miercuri, iulie 17, 2024

Dl. Sima si investitorii

Fuga lui Cristian Sima atrage atentia asupra unor aspecte grave din societatea romaneasca, anume inexistenta protectiei cetatenilor fata de actiunile (uneori agresive) ale unor firme care, fara a avea o autorizatie de functionare, fac un marketing total neconventional pe piete care presupun, de obicei, riscuri foarte mari. Domeniul ales de Cristian Sima a fost piata de capital. Un domeniu care a fost deja zguduit in trecut de doua scandaluri uriase, SAFI si FNI, in ambele cazuri initiatorii fondurilor mutuale prevalandu-se de golurile existente in legislatie. De aceasta data insa investitorii alesi nu au fost bieti pensionari sau angajati cu salariul minim, ci oameni cu acces la informatii, atrasi de mirajul unor castiguri girate de „geniul investitional” al lui Cristian Sima.

Metoda de marketing aleasa de dl. Sima a fost una excentria: aparitii constante in mass-media, unde de obicei orice chior este imparat printre orbi. Individul si-a dat cu parerea despre tot si despre toate, cu o cat de mica legatura cu economia. Fie ca vorbim de piata de capital, finante, taxare, microeconomie sau macroeconomie. De fapt pana si acum, fugar fiind, dl. Sima nu poate fara mass-media, motiv pentru care trimite cate o scrisoare ori de cate ori ii cade in mana cate un computer cu acces la Internet… Si asa a ajuns dl. Sima sa fie cultivat de diversi moderatori TV si apoi apropiat al unor politicieni sau oameni de afaceri. Odata castigata increderea acestora din urma – un lucru fundamental in domeniul financiar – a urmat incredintarea de bani, se pare foarte multi – pentru ca dl. Sima sa ii investeasca pe diverse piete financiare. Investitiile in speta s-au facut prin doua firme, una autohtona, autorizata ca societate de brokeraj in Romania (dar care insa a avut un rulaj relativ mic, probabil doar de fatada) si alta inregistrata in British Virgin Islands, care promitea si efectua tranzactii pe piete de capital din strainatate. Asadar, fara a fi autorizata pe vreo astfel de piata, unde regulile sunt foarte stricte – similare celor din domeniul bancar – o firma oarecare a reusit sa atraga sume se pare fabuloase de la oameni pe care de orice ii poti banui dar nu de credulitate sau de lipsa de informatii. Mai departe aceasta firma off-shore a contractat firme autorizate de brokeraj care au realizat tranzactiile in numele si pe socoteala firmei d-lui Sima care, la randul ei, tranzactiona de fapt banii altora. De ce o firma straina de brokeraj a acceptat sa faca un parteneriat cu o firma fantoma si nu cu o firma autorizata e greu de inteles. Dar si mai greu de inteles este de ce oameni potenti financiar si politic si-au incredintat banii unei astfel de firme, renuntand la protectia conferita de lege tranzactiilor derulate printr-o firma de brokeraj autorizata, care firma putea foarte bine sa vina cu un partener strain pentru tranzactii derulate pe pietele de capital externe. Dl. Sima sugereaza in scrisorile sale ca existau clienti care nu voiau sa fie intrebati de unde au banii respectivi iar dl. Sima nu punea intrebari. Nu avea de ce, nu era tinut de obligatii de raportare la Oficiul pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor, precum au firmele de brokeraj autorizate.

Spune dl. Sima ca clientii sai isi deschisesera conturi discretionare. Din pacate aceasta notiune e greu de definit in cazul unei firme de brokeraj neautorizate. Spre deosebire de o firma autorizata, care raporteaza clientului destul de des, chiar si in cazul unui cont discretionar, astfel incat acesta din urma sa isi asume cat mai mult din riscurile aferente tranzactiilor, o firma neautorizata nu este tinuta decat de prevederile contractuale stabilite cu clientul. Asadar discretionar poate insemna orice, inclusiv ca firma sa gestioneze contul clientului – adica banii si instrumentele financiare cumparate cu acesti bani – cum il taie capul pe dl. Sima, proprietarul firmei.

Teoretic nu este nimic ilegal, atata vreme cat exista un contract care confera firmei d-lui Sima astfel de libertati discretionare. Desigur ca, daca acest contract a fost in incalcat exista raspunderea civila contractuala. Adica dl. Sima trebuie sa plateasca niste despagubiri clientilor, daca are de unde. Daca nu, ghinion. Sau faliment, care tot ghinion inseamna, ca tot nu mai recuperezi nimic, basca sa mai inveti si despre procedura falimentului din British Virgin Islands… Raspunderea penala ar putea interrveni daca dl. Sima si-ar di insusit banii (ceee ce nu cred, altfel ar fi fost acum prin Papua Noua Guinee) sau ar fi emis nistre „extrase de cont” false, adica sa fi raportat profituri cand de fapt tranzactiile se faceau in pierdere. Am pus insa ghilimele pentru ca, revin, o firma neautorizata nu emite extrase de cont cu un continut reglementat ci niste hartii al caror continut este stabilit tot de catre partile contractante. Asadar doar in extremis s-ar putea pune problema raspunderii penale pentru inselaciune. De obicei insa nu se pune. Civilul excude penalul, in astfel de situatii, in general.

In plus fata de existenta unor posibile conturi discretionare, s-a vorbit despre existenta unor tranzactii in marja. Acestea sunt modalitati prin care se foloseste efectul de parghie financiara (leverage) pentru multiplicarea banilor. Sau pentru pierderea lor… In cateva cuvinte, tranzactiile in marja sunt acele tranzactii pe piata de capital in care clientul pune doar o parte din bani pentru plata instrumentelor financiare ce urmeaza a fi cumparate in piata, restul fiind pus la dispozitie de catre firma de brokeraj sub forma de imprumut. Daca tranzactia este castigatoare, efectul de parghie financiara multiplica suma de bani a clientului mult mai mult decat daca tranzactia s-ar derula exclusiv cu banii acestuia. Daca insa tranzactia este perdanta, pierderile sunt de asemenea multiplicate. Problema cu aceste tranzactii este aceea ca, atunci cand se fac printr-un intermediar neautorizat precum firma d-lui Sima, pragurile de protectie stabilite pentru tranzactiile in marja, in functie de tipul instrumentelor financiare tranzactionate (actiuni, derivative, indici bursieri) si de lichiditatea pietei dispar, fiind inlocuite liberul arbitru al sortii.

In concluzie, cred ca o eventuala investigatie judiciara de natura penala s-ar porni doar ca urmare a scandalului mediatic creat, chiar si in lipsa unor plangeri penale (din oficiu). Ramane insa intrebarea de ce statul roman nu reglementeaza acest vid legislativ, lasand posibilitatea unor firme neautorizate sa deruleze un marketing agresiv si periculos, fie prin afisaj stradal (caselele de pariuri sportive on-line), fie prin reclame TV (jocurile de noroc on-line), fie prin intermediul telefoanelor date direct posibililor clienti (firmele de brokeraj on-line). Asa cum nu poti sa faci o banca on-line, orice solicitate de depozite constituind infractiune, ca si folosirea denumirii de „banca”, la fel ar trebui sa fie situatia si pe alte piete precum piata de capital, piata pariurilor sportive ori a jocurilor de noroc on-line.

Distribuie acest articol

29 COMENTARII

 1. E o lipsa a legislatiei din Romania… Ar trebui ca legea sa prevada ca nu pot fi oferite servicii de tranzactionare la bursa pentru cetatenii romani unor societati care nu sunt inregistrate in Romania… In Canada clienti care au pierdut la bursa au dat in judecata bancile si au castigat pe motiv ca nu au fost informati (corect) asupra riscurilor… de acea acum bancile au o politica de tipul „know your client” prin care completezi niste chestionare asupra riscului in care esti dispus sa te incadrezi… in momentul in care iesi din aceste chestionare esti avertizat si apoi chiar ti se refuza ordinul…

  Sunt surprins de personaje ca domnul Daianu care astepta castiguri mici si sigure de pe piata bursiera… asa ceva nu exista. Au fost perioade cand indexul S&P 500, din SUA, a fost mai mic la 10 ani (ma refer la 2000 – 2010), adica cineva care ar fi investit bani in 2000 in index ar fi avut mai putini bani in 2010 (asta s-a intamplat in principal datorita celor doua crize din 2000 si 2008). Pentru cine nu stie sa „bati” indexul e destul de greu… Cam 70-80% din fondurile mutuale nu reusesc asta, iar ca tu sa ghicesti restul e 30% din fondurile mutuale e destul de greu. In plus se spune ca performantele anterioare nu garanteaza performantele viitoare… De aceea multi investitori prefera in etf-uri (exchange trade funds) care urmaresc fel de fe de indexuri si au cheltuieli mult mai mici decat fondurile mutuale…

  In alta ordine de idei pe termen scurt bursa e condusa de calculatoare care au programe sofisticate create de firme cu (foarte) multi bani si persoane talentate care exploateaza cea mai mica anomalie si oportunitate de pe piata. E o iluzie ca ai putea castiga din speculatii financiare pe termen scurt si in special pe piata Forex… Sigur poti castiga atunci cand piata e in crestere, dar cand fluctueaza nu mai e asa de simplu… Sunt banci care-ti ofera credite ca sa joci la bursa, daca ar fi asa de usor de ce nu ar juca ele ca sa-si asume tot castigul? eventual si toate pierderile…

  numai bine

  • Eu cred ca d-l Sima este un om disperat. Este de ajuns ca unul singur din cei 60 de clienti ai sai sa fie „om de onoare” in acceptiunea data de el in „scrisoarea a I-a” si gestul sau de a fugi este explicabil.
   In ceea ce-l priveste pe d-l Daianu, pentru a obtine „castiguri mici si sigure” nu cred ca este inspirata alegerea unui broker „ce nu se poate abtine de la risk”, asa cum era caracterizat d-l Sima de cunoscuti.. Acestia sunt sortiti sa piarda in final, la fel ca si jucatorii de la cazino.
   Pentru un investitor avizat „castiguri mici si sigure” pe bursa inseamna castiguri mari insotite de pierderi mari, dar putin mai mici, astfel incat rezultatul final sa fie pozitiv si mai mare decat la depozite bancare. In ceea ce priveste siguranta rezultatului pozitiv aceasta este data de profilul psihologic al jucatorului: daca respecta regulule jocului (cunoscute de toti, de altfel) in proportie de 100%, atunci si siguranta castigului, atentie, SE APROPIE DE 100%. Concluzia este ca doar oamenii perfect echilibrati pot castiga sistematic la bursa. Restul se bazeaza pe noroc sau pe iluzii, dar cum norocul se echilibreaza prin ghinion…

 2. Dece nu vorbesti, Dle Bodiu, despre catastrofa BVB ? O bursa din care principalele societati interesante s-au retras, in care s-au tras numeroase tepe, in care „insidertrating” ul e acasa (vezi cazul Petrom, cu Tariceanu, SRStanescu, Verestoy, dar nu numai), o institutie in care oamenii normali nu mai investesc. Personal am investit cu uncredere in Sanevit, falimentata cu larga contribbutie a Statului Roman, unde mii de oameni si-au pierdut economiile. Sa falimentezi SINGURA fabrica de seringi de unica folosinta, singura depe o piata deficitara in acest produs, asta da,performanta ! Nimeni nu a investigat cum se poate intampla asa ceva, nimeni nu a patit nimic, nimeni nu a fost despagubit. Desi s-a incercat deschiderea unui proces dar cu justitia dela noi …. Asa ca e normal ca cei care au strans ceva bani sa incearca sa-i investeasca profitabil. Si au ajuns pe mana lui Sima. Acum e excroc, da ?, dar cand era presedintele Sibex nu era ? Ati dat bursa din Sibiu pe mana unui excroc iar acum tot voi il cindamnati ? Nu ma intreba la care „voi” ma refer, stii foarte bine !

  • Cred ca va referiti la Rompetrol Rafinare, nu la Petrom. Ala da, a fost inside trading. Cum a știut DNA sa adune dovezi e altceva. Daca nu mă insel, au considerat un caz de manipulare a pietii :) Cu Sibex, din câte știu, a fost o Actiune a lui Sima cu SIF-urile, după care s-au certat. Eu personal nu îl cunosc pe Sima. Cam atât.

 3. Existenta firmelor on line nu cred ca e o problema… Important este ca ele sa fie inregistrate in Romania si sa se supuna legilor din Romania… In Canada si in SUA, ING bank, care opereaza si in Romania, e o banca on line, nu are sucursale si ca sa faci un depozit virezi banii si aduci banii in contul tau on line sau la telefon… asta dupa ce in prealabil s-a stabilit un link intre contul tau obisnuit si contul deschis la ING. Ca urmare a faptului ca nu au sucursale, au cheltuieli mai mici si au putut sa ofere dobanzi mai mari…

  numai bine

   • Nu am zis ca nu poti avea, ca si banca, servicii on-line. Sunt client al ING in RO si BE, stiu cm functioneaza serviciile bancare on-line. Asta dupa ce am fost Head of Legal & Compliance al bancii in cauza, in RO… Eu vorbeam de situatia in care un oarecare isi face o firma si incepe un marketing (agresiv) pentru servicii bancare.

 4. Dar si mai greu de inteles este de ce oameni potenti financiar si politic si-au incredintat banii unei astfel de firme, renuntand la protectia conferita de lege tranzactiilor derulate printr-o firma de brokeraj autorizata-spune autorul
  oameni inteligentzi,educatzi,unii putzin securisti;poate tocmai de aceea.asta e capitalism salbatic de romanica

 5. Înțeleg că domnul matematician a jucat, a pierdut banii, cum altădată a câștigat. Totul a fost conform contractelor, dar mafioții de România s-au supărat că au pierdut și vor acuma să îi ia capul. Inadmisibil

 6. Domnule Bodu,

  Este interesant ceea ce faceti Dvs. acum.

  Sima avea 60 de clienti.
  Cati clienti a avut SAFI sau FNI?

  Ce contracte erau intre WBS Holding si clientii sai? Cum a operat WBS Holding?
  Ce contracte erau intre clienti si SAFI/FNI si cum au operat ele?

  Nu sunt oare diferente semnificative?

  Unde erati cand se intamplau tepele cu SOV?
  Dar despre favorizarea infractorului in vederea „stergerii urmelor” de catre SOV?

  Sima, dupa 3 zile, a aparut…
  Cel care l-a ajutat pe SOV sa tepuiasca a fost adus prin mandat de urmarire internationala…
  O mica mare diferenta, as putea sa afirm!

  Nu sunt jurist, citesc si incerc sa inteleg legile/normele si cate mai sunt ele, dar diferentele dintre cazul Sima si FNI/SAFI ma frapeaza!

  Mai mult, concluzia Dvs. cred ca depaseste cu mult cadrul legal.
  De ce scrieti toate acestea?

  Oare ati uitat ca sunt sialte institutii legal abilitate, pana la Politie si Parchet, care ar trebui sa vegheze cum functioneaza aceasta piata si sa propuna masuri pentru corecta si justa functionare a acestei piete?

  Sunteti cumva manat in aceasta lupta de interese similare celor de la Asociata Brokerilor?

  Relax and enjoy the life!
  Have a nice week-end!

 7. Ah, aoleu si vai de mine, unii au jucat niste bani si au pierdut, mare fis, treziti-va domnilor, sunteti in capitalism, ce sa va protejeze statul, prostia, lacomia si neprofesionismul???

  Asa e la bursa, se mai si pierde, ce mare lucru, nu va place, puneti banii la banca, sau luativa aur!

 8. stimabile domn bodu,

  aspectele acestui scandal sunt foarte delicate, din simplul motiv ca nu prea exista informatii, ci doar supozitii. ce fel de contracte or fi avut cei 60 de clienti, ce limite „discretionare” erau prevazute, termenii marjelor, etc.

  ceea ce ma intriga insa este ca dreapta politica pe care o reprezentati in principiu pledeaza pentru statul minimal, iar acum dumneavoastra sugerati ca ar trebui sa se mai dea niste legi, adica o sporire a implicarii statului – pot sa va intreb pentru ce? pentru 60 de clienti?

  poate ar trebui sa discutam despre filozofia taxarii. o taxa pe valoare adaugata este un impozit pe profit inainte de profit, fiind platit de consumatorul final fara deductibilitate. asadar, de fapt este o taxa de consum. adica daca vrei sa traiesti platesti – odata la impozitul pe venit/profit si apoi pentru ca vrei sa mananci ca sa poti face venit si profit. tva-ul ridicat de tocmai aripa politica pe care o reprezentati este o taxa regresiva – cei saraci, sau sa le spunem cu venituri mici, platesc mai mult tva raportat la venit, decat cei bogati, ca tocmai cei 60 de clienti ai lui sima, carora le raman bani din veniturile lunare anuale, care nu sunt supuse tva-ului, caci nu trebuie sa le consume, ci le pot investi – indiferent daca intr-un banal depozit la termen la o banca serioasa (?) sau intr-un cont speculativ cu risc major ca la stimabilul delapidator (sau poate nu) sima.

  • Corect –total de acord .
   Inca nu sint toate informatiile –cind or veni,se va vedea ca e in fapt spalare de bani , bani din crima organizata cu care nu te duci la o banca onorabila , si ,in ultima instanta evaziune fiscala, big time. La dvs. in Austria e mai greu (dar nu imposibil) fiindca sint reglementari serioase.

   • sehr geehrter herr lecter,

    dar austria este un stat asistential in definitia „dreptei” romanesti, ori ei declara ca tocmai asta nu vor. aici mi se pare mie ca pisica alearga dupa propria-i coada, dar domnul bodu pesemne ca face parte dintre „contributorii” mai degraba caracterizati de „musca si fugi”, caci nu raspunde la intrebari „provocatoare”. poate ca le considera provocante, chiar daca il asigur ca nu este cazul, cel mult la o provocare la dialog.

 9. „Toma Caragiu” (sau ma rog, cum il mai cheama acum) este doar o piesa dintr-un puzzle mult mai mare, care tine de servicii secrete, politica, evaziune fiscala si devalizarea tarii. Recititi declaratiile sale privind „casete audio” si „extrase swift”. Cred ca in campania electorala vor cadea niste capete, Rabdare deci, mai avem o luna. Tipul a gresit cand s-a increzut in serviciile secrete, care acum l-au abandonat si s-a decis sa-si apere singur pielea.spunand tot ce stie

  • Cu tot respectul , domnule Michael, aveti vreo baza (cit de cit) atunci cind implicati serviciile ?
   Iar incepem cu „Secu e de vina” ?

   De acord cu devalizarea, politica, bani negri la referendum , alegeri si capete cazute . Dar sa scrieti asa,generic, ca a „gresit ca a avut incredere in servicii iar acestea l-au abandonat ” cred ca este cam infantil ( sorry for the term).

 10. „….intrebarea de ce statul roman nu reglementeaza acest vid legislativ,…” ????

  Pai, cum sa reglementeze si mai ales CINE, cand in fruntea CNVM sunt numai politruci ?!
  Adica numiri politice !!!!
  Adica clientela politica incompetenta cocotata in functii inalte si mai ales bine platite !!
  Ca in TOATA administratia publica centrala si locala din Romania !!
  Ce parere aveti, Dle Bodu?!

 11. Cristian SIMA nu este altceva decat UN ALT ESCROC CU PATALAMA care, asa cum o recunoaste, A PROFITAT LA MAXIM DE LACOMIA SI TEMBELISMUL CLIENTILOR LUI!

  Restul…scrisoarea…

  http://economie.hotnews.ro/stiri-burse-13399128-scrisoare-cristian-sima-completare.htm

  trimisa de pe o adresa de e-mail fictiva…este, „prin forta logicii”, inca o posibila (si chiar foarte PROBABILA) dovada a unei fraude de proportii…

  Lamentarile patetice ale lui SIMA il descalifica dpdv moral si arunca un mare semn de intrebare asupra MOTIVELOR (si nu PRETEXTELOR) pentru care vajnicul investitor a tuns-o peste Atlantic. „Linistea sufleteasca” de care vorbeste si pe care i-o da „avionul care traverseaza Atlanticul” este data, sper ca e clar, de suma fabuloasa pe care SIMA a smenuit-o (din banii clientilor) si care suma se afla acum, bine merci, intr-un cont din Insulele Virgine.

  Chiar si in varianta unor pierderi (controlate???)….cred ca a fost CLAR, pentru TOATA LUMEA, ca nu exista NICI UN MOTIV (nici macar PRETEXT) PENTRU CA SIMA SA O TUNDA BANDITESTE. Ah, ca pierderile sunt mai greu de ingitit si de acceptat decat castigurile…asta e cu totul si cu totul alta poveste!

  Imi permit 2 scenarii:

  1) SIMA a tuns-o peste Ocean dupa ce, in prealabil, a transferat o buna parte (sau 100 %) din banii clientilor

  2) SIMA a „simulat” o pierdere pe bursa….si aici apar 2 „sub-scenarii”: a) pierderea e reala…insa nu a „acoperit” toti banii clientilor…SIMA avand grija sa o tunda cu o parte SEMNIFICATIVA din bani…si be) pierderea este simulata TOCMAI pentru a acoperi frauda – banii smenuiti!

  Restul…e o gargara penibila asezonata cu justificarile puerile ale unui escroc persuasiv pentru niste papagali dispusi sa il creada!

  QED!

  • stimabile deja vu,

   excludeti o varianta destul de probabila – domnul sima, increzator in calculele sale matematice sofisticate si faptul ca poate vreme indelungata a reusit pentru sine si cei care i-au acordat increderea, si banii dansilor bineinteles, sa fi ajuns la concluzia ca este „infailibil”. asadar, esecul inregistrat, si implicit pierderea banilor, ai sai si ai altora, sa produca un sentiment devastator, pe care nu il poate crede pentru moment nici dansul – este vorba de o negare a situatiei ce se petrece in sfera psihologica. exista si sfatul din batrani, de a adormi o noapte peste cele intamplate.

   nu exclud ca domnul a luat banii si isi va vedea de viata in continuare, dar ma pune pe ganduri ca doreste sa „refaca” acesti bani, ceea ce ma duce cu gandul ca i-a pierdut, adica unele calcule sofisticate nu i-au iesit de aceasta data.

 12. Inca una si ma duc!

  Dar domnule Bodu cand s-a amanat sedinta AGA la SIBEX printr-o procedura cu totul exceptionala oare clopoteii Dvs. au sunat? Ai mei de atunci au ramas in alerta – nu am mai intalnit asa ceva…

  Atunci unde erati ca sa va intrebati despre …? S-au erau deja asumata procedura?
  Nu am nimic personal cu Dvs., doar am nedumeriri legata de aceasta campanie…

  Toate bune!

 13. Fuga lui Cristian Sima atrage atentia asupra unor aspecte grave din societatea romaneasca, anume inexistenta protectiei cetatenilor fata de actiunile (uneori agresive) ale unor firme care, fara a avea o autorizatie de functionare, fac un marketing total neconventional pe piete care presupun, de obicei, riscuri foarte mari.

  Referindu-ne la cazul Sima, in ce va fi constat acest marketing total neconventional, agresiv, in fata caruia cetatenii n-au fost protejati?

  • „Fuga lui Cristian Sima atrage atentia asupra unor aspecte grave din societatea romaneasca, anume inexistenta protectiei cetatenilor fata de actiunile (uneori agresive) ale unor firme care, fara a avea o autorizatie de functionare, fac un marketing total neconventional pe piete care presupun, de obicei, riscuri foarte mari.”

   „Metoda de marketing aleasa de dl. Sima a fost una excentria: aparitii constante in mass-media, unde de obicei orice chior este imparat printre orbi. Individul si-a dat cu parerea despre tot si despre toate, cu o cat de mica legatura cu economia. Fie ca vorbim de piata de capital, finante, taxare, microeconomie sau macroeconomie. De fapt pana si acum, fugar fiind, dl. Sima nu poate fara mass-media, motiv pentru care trimite cate o scrisoare ori de cate ori ii cade in mana cate un computer cu acces la Internet… Si asa a ajuns dl. Sima sa fie cultivat de diversi moderatori TV si apoi apropiat al unor politicieni sau oameni de afaceri. Odata castigata increderea acestora din urma – un lucru fundamental in domeniul financiar – a urmat incredintarea de bani, se pare foarte multi – pentru ca dl. Sima sa ii investeasca pe diverse piete financiare.”

   Deci „uneori agresive” si intotdeauna „neconventionale”. D. Sima nu a fost agresiv, a fost neconventional. Altii sunt agresivi. Pe mine m-au sunat pana cand am inceput sa le inchid telefonul fara prea multe explicatii.

   • Dle Bodu,

    da, se poate spune ca strategiile la care au fost supusi cetatenii de dl Sima au fost foarte neconventionale : au lipsit cu totul. Exista arhive si la TV si la interviurile de la Hotnews, de exemplu. Nu-mi amintesc sa fi citit vreuna in care Cristian Sima sa invite in orice fel, conventional sau neconventional, cetatenii privitori sa investeasca in WBS Holding, sa investeasca de preferinta cu ochii inchisi, fara sa stie ce risca. Dovada ca a avut o mana de clienti acolo, o parte invitati, o parte care s-au invitat singuri. La fel, nu-mi amintesc ca dl Sima sa fi oferit opinii pe altceva decat chestiuni financiare. Si asa mai departe.

    Toata povestea asta, sincer, mi se pare uluitor de umflata – inclusiv cu ajutorul protagonistului, e drept. Dar asta nu e singurul lucru enervant. Dl Sima nu e primul jucator la bursa care e extraordinar de creditat – de toata lumea – pana in momentul cand da cu nasul propriu, si cu banii investitorilor, de pamant. Sunt cazuri cu mai spectaculoase. Insa la noi se intampla asta, discreditarea retroactiva. Mai rau, rescrierea istoriei omului, pe spezele discreditarii asteia.

 14. De obicei, rostul unui astfel de post este de a avea un dialog cu autorul, macar minimal.

  Domnul Bodu nu raspunde comentariilor, ceea ce face mult mai putin eficienta orice postare.

  Sigur, mai pot discuta si postacii intre ei, dar ala e un forum clasic…

  Subiectul in sine mi se pare deja anost. Niste oamenii care se considera cunaoscatori in ale afacerilor si/sau finantelor au pierdut bani intr-un contract ale carui riscuri se presupune ca le cunoasteau. Si ce-i cu asta?! E doar un exemplu bun ca inclutura, lipsa de instruire si de gandire proprie ne caracterizeaza, fiind produsul invatamantului catastrofal de zeci de ani.

  Concluzia e ca avem un invatamnat catastrofal si chiar cei mai grizavi oameni sunt fraieri si habar nu au ce fac.

  Mare noutate….

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Sebastian Bodu
Sebastian Bodu
Sebastian Bodu este doctor in drept comercial (2002), MBA (2004) si cadru didactic universitar din 1996 (in prezent conferentiar si titular de curs la Institutul Bancar Roman). Intre 1996 si 2005 a ocupat diverse pozitii de avocat si consultant juridic la mai multe firme si companii multinationale (ultima fiind aceea de Director al Directiei Juridice si Compleanta din grupul bancar/asigurari ING Romania). Intre 2005 si 2007 a fost Presedinte al ANAF iar din 2007 pana in prezent deputat in Parlamentul European, in actualul mandat fiind Vicepresedinte al Comisiei Juridice a acestui for. Este membru PDL.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro