vineri, aprilie 19, 2024

Guvernul vrea taxarea prosumatorilor

Citim, cu mare surprindere, ca Guvernul/ANRE/Min.Energiei cu toti “expertii” lor,  au “gindit” un HG prin care sa taxeze “prosumatorii” (adica acele persoane fizice, in principal, care isi produc si autoconsuma energia regenerabila, in cazul de fata electrica).

In loc sa se inspire din buna traditie stramoseasca ce statueaza ca daca produci tuica pentru consum propriu (ceva pina 50 litri cred), esti scutit de orice taxe, “specialistii” nostri in energie si “long range financial planning and sustainability” (termen preluat din Directiva si, ceva ce personal, n-am mai vazut in Romania de vreo 30 de ani), se inspira exact din Directiva UE pe regenerabile, din care extrage ceea ce ii convine Guvernului/ANRE/Min.Energiei, lor si distribuitorilor de energie si nu prosumatorilor si consumatorilor de energie electrica.

Nici nu a inceput bine “valul” de interes pentru regenerabile (toata populatia, speriata de socul preturilor la energie, cauta solutii – cei mai cu dare de mina, pentru ca majoritatea populatiei, in saracie energetica, n-are nici o posibilitate…Dumnezeu cu mila) , si hopa, ce s-a gindit Guvernul sub “acoperirea”ca da ajutoare pentru investitii in PV, sau, sa nu-i “deranjeze” prea mult pe distribuitorii de energie ?…hai sa taxam (scoatem un ban si de la fraierii care incearca sa-si produca ei energie pentru consumul propriu).

Sa analizam, mai in detaliu, “parsivenia” acestei Ordonante de Guvern (se vede gindita de unii care se pot ghici usor cine, si semnata de Guvern, “ca primarul”, mai mult sau mai putin complice)

In primul rind, o astfel de Ordonanta este ilegala dupa Reg.1999/2018 (care este obligatoriu)  fiind o decizie politica ce afecteaza marea majoritate a consumatorilor individuali, pt. care ar fi trebuit sa fie organizata o consultare publica ! (extras mai jos din Reg.);

Mai departe, sa analizam mai exact textul din Directiva de Regenerabile, pe care Guvernul se straduieste sa-l “interpreteze…sau traduca !?” cit mai bine, in scopurile sale si nu ale consumatorului / producatorului (extras mai jos):

Comentariu: pina la a taxa prosumatorii, Guvernul, mai bine ar aplica mai intii ce e subliniat cu rosu, adica, prosumatorilor sa li se recunoasca emisiile de CO2 pe care le reduc…si sa li se platesca !. Reducerea emisiilor e obligatia Statului nu a consumatorului !

 Si sa vedem ce a inteles Guvernul din cele de mai sus, si, ce nazbitii trimite spre publicare la Monitorul Oficial (extras din comentariile Economica, pentru ca dezbateri publice nu stiu sa se fi publicat):

In the first case, prosumers may be charged if they are subject to a state support scheme, but the fees should not discourage them or cancel out the effect of the support scheme

(Intrebari: daca dai ajutor de stat, de ce mai taxezi ? daca nu dai ajutor, mai taxezi ? daca dai ajutor de stat celor mai saraci energetic, atunci, de ce ii mai taxezi ? In general, Directiva nu prevede taxe !, iar daca citim/traducem corect, sensurile si obiectivele sunt cu totul diferite de ce vrea HG !)

In the second case, charges may be imposed if the installed power in the prosumers’ plants amounts to at least 8% of the total installed power in the energy system, but the charging cannot be made earlier than the end of 2026. And the tax will be imposed only if a study to be commissioned by ANRE shows that the prosumers either affect the long-term financial sustainability of the energy system, or have more benefits than they should, from what is understood by reading the text of the law.

(Intrebari: unde este consultarea publica daca Guv ne fixeaza termen 2026 , pentru 8% procent …si, de unde si de ce 8% ? Si, la urma urmei, de ce ar trebui sa fie interesat consumatorul de aceasta cifra, care este responsabilitatea sistemului ?. Guvernul ar trebui sa faca public azi, (daca il are si mai ales si stie sa-l faca !?) modelul “long term financial sustainability of the energy system”, pentru a da posibilitate prosumatorilor sa decida in cunostinta de cauza ! . Credem ca, dimpotriva, sustenabilitatea creste nu scade !…iar daca distribuitorii nu sunt in stare sa resolve problemele lor, sa li se retraga licentele de distributie si sa lase pe altii.. Cea mai dubioasa prevedere insa este aceasta: “…or have more benefits than they should…” asta este o mare prostie, in concordanta perfecta cu “capra vecinului”,  intrucit, consumatorul, are cu atit mai multe beneficii cu cit sistemul este mai inefficient (mai scump !), cum se intimpla chiar azi, iar a taxa pe unul efficient ce cistiga mai mult pe motivul ca celalalt este mai prost, este definitia perfecta a prostiei !)

In the third case, most explicitly, any prosumer can be charged with an installation with a power of more than 30 kW.

(De ce ? Dupa cum se vede mai sus, Directiva spune cu totul si cu totul altceva ref. cei 30 KW !…si las cititorii sa analizeze ei insisi despre ce e vorba. Ceea ce este important de subliniat este ca Directiva foloseste termenii de “should” or “generally not apply”…ceea ce inseamna ca “ar putea” sau “in general nu”, lasind la latitudinea Statelor Membre sa decida si,..exact asta face si Guvernul…decide imperativ in folosul sau sau al altora, dar in mod cert nu in favoarea consumatorului !

Sa vedem ce nu mai intelege Guvernul despre cetatenii Romaniei

 • Cetatenii Romaniei, daca isi produc energia singuri (ca si tuica !), devin “renewable self-consumer”, deci, nu au activitatea asta drept principala comerciala si nici profesionala, dupa cum este stipulat in Directiva din care Guv. s-a inspirat, dar pe care se face ca nu o intelege:
 • Cetatenii Romaniei, daca isi produc singuri energia de care au nevoie, fundamental, ei “produc eficienta energetica”(isi scad consumul proprium de energie primara, devin independent “de sistem”) deci,  NU SUNT PRODUCATORI DE ENERGIE IN SENS COMERCIAL….iar a taxa eficienta energetica este o alta prostie din toate punctele de vedere., dar, se pare ca nu si al guvernului

Deci, traim s-o vedem si pe asta:

 • O tara cu cel mai mic consum de electricitate pe cap de locuitor, Statul vrea sa-I taxeze pe cai care ar vrea sa-si produca singuri;
 • O tara cu gradul cel mai mare de saracie energetica (si cel mai mare numar de localitati neelectrificate) , Statul vrea sa-I taxeze pe cai care vor acces la elecrtrcitate;
 • O tara care are, printre cele mai mari preturi la electrcitate, Statul vrea sa-I taxeze pe cei care “vor sa scape de stat” , producindu-si singuri
 • Statul in loc sa se asigure ca “masoara si colecteaza energia” in exces produsa de cetatenii sai, vrea sa le ia mai intii banii, indifferent daca cetateanul produce pentru el insusi sau mai da ceva in “sistem” (e mai usor sa iei decit sa masori) ca sa nu-si deranjeze “sistemul”, care, fundamental, este al Statului
 • Statul, in loc sa (la limita) sa creeze un sistem prin care sa-I ajute macar pe cei ce nu au sau nu pot avea acces la electrcitate, s ‘apuca el sa taxeze “la gramada”.
 • Ne asteptam ca un guvern de Coalitie PSD-PNL-UDMR sa gindeasca un HG in care s-ar fi vazut “tenta sociala a PSD”- grija fata de cei ce nu au si nici nu pot, “tenta liberala PNL”- sa lase lucrurile, vraiste/liber,  la voia intimplarii, fara nici o taxare, sau “tenta identitatii UDMR”- scutirea de taxe a comunitatii maghiare, pentru protectia identitatii lor

Distribuie acest articol

50 COMENTARII

 1. Concluzia mea.
  O țară condusă de prosti.
  Basca se acoperă cu n. diplome plagiate, furate, false pentru a ascunde habarnistul profesional.
  Din păcate acest habarnist iese la vedere prin toate deciziile :
  1- ” nu putem reduce TVA la curent că nu ne lasă UE”.
  Serios? Italienii cum de au scăzut TVA dar și accizele atât la curent cat și la carburanți ? Nu sunt in UE ?
  2- ” ne vom obișnui cu rușii la Dunăre”. Noroc că NATO gândește altfel și înfumuratul de sociolog habarnist militar, a lăsat fotoliul apărării.

  Strict la subiect, tot italienii sunt mai prosti. 😀Subvenționează puternic montarea de panouri solare pe clădiri ( și aparatajul aferent) pentru consumul gospodăresc.
  Basca ( in cazul in care puterea instalată permite și livrarea excesului produs în rețeaua națională) obliga ENEL (principalul furnizor de electricitate ) să monteze la client contor inteligent de curent bidirecțional. Gratis.
  ( cum gratis sunt toate contoarele de curent , gaz, apa )
  Aceste contoare ” inteligente” ( că comunica prin rețeaua electrică consumul) înregistrează cat consumi, cat produci, cat ai livrat rețelei și comunica zilnic furnizorului .
  Factura e bazată pe diferența consum- livrare.
  Cine nu produce mult, autoconsum adică, vede economia in factura de curent.
  Una e sa consumi 4.000 kwh și alta sa consumi 1.500 kwh de la același furnizor. Economie de cheltuieli, basca reducere codoi 😀 pe cap de bovina. Pardon, om.

  In RO ca la nimeni.
  Eu mă aștept la orice.
  România e un stat eșuat. Și Nu pentru că așa a zis cândva imitația de președinte.
  E vizibil la lumina zilei.
  Cum Ciuca așteaptă să crească propriul salariu cu 10 % dar și pensia militară cu 12,5 % , de undeva trebuie să găsească zecile de miliarde necesare.
  Și astfel slugile inventează noi taxe , contribuții.
  Cu scuza ” așa ne cere UE”.

  Da că mai sunt doar 5 ani pină reactorul 1 Cernavodă se oprește pentru reparații capitale, tăcere pe toată linia.
  Ce vor pune in locul celor 700 MW ? Gazul rusesc ?
  Neimportant.
  Timpul trece, leafa merge.

  • @dl.Stefan: U-1 Cernavoda se opreste in 2026 ! (deja suntem in 2023 !)
   Dvs. va puneti intrebarea, pe buna dreptate, temporal si dpdv al capacitatilor disponibile, dar subsemnatul, ca unu „din domeniu”, personal, sunt ingrozit (vorba dlui Armand Gosu) de perspectiva aceastei „reabilitari”/life extension, cum se zice in termeni specializati …

  • Ma indoiesc masiv ca Italia poate fi un exemplu pt cineva.
   – Nici nu vreau sa ma gindesc la datoriile italienilor, intreb doar din ce bani sunt italienii atit de generosi sa subventioneze ceva? Termenul de „gratis” trebuie relativizat, nimic nu-i gratis pe lume, nici macar moartea.
   – plata energiei doar a diferentei bagat-scos e absurda pt simplu fapt ca cele doua energii nu au aceeasi valoare. Bagatul energiei solare in sistem in toiul verii, cind toata lumea nu are ce face cu asa de multa energie, nu are aceeasi valoare cu cea consumata in noptile reci de iarna. Prin acest sistem se deformeaza masiv sistemul energetic, se va tinde la instalarea exagerata a solarelor astfel incit in zilele fara soare nu va exista alt sistem de compensare.

   • Dumneavoastră @Neamțu țiganu întrebați pe madam Ursula ( aceasta Dancila dar nemțoaică) care e motivul subvenționării energiei fotovoltaice. ( și eoliene).
    Poate o sa vă răspundă legat de codoi, economia verde. Ce nu le pricepe deloc, e altceva.
    Cât timp UE da bani nerambursabili, Italia aprofita. Că oricum plătește la UE mai mult decât primește.
    Iar datoria publică italiană, daca nici UE nu veghează, cine ar trebui ?
    Eu, dumneavoastră?
    Comisarul european de resort e un italian. 😀 Daca nu știați.
    Ce scrieți legat de diferența de preț livrare- consum exista peste tot și în toate domeniile.
    Dacă aveți un puț de țiței in gradina, evident că prețul vânzării materiei va fi redus comparat cu prețul benzinei de la pompa.
    Așa e și cu curentul.
    Îl vindeți la prețul mic reglementat și îl cumpărați tot la preț controlat. Dar mai mare. Cu accise, costuri de transport, valoarea pe bursa inutilă de la Amsterdam plus prețul derivatelor pe calitățile Brent, Ural, Texax light. La tot adăugat TVA care e mărit prin varie costuri adăugate.
    Întrebați tot la UE ce rost are bursa de energie din Amsterdam, de ce fotovoltaicul e impus inclusiv în țări cu puțin soare/ an și cum visează respectivii da aibă energie securizată.
    Adică aia accesibila zi/ noapte, soare/ploaie/ zăpadă.
    Dacă reușiți, să mă informați. 😀😀

   • Păi s-a mai scris aici: când e energie în surpus, de la eoliene noaptea, de la fotovoltaice vara ( nu prea, că se duce în AC) vor produce hidrogen prin hidroliza apei sau încărcarea bateriilor electrice sau desanilizarea apei de mare.

    • Viitorul este al gridului inteligent in care consumatorii „ne-esentiali” cum ar fi o masina electrica, analizeaza situatia gridului si decide daca trage curentul in surplus din grid sau nu (bate vantul tare sau soarele). La fel se poate face si cu o pompa de caldura pe care oricum trebuie sa o combini cu un puffer (tank de ~1000 litri apa) pentru a stoca energie termica.
     P.S. Stiati ca un smart TV consuma cam 20 W stins? De ce? Pentru ca desi il opriti din telecomanda, el tot functioneaza: asculta semnal de la telecomanda, e conectat la WiFi ca sa asculte comenzi de pe retea.
     P.P.S. Stiati ca orice transformator care e bagat in priza are „leackage” de cam 1-2% din capacitate? Transformatoare exista peste tot gen incarcatorul de telefon, traful de la aerul conditionat, etc. Se pot face multe lucruri inteligente…

   • @ neamtu tiganu:
    Prietene, incerc sa (mi) dau niste explicatii la cele remarcate de matale:
    – diferenta bagat-scos, are foarte mare valoare pentru sistem si, intreaga populatie a unei tari (incl si mai ales Romania !, deoarece:
    1. productia locala (adica „distributed generation”) scuteste sistemul de capacitati noi, de linii noi de distributie si, mai ales scade pierderile de sistem ! (se „vehiculeaza mai putina energie pe sirme”)
    2. producatorii individuali, (regenerabile !) „ajuta” centralele marginale (va amintiti termenul „marginal” ref. „pricing model in energy market”? sa produca mai putin…adica, exact alea pe lignit, cele mai scumpe si mai poluante incl CO2
    3. „deformarea”sistemului este ceva ipotetic ! daca am o „distributie”care azi distribuie 100 MW, deci, merge intr-un singur sens !…spre consumatori !…daca astia isi pun toti 100 MW, inseamna ca nu mai circula nimic in unele momente, iar in altele, circula invers, in cel mai rau caz. Daca totusi, IPOTETIC, aia isi instaleaza mai mult de 100 MW (de ce ar face-o ?!?!), totusi, raspunsul, pe termen lung este: fratilor, stocare, hidrogen, erc., etc….sau, pur si simplu folosesc excesul de energie electrcia pentru „electrifying the heat”…sa nu mai consumam gaze din URSS sau, din marea neagra

    • @ prietenul neamtu tiganu: uitai cea mai importanta aplicatie pentru PV vara- ma racoresc cu aer conditionat…nu stiu daca stiai, dar, in Romania ultimilor ani, a crescut f. mult consumul de electrcitate tocmai vara !!!
     QED !

  • Multi s-au „incalzit” la gandul ca, daca-si monteaza fotovoltaice pe casa, vor avea energie de la soare si in subliminal, apare ideea ca atunci cand le convine (ca-i bate soarele in cap!) se pot alimenta cu energie direct de la soare si pot trage heblul dinspre enel…
   Cand colo, inteleg ca decontul nu se face kwh neconsumat de la stat = kwh produs in casa, ci se deconteaza cu pret de producator (se scad cheltuielile de distribuitie, transport etc.
   In cazul asta, de ce ar trebui sa investesc pe persoana fizica? Energia produsa nu-mi apartine integral si nu o pot administra exclusiv (tehnic, nu cred ca e posibil).
   Echipamentul ar trebui platit de Stat si sa-mi plateasca o chirie pentru ca il las sa-mi foloseasca proprietatea pentru a furniza in sistem un surplus de energie.🙃

   • tu ai surplus, nu statul. Tu trebuie sa scapi de el, nu statul. tu vrei ongrid ca sa scapi de surplus, ca sa scapi de surplus la offgrid iti trebuie baterii, alta cheltuiala. tu vrei prosumator, nu statul. statul si SEN nu are nevoie de surplusul tau, tu ai nevoie sa scapi de el! ce chirie sa-ti ofere statul si pentru ce?! SEN nu are nevoie de productia ta, e chiar o bataie de cap inutila pentru sistem!

    • dl.jean: azi, nu prea vad ca SEN imi garanteaza energie ! Doamne fereste de 10-15 zile de – (minus) 15 C, in iarna asta, ca, „am pus-o”
     Problema e ca statul nu are surplus !..si, nici nu-l vad in urmatorii 8-10 ani !
     Azi, cifric, ne lipsesc din sistem ~1500 MW, pentru a fi „safe” sa nu mai importam energie „marginala”, iar din 2005/2006, ne mai dispar 700 MW (gr 1 Cernavoda intra in RK pe vreo 4 ani), iar pina atunci, mai ies din sistem si alte grupuri „imbatrinite”.
     Cum vezi matale ca statul impotent sa constriasca 3000 MW minim, stabili, in urmatorii 4-5 ani (aratati-mi o lucrare similara in ultimii 30 de ani, facuta de noi)
     Ce ziceati ca cine are nevoie de cine ?!?
     AZI, ORICE RESURSA E BINE VENITA, BOGDAPROSTE AR TREBUI SA ZICETI !

    • Nu te contrazic. Numai ca statul (niste functionari care vor „sa dea bine” ca se ingrijesc de energie verde) incurajeaza aceste investitii inutile, dupa parerea mea.
     Exact asa cum zici, energia generata astfel nu o poti stoca, pentru ca investitia ar fi uriasa, [nu mai zic ca dpdv poluare bateriile actuale nu sunt chiar inocente, dar deocamdata nu ai cu cine discuta tema…] si nu o poti livra cand vrei tu.
     Pe de alta parte, nu sunt convins ca statul are putere instalata excedentara dar integrarea unor astfel de furnizori – mii sau zeci de mii de unitati de cativa kW care trebuiesc corelate – cred ca ar fi o bataie de cap mai mare decat daca ar construi o centrala nucleara de capacitate echivalenta :-).
     Ma refeream la unii care se lasa sedusi si cred ca l-au apucat pe d-zeu de picior.

  • O tara condusa de tilhari si mincinosi votati de un popor de prosti . Mai ales ca pragul electoral a fost redus de nenumarate ori …… Majoritatea nu voteaza iar o minoritate imbecila decide guvernarea .

 2. Cea mai mare imbecilitate (sau, mai degraba, escrocherie) a fost liberalizarea pietei europene de energie. Sectorul energetic este factorul primordial, motorul pentru orice altceva, baza sigurantei nationale. Ticalosii care au organizat asta ar trebui ridicati in streang, sau mai bine, in cablu. Asteptam privatizarea armatei, politiei, serviciilor de informatii si justitiei.

 3. statul subventioneaza consumul de combustibil fosil ( 50 de bani – gluma de subventie), si taxeaza energie solara.
  bezna mintii.
  tot ce fac acum nu este doar impotriva logicii ci si impotriva cetatentilor romani.
  guvernantii isi bat joc de noi.

  • Eu cred ca guvernantii incerca sa faca rost, disperati, de noi surse de bani.
   Dezmatul cheltuielilor bugetare destinate exclusiv consumului (salarii+pensii+pensii speciale), aflate in continue expensiune (angajari si avansari continue, pe criterii ce nu au nici o legatura cu vreo performanta, ci doar dosarul cu sina) trebuie acoperit de undeva, nu credeti?

 4. Cred ca putem deslusi cu usurinta despre ce e vorba, despre interesele producatorilor/ distribuitorilor/ furnizorilor de electricitate, care sunt bine reprezentati in ANRE si in Guvern. Mai e vorba si despre „traditionala” autoizolare a romanului, o trasatura sociala care permite conducatorilor sa faca oricate abuzuri, atata timp cat majoritatea nu e direct afectata (si ce treaba am eu, nu ma intereseaza). Imi aduc aminte de incercarea autoritatilor de obliga locatarii sa-si demoleze balcoanele pe care le inchisesera, de frig, in vremea comunistilor. Abia s-a trezit interesul oamenilor de a investi in producerea de energie, in economisirea ei ca Guvenul s-a mobilizat rapid sa faca ceva ca sa-l opreasca.

  • Arendasii fixeaza durata contractelor de arendare, producatorii/distribuitorii de curent electric stabilesc taxarea prosumatorilor, primarii conduc tara …

 5. Sunt tare curios, daca eu imi fac un sistem offgrid cu baterii si toate cele, fara sa injectez in retea, o sa vina Guvernul sa-mi numere panourile, sa-mi determine daca am panouri de 15% eficienta sau de 22% eficienta, daca au fost 1000 ore cu soare in luna X sau 500 ore cu soare sau cum or sa faca? Or sa aplice o taxa forfetara astfel incat daca ai 1 panou deja platesti o anumita suma fixa la fel ca si altul care are 10 panouri?
  Cred ca forfetara va fi ca asta e mai usor de pus in aplicare.
  In orice caz, te doare mintea de ce sunt capabili acesti ilustri care ne conduc.

  • Daca am inteles bine, te vor obliga sa pui un contor special. Ca sa poata vedea exact cata energie consumi tu de la panourile tale.

   • Sa pun contor special unde? La mine pe proprietate? Ce ma opreste ca in secunda 2 dupa ce e montat sa imi modific traseele?
    Exista un motiv pentru care contoarele de gaz, de apa, de curent se monteaza la limita de proprietate si nu in interiorul proprietatii…
    E incredibil de simplu sa fac un bypass la un contor aflat la mine pe proprietate.

 6. Nea Catalin,
  ai scris un articol frumos si sunt sigur ca ai dreptate dar nu am inteles mare lucru:
  1. Presupun ca cele scrise in engleza vin dintr-o reglementare ciudata europeana. Ce treaba are EU cu taxarea nationala? Din cite stiu eu in fiecare tara sunt sisteme diferite de impozitare, de ce ar fi altfel la energie?
  2. Daca fac niste reglementari de ce nu le fac sa priceapa tot poporul, fara expresii can, should, would? In lb engleza exista si must. Filozofic vorbind ei stiu ca nu au dreptul sa foloseasca „must” si atunci o ametesc cu s-ar putea, ar fi bine etc.
  3. „any prosumer can be charged with an installation with a power of more than 30 kW.” De unde vin acesti 30 kW? Presupun ca aceasta e putere instalata, cita energie produce acest sistem? De ce sa taxezi ceva pe putere instalata, deci pe un fel de promisiune si nu pe ceva concret, respectiv pe energia efectiva produsa? E ca si cum ai taxa capacitatea alambicului de a produce tuica si nu tuica respectiva indiferent de faptul ca s-au facut prune sau nu.

  Concluzia mea, statul roman profita de confuzia produsa de birocratii europeni, se dovedeste pt a mia oara ca EU e, in multe privinte, o organizatie pur si simplu toxica.

  • @ Nea neamtu tiganu: imi plac intrebarile si, sa incercam impreuna sa raspundem:
   la 1. si la 2. reglementarea europeana nu cred ca e ciudata: pur si simplu RECOMANDA SA NU SE TAXEZE…iar unii ca noi, iau asta de buna ca TREBUIE SA TAXEZE
   Nu se respecta principiul economic simplu al statului, adica:
   TAXEZI CE NU VREI SI NU TAXEZI CEEA CE VREI SA AI !…la noi, functioneaza alt principiu: TAXEZI CA SA JEPCUIESTI BANI DIN ORICE, fara sa ne intereseze consecintele
   la 3. se refera la capacitati care beneficiaza de sprijin din partea statului

 7. Am citit cu atentie tot ce a aparut pe tema asta si:
  1. Nu inteleg care este taxarea din 2026. Ca va exista aceasta taxa, da este exact cum ati scris, e decizia fiecarei tari, se pare ca aici decizia este de a se taxa, care e problema?
  2. Imi povestea cineva joi ca are o cunostinta care contra 25.000 euro a montat 60 kW panouri fotovoltaice pe acoperis si cum nu va mai plati el niciodata energia electrica. I-am zis sa stea relaxat, oricum pana va recupera el investitia se va schimba legea de cateva ori si durata de recuperare va fi ,,niciodata”. Chiar nu ma asteptam sa o schimbe asa de repede dupa ce in primavara au dat drumul fotovoltaicelor pentru prosumatori.
  3. Distribuitorii, care sunt si furnizori au o mare problema pentru ca afacerile le scad, CTP creste ca proportie din energia facturata si suplimentar vor trebui sa cumpere din piata de echilibrare energia pe care prosumatorii nu o produc ca au aparut norii in mijlocul verii.
  4. Din punctul meu de vedere schimbul cu sistemul care este o instalatie de stocare nu e gandit bine pentru ca ti se face un serviciu pe gratis in timp ce se stie ca tot ce este gratis de fapt e foarte scump.

 8. Stat si guvern plin de imbecili. Problema este data de faptul ca furnizorii/distribuitorii de energie electrica tip Enel, Engie vor sa plece ca nu mai cum sa faca profituri fabuloase daca multi isi produc singuri din ce consuma. Atunci sa punem inca o taxa ca sa ramana clienti captivi la aceste multinationale. Apoi contoarele inteligente trebuiau deja montate de Enel, gratis, conform contractului de privatizare. Au schimbat niste cablaje subterane si gata. Le a cerut statul socoteala, nici vorba, spaga merge inainte. Iar ANRE restructurat din temelii, sinecura pentru bani si functii din toate partidele.

 9. Soluția ar fi chemarea in judecată a Guvernului de către toți prosumatorii.
  Să ne inflamăm online cred că nu mai are rost că oricum nu-i interesează soarta noastră.

 10. Factura la energie este fisa de impozit.

  In Belgia, daca iti faci fantana trebuie sa platesti o taxa, fiindca tu extragi resurse din subsol. Pe orice produci trebuie sa platesti taxe. A fost un „trial” asta cu panouri si masini electrice pana acum, acum incepe monetizarea. O sa platim cat va fi nevoie, care va incerca sa fenteze sistemul va primi in cap. Tot in Belgia acesti prosumatori s-au trezit ca injectau curent in retea si veneau si cu bani de acasa, fiindca exista taxa/costuri ale retelei, accize, si alte minuni de care nu stiau.

  Realitatea este ca e o criza arfificiala, nu e problema mare generarea de curent, problema este reteaua. Ce inseamna sa injectezi asa curent necontrolat? Daca pe o strada 100 din 1000 incep sa injecteze curent cand vor ei si cat vor ei in retea ce se va intampa cu aceasta retea? Cine va consuma acest curent? Ne uitam la curentul consumat de noi in case, dar nu vedem acel consumat de industrie. Aceste sarcini produse se balanseaza in retea cu consumatori industriali. De fapt acum se reconfigureaza politica industriala, e plata pentru o tranzitie industriala, reconfigurarea retelelor. Idea la masinile astea electrice era sa consume puterea care se pierde prin balansarea retelelor, fiindca ar putea sa o absoarba in mod util si inteligent. Dar nu e asa de simplu …

  • Sistemul energetic are un serviciu de echilibrare a sistemului. E ceva în plus, se oprește o centrală pe gaz sau o hidrocentrală, 2,3!

   • @Nick: cind e ceva in plus, se opreste in „ordinea de merit inversa” – de la cea mai poluanta si scumpa, spre ce mai ieftina si curata…adica, se incep opririle cu lignitii !..daca se poate (si la noi nu se prea poate asa usor, daca n-u avem stocare. de sistem: cum ar fi Tarnita Lapustesti- centrala pompare-acumulare…pásta o scoase din strategia energetica dl. ministru virgil popescu..ca e inutila

  • @ion, e mult de explicat dar in primul rand trebuie sa intelegi cum functioneaza curentul electric. In realitate, nu exista termenul de „echilibru”. Gridul (toti producatorii) incearca sa produca la 230 Volti. Tu ca producator ca sa poti pompa in retea, trebuie sa dai voltaj putin peste grid. Daca in grid sunt 230 Volti tu bagi 235 Volti ca sa plece curentul de la tine. Daca pe strada ta 100 din 1000 sunt producatori si exista exces, acel exces se duce in localitatea vecina, daca si acolo exista exces, se duce in tara vecina. De aceea toata Europa e interconectata pentru ca e mult mai usor sa „echilibrezi” o mega retea… Daca tu bagi 235 V in retea in Bucuresti si doar Viena are deficit (adica in zona lor sunt 230 Volti) atunci curentul de la tine se va duce spre Viena DAR, fiind un traseu foarte lung, o buna parte se va risipi cu rezistivitatea firelor inainte sa ajunga la consumatorul din Viena.
   Apoi, tine cont ca la o rezistenta electrica ii creste amperajul consumat daca voltajul e mai mare. Pur si simplu daca intr-o rezistenta bagi 235 V in loc de 230 V, rezistenta va consuma mai multi Amperi, si va disipa caldura mai multa. E un fel de autoreglare (pana la un anumit nivel). Rezistente sunt si cablurile de transport/distributie/de la tine din casa!
   Eventualele „spike-uri” pe care poate ca ti le imaginezi tu, ar putea fi date de niste consumatori imensi care s-ar opri dintr-o data astfel incat toata energia care era „in drum spre consumator” devine dintr-o data disponibila in zona consumatorului mare si intra cu forta la consumatorii din jur (pana cand se autoregleaza). Intr-un grid mare, efectul acesta e greu sa se produca pentru ca sunt multi consumatori care pot sa atenueze socul, intr-un grid mai mic (gen un generator pe benzina), e cat se poate de vizibila o astfel de problema.
   Deci cu destabilizarea gridului stati linistiti ca nu e chiar atat de usor de destabilizat si de aceea nu se destabilizeaza nimic nici atunci cand tu dai drumul la aparatul se sudura si aduci surplus pe partea de consum.
   Imaginati-va curentul si gridul ca fiind o teava de apa inchisa (un circuit inchis) in care exista niste pompe care pompeaza apa prin teava. Din loc in loc exista niste „consumatori” pe teava – de exemplu un motor. Daca exista mai multe pompe, motorul se va invarti mai repede (sau cu putere mai mare) daca exista mai putine pompe pe teava motorul se va invarti mai incet sau cu putere mai mica. Deci in grid nu exista fundamental conceptul ca ai consumatori de X Watti si tu trebuie cu pompele sa pompezi cu exactitate tot X Watti.
   Am incercat sa explic cat de clar am putut…

   • bravo narci !…well done !!!
    eu, citeodata, incerc a proiectez „alt film”, incercind sa-i fac pe ascultatori sa-si imagineze o piscina, cu un ingrijitor, in care trebuie sa pastreze nivelul apei la 1.5 m (+/- 5 cm), si in care am 4 (sau mai multe) surse de apa / furtunuri mari prin care curge apa de munte (foarte curata), apa de reteaua orasului (curata), apa din put (nebaubila) si apa din lac (murdara), si, sa pastreze un anumit nivel al calitatii apei.
    Din apa asta, sunt 10 consumatori, care extrag apa din bazin, cit vor, cind vor si pentru ce vor ei, fiecare (baut, dus, spalat rufe, masina, sau udat gazonul etc.)
    De aici se poate explica, plastic, orice cu privire la „echilibarea” bazinului, calitatea apei (daca o vreau p áia curata- verde o platesc mai mult, etc., etc. etc.. modul de alimentare, care furtun si cit timp, etc., etc.
    Oricum, explicatia matale este buna pentru inteles cam de oricine !!!

 11. Si unde este mirarea? Si cand recomanda panouri sau alte solutii eco, green, la-la, tra-la, guvernele de peste tot tot, la taxe se gandesc. Ca s-or numi TVA, inflatie, taxe anti-poluare, sau certificate verzi, tot aia e, tot cetatenii le platesc.

  Statele din asta traiesc, ca stiu ce sa faca cu banii, ca ii sifoneaza/coruptie, etc., este alta poveste.

  Ce poti tu, cetatean platitor de taxe, este sa iti pui mintea la contrbutie si sa nu arunci cu bani pe cai „verzi” pe pereti.

 12. M-aș uita mai întâi la experiența altor state care au ales să încurajeze prosumatorii de fotovoltaice și anume la statul California. Importă masiv energie electrică din statele vecine, prețurile sunt semnificativ mai mari decât în statul vecin Arizona, dar marea problemă a devenit acum că panourile solare au ajuns la sfârșitul perioadei de funcționare și trebuie reciclate, iar însăși reciclarea reprezintă o mare, mare problemă după cum arată articolul următor din Los Angeles Times:
  https://www.latimes.com/business/story/2022-07-14/california-rooftop-solar-pv-panels-recycling-danger

  Aș zice că strategia României este una destul de bună: se merge în special pe energia nucleară așa cum recomanda OCDE în publicația ”Costurile Decarbonizării” din 2019 și cercetătorii de la Massachusetts Institute of Technology în diferite studii pe sistemele energetice americane. Din păcate UE nu a ținut deloc cont de aceste studii când a luat decizia de a susține masiv regenerabilele.

  În plus văd că România vrea să treacă de la pay-as-clear market la single-buyer market, ceea ce iarăși mi se pare un lucru bun, mai ales în actualul context.

 13. Stimate,
  Robert,
  1.,,Liberalizarea” pietei de energie a fost consecinta fireasca a stagnarii dezvoltarii economice-industriale de peste 3 decenii!
  Daca Romania n-a avut ,,deocamdata” un ,,proiect de dezvoltare economica-industriala”, in care sectorul energetic sa se dezvolte asa cum au evaluat/calculat autorii celor 3 strategii energetice, liberalizarea acestei piete nici nu mai era nevoie sa fie declarata legal si normativ, deoarece ea a ramas in voia soartei, evoluind in directia scaderii activelor de generare a resurselor energetice si producere a energiei de toate felurile!
  Nu putem numi o greseala aceasta ,,liberalizare”, ci delasare politica generala fata de acest fundament al activitatii economice, asa cum spuneti dvs.!
  ,,Reconstructia energetica” este parte a reconstructiei industriale si a dezvoltarii unitare a Romaniei, dar fara un proiect de tara care sa o realizeze odata cu ea, liberalizarea nu inseamna decit neglijarea crasa a acestui domeniu.Dovada cea mai concludenta in aceasta afirmatie – este criza unei Romanii, care zace moarta energetic – pe miliardele de mc. de gaze din M. Neagra…

 14. Absolut penibile eplicatiile date astazi in legatura cu HG de catre ministrul energie. Fara nicio logica ce a spus. „Nu o sa fie nicio taxa in urmatorii 2-3-6 ani”, desi HG-ul spune clar conditiile in care autoritatile pot aplica taxele. Stau si ma intreb cum o sa taxeze o persoana care isi produce curent pt consum personal. Ca nu au de unde sa stie cat consumi. Numara panourile? Declaratie pe proprie raspundere? Se uita pe google maps cum au facut grecii cu piscinele?
  Mai degraba toata chestia asta e o petarda care mascheaza alta magarie care o sa apara in zilele urmatoare.

  • nu stii sa citesti un hg. taxele sunt pentru prosumatori. si e normal sa plateasca taxe ca orice producator de orice in tara asta, mai ales ca atatia oameni lucreaza sa echilibreze SEN din cauza productiei lor de 2 lei din fotovoltaice!

 15. Pentru energia electrica pe care o VINDE este NORMAL SA PLATEASCA TAXE ! Este O AFACERE si este normal sa fie taxata – asa cum este taxat si un mic antreprenor care produce covrigi si-i vinde la taraba ! Nu-l obliga nimeni sa devina si vanzator de en. electrica – poate a luat si ajutor de la stat sa-si instaleze echipamentele foto-voltaice …. Nu vad motivul scandalului ? Poate – doar – pofta romanilor de POMENI – indiferent de metoda !

  • @ dl. Iliescu si ceilalti Contributors: cu tot respectul, dar (si) dvs. nu ati inteles esenta Directivei pe regenerabile (ce sa mai vorbesc despre virgilica popescu ?!…de la el chiar n-am nici o asteptare
   Daca cititi mai atent ce am citat la aliniatul (14) cel din limba engleza, extras din Directiva:
   traduc in romana: „…autoconsumatorul de energie regenerabila este….ale carui activitati NU SUNT COMERCIALE SAU PROFESIONALE”
   …deci, problema (fiscala) a taxarii este parte a unei alte galaxii !!…e vorba de compensarea autoconsumatorului si nu de pedepsirea (taxarea lui)
   Cum spuneam mai sus: STATUL TREBUIE SA TAXEZE CE NU VREA SI SA NU TAXEZE CEEA CE VREA
   Deci, statul roman ce vrea ?

   • @Dragostin Catalin
    „…statul roman ce vrea ?”

    Sa ne convinga ca ascultam o simfonie folclorica, patrioata si fara final.

    Din pacate pentru el (ca institutie, nu ca indivizi populanti ai institutiei) si noi, statul roman = Portsmouth Sinfonia(PS) piperata cu persoane care au si folosesc incompetent si/sau tribal-interesat prea multe/mari/grele „palarii”, dar spre deosebire de PS, statul roman nu si-a propus sa:
    – „experimenteze” ceva anume cu atingerea adecvarii in viitor, ci doar sa rostogoleasca meschinaria si datoriile financiare cu speranta ca „deservitii” nu baga de seama, pen’ca-s atenti la cum isi platesc facturile/copii si/sau Guta/Halep/rokardasience/horoscop si alti heringi rosii loco sau internationali
    – fie populat in pozitiile cheie de persoane care isi dau silinta onesta si constanta pentru a fi simfonici si nu doar sinfonic-interesati.
    ==========

    „The Sinfonia was generally open to anyone and ended up drawing players who were either people without musical training or, if they were musicians, ones that chose to play an instrument that was entirely new to them.
    … experimenting with the nature of music (rather) than forming a traditional orchestra. Instead of picking the most competent musicians he could find, he encouraged anyone to join, regardless of talent, ability or experience. The only rules were that everyone had to come for rehearsals and that people should try their best to get it right and not intentionally try to play badly.”
    https://en.wikipedia.org/wiki/Portsmouth_Sinfonia

  • Mediul privat din Ro nu are sustinerea necesara, sufocat de taxe si impozite. Pomeni aveti dv.in judecata. Daca este vorba sa sustii prosumatorii atunci nu le aplici nici un fel de taxe timp de 2-3 ani. Problema serioasa va apare la reciclarea panourilor volt.si eolienelor. Atunci sa vedem ce taxe vor cere pentru reciclarea lor de la prosumatori. Vor trebui sa puna bani de o parte pentru asa ceva. Dar nimeni nu judeca pe termen lung.

 16. eu vreau sa returnati TOATE subventiile primite pentru escrocheria “verde” din banii nostri. si sa se renunte la escrocheria certificatelor verzi si a taxei pe carbon bruxelleza. sau macar daca tot le platim din buzunar la factura “certificate verzi” aiurea, sa ne faca actionari la aceste companii si sa ofere dividende!

 17. Este o soparla bagata intentionat prin OUG, intentia este de a-i face pe actualii si viitorii prosumatori sa-si mute gandul de la subventii si programe tip Casa Verde. Cu alte cuvinte ne transmit „fiti multumiti daca nu va taxam si uitati de cele peste 2 miliardee Eurodi programe Europene pentru energie verde”!
  Singura solutie …iesiti dracului la vot si nu va mai plangeti!!!

 18. Guvernu vrea si declararea depozitelor bancare (declaratie ANAF, desi are dreptul de a cere contul oricarui cetatean sau firme; numai pentru a ne sicana si purta pe drumuri, la birourile lor) si impunerea suplimentara a dobinzilor. Pentru CASS.
  Uita prostovanii ca depozitele in valuta nu au dobinzi. Ni se maninca sistematic din capital, datorita impozitelor si taxelor bancare…..
  PSD… si liberali „finantisti”….

 19. Punctul de plecare pentru orice discuție onestă e sa recunoaștem ca prosumatorii nu-și acoperă de obicei consumul propriu nici măcar pentru o singură zi din an, ci au un exces imprevizibil de energie care e puternic corelat cu excesul altor producători. 1kWh produs doar când bate soarele nu e totuna cu un 1kWh disponibil la consum garantat 24/7. Dacă instalațiile de producție ar include și capacități de stocare care să atenueze diferența, ar costa prohibitiv.

  Ne putem preface de dragul discuției și tranziției energetice că sunt chestiuni similare, putem gândi chiar o schema de subvenție în care distribuitorul e obligat să preia în sistem și să datoreze 1kWh pentru fiecare kWh primit de la prosumator („Net Metering”), dar trebuie să rămânem cu picioarele pe pământ și sa nu uitam că cineva trebuie la un moment dat sa o plătească orice subvenție. Această subvenție mascată e complet distinctă și mult mai substanțială în timp decât cea primită direct de la stat pentru achiziția echipamentului.

  Un exemplu practic al efectelor acestor tipuri de politici este controversa din California legată de rooftop solar: o schemă similară a dus la proliferarea prosumatorilor care însa după unele estimări plătesc sub 15% din costul energiei pe care o consumă, iar excesul de energie solara e nevandabil pentru ca este bineînțeles corelat cu prețuri foarte mici pe piața spot. Practic, prosumatorii californieni plătesc mai puțin sau nimic către companiile de utilități dar costul total al companiilor electrice rămâne comparabil, adică, susțin companiile, ai un „cost shift” către alți cetățeni care nu sunt prosumatori: consumatorii care nu-și permit fotovoltaice, de obicei mai săraci, ajung sa plătească subvenția.

  Revenind la tema acestui copy-paste-traducere din Directivă: pe de-o parte, taxele pe energia produsă și consumată strict local (fără sa atingă rețeaua) sunt nerezonabile, pe de cealaltă parte taxele legate de feed-in, net metering, diferențe de piață pe paliere orare etc. sunt absolut normale și singurul fel în care sistemul poate să rămână în echilibru pe termen lung. Nu degeaba reglementările legate de Net Metering în California sunt la 2.0 și se pregătește versiunea NEM 3.0 – controversată așa cum am explicat, pentru că reduce drastic subvenționarea indirectă a self-consumerilor.

 20. @ dl.Ene:
  – nu e productiv sa comparam ce e in California cu ce e in Romania ! (asta e una din marile greseli, care se fac, ori cu SUA, ori cu Germania, etc., etc.). Californienii au pe putin 20 de ani avans in solare fata de noi, au ajuns la un „grad de saturatie” si, evident iau masuri de reglementare;
  – noi, luam masuri de reglementare, inainte sa incepem si mai ales , inainte sa ajungem undeva
  – noi AVEM LIPSA DE CAPACITATI, pe cind SUA AU PREA MULTE…si preturile/costurile sunt diferite, pentru ca SISTEMELE SUNT DIFERITE !
  – retelele de distributie, asa cum sunt ele azi, in RO, suporta capacitati…sa ajungem noi acolo unde va fi nevoie sa reglementam surplusul
  – iar „surplusul”de care se tem unii din ANRE/Electrice, etc. cred ca e mai mult propagandistic: daca e vara si PV produc prea mult in surplus ziua (ca de asta e vorba, altminteri iarna e binevenit) , cu asta, mai degraba racoresc casa decit sa dau in sistem…si asa consumul de electrcitate vara , a crescut in Romania in mod simtitor, din cauza A/C .
  Eu zic ca mai degraba teama de „distributed generation” si „increased energy efficiency” creeaza spaime in rindul marilor producatori si distibuitori, care cauta cai si mijloace legale sa impiedice „valul ce vine” …le scade businessu …si, oricum…nici statului nu-i prea convine…ce de venituri si taxe mai pierdeeee….
  Cam asa s-ar vedea lucrurile, din avion, la o uitatura scurta…v-o spune unu’ care a mincat o piine si intr-un „power utility” , dar mai ia si o piine si de „dincoace” din „demand side”…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Catalin Dragostin
Catalin Dragostin
Absolvent al Politehnicii Bucuresti, promotia 1974- specializarea Centrale Nucleare Candu. Fondatorul si unul din actionarii SC Energy-Serv SRL. Fondatorul ESCOROM (Asociatia firmelor Esco din Romania), membru al Cogen Europe-Bruxelles, de ~14 ani, cu contributii la legislatia UE in domeniu, Intre 1990-1996 a lucrat la RENEL, ocupindu-se de un program de reabilitare si restructurare (corporatizare RENEL) si a sectorului energetic din Romania, finantat cu ~500 mill. USD, de Banca Mondiala, BERD, BEI, JEXIM

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro