luni, mai 20, 2024

Tucker Carlson si imperialismul ruscist

Tucker Carlson a trecut cu arme si bagaje in tabara celui mai virulent si otravitor putinism. Nu știu dacă Aleksandr Dughin este „creierul lui Putin”, dar este în mod cert unul dintre principalii ideologi ai proiectului geopolitic ruscist. Este unul dintre doctrinarii euroasiatismului Este irelevant dacă Dughin se viziteaza cu Putin si poarta conversatii „intelectuale”. Important este ca mitologemele dughiniste, pline de ura, agresive si vindicative, sunt elemente-cheie din cosmologia neo-imperialismului stalino-fascist. Tucker Carlson este noul Henri Barbusse, hagiograful lui Stalin. Biografia lui Stalin a comunistului francez a apărut în 1935. Era cu un an înainte de declanșarea Marii Terori. In acest sens putem vorbi despre similitudini între abjectiile secolului trecut si cele ale secolului XXI.Nu toata lumea a subscris la balivernele stalinistilor bine remunerați. La fel, nici astăzi nu toata lumea cumpara gogosile servite de sceleratii de la Kremlin.

 

Inteligența artificială poate face minuni. Dar nu este o inteligență morală. Este indiferentă moral. Monica Lovinescu l-a admirat pe Boris Souvarine, autorul unei excepționale biografii a lui Stalin, publicată la Paris în 1935. Traducerea românească a apărut la Humanitas în anii 90.

Grație ei am aflat despre acest prieten al lui Panait Istrati si al lui Victor Serge. Apoi, l-am intalnit la Paris, prin intermediul lui Jean-François Revel, pe Branko Lazich, prieten de idei al lui Souvarine. Mă gandeam azi la soarta unora precum acest ex-bolsevic, trezit printre primii, cu intuitii kremlinologice extraordinare. Au fost numiti „antistalinisti prematuri”. L-au denunțat pe despotul paranoic cu doua, chiar trei decenii înainte de Raportul Secret al Nikita Hrușciov. Mă gandesc la acești ultimi 15 ani. Am scris despre Putin si putinism, adeseori în colaborare cu Marius Stan, am deconstruit sistemul de mistificări al Kremlinului. Evident, n-am fost singurii. As mentiona contribuțiile unor Karen Dawisha, Masha Gessen, Françoise Thom. Ale unor Alain Besançon, Mark Galeotti, Timothy Snyder. Mi/ni s-a spus că exagerăm. S-a dovedit că am fost antiputinisti prematuri. Putin este produsul si continuatorul Marii Minciuni comuniste. Dacă nu înțelegem acest lucru, nu înțelegem nimic din ceea ce se întâmplă în Ucraina, în Rusia si în lume.

https://www.americanpurpose.com/articles/putin-and-fascism/

Distribuie acest articol

16 COMENTARII

  1. Fenomenul Putin trebuie analizat într-un context mai larg, anume reînvierea neo-imperialismelor în condițiile globalizării tehnologice. Aș spune chiar că naționalismele și neoimperialismele sunt o contrareacție la globalismul tehnologic, un fel de apărare (naționalismul) sau de atac(imperialismul). Micile state devin naționaliste, marile state vor să fie din nou imperii. Nu numai Rusia, dar și China, Turcia, Franța. Și, în definitiv, chiar transformarea Uniunii Europene într-o Federație condusă de Franța și Germania intră tot în paradigma neo-imperialismelor….
    Nenorocirea este că aceste dorințe duc la creșterea agresivității, care este deja mai mare ca în timpul „războiului rece”. Nu se întrevede nicio dorință de conciliere, toți stau în poziție de luptă. Nu văd niciun lider lucid, toți par că au înnebunit, ca și prin anii 1930….
    Doamne ferește!

    • Ungaria, Iran, Venezuela… chiar si Coreea de Nord, inainte toti dictatorii voiau un popor mai numeros sub intelepta lor carmuire, azi dictatorii vor o tara mai mare , nu-i mai incap actualele teritorii pentru cat de mareti se cred in fata Istoriei .

    • Mititel și cumințel s-a ițit un șoricel. Meseriașă încercarea de stabilire a egalității dintre dictaturile manifeste, imperii și UE; demonstrează o bună și îndelungată practica a influențării.
      Germania și Franța nu încearcă să conducă o federație, ele sunt cele două state care au construit fundația actualei U E. Restul statelor au fost invitate și acceptate în beneficiul tuturor. Dezmembrarea acestei forme de colaborare ar fi fatală tuturor statelor europene. Amatorii de dizidență sunt așteptați cu brațele deschise la est de Nistru.

      • @Fathom ati uitat cine a sprijinit Franța și Germania după 45 și motivele pentru care a fost creata Comunitatea cărbunelui și otelului, adică viitoarea piata unica europeana. Au existat mult mai multe state care au pus bazele actualei UE, nu doar Franța și Germania, însă trebuie să citiți mai multa istorie ca să aflați aceste lucruri. După 1989, scopul a fost lărgirea UE înspre Est, din moment ce URSS nu mai exista și nu se mai putea opune, așadar pentru a implementa noua ordine bazata pe reguli democratice, alianțele occidentale trebuiau extinse. Toată lumea a castigat din extindere: si cei din est, dar și vesticii. Între timp, lucrurile au luat o alta turnura, însă asta este alta poveste…

  2. Acel Tucker Carlson care s-a discreditat in asa hal incat a fost dat afara si de la Fox News, postul TV (singurul al) lui Trump?

    • Tucker Carlson nu e singurul. O intreaga aripa hardline a GOP a trecut cu arme si bagaje de partea lui Putin, avand ca varf de lance Tucker Carlson si Marjorie Taylor Green, mai nou poreclita Moscow Marjorie pentru discursurile copiate din Russia Today. Republicanii nu stiu cum sa aiba de a face cu asa problema.

  3. Tucker Carlson e doar un habarnist, un fel de gaga care se uita incruntat si nedumerit la bazaconiile servite de acesti falsificatori dughin si putin. Carlson inghite aiurea toate bazaconiile pseudo-istorice pe care i le servesc acesti insi. El e zero barat, in creierasul lui nu exista nimic, nu cunoaste istorie, e pe tipicul americanilor limitati care il voteaza pe trumpo. Daca va iesi trump presedinte, se termina cu ajutorul dat Ucrainei.

    Spuneti mai sus „Putin este produsul si continuatorul Marii Minciuni comuniste.” .. Aici am o observatie.
    Putin s-a format pe vremea comunismului, a fost kgbist si a preluat si continuat metodele kgbiste pana azi. Dar comunismul insusi nu e decat o continuare „internationalista” a mizeriei si terorii rusesti din totdeauna. Numai niste oameni care nu au cunoscut niciodata libertatea si civilizatia adevarata, pot pune in practica comunismul si sa construiasca o astfel de societate. NU ma refer la unii intelectuali din Vest care aderau la ideile comuniste. A pune in practica comunismul si a trai intr-o astfel de societate e cu totul altceva.
    Comunismul a prins doar in tari foarte sarace si fara o traditie de societate libera, precum rusia, china, n.coreea. INtr-un fel, comunismul intra in paradigma unei societati cvasi-medievale autocratice; desi in teorie promite libertate si egalitate, in practica peste tot au fost structuri medievale. Seful cel mare avea vasali sefi mai mici, etc, toti se purtau urat cu subalternii si lingusitor cu sefii mari, exact ca intr-o societate medievala autocratica. Deasemenea cel putin in Rusia acum, Biserica e un brat al statului. Supunere oarba, teroare si asasinate, zero libertate individuala; cam asta e rusia de vreo 500 ani.

    • @Ragnar7 domnule cu respect, or fi el habarnist dar are mare priza la trumpoizi care din pacate sint extrem de multi.Problema principala cu astia e ca,din pacate, sint convinsi ca Trump ramine omul antisistem care vrea sa salveze cu adevarat America;de aceea tot ce pateste se datoreaza sistemului care vrea sa-l impiedice sa candideze si uite asa din pacate cultul Trump Salvatorul Americii creste.Mai multe remarci interesante din parte membrilor cultului Martorii lui Trump din ce am citit recent:”nu conteaza omul cu personalitatea sa (recunosc unii dintre ei ca omul are o personalitate cam problematica pt. a redeveni un presedinte..hmm frecventabil) ci POLITICILE lui” Ori aici e ceea ce ma supara in mod profund.America atit de adorata de mine oare chiar in asa hal a ajuns incit la o populatie de peste 300 de milioane de locuitori NU poate sa ofere ALTCEVA in 2024 decit alternativa Sleepy Joe la Trump The Clown?! Pt. ca ASTA ramine o MARE problema din pacate.Noi ne-am plins de alegerile din 2000 cind Iliescu a fost varianta mai putin toxica (dar tot toxica pina la urma,din pacate) adica mai putin rea la Vadim si am pus asta pe seama inapoierii societatii romenesti de atunci.DAR in cazul lor?! Chiar NU se putea gasi cineva mai bun?!mare dezamagire.
      Apropo de chinezi nu cred ca China a fost o tara saraca in mod constant de-a lungul istoriei ei altfel nu mai construiau cu atitea costuri Marele Zid.Cred ca e vorba mai mult de caracterul colectivist f accentuat de-a lungul istoriei ei.Omul ca individ fara comunitate e zero.Comunitatea conteaza nu individul.

  4. Putin si conducatorii rusilor care il sprijina, sunt niste criminali! Ei nu inteleg ca imperiul rus moare din 1991 si niciodata vreodata vreun imperiu nu a fost recladit inapoi.

  5. NU! Putler nu este continuatorul minciunii comuniste. El se declara liberal si are o avere considerabila. Obtinuta prin mita si fraude, evident.
    Putler este continuatorul ideii imperialiste ruse. Tzarismul prabusit a fost preluat de Stalin si dus la extrem. Putler preia ideile lui Stalin, pe care il venereaza. Dar in privinta dictaturii si imperiului, nu a comunismului. Doar uneori face apel la comunisti, in functie de interesele de moment.
    De obicei, ii foloseste pentru a ameninta Occidentul. Daca nu i se da mina libera, ii lasa pe comunisti sa revina… Nu o sa-i lase, pentru ca are o avere prea mare. El, familia, apropiatii.
    Putler este capul unui nou tip de imperialism rus. Nu-i putem spune nationalism, pentru ca nu sunt o natiune.
    (Imperialism tzarist -feudal si semi feudal-, imperialism comunist si acum, imperialism revansard. Vrea sa-si ia revansa pentru pierderea Razboiului Rece. Cum nu poate repune comunistii in drepturi, pastreaza doar ideea imperiului.)
    Desigur, sunt multe conditii istorice, economice si politice schimbate fata de Evul Mediu, sec. XIX sau epoca stalinista. Este prea limitat sa le vada si sa le inteleaga. Iar „creierul”/ ideologul sau si mai limitat.
    Putler este un om marginit, adus in fruntea unui stat cu arme nucleare si putere militara deosebita. Si supus unei propagande „de la om la om” extrem de puternice.
    Pina la urma, este un simplu executant. Chiar daca o sa cada Putler, propaganda va ramine. Asta e marea problema.
    Din pacate, ideile sale imperialiste se leaga de opozitia fata de „progresisti”, incercand sa-si confere legitimitate politica si aliati in dreapta democrata. Nu e nici o legatura intre partile in cauza. Doar alti blegovani pot sa se gandeasca la interese comune cu Putler. Acesta va folosi orice idee sau curent politic, pentru a rupe unitatea Occidentului. (Asa cu FIDESZ sustine orice idee politica, pentru a obtine anularea Trianon-ului.) Este foarte periculos!
    Dar ridicolul situatiei e dat de conflictul din Gaza. Stinga extremista, „progresista”, sub influenta agentilor sino-rusi, nu scapa nici o ocazie sa se faca de ras. Cum sa se alieze dreapta democrata cu Putler, cand acesta sustine stinga extremista de la ei?

  6. Dorinta rusilor de expansiune si de a cuceri noi sau vechi teritorii nu a disparut niciodata, iar astazi este reaprinsa de regimul autoritar putinist. Putin se foloseste astazi chiar de tehnologiile occidentale pentru a destabiliza aliantele vestice. Ganditi-va doar la retelele sociale ce imensa putere au si cum pot fi folosite impotriva noastra. Acelasi pattern ideologic se regaseste si la alte regimuri autoritare, precum cel chinez. Ganditi-va doar la cata tehnologie occidentala „insusita” de catre regimul comunist chinez de-a lungul timpului este astazi folosita impotriva occidentului (super computere, AI, etc). Tucker Carlson a facut „reclama” regimului de la Kremlin, deoarece traieste in lumea libera si democrata, in care libertatea cuvantului este lege. Daca s-ar fi intamplat invers, astazi fie ar fi cazut de la etaj, fie infunda vreo puscarie neo-comunista prin Siberia.

  7. Totusi, prabusirea mitului comunist, ale carei iluzii au inflamat atatea zeci de milioane de oameni pana cand leninismul pus in practica i-a aratat adevarata fata, schimba cu totul datele problemei !
    Si orice asemanare …

  8. Cred ca cea mai imprtanta contributie a lui Souvarine la intelegerea fenomenului comunist/bolshevic este aceasta: « Trotski était persuadé que toute difficulté, toute résistance pouvaient être surmontées par ce seul mot : “fusiller !” (Sur Lénine, Trotski et Staline, Paris, Allia, 1990, p. 55.).
    Nu vreau sa-i limitez/reduc importanta, dar aceasta fraza lamureste pe deplin decizia Politburo prin care Stalin a fost ales si nu Trotsky. Sigur ca aveau de ales intre ciuma si holera, totusi da masura imaginii pe care si-o crease Trotsky si printre bolshevicii din Politburo.

  9. E complicat ce se întâmplă cu Tucker. Deh, a strălucit pe bolta putinista și s-a stins ca un meteorit. Este evident că s-a convertit din interes la dughinism – depozitarul și expresia celor mai virulente sentimente de ura, de mânie veninoasă, de extremism razbunator care au ros vreodată pieptul unui individ. Pricepem, fără greutate, satanismul Irodului Dughin. E una din cele mai păcătoase dihănii plămădite in acel smârc de murdărie, unde amorțesc toate credințele tuturor celor 140 de milioane. Cu patenta rea-credinta aceasta stârpitură de om cariat de Ura nu vrea sa spună că Putin, în slujba căruia și-a pus tot năravul infect, a introdus un regim despotic, jignind sau calcand demnitatea umană a rușilor. Dughin predica ipocrit că violența, suptă de ruși o dată cu laptele matern, e mesianică. Și tocmai de aceea, oriunde se afla un „colțișor de plai” cu oameni liberi, dornici de progres, dornici sa gândească liber, cumpliții muscali sunt obligați să-i extermine. Eurofobia manifestată de mujicul Dughin este un microb ancestral. Ideea (neroadă) mesianică s-a copt in sec. al XVI-lea in capul ticnitului călugăr Filotei. Grav este că această țicneală a devenit o contagiune. De aceea, Dughin „vede” in Russia o aleasă a Cancelariei Cerești, iar pe Arhidemonul Putin, singurul pe toată lumea, unicul bazileu al tuturor creștinilor, șeful șefilor, „Țarul David”, „țarul Augustus”. În discursurile sale insolente Dughin pretinde că în general ei, muscalii, au fondat toate țările și imperiile antice. Delir rusist, zău așa! O alta născocire, sora cu „misiunea” isterică, este puterea „Sfântului” Vladimir Putin, mare câine pechinez al Moscovei. Gratie lui, Moscova imperialistă va fi „a șasea împărăție”, anunțata de Apocalipsă…Pentru aceasta, el a adoptat sistemul iezuit: pentru trup, doar violența, pentru inima, minciună. Or, motorul esențial al Rusiei este, dintotdeauna, Minciună. In consecință, orice s-ar spune, aceasta abjecție rară, Dughin, nu strălucește prin inteligență, ci printr-o șarlatanie de vulpoi versat, care neaga trecutul scârbos și prezentul îngrozitor al Celei de-a treia Vome. Nu ne rămâne decât să spunem că rușii – brutele cavernelor – sunt omorâtori de oameni.

    • Felicitari Domnule Sandu pentru comentariu.
      E intr-adevar macabru, cel putin.
      Scrieti foarte bine si aveti cuvintele la indemana.
      Cat despre chimoniile de care vorbiti, as vrea sa pot sa le leg piciorele si mainile de 4 cai si sa spun diiiiii.
      Toate cele bune va doresc!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Vladimir Tismaneanu
Vladimir Tismaneanuhttp://tismaneanu.wordpress.com/
Vladimir Tismaneanu locuieste la Washington, este profesor de stiinte politice la Universitatea Maryland. În curând îi va apare la editura Humanitas un nou volum cu titlul „Aventura ideilor”. Este autorul a numeroase carti intre care "The Devil in History: Communism, Fascism, and Some Lessons of the Twentieth Century" (University of California Press, 2012), "Lumea secreta a nomenclaturii" (Humanitas, 2012), "Despre comunism. Destinul unei religii politice", "Arheologia terorii", "Irepetabilul trecut", "Naufragiul Utopiei", "Stalinism pentru eternitate. O istorie politica a comunismului romanesc", "Fantasmele salvarii", "Fantoma lui Gheorghiu-Dej", "Democratie si memorie" si "Reinventarea politicului. Europa de Est de la Stalin la Havel". Este editor a numeroase volume intre care "Stalinism Revisited", "The Promises of 1968", "Revolutiile din 1989" si "Anatomia resentimentului". Coordonator al colectiilor "Zeitgeist" (Humanitas) si "Constelatii" (Curtea Veche). Co-editor, impreuna cu Dorin Dobrincu si Cristian Vasile, al "Raportului Final al Comisiei Prezidentiale pentru analiza dictaturiii comuniste din Romania" (Humanitas, 2007). Co-editor, impreuna cu Bogdan Cristian Iacob, al volumului "The End and the Beginning: The Revolutions of 1989 and the Resurgence of History" (Central European University Press, 2012). Co-autor, impreuna cu Mircea Mihaies, al volumelor "Vecinii lui Franz Kafka", "Balul mascat", "Incet, spre Europa", "Schelete in dulap", "Cortina de ceata" si "O tranzitie mai lunga decat veacul. Romania dupa Ceausescu". Editor, intre 1998 si 2004, al trimestrialului "East European Politics and Societies" (in prezent membru al Comitetului Editorial). Articolele si studiile sale au aparut in "International Affairs" (Chatham House), "Wall Street Journal", "Wolrld Affairs", "Society", "Orbis", "Telos", "Partisan Review", "Agora", "East European Reporter", "Kontinent", "The New Republic", "New York Times", "Times Literary Supplement", "Philadelphia Inquirer", "Gazeta Wyborcza", "Rzeczpospolita", "Contemporary European History", "Dilema Veche", "Orizont", "Apostrof", "Idei in Dialog" , "22", "Washington Post", "Verso", "Journal of Democracy", "Human Rights Review", "Kritika", "Village Literary Supplement" etc. Din 2006, detine o rubrica saptamanala in cadrul Senatului "Evenimentului Zilei". Colaborator permanent, incepand din 1983, al postului de radio "Europa Libera" si al altor radiouri occidentale. Director al Centrului pentru Studierea Societatilor Post-comuniste la Universitatea Maryland. In 2006 a fost presedintele Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania. Intre februarie 2010 si mai 2012, Presedinte al Consiliului Stiintific al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER). Doctor Honoris Causa al Universitatii de Vest din Timisoara si al SNSPA. Comentariile si opiniile publicate aici sunt ale mele si nu reprezinta o opinie a Universitatii Maryland.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro