marți, martie 19, 2024

Gazul va rămâne combustibilul unei tranziții lungi

Energia într-o proiecție geopolitică posibilă

Înainte de a intra in subiect, permiteți-mi să vă reamintesc definiția geopoliticii: „știința care se ocupă cu analiza relaționării / tranzacțiilor trecute, prezente și viitoare dintre entități statale sau non-statale ținând seama de așezarea și structura geografică, structura populației, resursele disponibile, structura și organizarea politică, economică și socială și având ca scop explicarea unor acțiuni trecute și predictibilizarea unor comportamente și acțiuni viitoare.” Cu alte cuvinte obiectivul acestui articol este de a anticipa ceea ce se va întâmpla pe piața energiei în contextul conflictului din Ucraina pe baza câtorva informații neluate în seamă.

De ce se întâmplă ceea ce se întâmplă?

Încep prin a puncta câteva stări de fapt care nu au fost luate în considerare, avertismente lansate de lumea academică, de societatea civilă, uneori de politicienii statelor din proximitatea Federației Ruse, chiar și de presă, care au anticipat de ceva timp apariția unor conflicte și au intuit potențialul crizelor ce vor urma. Suntem obișnuiți cu „gândirea pe timp de pace” pe care o practicăm de câteva decenii. Bariera valorilor a coborat. Aveam credința că „nu ni se va întâmpla tocmai nouă”. Nemaiexistând competiție, spiritul critic a dispărut, instinctul de autoapărare s-a estompat. Establishmentul european (și național) a devenit incapabil să gestioneze situații ieșite din șabloane iar alegătorii nu au au mai fost atenți la procesul de selecție din interiorul partidelor și mai apoi la vot. Cei care trebuiau să ne păzească de spionajul și influența Federației Ruse probabil că au fost distrași de cine știe ce alte subiecte, de ne-am trezit dependenți de gazele și petrolul rusesc, cu toate că „nodurile și semnele” au fost la vedere și la Bruxelles, și la Berlin, și la Paris. La fel și cu potențiala dependență față de China cu solarele și eolienele. Mai adăugăm și slaba pregătire a „decidenților” care văd numai fotovoltaice și eoliene, nabăgând în seamă gunoiul municipal, agrobiomasa sau gazeificarea cărbunelui ca alternative la producția de energie.

Așa că:

Puțini s-au mai uitat către China

China a ieșit întărită din pandemie. Economia sa a crescut mult în anii pandemiei. Este normal: China este (încă) manufactura lumii. China deține monopolul unor metale și pământuri rare. China este prezentă în Africa, în special în zonele cu mari depozite energetice sau minereuri. China este cel mai mare consumator de energie de pe mapamond. Chinei nu îi convine poziția de hegemon a Statelor Unite.

Încă de la începutul războiului Federației Ruse cu Ucraina, China s-a plasat în siajul discursului oficial de la Kremlin, poziție cumva normală, având în vedere că ambele fac parte din BRICS (grupul Brazilia, Rusia, India, China, Africa de Sud). Trebuie subliniat că țările membre BRICS acoperă 27% din teritoriul și 41% din populația planetei. Ambele țări sunt și semnatare a Tratatului de la Shanghai, ce înființează în 2001 Organizația pentru Cooperare de la Shanghai (OCS), alături de Kazahstan, Tadjikistan, Kargastan si Uzbekistan, ce se dorește a fi o instituție de contracarare a influenței americane în Asia centrală, adică tocmai într-o zonă bogată în depozite energetice. Din 2015 s-au alăturat India și Pakistanul iar din 2021, Iranul. OCS mai are câțiva membri observatori: Afganistan, Mongolia și Belarusul, astfel coagulându-se polul anti american. China se desprinde ca lider ale celor doua organizatii prin marimea economiei (de aprox. 10 ori mai mare decat a Rusiei) si a populatiei (idem). Datele sunt aici.

China este un mare consumator și importator de produse energetice, produse alimentare dar și de armament din Federația Rusă. Prima schimbare de poziție a membrilor BRICS  și OCS a fost după dezvăluirea crimelor de război de la Bucha. China și-a menținut „părerea asupra operațiunii speciale militare”, dar nu adordă nici un sprijin economic sau militar substanțial Kremlinului. Zilele trecute ambasadorul chinez de la Kiev a declarat că Rusia a pierdut războiul cu Ucraina. Un ambasador, mai ales unul al Republicii Populare Chineze, nu vorbește fără voia Ministerului de Externe. Mai adăugăm și faptul că SINOPEC, un mare concern al statului chinez în petrochimie, și-a suspendat discuțiile cu rușii în orice proiect viitor de aprovizionare cu gaze.

Trebuie totuși să recunoaștem că această alianță Rusia – China este una conjuncturală deoarece fiecare țară are obiective diferite în afară de unul: limitarea supremației economice și militare a Statelor Unite. Există o mare presiune demografică a Chinei la granița comună cu Federația Rusă din extremul orient. Unele surse spun că deja sunt peste un milion de chinezi care muncesc în republicile federației aflate la granița sino-rusă. Cifra înseamnă cam 20% din totalul populației existente. (o analiză interesantă găsiți aici) În această stare de fapt, Federația Rusă este expusă unui mare risc. Nemulțumirea cetățenilor ruși din aceste teritorii față de metropolă fiind mare, nu este exclus ca să vedem o mișcare secesionistă din republicile orientale, iar un „ajutor” chinezesc nu este exclus. Precedente există inițiate de Kremlin. Cunoscând că teritoriile în discuție sunt bogate în depozite de materii prime și energetice (în special perol și gaze naturale) care se valorifică „federativ”, este posibil să se manifeste astfel de mișcări cu sau fără „ajutor”, precizând că politica chineză este de reducere a dependența de cărbune.

Conflictul ucrainian a umbrit alte subiecte și puncte de vedere importante

Există o distanțare a țărilor vorbitoare de limbi altaice față de Federația Rusă și o apropiere față de Turcia. Turcia, cu toate că este dependentă energetic față de Rusia într-o proporție din ce în ce mai mare (astăzi peste 80%, înainte de darea în folosință a Turk Stream având dependența de 76%), a furnizat echipamente militare Ucrainei. Turcia a sprijinit cu toată forța sa mișcarea politică a tătarilor fugiți din Crimeea. Turcia încurajează orice proiect care să dezlipească de Kremlin, politic și economic „stanurile”, foste soviete, „înfierbântând” zona caspico – caucaziană. De remarcat este că turcii atacă piața de armament după succesul rachetelor Bayraktar, astfel, chiar zilele acestea sunt prezenți și la București la Black Sea Defence and Aerospace cu oferte interesante.

Rusia, având presiunea de a alimenta cu trupe diviziile dislocate în Ucraina a început să-și retragă militarii din Siria. Iranul deja a început să înlocuiească aceste trupe rusești.

Revenind la China: Covidul nu a fost eradicat și s-a instaurat lockdown total în mai multe zone puternic industrializate care a dus la o contractare puternică a economiei și o scădere vizibilă a exporturilor de bunuri.

Japonia a început să aloce bugete din ce în ce mai mari apărării și a început să vorbească despre Insulele Kurile, încă disputate cu Rusia.

India anunță că nu va mai importa echipamente militare rusești.

Geopolitica gazului din extremul orient

Blocada economică impusă de majoritatea țărilor Federației Ruse a dus la o orientare către China a exporturilor de produse energetice. Dacă cu petrolul și cu cărbunele lucrurile sunt mult mai simple, gazul nu are decât posibilități limitate de a fi exportat: conductele și infrastructura pentru LNG. În acest moment Rusia furnizează Chinei doar 38 miliarde mc / an prin conducta Power Of Siberia, traseu ce se dorește a fi upgradat cu încă 10 miliarde mc / an. Mai mult, până în 2030 se dorește a fi pusă în funcțiune și Power of Siberia 2, care va avea capacitatea de 50 miliarde mc / an. Să vedem dacă se va realiza …

Sursa: https://www.ponarseurasia.org/pipeline-khanfluence-power-of-siberia-2-to-go-through-mongolia-to-china/

Deci deabia în 2030 China ar putea primi cam o treime din actuala capacitate de transport de gaze rusești către Europa: peste 300 miliarde mc / an. Cu alte cuvinte, Rusia nu ar avea unde să vândă în Asia.

Geopolitica europeană a gazului

Sursa: https://www.bruegel.org/publications/datasets/european-natural-gas-imports/

Contexul este: exporturile de gaze către Europa au scăzut cu 25% după aplicarea sancțiunilor și vor mai scădea. În schimb, valoarea a crescut, crescând și profitul Gazprom.

Capacitatea tuturor coridoarelor de transport de gaze dinspre Federația Rusă către Europa este de aproximativ 300 miliarde mc / an. Din acestea 200 mmc / an sunt coridoare terestre și 100 mmc / an submarine. Specificăm că nu a fost socotit și North Stream II cu capacitatea de 55 mmc / an, care are suspendată aprobarea de către autoritățile germane dar este în stare de funcționare. Dacă îl socotim ajungem la 355 mmc / an.

Este destul de greu, dacă nu imposibil de suplinit acest aport energetic din Federația Rusă. Se încearcă construirea urgentă a unor terminale LNG pe toate coastele europene și legarea lor la gigantică rețea de gaze europeană.

Sursa: https://www.entsog.eu/sites/default/files/2022-01/ENTSOG_GIE_SYSDEV_2020-2021.pdf

Imposibilitatea mai rezidă și în faptul că pentru a suplini această cantitate de gaze, ar trebui o flotă uriașă de tancuri LNG, care nu există (un miliard de mc de gaz înseamnă descărcarea a 4 tancuri LNG).

Mai există și regenerabilele. Și acestea sunt foarte scumpe din cauza randamentelor slabe. (Demonstrația este scrisă aici.) Toate acestea vor costa UE 195 miliarde de euro, bani pe care îi vom plăti noi, toți cetățenii Europei. Cheltuiala este justificată deoarece agresiunea Kremlinului trebuie oprită iar războiul economic este singura cale de a-l opri pe Putin.

Sancțiunile au făcut ca gazul trimis către Europa să se diminueze pe zi ce trece. După închiderea robinetului către Polonia și Bulgaria, ceea ce reprezintă doar 8% din cât primește Europa, prețurile au crescut cu peste 50%, maximizând de fapt profiturile Gazprom. Se vede cât de pregătiți sunt economiștii Gazprom în „teoria jocurilor”.

Germania suferă cel mai mult deoarece are cea mai mare dependență (nu procentuală, ci valorică) de gazele rusești. În ultimii ani am asistat la închiderea unor capacități semnificative de generare de energie electrică din centralele nucleare, chipurile ca urmare a accidentului de la Fokushima, centrale care nu se supun nici riscului de cutremur, nici riscului de tzunami. O altă capacitate semnificativă închisă provine din cărbune. Probabil că această renunțare la cele două modalități de a asigura energie securitară a fost generată de agenții de influență moscoviți

Astăzi Germania vrea să se transforme într-un hub LNG, susținând un mare efort de a construi în mai puțin de un an mari terminale LNG pe care să le lege la rețeaua actuală de conducte.

Austria și Ungaria se împotrivesc oricărei acțiuni a UE împotriva Moscovei și încearcă să blocheze o hotărâre definitivă în acest sens.

Gazul va rămâne!

Oricât de viteji se dau cei din Bruxelles cu Grean Deal și Fit for 55, gazul și nuclearul au fost trecute în proiecte finanțabile în perioada dintre accentuarea crizei energetice (toamna lui 2021) și 24 februarie 2022, începerea războiului. După, s-a constatat că fără gaz și nuclear UE nu poate funcționa iar importurile de gaze rusești continuă, cu toate proiectele de LNG, de depozitare de gaz sau de regenerabile.

Fără discuție că Uniunea nu poate sta la mâna Kremlinului și trebuie să ia măsuri, măcar temporare, de a elimina importurile energetice din Rusia! Țintele imediate ale UE sunt: creșterea eficienței energetice, găsirea de resurse și trasee alternative de alimentare cu energie din combustibili fosili și creșterea capacităților din regenerabile. Ultimile două nu rezolvă, decât termporar, problema și nu conferă securitate pe termen lung. Totusi se vor disponibiliza 300 miliarde de euro pentru investiții având ca scop distanțarea energetică de Federația Rusă.

Stau și mă întreb de ce nu se face o analiză serioasă a viitorului mix energetic primar european în noua conjunctură? Nici autoritățile noastre nu declanșează o astfel de analiză pentru România. (Vă recomand părerea lui Cristian Felea de aici, care vede gazul în continuare ca parte din mixul energetic național.)

Este greu de făcut previziuni asupra terminării conflictului ucrainian. Războiul poate dura o săptămână sau câțiva ani. Nu prea mulți, deoarece economia Rusiei nu îl va putea susține. Oricum se constatată că după aproape trei luni de război economia Federației Ruse începe să scârțâie, pagubele produse de sancțiuni fiind imense.

Putem previziona cum se va termina acest război. Sunt trei scenarii. Cel mai puțin probabil deja, este cel al victoriei Moscovei. Dacă se va întâmpla acest lucru toată Europa se va afla în fața unui mare pericol. Pericolul ce este conștientizat de aproape toate statele europene și în special de cele membre NATO. Probabil că socoteala americanilor este: „e mai ieftin să susținem armata ucrainiană și reconstrucția Ucrainei decât să susținem un război în Europa”.

Al doilea scenariu, cel mai puțin dorit de fostele țări socialiste este înghețarea conflictului. Președintele Macron a înaintat ideea de a lăsa Rusiei demnitatea, ceea ce de fapt înseamnă înghețarea conflictului care ulterior va duce la refacerea economiei și armatei rusești într-un viitor oarecare și care va lăsa deschisă opțiunea reînceperii unui conflict și mai mare până la satisfacerea pretențiilor moscovite: revenirea la situația geopolitică din 1990, fapt neacceptat în special de fostele țări aflate în siajul URSS.

Al treilea scenariu este înfrângerea rușinoasă a Rusiei, condamnarea ei pentru crimele de război comise și introducerea obligației de plată a daunelor de război. Pe acest scenariu mizează Statele Unite deoarece eforturile sale vor fi mici. Dar nu numai Statele Unite își doresc un astfel de deznodământ: toate țările aflate la granița NATO vor răsufla ușurate deoarece o lungă perioadă de timp de la terminarea războiului, Rusia nu va mai avea pretenția unei reașezări geopolitice și nu va mai putea susține economic astfel de pretenții.

Ce înseamnă asta? Rusia va plăti cu vârf și îndesat toate pagubele pricinuite, va trebui să își plătească datoriile și să-și susțină existența sa ca stat. Cum va face acest lucru? Prin exportul de produse energetice, materii prime și produse agricole. Dar cum gazul a provocat criza energetică majoră europeană, acesta va reîncepe să curgă. Reluarea aprovizionării cu gaz a Europei este valabilă și în scenariul înghețării conflictului, motivele fiind refacerea puterii economice și militare. Nicio țară din Europa centrală și de est nu-și permite să renunțe la gaz. La gazul rusesc. Mai ales Germania!

Care va fi prețul? Rămâne de văzut. Având în vedere că se vor creea alternative, e adevărat că mai scumpe, acestea vor creea o Europă cu un grad de dependență mult mai mic, deci rușii vor fi obligați să vină cu prețuri mult mai mici. De asemenea, introducerea fotovoltaicelor si eolienelor va creea o dependență a Uniunii față de metalele rare pe care China le monopolizează în proporție de 80%, ceea ce nu convine nici țărilor UE, nici Federației Ruse și nici Statelor Unite. În ultimile două scenarii Kremlinul va realiza că de fapt singurul câștigător al conflictului din Ucraina va fi China și nimeni nu se îndoiește că planul Beijingului acesta este: câștigul geopolitic din Europa va sta pe aceeași panoplie lângă câștigul din Africa. Nimănui nu-i va conveni această situație!

Și dacă terminarea războiului ar însemna un nou 1991? Un an care însemnă “eliberarea țărilor estice de comunism și de dominația rusească, un faliment al sistemului economic socialist” și nu ceea ce spune  “Doctrina Putin” adică a fost “cea mai mare catastrofă geopolitică”. Legându-ne de această analogie, este posibil ca într-un viitor destul de apropiat, gazul rusesc să fie mult mai ieftin decât prezic azi economiștii!  

Distribuie acest articol

23 COMENTARII

  1. Desi azi este total neatractiv sa te apuci sa faci o centrala cu CCTG cine are curajul sa o faca, dupa parerea mea, va scoate bani cu gramada dupa ce o va pune in functiune din servicii de sistem.
    Peste 3-4 ani din nebunia regenerabilelor, mii de MW instalati in vant si soare, cei care pot sa faca reglaj vor fii cei care vor avea succes, iar Hidroelectrica nu va putea singura sa duca in spate sistemul pentru ca vei avea o problema cand iti vor disparea cateva mii de MW in cateva zeci de minute ca s-a oprit vantul si a aparut norul (stocarea in baterii este incipienta – puteri mici si scumpa, sa faci 1000 MWh e o utopie).
    Pana una alta vrem nu vrem gazul este o resursa pe care o vom mai folosi multe decenii, ca si lemnul, soba e cea mai sigura forma de incalzire!

    • Gazul a devenit paria in Europa. Daca Rusia invinge atunci nimeni nu va mai indrazni sa-si continue dependenta de gazele si petrolul rusesc. Ruperea de dependenta va fi cea mai abrupta.
      Daca conflictul ramane in impas, asemenea, gazul nu va mai fi cumparat. Tendinta de a mentine presiunea va fi si mai mare, termenele si mai lungi.
      Daca Rusia e invinsa, depinde si ce fel de scenariu post razboi se intampla in Rusia. Daca Putin sau cineva asemanator mentine regimul totalitar, din nou nimeni nu va mai indrazni sa alimenteze cu fonduri o tara care poate avea iar tendinte revansarde peste 10-20-30 ani.
      Singurul scenariu in care gazul ar curge din nou ar fi un reset total in Rusia, o democratizare a tarii pe termen lung. Apoi si numai apoi gazul va curge din nou spre Europa. Scenariul cel mai putin probabil.
      Asa ca obsesia asta cu centralele pe gaz trebuie sa inceteze. Inteleg ca e cel mai fiabil, ieftin si convenabil mod de echilibrare a sistemului energetic, dar gazul NU VA FI DISPONIBIL!
      Si sa nu va puneti sperantele in gazul din Marea Neagra. Acel gaz va veni intr-un moment in care oricum consumul va fi crescut, productia clasica aproape epuizata, iar competitia cumparatorilor (pretul cel mai bun) ar putea sa duca la exportul gazului, mai degraba decat monopolizarea lui in consum intern Si sa nu credeti ca statul va putea sa dicteze cine cumpara gazul. E o economie de piata. Iar impiedicarea functionarii pietei se va solda cu sanctiuni economice (taierea fondurilor europene). Bun, statul va face multi bani. Dar tot nu va fi gaz ieftin pentru centrale. Ba poate va fi scump si pentru incalzire.
      Gazul va fi o marfa scumpa folosita in industrii unde nu exista alternativa (ingrasaminte, chimie, etc). Luati-va gandul de la centralele pe gaz. Poate la rusi, poate pe alte continente mai norocoase, nu in Europa.

  2. Dacă moscalii sînt băgați cu botu-n țărînă, oricît de ieftin ar deveni gazul dup-aia, cetățeanul tot un purcoi de bani va plăti pentru el. Au sărit în aer prețurile cu patru luni înainte să înceapă balamucul cu războiul și nimeni nu i-a spînzurat pe alde Chiriță, Vergilică și alți d-ăștia cu piața liberă și reglemntatu’, deci se poate! Măgarul ăla bătrîn de la BNR ne ia la mișto cu ceaiu’, ciuchiștii lui Iohannis din guvern ne spun să mai punem o haină pe noi, să stăm toți la un bec și mai dau o sută la leafă, toată lumea înjură și plătește, sperioșii de la OMV și-au dublat profitul și nimeni nu mai iese în stradă fiindcă nu s-a emis niciun ordin de mobilizare. Să ieftinești ceva în condițiile în care cotizezi unde trebuie și angajații tăi din guvern își fac treaba deci nu te deranjează nimeni iar ”piața suportă”, înseamnă că ți-ai pierdut mințile! Acum e momentul să iei pielea de pe prostime ca să vezi cît poți întinde coarda, dacă încep să cîrîie o bagi p-aia cu Putin e de vină, cea cu pee-see-dee! e veche, iar alea cu ciuma roșie, plagiatore, dottore, muie cu plăcuța, etc. nu se mai poartă.

    • niciodata, dar absolut NICIODATA nu vom vedea in viitor scaderea preturilor la energia primara si finala !…indiferent ce se va intimpla !…cel mult, poate, „atenuarea ritmului de crestere”…daca suntem norocosi si, ce e mai greu…destepti…

  3. Parerile sunt si ele impartite iar subiectul energetic are acum in componenta si razboiul dintre Rusia si Ucraina .Cuvintele Presedintelui Biden ce ne-au spus inca de la inceput : nici nu stie ce il asteapta (cu referire la seful statului Rusia ) si cuvintele spuse de catre doamna der Leyen ce nu vede , in viitor , ca si posibila existenta Federatia Rusa , ne duc cu gindul la o planificare anterioara a ceea ce noi vedem ca se intimpla .Energetic, Europa isi diversifica sursele de energie .Germania adauga Qatarul pe lista furnizorilor de energie si doreste a realiza un concept lipit de atragerea a unor cantitati uriase de gaz Lichefiat in principal de la SUA .Sa nu uitam : Nord stream 2 exista si oricind , atunci cind conditiile devin favorabile , poate fi reactivat .Sursele aletrnative , energia verde ,este si ea luata in calcul cum dealtfel este posibila si o redeschidere a capacitatilor energetice nucleare ale Germaniei .„Dracul nu este chiar asa de negru ”iar pasii imi par a fi parte a dorintei de decuplare energetica a UE de Rusia , cel putin pe segmentul istoric actual .Ne putem imagina , in viitor ,o Rusie defederalizata si o Rusie( cea Europeana ) , partial atasata valorilor noastre comune .Cresterea preturilor nu este altceva decit expresia cererii si ofertei .Pina la urma , nivelul de viata , cresterea PIBului tarilor din UE are ca rezultanta si cresterea pretului pe anumite segmente ale economiei .Omul este adabtabil si neglijenta producatoare de pagube va deveni parte a trecutului .Consumerismul deja a fost condamnat verbal de catre Germania .O vreme trebuie sa facem economii asta neinsemnind scaderea nivelului de trai ci mai degraba responsabilizarea cetateanului aflat in fata unor alegeri simple .Platesti mai putin daca iesi din comoditatea consumerismului .In fapt este, statistic , observabila, tendinta de a face economie .Pina acum risipa era cuvintul de ordine .La nivel politic si militar Uniunea Europeana si NATO ies intarite din acest conflict fratricid .Germania poate , acum , sa se inarmeze , fara a deveni parte a contestarii in media iar UE aduce in discutie creearea unui sistem nou de aderare si aparitia unui cadru legislativ ce tine in antecamera aderarii Statele doritoare de a face parte din UE . Pe masura ce expertiza Europeana este dorita si acceptata iar conditiile sociale permit Statele aflate in antecamera UE pot ,sau nu pot ,avansa .Macron a definit corect viitorul si neasteptat Maia Sandu a acceptat ideea .Prevedem o Rep.Moldova acceptata rapid in UE pe masura ce Ucraina reuseste sa scoata Rusia din ecuatia teritoriala . Intr-un anume fel putem intelege de ce Rusia a intrat in acest razboi si decizia eronata luata si ea ca parte a unei prezumtii, eronat prezentate , la virful statului Rusia .Invazia ,ce trebuia sa fie parte a unei sarbatori, nu s-a produs .Cistigarea ,in citeva zile , a teritoriilor revendicate de Rusia si uralele filorusilor ce abia asteptau alipirea la Rusia nu s-a produs nici ea .Prezentarea , in media , a existentei unei armate a Rusiei ca cea mai puternica forta militara din lume s-a dovedit o minciuna in care este posibil sa fi crezul pina si seful Rusiei .In fapt „printul” era facut din tinichea .Eliberarile din functie a unor militari aflati la conducerea armatei Rusiei , pierderile uriase de asa zisa tehnica militara , mortile ,suspecte ,a unor fosti sefi angajati ai unor entitati economice ,aparute in lumea larga ,probabila coruptie endemica ce se poate aprecia(ca posibila probabilitate ) ca a falsificat cantitatile si preturile de vinzare a resurselor de gaze si petrol ce aprovizionau in principal Germania (vezi fosti cancelari aui Germaniei si functiile detinute de acestia )si alte tari din UE precum si stocurile de armament ce este posibil a fi declarate mult crescute fata de situatia din teren, ne duc cu gindul la surpriza uriasa avuta de conducerea de facto a Rusiei atunci cind ea a constientizat adevarul.Solutia aleasa s-a vazut dar nici ei(rusii) nu se asteptau la aparitia setului de sanctiuni pe care Occidentul il avea pregatit si nici nu se asteptau la implicarea tuturor statelor la acest nivel .Poate , cine stie , pacaleala a avut si o latura exterioara si una interioara dar credem ca lucrurile au fost planuite inca dinainte de 2015 atunci cind Crimeea s-a predat fara lupta .Cumva a existat o pauza de patru ani , o aminare , dar in momentul in care Rusia si-a pierdut toti sustinatorii si simpatizantii , fosti sefi de state , singura solutie a devenit razboiul .Cit va putea rezista logistic vom vedea in curind .Ultima lovitura ce a adus sau va aduce Suedia si Finlanda in structurile NATO provoaca cheltuieli imense la care Rusia nu cred ca poate face fata .Intre timp Franta ,Germania ,Portugalia ,Olanda si Italia se implica militar in Romania ,Bulgaria , Grecia , Suedia si Finlanda. Franta aduce un sistem performant anti racheta „MAMBA” si formeaza un batalion de lupta in Romania(suberba decia factorilor de conducere ai Romaniei ) iar Germania ofera o alianta militara Suediei si Finlandei . China , ramine ,o vreme „manufactura lumii ”dar vedem cum si India doreste sa preia parti importante din procesele economice derulate in China iar militar India se reorienteaza spre SUA .Un NATO mai mare , o Europa mai puternica ,sunt parte a viitorului .

  4. Buna d-le C.G.Pacuraru, am citit si art. cu regenerabilele (cu tabelul respectiv) dar am mai multe intrebari:
    1.De ce nu se amplaseaza eoliene si in zona deal-munte din toata tara, unde pe hartle prezentate (in zf.ro sau economica.net -leam vazut sau aici la Dv?) arat o durata si o intensitate a vintului mai mare decit in zona de E (a crivatului daca bine imi aduc aminte din geografia de clasa VIII-a-demult!!. Aici e austrul.Totodata ar fi poate si racordarea la reteaua de inalta tensiune existenta, si ar fi alimentate zonele mai slabe ce le amintiti (BH.MM, si Transilvania. Totodata terenurile nu sint agricole-desi gradul de ocupare e redus.
    2.Cu solarele-sint de acord, dar nu pe terenuri agricole de calitate (Poate am mai scris de terenul din zona Marghita ocupat de solare care m-a socat cind l-am vazut merging cu autobuzul la Felix). Si pentru acestea cred ca s-ar gasi terenuri mult mai slabe din punct de vedere agricol in zona de deal si munte, ca soarele e la fel peste tot. Desigur in in inestitiile din regenerabile pe cel care le face il intereseaza banii-si normal-nu ce repercusiuni are asupra tarii. Aici neghiobia si prostia statului romin sint fara limite.
    3.Problema solarelor pe acoperisuri-buna ar fi-daca s-ar face cu cap, dar cine ca statul roman e asa cum am zis anterior. Aici e o regula simpla-a banutului sfintului Petru:1×1000=1000×1. Sa explic. Deci biserica (oricare e) ia foarte usor cite un ban(sensul general-leu, euro, dolar..) de la fiecare decit sa ia de la unul 1000.Si iata cite biserici si catedrale exista.(La conturi nu ma bag). Deci iata ca daca s-ar instala 1KW pe o casa la 1000 de case am avea 1MW. Citeam pe undeva ca pentru a-ti monta un panou solar-pe banii tai-fara gargara programelor de la mediu- trebuie sa obtii peste 10-15 autorizatii si hirtii de la birocratii bugetari si fiecare cu costuri.
    4. Eu cred in regenerabile, desi cum aratati sint scumpe si randamente modeste, dar odata facute vint si soare speram ca tot va mai fi. Dar sigur, ar trebui multe si amplasate in toata tara ca la un moment dat sa fie urmatorul scenariu: regenerabile+atomic+biomasa sa asigure macar 50-60% din necesar pe toata perioada unei zile si restul sa fie completat cu gaz si hidro. Oare se poate face un scenariu la aceasta idee-cantitati, amplasare, costuri? Ca de timp si asa sintem in „intirziiere istorica”.Si cu politicienii nostri mergem spre comuna primitiva.
    Cam atit, ar mai fi multe. Cu respecte

    • 1. Eolienele nu merg sa fie amplasate in zona de deal-munte pentru ca:
      – atunci cand bate prea tare vantul se bloceaza si nu genereaza energie electrica
      – sunt zone cu umiditate mare si temperaturi scazute deci palele trebuie degivrate continuu ceea ce reprezinta o problema pentru ca apar dezechilibre in rotor.
      – vanturi mari conduc la incarcari mari si costuri mari pentru turn si fundatie
      – logistica de transport ingrozitoare cu km de drumuri construite
      In plus e complicat sa tragi liniile electrice de evacuare de la dracu-n praznic pana la prima statie electrica. Se poate ca linia sa coste mult mai mult ca turbina eoliana.

    • 1 kw pe 2 mil de case și blocuri ar aduce 2000 MW!!
      (Ću biserica nu fi asa de sigur.In general ia de la buget contra voturi si de la corupti contra inchidere dosare).

    • Poate n-ati observat ca la N de Ploiesti a fost o eoliana care acum e disparuta!? In alta ordine: de ce nu se grabeste investirea in unitatile 3 si 4 (banui ca stagnarea se datoreaza politicienilor nostri filorusi)? De ce nu se redeschid minele de carbuni si centralele cu investitiile de rigoare pentru ecologizarea sistemelor? Si in loc sa se dea bani pentru producatorii micro de energie electrica (detinatori de supervile cu acoperisuri „generoase”) mai bine ar fi incurajati toti detinatorii de case si cei cu blocuri mici (pana in 4 etaje) sa-si monteze panouri termice pentru incalzitoare de apa (sunt modele care toamna , primavara si iarna in conditii de soare pot genera si incalzirea apartamentelor/casei). Ce economii de energie s-ar realiza ce ar elibera resurse pentru energie electrica si termica iarna?!

    • in primul rand este foarte complicat de realizat echilibrul sistemului
      mai intervine si faptul ca distributia trebuie sa investeasca enorm pentru a putea avea atatia prosumatori … aici avem de lucru!
      calea cea mai simpla si sigura este gazul si nuclearul la care se adauga gunoiul si agrobiomasa ce au randamente mai slabe dar sunt mult mai bune decat eolianul si solarul dpv al echilibrarii
      daca mai investim putin si in hidro (care nu e retehnologizat si nedecolmatat!) nu vom avea probleme.

  5. Pe de o parte suntem dependeti unii de altii, pe de alta ne dam in gura pe unde putem si cu toate mijloacele militare posibile in afara armei atomice.
    Geopolitica este de o perversiune si de un cinism fara asemanare, cui ii aduc in primul rand foloase ?
    China prin dezvoltarea economica si militara in primul rand doreste mentinerea partidului comunist la putere, Rusia datorita politicilor energetice, elita si nomenclatura, dupa cate vedem tot comunista.
    Turcia doreste sa devina in jucator important in Asia, Erdogan dorind mentinerea unui stat autoritar, cu alte cuvinte, mentinerea anturajului la putere.
    Iar democratiile occidentale ? bursele lumii libere, capitalul cauta oportunitati de investitie fara a tine cont de situatiile politice din tarile in care se doresc a fi investiti banii si va dau un exemplu,
    Quatarul, o tara condusa autocratic, cu mari probleme in organizarea CM de fotbal insa cu resurse impesionate de gaz devenit peste noapte furnizor strategic pentru Germania !!
    Se incearca influentarea claselor politice, de multe ori nu chiar prin mijloace democratice, destabilizarea intregului Orient apropiat si Mijlociu, al Megrebului fiind mostre ale politicilor occidentale.
    Occidentul si clasele politice de dupa 1990 cu ceva exceptii au facut greseli monumentale care acum se rasfrang la fel de catastrofal asupra populatiilor si cum bine spuneti dependenta de gaz va ramane de acum inainte inca multi ani pt ca „baietii rai” sau adunat, se sustin mai pe fata, mai pe nefata, increderea intre state a devenit aproape inexistenta, fiecare il spioneza pe celalalt, foamea de informatii a devenit intrat de enorma incat optiunile militare sunt tot mai des folosite in competia economica.
    Daca lumea incepe sa se razboiasca la ce mai este nevoie de dezvoltare si bunastare economica pt mase cat mai largi ale populatiilor ? un politiicean neamt spunand, am depasit apogeul bunastarii, vin vremuri rele/grele, trebuie sa ne obisnuim cu ele !!! atunci de ce ii mai votam ??

  6. Despre ce tranzitie vorbiti voi?

    Aveti aici citeva dintre datele pietei in 19.05.2022. Pe scurt, ca sa va scutesc de explicatii nu exista in piata suficienti carbuni fata de cit vrea lumea sa cumpere. De ce? Productia nu face fata cererii.

    1 – China inaugureaza saptaminal mai mult de 2 centrale pe carbuni si o va face si la anul. Si-a restructurat aproape trei sferturi din mineritul de carbuni, a inchis citeva sute de mine mici, periculoase, mai putin rentabile si a investit masiv in cele mari. Rezultatul? Cresterea productiei cu 1.3% in 2021, cu perspectiva de crestere de 1.8-2.1% in 2022. Asta doar productia interna.
    2 – India a interzis orice export de carbune si de o saptamina Narendra Modi face frumos la Australia sa securizeze oricit carbune ii poate da.
    3 – Korea si Japonia tac si fac, cumpara tot ce misca.
    4 – Toata productia de carbune pe 2022 a US a fost cumparata inca din Nov. 2021.
    5 – UE importa oricit carbune poate, din orice sursa, inclusiv din Rusia!

    Mai vreti? Mai am: cererea e atit de mare incit piata electronica este invadata de pozitii de cumparare. Ca urmare preturile sint la ceruri, unele stabilind maxime istorice. Spre exemplu:
    25 000 MT de carbune australian 6000 NAR tocmai s-au vindut cu $442.5/MT FOB Newcastle. Cel mai mare pret din istorie pentru un carbune termic!
    50 000 MT de carbune sud african tocmai s-a vindut cu $370/MT FOB Richards Bay, sub maximul istoric de $405/MT din 14 martie dar oricum incredibil de mare!
    (Exista zvonuri credibile ca se vind carbuni rusesti 6000 NAR la $225/MT C.FR India, cu sistem de plata “neortodox”. Aici situatia e exact inversa, pretul e atit de mic pentru ca foarte putine companii legitime se ating de carbunii de provenienta ruseasca. Dar se vind si aia in draci. Inclusiv in Germania, Madam Tralalaynen! Ce sa spun despre companiile germane care importa azi carbuni rusesti? Nu va e rusine? Nu, nu va e, de-asta puteti fi ce sinteti, politicieni nu oameni normali. Din doua una, ori il sugrumati pe Putin si nu mai cumparati de la el asa cum declarati pe toate gardurile ori cumparati. Nu aveti incotro, madam, vi se opreste economia reala daca nu cumparati de la el. Dar atunci macar nu trimbitati pe toate gardurile o tranzitie care nu exista!).
    Nu trece saptamina sa nu fie descoperit in Bohai Rim cite-un vas de 12 000 de tone si mai mare plin cu carbuni de contrabanda! Asta-i buna, contrabanda cu carbuni.
    Acum cind vorbim Richards Bay are o coada de nave (nu vorbesc despre coji de nuca, vorbesc despre nave intre 60 000 si 180 000 de tone) de minimum 14 zile, asteapta sa intre la incarcare in Port in Durban. Mai incolo, in RBCT coada e de 20 de nave.

    Intreb: cind datele pietei arata asa despre ce tranzitie vorbiti? Nu cumva economia mondiala urla dupa carbuni si cumpara tot ce poate insa politicul, presa si internetul oengistic mint cu nerusinare?

    • UK de exemplu a exitat carbunele si companiile sectorului energetic (cu capital privat) investesc masiv in energie eoliana. Apa, vantul /aerul si soarele nu s-au scumpit, iar valorificarea acestor surse (disponiile pe plan local) a devenit competitiva. Componentele si tehnologiile in domeniu s-au ieftinit masiv in ultimii 10 ani – in urma inovarii /cresterii eficientei si a scalarii productiei. https://ourworldindata.org/cheap-renewables-growth

    • Ce contributie este cea de la 25/05/2022 At 18:25? La ce si cui ii foloseste?
      Am postat niste date care descriu sumar situatia din piata mondiala a carbunilor. Am sustinut cu argumente reale si verificabile o teza. Am inteles gresit sau nu asta se face aici? Caci daca nu, atunci nu vad de ce sa mai citesc si sa postez pe platforma asta.

      Ca raspuns insa apare insinuarea imunda ca eu as fi contractor al statului (nu e prima din parte-i, mai acum citeva luni m-a numit carator de carbuni prin lumea asta). Ce sa zic, nice try, cocosel. Eu nu vind carbuni, nu car carbuni, n-am lucrat niciodata in carbuni si nici nu m-au prea mi-au placut la scoala – dar eu am facut scoala, baiete! – iar statutul meu de angajat al statului roman a incetat la 3 ani dupa Revolutie. Si asa va ramine pe veci. Date fiind postarile mele aici in favoarea carbunilor a insinua ca eu aprovizionez cu carbuni nu stiu ce complex energetic este pe atit de departe de adevar pe cit este de imund, e o mojicie.
      Dar nu-i nimic, draguta, tocmai ai inlaturat si ultima banuiala ca ai si altceva intre urechi in afara de lozinci. Nu e cazul la tine, te poti angaja ca automat de parcare, doar doar iti pica fisa.

  7. Avem gunoi, gunoi, gropi de gunoi oficiale si mai ales neoficiale….chiar nu se poate obtine nimic din gunoaiele astea la un pret rezonabil?

    • E o avere in „gunoi” daca stii ce sa faci cu el si daca exista tehnologie. Din pacate pentru multe lipsesc si stiinta si tehnologiile. Am vrea dar nu stim daca se poate. Presa si netul gem de informatie falsa la tema, nu m-ar mira sa aflu miine ca Elon Musk a mers pe apa.

      Din unele gunoaie se obtin produse bune reciclate. Altele mai putin bune dar folosibile la altceva. Unele materiale plastice se refolosesc cu succes. Altele, majoritatea, insa nu. Otelurile se recicleaza, aluminiul la fel, Cu, Pb, Zn, Sn, Ti, W la fel, placile de computer, hard disk-urile, multe se recicleaza. Asta in conditii de rentabilitate, fara vreo subventie. Dati-mi orice bolovan sau praf care contine 8% cupru si aveti contractul semnat miine la prima ora. Sa fie totusi macar citeva sute de tone … :)
      Majoritatea gunoiului oraselor si a reziduurilor industriale insa nu. Nu stim cum. Nu stim cum sa reciclam bateriile de litiu (ne asteapta o criza frumoasa de litiu peste 4-5 ani, la nichel, la titan si la cobalt va fi si mai rau, cu mult, mult mai rau. CIA anticipeaza o criza de heliu incepind cu 2030. Nu nu e pentru voce de Donald Ratoiul ci pentru electromagneti si materiale supraconductoare), ce rezulta e departe de proprietatile initiale si chiar si asa e foarte scump. Pina si gusterimea bruxelleza a inceput sa-si aplece urechile la lucrurile astea, ea fiind complet incapabila sa priceapa altceva decit rintasul pe care-l produce cotidian.
      Pneurile, alt exemplu. Sint munti intregi de ele in toata lumea. In afara de exotisme scumpe, le macini si le folosesti la pavaje si eventual recuperezi si otelul din ele nu poti face mare lucru. Nu e rentabil.
      Palele de turbine eoliene nu stie nimeni cum sa le recicleze. Sint dezasamblate si ingropate in pamint! Ce sa zic, foarte ecologica treaba. La fel cu panourile solare, si-alea ecologice de dau pe dinafara.
      Propun unii sa ardem deseuri orasenesti pentru energie. Suna frumos insa nu merge, e scump si nu obtii mare lucru, nici macar necesarul pentru un cartier. E ca si cind ai pune leucoplast peste o fractura.
      Sint averi de facut, toata lumea banuieste asta, se cerceteaza in toata lumea insa nimeni nu stie nici daca, nici cum, nici cind.

      • Capitalul privat din vestul continentului investeste masiv in fabrici noi de baterii, panouri solare, vehicule electrice, invertoare si tot felul de componente in scopul valorificarii surselor regenerabile…. precum si in economie circulara incepand cu fabrici de reciclare a bateriilor, a panourilor fotovoltaice si a palelor eoliene. Deh, ei au gresit la calcule, caci nu toata lumea poate fi asa de inteligenta precum adminii si contractorii complexelor energetice „de stat” din estul-continentului (printre care se numara si geniile carpatine;)

  8. Articol bun, mai bune ca precedentele.Clar, prețul gazului rusesc va scădea și implicit energia electrică.
    Problema unui preț scăzut (foarte scăzut) va impacta (foarte)negativ investiția in NEPTUN Deep

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Cosmin Gabriel Pacuraru
Cosmin Gabriel Pacuraru
Cosmin Gabriel Păcuraru este consultant în regim de freelancing. Are un doctorat în „Relații Internaționale și Studii Europene” la Universitatea Babeș – Bolyai din Cluj Napoca cu o teză depre securitatea energetică a României. (2013) Este autorul cărților „Romania – Energie si Geopolitică” (2018) și „Energia – o problemă de securitate națională” (2022), precum și a numeroase articole științifice în domeniul securității și politicilor energetice în publicații de specialitate naționale și internaționale.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro