joi, martie 27, 2025

Doctrina Georgescu vs. Consensul de la Snagov: Pro-Atlantism sau Neoceaușism pentru politica externă românească?

România se află astăzi la o răscruce de drumuri în ceea ce privește politica sa externă și de securitate: rămâne pe traiectoria stabilită prin consensul de la Snagov, care a garantat integrarea euro-atlantică, sau își reconsideră orientarea internațională într-un context geopolitic într-o profundă schimbare? Călin Georgescu și coaliția de dreapta radicală din jurul acestuia propune o ruptură profundă față de paradigma euro-atlantică care a definit politica externă românească a ultimilor treizeci de ani. Acesta pledează pentru o nouă doctrină de politică externă de factură neoceaușistă—pentru că împărtășește elemente importante din gândirea strategică a regimului lui Nicolae Ceaușescu—bazată pe autosuficiență economică, diversificarea relațiilor internaționale, o abordare de hedging strategic, nealiniere în structura emergentă de putere globală și un discurs extrem de sceptic cu privire la instituțiile și formatele occidentale de cooperare și integrare europeană, pe care le vede ca fiind anti-românești.

Doctrina Georgescu intră în conflict direct cu principiile fundamentale ale consensului de la Snagov, care definește parametrii operaționali ai politicii externe și de securitate a României. Consensul de la Snagov, stabilit în 1995 și reafirmat în 2001, reprezintă doctrina de politică externă a României, expresie a principalelor elemente de mare strategie (grand strategy) care ghidează comportamentul și pozițiile României în politica europeană și globală. Adoptată și urmată de toate partidele parlamentare din ultimele trei decenii, această doctrină este construită în jurul unei „trinități strategice”: aderarea la NATO ca garanție de apărare colectivă, integrarea în Uniunea Europeană ca fundament al dezvoltării economice și democratice și consolidarea parteneriatului strategic cu Statele Unite ca pilon al stabilității geostrategice și garant de ultimă instanță pentru securitatea țării. Aceste trei elemente ale trinității strategice au fost atinse treptat, cu multe eforturi, culminând cu ridicarea relațiilor bilaterale cu SUA la nivelul de parteneriat strategic în 1997, aderarea la NATO în 2004 și integrarea în Uniunea Europeană în 2007. Aceste reușite remarcabile au plasat România în rândul democrațiilor liberale europene și au integrat-o, pentru prima dată în istoria multiseculară a poporului român, în cadrul celor mai exclusiviste cluburi de la nivel mondial.

Cu toate acestea, după ce aceste ambițioase obiective strategice ale României au fost atinse, elita politică a țării, într-un proces de schimbare inter-generațională și definită de conflicte între diferitele rețele patronal-clientelare ce controlează marile partide, a trecut politica externă românească pe pilot automat. Resursele alocate politicii externe au scăzut semnificativ, prestigiul corpului și serviciului diplomatic s-a redus accelerat, până la punctul în care ministrul de externe este situat printre ultimii în ordinea de precădere stabilită de prim-ministru, iar liderii politici de top au refuzat să mai vină cu idei sau viziuni ambițioase pentru politica externă a țării. La Bruxelles, fie că vorbim de UE sau NATO, România se raliază pozițiilor altor state membre sau ale Comisiei, dar rareori vine cu propriile inițiative, idei sau propuneri substanțiale cu care să contribuie la rezolvarea unor provocări sau probleme colective. La modul general, asta a creat impresia generală că politicii externe românești îi lipsește vizibilitatea, asertivitatea și influența pe care românii consideră că ar trebui să o aibă în aceste cluburi exclusiviste în care am intrat depunând atât de mult efort. Cu alte cuvinte, odată intrat în cele mai importante formate și organizații ale lumii, elitele politice ale țării nu au mai găsit de cuviință să și facă ceva cu acest nou și mult râvnit statut.

În acest context și conștient de acest diagnostic larg acceptat cu privire la starea diplomației și politicii externe românești, Călin Georgescu vine și propune un tratament: distanțarea față de Occident, o teorie economică distributistă incompatibilă cu logica pieței unice europene, inclusiv prin limitarea influenței capitalului străin, și o reevaluare a relațiilor cu Rusia și China. Diagnosticul rămâne corect, însă tratamentul propus prin doctrina Georgescu riscă să omoare pacientul numit România, împreună cu toate reușitele, obținute cu multe sacrificii, ale poporului român din ultimele trei decenii.

Având în vedere acest tratament „chirurgical” propus de Călin Georgescu și contra-elitele de dreapta radicală, apare întrebarea dacă elitele euro-atlantiste pot să vină cu un tratament mai puțin invaziv, unul care să mențină principiile fundamentale ale consensului de la Snagov, pe care se bazează prosperitatea și securitatea țării, dar care să nu omoare România. Un tratament care să țină cont, în același timp, de erodarea certitudinilor geopolitice care au definit gândirea strategică a anilor 1990, când consensul a fost formulat și instituționalizat inițial. Până în prezent, elitele euro-atlantiste nu au făcut decât să reafirme principiile fundamentale ale consensului dar au eșuat să vină și cu o soluție coerentă la diagnosticul cât se poate de real privind bolile politicii externe. Iar timpul se scurge în defavoarea lor—și a noastră, a întregului popor.

Doctrina Georgescu: Neoceaușism în secolul XXI

Viziunea de politică externă propusă de Călin Georgescu se revendică de la un „suveranism” radical, pe care eu îl numesc „neoceaușism”. Asta pentru că deși Georgescu propune o doctrină de politică externă menită să oprească sincronizarea României cu Occidentul, în termeni neolovinescieni, el preia elemente cheie din gândirea politicii externe a regimului Ceaușescu, chiar dacă într-o formă adaptată secolului XXI, ceea ce implică necesitatea definirii acestei gândiri în termeni „neo”ceaușiști.

Astfel, doctrină Georgescu are mai multe elemente definitorii. În primul rând, ea presupune o distanțare semnificativă de Occident, inclusiv de NATO și UE, văzute drept surse de constrângeri inacceptabile. Georgescu, la fel ca contra-elita de dreapta radicală, consideră că România a renunțat la suveranitatea politică și economică prin aderarea la aceste structuri, iar rezultatul este o subordonare față de capitalele occidentale.

În al doilea rând, doctrina promovează o abordare de hedging strategic. Georgescu consideră că, într-o lume multipolară, România nu ar trebui să-și pună toate ouăle în coșul occidental, ci să cultive relații pragmatice cu statele din afara sferei occidentale, de la Rusia și China la Turcia sau țările din Orientul Mijlociu. În teorie, acest lucru ar trebui să ducă la reducerea riscurilor strategice prin diversificarea relațiilor internaționale, ar duce la maximizarea spațiului de manevră în politica externă și ar permite valorificarea unor beneficii economice sau politice din diferite zone ale globului. În realitate, însă, o astfel de abordare implică un risc semnificativ de diluare a solidarității euro-atlantice și poate conduce la situarea României pe o poziție ambiguă între blocuri geopolitice aflate în competiție directă—victima perfectă pentru subversiune, cooptare și hărțuire, dacă se situează de una singură într-o zonă gri geopolitică. Abordările de hedging strategic sunt comune în relațiile internaționale, dar rareori sunt și eficace, iar România este departe de a avea condițiile geostrategice care să asigure eficacitatea unor astfel de abordări.

În al treilea rând, pe plan economic, Georgescu insistă asupra unei autarhii de tip distributist, în care statul să controleze într-o măsură mai mare resursele și sectoarele strategice, argumentând că piața unică europeană și capitalul străin au înrădăcinat inegalități și au periclitat industriile naționale. Mai mult, orice reglementare sau normă venită dinspre UE este percepută ca o formă de ingerință în afacerile interne ale României. Din acest punct de vedere, doctrina Georgescu rezonează cu curentele populiste care resping globalizarea și atribuie responsabilitatea pentru problemele interne unor entități supranaționale.

Nu în ultimul rând, doctrina Georgescu include și elemente foarte critice la adresa ordinii liberale internaționale, văzută ca un sistem prin care marile puteri occidentale își perpetuează dominația. Prin comparație, partenerii estici, Rusia, China, sunt prezentați într-o lumină mai benignă, fiind apreciați fie pentru conservatorismul lor cultural, fie pentru capacitatea lor de a oferi investiții rapide fără condiții politice. Această abordare romantică a unor potențiali parteneri autoritari ignoră însă costurile pe termen lung pe care le-ar putea avea dependența de capitalul provenit din aceste regiuni, precum și diferențele profunde de valori și interese. Mai mult decât oricât, ar crea condițiile pentru capturarea statului de rețele patronal-clientelare care nu ar mai avea reținerile impuse de condițiile și regulile liberale venite de la Bruxelles. Cu alte cuvinte, liber la furat fără consecințe, cam cum se întâmplă zilele acestea în Georgia sau în țările din Asia Centrală.

Însă această doctrină propusă de Călin Georgescu nu vine de nicăieri. Așa cum menționam și în introducere, ea vine drept răspuns la un diagnostic real și grav cu privire la bolile politicii externe românești. Probleme ce nu au primit un răspuns adecvat de la elitele euro-atlantice, promotoare ale consensului de la Snagov, doctrina de politică externă actuală.

Consensul de la Snagov: Pro-Atlantism pe pilot automat?

Consensul de la Snagov, formalizat în 1995 și consolidat în 2001, reprezintă acordul politic intern care definește direcția de politică externă și de securitate a României: aderarea la NATO, integrarea în Uniunea Europeană și parteneriatul strategic cu Statele Unite. Această „trinitate strategică” continuă să fie considerată soluția optimă pentru asigurarea securității naționale și pentru atingerea standardelor democratice și economice ale Occidentului.

În contextul post-Război Rece, România căuta garanții ferme de securitate și își dorea să se disocieze de statutul de țară din fostul bloc sovietic. Obiectivul aderării la Organizația Tratatului Atlanticului de Nord a devenit, astfel, o prioritate națională, mai ales pentru a asigura protecția militară pe termen lung. Pe lângă securitate, România avea nevoie de dezvoltare economică și de reforme structurale profunde pentru a se alinia standardelor occidentale. Obținerea statutului de membru al UE a oferit țării acces la fonduri de dezvoltare și la piața unică, dar și un cadru instituțional care să accelereze reformele în domenii precum justiție, administrație și stat de drept. Totodată, SUA erau văzute drept principalul garant al stabilității regionale și al securității, atât prin rolul lor predominant în NATO, cât și prin capacitatea lor de a exercita influență politică și economică la nivel global. Prin urmare, România a urmărit consolidarea relațiilor bilaterale cu Washingtonul, devenind un partener pentru Statele Unite în Europa de Est.

Prin atingerea acestor obiective, Consensul de la Snagov a funcționat ca o ancoră strategică pentru România. Acordul a semnalat partenerilor externi că România își asumă cu hotărâre reformele și se angajează pe o direcție pro-occidentală clară și ireversibilă. Totodată, într-o perioadă marcată de tensiunile tranziției, consensul a ajutat la menținerea unei linii de politică externă coerente și predictibile, indiferent de schimbările de guvern ori de fluctuațiile electorale. Însă poate cel mai important a fost faptul că consensul a asigurat accesul la resurse și mecanisme de dezvoltare. Integrarea în NATO și UE a deschis calea pentru investiții, proiecte de infrastructură și inițiative menite să modernizeze economia, administrația și alte sectoare cheie.

Cu toate acestea, așa cum am menționat și în introducere, odată atinse obiectivele centrale ale consensului de la Snagov, România și-a diminuat vizibil eforturile de a fi un actor relevant în aceste structuri euro-atlantice. Autoritățile de la București au dat prioritate altor agende politice interne, iar politica externă a intrat pe pilot automat. Totuși, această slăbire a inițiativei diplomatice nu anulează progresele obținute și nici nu demonstrează că ar fi necesar un viraj radical spre diversificarea politicii externe. Ea arată, mai curând, că elitele politice românești trebuie să își asume un rol mai activ în organizațiile euro-atlantice, pentru a valorifica pe deplin potențialul strategic pe care l-au negociat cu atâta trudă.

Ce este de făcut? O Românie mai vizibilă și mai asertivă

Faptul că România se confruntă cu neajunsuri în sfera politicii externe nu justifică adoptarea tratamentului „chirurgical” propus de doctrina Georgescu. Multele deficiențe care definesc astăzi politica externă și serviciul diplomatic și consular românesc pot fi rezolvate printr-o reangajare activă și prin lansarea de inițiative în cadrul structurilor occidentale, nu prin părăsirea lor.

  1. Avem nevoie de o revalorizare a serviciului diplomatic și de o creștere a resurselor alocate Ministerului Afacerilor Externe. Asta în condițiile în care guvernul, prin bugetul recent aprobat, a tăiat cu aproape 20% bugetul diplomației românești. Așa cum am arătat și în anii precedenți, diplomația românească este printre cele mai prost finanțate din regiune, deci nu poți să ceri performanță când nu investești suficient. Avem nevoie de un nou ministru cu anvergură politică și cu viziune pentru diplomația și politica externă românească, unul care să poată face reformele necesare într-o instituție încă închistată de clanuri nepotiste și definită de o cultură organizațională neprielnică colaborării și dezvoltării personale și profesionale a tinerilor diplomați.
  2. Avem nevoie de lideri politici care să promoveze o viziune pro-atlantistă mai asertivă și dinamică, care să producă mândrie, satisfacție și mulțumire în rândul românilor descumpăniți și care cred că România este prea submisivă puterilor străine. Cu alte cuvinte, avem nevoie de voință politică. Asta implică viziune, ambiție și tact pentru promovarea unor noi inițiative, idei și propuneri concrete în domenii cheie, pe care ulterior să le promoveze adecvat atât în străinătate—este nevoie și de mai multă vizibilitate—cât și în țară, în rândul românilor, într-un mod accesibil. Asta nu trebuie să implice însă o abandonare a trinității strategice sau o deraiere de la consensul de la Snagov, ci doar o folosire a potențialului și oportunităților oferite de apartenența noastră la spațiul euro-atlantic pentru a ne promova proactiv și vizibil interesele. Însă pentru ca asta să devină posibil avem nevoie ca Bucureștiul să investească mai mult în resursa umană și intelectuală atât din partide cât și din MAE.
  3. Avem nevoie de o abordare de comunicare diferită. Limbajul de lemn și stilul caracteristic de comunicare politică și diplomatică al MAE și al liderilor politici pe teme de politică externă necesită o reînvigorare. Liderii politici și MAE trebuie să reîmpacheteze politica externă într-un limbaj mai sexy pentru românul de rând, în special cel cu atenție limitată și cu o educație ceva mai precară. Asta vine în opoziție cu o lungă tradiție, bine înrădăcinată, în cercurile de politică externă care apreciază un discurs extrem de riguros și care valorizează semi-opacitatea instituțională. Însă nevoile momentului cer o schimbare de discurs, o reîmpachetare a consensului de la Sinaia într-un veșmânt mai atrăgător pentru marea masă de votanți.
  4. Avem nevoie și de o recalibrare a ierarhiei din interiorul trinității strategice, în funcție de evoluția relațiilor transatlantice și de participarea SUA în garantarea securității europene și a României. În cazul confirmării replierii americane din Europa, pilonul integrării europene trebuie să devină mai proeminent. Această recalibrare pare să aibă deja loc, având în vedere mesajele lui Ilie Bolojan, dar rolul definitoriu îl va juca următorul președinte, care va avea obligația de a realiza noua strategie de apărare și de reconfigurare a viziunii de politică externă.

Concluzie

O reorientare radicală de tip neoceaușist, precum cea propusă de Doctrina Georgescu, riscă să anuleze eforturile și progresele din ultimele trei decenii. În schimb, o atitudine pro-atlantistă mai vizibilă, mai asertivă și mai bine explicată publicului poate corecta deficiențele actuale ale politicii externe, menținând totodată stabilitatea și prosperitatea obținute sub umbrela consensului de la Snagov. România are nevoie să își redefinească rolul în cadrul structurilor euro-atlantice, nu să renunțe la ele, pentru a își consolida profilul de țară și a răspunde noilor provocări geopolitice.

Distribuie acest articol

18 COMENTARII

  1. A ridica la rangul de „doctrină” mitomania patologică a numitului Georgescu este prea mult spus, chiar periculos.
    Da, cu multe sacrificii, cheltuieli și umilințe România a reușit printre ultimii să apuce trenul „trinității” NATO-UE-parteneriatul strategic cu SUA. A fost o mare realizare, aproape un vis istoric, o mulțumire generalizată că am intrat și noi, chiar dacă pe la colțul mesei, în Lumea bună a statelor civilizate.
    Este însă adevărat că azi establishmentul stabilit după războiul rece începe să scârțâie, mai ales ca urmare a necesității unei noi Ordini Mondiale, alta decât cea actuală.
    În legătură cu politica externă, eu nu aș critica prea mult politica externă a României și nici ministerul de resort. Au fost și acțiuni dificile, de ex. politica față de Moldova, apoi față de Ucraina, crearea Intermarium, a blocului B9, a trilateralei Polonia-Turcia-Romania, etc. Că a fost prea puțin, poate așa e, dar nu suntem așa de puternici încât să ne permitem o politică externă de anvergură.
    Dar da, ar trebui o viziune pe termen mediu a politicii externe românești, ba chiar și niște obiective. Lumea este într-o mare agitație și România ar trebui să aibă o politică externă coerentă.

  2. Politica externa (si nu numai) a lui Ceausescu a clacat.
    Va amintiti ca la finele anilor ’80, mai toate tarile democrate il izolau pe Ceausescu. Pina si Rusia gorbaciovista nu-l agrea si a ajutat la debarcarea lui.
    Cine vrea sa reia politica Ceausescu, isi semneaza sentinta la moarte.
    Pe de alta parte, Romania iesita din UE si NATO devine o prada usoara pentru Rusia. (Care, repet, este clar orientata spre sud-vest si Balcani. Probabil vrea sa ajunga iar la Stanbul, conform testamentului politic al lui Petru Intii.)
    Problema nu pleaca de la MAE roman.
    Clasa noastra politica a fost (si este) formata numai din agenti comunisti si securisti. Si cei numiti de ei. Nimeni (nici UE, nici NATO) nu au obiectat cand au vazut dinozaurii numiti de noi in functii. Sau puii de dinozauri. Era pe vremea cand Rusia dorea „casa comuna Europa”. Si agentii nostri se subordonau ordinului de la Kremlin. Intre timp. Putin (Putler, de fapt) a incheiat cu aceasta politica si a inceput o agresiva politica de reintoarcere la imperiu si granitele lui. In felu asta, agentii nostri au fost prinsi cu poponeata in doua luntrii. UE zice una -si da si bani-, Rusia zice alta. Cum Rusia nu plateste, e firesc ca vechii agenti sa se codeasca,
    In aceste circumstante apare noul Mesia. Fost securist, trecut la neofascism, impreuna cu noile beizadele ale celor favorizati de comunisti si -bineinteles- vesnicii idioti utili.
    Trebuie sa acordam o atentie mai mare MAE si proiectelor europene/NATO, dar trebuie sa scarmanam si elita noastra politica. Veche, noua… In fapt, aceeasi si aceleasi familii de pe vremea lui Dej.

  3. Avem nevoie de o revalorizare a serviciului diplomatic și de o creștere a resurselor alocate Ministerului Afacerilor Externe
    ………
    Dupa ce se spune clar ca diplomatia romana practic nu exista, gata intr-adevar o solutie buna, citi mai multi bani pt minister,

  4. 5. Avem nevoie de oameni ca tine la carma politicii externe si de securitate, patrioti prin fapte si intelect, nu prin vorbe si tipete goale. Poate se trezeste sistemul in ceasul al doispelea!

  5. Doctrina Georgescu, ha, ha, ha… cica Georgescu ar avea doctrina, hai sa fim seriosi, nu are asa ceva, are doar o vorba populista care prinde la popor si, de ce sa n-o spunem, si populismul joaca un rol important.

    Cu cit i se da mai multa importanta cu atit il intariti si-i intaritati pe fanii lui.

  6. În principiu, cel mai important este parteneriatul strategic cu SUA, restul sunt povești. Fără SUA nu există NATO așa cum îl știm noi și nici o UE puternică. Să vedem cat va rezista UE, fără de care nu văd cum am mai putea exista economic și instituțional, având în vedere piața unică și investițiile externe. Nu poți să supravietuiesti economic fără legăturile dintre statele europene. Cu Georgescu șef, ar însemna să vină Trump, să ne oblige să semnăm acorduri pentru minereuri și resurse, în schimbul unor trupe a căror misiune s-ar limita la a vrăji cel mult gagici prin barurile din Dobrogea împreună cu prietenii lor ruși. “Forțe de menținere a păcii”. Cam așa va arăta România sub Georgescu: o țară negociată la maxim, extrasă din UE, reintrată într-o-o zona gri, ceva asemănător Ucrainei.

  7. „Doctrina” Georgescu are un singur punct pe agenda, subordonarea totala politica, economica, sociala a Romaniei imperiului rusesc noul URSS putinist.

  8. Nu există neoceaușism, există doar „ghivecism”. Nu e nici o extermă dreaptă, e doar o „extremă”. Un amestec de stânga-dreapta cu nuanțe de stalinism-hitlerism-ceaușism-maoțedunism.

  9. >O reorientare radicală de tip neoceaușist, precum cea propusă de Doctrina Georgescu, riscă să anuleze eforturile și progresele din ultimele trei decenii.

    Ar fi şi o insultă la adresa acelor tineri idealişti cu al căror sânge s-au stropit străzile Timişoarei, Bucureștiului, Clujului sau Sibiului in Decembrie 1989.

  10. „Doctrina Georgescu” ? Are individul ăsta o doctrină …„neoceausistă” ? Nu e prea mult spus ? Ceausismul ca politică externă nici nu era al lui Ceaușescu !Erau idei din TITULESCU combinate cu rudimente troțkiste, cu calchieri ideatice din Kautski, din scrierile lui Pătrășcanu ,din Marx despre români,din ideile eurocomuniste ale lui Berlinguer, Carillo, G. Marchais et etc repudiate de Moscova , chiar si din Maoism…

  11. Citesc cu mare amărăciune acest text, căci pe măsură ce descopăr cum delirul cg ajunge să fie luat in serios de tot mai mulți oameni din elita europeană de limbă română pricep că România nu prea mai are șanse. Când delirul este catalogat dogmă și analizat ca atare ceea ce rezultă rămâne pe tărâmul irealului. Iar nația piere rătăcită in tenebrele minții.

    Cum să proiectezi soluții când nici măcar nu ai reușit să atingi problema? Nu CG este cauza falimentului național și niciun guvern nu trebuie să se comporte in așa fel incât să facă pe plac admiratorilor unui smintit…in speranța că îi va convinge să voteze așa-zisele forțe raționale și euroatlantice.

    Delirul așa-zișilor suveraniști nu este neo-ceaușist, ci doar delir, un ghiveci total incoerent și ilogic ce amestecă crâmpeie de doctrine politice (din tot spectrul ideologic), misticisme, gogomănii newage și spiritisme ortodoxe. O zeamă oribilă și indigestă pentru unii, un elixir in închipuirea altora, pentru toți o otravă pe care niciun buget nu o poate combate. Nu poți învinge demența cu teatru, adică prin mimarea unui bâzdâc naționalist numit…asertivitate.

    Statul ar fi putut să se apere de ascensiunea delirului dacă ar fi acționat la timp și in cadrul legii, adică înainte ca demagogul să ajungă popular. Acum este nu numai tardiv, ci și contraproductiv, căci riposta precipitată martirizează. Pentru că delirul a devenit colectiv, iar din lăuntrul maselor atinse de psihoză, clar radicalizate, poate oricând răsări viitoarea portavoce a nebuniei. Poate chiar mai dibace decât actuala galerie de vuvuzele suveranist-mesianice.

    Dar statul a fost năpădit la rândul lui de himere, ca să nu zic că niciodată nu s-a curățat de mitologia ceaușistă și de totalitarismul socialist. cegeii au fanii lor chiar in sânul așa-zisei diplomații românești. să-i plătești și mai mult sună așadar ca o mită guvernamentală in care niște criptocomuniști sunt momiți să-și abandoneze idolul.

    Acest stat pare că abia așteaptă să se încoloneze in spatele mărețului conducător care să-i ‘scape’ de clica de la Bruxelles și să aducă poporului ‘neatârnarea’. Dar fără ca fondurile europene să (le) fie tăiate. Pentru că, să fim serioși, oricât l-ar susține pe vreun idiot înscăunat vremelnic, elita nu poate accepta sub nicio formă sărăcia. Obișnuiți cu dulcele trai european, conectați la huzurul utopiei* (pe care in culise o înjură de zor) și îmbătați de privilegiile nesimțite și abonamentele la comisioane, această elită are deja însemnele unei aristocrații wannabe. Deci, eurofilii nu trebuie să-și facă griji: România o să rămână in UE, chit o să fie reprezentată de un măgar trimis să ragă aberații și invective comisarilor, spre deliciul publicului…suveran. Un fel de Orban mioritic, dar, desigur, mai mitocan și exaltat.

    Și atunci, care ar fi problema?

    *păi chiar utopia in sine. o utopie care a devenit realitate și constă intr-un regim distributist și iliberal (ca să-l citez pe autor), in care proprietatea privată este doar tolerată (și oricum dependentă de bani publici), dar profitul nu, in care magnații industriali aproape au dispărut, iar cei care au rămas sunt spionați, hărțuiți, tocați mediatic, in care statul controlează toate sectoarele strategice ale economiei, in care se face planificare pe 7 ani, in care atlantismul a devenit desuet, in care America este o forță refractară, in care China comunistă e pe cale să devină cel mai important partener comercial, in care se poate dicta peste noapte sechestrarea populației in case, in care se poate dicta segregarea populației pe criterii medicale, in care internetul este controlat și dizidenții vânați și condamnați pentru delicte de opinie, in care hoarde de birocrați ronțăie bugetele publice pe fantasmagorii (precum răcirea planetei prin suprataxarea cetățenilor europeni), in care dinastii de politruci se transformă in satrapi feudali (in care domeniile sunt chiar instituțiile statului), in care orice investiție e condiționată de acceptarea unei duble subordonări, administrative și politice, in care orice antrepriză e in mod fundamental coruptă prin însăși conectarea la creditul public (=fonduri europene) in loc de creditul privat (disprețuit in mod tradițional de elitele distributiste). Pe scurt, lista asta incompletă constituie Răul palpabil care va arunca toată Europa, nu numai România, in colaps. Cegeii sunt doar ciorile ce roiesc in jurul vulturilor ce roiesc in jurul stârvului.

    Nu prea văd cum lecțiile televizate de „asertivitate in trinitate” ale profesorilor-diplomați (in care s-ar explica pesemne norodului cât de bine o duce in Europa și ce rol important avem noi la Bruxelles) ar putea scoate țara din marasmul in care se află deja. Nu văd nici cum am putea evita prăbușirea economică cu frazeologie cu pretenții didactice.

  12. Am citit paragraful 7 din partea IV din Strategia Naţională pentru Dezvoltare Durabilă a României. Acel document, editat sub coordonarea lui Călin Georgescu, prevede alte obiective şi acţiuni prioritare.
    N-am găsit nicăieri „doctrina Georgescu”. Vă rog să indicaţi sursele. Mulţumesc.

    • Nu are nici o legătură „strategia” de atunci (proastă, de altfel) cu starea mintală (deviată și ea, binișor) a actualului Mesia al nației!
      Ceea ce mă miră, însă, este că NIMENI nu își pune întrebarea „CE anume așteaptă cei care au investit atâția bani și timp în el?” Mai exact, CE anume le va reveni lor de pe urma investițiilor, ce avantaje, ce lucruri, concret?

  13. Doctrina Georgescu: Neoceaușism în secolul XXI

    Intr-un anume fel autorul legitimeaza personajul ca avand o pozitie bine conturata pe scena politica, care, iata, merita studiata. Pot intelege interesul stiintific al cercetatorului care imprastie cu betisorul analitic resturi de excremente dornic sa afle ce a inghitit dinozaurul in epocile anterioare. In cazul dat, daca nu ai simtul umorului, e pierdere de vreme si inducere in eroare…

  14. Autorul spune simplu ca aderarea la NATO în 2004 și integrarea în Uniunea Europeană în 2007 sunt reusite remarcabile care au plasat România în rândul democrațiilor liberale europene și au integrat-o, pentru prima dată în istoria multiseculară a poporului român, în cadrul celor mai exclusiviste cluburi de la nivel mondial. Nu este adevarat. Acceptarea Romaniei in aceste cluburi a fost o decizie eminamente politica pentru ca la momentele aderarii nu aveam implementata aproape nici o cerinta relevanta in viata Romaniei ci doar pasi facuti PE HARTIE. Sa nu ne imbatam cu apa rece pentru ca procesele cu adevarat relevante pentru implementarea Acquis-ului comunitar au inceput a fi implementate, fara nici o tragere de inima, dupa aderarea la NATO si UE. Autorul ar putea sa faca o incursiune in prevederile Tratatului de la Lisabona daca este curios sa identifice decalajul intre ce am semnat si ce am implementat. Ce avem acum implementat este rodul aproape exclusiv al amenintarilor Comisiei Europene si al eroismului cate unui functionar animat de idealuri nu al unui efort de tara. Imi poate spune autorul CU SUBIECT SI PREDICAT CE EXACT a facut Romania relevant pentru integrarea euro-atlantica si europeana neimpinsa de la spate si neamenintata de catre UE sau NATO?
    La Snagov in 98 nu s-a stabilit nimic ci doar POLTICIENII AU CONSTATAT CA ROMANII VOR SPRE VEST FARA CA ACEST LUCRU SA FI FOST OPERA VREUNUIA DINTRE EI. ASA CA NU LE-A RAMAS NIMIC ALTCEVA DE FACUT FARA SA ISI RISTE CARIERELE POLITICE DECAT SA SPUNA ACELASI LUCRU CA ROMANII SI SA BATA IN CUIE CE ROMANII DEJA STABILISERA IN MINTILE LOR CU PRIVIRE LA TRAIECTORIA TARII LOR in ciuda faptului ca vreo 50%dintre ei riscau enorm tinand cont de rolul lor in evenimentele din Decembrie ’89. Asa ca in realitate nu a fost nici un consens la Snagov ci doar alinierea tuturor partidelor pentru a-si conserva privilegiile pe fondul asumarii unor riscuri mortale pentru unii dintre ei.
    Autorul spune ca avem nevoie de o revalorizare a serviciului diplomatic și de o creștere a resurselor alocate Ministerului Afacerilor Externe. Adica dupa 35 ani de democratie trebuie revalorizat un serviciu diplomatic care a functionat fara constrangerile comunismului si cu sprijinul UE si NATO? Sa inteleg ca ce s-a facut in 35 ani de libertate este mult mai putin decat ce s-a facut in 45 ani de comunism? Nu. Nu trebuie crescute resursele ci eliminate sinecurile si sinecuristii impreuna cu poleiala de prosperitate care ascunde lipsa rentabilitatii economice reale a misiunilor diplomatice care arata mai mult a institutii ocupate cu paza sediului misiunii diplomatice nu cu promovarea de zi cu zi a Romaniei in tara acreditoare pentru atingerea unui prag de competenta care sa reprezinte trambulina pentru proiectarea eleganta dar consistenta a avantajului competitiv de care Romania este mai capabila ca multe alte tari.

  15. Romania nu se afla! Ea nu exista! Oamenii ei sunt zero. Pana in 2028 Rusia va ataca Europa. La ora actuala intreaga economie a Rusiei este axata PE RAZBOI! Cu sau fara victorie in Ucraina, cu sau fara pace, Rusia va lovi Europa! Rusia a lansat deja doctrina CAII FINALE! SUA nu va interveni pentru că va fi total dezorganizată de Trump, nu va mai fi in NATO si oamenii ei se vor chinui sa subziste prinși în războaie economice fără sens! Franta si Germania nu au încă forta de decizie sa se angajeze imediat ….azi! China SPRIJINA Rusia și învinge SUA! DECI…..SUNT CREATE TOATE CONDITIILE CA RUSIA SA LOVEASCA …..SI VA LOVI! Iar europa….va muri!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Marius Ghincea
Marius Ghincea
Marius Ghincea este politolog și cercetător postdoctoral la universitatea elvețiană ETH Zurich, co-fondator al Institutului Quartet, un think tank din București, și visiting fellow la Institutul Universitar European din Florența.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

Foarte rar mi-a fost dat sa citesc o carte atat de neinduratoare cu realitatea imediata, in acelasi timp atat de logica si de riguroasa in demonstratii. Da, Mihai Maci n-are solutii pentru impostura generalizata din sistemul universitar romanesc sau din cercetare; dar o vaneaza splendid si necrutator in toate cotloanele unde se ascunde si o fotografiaza impecabil, aratandu-i originile si semnificatia sociala. Da, recunoaste ca nu stie cum ar trebui recuplata cultura de invatamant, nu mai spera ca s-ar putea ingradi dezastrele produse limbii romane de utilizarea device-urilor digitale, nu poate decat consemna declinul ireversibil al culturii inalte, dar si al satului traditional si al „familiei traditionale”: dar cat de magistral si, mai ales, lipsit de complezenta sentimentala completeaza fisele sociologice ale principalelor mutatii sociale si culturale din ultimele decenii! Ce-i de facut, totusi? Atata (si e deja mult), crede el: sa privim drept in ochi dezastrul si sa-i punem interogatiile esentiale: „Inainte de-a da raspunsuri, se cuvine sa punem intrebarile”. – Andrei Cornea

Un nou volum semnat de Mihai Maci. Îl puteți achiziționa de aici

Carti

Cărți noi

Noțiunea de cumpănă, care dă titlul acestui volum, nu doar că surprinde natura momentului geopolitic internațional, dar sugerează și o posibilă soluție pentru România. Cumpăna nu este doar o etapă de tranziție, ci un punct critic în care direcțiile asumate astăzi vor determina ireversibil poziția țării în arhitectura globală a puterii. După trei decenii de integrare euro-atlantică, în care viitorul părea stabil și previzibil, realitățile internaționale s-au schimbat rapid, iar ordinea liberală care a definit ultimele decenii este acum contestată. Această contestare vine atât din exterior, prin ascensiunea regimurilor autoritare, cât și din interior, prin revizionism politic și radicalizarea discursului public.” Prof. Corneliu Bjola, Universitatea Oxford

Volumul poate fi cumpărat de aici

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro