marți, mai 17, 2022

Găsim timp și pentru ora de vară?

Eram elev când România a adoptat pentru prima dată o reglementare privind trecerea la ora de vară și îmi aduc aminte că s-a discutat destul de mult despre această schimbare de oră, deși statul comunist nu încuraja decât dezbaterile ideologizate.

Desigur, trecerea la ora de vară a fost atunci „luată în discuție” în organizațiile de partid, în cele sindicale și a fost „prelucrată” de activiștii comuniști în colectivele de oameni ai muncii și prin școli; de fapt, însă, nimeni nu știa prea bine cum va funcționa și la ce anume ar folosi să te trezești dimineața cu o oră mai devreme.

Primul text legal prin care s-a instituit trecerea la ora de vară a fost Decretul Consiliului de Stat 190 din mai 1979, urmat de Decretul Consiliului de Stat 415 din 1983 și, în fine, de Ordonanța Guvernului 20 din august 1997.

Motivația generală pentru care în Europa s-a adoptat ora de vară, inclusiv în statele comuniste, a fost, după cum o recunoaște și Parlamentul European, economia de energie (pe fondul crizei petrolului): „Se presupune, în general, că schimbările sezoniere de oră produc economii de energie. Acesta a fost, într-adevăr, principalul motiv pentru introducerea lor inițială în secolul trecut.”

Doar că, între timp, multe s-au schimbat în lume; Europa, societatea și economia sa s-au schimbat profund și argumentele care în urmă cu cinci decenii au fost folosite în încercarea de a se opune – fără succes – schimbării sezoniere, au recâștigat acum în greutate.

Așa că petițiile cetățenilor europeni, care au curs mereu în acești ani către guvernele naționale și către Bruxelles, în încercarea de a înfrânge inerția birocratică arătând cu argumente științifice și civilizaționale că schimbăm în continuare ora fără să mai știm și de ce o facem, au fost în fine luate în seamă la Strasbourg, de Parlamentul European.

În martie 2019 europarlamentarii au votat ca, începând cu anul 2021, să se renunțe la practica schimbării orei pentru perioada de vară. Conform rezoluției adoptată de eurodeputați cu 410 voturi pentru, 192 împotrivă și 51 de abțineri, țările europene care decid să mențină permanent ora de vară vor efectua ultima schimbare în acest sens în ultima duminică din martie a anului 2021, iar cele care preferă să rămână la ora standard (ora de iarnă) își vor putea schimba ora pentru ultima dată în ultima duminică din octombrie 2021.

Care sunt motivele acestei solicitări a Parlamentului European? Acestea se regăsesc în textul Rezoluției Legislative P8_TA(2019)0225 privind „… propunerea de directivă a Parlamentului European și a Consiliului de renunțare la schimbarea sezonieră a orei și de abrogare a Directivei 2000/84/CE” și se referă, printre altele, la următoarele aspecte:

• Dezbaterea publică privind măsurile referitoare la ora de vară nu este nouă și, de la introducerea orei de vară, au existat mai multe inițiative care au vizat renunțarea la această practică. Unele state membre au organizat consultări naționale, iar majoritatea întreprinderilor și a părților interesate au sprijinit renunțarea la această practică.

Sursa: www.europarl.europa.eu

• Situația crescătorilor de animale poate servi drept exemplu în care ora de vară a fost considerată inițial incompatibilă cu practicile agricole de lucru, în special în ceea ce privește începutul zilei de lucru, care este deja foarte matinal potrivit orei standard. Echipamentele și practicile agricole moderne au revoluționat agricultura, astfel încât majoritatea acestor preocupări nu mai sunt relevante, în timp ce preocupările referitoare la bioritmul animalelor și condițiile de lucru ale fermierilor sunt în continuare relevante.

• Cronobiologia arată că bioritmul organismului uman este afectat de orice schimbare de timp, care ar putea avea un impact negativ asupra sănătății umane. Dovezi științifice recente sugerează în mod clar că există o legătură între schimbările orei și bolile cardiovasculare, bolile inflamatorii imune sau hipertensiune, corelate cu dereglarea ritmului circadian. Anumite grupuri, cum ar fi copiii și persoanele în vârstă, sunt deosebit de vulnerabile. Prin urmare, pentru protejarea sănătății publice, este oportun să se renunțe la schimbarea sezonieră a orei.

• Se presupune, în general, că schimbările sezoniere de oră produc economii de energie. Acesta a fost, într-adevăr, principalul motiv pentru introducerea lor inițială în secolul trecut. Cu toate acestea, cercetările arată că, deși schimbările sezoniere de oră ar putea avea beneficii marginale în reducerea consumului de energie în Uniune în ansamblu, acest lucru nu este valabil în toate statele membre.

„84% din cetățenii Uniunii Europene sunt în favoarea încetării schimbării orei, care conform multor studii are un efect negativ asupra sănătății omului. Este clar – schimbarea sezonieră a orei trebuie să înceteze, iar țările din UE trebuie să se coordoneze între ele pentru alegerea celei mai bune ore pentru regiunea lor. Totuși, acest lucru va fi posibil numai dacă reușim să începem cât mai repede discuțiile despre noile reguli” afirma anul trecut președintele Comisiei pentru transporturi și turism din Parlamentul European, Karima Delli. (www.digi24.ro)

Raportorul Parlamentului European pe problematica schimbării de oră și trecerea la ora de vară, Johan Danielsson, atenționa și el că: „Este important să ascultăm cererea cetățenilor noștri de a înceta schimbarea orei; 4,6 milioane de oameni au răspuns la consultarea publică pe acest subiect, cel mai mare număr întrunit vreodată. Este un subiect important pentru cetățenii noștri și trebuie să le arătăm cu Uniunea Europeană ține cont de preocupările lor.”

Comisia Europeană a preluat subiectul de la Parlamentul European și a demarat consultările cu Statele Membre, urmând ca decizia finală să fie luată de Consiliul European după ce se ajunge la un acord. Desigur, renunțarea la aplicarea inerțială a măsurii implică unele costuri de aliniere. Parlamentul European a prevăzut și această perspectivă:

„Trecerea la un nou sistem orar lipsit de schimbări sezoniere va genera costuri legate de tranziție, în special în ceea ce privește sistemele informatice din diferite domenii, mai ales al transporturilor. Pentru a reduce în mod semnificativ costurile de tranziție, este necesară o perioadă de timp rezonabilă pentru pregătirea punerii în aplicare a prezentei directive.

Pentru a asigura punerea în aplicare armonizată a prezentei directive, statele membre ar trebui să coopereze între ele și să ia în mod concertat și coordonat deciziile privind măsurile referitoare la oră avute în vedere. Prin urmare, ar trebui înființat un mecanism de coordonare, care să fie alcătuit din câte un reprezentant desemnat din fiecare stat membru și un reprezentant al Comisiei. Mecanismul de coordonare ar trebui să discute și evalueze impactul potențial al oricăror decizii avute în vedere privind ora standard a unui stat membru asupra funcționării pieței interne, cu scopul de a evita perturbări semnificative.

În cazul în care această evaluare nu conduce la concluzia că statele membre trebuie să reconsidere măsurile referitoare la oră pe care le au în vedere, Comisia ar trebui să fie în măsură să amâne data de aplicare a prezentei directive cu cel mult 12 luni și să prezinte o propunere legislativă, dacă este cazul. Prin urmare, pentru a asigura aplicarea adecvată a prezentei directive, competența de a adopta acte în conformitate cu articolul 290 din TFUE ar trebui delegată Comisiei pentru a amâna data de aplicare a prezentei directive cu cel mult 12 luni.” (www.europarl.europa.eu)

Pandemia Covid-19 a fost pretextul pentru aproape toate guvernele Statelor Membre pentru a tergiversa în avansarea de soluții care să vină în întâmpinarea rezoluției Parlamentului European. Unele state, totuși, au lansat măcar consultări publice naționale pe tema trecerii la ora de vară și au măsurat pulsul opiniei publice, apoi au publicat rezultatele.

În Belgia, de exemplu, 83% dintre cetățeni vor să scape, indiferent în ce variantă, de schimbarea de oră. 70% dintre cetățenii europeni care au participat la consultările lansate de Parlamentul European și au cerut renunțarea la această practică erau germani. În Franța 59% din cetățeni vor să se rămână la ora de vară. La fel și în Țările de Jos, deși acolo majoritatea este ceva mai redusă.

În România nu s-a discutat serios problema, dar a existat o încercare legislativă de renunțare la ora de vară, bazată, se pare, pe rezultatele sondajului de opinie european inițiat în 2018 de europarlamentari.

O propunere legislativă pentru abrogarea Ordonanței Guvernului 20/1997, depusă de deputatul PMP Emil-Marius Pașcan, a primit avizul negativ al guvernului și a fost respinsă de Senat în ședința din 29 mai 2018, în calitate de primă cameră sesizată.

Pandemia a stopat, până în februarie 2021, proiectul de lege, care susținea ca România să rămână la ora standard și să nu mai facă trecerea sezonieră la ora de vară. În februarie anul trecut proiectul a ajuns la Comisia pentru industrie și servicii din Camera Deputaților care ar fi trebuit să se pronunțe până în luna mai 2021. Din păcate nu am găsit un raport (favorabil sau nu) al comisiei pe acest subiect, în afară de cel de respingere din 2018.

Întrucât nu există un progres legislativ, ne așteptăm ca și în martie 2022 să trecem la ora de vară. Chiar dacă Parlamentul României va găsi timpul necesar să ia în discuție inițiativa legislativă privind abrogarea ordonanței 20 din 1997, timpul necesar pentru toate pregătirile ce privesc o astfel de opțiune pe teritoriul național și în relația cu celelalte state europene este restrâns și ar trebui să ne așteptăm să petrecem cel puțin încă un an în compania orei de vară.

Distribuie acest articol

41 COMENTARII

 1. articol unidirectional si foarte distorsionat. nu am găsit absolut nici o opinie a celor care vor mentinerea actualului sistem.
  -cei 4.6 milioane europeni care nu mia vor schimbarea orei nu reprezintă 85% din populația UE, care este de 510 milioane persoane. ei reprezintă 85% din cei care au participat la consultarea publică, la care au răspuns sub 1% din populatia UE. deci 99% din populatia UE nu s-a pronuntat
  -este corect ca alternanta orei poate produce schimbări de bioritm și deci probleme de sănătate, dar probleme de sănătate mult mai mari creează neschimbarea orei. concret, pt România, în mai-iulie soare răsare înainte de ora 6 si asta după ora de vara, cu ora de acum ar rasari înainte de ora 5. în iunie-august avem frecvent cod portocaliu de caniculă incepând cu ora 10 după ora de vară și deci dupa ora asta ar intra in vigoare la ora 9. or toate magazinele, băncile, instituțiile publice, firmele își incep activitatea la ora 8. ce facem cu bătrânii și cu cei cu probleme cardiace? îi aruncăm în caniculă să crape doar pt că unora le este lene să-și schimbe programul de trezire?
  -este oare normal să incepi activitatea la 3 ore de la răsăritul soarelui, in plină caniculă, iar seara s-o închei în întuneric (vara se va insera maxim la ora 9)?

  • Pai in tarile de mai la nord vara soarele rasare pe la 4 sau chiar mai devreme si iarna pe la 9.
   Nu trebuie schimbata ora, dar orarul tau de lucru.

   • foarte corect cu tarile nordice. dar acolo nu este canicula la ora 9. in romania vara sunt zile cu peste 30 grade la ora 8 (dupa ora de vară, daca s-ar pastra ora de iarna ar fi 30 grade la ora 7). daca as sta in danemarca nu m-ar deranja neschimbarea orei. iar orarul de munca nu pot sa-l schimb cum doresc eu. si nici nu pot merge la banci sau la institutii publice inainte de ora 9 pt ca sunt inchise.

 2. Comisia Europeana nu a adoptat si nici nu are pe agenda ramanerea la ora de iarna! Adoptarea acesteia de Romania va duce la apropierea de ora Moscovei si la marirea decalajului orar fata de statele civilizate! Nu se vede de ce ar trebui sa fie lumina la 3,30 vara, nimeni nu se mai duce la seceris de un secol la ora aia, de asemenea intunericul in august la 19 -19,30 nu are nici o noima, oamenii iesiti de la munca au nevoie de mai multa lumina naturala pentru acvititati sportive si de recreare! 4.6 milioane de oameni alesi cine stie cum reprezinta un procent nesemnificativ de 1% din populatia europeana! Danielsson este suedez, ei au oricum mai putina lumina naturala datorita pozitiei geografice asa ca parerile lui nu au mare valoare in context european!

  • „Ora Moscovei” e UTC+3, adica fix „ora de vara”.

   „Ora de iarna” e UTC+2 si corespunde aproximativ cu timpul solar la longitudinea Kievului, asa ca daca vrem sa NU ne apropiem de Moscova si sa sustinem Kievul raminem la ora de iarna!

   • Asa este, m-am inselat cu ora Moscovei, restul argumentelor raman valide, asta era un argument emotional, restul sunt rationale, un progres faca de multe alte parari neargumentate!

 3. Nu e nevoie de explicatii savante si vesnice tergiversari.Daca asa zisa ora de iarna a fost buna timp de milenii de ce nu ar mai fi buna.In romania multe lucruri bune se tergiverseaza cu deceniile.Trebuie pur si simplu sa se renunte la ora de vara si gata nu sa se poarte discutii si dezbateri interminabile si pana la urma sa ramana tot ada adica sa schimbam prosteste oră de doua ori pe ani.Tot de decenii se discuta o noua organizare administrativa a tarii dar nu se face,tot de decenii se discuta despre legalizarea prostitutiei dar nu se face,tot de decenii se discuta despre inlocuirea stravechiului kalashnikov din dotarea armatei cu
  o noua arma de asalti mai performanta dar nu se face si tot asa in multe alte domenii.

 4. Nu ma afecteaza deloc schimbarea orei. Eu raman la ora de iarna si in timpul verii, iar cine are nevoie sa se intalneasca cu mine, va trebui sa scada temporar acea ora. De trei ani fac asa si ma simt excelent.

 5. Nu agreez schimbarea orei de doua ori pe an are consecinte asupra copiilor f. mici cu schimbat ora masa si somn, varstnicilor ora fixa de medicatie si masa, dar si bioritmul circadian al fiecaruia, un stres pentru organism. Daca avem in vedere, perioada de vara se poate incepe programul de lucru mai devreme cu o ora la vreme de canicula. Multe firme au facut acest lucru in tarile arabe unde frecvent vara depaseste frecvent 40 grade C.

  • si cei care trebuie sa inceapă programul mai devreme din cauza caniculei nu trebuie sa se trezească mai devreme? ei nu vor fi afectati de asta? bioritmul lor nu va fi stresat? si idem cei care trebuie sa plece de acasa mai devreme din cauza caniculei: batrânii, cardiacii, cei cu probleme de deshidratare etc. dvs – ca și multi altii – vorbiti de dereglarea bioritmului de două ori pe an, dar nu inteleg cum afecteaza pe cineva schimbarea orei de vară in ora de iarnă? cine si cum este afectat ca poate sa se trezească cu o ora mai tarziu? nu este o obligatie. fiecare isi poate incepe activitatile tot la ora dorita, doar va pleca la serviciu cu o ora mai tarziu.

 6. O întrebare pentru cei care nu vor schimbarea orei: cate persoane se culca si se trezesc la aceiași ora in fiecare zi? Poate unii pensionari sau bebeluși. Când stam in pub, club pana la 2 noaptea si dormim a doua zi pana la 10 nu ni se strica bioritmul? Sau când mergem in concediu in Hawaii, Canare, Tailanda, Tanzania sau Seychelles? Acestea sunt tulburări de ritm mult mai severe decât mișcarea ceasului cu o ora de doua ori pe ani.

  • 1) De acord cu tine!
   2) Vezi ca totusi, avem aceeasi ora cu Tanzania (chiar si cu Africa de Sud ), ce sa i faci, daca suntem pe acelasi meridian, desi la 9000 de km de ei ? :) Iar Seychelles e doar cu ora in fata, cred!
   Deci ”bioritmul” e ”afectat” mai mult daca pleci la Londra (- 2 ore) decat in mare parte din Africa. Am pus ghilimele, pt ca habar nu am ce e ala ”bioritm” si daca exista! Imi e teama ca e o inventie a lenesilor care doar vor sa doarma cat de mult, sa nu se trezeasca si inventeaza! Am 42 de ani si – de pe la 20 de ani – indiferent de ora de culcare si cat de obosit sunt (evident, nu ma refer la noptile in care ma faceam praf) nu pot dormi mai mult de 5:30 – 6: 00 dim (iarna). Vara, imi convine mai mult, ca ‘dorm” (aparent, evident) cu mai ”mult” de ora :)

 7. lasati alternanta orelor in pace, pe mine nu ma deranjeaza. Ma resimt o zi, doua si cu asta basta, nu stiu ce atata tevatura, e doar o ora! Personal, nici nu vreau sa ma gandesc sa ramanem la ora de iarna, sa se faca lumina la 4 dimineata vara si sa se intunece la 8 seara! Ganditi-va putin! E inutil si chiar neplacut, sa se faca noapte pana in ora 8 in iulie! Daca se vrea neaparat, atunci sa ramanem la ora de vara.
  Oricum e complicat, ce ne facem daca fiecare tara decide altceva, iese un haos,

  • Daca ramai la ora de vara, iarna va incepe ziua de la ora 9. Gandeste-te la sutele de mii de copiii care se trezesc si se duc la scoala pe intuneric, iarna. D-apai sa faca si prima ora pe intuneric? Deprimant.

   Iarna trebuie sa se faca lumina de la 8 dimineata, altfel se duce naibii tot sistemul de invatamant si toate celelalte programate sa inceapa la ora 8.

   • Subscriu la cele scrise de dv. Ca profesor de scoala este greu sa ii faci pe copii cls 1-4 sa fie activi timp de 7zile cu schimbarea de ora, pana se obisnuiesc. Multi dorm pe picioare si nici nu se pot concentra cum trebuie. Adulti reactioneaza poate mai bine, dar copii si varstnicii sunt o problema. Cei care pun de vacante pe altt fus orar o fac odata pe an, iar noi o invartim de doua ori pe an. Multe accidente rutiere se produc la aceste schimbari de vara si iarna. Dar la noi mai gandeste cineva mai profund sau mergem cu turma ?!!! M-am saturat de idiotii utili din guvern!

    • foarte corect cu elevii. cel putin o saptamana din vacanta de primavara trebuie pusa imediat dupa schimbarea orei si apoi s-ar putea incepe cu saptamana altfel. in schimb nu inteleg cu ce sunt afectati varstnicii, care oricum se trezesc cand doresc ei. din contra, varstnicii ar fi extrem de afectati de neschimbarea orei pt ca vara n-ar putea merge nici la spital sau la farmacie din cauza caniculei care s-ar instala inainte ca acestea sa fie deschise. și idem la banci, institutii publice, magazine etc. vara puteti vedea si dvs ca varstnicii oricum ies foarte devreme din casa exact din cauza fricii de caldura. daca nu s-ar schimba ora si ar fi canicula de la 8 pur si simplu îi putem trimite direct la cimitir. de asemenea, este falsa si afirmatia ca toamna sunt mai multe accidente din cauza schimbarii orei. vreti sa spuneti ca daca soferii pot dormi mai mult cu o ora sunt mai obositi si mai stresati?

 8. Schimbarea orei nu afecteaza organismul atat de mult pe cat sperie toti habarnistii. Am lucrat cateva luni pe un vapor care ducea banane din Africa in America. Si schimbam fusul orar aproape in fiecare zi si la dus si la intors. Te obisnuiesti cu toate. O singura prapadita de ora schimbata de doua ori pe an produce atatea tragenii exagerari si lamentatii!

   • Bag sama ca nu prea sunteti atent cand (daca!) repetati lectiile impreuna cu copiii „care trebuie sa le acorzi atentie”! Sper din tot sufletul ca nu sunteti invatator.

    • Cand copiii se scoala dupa cum vrea guvernul si nu se pot concentra suficient de bine, atunci atentia acirdata trebuie dublata, pentru ca altfel degeaba mai predai. Se vede ca nu stiti ce inseamna sa predai la 25 de copii de clase mici.

 9. Punctele de vedere exprimate de comentatori reflecta doar aspectele lor personale. Ar trebui sa cititi rapoarte medicale in detaliu ca sa se priceapa ca in timp exista efecte negative asupra metabolismului, ritmului somn-veghe, randamentului, oboselii acumulate, etc. Dar multi gandesc prin prisma egoismului propriu, ceilalti nu conteaza.

  • Tot n-am înțeles daca majoritatea oamenilor se culca si se trezesc in fiecare zi la aceiași ora. Daca ne culcam mai târziu in week end nu ne stricam ritmul somn – veghe?
   Un egoist propriu (sic).

   • Sanatatea o prim gratis cand ne nastem si o gestionam apoi cum vrem. Un regim de viata ordonat cu reflexe bine conturate este polita de asigurare pentru a merge mai putin la medici. A ne suci de doua ori pe an cu schimbarea orei nu aduce nici un beneficiu si este o forma suplimentara de stres pe care multi nu o pricep. Credeti ca daca 20 de ani facem asa suntem mai sanatosi ?!!! Ex. Creierul care la ora 7 a.m. a fost obisnuit sa doarma si cu ora de vara il punem sa produca serotonina, adrenalina, etc. mai devreme este ok si dupa 6 luni iarasi o schimbam?

    • complet fals ce spuneti ca schimbarea orei de nu aduce beneficii. schimbarea orei aduce enorme beneficii si nu ma refer la aberatia de economie la energie electrica la becuri. dati o simpla cautare pe net si veti gasi informatiile aferente (desigur, trebuie sa si doriti asta). fiinta umana nu este robot sa-și inceapa si sa-si termine activitatea la ore fixe pe timpul intregii vieti. omul – ca si restul fiintelor – isi desfășoară activitatea in functie de planeta pe care trăieste: se trezeste cand este lumina afara si se culca atunci cand se face intuneric. nu este normal ca vara sa pierzi dimineata 4-5 ore de lumina naturala pt ca nu poti face nici un fel de activitate nefiind nimic deschis, sa-ti desfasori apoi activitatea in canicula, iar apoi sa faci sport, gradinarit sau relaxare in intuneric (daca pastram ora de iarna se va insera la 8). si asta totul pt ca unii pur si simplu nu vor ca timp de o saptamana intr-un an sa se culce mai devreme cu 1-2 ore si asa se vor trezi fresh la noua oră (sotia mea asa face de câțiva ani si nu mai are nici un fel problema cu schimbarea orei de iarna in ora de vara). si n-am inteles cu ce va deranjeaza schimbarea orei de vara in ora de iarna? cu ce este stresat organismul si bioritmul ca ne putem trezi mai tarziu cu o oră? sau este un stres enorm sa schimbam ora la ceas?

    • Un argument facil si lipsit de substanța. De când omul s-a mutat de la sat si a renunțat sa facă agricultura nimeni nu se scoală in fiecare zi la ora 7. „Creierul care la ora 7 a.m. a fost obișnuit sa doarmă” n-ar trebui sa fie spus la tortura schimbării orei de deșteptare sâmbăta si duminica sau când mergem in concediu.

 10. Evident că la cât de open minded este societatea mioritică probabil se va decide să rămânem pe programul gàinii… cà doar, nu-i asa, duduie pe la noi fabricile, uzinele și tractoarele pe ogoare de cum cântà cocosu’ ; dupà cum zicea folclorul nostru de viatà nouà : „cântà soarele, curg izvoarele, dimineata cânta cucu’, eu mă duc la lucru’ ” ; doar cà acum trebuie inlocuit în vers lucru’ cu ciuciu’ ; sau inlocuit cucu’ ? …in fine, tot aia e :-)

 11. Cea mai obositoare săptămână din an, cea de după schimbarea orei de la sfârșitul lui Martie! Adulți, părinți și copii treziți cu 1 ora mai devreme, că sa „nu risipim lumina”. Părinții și copiii somnoroși resimt cel mai mult aceasta schimbarea. Și doamnele învățătoare / educatorii / profesorii.
  (Eu personal îmi amintesc și acum cum este sa fie matematica, prima ora de luni, la ora 8:00, după schimbarea orei de iarna. Am și acum coșmaruri cu „lucrare” – singurul lucru pe care îl putea pronunța doamna profesoara la ora aceea matinala, de parcă ar fi fost vina noastră).

  Trăim într-o lume în care consumul de energie este un business. Nu avem pentru cine sa facem economie, ca acum 30-40 de ani. Cu cat cheltuim mai mult la bec, cu atât mai mulți bani circula în economie. Firmele de energie ar trebui sa fie primele care sa recomande oprirea acestor treceri de primăvară și toamnă.

  Programul companiilor și impactul asupra vârstnicilor in perioadele caniculare? Orele sunt relative. Bătrânii oricum se trezesc la 5:00. Este interesul și datoria Administrațiilor Publice să își ajusteze programul in funcție de contribuabili. Chiar și acum, toate serviciile administrative municipale au o zi de lucru care începe de la 7:00 și o alta zi de lucru cu program până la orele 19:00. Că și contribuabil, nu am nici o scuza.

  Magazinele? Suntem totuși într-o economie de piață, își vor adapta orarul după nevoile consumatorilor. Așa cum „non-stopul din colț” funcționează în regim de non-stop doar vara (pentru că iarna nu au clienți), fix și celelalte magazine își vor adapta programul.

  Canicula? Pai avem aere condiționate, curentul supra-taxat și foarte scump, cu cât se mișcă mai mult banii in economie, cu atât mai bine. Cine vrea economie la cheltuieli, se retrage la munte și renunță să meargă în Grecia.

  Intr-o economie de piață nu înțeleg de ce statul „tătuc” trebuie sa ne ajusteze programul la ora de vară și la ora de iarna. Companiile știu ce au de făcut, în funcție de cerințele de piata și nevoile angajatilor. Administrația se adaptează, în funcție de contribuabili. In rest, ora este relativă.

  • motive puerile
   toata lumea trebuie sa isi ajusteze programul dupa altii, ca sunt unii carora li se pare ca li se da viata peste cap o saptamana pe an, in martie.

   ai impresia ca administratia fiscala isi schimba orarul asa usor?
   de ce crezi ca ei incep la 8:30? ca sa aibe timp angajatii sa isi duca copiii la scoala pana la ora 8, si apoi sa vina pana la 8:30 la birou

   de ce nu facem ora mai simplu? soarele sa rasara in fiecare zi, la ora 6:30…7:00, si de acolo se ajusteaza toate orele. ca nu cred ca populatia este interesata ca la ora 12 fix e soarele deasupra capului sau nu

   asa, in fiecare zi se ajusteaza ora cu 30..60 de secunde, nu e deranjat nimeni. asta este cel mai natural mod de a avea ora.
   nu a fost ales pana acum, ca era greu sa modifice cesurile mecanice, in fiecare zi. dar acum e mult mai simplu, ora vine din „retea”

   • Asta fiind doar o altă formă de a crea ”omul nou”, din partea asta așa se vede :)

    Well, legenda zice că alterarea ritmului circadian duce la alterarea metabolismului și la obezitate. Dar nu ne împiedicăm noi de astfel de amănunte, dacă statul decide să-i dea omului ora exactă.

  • si cei care trebuie sa isi ajusteze programul pt ca magazinele, institutiile etc sa se deschida mai devreme nu trebuie sa se trezească mai devreme cu o oră? bioritmul lor nu este afectat? ei nu vor fi stresați? ei nu vor fi obositi? si dacă trebuie sa duci copiii la școala la 8 cum faci? sau trebuie si elevii sa-si ajusteze programul si sa inceapa scoala la ora 7? mai exact: pt ca unora le este greu timp de o saptamana sute de mii de oameni trebuie sa-si schimbe programul timp de câteva luni. mai incet cu economia la curent pt ca nu din acest motiv se schimba acum ora (asta era pe vreme tâmpitului de ceausescu). toata europa schimba ora si nu din economie de energie electrica

 12. Praf în ochi: Parlamentul European și Comisia nu au nicio putere reală, fac propuneri, implementează, vrăjeală. Singurele organisme cu putere de decizie sunt Consiliul și Consiliul Uniunii, doar ele produc directive.
  Voința cetățenilor, chiar dacă ar fi exprimată prin referendum, nu valorează doi bani pentru nimeni, așa că vom rămâne la ora de vară și ora de iarnă.

 13. wow…razboiul e la usa si problema e ca nu gasim timp sa schimbam trecerea la ora de vara…Doamne fereste! cum era aia cu tara arde si…

 14. Schimbarea zilei ca idee provine dintr-un clivaj de rationamente. Doar pentru ca un anumit lucru nu e (dovedit) daunator nu inseamna ca si trebuie sa-l si faci.
  Ceausescu cind a introdus-o era marcat de lacomie si disperare ca nu era in stare sa produca real, nu prin artificii ca acesta.
  Lumea se trezeste cu noaptea in cap, altii dorm ziua, dar asta nu inseamna ca trebuie sa legiferam pentru ei.

  Din aceeasi serie: sa combati tintarii cu tunul, ca sint daunatori. Sa desenezi un cerc din trei linii folosind o rigla.

  Aceasta aberatie a schimbarii orei ar trebui sa dispara. Ciclul zi noapte si asa e o variabila incit sa nu-l mai complice si oamenii. Sa fim destepti acolo unde merita, in rest, sa lasam jocul liber.

 15. 1. La nivelul tehnologiei de azi, daca sunt probleme legat de schimbarea cu o ora vara/iarna, s-ar putea face schimbarea treptat, cate 15 minute pe saptamana, timp de 4 saptamani (sau poate chiar 8 saptamani)
  Ceasurile la telefon se sincronizeaza automat de la retea, caculatoarele la fel, mai raman ceasurile de la cuptorul cu microunde sau cele cu cuc. Eventual aici UE poate cere producatorilor de ceasuri la aparatele electrocasnice sa isi citeasca ora de la semnalul radio de sincornizare, asa cum a impus servodirectie, ABS si alte sisteme la producatorii auto.
  2. Vara, in iulie-august soarele rasare la ora 6. Daca nu se schimba ora, o sa rasara la 5, dar lumina va fi pe la 4:30. Nu e aiurea?
  3. Daca nu se schimba ora de vara, unele firme isi vor schimba ele orarul. Altele nu. Atunci o sa fie mai mult stres, ca nu mai stii cine ce orar are.
  4. Teoria conspiratiei: daca aceasta discutie cu neschimbatul orei de vara a pornit de la rusi, care au bagat zanzanie intre tarile europene, ca acum sa fie unele pe un orar, altele pe alt orar, si sa apara probleme de sincronizare?

  Concluzie: ora de vara e foarte buna, eventual as merge pe o impunatatire, cum am scris la punctul 1

 16. si cum ramane cu soferii de tir, care schimba fusuri orare de la o zi la alta? nu vad niciunul pe aici sa se planga si isi fac treaba in continuare.

 17. De ce asemenea pasiune in problema orei nu exista in cea mai avansata tara, USA? Sa nu fie ei constienti de importanta „bioritmului” pentru sanatate? Sau sa fie atitudinea lor pragmatica de folosire rationala a luminii soarelui explicatia pentru care accepta fara cracnire „teroarea” schimbarii orei de doua ori pe an?

  • USA are un nivel de digitalizare ale activitatilor peste media europeana, are progam scolar de homescholling, de acasa. Nu mai comparati SUA cu Romania, ei sunt ca elefantul si noi ca broasca. EI se intind pe jumatate din continent si abia avem 237 583 kmp!

   • Ce tot spuneti?
    1) Home-schooling a fost din cauza pandemiei in mod fortat, toata lumea vrea acum sa se revina la scoala cu prezenta fizica.
    2) Eu nu comparam USA cu Romania, ci disputele europene cu linistea americana asupra orei.
    Daca stiti argumentele lor, bine, eram curioasa, daca nu, mai cercetati.

   • Vă mulţumesc pentru răspunsul Dumneavoastră. Citind ce aţi publicat acum o săptămână pe site-ul indicat, susţin propunerea de a considera un follow-up, pentru că analiza e depăşită de evenimente. Prognozele sunt caline/ russlandversteher faţă de cum decurge conflictul militar… şi nu numai. Niciun rus nu va dormi liniştit într-o Novorusie infestată de insurgenţe… mai nou explodează depozite de carburanţi în Belgorod: nimeni nu-şi pune problema că războiul poate inflama şi zonele limitrofe din hinterlandul rus… iar orice replică tactică atomică nu ar face decât să întărâte spiritele… beyond control! Când împingi oamenii până la limita la care nu mai au nimic de pierdut… obţii leviatanul lui Hobbes

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Cristian Felea
Doctor în ştiinţe inginereşti, domeniul: „Mine, Petrol şi Gaze” - Universitatea din Petroşani. Ofițer SRI în rezervă Colaborator al publicaţiei „Revista Minelor”

conferinte Humanitas

 

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este banner-contributors-614x1024.jpg

„Despre lumea în care trăim” este o serie anuală de conferințe și dialoguri culturale şi ştiinţifice organizată la Ateneul Român de Fundaţia Humanitas Aqua Forte, în parteneriat cu Editura Humanitas și Asociația ARCCA.  La fel ca în edițiile precedente, își propune să aducă în fața publicului teme actuale, abordate de personalități publice, specialiști și cercetători recunoscuți în domeniile lor și de comunitățile științifice din care fac parte. Vezi amănunte.

 

Carte recomandată

Anexarea, în 1812, a Moldovei cuprinse între Prut și Nistru a fost, argumentează cunoscutul istoric Armand Goșu, specializat în spațiul ex-sovietic, mai curând rezultatul contextului internațional decât al negocierilor dintre delegațiile otomană și rusă la conferințele de pace de la Giurgiu și de la București. Sprijinindu-și concluziile pe documente inedite, cele mai importante dintre acestea provenind din arhivele rusești, autorul ne dezvăluie culisele diplomatice ale unor evenimente cu consecințe majore din istoria diplomației europene, de la formarea celei de-a treia coaliții antinapoleoniene și negocierea alianței ruso-otomane din 1805 până la pacea de la București, cu anexarea Basarabiei și invazia lui Napoleon în Rusia. Agenți secreți francezi călătorind de la Paris la Stambul, Damasc și Teheran; ofițeri ruși purtând mesaje confidențiale la Londra sau la Înalta Poartă; dregători otomani corupți deveniți agenți de influență ai unor puteri străine; familiile fanariote aflate în competiție spre a intra în grațiile Rusiei și a ocupa tronurile de la București și Iași – o relatare captivantă despre vremurile agitate de la începutul secolului al XIX-lea, ce au modelat traiectoria unor state pentru totdeauna și au schimbat configurația frontierelor europene. Vezi pret

 

 

 

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro