marți, aprilie 16, 2024

Disecția epocii care apune

Motto: Cei care dansează sunt considerați nebuni de cei care nu aud muzica. (Nietzsche)

Un prieten vechi, unul dintre responsabilii siguranței centralelor nucleare din Franța, îmi tot vorbește de vreo 30 de ani de „signaux faibles” – indiciile mărunte – care, luate separat, nu înseamnă nimic dar, corect aranjate într-un puzzle, dau imaginea de ansamblu clară, despre potențiale catastrofe.

Am încercat să identific “semnalele mărunte” de care vorbea Dl. G și pe care le intuiam instinctiv și să fac o inginerie inversă -disecția unei epoci care apune- demontând în 20 de piese componente acest puzzle care devine mai clar pe zi ce trece. Iată, în toată splendoarea ei, descompunerea societății nesustenabile în care trăiam până ieri și căreia suntem în pericol să-i spunem “adio” începând de mâine:

1) doar salariile din prima ligă de fotbal spaniolă, germană și engleză ajung pentru a plăti 120.000 de cercetători (de 8 ori mai mulți decât are România). Tot mai mulți studenți la “socio-psiho-eco-drept”, dintre care mulți ne vor învăța cum să împachetăm fum, tot mai puțini la științe.

2) De 20 de ani dăm importanță cosmică unor teme marginale. Priviți care au fost temele majore de dezbatere în spațiul nostru în ultimii 20 de ani! Vorbele goale, “comunicarea”, au devenit mai importante decât conținutul.

3) Am ajuns ca în țările UE să ne punem obsesiv întrebarea dacă o căsătorie este, într-adevăr, între un bărbat și o femeie! Și ne scoatem ochii între noi cu chestia asta. Hello, people?

4) Valorizăm ciudații și marginalii, ignorăm adevăratele elite, care prin mintea și brațele lor țin civilizația noastră în spinare de secole. Tinerii noștri habar nu au cine ne sunt laureații Nobel, dar ridică la rang de icoană o chiulangioaică ciudată de 15 ani. Ne aruncăm la gunoi pilonii culturali și băgăm în capul copiilor noștri producțiile minore ale unor bravi, dar irelevanți, oameni de cultură, doar pentru că reprezintă “diversitatea”. Ne renegăm propria istorie (și autoflagelăm) doar pentru că, anumite aspecte din ea ne par ca fiind contrare valorilor noastre de azi.

5) Ne permitem luxul să ridicăm la rang de “opinii”, și să lansăm pe baza lor “dezbateri societale”, elucubrațiile unor dezaxați. Imbecilitățile antivaxerilor sau ale celor care vor să ne constrângă să adoptăm modul lor de viață erbivor, sunt exemple.

6) Lejeritatea cu care ne batem joc de religia care a clădit civilizația noastră și acceptarea -din lene intelectuală și comoditate – a invadării spațiului nostru intim de către religii și obiceiuri care vehiculează teme aruncate la gunoiul istoriei acum vreo 4-500 de ani de Occident.

7) Luptăm, cu arme greșite, pentru ultra-justificată (nu cred că vreun om normal la cap poate susține contrariul în lumea creștină) egalitate între bărbați și femei. Exprimarea firească a masculinității a devenit “toxică”, feminitatea e echivalată cu “depravarea” sau, după caz, “supunerea” față de societatea, nu-i așa, oprimant patriarhală. A ajuta o femeie să care o ladă grea sau a-i deschide ușa, a devenit “o inacceptabilă expresie a sexismului binevoitor”, cum îmi explica deunăzi responsabila cu relațiile dintre bărbați și femei dintr-o mare multinațională. Spokesman a devenit spokesperson, “Ileana doctorița” a devenit “Ileana tractorista” și, iată, – problem solved – am atins, din condei, justificata dorință de egalitate între bărbați și femei în lumea occidentală, uitând că în lumea “altei culturi”, pe care trebuie să o respectam în numele… toleranței, femeile sunt omorâte cu pietre dacă doar se uită la un bărbat. În loc să-i învățăm pe bărbați să ia exemplu de la decența comportamentală net superioară a femeilor, aplaudăm când femeile ating standardele de înaltă vulgaritate vehiculate de vreun ghiolban cu microfon. Vorba poetului: privim, prin gaura cheii/emanciparea femeii.

8 ) Dacă îți iubești țara relaxat și sincer ești un naționalist nefrecventabil, dacă expui evidența și îți place rânduiala firească a lucrurilor ești automat un “reacționar”. Dacă ești mai ghinionist, direct “fascist”!

9) Excelența e suspectă, mediocritatea o virtute.

10) Aroganța față de culturi majore, China, India, Japonia și chiar Turcia, cuplată cu orbirea geostrategică: mulți în Europa privesc cu mai mare neîncredere SUA decât Rusia sau China, îi învățăm zi de zi pe americanii care de 80 de ani protejează libertatea în Europa de Vest și de 40 de ani în întreaga Europa cum să-și aleagă președintele.

11) Nu recunoaștem progresul uriaș făcut din 1990 încoace: ni se pare că a-ți face week-end-urile la Roma, Londra sau Paris e un drept, nu un privilegiu.

13) Îi învățăm pe copiii noștri origami, “dezvoltarea gândirii critice” și alte chestii “cool”, dar uităm să-i învățăm munții, fluviile și capitalele Europei, matematici și gramatica. Pentru că a le învăța nu produce „starea de bine”.

14) Toată lumea cere drepturi, nimeni nu simte că are și obligații.

15) Pedagogia evidenței e din ce în ce mai necesară: tineri, răzgâiați ai democrației și bunăstării, bărboși ca să-și ascundă bărbia dublă la 20 de ani, nespălați și cu joint-ul în colțul gurii sau, ca să fim “gender neutral”, șleampăte exaltate, îți cer revendicatori explicații despre orice chestie firească, gen : “sigur ești femeie dacă ai sâni și bărbat dacă ai penis?” sau “da’ de ce să fie toalete separate pentru bărbați și femei?”

16) Alegem șefi care, dacă nu sunt cretini de-a dreptul, sunt niște indivizi șterși, mâțe plouate în loc de lei stăpâni pe situație. A devenit subiect de admirație când o țară are premier o casieriță de supermarket și subiect de oprobriu public când un lider este un împlinit membru a elitei intelectuale sau profesionale.

17) Căutarea tenace a performanței și excelenței, care a dus la incredibila dezvoltare a societății noastre, s-a transformat în obsesia “echității”, cel mai adesea obținută prin scăderea nivelului celor din top și nu, așa cum ar trebui, ridicarea nivelului celor de jos.

18) Am neglijat armata și disciplina: forțele armate ale țărilor UE sunt ridicol de subțiri, a devenit de neimaginat ca băieții “să-și piardă timpul” cu o minimă pregătire a apărării vieții lor (à propos, de ce doar băieții? te vor întreba ofuscați cei care nu pot face un pas fără… pedagogia evidenței), dar toți sunt campioni la apăsat pe butoanele jocurilor video. Orice investiție în activități ludice e, în ochii injectați ai poporului supraturat, justificată, orice investiție în siguranță sau atitudine prevăzătoare e “risipă”.

19) Cu îndemânare de prestidigitator găsim – și consumăm – pe smartfon divertismentul, dar nu există un reflex social al învățării, grație căruia am folosi fabuloasa autostradă a internetului pentru a merge înspre cunoaștere.

20) Puterea de calcul utilizată pentru științele vieții e de zilioane de ori mai mică decât cea pentru rețele sociale, seriale și pornografie. Resursele asemenea.

Mai sunt multe astfel de mici chestii, tot atâtea aparent nesemnificative paradoxuri sinucigașe, lesne vizibile dacă gândești limpede și extras din agitația eternei căutări a confortului – boala zilelor noastre. Niciunul dintre aceste semne nu are o valoare de diagnostic în sine, și fiecare poate să fie combătut cu o roabă de argumente. Dar toate împreună arată o tendință, tot așa cum moleculele de apă dintr-un torent sunt anodine, dar ansamblul lor este înfricoșător.

Evenimente tragice, precum COVID-ul, agresivitatea criminală a Rusiei, atacul barbar împotriva civililor israelieni, dependența economică și tehnologică tot mai mare față de China, diluarea culturală la noi acasă, sunt catastrofe care încă nu sunt mortale pentru noi ca civilizație, dar sunt îngrijorătoare și, să sperăm, pot funcționa ca elemente de trezire.

Să-i lăsăm în plata Domnului pe exaltații care luptă războaie minore, dar prin isteria lor ocupă spațiul public care ar trebui rezervat deliberărilor serioase, iar noi, cei cărora Natura ne-a oferit darul rațiunii, să ne ocupăm de cele importante și să-i ajutăm pe cei mulți, dar mai puțin norocoși, să ne urmeze. Sperând că pumnii încasați acum sunt suficient de puternici ca să-i trezească pe cei pierduți în vraja cotidianului ludic, dar, pumnii, prea slabi ca să ne doboare.

Pentru că încă mai avem resursele să renaștem, și noi ca români, și noi ca Europă unită. Dar pentru asta mai trebuie să avem și norocul unei generații de lideri adevărați și înțelepciunea de a-i identifica. Iar pentru ambele avem nevoie de un singur lucru: să gândim cu capul nostru. Hai, oameni buni, curaj: poate greșesc eu și realitatea e mult mai roz!

Distribuie acest articol

151 COMENTARII

 1. „Religia care a cladit”… Care religie? Religia care exploateaza oameni in documentarele Recorder? Religia care a aparat Securitatea? Religia care stoarce bani de la bugetele de stat, pentru proiecte faraonice, bazate pe aroganta? Religia care pacaleste pensionari, ca sa le ia ultima suta de lei? Religia care ucide la botez? Religia care dicteaza ca oamenii normali sunt cei care halucineaza fiinte supranaturale? Religia n-a cladit nimic in Romania, e doar o perdea de fum pentru lacomie fara limite. Daca nu ma credeti, intrebati-l pe Marele Alb, Daniel, sau pe turnatorul Mache (Teodosie).

   • hmm… religia crestina si biserica crestina sunt lucruri diferite, ma intreb daca puteau exista una fara cealalta pentru a le putea judeca separat.

    despre religie si civilizatie: …sa nu uitam ca religia a cladit civilizatia cu mare atentie …in peste 1000 de ani de ev intunecat.

    despre meritocratie si educatie: …mi-e greu sa pun in context salariile primei ligi de fotbal spaniole …20 de echipe x 21 jucatori, poate si staff-ul …prea complicat. Prefer o varianta simplificata: Jeff Bezos (si nu numai) castiga (pe merit) pe ora: 7 mil. de dolari; pe luna se apropie se 1 trilion …cati cercetatori inseamna asta? …aveam un prieten care cantarea preturile in sticle de bere dar probabil ca in cercetatori are mai mult sens.

    despre laoriatii Nobel: imi vine in minte Bob Dylan probabil pentru ca se afla pe mediana care imparte excelenta de derizoriu.

    Despre iubirea sincera de tara: …sa fie granitele, limba, religia, conducatorii, oamenii (de calitate) din jur, cultura(impreuna cu incultura) sau poate un anume mod de viata(oare unic noua?), sau poate o speranta ancorata intr-un viitor utopic…

    Despre indiciile marunte: oriunde, oricand ele exista, deobicei si pentru orice, trebuie doar sa le cauti atent.

    p.s. despre Woke-ism …este deja evident ca are picioare de lut care au inceput deja sa se sfarme. Mi-e teama ca dintr-o dorinta similara cu cea care l-a facut pe acesta sa apara sa nu se nasca cu si mai mare inversunare opusul lui in locul unei cai de mijloc echilibrate si necesare.

   • De acord ca religia crestina e in fundatia societatii noastre actuale, dar nu si ca a dus mai departe evolutia planetei.
    Poate doar daca facem un artificiu si spunem ca noi, facuti dupa chipul si asemanarea lui Dumnezeu, cu toate din lumea asta create sa ni se supuna, am exagerat in lacomia noastra, lasati fiind de Creator sa alegem in ce directie mergem, pana am ajuns sa declansam si intretine schimbari climatice cu efect devastator pt ecosistemele de pe planeta asta. Specialistii vorbesc de riscul sa asistam la a 6-a extinctie majora din istoria vietii pe Pamant, viata care insumeaza vreo 3.8 miliarde de ani, daca nu mai mult. Nu stim inca cu ce consecinte pt viata in ansamblul ei.
    Daca avem in final si razboi nuclear … atunci va fi si mai complicat.
    Ce e insa clar e ca viata si planeta oricum vor continua sa existe si sa evolueze in viitor, si dupa consumarea celei de-a 6-extinctii, cu sau fara noi, religia noastra si civilizatia noastra.

   • Desigur că e biserica. Dar și atunci când este criticată biserica cu aceste argumente, criticii sunt învinuiți că ar fi împotriva religiei.

  • Cred că greșim dacă confundăm credința în Dumnezeu cu instituția BOR, care este creată și guvernată de oameni ! ….și nu totdeauna de oameni de calitate !

  • Relax, vorbiti despre religie si dati in biserica. Biserica este o institutie. Religia e crez insotit de practica religioasa, rugaciuni de exemplu. Sau arderea tamaiei sa iasa dracu din noi.

   La fel se poate infiera Stiinta, sa fim mai precisi medicina. Inlocuiti credinta in D-zeu cu credinta in Stiinta, popa cu medicul in halat alb, detinator al tainei, invaluit de misticismul unei ocupatii transformata tot mai mult in promovare de medicamente, si aveti o noua religie bazata pe crezul in stiinta. Practici simple, mersul la clinica, testarea in draci, administrarea regulata de produse tamaduitoare, speranta oarba ca facand toate astea ajungi mai bine, dupa ce ai fost rau. Exista posibilitata ca medicul te poate baga efectiv in groapa, iar pentru asta va primi recunostinta, pentru ca ce face si desface doar el stie, si cea de sus, Stiinta.

   • Sint oameni care vorbesc despre orice lovind in Dumnezeu .

    Promovarea de medicamente e facuta in media . Medicii ,,de famile ” sint in fapt scribalai de retete . Venitul lor ,,per capita ” ii prea multumeste . Ii imbuiba chiar . Ca mai si intra omul in cabinet pentru un serviciu efectiv … ii determina sa intre in levitatie mentala . Medicul de oriunde trebuie platit numai pentru serviciul prestat nu pentru o lista de potentiali pacienti .

   • Probabil, nu ați avut niciodată nevoia imperioasă de a apela la un medic pentru o problemă acută de sănătate! Dar, nu-i nimic, toate la rândul lor. Sunt atât de mulți în zilele noastre, care până nu se lovesc de pragul de sus, nu-l văd pe cel de jos…!

   • Sint persoane care confunda pe Dumnezeu cu preotii …. Un om care crede in Dumnezeu il afli dupa vorbe si fapte . Caci gindurile numai Dumnezeu i le stie …..

     • Este mai greu dar nu imposibil . Adevarul se reveleaza celui perseverent . Cei care cauta numai ceea ce este facil cad prada superficialitatii si ignorantei . Stare in care pot fi foarte usor mintiti , manipulati .

  • Fără religie nu ai un popor, ci doar o populație. Cam ca acelea din jungla amazoniană. Tranziția de la populații la popoare s-a făcut peste tot în lume cu ajutorul a două „ingrediente” esențiale: o limbă comună și o religie comună, împreună constituind fundamentele oricărei culturi*. Dar, așa cum vedem în jurul nostru, e posibil și fenomenul invers: ca efect al golirii bisericilor, popoare până mai ieri de mare succes alunecă încet dar sigur spre statutul falimentar de populații primitive, rudimentare, haotice, complet amorale și total dezorientate, cauza fiind „evaporarea” culturii unificatoare.

   _______________
   (*)
   Samuel Huntington:

   «Cele mai importante distincții între popoare nu sunt ideologice, politice sau economice, ci culturale. Pretutindeni, popoarele și națiunile încearcă să răspundă la cea mai de bază întrebare cu care oamenii se confruntă: „Cine suntem noi?” Și răspund la această întrebare în modul tradițional în care oamenii au răspuns întotdeauna la ea, prin raportare la lucrurile care înseamnă cel mai mult pentru ei. Oamenii se definesc pe ei înșiși în termeni de strămoși, religie, limbă, istorie, valori, obiceiuri și instituții. Ei se identifică cu grupuri culturale: triburi, grupuri etnice, comunități religioase, națiuni și, la cel mai larg nivel, civilizații.

   Elementele centrale ale culturii sunt limba și religia, iar acestea diferă în mod evident foarte mult de la o societate la alta.

   Secolul XXI este cel puțin la început un secol al culturii, în care diferențele, interacțiunile și conflictele dintre culturi sunt în centrul atenției. Acest lucru s-a manifestat, printre altele, în amploarea cu care cercetătorii, politicienii, oficialii din domeniul dezvoltării economice, militarii și strategii se întorc cu toții spre cultură ca factor central în explicarea comportamentului social, politic și economic al oamenilor. Pe scurt, cultura contează, cu consecințe atât în bine, cât și în rău.

   Dacă cultura contează, ce este ea?

   Cultura are multe înțelesuri. Permiteți-mi să menționez doar trei. În primul rând, cultura se poate referi la produsele unei societăți. Se vorbește despre cultura înaltă a unei societăți – arta, literatura, muzica, muzica – și despre cultura populară a acesteia. În al doilea rând, antropologii vorbesc despre cultură într-un sens mult mai larg, pentru a desemna întregul mod de viață al unei societăți, instituțiile sale, structura socială, structura familiei și semnificațiile pe care oamenii le atribuie acestora. În cele din urmă, alți cercetători, în special politologii, consideră cultura ca fiind ceva subiectiv, și anume credințele, valorile, atitudinile, orientările, premisele, filosofia, Weltanschauung-ul unui anumit grup de oameni. Oricum ar fi definită, satele, clanurile, regiunile, națiunile și, în sensul cel mai larg, civilizațiile, au culturi distincte. Civilizațiile sunt cele mai largi entități culturale cu care se identifică oamenii. În prezent, așa cum am susținut în cartea mea, există opt civilizații sau zone culturale majore în lume. Evident, fiecare dintre acestea are în interiorul ei nenumărate subculturi.»

    • Citatul este luat din:

     Keynote Address
     Colorado College’s 125th Anniversary Symposium
     Cultures in the 21st Century: Conflicts and Convergences
     Delivered at Colorado College February 4, 1999 at 11:00 AM
     by
     Samuel P. Huntington

     Se mai gaseste doar intr-o arhiva a internetului.

     Ideile din acest text au fost reluate si dezvoltate in cartea „Who Are We? The Challenges to America’s National Identity”, publicata in 2005.

   • Un punct de vedere, pe cât de pertinent, pe atât de realist și susținut corect cu un argument imbatabil. Bine, acum, să nu fim convinși că nu vor apărea și niște inși care, așa cum fac praf cultura și națiunea, nu-l vor tăbârci și pe Huntington!

  • Religia a facut în 1918 Romania Mare.
   Este adevarat ca era practicata de romani cu credinta in Dumnezeu.
   Ca ulterior bolsevicii au schimonosit religia in Regatul Romaniei, Republica Populara Romana, Republica Socialista Romania si in Romania de astazi, este adevarat, dar tot au existat romani religiosi cu credinta in Dumnezeu. Asa cum exista si anticristi.

  • Confundați religia cu Biserica Ortodoxă Română. Din cauza ei am fost ateu până la 58 de ani. Am făcut aceeași confuzie. Din fericire, m-am trezit la realitate: mai există și alte biserici creștine.

  • Nu uita ca la un anume moment religia a cladit, a raspandit cultura dar evident ca a avut si mai are derapaje, ca si exceptii si nu ca regula de guvernare.

   Principiile dupa care ar trebui sa iti traiesti viata nu s au schimbat de …. ani si alti trecatori prin viata nu au pus ceva mai trainic in loc. Poate ca exista si nu stiu eu

   Poate ajuta daca vedem mai atent evenimentele si pe o durata mai Extensa si nu vremelnic.

 2. Cat adevar. Cata onestitate si cata credinta in rolul si valoarea cunoasterii. Pacat insa ca pentru multi din votantii politicienilor de doi bani internetul inseamna exact ceea ce remarca autorul articolului. Dar afisate si cu litere mari in puncte intens circulate, tot nu ar fi citite pentru ca ei stiu deja totul nu mai au nevoie de cunoastere.

 3. Exceptional articol! Felicitari autorului!
  Ii semnalez o mica eroare, din fuga condeiului, care poate fi usor corectata, la punctul 13 (culmea!): la ultima propozitie trebuie scris „nu produce” in loc de „nu produc”.
  Incolo, subscriu la tot!

 4. Sa ne limitam strict la primil punct.

  Dumneavostra nu credeti in Democratie?

  Vox Populi, vox Dei!

  „doar salariile din prima ligă de fotbal spaniolă, germană și engleză ajung pentru a plăti 120.000 de cercetători (de 8 ori mai mulți decât are România). Tot mai mulți studenți la “socio-psiho-eco-drept”, dintre care mulți ne vor învăța cum să împachetăm fum, tot mai puțini la științe.”
  Recunosc ca si mie aceasta situatie mi se pare profund ANORMALA, dar nu conteaza, asa doreste Maria-Sa Poporul!

  • Vox Populi, vox DerbeDei!

   Aici e necesara o mica completare. Cheltuielile in cercetare nu sunt dominate de salarii, ci de costurile uriase ale laboratoarelor si/sau de „cresterea” cercetatorilor, pina sa ajunga sa fie cercetator cu adevarat. Unde mai pui ca salariile fotbalistilor sunt puternic taxate, mai mult de jumate sunt retinute.

   Dar articolul e f bun, ar putea fi extins si la alte

  • Cred ca exact asta a vrut sa spuna si autorul.
   De fapt, toate cele 20 de puncte sunt ceea ce „doreste” Maria-sa-Poporul. Ceea ce nu inseamna ca asta il indreapta catre directia ascendenta.

 5. Recent am citit un articol in care Gheorghe Hagi dorește ca sa ii fie acordat un salariu de 1000000 euro, Cristinei Neagu. Este foarte îngrijorătoare aceasta tendință de a neglija știința.

 6. Cara incorectitudine politica la domnul funeriu! Zici ca e candidat pe listele Aur. Citează din Putin și Trump

  Din păcate Europa a pierdut războiul cultural în acest moment. Poate doar peste o generație sa își mai revină

 7. Eu văd viitorul mult mai negru ca autorul textului. „Darul rațiunii” ne-a dus în această situație. De fapt, rațiunea ne-a adus bunăstarea, iar bunăstarea ne-a luat mințile. Acesta este, vai, paradoxul Rațiunii. Știa Dumnezeu ce știa când ne-a condamnat la moarte pentru că am mâncat fructul otrăvit al Rațiunii….

  • Ca sa completez, imi permit pe internet,

   ratiunea ne a adus bunastarea

   dar bunastarea fara principii clare in viata

   ne duce la uitare dupa moarte

   Altfel avem o sansa sa ramanem in ceasloave fie ele si electronics.

   Dar nu e dat orisicui si orisicum…

   Se poate sa fii nemuritor chiar daca esti un simplu muritor – paradoxal nu e asa?

 8. Chatbotul Gemini a plasat o persoană de culoare între părinții fondatori ai SUA și o femeie asiatică și un bărbat de culoare între soldații germani din Al Doilea Război Mondial

 9. Într-un act (Ministerial Order 45) al Ministerului Construcțiilor Canada, British Columbia, în Safety Standard Act se înlocuiește “manhole and handhold covers” cu “equipments

 10. Foarte bună analiza din articol! Multe din disonanțele identificate sunt generate de firea omenească (și aici mă refer la medie, nu la excepții): lene, tendința de a face economie de gândire, apetența pentru ”circ” (în sensul dictonului latin, adică pentru distracția ieftină, scabroasă, care să îți confirme faptul că sunt foarte mulți mai proști și mai nesimțiți decât tine, etc.).
  Dar acesta nu este un argument pentru ca să acceptăm cu lejeritate tarele firii umane. Avem nevoie de minți lucide care să pună degetul pe rană! Avem nevoie să spună cineva că regele este gol și că nu trebuie să ascundem sub preș mizeriile generate de frică, lene, ură, lipsă de educație! Și bine ar fi ca să facem fiecare zilnic un mic efort să ne îndreptăm, să corectăm câte ceva din propriul comportament.

 11. un haloimîs fără cap și fără coadă. 2-3 chesti rezonabile, decente care chiar vorbesc despre câteva probleme reale, înecate într-o mare de banalități, false generalizări, aberații, conspiraționisme, toate ca să se mai erijeze încă un profet al apocalipsei. dar ce-i mai trist e că nu vorbește absolut deloc de multe probleme cu adevărat stringente.

 12. Frumos spus, domnule Funeriu!
  Acum să vedeți zoaie revărsate! Hantyii, judexii și esopii o să se dezlănțuie in spasme, precum necuratul la atingerea de agiasmă!
  Nu o să-și mai dea rând a vă înjura sub diferite pseudonime că ați avut curajul de a ponegrii numele Sfintei Gretuța de Oslo, cea necunuscătoare de școală dar iubitoare de zarvă, protest și dat in stambă! Și colac peste pupăză nu ați înțeles cât de importante sunt orele de diversitate și incluziune! Rugul Internetului vă Paște domnule Funeriu!

 13. E dragut ce scrie dl. Pixel Albastru aici. Din pacate, a cazut si el, ca si multi altii inaintea lui, in capcana propriei vanitati universitare. Daca dl. Pixel Albastru ar face un minim de efort adevarat de a intelege ce se intampla, si-ar da seama ca in momentul de fata se duce un adevarat razboi cultural, in special impotriva clasei de mijloc. Acest razboi a inceput in anul 1996, odata cu semnarea Telecommunications Act de catre administratia Clinton. Acest demers a dat liber frau la achizitionarea fara limita a posturilor de radio. Actiunea s-a extins si asupra posturilor locale TV si, desigur, si asupra internetului. In prezent, discursul global este redactat in birourile Fox News sau CNN, indiferent care sunt problemele reale ale cetatenilor. Muzica, filmele, teatrul pe care-l vedem, totul este ancorat in maximizarea profiturilor si controlul maselor. Nici nu se putea altfel. Anii ’90 au creat prea multe necunoscute, prea multi tineri razvratiti care-si cereau drepturile. Mai bine fara, conform establishmentului. Asa am ajuns sa inghitim firimiturile conglomeratelor media, sa ne uram intre noi. Si ce de ce nu ar face-o? Daca legea le permite. Finalitatea este inevitabila: colapsul modelului. Pana o sa-si dea seama lumea ce se intampla, buncarele vor fi deja construite si populate de cei care au pus umarul la distrugerea lumii. Cum zicea si filmul: pacat, le-am avut pe toate.

 14. Trăim o catastrofă la care am contribuit vrînd-nevrînd, dar pe care nu o putem împiedica pentru că nu ştim/putem să ne înţelegem. O apocalipsă prelungită într-o nebunie zilnică care ne va măcina, mai ales pe noi ăştia de modă veche. Valorile clasice sunt măcinate şi distruse, în cel mai bun caz reinterpretate.
  Poate chiar căderea comunismului a fost cam rapidă, poate dezvoltarea tehnologiei ne-a luat pe nepregătite şi am căzut victimă lăcomiei. Bunăstarea fără limite, acum şi aici va duce la sfîrşitul civilizaţiei aşa cum am ştiut-o şi am sperat să o trăim. Au apărut mutaţii neaşteptate. Un cancer la care nu i-am găsit nici doctorul, nici medicamentul. Dar dincolo de cei 20 de markeri, cine ştie cîţi se mai furişează aşteptînd o nouă revoluţie, un teren propice?
  Şi nimeni nu are de gînd să înceapă o reorientare. Pentru că nimeni nu are tăria de caracter? Mijloacele? Dipoziţia? Probabil că unii aşteaptă un Salvator. Iar alţii Judecata… De cine depinde care este viitorul generaţiei următoare?

 15. Vă mulțumesc pentru acest articol limpede!
  In perioade grele apar personalitati luminoase, pe care le urmam datorită forței bune pe care o răspândesc. Urmează un război lung care îi va scoate in fața.

 16. Subscriu la aprecierile majoritatii comentatorilor.
  Domnul Marcel face nota discordanta, tocmai pentru ca este unul dintre, din pacate, multi ignoranti, care cred ca s-au nascut ieri si astazi deja le stiu pe toate…
  Felicitari pentru analiza; un gust amar cand vedem cate ”maruntisuri” ne arata asa cum suntem, de fapt, ca indivizi sau societate (romaneasca / europeana)…
  Misu Titu

 17. Deci iată la ce pot servi integralele. Din aceste date s-ar elimina cantități neglijabile care nu influențează rezultatul final.

  Excelent termen de închidere.

 18. Excelent articol , felicitari ! Daca citim si ce a spus Gunther Anders in 1956 vom avea o imagine si mai buna a ceea ce se intampla in jurul nostru .

 19. Stiintele ,,e” grele.
  Trebuie sa studiezi, sa exersezi ori asta te impiedica sa stai on-line.
  Eu am zis acum aproape 20 de ani ca inginerii vor fi o rara avis in Europa care va fi inundata de toti asiaticii cu o dipolima de inginerie din tarile sarace. Am avut dreptate, acum am gasit indieni la multinationale pana si in Finlanda, ceea ce acum 5 ani nu se intampla.
  Cat depre restul: wokism si atat.

 20. „10) Aroganța față de culturi majore, China, India, Japonia și chiar Turcia, cuplată cu orbirea geostrategică: mulți în Europa privesc cu mai mare neîncredere SUA decât Rusia sau China, îi învățăm zi de zi pe americanii care de 80 de ani protejează libertatea în Europa de Vest și de 40 de ani în întreaga Europa cum să-și aleagă președintele.”

  Fraza lipsita de logica. Incepe cu aroganta fara de China, India, etc si se termina cu citarea SUA.

  In plus se bate cap in cap cu „6) Lejeritatea cu care ne batem joc de religia care a clădit civilizația noastră și acceptarea -din lene intelectuală și comoditate – a invadării spațiului nostru intim de către religii și obiceiuri care vehiculează teme aruncate la gunoiul istoriei acum vreo 4-500 de ani de Occident.”

  Ma asteptam la mai mult de la cineva care are o parere atit de buna de sine.

 21. Foarte rezonabil scris!

  Dar… va rog, nu e ,,excelență” (cuvintul de ocupat in limba româna de un alt sens, diferit) ci ,,competență”.

 22. Wilhelm Canaris va spune ceva despre colectarea de informatii?
  Nu stiu de prietenul menționat dar sigur tehnica de a aduna informatii fara legatura intre ele pentru a extrage concluzie este ceva mai veche.
  Altfel, tot respectul pentru activitatea dumneavoastra.

 23. ,,Cei care dansează sunt considerați nebuni de cei care nu aud muzica. (Nietzsche)”

  Asa o fi dar cei care danseaza nu pot respira sau nu pot minca pentru ca exista persoane care nu aud muzica ?! Guvernantii nu pot tilhari si minti in continuare pentru ca exista oameni care dovedesc ca ei sint tilhari si mincinosi ?!
  Cercetatorii astia in decursul vremurilor au pus in mina politicului instrumente distrugatoare . Multi dintre ei actioneaza imoral , amoral contra firii .
  ,,Dar pentru asta mai trebuie să avem și norocul unei generații de lideri adevărați și înțelepciunea de a-i identifica.”
  Nu am inteles niciodata termenul ,, noroc ” . Eu nu stiu ce e aia ,,noroc ” . O fi ceva asa ce vine independent de actiunea umana ?! Poporul roman nu are lideri . Daca ar avea ar iesi la vot peste 50% dintre cei cu acest drept . Lider este cel pe care gloatele il poarta pe brate nu cel care se proclama singur .
  Casatoria ( religioasa si civila ) nu este fireasca altfel decit intre un barbat si o femeie . Orice alta legiferare este contra firii .

  Mai apare si cite un astfel de specimen ( educat , cu pretentii si functii inalte ) sa isi faca de rusine parintii care sigur i-au dat educatie sanatoasa .
  https://www.g4media.ro/derapaj-al-sefului-bibliotecii-nationale-cioroianu-schimb-de-replici-suburban-cu-marian-godina-rog-fiti-recunoscator-ca-va-bag-in-seama-si-rog-nu-va-sinucideti.html

  Imi este rusine cu faptul ca sint contemporan cu un astfel de individ . Si cu faptul ca am acelasi nume de botez ca al lui .

 24. Sa-mi fie cu iertare dar eu nu vad apunand epoca asta, mi se pare ca suntem spre pranz mai dgraba. Unde vedeti semnele aapusului, ca m-as bucura si eu.

 25. Aici ii dau 100% dreptate domnului Funeriu si chiar ar mai fi si altele de adaugat, toti avem cred ceva de adaugat la lista.
  Doar ca sa dau exemplul din zona feminismului, dar mecanismele sunt identice in orice alta tema de dezbatere a momentului: Faptul ca mamele noastre au fost f. probabil niste sclave la cratita nu înseamnă că putem să ne ducem în extrema cealaltă în care bărbaților li se da „cancel”. Exista masculinitate toxica, cu rădăcini neaoșe în așteptările ca femeia sa fie sclava barbatului. Exista și feminism toxic, care nu mai vede diferentele dintre barbati si femei, desi multe femei le accepta fara a avea o mare problema cu asta. Avem o melodie noua, „Macarena” care e mult discutata, care este aparent despre masculinitate toxica și nu am o problema cu asta, deși sunt totusi doua probleme cu opera respectiva în opinia mea. Una e ca nu mai putem comunica decât cu tuse groase. Știrile care nu sunt „Breaking” trec neobservate. Arta care nu te loveste mai intai in moalele capului mai intai nu e arta, nu are mesaj. Mesajul? Mai subtrie si stereotipal, nimic nou sub soare, insa puterea loviturii e tot ce conteaza. Ai ceva de comentat? N-ai inteles nimic, esti prost. Poate nu e problema artistilor. Poate noi devenim tot mai autisti și trebuie sa fim zgâlțâiți ca sa ieșim din transa. Sa fie „meritul” tehnologiei? In mod clar observ ca atunci cand oamenii sunt provocati cu o idee din afara stereotipurilor cu care sunt bombardati, parca nici o mai percep, daramite sa faca un efort sa gandeasca „out of the box”, sa se puna in papucii altor categorii de oameni, etc. Devenim tot mai autisti? O, da! Si cum sa impresionezi un autist? Cu ceva SF poate? Revelatiile asadar devin tot mai improbabile.
  A doua problema cu „Macarena” e ca nu vorbește de reversul medaliei. Bărbații obiectifica femeile, le vad corpul „pe bucati”, dar nu ca un intreg, incluzand si sufletul, dar exista și auto-obiectificarea femeii. Nu cred ca infuzia de botox, silicon, pe care o găsesc ca barbat groteasca in 80% din cazuri este fiindca bărbații o cer. E dependenta femeii de puterea de atractie pe care o poate exercita asupra barbatului, pe care o experimenteaza activ de la varste tot mai fragede, iar social media doar largeste spatiul de „vanatoare” pentu ca e mediul unde soft-pornul e standardul de exprimare online al multor persoane de sex feminin. Poti sa zici ceva? Nu prea, ce, vrei sa se intoarca femeia la cratita? Esti din ala care justifica violul ca femeia l-a provocat? Aceasta ingustare a dezbaterii in care motivatiile prezumtive ale celuilalt interlocutor se rezuma la cealalta extrema, iar un dialog argumentat si nuantat e imposibil, vine la pachet amestecat cu un potential imens de relativizare a oricarui subiect, cum a fost curentul anti-vaccin. Acest aparent paradox, totul e in fie in exrema „buna” sau cea „rea”, dar pseudo-argumente care sa sustina una sau alta din extreme exista din belsug, nu poate fi rezolvat decat introducand in ecuatie o mare conspiratie. Un vaccin nu e poate fi opera unor doctori care cred ei, e cel mai bun leac al momentului pentru o molima. Un vaccin nu poate fi bun fiindca stim noi, deci nu poate fi decat o mega conspiratie in care Raul Absolut urmareste un scop mai mare. Dar si anti-vaccinistii sunt catalogiati la fel, nu pot fi decat „useful idiotii” Rusiei. E plin de femei „puternice si independente” dar nu in sensul ca au invatat si au ceva capabilitati, ci doar ca au mai putine inhibitii ca altele si, cred ele, au mai darmat o bariera de prejudecati, dar oare toate normele sociale care preveneau exibitionismul sunt prejudecati? Nu e la fel in orice alt domeniu, mai ales cele care presupun o exprimare publica?Revelația momentului la mine e ca suferim de aceleasi metehne pe toate palierele societatii. Doar ca ni le manifestam mai educat sau nu. Exista cocalarisme și misecuvenism în rândul elitelor cu scoala multă la fel ca si in cazul ingorantului parvenit, proaspat iesit din saracie lucie. Putini profesori, manageri accepta o critica sau o remarca fara un acces de furie si fara sa te striveasca, semn ca egoul lor e la fel de inflamat ca al unui cocalar gata sa sara la bataie daca ii zici da-te maj incolo, desi statutul lor ar trebui sa ii faca sa reactioneze fix pe dos. Faptul ca riposteaza nu cu pumnul, ci cu niste sloganuri nu il face mai buni ca un smardoi in opinia mea… Avem in concluzie un numar mare de opinii cu pseudo-argumente din belsug de pe net, social media, mai bune sau nu, putina gandire critica, capacitate redusa de a ne raporta la „facts”, statistici, studii stiintifice, etc, ci mai degraba la exceptii senzationale de la regula, iar in fiecare curent de opinie oamenii nu mai vor sa asculte ci doar sa dea „cancel” celor din tabara advesa.

 26. De acord: unii oameni de bine reusesc sa sesizeze mai repede semnele discrete ale schimbarii. Si dau indicii – poate multe neintelese. Mici bucatele, care doar imbinate vor reusi sa dea intregul.
  De acord si ca acesti oameni si ale lor idei trebuie cumva sa se adune la un loc. Dar unde? Cum?
  Mergand inainte, fiecare cu indiciile lui, ca la un moment dat evidentele sa fie atat de mari incat vorbele lor incep sa cada, insumat, pe sol fecund? Sau fortand o intersectie, o piata a ideilor?
  ––
  cateva impresii personale pe acest subiect (multe, de prin lecturi adunate):
  – Suntem grabiti de schimbarile care vin peste noi. Pare ca ne apropiem de o ruptura, un salt pe un alt palier civilizational. Avem timp sa tragem puternic aer in piept si sa construim pasnic, pe parcursul generatiei noastre, o transformare sociala si economica atat de profunda? Ceva ce in trecut se construia sedimentat de catre mai multe generatii?

  – Ar fi naiv sa credem ca doar oamenii de bine au astfel de instincte. Exista si oameni de ne-bine, care par ca se coaguleze mai usor si mai cu forta – au mize mai mari. Sa ne uitam numai spre Rusia, spre asa numita axa a raului, spre toate efervescentele acestea care ataca, distrug, ameninta, omoara, induc panica si foamete – totul invaluit intr-un nor propagandistic, dar cu un ochi pe schimbarea bine intuita. Se opun ei schimbarii? Aici as zice ca par sa se adapteaza la schimbare, care nici nu poate fi evitata de fapt, Oare incearca sa fure startul, cu renegociere in forta pentru acces/restrictii la resurse, mentinerea controlului si puterii, transformare dupa cum canta cetera lor?

  – Una peste alta: da, e o perioada de schimbare, de transformare, inca in primele ei faze de desfasurare, Indusa de provocari pentru care inca bajbaim dupa solutii. Si care cel mai probabil va marca directia urmatoarelor decenii – sute de ani, daca nu milenii.
  (Paranteza: imi pare foarte stresant sa realizezi ca esti parte dintr-o generatie care va consuma, cu sau fara voia ei, pregatita sau nu, calm sau isteric, un asemenea eveniment de inflexiune in istoria umanitatii).
  Da, citim ca si in trecut au mai fost astfel de perioade, iar oamenii s-au adaptat. Dar e important de notat ca au facut asta fara sa inteleaga neaparat la ce participa, ce cauzeaza schimbarile. Ideile cele mai bune si solutiile de succes rezultate din toate adaptarile la schimbari locale, contextuale, au dus spre recalibrarea comportamentelor, cunoasterii, organizarii societatilor umane. … in final la lumea de azi cu repere morale ba rigidizate, ba maleabile, ba in decadenta, drept international, granite, comert global, economie de consum… si multe victime pe parcurs.
  Totusi, in prezent, diferit fata de trecut, desi inteligenta, instinctele si nevoile noastre sunt cam tot aceleasi, avem o intelegere net superioara a mediului (combinat natural, social, politic, economic) in care evoluam. Acum putem explica empiric cauzalitatile si ritmurile schimbarilor, riscurile asociate, marjele in care putem actiona la diferite scari de spatiu si timp. Avem, ca niciodata in trecut, un schimb amplu de informatie si resurse, la nivel global. Si reguli generale care promoveaza pacea, bunastarea, toleranta. Acum stim si ca percepem realitatea prin tot felul de lentile construite de imaginatia noastra colectiva. Toate acestea sunt instrumente puternice contra panicii, razboiului, dezbinarii, isteriei, decadentei morale, pe care le stim foarte bine cum se manifesta in astfel de perioade, stim si ce lasa in urma.
  ____
  Mi-as dori sa asist la dezbateri care sa aduca si astfel de teme in discutie publica. Cum se raporteaza politicienii, dar Proiectul de tara, Pactul pentru Natura, Romania Educata, alte viziuni largi, verticale, orizontale si oblice, fata de asemenea perspective?

 27. Europa unita ? E o gluma sau ce ? Europa nu are nici un viitor fara a deveni federatie. Europa unita nu poate sa mearga fara Europa politica, cu constitutie, cu presedinte, cu ministrii, etc. Ca la carte adica. Nu poate merge cu Macron „hais” si Sholtz „cea”, fiecare cu interesul lui adica, si cu Ursula care nu are nici o directie. Cu Bulgaria si Romania pe langa Shengen pentru ca asa vrea Austria, etc. etc. etc. Mai vreti exemple ? Ca am vreo cativa saci.

  • Tarile europene ar trebui sa conlucreze, nu sa se subordoneze uneia sau niciuneia, ca sa nu devina un nou imperiu „inchisoare a popoarelor”.

 28. Educația și instruirea împiedică o națiune să alunece in irelevanță.
  Educația și instruirea imunizează o națiune împotriva idolilor de carton.
  Educația și instruirea ajută o națiune sa-și aleagă lideri educați și instruiți.
  Educația și instruirea asigură unei națiuni un ochi critic, atunci când navighează printre ideologii și dogme.
  Educația și instruirea dizolvă propaganda de orice fel.
  Educația și instruirea sunt noțiuni din ce în ce mai abstracte, în România. Și ar fi de mirare să fie altfel, dacă ne uităm la „elitele” ce ne conduc.

  • A fost într-o poziție de decizie, din care a dat o lege a educației, o lege care ar fi putut să curețe multe grajduri ale lui Augias din România -mafia din educație, fabrici de diplome sau de doctorate și altele. Dar acea lege mai apoi a fost tocată punct cu punct pînă cînd praful și pulberea s-a ales din ea, iar autorii tăvăliți prin toate troacele cu lături ale kompromatului, ale linșajelor mediatice și propagandei urii, larg aplaudate atît de pegra profitorilor din universitățile de mucava cît și de românii dornici de a nu vedea camere de supraveghere prin sălile de examen.

 29. Domnu Funeriu a devenit f vorbaret. Mie imi place ce spune, e chiar cumva ciudat, ca e cam impotriva corectitudinii politice. Chiar nimic despre green deal? Cea mai importanta tema a lumii :)

  Poate ca vrea sa candideze pt ceva, nu stiu pt ce, dar din pacate s-a murdarit atit de tare cind cu Basescu, incit mai trebuie inca multa apa sa curga pe Dunare.

  • Absolventii Academiei Teologice “Biserica Verde” (pe scurt, eu i-as numi “omuletii verzi”) sunt parasutati cu misiunea, devenita agasanta, de distrugere a Axei Bucuresti-Londra-Washington si a mostenirii initiatorului acesteia, Basescu.
   P.S.
   Nu-i asa ca GreenDeal este doar un pretext pentru voi, cei de la teologia BisVer, cu minime cunostinte de chimie, geofizica si termodinamica, sa cereti decuplarea economiei Ro de revolutia industriala din US/UK/UE?

   • ha, ha, ha „distrugere a Axei Bucuresti-Londra-Washington”… eu cred ca nici Londra si nici Washington nu au stiut vreodata ca se afla pe o axa cu Bucurestiul. De altfel e greu de construit o axa din trei puncte, poa sa iasa ca pisatul boului.

    Judex, tu esti baiete? Nu cumva ma confunzi?

 30. La nr. 16 din lista dvs trebuie spus ca acceptam drept lideri tineri care n-au lucrat niciodată in economia reala. In brava lume noua cineva poate ajunge ministru la 28 de ani și prim-ministru la 34 fără sa fi lucrat o singura zi. Asta pentru ca este un bun comunicator dupa ce a facut un liceu privat si o facultate care de 150 de ani fabrica sefi.

  Excelenta lista dvs, dar departe de a fi exhaustiva.
  As adauga:
  1. Acceptam ca oile toate cele din lista de mai sus. Nimeni nu mai protestează.
  2. Nu mai stim ce este adevărul. O media prostituată si tinuta intr-un lant destul de vizibil face din alb negru si invers după cum ii dictează stăpânii. A contesta „adevarul” te duce la deplatformare, un cuvânt inventat care ascunde unul mai vechi și care descrie esența lumii ce se naște.

    • Din punct de vedere al inteligentei, nu-i ajungi nici la genunchi acestui prim-ministru, mai Ali. Chiar daca tu crezi ca ai experienta vietii, tot un prost ramai. Un om insignifiant si fara noima. Parerea ta nu conteaza nici macar la tine in familie si asta te face sa te exprimi in mod anonim pe internet, precum toata prostimea. Prostul nu-i prost destul pana nu e si fudul !

     • @Sanda Fogel
      Chestiunea experientei ptr.ocuparea unei functii cu atributii privind exercitarea puterii de stat chiar nu e de gluma.
      Nu-i contest inteligenta (emotionala, cum se spune nowadays) dar nu despre inteligenta era vorba in comentariul numitului Ali Pasa. Experienta e necesara in astfel de cazuri.
      Pe seful lui, pe Macron, il apreciez. E inteligent, cult (chiar foarte), preocupat de chestiuni dificile si f.importante, cu o intelegere superioara a unor fenomene complexe si cel mai important: printre f.putinii sau poate singurul politician european care are o viziune proprie asupra evolutiei UE si are si un plan. Restul = gestionari de afaceri curente si la mica ciupela.
      Poate ca Macron are si mana buna la oameni. Vom vedea. Dar era preferabil cineva cu o oarecare experienta/cariera prealabila functiei de autoritate.
      Sa-mi fie scuzat exemplul dar si Napoleon a ajuns prim-consul la 30 de ani….dar….cu o fenomenala experienta in conditii de maxima dificultate.

      Sincer, nu am inteles de ce v-ati dezlantuit impotriva acestui comentator, de-al nostru, otoman wannabe.
      Sa fim rezonabili. Pe fond, „turcu’ ” are dreptate, indiferent ca ne place sau nu anonimitatea lui.
      A bon entendeur salut !

     • Pe aceasta platforma se obișnuiește sa se discute civilizat si rațional, nu ca in mahalalele Bucureștilor.
      Sciences Po nu este École polytechnique (cum absolvise doamna Borne) si nici nu pregătește specialiști in fizica nucleara. Produce politicieni.
      Moda lansării din facultate direct in politica este un obicei foarte prost al zilelor noastre. Acești tineri sunt la fel de pregătiți pentru politică precum preoții catolici care dau sfaturi oamenilor căsătoriți.

  • Adevarul nu alimenteaza mindria , burdihanul , contul bancar , parvenirea sociala / profesionala si ograda plina de bunuri . Minciuna da .

 31. „Disecție”, ce cuvânt plin de morbiditate, rostit chiar de 1 martie, ziua renașterii.
  Dar portretul cu degetul la frunte salvează.

  • Despre ce fel de ,,renastere ,, vorbiti . Societatea umana ( romaneasca si de aiurea ) este la fel de decadenta si depravata cu fiecare primavara care incepe . De atitea sute de ani . Ba chiar mai depravata si decadenta de la un an la altul . Aruncatul cu martisoare si flori in / pe bratele femeilor e un figurism si ( cum ar spune un cunoscut al meu ) ,,o rupere in figuri” . Gindurile si faptele noastre ne vadesc .

   • Luăm cuvântul „vigilență” de la un articol anterior (care nu mai este pe home page), că ne trebuie. Unii aruncă cu drone-bombe să rupă baraje și poduri, alții aruncă cu drone-bombe-cuvinte, „rupere în figuri”. Să fim atenți la „signaux faibles”, zice prietenul autorului.

 32. Minunat articol , domnula Daniel Funeriu ! Este imbucurator faptul ca intr-o Romanie cu multe defecte , totusi mai puteti publica linistit un material : acesta este citit si ,, rumegat,, – creeaza dezbatere – si nu exista pericolul sa fiti linsat sau aruncat in strada , precum se poate intampla / s-a intamplat , la cca 1500 – 2000 km distanta … A cazut ea , impinsa , statuia lui Cecil Rhodes , dar’mi-te cea a lui D. Funeriu de pe Dambovita …
  Imi sunteti simpatic – probabl si multor altora , de pe vremea cand erati Ministru : competent si zglobiu , o pata de culoare si de inteligenta in cabinetul respectiv , cam gusat si cu tanga la vedere si patronat abitir de insusi odiosul Bachus al vremii … Citesc spusele Dumneavoastra – sunt 100% de acord cu ele si totusi imi par oarecum , lamentatii – si Dumneavosrta si alti iluminati din Intelighentsia romaneasca , nu faceti decat sa constatati starea de fapt a societatii romanesti : nu sunteti de acord cu ea ?
  Luati initiativa ! Luminati grota ! Luati parul Argumentului intr-o mana si zaharelul Ratiunii in cealalta si treceti la Lupta ! Altfel , nu veti fi decat niste Cassandre inutile , cu staif academic … Troia va cade , e inevitabil – in acest ritm al coborasului in 10-20 de ani , X va fi in retragere , Millenials Gen va detine Puterea in mecanica Statului , iar Z-ul de azi , va uda plantele cu Pepsi …

  PS. Cu ref. la punctul 7 . Adevaru-i ca incepi nici sa nu mai ai curaj sa-i spui vr’uneia : ,, sarut mana doamna ,, – poti sa-ti iei vr’o geanta-n cap / sau sa-l saluti pe vr’unu’ : – ,, hai sa traiesti , Jeane ,, ! – Ba , ma confuzezi , io sunt Jeana ! Ne vedem in instanta …
  Mi-am permis sa preiau si sa postez articolul Dumneavoastra , pe pag. mea de feisbuc . Multumesc .

  • Luigi de la coafor, cand ai avut tu probleme de „gen” in Romania? Sau esti pe la cules de capsuni prin Europa si ti-e greu sa te obisnuiesti cu civilizatia si cu oamenii toleranti? Geanta pe care zici c-o iei in cap de la doamne nu e pentru ca le zici „saut mana”, ci pentru ca esti un misogin de doua parale. Hai sictir !

 33. „Motto: Cei care dansează sunt considerați nebuni de cei care nu aud muzica. (Nietzsche)”
  „Valorizăm ciudații și marginalii, ignorăm adevăratele elite, care prin mintea și brațele lor țin civilizația noastră în spinare de secole. ”
  Pai la Golden Blitz era Becali care stie ce este aia sa cresti oi si si sa produci branza.
  Si are si credinta. Si are si un palat fenomenal. Si nici nu si-a batut joc de el cu chestii kitch.
  O sa fie omagiat la Bruxelles si Strassbourg?
  Mai trebuie inca vreo susanea UE la Ateneu?
  :))

 34. Totuși, când inginerii se apucă de filosofie, … Să gândești știință e una, să gândești filosofic e altceva. Mai bine rămâne fiecare la armele lui / ei. Puteți (re)citi Nebunia de a gândi cu mintea ta (2016), Gabriel Liiceanu, de exemplu, ca să vedeți ce înseamnă gândirea profesionistă exersată pe teme apropiate.

 35. Troia NU “va cade” ! Dacă am făcut școală – nu a vieții – ci VA CĂDEA – dacă respectăm gramatica limbii romane și conjugam corect verbul A CĂDEA -CĂDERE ! Scuze pentru intervenție, dar și la 90 de ani și mult departe “Patria Muma” tot vorbesc și mă străduiesc să scriu corect românește !

 36. Foarte bine scris Dom Funeriu.
  Intrebare, mai faceti politica? Ori mai aveti de gand?
  Sa nu va implicati ar fi o pierdere pentru tarisoara asta.
  Numai de bine.

 37. Erori: (1) vox populi, vox dei” e mai mult un slogan decât chintesența democrației; (2) dorința măriei sale poporul NU trebuie luată că etalon, democratic sau nu, din cauza prinderii, adeseori mortale , a prostiei și ticăloșiei în calculul mediei; din nou, slogan și nimic altceva. Atenție la absolutizări in materie de democrație !

  • ”dorința măriei sale poporul NU trebuie luată că etalon, democratic sau nu,”

   Așa este! Dorința serviciilor secrete e singura luată ca etalon la București, corect? 😀

   Există pe malurile Dâmboviței niște oameni nemaipomenit de buni, patrioți din tată în fiu. Tații veniți călare pe tancurile sovietice în 1944, fiii ajunși generali în serviciile secrete, înainte și după 1989. Ei știu ce e mai bine pentru țară. Fără alegeri, nici măcar de formă, cum sunt cele din prezent.

   În 2012, vine unul (mare patron de televiziune, nu spui cine 😀 ) și decide: ”eu pe ăsta îl vreau premier, așa am hotărât eu la Grivco”. Președintele în funcție la vremea aceea refuză să-l desemneze premier, așa că pentru următoarele două mandate, premierul eșuat devine el însuși șeful statului, prin alegeri. Asta e ”dorința măriei sale poporul” care ”NU trebuie luată că etalon” , așa se procedează în practică?

 38. Felicitari autorului ca a „descoperit” wokismul. Better late than never. Asa cum zicea cineva mai sus, lipseste totusi din lista green mean mega-deal, noua religie de mucava ecologica.

 39. Tovarasu Cosma Dumneavoastra ati vazut filmul IDIOCRACY care este o CAPODOPERA de OSCAR.

  Va recomand cu caldura un alt film profetic numit THE DEMOLITION MAN..cu Stallone si Bullock.

  Dupa mine astea sint capodoper e ale genului, creatorii lor sint cam ca Jules Verne …pastrind proportiile… lol

  Salutari

 40. Încă un punct (nr 23?)
  Revoluția sexuala a eliberat femeile de teroarea maternității nedorite. In marile orașe sunt statistici care arata ca tinerii sunt mai puțin interesați de sex si stau in fata unui PC jucând jocuri electronice sau vizionând porn.
  In schimb acum avem fete care merg la liceu cu copii in brate si bărbați la care numărul de spermatozoizi scade anual cu 1.5%. Daca procesul continua in cca 25 de ani vom avea o civilizație care va avea nevoie de o afacere de tipul sindicalistului din Despre Oameni si Melci.

 41. „Dar pentru asta mai trebuie să avem și norocul unei generații de lideri adevărați și înțelepciunea de a-i identifica. Iar pentru ambele avem nevoie de un singur lucru: să gândim cu capul nostru. ”

  E ceva mai greu sa gandim cu capul nostru si sa avem intelepciunea dorita daca nu suntem chiar liderii aia adevarati, nu credeti? Liderii stiu mai bine, de ce sa nu-i lasam pe ei sa se identifice!? Altfel, in intelepciunea mea, nu vad ce nevoie as avea de lider. Lider adevarat!?

  Daca e de identificare, eu cu modestie ma vad ca fiind ganditorul de la Hamangia. Stau cu pumnii in barba si gandesc, am ramas asa de mii de ani, mesajul e acelasi. Gandesc nu la cum e lumea din jurul meu, mereu in schimbare, ci la cum e omul si ce-l face sa fie acelasi peste veacuri. Si cred ca ce-l face pe om sa fie tot om, azi, maine, peste sute sau mii de ani, este constiinta lui. Un om cu constiinta se cearta pe el insusi cand nu stie sigur daca a facut bine sau rau. Cand stie sigur daca a facut bine sau rau!?

  Aceste douazeci de indicii marunte ce include la gramada religia, lucruri lumesti, dar si o atitudine partinitoare, identifica altceva. Prefer in schimb pe omul ganditor, femeia sa, ce exprima mai mult prin atitudine decat o privirea inteligenta de inginer.

 42. Ceva context geostrategic
  https://youtu.be/kOF4L5KZt_U?si=DDLIgD0rtR-NvDcE privind
  fundamentele perioadei care pare a se incheia…
  Comparația între cele momente, cel de după al doilea razboi mondial și ce prezent mă fac să îmi amintesc de o butadă a unui scriitor francez, care comentând opera unui aspirant zicea cam asa: „Dumneata ai lucruri bune șilucruri noi, numai că ce e bun nu e nou și ce e bun nu e nou!”.

 43. Pare aberant ca un fotbalist sa aiba un salariu imens in comparatie cu un cercetator. Dar se intampla. Fotbalul e foarte gustat de oameni, ei merg la meciuri, platesc, se castiga si fotbalistii sunt platiti din acesti bani.
  Cercetatorii nu au rezultate spectaculoase, pe care publicul sa le aprcieze si sa le plateasca imediat. Ele pot aduce beneficii imense unui alt public, dar in viitor, pentru alt „public”. Publicul de azi beneficiaza mult de pe urma talentului unor cerceator care nu mai pot cere nimic.
  Dar nu poti crede ca anomalia se va repara de la sine. Intr-o societate condusa inteligent, aceasta anomalie, ca si celelalte aberatii pe care le-ati prezentat, nu ar avea loc. Iar ele duc la degradarea lumii.
  Din pacate, lumea e foarte departe de a fi condusa inteligent. Nu mai vorbesc despre Romania.
  Si, fiindca nu facem mare lucru daca doar constatam, am O IDEE,

  Infiintati, d-le Funeriu, pentru inceput in Romania, un partid al oamenilor destepti.
  Cercetatorii, oamenii de stiinta, de cultura, oamenii care simt nevoia de a gandi si pot gandi, exact ei sa fie la butoane, nu mediocrii de drepta sau mediocrii de stanga.
  Lumea, tarile lumii, sunt intr-o alarmanta decadere care ar putea fi oprita doar cu multa inteligenta si foarte mult curaj. Nu cred ca structurile politice actuale stiu sa opreasca decaderea.
  Cine sa o faca in Romania? Poate ca USR, dar este aproape singur si sistematic atacat.
  Sa ne multumin cu faptul ca profitorii de drepta si profitorii de stanga invita niste itelectuali-marioneta?

  • Partidul oamenilor destepti nu va trece pragul electoral.
   Trebuie sa fie si „smecheri”.
   Daca sunt si smecheri…

 44. Vezi lumea in culori mai sumbre pe masura ce imbatranesti.
  Acelasi ton al discutiei il aveau cei batrani, pe vremea cand eram in facultate – si vedeam lumea ca fiind foarte faina.

  • ”pe vremea cand eram in facultate (…) vedeam lumea ca fiind foarte faina.”

   Corect. Tocmai apăruseră videorecorderele, pe casete se puteau vedea filme ca Top Gun sau Police Academy, dar Ceaușescu era hotărât să construiască în continuare societatea socialistă multilateral dezvoltată, deși Brejnev și Mao trecuseră deja la cele veșnice.

   Ideea principală ar fi că Merkel și Putin sunt oameni bătrâni, iar Scholz și Ursula au și ei câte 65 de ani. Dar nu mai spuneți asta la nimeni 😀

 45. Respect!
  Un text ce lasa sa se vada adevarul obiectiv.
  (Totusi : „signaux faibles” inseamna „semnale slabe”; desigur, literar este acceptata si traducerea dvs.
  O stire (tv) de ultima ora: in Romania, femeile castiga mai mult decat barbatii. Deci… cred ca deja s-a ajuns unde voiau. Acum barbatii trebuie sa se plinga de discriminare!)

 46. dar nu stiu daca apune epoca asta; mi se pare ca abia au iesit zorii noii epoci; mai e mult pina la apus; mai mult ca sigur, eu nu voi apuca finalul; din pacate pentru mine

 47. „descompunerea societății nesustenabile” pe care ati expus o este reala. totusi eu ma intreb: ce sanse ar avea Ratiu sau Coposu sa cistige vreo alegere populara in Romania? zero. ar putea avea succes in USA, unde nu exista patura bugetara/asistata care sa sugrume orice buna intentie. te gindesti (speri) apoi sa apara vreunul animat de bune intentii, care sa promita/linguseasca masa parazitara preponderent votanta, ca mai apoi sa i plesneasca naprasnic (fara posibilitate de revenire) peste bot. exista astfel de candidati? si ce sanse ar avea fara sustinerea partidelor putrede actuale?

  • „ar putea avea succes in USA, unde nu exista patura bugetara/asistata care sa sugrume orice buna intentie”

   Din nefericire, nu este asa. Exista un numar enorm de oameni care primesc tot felul de ajutoare sociale, de la indemnizatii pentru copii, la asistenta medicala gratuita, la abonamente de telefon, la locuinte, la bonuri alimentare etc.

   Aproximativ jumatate din populatia adulta nu plateste impozit federal, sau chiar incaseaza bani la final de an fiscal. Sigur, platesc ei niste impozite locale, si ceva taxe pe vanzari (nu exista TVA), dar astea-s undeva intre 5 si 10%. In plus, sunt toti functionarii de stat – armata, guvern, FBI, pompieri, primarie, metrou samd, plus pensionarii, plus cei pensionati pe caz de boala plus imigrantii ilegali (cu milioanele), care traiesc si ei pe spinarea mea si din datoriile facute de guvern in numele meu, al urmasilor mei, si al urmasilor urmasilor mei.

   • @ Mircea Moldovan
    hmmm…eu nu cunosc alta tara decit USA in care sa existe mai putina birocratie. desigur exista cazuri speciale (normal, oamenii aia nu sint lasati sa moara de foame) dar nu „speciali”! interactiunea cu administratia este minimala, un permis de conducere ti se elibereaza/preschimba in citeva minute, un act notarial la fel, pe o declaratie de raspundere, un sheriff apare imediat unde i nevoie, o firma ti o incorporezi instantaneu etc etc etc. un om ce urmeaza sa fie ales este urmarit si interactioneaza cu cetatenii un an de zile etc etc etc. aparatul birocratic/administrativ are o proportie mica, nicidecum nu sint „speciali” „prosti dar multi”, capabil sa decida soarta tarii.

 48. Gandirea occidentala de acum e in criza. E era post-adevarului si a „da-dar”-ismului (da, dar….), a negrului facut gri sau chiar alb, si invers. A lipsei de repere clare. Totul e blurat. Elevii, studentii nu mai invata ca cica gasesc totul pe net, si nu mai e cool sa inveti, sa gandesti, sa memorezi. E totul pe „goagal” cred ei..
  Genurile nu mai sunt doua, ci zeci, gender-fluid.. Iar cultura europeana e sub asediu, cica ar fi „colonialista”, acum la moda sunt minoritatile..

  La noi ce sa mai zic, educatia si cercetarea sunt in criza continua. In educatie se aplica diverse programe pompoase si pompieristice, care mai mult incurca elevii, care fug de munca, de a invata serios, cauta placerea..
  Cercetarea e subfinantata, desi ar exista grupuri de cercetatori buni.
  Se fac simulacre de „premiere” ca la scoala primara, cu niste bani dati pe criterii netransparente si in mare graba, ca sa se „bifeze” ca s-a premiat chipurile cercetarea cu niste firfirici… In rest, putina finantare serioasa, doar programe slab finantate, intarziate mult, si rare. O tara civilizata nu finanteaza cercetarea cu doar 0,18% din PIB…
  In timpul asta se dau bani pe pensii speciale, sinecuri la stat, si in plus evaziune fiscala a firmelor mari cu relatii..

  • cercetarea ar trebui impartita in doua categorii: cercetarea aplicata (imediat) si cea teoretica;
   statul ar trebui sa mareasca fondurile cercetarii fundamentale si sa ofere avantaje firmelor care finanteaza cercetarea aplicata si celor care investesc in cumpararea de idei nebrevetate pentru a le breveta; sau sustin financiar inventatorul, pentru brevetarea inventiei. Sustinere masiva, nu 2%… (Care am auzit ca nu se mai dau… pentru sponsorizari. Asa o fi?)

   • @mongolul. Ar trebui, dar uite ca statul nu face ce trebuie. Din 2012 cercetarea ar trebui sa aiba anual 1% din buget, si nu a avut niciodata mai mult de 0,2%. Iar anul trecut si anul asta are aprox 0,18%. Da, ati auzit bine, sub 0,2%….!
    Aici intrand toata cercetarea, si cea fundamentala si cea aplicata.
    Nu vorbim de cercetarea finantata de firme, aia e treaba lor, vorbim de cercetarea finantata de stat. Media europeana e cam la 1%, si sunt unele tari care aloca chiar 2%.
    La noi e cea mai mica alocare din UE… IN loc sa finanteze cercetarea, care asigura in timp competitivitate economica si tehnologica, si sa tina in tara valorile stiintifice, statul prefera sa ramanem inapoiati, o tara de desfacere a produselor si ideilor altora, iar tinerii sa plece care unde or vrea..

  • Civilizatia europeana crestina este sub asediu pentru ca unul, infuriat, nu mai are vreme si a dat drumul la tavalugul intunericului.

 49. Regret să constat, după ce am citit cu atenție articolul domniei-sale, că domnul Funeriu bate câmpii fără grație, dar cu vehemență, din frumosul și liniștitul Strasbourg.

  …Presupun, căci mă gândesc că nu se află la Tiraspol, pentru a convinge cetățenii din estul Republicii Moldova cât de frumos este să învețe limba română.

 50. 1. Un articol excelent, dar in nici un caz un articol nou al Dlui Funeriu, ci un copy-paste re-adaptat la momentul actual, cu foarte mici modificari dupa un articol mai vechi al sau din 2020, cand lumea era in plina pandemie Covid:

  https://www.g4media.ro/op-ed-disectia-unei-epoci-care-apune.html

  https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid02tP7V1xr79FPXt27gFxEjh9X96434tKfPe6dTcWTD7whGrsRXhzFsVUP2NoaU9tsKl&id=851696778237424

  2. Domnul Funeriu nu e singurul care se lamenteaza cu privire la decadenta societatii romanesti si a societatilor occidentale in general. Mai sunt si altii care trateaza aceeiasi tema, mult mai pe larg, si mult mai adanc, despicand firul in patru si mergand pana la ultima fibra din structura capitalismului, ca de exemplu autorul articolului de mai jos:

  https://www.nytimes.com/2020/02/07/opinion/sunday/western-society-decadence.html

  3. Personal cred ca asistam la un „deja-vu” la scara istorica. Sa ne reamintim ca exista precente in istorie, cand o intreaga suita de civilizatii splendide din lumea antica (Egiptul, Grecia Antica si Imperiul Roman de Vest) care aveau caracteristici similare cu ceea ce numim noi astazi „societati occidentale” au decazut pe rand si toate laoalata, din motive care sugereaza mai mult uzura treprata si implozie si interna decat impactul si coliziunea cu un factor exogen, implacabil. A durat o „Noapte de 1000 de ani” pana cand civilizatia europeana a renascut din propria cenusa. Egiptul se pare insa ca doarme tot mai adanc, intr-o noapte de 2000 ani and counting.

  4. Marin Preda spunea ca „moartea e un fenomen simplu in natura, numai oamenii il fac urat si inspaimantator”. La fel ca si oamenii, societatile respecta acelasi ciclu: se nasc, cresc, ajung la maturitate, pe urma imbatranesc si in cele din urma mor. Indubitabil, si splendida Civilizatie Occidentala creata de Omul Alb in ultima mie de ani, o sa isi dea eventual obstescul sfarsit, si o alta Civilizatie (cu mai multa vitalitate, cu mai multa ambitie si dorinta de putere, si mai multa credinta in Dumnezeu si in ea insasi) sa mosteneasca si o sa conduca Lumea. Si ciclu se reia „cu alti actori, aceiasi piesa” dupa spunea Poetul…Personal cred insa ca Civilizatia Occidentala (din care facem si noi parte) este inca foarte departe de acel moment si ca inca mai are timp sa se trezeasca si sa se reinventeze.

 51. Nu mai roz, dar nici mai albastru! Fiecare epocă are un specific propriu, dar toate sunt la fel când e vorba de conflictele intergeneraționale.
  Dau în scris că și generațiile care se formează azi și cele care se vor forma mâine vor avea laureații lor Nobel, Oscar sau Pulitzer, vor avea fotbaliștii care umplu stadioanele, vor avea activiști pentru cele mai firești dar și mai exotice revendicări, dar vor avea și nemulțumiții care vor persifla pe cei care le vin din urmă, pe care nu-i vor înțelege tocmai pentru că judecă după cum îi duce capul, dar îi vor critica numindu-i reducționist ciudați, marginali sau chiulangii, refuzând să pătrundă în spatele ciudățeniei lor și să descopere motivele pentru care procedează astfel. Pentru că prioritățile și criteriile fiecăruia sunt întotdeauna mai importante decât ale altora! Pentru unii sunt fizica și studiul materialelor mai importante decât socio-psiho-eco-dreptul, pentru alții este exact invers.

  P.S. În Germania lucrează 140.000 cercetători și există 1066 fotbaliști profesioniști. Este mai greu de ajuns fotbalist decât cercetător, se pare. Dumnezeu le-a dat unora mai multă minte, altora mai mult talent fizic. Știe El ce face și nu sunt unele mai importante decât celelalte. Evoluția societății este rezultatul strădaniei tuturor și fiecare contribuie în felul său la succesele întregului. Societatea este ca un organism care are nevoie și de ochi, și de creier, si de stomac, și de mâini. Unele fără altele nu se poate.

 52. „….sau ale celor care vor să ne constrângă să adoptăm modul lor de viață erbivor”. Excelent! Stau și ma întreb uneori, de unde au apărut astfel de tendințe, ideologii și politici in lumea libera și democrata. Intr-adevar, lumea a luat-o razna, însă tot datorita libertăților fără limite combinate cu lipsa educației. Degeaba ne plângem astăzi, din moment ce educația tinde sa fie un lucru desuet. Educație și moralitate, doua lucruri fără de care lumea s-ar întoarce in epoca de piatra.

  • „…doar salariile din prima ligă de fotbal spaniolă, germană și engleză ajung pentru a plăti 120.000 de cercetători (de 8 ori mai mulți decât are România). Tot mai mulți studenți la “socio-psiho-eco-drept”, dintre care mulți ne vor învăța cum să împachetăm fum, tot mai puțini la științe.” Adevarul e ca e plin de cercetatori care reinventeaza roata si apa calda dar sunt mult prea putini jucatori de top in lume. Fotbalul uneste lumea, nu o divide in tot felul de pareri si prostii ce le mai trec prin cap cercetatorilor. Pentru cineva care la articolul precedent se lauda cu cate ore de sport face e ciudat ca nu a inteles mai nimic din fotbal. Grecii antici si romanii puneau un mare accent pe sport, nu degeaba acolo au aparut primele jocuri olimpice. Cand o sa aiba dl. Funeriu in chimie influenta si performanta pe care o are Ronaldo in fotbal sa ceara salarii de liga.

   • @Vorbesti serios… E incredibil cu cata seninatate si „convingere” spui niste gogomanii colosale!
    Dar deh, probabil esti din cei care in scoala nu stia cum sa se ascunda pe sub banca ca sa scape de extemporal sau de a fi intrebat ceva…!
    Faptul ca ai in cap rumegus nu te face insa competent in a-ti expune „ideile” pe aici. Cica „cand o sa aiba Funeriu influenta cat are Ronaldo…”. Wow, ce prizezi de halucinezi asa?! Se compara un om de stiinta cu fotbalistii care fug dupa minge in chiloti?
    Faptul ca sportivii castiga atat de mult e o bizarerie a sistemului capitalist. Si actorii sau pop-stars sau prostituatele de lux castiga mult mai mult decat un cercetator serios, care doar dupa multi ani de munca si pregatire reuseste sa aiba un venit cat de cat bun (dar niciodata comparabil cu Ronaldo sau altii).
    Lumea e insa dusa mai departe de oamenii de stiinta. Fara ei, nu ar exista nici sateliti, nici smartphones, nici televiziune care sa transmita tumbele lui Ronaldo, si nici calculatoarele pe care iti scrii tu ineptiile…

    • Fără oameni de știință nu ar exista nici sateliți. Așa este, dar fără oameni simpli, fără talentați, fără contribuabili n-ar exista oameni de știință. Societatea nu se poate dispensa de niciunii.
     Marile nume ale culturii românești, de la Eminescu la Coșbuc, Porumbescu, Enescu, Vuia sau Coandă, Alecsandri sau chiar Creangă au fost din familii ceva mai înstărite, care și-au permis să-și dea la școală copiii. În vest școlarizarea avea deja caracter de masă și astfel se explică ponderea mai mare de genii științifice din rândul tuturor mediilor sociale.
     Paradigma cireșelor de pe tort se aplică și în acest caz: cireșele dau valoare întregului, dar fără blat nu au nici ele vreo importanță.

      • Da, inca de la prima cioplire intentionata a unei pietre, ca sa se faca din ea unealta… daca nu si mai dinainte.

  • „Sfarsitul unei epoci care apune”? N-as zice….Nu sunt la fel de optimist.. vom vedea. Acum se da lupta finala intre aceasta „epoca” super-progresista si lumea noua care vine.

  • Într-adevăr, articolul este binevenit! Și este bun, dar nu foarte bun! Problemele stau în detalii.
   10 dintre cele 20 puncte enumerate sunt descrise la persoana întâi plural. Adică suntem cu toții vinovați de starea de fapt pe care autorul o consideră altfel decât roz. Între timp am citit comentariile și cele mai multe îl aprobă pe domnul Funeriu, iar cele care mai adaugă ceva la cele spuse de dumnealui trimit vinovăția la alții.
   Face și autorul același lucru prin celelalte puncte, doar că o face prea la modul general, cu prea puține exemple concrete. Pe mine nu m-a obligat nimeni să fiu ierbivor, să nu ajut femeile, să apreciez producții controversate în locul celor consacrate și nici să înlocuiesc elitele cu mediocritatea. Nu știu nici să existe legi sau reguli care să mă oblige să înghit doar salată și să o las pe doamna cu ladă grea să se descurce singură. Deci despre ce vorbim?

   O.S. Iar “chiulangioaica ciudată” care avea 15 ani nu a făcut decât exact ceea ce face acum chiar autorul: a identificat o situație, care i se părea problematică urmare a studiilor unor cercetători, și a atras atenția asupra ei. Toată lumea știa unde se află și ce face. Poate că era mai bine să fi fumat pe ascuns în spatele școlii și atunci nimeni nu ar fi luat-o la rost!

  • @Hantzy
   Continui să cred că art.e f.bun. Are niște minusuri inevitabile deoarece e polemic. Dar, overall, atinge corect chestiuni ce vor afecta negativ societățile in profunzimea lor.
   Chiar si simplul fapt că sesizează și numește evidente răsturnări de valori, ce par să accelereze in ultimii ani, este f.meritoriu.

   „Pe mine nu m-a obligat nimeni să fiu ierbivor, să nu ajut femeile, să apreciez producții controversate în locul celor consacrate și nici să înlocuiesc elitele cu mediocritatea.”. Sigur, nici pe mine nu m-a obligat nimeni la astfel de lucruri. Dar am trăit situații jenante când am ținut ușa ptr.o d-nă și priviri indignate in situații de același fel, mainly in US&Can. Reginele ofensării agresive de astăzi le-ar fi numit microagresiuni.

   „Adică suntem cu toții vinovați de starea de fapt pe care autorul o consideră altfel decât roz.” Da, cumva suntem. De exemplu eu care am preferat să nu spun nimic dând impresia că, somehow, aș recunoaște un fel de culpă izvorâtă dintr-un gest politicos……
   Sau că ne-am lăsat atrași in capcana justificării/motivării perpetue a bunului simț comun (common sense) și firescului crezând, naiv, că apostolii indignării frivole chiar nu ar înțelege despre ce e vorba.

   Exemplul chiulangioaicei ciudate care avea 15 ani e o exagerare cu care nu sunt de acord. Tu ai dreptate la acest pct.

   • JB, din cele scrise rezultă ca temă este aleasă foarte bine. Pentru ca să fie și articolul, mai trebuie și alte ingrediente.

    Situațiile jenante sunt inerente și există în orice epocă. E nefiresc să consumăm resurse utile în altă parte pentru a le transforma în fenomene de masă și apoi a le combate. Live and let live!

 53. @ Daniel Funeriu si toti comentatorii: Un superb articol – disectie plin de adevaruri incontestabile si diagnostice corecte. O singura obiectie as avea! Nu contest rolul religiilor in ordonarea si civilizarea vietii umane de-a lungul timpului si sunt absolut de acord ca religia crestina a avut un aport considerabil la crearea a ceea ce numim azi „civilizatie occidentala”, a avut un rol esential in crearea societatii bazate pe reguli si principii, a fost o buna perioda de timp factor de inaintare in cunoasterea stiintifica( modulo unele arderi pe rug – a se vedea cazul Giordano Bruno, modulo crimele inchizitiei, si inca ceva mai multe lucruri care nu fac deloc cinste bisericii crestine).

  Dar…! Traim in secolul 21, avem la dispozitie telescoapele Hubble si Webb, observatiile sondelor spatiale Voyager 1 si 2 si multe alte instrumente performante care ne permit cunoastere avansata in ceea ce priveste Universul in care salasluim, avem la dispozitie teoria relativitatii si mecanica cuantica pentru studiul fenomenelor ce au avut sau au loc in Univers.

  In aceasta situatie concreta, pentru a nu fi ridicoli, mai ales in calitate de componenti ai unor grupari de cercetare stiintifica in domenii avansate, ar fi cazul sa definim clar in ce credem atunci cand spunem ca suntem „credinciosi crestini”!

  Credem intr-un Dumnezeu care este o entitate inteligenta care a generat Big-Bang-ul si miliardele de galaxii ce compun Universul, influentand apoi direct sau indirect orice fenomen care a avut, are sau va avea loc in universul creat !? Daca da, daca credem si daca asa ceva ar reprezenta REALITATEA, atunci credem ca e posibil ca acea entitate sa monitorizeze viata, gandurile, gesturile si faptele fiecarei fiinte umane de pe planeta Terra? Daca da, cum o face si de ce….si care sunt consecintele? Daca credem in toate astea si le consideram adevaruri, care sunt argumentele, dovezile, demonstratiile ca cele spuse mai sus sunt adevaruri?

  Daca nu credem in ceea ce spun mai sus, atunci inseamna ca credem intr-un Dumnezeu local, cu puteri limitate la nivelul sistemului solar, sau, sa zicem, la nivelul galaxiei calea lactee sau la nivelul unei parti a galaxiei! Pai daca e asa, atunci inseamna ca si el a fost creat! De catre cine, cand si de ce? Daca ar fi asa nu cumva ar locui pe o planeta in cadrul regiunii in care puterile sale se manifesta? Ar avea vreun interes acest Dumnezeu local sa monitorizeze fiintele umane, pe fiecare in parte din toate punctele de vedere? Daca da, cum face asta?

  Revenind la lucruri mai lumesti, trebuie de asemenea sa constatam ca scrierile crestine contin detalierea unor fenomene despre care putem spune fara a gresi ca sunt imposibilitati fizice, adica neadevaruri flagrante! Pentru a nu jigni si a nu influenta convingeri, nu specific nimic in legatura cu acestea.

  Adevarurile lumii antice nu coincid cu adevarurile secolului 21 si la cunoasterea stiintifica de care beneficiem astazi au contribuit esential mintile cele mai luminate ale planetei, de-a lungul secolelor!

  Ne intrebam deci in mod justificat: Este oare bine sa ramanem in dependenta de astfel de concepte religioase de origine crestina, atata timp cat o buna parte sunt clar neadevarate, o alta buna parte reprezentand chestiuni ce nu pot fi dovedite ca fiind adevaruri? Este moral sa inoculam oamenilor, in continuare, credinte in ceva ce contrazice flagrant adevarul consfintit de realitate? Pentru ce-i pregatim astfel? Pentru viitor sau pentru a ramane timp indelungat dependenti de o constructie plina de neadevaruri?

  Eu nu pot decat sa constat! Nu stiu ce e mai bine de facut! Dar parerea mea este ca adevarul primeaza, ca oamenii trebuie pregatiti pentru viitor, si e mai bine pentru ei sa nu mai creada in iluzii desarte!

  • Dumnezeu nu poate fi explicat nici cu mecanica cuantică, nici cu cea newtoniană, nici cu teoria relativității. Existența Sa este dincolo de mărul Evei.
   Dar altceva mă irită pe mine, și anume religia creștină ca motor al civilizației noastre. Nu resping importanța Decalogului (care, deși anterior creștinismului, a fost preluat în totalitate în conceptele religioase creștine) în formarea societății, cel puțin a celei occidentale, dar nici Codul lui Hamurabi nu este de neglijat. Civilizația modernă nu a fost un proces discontinuu și a început încă înainte ca omul să-și pună întrebări privind spiritualitatea. Apoi există și au existat culturi dezvoltate care nu au avut legătură cu creștinismul. A privi în mod exhaustiv deci legătura dintre civilizație și o anumită religie mi se pare aventuros.

   • Importantă precizarea. Și să nu uităm că în marea parte a timpului progresul civilizației noastre a fost blocat și nu stimulat de creștinism. Știința și religia creștină nu prea au fost în cele mai bune relații de-a lungul timpului la fel cum nu sunt nici în prezent. Iar relația marilor gânditori ai Iluminismului (care chiar a contribuit masiv la articularea civilizației noastre așa cum o cunoaștem în prezent) cu religia creștină e prea cunoscută ca să o mai dezvoltăm aici.

   • P.S. U.E. nu se bazează pe niciun construct creștin, așa cum vehiculează unii conservatori ori de câte ori țin în mână vreun microfon sau vreo tastatură. Europa creștină era o Europă a războaielor religioase sângeroase la ordinea zilei. Iar relația creștinismului cu drepturile omului este una de contradicție, așa cum este astăzi așa a fost mereu, ba mult mai rău.

    • ”Europa creștină era o Europă a războaielor religioase sângeroase”

     Iar Robespierre a adus liniște și pace, decapitând călugărițe catolice pentru a scăpa Europa de creștinism. La fel și Stalin, fără el și fără masacrele lui în numele lui Marx nu s-ar fi terminat niciodată războaiele religioase în Europa, slăvit fie numele lui! 😀

     Cu cei 6.832 de preoți catolici omorâți de comuniști în Spania cum a fost? Nu cumva tocmai comuniștii poartă războaie religioase, în numele profetului Marx? Nu cumva asta face Europa de Vest în prezent, se închină la Marx, la Habermas și la Michel Foucault?

     • Faptul că au existat oameni precum Robespierre și Stalin nu spală cu nimic imaginea Europei devastată de războaiele religioase. Și Rusia din prezent, un bun exemplu creștin, își invadează și ucide vecinii coreligionari. Nu știu ca în prezent închinătorii la Marx și Foucault din Germania, Franța, UK sau SUA să-și invadeze vecinii și să-i ocupe cu forța.

   • De acord cu faptul ca Decalogul a fost preluat de crestinism si exista cu destul de mult timp inainte de generarea crestinismului! Totusi nu e de ignorat ca in perioada secolelor 10-14 manastirile crestine din vestul europei au fost centre de cercetare si cunoastere stiintifica, se studiau astronomia si matematicile, exista manuscrise care dovedesc interesul pentru ceea ce numim azi ecuatii algebrice, Girolamo Cardano si Francesco Vieta( cunoscut de noi sub numele de François Viète) au fost inspirati de studii de algebra facute in manastiri.

    E de discutat, intr-adevar, daca lucrurile nu cumva ar fi evoluat mai bine in absenta crestinismului, care a fost, trebuie sa recunoastem, destul de restrictiv in a accepta cunoasterea stiintifica! Din nefericire, o discutie serioasa pe tema aceasta este aproape imposibila chiar si astazi, din cauza populismului, a prejudecatilor, etc

    Si in Constantinopole, in perioada de glorie a imperiului otoman, in scolile islamice se studiau matematicile, astronomia si nu numai ( astazi, din nefericire, in scolile islamice around the world, se studiaza numai metode de ucidere a „necredinciosilor” !!)

    Lasand la o parte aceste aspecte, la intrebarile mele din primul comentariu, cum ati raspunde, domnule Hantzy?

    • Doamnă/Domnule LS, întregul dumneavoastră comentariu are o mare eroare: falsa dilemă. Prezentați cititorilor două posibilități (Dumnezeul universal versus Cel local) și le cereți să aleagă între ele. E o abordare strict materialist-dialectică într-o problemă care ține mai ales de metafizică.
     Eu deja am scris că, după părerea mea, nu avem suficientă cunoaștere pentru a putea cuprinde și explica Existența unui Dumnezeu. E ca și cum noi, cei tridimensionali, ar trebui să explicăm cum ar arată o a patra axă perpendiculară simultan pe cele cunoscute. Dar o a cincea? Sau a suta? Poate că Dumnezeu e nu doar atotputernic, ci și atotcuprinzător. Sau, dimpotrivă, poate fi cuprins în orice lucrare, fizică sau abstractă. Și, de ce nu, ambele simultan? Sau o altă variantă pe care nu o putem descrie?

 54. Foarte bun articol. Este normal ca anumite doleanțe ale minorităților să fie respectate, dar să nu devină norme pentru societate și să fie promovate agresiv.

 55. Mai încet cu pianul pe scări domnule F, pentru că zdrăngăne fara sens.

  1. La ce folosește atâta școală și emfază daca nu înțelegeți diferența între capitalul privat (care plătește salariile din prima ligă de fotbal) și bugetul public de stat (care plătește salariile cercetătorilor)? Cum de le puteți amesteca atât de elementar?
  Comparația este pentru prosti, manipulativa.
  Rolul capitalului privat este să producă și mai multi bani pentru privați. Prin acești fotbaliști foarte bine plătiți, ca exemplu.
  Rolul bugetului de stat este sa susțină politicile publice în domeniul educației, sănătății, siguranței sociale, protecției sociale și colectării taxelor.
  Le amestecați propagandistic.

  2 …5, Mi-e teama sa îmi imaginez in ce lume toxica trăiți daca aceste probleme sunt prioritare pentru dumneavoastră. Daca vă uitați / ascultați gunoi, vedeți gunoi. Mai rafinati-va „bula”. Mai trăiți viața reală.

  6. Religia care a clădit civilizația est-europeana este religia iodeo-crestina-ortodoxa, impusă pe filiera greaca. Dezvoltarea de care vorbiți dumneavoastră s-a produs in religia iudeo-crestina-catolică-protestantă. Lucru de neînțeles in Romania.

  7. Spam.

  8 …20 Waining. Dezgustător pentru un fost om de stat, cu pretenții de fost cercetător / intelectual.

  A fost o vreme când au apărut pe Contributors articole foarte bune despre starea precară a finanțării cercetării din Romania: bugetul și problemele proiectului ELI-NP, bugetarea deficitara a Institutelor de Cercetare, rundele de finanțare a proiectelor prin fondurile structurale PNRR, proiectele de cercetare explooratorie finanțate UEFISCDI samd.
  Mă scuzați, dar acestea sunt parte din Real Life. Nu spamul dumneavoastră.

 56. 1. / 4.

  Asta a fost la fel în toate epocile. Phryne a fost mai celebră și mai adulată decât Anaxagora. Și probabil o ducea mai bine cu banii.

  Iar în epoca noastră e mult mai probabil să te îmbogățești dintr-un brevet decât acu 5000 – 1000 – 300 de ani. Dacă Theranos nu ar fi fost țeapă cât de celebră și de bogată ar fi fost Elizabeth Holmes?

  (Nu știu dacă are rost să menționez că fotbaliștii / cântăreții, etc au nevoie de celebritate ca să câștige bani, cel care găsește o tehnologie inovatoare nu are nevoie să fie cunoscut decât de cei din domeniu. Și, probabil, cei care au destulă minte să se îmbogățească din inginerie / biologie, etc. au și suficient discernământ și decid să nu se expună.)

  2. Credincioșii de rit vechi au preferat să se revolte sau să-și ia lumea în cap decât să-și facă semnul crucii cu trei degete. Răscoala Nika ce era să-l dea jos pe Iustinian, a pornit de la cursele de pe hipodrom. Iarăși, e o tendință ce nu ține de epocă.

  11. Așa o fi în bula cea selectă a domnului Funeriu, week-end-ul și city-break-ul. Majoritatea geto-dacilor, chiar dintre cei mai spălați și mai bine plătiți își permit cam un concediu pe an, hai, două. Nu aș categorisi mersul la băi la Makó ca fiind un lux decadent.

  13. Foarte probabil origami-ul nu va folosi. Dar mă tem că nici integralele nu au proprietățile magice pretinse într-un articol anterior.

  18. Are grijă Rusia să inverseze tendința asta. Și, dacă, să sperăm, va fi învinsă, rămâne China. Nu cred că cineva rațional mai ia de bună teoria lui Fukuyama cu sfârșitul istoriei.

  19. Așa e creierul. Nu am cunoscut încă nicio persoană al cărei creier să secrete dopamină când dă de o culegere groasă de probleme. Există indivizi străluciți, dar sunt puțini.

 57. https://www.g4media.ro/statuia-julietei-lui-shakespeare-din-verona-a-fost-deteriorata-de-atingerile-turistilor-i-a-aparut-o-gaura-pe-corp.html

  Manifestari animalice ale unor specimene care se pretind oameni . Pentru asta o fi bine sa fie granitele tarilor deschise ?! Vrea omul sa mearga in toata lumea , sa o vada . Numai in sufletul sau nu vrea sa priveasca . Ii este frica pentru ca va gasi acolo ceva sau pe Cineva care ii va spune ca nu are nevoie de la toate imebecilitatile si inutilitatile vietii .

 58. Multumesc domnului Daniel Funeriu pentru identificarea si difuzarea celor 20 PARADOXURI / „chestii” / „rele” privind societatea actuala din Romania. De fapt sunt mentionate doar 19 paradoxuri caci lipseste nr.12…. Lista sa nu este exhaustiva si ar putea fi completata de autor si comentatori… Eventual, aceasta lista ar putea fi reluata si detaliata adaugand si tratamentele/ solutiile necesare si posibile, dar absente aici… Doar DIAGNOSTICUL – fara ANAMNEZA si TRATAMENT – este insuficient…

  1.Nici eu nu vad – ca si alti comentatori – semnele APUSULUI acestei societati (in deriva) „disecate” de autor… Dar, ca profesor proactiv, lucid si onest (de multe decenii), presupun si sper ca domnul fost ministru al educatiei (cu realizari meritorii dar si cu multi critici) a dorit de fapt sa transmita un mesaj subliminal – „Educatia (si rezultatele ei) in Romania nu pot fi mai BUNE decat este societatea romaneasca din ultimele decenii, in ansamblul ei”….

  2.Pentru un lider managerial vizionar si proactiv, mai toate paradoxurile mentionate de autor sunt doar niste EFECTE (principale sau colaterale) intr-un (uneori lung) sir de relatii CAUZE-EFECT formand un regretabil CERC/ CICLU VICIOS, generator de regres pentru cei din exteriorul sau si, mai ales, un ilegitim/ imoral progres pentru cei implicati… Ar fi fost relevant si util sa se analizeze intreg lantul cauzal implicat pentru a se ajunge la cauza initiala („cauza cauzelor”) si a o ….diminua/ elimina… Asta ar fi insemnat ANAMNEZA si TRATAMENTUL ce lipsesc… Pentru analistii cunoscatori, aceasta „cauza a cauzelor” este reprezentata deobicei, inclusiv la noi, de prioritatea acordata de decidentii implicati diferitelor categorii de interese determinante ale acestora – interesul national/ public, interesele de echipa (sau clan/gașcă), interesele personale… Pe de alta parte, realii experti in Management stiu prea bine ca dezvoltarea si imbunatatirea continua se obtin doar prin CERCURI/ CICLURI VIRTUOASE (concept total ignorat in Romania la toate nivelurile, din pacate!) care sunt generatoare de progres atat pentru cei implicati cat si pentru cei din exteriorul sau… Literatura de specialitate si chiar web ofera multe informatii, explicatii si exemple, eventualilor doritori de cunoastere… Unii stiu si ca unele cercuri/ cicluri VICIOASE pot fi transformate in cercuri/ cicluri VIRTUOASE …numai daca decidentii si executantii VOR, POT si STIU ce si cum au de facut in acest scop.

  3. Dl.Funeriu este bine cunoscut (si apreciat dar si criticat/ blamat) de milioanele de conationali (mai ales profesori) implicati in mediul nostru educational, pentru dispozitiile/ continutul, relevanta, concizia si importanta LEN – Legea educatiei nationale nr.1-2011. Din pacate, cu toate aceste calitati („caracteristici pozitive” pentru mine), in deceniul care a urmat promulgarii sale, aceasta lege-model a fost modificata de peste o suta de ori (!!!) de „alesii poporului” astfel incat a devenit aproape de nerecunoscut! As propune autorului sa analizeze „Notele de fundamentare” ale amendamentelor si sa investigheze realitatea lor, pentru a descoperi efectele acestora si, astfel, caror interese au servit de fapt amendamentele introduse. In plus, „succesoarele” acestei legi – recentele L198 si L199 (totalizand in proiecte peste 500 pagini si in Monitorul Oficial peste 200 pagini, intrucat au preluat dispozitii din multe vechi HGR si OM-EDU, probabil doar din dorinta de-a ingreuna modificarea acestora !!!) – sunt mult mai greu de accesat, cunoscut, inteles si aplicat decat LEN. Printre dispozitiile astfel preluate in L198 si L199 se afla si cele din TITLUL IV si ANEXA 1 (ambele), ce au fost evident transferate copy-paste din trist-celebra OUG 75-2005 privind asigurarea calitatii educatiei (de fapt OUG a SIMULACRULUI acesteia, demonstrat repetat timp de 18 ani, de sute de cercetatori romani si straini, asa cum puteti constata accesand linkul nr.I de mai jos) – desi OUG 75-2005 a fost abrogata printro dispozitie din L198 (dar nu si din L 199 desi si ARACIS a fost creeat prin OUG 75-2005, inventandu-se pentru aceasta, in L 199, o alta baza legala, ulterioara anului infiintarii ARACIS, pentru existenta ei in 2024!!!).

  4.In 2010, inainte de aprobarea si promulgarea LEN, am avut placerea si onoarea sa discut personal cu dl. Ministru Funeriu in cabinetul sau, exclusiv despre gravele deficiente ale OUG 75-2005 (aprobata prin L 87-2006). Din pacate, desi fusesem un efemer „ministru al calitatii” (1990-1992), eram profesor universitar si eram implicat profesional in Managementul (incluzand Asigurarea) calitatii de 40 de ani, NU am reusit sa-l conving de nocivitatea aberantelor ei decizii, confuzii, prejudecati, mituri, dispozitii contraproductive, etc… Au trecut 14 ani de atunci si ARACIP + ARACIS au executat (si mai executa) – mai mult sau mai putin constiincios, dar lipsit de credibilitate si eficienta – ceea ce aberanta OUG le ordonase, simuland de fapt integral ASIGURAREA CALITATII, un concept uzurpat aiurea (conform unui promotor initial al ARACIS, „asigurarea calitatii inseamna a face CA Calitatea sa fie sigura”!) din mediul de afaceri si implicand la noi, in educatie, multiple erori strategice si tactice. dar si regretabila prea multa IMPOSTURA.

  Eventualele persoane interesate sa cunoasca situatia reala, in cei 19 ani de SIMULACRU de asigurare a calitatii educatiei in Romania pot sa se informeze din articolele mele publicate pe contributors.ro :
  I. Asigurarea calității educației europene și poziția României în Spaţiul European al Învăţământului Superior (SEIS) | Contributors
  II. Ce am câștigat și ce am pierdut, prin simularea timp de 18 ani, a „asigurării calității educației” (ACE) în învățământul nostru preuniversitar și superior? | Contributors

  In conditiile in care in social media si massmedia noastra apar aproape exclusiv dezbateri pe teme politicianiste si financiare, este de mirare ca unii profesori onesti si lucizi (ca, de exemplu, autorii articolelor de mai jos) au putut totusi sa fie publicati pe tema acestui incredibil, ineficient si contraproductiv (dar si „trainic”!) SIMULACRU… De vazut:
  III. Asigurarea calităţii în proiectele promovate de Ligia Deca. Ipocrizia, mistificarea şi minciuna vor fi perpetuate | adevarul.ro
  IV. Când vine „o comisie” de la București, toată lumea, de la decan, la secretară, intră în fibrilație. Despre furtuni academice într-un pahar cu apă (republica.ro)

  Mentionez ca in Managementul calitatii, orice deficienta/ neconformitate identificata si reala NU este considerata a fi o problema (mai mult sau mai putin neglijabila, ca la noi) ci o PROVOCARE/ OPORTUNITATE de imbunatatire, ce nu ar trebui sa fie neglijata daca cei implicati recunosc existenta ei si vor/ pot/ stiu sa actioneze in scopul eliminarii ei. In Educatia din Romania contra-performantele educatiei preuniversitare si universitare se tot dezvolta si acumuleaza de 19 ani, desi avem ARACIS si ARACIP care sunt mentinute si promovate doar, chipurile, pentru a simula grija MinEdu pentru finantarea din fonduri publice a scolilor si universitatilor (chipurile, pe baza meritelor proprii constatate prin evaluari externe si interne, prin hartii care, se stie, „suporta orice” !!!!) dar si preocuparea pentru CALITATE in scoli si universitati (cvasi-inexistenta!),… Avem in consecinta tot mai multa NON-CALITATE a educatiei desi ne facem ca actionam pentru „a asigura calitatea” (inteleasa oficial exclusiv ca evaluare externa si interna, dar fara actiuni corective si preventive ale celor implicati si fara a a avea in vedere cerintele – legitime si legale, consensualizate in prealabil – ale tuturor partilor interesate implicate)… Pana si terminologia aferenta Managementului calitatii a fost fie ocultata fie falsificata in textul OUG 75-2005!

  Asa s-a ajuns si la multiplicarea conflictelor de interese si a conflictelor/ plangerilor in instante ale unor reprezentanti ale celor 3 „tabere” aflate, la noi, „in lupta” continua de peste doua decenii – parintii, profesorii si elevii – consumand si ele inutil, enorme resurse financiare, de timp si nervoase !! Dna Ministru Ligia Deca (initiata de mine, prin 2002 – pe cand era studenta si activista ANOSR – in Managementul calitatii) are actualmente o misiune extrem de dificila, aparent imposibila, mai ales datorita acestor situatii conflictuale antagonice, permise de actuala legislatie „de drepturi si libertati” (cu putine sau fara responsabilitati/ obligatii adecvate).
  Conform unor cunoscatori in domeniu, situatia s-ar datora si dorintei unora de aplicare, mai ales in unele servicii publice, a principiului „sacrosanct” (dar modificat dupa 1990) din Regulamentul militar nr.1 al RSR – „Ordinul sefului este lege pentru subordonat si se executa intocmai, la timp si fara comentarii.” Dar si aplicarii inadecvate si fara discernamant a principiului juridic „Orice document este dovada unei fapte” in scoli si universitati…. Relativ recenta decizie a ARACIP de-a pretinde de la scoli „declaratii pe proprie raspundere” (autentificate la Notariat!) – in loc de evaluari/ audituri interne practice, relevante, oneste si cat mai aprofundate – este o dovada edificatoare a nocivitatii implicarii impostorilor in Managementul / Asigurarea calitatii…

  V-ar fi foarte greu, domnule Funeriu, sa includeti – intro eventuala editie „revazuta si adaugita” a paradoxurilor identificate de dvs – ca EFECTE, contra-performantele educatiei in Romania (accentuate in 19 ani de simulacru al asigurarii calitatii, ce a fost si mai este, din pacate, acceptat de toti ministrii educatiei, rectorii si directorii din universitati si scoli dar NU si de unii profesori onesti si lucizi, unii fiind si specializati in Managementul calitatii), precum si CAUZELE detaliate ale fiecarei contra-performante?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Daniel Funeriu
Daniel Funeriuhttp://contributors
Ministru al învățământului din 2009 până în februarie 2012. În anul 1999 a obținut titlul de doctor în chimie la Universitatea Louis Pasteur din Strasbourg, sub coordonarea laureatului Nobel în chimie, profesorul Jean Marie Lehn. Între 1999 și 2006 a activat ca cercetător științific la The Scripps Research Institute, La Jolla, California și la AIST, Amagasaki, Japonia. În anul 2006 a obținut un grant de cercetare oferit de Uniunea Europeană (UE), de 2 milioane de euro (Marie Curie Excellence Grant). Tot în 2006, a fondat o echipă de cercetare în cadrul Universității Tehnice München.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro