sâmbătă, mai 11, 2024

Genocidul din Irak- datoria de intervenţie

Prăbuşirea Irakului, sub loviturile pe care i le administrează armata barbară a Statului Islamic, este fundalul pe care se dezvoltă unul dintre cele mai dramatice evenimente ale anilor din urmă. În faţa avansului aparent de neoprit al teroriştilor, comunităţi întregi sunt pe cale de a fi lichidate. Prin viol, prin execuţii, prin înfometare, prin aplicarea unor tratamente destinate să conducă la extincţia lor. Un cuvânt se impune, fără echivoc, spre a descrie procesul pe care îl pune în operă, cu premeditare, terorismul islamic pilotat de ISIS. Iar acest cuvânt este genocid.

Colapsul statului irakian poate fi punctul de plecare al unei destabilizări strategice de amploare. Islamismul ar dispune nu doar de o bază teritorială de operaţii, ci şi de posibilitatea de a edifica, prin sânge şi coerciţie, un stat model, care să îi reflecte propria patologie intelectuală. Afectat de violenţe sectare, ocrotit de a o armată care dezertează în masă, scenă a unor controverse juridice sterile, Irakul are toate premizele spre se îndrepta spre o catastrofă politică făra precedent.

Dincolo de acest eşec al construcţiei instituţionale post-autoritare, se desenează realitatea unui atac frontal îndreptat împotriva comunităţilor creştine şi yazidi din Irak. Toate informaţiile de pe teren converg în aceeaşi direcţie. Proiectul islamist este acela de a elimina toate acele grupuri care nu îşi pot avea locul în organizarea perfectă a Califatului. Reînvierea unor practici medievale de taxare a non-musulmanilor este doar un paleativ. De vreme ce autentica intenţie a ISIS este una genocidară, până la capăt.

Genocidul din Irak este unul atipic, în măsura in care el este îndeplinit de o structură care nu are atribute etatice. În Rwanda sau în Bosnia, în Darfur sau în Cambodgia, statul este agentul care planifică şi realizează genocidul. De această dată, prăbuşirea unui stat este ocazia de a aplica o politică exterminaţionistă. Chiar şi raportat la propria tradiţie de brutalitate a dictaturii lui Saddam ( să ne amintim de ferocitatea cu care regimul său a tratat pe kurzi şi pe shia), abordarea ISIS atinge un nou grad al barbariei. Motivaţia religioasă este esenţială în eşafodajul paranoic al islamismului. Ca religie politică, ca acumulare de violenţă, ca proiect de societate, islamismul nu poate supravieţui în absenţa inamicului pe care îl combate. Creştinii şi celelalte minorităţi etno- religioase din Irak sunt ţintele ideale. Dispariţia lor completă este parte din agenda Califatului.

Datoria de intervenţie în Irak este motivată nu doar de perspectiva naşterii unui stat islamic în regiune, ci şi de existenţa unor crime sistematice, care se desfăşoară în impunitate.Exterminarea minorităţilor din Irak este un proiect genocidar clasic. Demnitatea umană nu se poate negocia. Tăcerea, inacţiunea devin forme de complicitate cu criminalii şi fantasmele lor sângeroase.

Distribuie acest articol

10 COMENTARII

  1. Complicata situatie.
    (Sigur, se vor gasi unii sa argumenteze ca americanii au produs-o – din interes, evident – si vor glosa ca poate era mai bine cu Saddam, ca raul nu ar fi fost atit de Rau.)
    Atunci, cine daca nu „criminalul” trebuie sa se intoarca la locul crimei? caci politistul nu exista, iar opinia publica internationala nu se implica. Decit cu acuzatii, eventual. Sau cu alte interese.
    Iar „sa asteptam, sa vedem ce se (mai) intimpla” nu e o solutie. Sau o solutie perdanta pentru multe vieti omenesti.

  2. Pentru acuratete CITEZ mai intai ” În Rwanda sau în Bosnia, în Darfur sau în Cambodgia, statul ESTE agentul care planifică şi realizează genocidul. De această dată, prăbuşirea unui stat este ocazia de a aplica o politică exterminaţionistă” Nu sunt la curent cu Rwanda si nici cu ce se intampla ACUM in Darfur , dar cu siguranta folosirea verbului la prezent ESTE nu corespunde realitatii in cazul Cambodgiei și Bosniei unde asa numitul genocid A FOST candva. APOI pentru placerea de a obtine o antiteza este nedrepta odata in plus Bosnia nominalizanta ca stat genocidar in locul Fostei Yugoslavii / Serbia &Friends ******As zice ca fosta Yugoslavie trebuia mentionata in adoua fraza alaturi de Iraq , ca un exemplu premergator de genocid comis la prabusirea unui stat*****Paralela cu fosta Yugoslavie poate fi extinsa , pentru ca si prin 1998-1999 citeam articole care de asemenea faceau apologia interventionismului , doar ca atunci era mai simplu , il aveau la dispozitie pe Milosevici, in timp ce in Iraq Sadam a fost pastrat la murat dupa prima interventie, dar a fost eliminat prematur in a doua interventie. Ce bun ar fi fost acum, la atreia , cand nici Osama nu mai este ! ********** Desigur exista si acum un VRASMAS in Iraq , dar nepersonalizat , deci greu de prezentat publicului mondial , la fel de avid ca si cel romanesc sa isi vada ”iliescul” …..”vantul”….sau ”voiculescul” pe care forte binelui trebuie sa ii invinga AZI. ***** Si ca si cum lucrurile nu ar fi si asa complicate uite ca Gen-UCIGASII de AZI se inayampla sa fie victima de IERI a genocidului pe care il comitea Presedintele Siriei ….nu-i retin numele….un ”jos iliescu” sirian prieten si azi cu susbasescu romanesc ********** Nu retin exact nici numele autorilor care solicitau la fel de emotionant salvarea victimelor din Siria care acum au ajuns sa aiba propriile victime in Iraq, dar argumentele erau destul de asemanatoare ***** Avand in vedere păcaleala notorie pe care Bush Jr si Blair au tras-o Omenirii pentru a interveni armat ca sa elimine armele de distrugere in masa ale lui Sadam as zice ca trebuie sa privim cu maxima circumspectie si stirile privind actualul ”genocid” si sa pretindem unei organizatii onorabile sa faca investigatii. De pilda ONU care nu a gasit arme chimice si nuclearare in depozitele lui Sadamm, ****** CRED ca trebuie sa privim cu mare atentie mai ales coagularea kurda care tinde spre formarea unui Stat Kurd , chestie care ar da mult de lucru si Iranului, si Siriei si Turciei care tocmai si-a ales cu mult avant un presedinte neconvenabil. Adica zic si eu ca Farfuridi ….sa stim si noi care este de fapt substartul. nu s-o dam repede cu catastrofa umanitara de larg comsum

    • Deci asta e concluzia ta, că zecile sau sutele de mii de civili masacrați de Bashar Al-Assad sunt ”ucigașii de azi” din Irak ?!

      După coerența postării, e de înțeles că la tine două masacre se pot anula reciproc, astfel încât să rezulte o sumă nulă, însă în lumea civilizată nu merg lucrurile așa. O catastrofă umanitară de genul celei din Siria nu o justifică pe cea actuală din Irak.

  3. Multumesc pentru un articol excelent, bine scris, bine documentat, analiza excelenta. Rugaciunea mea este ca cei care au puterea sa intervina sa o faca iar noi sa ne facem ficare datoria in perimetrul nostru. Se poate republica articolul pe diferite bloguri?

  4. De acord cu analiza de fond, de acord cu legitimizarea interventiei, dar mai putin de acord cu modul in care se actioneaza efectiv pe teren!
    Americanii nu se implica pe masura dezastrului pentru care sunt, in parte, responsabili, si aleg sa nu coboare din avioane ca sa nu-i contrazica promisiunile electorale ale lui Obama! Franta nu are capacitatea sa federeze in interiorul UE si, ca sa nu piarda fatza, inarmeaza singura kurzii cu „arme sofisticate”! Sunt kurzii capabili sa le foloseasca? Exista certitudinea ca aceste arme nu vor ajunge tot pe mainile islamistilor?
    Nu ar fi mai eficient sa se intervina masiv si direct, cu trupe experimentate la sol, si fara lozinci (de non-ingeranta!) ipocrite?
    Cum sunt protejate efectiv minoritatile, in curs de masacrare, din Iraq?

  5. Asa cum ma asteptam, povestea cu Yazidi-ethno religious minorities e din aceeasi categorie cu Faked Kuwaiti girl testimony who alleged that she had witnessed the murder of infant children by Iraqi soldiers in Kuwait, in verbal testimony to the U.S. Congress, in the run up to the 1991 Gulf War. Her testimony, which was regarded as credible at the time, has since come to be regarded as wartime propaganda.

    Vedeti articolul Military launches covert fact-finding mission on Yazidi mountain pentru detalii.

    Vorbim de genocid in Irak? Citi morti avem? De cind incepem sa-i numaram? Pe cei peste 100.000 irakieni omoriti de americani ii punem la socoteala? De la cit in sus e genocid? Presupun, sper, ca sub 1.500 nu e nici o problema.

    Ce fel de armament are „armata barbară a Statului Islamic”? Rusesc? Japonez? Cine ii finanteaza? Cu ce senator (am uitat daca rus sau chinez) s-au fotografiat niste baieti din ISIS?

    Datoria de intervenţie în Irak? A cui? Dv, personal, sinteti ocupat zilele astea?

    Demnitatea umană nu se poate negocia? Tăcerea, inacţiunea devin forme de complicitate cu criminalii şi fantasmele lor sângeroase?

    Pai, luati o pusca, domnule, si la razboi! Succesuri!

  6. Statul islamic este clar o creatie a imperiului(ca si al quaida de altfel) si doar o justificare pt urmatorul pas : destabilizarea turciei dupa principiul vechi decind lumea „divide et impera „
    caci problema majora a lumii occidentale ramine criza financiara si depasirea in acest context a pick-ului petrolier despre care nu se sufla o vorba !
    restul sunt povesti de adormit copiii …

  7. Daca articolul este o justificare a masurilor deja luate (lovituri aeriene, ajutor umanitar, ajutor militar si politic pentru kurzi si pentru autoritatile centrale), atunci e OK. Daca e un apel la trimiterea trupelor terestre, e eronat. SUA nu-si mai permit inca o aventura militara in Iraq. Nu exista vointa politica, nu exista sustinere publica. No American boots on the ground.

  8. Nu prea inteleg argumentele, sa fiu sincera…

    Adica interventia in Irak e justificata pentru ca genocidul e atipic ? Dar ce facem cu genocidele tipice, gen Sri Lanka cu populatia Tamil acum 4-5 ani ? Acolo nu ar fi fost justificat sa intervenim ?

    Ce facem cu Siria, unde jumatate din masacre sunt facute de govern, cealalta jumatate de ISIS. E genocid tipic sau atipic. e justificat sa intervenim sau nu ?

    Sau in Kivu, in East Congo ?

  9. Sint extrem de bucuros ca mai avem si astfel de oameni cum este domnul Stanomir. Pentru mine este o placere sa il urmaresc si ma simt foarte relaxat atunci cind il citesc sau cind il urmaresc. Spre deosebire de dinsul,exista oameni care ma scot din sarite cu minciunile si
    aroganta de care dau dovada.Nu stiu,poate am imbatrinit si nu mai am timp si rabdare sa vad
    elucubratiile nesfirsite ale raului. Iata azi lucruri care iti asurzesc simtirile cu evidenta lor..maskirovka,Putin,Orban, cu rautatea aceea a discursului dublu,apoi acele oi nenorocite
    de nationalitate rusa sau ucraineana,sau siita sau sunita,irakieni,evrei..Imi vine din ce in ce mai greu sa inghit prostiile lui Ponta care recita tot ce ii dicteaza cei din jurul lui..nu se mai trezeste
    odata..pe cine mintim ? Ce sint calculele astea electorale,politicile astea electorale,consilierii
    de campanie…ce se intimpla,nu mai sintem normali ? Ni s-a atrofiat simtul dreptatii,sau nu l-am avut niciodata ? Ceausescu perora cocotat pe un munte al minciunii iar eu credeam ca toata tara il desconsidera si il credea un prost. Vai,cita lume de partea urii..pe forumuri se adreseaza insulte de neimaginat…binele tace ..oare noi romanii am devenit ne / buni ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Ioan Stanomir
Ioan Stanomir
Profesor de drept constituţional la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti, specializat în domeniul dreptului constituţional.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro