duminică, martie 16, 2025

Furia și Zgomotul. Noul deal-ism

Când doi se „ceartă”, al treilea câștigă? Asta pare să fi fost intenția anunțată atunci când cei doi președinți, american și ucrainean, au fost față în față la Casa Albă. Fiecare voia ceva de la celălalt fără să …fie în aceeași cameră. Nu într-o logică a negocierii, ci într-una a “deal”- ului. „Dialogul surzilor?” Nu cred. Vorbe cu care s-au „împușcat”? Da. Care a fost sensul?

O întâlnire într-un context de conflict atât de mare trebuie pregătită. Cu mare atenție. Privind protagoniștii acestei întâlniri m-am gândit cum, uneori, un curs al istoriei poate fi decis dramatic, tragic în câteva minute. Privindu-le gestica, mimica, ascultând cum rosteau „replicile”, cum creștea tensiunea, cum „baciul” ucrainian era împins la colț de cei doi „baci”, unul american(cu vice-baciul), altul, cel moscovit (prezent …indirect) care, „Mări, se vorbiră, Ei se sfătuiră, Pe l-apus de soare, Ca să…” Ca să ce? Când cel ucrainian a realizat „ambuscada” de situație și comunicare ce-i fusese pregătită, era prea târziu pentru a mai negocia ceva. Deal-ismul baciului american dădea pe-afară, nervos. Să nu înțelegi tu, care ești în război și vrei sprijinul meu, că trebuie să-mi iasă și mie ceva?! E vina ta că îți mor oamenii, nu trebuia să începi războiul, nu-mi arăta mie poze, fă ceva să te înțelegi cu moscovitul. (Adică cu cel care a început războiul.) Nici baciul ucrainean, deși a rezistat stoic, nu s-a abținut de câteva ori. Când a dat drumul la „lebăda neagră”.

„Scena” aceasta, văzută probabil de cel mai mare public ce se poate imagina, este o marcă globală a decăderii dialogului, a eșecului negocierii în trei. Când am citit prima data despre tipul acesta de negociere – era un articol foarte bun din Business Harvard Review – am reținut că, pentru ca doi participanți la o negociere care nu ajungeau la o înțelegere să obțină, totuși, ce doreau, era nevoie de implicarea celui de al treilea partener căruia trebuia să îi iasă un câștig, oferind, desigur, și el ceva din care ceilalți doi puteau câștiga, chiar dacă la modul compensator. Win-win-win. 

Dar „lebăda neagră” a negocierii a apărut în scenă, la un moment dat, și regula ei a fost încălcată: “să nu fii rău cu cineva care te poate răni nefăcând nimic”. Scena aceasta a întâlnirii a deraiat, într-o privință premeditat, de la respectarea celor trei reguli ale unei negocieri: să pregătești regia scenei în vederea obținerii a ceva pozitiv, să existe o structură clară și o discuție reală în vederea obținerii a ceva pozitiv. În scena aceasta nimic nu a apărut din tipologia negociatorilor, care pot fi conciliatori, analiști sau asertivi. Asertiv, adică acel comportament comunicațional bazat pe claritate, onestitate, respect, chiar pe afecte. Ce am văzut eu a fost un eșec al ascultării celuilalt, al înțelegerii situației în care se află. Unul aflat în faza deal-ismului, nervos că celălalt nu era recunoscător și nu ceda în fața agresorului moscovit, iar celălalt sub presiunea enormă a purtării unui război pe care nu el îl declanșase. Business, respectiv moartea pe front, cu pierdere de teritorii. Primul voia să nu mai fie perdant, prin susținerea financiară acordată deja, dar insista că vrea pacea, celălalt voia să fie sprijinit în continuare negociind accesul primului la resursele propriei țări. 

Ce ne spun astea? Plecând de la această scenă șocantă, putem vedea că agresivitatea logicii tip let’s make a deal, duce spre, aș zice, noul deal-ism global: orice numai deal să fie, fără considerente de alt ordin. Decăderea dialogului pe care o menționam, e consecința deformării progresive a logicii, a  argumentării și a situației comunicaționale. Țara baciului american e renumită prin promovarea în Educație a retoricii, public speaking, a debate-ului. Acum trei secole, retorica a făcut primii pași în curriculumul universitar iar în secolele 19 și 20, aceasta și argumentarea alături de dezbatere ca formă de dialog a punctelor de vedere sunt deja implementate în activitățile școlare. Înființarea, în 1914, a Asociației profesorilor de vorbire în public marchează profesionalizarea unei abilități extrem de utile în Drept, Științele politice și Studiile Media. Desigur, baza celor de mai sus a fost aducerea în America de către coloniștii europeni a fundamentelor greco-latine în ce privește Retorica.

Cei vechi știau deja că fără controlul pasiunilor, nu poți convinge. Nu poți obține ce ți-ai propus. Triada de aur Logos-Patos-Etos a fost gândită de Aristotel pentru a permite să convingi prin argumente, prin implicare emoțională, prin credibilitate. Secretul de aur e echilibrul între aceste trei moduri ale persuasiunii.

Ne putem da seama că la nivelul politicii mari a convinge e esențial. Acel nivel unde realitatea concretului dispare progresiv pentru a ajunge „sus” sub forma inevitabilă a unui tip de violență sau presiune – cel „mic” nu poate face astea decât dacă este extrem de convingător – care generează decizii ce pot afecta negativ realitatea aia a vieții de zi cu zi a miliarde oameni.

M-am gândit că pregătirea liderilor politici – a căror mică anvergură în lumea de azi e unanim constatată – dacă nu include serios arta argumentării, a dezbaterii, a vorbirii în public, nu are mari șanse să obțină ce-și doresc aceștia pentru țările lor. Persoana care ești într-o „scenă” precum cea văzută de curând, e, de fapt, personajul unei „piese” în curs de punere în „scenă”. Și atunci vorbim de tehnici teatrale care sunt fundamentale să-ți înțelegi personajul ce urmează să îl „joci”. În teatru, pentru a convinge, trebuie să repeți mult (textul, mișcarea, gestica, mimica) până când fixezi personajul și dinamica sa în scenă. În negocierile economice, unde adesea e căutat, ca în politică, un tip de compromis, în medierile în cazuri litigioase (le cunosc bine pe cele din lumea academică), pregătirea pentru a performa rolul de negociator, de mediator e un semn major al profesionalismului. De aceea, cred că, cu cât acest tip de pregătire care uzează de moduri și tehnici ale convingerii din arta teatrului este introdus în echipamentul formării în Școală, e introdus cât mai devreme, cu atât rezultatele pot schimba, în timp, construcții sociale deficitare. 

Cineva care este antrenat să înțeleagă critic un text, să obțină argumentele pe care se bazează ideile acelui text, cineva care știe să asculte pe celălalt într-un dialog, cineva care și-a dezvoltat, conform fizicului și personalității sale, un tip de expresivitate, are mari șanse, mai ales dacă e bine intenționat să convingă pe ceilalți fără a-i leza în vreun fel, ci ajutând la înțelegerea în comun a ce se întâmplă. Școala ar trebui să facă asta. Începe să o facă și la noi. Cu pași mici, deocamdată. Teatrul poate fi o „distracție” dar, ca și muzica, e, de fapt, un mod inestimabil de a-l înțelege pe celălalt pentru a fi împreună. 

Zgomotul și furia prezente în „scena” din Biroul Oval întârzie revenirea la viața comună. Un reportaj văzut de curând arăta imagini dintr-o școală ucraineană unde copiii și profesorii, educatorii lor lucrau exerciții, făceau temele. În Harkov. În subteran. Tot acolo, în altă parte, artiști ofereau în continuare publicului înțelegerea lor și un sentiment al demnității care venea și din arta lor. Când vor vedea lumina zilei? Cu ce preț? Căci ei nu știu despre cum se negociază viața și moartea lor. Nu știu că ei și ele sunt subiectul deal-ismului.

Distribuie acest articol

11 COMENTARII

  1. Lucrurile au incalcat toate regulile diplomatiei.
    In primul rind, nu insulti un ales al poporului, care lupta pentru supravietuire, impotriva unui agresor imens.
    E dovada de badaranism.
    In al doilea rind, Trump vrea ceva cu totul inedit: sa i se dea metalele rare din Ucraina (de parca Zelenski e mosier si are toate paminturile in mosie personala), dar garantia pentru pacea pe care o cere imperios… o da Europa-?!!!-.
    Pai de ce sa-i dea lui metalele rare, daca europenii il apara?
    Pe You Tube circula un filmulet cu o parlamentara americana, republicana, care s-a intilnit cu Zelenski inainte de Casa Alba. Impreuna cu alti parlamentari. Care l-au asigurat pe Zelenski de simpatia poporului american si sprijinul lor. La cateva ore… fleoshk! Papa Trump trinteste mucii in fasole.
    Asta dovedeste multe lucruri. Dar noi suntem prea mici. E nevoie de anchete serioase, derulate de oameni suspusi. Sau de hackeri foarte bine pregatiti.
    In mod normal, Trump trebuia sa arate ca sprijina lupta poporului ucrainean, dar ca au murit prea multi oameni (de cand il interseaza pe el pierderile rusesti?) si e timpul sa se faca pace. Dar SUA nu se pot implica (de ce?). Asigurindu-l de bunele intentii ale SUA, il directiona elegant spre UE. Si toata lumea era multumita.
    Prin prestatia sa, Trump si secundul au dovedit ca-s grobieni si poate … mai mult. Sigur prosti.
    Daca nu-si schimba atitudinea, desi nu sunt democrat, nu pot decat sa-i dau dreptate lui De Niro! (Multe filmulete pe You Tube. Alegeti ce va place.)

    • Don’t look for method in Trump’s madness: there’s none in it, whatsoever. And that perhaps is the scariest detail of it all. Nebunie generalizată, tocmai an plonjat în teritoriul iraționalului. Un fel de Alice in the Land of Madness. Aproape s-au luat la bătaie in Oval Office. Şi Trump îl apostrofa pe Zelenski de parca acesta era un pickpocket. Aproape s-a luat la bătaie cu el. Trist. De fapt tragic 😥

  2. Nu are rost sa ne lansam in cine stie ce analize absconse si generale ale intalnirii din biroul oval. Lucrurile sunt destul de clare, din pacate. Toata mascarada a fost gandita dinainte si televiziunile invitate ca sa arate votantilor maga ce tare si „sef” e prezidentul lor oranj si baietul gras cu barba. Rusii il au in buzunar pe portocaliu cu ceva. Altfel nu se explica cum dai naibii decenii de constructie geopolitica americana si aliante solide cu Europa ca sa ii faci pe plan unui dictator criminal. Chestia cu WW3 a fost o cacealma ieftina, rusii nu sunt in stare sa bata nici Ucraina, ce sa vorbim de NATO. Asa daca ameninta rusii cu WW3, pot sa isi ia ce vor, si tarile baltice, POlonia, Romania, Finlanda, Moldova, etc?! Totul a fost neserios si rauvoitor, de la intrebarea cu costumul (cand de 3 ani Zelenski doar asa umbla si n-a avut nimeni nicio problema), la faza cu „multumesc” si „sa fii recunoascator”, la tratatul cu mineralele (dubios si fara garantii de securitate), la amenintarea cu WW3, la faza cu „cards” (Ucraina nu joaca carti, ci a fost atacata si a suferit enorm), ponegrirea repetata a lui biden in timpul intalnirii, etc.
    America se indreapta spre un regim semi-dictatorial, lipsa de libertati, taieri peste tot, aliante distruse, vot la
    Onu impreuna cu rusia, coreea n., deci nici vorba de „america great again” …
    Singura sansa e ca din ce in ce mai multi americani sa realizeze ce alegere proasta au facut si sa se exprime impotriva acestor politici periculoase si anti-democratice.

    • În cele mai multe privințe gândesc la fel ca dumneavoastră, totuși WW3 se referă la mai mult decât NATO contra Rusia. E de așteptat ca mult mai multe alte țări cu pretenții teritoriale, poate chiar trădători ca Ungaria, să contribuie. Deci vorbim de un război NATO contra Rusia, China, Korea de Nord, Iran și poate altele. Greu de ținut.
      Într-o paralelă cu WW2, eu aș fi văzut lucrurile altfel: o coaliție cu dracu până treci puntea, adică cu China (în locul fostului URSS) pentru învingerea Rusiei, urmată de ruperea agresorului în două sfere de influență, apoi un nou război rece cu China, cu mai multe șanse de câștig pe termen lung. Nu înțeleg deloc jocul SUA. În Trump n-am nicio încredere că ar avea minime cunoștiințe de istorie, dar lupta cu China a fost continuată și de democrați. Ar fi două explicații: ori liderii americani sunt prea proști să vadă șansa de a elimina definitiv un competitor istoric (și energetic), ori chinezii sunt prea deștepți ca să pice în plasa unui război rece. Ori amândouă.

  3. În politică, întotdeauna, în spatele scenei e altceva decât pe scena expusă tuturor.
    Sigur, pragmatismul rece și transparent poate fi noua paradigmă a politicii internaționale și sigur, SUA poate fi creatoare de trend -uri în politica globală. O lume pragmatică și mercantilă, fără un „jandarm mondial” și care nu se împiedică de ideologii, poate fi un model viabil.
    Poate că, între mai multe puteri regionale cu ambiții globale, SUA nu mai are capacitatea de a se implica la nivel global și alege să „cedeze” unele regiuni, pentru a se concentra pe altele. Sau poate că, pur și simplu, președintele SUA are de plătit o datorie. Sau cine-știe-ce, atceva …
    Oricum, Europa dă un examen și ar trebui să fie capabilă să gândească, să-și ajusteze strategiile și să reacționeze, tactic, rapid. La fel și România.

  4. Ca să ce?
    nu vad ce sens ar fi avut dealul cu mineralele inaintea unui acord de pace si nici macar dupa un armistitiu;
    pe de o parte te scremi sa ii arati lui Putin ca nu mai ai nici un interes militar in zona, pe de alta parte iti manifesti interesul economic in zona de conflict, deci in perspectiva chiar ai ceva de aparat pe-acolo + niste obligatii de securitate la schimb ucrainienilor; si mai ai si ceva de negociat in direct la TV, unde ii oferi ukrainianului favorul de a capitula de dragul pacii, demonstrezi electoratului si istoricilor ca ti-ai facut treaba si ii arati lui putin ca nu se poate discuta cu teroristul asta ca e destul de nebun sa lupte pana la capat; atat s-a putut, dar nu conteaza, noi US si Ru putem sa facem pace, ca noi suntem granzii, restul nu conteaza; nici cu europenii nu mai e nici un deal, ca degeaba bagam noi bani in locul lor, ca stim noi ca ei profita sa faca dealuri pe dindos cu rusii, deci facem noi direct deal cu rusii; de fapt, daca ne gandim mai bine, parca nici NATO asta nu mai are zile multe, dupa cum vorbeste lumea…
    dar, desigur, daca semnam pacea nu inseamna ca desfiintam spionajul, oprim satelitii si nu mai finantam in secret guerrilele, ci doar ne intoarcem la pacea anterioara; si la o adica chiar ne putem intoarce si dupa minerale daca ceva merge prost, ca nu te poti baza prea mult pe europenii aia sa se descurce singuri, ba chiar au declarat oficial ca ei de fapt chiar se bazeaza in continuare pe americani…

  5. Multe vorbe pentru ceva cat se poate de clar. Trump este un nenorocit, toata viata a fost iar Vance este chiar mai abject daca asa ceva este posibil. Ca sa se remarce si sa nu fie doar piesa de decor a sarit si el ca sluga lingusitoare sa-l ajute pe sefu sa dea gata victima.

  6. @ mongolul
    Ziceti:
    „In al doilea rind, Trump vrea ceva cu totul inedit: sa i se dea metalele rare din Ucraina (de parca Zelenski e mosier si are toate paminturile in mosie personala), dar garantia pentru pacea pe care o cere imperios… o da Europa-?!!!-.
    In ziare se zice:
    „Administrația Trump consideră că un acord privind mineralele este modul în care America își recuperează o parte din zecile de miliarde de dolari pe care le-a acordat Ucrainei sub formă de ajutor financiar și militar, după declanșarea invaziei ruse în urmă cu trei ani.
    https://hotnews.ro/ultima-ora-donald-trump-suspenda-tot-sprijinul-militar-american-pentru-ucraina-afirma-un-oficial-de-la-casa-alba-presedintele-a-fost-clar-ca-este-concentrat-pe-pace-facem-o-pauza-1915736
    Spus altfel, pana acum NU am citit ca Trump vrea sa asigure si stabilitatea viitoare a pacii in Ukraina// CI el doreste ca metalele rare sa compenseze oarecum sumele de miliarde $ deja date Ukrainei. El, Trump considerand ca NU a avut obligatii de miliarde $ sa ajute Ukraina (in tercut) //si nici nu e primul interesat de pace trainica si sigura in viitorul Ukrainei, cu care nu are granite si de la care nu are amenintari.
    Ceva de genul: -Give and Take-
    Ziceti: „Pai de ce sa-i dea lui metalele rare, daca europenii il apara?”
    Trump zice exact asa: = „Sa-l apere europenii, nu americanii”. Deocamdata America nu are acord pt metalele rare, dar Ukraina a primit deja multe bilioane $ ajutor.

    • Până în decembrie 2024 ajutorul total al SUA pentru Ucraina era de circa 120 miliarde euro, din care 66 miliarde ajutor in echipament militar.
      Cumulat ajutorul european, incluzând Regatul Unit și Norvegia, se ridica la peste 215 miliarde euro, dar numai 70 miliarde in echipament militar.
      Insa dintre țările europene doar Regatul Unit fusese garant la Budapesta, in vreme ce predarea armamentului nuclear de către Ucraina a fost făcută la insistențele administrației americane, care a promis atunci protecție. Deci, cu tot oceanul care desparte SUA de Ucraina, obligațiile asumate sunt mai mari, iar contribuția americană este mai mică. Și totuși Trump are pretenția să recupereze cat mai mult din ajutorul oferit, în vreme ce europenii să ofere garanții de securitate, care depășesc la momentul actual potențialul militar al Europei. Din acest motiv Ucraina nu-și poate permite să piardă ajutorul american, iar europenii sunt cointeresați in acest demers, întrucât capitularea Ucrainei ar însemna ca războiul se va muta spre vest: Moldova, România, Polonia și Țările Baltice.
      https://de.statista.com/statistik/daten/studie/1303434/umfrage/bilaterale-unterstuetzung-fuer-die-ukraine-im-ukraine-krieg/

    • „In al doilea rind, Trump vrea ceva cu totul inedit: sa i se dea metalele rare din Ucraina (de parca Zelenski e mosier si are toate paminturile in mosie personala) ”

      Orice om care a avut vreodată o activitate productivă realizează că Statele Unite vor trebui să investească câteva zeci de miliarde de dolari în Ucraina până să obțină vreun rezultat concret de-acolo. Numai marxiștii care au trăit toată viața lor din bani publici prezintă lucrurile de parcă în Ucraina cresc metalele rare singure în copaci și trebuie doar culese.

      Nu cere Trump nimic ”inedit”. Zelenski a prezentat primul ideea acestui acord, în septembrie 2024, numai că el vrea să folosească acordul pentru a continua războiul. Unor oameni trecuți de o anumită vârstă, unii dintre ei cu cariere academice, ar trebui să le fie rușine.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Marian Popescu
Marian Popescu
Marian Popescu este profesor al Universității din București, expert independent în etică și integritate academică, comunicare, artele spectacolului și politici culturale.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

Un nou volum semnat de Mihai Maci. Îl puteți achiziționa de aici

Foarte rar mi-a fost dat sa citesc o carte atat de neinduratoare cu realitatea imediata, in acelasi timp atat de logica si de riguroasa in demonstratii. Da, Mihai Maci n-are solutii pentru impostura generalizata din sistemul universitar romanesc sau din cercetare; dar o vaneaza splendid si necrutator in toate cotloanele unde se ascunde si o fotografiaza impecabil, aratandu-i originile si semnificatia sociala. Da, recunoaste ca nu stie cum ar trebui recuplata cultura de invatamant, nu mai spera ca s-ar putea ingradi dezastrele produse limbii romane de utilizarea device-urilor digitale, nu poate decat consemna declinul ireversibil al culturii inalte, dar si al satului traditional si al „familiei traditionale”: dar cat de magistral si, mai ales, lipsit de complezenta sentimentala completeaza fisele sociologice ale principalelor mutatii sociale si culturale din ultimele decenii! Ce-i de facut, totusi? Atata (si e deja mult), crede el: sa privim drept in ochi dezastrul si sa-i punem interogatiile esentiale: „Inainte de-a da raspunsuri, se cuvine sa punem intrebarile”. – Andrei Cornea

Carti

Cărți noi

Noțiunea de cumpănă, care dă titlul acestui volum, nu doar că surprinde natura momentului geopolitic internațional, dar sugerează și o posibilă soluție pentru România. Cumpăna nu este doar o etapă de tranziție, ci un punct critic în care direcțiile asumate astăzi vor determina ireversibil poziția țării în arhitectura globală a puterii. După trei decenii de integrare euro-atlantică, în care viitorul părea stabil și previzibil, realitățile internaționale s-au schimbat rapid, iar ordinea liberală care a definit ultimele decenii este acum contestată. Această contestare vine atât din exterior, prin ascensiunea regimurilor autoritare, cât și din interior, prin revizionism politic și radicalizarea discursului public.” Prof. Corneliu Bjola, Universitatea Oxford

Disponibil pentru precomandă

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro