miercuri, ianuarie 20, 2021

Este momentul pentru parteneriate comerciale globale

Guvernul britanic a anuntat un nou program politic de relansare a parteneriatelor comericale globale in contextul crizei economice.  Strategia, in fapt o pledoarie liberalizarea comertului international,  este detaliata mai jos intr-un text semnat de doi dintre cei mai importanti  promotori ai ei: – Vince Cable, ministrul  pentru Business şi Inovaţie in guvernul britanic şi Andrew Mitchell, ministrul  pentru Dezvoltare Internaţională:

Trăim într-o lume în care suntem mai interconectaţi ca niciodată.

Marea Britanie este legată de România prin relaţii comerciale, de prietenie şi printr-o multitudine de interese comune.

Atâta timp cât pieţele sunt deschise şi ţările pot avea relaţii comerciale libere, aceste legături internaţionale oferă un potenţial enorm de creştere comercială şi a investiţiilor. Ţările cu cea mai rapidă creştere economică tind să fie şi cele care preferă cât mai puţine bariere comerciale. Astfel, pentru a ne realiza potenţialul, trebuie să ne luăm angajamentul de a ne deschide pieţele la nivel global. Nu trebuie să recurgem din nou la protecţionism.

În spiritul acestei idei, guvernul Marii Britanii a publicat pe 9 februarie Cartea Albă a Comerţului şi Investiţiilor: o strategie ambiţioasă pentru sporirea relaţiilor comerciale internaţionale şi de investiţii, consolidarea sistemului multilateral, construirea mediului de afaceri intern, şi pentru a permite ţărilor în curs de dezvoltare să înregistreze creştere economică pe cont propriu.

Cartea Albă demonstrează că schimburile comerciale şi investiţiile sunt absolut necesare pentru ca Marea Britanie să atingă o creştere puternică, sustenabilă şi echilibrată în viitor.

Aceasta strategie pune accentul pe deschiderea pieţelor şi atrage atenţia asupra pericolelor generate de protecţionism; propune eliminarea barierelor comerciale şi investiţionale, precum şi îmbunătăţirea accesului la piaţă pentru mediul de afaceri din Marea Britanie, atât în UE cât şi în afara graniţelor acesteia; pledează pentru finalizarea negocierilor comerciale din cadrul Rundei Doha în 2011 şi consolodarea Organizaţiei Mondiale a Comerţului. De asemenea, documentul guvernului britanic susţine încheierea acordurilor de comerţ liber prioritare ale UE; integrarea comercială şi regională în Africa; precum şi colaborarea cu ţările din G20 pentru atingerea acestor obiective.

Obiectivul nostru prioritar este finalizarea negocierilor comerciale din cadrul Rundei Doha. Odată semnat, acest acord de importanţă istorică va stimula economia mondială cu 110 miliarde de lire sterline. Aşadar, trebuie să acţionăm rapid pentru ca 2011 să reprezinte anul în care negocierile comerciale de la Doha vor fi finalizate. Acum este momentul oportun. Vom întocmi planuri şi foi de parcurs pentru a atinge acest obiectiv.

Un rezultat pozitiv ar aduce beneficii multilaterale. Din acest motiv, Marea Britanie îşi va intensifica eforturile pentru a permite ţărilor în curs de dezvoltare să urmeze căile proprii de creştere, prin intermediul comerţului şi al investiţiilor, prin construirea capacităţii necesare în acest sens, mai ales în Africa.

Vom lansa o iniţiativă de promovare a comerţului liber în Africa pentru a ajuta la eliminarea barierelor comerciale precum birocraţia şi tarifele prohibitive. Vom sprijini continentul african pentru facilitarea schimburilor comerciale şi vom încuraja antreprenorii să-şi dezvolte afacerile prin deschiderea către noi pieţe. Nu putem realiza aceste obiective singuri şi astfel facem apel la partenerii noştri internaţionali pentru a ni se alătura în acest efort.

De asemenea, dorim să deschidem accesul la piaţă pentru cele mai sărace ţări. Marea Britanie cheamă membrii G20 să acorde ţărilor cel mai puţin dezvoltate acces fără taxe vamale la pieţele lor. Astfel, exporturile acestora vor putea spori cu peste 40%. Este foarte important ca ţările în curs de dezvoltare să poată negocia acorduri comerciale, iar normele comerciale internaţionale trebuie să reflecte nevoile tuturor ţărilor şi nu doar ale câtorva state privilegiate.

În final, dorim să formăm reţele prin care să sporim parteneriatele şi să sprijinim mediul de afaceri în realizarea de schimburi comerciale la nivel global. Miniştrii din guvernul britanic s-au alăturat delegaţiilor de afaceri în efectuarea unor vizite în străinătate pentru atingerea acestui obiectiv. Am vizitat partenerii din principalele pieţe emergente, precum şi din Statele Unite şi din Europa. Reprezentanţii mediului de afaceri care ne-au însoţit consideră că aceste vizite vor genera multe oportunităţi pentru realizarea de schimburi comerciale şi colaborarea cu parteneri din alte ţări.

Investiţiile reprezintă cealaltă faţă a monedei. Marea Britanie este un centru internaţional pentru investitori şi, în prezent, al treilea cel mai mare investitor din lume. Regatul Unit găzduieşte cele mai multe sedii europene ale business-urilor internaţionale şi este un loc extrem de favorabil pentru afaceri. Intenţionăm să ne păstrăm acest statut reducând gradul de reglementare şi impozitele pe profit.

Avem o mare provocare. Şi anume continuarea construcţiei unei economii globale deschise şi a unui sistem comercial care să ne aducă tuturor beneficii. Acestea vor duce la creştere economică, crearea de noi locuri de muncă şi vor genera bogăţie în întreaga lume. Suntem încrezători că Marea Britanie, împreună cu partenerii săi internaţionali, inclusiv România, este capabilă să înfrunte această provocare.

Vince Cable, ministru  pentru Business şi Inovaţie in Guvernul Marii Britanii
Andrew Mitchell, ministru pentru Dezvoltare Internaţională in Guvernul Marii Britanii

Distribuie acest articol

Autor

Colectia Contributors.ro

Contributors.ro propune autorilor săi, acum, la sfârșit de an, trei întrebări despre anul 2020 si perspectivele României în viitorul apropiat. Cele trei întrebari sunt:

1. Care este evenimentul anului 2020 cel mai pe nedrept trecut cu vederea de media și de opinia publică? 

2. Care este cea mai interesantă idee a anului 2020?

3. Care e cea mai mare temere pe care o aveți pentru viitorul României si care e cea mai mare speranță? 

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Carti recomandate de Contributors.ro

 

 

 

Top articole

Navalnîi a fost judecat în secția de poliție. Doar pe vremea lui Stalin se mai putea întâmpla așa ceva. Interviu cu analistul Armand Goșu

Duminică seara, la revenirea în Rusia, Aleksei Navalnîi a fost arestat, la punctul de control al pașapoartelor, din...

De la numerologie la ”România Educată”

Religiozități arhaice în contemporaneitate   O doamnă inspector din Galați a dat o circulară școlilor cu privire la un ”training” (inevitabil, online) de numerologie care...

Cu stiletto pe pârtia de ski sau cum mint politicienii că… depolitizează educația

Politicienii, noi și vechi, vor să… depolitizeze educația cu grația unei doamne care, după șampania de anul nou, o ia pe pârtia de ski...

Ministerul Culturii e gol!

Răspunsul Ministerului Culturii la semnalul de alarmă tras de cineastul Alexander Nanau poate părea năucitor, dar în realitate nimic nu-i nou sub...

Transgenderii, „Dezastru al unor oameni fără Dzeu”?

Îi mai țineți minte pe CpFeii ăia cu mîna pe cruce și familia-n gură care puseseră de-un referendum acum vreo doi ani...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.