miercuri, mai 18, 2022

Electrica SA și banii în vânt sau soare

Am rămas surprins când am văzut că grupul Electrica SA, firmă deținută de Ministerul Energiei în proporție de 48,78%, se împrumută cu aproape un miliard de lei pentru a avea capital de lucru. Asta după ce „a achiziționat” niște proiecte de parcuri eoliene sau fotovoltaice. „Proiecte” înseamnă că a cumpărat niște hârtii de la unii, proiect tehnic, avize prealabile și cine știe mai ce … Aici găsim informația potrivit căreia anul acesta a cumpărat un proiect de parc eolian cu 8.500.000 euro (42.500.000 lei) undeva în Dobrogea și 4.730.000 euro (23.650.000 lei) si două proiecte de parcuri solare undeva în Satu Mare.

Date din site-ul Ministerului de Finate Crucea Power Park SRL Constanta (parc eolian Crucea – 8.470.000 euro)

Date din site-ul Ministerului de Finate Sunwind Energy SRL Constanta (parc fotovoltaic Satu Mare 2 – 1.485.000 euro)

Date din site-ul Ministerului de Finate Sunwind Energy SRL Constanta (parc fotovoltaic Satu Mare 3 – 3.245.000 euro)

Pentru a intelege pe se s-au dus banii 13.230.000 euro ne uitam la capitalul social (3.000 lei pentru toate cele trei firme cumpărate) la active circulante (2.380.969 lei – 478.193 euro pentru toate cele trei firme) si la datorii (2.666.230 lei – 533.426 euro pentru toate cele trei firme).

Dacă vântul bate ceva mai tare în Dobrogea, sigur în Satu Mare soarele nu strălucește chiar așa de mult. 66.150.000 lei pentru niște hârtii plătiți la niște privați. Întrebarea este cine construiește respectivele parcuri și cine le pune în funcțiune? Nu se spune nimic deoarece chiar și eu am înțeles când am citit prima dată știrea că ar fi cumpărat parcurile. „NU!”, mi-a precizat cineva din companie, „e posibil ca investiția în morile de vânt sau panourile solare să fie făcuta tot de Electrica, e posibil ca noi am creditat niște privați verzi” a mai precizat sursa mea.  Nu sunt singurii bani spânzurati de Electrica: anul trecut a mai cumpărat încă două rânduri de hârtii cu 5.400.000 euro (27.000.000 lei). Cică este „orientare stategică” având de mâncat numai anul acesta pe investiții 712,4 milioane de lei. Bineînțeles că nu toți banii se duc pe „hârtii”, dar cam 10% sunt duși pe așa numitele „proiecte”. O interpretare ar fi că Electrica creditează companii private din banii pe care îi are și se împrumută pentru capitalul de lucru. Oare câte companii aflate în subordinea Ministerului Energie au această practică?

Revenind: Electrica SA are ca misiune distribuția de energie electrică, fiind în acelasi timp și furnizor pe piața liberă pentru energie electrică și gaze naturale dar și furnizor de ultimă instanță pentru energie electrică. Pe piața de distribuție de gaze cota este nesemnificativă, dar pe piața de distribuție are o acoperire monopolistă semnificativă, mai precis 3,8 milioane de familii sau companii primesc energie electrică prin intermediul rețelelor pe care le deține. Și să nu uităm ca această rețea este parte din infrastructura critică de energie electrică.

De asemenea nu trebuie să uităm că acum un an, pe 8 ianuarie 2021, micul black-out s-a produs pe teritoriul a două subsidiare, SDE Transilvania Nord și SDE Transilvania Sud. Au mai apărut în presă și multe plângeri ale consumatorilor captivi, din care deducem că de fapt minunata companie aproape de stat Electrica nu își îndeplinește misiunea, dar se ocupă cu „orientarea strategică” spre producția de energie regenerabilă.

Este clar că în calitate de distribuitor câștiga destul de bine, cam 25% din factura celor  3,2 milioane de consumatori captivi îi apartine, dar mai câștigă și în calitate de furnizor, unde are ce smântânii din marele borcan cu energie al României.

Ce face un furnizor, adică un broker de energie? Cumpără energie ieftină și vinde energie scumpă. Asta au făcut aproape toți marii furnizori anunțând profituri imense în acest an al marilor scumpiri ale energiei.

Mai sunt și alți furnizori care au vândut energie în lipsă consumatorilor, adică nu aveau energia achiziționată și s-au trezit că între timp prețul s-a triplat și nu mai au de unde să o cumpere ieftin. Acesta este riscul pe care foarte mulți furnizori – brokeri de energie și l-au asumat, sperând în câștiguri fabuloase.

Nu contează care este ordinea operațiunilor de vânzare și cumpărare, contează dacă a câștigat sau dacă a pierdut! Contează rezultatul la sfârșit de an, cand acționarul (de pe bursă sau nu) se uită dacă marchează profit sau pierdere. La 3,8 milioane de consumatori captivi, nu ai cum să ai pierderi

Dar să revenim la cum se cheltuie banii! Mai aflam că s-au cumpărat și alte parcuri fotovoltaice existente ce fac parte dintr-o rețea complicată de companii chinezești cu bani împrumutați de la o bancă … tot din China.

În cazul Electrica, acționarul (aproape) majoritar, adică statul, cel care numește de fapt consiliul de administrație și directoratul este direct răspunzător în fața acționarilor dar și în fața legii, mai ales atunci când sistemul energetic va crăpa.

Situația financiară Electrica conform BVB.

Distribuie acest articol

21 COMENTARII

 1. Excelent, acum am înțeles de ce am fost nevoit să renunț la contractul de furnizare cu Electrica. Cineva trebuie să plătească, așa că tarifele practicate începând de la 1 Ianuarie 2022 au sens. Ce nu avea sens era să rămân abonatul lor.

  Clienții casnici, cel puțin, nu sunt captivi; din păcate o foarte mare parte din ei nu știu asta.

  • Da asta așa este. Dar îmi puteți spune unde v-ați mutat. Eu una nu mai știu. Sunt din Ploiesti și la ce oferte sunt ptr 2022 la gaze și electricitate mă ia groaza la o să ne aștepte din aprilie. Nu înțeleg cum de iau lăsat când statul acordă facilități de compensare clintului casnic sa crească preturile, sau da sa mai mance și gura lor niste cașcaval,…..

 2. Se pare ca incepem sa aflam de ce se tot scumpeste energia si de ce UE ne obliga sa alegem aceste variante cu dedicatie, in folosul furnizorului si distribuitorului, nu al consumatorului. Clientul care era stapanul negustorului a devenit sclavul multinationalelor?

 3. Electrica este singurul grup care are doar distributie si furnizare,nu si producere,ceea ce constituie evident un handicap fata de CEZ,Enel,EoN….Asta se doreste ? Daca da,atunci aveti dreptate…jenant articol

  • Stimate domn, eu nu zic sa nu faca productie, eu zic doar sa nu se fure. daca dumneavastra sunteti jenat de aceasta constatare, nu imi permit sa va contrazic!

 4. In zona unde locuiesc (coltul de nord est al judetului Prahova) sunt frecvente opriri de curent datorate retelei. Nu sunt facute investitii de zeci de ani, si vizual se vede ce jafuri sunt instalatiile. Daca ii chemi la deranjamente inlocuiesc sigurantele fuzibile cu sirme si fac trei drumuri de la Valeni ca sa schimbe o siguranta. Pentru un racord trifazic au cerut 43000 lei pentru un cablu deja existent de 6 luni, apoi au redus la 4300 si l-am facut la 3700. Totul este in mina vestitei Corina Popescu.
  Parca separasem productia de distributie si de furnizare, Electrica este si distributor si furnizor, Hidroelectrica este si producator si furnizor.

 5. Un articol interesant. Daca dl. Pacuraru ar face o investigatie cum merge situatia in alte tari ar putea fi foarte surprins.
  In primul rind organizarea este proasta. In alte tari exista un organ central care coordoneaza toata activitate compartimentelor inclusiv elaborarea si asimilarea standardelor de alimentare cu energie electrica. Producatorii sunt un compartiment separat si pot fi particulari sau de stat iar contractele sunt supervizate de acest organ central. Distributia, statiile de distributie, liniile de distributie si intretinerea lor sunt un alt compartiment de sine statator care are numai atributii in acest sector adica transportul energiei electrice de la producator la consumator. Si aici intervine surpriza. Romania are nevoie de energie electrica. Alte state au incurajat producatorii particulari si au cumparat in prima faza kilowatul cu triplul pretului pe care il practica la vinzare. Sa zicem vinde Electrica SA cu 50 de bani 1 kw atunci il va cumpara cu 1,5 ron. Sa nu credeti ca iese in pierdere. Chiar si la situatia ca pretul de cumparare sa fie egal cu cel de vinzare se incurajeaza producatorul particular care isi poate amortiza investitia in timp rezonzbil. Dar Electrica SA este o superputere in Romania si cumpara 1 kw cu 0.2 ron. Nici in Africa nu gasesti asemenea banditi. Nimeni nu va produce energie electrica la pretul asta. Romania prin structura geografica are nevoie de producatori particulari pentru a echilibra pierderile in liniile de distributie si pentru a le intari. Astep ca poporul acesta destept sa se trezeasca si sa arunce la gunoi sleahta tradatorilor de tara.

  • Cred că veți aștepta mult și bine!….că de fapt ar trebui să vină cu picioarele pe pământ cei răspunzători de lăsarea producerii acestor nereguli, adică statul ăla eșuat de-l pronunța moțul lui!
   Vai de capul și mama noastră!
   Eu nu mai am speranțe de…trezire din somnul cel de veci!
   Altfel, aveți dreptate în ce evidențiați.

 6. Director General Electrica Furnizare SA:

  – DARIUS DUMITRU MEȘCA

  – consiler judetean din partea PSD la CJ Prahova in perioada 2012-2020, declarat incompatibil de ANI; in perioada pre-2012, consilier al infractorului Mircea Cosma, fost presedinte PSD al CJ Prahova; mentionat de DNA in cateva dosare ale lui Sebastian Ghita si un apropiat al lui Sebastian Ghita.

  CEO(Director general) ELECTRICA SA(numita in feb 2019):

  – Corina Georgeta Popescu

  -Corina Georgeta Popescu face deja subiectul unei plângeri adresate Comisiei Europene, cum că în România nu se respectă legislația referitoare la unbundling (separararea clară a activităților de distribuție și furnizare – n.red.) și că acest lucru se întâmplă sub oblăduirea ANRE, după ce a participat la o întâlnire organizată la începutul anului de ANRE cu furnizorii. Ea era însă la acea dată și președinte al Consiliului de Administrație la Distribuție Energie Electrică România (DEER), noua firmă care a reunit cele trei distribuții de electricitate ale grupului Electrica

  – provenita din OMV Petrom, pepinieara de „specialisti” impusi austriecilor de privatizatorul Petrom: PSD & Adrian Nastase

  GRUPUL INFRACTIONAL ORGANIZAT PSD este omniprezent si in aceasta zona!

  • I-ati uitat pe Iulian Bosoanca președintele al Consiliului de Administrație, sef de cabinet al lui Virgil Popescu, ministru liberal al energiei, Ion Cosmin Petrescu, mare specialist in digitizare al guvernului liberal, non exec director, Gicu Iorga, fost sef de vama, apropiat de PSD, dar renumit de PNL in CA, etc, etc, etc.
   Marii specialiști ai companiilor de stat sunt când de la PSD când de la PNL, depinde de a apuca sa fac numiri într-un numit moment, uneori de la ambele partide pentru ca oamenii migrează.
   Grupul infracțional organizat PSD – PNL controlează tara de peste 25 ani.

   • Mii de scuze pentru omiterea banditilor de provenienta PNL! Profit de dialog si remarc cu tristete faptul ca majoritatea romanilor sunt suficient de imbecili ca sa nu inteleaga cat de esentiala este o justitie corecta, independenta si eficienta, care sa stopeze jaful absolut prestat de aceste otrepe FSN -> USL si astfel nivelul de trai in Romania sa aiba sansa de a deveni decent, cat de cat.

    Lipsa intelegerii de catre majoritatea romanilor a faptului ca sanatatea justitiei influenteaza nivelul de trai este o tragedie care mi-e teama ca ne va bantui multi ani de-acum incolo.

 7. Câteva sute de oamenii au murit la revoluția din 89, câteva mii au murit de COVID, câteva zeci au murit incendiați in spitale, șamd. Nimeni nu e vinovat. Chiar credeți ca cineva va fi tras la răspundere când se va lua lumina?

  • @ Livio Din fericire sunt metode de a lupta cu jigodiile. Alimentarea cu energie electrica
   are standarde bine definite. EN 50160 este standard european care are definiti foarte clar parametrii de calitate privind alimentarea cu energie electrica. Printre alti parametri este definita si intreruperea alimentarii curentului electric mai mult de 3 minute/an care poate fi suportata de consumator. Este suficient sa se porneasca proceduri in justitie in Romania si la Haga si vor disparea analfabetii din conducerea sectorului electric. Calitatea vietii este responsabilitatea conducerii politice iar alimentarea cu energie electrica este extrem de bine definita. Nu numai ca nu se poate intrerupe nejustificat alimentarea curentului electric, dar penalitatile compensatorii sunt atit de mari ca descurajeaza proasta administrare. Cetateanul roman are drepturi pe care din pacate nu le cunoaste iar interesul politic este de a tine populatia in nestiinta.

   • Nu numai interesul politic , ci si cel ” civic”. Dincolo de ” Avocatul Poporului” care de trei decenii nu pare al cetatenilor onesti ci al altora, sutele de mii de ONG-uri aparute dupa 1900 ca ciupercile dupa ploaie au alte prioritati pentru ca reprezinta (doar) ” interesele membrilor lor ” cum spunea pe aici o ONG-ista, deci nu ale tuturor cetatenilor.
    Deci in probleme vitale de (in)justitie, proprietate, finante, sanatate, etc. , fiecare contribuabil este pe cont propriu , dar pe cont propriu nu-si permite oricine sa ajunga la Haga.

 8. Briciul in mana maimuței

  Economia de piață planificată sau capitalismul de partid si de stat

  “ Ceea ce a observat si simtit “pe propria piele”, toata lumea in Romania a fost aceasta crestere rapida, pe termen foarte scurt, a preturilor la energie.
  Constatarea este o problema, totusi mica, dar marea problema este ca nimeni in Romania, nici macar ANRE, cel putin pina acum, nu a oferit public explicatii obiective, bazate pe analize tehnico-economice specifice industriei si date reale ale asa-zisei “piete” a energiei din tara noastra si mai ales, sa ofere niste perspective pe termen scurt si mediu.
  In mod obiectiv, nici macar o Comisie Parlamentara, nu are cum sa identifice corect cauzele si sa aiba macar idee despre ceea ce ar trebui facut, pentru ca, pur si simplu, nu are expertiza necesara, decit ïntrebind pe altii. Nicaieri in lume, Parlamentele nu se ocupa de “managementul si controlul pietei de energie” si nici n-ar trebui sa o faca.”

  Catalin Dragostin – De ce cresc in Romania, atat de mult, preturile la energie electrica ? Ce ar trebui facut ?
  https://www.contributors.ro/de-ce-cresc-in-romania-atat-de-mult-preturile-la-energie-electrica-ce-ar-trebui-facut/

  “ ANRE (Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei -n.n. ) este un „organism de reglementare și supraveghere (care) doar ține de șase pentru ca șmecherii din domeniul respectiv să poată smântâni tot borcanul, până la sfârșit …”. Și ANRM-ul (Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale -n.n.) este la fel. Ca la mai toate agențiile patriei, dar și la ministerul care se ocupă de energie … (Am pus ghilimele deoarece fraza a fost scrisă de un cunoscut, ieșit din viața publică, care vrea să rămână în anonimat.)
  Săptămâna trecută am scris că prețul gazului românesc, implicit și al energiei electrice, este legat ombilical de „prețul de referință” ce este stabilit mișelește, încă din vremea lui Dragnea, printr-un ordin al președintelui ANRM, care stabilește că ne raportăm la prețul gazului de pe bursa vieneză(!), adică la prețul gazului provenit de la Gazprom(!!). Cum nu avem instituții abilitate de a investiga trădarea, cum nu avem conducători care să priceapă industria energetica, suntem condamnați să plătim.”

  Cosmin Gabriel Pacuraru – Cine smantaneste borcanul cu energie
  https://www.contributors.ro/cine-smantaneste-borcanul-cu-energie/

  Acest proces foarte interesant al cresterii periodice si constante a preturilor in mod centralizat ( planificat ) a fost vizibil in ultimele trei decenii nu numai pentru energie , benzina, gaze, etc . ( eventual si cu completarea ” cel mai mare din Europa „) , ci pentru toate produsele de baza.
  Aceasta bucurie nationala a venit la pachet cu alte doua binecuvantari pentru contribuabili.
  Salariile lor sunt printre cele mai mici din Europa (https://www.europafm.ro/romania-in-direct-scumpiri-fara-precedent-salariile-romanilor-printre-cele-mai-mici-din-europa-cum-va-descurcati-cu-banii-video/) in timp ce capitalismul de stat de la noi uimeste si surclaseaza Europa si Occidentul prin salariile de la stat mult mai mari decat la privat ( https://stirileprotv.ro/stiri/financiar/angajatii-de-la-stat-mult-mai-bine-platiti-decat-cei-din-companiile-private-care-sunt-diferentele.html ).
  Altfel spus , borcanul cu miere al statului este foarte tentant , dar nu pentru contribuabilii de rand care au obligatia sa-l umple , ci pentru cei care au posibiltatea sa-i ridice capacul.
  In sfarsit, faptul ca politicienii romani au facut carare la DNA dupa ce in prealabil au semnat condica de prezenta in paradisurile fiscale de pe mapamond este in deplina concordanta cu faptul ca aproape jumatate din cetatenii acestei tari au plecat deja unde au vazut cu ochii si in cele patru zari.

  Cum s-a ajuns la aceasta performanta SF ? Jucand alba-neagra cu domeniile , competentele si valorile iar in final prin rasturnarea ierarhiei sociale .
  Secretul lui Polichinelle in acest caz a fost prevalarea deciziei politice asupra deciziei profesionale . Prin aceasta prestidigitatie foarte abila, orice politician ( inclusiv condamnat penal ) a primit in mod democratic un cec in alb si bastonul de maresal indiferent de statutul lui trecut, prezent sau viitor in asa fel incat oricine putea deveni orice.
  Cea mai recenta confirmare vine exact de la varful piramidei :

  ” Secretarul general al guvernului este un personaj – cheie în structura executivului. El controlează tot fluxul de documente legate de pregătirea ședințelor de guvern, de avizarea proiectelor legislative. În plus, Secretariatul General al Guvernului controlează mai multe instituții și companii de stat, dintre care unele cu bugete uriașe (Transgaz și Transelectrica).
  Mai mult: și Oficiul Registrului Național al Informațiilor Secrete de Stat (ORNISS) funcționează sub coordonarea SGG.
  Printre instituțiile subordonate se numără Corpul de Control al Prim-Ministrului, Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică – CERT-RO, Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, Departamentul pentru relația cu Republica Moldova.

  Florin Marinescu – Cum a ajuns un fost condamnat definitiv pentru corupție secretar general al Guvernului Ciucă. Marian Neacșu, specialist în furaje și fost vicepreședinte la arbitrul pieței energiei, și-a angajat fiica la cabinetul parlamentar
  https://www.g4media.ro/cum-a-ajuns-un-fost-condamnat-definitiv-pentru-coruptie-secretar-general-al-guvernului-ciuca-marian-neacsu-specialist-in-furaje-si-fost-vicepresedinte-la-arbitrul-pietei-energiei-si-a-angajat-fiica.html

  Q. E. D.

 9. aici sunt detalii despre cum s-a facut un generator de 1MW electric de dimensiunile unui…butoi dintr-un motor turbofan (Rolls Royce?)
  https://newatlas.com/aircraft/roll-royces-hybrid-electric-propulsion-system-1-mw/
  pornind de la asta se pot face centrale in cogenerare electric-termic de cvartal – instalate in puncte termice, cu captare CO2 si capacitate 0,5-2 MW electric, probabil 2-4 MW termic, din „motoare” de avion turbofan care si-au depasit durata de utilizare in aer si alimentate cu mix bioetanol/biodiesel/gaz metan

  • multumesc. am informatiile necesare despre termoficarea din Bucuresti si sunt un sustinator al SACET-ului, despre care am scris multe articole. de asemenea sunt un sustinator al cogenerarii in ciclu combinat … despre care am scris mult. in curand voi scoate o carte in care se gasesc aceste probleme.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Cosmin Gabriel Pacuraru
Cosmin Gabriel Păcuraru este consultant în regim de freelancing. Are un doctorat în „Relații Internaționale și Studii Europene” la Universitatea Babeș – Bolyai din Cluj Napoca cu o teză depre securitatea energetică a României. (2013) Este autorul cărții „Romania – Energie si Geopolitică” (2018) și a numeroase articole științifice în domeniul securității și politicilor energetice în publicații de specialitate naționale și internaționale.

conferinte Humanitas

 

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este banner-contributors-614x1024.jpg

„Despre lumea în care trăim” este o serie anuală de conferințe și dialoguri culturale şi ştiinţifice organizată la Ateneul Român de Fundaţia Humanitas Aqua Forte, în parteneriat cu Editura Humanitas și Asociația ARCCA.  La fel ca în edițiile precedente, își propune să aducă în fața publicului teme actuale, abordate de personalități publice, specialiști și cercetători recunoscuți în domeniile lor și de comunitățile științifice din care fac parte. Vezi amănunte.

 

Carte recomandată

Anexarea, în 1812, a Moldovei cuprinse între Prut și Nistru a fost, argumentează cunoscutul istoric Armand Goșu, specializat în spațiul ex-sovietic, mai curând rezultatul contextului internațional decât al negocierilor dintre delegațiile otomană și rusă la conferințele de pace de la Giurgiu și de la București. Sprijinindu-și concluziile pe documente inedite, cele mai importante dintre acestea provenind din arhivele rusești, autorul ne dezvăluie culisele diplomatice ale unor evenimente cu consecințe majore din istoria diplomației europene, de la formarea celei de-a treia coaliții antinapoleoniene și negocierea alianței ruso-otomane din 1805 până la pacea de la București, cu anexarea Basarabiei și invazia lui Napoleon în Rusia. Agenți secreți francezi călătorind de la Paris la Stambul, Damasc și Teheran; ofițeri ruși purtând mesaje confidențiale la Londra sau la Înalta Poartă; dregători otomani corupți deveniți agenți de influență ai unor puteri străine; familiile fanariote aflate în competiție spre a intra în grațiile Rusiei și a ocupa tronurile de la București și Iași – o relatare captivantă despre vremurile agitate de la începutul secolului al XIX-lea, ce au modelat traiectoria unor state pentru totdeauna și au schimbat configurația frontierelor europene. Vezi pret

 

 

 

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro