luni, iunie 17, 2024

Aderarea Romaniei la Schengen. De ce se comporta Franta ciudat?

Am anticipat problemele politice în ceea ce privește aderarea noastră la Spațiul Schengen încă de la sfârșitul verii. Și nici nu era greu: inclusiv președintele Băsescu era neliniștit. (Vezi raportul aici) Acum se îngroașă gluma. Franța se comportă ciudat față de România fiind prima voce care ni se opune și noua și bulgarilor. Franța ?! De unde și până unde Franța? Știam de Olanda, de Germania, țări care se arătau sceptice și înainte de aderare. Și Italia ar avea motivele ei. Dar Franța? Nu era Franța cea care ne împărtășea cu francofonia ei și care făcea declarații bombastice față de noi până la începutul acestui an? Nu Franța ne-a sprijinit să avem comisar european pe un super-portofoliu – agricultura? Nu e comisarul acesta filofrancez?

Și care ar putea fi atunci resorturile care împing Franța să se comporte așa irațional față de România? Să fie doar problema rromilor? Aceasta nu se rezolvă prin neintrarea noastră în Schengen. Oricum pot călători liber unde vor. Să fie faptul că Nicolas Sarkozy vrea să-și arate mușchii pe plan intern? E prea mult totuși să-și strice relația bună cu o țară mare din estul UE doar pentru acest motiv. Să fie neliniștea provocată de faptul că Grecia nu-și poate controla granițele și că cel mai probabil cohortele de emigranți ilegali de acolo vor avea drumul descris spre Occident? Foarte probabil, dar să ne spună chestia asta, să ne roage să nu ne supăram daca mai păzim nițel granițele până Grecia (iarăși Grecia!!) își rezolvă problemele.

Bănuiala mea (repet este o bănuială) este că ultima poziție a Franței în interiorul UE față de România are o legătură și cu politica externă pe care Franța o practică astăzi. Iar acesta are legătură cu Rusia cu care Franța se bate pe burtă. Ultimul argument de tip Sarkozy este că România nu trebuie să intre în Schengen pentru că nu recunoaște granițele cu Republica Moldova și că România acordă prea multe cetățenii românilor din Republica Moldova. Deci, prin urmare România să nu intre în Schengen. Nu știu de unde se informează oficialii francezi, dar sunt defazați rău. Am semnat tratatul de frontieră cu R. Moldova acum o lună de zile. Iar faptul că România acordă cetățenii unor cetățeni (mai puțin de 70.000 mii!!) pe care-i consideră îndrituiți pe baza unei evaluări serioase să primească această cetățenie nu are nicio treaba cu procesul de aderare la Schengen.  Are însă treabă cu contextul politic de la Chișinău. Probabil că Republica nu va avea o coaliție formată, un nou premier și un nou președinte până de Crăciun.  Așa că o astfel de poziție, menită să mai liniștească din avântul României în R. Moldova nu poate decât să îl pună pe domnul Sarcozy într-o poziție și mai bună în relația cu domnul Putin.

Explicația de mai sus este doar contextuală și ține ce se întâmplă la zi. Dar impresia generală pe care o lasă Franța este aceea că se străduiește să caute pricini. A fost faza cu romii, după care a venit argumentul cu nereformarea justiției iar acum chestiunea moldoveană. Argumentația nu se duce pe evaluarea procesului tehnic pe care l-am parcurs. Declarațiile politice nu aduc în discuție acest argument, care se pare că a fost jucat bine și de România și de Bulgaria. Se pare că vizitele de monitorizare pe baza cărora se face evaluarea tehnică asupra granițelor, vizelor, cooperării polițienești, protecției datelor, a Sistemului de Informații Schengen dau linie verde României. De aici poate și disperarea Franței de a căuta noi argumente împotrivă.

Dar îmi este greu să-mi dau seama pe ce se bazează poziția Franței! Ce o mână-n luptă? Să nu-i fi susținut ai noștri în cadrul instituțiilor europene? Ce-i drept, poziția comisarului nostru în Comisia Europeană nu-i tocmai aceea conservatoare pe care o susține Franța dar nici revoluționară. Iar în cadrul Consiliului, nu-mi aduc aminte ca domnul Băsescu să-l fi călcat pe domnul Sarkozy pe bombeuri deși domnul Sarkozy cam așa a reacționat la ultima întâlnire.

Din păcate am avut dreptate la sfârșitul verii când am lansat raportul sus-amintit. Decizia va fi politică. Am avertizat încă de pe atunci Ministerul Administrației și Internelor (care are în coordonare procesul) iar răspunsul acestora a fost o încercare de a ne discredita nouă raportul, în loc să se ocupe de demontarea argumentelor politice. Centru Român de Politici Europene va reveni cu un nou raport la sfârșitul lunii Ianuarie 2011. CRPE a fost critic cu autoritățile române dar Franța ar trebui să știe să facă diferența dintre ceea ce nu s-a realizat în procesul de accedere la Schengen și ceea ce sunt pure speculații.

Franța a declarat prin reprezentanții săi că nu va apela la veto pentru a bloca decizia de primire a României. Dar își poate face aliați. Știm și că Olanda și Germania, state fondatoare sunt împotrivă. Pozițiile lor pot atârna greu. Accederea la Spațiul Schengen se face în urma votului din cadrul Consiliului European. Parlamentul European are doar un vot consultativ. Decizia ar trebui, conform tratatului de accederea la Schengen, să fie bazată pe evaluări tehnice. Decizia, este însă, până la urmă politică.

În final, o simplă recomandare pentru Guvernanți: neintrarea în spațiul Schengen nu este un capăt de lume. OK, stăm puțin mai mult la graniță dar putem călători liber. Dacă nu vă vreți șantajați nu mai faceți din acest subiect prioritatea zero și chiar dacă așa este, nu o mai spuneți în gura mare în toată Europa.

UPDATE!  Pozitia CRPE fata de ultimile declaratii ale oficialilor francezi:Open letter CRPE – Franta Schengen

Distribuie acest articol

49 COMENTARII

 1. Eu unul nu ma mir. Franta este doar consecventa cu sine insasi: fanfaroana si lipsita de caracter (si nu ma refer aici doar la pozitia fata de Romania).

  • …ciudata este intrebarea si nedumerirea autorului….

   …Romania si oficialii dovedesc fara dubiu ca sant ramasi in urma si incorigibiliu…persoane mediocre fara niciun fel de substanta si nu prezinta incredere…

   …educati in comunism (si post/neo comunism) dela gradinita si eventual pana la facultate si apoi in partidele politice ale vremii (pcr, fsn, etc, etc)….

   ….tot sistemul de valori rezultat din acesta masina infernala este bazat pe minciuna, inselatorie si smecherie…toti cei care au trecut prin acest sistem sant prizonierii acestor mentalitati….mMentalitati cu similitudini izbitoare cu Mugabe, Ahmadinejad or Sadam….

   …tactica si strategia lor este inselarea si metamorfozarea datelor, situatiilor si constiintelor….

   …in comunism/postcomunism cu cat esti mai priceput in aceste matrapazlacuri cu atat ai acces mai sus pe scara ierarhica a partidelor si celorlalte organizatii….

   …prea putini au meritul de a fi rezistat acestei asasinari morale si spirituale si atractiilor adictive pe care le genereaza….cu atat mai pretiosi sant – dar in acelasi timp sant inamicii principali ai semidoctilor, mediocritatilor si incapabililor acum organizati in ceace este establishmentul din Bucuresti…..

   CULMEA este ca SE FAC CA NU PRICEP DESPRE CE ESTE VORBA….

   • Draga John,

    Poate ai dreptate, dar nu are legatura cu subiectul in discutie.
    Ar fi trebuit anterior discutate aceste aspecte, inainte de acces in UE.

  • Aceste declaratii ar trebui sa ne faca sa marim productivitatea muncii, PIB, salariile, pensile etc.

   SA DEMONSTRAM NU DOAR UE, SUA, RUSIEI, REPUBLICII MOLDOVA dar si altor tarii ca ne putem dezvolta si noi mai mult.
   Dupa asta vor vrea si ei cu noi.

 2. Nu. Franta e doar mesagerul… desemnat de Europa tocmai pt ca are o relatie mai speciala cu Romania. E un semnal….
  Dar decizia are consecinte prea complexe pentru a fi doar una tehnica. Cum masori tehnic starea justitiei si nivelul coruptiei (sau tentatia cu salariile noastre…)

  • In momentul in care s-a demarat procesul nu era nicio condiționalitate legata de justitie, coruptie etc. Este vorba de schimbarea regulilor in timpul jocului. Condiționalitățile sunt pur tehnice, usor masurabile. Problema este ca votul este politic. Ei bine, cum fundamentezi, cum masori asta?

  • Corect ! Am fost primiti in UE ca piata de desfacere, pentru ca realist vorbind nu indeplineam nicio conditie cum de altfel nu le indeplinim nici acum desi ne-am angajat ca o sa facem, o sa dregem…..,tipic romanesc.Ramanem piata de desfacere, maximum de bunavointa care ni s-a acordat, nu este obligatoriu sa fim acceptati si in zona Schengen. Mai vedem, mai vorbim, mai cautati-ne, dixit Sarko, la cererea celorlalti parteneri si in numele prieteniei traditionale care ne uneste !

   • Mi-ai luat vorba din gura. Franta se comporta doar duplicitar: cand au avut nevoie de piata de desfacere ne-au primit in UE. Acum ei nu au nevoie de noi. Nici atunci si nici acum nu meritam sa intram nici in UE nici in Schengen. Sa nu ne imbatam cu apa rece.

 3. ” Iar faptul că România acordă cetățenii unor cetățeni (mai puțin de 70.000 mii!!) pe care-i consideră îndrituiți pe baza unei evaluări serioase să primească această cetățenie nu are nicio treaba cu procesul de aderare la Schengen. ”
  Hai sa nu ne mai ascundem dupa cires !
  ce evaluari serioase, cand acolo merge greu ca toate vizele se dau pe baza de spaga !
  Ca pana la urma adevaratul serviciu pe care i-l face Sarko lui Putin este acela ca nemaiavand
  garantia ca pot trece ca-n branza prin Romania pana in Europa ( cam cine sa grabeasca sa treaca stim din proprie experienta!) , fratii de peste Prut s-ar putea sa se orienteze din nou spre maica Rusie, de unde macar le vin gazele si alte avantaje pe care de la noi nu prea le au si mai ales nici nu le vad nici la noi romanii ce am ajuns sa traim la fel de prost ca si ei !

 4. @ Radu Humor

  70.000 e putin raportat la cifrele de milioane (!!!) pe care le-a publicat presa franceza si britanica. Moldovenii sunt ei cu totii vreo 4 milioane si din acestia cati or mai fi ramas acasa…

  Oricum, datorita procesului Schengen controlul s-a dublat si e mult mai greu sa dai vize pe spaga si in consulate.

  • N-or fi nici cat zic aia dar nici 70.000 cat ziceti dvs. dle Ciprian Ciucu !
   Si apoi sa nu uitam ca nu pleaca/ ies toti odata din tara!
   Important e ca au viza ….

   P.S. Si atunci cand mai stii si adevaratul mptiv care a stat la baza acordarii lor, parca nu poti sa le dai dreptate si celor care se plang de aceste valuri de cetateni straini care te viziteaza in cele mai incredibile scopuri :roll:

 5. Cred ca Romania ar trebui, in cazul in care va fi luata decizia politica, (foarte probabila) „sa mai asteptam putin”, sa acorde cu o mai mare usurinta cetatenie moldovenilor. Poate se ajunge la 700.000 pe an, nu 70.000!

  Sa-i dam Frantei un motiv sa fie suparata!

  • Da, ai dreptate!! Si eu cred ca e cea mai buna solutie. Va veni o vreme, pe care nu o vad foarte indepartata ,cand Franta va avea nevoie de Romania !! Mai se cunosc cazuri in istoria nu prea indeparta. Asta e politica de superputere nucleara pe care o practica Franra mai nou!! E clara intentia Frantei de a a se apropia de Rusia si a domina impreuna in UE!! Mai domol , intr-adevar cu UE asta. Ce am facut, ? Dintr-o URSS am intrat intr-o UERSS? Sustin pana in panzele albe axa Bucuresti-Londra – Washington!! La care as aduga , neaparat ,TURCIA!!

 6. mi-am pus si eu intrebarea recent, un pic altfel, intrebandu-ma de ce nu ne mai iubeste Sarkozy. De fapt eu cred ca idila noastra in politica externa cu Franta se rezuma la presedintia lui Sarko, oricat de neplacut ar suna asta. Eu cred ca Sarko a profitat de acordurile pe care le-a semnat cu Romania in domeniul securitatii interne – referitoare la romi si la minori – pentru a construi alte relatii.
  Mi se pare interesanta supozitia legata de rolul Rusiei, dar parca mai bine se pupa reactia administratiei Sarko cu tonul conservator pe care l-a adoptat de vreo cateva luni. Altfel, nu vad cu ce i-ar incalzi pe rusi ca nu intram in Schengen…

  • @Lauras :
   „Altfel, nu vad cu ce i-ar incalzi pe rusi ca nu intram in Schengen…”

   Pai nu mai suntem „atractivi”, din moment ce nu ne mai pot folosi ca tara de tranzit spre Europa !

 7. nu prea cred. chiar deloc. de fapt sarko e un cunoscut pro-american, si se pare chiar ca s’ar fi luat de revere cu ministrul de externe rus in problema georgiei.. nu cred ca se bate pe burta cu rusii, pot fi doua cazuri. ori face talente sa ne sileasca sa luam tehnologia lor ptr centrala nucleara x, sau a vazut ca timpul declaratiilor bombastice, salvate de distanta mare (odinioara) intre tari, a cazut, ca se loveste in mod concret de problemele puse de rromi (si nu numai) si trebuie sa-si linisteasca, populist sau nu, concetatenii. probabil nu trebuie sa fii prea populist ca sa fii oripilat de conditiile si jegul care’l exporta multi dintre conationalii nostri, fie ei rromi sau romani.. intotdeauna e bine sa te pui si in papucii celuilalt, si daca ne gandim la varianta (fantastica) in care cateva mii (doar) de tzigani turci (au si ei din greu) foarte saraci si pusi pe capatuiala ne-ar trece granita cu ocazia integrarii turciei in ue, probabil vom simti acel gol in stomac si teama la vederea unor cete de vagabonzi sau golani cu ochii sticlind dupa sansa. probabil sarko are ceva rapoarte despre disperarea care e peste prut, despre coruptia functionarilor vamali romani care ptr ceva euroi ar lasa orice rachete sa intre ca’n branza in shengen, si le e teama. si mi se pare firesc. iar ultima chestie: se pare ca tot timpul aratam cat suntem de complexati alergand cu limba scoasa dupa tot felul de ‘milestones’.. ue, nato, shengen, euro etc. iar noi tot prost traim, si parca devenim mai complexati si mai saraci cu duhu’ (si mai bananieri) pe masura ce le realizam!! in timpul asta tari ca cehia sau croatia se uita la ce fac ai lor si daca e cazul (cehia) zic ‘stati un pic, ca nu-i asa! nu e interesul nostru sa adoptam inca euroiul, mai il lasam dracului si ne vedem noi de-ale noastre ca ce e important e sa ne fie noua bine, nu la ue!’. si iata un popor destept care-si vede de-ale lui si nu e complexat ca ‘n-are’ sau ‘nu e in..’. noi? ‘de n-o fi cu banat’ ca suntem niste tarani complexati si care a uitat ce inseamna solidaritatea si binele celui de langa noi. iar la aprecierea unor gesturi (vezi wikileaks) ne dam de ceasul mortii sa semnalam ‘aberatia’, clara dovada a unei necunoasteri profunde a ceea ce inseamna drepturile si libertatile elementare. ca daca nu e tradare sa o stim si noi..

  • Sarkozi e pro american dar pro republicanii lui Bush si nu democratii lui Obama care sunt socialisti.
   Asa ca Sarkozi nu nu e cu America lui Obama. Aici ii dau dreptate.

   • schimbarea republicanilor cu democratii la casa alba nu l-a aruncat pe sarko in bratele rusilor, transformandu’l din pro-american in pro-rus. sarko e pro-americam din convingere, si nu prea’i inghite pe rusi. joaca teatru cu rusii, chipurile promoveaza apropierea rusilor prin tratate, dar ii tine la distanta de parteneriat deplin cu nato. cum sa fie altfel daca le vinde rusilor armament si vrea petrol? cred ca ptr prima oara in istoria europei exista un consens deplin anglo-franco-german (din convingere nu de nevoie) ca fara americani sunt doomed..

 8. E vorba aia cu ”sacii-n caruta…”. Cred ca e pe undeva si tot ce spui tu, dar s-ar putea sa fie mai mult decat atat si s-ar putea sa te apropii cu legatura cu Rusia. Cred ca e evident pt toata lumea ca Franta si-a cautat un ”om” de baza la agricultura, care sa nu puna prea multe probleme unei politici care atarna de firul de par. Odata avut, cred ca Franta ar trebui sa fie mai degraba recunoscatoare Romaniei si nu invers. Toata tevatura cu rromii cred ca a fost electorala, asa ca nu mai ramane decat un aspect: relatia cu Rusia. Absolut ca decizia e una politica, dar poate ca vizeaza nu numai relatia Romaniei cu Moldova. Mi se pare destul de evidenta curtoazia pe care blocul occidental al UE o comporta fata de Rusia. Sa fii gresit aici Romania miscarea sau pur si simplu ni se cer aceleasi ”compromisuri” de neacceptat, istoriceste vorbind? Treaba se cam impute, ce-i drept. Ma amuza numai gandul cu aderarea la euro. Noroc ca nu ne mai trebuie!

 9. Sper sa nu intram in Schengen si astfel eu si miile de colegi de la Politia de frontiera sa ne pastram locurile de munca.Noi impreuna cu familiile noastre multumim Frantei daca se impotriveste aderarii tarilor „bananiere„ Romania si Bulgaria

 10. Parca era vorba de un sit unde scriu specialisti, sau macar oameni care au habar de subiect?
  Tot ce vad in acest articol e teorie conspirationista.

  Franta nu se comporta ciudatacum. Ciudat s-a comportat atunci cind (laolalta cu toata UE) a acceptat sa ca Romania si Bulgaria sa adere la UE total nepregatite, si in cazul Romaniei cel putin, pe baza de promisiuni despre reforme viitoare, care s-au dovedit niste minciuni sfruntate!

  Iar cine s-fript cu ciorba sufla si in iaurt! Aderarea la Schengen inseamna pazirea granitelor estice ale UE si posibilitatea ca politia romana sa aiba acces la informatii sensibile. Coruptia din politistilor si a vamesilor este binecunoscuta, cum poate UE sa dea date sensibile si paza frontierei pe mina astora?

  Din pacate diplomatia interzice spunerea lucrurilor pe nume. Va inchipuiti ce scandal ar iesi daca Sarkozy ar spune ca Franta se opune aderarii Romaniei la Schengen pentru ca are date certe despre coruptia politistilor si a vamesilor, care face Romania incompatibila cu spatiul in cauza)! P

  • Nu e conspirationism ci o simpla constatare. Nu poti sa te multumesti cu discursul oficial ci trebuie sa cauti adevaratele motive ale deciziilor. Cateva exemple pe care le cunosti si tu. Romania si Bulgaria in 2007 nu erau pregatite sa intre in UE dar au intrat. Pe plan tehnic conditiile de intrare in spatiul schengen erau acum indeplinite dar nu intram. Grecia a trisat la cifre ca sa intre in UE si ca sa intre in zona euro si toata lumea stia asta la momentul respectiv si cu toate astea a intrat etc.
   Deci UE afisaza niste conditii oficiale dar tine cont de ele numai cand are chef.

 11. Parca era vorba de un sit unde scriu specialisti, sau macar oameni care au habar de subiect?
  Tot ce vad in acest articol e teorie conspirationista.

  Franta nu se comporta ciudatacum. Ciudat s-a comportat atunci cind (laolalta cu toata UE) a acceptat sa ca Romania si Bulgaria sa adere la UE total nepregatite, si in cazul Romaniei cel putin, pe baza de promisiuni despre reforme viitoare, care s-au dovedit niste minciuni sfruntate!

  Iar cine s-fript cu ciorba sufla si in iaurt! Aderarea la Schengen inseamna pazirea granitelor estice ale UE si posibilitatea ca politia romana sa aiba acces la informatii sensibile. Coruptia din politistilor si a vamesilor este binecunoscuta, cum poate UE sa dea date sensibile si paza frontierei pe mina astora?

  Din pacate diplomatia interzice spunerea lucrurilor pe nume. Va inchipuiti ce scandal ar iesi daca Sarkozy ar spune ca Franta se opune aderarii Romaniei la Schengen pentru ca are date certe despre coruptia politistilor si a vamesilor, care face Romania incompatibila cu spatiul in cauza! Si atunci invoca aspectele vizibile ale problemei romanesti: romii, lasati liber la furat ca doar sunt „cetateni europeni”, acordarea unei „cetatenii europene” pe capete in entitatea statala Moldova, un spatiu tulbure si instabil… toate astea sunt efectele vizibile ale unui comportament ciudat, nu al Frantei, ci al Romaniei!

 12. Imediat dupa „revolutie” Franta ne-a trimis mii de camioane cu mancare, mare parte vanduta prin buticele parvenitilor de astazi. Ne-a trimis echipament medical care pana la urma a folosit la dotarea primelor clinici private, ne-a trimis de-a moca calculatoare care au ajuns pe mesele copiilor de primari sau a directorilor de scoli.

  Dupa care Franta ne-a sustinut si bagat mai peste tot prin Europa, impotriva tuturor, in schibul promisiunii c-o sa ne facem temele pe drum.
  Cand ne-am vazut cu sacii in caruta, nu numai ca n-am facut nimic, ba chiar am dat cu copita in shishtar…am intrat in razboi in Irak, am creat celebra axa Bucuresti – Londra – Washington, plus declaratii de doua parale cum cea a lui Basescu cand a venit Raffarin la Bucuresti („a venit sa-si ia tainul”). In timpul asta Franta lua bobarnace de la toti partenerii europeni pe care i-am invadat cu hoti si cersetori.

  Astazi vrem in Shengen…si ce facem ? Hop cu mana intinsa la Franta. Satula de povesti, Franta ne cere pentru prima oara sa corespundem criteriilor. Si deodata Romania gaseste Franta „ciudata” ?!

  Ba chiar Dl CIUCU vine si cu raspunsul : din cauza rusilor.

  :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

 13. Nu mentionati ca la pachet cu Romania va suferi si Bulgaria. Douia intrebari simple ca sa verific constructia dvs. numai:
  Ce legatura au moldovenii cu Bulgaria sa fie bagati in aceeasi oala cu noi?
  Ce interes are Rusia ca Bulgaria sa nu intre Schengen?
  Ma faceti sa rad domnule…pareati om serios.

  E o bizara constructia logica…paradoxal, cred ca ar fi in avantajul rusilor sa aiba o strecuratoare la granita Schengenului. Moldovenilor oricum le vom putea acorda cetatenia, mai abitir o sa o facem acum ca nu mai riscam nimic De acord cu badd…moldovenii sunt in realitate un pretext…dar un pretext perfect care tine la publicul occidental satul sa plateasca factura sociala si lor…daramite altora. Sa nu uitam de „instalatorul polonez” care a prabusit prima constitutie europeana.

  Coruptia internelor si justitiei…asta e principalul motiv si pentru noi si pentru bulgari.

  Cum am putea spera la Schengen?
  1) Sa reducem noi contrabanda la tigari la un nivel acceptabil si apoi sa avem pretentii sa fim pavaza Europei impotriva ei. Deocamdata ne plangem ca ea creste.
  2) Apoi o justitie corecta care pedepsete contrabandistili si maharilor din MAI care ii protejeaza. Deocamdata un secretar si seful politiei se invinuiau de coruptie reciproc.
  3) Si doar pentru public…sa fim capabil sa demonstram statistic ca suntem in stare sa integram economic si social suta de mii de moldoveni pe care o incetatenim anual la nivel de hartii.

 14. Las pe altii sa faca comentariile la subiect.

  Eu am un singur comentariu, la propozitia „Să fie doar problema rromilor?” Probabil nu atat din cauza lor cat a faptului ca nu vreti sa intelegeti ca sut TIGANI!!! Francezii nu au incetat sa le zica „gitane” si … vazant cu cata osardie pupam in cur natia asta cu cultura de hoti si ne-muncitori au zis ca ar fi bine sa ia distanta de noi.

  Hai ca glumeam, dar … putina verticalitate, fratilor, daca nu pentru voi personal macar pentru poporul asta!

 15. buna initiativa , dar ati facut o greseala enorma : ati redactat-o in engleza.
  daca se adreseaza Frantei, ar fi trebuit sa aveti in primul rand o varianta in limba franceza, nu ?

 16. Romania este la fel de francofona ca si Bulgaria, iar daca prietenia Frantei cu Rusia va aduce prejudicii celor doua state romanesti ….. de la francofonie la francofobie e cale scurta.

  • Sarco le face jocul rusilor,au fost niste tarfe foarte delicate fata de noi de-a lungul istoriei,am fost o moneta de schimb pentru ei permanent.Acum se vede unde s-a nascut prostitutia.

 17. Franta a fost intotdeauna o tara de tot kktul care nu are preieten decat propriul interes.
  Prin urmare inventata francofonie a romanilor si considerarea unilaterala (numai noi) ca Romania este o aliata a Frantei … a fost o Greseala ENORMA care daca s-a dovedit ca daca nu ne-a adus servicii …in schimb ne-a adus multe deservicii.

  Inca nu este tarziu, Romania poate sa isi corecteze greseala si din francofoni sa devina francofoba si astfel in toate scolile din Romania, in care se invatat inutila si neinternationala limba franceza sa fie inlocuita de limbile engleza si germana, engleza ca fiind o limba de circulatie internationala si germana ca fiind limba care se invata in tarile vecine si in jumatate de Europa.

 18. ganditi-va putin ce s-ar intampla daca Romania ar reusi sa intre in acest spatiu. Nu i-ar mai controla nimeni pe tiganii care trec cu cate 10 plozi peste granite fara buletine, pasapoarte cu copii in poza si cu aprobarea celuilalt parinte , si fara alte nimicuri d-astea de identificare. Ai facut nazbitii, stai la tine in tara. Voi , daca ati fi francezi, ati accepta in preajma marilor orase sa va streseze strainii cu cersitul lor? Daca s-ar opri numai la cersit!

 19. Franţa spune cu voce tare ce gîndesc toţi. Pe bună dreptate nu ne vor, pt. că unde au intrat românii cu excepţiile de rigoare, au dus cerşitul, prostituţia, şi tîlhăria care la noi acasă sunt tolerate de jos pînă sus. Orice ţară are tot dreptul să ţină departe pe cei care „murdăresc” societatea lor.

 20. Sunt uimita de ce pareri critice putem avea ca romani despre propria noastra tara!

  Romania nu e mai prejos decat Grecia, Polonia, ..deci DA, merita sa intre pe usa din FATA la toate „capitolele” europene.
  Chiar credeti ca ai nostrii sunt cei mai corupti,cei mai prosti (ma refer la toata coloratura politica)?? Da de Berlusconii ce putem zice? E Sarcozy Alba ca Zapada?? Hai sa fim seriosi!

  Normal ca „altii” isi permit sa stearga cu noi pe jos cand noi n-avem nici cel mai elementar nivel de respect pentru noi insine! Respectul si sustinerea unei tari vine din respectul individual.

  Felicitari autorului pt analiza, mi se pare corecta. Rusia este in plin joc politic (vezi pozitia cu scutul antiracheta, Kyoto, …) si isi concentreaza fortele pe granite si resurse. Multe tari din Europa sunt aliatii Rusiei (ex: sa nu uitam ca Germania este un aliat istoric al Rusiei pe partea energetica). Avem nevoie de aliante puternice sa supravietuim si sa razbatem. Aliantele se construiesc prin oameni, si acesti oameni suntem NOI, FIECARE dintre noi! Cu atitudini de genul „sa ne impuscam singuri in picior” nu cred ca reusim, asa ca.. TREZIREA !

 21. Ceea ce nu explica acest articol este de ce are Franta aceeasi atitudine si fata de Bulgaria (ia Romania si Bulgaria la pachet). O considerati victima colaterala, ori relatiile franco-bulgare nu au fost niciodata atat de stranse precum cele franco-romane, sau stiti dumneavoastra ceva ce noi nu stim legat de implicarea Bulgariei in Moldova?

  • Am spus si in articol ca explicatia cu Moldova nu este suficienta, fiind „doar contextuala”. Sincer, imi vine greu sa-mi dau seama care sunt adevaratele resorturi. Ceea ce stiu insa sigur, este ca Bulgaria sa mai prost decat noi la partea tehnica dar, cu toate acestea, a incercat sa se decupleze de noi in vara si in toamna, mai ales dupa „problema romilor” pe care nu a resimiti-o atat de tare precum Romania. Poat doar specula, cu parere de rau. Da, stiau ceva Bulgarii inca din toamna din ceea ce noi nu tiam? Sa fi fost problema romilor pentru ei doar o justificare si sa se distanteze din alte motive?
   Relatia Frana – Rusia e incarcata de aspecte economice si mai multe contracte grase pe care francezii de vizeaza. Iar noi stim cu totii cum amesteca rusii economia cu politica. Pentru ei economia este mijloc si politica scop, nu invers.

 22. Nu inteleg de unde isteria asta legata de faptul ca nu ne accepta in spatiul Schengen. In fond nu eram pregatiti de intrarea in NATO dar ne-au primit, cu atat mai putin nu eram pregatiti de intrarea in UE si totusi ne-au primit. Daca in cazurile de mai sus era cat de cat de inteles dezamagirea generala (desi amanarile au fost mai mult decat justificate), acum chiar nu inteleg de ce suntem dezamagiti. Chiar nu suntem pregatiti. Pana cand o sa ne rugam de profesori sa ne dea un 5 in loc sa ne facem temele ca lumea? De ce vrem cu tot dinadinsul sa stam la masa cu lumea buna cand stim deja ca ne vom face de ras? Oricum putem calatori oriunde in UE doar cu buletinul si un control formal la frontiera (care nu dureaza mai mult de 2 minute), deci chiar nu ne afecteaza neacceptarea asta. N-ar fi mai bine sa ne vedem de treaba si sa nerezolvam problemele? Si pe urma sa ne intrebe ei, „dar de ce nu vreti sa aderati la spatiul Schengen”?

 23. Va mai amintiti teapa pe care statul roman a dat-o in
  aceasta vara companiei franceze TDF , anuland licitatia pentru 2 multiplexuri de televiziune digitala terestra cu o zi inainte de predarea ofertelor? Oamenii au lucrat taoata vara, au deranjta banci, erau multi bani d einvestit si guvernul roman anuleaza in ultima zi ca sa isi protejeze favopritul SN Radiocom!
  va mai intrebati de ce sunt francezii suparati!

 24. Cred ca un rol important il are si China. Probabil stiti de proiectul unei magistrale feroviare Paris-Shanghai, aceasta urmand sa traverseze si teritoriul tarii noastre pe ruta Oradea-Cluj-Dej-Beclean-Vatra Dornei-Suceava. Poate ca aderarea la Schengen este determinata si de acest aspect; calea ferata va traversa si Ucraina, si Rusia, aceasta din urma reprezentand interes pentru Franta. Nu e clar daca:
  -se va utiliza calea ferata larga, existenta la statele ex-sovietice
  -se va inlocui lionia larga cu una normala
  -se va construi, paralel cu linia larga, una normala
  Indiferent de varianta la care se va recurge, ideea este stationarea – cat mai putin – la frontiere.

 25. Interesante punctele de vedere expuse aici asa ca hai sa mutam discutia luni, 20 iunie, ora 16:00, Sala 111, Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative, Strada Povernei nr. 6 unde va invit la o dezbatere organizata de Centrul de Cercetare in Comunicare din cadrul Facultatii de Comunicare si Relatii Publice, dezbatere prilejuita de publicarea volumului „Examenul Schengen. In cautarea sferei publice europene” de Alina Bargaoanu.

  Lucrarea de fata analizeaza sfera publica romaneasca intr-un context particular, cel al propunerii de amanare a aderarii Romaniei la spatiul Schengen. Volumul a avut in vedere reflectarea si incadrarea subiectului in mass-media romanesti, perceptia publica si pozitia actorilor politici fata de aderarea Romaniei la spatiul Schengen, dar si prezenta si abordarea subiectului in mass-media din alte state membre UE. Perioada acoperita de cercetarea noastra este 21 decembrie 2010 – 21 ianuarie 2011

  Invitati la eveniment: Leonard Orban, Daniel Daianu, Adrian Cioroianu, Paul Dobrescu

  Alina Bargaoanu este profesor universitar doctor la Facultatea de Comunicare si Relatii Publice din cadrul SNSPA si autoarea mai multor carti de specialitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Ciprian Ciucu
Ciprian Ciucuhttp://www.crpe.ro
Consilier in Consiliul General al Municipiului București / Fost președinte al Consiliului Național de Integritate (2015-2016) / Membru fondator al Centrului Roman de Politici Europene

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro