joi, ianuarie 26, 2023

Geopolitică – Politică – Energia în Programul de Guvernare

”Nu este o criză superficială, este o criză profundă. Este o criză de leadership, este o criză de viziune, este o criză de valori, este o criză de strategie şi chiar şi de tactică politică” este un citat dintr-un interviu dat de Valeriu Stoica săptămâna trecută.

Chiar dacă domnia să se referă la o situație aparte, cred că este o afirmație ce este valabilă pe plan internațional. Referitor la Europa și România, fraza de mai sus descrie cu acuratețe realitatea.

Dar să începem cu situația internațională care se pare că nu este luată în considerare de careva din ministerul de resort pe malurile Dâmboviței:

 • Situația din Ucraina pentru cei care ne „proiectează” viitorul este undeva departe, nu o pricep și nu este băgată în seamă. Lucrurile se agravează, noroc că „aliatul strategic” este preocupat și ajută statul vecin cu nave defensive. (asta este știrea bună!)
 • Aleksandr Lukaşenko, se joacă cu migrația la granița Uniunii Europene, ca răzbunare asupra sancțiunilor aplicate de către occident.
 • După comasarea a 100.000 de soldați cu multă tehnică militara la granița Rusia – Ucraina și primirea unui statut privilegiat al Ucrainei de la Casa Albă, secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, vorbește deschis depre o eventuală „acţiune agresivă la frontiera cu Ucraina, unde în ultimele zile au fost observate mişcări importante şi neobişnuite de trupe ruseşti”.
 • Tensiunile Turciei cu aliatii săi cresc. NATO și Statele Unite nu mai au încredere în conducătorii care visează la un nou Imperiu Otoman. Relațiile cu Uniunea Europeană sunt din ce în ce mai tensionate și situația este descrisă într-un editorial din publicația pro guvernamentală Milliyet.
 • Nici relația Rusia – Turcia nu este tocmai ceea ce se declară. Turcia sprijină tătarii din Crimeea anexată ilegal, Rusia își arată colții către Erdogan din Siria și ambele umplu Marea Neagră de nave de război.
 • Ungaria parcă tot ce face este pe dos față de ceea ce ar trebui să facă ca stat membru UE, apropiindu-se de Rusia și importând un comportament autocratic impropriu democrațiilor europene.
 • Situația economică din „oile negre ale UE” Polonia, Cehia și Ungaria se deteriorează pe lună ce trece, putând contagiona vecinii.
 • Tensiunile interetnice în Balcani crest tot mai mult, alimentate de un aport subtil rusesc, cu o Bosnie aproape de explozie.
 • Prețul energiei a crescut nestăpânit ca urmare a „cleștelui energetic rusesc” în care a picat toată Europa, fără să realizeze timp de 15 ani că această capcană este periculoasă: orice ridicare de deget a Țarului Putin către North Stream I sau II, Turk Stream sau Blue Stream îngheață gazele din conducte și ridică prețurile tuturor produselor energetice. Într-un an prețul gazului a crescut enorm.
 • Relațiile ruso – americane sunt din ce în ce mai reci.
 • Relațiile sino – americane sunt gata să explodeze în războiul economic în curs de desfășurare, cu accente din ce în ce mai acute încă de la începutul pandemiei.
 • Pănă astăzi avem criza energetică ce se datorează și monopolului de metale și pământuri rare al Chinei, materiale înglobate în tehnologiile de producție din eolian și solar.
 • Avem criza semiconductorilor care se produc tot în China sau folosind acceleași materiale devenite strategice pe care China le controlează în proporție de 80%.
 • De câteva zile ne-am pricopsit și cu criza hârtiei, care de asemenea se importă masiv din aceeași Chină.
 • Și toate acestea sub o presiune socială și politică internă în Statele Unite, excelent încadrată de fraza cu care am început analiza.


De peste două luni România nu are un guvern potent. De două luni se interpretează numere de circ în Parlament, în presă, în interiorul tuturor partidelor. Se țipă, se bate cu pumnul în masă, doar cu un singur scop: accesul la cât mai multe resurse.

Prețul tuturor produselor energetice a crescut exponențial, unele fără nici o acoperire (ex: lemnele de foc), deoarece nu s-a mai schimbat nimic în piața internă. Energia pe piețele organizate (de smecheri) a crescut și nimeni nu intervine. ANRE-ul, organismul care reglementează și supraveghează piața ia apărarea șmecherilor denumiți frumos furnizori. Parlamentul mimeaza interesul față de consumator pentru a masca faptul că acoperă profiturilor șmecherilor, fără a se întreba de ce Romgazul și OMV-ul nu cresc producția de gaze românești pentru a tempera creșterea de preț.

Tot ceea ce se întâmpă se traduce prin băgarea tot mai adânc a mâinii statului în buzunarul consumatorului. Statul român, prin marile companii energetice deține aproape 73% din producția de energie electrică națională, controlează producția de gaze prin Romgaz, unde este acționar (70%) și OMV Petrom unde este acționar minoritar (aprox. 21%).

Profitul Hidroelectrica va trece de un miliard de euro, anul acesta. Romgazul va trece de jumătate de miliard de euro. Nuclearelectrica va trece de un sfert de miliard de euro. Statul va mai strânge din profiturile companiilor unde este acționar majoritar sau minoritar în energie probabil încă un miliard de euro. Toate aceste companii au creșteri fabuloase a profiturilor, profituri din buzunarele noastre, care vor intra în pensii, salariile nemeritate din aparatul supradimensionat al statului și în căpușele nesătule. Să nu uităm și de cele căteva mii de sirecuri din consilii de administrație sau supraveghere, directorate, secretariate cu șoferi, secretare și consilieri. Și toate aceste sinecuri au fost negociate de cele trei partide cu scopul de a avea a acces la cît mai multe resurse.

Consumatorii nu suntem numai noi, cetățenii ci avem și consumatori industriali. Tare sunt curios cu ce pierderi vor termina anul cei mai mari consumatori datorate energiei. Orice produs sau serviciu înglobează energie. Dacă aceasta se scumpește, produsele și serviciile se scumpesc (este deajuns să intrăm în orice magazin!) și toate acestea duc la o inflație mai mare decât orice creștere de salarii sau pensii ce se promite cetățenilor păgubiți.

Vestea bună este că Statele Unite vor face transfer de tehnologie în România. Anunțarea colaborării NUScale cu Nuclearenelectrica, planul fiind ca până în 2028 să se construiască o centrala nucleară modulară formată din reactoare mici, este de maximă importanță. Știm că SMR-urile, adică reactoarele modulare mici sunt folosite de foarte mulți ani pe portavioane și submarine, este o tehnologie militară testată care nu a creeat probleme. Din punct de vedere geopolitic este probabil cea mai mare realizare a României: Statele Unite nu face transfer de tehnologie oricărui stat, ceea ce înseamnă că România este un aliat de nădejde. Fiind un stat aflat la granița NATO, cu investiții americane semnificative în infrastrucrura militară, acest transfer de tenologie îi confera României o importanță regională din mare și ne pune la adăpostul celui mai mare pericol: Federația Rusă, aflată la 400 de kilometri. (La barza chioară, îi face Dumnezeu cuib!)

Saracia energetică, cu importuri din ce în ce mai mari datorate lipsei de viziune din ultimii ani a miniștrilor perindați, nu va fi acoperită de această investiție, fiind necesare noi capacități securitare pe gaz. Nu există investitori privați potenți care să acopere lipsa acută de energie, statul fiind singura soluție fezabilă.

Maximul posibil de producție de energie securitară este dat pentru anul trecut: pe cărbune 2003 MWh, pe gaz 2077 MWh și pe nuclear 1439 MWh, ceea ce înseamnă 5.519 MWh.

Maximul de consum pe 2020 a fost 9389 MWh. 2020 fiind un an cu o iarnă caldă, nu poate fi luat ca referință. Specialiștii estimează că pentru un an cu temperaturi extreme iarna, consumul orar s-ar ridica la 11.000 MWh.

Dacă temperaturile scad sub 15 grade, Romania cu greu se poate baza pe energia hidro și nu se poate baza pe energia rezultată din solar sau eolian.

De aici rezultă un necesar de 5.500 MW de capacități securitare, care nu poate fi acoperit decât numai cu termocentrale mici și medii amplasate în zonele cu mare săraăcie energetică. După cum am arătat mai sus există și bani: profiturile nesimțite ale marilor companii energetice.


Nu pot să închei prezenta analiză fără a aminti vendeta din Parlament față de Nicusor Dan care a fost vomitivă sub bagheta deputatului PSD Cătălin Zamfir, coleg de partid cu Gabriela Firea și prieten cu George Piperea, cel care este acuzat că a administrat deficitar falimentul RADET, Primarul General al Capitalei fiind invitat în Parlament să explice de ce Guvernul trebuie să subvenționeze cu aproape 250 milioane de euro transportul și distribuția de agent termic din București, după dezastrul lăsat de Oprescu și Firea. Cum arătam mai sus, există banii pe care Nicusor Dan și ceilalti primari i-au cerut pentru a putea acoperi pierderile sistemului de producție, transport și distribuție de agent termic generate de lipsa de mentenanță și investiții din ultimii ani.

Distribuie acest articol

28 COMENTARII

 1. ..și dacă la mijloc e și jocul giganților din energie din țara noastră ?

  Ce urmăresc ei ?
  În primul rând scoaterea de pe piață a noilor furnizori de energie, apăruți odată cu liberalizarea. ANRE e asaltată zilele astea de solicitări de renunțare la licență.

  Al doilea obiectiv este pedepsirea, sperierea și recuperarea ulterioară a oițelor rătăcite de turmă..

  Pentru că o fi ea piață spot, dar vedem cum Germania (mama E.ON-ului..) achiziționa în octombrie la un preț de 4 ori și ceva mai mic decât noi și alți nefericiți..
  https://static.playtech.ro/wp-content/uploads/2021/10/pzu-20-oct.jpg

  Mai nou, tot Germania a suspendat procesul de aprobare a Nord Stream 2, ceea ce a provocat deja un nou salt spectaculos al prețului. Asta în condițiile-n care construcția gazoductului este finalizată. Cui folosește acest joc de glezne ..?

 2. Criza energetica europeana este cauzata in primul rand datorira interventiei masive a politicului asupra unei materii prime extrem de sensibile, energia.
  In loc ca tarile sa se concentreza asupra celei mai importante provocari, actuala pandemie, decidentii politici se concentreaza asupra altor probleme care si ele trebuiesc rezolvate dar nu imediat si concomitent.
  Vedem bine ca pandemia nu s-a terminat, valul 4 matura peste multe tari europene, tari care au crezut ca ea s-a incheiat. nici vorba, tari precum Germania fiind acum lovite cel mai puteric de ea.
  Romania nu poate fi privita izolat, face parte dintr-un context european si global, masuri se pot lua insa doar punctuale iar impunerile din partea UE sunt in dezavantajul tarii, consumatorul fiind extrem de vulnerabilizat.
  UE a facut si face in continuare greseala dupa greseala pe planul politicii energetice, pe planul politicii externe in general fara a tine cont de efectele ei.
  Inflatia a luat-o razna, toate prezicerile facute fiind depasite de realitate, mai grav, ele au fost incorecte.
  Banca central europeana sub conducerea doamnei la Garde nu face nici o miscare in sensul stoparii inflatiei marind dobanzile pt ca este sub influenta si presiunea statelor extrem de indatorate pt ele orice ridicare cat de mica ar provoca costuri imense cu refinantarea datoriilor, din contra, o inflatie mare fiind benefica pt stingerea datoriilor, stingere care insa nu poate avea loc, datoriile fiind mult prea mari , datoriile care cresc in continuare in urma unor progrema faronice percum Green Deal dorite de Bruxelles.
  In Europa totul s-a scumpit incepand de la pompa de benzina si pana la ultima ridiche din supermarket, despre ce vorbim.
  Salariile a ramas unde sunt iar prim marirea acestora nu s-ar face altceva decat agraverea sprialei inflationiste. Preturile ar putea scadea doar in conditiile in care consumurile s-ar reduce drastic fapt demonstrat acum un an cand Europa intrega a fost in lockdawn.
  Preturile la energie vor scadea doar in conditiile in care ea ar fi suficenta pe piata, volumul ei este controlat de guverne incepand de la Berlin la Moscova si pana la Peking.
  Aici intervine politica globala, frictiunile majore intre state, probleme care nerezolvate vor adancii in contiunuare criza energetica.
  Digitalizarea fortata nici n-a fost amintita ea fiind in viitor raspunzatoare pt ca. 50 % din consumul energetic, oare fiecare aplicatie isi are rostul ? avem chiar nevoie de frigidere digitale interconectate si alte baliverne.
  cum poate scadea nevoia de energie o data cu crestrea masiva a digitalizarii in toate sectoarele.
  Romania ar putea actiona precum Polonia, Ungaria sau Cehia, tari care se opun cu vehementa dictatelor de la Bruxelles si vom vedea cat de ferm va fi noul executiv, am dubii pt toti sunt cu ochii pe banii de la Bruxelles.

  • Energia nu este MATERIE PRIMA! Orice ai fi avut de zis, poate inteligent, devine zero datorită acestei afirmații, iar eu nu mai citesc nimic.
   Sănătate si numai bine

   • Energia electrică este o materie primă pentru că ea produce căldură la fel ca benzina și motorina care este materie prima. Deci este corecta afirmația chiar daca dumneata nu mai citesto

   • Este materie prima, depide cum o privesti, ar fi fost mai bine s-o pun intre ghilimele atunci ar fost mai bine, data viitoare.

  • @alin
   1) „In Europa totul s-a scumpit incepand de la pompa de benzina si pana la ultima ridiche din supermarket, despre ce vorbim.”

   Presiunile inflationiste au crescut in jurul lumii, inclusiv in SUA, India, China, samd. Cvasi, ati gasit „tapul ispasitor” birocratia Bruxelleza creaza instabilitate globala, iar caracatitele din jurul „monopolului de stat” din Estul-UE (si nu numai) sunt salvarea omenirii ;) https://abcnews.go.com/Politics/biden-announce-us-tap-strategic-oil-reserves-official/story?id=81346601&cid=social_twitter_abcn

   2) „Digitalizarea fortata nici n-a fost amintita ea fiind in viitor raspunzatoare pt ca. 50 % din consumul energetic, oare fiecare aplicatie isi are rostul ? avem chiar nevoie de frigidere digitale interconectate si alte baliverne.”

   Digitalizarea per se a inceput cu comertul online (B2C /B2B) si servicii, i.e. telecomunicatii, publicitate, fintech, logistica, retele socializari, servicii publice, etc. Evident, continua cu IoT, respectiv cu digitalizarea si robotizarea productiei „Smart Factory” incepand cu automobile, diverse produse customized, pana la electrocasnicele de ultima generatie (frigiderele, cuptoarele electrice, masinile de spalat, uscatoarele, etc) cu o eficienta energetica mult mai mare si cu un consum mai mic de energie.

   https://www.youtube.com/watch?v=1VhO4yGAjyo

   https://www.youtube.com/watch?v=xqFv3FRrMl0

   https://www.youtube.com/watch?v=RFV8IkY52iY

 3. Deocamdata este suparare mare in UE deoarece vantul nu bate suficient de puternic in Marea Nordului, iar centralele eoliene nu produc suficient. In rest, nu prea avem ce comenta, iar spusele lui Valeriu Stoica reflecta perfect situatia: „Este o criză de leadership, este o criză de viziune, este o criză de valori, este o criză de strategie şi chiar şi de tactică politică” prin care se urmareste distrugerea economiilor si industriilor, iar penttru asta sunt folositi „idioti utili” care propaga aceasta politica.

  • Este o criză de leadership, ………
   Nu ar fi nevoie de nici un leadership, nici de viziuni, nici de strategii daca ar fi lasat asa functioneze economia de piata. E ca la pilotaj, cind intri in turbulente mai bine lasi avionul sa se descurce singur.

 4. – Europa nu a diversificat alimentarea cu gaz metan.
  De zeci de ani dependenta fata de furnizorul rus a crescut in loc să scadă. Nici gazul metan lichefiat nu a fost încurajat prin finanțări europene.
  – In schimb a făcut bani multi Siemens cu moriștile de vânt. Care implementare a fost masiv subvenționată de UE.
  – Fotovoltaicul identic. Nemții au primit bani europeni , subvenționate instalațiile peste tot , dar chinezii au câștigat subvenționând și mai tare producătorii lor autohtoni.
  – Tot nemții au decis să închidă nuclearele subvenționând masiv trecerea pe turbogaz.
  Așa gazul rusesc are un client care e mort farà alimentarea rusă.
  Cam asta e UE unde RFG se gândește doar la ea și restul sunt ca oile. Se duc unde zice șeful .
  Cît privește RO eu sunt liniștit.
  – In ianuarie se va confisca minim 90% din profitul firmelor de stat. Că în anii trecuti. Că deficitul trebuie redus cumva și fără să reformezi nimic.
  – Investițiile în Marea Neagră, cum am mai scris. Când va permite Kremlinul. Și obligatoriu cu ceva firma din sfera Rusiei.
  – Nucleară la noi e momentan doar poveste. La Cernavodă nu au turnat un metru cub de beton ( deși se lăudau cu împrumut american ).
  Iar centralele astea mici nucleare se vor realiza. Cindva. Nu știm când.
  Transferul de tehnologie NU E gratuit. Se plătește. De unde banii, întrebați Citu și Ciolacu.
  Urgența e indexarea și mărirea pensilor speciale / de servici.
  Primul ministru desenat plânge că nu are bani suficienti ( salariu senator + pensia specială + salariul de pe ministru.)
  Absurdistan e realitate.

 5. Lucrurile sunt mult mai simple doar ca politicienii nu inteleg.
  Pur si simplu trebuie sa se investeasca masiv in instalatii de producere a energiei. Fie ca e vorba de eolian, solar, hidro sau nuclear, in momentul in care produci multa energie iti mai ramane de rezolvat transportul si stocarea ei.
  Pnetru tansport si stocare se poate folosi hidrogenul, lacuri cu pompare, etc.

  • „calin” Poate ai si o solutie pentruu STOCAREA ENERGIEI !!! Daca ai poti lua nu numai Premiul Nobel si uriase plati de la cei ce vor aplica ! Dar cred ca este doar inca una din afirmatile fara baza – deci o …. dorinta ! Sin- pentru informareea Dv si a altor cititori : potentialul hidro al unei tari – regiuni este limitat si nu se poate extine „cat vor muschii nostri” ! In Romania este bine utilizat prin constructia de hidrocentrale – dar PROST exploatat d Hidroelectrica – cu ajutorul NECONDITIONAT al numeroaselor guverne – in special PSD-iste – total sau in concubinaj cunalte pramatii ! Nu s-au facut di 1990 nici o curatare a lacurilor de acumulare si „cam” toate beneficile au fost FURATE ca sa se acopere marile tunuri financiare ale acestor guverne – cu precadere pensile – dar MAI ALES CELE SPECIALE ! Cu „gasca de incompetenti si mafioti PSD la guvernare nu vad nici o alta directie de imbunatatire – ! Se va aplica „la greu” FURATUL beneficilor si paraduirea banilor veniti de la UE Cu alde Grindeanu (Ordonanta 13 !!! va mai aduceti aminte rezultatele catastrofale ale ordonantei ?) Firea – incompetenta TOTAL si puturoasa – dar sui parsiva – a infintat societati la Primaria Capitalei umflate cu tembeli de partid PSD – bine platiri – care DOAR AU MANCAT BANII – si NU S-A REPARAT-INLOCUIT MACAR UN METRU DE CONDUCTA LA SISTEMUL DE TERMOFICARE ! Credeti ca incompetenta zglobie-sturlubatica va face alt ceva in rah at ul de guvern PSD-PNL – UDMR ? ?

  • In eolian este investit enorm si nu produce. Ba cei cu fofezele primesc subventii atit de la stat, cit si de la cetateni prin factura. (Priviti site-ul transeelectrica si va lamuriti repejor.) Sa ai nevoie la virf de seara de 8000 Mw si sa nu fii in stare sa produci nici 6000 inseamna ca e o problema grava. Au fost importuri si de peste 2500 Mw. Iar fofezele faceau citeva sute de Mw, iar hidro nici macar cu tot Portile de fier I nu mergeau. Se vede pe grafic…
   Hidro, nu prea mai unde investi, ca potentialul e cam atins. Microhidrocentrale este o investitie enorma in raport cu cistigul.
   Solutia este in centrale clasice pe gaze, pacura si carbune, sau centrale in ciclu mixt, turbina cu gaze, cazan recuperator si turbina cu abur. In condensatie pura. Romania are extrem de putine grupuri termoenergetice mai tinere de 30 de ani.
   Iar lucrurile sunt complicate, ca pentru a cosntrui o centrala ciclul e mai lung decit rotativa. Ba e mai lung si decit ciclul normal de 4 ani sau chiar 5, cit e pentru alegerile prezidentiale.
   Si nu mai e loc unde sa la faci. Adica gata cu Vulcan, IMGB, Aversa sau alte d-astea de industrie grea. Si nici meseriasi sa le instaleze… Si nici scoli unde sa-i inveti…
   Adica e atit de greu ca nu prea stii pe unde scoate camasa.

  • Moaaamaaa…!! ce postare de-a dreptul ingineresca!
   „Trebuie sa” – zici c-ai fi politician!
   Stim TOTI ca „trebuie” – problema e CE, UNDE si CU CE bani!

  • .aveți dreptate, în timp ce noi ne-njurăm aprig din tranșee, alții au ochii deschiși spre viitor. Pentru că există deja pe piață mai multe variante de stocare :

   – stocarea energiei termice în săruri eutectice. Se folosește deja în SUA (Nevada), Maroc(Ouarzazate), Chile (deșertul Atacama), sau Spania (una mai ceva mică) :
   https://stiintasitehnica.com/spania-inaugureaza-prima-centrala-solara-care-produce-energie-chiar-i-noaptea/
   În loc de panouri fotovoltaice vorbim de oglinzi solare care încălzesc un turn central la peste 500ºC. Amestecul de săruri din interior se topește cu degajare de aburi, care acționează o turbină generatoare de electricitate disponibilă 24 din 24.

   – înmagazinarea surplusului de energie electrică sub formă de căldură, în silozuri gigant umplute cu siliciu topit (soare la cutie). Pe timpul nopții panourile fotovoltaice din siloz captează radiația emanată de siliciu și o transformă în energie electrică.
   Metoda se poate folosi și la câmpurile eoliene sau la centralele pe carburanți naturali.
   Se derulează deja un proiect pilot.

   – molecule care după ce absorb suficientă energia solară fac saltul de la o configurație la alta, rămânând mai apoi stabile perioade lungi de timp. Eliberarea energiei se face prin revenirea la configurația inițială. Mai exact, se obține căldură prin expunerea la o cantitate redusă de lumină. MIT și Harvard au pus la punct procedeul, deocamdată experimental.

   Altfel, Marcel a rezolvat cu „portofelul apărării”. Gura păcătosului, adevăr grăiește.. :))

   • O singura intrebare Domnukle Gandu : Stiti care este CAPACITATEA de STOCARE a instalatilor pomenite ? Siti ”
    cam” care ar trebui sa fie O CAPACITATE de STOCARE – de exemplu – pentru reteaua nationala a Romaniei ?? E cale tare … tare lunga pana la realizarea unor CAPACITATI de STOCARE ce pot fi luate in calcul. Sa nu ne imbatam cu apa rece !

    • ..putem totuși visa că și la noi, cumva, vreodată..

     Haideți să privim altfel lucrurile. Planeta consumă anual cam 20 TW. Soarele oferă (doar pe uscat..) cam 120.000 TW. Nu trebuie decât să „muiem posmagii”.. Americanii au calculat că 160 Km pătrați de panouri solare ar rezolva consumul lor.

     Ok, depinde de zona geografică. Marocul, cel mai însorit, are anual 2.500 Kwh/mp. Centrala lor furnizează deocamdată 580 MW pe 2.500 ha, cu stocare în aproximativ 100.000 de tone de amestec (NaNO3-60% și KNO3-40%). Alimentează deja un milion de locuitori, dar se va extinde la 2.000 MW.

     Cu toate costurile de întreținere, rămâne foarte ieftină : 0,06 $/KWh
     Tehnologia e în continuare perfectibilă. Și e doar una din soluțiile viitorului. Totul e să avem ochi deschiși. La fel și mintea..

 6. Ce spuneți este o criză de ofertă, nu de cerere, cum s-au mai întâmplat. Poate duce la stagflație, fără a se putea interveni prin mijloace monetare sau fiscale de tipul temperării cererii. Este și o tentativă de recuperare pe pierderea de profit înregistrată de industria energetică în timp de pandemie. Șoc și groază… Lanțurile de producție și de furnizare sunt tulburate din dolce farniente… suprareacții în anticipații-futures plus speculațiile de rigoare.
  Ați omis măcar 1 GW în bandă pe hidro, pe latura de energie securitară, plus ceva pentru acoperirea vârfurilor.
  În rest, vor suferi mari consumatori, care vor fi tăiați de la consum în secunda doi a unui dezechilibru major, cum ar fi ALRO Slatina, oțelăriile electrice de la Galați… ca să se echilibreze temporar treaba… similar pe gaz. Marii consumatori sunt cei care trebuie să-și facă contingency planning & provisioning. nu cei rezidențiali, sau micile magazine de proximitate, deci peste 90% din rezidenții din România.
  Ok. Scenariile bombă sunt clickbait. S-au cumpărat toate stocurile de generatoare după chestia din Austria… unii râd și-și numără profiturile

  • Cu Hidro nu pre o sa mai mearga – pt. ca, din cauza despaduririlor agresive, ploile duc o MARE cantitate de detritus in lacurile de acumulare si colmatarea e IMENSA (ca paranteza: nici dracu’ nu se gandeste ca pierderile din cauza taierilor agresive au ZECI de efecte colaterale!)! EXISTA studii pe tema asta – dar bineinteles, puliticienii sunt prea ocupati sa „negocieze” ciolanu’, in loc sa mai apeleze la ceva specialisti! >:

 7. ” Vestea bună este că Statele Unite vor face transfer de tehnologie în România. Anunțarea colaborării NUScale cu Nuclearenelectrica, planul fiind ca până în 2028 să se construiască o centrala nucleară modulară formată din reactoare mici, este de maximă importanță.”

  Autorul articolului sustine in continuare cu tarie netarmurita ( ca sa ma exprim elegant ) ideea construirii SMR-urilor experimentale in Romania pana in 2028 ( in timp ce in State ele sunt prevazute sa fie date in exploatare in 2030) ,neglijand periculozitatea unor astfel de experimente pe sol romanesc.
  Asa cum ar fi normal reactoarele astea ar trebui exploatate o perioada de timp in America si abia apoi construite in Romania.

  Tare mi-e teama ca suna a propaganda pur si simplu .

  Pe de alta parte cum ramane cu povestea vehiculata anul trecut cu banii pe care ni-i dadea America pentru grupurile 3 si 4 de la Cernavoda cu tehnologie nucleara clasica si foarte sigura ?
  A fost vorba de o alta propaganda menita sa zapaceasca mintea romanilor ?

  Cum ramane cu faptul ca Ucraina a semnat cu firma americana Westinghouse un contract ferm pentru construirea a doua centrale nucleare cu tehnologie clasica ? ….sau nu se stie acest lucru ?
  Sunt astia mai prosti sau mai destepti decat noi ?…ei fiind in mare incurcatura cu energia ,la fel ca si noi !

  Am apreciat si apreciez preocuparea autorului referitoare la soarta industriei energetice romanesti dar de aici si pana la a accepta orice nazdravanie care ni se propune de „partenerul strategic ” e o mare distanta iar amestecarea propagandei cu problemele strict tehnice nu e binevenita.

  Am in minte un citat :

  -If you scare people badly enough ,you’ll get’em to do anything. They’ll turn to whatver promises a solution ! ( Stephen King )
  In cazul nostru ar fi acceptarea de catre romani a unei tehnologii experimentale nucleare pe sol national !

  Dixit.

  • Autorul a tot scris despre problemele Romaniei cu energia cu mult timp inainte de contractul cu SUA pt SMR. Deci hai sa nu o mai tot dam in paranoia si conspiratii cum facem de obicei.

   • Caline draga,daca nu ai inteles ce am spus eu puteai sa te abtii de la comentarii.

    Incearca sa-ti lamuresti mai intai intelesul celor doua notiuni ,paranoia si teoria conspiratiilor si abia apoi folosestele atunci cand te exprimi ….asta daca vrei sa fii credibil !

   • Domnule calin – Nu existe un CONTRACT cu nici o persoana juridica sau fizica din SUA – ca nu se poate incheia un contract cu SUA ! – pentru SMR ! Aceste SMR – in cel putin TREI VARIANTE sunt in cercetare – proiectare in SUA – dar nu sunt in functiune nici macar in faza model experimental. Ca o obs. : cel mai spectaculos – cel putin dupa aprecierea mea – este cel propus de echipa lui Bill Gates, la care materialul fisinabil este dispus in bile antrenate in miscare continua si care transmit energia termica sodiului metalic topit , care – la randul sau incalzeste apa transformand-o in abur . Prin faptul ca elementul fisionabil nu mai este in bare asigura un grad ai bun de siguranta in exploatare – Probabil ca Sodiul metalic poate ridica probleme in exploatare – fiind un element cutendinta de a se autoaprind in contact cu aerul ! Si celelalte doua siteme SMR in cercetare sunt tot in faze initiale si nu vor putea fi experimentate – faza prototip – decat spre sfarsitul deceniului . Dece nu se contracteaza reactoarele 3 si 4 CANDU pentru care Romania are deja apa grea si posibilitatea de a fabrica barele de uraniu ? Intrebare ? Dar raspunsul …..

 8. Da , si ?!
  – Pănă astăzi avem criza energetică ce se datorează și monopolului de metale și pământuri rare al Chinei, materiale înglobate în tehnologiile de producție din eolian și solar.
  – Avem criza semiconductorilor care se produc tot în China sau folosind acceleași materiale devenite strategice pe care China le controlează în proporție de 80%.
  – De câteva zile ne-am pricopsit și cu criza hârtiei, care de asemenea se importă masiv din aceeași Chină.

  Dar cum se facu ca China cea rea, rea sa ia na-na! a ajuns furnizorul mondila de hartie ? De uinde atata lemn in China?

  Si cum se faceca aceiasi rea, rea sa ia na-na! a juns si sa monpopol;izeze furnizarea de pamanturi rqare? Ca parca in 90 nu China era cea care le producea ….

  As mai adauga ca mie, Ghita Bizonu’ adica un neica nimeni ni se pare de-a dreptul bizar ca un stat de dimnensiounio continetale, cu o populatie de 330 milioane si care mai este si prima economoe mondiala si „tara mama” a Nspe „big pharma” sa nu priduca antibiotiotice ci sa le improte din Wuhan provinciei Hubei din China …

  Nu cred ca chinezii au avut initioativa de a dellocaliza in China atatea cestii ..

  • In timpul WW2, Wuhan a fost supus unui bombardament intens si oribil cu arme biologice din partea Japoniei – drept pentru care, ca un fel de „compensatie”, acolo a fost infiintat un Centru International de Cercetari impotriva (sic!) armelor biologice. Ma rog! asta a fost intentia… habar n-am la ce l-or fi folosit ei >:

 9. SMR = „o veste buna”?? :O
  Pai stai asa! ai idee CAT costa? Si care sunt, de fapt, aranjamentele de finantare?
  Iti lipsea un nou Bechtel? >:

 10. O solutie care ar contribui in tr-o oarecare masura la cresterea productiei de energie electrica poate fi si sustinerea productiei de energie electrica de catre persoanele fizice (prosumatori). Dar in conditiile regulamentului actual pentru prosumatori o investitie in panouri solare nu va fi amortizata niciodata, in timp ce investitiile ( unor baieti cu relatii potrivite) in campuri de panouri solare se vor amortiza in circa 5 ani datorita certificatelor verzi pe care noi le platim si ei le primesc. Si le primesc inca multi ani dupa ce investitia a fost amortizata.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Cosmin Gabriel Pacuraru
Cosmin Gabriel Păcuraru este consultant în regim de freelancing. Are un doctorat în „Relații Internaționale și Studii Europene” la Universitatea Babeș – Bolyai din Cluj Napoca cu o teză depre securitatea energetică a României. (2013) Este autorul cărții „Romania – Energie si Geopolitică” (2018) și a numeroase articole științifice în domeniul securității și politicilor energetice în publicații de specialitate naționale și internaționale.

Carti noi

 

Institutul de Istorie a Religiilor al Academiei Române și Muzeul Național al Literaturii Române vă invită la expoziția „Manuscrisele inedite ale lui Mircea Eliade din patrimoniul Institutului de Istorie a Religiilor al Academiei Române”, care va putea fi vizitată între 26 ianuarie și 13 martie 2023 la sediul Muzeului Național al Literaturii Române din strada Nicolae Crețulescu nr. 8. Află mai multe

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro