duminică, iunie 4, 2023

E vina noastră, a diasporei

Faptele sunt simple.

1.   Pentru alegerile prezidenţiale din 2014, organizatorii (BEC, MAE, Ambasada, sau cine nu se prea ştie, pentru că acum toţi se întrec în a-şi declina răspunderea) au prevăzut doar 5 centre de votare în toată Germania. În Bavaria, cel mai mare land al Germaniei, s-a prevăzut unul singur: la Consulatul General al României din Munchen.

Acest Consulat a dispus de o sală (săliţă), de o mână de oameni şi de 5 ştampile şi 5 cabine de vot – cabine vorba vine, de fapt cinci cutii de carton în spatele cărora aplicai ştampila.

Pentru cine nu ştie, doar anul trecut au imigrat în Bavaria 13,000 de români. Un record. Oameni proaspăt veniţi din ţară, care nu pot fi acuzaţi că nu cunosc, vezi Doamne, realităţile de acolo şi care poate vor să voteze. Statul român nu s-a gândit,  nu ştia? Păi să punem şi noi un indicator rutier: Guvern, aici vă sunt cetăţenii!

(Dar în Spania şi Italia, ţări chinuite de ani buni de criză, şi acolo e aflux brusc de români? Acolo de ce au fost cozi? Care este cauza acestui pattern clar, repetat pretutindeni? Vrem să ştim. Trebuie să ştim.)

2. În Munchen, oamenii care s-au aşezat odată cu mine la rând, în jurul orei 11:45, au ajuns să voteze în jurul orei 17:45. Şase ore de stat la coadă – cui i se pare rezonabil? Dar cei care au ajuns la 14:30, au stat aproape 4 ore şi au fost nevoiţi să renunţe şi să plece înapoi pentru că mai aveau un drum de două ore şi jumătate cu trenul şi a doua zi lucrau?

Au venit oameni cu trenul şi cu maşina proprie de la Augsburg, Regensburg, Nurnberg, parcurgând distanţe între 60 şi 200 de kilometri. Au venit cu entuziasm. I-a costat timp şi bani. Pe mulţi i-a costat o Duminică frumoasă irosită. Şi cu banii luaţi şi cu votul pierdut. Cu frustrarea asta a trebuit să plece înapoi. Nu ştiu dacă aceştia, care cu tot efortul n-au apucat să voteze, vor mai vrea să guste vreodată o asemenea doză de masochism.

Astea sunt faptele. Pe FB şi prin alte părţi, puteţi vedea şi zecile de imagini care vorbesc de la sine.

Şi acum, nu ne mai rămâne decât să ne cerem scuze. Noi, diaspora suntem de vină:

1. Pentru că n-am fost pregătiţi.

Da, n-am ştiut că din recuzita firească a unui alegător destoinic trebuie să facă parte scăunelul şi sandvişul (vorba unui prieten), cizmele îmblănite, cafeaua de încălzire, tutun cât încape şi eventual un Nintendo pentru copii pe margine.

E drept, suntem de vină. Nu ne-am trezit de la 5 dimineaţa să facem ţurţuri în faţa Consulatului ca să fim siguri că apucăm să votăm. Am mers la ore total nerezonabile: 10, 11 dimineaţa, 14 – 15 după-amiaza. Nu ne-am pus problema că un vot ar putea dura mai mult de, hai, maxim două ore.

Dar n-aveţi grijă, la turul doi vom fi mai pregătiţi. Nu scăpaţi de noi. Suntem ca râia. Ne întindem pretutindeni. Am cucerit Europa, putem, la o adică, recuceri şi România. Numai să mai vrem.

2. Pentru că nu am dat dovadă de răbdare îngerească.

La noi, în România, numai politicienii sunt îngeri fără pată. Ne iertaţi, noi, ăştialalţi, suntem doar oameni. Ne-am necăjit, ne-am pierdut cumpătul şi ne-am certat cu acele creaturi dispreţuitoare puse, chipurile, să ne apere drepturile şi interesele – funcţionarii consulari.

3. Pentru că nu mai suntem obişnuiţi să înghiţim chiar orice.

Când iei viaţa de la zero pentru ceva mai bun, tinzi să ai pretenţii. Hai să nu ne mai jucăm jocuri tâmpiţele că nu Guvernul e responsabil de organizarea alegerilor, când el are pâinea şi cuţitul în mână. Dar pentru ce e responsabil Guvernul totuşi? Domnul acela care tot vrea să ne unească, al cui prim-ministru este? Care e job description-ul dânsului? Discursuri băşcălioase la televizor? Astea-i sunt atribuţiile faţă de cetăţeni?

4. Pentru că nu suntem „mândri că suntem români”.

Şi, credeţi-ne, noi chiar vrem să fim mândri de asta! Pentru că noi simţim zilnic, pe propria piele scepticismul şi suspiciunea din ochii acestor germani, italieni, spanioli, francezi, englezi, etc. printre care trăim şi muncim cu această etichetă lipită de frunte oriunde am ieşi: „ţară coruptă, posibil hoţ”. Pentru că noi trebuie să ne obişnuim să ne alintăm copiii în limba altui stat, care le e părinte mai bun decât cel lăsat în urmă, acasă. Pentru că, oricât ne-am amăgi, România a devenit un brand de ruşine în Europa. Pentru că ne luăm cetăţenii străine ca să scăpăm de despotismul arbitrarului şi ca să nu se mai uite lumea strâmb la noi când mergem în concedii cu paşaport românesc. Pentru că cei care ne reprezintă sunt cunoscuţi pe mapamond pentru furtişaguri, neseriozitate şi ticăloşii. Şi ne-am săturat să fim reprezentaţi de ei. Pentru că ne-am săturat să auzim de la colegi: „Ce naiba face guvernul ăla al vostru de-şi goneşte oamenii din ţară cu sutele de mii?”

NU, în condiţiile acestea noi nu putem să fim „mândri că suntem români”.

Suntem vinovaţi? Sigur că suntem. Vinovaţi că vrem şi noi să ne facem un „acasă” mai pe gustul nostru, ca tot omul. Cât timp îl construiam prin investiţii imobiliare şi viramente bancare, eram prietenii tuturor. Acum, că vrem să îl construim făcând uz de dreptul nostru de minimă participare la guvernarea ţării în care ne trăiesc încă părinţii, fraţii, prietenii şi visele, devenim brusc antipatici. Nefrecventabili. De ţinut la uşă.

E reprezentativ pentru noi. Ne-am obişnuit să trăim în limbo, să fim nomazi şi să ne descurcăm singuri, să nu fim 100% acasă niciunde. Nu ne sperie încă o uşă închisă în nas. Ne dă poate o uşoară senzaţie de vomă, fiindcă vine de la ai noştri, dar noi ştim că există întotdeauna soluţii, şi că neputinţa nu e una dintre ele.

Pentru toţi cei care au stat acolo la coadă, care şi-au ţinut loc unii altora şi au răbdat mai mult decât e – poate – constituţional, eu una nu am decât Respect.

Distribuie acest articol

76 COMENTARII

 1. Am votat in Copenhaga, inițial se completau declarațiile înainte de intrarea in ambasada, in curte. Cât timp eram la coada regula a fost brusc schimbată iar cererile puteau fi completate decât in interiorul ambasadei, astfel s-a ajuns sa se stea la coada pana la 3,5/4ore… Mulți dintre cei care au venit au abandonat din diverse motive mai mult sau mai puțin întemeiate, dar si mai mulți au fost cei care au arătat răbdare de fier. O sa ne organizam si mai bine in turul 2 cu ceai in termic si cafea, ca sa putem înfrunta eventuale intemperii. Eu unul o sa îmi schimb cetățenia curând exact si motivele mentiomate in articol, si pentru ca nu poți fi mândru sa fii roman când peste rot jn jur găsești doar reticenta in ochii străinilor. Votul meu din 2/16 Noiembrie e un ultim tribut plătit României!

  • Aveti perfecta dreptate , si decizia este numai a dvs, dar poate ar fi bine sa nu confundati Romania ( ca tara ! ) cu sistemul , statul , guvernul care vremelnic o conduce , sau cu cei care utilizeaza ( inca ! ) aceste tactici de sicanare , presiune si control specifice de fapt fostei Securitati pe care le intalneste acum , in mijlocul Europei , chiar si generatia dvs ! Cu tot binele ,

   • Stimate domn,

    nici eu n-as vrea sa confund Romania cu guvernul/sistemul etc dar cand Ponta are 40% din voturile exprimate, la ce alta concluzie pot ajunge?

    • Ca TU, Anca R si alte sute de mii ca tine stabiliti în afara granitelor României, nu ati facut nimic eficient ca lucrul acesta sa nu se întâmple !

     • Ok Romulus, si ce trebuia sa fac? Am donat bani pt campania Macovei si am votat-o. Mi-am convins parintii sa faca acelasi lucru, in conditiile in care voturile lor s-ar fi dus altfel la Ponta si la Iohannis. Prietenii mei oricum au votat cu Macovei. Ce altceva sugerezi ca ar trebui sa fac? Eu sunt deschisa la sugestii.

  • Asta si asteapta PSD-ul : sa scape de romanii incomozi din Diaspora …..
   Pacat, eram mandru ca erati mandru, n-o sa mai pot fi ….

 2. De 25 de ani n-am mai trait emotia solidaritatii ca ieri seara. Parca s-ar fi intors la mine toti prietenii de care a trebuit sa ma despart pentru ca au plecat din tara. As fi vrut sa le strang mana tuturor celor care stateau la cozi absurde in fata centrelor de votare de la Londra, Stuttgart, Paris, Viena, Muenchen, Torino, Madrid, Roma. Dincolo de indignare, era bucuria de a ma regasi intr-o familie care ma temeam ca uitase de noi, astia ramasi aici cu o speranta vaga in brate, pe care nu mai stim unde s-o asezam. Va multumesc, doamna.

  • Prea târziu si prea putin dle. Zografi !
   Daca pe cei din tara îi înteleg, celor din Diaspora nu le acord nici macar circumstante atenuante ! Si stiu ca spun fiindca sunt de 7 ani în exil si militez mereu pt. o implicare mai activa a cetatenilor români din Diaspora…

   • Votul prin procura sau corespondenta, perfect realizabil (el exista deja, în alte tari mai normale ca Germania, Elvetia, Franta) este un mijloc de a reda glas celui de-al 41-lea judet, Diaspora, care este, probabil, al doilea cel mai numeros dupa Bucuresti/Ilfov.

  • Efortul acestor oameni a fost absolut emotionant! Rar m-am simtit atat de solidar cu niste oameni pe care nu ii cunosc. Le multumesc din suflet pentru bucuria pe care mi-au produs-o!
   Pe acesti oameni, departe de tara, ii preocupa mai mult Romania decat pe cei ce stau la 10 minute de un vot, dar nu se deranjeaza, pe motiv ca e inutil…

 3. Jos pălăria pentru articol! :) E bine ca tot mai mulți români aflați în țară să știe ce au îndurat alții stând la coadă ca să voteze și, ar fi bine, să le fie și rușine celor care au considerat mult prea incomod să meargă să voteze! Români din diaspora, sunteți un exemplu! Felicitări!
  Aș avea totuși o singură mențiune de făcut, mențiune care se adresează autorului articolului. Faptul că mulți români plecați din diaspora au făcut economii ani buni de zile, iar apoi au venit în țară și au construit sutede case (care de care mai mari, mai frumoase și mai kitschoase decât casa vecinului), toată strădania săracilor oameni, nu poate fi numită, cel puțin după regulile unui minim bun simț economic, INVESTIȚIE imobiliară! Toate acele case construite de voi, dragi români din diaspora, reprezintă CONSUM! Toate acele case construite de voi au antrenat costuri, cheltuieli, fiecare cheltuială suportată din buzunarul vostru, TVA care s-a dus la bugetul statului (mulțumim pentru asta!), etc. Dar, din păcate, toate acele case construite din truda voastră nu vă vor aduce nici un VENIT! Ci vor antrena mai departe cheltuieli de reparații și întreținere!
  Vreți să contribuiți cu adevărat la plăsmuirea unei economii frumoase în România? Adunați din nou bani, încă câțiva ani, și întorceți-vă acasă și dezvoltați niște afaceri sănătoase, frumoase, respectând Legea, fără să furați, muncind, afaceri exact așa cum întâlniți la tot pasul în țările unde sunteți acum! Abia aia se va chema o INVESTIȚIE! Și abia atunci veți putea spune că ați contribuit cu adevărat la economic României!

  • Claudia, e treaba fiecaruia ce face cu banii personali. Te deranjeaza ca romanul prefera sa mai construiasca un etaj la casa proprie decat sa plateasca un arhitect? E treaba lui. Te deranjeaza ca nu intra strainii in afaceri, sa aiba de-a face cu spaga si birocratia romaneasca? Treaba lor. Ai mentalitate tipica de roman, care se uita peste gard, sa vada ce face vecinul.

  • Draga Claudia, ca sa dezvoltam „afaceri exact așa cum întâlniți la tot pasul în țările unde sunteți acum” ar insemna ca toti shpagasinii care vin acum sa dijmuiasca orice afacere sa dispara!!! Iar ca sa dispara o sa mai dureze inca cel putin o generatie, cu conditia ca acum comunistii sa nu castige alegerile prezidentiale! Daca le castiga, o sa fie (cel putin tot atat de) rau! Iar generatia mea va fi demult oale si ulcele cand „ashtia” si odraslele lor la fel de putrede nu vor mai fi la putere. Poate nu intelegeti cat de disperati suntem noi, cei intre 50 si 60 de ani, care am tot sperat ca daca ne ajuta Dumnezeu si iesim la pensie de prin lume, o sa ne intoarcem in tara si o sa re-innodam cu radacunile…NU MAI AVEM TIMP!

   • Raspuns corect.Ca sa deschizi o afacere si sa ai un sentiment oarecrae de siguranta ca banii nu-ti sint aruncati in vant mai trebuiesc indeplinite multe conditii.
    Iar banii care au ajuns in consum au ajuns parte si in economia reala si in la bugetul statului(taxe) ,dupa care iar in salarii de bugetari,pensii sau (pina laPonta) in investitii s.a.m.d.

  • Nu poti dezvolta afaceri printre corupti !
   Stiu ce spun din experienta !
   Daca vrei sa traiesti în haita trebuie sa urlii la luna si sunt prea multi care nu stiu, nu pot sau nu vor sa o faca ! Nimeni nu are dreptul sa-i judece pt. asta…
   Nu pot admite ca din banii facuti de mine cu truda, niste politicieni sa-si faca averi si apoi tot din banii mei care-mi mai ramân sa aplice politici dezastruoase de împartire a saraciei celor care sunt înca dependenti de statul protector…

  • @Claudia – îmi pare rău să te dezamăgesc, dar în România legea obstrucționează totul în domeniul economic. Trebuie să fii masochist ca să vrei să respecți legea română cu orice preț, când același lucru îl poți face de 3 ori mai simplu într-o țară anglo-saxonă. Iar asta fără șpăgi, fără controale cu dedicație și fără funcționari publici care vin să te învețe cum să-ți desfățori afacerile.

   Ceea ce se poate face în România este doar o activitate strict pe modelul firmelor germane de componente auto: toată producția exportată în vest și toate vânzările efectuate în vest. Transferând în România doar banii pentru plata utilităților și a salariilor.

 4. Bine punctat…dar eu aș fi mai mândru să fiu român dacă aș contribui la schimbarea mizeriilor care se întâmplă, decât să luăm o țară de-a gata. Toate astea ar trebui doar să ne înverșuneze să fim mai implicați să ne facem vocea auzită continuu. România suntem noi, printre noi sunt oameni capabili, să-i scoatem în față!

 5. Noi din diaspora am decis pesedintele la ultimele doua alegeri. Asa vom face si acum. Mai nasol e prin Canada, ca e deja frig. Dar ne mobilizam noi.

 6. Va trebui sa ne asiguram ca turul doi va fi diferit pentru cei care voteaza in strainatate.
  Ce este de facut pentru asta? Concret si pragmatic cum procedam?
  Facem un memorandum al oamenilor liberi catre BEC si MAE? Continuam sa protestam in fata MAE? Cine preia lead-ul in a coordona fortele?
  Facem presiuni ca opozitia sa faca demersuri tehnice si concrete (nu doar declaratii) ca cel putin tehnic si birocratic sa se indrepte disfunctionalitatiile intentionate in or
  ganizarea primul tur in strainantate? Cine se va ingriji sa numere stampilele, formularele, sa se asigure ca sectiile sunt deschise la timp si ca cei din sectii voteaza (vezi cazul Viena) etc. Cine va puncta la sange fiecare neregula si va atrage atentia functionarilor implicati ca raspund cu functia lor de ceea ce fac inafara legii (desi in litera ordinului superiorului)? Este nevoie de pragmatism si activism aplicat.

  Este delirant sa-l auzim acum pe Ponta dandu-ne asigurari ca se ocupa el ca turul doi sa decurga normal…

 7. Cel puţin în Dublin, angajaţii Ambasadei ştiu ce-i aşteaptă în turul 2 dacă nu fac demersuri pentru cel puţin 2 secţii: scărpinat după ceafă.
  Eu am apucat să votez, dar data următoare sunt acolo la ora 7. Şi cred că toată suflarea românească din Irlanda.
  Va fi show.

 8. eu nu inteleg ce anume nu e clar cand avem urmatoarele date ale problemei:
  – romanii au fost si sunt OBLIGATI sa emigreze dintr-o romanie ANORMALA unde preturile sunt la nivel european si veniturile la nivel african , unde bugetul public este devalizat in vazul lumii unde spitalele si soselele sunt locuri unde se moare frecvent cu zile [asta se chiama inginerie sociala]
  – la ultimele alegeri prezidentiale voturile venite din strainatate au decis invingatorul
  Deci,pt a supravietui politic si nu numai,mafia fsn-pdsr -psd ista si satelitii,daca nu vor sa se sinucida,trebuie cumva sa faca inoperante voturile din strainatate
  Atunci e normal sa ai o sectie de vot in toata bavaria cu cateva stampile si cativa oameni in comisia respectiva,ca intr-o comuna mai mare din tara
  Ganditi-va ca nu are cum sa fie o intamplare,unii dintre cei care conduc ajung in puscarie si isi pierd averile daca justitia nu e pusa rapid pe butuci
  Deci romanii din diaspora trebuie facuti sa taca!Sa voteze pt guvernele si autoritatile din tarile de acolo unde s-au dus si pe noi sa ne lase in pace! asta e logica tipilor de la putere.
  Evident va fi scandal,dar se stie ca desi cainii latra caravana trece; o sa fie ceva tevatura cateva saptamani dar nu se vor anula alegerile pt atata lucru
  Si da,guvernul va lua masuri: la turul 2 in loc de 5 stamoile vor fi 6 si e posibil sa va lase sa votati pana la 22.30. Oricum vor compensa prin turistii din giurgiu olt gorj si de unde or mai fi,care apar pe liste electorale speciale. asta e democratia. pana la urma,parafrazand un mare ”democrat” nu conteaza cine ce voteaza cat conteaza cine organizeaza !!

 9. Si asta nu ne va opri. Peste 2 saptamani iau termosul cu cafea pentru noi, ciocolata calda pentru copil. Ceva de crantanit pentru orele de asteptare … si un joc de darts, pe post de tinta o poza … atractiva si sa vezi distractie la coada. Macar asa sa inteleaga.

  • Nu uita un scaunel ! E foarte important.
   Nu pun mare incredere in ce spune Ponta.Cine e hotarat sa voteze va trebui sa vina echipat corespunzator (de iarna) si cu provizii calde la el.Va fi greu.

 10. E unul dintre cele mai bune articole!!! Clar, la subiect, motivator, care nu te lasa indiferent, etc. si taare mi-as dori sa ajunga si la Ponta. Cum am putea rezolva asta?

  • Cu copy/paste pe pagina lui de facebook. Si pe paginile tuturor nemernicilor de pesedisti care au cont pe fb, tweeter, etc.

 11. Ce s-a intimplat la sectiile de vot din strainatate era previzibil: pesedeul si multiplele sale varietati si soiuri nu sint si nu au fost niciodata agreate in diaspora. Era la mintea oricarui cocos rosu ca votul in strainatate TREBUIE impiedicat sau descurajat.
  Strategia de mai sus s-a produs insa si in Romania, unde votul pe liste speciale a fost descurajat prin tinerea in asteptari prelungite a votantilor mobili, de regula studenti sau tineri angajati cu studii superioare (de asemenea nesimpatizanti ai pesedeului, lipsiti de rabdarea de a sta ore la cozi). Sint convinsa ca acolo unde votantii au fost adusi cu autobuzul, au avut prioritate la accesul in sectie (primirea stampilei). Primarul Ontanu de la 2, un politruc veritabil (nu ca Iohannis!!!) a avut o strategie adjuvanta inedita: cit a putut a pus sectii de vot la etaj, nu la parter, spre a descuraja alegatorii cu dificultati sau neputinte ale mobilitatii. Motivul e simplu: cind candidatul preferat conduce in sondajele preelectorale e obligatoriu sa mentii o participare scazuta la vot, deoarece, daca voteaza tot natul, riscul de tulburare a procentelor obtinute pe esantioane de tip „jurubita” creste ametitor.

  Cit despre turul doi, o solutie de fluidizare a votarii ar fi publicarea formularului de declaratie pe net, astfel incit orice alegator pe liste speciale sau in strainatate sa aiba posibilitatea de a-si imprima si completa formularul, semnindu-l numai in fata organului electoral. S-ar diminua asteptarea, cozile, frustrarea… Desigur, sporirea sectiilor ar fi benefica, dar ma indoiesc ca numarul se poate suplimenta de la un tur la altul.
  Oricum turul al doilea al alegerilor prezidentiale va fi cel mai angoasant examen de constiinta pentru multi. Pentru una ca mine, votant din cei 7,4 milioane in 2012, nu e logica afirmatia: daca nu il doresti pe Ponta presedinte, voteaza cu Iohannis!

 12. Articolul dvs este la fel de bun , de clar , si de percutant , ca un alt articol al dvs aparut acum cativa ani si preluat de media de la noi ( ar fi fost excelent sa utilizati acest talent destul de rar intalnit si sa scrieti mai des) .
  Intrebarea ( si in acelasi timp propunerea mea ) este de ce persoanele ( romanii) cu calitatile si statutul dvs , nu se regasesc intr-o organizatie civica transparenta si distincta (= total independenta ) fata de statul roman , care sa ia atitudine fata de aceste derapaje ale puterii de la Bucuresti ? Nu de alta , dar au trecut deja 25 de ani , si in cele mai multe cazuri vorbim aici de urechi care nu vor sa auda.
  Cu ani in urma mi-am exprimat ferm opinia ca adevarata schimbare a Romaniei va veni de la o anumita categorie de tineri romani din diaspora. Nu mi-am schimbat aceasta convingeres ( cred ca recentele evenimente o confirma ).
  Cu stima,

 13. Andreea, nu, nu e vina noastra !
  Ni se ingradeste un drept elementar. Dreptul care sta scris in primele articole in constitutia Germaniei si a altor tari din EU, este dreptul care iti garanteaza democratia!
  Asta nu mai este umilire sau nesimtire si in nici un caz nu e vina noastra :)

  Este inimaginabil, suntem atat de revoltati…. !!!

  Tuturor ne e scarba, dar cu scarba nu ajungem decat sa plecam toti din tara.
  Nu avem voie sa ne lasam calcati in picioare !

  Suntem hotarati sa stam in 16 Nov toata ziua la coada, cei care au fost ieri acolo au inteles cat este de important si vor veni din nou, pregatiti sa reziste.

  Voi cei de acasa trebuie sa faceti ceva pentru ca fiecare dintre noi sa putem vota ! Noi nu putem suplimenta sectiile de votare, stampilele sau personalul.
  Votul in turul doi va fi foate strans, si s-ar putea ca strainatatea sa faca iarasi diferenta, la fel ca si in 2009…
  Aici nu putem face nimic, decat sa stam cu miile la coada, ore intregi, pana votam. Nu suntem huligani sa le spargem consulatul, nu ar ajuta la nimic..
  Si sunt MII de oameni doar in Germania , ZECI de MII in Europa si in State la care votul nu va conta pentru ca nu vor putea vota.. si pot fi chiar voturile care fac diferenta..

  ROMANI, TREZITI-VA !

 14. O mica rectificare, sunt total de acord cu tot ce scrie aici, dar va rog nu mai scrie ca Bayern este cel mai mare Land al Germaniei, pentru ca Nordrhein-Westfalen este cel mai mare, cu 17 Milioane de locuitori, pe locul doi este Bayern cu aprox. 12 Milioane!+

 15. la ora 7.30 mi-am luat copilul din pat in pijamale, infasurat intr-o patura si toata suflarea romaneasca din jur, ne-am urcat in masina si am plecat la vot. Stiam ca va urma urgia, am trait-o in 2009, in ploaie si vant, ore in sir, stand cu randul la coada, si incalzindu-ne in masina, in fata unei amdasade.
  stiam ca romanii alungati de hotia din tara nu vor renunta si vor mai face o incercare ca macar copii lor sa aiba unde se intoarce.
  Voi face la fel pe 16 noiembrie. De data asta voi face mai mult. Ma voi intoarce dupa-amiaza cu termosuri cu ceai si cafea, cu pahare de plastic, pentru cei care vor fi la cozi.
  Sa sper ca nu voi avea cui sa ofer ceaiul, sa indraznesc sa sper ca nimeni nu va sta mai mult de-un ceas la coada?????

 16. Doamna Sepi,

  Să știți că și eu m-am gândit de zeci de ori dacă să plec sau nu din România, dar am ales să fiu AICI pentru că vreau să mă adaug numărului de Români frumoși care vor România să fie o țară integră, politicoasă, curată, bogată, cinstită, civilizată, adică o țară care să aibă toate atributele unui stat dezvoltat și inteligent contemporan.
  Am ales să fim AICI mai mulți, mai activi, mai disponibili, să ne suflecăm mânecile împreună și să pornim la drum prin exemplu.
  Nu vă blamez că ați plecat altundeva, nu știu nimic despre faptele ce v-au determinat să plecați și e alegerea fiecăruia dintre noi, dar nu e cazul să adoptați o astfel de poziție defensivă, de martir și să generalizați cum că toți cei din țară nu vă vor voturile!

  Tocmai că vă vrem! Vrem voturi oamenilor care au văzut ce înseamnă civilizație, cultură, civism, patriotism, satisfacția broboanelor de sudoare ca rezultat al muncii proprii!
  Vrem să înclinați balanța spre valorile Vestului! Vrem să stați alături de noi la fiecare tur de scrutin!

  Vă vrem INAPOI! Inapoi ÎN ȚARĂ! Să fim noi majoritatea! NOI, cei care vrem să muncim și să fim răsplătiți corect pentru munca noastră, noi cei care vrem respectul cuvenit în urma acțiunilor noastre de omenie, noi cei care nu stăm cu mâna întinsă așteptând să cadă din cer bunăstarea.

  Haideți acasă, oameni buni! Haideți să facem România acel „acasă” pe care-l vrem pentru copiii noștri!

  • Nu e vorba de martiraj aici.Dar asta nu inseamna ca as minimiza efortul facut.De ce?
   In tara ai de mers cateva sute de metri pana la o sectie de votare.In strainatate conduci sute de km pentru acelasi lucru.
   In tara (cel putin in localitatea de resedinta) stai aproximativ un sfert de oara ca sa votezi.In afara s-a stat ore in sir in picioare pentru a vota.
   In tara ,la cat de mica este de obicei coada ,se asteapat randul la vot intr-o cladire.In afara se sta…afara :-) ; fie iarna,fie vara.
   As mai adauga ca ar trebuie ca cei din tara sa fie primii si DIRECT interesati sa-si amelioreze situatia economica din tara unde locuiesc.Cei care au plecat afara ,au ramas doar cu sufletul in Romania (care au mai ramas fie si cu sufletul…),dar situati lor materiala nu se schimba direct cu votul exprimat.De obicei lumea a plecat in tari mai bine gospodarite decat tara noastra de origine,Romania.
   De aceea nu pot intelege de unde atata dezinteres din partea celor din tara,cand efortul depus este mult mai mic decat pentru cei de afara,iar eventualele beneficii ajung in primul rand la ei (si nu la cei plecati deja).
   Daca tot ai ramas in tara ,incearca sa convingi cat mai multa lume sa stinga TELEVIZORUL.Sa-l lase asa stins o jumatate de an,dupa crea sa-i dea drumu din nou si sa se intrebe :”despre ce dracu’ bat campii astia? despre ce tara e vorba?”.Poate asa mai este o sanasa sa scoatem scarbitii si pe altii din „transa”.

  • Cu lacrimi in ochi scriu ….DRAGII MEI FRATI ROMANI….oriunde v ati afla veniti la vot si n runda a doua-,numai asa vom putea salva ce a mai ramas din noi…..poate vom reusi sa ne intoarcem ACASA…..numai in tara mea ma simt acasa Sa dam o sansa tarii sa si adune fii plecati .MULTUMESC TUTUROR CELOR CE AU ACELAS SENTIMENT.C u speranta n suflet ca poate vom reusi …va doresc sanatate tuturor

 17. Va rugam in genunchi,nu renutati tocmai in turul2 cind avem nevoie de voi,aici in tara foarte multi,mai ales cei din mediul rural,sunt usor de manipulat,si nu putem scapa de ciuma rosie comunista,decit daca voi cei cu gindire si comportament european,puneti umarul impreuna cu cei din tara sa/i ajutam pe iliescieni,sa ajunga la puscarie acolo,unde le este locul de drept si de facto.V a multumim,ca sunteti romani adevarati si nu va/ti lepadat de cei de acasa,lasindu/i in voia masochismului psd/ist.

  • Vom merge cu siguranta si in 16nov, dar daca nu se schimba nimic pt a da sansa fiecaruia dintre noi sa voteze, vor ramane din nou sute, mii de persoane care nu vor apuca sa voteze.
   Problema nu este ca ne-am prezentat prea tarziu, ci ca nu au fost pregatiti sa ne faca fata. Stim cu totii de ce.
   In München cei care au ajuns la 14:00 la coada nu au mai ajuns la vot. Este inadmisibil, din pacate pentru ei ne stim drepturile si stim ca se poate si altfel !
   Daca nu se suplimenteaza sectiile de votare, stampilele si personalul nu avem nici o sansa. Trebuie sa faceti tot posibilul in tara sa se shimbe organizarea pana in turul 2.
   Noi de aici nu putem decat sa rezistam din nou ore intregi la coada. Si fiti siguri ca o vom face ! Chiar si numai pentru a da un STATEMENT :)

  • felicitari pentru articole; comentari,rog dispora sa sune acasa si sa spuna;parintilor,fratilor,surorilor,prietenilor si cunostintelor ca in data de 16 noembrie sa mearga la vot si sa voteze sa nu ma-i fie bataia de joc a guvernantilor care ii sifdeaza fara nici o remuscare. si pe 16 la vot toata lumea.VICTORIE……

 18. Mandru ca sunt Roman? Da, DUMNEAVOASTRA m-ati facut sa fiu mandru, acum cand stiu ca mai sunt si alti Romani, si nu putini, care inca mai lupta pentru Romania si pentru Poporul Roman, chiar daca populatia Romaniei ne este impotriva. Eu nu am putut vota, nu am cum, sunt pe un santier intr-un colt pierdut al Africii, dar pozele cu ROMANII stand la coada, ore si ore ca sa voteze pentru Romania m-a facut sa mai sper ca, in pofida rezultatului acestor alegeri, Romania mai are o sansa! Stiu, sunt constient ca trebuie, cum spuneati, sa ne recucerim tara, ca lupta asta va fi infernala dar stiu ca altfel nu putem. VA MULTUMESC, DUMNEAVOASTRA SI CELOR CA DUMNEAVOASTRA, CA EXISTATI.

  Dumnezeu sa ne ajute!

   • Nu e timp sa ne facem reprosuri ,nu e timp de vorbe fratilor ,e nevoie de fapte ,de taria de a ne confrunta incaodata cu oamenii lui Ponta si cu el ,candidatul dezastruos la presedentia Romaniei..Cu un cuvant la 16 noiembrie speram ca multi romani se vor mobiliza pentru a vota
    pentru o Romanie mai buna ,fara politicieni compromisi in fruntea ei ,fara baroni locali,fara pustiitori de paduri etc…

 19. NU AM CITIT CEVA MAI IMPRESIONANT DESPRE SI CU ROMANI !
  FII BINECUVANTATA,DOAMNA.
  Sunt de-a dreptul coplesit de emotie si trebuie sa inchei.Multumesc din suflet pentru aceasta emotie pe care mi-ai starnit-o.

 20. Va multumim, Doamna.inca mai putem fi solidari,inca mai pastram speranta de a ne aduna fortele,toti cei care credem inca in valorile adevarate! Va multumim,Doamna,ca simtiti romaneste,ca nu va e indiferent ce se intimpla azi cu Romania,va multumim ca ati acceptat sa fiti umiliti de reprezentantii statului tarii-Mama,ca ati rabdat si ati oferit o lectie de demnitate si civism! V-am citit cu teribila emotie, va doresc (si ne dorim) sa va pastrati angajamentul pentru un viitor mai bun in Romania,Va asteptam la votul din 16 noiembrie! Inca o data,Admiratia noastra!

 21. Salut. Sunt in Montreal, Canada. Confirm cele scrise, cu unica mentiune ca noi aici suntem mai norocosi pentru ca nu ne confruntam cu acele etichete puse de cetatenii tarii de adoptie. Dar articolul este exact: frustrare dar perseverenta!

  • Nu sint multumiti, au votat babele, saracele, pentru o pensie putin mai mare. N-au cum sa vada dincolo de putinul lor atata cit mai au. Minate de popa si de primarul PSD-ist.

 22. bun, articol ok, comentarii emotionale, etc. daca insa vrem sa se schimbe ceva in scurt timp, trebuie sa speculam emotia asta generata de o nesperata solidaritate regasita, s-o amplificam in avalansa si s-o transformam intr-un tavalug… in era internetului e imposibil sa nu poti amorsa un asemenea proces daca ideea e impartasita. depinde insa de marii distribuitori media online in a-i asigura propagarea cea mai rapida. pare anormal, dar alta varianta de a sili o schimbare cat de cat in asa scurt timp nu vad, desigur ca se vor face ca ploua.

  petitiile online in acest moment sunt useless.. presiunea trebuie sa apara imediat din media prin declaratiile partidelor care’l vor sustine pe iohannis, analisti, personalitati, etc. altfel nu vor schimba nimic. si ar fi ideal daca iohannis ar conduce ostilitatile.

  • Si eu am stat la München la coada sapte ore, am reusit sa votez la 20.30h, dar a meritat,revelatia serii pentru mine: nu suntem un popor… mic nici ca numar nici calitativ. Am plecat in 1990, mea culpa, zicandu-mi, ma conserv in strainatate etc. In limbaj militar am preferat sa fiu „a fleet in being”, dar pana cand ?
   Geniala parola am cucerit Europa sa recucerim si Romania.
   P.S. : Nici pionier fiind n-am crezut ca am fost eliberati de Armata Rosie :-)
   Tot respectul pentru articolul Dumneavoastra stimata compatrioata.

 23. Pentru alegatorii din Germania, o alta optiune de vot este cea la Praga. Drumul nu este lung de la Munchen la Praga si daca la Praga vor ramane fara formulare promit ca va printez o mie si le aduc personal la ambasada din Praga.

  Adresa ambasadei din Praga este: Adresa: Strada Nerudova 5, Mala Strana, 118 00, Praga 1.

 24. Numai razboiul va elimina coruptia in Romania.
  NU VOTATI IN TURUL DOI. Astfel Victor Ponta va iesi presedinte. Ca urmare, in Romania situatia se va inrautati economic si geo-strategic. In continuare, Romania va cauta o apropiere de puterile asiatice, adica China si Rusia. Urmand modelul Ungariei, Romania va iesi din NATO si UE, incurajata si de esecul politicii pro-europene din Ucraina, care va falimenta. Influenta Rusiei si Chinei in Europa va creste considerabil, determinand Statele Unite sa-si reconsidere atitudinea fata de ele si sa urmareasca schimbari de regim in Europa de Est. Numai ca lovindu-se de puterea consolidata a Rusiei, va izbucni razboiul. ATUNCI se va elimina coruptia. Deci solutia nu e sa votati Iohannis, ci sa stati acasa.
  Daca totusi iese Iohannis, Rusia va pierde din avant, Ucraina va evita falimentul si nu va incepe razboiul, dar nici coruptia nu se va diminua.

 25. cei care aveti posibilitatea, veniti in Praga la vot! am petrecut 2-5 minute ca sa votez. mai bine veniti aici sa votati decat sa stati la coada ori intregi in Munchen + berea noastra e mai buna, putem sa sarbatorim impreuna :D

 26. Intr-adevar, mi-au dat lacrimile citind articolul.. iar in seara votului, m-am simtit din nou ca in Piata Universitatii.

  Orice ar fi, depinde de NOI, de acasa sau din diaspora, daca noi nu abandonam lupta, ii putem invinge.

  Fratilor, ei sunt disperati, este ALL OR NOTHING, pentru Ponta este ultima si singura speranta, altfel e mort, fara viitor, fiind el oricum un zombie periculos…

  … deci vor face totul… vor fura, vor falsifica, vor impiedica votul unde le va conveni…singura noastra sansa este sa iesim la vot in numar cat mai mare, si sa votam Iohannis, egal daca ne place sau nu…

  Nu mai e timp de alte strategii, acum, in ceasul al doisprezecelea, e si(n)gura solutie si sansa: cat mai multi la vot, sa ii coplesim, sa ii depasim, sa ii ingropam sub voturile noastre.

  Si din tara, si din diaspora, trebuie sa iasa MAI MULTI la vot… toti trebuie sa vorbim cu prieteni, colegi, cunostinte, sa ne asiguram ca tot ce a depins de noi, am facut…

  Doar n-o sa lasam papusa asta de paie sa ne sfideze si sa ne ranjeasca in fata 5 ani de la televizor… ca, e clar ca asta va face…

  Hai, la lupta! Curaj, ii putem bate!!

 27. alaturi de berea „made in Praga” merge sa ascultam si o muzica buna: de-as mai duce-o pan’ la vara, lelita Iohannis.

 28. Eu am votat in Bucuresti, la o sectie aflata la cateva sute de metri de domiciliu, nu am stat la nici o coada si nu a trebuit sa completez nicio blestemata de declaratie pe propria raspundere. Toata experienta mea legata de vot a durat cam 5 minute, fara stres si m-a facut sa ma simt chiar putin mandru.ca ma numar printre cei interesati de treburile cetatii.

  La intoarcere am deschis televizorul si am vazut cu consternare ce presupune votul in tarile cu importante comunitati romanesti : cozi intinse pe kilometri, asteptari innebunitoare si frustrante, umilinta, etc. Toata bruma de mandrie de la paragraful anterior s-a topit instantaneu si a fost inlocuita de o suita de injuraturi la adresa idiotilor responsabili de un asemenea circ neorganizatoric, dar si de RESPECT la adresa oamenilor care au facut sacrificiul de a sta la coada cateva ore pentru un gest de 5 minute.

  Nu sunt convins ca as fi fost capabil de o asemenea tarie de caracter in conditii similare si pentru asta vreau sa va MULTUMESC tuturor acelor care ati ingrosat randurile cozilor din marilor capitale europene. Nu stiu daca mandria de a fi roman este corecta sau nu, dar voi trebuie sa fiti MANDRI CA SUNTETI OAMENI ADEVARATI !

  P.S. Nu stiu daca e relevant sau nu, dar nu am votat si nu voi vota cu VV (fara ura si fara patima).

 29. doamna,,bine scris , bine punctat sinteti o minte analitica pierduta de tara noastra, eu sint in USA de 20 de ani si tare as veni acasa definitiv daca as vedea oameni seriosi in conducerea Romaniei, si as aduce cu mine si 2 copii scoliti si citeva sute de mii de $ si un pic de experienta de viata. ” ferice de poporul care stie sa-si aleaga conducatori buni.”

 30. Parintii si neamurile voastre din tara sunt cei care isi pun pe perete sau in profil pozele copiilor vostri, nepoteii pe care ii vad din ani in pasti, mandri ca sunteti plecati. Si tot ei nu lipsesc de la nici un scrutin si voteaza consecvent calaii care v-au alungat – asa pentru minciuna zilnica si pentru pomana rara si precisa. Daca vreti de afara sa schimbati ceva, nu ajunge votul si nici macar banul muncit in strainatate si expediat regulat. Trebuie sa dati mai departe experienta de democratie si normalitate pe care ati cunoscut-o in tarile unde traiti, sa afle si sa invete si familia ramasa cu nevoi in tara ce inseamna RESPECTUL, mai ales DREPTUL DE A PRETINDE RESPECT!

 31. …am asteptat 7 ore ca sa imi exercit dreptul de a vota. Am votat! M-am simtit cel mai bine pentru ca am votat. Am uitat ca marti am de prezentat o lucrare foarte importanta, am uitat ca maine merg la lucru. Am vrut sa acord votul meu important unei persoane in care am crezut..din pacate nu Multi au crezut in ea.

  O sa votez in Hamburg si o sa fiu alaturi de alti Romani dar in Hamburg si nu in München..cum a fost prima oara.

 32. Cine poate si doreste sa raspunda la niste intrebari ?
  1. La acelasi nr. de sectii de votare in strainatate , in 2004 si in 2009 nu au fost cozi ? Si daca Da, de ce ? In tari precum Spania, Italia, nu sunt mai multi romani decat in anii mentionati mai sus (poate mai putini !!) . Si atunci ?

  2. Oare, formularele (declaratiile pe propria raspundere) care s-au introdus anul acesta tocmai pt. a preveni fraudele sunt cauza ? Se stie in diaspora ca aceste declaratii au provocat cozi si timpi mari de asteptare si in tara ? Romanii din diaspora ar trebui sa nu se simta nici marginalizati si nici dispretuiti si nici sa se lase manipulati !!

  3. Stiu romanii din diaspora care vorbesc de coruptia din Romania, pe care nu o contesta nimeni, dar oare este Romania singura tara corupta din Europa ? ( chiar azi auzeam de Luxemburg ) , ca de zece ani la carma tarii se afla dl. Basescu , care este de dreapta sau asa se zice ca si dl. Iohanis , care pana acum cateva luni nu avea nici o doctrina (nici de stanga nici de dreapta),ci era presedintele Forumului German ?

  4. Si mai este un lucru ff. important : oamenii care l-au votat in proportie de 40% pe Ponta in primul tur sunt oameni ca si voi : batrani , tineri, intelectuali, muncitori, prosti, destepti, etc.
  Este o mare jignire la adresa unei jumatati a unui popor, sa spui ca cei care au vederi de stanga sunt prosti, neinformati s.am.d. Nu numai in Romania sunt oameni care au vederi de stanga (vedeti in Europa cati sunt ) !!!!!!!

 33. „Pentru că noi trebuie să ne obişnuim să ne alintăm copiii în limba altui stat, care le e părinte mai bun decât cel lăsat în urmă, acasă.”

  Păi ia cereţi-vă şi drept de vot în acel alt stat, că poate o să se dovedească şi preşedintele lui un preşedinte mai bun pentru voi, premierul lui un premier mai bun pentru voi ş.a.m.d. De ce ţineţi neapărat să votaţi voi cum să meargă viaţa din România dacă nu trăiţi aici? A, aveţi rude rămase? Las’ că au şi ele drept de vot şi pot să-şi ia propriile decizii.

 34. Articolul a punctat foarte bine problema de fond a acestei tari. Daca organizarea alegerilor in strainatate a fost rodul unui act deliberat sau doar rezultatul incompetentei care ne inconjoara la tot pasul este irelevant. Statul are aceleasi obligatii fata de toti cetatenii sai, indiferent unde s-ar afla ei.
  Ceea ce nu inteleg este partizanatul politic, pasiunile fara motivatie. Cand va intelege toata suflarea ca acesti infractori, care isi aroga orientari de stanga, de dreapta, de centru si alte puncte cardinale, se trag toti din aceeasi radacina bolnava a FSN-ului. Chiar atat de scurta este memoria ? Nu au trecut decat 25 de ani de la Revolutie si deja avem impresia ca unii sunt curati, iar altii sunt murdari ?
  Faceti un periplu in timp si veti vedea filiera prin care toate aceste specimene au parvenit si au acaparat statul. Priviti cu atentie si veti vedea ca acum, pe masura ce imbatranesc, incep sa scoata in fata pionii tineri pe care tot ei i-au crescut in spiritul nesimtirii si al intereselor de grup. Nu va mai imbatati cu apa rece, nimeni nu va schimba nimic in Romania.
  Ma uit la Ponta si in spatele lui se vad insirate vlastarele comunismului, numite Nastase, Hrebengiuc, Sarbu, Iliescu. Si poate i-am omis pe unii.
  Ma uit la Iohannis si vad cum se incoloneaza aceeasi vechi si tristi Blaga, Udrea et co. Asta e clasa politica ce isi revendica Romania de 25 de ani.
  Am ajuns in punctul in care ii inteleg pe cei plecati.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Andreea Sepi
Locuieste la Munchen, consultant in marketing si comunicare, traducator profesionist

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro