luni, mai 17, 2021

Dragnea mobilizează oastea baronilor. Prima soldă: 1.000.000.000 de euro

Hoţeşte, încălcând legea transparenţei decizionale, guvernul Ponta a modificat proiectul de ordonanţă privind rectificarea bugetară şi le-a oferit baronilor locali peste un miliard de euro. Un miliard de euro, adică aproximativ 0,67% din PIB: aceasta este diferenţa dintre ceea ce era prevăzut iniţial pentru Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP), în proiectul publicat pe site-ul ministerului de Finanţe, şi ceea ce s-a publicat în Monitorul Oficial, la câteva zile după ce Liviu Dragnea a preluat controlul asupra PSD. Şedinţa de guvern în care s-a luat această decizie nu a fost urmată de o conferinţă de presă, iar ministrul de Finanţe Eugen Teodorovici s-a evaporat. Purtătorul de cuvânt al Executivului, Corneliu Calotă, a minţit fără ruşine într-o declaraţie dată Agerpres, spunând că, faţă de proiectul de rectificare publicat pe site-ul ministerului de Finanţe, nu s-au produs decât schimbări minore. Înainte de a explica de ce cred că această situaţie arată o schimbare majoră a situaţiei politice, vă prezint, pe scurt, ce a primit în plus ministerul Dezvoltării:

–          De la buget, se acordă MDRAP 621 milioane de lei, faţă de 21 de milioane, cât prevedea proiectul Finanţelor.

–          În Ordonanţa Guvernului 20/ 2015 privind rectificarea bugetară s-au introdus o serie de articole noi (care nu existau în proiect) prin care MDRAP are dreptul la o serie de credite de angajament. Cel mai important credit de angajament: două miliarde de lei pentru aşa-numitul Program Naţional de Dezvoltare Locală. Este moştenitorul controversatului Program Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii, lansat de Elena Udrea, şi despre care Victor Ponta spunea, în 2011: „Ne dorim ca la această notă deja extrem de încărcată să nu se mai adauge programul Ministerului Dezvoltării Regionale, vestitul PNDI, prin care 4 miliarde de Euro ar urma să fie irosiţi şi furaţi în acest an şi anul viitor pentru campania electorală a PDL”. Nişte nume şi nişte cifre din această declaraţie, asta este tot ceea ce s-a schimbat.

–          Alte credite pe care le poate contracta fostul minister condus de Liviu Dragnea, pentru programul de cadastru şi pentru finanţarea unor proiecte europene, ajung la 1,93 miliarde lei.

–          Rectificarea de buget creşte peste noapte, faţă de prevederile din proiectul Finanţelor, şi alocările Externelor, Internelor, Sănătăţii, Apărării şi Secretariatul General al Guvernului (la capitolul „Cultură, recreere şi religie”). Firimituri, faţă de ceea ce a obţinut MDRAP.

Destul cu informaţiile tehnice, iată ce se întâmplă: Liviu Dragnea a preluat controlul politic asupra guvernului Ponta. Actualul premier execută ordinele venite de la partid. Baronii penali, mobilizaţi de condamnatul penal Dragnea, primesc, în deschiderea noului joc, un cadou de un miliard de euro. Adăugaţi la această informaţie faptul că, în doar câteva săptămâni, trei lideri judeţeni PSD, care se autosuspendaseră urmare a problemelor penale, au revenit: Ioan Cindrea (Sibiu), Mircea Cosma (Prahova) şi Gheorghe Nichita (Iaşi).

Am anticipat acum câteva săptămâni că Dragnea va relua politicile lui Ion Iliescu şi va utiliza vechile metode de cumpărare a „electoratului tradiţional”, deci nu vreau să insist. Ceea ce mă îngrijorează este posibilitatea ca Liviu Dragnea să abandoneze proiectul de reducere a fiscalităţii. Nu-l reprezintă şi nu-l interesează. În mediul politic se aude tot mai frecvent că noua conducere a PSD va ajunge la o înţelegere subterană cu PNL şi va îngropa Codul Fiscal. Sper că nu se va întâmpla acest lucru, pentru că ar fi cea mai rea decizie pentru România. Renunţăm o serie de măsuri favorabile dezvoltării economice – reducerea TVA, eliminarea taxei pe stâlp şi a accizei de 7 eurocenţi la litrul de carburanţi – dar dăm drumul la pensii speciale, majorăm cu 71% salariile bugetarilor şi dirijăm sute de milioane de euro pentru micro-proiecte locale, în fapt o formă de a pompa bani în firmele controlate de primarii PSD. Aceasta este reţeta dezastrului din Grecia, nu reducerea fiscalităţii. Mă prefac că nu observ că oameni responsabili, unii dintre ei susţin chiar că sunt de dreapta, sunt indignaţi de reducerea fiscalităţii, dar nu suflă un cuvânt despre avalanşa de pomeni tipice politicilor PSD, dimpotrivă, le promovează. L-a auzit cineva pe guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, spunând ceva despre impactul pensiilor speciale asupra bugetului?

Îmi păstrez, totuşi, optimismul şi sper că baronii lui Dragnea şi nomenklaturiştii şi securiştii lui Ion Iliescu nu-şi vor lua toată România înapoi. Îi vom opri, 16 noiembrie 2014 ar trebui să fie o lecţie pentru absolut toată lumea.

Distribuie acest articol

15 COMENTARII

 1. ce tot o mestecati toti cu revolutie furata si luat tara inapoi ?
  o constructie facuta pe minciuni,mituri si legende de la inceputuri
  un loc in care SE PRETINDE CA…. si apoi totul decurge de parca ar fi real si normal
  spuneti mi mie ,cind au pierdut indivizi ce si spuneau comunisti romini pina in 89, puterea politica ?

  • Atit ai inteles din articol, rumine?
   In dec. `89, cind unii romani mureau impuscati ca sa te dai tu azi mare, pe unde erai? in fata televizorului?

   • domnule victor,v am spus io is ardelean;la mine procesul de rominizare se pare e un esec
    iar daca doriti,desi cred e offtopic,e adevarat io n am participat la revolutia intregului nostru popor.de altfel, la mine in oras protestul se terminase cind a inceput revolutia dvs.
    dar n am sa uit seara tirzie de 24dec89, cind doi securisti,care aparau cuceririli rivolutiei,m au amenintat cu pistoalele. sigur si in orasul meu au mai fost omoriti citiva dupa,ptr ca comunistii aveau nevoie de morti ptr a invinge teroristii,ha ha
    vedeti ca se maresc indemnizatiili rivolutionarilor !

     • aveti aici motivul ptr care comentariile nu pot fi doar serioase si bascalia devine o scapare
      un macar”n am stiut !” cred ca s ar fi meritat,dar unor imbecili nativi sau doar prefacuti ptr a duce in derizoriu un subiect, n ai cui cere
      doar ca nu astia sint marea problema; si aci sint autori atenti sa nu supere sau unii de a dreptul propagandisti
      in acest mod cam greu se curata o societate;un popor civilizat este unit prin sistemul valoric pe care majoritatea il impartaseste;acolo e vorba de altceva:se striga isteric unitar indivizibil,cu teama ca curind se va intimpla,dar legaturile sint determinate de ura impotriva unei categorii sociale sau a unei etnii sau sinecuri in cadrul grupurilor; acestea determina unitatea indivizibila

     • D-le Dusu,
      Intre aiurelile fara nici o noima pe care le-ai imbalmojit aici,mi-a atras atentia una care le intrece pe toate,anume afirmatia d-tale potrivit careia, te citez: „la mine procesul de rominizare se pare e un esec”.
      Ce spui draga,dupa mintea ta cea zglobie, „romanizarea”…romanilor, a esuat?
      S-au d-ta nu esti roman,si atunci bine ai face sa ramai asa,adica neroman, mai ales ca nu doreste nimeni sa te „rominizeze”… ?

      • mintea mea cea zglobie imi zice ca si poporul iugoslav a fost format cam la fel !?

      • Draga Dusu,
       Dovedesti din nou ca esti confuz si ca habar nu ai cum se defineste un popor,o natiune si o etnie.
       E amuzant sa vedem cum incurci borcanele,comparand fosta Iugoslavie,o tara alcatuita din 6 etnii importante (sarbi,croati,sloveni,macedoneni bulgari,albanezi), cu Romania ,o tara in care natiunea principala -romanii -se apropie numeric de 90% din totalul populatiei ,iar urmatoarea nationalitate, ungurii, abia ating un 6% din total.
       Invata asadar ca „poporul iugoslav” nu exista si nu aexistat, in vreme ce poporul roman exista pe aceste meleaguri de multa vreme.
       Ce spui tu este o nerozie care ti-a fost bagata in capsorul tau plin de idei nazdravane, de propaganda iredentista maghiara,sprijinita de multa vreme cea imperiala ruseasca.
       Pune mana si invata,Dusule,poate vei reusi sa afli definitiile POPORULUI,NATIUNII,ETNIEI si nu vei mai incurca cetatenia cu etnia, ca te rad si curcile..

      • Si un PS pentru Dusu …
       A sasea etnie importanta a fostei Iugoslavii era cea muntenegreana.Baga la cap !

 2. @victor L

  In dec. `89, cind unii romani mureau impuscati ca sa te dai tu azi mare, pe unde erai? in fata televizorului?

  ESTI cumva Petre Roman ? Numai el stia cine a fost si cine nu la revolutie !

 3. Din nou, Estul si Vestul se lupta (si) in Romania. Mentalitatile, valorile, ideologiile, modurile de operare, matricele de educatie, limbajele specifice ale Estului si Vestului se ciocnesc, din nou, in Romania.
  P.S.D. nu poate functiona altfel. Nu poate exsita reforma, in P.S.D. – A.D.N. -ul acestui partid nu se poate modifica decat in pasi infinitesimali, in multi ani de evolutie. Ni se par multi cei 25 de ani scursi din ’89, dar un „nou P.S.D.” ar avea nevoie de mult mai multi ani, pentru a-si schimba naravul.
  P.N.L., desi poate parea mai agil, este cam la fel de ne-reformabil ca P.S.D., cred.
  Mie mi-e clar ca nici unul dintre aceste doua partide nu reprezinta viitorul Romaniei si mi se pare clar ca doar un partid de esenta noua ar putea sa se ridice la nivelul vremurilor pe care le traim.
  E plina de „morti vii”, politica romaneasca… Plina de „zombie” care nici macar nu-s constienti ca se descompun, in picioare, pe zi ce trece. Si care se vor mira, atunci cand se vor prabusi, ca scrumul. Cand iti trece vremea, iti trece si nu mai e cale de intoarcere!…

  • intr adevar, foarte ciudat !
   dar statul, altfel spus grupul la putere, a secretizat pe 70 ani(?) subiectul
   mai ieri citeam ca un nene soldat in acele vremi,si a pierdut saracu indemnizatia de revolutionar ptr ca nu si a actualizat certificatul; acolo in romanica nu mai stii cine cu cine s a luptat la rivolutie si ptr ce ?ha ha

  • Depinde ce termen de de-secretizare au documentele-cheie din acele zile… Sunt aproape sigur ca cei nou-veniti la putere in ’89 s-au ingrijit, atunci, ca adevarul sa devina accesibil abia dupa ce ei vor parasi aceasta lume. Adica adevarul sa fie accesibil unor generatii pentru care acest adevar nu prezinta interes. Poporul roman nu a inteles, la timpul potrivit, cat de important era Punctul 8 din Proclamatia de la Timisoara.

 4. pe dracu n au inteles ! ba au inteles prea bine; dora n or fost coledgi de partid cu Ratiu aia 4 milioane si jumatate !?
  mai lasati manipularili
  cunoscind trecutul,poti intelege prezentul
  controlind trecutul, controlezi prezentul si viitorul ! n am spus o io,ha ha;or zis o chinezii de mult

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

George Mioc
George Mioc
George Mioc este antreprenor, CEO al unei firme americane (PSI Industries). Este stabilit in SUA din 1976. Este inginer: CDS, Scranton, Pennsylvania (1985) Associate Degree in Mechanical Drafting & Design Technology.

Contributors.ro propune autorilor săi, acum, la sfârșit de an, trei întrebări despre anul 2020 si perspectivele României în viitorul apropiat. Cele trei întrebari sunt:

1. Care este evenimentul anului 2020 cel mai pe nedrept trecut cu vederea de media și de opinia publică? 

2. Care este cea mai interesantă idee a anului 2020?

3. Care e cea mai mare temere pe care o aveți pentru viitorul României si care e cea mai mare speranță? 

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Top articole

Încălzirea globală, acidificarea oceanelor și moartea peștilor tropicali – acuzații de fraude științifice de mari proporții

Pe 6 mai 2021, revista Science a publicat o amplă anchetă intitulată Acidificarea oceanelor modifică comportamentul peștilor? Acuzațiile de fraudă creează o...

Ierusalim. Există conflicte fără soluții sau doar conflicte pentru care soluția încă nu a fost găsită?

Rezumatul în 10 puncte: Începând din noaptea de vineri spre sâmbătă (7/8 mai), în...

Sfârșitul emigrației

Au emigrat din România spre Europa occidentală peste trei milioane de români, din 2000 încoace. O parte au emigrat spre Italia și...

De ce a pierdut USR în sondaje după criza de la Ministerul Sănătății

Un studiu Avangarde a prezentat zilele trecute câteva date extrem de interesante. 52% dintre cei intervievați consideră USRPLUS drept...

Îl mai poate salva războiul/Hamas pe Netanyahu de pierderea funcției de prim ministru?

Știm, teroriștii de la Hamas au atacat iarăși Israelul iar statul Israel are tot dreptul să se apere. Niciun dubiu în această...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.

Carti recomandate de Contributors.ro

 

„Pierre Hadot aduce filosofia antica in zilele noastre. Ce s-a spus candva redevine actual, urmand modelul exercitiului spiritual, mai exact al intelepciunii care este, inainte de orice, o optiune de a fi.” – Pascal Bruckner

 

„Demersul lui Hadot parcurge elegant traseul de la inceputurile filosofiei printre greci, apoi transformarea ei in timpul romanilor si intalnirea cu crestinismul, precum si relatia emotionanta dintre filosofia orientala si occidentala.” – Global and Mail

 

Pierre Hadot (1922–2010) a fost un filosof, istoric si filolog francez, bun cunoscator al perioadei elenistice si in special al neoplatonismului si al lui Plotin. Este autorul unei opere dezvoltate in special in jurul notiunii de exercitiu spiritual si al filosofiei ca mod de viata.

 

Cumpara cartea de pe GiftBooks.ro