joi, februarie 9, 2023

Dușmanul Andrei Caramitru

Intrarea din ce în ce mai pronunțată în viața publică, mai întâi prin analize extrem de critice care au devoalat fără putință de tăgadă primejdia pe care o reprezintă pentru prezentul și viitorul României aventurismul politicii în domeniul economiei și în cel financiar-bancar ale guvernului Dăncilă și ale coaliției PSD-ALDE, urmată de înscriere în USR a tânărului și valorosului economist Andrei Caramitru dau semne că au început să deranjeze.
Prin urmare, inamicii lui politici și televiziunile aservite puterii au început să îl calomnieze. Totul a debutat prin interpretarea extrem de tendențios-exagerată a unei postări a lui Andrei Caramitru pe o rețea socială, fără a se observa, fără doar și poate intenționat, caracterul ipotetic al celor scrise de el acolo.
Nu a fost suficient. Cum Andrei Caramitru este un om tânăr, așadar ar fi nu doar imposibil, ci și ridicol să fie acuzat că ar fi avut cine știe ce legături oculte cu fostele servicii secrete comuniste, cum Andrei Caramitru provine dintr-o familie care nici ea nu poate fi acuzată că s-ar fi pus vreodată în slujba Securității, tunurile au fost puse pe evenimentele din zilele Revoluției din Decembie 1989. Evenimente în desfășurarea cărora tatăl său, binecunoscutul actor Ion Caramitru, a avut o contribuție. Au fost căutate, difuzate, scoase din context, în primul rând din extrem de importantul context istoric, au fost răstălmăcite o seamă dintre aparițiile publice din acele zile ale d-lui Caramitru. Între care și aceea în care actorul anunța că ultimul șef al PCUS și, la acea vreme, președinte al URSS, Mihail Sergheevici Gorbaciov, salută evoluțiile din România. După asta, gata invenția. Ion Caramitru a fost și a rămas un om al Moscovei.
Ce fac denigratorii de ieri și de azi ai lui Ion Caramitru, ce fac cei care vor să îl compromită pe Andrei Caramitru? Manipulează, mint, dau interpretări tendențioase unor fapte, ignoră deliberat o seamă de detalii. Ca, de pildă, nu țin cont de emoția specifică acelor zile, de faptul că nici unui român din România nu îi era indiferentă atitudinea Moscovei. Românii învățaseră de-a lungul istoriei lor extrem de zbuciumate că, vorba lui Michelet, „istoria înseamnă înainte de toate geografie”, iar geografia arăta cât de aproape de graniţele României se afla pe atunci Imperiul Sovietic.
Nu trebuie uitat nici faptul că ultimii ani ai domniei lui Nicolae Ceauşescu îi aduseseră conducătorului comuniştilor sovietici o consistentă simpatie în rândul românilor care aflaseră că acesta îl sfidase chiar la el acasă pe dictatorul român abia fugit. Un semn de simpatie venit din partea apostolului perestroikăi şi al glasnostului era binevenit. Iar Ion Caramitru tocmai asta anunţase, respectivul salut, în nici un caz iminenţa unui ajutor militar sovietic venit în sprijinul Revoluţiei române. Altcineva s-a gândit la aceasta, cu totul altcineva a făcut la TVR un anunț în respectivul sens.
Culmea e că tocmai în acele zile a venit și o declarație nu tocmai potrivită din partea secretarului de Stat al SUA, James Baker. Care, în timpul unei escale a comis imprudența de a declara că SUA nu ar avea nimic împotriva unui ajutor sovietic în reușita Revoluției. Depun mărturie despre existența unei astfel de afirmații Emil Hurezeanu, în cuprinsul unui remarcabil interviu luat fostului secretar de Stat american Kissinger, interviu publicat în cartea Pe trecerea timpului, dar și fostul director al Departamentului românesc al Europei Libere în limba română, Nicolae Stroescu Stânișoară, în cartea Povestea Europei Libere.
Nicolae Stroescu povestește chiar că știrea a fost difuzată într-un singur buletin de știri, mai apoi, cu acordul conducerii editoriale americane, informația în cauză „ a fost omorâtă”, cum se spune în limbaj jurnalistic. Adică nu a mai fost transmisă. A fost atunci vorba, fără doar și poate, despre o greșeală a unuia dintre strategii politicii externe americane din acea vreme. Că doar nu cumva o fi fost și James Baker în serviciul Moscovei, precum ar fi fost, pesemne, Ion Caramitru, așa cum în chip ticălos vor să acrediteze ideea inamicii de azi ai d-lui Andrei Caramitru, Care vor să îl atace, atacându-i, tatăl. În cea mai pură și josnică tradiție stalinistă.
Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors.ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

15 COMENTARII

 1. Cine a trait anii comunismului , decembrie 1989 si postdecembrismul actual, cunoaste
  conduita IMPECABILA a actorului Caramitru !
  Retinem:- s-a retras din CPUN cand a constatat ca Iliescu dorea sa se foloseasca ,incorect, de
  imaginea si popularitatea lui ca artist
  -_ a refuzat „certificatul de revolutionar” aratand ca si-a facut datoria de cetatean si
  ca nu este de acord -pe buna dreptate- cu recompensele acordate pentru acest fapt.
  – si-a ofertat demisia din functia de ministru cand a constatat ca nu sunt performante guvernamentale.
  – si-a dat demisia din PNTCD cand a constatat ca partidul a fost infestat de securisti
  care, ulterior, au compromis si distrus partidul istoric.
  Fiul este cunoscut, in primul rand, datorita celebrului tata si are asumata o misiune, de continuitate, care -presupun- o va duce la bun sfarsit.
  Privind calomniile propagandei neocomuniste, fac parte din „lupta politica” care ne-a adus in
  actuala situatie, cand dam examenul in fata Europei , cu ceea ce a rezultat dupa ce majoritate
  nu am votat…….

 2. Andrei Caramitru este nu numai un specialist valoros, ci si o figura luminoasa si datatoare de speranta in peisajul politic romanesc populat pana la refuz de politruci. USR-ul a facut o achizitie inspirata si valoroasa. Pentru meritele lui, Andrei Caramitru trebuie sa apara in prim-planul politicii romanesti in urmatorii ani. Un om sincer, onest si patriot, asa cum avem atat de mult nevoie.

 3. Cind ma gindesc, maiculita Doamne, la ce a ajuns Mircea Dinescxu, nu m-as grabi a-l albi pe Caramitru tatal.
  NB,
  acum, daca fiul a pus degetul pe bubele ale actualei coalitii, nici nu era de asteptat alta reactie.
  Daca nu esti cu noi esti impotriva noastra!
  O zicere de multi indragita..

 4. Și dacă James Baker știa mai multe? Spre exemplu că Mihail Sergheevici n-avea nici el ceva împotriva unei evoluții capitaliste și pro-atlantice a României?

 5. Domnule Morariu, stiţi destule despre anii negri dinainte de 89, deci cunoaşteţi modul de manipulare leninist, stalinist şi altele asemenea. Întâi, „Cine nu e cu noi e împotriva noastră”. Teoreticienii şi practicienii comunismului n-au murit, încă-s pe aici…După care urmează „Calomniaţi, calomniaţi, ceva tot va rămâne”. Copiat de la Beaumarchais, dar aplicat pe scară largă în anii „celei mai drepte orânduiri” atunci cand voiai să scapi de un adversar incomod, oricât de curat era. Ca să nu mai amintim ingrozitoarele etichetări legate de „originea nesănătoasă”, care au distrus vieţi şi destine până prin anii 70…. Nu, nu le-au inventat ipochimenii de la Bucureşti. Sincer, nici nu erau în stare, la ce dotări au în materie de inteligenţă. Chiar şi pentru lucruri de acest gen îţi trebuie minte, nu glumă. Şi de unde nu-i… Nu, doar au importat modelul. Şi îl aplică cu mult spor. Problema e că prinde. Şi prinde pentru că unde nu e minte, manipularea e în floare.
  Nu ştiu prea multe despre tânărul Andrei Caramitru, dar vă dau crezare că este o persoană valororasă. Iar despre tatăl său ştiu cu siguranţă că este un actor deosebit, un talent demn de toată cinstea şi lauda, în faţa căruia te înclini cu tot respectul cuvenit, pentru că merită. Revoluţia? Un episod din viaţa lui. Trăit cu bune şi cu rele. Dar nu decembrie 89 l-a făcut pe Ion Caramitru un mare actor… Deci, două persoane diferite, cu talente în domenii complet diferite. Şi atunci, ce treabă are ce face fiul cu ce a făcut tatăl? Dacă o fi făcut ceva atunci, eu nu-mi amintesc. Deci, de ce nu lăsăm tânărul să arate ce poate şi-l legăm de un trecut cu care nu are tangenţă?!?? De ce nu renunţăm la catalogări de genul „Ce naşte din pisică şoareci mănâncă?” În paranteză fie spus, nici la pisici nu se mai aplica. A ajuns ceva banal să vezi pisica prietenă cu şoarecele sau cu câinele… Deci, de ce? Simplu, din interes. Pentru că politrucii dâmboviţeni au învăţat că astfel de denigrări prind. Şi fac ca oamenii valoroşi să se scârbească şi nu-i mai deranjeze. Să nu le facă concurenţă. Să poată fura mai departe…
  Sunt de acord şi o spun cu năduf: un popor care nu învaţă lecţiile istoriei este condamnat să le repete…

 6. Chiar nu merita risipa asta de efort pentru demontarea unor acuzatii de trei lei. Si facute de cine? De adevaratii oameni ai Moscovei.
  Oricum ce-a facut si-a spus tatal, in cazul asta, are mai putina importanta, iar trompetele psd-iste guita pentru publicul lor ca la altcineva nu poate prinde o manevra asa de primitiva, Andrei Caramitru nu e Ciolos.

 7. În campania pentru referendumul Brexit partida The Leave lansa mesaje bine țintite, dar absolut false (cu cât mai enormă minciuna, cu atât mai penetrantă) si în cascadă.
  Cei de la The Remain au căzut in capcană ca niște începători. Au adus experți sa combată cu argumente evidente fiecare mesaj fals, dar făceau cu greu față avalanșei de fake-uri.
  The Leave au omorât ideea combativă a The Remain cu un singur mesaj: la naiba cu experții, ne-au mințit destul!
  Cu două săptămâni înainte de vot, The Remain au rămas uimiți, complet depășiți de succesul mesajelor tâmpite si mincinoase ale The Leave și nu au știut ce s-ar mai putea face pentru a inversa trendul.
  Campania mincinoasă care a adus succesul Brexit la referendum reușise.
  PSD ne servește minciuni după minciuni în cascadă. Probabil sunt sfătuiți de același tip de consultanți, care dețin aceeași tehnologie.
  Andrei Caramitru este singurul care a înțeles cum să răspundă tâmpeniilor PSD și ale lui Dragnea. Penetrant! Decis! Provocator! Aducând alte subiecte in atenție, care incomodează puterea.
  Daca Iohannis, Barna, Cioloș sau Ponta nu învață repede de la Caramitru ce și cum trebuie făcut, campania lor nu va avea succes în niciunul din momentele cheie ale anilor 2019 și 2020.
  Învățați de la Caramitru domnilor lideri din opoziție, sau pregătiti-vă pentru un nou insucces în fata PSD, dar care va costa și mai mult țara decât în aceste zile!

  • Credeți că doamna Irina Alexe, cel mai tînăr general din MAI (la 35 de ani), proaspăt ieșită la pensie la 42 de ani cu 13.000 lei și care acum se ocupă de coordonarea teritorială a PLUS o să achieseze (pă cum zic oamenii cu școală) la ideile cu tăietea de penzii șpețiale? Oare o să facă front comun cu prezidentu’ Băsescu, care are mocangeală cu casă, masă, mașină și badigarji, dar vrea ca pensiile speciale și favorurile să dispară (mai puțin cele care i se cuvin lui, fiindcă a fost prezidente de România și daddy-ul lui Udrea)? Io crez că nu. Peneleaua e pe o mînă cu pesedeaua la furat prin rotație și de cînd ”dreapta” a umblat la portofel, nu mai pupă cheia de la cămară. Să vedem dacă apucă ceva din cîrnat the new kids on the block, dar n-au speranțe atît timp cît pesedeaua numără voturile. Poate numai dacă ăia cu mustață de la STS bagă 10%, ca la Băsescu, pînă la urmă ordinul de zi pe unitate e să-l scoață pe Iohannis prezident, de restu’ mai vedem…
   Aici, despre doamna Irina, pînă acum, în cestiunea asta văz că PLUS tace și i-a pus +
   https://www.catavencii.ro/la-oameni-noi-tot-voi/

 8. Aţi văzut ce răsplată a primit (în ring) Mircea Badea pentru vorbirea lui fără de măsură? La fel merită toate otrepele astea care şi-au ridicat capacul de pe haznaua gâtlejului lor împuţit. Cu Codruţa pe locul ce-l merită, vom apuca oare să-i vedem în „ring” ?

  A spune că Ion Caramitru a fost securist, pro-sovietic, ceauşist etc.. e similar cu a spune că Dragnea e un altruist ce-şi dăruieşte energiile pentru bunăstarea poporului român. Ori că VV Dăncilă întrupează înţelepciunea poporului român. Ori că mai mult de jumătate din membri guvernului actual ar promova un examen de bacalaureat „pe bune”.

  Pe la începutul deceniului IX m-am „tras” în acelaş scun cu Caramitru (telescaunul din Valea Dorulu). Eu, care nu prea pierdeam un spectacol cu Caramitru, tremuram de emoţie sfâşiat între dorinţa de a comunica cu maestrul şi teama de a nu mă face de rahat. După câteva schimburi convenţionale (despre cum e zăpada, cum iese cristiana pe dreapta, etc…) mi-am exprimat admiraţia pentru performanţele lui actoriceşti şi tristeţea generată de mizeria vieţii noastre „din cetate”. Încercam să câştig încrederea omului care tremura pe acelaş scaun cu mine, pentru a risca întrebarea care mă răscolea: ce se întâmplă cu noi? Cu vreo încă 2-3 minute rămase până la debarcarea din scaun, mi-am muşcat limba şi am îndrăznit. După câteva secunde, privindu-mă în ochi (iar eu am ochi albaştrii din naştere), omul mi-a zis: d-apăi dunmneavostră vă puteţi imagina la fel de clar ca şi mine.

  Energia şi ura pe care-o pun muribundele lighioane aflate (încă) la putere în zugrăvirea lui Andrei Caramitru mă determină (şi sper că determină pe mulţi alţii) să-mi pun multă speranţă în viitoarele lui înfăptuiri şi ale USR-ului.

 9. Astia trebuie scupati oriunde sunt intalniti. Daca nu o faceti efectiv in orice ocazie ivita nu mai scrieti nici comentarii si nici articole de fond.

  Iar cu rusii nu trebuie sa va intrebati cine sunt .Toata floarea psdist-aldista in od constient sau fara sa-si dea macar seama ca tare este ei saraci cu mintea.
  Problema mea este ce joaca Trump in aceasta piesa cabotina: Rusi_-Dragnea et co -popor roman

  Sa nu fie cum a inceput sa-mi fie mie teama …

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carti noi

 

Institutul de Istorie a Religiilor al Academiei Române și Muzeul Național al Literaturii Române vă invită la expoziția „Manuscrisele inedite ale lui Mircea Eliade din patrimoniul Institutului de Istorie a Religiilor al Academiei Române”, care va putea fi vizitată între 26 ianuarie și 13 martie 2023 la sediul Muzeului Național al Literaturii Române din strada Nicolae Crețulescu nr. 8. Află mai multe

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro