Cum contribuie eticheta de fascism la înțelegerea războiului din Rusia
Utilizarea termenului fascism în legătură cu acțiunile actualului stat rus are cel puțin trei dimensiuni. În primul rând, avem de-a face cu o analogie istorică utilizată pentru a ghida interpretarea publică a evenimentelor actuale prin prisma unor episoade bine cunoscute din trecutul recent. În al doilea rând, este un cifru ucrainean care exprimă experiența trăită de milioane de ucraineni astăzi. Acesta este comunicat de Kiev cu scopul, printre altele, de a genera simpatie internațională pentru victimele terorii ruse în masă din Ucraina. În al treilea rând, „fascism” este un termen generic academic care servește clasificării academice, permite comparații în timp și spațiu și evidențiază diferențele și asemănările dintre fascismul istoric, pe de o parte, și putinismul de astăzi, pe de altă parte.
Fascismul ca analogie istorică
Majoritatea caracterizărilor publice ale regimului lui Putin ca fascist îndeplinesc funcția unei analogii diacronice sau a unei clasificări metaforice. Ele sunt menite să facă înțelese mai bine evoluțiile actuale din Rusia și din teritoriile sale ocupate. Ecuația istorică și vizualizarea prin cuvinte a unui fenomen actual prin intermediul unor evenimente și imagini din trecut ajută la înțelegerea caracteristicilor și provocărilor cruciale din Rusia de astăzi. Prin atribuirea caracteristicii de „fascism” regimului Putin publicul larg poate înțelege mai bine ceea ce se întâmplă în Rusia și în teritoriile ucrainene ocupate de Rusia.
Comparația cu fascismul este justificată în măsura în care există numeroase paralele între retorica și acțiunile politice interne și externe ale Rusiei lui Putin, pe de o parte, și ale Italiei lui Mussolini, precum și ale Germaniei lui Hitler, pe de altă parte. Până la sfârșitul anului 2024, s-au acumulat o serie de asemănări politice, sociale, ideologice și instituționale. Acestea variază de la caracteristicile tot mai dictatoriale și, în unele privințe, totalitare ale regimului rus, la caracteristicile revanșarde și tot mai genocidare ale comportamentului extern al Kremlinului. Influentul istoric american Timothy D. Snyder a subliniat, de asemenea, că memoria istorică oficială a Rusiei și iconografia politică au devenit, într-o formă codificată, pro-fasciste.
În 2018, de exemplu, Snyder a atras atenția asupra unui intelectual de dreapta al emigrației ruse din perioada inter și postbelică care a devenit la modă sub Putin – admiratorul lui Mussolini și Hitler Ivan Ilyin (1883-1954). În reflecțiile sale asupra unei Rusii post-comuniste, dictatoriale și naționaliste, Ilyin a oferit, în cuvintele lui Snyder, „o justificare metafizică și morală pentru totalitarismul politic, pe care a exprimat-o în schițe practice pentru un stat fascist. Astăzi, ideile sale au fost reînviate și celebrate de Vladimir Putin”. În 2018, politologul rus Anton Barbashin a adăugat: „Ivan Ilyin este citat și menționat nu numai de președintele Rusiei, ci și de prim-ministrul [de atunci] [Dmitri] Medvedev, ministrul de externe Lavrov, mai mulți guvernatori ai Rusiei, patriarhul [Bisericii Ortodoxe Ruse] Kirill, diverși lideri ai Partidului Rusia Unită [aflat la putere] și mulți alții în plus.”
La sfârșitul lunii septembrie 2022, Putin și-a încheiat discursul cu ocazia anexării oficiale (ilegale) de către Rusia a oblastelor ucrainene Donețk, Luhansk, Zaporojie și Kherson cu următorul citat din Ilyin: „Dacă eu [Ilyin] consider Rusia patria mea, înseamnă că iubesc, reflectez și gândesc, cânt și vorbesc în limba rusă; cred în puterea spirituală a poporului rus. Spiritul său este spiritul meu; destinul lui este destinul meu; suferința lui este durerea mea; înflorirea sa este bucuria mea”.
Politica internă și externă a Rusiei de astăzi are o serie de asemănări cu cea a Italiei fasciste și a Germaniei naziste. Prin urmare, utilizarea termenului fascism pentru a explica analogic și a eticheta metaforic caracterul regimului lui Putin are o funcție iluminatoare pentru dezbaterile politice din mass-media, societatea civilă, educația civică și discursul public. Dacă avem în vedere aceste referințe demonstrative ale lui Putin și ale anturajului său la proto- sau pro-fascismul rusesc istoric, cum ar fi ideile lui Ilyin, pare util din punct de vedere euristic să vorbim despre fascismul rusesc actual.
Fascismul ca experiență trăită
Aplicarea termenului „fascism” la regimul lui Putin de către comentatorii externi urmărește să ofere publicului din afara Rusiei și Ucrainei o imagine asupra afacerilor interne și externe rusești actuale. În schimb, utilizarea în Ucraina a termenului „fascism” și a neologismului „ruscism” (rashizm) – o combinație de „Rusia” și „fascism” – este în primul rând un act expresiv. În Ucraina, etichetarea Rusiei drept fascistă, începând cu 2014, exprimă șocul colectiv, durerea profundă și disperarea continuă în fața cinismului morbid al Kremlinului față de ucrainenii obișnuiți – în special în ultimele 1000 de zile de război.
„Fascism” și «ruscism» sunt, de asemenea, folosite de guvernul și societatea ucraineană ca strigăte de luptă pentru a mobiliza sprijinul intern și extern pentru rezistența împotriva agresiunii ruse. Acești termeni sunt meniți să alerteze lumea exterioară cu privire la implicațiile grave ale războiului de exterminare al Rusiei pentru Ucraina. Adjectivele „fascist” și „ruscist” indică faptul că expansiunea militară a Rusiei nu vizează doar cucerirea teritoriului ucrainean. Aventura revanșardă a Rusiei, în special începând cu 2022, vizează distrugerea Ucrainei ca stat național independent și comunitate culturală separată de Rusia. Cuvintele și faptele guvernului rus sunt în mare parte congruente în această privință. Chiar înainte de 24 februarie 2022, declarațiile oficialilor guvernamentali, parlamentarilor și propagandiștilor ruși indicau faptul că intențiile Rusiei cu privire la Ucraina depășeau simpla redesenare a frontierelor de stat, restaurarea hegemoniei regionale și apărarea împotriva occidentalizării Europei de Est. Din 2014 cel târziu, Moscova a suprimat fără milă identitatea, cultura și sentimentele naționale ucrainene.
Ar fi exagerat să echivalăm ucrainofobia rusă cu antisemitismul biologic și eliminator al naziștilor. Războiul iredentist al Moscovei urmărește „doar” să distrugă națiunea ucraineană ca unitate politică conștientă de sine și societate civilă independentă; Kremlinul nu urmărește anihilarea fizică a tuturor ucrainenilor, așa cum au încercat naziștii cu evreii. Cu toate acestea, agenda rusă merge dincolo de „simpla” expulzare, hărțuire, deportare, reeducare și spălare a creierului rezidenților ucraineni. Aceasta include, de asemenea, exproprierea, terorizarea, întemnițarea, torturarea și uciderea acelor ucraineni (precum și a unor ruși) care se opun prin cuvinte și/sau fapte expansiunii militare, domniei politice de teroare și dominației culturale a Rusiei în Ucraina.
Prin urmare, nu este deloc surprinzător faptul că mulți ucraineni, precum și unii observatori ruși, descriu spontan comportamentul genocidar al Rusiei drept „fascist”. Milioane de ucraineni care au rămas în Ucraina în 2022 sau s-au întors acasă după ce au fugit în străinătate experimentează pe propria piele răul Moscovei sub forma atacurilor aeriene săptămânale în întreaga țară. Multe lovituri rusești cu rachete, bombe și drone în interiorul Ucrainei nu vizează obiecte militare sau fabrici de armament. Acestea sunt direcționate în mod deliberat către clădiri civile care nu au nicio legătură directă cu eforturile de apărare ale Ucrainei, inclusiv case de locuit, supermarketuri, spitale și instituții de învățământ.
Istoricii militari pot susține că atacurile deliberate asupra civililor și a infrastructurii non-militare nu sunt specifice doar războiului fascist. Cu toate acestea, majoritatea ucrainenilor se gândesc mai întâi la fascism pentru a-și descrie experiențele, deoarece istoria familiilor lor include experiențe cu fascismul istoric, în special nazismul german, inclusiv raidurile aeriene ale Luftwaffe lui Hitler. Unii ucraineni mai în vârstă încă își mai amintesc de războiul german împotriva URSS.
Conceptul științific de fascism
Un număr tot mai mare de experți proeminenți din Europa Centrală și de Est descriu acum Rusia lui Putin drept fascistă. Totuși, mulți istorici comparativi și politologi evită să folosească termenul fascism pentru a categorisi putinismul. Acest lucru are de-a face cu definițiile înguste ale fascismului generic pe care le folosesc mulți dintre acești savanți. Potrivit acestora, trăsătura definitorie care-i distinge pe fasciștii de alți radicali de dreapta este obiectivul lor de renaștere politică, socială, culturală și antropologică.
Fasciștii se referă adesea la o presupusă epocă de aur din istoria îndepărtată a națiunii lor și folosesc idei și simboluri din acest trecut mitologizat. Cu toate acestea, fasciștii nu caută să conserve sau să restaureze o epocă trecută, ci să creeze o nouă comunitate națională. Fasciștii sunt extremiști de dreapta, dar ei sunt mai degrabă revoluționari decât ultraconservatori sau reacționari. În prezent, mulți comparatiști ar fi precauți în a aplica termenul de fascism putinismului, deoarece acesta urmărește să restaureze imperiile țarist și sovietic, mai degrabă decât să creeze un stat și un popor rus complet nou.
Pe de altă parte, putinismul s-a dezvoltat mult în ultimii 25 de ani – atât în ceea ce privește obiectivele sale finale și retorica cotidiană, cât și în ceea ce privește politicile și acțiunile sale spontane. Inițial, Putin și-a început cariera politică în serviciul celor mai proeminenți doi democrați pro-occidentali ai Rusiei din anii 1990, lucrând pentru primul primar al Sankt Petersburgului post-sovietic, Anatoly Sobchak, și pentru primul președinte al Federației Ruse, Boris Elțîn. După ce Putin a devenit prim-ministru în 1999 și președinte în 2000, putinismul a arătat, de asemenea, unele trăsături liberale și proeuropene timp de mai mulți ani. Sub Putin, Rusia a rămas membră a Consiliului Europei, a Consiliului NATO-Rusia și a grupului G8 în anii 2000 și la începutul anilor 2010. Moscova a negociat chiar un acord de parteneriat global cu Uniunea Europeană până în 2014.
Regresul politic intern al Rusiei de la o proto-democrație la o autocrație a început odată cu venirea la putere a lui Putin în 1999. Dar abia opt ani mai târziu, cu infamul său discurs de la Conferința de Securitate de la München din 2007, Putin a anunțat îndepărtarea Rusiei de Occident. De atunci, putinismul a devenit mai iliberal, antioccidental, naționalist, imperialist și belicos cu fiecare an care trece, cu unele fluctuații în timpul „președinției paliative” a lui Dmitri Medvedev din 2008 până în 2012. Treptat, pseudo-federația rusă s-a transformat dintr-un stat semi-autoritar într-un stat semi-totalitar. Invazia la scară largă a Ucrainei de către Rusia în 2022 și întoarcerea simultană către state asiatice autoritare sau totalitare au fost mai degrabă o continuare decât o inversare a tendințelor anterioare.
Pentru majoritatea comparatiștilor, aceste schimbări și altele similare din ultimul sfert de secol de istorie a Rusiei ar fi încă prea puține pentru a clasifica putinismul drept fascism. Dar transformarea politicii interne și externe a Rusiei de către Putin în ultimii 25 de ani a avut o direcție clară și se adâncește în fiecare zi. Transformarea Rusiei a însemnat și continuă să însemne creșterea continuă a agresiunii retorice, a represiunii interne, a escaladării externe și a radicalizării generale, care culminează acum cu amenințările lunare ale Rusiei cu un război mondial nuclear.
În plus, politica Rusiei în teritoriile ucrainene ocupate ar putea fi caracterizată drept cvasi-fascistă într-un sens mai direct. Campania nemiloasă de rusificare pe care statul rus o desfășoară în părțile ocupate ale Ucrainei prin teroare țintită, reeducare forțată și stimulente materiale urmărește să realizeze o transformare socioculturală profundă a acestor zone. Deși astfel de politici iredentiste, colonizatoare și omogenizatoare nu sunt considerate fasciste ca atare în cercetarea comparativă a imperialismului, instrumentele folosite de Kremlin pentru a-și pune în aplicare politica în Ucraina și rezultatele pe care încearcă să le obțină sunt, într-un fel, similare cu cele ale revoluțiilor fasciste interne, cum ar fi cele care au avut loc sau au fost încercate în Italia lui Mussolini și în Germania lui Hitler.
Moscova dorește să transforme fundamental comunitățile ucrainene cucerite și să le transforme în celule ale unui popor rus standardizat cultural și ideologic (russkii narod). Ultranaționaliștii imperiali ruși consideră mari părți ale Ucrainei ca fiind inițial pământ rusesc și se referă la acestea ca la „Noua” și „Mica Rusie” (Novorossiya, Malaya Rossiya). Ucrainenii – dacă termenul este acceptat – sunt astfel doar un grup subetnic al marelui popor rus, vorbind un dialect rusesc și având mai degrabă un folclor regional decât o cultură națională.
Oamenii care trăiesc „na Ukraine” – adică „pe [sau într-o zonă numită] Ucraina” – sunt considerați în naționalismul imperial rus drept locuitori ai unor teritorii „la marginea” (okraina) marelui imperiu și nu ai unei țări independente. Conform narațiunii iredentiste rusești, acești locuitori de la frontiera de vest a Rusiei au fost induși în eroare de forțele antirusești pentru a forma o națiune artificială, „ucrainenii”. Actorii străini, precum Biserica Catolică, Germania imperială, bolșevicii din anii 1920 și/sau Occidentul de astăzi au divizat poporul panrus și i-au îndepărtat pe „marii ruși” (velikorossy) din Federația Rusă de „micii ruși” (malorossy) din Ucraina.
Politica de ocupație a Moscovei în Ucraina pentru a inversa scindarea civilizației ruse, presupus cauzată de influența străină, ar putea fi văzută ca o încercare de a crea o „Mică Rusie” nou-născută. Scopul Kremlinului este de a provoca o revoluție politică, socială, culturală și antropologică locală în zonele anexate Rusiei din Ucraina. În timp ce campaniile de omogenizare a populației au fost comune în istorie și nu sunt exclusive fascismului, politica de rusificare în Ucraina este similară cu politicile fasciste clasice interne și de ocupație, astfel încât obiectivele transformatoare ale Moscovei cu privire la „frații” ucraineni ai Rusiei ar putea fi considerate cvasi-fasciste.
Concluzii
Dezvoltarea Rusiei în sine este încă deosebită de fascism, în sensul că Putin și anturajul său nu sunt revoluționari interni, ci mai degrabă reprezentanți ai ancien regime de dinainte de 1991 . Ei încearcă să restaureze ordinea țaristă și sovietică pe cât posibil, mai degrabă decât să dea naștere unui imperiu complet nou. Putin este mai puțin un Hitler rus decât comparabil, în unele privințe, cu ultimul președinte german al Reichului, Paul von Hindenburg, care l-a numit pe Hitler cancelar al Reichului la 30 ianuarie 1933.
Pe de altă parte, în naționalismul imperial rus, Ucraina nu este o țară străină, ci zona de frontieră vestică a Rusiei Mari. În timp ce majoritatea observatorilor care nu sunt ruși înțeleg politica Kremlinului față de Ucraina ca o expresie a priorităților externe ale Moscovei, mulți ruși ar considera-o o problemă internă a Rusiei. Agresivitatea Moscovei în relațiile cu ucrainenii are mult de-a face cu presupunerea multor ruși că aceasta este o afacere de familie în care normele juridice internaționale și convențiile umanitare nu se aplică.
Pentru multe victime ucrainene și opozanți neucraineni ai acțiunilor Moscovei în Ucraina, refuzul majorității comparatiștilor de a numi Rusia lui Putin fascistă pare ceva nepotrivit, dacă nu ceva nesincer sau chiar amoral. Forțele Rusiei și administrația de ocupație din Ucraina, în special începând cu 2022, se comportă într-un mod terorist, genocidar și uneori sadic. În acest context, pare ciudat să se insiste asupra faptului că politicile Moscovei și ideile din spatele lor sunt fără echivoc, absolut și exclusiv nefasciste.
Desigur, nu există un echivalent rusesc al camerelor de gazare naziste – la fel cum nu a existat un echivalent italo-fascist al acestei crime germane. Dar cum să clasificăm intențiile Moscovei din spatele crimelor în masă din Bucha sau Mariupol în 2022, a exploziei barajului Kakhovka în 2023, a deportării a mii de copii neînsoțiți, a torturii în masă a prizonierilor de război ucraineni sau a atacurilor aeriene rusești asupra civililor ucraineni? Aceste crime nu sunt nici simple daune colaterale ale operațiunilor militare, nici variații obișnuite ale politicii neocoloniale, așa cum au loc în toate regimurile de ocupație. O clasificare prudentă a ideologiei din spatele războiului de exterminare al Rusiei drept „iliberală”, „conservatoare” sau „tradiționalistă” pare insuficientă. Mulți observatori familiarizați cu detaliile oribile ale politicii Moscovei în Ucraina ar considera acești termeni inadecvați sau chiar înșelători.
Pe de altă parte, reducerea putinismului exclusiv la fascism este, de asemenea, nefolositoare. O explicație a motivației Moscovei pentru agresiunea sa militară care subliniază doar fanatismul ultranaționalist este incompletă. Deși există numeroși fasciști în Rusia de astăzi, inclusiv în cadrul elitei politice și intelectuale, majoritatea factorilor de decizie și de decizie cheie din Rusia sunt mai degrabă cinici decât fanatici. Un factor important – dacă nu chiar decisiv – în aventurile de politică externă ale Rusiei înainte de 2022 a fost ușurința lor politică, previzibilitatea strategică, victoriile militare, accesibilitatea economică și popularitatea socială.
Intervențiile militare ale Rusiei în Georgia în 2008, în Ucraina în 2014 și în Siria în 2015 nu au fost doar un succes ca atare. Acestea au avut, de asemenea, un efect stabilizator asupra domniei lui Putin în cadrul politicii interne rudimentare a Rusiei și al societății conformiste. A nu încerca din nou același truc la începutul anului 2022, când ratingurile de popularitate ale lui Putin erau din nou în declin relativ, ar fi fost, ca să spunem așa, ceva irațional, având în vedere experiențele pozitive de politică externă și internă pe care Putin le dobândise în urma aventurilor sale militare anterioare.
O încercare lăudabilă de a defini cumva ” regimul Putin”.
Ca o observație generală, este eronată a defini regimul Putin prin ideologiile politice ale altui secol. Mie lucrurile nu mi se par ideologice, ci mai degrabă sunt acțiuni revanșarde și revizioniste cauzate de prăbușirea/ implozia URSS și deplasarea granițelor imperiului Rus de la Berlin până dincolo de Nipru. Bașca formarea, pe ruinele Imperiului Rus, a vreo 14 state relativ independente. Rusia s-a trezit ca din statutul de ” mare putere” să devină o putere de mâna a treia, ceea ce nu poate accepta.
Aici voi face o observație: și alte state europene mai poartă nostalgia marilor lor imperii ( Franța, UK, Spania, Austria+Hungaria, etc) și se comportă ca atare, chiar agresiv. Și, în definitiv, mult dorita Federație Europeană condusă de Franța și Germania nu este tot un vis neo-imperial?
Chiar și Trump vrea să facă America ” măreață din nou”….
Și Sultanul Erdogan vrea reînvierea Otomanismului….
Așa că, să constatăm că nu numai Rusia are aceste dorințe imperiale, ci și alții, care își zic ” mari democrații”….
Rusia nu a făcut decât să atace prima. Or asta a oripilat Occidentul, care voia ca Rusia să rămână o putere de mâna a treia, rezervor de materii prime și piață de desfacere.
Există însă o agravantă aici. Lumea a evoluat de la sfârșitul WW2 și războiului rece. Per ansamblu, Occidentul a pierdut numeroase zone de influență, dar au apărut mari puteri economice și politice ca India, China, Brazilia,etc care reclamă o nouă Ordine Mondială nu cea veche IMPUSĂ de câștigătorii din WW2. Rusia nu vrea decât să stea la masa puternicilor Lumii. Fiindcă, dacă nu ești la masă, ești în meniu…
În final vreau să spun că situația globală este oarecum obiectivă. Toți încearcă, prin tot felul de metode, să se poziționeze cat mai favorabil într-o nouă/ viitoare/ altă Ordine Mondială.
Periculozitatea situației este că se vrea o Nouă Ordine Mondială utilizând metodele/ mijloacele Vechii Ordini Mondiale.
Oare, ce soluție se va găsi în final? Pace SAU Război?
Stimate domn, ati fost serios cand ati afirmat ca si alte state europene poarta nostalgia…? Adica faceti diferenta intre nostalgiile unei parti mici din populatie comparate nostalgia la varf urmata de invazia unui stat vecin? Cat despre transformarea Rusiei din prima putere in putere de mana a treia, asta e realitatea! Chiar si in teren in Ucraina! Federatia Rusa a fost menajata si pampersata mai mult de 20 de ani de catre Occident! Investii, creearea parteneriatului NATO-Rusia, creearea formatului aberant G7+1(desi Rusia economic nu avea ce cauta acolo), toate astea ca Rusia sa se simta confortabil in noile sale granite! Ce a ales Rusia? sa devina un stat national-socialist dupa toate definitiile(fiindca fascismul e doar o alta denumire) Vreti sa enumar? Dictatura personala, bifat. Lichidarea sau intemnitarea(trimiterea in exil) a opozantilor si presei libere, bifat. Controlul cvasi total al statului asupra mijloacelor de productie, bifat. Nostalgia dupa imperiu, bifat. Invazia unei tari vecine in numele protectiei vorbitorilor de limba rusa, bifat! (asta e cea mai flagranta asemanare cu Germania lui Hitler). Pretentia la spatiu vital si zona de influenta, bifat!
Da, există mari nostalgii neo-imperialiste în Europa, unele de-a dreptul agresive. Am explicat în postarea mea.
Două erori majore într-o singură propoziție (sau două, mă rog):
”Rusia nu a făcut decât să atace prima. Or asta a oripilat Occidentul, care voia ca Rusia să rămână o putere de mâna a treia, rezervor de materii prime și piață de desfacere.”
”Decât” să atace prima, înseamnă că a Rusia a fost agresorul. Dar dumneata prin formularea frazei, propui un neadevăr: că alternativa era ca Occidentul să atace primul, un neadevăr flagrant.
Al doilea neadevăr sau eroare, este că Occidentul voia ca Rusia să rămână rezervor de materii prime și piață de desfacere (că putere de mâna a treia oricum Rusia asta este, cu toate eforturile agresive pe care le face).
Occidentul a vrut să ajute Rusia – așa cum a făcut și cu China.
Dar Rusia are o inadecvare intrinsecă în ce privește interacțiunea cu Vestul: întotdeauna Rusia a fost o economie extractivă, și nu manufacturieră. Chiar și în timpul URSS, procesul manufacturier era rezervat industriei militare.
Ca exemplu, am vorbit demult, în acele vremuri, cu o doamnă care era secretara unui patron italian. Acesta a mers în Rusia pentru relații de afaceri. S-a întors absolut oripilat – ceea ce a văzut acolo l-a speriat pe el, italian din țara care a inventat Mafia!
Mafiotizarea Rusiei a fost făcută involuntar de Stalin. Acesta a trimis un număr mare de ruși în gulaguri, de unde aceștia au fost eliberați abia după moartea acestuia. Dar în gulaguri cei care administrau efectiv nu erau gardienii, ci infractorii. După ce gulagurile au fost desființate, infractorii au preluat conducerea societății sovietice și mai târziu a Rusiei.
De aici remarca mai mult decât coerentă a unui președinte american, cum că Rusia este doar o benzinărie administrată de mafie. Nu este doar o afirmație retorică, după căderea URSS Putin însuși a fost parte a mafiei din St. Petersburg – de acolo s-a lansat el în politică.
Doar Putin vrea o nouă Dezordine Mondială apelând la mijloacele Ordinii Mondiale interbelice.
Iar soluția poate fi doar războiul – pentru că Putin nu vede nimic altceva.
Aflându-se la Chișinău, senatorul John McCain a declarat că „Rusia e o benzinărie condusă de niste mafioti, care aspiră să fie o țară”. De fapt, singura desăvârșire, in Rusia – o ciupercărie de închisori – este minciuna. Meșteșugul de a minti cu sfințenie este, la muscali, o ucenicie dintre cele mai serioase și o tehnică seculară. Putin e una din cele mai păcătoase dihănii plămădite in grămezile de murdării mafiote.
Domnule, păi Occidentul a atacat primul prin politica ” de extindere”. Apoi, tot Occidentul a păstrat, ca amenințare, NATO(de ce nu l-au desființat după câștigarea „războiului rece”?). Hai să nu credem că unii sunt ” băieții buni”( adică ai noștri), iar ceilalți sunt „băieții răi ( adică ai lor). Adevărul este pe la mijloc….
Adevărul nu este la mijloc, domnu Sătănescu, adevărul este la locul lui. Când țările ex-Tratat Varșovia și ex-URSS au văzut cum Rusia a invadat Moldova – falsul război civil folosit ca pretext de Armata a XIV-a, anul 1991, au făcut tot ce era posibil ca să intre în NATO, pentru a se apăra de revanșarda Rusie. Apoi războaiele din Cecenia și Georgia nu au făcut decât să dovedească cât de bine s-au orientat. NATO nu cucerește țările pentru a le băga cu forța în alianță – dimpotrivă, trebuie îndeplinite anumite condiții.
Așa că nu vă mai ascundeți în detalii, domnu Sătănescu, căci acestea sunt semnificative și vă dau de mai mare dra..gul de gol!
excelenta analiza
Sper că vă referiți la mine. Dacă este așa, vă mulțumesc de apreciere.
Este fascism!
Luati trasaturile fundamentaler ale fascismului si veti vedea ca se aplica in Rusia.
Partid unic, sprijin pe armata si servicii secrete, subordonarea justitiei si mass-mediei, existenta sistemului de lagare/inchisori pentru oponenti, opozitia fata de sistemul economic mondial („iudeo-masonic”). Logoreea de stinga… dar sustinerea firmelor capitaliste, statul omniprezent in economie, disparitia luptei de clasa in favoarea „intelegerii” intre patronat si muncitori.
Nu e vorba de revolutia interna, ci de revolutia externa, impotriva globalizarii si atragerea altor tari in lupta cu „Occidentul”. Pe plan intern, revolutia a fost „inghetata” si reorientata spre exterior. Si de teama recrudescentei comunismului. Teama impartasita si de tarile democrate, care au creditat faptele lui Putler, initial.
Nu mai are „Axa” cu Japomia si Italia, dar o are cu China, Iran si Coreea de Nord. (Evident, si prietenia ferma a Ungariei….)
Antisionismul nu mai e direct, ca stindard de lupta, dar e prezent prin activarea teroristilor din Orient si a extremei drepte din UE si SUA. Rusia are si o componenta secreta extrem de puternica si activa, ce sustine din plin lupta antisionista si mentalitatile respective.
Desigur, multe trasaturi sunt estompate sau chiar modificate. Alte timpuri, alta tara.
Dar cand spunem ca nu este fascism, facem o greseala imensa. Este un nou tip de fascism, corcit cu imperialism si militarism. Plus o iredenta extrem de agresiva si activa. Pe ruiele comunismului si in legatura cu ate tari comuniste. Parca si Hitler era prieten cu URSS, pina l-a atacat. (Vezi Rusia/China.)
Ucraina este un fel de Austrie,
Cei care vor sprijini pretentiile lui Putler, vor sprijini noul Anschluss. Sunt doar noi „conciliatoristi”.
In paralel cu trasaturile definitorii ale fascismului nou in Rusia, exista si asemanari izbitoare cu evolutia externa a lui Putler. Si pozitia marilor puteri fata de el.
Este o miopie fantastica a factorilor politici internationali fata de el, la fel cum a fost fata de Hitler.
Faptul ca Trump vrea sa ajunga la intelegere cu Putler, nu trebuie sa insele pe nimeni. E de dorit pacea, dar fascismul e fascism si Putler e Putler!
Sa vedem in ce conditii se va face pacea asta mult trimbitata. Poate fi benefica sau o capitulare in fata lui Putler. Ceea ce inseamna viitoare razboaie mult mai grele.
(Pozitia Rusiei fata de evenimentele recente din Moldova, arata ca Putler nu se va multumi doar cu U.)
Fascismul lui Putler nu e „fascismul” lui Trump, cand era acuzat de turbatele de stinga care se opuneau la alegerile interne. Fascismul lui Putler e un fascism real, contondent, cu reverberatii interne si externe.
Fiti foarte atenti la defintii, caci puteti avea pe constiinta distrugerea lumii.
Ucraina poate fi nu Austria ci Cehoslovacia care a fost trădată de UK+Franța în 1938 bineînțeles că PENTRU PACE. Atunci, inițial Cehoslovacia trebuia să cedeze numai regiunea „sudeta”, apoi a fost ocupată total. Acum la fel, PENTRU PACE Ucraina ar trebui să cedeze numai Crimeea și Donbasul, apoi, bineînțeles, Putin va ocupa TOATĂ Ucraina.
Se clocesc planuri de PACE de o ticăloșie prevestitoare de război. Este un fel de concurs, cine este cel mai mare TICALOS. Totul în numele PĂCII….
Posibil. Dar cehii nu vorbeau germana. Nu erau „frati” cu nemtii.
Da, problema sudeta are asemanare cu situatia de aici.
Dar astea sunt comparatii istorice.
Realitatea de azi e mult mai groaznica decat faptele trecutului.
Iar atitudinea conciliatoristilor este -din pacate- la fel de vinovata. Se pare ca prostii care ajung la putere, nu cunosc istorie! (Nu e doar carenta noastra. Sau ai nostri nu cunosc nimic……)
Structura proprietatii asupra economiei Rusiei si felul in care proprietarii dispun de proprietatea lor (limitele) este, cred eu, specifica fascismului.
Ce este fascismul?
https://www.youtube.com/watch?v=QrmEhK6PXnY
Ma asteptam sa vad cate ceva si despre definitia lui Umberto Eco intr-un articol despre fascism. Probabil e cea mai cuprinzatoare. Ar fi clarificat rapid lucrurile.
Titlul corect ar fi fost:este putinismul stalinist?Povestea cu lipirea de etichete pe care fascist pe oricine nu place stângii e fumata rău de tot.Putin merita o eticheta dar nu de fascist sau nazist ci de stalinist.El e un mare admirator declarat a lui Stalin,a interzis studierea crimelor regimului bolșevic stalinist ca fiind nepatriotica.Asa internaționalist cum se spune că era regimul stalinist acesta a ocupat și anexat o parte a Finlandei,tarile baltice,Basarabia,Bucovina de Nord și Herta.In ultimatumul trimis României se motiva cererea de restituire a Basarabiei cu o minciună și anume că cea mai mare parte a locuitorilor erau ucrainieni.Cand a fost ocupată o parte mare din Polonia sca motivat asta și cu afirmația că acolo erau mulți ucrainieni și belaruși.Dupa război a fost anexată la URSS Ucraina subcarpatica ce fusese înainte la Cehoslovacia iar în 1939 a fost ocupată de Ungaria.In Basarabia Stalin a dus o politică de rusificare,la fel și în Ucraina și tarile baltice .A colonizat teritoriile anexate cu ruși și rusofoni.Tot asaprocedează și Putin.De ce sa spunem că Putin ,fost ofițer KGB e fascist și utilizează metode fasciste când el a fosrmat de regimul sovietic și utilizează ce l au învățat kaghebistii: manipularea ,,dezinformarea,terorizarea populației,rusificarea cu forța,maskirovka,supravegherea populației,arestarea și condamnarea dizidenților ,etc? A învățat toate astea de la Mussolini și Hitler sau de la bolșevicii leninisti și stalinisti findca regimul d oi vieți nu s a transformat Intr unul democratic nici în timpul lui Hrușciov și s ii Brejnev Fascismul a fost italian și aplicat în Italia iar nazismul a fost un produs esențialmente german și aplicat în Germania de Hitler .Acesta chiar a spus că nazismul NU E un produs destinat exportului ci e destinat exclusiv germanilor..Comunismul și metodele sale teroriste de preluare a puterii și de guvernare era și este un produs de export și acest lucru nu a fost negat niciodată . In URSS cam la un deceniu și ceva după instalarea bolșevic se mului naționalismul rusesc a revenit în forță și a devenit parte componentă a ideologiei comuniste sovietice.In perioada interbelică și un timp și în cea postbelică se spunea că fiecare comunist are doua patrii ,a sa și URSS,prioritate având a doua..De fapt înființarea URSS a f ii sta gândită că nucleul unui viitor stat comunist mondial.Intre timp insa URSS a devenit tot mai rusească și tot mai puțin internaționalist . Etnicii de altă naționalitate decât cea rusă daca luptau pe fata pentru păstrarea identității lor naționale erau condamnați sub eticheta de naționaliști .În URSS s a produs treptat o fuziune intre comunism și naționalismul rusesc ,naționalism mult mai vechi in Rusia decat socialismul și comunismul dar asta nu l făcea fascist sau nazist. De altfel Putin vorbește tot timpul de denazificarea Ucrainei deși această țară are un președinte evreu ( strămoșii lui au fost victime ale nazismului) și un prim ministru evreu.Penibilul și absurdul nu l deranjează pe Putin.A spune că Ucraina e nazistă echivalează cu ideea că a Hitler ar fi numit in guvernul sau miniștri evrei. In URSS dar și în Rusia de azi eticheta de fascist sau nazist e socotită că fiind cea mai infamantă și la fel e socotită și de stânga și extremă stânga din Europa și America..Victoria URSS asupra Germaniei naziste a fost mitologizată de Putin,Stalin devenind un fel sfânt al naționaliștilor ruși și national comuniștilor ruși .Stalin apare într-un mozaic dintr o catedrală noua din Moscova dedicata victorioasei armate sovietice iar comuniștii ruși de azi au propus sanctificarea lui ( respinsă de Biserica Ortodoxă Rusă).Au apărut însă multe iconițe cu ” Sfântul” Stalin.Pot fi văzute și pe internet.Fadcismul și nazismul nu erau deloc bisericoase sau religioase ,ba chiar aveau o tenta anticreștină in timp ce national stalinismul putinist e ortodoxist și sprijinit puternic de
Biserica Ortodoxă Rusă a lui kiril care e complet kaghebizata încă din timpul URSS .
E „STALINIST” doar in masura in care e dictator; fiind dictator, sigur ca are trasaturi staliniste; dar…..
in fapt, structura proprietatii in Rusia e schimbata; deci… (iar fascistii se implicau cand aveau chef in orice proprietate; in toate directiile: schimbare a proprietarului/mostenitorului, schimbarea activitatii unei firme, introducerea de observatori militari sau politici in conducere etc.);
exista o mica diferenta intre sistemul lui si cel fascist sau dictatorial stalinist: Putler e sprijinit de serviciile secrete, care vor revansa; si asupra reformistilor interni, si asupra „Occidentului”, globalizarii si … Israelului;
e de mentionat batalioanele de asalt mascate; asasini ce au distrus toata opozitia interna (si nu doar; vedeti avionul prezidential polonez) din Rusia; incepind cu gen.Lebed si continuind cu ofiteri de informatii/contrainformatii, patroni de succes, politicieni si jurnalisti;
nu putem analiza regimul Putler fara aceasta activitate usor observabila; si definitorie. (.)
Cine se bazeaza pe asasini in conducerea statului si distrugerea opozitiei?
Corect, Putin este stalinist, nu nazist/fascist.
Stalin a fost doar o alta fata a socialismului! Si un mare prieten al lui Hitler din 1936 pana in 1941! Faptul ca unul se numea international-socialist si altul national-socialist sunt potato-potatoes!
doar din 23 august 1939 au devenit prieteni
Felicitari! Foarte buna analiza si argumentata corect. Bunicii materni si mama mea au trait aceasta rusificare fortata, viata de deportare si confiscare de bunuri. Pe undeva si Ucraina face aceiasi politica in teritoriile de granits primite dupa 1941 si 1944.
Fasciștii, naziștii împărțeau lumea în rase superioare și rase inferioare, acestea din urmă fiind marginalizate și, in extremis, masacrate. Exact la fel stau lucrurile cu Rusia, fie stalinista, fie putinista. Așa cum fascismul a răsărit din comunism, la fel și putinismul s-a dezvoltat din fascism. Putinismul se inspiră din doctrinarul hitlerist. Revendicarea Libensraum nu poate însemna nimic altceva decât Visul unei nopți de fiară fascistă. Ideologiile totalitare au câștig de cauză doar in țările în care dictatorul are un dispreț total față de om. Doar in țările în care oamenii sunt de prisos. Ca in cazul comunismului Nord Coreean sau al putinismului. Astfel, in plin sec. XXI, Fuhrer-ul de la Kremlin a pus pe picioare acest Moloh totalitar cu „misiune” sfântă specială, să scufunde lumea într-o luptă cu hidoasă Rusie Fascistă. Putinismul înseamnă dispreț și teroare. Orice formă de dispreț, dacă ea intervine in politic, sădește dictatura și instaurează fascismul. Iar fascismul nu înseamnă decât tiranie. Putin, având o pofta clinică de Libensraum, apelează la tiranie cu o competență inegalabilă. Acțiunile sale criminale sunt identice cu „pretextele” care făcuseră posibil Anschlusul. Pare neverosimil, dar supușimea rusă exultă de fericire când Hoarda Neperche mușcă din trupul celui mai savuros „spatiu vital”, Ucraina. Căci rasa rusă, ceea ce noi numim astfel, nu-i decât adunatura aceasta mare de tipi abrutizați, fascizati, ordurosi, ignoranți și muți ca moartea. Dacă Putin tot a pus șaua pe mastodontica adunătură băloasă, a pus-o bine. Calarind-o, biciunid-o, siluind-o, scuipamd-o și silind-o să extermine pe nerusi. Doctrina ruSSismului putinist a devenit politica de stat „Pumnul în gura”, culminând cu Soluția finală, denumita „Z”… Adică, soluția finală este exterminarea ucrainenilor. Evident, tot ce se petrece astăzi în/cu FetideNatia rusă, atitudinea ei față de fostele „surori” sclave, este una schizofrenico-fascista. Totul se petrece ca și când fascismul putinist a devenit, pentru muscali, onorant. Nimic surprinzător. Putinismul reprezintă, in esență, depozitarul și expresia celor mai virulente sentimente de ură și dispreț. De aceea, putem spune cu tărie că putinoizii – oamenii cavernelor, oamenii batjocoritori, prădători, jupuitori, violatori – reprezintă fascismul generalizat, institutionalizat. Herr Hitler vâna evrei. Herr Putin, înconjurat de evrei oligarhi si criminali, vânează frați de cruce. Din pura vrăjmășie și din desconsiderare. Întotdeauna, Rusia agresoare a avut a părere exagerată despre sine. Deși nu sunt decât una din ultimele specii ale oamenilor de peșteră, mujicii pretind că întruchipează idealul omenirii. La rândul său, Reikhkremlinul consideră că toate pământurile „străinătății apropiate” și ne apropiate sunt rusești și că trebuie „apropiate”, „eliberate” prin violență, conform principiului nazist „Acolo unde suntem noi, nu e loc pentru altcineva”. De unde reiese că termenul sui-generis „putinism” desemnează in același timp fascismul, nazismul, maoismul, polpotismul, kimjongismul și URA. In concluzie, putinismul întrunește toate semnele fascismului, de la corupție neînfrânată, alegeri fraudate, identificarea dușmanului până la jugularea libertății, până la naționalism feroce și perpetuarea jihadului rus cel de toate zilele.
@Sandu
Wow! O diatriba pe cinste! Neinfranata……
Daca e sa luam de bune acuzele si concluziile dvs. de ce comparatia nu ar fi mai buna cu bolshevismul de inceput de sec.XX ?!?
Stiti, Pericle exaltand virtutile Atenei/imperiului atenian, ale cetatenilor traind in democratie si stat de drept a folosit aceste argumente ptr.ca in planul relatiilor internationale (adica in rap.cu Liga Peloponezului) sa indemne la razboi. Ca si cum virtutile/meritele din viata&politica interna constituiau argumente in relatiile cu adversarii si justificau demersul razboinic. Sa fi fost el un fascist avant la lettre ?!?
Archidamos, regele Spartei, care indemna la prudenta si intelepciune mai degraba decat recursul la calea armelor era un papagal conciliatorist cu toate ca Sparta era o cetate a razboinicilor si nu stralucea prin democratie ?!?
Sau poate sa rasucim chestiunea si in mod convenabil sa-l declaram pe Archidamos un fascist moale care indemna la negocieri si NU voia sa impuna nimanui sistemul Spartei iar pe Pericle un extraordinar democrat, principial si bine intentionat care ptr.a „promova libertatea and the rule of law” indemna la razboi: now or never !??!
Privind deci prin prisma valorilor si virtutilor din politica interna a URSS credeti ca US&UK au decis sa se alieze cu acel regim criminal la scara enorma ?!? Sau poate interesul comun ?
Dar pactul Ribentropp-Molotov sa fi constituit vreun argument in favoarea lui Stalin in raport cu US&UK?!?
Atacarea si desfiintarea rep.UKR in anii ’20 de catre bolshevici credeti ca se poate interpreta ca revendicare a unui Lebensraum chiar inaintea formularii conceptului de A.H. ?!? Dar atacarea PL tot in acea perioada ?
Daca orice actiune/pozitie neconvenabila o plasam in aria „reductio ad hitlerum” si a fascismului nu cadem in povestea cu Petrica si lupul ?
In fine….ne-am obisnuit sa le refuzam dreptul la interese nationale, geopolitice, de securitate celor care nu ne convin si cautam sa aducem/sa impunem in relatiile internationale chestiuni de valori pretuite in viata societatilor noastre occidentale. Poate ca, pe fond/in principiu, avem dreptate. Dar sigur asta duce la animozitate, distrugerea increderii si la tendinta de a baza relatiile internationale pe forta. Ptr.ca intotdeauna exista reactie din partea adversa. E bine?! E preferabil asa?
p.s. ca o curiozitate, imp.Atenian (democrat, rule of law, etc) percepea tribut cetatilor aliate si era f.rapid in a-i strivi pe cei care ieseau/incercau sa iasa din aranjamentul acesta. Sparta (departe de a fi o democratie, etc) conducea o alianta unde nu voia decat sa aiba preeminenta in afacerile externe. Nu percepea tribut si nu impunea chestiuni constrangatoare statelor/cetatilor aliate. Este lesne de inteles ca atunci cand zavera a inceput aliatii hegemonului atenian au dorit sa dezerteze asa cum consemneaza Thucydide.
Cineva susținea că ceea ce înăbușă, ceea ce sugrumă omul este, de fapt, un produs al lipsei de libertate: frica. Asta și explică, de altfel, de ce tiranii s-au folosit de frică pentru a obține tăcerea. In Rusia frica este suverană. Degeaba a spus Dostoievski că frumusețea va salva lumea. Pe muscali nu i-a atins nici cu o floare. Progresul, moralitatea, catharsisul au trecut pe langa ei. Elada nu mai e azi o țară. Dar ea continuă să cucerească lumea. Fara soldați, fara tancuri, fara rachete, fara drone. Imperiul Roman nu mai există. In schimb, dreptul roman continua să facă dreptate in tribunalele din lume. Am vizitat Sparta, rivala Atenei, amica sculptorilor, admiratoare a filosofilor, a poeților. Sparta a descoperit prea târziu că numai prin cultură poți cuceri o fărâmă de eternitate. Din vechea Sparta a rămas doar un sătuc obscur, peste care praful spulberat de vânt se așează ca o pedeapsă. Nu întâmplător omul s-a ridicat în două picioare. Săvârșind acest miracol, omul nu numai că a ieșit din peștera, dar s-a împotrivit peșterii din el însuși. Și fiindcă natura musicalului are groaza de lumina progresului, putem spune că el, muscalul, nu este decât una din ultimele specii ale oamenilor de peșteră. Cu certitudine, rușii de azi n-au trecut de stadiul omului de peșteră. Fără libertate, fără rațiune, fara cauză, fără cauză, fără morală, prea altfel, prea barbari, prea odioși și asasini.
Comparatia putinismului cu fascismul sau nazismul are sens in contextul existentei regimurilor totalitare. Insa numitorul comun cred ca e incalcarea tratatelor si acordurilor internationale. Ne oripiliam la barbarismul invadarii Ucrainei de armata lui Putin si ne gandim ca o pace fie ea nedreapta pentru Ucraina ar putea restabili ordinea mondiala dar, de fapt, aceasta ordine este complet distrusa, institutii ca ONU, Consiliul sau de Securitate, CEDO, Curtea Europeana de Justitie, etc. au devenit caduce, incapabile sa-si impuna autoritatea. Ar fi hilara o intalnire la nivel inalt intre D Trump si V Putin, declarat oficial criminal de razboi, cu crime impotriva umantitatii (oricum Trump are fata de clovn). Pana si relatiile diplomatice ordinare intre rusi si lumea “libera” par sa fie niste glume, cand privim la fata lui Lavrov.
Pana in 2022, se mai putea discuta de acorduri internationale, tratate, mecasnisme de reglementare, discutii si vizite intre sefii de state, astazi nu cred ca mai e posibil decat printr-o reformare profunda a acestora si definirea clara a taberelor. Mi-as dori ca reforma aceasta sa fie facuta pasnic, insa devine tot mai improbabila aceasta perspectiva. Daca in perioada interbelica, americanii si britanicii s-au aliat si au ridicat industria si economia ruseasca la un nivel suficient de rezilienta pentru a infrunta pericolul nazist, astazi pericolul putinist e pretutindeni, atat SUA cat si UE fiind puse la zid de o China dezlantuita si puternica si o Rusie plina de resurse, ce par a forma Noua Alianta Impotriva Noastra
Si, da: cred ca putinismul e mai degraba o forma de nazism decat de fascism, daca ne gandim la nevoia de “spatiu vital” invocat de nazisti ca argument pentru invazii pe scara larga inca de la inceputul WW2. Deocamdata, rusii au invadat teritorii oarecum dificil de stabilit cui apartin de facto, la fel cum au procedat nazistii cu Alsacia si Lorena. Lucrurile pot degenera usor, cum s-a mai intamplat.
Invocarea teoriei spațiului vital nu e potrivită pentru Rusia deoarece aceasta țară e cea mai întinsă de pe Terra ,are o populație de 144-145 milioane de locuitori ( mai mică decât a Bangladeshului ) și care e in scădere si destul de îmbătrânită. Disputa pentru Alsacia și Lorena dintre Franța și Germania e din secolul 17 când a pus mâna Franța pe ele și nu e legata de regimul nazist din Germania ( acesta a avut o viață de numai 12 ani).Și în secolul 17 și în prezent majoritatea populației din aceste două provincii e de origine germană și vorbitoare a unor dialecte germanice și a limbii literare germane. Franța a făcut mare caz de aceste provincii fiindcă i au aparținut din secolul 17 până la 1870 ,din 1918 până în 1940 și din 1945 până în prezent.Am un comentariu in care am explicat de ce consider regimul putinist că fiind stalinist și nu fascist sau nazist.De altfel Putin e un mare admirator a lui Stalin ( care are din nou statui in Rusia),îi folosește tot mai mult metodele,a interzis cercetarea crimelor stalinismului și îl consideră pe Stalin erou național.Toate monumentele,statuile și lozincile comuniste din Rusia au fost păstrate neatinse iar în armata rusă formula de adresare e in continuare tovarășe locotent, colonel,general,etc.La asta se adaugă faptul că Putin susține că unul din scopurile „operațiunii speciale” este denazificarea Ucrainei.In Rusia putinista că și în URSS eticheta de fascist sau nazist e socotită cea mai infamantă și se aplică majorității dușmanilor reali sau presupuși ai regimului.De reamintit că comunismul a apărut înaintea fascismului și nazismului iar cultul conducătorului și partidul unic sunt invenții comuniste nu fasciste și naziste.Putin nu a făcut decât să apese și mai tare pe pedala naționalismului rusesc și vechii doctrine a cexceptionalismului rusesc ,doctrina anterioară instalării regimului comunist.Nu bolșevicii ruși și Puținul de azi au avut ceva de învățat de la fasciști și naziști în privința represiunii,lagărelor de deținuți politici,poliției politice ,supravegherii și îndoctrinării populației ci invers .Deosebirea dintre lagărele naziste și cele comunist staliniste este că în primele exterminarea era rapida iar un cele comunist staliniste era lentă și se făcea prin munca,înfometare ,rele tratamente ,mizerie și lipsa de asistență medicala.In lagărele comuniste din URSS ,China și alte țări comuniste numărul deținuților politici a fost mult mai mare decât în Germania nazistă.In prezent numărul deținuților politici e in crestere vertiginoasă in Rusia putinista.Din păcate tot în creștere e și numărul putinistilor din Romania,unele țări din Europa răsăriteană ,centrala și occidentală.Cine votează politicieni și partide care afișează vizibil simpatii putiniste e și el tot putinist..Putinismul din țările UE e doar o reacție neadecvata la excesele politicii și legislației corecte și ultracorecte politic ( e vorba de ideologia și doctrina falsului progresism corect politic,doctrina și ideologie transpartinica de extremă stânga). De reamintit că ideologia și doctrina corectitudinii politice are rădăcini marxiste bine cunoscute și are un vizibil caracter nedemocratic și totalitar.
Imi pare rau, dar nu aveti dreptate: nu conteaza cat de intinsa e Rusia sau ce populatie are, dar intotdeauna rusii au sustinut ca au nevoie de o zona tampon, fara prezenta militara occidentala (apropo de „spatiul vital” la care ma refer). Ei vor ca Europa de Est sa fie controlata de ei, considerand-o zona de securitate necesara pentru a-si apara teritoriul ala, urias.
Similar cu situatia geopolitica din Alsacia si Lorena, rusii considera Ucraina o provincie ruseasca ce le apartine si pe care au invadat-o intr-un mod foarte asemenator cu invazia lui hitler din Alsacia si Lorena.
Cat despre „exceptionalismul” poporului rus, exista o asemanare evidenta cu nazismul, care considera ca poporul german ca este o rasa aparte, superioara, menita sa conduca lumea. Ratiunea exterminarii evreilor in lagarele de concentrare era legata de acest aspect, considerand ca evreii sunt o rasa inferioara, ce impurifica poporul german „arian”. Similar, in gulagurile rusesti erau exterminati cei care erau considerati un pericol pentru celavecul rus, spalat pe creier sa sustina sistemul neconditionat.
@Echilibrat
„Putin e un mare admirator a lui Stalin”. Subscriu acestei afirmatii. Dar cred ca e necesar sa contextualizam putin chestiunea.
In opinia mea, repet: In opinia mea Stalin a fost un mare/gigantic strateg si tactician. Aproape un geniu in aceste chestiuni.
Sigur ca ptr.noi a fost o tragedie avand in vedere scopurile leniniste ale celui mai mare/vrednic urmas al lui Lenin. Dar aceste intentii nu-l fac mai putin competent in tactica&strtategie.
Si probabil doar divinitatea (cu mana unui personaj istoric pe care nu vreau sa-l amintesc acum) l-a impiedicat sa-si desavarseasca planurile revolutiei mondiale comuniste. Dar asta e o alta discutie.
Cert e ca in politica internationala, dar si in luptele interne de partid, Stalin s-a dovedit redutabil.
Sa ne gandim doar la un aspect: Pactul Ribentrop – Molotov/Hitler – Stalin. Ptr.URSS efectele pactului s-au pastrat desi pactul a fost denuntat iar Hitler a fost si este declarat vesnicul Inamic public nr.1. Pe cand Stalin este erou de razboi, biruitor al fascismului, etc, etc. Asta desi a fost, practic, aliat al lui Hitler si ocupant al PL, al Basarabiei, al tarilor Baltice, al unei parti din Finlanda.
Hitler a terminat razboiul cum bine stim, Stalin l-a terminat in uniforma de generalisim si dictand conditiile pacii. Tragica ironie.
A semnat pact de neagresiune si cu Japonia. Pact pe care l-a incalcat in ultimele zile ale razboiului cand a ocupat parti din Manciuria, Kurilele si a ramas cu ele. Ce succese mai mari vrem de la cineva care cu mana adversarilor isi creaza situatii atat de favorabile incat nu doar sa profite de ele dar sa fie si laudat pana in zilele noastre?!? Sau chiar daca astazi laudele sunt mai cu bemol efectele palpabile ale strategiei lui raman in vigoare.
Cum sa numim abilitatea cuiva care tiran si criminal in masa fiind a manevrat in asa fel incat apostolii si idolii democratiilor cele mai avansate de astazi, eroii la care se inchina orice prof de stiinte politice occidental si aici vorbesc despre Churchill&Roosevelt, se rugau cu cerul si pamantul de el sa intre in razboi promitandu-i, practic, orice ?!? Asa cum s-a si intamplat. Si trebuie subliniat ca totul in LIPSA oricarui ACORD SCRIS.
Noi stim f.bine ptr.ca am suferit aceste acte de mare moralitate, de mare principialitate ale sus numitilor.
Asa fiind, Putin are ce sa aprecieze la Stalin. Dar ca o opinie personala (ca nu am acces la mintea si gandurile lui Putin :-) ) NU cred ca admira represiunea la care a fost supus poporul rus. Nu cred ca admira faptul ca Soljenitin, de care a fost apropiat, a facut numerosi ani de Gulag. Nu cred ca admira privatiunile teribile l-a care au fost supuse popoarele URSS ptr.a indeplini planurile comunismului stalinist.
Nu cred ca admira, dar cred ca apreciaza faptul ca in luptele de partid i-a eliminat fara ezitare pe adeptii trotskysmului nebun, pe fanaticii revolutiei permanente.
Dar cred ca admira marele talent organizatoric, calculul, minutia, logica si ratiunea rece specifice lui Stalin. Dar Putin nu e Stalin, indiferent cat de mult incercam noi sa-i suprapunem.
Si probabil ca admira incercarea de a face din Spania portavionul nescufundabil al intereselor URSS si pintenul mortal in inima Europei. Ma refer aici la INCERCAREA de ordin geopolitic nu la transformarea Spaniei in stat comunist. Aproape ca i-a iesit.
Dar Putin prost sa fie sa nu mearga pana la capat cu concluziile si sa nu vada ca, pe fond, Stalin/creatia stalinista a fost infrant(a). Nu cred ca vrea sa repete experienta, dar e posibil sa ma insel. Doamne fereste!!
Dintre toti comunistii proeminenti Putin vorbeste frumos doar de Stalin. Pe restul ii critica deschis si dur. Chestiunea e interesanta.
Vad in partea de sus a paginii principale (contributors.ro) ca articolul „Este putinismul fascist?” este ilustrat cu fotografia lui Vladimir Soloviov.
Voi stiti cine e fascistul Soloviov?
Daca stiti, felicitari pentru bascalia foarte reusita!
Daca nu, luati de cititi:
Vladimir Rudolfovich Solovyov[a] (Russian: Владимир Рудольфович Соловьёв, born 20 October 1963) is a Russian TV presenter and propagandist.[9] He has been an anchor on the television show Evening with Vladimir Solovyov on Russia-1 since 2012.
Vladimir Rudolfovich Solovyov was born on October 20, 1963, in Moscow, Russian SFSR, USSR, to a Jewish family.[12] His father, Rudolf Naumovich Solovyov, was a teacher of political economy and a boxing champion of Moscow. His mother, Inna Solomonovna Solovyova, worked as an art critic at the Battle of Borodino Museum.[13][14]
A fost Franco fascist?
Da’ cine mai e comuniști pe Terra?
Aparentele înșeală. Una vorbim, alta fumăm. Vorba e făcută să ascundă ceea ce nu poate fi spus!
Poate că voi operați in debutul noului mileniu cu termeni deja depășiți!
Nu depășiți de umanitatea din voi, fiind măsură tuturor lucrurilor – că doar nu extratereștrii!
Vă puteți închipui că omenirea a început să folosească telefonul mobil și internetul, in massa, abia în debutul mileniului in curs, că cei de pe timpurile ww2 nu aveau televizoare ci doar radiouri cu lămpi și astea rare?
Dar Bandera și banderismul, ce sunt?
Era Ceaușescu national socialist, ori doar un oltean comunist cu un naționalism specific asemeni lui Putin orișicât? Putin e totuși mai sofisticat… decât cel care a dat ordin să se tragă cu mitralierele in țăranii care ai refuzat cooperativizarea.
Nici fascist, nici stalinist. Putin este un marxist în costum de progresist. Doar ca la el “progresul” presupune extinderea influenței prin ocuparea de teritorii.
Da.
Fascismul e de stânga, fie cel italian, fie național-socialismul german. Dar unora le tot place să mestece gogoși istoriografice false.
Era bine dacă articolul includea și definiția fascismului, nu doar discuția asupra unor aspecte ale fascismului care se potrivesc cu situația din Rusia.
Un caz mai aproape de fascism este China, cu partid unic, leader autocrat, economie privată dar controlata de stat si interesul privat subordonat celui public.
Componenta rasistă este mai degrabă prezentă in doctrina nazistă, nu fascistă.
„Era bine dacă articolul includea și definiția fascismului,…”
Definitii ale fascismului sint multe si nu merita prea multa atentie.
In schimb, „Il manifesto dei fasci italiani di combattimento”, publicat pe 6 iunie 1919, merita citit daca vrei sa intelegi despre ce a fost fascismul la vremea lui, fiindca termenul a devenit, intre timp, o simpla injuratura.
https://en.wikipedia.org/wiki/Fascist_Manifesto
De exemplu:
„Sufragiu universal, cu reducerea vârstei de vot la 18 ani și eligibilitatea pentru vot și funcții electorale pentru toate persoanele cu vârsta de peste 25 de ani;
Promulgarea rapidă a unei legi care să sancționeze o zi de lucru de opt ore pentru toți lucrătorii;
Un salariu minim;
Participarea reprezentanților lucrătorilor la funcțiile comisiilor industriale; Manifestarea față de sindicate (care se dovedesc a fi demne din punct de vedere tehnic și moral) a aceleiași încrederi care este acordată directorilor din industrie sau funcționarilor publici;
Revizuirea proiectului de lege privind asigurarea de invaliditate;
Reducerea vârstei de pensionare de la 65 la 55 de ani.
Crearea unei miliții naționale cu serviciu scurt, cu responsabilități specifice de apărare;
naționalizarea fabricilor de armament;
o politică externă pașnică, dar competitivă.
Un impozit progresiv pe capital, care să ia forma unei adevărate exproprieri parțiale a tuturor averilor;
Confiscarea tuturor bunurilor congregațiilor religioase și abolirea tuturor beneficiilor eparhiale, care constituie un pasiv enorm pentru națiune și pentru privilegiile săracilor;
Revizuirea tuturor contractelor de aprovizionare militară;
Revizuirea tuturor contractelor militare și confiscarea a 85 % din profiturile acestora.”
Articolul face o comparație pertinentă între diferitele regimuri totalitare, indiferent de terminii folosiți pentru a le defini. Undeva în articol, scrie: „întotdeauna Rusia a fost o economie extractivă, și nu manufacturieră” cu care eu sunt perfect de-acord, ba chiar aș extinde-o și asupra artelor, culturii, literaturii, etc. Ce curent artistic sau cultural pleacă pentru prima dată din Rusia? Toate romanele lor literare sunt deprimante, sau schizoide, ori tragice, dacă nu cinice… „Aventurile lui Habarnam și ale prietenilor săi” trebuia să mă bine-dispună când eram mic, dar mie îmi venea să plâng când auzeam povestea… N-au inventat cu adevărat NIMIK, doar au furat și au reconstruit la scară halucinantă ce au văzut în vestul pe care ei îl considerau sălbatic. Primul cel mai mare avion din lume nu ei l-au construit, ci doar au făcut unul mai mare ca primul… Au mai auzit că americanii vor să ajungă pe lună, au furat tot ce reușit ăia să facă până atunci, și au reușit ei să trimită primii… cu mult noroc… că despre safety nu poate fi vorba, când viața oricărui om valorează la ei 2 ruble…