii europene. Măcar au meritul că sunt consecvenţi cu ei înşişi: ni s-au opus şi în 2007, ni se opun şi acum. Acesta este un fapt. Dar este un fapt greu de combătut de pe poziţii şrubede: reforma justiţiei nu a produs efecte serioase la noi, corupţia coexistă cu politica iar performanţa în atragerea fondurilor structurale şi de reducere a decalajelor de civilizaţie (motivul pentru care există fonduri structurale) este nesatisfăcătoare.

O poziţie de forţă a României care crede că-i încurcă pe europenii occidentali (ca atunci când am ameninţat că ne vom opune intrării Croației în UE fără o monitorizare pe justiţie de felul căreia ne-am pricopsit noi) sau de genul că vă oprim exportul la frontiera pe care voi vreţi să o menţineţi, nu va face decât să alimenteze discursul conform căruia aderarea României în 2007 a fost o eroare.

Olandezii beneficiază de pe urma unei Uniuni din care face parte şi România. Dar nu spun lucrul acesta, ei spun că îi şantajăm cu lalele lor.  Ei au problema lor socială şi culturală după doze nesănătoase de multiculturalism şi s-au găsit să ne arate pe noi cu degetul. Oferă iluzia falsă că dacă ne ţin pe noi la respect repară o greşeală europeană. Noi le avem pe ale noastre cu corupţia şi cu lipsa de performanţă.

N-aş avea astfel de dileme dacă poziţiile partenerilor europeni ar fi (1) raţionale şi (2) principiale – fără să impună costuri ascunse.

Distribuie acest articol

66 COMENTARII

 1. De subliniat, ceea ce intra sub forma de flori din Olanda ajunge in economia subterana intr-un procent mai mare sau mai mic. Nu e pozitie putiniana sa arati pisica unui partener ce uita ca beneficiile trebuie sa fie reciproce. E o magarie sa tii Romania si Bulgaria in afara acordului de libera circulatie cand permeabilitatea granitelor este vizibila in Grecia, Spania si Italia.
  E o porcarie sa pui un stat sa rupa sute de milioane pentru introducerea tehnologiei necesare sa ii dai o foaie de parcurs si apoi sa schimbi regula jocului pentru voturile populiste de acasa.
  La fel cum e o porcarie sa ceri Romaniei sa ii protejeze si sa nu ii discrimineze pe tigani si in acelasi timp sa le-o tragi pirandelor in cel mai neomenos mod cu putinta. Romania sa integreze minoritati sarace, dar tu stat european le tragi un sut in cur cand ii prinzi pe strada.
  Intorcandu-ma la Olanda, principial, problemele semnalate si de ei si de francezi sau germani sunt reale. Dar daca lucrurile scartie, de ce companiile lor nu au nici o greata sa foloseasca acesta piata corupta?
  Realitatea asa cum o percep eu este sitetizata doar intr-un cuvant, populism. Cu usoare nuante de ipocrizie.

  • Bun articol,insa ramin la convingerea ca romania procedeaza corect.Dupa ce ne-au spoliat de mai toate bogatiile tarii var sa ne si umileasca.?Pe acesti nesimtiti trebuie sa-i punem la respect cu toate consecintele de rigoare.Daca si acum ne vom comporta ca lasii atunci ne meritam soarta.Romania trebuie sa inteleaga ca nu trebuie sa se lase terfelita de un parlament intern xenofob si extremist.,

  • un articol bazat pe o ipoteza (plauzibila?)!!! Daca inspectia fito-sanitara descopera bacteria in cauza, CADE toata argumentarea. Discutam daca trebuei sa fim mai putin toleranti cu importurile olandeze? De ce??? Intoleranta trebuie sa fie numai unilaterala? Franta, acum cativa ani, a limitat controlul vamal la unele produse intr-un singur oras. Nu a blocat intrarea produselor ci a obligat toate camioanele sa mearga al Grenoble si SA STEA LA COADA (zile!). Nu au avut ce sa le faca! Nu putem si noi pt.flori???

 2. Apreciez analiza, in general, mai putin insa certitudinea cu care autorul leaga decizia in cazul lalelelor de o presupusa interventie politica. Poate ca o nuantare ar fi fost mai potrivita, in sensul ca cele doua actiuni par legate sau ca cineva ar putea stabili o legatura intre cele doua chestiuni. Inainte de a afirma categoric ca exista o legatura directa, poate ca ar trebui sa vedem mai multe date tehnice, de la institutiile responsabile pe linie de controale fito-sanitare.

  Cu siguranta, calendarul celor 2 actiuni se sincronizeaza, dar de aici si pana la a lega posibila prezenta a unei bacterii de chestiuni politice, este ceva cale.

  UE are reguli, egale pentru toate statele membre; fiecare poate uza de ele in limita legalitatii, si Olanda si noi. Unde este inconvenientul?

  Cat despre real politik, Romania eate al 7-lea stat membru al UE, dupa numarul de voturi. Aceasta coordonata nu ar trebui ignorata sau tratata cu usurinta. Recunosc ca nu ma numar printre aceia care se simt complexati in UE sau simt ca intrarea nostra in acest club a fost vreo favoare. Uitandu-ma peste structura relatiilor noastre comerciale, mi se pare ca a fost mai degraba un calcul, cu implicatii directe asupra buzunaruluo meu si al dvs deopotriva. Nu ma simt deloc vinovat sa uzez de drepturile mele, garantate de lege, cat timp pentru aceste drepturi platesc in fiecare zi.

  Asta nu vrea sa spuna ca nu avem si noi pasi de facut, in varii domenii, dar nu vad legatura intre una si alta!

 3. Sincer eu sunt plictsit ca vestul sa ne arate cu degetul, iar noi sa ne aratam singuri. Eu nu fur si nu cersesc. Politica Olandei ma afecteaza.
  Daca au probleme cu cersetorii sa rezolve problema cersetorilor.
  Eurostat spune ca cea mai corupta tara din UE este Italia. Romania nu se afla nici pe o ruta majora de emigratie, ca grecia de ex, nici pe cine stie ce cale comerciala.
  Motivele ridicate de Olanda sunt stupide. Contrabanda de aici ca valoare mai mult ca sigur este sub cifra lor.
  Oricum succese la victimizare sau autoflagelare.

  • Problema este ca acei cersetori sunt romani (nu toti, la cei la care ne referim acum). Nu este treaba Olandei sa se ocupe de ei, NOI trebuie sa ne ocupam de ei. Dar noi nu o facem si asteptam ca altii sa rezolve problema. Si altii nu au nici un motiv, ii parasuteaza inapoi in tara si cauta sa ne tina la distanta. Privind la rece cam au dreptate. Romanii ar trebui in primul rand sa isi faca singuri curatenie in ograda apoi sa aiba pretentii. Este adevarat ca toti au problemele lor dar romanii sunt campioni. Din pacate.

   • Dacă vreți integrare europeană, fiecare localitate, regiune sau stat se ocupă de CETĂȚENII EUROPENI, chiar și țigani, aflați acolo, indiferent unde s-au născut, și ce „cetățenie națională” au. Dacă sunt probleme la granița de Est U.E, în a România, pot veni ireproșabilii funcționari olandezi să le rezolve.

    Dacă nu vreți integrare europeană, atunci se blindează toți în spatele frontierelor statelor lor. O voce calificată spunea că pe acea ultimă cale, Europa va ajunge o regiune săracă a globului, în maximum 25 de ani.

   • „Problema este ca acei cersetori sunt romani (nu toti, la cei la care ne referim acum). Nu este treaba Olandei sa se ocupe de ei, NOI trebuie sa ne ocupam de ei. ”
    GRESITI! Daca Olanda are o problema, aceea e cu FENOMENUL DE CERSETORIE , NU cu NATIONALITATEA infractorilor. Nu poti pretinde Romaniei ca sa rezolve o problema de legislatie si actiune a Olandei. E ca si cum eu, daca as comite o infractiune in Franta(spre exemplu), Romania e obligata sa faca cercetarile de rigoare, sa ma aresteze, sa ma judece si sa ma trimita la inchisoare, in locul autoritatilor Franceze. Practic am inlatura notiunea de suveranitate statala. In mod similar Olanda ne acuza de coruptie, dar nu intervine in Romania pentru a reduce coruptia, acest fenomen fiind strict o problema a Romaniei.

    • De ce ar trebui sa vina Olanda in Romania si sa rezolve problema coruptiei? Nu este asta o problema interna? Trebuie sa vine altii sa ne spele si sa ne curete de mizerie?

     • Cred ca exemplul era mai degraba de ce NU vine Olanda sa ne rezolve problemele, de orice fel ar fi ele: pentru ca nu se poate baga in treburile interne ale Romaniei, ci doar poate sanctiona, fie ca o face in conformitate cu niste reguli, fie ca nu.

    • Daca cersetoria are loc in Romania, e problema romanilor. Daca are loc in Franta sau Olanda, atunci e problema francezilor si a olandezilor. Mereu trebuie rezolvata problema acolo unde are loc. Iar daca domniile lor ne pot ajuta sa schimbam mentalitati si cultura noilor generatii, ii rog sa ne ajute, e singurul lucru pe care il pot face.
     Trimitand infractori si cersetorii in Romania [ca romanii se pricep mai bine la corectii], nu se rezolva nimic, ci doar se intretine o pepiniera viguroasa.

 4. Fiecare club are regulile lui. Clubul Schengen ne-a impus sa indeplinim anumite reguli pentru a fi acceptati. Daca ei nu respecta propriile lor reguli (nemaivorbind de principiul conform caruia regulile nu se schimba pe parcursul jocului) si `dau la gioale`, mi se pare corect sa jucam la fel. Generalizind, articolul lui Tom Gallager din RL de astazi (atlantism…) zice multe apropos de sprijinul UE.

  • Pai nu este chiar asa. Cand ne-au primit in UE am promis ca rezolvam problema coruptiei si a justitiei. Realitatea arata ca am mintit cu nerusinare. Acum ei sufla si in iaurt. Nu au incredere. Este normal sa schimbe regulile jocului. Poate romanii ar trebui sa demonstreze ca sunt in stare sa isi faca putin curatenie in propria ograda apoi sa ridice capul. Deocamdata noi demonstram ca avem doar pretentii.

 5. Capul taiat sabia nu-l taie. Sa nu cumva sa-i suparam pe olandezi, ca ei infuriati pe societatea multiculturala si toleranta (parca asa se laudau acum cativa ani) pe care insisi si-au creat-o, sunt ocupati acum un pic cu xenofobia si se racoresc pe noi si pe bulgari, desi imigrantii nostri impreuna nu reprezinta mare lucrul in cei 20% etnici neolandezi din Olanda. Pot incerca, ca si dumneavoastra, sa ii inteleg pe olandezi dar nu pot sa accept ca asa suparati cum sunt ei s-au decis sa se racoreasca pe noi. Mi-ar fi placut sa cred ca se opun aderarii la Schengen pentru ca vor cu adevarat ca in Romania ca fie mai putina coruptie… dar eu sunt mai idealist. Tarile astea stiu sa se planga ca au aderat la UE tari din estul Europei pe cand avantajele economice, cum a fi libera circulatie a marfurilor, le iau ca pe un lucru firesc si care li se cuvine. Nu e nici firesc si nici nu li se cuvine… lucrurile astea sunt posibile datorita UE.
  Atitudinea Romaniei mi se pare OK. Nu este cumva voie sa se faca astfel de verificari? Inteleg ca deja cateva tiruri au fost oprite, dintr-unele s-a confiscat marfa, altele cand au auzit de control s-au intors de la vama… deci si firmele olandeze beneficiaza si produc in acelasi timp coruptie. Ar trebui sa se bucure ca uite combatem coruptia. Oricum vad ca in Europa anumite lucruri se schimba dupa cum bate vantul in politica interna a anumitor tari, chiar si atunci cand lucrurile alea pareau batute in cuie… ma refer la conditiile de aderare la Schengen fixate de UE (adica si de Olanda) si confirmate ca indeplinite tot de UE. Concluzia fireasca fiind… nu aderati la Schengen.

 6. Personal gasesc deranjant si jignitor faptul ca trebuie sa stau la coada in aeroport in timp ce alti cetateni UE trec linistiti pe langa mine. Atat timp cat contribuim la bugetul UE la fel ca si toti ceilalti trebuie sa avem aceleasi drepturi.
  Problemele lor cu multiculturalismul nu ne privesc si nu avem nici un fel de obligatie sa ii intelegem. Cine a vrut sa aiba servi care sa spele toaletele si sa faca curat in case pentru salarii de mizerie se pot spala cu ei pe cap. Cand imigrantii le sustineau economia nu mai erau o problema.
  Cat despre coruptia din Romania, nu cred sa ii fi deranjat pe colegii de uniune cand primeau contracte supraevaluate sau cumparau Petrom, Romtelecom si toate celelalte pe sume derizorii.
  As aplauda o atitudine mult mai dura a Romaniei pe modelul Poloniei care a castigat mult respect pe plan diplomatic. Chiar si o amenintare cu iesirea din Uniune. Stiu ca pare o nebunie dar mi se pare momentul potrivit pentru a pune putina presiune. Cat timp nu beneficiem de libera circulatie sau moneda unica desi de platit platim mai mult decat primim si sustiem birocratia criminala a uniunii nu vad ce avantaje avem. Pentru taxe vamale zero nu e nevoie sa fim membri UE. Avem mereu impresia ca suntem o povara dar acum se vede pentru cine vrea sa vada cum statele din est, desi mai sarace sunt stabile economic si mai ales social. Sa ramana ei cu grecii si portughezii

 7. Uniunea Europeana mai are mult pana sa se maturizeze si sa inteleaga ca ar trebui sa fie ceva mai mult decat o suma de state. E anormal sa schimbi regulile in timpul jocului doar de dragul intereselor marunte (cateva voturi in plus de la un electorat care nu vrea sa inteleaga ca aderarea sau neaderarea noastra oricum nu le rezolva problemele; si daca le-ar rezolva tot incorect ar fi – vezi regulile stabilite de comun acord).
  Pe de alta parte, dupa cum bine observati, Olanda a avut mai degraba de castigat dupa intrarea noastra in UE. Nu se poate sa fie bine doar pentru unii. Chiar m-as bucura daca acesta ar fi un raspuns la problema integrarii noastre in spatiul de libera circulatie. Pentru ca, in fata partidelor extremiste, logica si diplomatia nu conteaza.
  Paralela cu Rusia nu isi are rostul. Noi nu suntem Rusia. Aceasta ar putea fi doar un mod mai putin finut de a le bate obrazul.

 8. adica daca tot acuza ca exista coruptie in Romania, poate le putem arata ca putem sa starpim mafia florilor … Ca ei castigau de pe urma acesteia indirect pana acum este doar o coincidenta.

 9. Domnule Ciucu,

  Ca sa va citez :

  ….” este OK ca noi să le răspundem cu măsuri de forţă din afara uzanţelor unor state care au multe de împărtăşit?”…

  Cumva in uzantele astea intra schimbarea regulilor jocului IN TIMPUL jocului…ba chiar poate mai rau …retroactiv, dupa ce jocul s-a terminat ?!!!!! (Vezi modul cum s-a pus problema aderarii la Shengen contra regulilor stabilite…)

  Multumesc !

 10. In curand romanii o sa descopere ca spatiul Schengen nu functioneaza neaparat in avantajul cetatenilor obisnuiti, deci si al nostru in eventualitatea ca am accede acolo, ci al infractorilor, al traficantilor de persoane, al imigrantilor cu pofta de inavutire rapida, al politicienilor lipsiti de scrupule ce cauta noi bazine electorale in afara granitelor si importa masiv electorat ‘needucat’ din Africa. Asta pentru ca granitele deschise in interiorul Europei functioneaza ca garant al libertatii de miscare doar daca sint extrem de rigide catre exterior, si nu este cazul in Uniunea actuala macinata de conflicte interne si invazii de necontrolat de catre statele mai mici, cu bugete de aparare si securitate reduse tocmai datorita inconstientei cu care de decenii politicienii au minimalizat efectele negative ale imigrationismului. Ca atare, sa vii sa sustii ca un Partid orientat impotriva imigratiei externe [si nu in special impotriva celei de sorginte romaneasca] este vinovatul principal pentru vetoul olandez impotriva primirii in clubul deloc select schengen este oarecum deplasat, mai ales ca nu aveti nicio sursa scrisa care sa demonstreze alegatia dumneavoastra. De unde stiti cum au votat celelalte partide? De unde stiti ca Partidul Libertatii a fost initiatorul acestei politici sau ca ar fi conditionat sustinerea guvernului olandez de un asemene vot? nu cumva acest partid este tapul ispasitor al presei de pretutindeni? si cum de puteti aprecia ca aceasta blocare este impotriva intereselor Romaniei? nu cumva sintem mai degraba ajutati prin aceasta intarziere? am putea face fata noi, cu justitia si politia noastra precare, unui val imigrationist de proportii ce ar urma intrarii in schengen? ca ai nostri s’au repezit aiurea sa pedepseasca Olanda demonstreaza ca populismul este in alta parte, nu la nationalisti sau la eurosceptici, ci la intregristi, inclusiv la cei bastinasi, din moment ce domniile lor traiesc cu senzatia ca aceasta mascarada anti-lalele ar ajuta in vreun fel natiunea sau imaginea falsa de dreapta patriotica a partidului de guvernamant ce se chinuie in continuare sa ne vare in cazanul cu pulbere european, fara sa se gandeasca o clipa la potentialele consecinte negative ale acestui unionism desantat. In realitate, aceasta amanare a accesului in schengen nu afecteaza in niciun fel nici cetatenii Romaniei nici economia, insa bazdacul fals patriotard si rabufnirea puerila a ANAFului ar putea determina tensiuni in relatiile comerciale cu partenerii olandezi, ca, deh, asta stie statul nostru sa faca cel mai bine: sa puna bete’n roate nenorocitilor de capitalisti.

  • Nu dau vina exclusiv pe Partidul pentru Libertate. Acesta este un efect mai mult decat este o cauza a xenonfobiei ce se manifesta in ultimii ani in societatea olandeza. Din cate stiu nici restul partidelor nu-si pot permite sa nu tina pasul cu populismul xenofob al Partij voor de Vrijheid.

   Cred ca am fost singurul care a publicat in 2010 si 2011 doua studii independente pe tema aderarii Romaniei la Schengen. (pot fi gasite pe site-ul http://www.crpe.ro) Atunci cand eram pe teren si culegeam date discutam informal (atat in institutiile din tara cat si in institutii euroepene) despre culisele politice din diferitele state care ni se opuneau. Banuiam ca pozitiile ce erau exprimate de diferiti oficiali si functionari romani erau fundamentate pe o buna cunoastere si culegere de informatii, activitate normala de informare desfasurata de orice ambasada.

   In ceea ce-l priveste pe premierul Rutte, el singur a lasat de inteles in diferite interventii publice ca se afla intr-o pozitie inconfortabila vizavi de Uniunea Europena, pozitie in care este pus de sustinerea de care are nevoie in Parlament.

   • Iarasi sariti calul, domnule Ciucu. Din punctul dumneavoastra de vedere o conceptie mai rigida in ceea ce priveste granitele si politica imigrationista denota populism si xenofobie. Pai vad ca partidul de guvernamant e populist din moment ce ia decizii de genul asta, cu priza la masele infierbantate; asisjderea ai nostri. de xenofobie ce sa mai vorbesc, poate doar sa relev ca xenofilia poate dauna mai mult sanatatii pe termen lung.

 11. Parerea mea? Bine le-am facut! Tine cineva minte cum se statea (inainte de aderare la UE) la vama la intrarea in Austria? No sa vada si ei cum e la vama.

  Asa o sa isi faca timp cineva sa le explice si la aia ce inseamna de fapt Shengen si ca nu are nici o legatura cu tiganii de care le e asa frica.

  Iar la faza cu coruptia si problemele din justitie… scrie undeva ca trebuiau rezolvate pentru Shengen? Nope. Daca erau necesare pt UE, sa ne scoata din UE. Daca nu.. sa ne lase cu politica ieftina.

 12. „electoratul nu este suficient de educat pentru a înţelege că neaderarea României şi Bulgariei la Schengen nu va opri la graniţe hoarde de cerşetori care oricum pot merge unde vor ei doar cu buletinul.”
  …sunt foarte multi tigani care nici macar nu au buletin.
  Pe langa asta, vamesii romani pot fi foarte usor corupti, pentru cateva sute de euro, sa lase in UE pe oricine.
  Ii inteleg pe olandezi, dar n-au fost corecti, toate statele sunt din UE sunt constiente de acest risc, dar e un risc care trebuie asumat.

  • Apropo de educatia electoratului, mi-ar placea sa vad un articol despre cat de needucat este electoratul olandez si cel francez in comparatie cu electoratul nostru. Sunt tare curios daca si la ei votul rural e diferit fata de cel din mediul urban asa cum s-a intamplat de atatea ori pe la noi. Cat despre cersetori, am stat un an in Olanda, nu am vazut nici un cercesor roman ci doar vreo 2 bulgari lautari pe care olandezii chiar ii placeau desi cantau sub orice critica. Plus ca cersetorii de rand (cei cu povesti) nu ar avea nici o sansa sa invete catusi de putin olandeza.

 13. Intreg veacul XIX Benelux-ul, după secole de convieţuire, consumase energii uriaşe spre a se separa. Chiar astăzi, la aproape două sute de ani de la fondare, flamanzii şi valonii sînt gata să-şi sfîşîie minuscula ţară. Păi asta-i civilizaţie ? Pînă şi turcitele, fanariotele, primitivele principate române, despărţite de la naştere, se uniseră cu of şi vai, în ciuda tuturor potrivnicilor. Ce-i împiedica pe „calmii” olandezo-belgiano-luxemburghezi să fie un singur stat, jumătate cît România Mică, dar mult mai puternic prin bogăţie şi densitatea populaţiei ? În mod sigur armata germană a anului 1914 s-ar fi gîndit mai adînc înainte de a trece peste ei decît în cazul Belgiei singure.

  De ce nu am crede că blocul nordic, împreună cu Ţările de Jos, ar fi salvat pacea prin simpla lor existenţă ?

  Istoria contrafactuală nu poate fi niciodată SOLUŢIA; totuşi, nu avem cum exonera de responsabilităţi pe NIMENI. Cei ce dau astăzi lecţii de democraţie, multiculturalism şi toleranţă ar trebui (măcar) să se gîndească cu ce argumente pledează la tribunalul istoriei. Cît de uşor este să te lauzi cu lalele, conferinţe de pace şi diguri ingenioase atunci cînd nu te-a călcat nici măcar o copită de cazac. Întreaga lume a plîns pe umărul Belgiei şi Olandei în momentul în care hoardele lui Hitler le-au ocupat dintr-un strănut fiindcă, din punct de vedere geografic, erau practic zero. Deşi puteau reprezenta ceva mai mult de atît dacă ar fi fost TOLERANŢI… cu vecinii. La final au trebuit să-şi dea viaţa şi sîngele nepoţii suedezilor, norvegienilor, danezilor, olandezilor etc. care trecuseră Atlanticul exact ca să nu mai audă de meschinele rîci europene. Plus urmaşii sclavilor negri, ai pieilor-roşii, ai spaniolilor şi altor naţionalităţi mai „prăpădite” din melting pot –ul american, care nu aveau absolut nici o vină.

  • In primul rand vreau sa va multumesc pentru ca publicati sub numele dumneavostra adevarat. Apreciez cititorii si comentatorii care-si asuma ce publica.

   In randurile urmatoare nu pot fi de acord cu ideea ca Olanda nu este o tara civilizata. Datoram mult culturii olandeze pe plan mondial. Sistemul bancar modern a aparut pentru prima data in Olanda, contributia Olandei la Reforma si la promovarea spiritului tolerant este de necontestat (scoli mai de gandire libera au emigrat si au incoltit aici) iar economia Olandei este una de frunte in UE, chiar daca dimensiunile tarii sunt mici. Cred ca Olanda are locul ei meritat in catalogul civilizatiilor de seama.

 14. „Preşedintele ANAF dezminte faptul că înteţirea controalelor la mărfurile din Ţara Lalelelor ar avea vreo legătură cu opoziţia Olandei la aderarea României la spaţiul Schengen.”
  Subtilitatea ANAF-ului e deja binecunoscuta. Sincer, nu-i plang pe olandezi. Evident ca atunci cand cineva te calca pe coada, primul impuls e sa-l calci si tu daca poti. Nu faptul ca cineva a avut ideea sa se razbune e de condamnat, ci modul in care s-a executat actiunea… Exista metode si metode, insa cu un minister de externe cvasi inexistent, condus de un personaj care a ajuns acolo datorita faptului ca a stiut tabla inmultirii PDL-ului in franceza, nu putem avea pretentii prea mari… Noroc ca e vorba de un licurici mai mic, altfel cumparam lalele second hand, cu credit
  Si apropo de licurici si ce zicea presedintele nostru de ei… Cum s-a descurcat oare in State ? A fost bine ? A fost multumit Licuriciul cel Mare de…? :)

 15. Alo Olanda una dintre cele mai tolerante tari din lume? Aceasta este IMAGINEA care si-au facut-o, reclama , in momentul cand au luat mana ieftina , analfabeta de lucru , in general din tari musulmane. Ei le-au construit tara, si case cu WC unde sa traga apa dupa ce merg la toaleta, acum…nu mai sunt buni, isi arata toleranta :) , in momente de criza toti acesti migranti trebuie pusi dupa multe voci si miscari populare din olanda „imediat pe transport”.
  Poporul Olandez este un popor expansionist, nici urma de toleranta, sa aiba vrea, cu cat mai putin efort, daca se poate sa faca altul pentru el, cand nu se mai poate ala altul sa „se care” chiar daca este in Olanda de 3 generatii.
  Intre timp, mie personal atmosfera generala in Olanda mi se pare ingrijoratoare.
  Cat priveste tiganii si cersetorii si spargatorii romani in Olanda unde sunt aceia caci eu nu ma lovesc de ei nicunde.Te pomenesti ca exact pe mine ma ocolesc! majoritatea muzicantilor stradali sunt mai din sud asa…;) , fuste inca nu am vazut, pacat caci mi-e dor de tiganii nostrii colorati!
  Abia astept sa-i vad in Romania :).
  Si acum! casa mea in olanda a fost sparta , de catre un olandez pur sange, individul fura cupru (sa il vanda) .Intre timp este o intreaga fuga dupa fantome in Olanda (furt de cupru) si in presa ca bau baul, faptasul este intotdeauna un misterios ost european , polonez , roman sau bulgar .Este ca bau-baul, un fel de legenda populara.
  Cand mi-am schimbat geamurile si mi-am pus si eu sticla dubla sa nu inghet de frig in casa , firma OLANDEZA (renumita aici in regiune) a incercat sa ma insele si a taiat geamurile duble HR++ fiindca printr-o greseala de masura le-au primit prea mari din germania , deci au incercat pe fata sa ma insele livrandu-mi un produs DISTRUS.Noroc ca am controlat data de pe geamuri.CORECTI? hahaha.
  Romani treziti-va! Oamenii sunt LA FEL peste tot si natura umana este acceasi.

  Oriunde citesti un comentariu pe forumurile olandeze de stiri te apuca ingrijoarea cand vezi atata necunostiinta, ura, si intoleranta, la adresa tuturor strainilor si a ost europenilor.Mai ales totala necunostinta de cauza, majoritatea olandezilor nici macar nu stiu ca Romania este un UE deja.habar nu au pe ce lume traiesc, stiu doar sa injure, sa ne numeasca un popor de coclari, cersetori, etc, lenesi, redusi, lumea a treia. Se vede din asta propriul nivel de „tara in curs de dezvoltare” eu am ramas absolut surprinsa sa vad atata lipsa de educatie intr-o tara pe care am considerat-o extrem de evoluata (educatie, toleranta).Marea majoritate traiesc si sunt crescuti cu ideea ca sunt mai mult, mai bun, mai superior si altul e mai sarac(si asa trebuie sa ramana) , mai prost mai inferior! Am mai observat o caracteristica, olandezii incearca intotdeauna sa te „prosteasca” sa te insele, trebuie sa fii foarte prevazator si in contactul firesc de zi cu zi cu un olandez sa iei in considerare ca vrea sa te insele.

  Olanda NU este un popor tolerant! si nici olandezii NU sunt toleranti.Si nici peste masura de civilizati sau rafinati, DIN CONTRA.

  • Ceea ce spui despre Olanda este in mare parte adevarat, mi a luat ceva timp sa-i „citesc” dar asa e.
   Cu toate astea, asa cum spunea si autorul articolului, olandezii au fost consecventi in atitudinea lor fata de romania. In al doilea rand, ei nu au probleme cu emigrantii romani – asa cum ai zis, nu vezi cersetori romani decat foarte rar – deci nu cred ca au ei ceva special impotriva noastra. Si in ultimul rand, coruptia pe care ei o acuza in structurile romanesti este reala. Cred deci ca nu e neaparat rau sa primim un impuls ca sa mai facem curatenie- nu uitati scandalul cu vamile. Pai mai erau arestati oamenii aia daca intram in Schengen ? Eu cred ca nu..

   • Mi se pare foarte corect. Daca ne critica din cauza coruptiei s-o starpim si sa terminam cu ea. Si pentru trebuie inceput de undeva sa incepem cu mafia florilor.
    Daca lovesti o fiinta si aia te musca, a doua oara te gandesti bine daca sa mai ridici mana sau nu.

 16. Problema ( dilema) Olandeza este destul de complexa .Din cauza emigratiei non EU/EES SI A PROBLEMELOR CARE AU APARUT DUPA!! se cauta anumite explicatii pentru a atrage voturi. Si cine sa plateasca dacanu ramanii si bulgarii? Nu grecii, ca ei sunt mai europeni , nuactualii cetateni ,, multiculturali,, ai lor caci se pierdvoturi, e mai bine sa plateasca romanii ca ei sunt mai estici .Nu are nici o importanta ca ei cumpara tehnologie vest, ca restructureaza cu costuri interne nu externe, ca sunt educati si calificati. Dar noi suntem obisnuiti sa acceptam. Dar nu chiar totul. POATE AR TREBUI SA AVEM PUTINA RABDARE SI SA VEDEM DIN AFARA ESECUL SOCIETATII MULTICULTURALE. Si atunci vom fi invitati co toate onorurile.

 17. Asa , si in ceea ce priveste cersetorii aia romani atat de discutati in presa romana, eu spun , sa o lasam mai moale, este mai mult fabula decat adevar.
  Pana una alta olandezii cred ca au inventat obiceiul colectei, nu exista zi lasa de la Bunul Dumnezeu sa nu imi sune la usa (sa mai ceara pentru un rinichi, o biserica sau mai stiu eu ce) chiar si la ore imposibile cand omul normal este deja in pat sau si-a culcat copiii.
  Nu afirm ca nu esteo problema criminalitatea si ca nu sunt probleme reale , dar astea trebuie rezolvate altfel.Este foarte umflata legenda asta cu asa zisii cersetori in hoarde si tigani.In general romanii in Olanda sunt oameni muncitori care isi vad de treaba si familie cu demnitate.
  Si chiar si tiganii, care sunt ai nostrii sunt romani de-ai nostrii, romani!
  Romani nu faceti greseala sa va acuzati prea mult de necivilizatie, hoarde, tigani.Fiecare popor ale uscaturile lui, si tiganii sunt romani de-ai nostrii si NU nu sunt in hoarde la cersit in Olanda, va asigur! Este o minciuna mizerabila, pe care multi vad o tin in stand.
  Si chiar daca ar fii, tiganii fac parte din istoria Europei de vreo 1500 de ani daca stiu eu bine, sa se obisnuiasca si Olandezii, Francezii, Englezii cu ideea totusi.

  Este vremea ca romanii , omul de rand, obisnuit , sa invete ca politica este un joc murdar! si sa nu se acuze romanii pe ei insisi peste tot in lume mai mult decat este cazul si pe altul sa il ridice in slavi mai mult decat este cazul.

  Imi cer scuze pentru greselile de tastare si limba,
  Va multumesc ca mi-ati dat ocazia sa ma exprim.

 18. Of, când vor unii să pară ceva mai deștepți decât sunt: ”Cea mai probabilă explicaţie este şi cea mai simplă (acesta este un principiu de logică)” – ei bine, principiul nu e de logică, ci de epistemologie. Și ordinea e inversă: cea mai simplă e și cea mai probabilă. (cele două formule nu sunt neapărat sinonime …)
  Iar dacă vrei neapărat să te dai în stambă cu logica, atunci mai bine spuneai că a vedea în orpirea camioanelo olandeze o reacție la decizia privitoare la Schengen este un (ține-te bine) post hoc ergo propter hoc. Numai că nu-i … cum zici chiar tu. Iar dacă nu-i, e în virtutea unui principiu abductiv ce ține de teoria explicației, nu unui principiu de necesitate logică ce ține de teoria inferenței. Adică de epistemologie, nu de logică.
  Q E.D.

  • Iti multumesc pentru explicatie. Am verificat cele spuse de tine si ai dreptate. Cei 12 ani scursi de cand frecventam cursul de filosofie din facultate mi-au afectat memoria. Nu vroiam să par mai destept, pur si simplu mi s-a parut ca ma ajuta la argumentare principiul cu pricina.

   Iti apreciz contributia si ar fi fost si mai bine primita daca tonul ar fi fost ceva mai putin contondent. Cu toate acestea am modificat conform precizarii tale textul, pentru a-l indrepta.

   Dar deh, ce ne-am face noi astia din cercetarea aplicată fără voi cei din zona fundamentala…

 19. MULTUMIM OLANDA!!!
  ,,In Olanda şi în alte ţări Occidentale campaniile electorale pentru câştigarea voturilor se bazează pe mesajul că primirea Bulgariei şi a României în UE a fost una din marile erori ale construcţii europene. Măcar au meritul că sunt consecvenţi cu ei înşişi: ni s-au opus şi în 2007, ni se opun şi acum. Acesta este un fapt. Dar este un fapt greu de combătut de pe poziţii şrubede: reforma justiţiei nu a produs efecte serioase la noi, corupţia coexistă cu politica iar performanţa în atragerea fondurilor structurale şi de reducere a decalajelor de civilizaţie (motivul pentru care există fonduri structurale) este nesatisfăcătoare.”
  Inainte de intrarea in UE Romania a facut unele proisiuni de combatere a coruptiei si de reforma a justitiei.
  Dupa ce a fost primita s-a ales praful de aceste promisiuni, magistratii continuind sa judece dupa propriile interese si conform intereselor clasei polititice, fara sa tina seama de lege si de probele aflate la dosar.
  Deci refuzul Olandei si a altor state ni se datoreaza si poate astfel ne vor determina sa ne tinem promisiunile!

 20. Povestea a aparut cam peste tot, comentata si rascomentata; ma bucura reactia romanilor de pe forumuri: gata cu capul in pamant! in ciuda campaniilor intensive (interne si externe) de victimizare si subminare a romanilor , ne-am pastrat demnitatea si refuzam sa mai fim tratati ca oameni de categoria a doua. Suntem romani si asta e un motiv de mandrie
  In general, cei care acuza ca reactionam, sunt cei care acuza cand nu reactionam
  Cat priveste patetismul autorului („e corect sa reactionam asa” „asa ar face Rusia” etc etc) au raspuns deja ante vorbitorii mei si au mare dreptate

  • Cred ca ati citit printre randuri. Nu am afirmat nicaieri ca „e corect sa reactionam asa”.

   Bine am face daca am directiona puseurile acestea de demnitate catre mai multa participare publica, sau in zilele in care mergem la vot sau pentru a cere mai mult de la guvernantii si magistratii nostri.

   Iar daca ne suparam ii dam afara din UE. Pe toti! (Cineva mai sus spunea chiar sa-i amenintam cu faptul ca parasim Uniunea)

 21. Importurile de flori, bulbi si semine din Olanda anul trecut au totalizat 700.000 EUR. O mare lovitura data economiei batave daca noi blocam tirurile in vama… Patriotismul nostru efemer ne va dauna foarte mult pe termen lung.
  Se precipita lumea impotriva Olandei ca nu ne accepta in spatiul Schengen, dar uita de problemele noastre clasice. S-a constatat vreo imbunatatire la nivelul Justitiei, coruptiei sau combaterii crimei organizate astfel incat sa fim indreptatiti sa cerem respectarea regulilor jocului pe care noi le incalcam din 2007?
  De altfel la ce altfel sa ne asteptam cand ministrul nostru de interne califica 30000 de politisti intrati in sistem „pe pile”. Si-a luat BAC-ul la 25 de ani, nu vorbeste nici o limba straina dar ne reprezinta cu „succese” la intalnirile JAI. Mi-e scarba!!!

  • draga Ben, sa stii ca ai partial dreptate. ai tu ce ai cu nu stiu cati politisti, sau ca justitia merge prost. ce vrei sa ai in tara asta unde au fost o gramada de facultati particulare, si nepotismul ultrastimulet? tu ca individ ce ai facut? iti raspund tot eu : ai rabdat. poti sa faci unele comparatii cu ce a fost in trecut, dar sa stii ca lucrurile vor evolua intr-o directie, fiind in UE, vor avea directia spre UE pentru ca de asta depindem si noi si altii care sunt aceeasi membri, cu aceleasi drepturi. singura problema este sa ne dezmeticim si sa ne orientam, si sa stim si care ne sunt drepturile, nu numai sa fim considerati dobitocii europei. eu lucrez intr-o multinationala. nu-ti pot descrie ce nivel au indivizi cu care colaborez din spania, germania, suedia, franta, italia, nu mai vorbesc de olanda,nu toti, dar suficient sa-ti dai seama cu cine ai de-a face. olandezii sunt praf, si daca nu esti atent, o iei in barba. sincer nu mi-e rusine ca sunt roman ca traiesc intr-un oras de provincie din romania, ca am o familie normala. sunt mai european decat multi din europa asta.

 22. astea mi se par semne ale inceputului de destramare a uniunii europene. re-apare nationalismul, protectionismul, fiecare incepe sa-si vada de propriul interes. cine stie, daca criza economica o sa se adanceasca in cativa ani o sa avem si un razboi mic.. istoria se poate repeta (criza in ’29-’33 si razboi din ’39) deoarece spiritual populatia nu s-a schimbat, am ramas la fel de inconstienti. constienta colectiva via internet se cam lasa asteptata, a miscat ceva facebooku in zona araba, dar inca sunt pasi minori. oricum interesant cum s-a aprins nationalismul romanesc cu chestia asta – „pe ei, pe ei, pe mama lor” :)) , pana la urma tot o inconstienta reactiva..

 23. Sa nu uitam ca persecutia mediatica a romanilor in Italia, sustinuta de partidele din coalitia lui Berlusconi tot in scopuri electorale, a incetat doar cand cineva le-a adus aminte ca in Romania exista vreo 30000 de „imprese” italiene, care ar putea avea de suferit. Cel mai respectat stat fost comunist este Polonia, care a tratat mereu de la egal la egal cu Occidentul.

 24. sa nu credeti ca in tarile asa zis civilizate precum Olanda, UK, Suedia, Franta, etc. nu exista coruptie. Exista, dar este mai ascunsa. sa fiu eu sanatos cite cazuri au aratat astia aici unde stau eu in Suedia prin presa si la televizor.
  Boicotati produsele olandeze. Eu aici in Suedia promit ca n-o sa mai cumpar nimic ce provine din Olanda. Asa ar trebui sa faca toti romanii si din Romania si din strainatate. Asa cum pe noi ne doare ca am fost respinsi asa sa-i doara si pe ei cind ii respingem noi.

  • Hm, nici nu e nevoie de chemare la boicot. Produsele lor sunt atit de proaste calitativ, ca le ocolesti din instinct.
   Cind ma gindesc la legumele, fructele lor ma apuca spaima. Nordul Germaniei e plin de importurile de la ei. Cele mai ieftine, cele mai proaste. Dar sunt cotele impuse la nivel european si asta e regula. TIR-uri intregi se plimba prin toata Europa, intr-o veselie mare, caci nu poti sa lasi soferii fara servici, nu poti sa lasi producatorii fara export, etc. Un lant, o mataraie de tot risul.

   Din lantul Food, cele mai avantajate sunt conservele. Teoretic se pot plimba chiar luni si ani intregi intre tari membre: sunt cu termen de garantie foarte lunga.

 25. Si ” olandezi” si „tari occidentale” se scriu cu litera mica. Chiar daca ne cade mucul in fata civilizatiei lor, multiculturalismului, liberschimbismului, detiganiintegrismului lor. Englezii or scrie asa da’ aia sunt englezi si folosesc o alta limba pe care noi n-o cunoastem la fel de bine ca ei.

 26. Miscarea „laleaua”este mai mult simbolica, si foarte bine gandita. Deh, avem si noi baietii nostri, doar trebuie pusi la treaba. Din punct de vedere tehnic Romania a „platit” tributul marilor companii europene de securitate si este pregatita sa adere. Mutarea „laleaua” nu este gandita sa blocheze relatia comerciala cu Olanda, ci este un motiv spre a comunica tuturor europenilor efortul, material si uman, depus de tara noastra pentru a atinge standardele impuse. Tema „coruptia”este la moda in Europa, insa trebuie subliniat puternic ca nu este prezenta numai in Romania. Sunt parlamentari francezi, austrieci care au fost prinsi la furat. Agitatia extremista a parlamentarilor olandezi ne favorizeaza pentru ca nu este tolerata de oficialii toti europeni. Daca se gaseste bacteria? Daca sunt si alte tari care opresc transporturile?
  Singurul laborator specializat in astfel de analize se afla la New York….

  • bine zis Pia. e bine sa le aratam ca avem securizate frontierele si ca orice suspiciune nu e trecuta cu vederea. totul pentru binele intregii comunitati europene.

   • Dacă chiar vroiam să le arătăm că sunt securizate frontierele, opream nişte tiruri din Republica Moldova sau din Ucraina, cu destinaţie Olanda. Găseam în portul Constanţa nişte droguri care trebuiau să ajungă în Olanda. Ş.A. M.D.
    Ştiu, ai glumit. Dar mie nu-mi place genul ăsta de abordare: ochi pentru ochi, bulb pentru viză. E politică a la Putin style, şi mie-mi miroase a ordin de la Băsescu. O manevră foarte sincronă cu alte gafe de-ale lui de politică externă, când a confundat asertivitatea cu mitocănia.

 27. Conteaza mai putin din ce motive a ajuns Romania in UE, conteaza ca, dupa 4 ani in care suntem membri cu majoritatea drepturilor egale, parerea arbitrara a unei tari opreste o integrare mai accentuata in structurile europene.
  UE inseamna decizia tuturor statelor membre insa, asa cum stim, a decide presupune obligatia de a-ti motiva pozitia ori Olanda nu are nicio justificare obiectiva de a bloca intrarea Romaniei si Bulgariei in Schengen (intrare care, intre noi fie vorba, pentru cetatean nu inseamna aproape nimic, pentru firmele romanesti destul de mult iar pentru politicieni enorm).

 28. Eu unul sunt de acord cu pozitia Romaniei. Ba chiar mai mult. Intr-o vreme cand Spania decide sa inchida usa in nas muncitorilor romani la fel ca alte multe state chiar nici nu au deschis-o, desi este un principiu fundamental al UE, cred ca Romania trebuie sa constientizeze faptul ca este o piata de 22 de milioane de consumatori si sa se foloseasca de acest statut. Toate statele europene isi protejeaza cetatenii si economia de efectele crizei. De ce Romania nu poate?

 29. Bine scris articolul si comentariile sunt si ele pertinente.
  Eu cred ca la lovituri sub centura trebuie raspuns in acelasi mod. Altfel lupta este inegala.
  Prin urmare, cred ca Romania a procedat bine. Mai mult, imi pare rau ca Romania nu a aplicat principiul reciprocitatii in toate relatiile cu tarile UE. Spre exemplu tarile care cer inca permis de munca pentru romani trebuiau sa primeasca acelasi tratament la noi. Consecinta unei astfel de masuri ar fi una din doua:
  1. ori tarile vizate au prea putin de suferit si prin umare nu le pasa, ceea ce inseamna ca masura nu are nici o consecinta in practica
  2. ori ar simti pe pielea lor ce inseamna restrictiile si deci ar avea de suferit, ceea ce ar fi foarte bine
  In momentul de fata este un compromis imbecil sa fii membru UE, dar nu chiar cu drepturi depline.

 30. Olandezii au dreptatea lor.Romanii au si ei dreptatea lor. Nimeni din Uniunea Europeana nu e curat ca lacrima.Sute de mii de emigramti africani si indieni intra ilegal in Franta si Italia si cu toate astea nimeni nu le penalizeaza, cum ar fi corect.
  In general mi-e rusine ca sint roman cand merg in lume si ma intalnesc cu olandezi sau germani.
  De ce ? Pentru ca stiu ca pe strada lui cerseste un roman, ca in fata primariei din localitatea lui canta un roman si pentru ca lui sau unui vecin de cartier i-a spart casa un roman.
  O lectie importanta mi-a dat-o acum o luna un tataie german in timp ce beam o bere in centru orasului Munchen. Dupa ce m-a intrebat de unde sint si eu am ezitat, tataie a insista si in cele din urma i-am spus „I’m sorry, I’m from Romania”. I-am explicat ca mi-e rusine cu unii din compatrotii mei care cersesc, fura sau comit infractiuni. Mi-a spus „no worries man”. Zice, pe mine m-au facut unii prin Suedia nazist. Pana la urma toti avem pacatele noastre, mai noi sau mai vechi.

 31. Nu stiu cat de bine cunosti Olanda (popor, clasa politica, media) dar se intampla ca eu o cunosc destul de bine si cred ca te inseli intr-o privinta. Olandezii nu sunt nici pe departe asa de needucati incat sa nu stie ca Romania si Bulgaria sunt in UE si cetatenii lor pot calatori unde si cand vor. Nici clasa politica asa de ipocrita incat sa nu spuna populatiei ca, si in afara Schengen, romanii si bulgarii sunt „bineveniti”. In fapt, chiar daca ai dreptate cand vorbesti de o oarecare indigestie culturala, cetateanul lambda olandez este foarte educat. El vorbeste engleza perfect, citeste ziare serioase, este foarte interesat de actualitatea internationala si cunoaste functionarea institutiilor si politicilor europene mai bine decat cetateanul lamda al oricarei alte tari, cu exceptia Luxemburgului (sondaj ce poate fi gasit pe internet).

  Exista doua seturi de probleme reale pe care oficialii olandezi le iau in calcul.

  In primul rand, ei sunt ingrijorati de porozitatea granitelor romanesti (cu problemele privind accesul legal al persoanelor si marfurilor din Moldova, precum si cel ilegal al celro din Ucraina, Rusia, Cecenia etc) si bulgare (cu problemele, mai mici, mai ales datorita porozitatii granitelor grecesti, privind accesul turcilor si albanezilor). Sa fim seriosi, faptul ca granitele sunt echipate cu tehnologie moderna nu inseamna ca nu mai exista coruptie. In Franta, o tigara din cinci este de contrabanda si acest procent creste. Bandele violente de rusi si ceceni sunt mult mai temute decat cele de cersetori si mici pungasi romani. Traficul de carne vie a inflorit pana si in Olanda, unde prostitutia este legala, cu fete provenind din Albania si Turcia (via Bulgaria), dar si din Moldova, Rusia, Ucraina (via Romania), fara statut legal si aflate in situatie de sclavagism fara de pesti.

  A doua problema, rezistenta structurilor romanesti la reforme democratice – si in special situatia Justitiei. Olanda se simte obligata sa ajute, fie investind masiv (programul Matra) fie actionand putinele parghii pe care le mai are la dispozitie dupa aderarea Romaniei (accesul in Schengen). Deja, curatarea (ata cat a fost) a vamilor a fost un rezultat care nu s-ar fi obtinut fara vetoul Olandei si Frantei. Desigur, e mai usor sa curati vamile decat tribunalele, dar stiti ceva? Eu prefer sa petrec 30 de secunde in plus in vami aratand pasaportul si sa stiu ca exista presiuni externe pentru reformarea Romaniei.

  • Multumesc pentru argumentatia clara.

   Nu compar cat de educat este romanul meiu cu olandezul mediu. Diferentele culturale, economice si sociale sunt mostenite istoric si fiecare suntem produsul societatilor noastre. Nu intru in astfel de discutii despre diferite presupuse superioritati.

   Ceea ce spun este ca cetateanul olandez este dezinformat si manipulat de aceia care-i vor votul. Xenofobia este usor de alimentat cu mesaje nationaliste si prin frici imaginare.

   Granita vestica a UE se continua si mai la nord de RO. Ucraina a fost citata ca sursa sau canal de activitatie generatoare de coruprie/probleme in UE de mai multe raporte, inclusiv rapoaret FRONTEX. A pune doar pe seama Romaniei traficul estic nu este corect. Sunt convins ca avem si noi vina noastra si sunt lucruri deja dovedite. De aceea eseul meu se cheama „Dilema OLANDEZA” si nu certitudinea ca olandezii sunt magari. Certitudini vad ca are dl. Pascu in articolul de deasupra.

   Cu ultimul paragraf al comentariului dumneavostra sunt integral de acord.

   • Problema migratiei nu sta in picioare in cazul refuzului aderarii Romaniei in spatiul Schengen.

    Rapoartele Frontex in special Annula Risk Assesment (ARA) in varianta confidentaiala evidenteaza clar faptul ca granitele externe ale Romaniei (terestre, maritime, aeriene) nu sunt mai permisive decat ale altor tari din fostul bloc estic care sunt membre Schengen (Polonia, Ungaria, tarile baltice), chair din contra.

    Ca sa nu mai vorbim de Grecia prin ale carei frontiere cu Turcia au trecut anul trecut peste 80% din numarul toatal de migranti ilegali din UE. Italia are si ea problemele ei cu migrantii africani in general si tunisieni in special. Doar anul acesta peste 50.000 de migranti au acostat in Lampedusa si coasta sudica a Italiei.

    Totul se reducela lipsa de rezultate a Romaniei in lupta impotriva coruptiei si criminalitatii organizate si nereformarea Justitiei.

    Olandezii si Finlandezii ne fac un bine pe termen lung punand presiune asupra autoritatilor romane. Patrioti sau nu trebuie sa recunoastem ca nu suntem cel mai civilizat stat al Europei si nu cred ca poate exista grad de comparatie intre influentele turco-fanarioate pe care le gasim la tot pasul in Romania si spiritul protestant olandez.

  • Adică partidele anti-europene, precum cel din Olanda, vor binele U.E. Ele critică integrarea europeană, vor reînființarea controalelor la granițe, a monedelor naționale, pentru că sunt pro-europene, inclusiv pro-române. Cum s-ar zice, „las-o jos că măcăne”.

 32. De acord cu tine Danon, insa presiunile de care vorbesti nu se fac cu lovituri sub centura. Daca este un proces obiectiv, presiunile trebuie sa se faca exclusiv prin acel proces.

  In ce priveste olandezii, ii cunosc si eu de mai bine de 10 ani si mi se par printre cei mai PUTIN civilizati oameni pe care ii cunosc. Dar asta e alta discutie.

 33. Grava este situatia din Romania si nu ce spun altii despre noi. Noi sintem cei care traim aici, noi suportam consecintele sistemului. Degeaba aratam spre cetatenii si politicienii lor , degeaba oprim tirurile cu lalele …reactiile frizeaza dismaturitate.

 34. Trebuie sa urmam exemplul Poloniei si sa nu ne caciulim in fata lor. Pe principiul capului plecat am ajuns sa tremuram in fata unei tari de marimea unui judet, care are inca pretentii de mare putere coloniala. Si apropo de colonii, Olanda a fost singura ocupanta a unor teritorii de peste mari care a interzis bastinasilor sa invete limba cotropitorului. Ocupatia olandeza asupra teritoriilor straine a fost cea mai dura dintre toate imperiile coloniale. Si noi ne plangem de rusi…

 35. Perfect de acord cu punctul Dv. de vedere.
  Moderatia si circumspectia nu trebuie sa lipseasca din viata noastra cea de toate zilele.

  As mai adauga ca lumea uita un element important: a existat Benelux cu mult inaintea zonei Schengen si asta inseamna ca cel putin in ceea ce priveste comertul fara restrictii vamale unii, alde Olanda, se afla cu mult in fata noastra. Deci, si ca si cazuistica poate simtii zonele unde sunt cam prea tare descoperiti si periculosi pentru UE. Poate sunt si altii la fel de putin pregatiti ca si noi, dar tot in zona Schengen – nu am auzit oamenii nostri ca vina cu exemple, sa documenteze si sa isi sustina punctele de vedere… Pacat, a mai trecut un eveniment…

 36. Cine vorbeste de coruptiune?

  “Presa bulgara scrie ca blocarea aderarii Romaniei si Bulgariei la Schengen ar avea si un substrat personal. Ministrul olandez al Imigratiei, Gerd Leers, care a anuntat ca tara va uza de dreptul la veto, a fost implicat intr-un mare scandal legat de o afacere imobiliara pe litoralul bulgaresc.

  Presa bulgara citeaza ziarul olandez “Dutch News”, care anunta in 2010 ca Leers a fost nevoit sa demisioneze din postul de primar al orasului Maastricht dupa ce mass-media din tara sa a dezvaluit ca el a facut trafic de influenta, informeaza Agerpres preluat de Evenimentul Zilei.

  Mai exact, scandalul a izbucnit dupa ce s-a aflat ca Leers ar fi investit incepand din 2006 intr-o vila din Biala 200.000 euro, cu toate ca aceasta nu era trecuta pe numele lui, cel mai probabil ca sa nu apara intrebari despre originea banilor.

  Lucrarile de constructie au intarziat insa, iar Leers a cerut ajutorul ambasadorului bulgar in Olanda. El ar fi promis sa ofere orasului bulgar o autospeciala de stingere a incendiilor daca problema lui personala se rezolva.

  Alertati, consilierii locali din Maastricht au decis ca Leers a facut trafic de influenta, intrucat el a incercat sa rezolve o chestiune privata, profitand de functia pe care o ocupa. Gerd Leers si-a pierdut functia de primar, iar acest lucru a dat acum nastere la speculatii privind o posibila razbunare personala pe autoritatile bulgare.”

  ziare.com/polit../

 37. Mi-e foarte clar că poziția României de ultimă țară din U.E. (mai la vale decât Bulgaria) va fi ținta tuturor celor care vor să atace Uniunea Europeană de fapt. A te implica în emanciparea României este un lucru, a ataca U.E. prin exemplul ei cel mai rău, este altceva.

  Sper că adepții U.E. din tot largul Europei să facă respectiva distincție.

 38. E foarte usor sa demonstrezi ca altii sunt corupti. De ex. Olanda are un procent mai mare de pensionari de invaliditate decat Romania. Cum olandezii au si o speranta de viata mai mare, rezulta ca sunt cu mult mai corupti decat romanii, acordand un mai mare procent de pensii de invaliditate decat noi. V-a placut? Si totusi esteadevarat. Se pare ca intarile din vest exista domenii in care coruptia este de bon-ton, nu se vede decat daca se fac sapaturi, dar ea exista, la scara mare, chiar si in tarile nordice care, in statisticile internationale apar ca fiind cele mai putin corupte. Din pacate, aceste statistici nu sunt infailibile. Concluzia: coruptia a intrat in genomul tuturor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Ciprian Ciucu
Ciprian Ciucuhttp://www.crpe.ro
Consilier in Consiliul General al Municipiului București / Fost președinte al Consiliului Național de Integritate (2015-2016) / Membru fondator al Centrului Roman de Politici Europene

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro