Delegația României în Parlamentul European, formată din 33 de europarlamentari, a aflat care vor fi comisiile de specialitate* în care își vor desfășura activitatea în următorii 5 ani.
Cele mai râvnite comisii de către europarlamentarii români au fost cea de afaceri externe (AFET), cea de dezvoltare regională (REGI), de industrie și energie (ITRE) și de transport (TRAN), comisii în care regăsim minim 4 europarlamentari români cu drepturi depline, adică ei vor fi responsabili să gestioneze dosare legislative și, cel mai important, să le voteze. Mai există și comisii în care mai mulți europarlamentari români au dorit să fie membri supleanți, înghesuindu-se la comisia pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară (ENVI), cea de afaceri externe (AFET), cea de agricultură (AGRI), și în comisia care rezolvă petiții venite din partea cetățenilor europeni (PETI). În graficul de mai jos puteți regăsi distribuția europarlamentarilor români în comisiile de specialitate ale Parlamentului European:

A face parte din aceste comisii nu presupune doar activitate pe dosare legislative europene, ci înseamnă de asemenea participarea la dezbateri și contribuții la rapoarte din care România poate beneficia de bune practici, cu alte cuvinte europarlamentarii pot aduce în țară lucrurile utile de care află în aceste comisii de specialitate ale Parlamentului European.
Din păcate, niciun europarlamentar român nu este membru în subcomisia pentru politici fiscale (FISC), unde, deși UE nu poate decât să formuleze recomandări către statele membre, în ultimii ani s-au realizat rapoarte importante cu privire la combaterea fraudei, la digitalizare cu cât mai puțină birocrație pentru cetățeni, cum să combatem munca la negru sau cum pot țările europene să implementeze în mod eficient pilonul II din OCDE, toate fiind subiecte de maxim interes și lecții de bune practici pentru România.
De asemenea, nu există niciun europarlamentar român în comisia pentru pescuit (PECH), care la nivel european însă a devenit de importanță strategică, întrucât Președinta Comisiei Europene a anunțat când a prezentat prioritățile pentru următorul mandat că va numi un comisar dedicat pentru politicile de pescuit care se va uita și la cum să consolidăm politicile de pescuit la nivel european.
Nu în ultimul rând, nu avem niciun europarlamentar român în comisia pentru dezvoltare (DEVE), care se ocupă cu politicile europene dedicate țărilor în curs de dezvoltare. Această comisie a fost responsabilă în mandatul trecut de monitorizarea ajutorului umanitar dat Republicii Moldova pentru refugiații ucraineni pe care i-a găzduit imediat după invazia Rusiei în Ucraina.

*Lista completă a comisiilor din Parlamentul European:
- AFET – Afaceri externe
- DROI – Drepturile omului
- SEDE – subcomisia pentru securitate și apărare
- DEVE – Dezvoltare
- INTA – Comerț internațional
- BUDG – Bugete
- CONT – Control bugetar
- ECON – Afaceri economice și monetare
- FISC – subcomisia pentru politici fiscale
- EMPL – Muncă și Afaceri Sociale
- ENVI – Mediu, sănătate publică și siguranță alimentară
- SANT – subcomisia pentru sănătate publică
- ITRE – Industrie, cercetare și energie
- IMCO – Piață internă și protecția consumatorului
- TRAN – Transport și turism
- REGI – Dezvoltare regională
- AGRI – Agricultură și dezvoltare rurală
- PECH – Pescuit
- CULT – Cultură și educație
- JURI – Afaceri juridice
- LIBE – Libertăți civile, justiție și afaceri interne
- AFCO – Afaceri constituționale
- FEMM – Drepturile femeilor și egalitate de gen
- PETI – Petiții
Da, apreciez la superlativ initiativa autoarei de a ne oferi informatii de maxim interes. Din pacate, prezenta in comisii UE ai unor parlamentari romani nu ne rezolva multe din situatiile economice, de infrastructura de aici. In tara, totul tine de vointa guvernantilor si ai primariilor. In timp, am pierdut bani pt calea ferata, pt.spitale regionale, pt. agricultura- irigatii. Bunele practici recomandate de UE la noi in majoritatea cazurilor sunt zero. Aceasta pt ca la sistemul P.C.R. este foarte bine insurubat in mecanismul de guvernare la toate nivelele.
Recunosc că ard de nerăbdare să văd inestimabilele contribuții șoșociene oe fronturile cercetării, industriei și energiei.
Ce de mai comisii domne, gata suntem salvati!
In Comisia de Sănătate ne reprezinta cineva?
România este bogat reprezentata prin personalul tehnic acesti specialisti fiind legați printr-un angajament de fidelitate, confidentialitate/ juramant, fata de Institutie. Pana acum niciun lansator de alerta nu s-a desprins din acest corp fff bine retribuit.
Nu ne rămâne decât sa ne informam cu atenție și rabdare din ceea ce oficial ne îngăduie marii cenzori.
https://euvabeco.eu/about
https://euvabeco.eu/
Mulțumim! Apreciez.
Doamna Firea cu chestii soft. Sper să se ocupe și de promovarea drepturilor femeilor la senectute, aflate in centrele de îngrijire. Poate o ajută conaționalul Hava de la DROI, din alt grup politic, să vadă cu ochelarii buni drepturile umane, deși s-a băgat în chestii diferite….măcar dansul are un brevet de invenție, știe să aleagă ochelari.
În rest, suntem varză că țară…. Ce să cred când ce am votat nu e in listă? Poate că locul meu nu e unde sunt, că de e, cine mă reprezintă? Opriți planeta….