Foraje ultra-adânci pentru obținerea securității energetice prin exploatarea hidrocarburilor abiogene din adâncurile Pământului
O știre recentă, care nu a fost breaking news nicăieri, este, totuși, o „bombă” științifică de mare calibru. Pe 25 ianuarie 2025, publicația South China Morning Post, care apare în Hongkong, a publicat următoarea informație:
China a lansat o inițiativă ambițioasă pentru a dezvolta tehnologii și echipamente de foraj de top la nivel mondial, cu scopul de a-și asigura viitorul energetic și de a explora interiorul adânc al Pământului. [s.m.]
Ca parte a unui megaproiect național, inițiativa va prevedea dezvoltarea primei instalații de foraj inteligente ultra-adânci de 15.000 de metri din China. Proiectul este condus de Academia Chineză de Științe Geologice în colaborare cu mai multe universități, instituții de cercetare și companii.
„Megaproiectul național de știință și tehnologie „Deep Earth” este o strategie orientată spre viitor care se aliniază frontierelor științifice globale, asigurând în același timp securitatea energetică și a resurselor naționale” [s.m.], a declarat agenția de presă de stat Xinhua.
Deși Xinhua nu a dezvăluit detalii suplimentare, Universitatea Jilin, unul dintre participanții la proiect, a subliniat câteva provocări tehnologice cheie. Printre acestea se numără necesitatea unui control inteligent al noroiului la temperaturi ridicate, coordonarea automată a prăjinilor de foraj ultra-lungi cu mai multe unități robotizate și un sistem inteligent de cabluri de carotaj capabil să funcționeze la adâncimi de peste 10.000 de metri.
Pe 14 februarie 2025, o a doua știre anunța:
China demarează o campanie de foraj onshore ultra-adânc pentru petrol și gaze [s.m.]
Companiile chineze au lansat o nouă campanie de foraj ultra-adânc în deșertul Taklimakan din nord-vestul Chinei, în speranța de a debloca mai multe resurse de petrol și gaze din adâncuri. Campania de foraj, desfășurată în Regiunea Autonomă Xinjiang Uygur din China, urmărește să ajungă la resurse de petrol și gaze care se află la aproximativ 8.000 de metri sub pământ. Un foraj, Manshen 72-H6 din comitatul Xayar, este planificat să ajungă la o adâncime de 8.735 de metri.
În ultimii ani, China a intensificat forajul la mare adâncime, atât pe uscat, cât și în larg, încercând să deblocheze mai multe resurse interne de petrol și gaze pentru a contribui la satisfacerea cererii de hidrocarburi și la reducerea dependenței de importuri.
O a treia știre recentă, care, de asemenea, nu a fost breaking news pe nicăieri, a apărut pe 22 februarie 2025:
China forează o sondă „ultra-adâncă” pentru a contribui la acoperirea nevoilor de energie
Sonda Shenditake 1, din câmpul petrolier Tarim din Xinjaing, atinge o adâncime de 10.910 metri și este al doilea cel mai adânc foraj petrolier din lume. Shenditake 1, din câmpul petrolier Tarim, regiunea autonomă Xinjiang Uygur din vestul Chinei, este prima sondă „ultra-adâncă” din Asia, a relatat agenția Xinhua.
A doua cea mai mare economie a lumii importă cea mai mare parte a țițeiului, în principal din Rusia și Arabia Saudită. Anul trecut, a importat 553 de milioane de tone, în scădere cu 1,9 % față de anul precedent. Producția internă a totalizat 212,8 milioane de tone, în creștere cu 1,8 %.
Câteva considerații pe marginea celor trei știri
China a lansat un proiect ambițios de a fora cea mai adâncă gaură de sondă din lume, cu scopul de a ajunge la o adâncime de 15.000 m. Această inițiativă urmărește să depășească actualul record mondial deținut de Forajul Super-adânc Kola din Rusia, săpat în perioada 1965-1995 și care a atins 12.262 metri. Pentru comparație, pe continentul nord-american, cea mai adâncă sondă – Bertha Rogers 1 – a fostă săpată în 1974 în Bazinul Anadarko din sud-vestul statului Oklahoma, atingând o adâncime de aproximativ 9.583 metri înainte de a se opri pentru că a fost interceptat un depozit de sulf topit.
Drill, baby, drill, versiunea Made in China,este o demonstrație de forță tehnologică și de prestigiu internațional care merită, în opinia mea, statutul de breaking news. Forarea la o adâncime de 15.000 de metri este o performanță inginerească care va scoate în evidență avansurile tehnologice ale Chinei și în alte domenii, pe lângă cele binecunoscute (rețele 5G, inteligență artificială, procesorul cuantic Jiuzhang și supercomputerul Galaxy-III, transporturi de mare viteză, drone și roboți industriali etc). Atingerea cu succes a unei astfel de adâncimi ar plasa China în fruntea tehnologiei de foraj la adâncimi foarte mari, consolidându-i poziția de lider în domeniul explorării noilor surse de energiei și al geostiințelor.
Forajul ultra-adânc de 15.000 de metri va fi săpat offshore, ceea ce înseamnă o locație unde grosimea crustei oceanice (5-10 km) este semnificativ mai redusă în comparație cu cea a crustei continentale (30-50 km). Aceasta înseamnă că, pentru prima dată în istorie, forajul adânc de 15 km va permite oamenilor de știință din China să investigheze geologic, geofizic și geochimic limita Mohorovičić dintre crustă și manta și să obțină informații directe despre procesele geologice, compoziția mineralogică și proprietățile reologice ale formațiunilor de roci aflate la o adâncime care nu mai fost atinsă de nimeni. Proiectul poate contribui, de asemenea, la cercetarea energiei geotermale, deoarece forarea la adâncimi foarte mari ar putea debloca noi resurse geotermale.
Deși China prezintă oficial proiectul ca fiind un efort de explorare științifică și energetică, există speculații cu privire la eventualele ambiții strategice, militare și tehnologice. De exemplu, forajele de mare adâncime pot fi utilizate pentru teste subterane, sisteme de comunicații securizate sau chiar pentru depozitarea de materiale periculoase.
Indiferent de adevăratele motivații, atingerea unei astfel de adâncimi record ar reprezenta un avans științific și tehnologic fără precedent în ceea ce privește capacitățile de foraj la mare adâncime, cu implicații globale multiple.
Ce fel de hidrocarburi se pot extrage de la 15.000 m adâncime?
Aspectul principal al proiectului Drill, baby, drill made in China este securitatea energetică: Având în vedere că se estimează că 34% din resursele totale de petrol și gaze ale Chinei se află în formațiuni foarte adânci, acest proiect ar putea debloca vaste rezerve de energie neconvențională.
Ceea care mă intrigă cel mai tare referitor la acest proiect este natura petrolului și gazelor presupuse a fi găsite și exploatate la o adâncime pe care nicio instalație umană n-a atins-o vreodată.
Într-un studiu pe care l-am publicat în 2019 (O stafie bântuie prin lume – stafia hidrocarburilor regenerabile) am descris și analizat în detaliu cele două tipuri de hidrocarburi terestre: biogene și abiogene. De asemenea, am mai scris că dacă există vreo geoștiință în care consensul experților este aproape unanim (mai mare de 97% 😂), aceea este geologia petrolului:
Imensa majoritate a oamenilor de știință care lucrează în domeniul hidrocarburilor consideră că actualele rezerve de petrol și gaze s-au format în doar câteva perioade geologice „norocoase”, când episoade individuale de încălzire globală, cuplate cu creșteri ale concentrațiilor de CO2 , au amplificat masiv productivitatea fotosintezei. Ca urmare, au fost generate uriașe cantități de materie organică, animală și vegetală, care a fost transportată predominant de râuri și depusă în bazine de pe fundurile oceanelor și lacurilor sub formă de sedimente.
În condiții favorabile de medii anoxice, materia organică, supusă presiunii litostatice, a fost îngropată la adâncimi relativ mici (2 – 4 km), unde a suferit transformări și îmbogățiri în carbon din cauza temperaturilor crescătoare cu adâncimea (gradientul geotermic). Materia primă rezultată, numită kerogen, a produs majoritatea depozitelor comerciale de țiței și gaze naturale. Actualele roci rezervor sunt predominant sedimentare (gresii și calcare fisurate) și migrația hidrocarburilor din rezervor este controlată de roci etanșeizante (de regulă, argile).
Dar tot în același studiu, am pus o întrebare non-retorică: Dar dacă consensul descris mai sus este greșit?! După care am explicat formarea și prezența unor depozite de hidrocarburi formate fără aporturi organice (biogene), la adâncimi prohibitive pentru existența plantelor și animalelor. Aceste hidrocarburi sunt abiogene.
Conform teoriei originii abiogene și profunde a hidrocarburilor, petrolul este un material primordial aflat la mare adâncime. Compușii hidrocarburilor sunt generați în mantaua superioară terestră și migrează apoi de-a lungul unor falii adânci în crusta terestră. Acolo, ei pot forma acumulări de petrol și gaze în orice tip de rocă (nu doar sedimentare) și în orice tip de structură geologică (Fig. 1).

Cel mai important suporter al originii abiogene a hidrocarburilor a fost astrofizicianul Thomas Gold (cel care i-a dat un job academic lui Carl Sagan la Cornell University după ce acestuia i s-a refuzat un post definitiv la Harvard). Gold a elaborat teoria unei biosfere fierbinți și profunde (The Deep Hot Biosphere), teorie care și după două decenii de la publicare, este privită cu respect și interes științific.
Imaginați-vă pe cineva sfidând știința tradițională cu o ipoteză îndrăzneață – că petrolul nu reprezintă doar rămășițele unor viețuitoare străvechi, ci ar putea fi de fapt generat în adâncul mantalei Pământului. Este exact ceea ce profesorul Thomas Gold și-a propus să exploreze în Inelul Siljan de lângă Rättvik, Suedia, în anii 1980.
Inelul Siljan, cel mai mare crater de impact cu meteoriți din Europa, format în urmă cu aproximativ 377 de milioane de ani, a devenit punctul central pentru acest experiment neconvențional. Gold a teoretizat că impactul cataclismic a fisurat crusta terestră, creând fracturi adânci care ar putea servi drept căi de acces pentru hidrocarburile provenite din mantaua terestră și care ar putea migra în sus. Prin forarea adâncă a acestei cicatrici străvechi, el a încercat să găsească dovezi substanțiale care să susțină teoria sa abiogenă privind originea petrolului.
Obținând finanțare de la industriași suedezi și de la guvern, Gold a lansat unul dintre cele mai ambițioase proiecte de foraj din epoca sa. Sonda a atins adâncimi de peste 6,8 kilometri, depășind limitele tehnologiei și ingineriei de atunci. Echipa s-a confruntat cu provocări imense – presiuni extreme, temperaturi ridicate și dificultatea absolută de a fora prin roci cristaline dure și extra-dure. În ciuda scepticismului din partea comunității geologice, proiectul a continuat, întruchipând un spirit de curiozitate neîncetată.
Deși s-au găsit urme de metan și alte hidrocarburi, descoperirile nu au fost suficiente pentru a răsturna teoriile biogenice convenționale privind formarea petrolului. Mulți experți au atribuit prezența acestor substanțe contaminării sau activității microbiene mai degrabă decât proceselor din adâncul mantalei terestre. Cu toate acestea, efortul nu a fost lipsit de valoare.
Inițiativa lui Gold a stimulat progrese semnificative în tehnicile de foraj la mare adâncime și a deschis noi discuții cu privire la potențialul vieții în medii subterane extreme. De asemenea, a evidențiat importanța provocării paradigmelor stabilite – un memento al faptului că progresul științific implică adesea aventurarea în necunoscut, chiar cu riscul de a eșua.
În aceeași ordine de idei, încercarea de a înțelege secretele profunde ale Pământului continuă să captiveze oamenii de știință. Proiecte precum Forajul Super-adânc Kola din Rusia, care a atins o adâncime uluitoare de aproximativ 12,3 kilometri, au scos la iveală anomalii fascinante precum tipuri de roci neașteptate și gradienți geotermali imenși. Aceste eforturi nu numai că ne satisfac setea de cunoaștere, dar sugerează și resurse și ecosisteme neexploatate aflate sub suprafață.
Teoria originii biogene a petrolului joacă un rol vital în practică, fiind esențială atât pentru descoperirea, cât și pentru exploatarea deplină a bazinelor de hidrocarburi. Cu toate acestea, niciun volum semnificativ de hidrocarburi abiogene dovedite nu a fost identificat vreodată pe Pământ. În ciuda forței acestor dovezi, credința că hidrocarburile abiogene există în cantități vaste adânc sub suprafața Terrei persistă și este greu de înlăturat. Descoperirea unor cantități uriașe de metan și etan în alte părți ale sistemului nostru solar – precum pe Titan, cel mai mare satelit al planetei Saturn – alimentează această speranță. Găsirea unui rezervor abiotic similar pe planeta noastră ar putea transforma radical economia globală. Continuarea căutării lor este un exemplu clasic al teoriei recompenselor cu probabilitate mică, dar impact mare în acțiune.
Poate că nicio altă țară nu ar beneficia mai mult decât China în eventualitatea în care Gold ar avea dreptate. Fiind cel mai mare importator de țiței la nivel mondial, China a plasat securitatea energetică în centrul preocupărilor sale majore. Pentru a contracara rezervele limitate de petrol și gaze convenționale, țara s-a bazat intensiv pe cărbune și se află în plină expansiune a energiei nucleare. De asemenea, a investit masiv în dezvoltarea resurselor interne de petrol și gaze de argilă, deși rezultatele au fost mixte.
În acest context, știrile pe care le-am semnalat la începutul articolului devin deosebit de relevante. Ajungând la o adâncime de 15.000 de metri, noul foraj al Chinei va stabili recorduri mondiale, iar tehnologiile necesare pentru a atinge o astfel de performanță ar putea reprezenta un salt major în explorarea și dezvoltarea energetică globală. Forarea la asemenea adâncimi ridică unele întrebări cu privire la intențiile reale ale Chinei, deoarece bazine petroliere cunoscute la astfel de adâncimi sunt extrem de rare. Este posibil ca țara să caute în secret petrol abiotic, sperând să-și elimine definitiv dependența de sursele externe de hidrocarburi? Deși este o ipoteză speculativă, merită cu siguranță investigată.
Drill, baby, drill și evaluarea contribuției științifice a lui Thomas Gold
Thomas Gold, astrofizicianul cu preocupări de geologia petrolului, a fost convins că petrolul și gazele, care au propulsat națiunile industriale moderne în ultimul secol, s-au format în timpul Big Bang-ului și au fost incorporate în crusta terestră în perioada de coalescență a Pământului, acum 4,5 miliarde ani. Gold a ajuns la această concluzie pe baza unei simple observații: meteoriții și alte corpuri planetare conțin hidrocarburi abundente și diferite compozițional (de ex., lacurile de metan de pe satelitul Titan). Și atunci, s-a întrebat Gold, de ce hidrocarburile adânci ale Pământului ar trebui să aibă o origine diferită? Pentru un om din afara domeniului, întrebarea lui Gold adresată petroliștilor este similară cu cea a lui Alfred Wegener (meteorolog) adresată geologilor, prin care acesta a contestat consensul formării continentelor.[1]
Descoperirea petrolului abiogen prin forajul chinezesc ar putea revoluționa moștenirea științifică a lui Thomas Gold, transformând-o dintr-o idee marginalizată într-un pilon central al geologiei moderne. Teoria sa abiogenică, care a fost mult timp privită cu scepticism și chiar respinsă de majoritatea comunității științifice, ar primi o validare spectaculoasă, chiar dacă neașteptată.
Dacă forajul chinezesc ar dezvălui rezerve semnificative de petrol abiogen, aceasta ar echivala cu găsirea unei piese lipsă într-un puzzle vechi de secole. Moștenirea lui Gold ar fi reexaminată și celebrată; ar fi văzut ca un vizionar care a avut curajul să sfideze dogmele și să exploreze necunoscutul. Teoriile sale ar deveni subiecte de studiu aprofundat în universități și ar putea inspira o nouă generație de geologi și geofizicieni să privească dincolo de orizonturile convenționale.
Impactul acestei descoperiri ar depăși însă recunoașterea personală. Ar putea declanșa o reevaluare globală a resurselor energetice și a modului în care înțelegem dinamica internă a planetei noastre. O asemenea revoluție ar putea modifica strategiile internaționale privind explorarea petrolului, investițiile în energie și chiar geopolitica, având în vedere că țări precum China ar putea câștiga un avantaj strategic major.
Metaforic vorbind, ar fi ca și cum un explorator, considerat nebun de semenii săi pentru că a crezut într-o lume dincolo de marginile hărților cunoscute, s-ar întoarce cu povești și comori din tărâmuri nemaipomenite. Gold ar fi acel explorator, iar teoria sa abiogenică ar deveni noul continent descoperit.
Această posibilă confirmare a teoriilor lui Gold ar pune în lumină și importanța deschiderii minților în știință. Istoria este plină de exemple în care idei revoluționare au fost inițial respinse, doar pentru a fi acceptate mai târziu ca adevăruri fundamentale—gândiți-vă la teoria tectonicii plăcilor sau la modelul heliocentric al lui Copernic.
Pe de altă parte, o astfel de descoperire ar ridica și întrebări cruciale. Dacă petrolul abiogen ar fi disponibil în cantități vaste, cum ar afecta acest lucru eforturile globale de tranziție către surse de energie regenerabile? Ar putea prelungi dependența de combustibili fosili, cu implicații semnificative asupra politicilor de mediu de tip New Green Deal sau Net-Zero, care mizează pe dispariția (interdicția?) rapidă și substanțială a petrolului și gazelor din mixul energetic global.
În context mai larg, această nouă inițiativă chineză ne amintește cât de puțin cunoaștem de fapt despre adâncurile Pământului. Interesant este că și faptul programul chinez de foraje ultra-adânci ar putea deschide uși către noi descoperiri științifice și tehnologice. Explorarea straturilor profunde ale Pământului nu se rezumă doar la căutarea de resurse energetice, ci și la înțelegerea proceselor geologice fundamentale și a potențialelor forme de viață extremofile care ar putea exista în condiții extreme. Proiecte similare, precum Forajul Super-adânc din peninsula Kola din Rusia, au oferit deja perspective inedite și interesante asupra structurii crustei terestre.
Este fascinant cum, în era explorării spațiale, Pământul nostru ascunde încă mistere profunde care așteaptă să fie dezvăluite.
Pentru tot programul Drill, baby, drill de foraje ultra-adânci, China merită apreciată și stimată.
[1] Crânganu, C., 2018, Despre agnotologie cu două studii de caz: fracturarea hidraulică și consensul celor 97% experți care sunt de acord cu încălzirea globală antropogenă
drill, baby, drill se potriveste cu romanescul minte sfredelitoare, sau chiar cu comunistul, sparge muntii-n pumni.
Se vede diferenta intre adevarata stiinta, cercetare si doctorii in stiinte politice.
O intrebare, daca ar fi posibila forarea cit de cit economica la mare adincime nu s-ar putea folosi caldura din adincul pamintului?
Exact. Daca tehnologiile de forare la mare adancime devin fezabile, cine mai are nevoie de hidrocarburi? Energia geotermala disponibila la 15-20km e aproape inepuizabila, ar ajunge pe un milion de ani. Exista o tehnologie interesanta si promitatoare de forare cu microunde. Start-upul american Quaise Energy propune forarea cu un gyrotron de 1 MW, care ar inainta continuu topind straturile de roca, estimand timpul de forare pana la 20km in trei luni.
Articolul e o combinatie frumoasa de stiinta si poezie. Cateva lucruri merita totusi amintite: ipoteza Gold nu tine seama de faptul elementar ca hidrocarburile sunt substante volatile. Daca planeta Pamant s-a format prin contopirea unor asteroizi de mai mici dimensiuni, energia cinetica a lor a produs o bila de magma fierbinte, hidrocarburile evaporandu-se si condensandu-se ulterior cu racirea planetei, din atmosfera.
Mai apoi exista problema proceselor de cracare la temperaturile si presiunile din manta si a formarii SiC, una din cele mai termic si chimic stabile structuri. Oricat de mica ar fi rata de conversie (eventual catalitica) echilibrul se muta net spre SiC. Poate gresesc si domnul profesor ma corecteaza.
Cum vor sa impiedice colapsarea forajului la 20 km adancime, unde e foarte cald? Rocile alea vor fi moi si gaura se va inchide singura.
Ar fi interesant sa se caute hidrogen de origine abiogena (din reactia apei cu rocile bogate in magneziu si fier), dar ala nu prea se acumuleaza, trece cam prin orice roca.
În articolul inițial din 2019, am postat o lungă listă de studii teoretice și de experimente de laborator care demonstrau că „stafia hidrocarburilor auto-regenerabile” încă bântuie prin lumea academică și nu numai.
Revin cu un update 2025 (informații neincluse în textul de bază):
Studiul Production of abiotic or biogenic hydrocarbons on rock particles in the presence of H2O and carbon compounds, publicat în Nature Scientific Reports pe 15 ianuarie 2025, are numai autori chinezi. Principalele concluzii pe care le-am găsit sunt acestea:
Experimentele bazate pe reacții de laborator au demonstrat că patru clase de roci solide care conțin acid (bazalt, granit, serpentinit și tuf vulcanic) catalizează formarea hidrocarburilor prin căi mediate de radicali atunci când sunt expuse la H₂O și surse de carbon.
În condiții geotermale simulate (150-350°C, 5-50 MPa), cercetătorii au obținut:
– Conversia carbonului anorganic: CO₂ a reacționat cu radicalii H proveniți din disocierea apei pe suprafețele bazaltice, producând 29 de hidrocarburi până la C₁₁ dominate de metan (74% vol) și compuși aromatici precum toluen/xileni1.
– Restructurarea carbonului organic: Uleiul de soia (C₁₈H₃₂O₂) s-a descompus în 42 de hidrocarburi, în principal lanțuri alifatice (C₃-C₁₁), cu o eficiență de conversie de 68% în metan în reacții de 72 de ore.
Aceste procese imită sinteza de tip Fischer-Tropsch, dar funcționează la temperaturi mai scăzute prin situri acide solide care disociază H₂O în radicali H/OH. Analizele seriilor de timp au evidențiat o „metanizare” progresivă, în care reacțiile mai lungi (> 96 de ore) au convertit 89% din hidrocarburile superioare în CH₄ prin scindarea legăturii C-C indusă de radicalii H. Aceasta explică dominația metanului în rezervele naturale, în ciuda diversității moleculelor precursoare.
Craterul meteoritic Siljan Ring (Suedia), care a fost laborator de testare din anii 1980 pentru ipoteza gazelor de adâncime a lui Thomas Gold, a prezentat concentrații de metan în creștere cu adâncimea – un model atribuit odată scurgerilor din manta. Studiul cercetătorilor chinezi din 2025 oferă o explicație alternativă: fracturile de granit din subsolul craterului ar putea găzdui reacții solide catalizate de acizi între apa meteorică infiltrată și incluziunile de grafit, generând CH₄ fără aport biologic.
În mod similar, câmpul hidrotermal Lost City (Mid-Atlantic Ridge) degajă metan abiotic (δ¹³C -14‰) legat anterior de serpentinizarea rocilor ultramafice. Noi modele sugerează că substraturile bogate în olivină acționează drept catalizatori acizi solizi, permițând sinteza Fischer-Tropsch din CO₂ și H₂ dizolvate la <100°C – condiții reproductibile în reactoare de laborator.
Anomalii de hidrocarburi în zăcămintele adânci
Zăcământul petrolier Bạch Hổ din Vietnam, care produce din subsoluri granitice fracturate, prezintă modele de biomarker incompatibile cu surse biogene mai puțin adânci. Experimentele din 2025 demonstrează că dizolvarea feldspaților în granite generează argile catalitice, permițând sinteza hidrocarburilor cu catenă lungă din amestecuri CO₂/H₂O în condiții de zăcământ (120°C, 30 MPa). Acest lucru contestă paradigma conform căreia toate hidrocarburile din subsol provin din câmpuri petroliere biogene migrate.
Studiul din 2025 mai propune ceva revoluționar:
Injectarea CO₂ și a deșeurilor de biomasă (de exemplu, ulei de soia) în rezervoare geotermale (150-250°C) pentru a cataliza sinteza combustibilului abiotic. Simulările pilot au obținut o conversie de 92% a CO₂ în CH₄ pe parcursul a 30 de zile, utilizând reactoare ambalate în bazalt. Acest lucru se aliniază inițiativelor DOE de reutilizare a câmpurilor petroliere epuizate ca rezervoare de carbon cu coproducție de hidrocarburi.
Pe alt plan, semnalez două proiecte viitoare care vizează explorarea hidrocarburilor:
– Chikyu Hakken (Japonia): Un program 2026-2030 de carotare a gabrourilor derivate din manta la o adâncime de 8 km în placa Mării Filipinelor în vederea testării generării de hidrocarburi in-situ.
– Proiectul Iceland Deep Drilling: O continuare a proiectului IDDP-3 (2024) care s-a focalizat pe descoperirea de fluide bogate în metan la temperaturi >400°C în crusta riolitică.
Cu ce cost!?
@tu, daca ai citi cu atentie ai vedea ca am spus, ma autocitez „forarea cit de cit economica”
se pare ca România ar putea avea un ”strategic shift towards China”, in noua eră Trump (naiba stie ce mai avem prin străfundurile solului din RO…sa-i chemam pe chinezi sa ne spuna)
Împuscam 2 iepuri dintr-un foc, nu se vede ?
Chinezi ? Chiar să ne băgăm pe dreaq în casa – liberi (încă) și nesiliți de nimeni ? Or fi romanii mai baroni, cum zice și înțelege olteanul – dar nici așa ! Rusul și chinezul când îți intra-n casa, nu-i mai scoți ! Mai bine ….. lipsa !!$
nea theo, mai mult glumii, doar n-o luași de buna ?!
Acu, serios vorbind: problema energiei din strafundurile pamintului este de fapt foarte foarte veche iar diversii oameni de stiinta, generatii dupa generatii au mai adăugat cite ceva la idee, care deocamdata este doar o idee. De ce ?
– stiinta este un lucru extraordinar, caci, de aici pleaca tot progresul
– engineeringul este partea cea mai grea (progresul depinde de CEEA CE POTI SA FACI PRACTIC)
– risks & economics-ul este bariera, care nu tine cont de nici una din cele de mai sus.
Aici incadram energia soarelui, trimisa prin lasere de precizie din spatiu pe pamint, incadram fuziunea nucleara, incadram energia geotermala de mare adincime, imensele resurse de hydrogen de pe pamint, samd
Ce fac chinezii, cred ca mai degraba este cercetare stiintifica (pentru ceva) decit economics pur…costurile + riscurile sunt imense …iar ei se vor convinge cum e
(am participat la analizele pt. inclazire geotermala cu apa geotermala de la Balotesti…si nu vreti sa stiti ce costuri implica…iar Themrele d ela Balotesti, sunt o chestie anume, in anumite conditii)
Deocamdata, practician fiind, personal, nu fac pasiune cercetatoare pentru ”deep drill”… imi ajunge aia de la 500 m maxim…macar s-o exploatez p,aia…first things first
@Catalin Dragostin – ”engineeringul este partea cea mai grea”
Bun. Și dacă știm asta, de la chinezi avem ceva de învățat în materie de foraje? Nu de la americani?
Nu-mi pot imagina ca în State să promită cineva foraje ”la 15.000 de metri”, pe-acolo oamenii au ceva mai mult simț practic. Dacă le trebuie 200°C pentru aplicații geotermale, or să foreze până ajung la 200°C, nu de dragul de a stabili recorduri de adâncime.
”România ar putea avea un ”strategic shift towards China”, in noua eră Trump”
Ideea asta vine tot de la Victor Ponta, la fel ca și dedicația pentru Sinohydro de la Tarnița-Lăpuștești?!
P.S. Am văzut înregistrarea cu Zelenski la Casa Albă, a fost de-a dreptul nesimțit în situația respectivă. Și este needucat la modul general. Insistența de a vorbi peste interlocutor (chiar dacă interlocutorul n-ar fi fost gazda și chiar dacă n-ar fi fost președintele Statelor Unite) denotă lipsa celor 7 ani de-acasă. Plus înjurătura din conversația cu JD Vance, aceea a fost cireașa de pe savarină. Omul e crescut și ”educat” în lumea sovietică și se comportă ca atare.
Daaaa, ‘mneata si cu Zaharova:
Maria Zakharova is calling Zelensky’s meeting with Trump a ‘complete diplomatic failure’
Some more comments coming to us from Russia now.
The Kremlin’s foreign ministry spokeswoman is calling Volodymyr Zelensky’s visit to Washington on Friday a „complete diplomatic failure of Kyiv”.
Maria Zakharova goes on to say the Ukrainian president is „obsessed” with prolonging the war and adds that Moscow’s goals remain „demilitarisation” of Ukraine and annexation of all territories currently occupied by Russia.
„With his outrageously rude behaviour during his stay in Washington, Zelensky confirmed that he is the most dangerous threat to the world community as an irresponsible instigator of a major war,” Zakharova claims.
„The sooner Kyiv and certain European capitals realise this, the closer a peaceful resolution of the Ukrainian crisis will be.”
As a reminder, Vladimir Putin has yet to make any official comment on the Oval Office meeting.
@Robert – n-ar fi mai simplu de urmărit 8 minute de înregistrare video?
https://www.youtube.com/watch?v=MEv9WLPoa3I
Atât Trump, cât și JD Vance discută ca niște oameni educați, în timp ce Zelenski nu e nici măcar îmbrăcat civilizat. Dacă te duci îmbrăcat astfel la Casa Albă, înseamnă că-ți desconsideri interlocutorul. Comportamentul lipsit de bun simț al lui Zelenski începe de pe la minutul 4:30. Care era următorul pas pentru tine, dineul oficial? Te așezai la masă cu un asemenea personaj?
/…/
Iarasi, parca spui o noutate. Cum i-ti inchipui ca na-m vizionat live capcana in care a cazut Zelensky?
Am semnalat inca din 15 feb. ca i se pune la cale o cacealma. Aricolul scris de alt politruc, unul pe nume John Mac Ghlionn. Articol scris intr-un ziar de prestigiu, The Hil, care e distribuit gratis la Capitoliu si prin imprejurimi:
https://thehill.com/opinion/5146149-zelensky-war-ego/
Keith Kellogg l-a indemnat sa nu mearga la Wasington; stia el ceva stia.
Cat despre Vence, nu am decat o mila adanca. Un om traumatizat din copilarie iar urmarile se vad…
Da’ ce, Zelenski era in chiloti ?De cand a fost atacata Ucraina in 2022, asa a fost imbracat mereu, inclusiv la intalnirea cu Trump, cu Biden, in Congres.Si „oamenii educati” au uitat ca Zelenski era INVITAT, era un musafir, nu un terchea-berchea de pe strada.Cei care nu si-au respectat interlocutorul au fost exact americanii.De bun simt este ca atunci cand interlocutorul vorbeste sa astepti pana termina ideea, nu sa sari cu gura ca tu esti vice in SUA, si ca oricum il dovediti ca sunteti 2 la 1!A fost o „punere in scena” cu adresa la americani, sa vada ce conducatori „barbati” au, ca discutiile „secrete” intre state nu se fac cu presa de fata, se fac tete-a-tete intre presedinti.Au vrut sa-l umileasca pe Zelenski.Bravo lui ca nu s-a lasat.Si daca tu te porti cu musafirii tai in acelasi gen ca Trump si Vance, cred ca si cei 7 ani de acasa i-ai facut la FF.
Mă întreb dacă cei doi gangsteri ar fi vorbit la fel și cu dl. Putin, mult mai educat în spirit sovietic decât Zelensky. Cu siguranță nu, probabil s-ar fi întrecut in complimente la adresa înțelepciunii d-lui Putin.
Modul în care s-au comportat Trump și Vance e total nedemn pentru funcțiile pe care le ocupa și e pe buna dreptate taxat de ceilalți lideri și de oamenii care au văzut ce se intampla. A umili un președinte al unei tari aflate în război care cauta sprijin e o chestie pe care nici interlopii nu o practica între ei, și aia au o oarecare demnitate.
Măscăriciul de la Washington dorea ca Zelensky sa îngenuncheze, sa se prosterneze și eventual sa-i sărute și ghiulul de la mana, ca doar asa trebuie sa vii în fata președintelui Statelor Unite. O sa se întâlnească Trump și cu Putin, si acolo sa sa fie săruturi pe ghiul, doar ca ghiulul o sa fie 100% rusesc.
E bine ca s-a intamplat asta, în felul asta vad americanii ce tomberon au votat. Încă puțin timp, și tomberoanele astea împreună cu conservele lor zgomotoase de pe forumuri vor fi duse la gunoi, unde le e locul.
@Harald
nu e lipsit de eticheta sa te prezinti in ie si itari;
si nu e vorba de lipsa de bun simt, ci de faptul ca l-a atins pe Trump direct la coarda sensibila a responsabilitatii intr-un moment istoric decisiv: „you are gambling with WW” este reactie simetrica la „you will feel it in the future”;
e plauzibil ca intepatura sa nu fi fost intentionata, ci doar un banal cliseu, iar replica sa fi fost un reflex emotional amplificat de dimensiunea momentului;
lipsa de „bun simț” diplomatic e la Vance, caruia nu ii este deloc scuzabil reflexul de bataus din garda de corp, in locul unei reale asistente diplomatice de care seful poate ca ar fi avut nevoie, ca oricum se descurca singur sa-si umileasca oaspetele;
@Prototipescu – ”nu e lipsit de eticheta sa te prezinti in ie si itari”
Când te-ai dus ultima dată la bancă sau la minister ”in ie si itari” ?! Doar o lipsă totală de stimă de sine te poate face să recurgi la exemple vulgare gen ”ie și ițari”. Nu e nevoie să mă crezi pe mine pe cuvânt, lipsa costumului în Biroul Oval a șocat orice om civilizat: la minutul 1:25, unul dintre ziariști exact asta îl întreabă pe Zelenski: ”’Why Don’t You Wear A Suit?’
https://www.youtube.com/watch?v=hlcIfe7jg7Y
Iar Zelenski răspunde tot impertinent, se pare că el nu știe să discute altfel. Oricum, îți mulțumesc pentru comentariu, am mai învățat ceva nou. România e de mult o țară de toată jena, însă nu mi-aș fi imaginat că mentalitatea ta e atât de răspândită astăzi în România și nici că ai ajuns să faci echipă cu activiștii neomarxiști.
@Harald. Nu știu dacă mai ești conectat cu .ro, dar in acest moment tone de propagandă anti-americană se revarsă in capul omuleților, pe toate canalele posibile. unii de-abia așteptau să iasă Trump ca să-și vomite pe ecrane fierea ce au ținut-o in ei in lungul mandat Biden.
acum chemările la răzbel mondial (trompetiștii pretind insă că-i doar ‘pedepsire’ a lui putin) sunt la ordinea/ordinul zilei. și doamne ferește să opinezi in public că zele ar fi un derbedeu dezaxat de un tupeu feroce (născut pentru a face un cuplu de pomină cu celălalt psihopat slav), că ești linșat ca agent putinist.
@euNuke – nu mai sunt conectat cu Ro, cred că tocmai s-a demonstrat asta 😀 . Într-adevăr, derbedeu e un termen foarte potrivit, dat fiind modul în care s-a comportat în vizită.
Revenind la lucruri mai serioase, ce am înțeles eu că ar vrea să facă Trump: îi oferă lui Putin satisfacția că Ucraina nu va adera la NATO (o victorie politică pentru ruși) însă folosește pretextul exploatării de minerale pentru a trimite personal american în Ucraina. Sigur că nu va fi US Army, însă vor fi angajați americani și firme private de pază americane, iar prezența americanilor în Ucraina îl va împiedica pe Putin să încalce armistițiul.
Numai că Zelenski și Bruxelles-ul par să aibă alte planuri, ei nu sunt interesați de o încetare a focului. Deși Rusia a tot câștigat teren în ultimul an.
@Harald
cand l-ai vazut ultima oara pe Papa la costum si cravata ? sau pe printul saudit ?
@ euNuke 01/03/2025 La 22:25
Foarte adevarat ce spuneti! Absolut totul e prezentat in presa romaneasca cu subtonul general al gretosului socialism evropenesc, treaba care mie imi aduce cu genul de superioritate autosuficienta, deopotriva bruta, macra si complexata (doar nemtii sint in stare de asemenea gretoase alaturari), pe care presa si kommentariatul romanesc le inghit cu lingura mare: daca-i nemtesc (sau frantuzesc sau chiar nu conteaza, de pe-acolo sa fie) e bun, daca vine de la Berlin e perfect. Adoratio of the Germanic Lamb si mai multe nu! Si nu cumva sa ataci ce spune si Coana UE ca esti … (urmeaza epitete care de care).
Acuma: isi inchipuie cineva ca va continua multa vreme contribuabilul american sa sustina financiar un razboi neinteresant pentru el undeva intr-o zona de prin Estul Europei? Ca sute de miliarde de dolari varsati intr-acolo ori nu produc mare lucru ori dispar prin cine stie ce buzunare private? Si ca ei nu afla?
Ca-i place sau nu cuiva, Trump a avut dreptate cind i-a spus abrupt si a repetat: „nu ai cartile sa joci la masa asta”!
Evident ca imediat mass media romane au sarit cu titluri care mai de care, curg articole in care stingimea europeneasca e pasionata de psihologia lui Trump, cum ca a fost primit cu caldura de Starmer – lucru mare, dom’le, sa te primeasca in Downing Street 10 un imbecil inca neclasificat ca atare – si ca dintr-un ungher Macroul a susurat din sprincene ceva mimind gindire. Dragostin, bietu’, mai face de-astea si chestionat anume zice c-a glumit.
In alta ordine de idei: toata lumea voroveste despre zacamintele de metale rare din Ukraina. Sint curios care sint, ce prospectiuni si explorari s-au facut pentru ca niste mineralizatii (care anume? cind au fost descoperite? cine si cind le-a studiat? Nu de alta dar avem si noi si pe unele le stim de cind era tata stagiar! Corectie: pentru ca a fost tata stagiar!) sa fie clasificate ca zacaminte de importanta mondiala de le-ar trebui neaparat americanilor. Pina la proba contrarie, si trebuie sa fie foarte, dar foarte solide respectivele probe, ca trebuie multe de tot si numa’ n-am vazut vreuna, de probe zic, nimic altceva decit obisnuitul macanatoriat ignar de prin Ase-uri, Snspa-uri si think tank-uri de partid si de stat, orice opinie in materie si orice referinta, fie ea vreo adiere de analist politic, trebuie privite cu foarte multa rezerva. Foarte multa rezerva ca pe analisti si de-astia nu poti pune vreo baza, ei doar „analizeaza” dar nu raspund pentru nici o timpenie pe care o emit.
@Harald
Exact așa am deslușit și eu planul lui Trump. In plus cred că in rândul republicanilor se coace un proiect de durată, un soi de război rece ‘hibrid’ (e la modă termenul ăsta) cu Rusia, ce va include și China. O izolare/sabotare economică pentru care e necesară și implicarea Europei și ruperea dependențelor acesteia de cele 2 dictaturi asiatice. Așa cum le-a fost tăiată conducta rușilor probabil că le va fi tăiată și centura chinezilor…
@ :)
domnule, eu nu prea cred că americanii au nevoie de minereuri (nu tocmai) rare de prin Ucraina. E doar un pretext pentru un desant mascat și o investiție ce ar trebui să încurajeze intrarea capitalului străin in Ucraina (deocamdată nu tocmai atrăgătoare) și totodată să descurajeze atacurile lui Putin.
iar Zele e de multă vreme eroul socialiștilor și progresiștilor europeni. nu e de mirare că este aplaudat acum la Londra, roș-briții apeciază maxim șourile cu iz revoluționar in care ‘capitaliștii veroși’ sunt scuipați in față; nu e de mirare nici prestația comediantului, omul are scenariul bolșevic adânc plantat in creier, adoră să se umfle-n pene in fața ecranelor in timp ce aplică o smetie exploatatorilor americani ce refuză să-și plătească „datoriile” (față de poporul ucrainean, față de Europa, față de planetă).
@ euNuke 02/03/2025 La 1:21
Americanii au nevoie de metalele astea „rare si disperse” la fel ca noi toti, EU, China, US, fara ele nu poti face unele lucruri necesare industriei azi. Nu degeaba ele sint de foarte multi ani pe lista elementelor critice in US, au fost audieri in Senat si in Camera – nu la noi ca aici e vazduh prin camere, niste minti delabrate care se-nvirt intr-un carusel defect -, au vorbit oameni din USGS, din universitati si aproape sigur din spionaj, lista lor e publica pe site-ul CIA de mai bine de 15 ani.
Necazul nu asta e, ca nu-s ele atit de rare pe cit zice lumea (Ceriul e al 26 lea element ca ocurenta in scoarta, Neodymul e mai abundent decit Aurul iar Thuliumul, cel mai rar dintre Lantanide, e mai abundent decit Iodul, Arsenul sau decit Mercurul!) necazul e cu tehnologia de rafinare si mai ales cea de separare (vorbim despre 15 elemente chimice cu valente identice diferentiate doar prin numarul de electroni din orbitalul f – ma rog, e un electron care se misca pe-acolo intre orbitalii d si f si noi nu prea intelegem cind si de ce – si mai ales prin unele proprietati fizice iar „noi” nu stim sa separam, sa zicem Ceriul de Yterbiu si alea de Disprosiu. Tehnologia e chinezeasca si nu e de vinzare. Am mai scris aici asta, a fost subiect de discutie tete a tete intre Xi si Trump in precedentul mandat al lui Trump. (Evident ca Trump e de vina ca n-o avem, cum nu). Chinezii nu vor sa vinda iar dependenta de tehnologia lor e o vulnerabilitate majora a, sa-i zicem Vestului, de China. Ne place sau nu insa aici stiinta Chinei e peste a noastra. Asta e problema si nu e deloc mica, „ne”-au luat-o inainte!
N-ar trebui sa mire pe nimeni, „noi” am bagat bani in barbati care sa boxeze cu femeile si in gargaragii oarecare – unii-s fac veacul si pe platforma asta – in profitagioaice natingi cind nu imunde dar, hei, telectuale, iar China si-a vazut inca de prin 1975 (cel putin) in domeniul asta de scoala si de cercetare fundamentala. Iar „la noi” continua cotcodaceala unor insi ubicui care vorbesc politica. Ceea ce poate orice latrau de ambe sexe. Suna simpatic „latraie”. OSIM-u’, trade mark pe latraie. O latraie, doua latrai :))))
@Prototipescu – Zelenski nu e nici Papa și nici prinț saudit. Zelenski e european și ar trebui să se comporte ca atare, dacă ar fi civilizat.
Papa poartă propria uniformă, nu umblă prin lume în tricou și în sandale. Prinții saudiți au și ei tot un fel de uniformă, iar costumul european exact asta este: o uniformă a europenilor și americanilor civilizați. A purta costum într-un anumit cadru transmite un mesaj: acela că persoana respectivă dorește să se încadreze în regulile lumii civilizate. Până la urmă, Biroul Oval e cea mai importantă încăpere de pe planeta asta. Dacă nici acolo nu se poartă costum, atunci unde?
Zelenski nu era nici pe front, nici la o bere cu prietenii și nici nu purta vreo vestimentație tradițională a națiunii lui, cum poartă Narendra Modi. Toată delegația celeilalte părți purta costume. Dincolo de asta, cu vorbitul peste interlocutor cum rămâne? Cu înjurătura (”suka bliati”) adresată lui JD Vance în timp ce vorbea, cum rămâne? Bărbații civilizați vorbesc pe rând, nu încearcă să se întrerupă unul pe altul.
@nea Harald, iar mergem pe șine paralele: eu vorbeam/glumeam pe chestia chinezeasca si matale mi-l aduci in focus pe Zele, Strumpf si JDV și toaletele lor de seara.
Acu, ca aduseși vorba, ce am văzut io la TV (live), fără a fi partizanul cuiva:
– despre educatia propriu-zisa a lui Strumpf si JDV ar fi bine sa le studiati CV-ul și parcursul in viața, iar scoala de actorie a lui Zele pare mult superioara celei(lor) urmate de JDV
– tinuta lui Zele: sunt sigur ca nu i-a fost transmisă prin protocol, notificarea diplomatica ”ținuta obligatorie”. Asta e lege pentru ”compliance” !: altimnteri, nu s-au ofuscat ele Palatul Buckingham, Champs Elysee, dar se opăresc locatarii rudimentari ai Biroului Oval care s-a rotunjit de indignare
– nu vreau sa-l mentionez pe ăla cam freaky – EM – care isi cara in biroul oval progenitura pe umeri, in adidasi cu talp alba si cu cămasa iesita din pantaloni, iar ala mic scapa niste mincare chiar pe biroul preșului (este film pe youtube), apropo de bun simț
– Zele a venit doar sa semneze un acord comercial + garantii – subiect la care Strumpf a mermelit-o
– In calitate de gazda si organizator Strumpf, ar fi trebuit sa raspunda la citeva intrebari ale ziaristilor, iar, la cea mai mica deviere de la programul discuțiilor, oprea interviul (el ! Strumpf!!) și apoi, se mutau intr-o camera de discutii si acolo puteau sa se ia si la bataie, dar NUUUUU, NUUUU, Strumpf și baietasul ăla penibil JDV, au trebuit sa sara public, in fata ziaristilor si TV-ului la gitu interlocutorului ca sa arate cit de MAGA(RI) sunt ei…si le-a iesit !
– sigur, diplomatia spune ca nu trebuie sa reactionezi la moduri de adresare grobiene, iar Zele, chiar daca ”poate a sarit calul”, poate justificat ca unu crescut in lumea sovietica, însă finetea, subtilitatea, inteligenta, empatia, erudiția, delicatețea si diplomatia cow-boy-ilor parca de-abia veniți de la Rodeo s-a etalat in toata splendoarea posibila, stabilind noi standarde in diplomatie, la alt nivel ! (in loc sa-l lase pe Zele sa se facă de rîs !)
– mă opresc aici, cu observatia – cum ar fi aratat (si comportat) JDV dupa 3 ani de razboi, aparindu-și Alaska de ruși, cu teama, minut de minut, ca-ți cade in cap un Kalibr, sau un comando iti ia gitul ție si familiei (dupa mai multe atentate !), si multele, nenumaratele griji, ca in final, să vina un pițifelnic să te certe ca nu vrei pace…du-te bre la Putin, bate cu pumnu in masa si fă pace, …dacă ai c…e…
stiți ceva ??? amindoi cetațenii US imi aduceau un usor parfum de frații Tate de-abia repatriați dintr-o țară care n-are aceleasi valori cu JDV (ce penibil) …
aș zice ca Zele era suficient de elegant pentru ei
Dom Catalin, hai Strumph ca Strumph, e mai in vrasta…mai intepenit intr-ale lui, parca am un pic de condescendenta. Dar Vence asta e de toata groaza. In primul rand nu are logica in argumentatie, ca o tzatza de la piatza. Cu nadragii aia scurti cu fata aia idioata, lata, de bufnitza asiatica mi-e ca un vomitiv. Saraca faptura…dar nu e vina lui la urma urmei. Cine vrea sa intre in sevraj din lipsa de heroina la cam 2 ore dupa taierea ombilicului.
Legat de ținuta lui Zelensky e un subiect de care doar o țață se poate lega, e ținuta lui pe timp de razboi ca și barba de altfel, pe care nu o avea inainte. E ceva simbolic si toti liderii au inteles asta, nimeni nu a spus nimic in acesti trei ani pentru ca era evident acest lucru, mai puțin pentru un președinte megaloman care ar fi vrut și ca Zelensky sa și îngenuncheze in fata măreției clovnului. Știau ca va veni asa imbracat, il puteau refuza și gata daca era ceva atât de important. E important doar pentru țațe și atât.
Nu am înțeles rolul lui Hillbilly acolo, având în vedere ca Zelensky era singur. Nu ar fi fost normal sa fie și vicepreședintele ucrainean acolo, sa fie un echilibru?
Zelensky a dat dovada de demnitate în fața lumii și a acelor doi golani. Greseala lui a fost ca nu s-a ridicat sa plece atunci când a văzut intențiile gangsterilor de a-l umili; ar fi fost o lovitura de imagine extraordinara pentru ei.
În curând, Trump se va întâlni cu adevăratul sau stăpân de la Kremlin și vom vedea o cu totul alta atitudine din partea lui în care nu este exclus și un recital de laude la adresa stăpânului de la Răsărit.
Putin insusi nu l-ar fi umilit asa pe Zelensky, pana si el are prestanta lui. De asta are nevoie de lătrai de serviciu.
”Zelensky era singur”
Iar comentezi pe de rost, nici măcar nu te-ai uitat la clipurile despre care discutăm. Ambasadoarea Ucrainei era pe cealaltă canapea, față în față cu JD Vance, și nu era singură acolo. Toată delegația Ucrainei de la Casa Albă a fost trimisă acasă în urma incidentului.
”ținuta lui Zelensky e un subiect de care doar o țață se poate lega”
Nu, meștere. Dacă vii la mine acasă în ținuta asta și mă așez la masă cu tine, sunt mai vinovat decât tine. Pentru că îți permit să mă desconsideri. Și fiindcă Trump nu l-a trimis la plimbare când l-a văzut îmbrăcat așa (deși a comentat “Oh you’re all dressed up,” din câte scrie CNN) de asta și-a permis Zelenski să-l întrerupă, să vorbească peste el și să-l înjure pe JD Vance.
Psihologic vorbind, decizia de a trimite acasă delegația ucraineană a fost cea corectă. Zelenski nu era acolo să negocieze ceva, Zelenski era acolo să marcheze puncte pentru televiziuni și încerca să șteargă pe jos cu delegația americană. Exact ce încerci și tu.
P.S. Fă un efort și uită-te la cele 52 de minute de înregistrări din Biroul Oval, nu mai comenta după punctaj.
Daca tu ai vazut pe cineva alaturi de Zelensky, Trump și Hillbilly, trimite sa vedem si noi. Erau practic 2 contra 1, ambasadoarea era in sala, nu a intervenit nimeni.
Daca clovnul e atat de sensibil la vestimentația lui Zelensky trebuia sa stabileasca cumsa vina stiind aparitile lui Zelensky, n-a zis nimic. E ținuta lui Zelensky de trei ani si toti au inteles asta, numai clovnul s-a simțit ofensat.
Acolo nu a fost nimic despre președintele și vicepreședintele SUA, a fost despre 2 golani puși sa umilească un om care a venit sa le ceara ajutorul. Citește și comentariile la acel video și o sa vezi percepția lumii despre acest episod. Nu se aștepta nimeni sa fii în dezacord cu clovnul dar e surprinzător ca ai ajuns sa justifici pana si actele de ticăloșie ale unor derbedei.
Va avea Trump aceeași atitudine și când va fi în fața stăpânului sau? Asta crezi?
@Octavian – când ai să înveți să-i spui pe nume lui ”Hillbilly”, atunci să vrei ceva de la mine. Comportamentul tău se încadrează la bullying, iar în lumea reală ți-ai aduna dinții de pe jos 😀 dacă te-ai exprima așa.
Calm, nu ti-a cerut nimeni nimic, nu ca ar avea ce. Afinitatea ta pentru golani de serviciu e arhicunoscuta și tocmai ai confirmat-o. Chestia cu „dinții pe jos” e parte din profilul votantului MAGA, doar ca tu nu ai putut vota.
@Octavian – tu nu vezi nicio contradicție între astea două postări?
”Octavian 02/03/2025 La 17:31
Daca tu ai vazut pe cineva alaturi de Zelensky, Trump și Hillbilly, trimite sa vedem si noi. ”
respectiv:
”Octavian 02/03/2025 La 19:23
Calm, nu ti-a cerut nimeni nimic, nu ca ar avea ce.”
Manipulările astea se învață în copilărie și adolescență, de la mamă. Băieții sunt ridicoli când le practică. Clipul de 52 de minute cu întâlnirea integrală din Biroul Oval și toate persoanele prezente acolo se găsește pe YT, dar tu l-ai cerut de la mine. Iar după mai puțin de 2 ore (17:31 vs 19:23) n-ai nici măcar minima stimă de sine încât să recunoști asta. Well, responsabilitatea pentru propriile fapte se învață de la tată.
@Octavian – ”De asta are nevoie de lătrai de serviciu.”
Atât de mult s-au scumpit oglinzile în România? 😀
În satul bunicilor mei din Bucovina, femeile erau înspăimântate de ideea de a-și crește băieții fără tată. Pentru că băieții crescuți fără tată se ocupau cu toate blestemățiile: de la a intimida copiii mai mici prin sat (ceea ce se numește azi bullying) până la a-l înjura pe preot și până la a viola fetele din sat sau chiar femeile bătrâne. Problema o rezolva de-obicei un gospodar, cu parul. Definitiv. De asta erau înspăimântate femeile, de rezultatul final.
În general, femeilor li se tolerează foarte multe derapaje în materie de limbaj. Pentru că ele nasc și cresc copii, iar bărbații nu-și pot perpetua altfel linia genetică. Sunt multe familii la țară unde ”bunica bătrână” (i.e. străbunica) este ascultată cu respect și nimeni nu iese din cuvântul ei. Pentru că ea și fiicele ei au născut toți bărbații din acea familie.
Băieții crescuți fără tată copiază inconștient derapajele de limbaj ale mamei singure (care de-obicei urăște bărbații). Iar ”revoluția mondială” orchestrată de sovietici a recrutat genul ăsta de disfuncționali (Ion Iliescu, Gerhard Schröder, Barack Obama) și i-a promovat ca lideri politici în țările lor. Numai că alții ca ei au avut ghinion, în Spania lui Franco sau în Chile, pe vremea lui Pinochet. Exact cum gospodarii rezolvau problema cu parul, în satul bunicilor mei.
Și toate astea încep cu derapajele de limbaj care le sunt tolerate femeilor. Doar femeilor, nu și băieților crescuți fără tată.
Si eu ce spuneam mai sus? A te lega de imbracamintea lui Zelensky cand nimeni si nici tu nu ai facut-o in astia 3 ani e comportament de țață si ai conformitat deja încadrarea. Acum mai vii si cu compuneri psihologice? 😀
Hillbilly sa demonstreze intai ca e capabil sa poarte o discuție civilizata, nu sa latre si el pe langa clovn si sa umileasca oameni. Era omologul lui ucrainean cumva pe acolo? Zelensky e
președinte, nu vice.
O sa ai ocazia sa vezi acest duet în discuții cu Putin. Foloseste-te atunci de psihologia învățată sa vezi care e stăpânul adevărat. Nu o sa-ti fie greu 😀
„… tinuta lui Zele: sunt sigur ca nu i-a fost transmisă prin protocol, notificarea diplomatica ”ținuta obligatorie”. Asta e lege pentru ”compliance” !: altimnteri, nu s-au ofuscat ele Palatul Buckingham, Champs Elysee, dar se opăresc locatarii rudimentari ai Biroului Oval care s-a rotunjit de indignare”
1.–Nu fi asa sigur! „Înainte de întâlnirea istorică de la Casa Albă, Zelenski a fost sfătuit de echipa lui Trump să renunţe la costumaţia sa obişnuită în stil militar pentru ceva mai formal, potrivit unor surse citate de Axios, notează News.ro. ” Si se confirma din nou ca fiecare pasare pe limba ei piere. Iar unii nu avem nevoie sa ni se spuna cum ar trebui sa ne comportam la un anumit nivel, mai ales oficial: bunul simt invatat inca din copilarie ne face sa STIM. Asta, daca nu vrem sa-l sfidam.
2. In rest ai dreptate. Acest comportament „de front”- de parca vine zilnic direct de la Pokrovsk- cu insolenta castigata – si acceptata in cei 3 ani de catre toata „democratia occidentala”- de la USA-Biden la UE. ( care-i faceau temenele avand nevoie de el ca manusa in care sa-si imbrace pumnul cu care loveau Rusia), l-a facut sa ignore ca s-a-ntamplat ceva schimbare la Casa Alba. Acu’ a aflat! Crezi ca data viitoare ( probabil va mai fi una, pentru semnarea acordului in conditiile puse de Trump), cand va veni cu lectia invatata , va purta uniforma de camuflaj sau costum cu cravata?
In 2022, Zelensky era noua aroma de inghetata, eroul de mucava purtat pe brate de intreaga media corupta si propagandistica. Chestia cu tricoul de luptator era o gaselnita – vezi bine, liderul nu doarme ci e vigilent si gata de bataie. Davidul ucrainean contra Goliatului putinesc.
Obisnuiti cu filmele de Hollywood, the goodies and the baddies, majoritatea planetei a luat partea unei tabere. . . era greu de metabolizat ca nu existau goodies in acest razboi oribil si grotesc, nici Putinul resentimentar, iubitor de ciocan, gata de a-si sacrifica sute de mii de barbati din propriul popor, pe care pretinde ca il iubeste, nici mascariciul fals-eroic care isi facea fotografii cu nevasta pentru revista Vogue (!) in iulie 2022 si, mi-e greu s-o spun, nici cinicii „nostri” (administratia americana de atunci + demagogii vest-europeni). Macar noi romanii (si polonezii) avem motive istorice de a marsa reflexiv intr-o directie anti-rusa, asa e[ra] si instinctul meu, dar care a fost scuza britanicilor sau a spaniolilor?
Trei ani si sute de miliarde dupa, lucrurile s-au schimbat in SUA (mintea de pe urma), dar Zelensky nu s-a trezit, inca are impresia ca la Casa Alba este senilul mituibil la care putea tipa el cit vroia. Ca SUA continua sa fie o tiparnita de bani infiniti pentru coruptii ucrainieni. Ca oameni rationali pot continua sa sprijine un razboi fara tinta, fara strategie, fara speranta, fara speranta unui calendar de sfirsire a sa.
Americanii spun despre traficantii de droguri: „never get high on your own supply”. Zelensky nu a auzit de acest sfat prietenos – la figurat dar, posibil, si literal. Ascultati-l cu atentie, nu doar la Casa Alba ci si, citeva ore mai tirziu, in interviul cu Brett Baier. Fosnairea din nas, privirea fara focus, incoerenta, ba chiar incontinenta verbala sunt compatibile cu folosirea cronica de cocaina.
Ca soarta unui popor deja foarte greu incercat – ce a mai ramas din poporul ucrainean, dupa fugi in Vest si masacre in Est – este inca in mina acestui bufon incurajat de bufonii bruxellezi si ultra-stingisti care (inca) conduc unele tari europene… este dincolo de tragic. In frazarea lui Talleyrand, „C’est pire qu’un crime, c’est une faute.”
Urma alege… sper sa mai fie ceva de cules, dupa atita ales, dupa ce se mai aseaza pulberile toxice ale razboiului cretin. Poate da Dumnezeu ca pina in 2028, sa zicem, atit Putin cit si Zelenski sa fie inlocuiti de lideri nenebuni la cap.
corect. in ceea ce mă privește sentimentele nu sunt neapărat anti-ruse, ci mai degrabă anti-sovietice. asta înseamnă că îmi repugnă atât dictatorul caghebist cât și vărul lui, ‘patriotul’ ce-și împinge poporul într-un război de anihilare (pe care-l proclamă ca unul de neatârnare). spiritul belicos și megaloman de bătăuș de colhoz animă ambele popoare de oameni noi forjați in stalinism. mi-e la fel de teamă de ucraineni cum mi-e de ruși. iar războiul și miile de refugiați mi-au întărit această percepție.
@Absurdistan @euNuke
Sunteti niste Domni si va respect. Traba-i mult mai simpla. Maia Sandu a concretizat spartan deunazi:
„Adevărul este simplu. Rusia a invadat Ucraina. Rusia este agresor. Ucraina își apără libertatea ei și a noastră. Suntem alături de Ucraina”
Adevărul Maiei Sandu este simplist, nu simplu. Da, Rusia a invadat Ucraina și Rusia este agresor. Însă mor 2.000 de oameni pe săptămână în luptele din Ucraina și nu sunt copiii ei, sunt copiii altora. Maia Sandu nu are copii, că altfel nu corespundea cerințelor postului (Iohannis, Merkel, Iliescu și tot neamul lor).
Maia Sandu o fi alături de Ucraina, însă ”alături” nu înseamnă împreună, că nu luptă ea în Ucraina. Ea e doar un papagal frumos colorat, care are cetățenie română, dar vorbește foarte bine rusește, așa cum era de așteptat. O mulțime de neomarxiști europeni sunt dispuși să lupte până la ultimul ucrainean 😀
Last but not least: Rusia și Statele Unite nu fac parte din Curtea Penală Internațională. A emite mandat de arestare pentru Putin nu e de natură să ajute negocierile. Mai ales că nici nu are vreo șansă să fie pus în aplicare.
Stimate Robert, si eu va respect.
Rusia a fost agresorul direct in faza 2022 a razboiului, e adevarat. Adevarul este insa rareori simplu si aici de asemenea nu e simplu.
Dincolo de „adevar” (i.e., de istoria ULTRA-complicata a situatiei), orice declaratii de „exprimarea adeziunii” nu au valoare de rezolvare a unui conflict singeros si prelungit inutil.
Presedintele Trump are si el concretizarile lui spartane… par uneori simpliste dar macar nu sint intr-o despartire totala de Realitate.
Mi s-a parut genial de simpla propunerea sa, sa se creeze distanta fizica intre israelieni si „palestinieni”. De zeci si zeci de ani auzim de propuneri de pace, de „solutia doua state” etc. Mii de „iecsperti”, europeni, americani, evrei, egipteni etc. au mincat o piine buna (cozonac calitatea prima) pentru baterea apei in piua la mii de congrese, conferinte si meetinguri, fara absolut nici un fel de progres in realitate.
Cere un anumit gen de mis-„educare” intru incapatinare si naivitate sa incerci mereu si mereu si mereu acelasi lucru, cu obtinerea acelorasi dezastre, luind-o de la capat. Astfel incit sint de acord complet cu ideea ca „palestinienii” (acel grup de arabi care s-a rebotezat in laboratoarele KGB unde a fost instruit Y. Arafat) si-au distrus ORICE sansa pentru un stat linga Israel si trebuie trimisi la distanta, pentru ca o pace reala sa poata fi instituita. Toate bocetele NGO, ONU si Al Jazeera ca ethnic cleansing, ca copilasii, ca obezii Hamas nu au destula mincare bla-bla nu mai impresioneaza, *pentru ca e raul cel mai mic*. „palestinienilor” le spun cu drag: hasta la vista!
La fel cu situatia dintre Rusia si Ucraina. Ucraina a incercat (prosteste) sa infringa o Rusie mult mai mare, a pierdut (practic). Nu e drept, Putin e un asasin odios, stim toate astea. Oamenii realisti stiau toate astea in 2022…. dar va mai aduceti aminte de toti iecspertii care ne tromboneau cum ca Ucraina cistiga, ca e la un tanc si la un miliard de dolari de victoria finala?
E pacat sa moara si ultimii ucrainieni cu „dreptatea” in sicriu, numai pentru ca un „erou” ca Zelensky iubeste banii mai mult decit copiii ucrainieni. Trebuie gasite solutii reale, fezabile, nu iluzorii. Veti observa ca toti cei care „sunt alaturi de Ucraina” sunt mai vinjosi in slogane decit in solutii sau fapte. Cum NY Times si ziare europene „explicau” cum o minune de victorie ucraineana este inevitabila, daca se mai storc ceva miliarde pentru oligarhii ucraininieni si zeul in tricou?
Veti observa in curind fie o retractare/revenire umilitoare a cersetorului in tricou, cu caciula in mina si scuze pe buze, fie o miscare in Ucraina insasi, cu Zelensky fiind marginalizat.
Status quo-ul oribil de acum nu mai poate fi sustinut. A’ntarcat balaia americana.
Adevărul este și mai simplu. Rusia a invadat Georgia. Rusia este agresor. Nu suntem alături de Georgia*, noi vrem Ucraina. De ce? Păi are pachețele de mușchi ce saltă prin tricou și deci e bună de mercenar împotriva lui Putin. Doar că a apărut acest Trump odios care nu e de acord cu Planul vechi și vrea musai pace.
*cu excepția lui Lech Kaczynski care in 2008 vizita Tbilisi iar in 2010 a fost asasinat cu tot cu elita militară a Poloniei. Nici măcar atunci eurocrația nu a fost in stare să mimeze prietenia și compasiunea cu victimele reale ale psihopatului putin. Din contră, a urmat hărțuirea conservatorilor polonezi de către centrala eurosovietică.
@euNuke @ Absurdistan
Sa le iau pe rand.
Palestinienii sunt nist arabi veniti in Israel din Sinai, Iordania, Irk Siria etc. Am oarecare cunostinte despre zona. Nu pot sa spun ca sunt expert sub nici o forma dar nici un necunoscator. Va rog sa cititi articolul de mai jos. Oferta lui Ehud Olmert din 2008. E un articol nou.
https://www.bbc.com/news/articles/c4g0dv7rxxvo
Ukraina e cu totul alta mancare de peste. Dece a pierdut contraofensiva din 2022? Datorita lui Bidon. A oprit livrarile de obuze 6 (sase, six, sechs, sesti etc} luni intregi. Pana si AHDH-ul de Musk a oprit starlinkul desupra Crimeei. Dece? Cica i-au amenintat cu tactical newk’s. Ce vrajeala. De asta nu i-au batut pe rusi nu de altceva. Lasitatea si prostia vestului.
Lech Kaczynski. Alta crima odioasa de-a lui putin. Nici n-a lasat medicii legisti polonezi la Katin. Au trimis sicrie cu parti de cadavru amstecate. Cum a facut Hamas cu mama celor doi Bibas. Wagner a trimis mercenari sa- omoare pe Zelensky. Cat pe ce sa se intample chiat in biroul prezidential.
Dupa 3 ani de razboi prin care a trecut poti sa-i accepti niste iesiri nervoase, dar pana a spune ca e cocainoman si pus pe imbogatit, e cale lunga.
Ma opresc aici, sa nu-l scot din sarite pe Domnul Cranganu cu Off Topic.
Mai bine vorbeam despre acest articol exceptional.
Draga Robert, nu trebuie sa ma convingeti legat de conflictul din Orientul Mijlociu. Eram fan al lui Meir Kahane de douazeci de ani incoace. (-;
In universitate era sa dau de bucluc cind am expus hoax-ul cu Arafat si KGB (nu numai bazat pe scrierile lui Pacepa, sint multe alte surse). Am si scris un eseu despre meritele lui Bernard Lewis in comparatie cu sfertodoctismul lui Eduard Said, escrocul egiptean care a inventat nocovitatea „orientalismului”, si pentru care Y. Arafat era prea moderat!!
Marea vina a israelienilor este ca au aratat timp de decenii mult prea multa cumsecadenie si ezitare. Ca poate merge si asa etc. Evreii ultra-stingisti nu ajuta nici ei. Poate va rezolva administratia Trump nodul gordian. E de sperat.
Cu regret va spun ca va puteti informa mai bine legat de Ucraina. Cit de rau e Putin… cred ca ati observat ca nu va contrazice nimeni. Nu e ca e Rusia buna…. e ca conducerea Ucrainei este destul de similara si de corupta cit sa nu imi merite sprijinul.
Ca de obicei, turcul [adica omul de rind] plateste, in ambele tari.
Despre cocaina lui Zelenski, simptomele sint inconfundabile:
https://youtube.com/shorts/YKzFKYzgrSQ?si=dYHFdz3t4c3ZbsbL
Nu am spus heroina sau meth… pentru ca sarlatanul este totusi semi-functional, in incoerenta sa.
O duminica buna!
A propos de
@ Absurdistan
Pai dupa un zbor peste Atlantic si eu fac bilutze. Umiditate zero, e normal. Clipul e o compilatie. Nu dovedeste nimic.
Cat despre Israel, aveti dreptate, stangistii kibutzari Ashkenazi, in majoritate din urss poarta o mare vina pentru pierderile de PR a Israelului in lume. Aici tin cu Trump, ieri a aprobat accelerarea unui ajutor de 4 md in armament Israelului
@absurdistan, @euNuke /…/ Ce ma uluieste este ca nu va dati seama cat de rau ati luat-o pe aratura.Ucraina a fost atacata in 2014 cand a fost ocupata Crimeea.A urmat Donbasul.In 2022 a urmat invazia.Ce-ati fi facut voi daca navaleau unii in casa, va violau nevasta si copii, va furau tot ce aveati si va acuzau pe voi ca n-ati fost cuminti?Ce drept international, ce drept umanitar…Nu stiu in ce tara sunteti ca mentalitate de romani n-aveti, mai degraba de rusi, si nu orice rusi ci Putin+Medvedev+Zaharova, ca numai astia spun ca ucrainienii (care dupa ei nici nu exista ca popor) au amenintat siguranta nationala a Rusiei.Oare ce oameni sunteti daca acuzati victima si nu agresorul?Si la Casa Alba, Zelenski a fost victima iar Trump + Vance agresorii.Ca sa nu mai vorbim ca la istoria Rusiei si a Ucrainei sunteti in cel mai bun caz analfabeti functional.Ucraina a fost aliat al Uniunii Polono-Lituaniene inainte de a face alianta cu tarul Petru I-ul, dupa 1917 au fost tara independenta si s-au luptat cu Uniunea Sovietica pana in 1922, acesta fiind si motivul urii lui Stalin impotriva ucrainienilor(vezi Holodomorul-1935) iar din 1991 pana in 2022 iarasi tara independenta.Rai oameni sunteti!
Stiam ca ma expun la acest gen de comentarii. Sint imunizat.
Din pacate traim intr-o lume care confunda emotiile cu realitatile. A recunoaste ceva faptic, chiar si o nedreptate, nu implica a o saluta ci doar atit, a nu pretinde sa o ignori. Suferinta cumplita a multor ucrainieni cu totul nevinovati poate fi intr-adevar atribuita primar lui Putin, dar SI celorlalti „actori”. Din ce in ce mai mult.
Daca asta ne face putinisti, oh well. . . ar fi o surpriza pentru rudele mele, moarte de mult, in inchisorile din anii ’50.
Nu va raspund in acelasi registru de invective pentru ca ratiunea poate intelege, ba chiar si respecta partial, emotia izvorita din instincte morale juste. Din pacate, sloganele, lacramioarele si umorile nu cistiga razboaie. Daca suntem „rai”…. om fi, saracii, dar macar ma bucur ca m-ati pus in compania lui euNuke. Mai degraba as fi rau cu dinsul, decit bun cu potlogarii de la Bruxelles.
Un proverb scotian, a propos de viziunile cocainizate ale eroului de la Kiev:
If wishes were horses, beggars would ride.
Va multumesc pentru contributie.
@Gica. In mod normal nu ar trebui să vă răspund. Nu ne cunoaștem, nu sunteți capabil să mă citiți cu atenție, dar ați trecut din prima replică la insulte.
„Oare ce oameni sunteti daca acuzati victima si nu agresorul?”
Dumneavoastră m-ați agresat deși nu v-am adresat niciun cuvânt și suntem complet străini. Ce fel de om sunteți dacă nu vă simțiți nici măcar propriul imbold belicos la adresa necunoscuților?
De ce vă răspund totuși? Pentru că nu sunteți singur. Foarte mulți oameni trăiesc starea de surescitare prin care treceți și dumneavoastră, precum și sentimentul stringenței, nevoia de a riposta, de a face iute ceva. Mă atacați pentru că vi s-a năzărit că prin față vă trecea dușmanul, fiara diabolică de care se vorbește la televizor și pe internet. Cum? Pentru că ‘dușmanul’, prin propagandă, a devenit stăpânul unor idei, unor impresii, unor cuvinte. Dacă eu sau alt interlocutor avem altă opinie și folosim alte cuvinte decât cele acceptate ‘unanim’ de oamenii din tabăra Binelui, atunci e musai să fim inamici.
Acum, in ceea ce privește războiul și percepția asupra lui. Dacă dumneavoastră aveți 2 vecini -Zdrob și Zdrub- bădărani, bețivi, exaltați și violenți care periodic își bat nevastele și copiii, iar uneori trec și la copchii altor vecini, cum procedați? Luați partea lui Zdrob (cu 40 de plozi) in speranța că acela va reuși să-și rupă in bătaie vărul (Zdrub, cel cu 140 de plozi) și îi va ucide toate odraslele chit că între timp in marea încăierare vor pieri probabil și toti fii lui? Bun. Dar la familia dumneavoastră v-ați oprit o clipă să vă gândiți? Ce se întâmplă dacă Zdrub* îl nimicește pe Zdrob cu tot cu ajutorul pe care i l-ați dat (ce consta in 3 damigene de țuică, o duzină de petarde și un borcan de zacuscă)? Vi se pare că ați putea fi afectat la propria piele?
Ce drept umanitar vă obligă să săriți in bătaia dintre 2 haidamaci ebrietați și posedați de o ură cumplită? Puteți să-mi spuneți exact Tratatul internațional, articolul și litera?
*să menționez și că Zdrub e posesor de ghioagă nucleară?
@nea Harald, ca aduseși vorba de Ponta-China-Tarnița
Nu am inteles despre ce e vorba, sau ceea ce vreti sa ziceți, dar, eu stiu un singur lucru: in lume cei mai tari sunt in domeniu sunt chinezii
https://www.statista.com/statistics/689667/pumped-storage-hydropower-capacity-worldwide-by-country/
adica au (China), de departe instalați 51 GW, urmati la mare distanta de Japonia 22 GW, SUA cam pe acolo, dar doar 20 GW, iar UE este departe răa – Germania 5 GW (ROMANIA NU EXISTA !)
Asa ca, s-o fi uitat si Ponta pe statistici și ce-o fi zis ?….hai bre cu aștia ca se pare ca stiu de fac ! …
PS. eu judec tehnic….nu politic (politic, probabil ca vom alege vreun neica nimeni de iese o prostie costisitoare care nici nu merge…cam cum s-a intimplat d emulte ori)
Cred ca R.P.Chineza are pofta de niste seisme zdravene. Forarea si fragmentarea la nivelul placilor tectonice produce dereglari in echilibrul fragil al acestor placi pe magma planetei. Stiinta aduce nu numai progres dar si autodistrugere. Asa au facut si cu laboratorul de la Wuhan, au facut tot felul de incercari, pana au umplut planeta de Covid 19.
@agora, se spunea ca pe vremuri membrii unei mari academii ar fi spus ca la peste 50 km/h se-ncalzeste singele in cap si-ti crapa. Lui Agora ii crapa seismele. Maica, va pedepseste Dumnezeu, asta e mina necuratului!
Cred ca ar trebui sa va moderati expresiile, fara jigniri. Daca dv sunteti cu avioanele, cu capul in nori, eu am studiat destula tectonica si placile lui Wegener si geologie ca stiu cum functioneaza scoarta terestra.
Recent ati dat mareata proba de profunda intelegere a proceselor tectonice cind a fost vorba despre cutremurele anatoliene. De la dv a aflat lumea ca Tectonica Anatoliana e datorata unor zacaminte conventionale de gaze. Exceptional, o contributie de o deosebita insemnata teoretica si practica, tovarasi si tovarasoaice!
O intrebare daca nu va e cu suparare: cum e cu cele peste 10 mii de cutremure recente din zona Santorini, structura respectiva trebuie ca nu are secrete pentru dv. Binevoiti asadar a ne lumina asupra cauzelor: sint tectonice? Sint vulcanice?
Antivaxer, nu? Un studiu ceva despre seisme si placi tectonice gaurite de parca ar fi placi de traforaj aveti?
Inca din 2013, exploatarea prin foraje de adancime ale gazelor de sist din statele Texas si Oklahoma au reactivat o serie de miscari seismice de suprafata. Exploatarea energiei de adancime tot la foraje apeleaza. Structurile geologice si sistemele de falii de adancime medie sau mare difera de la un continent la altul. Asa ca mai documentati va mai serios, inainte de scrie tot felul de ineptii.
Inca din 2013, exploatarea prin foraje de adancime ale gazelor de sist din statele Texas si Oklahoma au reactivat o serie de miscari seismice de suprafata.
Am explicat de multe ori, dar probabil nu ați citit sau, dacă ați citit, nu vă mai amintiți, că „mișcările seismice de suprafață” din cele două state vecine, TX și OK, nu au fost provocate de forajele care exploatează gaze și petrol de argilă. Ci de injectarea apei de zăcământ, extrasă odată cu țițeiul și gazele și separată la suprafață, în foraje de injectare cu o adâncime suficient de mare pentru a proteja acviferele de la suprafață. Unii operatori ai acelor foraje de injecție nu au respectat protocoalele de lucru, au violat regulile prescrise de EPA etc., astfel încât apa de zăcământ injectată a ajuns să lubrifieze unele falii inactive și să le activeze pentru câteva secunde. O hartă din 2010 arată că ambele state, TX și OK, au avut numere record de violări procedurale.
Interesant, cel mai adânc foraj săpat vreodată pe continentul nord-american, Bertha Rogers-1, >9 km adâncime, din comitatul Roger Mills, Oklahoma, terminat în 1974 și care este folosit și în prezent ca foraj de injectare a apelor de zăcământ, nu a produs nicio mișcare seismică.
Alte mii de foraje fracturate hidraulic pentru exploatarea gazelor și petrolului de argilă în Pennsylvania, North Dakota, Ohio, West Virginia, Colorado ș.a. sau nu au produs nicio mișcare seismică.
O curiozitate! Cutremurele nenumarate, de acum doi ani, din ‘zona Targu-Jiului’, cum pot fi explicate! Care a fost cauza?
”China a lansat un proiect ambițios de a fora cea mai adâncă gaură de sondă din lume, cu scopul de a ajunge la o adâncime de 15.000 m.”
Hai să fim serioși. China lui Xi a lansat un proiect fantasmagoric, din categoria ”mărețele realizări ale comunismului”. Niciun foraj nu va ajunge la 15.000 de metri în timpul vieții noastre. Dacă nu s-a găsit nimic exploatabil până la 7-8.000 de metri, înseamnă că trebuia forat în altă parte. Dar pentru chinezi, e important să simtă că participă la ”construirea viitorului luminos al omenirii sub conducerea înțeleaptă a Partidului” și să accepte președinția pe viață a lui Xi. Ăsta e rolul forajului ”la 15.000 de metri”.
P.S. Nici rușii nu au obținut nimic din forajul lor similar, în afară de propagandă. N-au fost în stare să trimită și ei oameni pe Lună, așa că next best thing a fost să foreze cea mai adâncă gaură de pe planetă. Indiferent de costuri și fără niciun beneficiu concret.
Proiectul chinez „Deep Earth” are implicații geotermale semnificative, în primul rând prin avansarea tehnologiilor de foraj la mare adâncime și prin extinderea accesului la resursele geotermale la temperaturi ridicate.
Câteva aspecte pe care le consider importante:
1. Accesul la resurse de roci fierbinți și uscate (Hot Dry Rock – HDR) în medii cu temperaturi ridicate. La 5 200 de metri, forajul geotermal Fushen-1 din China a înregistrat deja temperaturi de peste 180°C. Proiectul Deep Earth își propune să foreze până la 15.000 de metri, unde se preconizează că temperaturile vor depăși 200°C, permițând o extragere mai eficientă a energiei geotermale. Scara resurselor este de asemenea semnificativă: Studiile geologice estimează că resursele HDR ale Chinei (3-10 km adâncime) echivalează cu 856 de trilioane de tone de cărbune standard. Extragerea a doar 2% ar putea acoperi consumul anual de energie al Chinei de ~3.000 de ori.
2. Inovații tehnologice pentru dezvoltarea geotermală. Sonda Fushen-1, săpată de Sinopec a utilizat forajul cu două motoare. Această metodă, care combină sistemul rotativ cu cel hidraulic, a permis penetrarea cu precizie a unor straturi de granite puternic consolidate, vechi de 250 de milioane de ani. Injecția de fluide de fracturare cu mare presiune este dezvoltată de geologii și inginerii chinezi pentru fracturarea rezervoarelor HDR în vederea creării de căi permeabile pentru extragerea căldurii.
3. China și-a stabilit deja o poziție de lider în geotermie prin organizarea și găzduirea Congresului mondial geotermal din 2023 și stabilirea a peste 50% din standardele industriei geotermale, poziționându-se ca un inovator-cheie.
4. Proiectul „Deep Earth” are și o relevanță transfrontalieră. Tehnologiile dezvoltate de experții chinezi ar putea sprijini proiectele geotermale americane din California, Nevada și New York, unde interesul pentru geotermia de adâncime este în creștere.
Pe scurt, proiectul „Deep Earth” va permite Chinei să deblocheze vaste rezerve geotermale prin inginerie de ultimă oră, cu implicații pentru strategiile globale privind energia din surse regenerabile și știința Pământului adânc.
Nicio problemă, geotermia e bună. Dar nu e suficient un singur foraj pentru toată China și ar fi complet neeconomică efectuarea a mii de foraje ”la 15.000 de metri”.
În plus, nu știm ce temperatură e acolo. Poate sunt 380°C la 15.000 de metri și atunci o să ne oprim când ajungem la straturile de 200°C. A promite ”15.000 de metri” nu se bazează pe nimic, e doar propagandă chineză. Din câte am înțeles, și rușii s-au oprit tot din cauza temperaturii care depășea așteptările.
E facinant ce descrieti Domule Cranganu. Sigur, ati mai descris acest „fenomen” inclusiv forajul din Kola dar acum, cu aceste stiri, va dau dreptate, asistam la un salt calitativ. Impreuna cu alte proiecte avangardiste suntem martori ai unei revolutii energetice si nu numai.
Va multumesc pentru articol si astept cu nerabdare urmarea. Poate un foraj de 10 km pe Marte? Pentru apa?
Legatia e o reprezentanta diplomatica. Legacy-ul stiintific al lui T. Gold ajunge in romana sub forma de mostenire.
Mulțumesc, am schimbat termenul.
Cu placere. Stiu ca n-am emanat nimic constructiv si nici n-am de gind pe viitor, subiectul ma depaseste, dar imi zgiria ochiul legatia aia. Si asa citim pe aici pe contributors articole in engleza, articole in romgleza, articole narcisiste si articole dadaiste, macar cele cu o tema cit de cit „reala” sa fie redactate clar si coerent.
Legacy se traduce în română prin legat.
“…s-au format în timpul Bing Bang-ului…” Ce e aia “Bing Bang”? E de fapt Big Bang, nu?
Mulțumesc, am corectat.
,,Big-bang ” este momentul in care Dumnezeu a creat ceea ce putem noi vedea .
Mulțumesc pentru articol. Subestimam China, cel puțin noi, cei din Ro. Dar sunt curios cum va fi mai departe. Când și când, mai faceți un update.
Unraveling abiotic organic synthesis pathways in the mafic crust of mid-ocean ridges, PNAS, oct. 2024
Studiul, al cărui autori sunt chinezi, cu o singură excepție, este încă o dovadă că megaproiectul Drill, baby, drill are baze puternice
Uf, mi-ati dat greu, domnule profesor :) N-am avut vreo restanta dar pe subiectul asta cred ca vin direct in toamna. E drept ca nu s-a predat la noi asa ceva.
Undeva in stinga jos in biblioteca sint doua carti de Geochimie mai vechi. Trebuie sa redeschid macar una in speranta ca voi intelege cite ceva din procesele pe care le descrieti. Nu e deloc sigur!
Să nu ne entuziasmăm prea tare. Este doar o inițiativa deocamdată care nu se știe cum va evolua având în vedere provocările tehnologice și faptul ca se va fora într-un mediu marin. În funcție de zona de forare bănuiesc ca exista deja informații din foraje existente și date de seismică. Apoi, nu știu dacă o țară precum China ar trebui să domine tehnologiile de foraj la mare adâncime, presupunând ca extrage hidrocarburi. Dar este într-adevăr o provocare, iar astfel de foraje ar putea fi utilizate pentru stocarea unor substanțe, crearea unor buncăre adânci sau chiar silozuri de mare adâncime pentru supraviețuire. De asemenea, cred ca ar putea avea implicații politice o astfel de tehnologie.
De pe WSJ in dimineata asta. Mergem pe gaz:
https://www.wsj.com/business/energy-oil/ai-fever-in-power-stocks-moves-from-nuclear-to-plain-natural-gas-a77af88b?mod=latest_headlines
In engleza si dedesupt traducere Google.
AI Fever in Power Stocks Moves From Nuclear to Plain Natural Gas
Regulatory uncertainty could widen the scope of power stocks riding the AI wave
By
Jinjoo Lee
Follow
March 1, 2025 7:00 am ET
A GE Vernova gas turbine on display at the China International Import Expo last year in Shanghai.
A GE Vernova gas turbine on display at the China International Import Expo last year in Shanghai. Photo: Imago/Zuma Press
When the excitement around artificial intelligence started spreading to power stocks, the rally was concentrated on those with a big portfolio of nuclear power plants, such as Constellation Energy CEG 0.32%increase; green up pointing triangle and Vistra VST 2.81%increase; green up pointing triangle. This could now be changing.
Thanks to regulatory scrutiny in key markets of deals between nuclear plants and data centers, most of which effectively draw power away from the rest of the grid, investor favor may shift to others: Companies that can quickly build new gas-fired power plants and vertically integrated utilities.
Shares of NRG Energy NRG 0.57%increase; green up pointing triangle, which doesn’t own any nuclear capacity, had lagged behind the surge seen by nuclear-owning peers Vistra, Constellation Energy and Talen Energy TLN 3.04%increase; green up pointing triangle over the past two years. But on Wednesday, its shares jumped 11% after it made two big announcements.
One was an agreement with gas turbine manufacturer GE Vernova GEV 2.73%increase; green up pointing triangle and contractor Kiewit to construct more than 5 gigawatts worth of new gas-fired power plants, which would be enough to power millions of homes. Separately, the company said it is in talks with two data center developers to supply power, primarily from new natural gas-fired plants. Even after a broad selloff among power stocks on Thursday, its shares are outperforming Vistra and Constellation so far this year.
Vistra shares fell 12% on Thursday after it failed to disclose any new contracts in its earnings call. Chief Executive Jim Burke said on the call that “there are a number of questions to be answered” from regulators before Vistra can finalize certain contracts with data center customers. The company expects more regulatory clarity by midyear. Constellation disclosed quarterly results last week without announcing new contracts. Constellation and Vistra operate the largest and second-largest nuclear power fleets, respectively, that operate in competitive power markets.
There are many reasons why funneling energy from existing nuclear power makes sense for data centers. It is quicker than building a power plant from scratch and provides round-the-clock clean power. Because these sites have plenty of land, it is possible to co-locate data centers and possibly dodge transmission fees. The sites also have ready access to cooling water. These are also the most lucrative contracts for power plant owners, who get to charge higher power prices for an existing asset.
But these deals are facing skepticism from regulators in the largest competitive power markets, which are already seeing surging power prices. Late last year, the Federal Energy Regulatory Commission blocked part of Talen Energy’s plan to sell power from its existing nuclear power plant directly to Amazon’s data center in Pennsylvania. Trump-nominated FERC Chair Mark Christie said an agreement of that type could have “huge ramifications for both grid reliability and consumer costs.” The regulators last week voted to launch a review of issues associated with such arrangements in PJM Interconnection, a market that includes Pennsylvania.
Meanwhile, Texas’ state Senate introduced a bill a few weeks ago that, if passed, would add transmission costs for large power customers and create guardrails to make sure they don’t threaten grid reliability.
None of this spells complete doom for nuclear power plants looking to sign deals. Depending on how regulation shakes out, it could just mean such customers have to pay more transmission fees. The bigger risk is that the regulatory process drags out. FERC’s Christie has said the commission would act quickly, but given the sensitivity around grid stability and power prices, there could be legal challenges to their decision.
Time is of the essence for data center customers; they may prefer to ink contracts that involve less regulatory uncertainty. “It’s not just the money, it’s really the time,” notes Stephen Byrd, equity analyst at Morgan Stanley. His team’s analysis shows that there is going to be some 42 GW worth of shortfall between data center demand for power and actual grid capacity through 2028 in the U.S.
Easier contracts to strike could include ones for new natural gas-fired power plants, such as those NRG announced. Next to existing nuclear power, new natural gas-fired power is the best bet for AI because it runs around the clock and can be built much faster than nuclear power. Tech companies might also find it easier to put net-zero ambitions on the back burner under the current administration.
NRG said long-term contracts on those new gas-fired power projects could range from $70 to $90 per megawatt-hour, similar to industry analysts’ estimate of what Talen Energy’s nuclear power plant would get from its lucrative contract with Amazon. There is enough potential profit here that even Exxon Mobil and Chevron, oil majors with higher return hurdles, plan to build new natural gas-fired power plants for data centers. Because there is a limited supply of gas turbines, investors will want to keep an eye on companies that have secured slot agreements.
Vistra, for its part, said it has gas turbines booked for delivery in 2026 and 2027.
More data center customers could also look to work with vertically integrated utilities rather than power producers in competitive markets. Going this route may not come with the same level of speed or long-term fixed price certainty, but it could be simpler because it only involves dealing with one entity, according to Rodney Rebello, co-portfolio manager of Virtus Reaves Utilities ETF. Shares of utilities announcing data center deals have rallied: Entergy, which operates across several Southern states, is up about 74% over the past 12 months, while Alliant Energy, which serves Iowa and Wisconsin, has gained 36%.
As tech companies broaden the pool of prospective contracts, the AI power rally should spread across more stocks, not just a few highfliers.
Traducerea:
O turbină cu gaz GE Vernova expusă anul trecut la China International Import Expo din Shanghai.
O turbină cu gaz GE Vernova expusă anul trecut la China International Import Expo din Shanghai. Foto: Imago/Zuma Press
Când entuziasmul din jurul inteligenței artificiale a început să se răspândească la stocurile de energie, raliul s-a concentrat asupra celor cu un portofoliu mare de centrale nucleare, cum ar fi Constellation Energy CEG cu o creștere cu 0,32%; triunghi verde în sus și Vistra VST crește cu 2,81%; triunghi verde în sus. Acest lucru s-ar putea schimba acum.
Datorită controlului de reglementare de pe piețele-cheie a tranzacțiilor dintre centralele nucleare și centrele de date, dintre care cele mai multe atrag efectiv energie de la restul rețelei, favorizarea investitorilor se poate muta către altele: companii care pot construi rapid noi centrale electrice pe gaz și utilități integrate vertical.
Acțiunile NRG Energy NRG cresc cu 0,57%; triunghiul verde în sus, care nu deține nicio capacitate nucleară, a rămas în urmă față de creșterea observată de colegii deținători de energie nucleară Vistra, Constellation Energy și Talen Energy TLN cu o creștere cu 3,04%; triunghi verde în sus în ultimii doi ani. Dar miercuri, acțiunile sale au crescut cu 11% după ce a făcut două anunțuri mari.
Unul a fost un acord cu producătorul de turbine cu gaz GE Vernova GEV 2,73% creștere; triunghiul verde și antreprenorul Kiewit să construiască noi centrale electrice pe gaz în valoare de peste 5 gigawați, care ar fi suficiente pentru a alimenta milioane de case. Separat, compania a spus că este în discuții cu doi dezvoltatori de centre de date pentru a furniza energie electrică, în primul rând de la noi centrale pe gaz natural. Chiar și după o mare vânzări între acțiunile de energie electrică de joi, acțiunile sale au depășit performanța Vistra și Constellation până acum în acest an.
Acțiunile Vistra au scăzut cu 12% joi, după ce nu a dezvăluit niciun nou contract în apelul său privind veniturile. Directorul executiv Jim Burke a spus la apel că „există o serie de întrebări la care trebuie să se răspundă” din partea autorităților de reglementare înainte ca Vistra să poată finaliza anumite contracte cu clienții centrelor de date. Compania se așteaptă la mai multă claritate în materie de reglementare până la jumătatea anului. Constellation a dezvăluit rezultatele trimestriale săptămâna trecută fără a anunța noi contracte. Constellation și Vistra operează cele mai mari și, respectiv, a doua cea mai mare flote de energie nucleară, care operează pe piețe competitive de energie.
Există multe motive pentru care canalizarea energiei din energia nucleară existentă are sens pentru centrele de date. Este mai rapid decât construirea unei centrale electrice de la zero și oferă energie curată non-stop. Deoarece aceste site-uri au o mulțime de teren, este posibil să colocați centrele de date și, eventual, să evitați taxele de transmisie. Site-urile au, de asemenea, acces facil la apă de răcire. Acestea sunt și cele mai profitabile contracte pentru proprietarii de centrale electrice, care ajung să perceapă prețuri mai mari la energie pentru un activ existent.
Dar aceste tranzacții se confruntă cu scepticismul autorităților de reglementare de pe cele mai mari piețe competitive de energie, care înregistrează deja creșterea prețurilor la energie. La sfârșitul anului trecut, Comisia Federală de Reglementare a Energiei a blocat o parte din planul Talen Energy de a vinde energie de la centrala sa nucleară existentă direct către centrul de date al Amazon din Pennsylvania. Președintele FERC nominalizat de Trump, Mark Christie, a spus că un acord de acest tip ar putea avea „ramificații uriașe atât pentru fiabilitatea rețelei, cât și pentru costurile consumatorilor”. Autoritățile de reglementare au votat săptămâna trecută să lanseze o revizuire a problemelor asociate cu astfel de aranjamente în PJM Interconnection, o piață care include Pennsylvania.
Între timp, Senatul statului Texas a introdus acum câteva săptămâni un proiect de lege care, dacă ar fi adoptat, ar adăuga costuri de transport pentru clienții mari de energie și ar crea balustrade pentru a se asigura că nu amenință fiabilitatea rețelei.
Nimic din toate acestea nu provoacă un dezastru total pentru centralele nucleare care doresc să semneze acorduri. În funcție de modul în care reglementările se agită, ar putea însemna doar că acești clienți trebuie să plătească mai multe taxe de transmisie. Riscul mai mare este ca procesul de reglementare să se prelungească. Christie de la FERC a spus că comisia va acționa rapid, dar având în vedere sensibilitatea în ceea ce privește stabilitatea rețelei și prețurile la energie, ar putea exista provocări legale la adresa deciziei lor.
Timpul este esențial pentru clienții centrelor de date; pot prefera să încheie contracte care implică mai puțină incertitudine de reglementare. „Nu sunt doar banii, ci și timpul”, notează Stephen Byrd, analist de acțiuni la Morgan Stanley. Analiza echipei sale arată că va exista un deficit de aproximativ 42 GW între cererea de energie a centrului de date și capacitatea reală a rețelei până în 2028 în S.U.A.
Contractele mai ușor de încheiat ar putea include unele pentru noi centrale electrice pe gaz natural, cum ar fi cele anunțate de NRG. Pe lângă energia nucleară existentă, noua energie alimentată cu gaz natural este cel mai bun pariu pentru AI, deoarece funcționează non-stop și poate fi construită mult mai rapid decât energia nucleară. Companiile tehnologice ar putea găsi, de asemenea, mai ușor să pună ambițiile net-zero în spatele administrației actuale.
NRG a spus că contractele pe termen lung pentru aceste noi proiecte de energie electrică pe gaz ar putea varia de la 70 la 90 de dolari pe megawat-oră, similar cu estimarea analiștilor din industrie a ceea ce va obține centrala nucleară a Talen Energy din contractul său profitabil cu Amazon. Există suficient profit potențial aici, încât chiar și Exxon Mobil și Chevron, companii petroliere cu obstacole mai mari de rentabilitate, plănuiesc să construiască noi centrale electrice pe gaz natural pentru centrele de date. Deoarece există o aprovizionare limitată de turbine cu gaz, investitorii vor dori să stea cu ochii pe companiile care au încheiat acorduri de sloturi.
Vistra, la rândul său, a declarat că are turbine cu gaz rezervate pentru livrare în 2026 și 2027.
Mai mulți clienți de centre de date ar putea căuta, de asemenea, să lucreze cu utilități integrate vertical, mai degrabă decât cu producătorii de energie pe piețele competitive. A merge pe această cale s-ar putea să nu vină cu același nivel de viteză sau de siguranță pe termen lung a prețului fix, dar ar putea fi mai simplu, deoarece implică doar tratarea cu o singură entitate, potrivit Rodney Rebello, co-manager de portofoliu al Virtus Reaves Utilities ETF. Acțiunile utilităților care anunță oferte pentru centrele de date au crescut: Entergy, care operează în mai multe state din sud, a crescut cu aproximativ 74% în ultimele 12 luni, în timp ce Alliant Energy, care deservește Iowa și Wisconsin, a câștigat cu 36%.
Pe măsură ce companiile de tehnologie lărgesc numărul de contracte potențiale, raliul puterii AI ar trebui să se răspândească pe mai multe acțiuni, nu doar pe câțiva jucători de top.
Iar se schimba marafetul cu schimbarea politicilor „verzi”.
In timpul asta in Europa: joi am primit vizita unui om de afaceri polonez, pina-n 40 de ani, un tip misto, de formatie metalurg. (A zis ca initial s-a inscris la Geologie insa i-a trecut dupa primul semestru :)))). Tipul cintareste citeva zeci de mln de iepuroi, basca actiuni si bulendre, casa, ceasuri de costa fiecare cit o casa mare, arta. Seara am mers la restaurant si-am povestit tot felul. A venit la un moment dat vorba ca ar vrea sa importe in Polonia si Germania niste aluminiu de la asiaticii cu care am eu contract.
Si cum vorbeam noi treaba (spre nemultumirea comesenelor) a spus: „stii, unele dintre companiile germane vor prefera producatorii care pot face dovada ca au produs acel metal cu cea mai mica cantitate/tona de emisii de codoi”. Hohotul de ris a erupt instantaneu din mine fara sa-l pot opri de s-a-ntors jumate de crisma in directia mea. Si-am ris, si-am ris in hohote fara sa ma pot controla de-a trebuit sa ma duc la toaleta unde-am continuat sa rid in hohote citeva minute bune. De ce? Cind mi-a spus treaba cu codoiu’ mi-am inchipuit moacele asiaticilor cind le-as spune ca pentru a exporta au nevoie de o fisa de calcul de codoi/tona al rafinariilor lor de aluminiu!
Evident, dupa ce le-as fi spus o asemenea gogomanie s-ar fi uitat chioris la mine si dupa ce le-ar fi trecut uluiala ar fi urmat, desigur, o replica pe care am mai primit-o de la ei: „voi in Europa ati innebunit”?
Ca sa se stie: Nemtia importa ceva sub 5 milioane de tone de aluminiu (99.7% – 99.99%) pe an (Polonia ceva sub 1 milion) si nu-si poate nicidecum permite sa faca mofturi de nici un fel, nici eco-pupu-codoielnice si nici politice in materie de metale.
As vrea sa va spun ca in toate institutiile financiare europene s-au creat in ultimii ani departamente de mediu, conform directiei trasate de UE, iar rolul lor in prezent este de a popula imense baze de date cu informatii despre “amprenta de carbon” a diverselor produse si servicii, chiar si financiare!!! Adica daca veti dori finantare pentru o masina 1.9 TDI e posibil sa primiti o dobanda anuala de 19%, iar pentru o masina electrica dobanda de 2,99%. De asemenea bancile se lauda ca detin credite “verzi”. Personal consider ca in UE se construieste o bariera de reglementari de mediu in fata asaltului asiatic. Chiar daca Strump a anulat GreenDeal-ul de teama ca va pierde din competitivitate, UE pastreaza aceeasi directie a politicilor verzi. Multumesc domnului Cranganu ca ne-a oferit extrem de multe informatii pe aceasta tema si imi pare rau ca nu pot fi raspandite mai mult in media romaneasca si in mediul economico-legislativ cateva idei importante. Stiu ca este o stupizenie termenul folosit in sens negativ de “amprenta de carbon” insa in teleconf saptamanale aud extrem de des acesti termeni.
Exceptional, magnific, european si constient climatic: „in toate institutiile financiare europene s-au creat in ultimii ani departamente de mediu, conform directiei trasate de UE”. Mai erau pe-aci vreo doi care trancaneau pe tema „adaptarii sitemul bancar/sistemelor financiare la schimbarile climatice”. Very nice. Would that be something else?
Institutiile astea financiare europene? Care, mai precis? Ca mai toate fac cifre de afaceri ridicole comparate cu altele de pe alte continente. Dar continuati sa va jucati cu ratustele in ligheanul propriu mindru fiind ca va baga-n seama niscaiva vorbeti grindilisti de prin vreo coopera, astaaa, rporatie. Bafta.
Sau va inchipuiti cumva ca o porcarie ca HSBC are vreun scrupul in a devora la micul dejun vreo institutie de-asta financiara evropeneasca? Sau credeti ca vaietele lui Mario Draghi impresioneaza pe cineva din US sau din China? Nu, doar pe niste birocrati care remaiaza ciorapii Coanei Evropa.
Credite verzi, ziceti? Ok, astea au vreo valoare diferita de zero doar cita vreme actuala birocratie isi vede un viitor si o sursa de profit in ele. Citi bani aveti investiti dv personal in ele? Pai vedeti … :))))
„Sweet dreams are made of this”. Mult succes cu teleconferintele!
”o porcarie ca HSBC”
Am conturi la HSBC, mă simt de-a dreptul ofensat 😀
Dacă n-ar exista crocodili ca HSBC, gazelele astea conștiente climatic din Europa ar umple lumea cu dobânzile lor preferențiale. Toate dobânzile ar ajunge preferențiale 😀
Solid point, Sir!
Alt exemplu, si mai si: „ISO is pushing to add climate change to standards in order to help ISO Secretary-General Sergio Mujica burnish his credentials, as he eyes a run for United Nations Secretary-General in 2026. At the same time, Mujica has resisted calls to move all ISO plenaries and meetings to online, virtual events only, and continues to force ISO to rely on climate-damaging “world travel” in order to conduct business. The practice has led insiders to nickname ISO the “International Sightseeing Organization.”
Robert, nu prea se schimba…ciclurile combinate vor furniza electricitate si racire….eficienta bate spre 70-75%.
Din acest motiv, vor sa faca CCGT integrate cu DC…in general, lumea e orbita de electricitate, care este f f.multa, dar, fara frig (racirea DC), nimic nu merge !
@Catalin @:)
In primul rand, Google nu prea stie romaneste dar se poate citi printr randuri. Nu cred ca aveti subscriptie la WSJ si n-ati avea dece. Erau si niste grafice in articol dar n-am cum sa le „paste” aici.
Dom Far De Nume, inteleg dece ati ras cu polaku. Prin ,95 am fost la Slatina. Inca era romanesc combinatul de aluminiu. Vroiau sa retrofiteze niste masini de frezat facute la Bacau sub licenta Kollmann. Am vazut cu ochii mei snopul de cabluri de inalta tensiune care intra in combinat. Statia de transformare era cat un cartier mai mic. Nu e usor sa incazesti bauxita la 1000 de grade si apoi sa faci electroliza.
Acum la articol. Dupa mine, in astia 4 ani abia inceputi, cred ca centralele pe gaz vor avea prioritate fata de cele nucleare, chiar cu reactoare mici. Dece? Sunt deja aprobate legiferate, design testat etc, o industrie matura si mai usor de construit decat un reactor. Reactoarele mici nu sunt inca in faza asta. Treaba cu CO2 e caduca macar 4 ani.
Racirea centrelor de date foloseste in majoritate aer fortat asemenea aparatelor de aer conditionat si din experienta proprie e o industrie in crestere exponentiala. Acum 2 saptamani am livrat o prima masina unealta destinata prelucrarii schimbatoarelor de caldur. Mai vin inca 3 la acelasi client.
Ce expune Domnul Cranganu in articol e inca un motiv in plus pentru a merge pe linia centralelor pe gaz. Cum comentam mai sus, gazul, petrolul (hidrocarburile) abiogene vor desfiinta moristile si voltaicele ca sursa principala de electricitate.
PS. Mica mentiune, din articol, cum ca viata ar fi putut aparea din aceste procese abiogene imi da fiori pe sira spinarii. Foarte consistent articol!
Articolul ca articolul insa cele scrise de bunul domn profesor mai apoi sint lucruri extrem de complicate si care necesita o intelegere profunda a unor procese geochimice, treaba dificila rau. Reiterez gratitudinea pentru domnia sa dar si obligativitatea pentru ceilalti de a reveni asupra unor materii in incercarea de a intelege unde au ajuns cercetarile de azi in domeniu. Nu e doar complicat de inteles, e si dificil. Indraznesc sa spun ca ideile prezentate de domnul profesor pot schimba lucururi care tin de nu doar evolutia industriala a societatii ci si de aparitia vietii, treaba intr-adevar revolutionara!
Mi-a zis tata cindva: „pruncule, se scriu 20 000 de articole pe an doar in geologie. Nimeni in lumea asta nu poate parcurge atit. (las la o parte ca nici macar el nu avea acces la ce se facea in „lumea capitalista” ca n-a fost nici securist si nici turnator, i-am vazut dosarul). Cheltuim o groaza de timp ca sa selectam ce e relevant pentru noi insa ma tem ca voi veti cheltui si mai mult pentru a seapara griul de neghina (as zice eu prostia academica de cercetarea reala si mi-ar da dreptate). Dar cind cineva, undeva va gasi saminta aia sa nu te miri ca se va schimba paradigma lumii pe planeta asta”.
@ Robert – așa se pare gazul va domina CCGT-CHP (electrictate + frig)
DAR
cind spun gaz, ma refer la ala din pamint (”natural” si usor / economic exploatabil) dar si la alalalt gaz: RNG și biomethan
PS. ca idee, numai RO are potențial de biomethan de 80 TWh (consumul de electricitate al RO este de cca 55 TWh/an !)…nu mai vorbesc de RNG, si hydro (unde avem exploatat doar cca 45-50% din potential…iar Switzerland si Ostereich au cca 90-95% din potențialul lor hydro amenajat deja – asta apropos de ” green just transition” al Ursulei
Asa ca pentru mine, ce fac chinezii cu scărmanatul lor prin pamintul lor, e doar o curiozitate cu oarecare interes…avem multe alte lucruri mult mai simple pe care nu le facem…practically, actually, I don,t care what chinese are doing
Poate ca daca nu ar cumpara europenii de la ei atitea nimicuri si inutilitati nu ar avea bani sa sape dupa …..cai verzi .
Daaa, daca Europa nu ar fi pornita ca vaca lovita de streche spre politicile verzi ar fi altul marafetul. Importa pamanturi rare si multa altele. Nu doar fleacuri; ulei de samanta de sticla de lampa pisata.
Sunteti simplist.
Parafrazând o zicere a apostolului Pavel/Paul toate cercetările sunt bune, dar nu toate folositoare. Asta tradus în limbajul zilelor noastre, nu toate sunt in final economic profitabile.
Un parametru cheie pentru a le judeca valoarea este energy return on energy invested. Dacă cheltuim mai multa energie pentru a sapa o sonda de 15 km decât putem scoate din asta atunci n-am făcut mare brânză.
In ultima vreme chinezii publica un volum foarte mare de lucrări științifice în geostiinte. Totuși n-am văzut pana acum lucrări de valoare extraordinara, cred ca acest proiect va furniza o groaza de oportunități pentru sute de lucrări, și unele s-ar putea sa fie cu adevărat foarte bune.
Nu stiu daca administrația Trump va sprijini in continuare cercetările de tip IODP. Ar fi păcat sa înceteze.
„toate cercetările sunt bune, dar nu toate folositoare”, pe vremea cind eram cercetator eram des criticati ca nu iese nimic. O scuza simpatica era atunci cind spuneam ca rezultatul negativ al unei cercetari e totusi pozitiv, deoarece ne arata ca acest drum e infundat!
pe vremea cind eram cercetator eram des criticati ca nu iese nimic.
Unul dintre cele mai periculoase trenduri în publicistica științifică este nepublicarea așa-numitelor rezultate negative. Cercetătorii se feresc să publice ipoteze care au fost testate și nu s-au dovedit a fi viabile. Revistele de specialitate nu sunt bucuroase să publice ipoteze neconfirmate. Organizațiile care oferă fonduri pentru cercetare sunt și ele reticente în a mai sprijini grupul sau cercetătorul care nu a fost capabil să probeze o ipoteză oarecare. Mass media alarmiste, în căutare disperată de breaking news și click-uri, nu este deloc interesată de mediatizarea unor cercetări care nu produs un mult așteptat rezultat pozitiv.
Și de aici apare un întreg „lanț al slăbiciunilor”, care introduce un bias puternic, distorsionând caracterul științific al unei cercetări. Precum în statistică, ipoteza nulă (evenimentul A nu este diferit de evenimentul B) nu este spectaculoasă, creatoare de senzații tari etc., prin comparație cu ipoteza alternativă (evenimentul A este statistic semnificativ mai mare, sau mai mic, decât evenimentul B).
Un exemplu de cercetare potențial negativă, care nu va avea mari șanse de publicare, va fi proiectul colectiv pe care studenții masteranzi și doctoranzi din cursul meu „Earth’ Climate”. Fiecare student va avea de analizat variațiile accelerațiilor nivelului oceanic planetar din câte 10 locații de pe glob și compararea acelor variații cu cele ale variațiilor concentrațiilor de CO2, respectiv ale temperaturii medii globale. Din primele mele rezultate, nu rezultă nicio corelație semnificativă între cei trei parametri. Credeți că un studiu cu titlul „Nu există nicio o corelație semnificativă statistic între variațiile accelerației nivelului oceanic, concentrației de CO2 și temperaturii medii globale” va fi vreodată publicat într-o revistă cu reputație stabilită? Voi încerca, totuși, de dragul muncii studenților mei și pentru a le dovedi concret cum se mediatizează unele cercetări climatice.
Se spune ca 80% din banii cheltuiti pe reclame sunt aruncati in vint. Doar 20% au impact, nasoala e ca nu stie nimeni care sunt acele 20%.
Cam asa e si cu cercetarea, Nimeni nu poate stii care bani sunt plasati cu folos si care nu. Unde mai pui ca o multime de descoperiri s-au facut absolut intimplator.
Un citat din Vance, de la conferinta de la München „The freedom to surprise, to make mistakes, to invent, to build. As it turns out, you can’t mandate innovation or creativity. Just as you can’t force people what to think, what to feel, or what to believe”
The force of serendipity must neither be ignored nor undervalued.
Cercetatorii merg pe ( tot mai multe ) drumuri infundate . Pe bani care pot fi folositi pentru drumuri catre comunitati in suferinta si in nevoie .
https://www.youtube.com/watch?v=htb_n7ok9AU
@ Neamtu Tiganu.
Frau Sabine ataca un subiect sensibil. Merita analizate argumentele sale.
Că orice activitate care vrea sa fie ,,cea mai și cea mai” forajul chinez este o activitate de propaganda care sa demonstreze lumii că modul de conducere al Partidului Comunist este cel mai bun.
Asta a fost și forajul sovietic mort din cauza costurilor și a problemelor tehnice.
Chinezii au banii, acum sa vedem daca pot dezvolta și tehnologia necesara atingerii obiectivelor.
Atingerea țelului de 15 km va arăta lumii cine e nou șef pe acesta planeta, iar că ,,drill baby, drill” este doar o lozinca a unei țări în deriva tehnologica și în pierdere de competitivitate condusă de un alt bătrân bolnav ( ălălalt avea demență, asta suferă de delir de grandoare).
Drill, baby, drill nu înseamnă doar hidrocarburi abiogene pentru China și restul lumii
Un studiu revoluționar realizat de Geoffrey Ellis și Sarah E. Gelman (U.S. Geological Survey), publicat în Science Advances (13 decembrie 2024), a remodelat înțelegerea formării și distribuirii rezervelor subterane de hidrogen ale Pământului. Cifrele lor sunt uluitoare: un interval cuprins între 1.000 și 10 miliarde de milioane de tone metrice (Mt), cu o valoare „cea mai probabilă” de 5,6 milioane Mt. Dacă doar 2% din această cantitate – aproximativ 100.000 Mt – ar fi extractibilă, ar putea satisface o cerere globală de hidrogen proiectată la 500 Mt pe an (până în 2050) timp de două secole. Din punct de vedere energetic, s-a calculat o cantitate de 14 cvadrilioane de megajouli, aproape dublu față de cele 8,4 cvadrilioane de MJ din toate rezervele cunoscute de gaze naturale.
Ellis și Gelman au dezvoltat un model stocastic de echilibru al masei care încorporează:
– Ratele naturale de generare a hidrogenului din procese abiotice precum serpentinizarea (reacții apă-rocă) și radioliza (scindarea apei determinată de radiații).
– Dinamica retenției hidrogenului, inclusiv eficiența captării în rezervoarele subterane, ratele de consum biotic/abiotic și timpul de rezidență (în medie 23 de milioane de ani).
–Constrângeri privind fluxul global, echilibrând pierderea de hidrogen atmosferic cu producția subterană.
Modelul a sintetizat date din 1.245 de studii geologice, jurnale de sondă pentru hidrocarburi și analize geochimice pentru a estima acumularea de hidrogen în stare de echilibru.
Principalele constatări ale studiului sunt următoarele:
– Magnitudinea și distribuția resurselor: Resurse totale in situ variază între 10³ și 10¹⁰ Mt, cu o valoare cea mai probabilă de 5,6 × 10⁶ Mt (5,6 trilioane Mt).
– Fracțiunea recuperabilă: Extragerea a doar 1,8% (1 × 10⁵ Mt) ar putea satisface cererea globală de hidrogen proiectată pentru 200 de ani în scenariile cu zero net emisii.
– Echivalența energetică: Acest hidrogen recuperabil conține 1,4 × 10¹⁶ megajouli (MJ)-66% mai multă energie decât toate rezervele dovedite de gaze naturale (8,4 × 10¹⁵ MJ).
– Perspective geografice: Regiunile cu potențial ridicat sunt dorsalele medio-occidentale, cratonii precambrieni și complexe ofiolitice (Mali, Albania, Franța).
– Provocări legate de extracție: 78% din resurse se află la o adâncime > 3 km sau în larg, ceea ce necesită tehnologii de foraj noi, precum cele deja realizate sau propuse de China în megaproiectul Deep Earth..
– Implicații pentru tranziția energetică. Avantaje strategice față de hidrogenul convențional
Hidrogenul geologic („alb”) nu necesită electroliza apei sau reformarea metanului, evitând emisiile de CO₂ asociate cu toate celelalte metode de obținere a hidrogenului.
Densitatea energetică: 1 kg de hidrogen furnizează 33,6 kWh – triplul energiei benzinei în funcție de masă.
Sinergie regenerabilă: Ar putea stabiliza rețelele prin completarea producției intermitente de energie solară/eoliană.
Considerații economice și politice și previziuni privind costurile:
Costurile de extracție, estimate la 0,50-1,50$/kg, sunt mai mici decât cele ale hidrogenului verde (3-6$/kg).
Nevoile de infrastructură: Necesită investiții de 2,1 trilioane de dolari până în 2040 pentru conducte și instalații de stocare.
Provocări și direcții viitoare
Limitările explorării: Metodele actuale (de exemplu, studiile seismice) detectează slab acumulările de hidrogen în rocile cristaline. Forajele ultra-adânci, precum cele chineze, ar oferi informații extrem de valoroase privind localizarea, magnitudinea, calitatea acumulărilor de hidrogen natural.
Riscuri de scurgere la suprafață: Dimensiunea moleculară mică a hidrogenului crește rata scurgerilor, ceea ce poate reduce randamentul zăcămintelor cu 12-18% pe an.
Priorități de cercetare
Prospecțiuni avansate: Dezvoltarea imagisticii hiperspectrale și a senzorilor de gaze din sol optimizați pentru detectarea hidrogenului.
Stimularea producției: Testarea generării sporite de hidrogen prin injectarea de catalizatori în formațiuni de roci ultramafice, ceea ce este probabil cazul forajului chinez ultra-adânc și a altor foraje similare.
Concluzie
Studiul lui Ellis și Gelman arată că hidrogenul geologic ar putea furniza 44% din energia primară globală până în 2100 dacă ratele de recuperare ajung la 5%. Deși rămân obstacole în calea extracției, modelul lor oferă o bază esențială pentru reorientarea politicilor energetice și accelerarea explorării subsolului. După cum a remarcat Gelman, „aceasta nu este doar o resursă energetică – este o revoluție geologică care așteaptă să fie exploatată”.
Audaces fortuna iuvat.
V-am semnalat acum ceva timp in urma, sa fie un an, un articol despre o mina din Albania in care hidrogenul iese la suprafata. A fost si o explozie in mina. La vremea respectiva mi-ati spus ca detectarea depozitelor naturale de hidrogen e o chestie de noroc, cuvantu dumneavoastra a fost „serendipity”. Mai spuneati ca nu prea sunt „triggers” care pot fi folositi la detectia hidrogenului, ati dat niste exemple de instrumente complexe. Deasemenea am pomenit atunci de tritiu dar izotopul asta radioactiv e instabil si apare pe cale naturala mai ales in stratosfera.
Acum, intrebarea mea; cum vedeti detectarea cu o oarecare acuratete a zacamintelor de hidrogen? Sunteti la curent cu potentiale progrese facute in acest domeniu?
Am semnalat succint în comentariul meu prioritățile de cercetare, care se focalizează în prezent pe prospecțiuni avansate prin dezvoltarea imagisticii hiperspectrale și a senzorilor de gaze din sol optimizați pentru detectarea hidrogenului.
Detaliile sunt numeroase și probabil ar trebui să scriu un full article pentru o informare exhaustivă. Menționez, deocamdată fără detalii, diversele avansuri științifico-tehnologice în explorarea resurselor de hidrogen geologic:
– Spectrometria efectuată la talpa sondelor de gaze, cu spectrometre de masă și cromatografe de gaze;
– Analiza gazelor din sol cu cromatografe de gaze portabile;
– Investigarea anomaliilor radon-222 apar adesea împreună cu scurgerile de hidrogen din cauza căilor de migrație comune;
– Senzorii electrochimici în stare solidă care domină monitorizarea (aproape) în timp real: Semiconductori cu oxid metalic (MOS), de exemplu, pe bază de SnO₂), care detectează hidrogenul în concentrații între 10-500 ppm. Sau senzori cu electrolit lichid, care ating o rezoluție de 0,1 ppm utilizând membrane de polibenzimidazol sulfonat;
– Detectarea acustică distribuită (DAS), care folosesc algoritmi IA și Machine Leaning pentru a distinge prezența hidrogenului prin analiza spectrelor de frecvență (5-200 Hz);
– Quantum Cascade Laser Spectroscopy (QCLS), metodă descrisă în Studiul Montel Energy din 2025 din Australia de Vest, a atins o rezoluție spațială de 50 de metri, identificând o anomalie de suprafață de 0,8 km² cu o puritate a hidrogenului de 87% pe un craton paleoproterozoic.
Prea multe comentarii off topic
Sunt alte articole publicate pe această platformă care pot găzdui opinii despre personalitățile politice din SUA și Ucraina. Tema articolului este cu totul alta și la ani-lumină distanță.
Exact. Din păcate cred ca sunteți singurul moderator de pe Contributors care nu blochează subiecte considerate incorecte politic.
Încerc sa readuc discuția la tema articolului.
A fora o sonda pana la Moho e o obsesie de cel putin 60 de ani a geologilor și geofizicienilor. Lucrul este tehnic posibil in oceane. Actuala faza a IODP s-a încheiat anul trecut si noul program IODP are astfel de ambiții. Nu știu dacă are și bani. Acum colectează azi tot felul de propuneri de locații. Planul general pana în 2050 vorbește de reinvestigarea mecanismelor tectonice globale dar are și preocupari in nelipsitul climate change. Ce se va hotărî și cine va lua decizia vor fi influențate si de cine va oferi partea leului la finanțare. Vom afla spre sfârșitul anului.
Câteva detalii despre o altă performanță chineză legată de atingerea pentru prima dată a limitei Moho
18 noiembrie 2024
Detalii: https://tvbrics.com/en/news/china-launches-first-deep-sea-drilling-ship-to-explore-the-earth-s-mantle/
Nu va suparati, domnule profesor, subiectele articolului sint: unul, cel de Geochimie extrem de dificil (mi-am exprimat propria putinatate de intelegere intr-o interventie anterioara. Nu pot decit sa va multumesc, voi face un efort in incercarea de a pricepe cite ceva: hidrogen in Crusta Terestra e pentru mine o noutate, un fel de a spune ca habar n-am, acel zacamint din Vietnam iarasi, in trecut ati mentionat un andezit bolivian mustind de hidrocarburi (!!!) astea sint lucruri dificile, cred, pina si pentru chimisti de profesie. Sigur, daca platforma asta ar avea mai multi comentatori de formatie stiintifica iar nu vorbeti atoateinghesuitori in a clama „crase banalitati” metafizice si politice situatia ar fi alta. Helas, nu e cazul, multe dintre comentariile balast la articolele domniei voastre arata un ingrozitor de jos nivel de, sa-i zic parafrazind tema unui alt articol, IQ stiintific, iar cel cu forajele de mare adincime chineze la fel, foarte departe de prezentarea de Wikipedia. Nu e prea usor de inteles nici de catre cei care am avut tangente cu respectivele teme.
Colac peste pupaza lumea pe aici e extraordinar de aglutinata spre una sau o alta cauza politica americana, reperele sint din ce in ce mai fluide/neclare da-s aprobate daca-s de stinga, sint putine minti limpezi dar si mai putine cele acoperite de vreo proprie personalitate! Daca dl. Absurdistan, fara discutie unul dintre reperele comentatorilor de aici, a intervenit aici dupa o lunga tacere – v-am simtit lipsa, domnule! – nu-i deloc a buna si nu pledeaza deloc asupra calitatii majoritatii ideilor vehiculate aici.
Exista și un International Continental Scientific Drilling Program (ICDP) pentru foraje științifice pe continente, care pare sa fie dominat de europeni și chinezi. Aici ambițiile sunt mai mici și proiectele active foarte diverse, de la studierea unor largi complexe de roci intruzive (nu stiu cum sa fac acest temen mai accesibil) din Africa de Sud pana la sedimente recente din Tibet și studiul calotei glaciare din Antarctica, din nou pentru climate change. Este posibil ca aceste cercetări dedicate schimbărilor climatice din trecut sa nu fie chiar asa de benefice pentru curentul cu „the science is settled”.
Drill, baby, drill în chineză nu înseamnă doar forarea pentru hidrocarburile abiotice
China a devenit un lider mondial în explorarea și exploatarea clatraților de metan, în special în mediile marine dificile din Marea Chinei de Sud. În ultimul deceniu, țara a progresat de la studiile inițiale privind resursele la teste avansate pe teren, atingând etape importante precum prima extracție offshore de metan din zăcăminte de clatrați din lume în 2017 și perfecționările tehnologice ulterioare care vizează zăcăminte cu saturație ridicată.
Evoluțiile recente evidențiază inovațiile în stimularea zăcămintelor, forarea orizontală a sondelor (urmând tehnici americane din fracturarea hidraulică) și modelarea dinamică a acumulării, toate având ca scop depășirea provocărilor unice pe care le reprezintă formațiunile de clatrați argilo-silicioase.
Cu resurse de clatrați estimate la 131,1 trilioane de metri cubi – dublu față de rezervele de gaze naturale convenționale ale Chinei – țara se poziționează strategic pentru a trece la producția comercială până în anii 2030, valorificând cercetarea interdisciplinară și priceperea tehnologică internă.
Detalii:
A Review of the Resource and Test Production of Natural Gas Hydrates in China, 2021
Dynamic accumulation of a high-grade gas hydrate system: insights from the trial production gas hydrate reservoir in the Shenhu area, northern South China Sea, 2024
P.S. Un fapt care mi-a atras atenția: În 2009 am publicat (ca unic autor) studiul In-situ thermal stimulation of gas hydrates, Journal of Petroleum Science and Engineering 65 (1-2), 76-80, care descrie la modul general invenția mea făcută pe când eram cercetător la University of Oklahoma. Este lucrarea mea cea mai citată până în prezent și care continuă să fie citată și după 16 ani de la apariție. Ceea ce m-a surprins a fost faptul că cele mai multe citări aparțin cercetătorilor chinezi și o parte din avansurilor lor tehnologice în exploatarea clatraților de metan incorporează principii descrise în studiul meu.
V-am citit articolul din 2009, foarte explicativ. Sunt curios, v-a venit brevetul? Si iarasi curios; nu se poate folosi metanul extras in situ ca combustibil folosit la incalzirea sarii de hidrati de metan?
Multumesc.
Pe 18 februarie 2025, șase cercetători chinezi au publicat o revizuire critică a metodelor de producere și stoacare a gazelor folosind clatrați de metan – Gas Production and Storage Using Hydrates Through the Replacement of Multicomponent Gases: A Critical Review.
Studiul meu din 2009 este citat și comentat de autori. Pentru un articol vechi de 16 ani este o performanță care îmi face plăcere.
E vizibil ca va citeaza. Vad ca pun accentul pe sechestrarea CO2 si inlocuire metanului din matricea moleculelor de apa. Oricum e un proces complex, greu de inteles pentru mine. Prea putina termodinamica in scoala pe care am facut-o.
Totusi cum ramane cu sechestrarea CO2, nu e periculoasa? Sigur, o alta situatie, nu era o matrice care sa sechestreze CO2.
https://www.britannica.com/event/Lake-Nyos-disaster
Totusi cum ramane cu sechestrarea CO2, nu e periculoasa?
Cazul acumulării de CO2 pe fundul lacului Nyos și a exploziei limnice care l-a eliberat este extrem de rar.
Cercetările moderne legate de sechestrarea CO2 ca un lichid suprapresurizat consideră ca element principal al siguranței etanșeitatea rezervorului în condițiile unor presiuni și volume injectate bine planificate.
Un exemplu de astfel de certare îl reprezintă studiul pe care l-am efectuat cu un fost doctorand despre sechestrarea CO2 în trei rezervoare de gas sărăcite (depleted) din Oklahoma Panhandle:
Cranganu, C., and H. Soleymani, 2015, Carbon dioxide sealing capacity: Textural or compositional controls? A case study from the Oklahoma Panhandle, Environmental Geosciences, vol. 22, no. 2, pp. 57–74.
Sunt și în Germania câteva astfel de lacuri. Unul dintre ele se numește Totenmaar (Lacul Morților). În mod obișnuit, sufixul pentru lac este see (as in Bodensee) în timp ce sufixul maar se referă la aceste lacuri de origine vulcanică.
Amuzantă e explicația modernă, special dedicată pentru snowflakes aflați în trecere: lor li se spune că denumirea lacului vine de la cimitirul aflat în apropiere. În timp ce localnicii știu altă poveste: contele care stăpânea locurile acelea a găsit într-o zi un lac în locul castelului, iar morții au tot ieșit la suprafața lacului, în săptămânile următoare. Capela construită ulterior de conte mai există și astăzi, deci evenimentele sunt relativ recente, nu de pe vremea lui Carol cel Mare.
In Germania stiu doar de un singur lac, Drewitz. Cand am inotat in el nu a fost nici o eruptie de CO2 si nici pe vremea lui Honecker nu cred ca a fost vre-o una ca as fi auzit 😜
Drewitz sună a RDG sau a Pomerania (Vorpommern). Pe-acolo sunt denumiri din astea slave.
Lacurile despre scriu eu sunt în apropiere de Luxemburg. Am fost de mai multe ori la Trier și mergeam în Luxemburg să alimentez. Baza aeriană de la Spangdahlem e și ea tot pe-acolo, am mai povestit că în urmă cu 30+ de ani am locuit în Germania și aveam ca vecini de bloc familii de ofițeri americani.
Ce chestie domnule Cranganu. Am dat cautere pentru „calat de metan”, nu stiam ce inseamna calat. Apare un articol de pe Wikipedia in Limba Romana. Citesc si de curiozitate ma uit si la referinte. Sunt 3 si numele dumnavoastra e in toate.
https://ro.wikipedia.org/wiki/Hidrat_de_metan#:~:text=Hidratul%20de%20metan%2C%20numit%20de%20asemenea%20%C8%99i%20clatrat,cristalin%C4%83%20de%20ap%C4%83%2C%20form%C3%A2nd%20un%20solid%20similar%20ghe%C8%9Bii.
Se numește clatrat de metan. Am publicat trei episoade pe Contributors, care descriu această uriașă sursă de energie fosilă (o bonanza energetică).
OFF TOPIC
Fraudă academică uriașă la UAIC: un profesor a manipulat articolele a peste 200 de autori, devenind unul dintre cei mai citați cercetători din Iași
Conf.dr. Dan Lupu, de la Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a fost descoperit de către Pressone ca fiind implicat într-o fraudă academică uriașă.
Ca editor administrativ al Journal of Public Administration, Finance and Law (JOPAFL), acesta a introdus 280 de citări fictive în lucrările a peste 200 de autori, din 22 de țări, fără acordul sau acceptul lor. Totul pentru a-și crește profilul în domeniul științific, chiar dacă nu avea beneficii directe: JOPAFL nu era inclusă în ISI Web of Science și, prin urmare, nu avea factor de impact, elementul primordial luat în calcul în promovarea pe linie academică a cadrelor didactice.
Pressone a descoperit că practica lui conf.dr. Dan Lupu a început din 2020, cu câteva citări inserate în articolele publicate în revistă, ajungând însă la 41 de citări inserate în mod fraudulos într-un singur număr, în 2023.
Reporterii au intrat pe fir după plângerea unui autor nigerian, care le-a spus că a descoperit astfel de citări pe care el nu le-a inserat în lucrarea sa. Ulterior, au contactat alți 30 de autori internaționali, iar toți s-a declarat surprinși de faptul că ar fi apărut citările respective în lucrările lor.
Citările i-au creat un indice Hirsch foarte mare lui conf.dr. Dan Lupu. Indicele măsoară anvergura unui cercetător bazat pe numărul articolelor publicate, dar în special al citărilor acestora. Cu un indice de 19, în momentul de față conf.dr. Dan Lupu este unul dintre cei mai citați cercetători din Iași.
Dan Lupu: „Mi-am dat demisia din Comisia de etică”
Conf.dr. Dan Lupu este artizanul, dar ramificațiile investigației Pressone arată că editor-șef al revistei este prof.dr. Tudorel Toader, fost rector al UAIC, iar redactor-șef Mihaela Onofrei, mâna-dreaptă a fostului rector, care a fost ordonator de credite al universității cât Toader a fost Ministrul Justiției. Onofrei nu a răspuns la apelurile jurnaliștilor, iar Toader a negat orice fel de implicare direct în coordonarea revistei.
Și actualul rector a fost cooptat, fără acceptul său, în demersul lui conf.dr. Dan Lupu. Prof.dr. Liviu Maha a avut mai multe citări la articolele sale inserate în mod fraudulos, de către conf.dr. Dan Lupu. Contactat de Pressone, aceasta s-a declarat consternat și a menționat că universitatea nu a fost sesizată de fraudă.
Între timp, Dan Lupu, ca era membru și al Comisiei de Etică a universității, a anunțat că și-a dat demisia și de la comisie, și de la revistă.
==============================================
Este o nouă manifestare a sindromului „Publish or perish”, goana nebună după indexuri Hirsch cât mai mari.
Este și trist, pentru mine: am lucrat 13 ani în universitatea A. I. Cuza și am colaborat și după 1993 cu unii universitari de acolo. Nu mă așteptam la această mizerie universitară, dar viața (academică) e plină de surprize abjecte.
Acum vreo trei ani a făcut valva o companie care pretindea ca are o tehnologie numita microwave drilling, care producea un fel de topire a rocilor asigurând practic un tubaj din rocile topite. Nu știu dacă a ieșit ceva din asta. Probabil ceva mișcări la bursa.
Mai recent vad un grup de la Texas A & M (unii cu nume de indieni și chinezi) care propun o tehnica de foraj geotermal prin crearea de microfracturi cu ajutorul plasmei. Cum in proiectele de energie geotermala cel mai mare cost este forajul (in special în proiectele care urmăresc energia din roci tari) orice salt tehnologic în domeniul forajului ar face aceasta energie mult mai profitabilă.
Da, am remarcat și eu prin 2019 grupul de cercetători de la Texas A&M University (TAMU) care lucrează la o tehnologie inovatoare numită SPARC (Shockwave and Plasma Accelerated Rock Cracking), al cărei scop este îmbunătățirea procesului de foraj geotermal. Această tehnologie utilizează descărcări de plasmă de înaltă tensiune pentru a crea microfracturi în rocă, ceea ce facilitează penetrarea sapei de foraj și reduce uzura acestuia. Practic, electrozii de pe vârful sapei emit descărcări de plasmă care generează mici explozii, slăbind structura rocii înainte de tăiere.
Această abordare ar putea face forajul mai eficient și mai accesibil, reducând costurile și timpul necesar pentru a ajunge la resursele geotermale. Proiectul este condus de Dr. David Staack, împreună cu o echipă de experți din Departamentul de Inginerie Mecanică de la TAMU.
Detalii,
Mechanical engineering researchers receive federal grant to enhance geothermal energy
Iarasi WSJ, articol de azi
https://www.wsj.com/business/energy-oil/can-a-geothermal-startup-vaporize-rock-to-drill-the-deepest-holes-ever-9f1e3c2d?mod=hp_lista_pos1
Can a Geothermal Startup Vaporize Rock to Drill the Deepest Holes Ever?
Quaise Energy is deploying futuristic technology and banking on Trump’s support for accessing subterranean heat.
A beam of electromagnetic energy traveling at the speed of light strikes a thick slab of basalt, one of the hardest rocks on Earth. It heats the stone to around 3,000 degrees Fahrenheit, vaporizing it in minutes.
This, according to Quaise Energy, is the way to tap the geothermal energy that lies deep underground.
The startup recently demonstrated this sci-fi-like technology in Houston, leaving behind a black, molted hole about 4 inches deep and 5 inches wide. It soon plans to drill up to around 12 miles under the surface, where it will deploy its secret weapon: A gyrotron.
The gyrotron could allow Quaise to tap in to subterranean heat reaching temperatures of 1,000 degrees Fahrenheit, and generate gobs of round-the-clock, clean power.
Digging deep into the surface of the earth to reach pockets of heat is an arduous, onerous enterprise. That is why most geothermal developments are located in areas where heat emanates close to the surface, such as in Northern California or the volcanic countries of Indonesia and the Philippines.
By reaching deeper and removing this geographic constraint, Quaise says it will be able to unleash geothermal energy in more locales.
Gyrotrons are giant microwaves that generate millimeter waves, which are high-frequency radio waves. The Soviets invented and tested the first device of this kind in the 1960s; gyrotrons are now commercially available and in operation around the world in fusion-energy research laboratories, where they are used to heat plasma.
Quaise is putting the millimeter waves to use to vaporize the rock. It does so by using something called a waveguide to direct the waves through a pipe that shapes them into a beam of energy.
Drilling very deep holes has been done before, but not without expending huge time and effort because the earth’s deeper crust is both hotter and harder, wearing down drill bits. In 1970, as part of a scientific experiment, Russian engineers set out to bore the deepest hole on Earth. It took them about two decades to make it down to 7.6 miles.
Quaise proposes to dig well beyond that, in a matter of months. It plans to accomplish this by digging with a drill bit—the kind used to bore oil wells—down to around 1 or 2 miles. Then, as the bit encounters harder, hotter rock, Quaise will switch to a one-megawatt gyrotron, capable of vaporizing rock at a speed of about 11.5 feet per hour.
Quaise’s progress comes at a propitious time for geothermal, a sector that amounts to less than 1% of U.S. power generation but has seen technological advances that have captured the attention of governments and investors.
Artificial-intelligence companies want city-sized amounts of electricity to power new data centers. While President Trump has bashed wind and solar, on his first day in office he asked federal agencies to speed up the production of domestic energy resources, including fossil fuels and geothermal heat. Chris Wright, the new energy secretary, has expressed enthusiasm for geothermal.
Carlos Araque, Quaise’s co-founder and chief executive, said his firm can support Trump’s “energy dominance” agenda by unlocking a vast supply of energy reserves. “It’s absolutely fitting with the administration goals.”
Like other geothermal startups, Quaise plans to borrow from the oil-and-gas industry’s tool kit to scale its technology. The company is designing its gyrotron so it can be plugged into existing oil rigs as an add-on, allowing virtually any rig in the world to drill super-deep holes. One of Quaise’s investors is oil and gas drilling contractor Nabors Industries.
Quaise still has to prove its technology in the field. Araque said it will likely drill its first well in Oregon sometime next year at a depth of around 2.5 miles. The company aims to raise about $200 million this year to help fund the project. It has raised more than $100 million so far, and other backers include Mitsubishi.
Quaise plans to develop five gigawatts of power—about as much as Manhattan consumes at any given time, on average—by the middle of next decade, at a total cost of between $15 billion and $25 billion. To get there, Araque wants to team up with large oil companies, which he said have the deep pockets needed to fund huge energy projects, as well as the technical know-how.
Chevron, Devon Energy and BP have already poured hundreds of millions into geothermal startups.
It soon plans to drill up to around 12 miles under the surface
12 mile înseamnă 19 km, cu 4 km mai mult decât proiectul chinez!!! E posibil ca recordul de adâncime al unui foraj să aparțină inginerilor americani. În plus, viteza de săpare cu gyrotronul este fantastică. Go USA!!
La asta ma gandeam si eu, chit ca gyrotronul e o inventie sovietica. Ce ironie.
In articol sunt ceva poze cu un prototip functional.
Alta traznaie…chiar am ras bine. De pe The Hill, satelitii in cadere libera datorita incalzirii antropogene desigur.
“The sky is quite literally falling,”
https://thehill.com/policy/energy-environment/5187146-climate-change-could-be-threatening-satellites-as-they-orbit-in-space-study/
Fraza-cheie, care explică totul este:
This work uses projected CO2 emissions from the shared socio-economic pathways (SSP) to investigate the impact of greenhouse gas emissions on the satellite carrying capacity of low Earth orbit.
Foarte recent, discutând despre ceainicul lui Russell, am scris:
In principiu, The Hill e echilibrat. Am mai gasit si alte dracovenii, dar parca mai putine decat in alte parti. De data asta a sarit calul bine tare. Dar ce sa-i faci, e la moda zilele astea….
Inca una Off Topic
https://thehill.com/newsletters/technology/5187068-musk-blames-ukraine-for-x-outage/
Verziturile europene.
Uitati ce vor sa faca cu „Corporate Sustainability Due Diligence Directive”. Noroc ca Trump a mitraliat-o pe Kamala, vorba unui clasic in viata, ca altel cine stie. Sa vedem cum o sa se descurce Carny (alintat Carnitza) in Canada. Pana acum pare OK, a spus ca taie taxele pe carbon, deci se ieftinesc creioanele…
https://thehill.com/opinion/international/5192178-a-radical-european-law-could-devastate-the-u-s-economy/?tbref=hp