marți, iunie 18, 2024

Hai la doctorateee! Hai la doctorateee! (Actualizat)

Invitație adresată

Domnului Adrian Curaj,

Ministrul Educației Naționale și Cercetării Științifice

Domnule Ministru,

Comitetul director al Grupului pentru Dialog Social v-a adresat recent invitația de a participa joi, 4 februarie, ora 17:00, la sediul GDS din Calea Victoriei nr. 120 la ceremonia de decernare a Premiului GDS pe anul 2015 domnului profesor Marian Popescu, președintele Comisiei de Etică a Universității București.

Motivația Grupului sună astfel:

Se acordă Premiul Grupului pentru Dialog Social pe anul 2015 domnului profesor Marian Popescu, președintele Comisiei de Etică a Universității București, care din 2012 până în prezent, în pofida imenselor presiuni politice şi administrative, a stat vertical în faţa imposturii intelectuale, demonstrând şi făcând publice plagiatele unor teze de doctorat realizate de înalţi demnitari ai statului român.

Ați fost anunțat în Invitație că ceremonia de decernare a premiului este urmată de dezbaterea Maladia plagiatului și anticorpii sistemului universitar.

Îmi imaginez că atât ceremonia decernării premiului, cât și tema dezbaterii ar trebui să reprezinte un punct de maxim interes pentru cel chemat, prin funcția lui de demnitar, să joace rolul cel mai important în însănătoşirea mediului academic şi în redobândirea prestigiului universitar în România. Cu toate acestea, ați declinat invitația. S-a căutat varianta potrivit căreia, în programul dumneavoastră, s-ar putea găsi totuși două ore pentru a vă avea alături de noi. Ar fi fost atât de mare nevoie să aflăm împreună soluția la o problemă care, din prima clipă a guvernului Dacian Cioloș, vă apasă mandatul! Refuzul dumneavoastră de a participa a fost reiterat.

Reînnoiesc, iată, invitația din partea Grupului, de astă dată ca moderator, alături de profesorul Andrei Cornea, al dezbaterii publice amintite. Îmi e greu să cred că, în calitatea dumneavoastră de slujitor (ministrum) al învățământului de la noi, vă puteți sustrage participării la discutarea unei probleme care angajează în mod direct destinele educației din România. Dar e puțin spus: de fapt  angajează, din 2012 încoace, cea mai teribilă fraudă dată pe față în văzul țării și al lumii întregi, teribilă pentru că autorii ei, în loc să suporte reprimandări și rigorile legii, urcă, deși hoți dovediți, treptele puterii sau rămân ani la șir, neclintiți, în vârful ei. Unde s-a mai pomenit așa ceva? E imposibil să nu vă dați seama că acest spectacol neverosimil, în care suntem distribuiți de ani de zile și pe care-l trăim ca pe un coșmar din care nu mai ieșim, ne macină fundamentele nației. Până unde – vă întrebăm și trebuie să ne răspundeți – se înalță protecția acestor infractori care joacă roluri de prim-miniștri, miniștri, generali, comisari, procurori, oameni politici etc.? Pentru că altminteri, dacă nu vreți să răspundeți, oricând poate apărea, în mințile obosite de minciună și de așteptări ale românilor, înclinate către cele mai disperate și neverosimile scenarii, bănuiala că ați fi unul dintre protectorii lor. Iată, vor începe să spună, au trecut trei luni și, în jurul hoților noștri de doctorate, domnul ministru Curaj lasă să plutească o tăcere pudică. Căci cine, dacă nu ministrul Educației, este chemat să curețe apele spiritului și să le redea limpezimea pierdută?

Aceasta e provocarea – una teribilă – sub care stă mandatul dumneavoastră. Nu se poate, odată ajuns în funcția de ministru al Educației, să nu fiți adânc îngrijorat de perturbările pe care virusul plagiatelor, pătruns în societatea noastră într-un mod spectaculos (prin inițiativele unui prim-ministru și ale unor demnitari ai statului), le-a produs în România. Îmi e imposibil să cred că asistați liniștit la ctitorirea publică, în clasa politică, a fraudei intelectuale în lanț. Nu vedeți ce se întâmplă sub ochii noștri chiar în aceste zile? Procurorul general, dl Tiberiu Niță, a trebuit să-și dea demisia pentru că a beneficiat ilegal de coloană oficială. În locul lui, interimar, a apărut un elev doctoral al lui Gabriel Oprea, dl Bogdan Licu. Plagiator, au stabilit ziariștii de investigație. Un doctor plagiator al unui conducător de doctorat plagiator îi ia locul, așadar, celui implicat în „afacerea Girofarul”. Senzația pe care ne-o dă această situație este că a fi plagiator a devenit o condiție de avansare. Sau, măcar, că a fi plagiator nu înseamnă mai nimic. Că a plagia este, în tabla de valori a ierarhiilor din România și a funcțiilor din stat, un fleac, un mizilic, un matrapazlâc, la care putem închide cu toții ochii, de vreme ce, ca plagiator, ești numai bun să iei locul cuiva intrat în vizorul DNA-ului.

Nu credeți așadar, domnule ministru, că a venit vremea să evaluați școlile doctorale din instituțiile militare de învățământ (Academia de Poliţie, Academia Militară, Academia Naţională de Informaţii a SRI), deci locurile din care pulsează, într-un ritm greu de urmărit, falsul intelectual, în care doctori plagiatori devin peste noapte coordonatori de doctorate plagiate. Nu se poate să alocați din bugetul de stat pe 2016 peste 37 de milioane de lei pentru Academia de Ştiinţe ale Securităţii Naţionale, al cărei parinte fondator (august 2012), Gabriel Oprea, a fost dovedit ca plagiator de către președintele Comisiei de Etică a Universității București, același la a cărei ceremonie de premiere de mâine nu găsiți timp să veniți. (Spre stupoarea noastră, înființarea Academiei născute sub auspiciile amintite, a fost salutată de președintele Klaus Iohannis cu aceste cuvinte: „Sunteți cea mai tânără instituție de consacrare academică și de cercetare științifică”. De când, în țara noastră, consacrarea academică se face prin plagiate în lanț?)

Dintre expresiile frecvent folosite în „tranziție”, mie îmi place cel mai mult expresia „a pune botul”. Cred că ea răspunde cel mai bine unor realități apărute în istoria recentă a României. E folosită în mod curent pentru a numi fraiereala, păcăleala, dar mie ea îmi sugerează și irepresibilul, valul de instincte care-l mână pe animal – pe-un câine, de pildă – să se ducă, amețit de pofte, în direcția de unde vine mirosul de cârnați. Omul, spre deosebire de animal, nu „pune botul” la orice. El posedă cenzura judecății. Se poate abține. Animalul, livrat doar instictelor sale, e slab de înger. Omul nu. Animalul, de fapt, nici nu are înger. Doar omul are. Însă când e slab de înger, îngerul îl părăsește și-atunci, asemenea animalului, omul „pune botul”. Ceea ce-nseamnă că, biologic, a regresat, că gura lui s-a transformat în bot. Ei bine, intrați după ᾽90 în paradisul societății de consum, tot mai mulți români au fost părăsiți de îngeri, au început să semene cu animalele și „au pus botul”.

Așa s-a întâmplat și cu cei care, de la un moment dat încolo (nu putem, din păcate, preciza exact momentul – să fie din vremea lui Mischie?) au pus botul la doctorate. Bunuri și ele. Bunuri spirituale, fine. Ce, doctoratele erau numai pentru „aleși”? Pentru niște intelectuali infatuați, care umblau cu nasul pe sus pentru că acolo, între ei, la universitățile lor, își dădeau titluri unii altora? Ce – și-au zis politicienii noștri – credeți că nu ne putem face și noi academiile noastre cu școlile lor doctorale? Adică cum? Numai unii să aibă dreptul la titluri? Nu trăim într-o democrație? Și-acolo unde încape un mandat de deputat, un epolet și-o stea, de ce n-ar merge și-un titlu de doctor? Titlul ăsta este la o adică o formă de răsplată și de firitiseală pe care ne-o dăm unii altora, așa cum ne dăm nouă decorații și cum le dăm uneori secretarelor noastre chiar Steaua României.

Fapt e că cineva din clasa politică a observat la un moment dat că se pot „da doctorate”, așa cum se dădeau pe vremea lui Ceaușescu măsline, să zicem. S-au „băgat” doctorate. Și, de vreme ce „s-au băgat” și „se dădeau”, a devenit o modă „să iei”. Primul om care a luat focul, în comuna primitivă, l-a dat și altuia. Doar nu era să se bucure doar el de-un lucru care nu costa nimic. Așadar, primul care a luat la noi doctoratul fără să facă ceva pentru el și care a simțit în asta afacerea la pândă s-a gândit să-l dea și altora.: „Na, bă, și ție un doctorat – și-o fi zis omul nostru – că și eu l-am luat de pomană!” Bun, te poți întreba, dar ce preț să mai aibă un doctorat pe care și tu l-ai primit fără să faci nimic? Păi prețul pe care i l-au dat, de-a lungul anilor și secolelor, proștii care au muncit din greu ca să-l ia.

Oricum, așa am ajuns, din plagiator în plagiator, să fabricăm doctorate pe bandă, așa cum, la o adică, putem fabrica la nesfârșit bani calpi cu o mașină de falsificat bani. Acum ne scăldăm în doctorate. Luați! Care mai vreți, frații mei  din clasa politică, armată și poliție, doctorate? Sunt ieftine! Ce spun eu? Sunt pe nimic! Doctorateee! Hai la doctorateee! Și așa a apărut fabrica de doctorate a generalului Oprea.

Sigur, în conceptul și proiectul ei se ascundea o hibă. Întreprinzătorul de doctorate furate nu s-a gândit că s-ar putea să vină momentul în care pe piață să se descopere că doctoratele furate elimină în atmosferă un grad intolerabil de toxine. Că posesorii lor ar face bine să se descotorosească cât mai repede de ele, așa cum a încercat și bietul nostru fost prim-ministru să se descotorosească de titlul ăsta blestemat la care, în mod neinspirat, pe vremea când nu se băgaseră ghilimelele, „a pus botul”. Ce n-a făcut, săracul, să scape de el! După ce s-a zbătut vreun an să deslipească de pe el eticheta de plagiator, s-a zbătut altul ca să scape de titlul însuși. Numai că de titlul de doctor, odată ce l-ai luat, nu mai poți scăpa, tu cu de la tine putere. Nu poți spune că te-ai răzgândit. Că de mâine nu mai vrei să-l porți. Nu e așa simplu. Trebuie să ți-l ridice cineva. Iar la noi nu s-a găsit nimeni atât de milos încât să-l ușureze pe Victor Ponta de suferința doctoratului său. Ați fi putut-o face dumneavoastră, dar nu ați vrut. Acum, așa stând lucrurile, s-ar putea ca și domnul Oprea să ajungă să fie detestat de toți cei pe care i-a momit cu miros de doctorat. Și care, slabi de înger, „au pus botul”. Se pare că a venit momentul în care nu mai știu cum să-și redobândească libertatea față de un lucru pe care l-au primit pe nimic.

Nu-i așa, domnule ministru, că toate astea sunt comice dacă n-ar fi tragice? Pentru că există lucruri pe lume cu care nu se poate glumi. Cu granițele unei țări, de pildă. Iese război. Nici cu granițele intelectului și cu isprăvile spiritului nu se poate glumi. Pentru că atunci se amestecă grâul cu neghina, prostia cu inteligența, cinstea cu hoția, meritul cu potlogăria. Vom fi conduși atunci de șmecheri, de proști, de hoți și de impostori, pe scurt, de oameni nepregătiți și necizelați pentru a conduce. Și, cum spuneam, atunci se surpă fundamentele nației. Abolind granițile intelectuale, ne-am pomenit invadați și ocupați din interior.

Este puțin probabil, domnule ministru, să nu vă dați seama, de la nivelul funcției pe care o aveți, că o asemenea degradare a titlului de doctor este un mod de a disprețui, umili și bajocori pe toți profesorii și cercetătorii din România care au muncit ani și ani pentru a-și câștiga prestigiul universitar. Prin fișa dumneavoastră de post sunteți obligat să ne apărați demnitatea academică. Avem dreptul să știm care este proporția acestei fraude intelectuale răspândite de-acum în viscerele universităților românești. Trebui să știm dacă noi ăștia, care am trudit câte cinci ani pentru a ne lua titlul de doctor, am devenit între timp minoritari în raport cu doctorii-instant. Altfel spus: în muzeul universitar românesc, în clipa de față, falsurile sunt mai numeroase decât lucrările autentice? „Doctorii” din familia Ponta-Oprea&Co sunt, în clipa de față în țara asta, mai mulți decât urmașii marilor universitari ai României? Căci nu-i puteți lăsa, pe oamenii care fac cultura acestei țări, să joace de la egal la egal, în aceeași ligă, cu echipele infractorilor dislectici. Propuneți-le acestor impostori o ligă separată: Liga doctorilor plagiatori. Și-o semnătură pe măsură: doctor-plagiator.

Despre toate acestea și despre altele asemenea (ce caută în CNADTCU persoane care au cauționat plagiatul lui Victor Ponta? Sau: e adevărat că dumneavoastră sunteți membru indemnizat al Academiei amintite de Ştiinţe ale Securităţii Naţionale?) – dar în pricipal despre ce veți face pentru a distruge rețeaua de impostură intelectuală care s-a-ntins peste țară dându-ne de rușine – ați fost invitat să stăm de vorbă. Iar dacă simțiți că nu sunteți în  stare să întreprindeți nimic, că ghemul este prea încâlcit pentru puterile dumneavoastră și că nu-l puteți descurca, rugați-l pe prim-ministru să găsească pe cineva care poate s-o facă. Căci îndurarea noastră a ajuns, între timp, la capăt.

Încă sper că în fotoliul care v-a fost rezervat pentru după-amiaza dezbaterii nu va rămâne doar un cartonaș cu numele dumneavoastră.

NOTA EDITOR: Intre timp, domnul Adrian Curaj a anuntat ca va participa in aceasta seara la dezbaterea Maladia plagiatului și anticorpii sistemului universitar

Distribuie acest articol

70 COMENTARII

 1. Magistral articolul.
  Din pacate, ministrul (cu „m” mic) Educatiei ar fi trebuit sa se cheme „Necuraj”.
  Si numai tehnocrat nu e.
  E de peste 10 ani in functii la UEFIS.,.,(si cum s-o mai fi numind, ca s-a schimbat de N ori), unde a gestionat multe proiecte pe fonduri europene si nationale cu valori cumulate de zeci de milioane de euro si cu rezultate cel putin discutabile (in afara de platile generoase de „experti”din mediul academic, cu 300 lei/ora, desigur, pt a crea si consolida bunele relatii necesare…). Pai cum sa nu fie si dl Curaj bagat in cAcademii, dupa ce a platit sute de „personalitati” de prin proiecte si alte tipuri de bugete atatia ani? Doar isi dau intre ei sinecurile create tot de ei!

  Ori sa stai atata vreme neclintit in frunteaza institutiei care gestioneaza cercetarea romaneasca universitara, in timp ce s-au schimbat guverne, conduceri, parlamente, partide, inseamna sa ai „proptele” si „spate” (eventual in anumite „structuri”). Deci omul numai „tehnocrat” nu e, si in niciun caz independent (acum s-a descoperit si calitatea de membru in cAcademia lui Oprea)- deci nu va asteptati sa rezolve si clarifice in vreun fel problema plagiatelor, etc. Arunca constant fumigene de tipul celor cu clasa a 9-a, operationalizari de concepte, proceduri, blabla uri academice din care nu se intelege mai nimic.
  Faptul ca, desi invitat si invitatia repetata, refuza sa se duca la o dezbatere unde risca intrebari la obiect, coerente si incomode, arata ca demersurile pe care le face pt a clarifica aceasta problema sunt de fapt praf in ochii celor care „pun botul”.
  PW: mai uitati-va si prin structura si organigrama MENCS- sunt fix aceiasi secretari de stat si oameni de pe vremea li Pricopie (Prisecaru, Ispas, Paraschiv), plus multi altii- din PSD sau afiliati la diverse „structuri” plantati acolo pt a drena fonduri publice din contracte diverse (platforme TIC, manuale, proiecte cu dedicatie etc) catre anumite firme si cercuri de prieteni/interese. Asa ca -la ce schimbare sperati? Fiti seriosi…

  • daaa, protectorul plagiatorilor ce îndoială mai poate avea cineva după ce îl vede pe acest ins cum nu face nimic de atâta timp când are atât probele cât și puterea?
   Într-adevăr, este o problemă de supraviețuire a mediului academic din țara noastră, nu doar o mare rușine. Cum poți să fii ministru și să acoperi toată mizeria asta ? Care poate fi calitatea ta umană, morală și intelectuală? Doamne, ce monstruozități și monștri am moștenit din comunism (direct sau ca modele) de am rămas cu ei pe cap și în aceeași mlaștină morală după 26 de ani!

 2. Inainte de toate, domnule Liiceanu, vreau să vă asigur de aleasa considerație pe care v-o port.
  Nu-mi permit să glosez, alături de dumneavoastră, în marginea temei pe care ați abordat-o.
  Ați spus exact ceea ce trebuia spus! Imi îngădui, însă, să vă adresez o întrebare: cum scăpăm de ăștia? Eu mi-am trimis doi copii „afară”. Dar e asta o soluție?

  • Si eu mi-am trimis doi din cei trei copii „afara”. Una e deja doctor in Cosmologie (Universitatea Autonoma din Madrid). Cealalta va fi in curind doctor in Arheologie (Paris I Pantheon Sorbonne) iar al treilea va pleca si el cind va termina biologia….

 3. Sperante desarte aveti domnule Gabriel Liiceanu:fotoliul rezervat ministrului Adrian Curaj(ce frumos nume si ce perspective se anuntau in noiembrie 2015 legate de aceasta persoana)va ramane gol. Nu va participa nu pentru ca nu-i permite cineva, ci pur si simplu ii este frica de intrebarile care se vor ridica in cadrul dezbaterilor. FRICA este opusul cuvantului CURAJ.
  Adevarat in articolul dumneavoastra, hotii dovediti raman neclintiti in varful puterii iar o astfel de atitudine macina fundamentul natiei. Ar trebui sa reflectam cu mai multa atentie, noi cei peste 18 milioane de alegatori, la o atitudine civica masiva impotriva furtului intelectual de titluri, de la diploma de bacalaureat pana la cele mai inalte titluri academice.

 4. Stiti ce simplu este sa scapam de toate problemele acestea.

  1. Sa fie puse on-line pentru a fi consultate si cercetate toate, dar toate doctoratele din RO…
  Odata cu publicarea lucrarii de doctorat evident ca pe langa indrumatorul de doctorat sa fie indicata si echipa sa… Asa se simplifica procesul si se face totul transparent.

  2. Sa fie analizate toate lucrarile la nivelul fiecarei universitati de o echipa independenta.
  Exista experti care nu s-ar manji pentru a face analiza corecta. Orice soft, expertiza pentru a face mai rapid procesul de analiza cred ca este bine venit

  3.Dupa ce sunt identificate aceste plagiate sa fie facute publice lista acestor lucrari, falsii doctori si cei care au ajutat la plagiat…Universitatiile sa fie in charge cu suspendarea titlurilor de doctor si astfel incat titularii sa fie in imposibilitatea de a isi folosi acel titlu. Senatul Universitatii sa poata decida suspendarea titlului iar o comisie de la Minister sa certifice suspendarea titlului. End of the Game!

  4. Si se mai poate face ceva
  Toti care au plagiat si/sau ajutat la crearea unui plagiat sa aiba la dispozitie o perioada de gratie de 3 ani in care sa vina cu o lucrare care sa reprezinte cu adevarat o lucrare de doctorat pentru a fi evitate consecintele ulterioare de retragere a titlului…

  Cine nu reuseste sau nu vrea sa treaca prin tot acest proces as propune sa fie lasat fara titlu si toate beneficiile care au decurs din folosirea unui titlu nemeritat. Toate aceste consecinte financiare se pot calcula din momentul in care i se suspenda titlul…

  Concluzie:
  Cred ca am fost suficient de ingaduitor si ca nu mi se poate imputa ca i-am iertat pe nesimtiti – cred doar ca ii pun sa munceasca cinstit ceea ce inseamna cu adevarat o mare pedeapsa….
  Si totul este in controlul universitatilor unde ministerul doar ar certifica administrativ ceea ce universitatile au facut – fara prea multa cheltuiala.

  • 1000 % de acord. Din pacate, doar atat pot sa spun. Mi-ar placea, oooo, cat mi-ar placea, sa pot spune „si cred ca lucrurile astea se vor si intampla, in mandatul guv. Ciolos”, sau macar „si sunt convins ca lucrurile astea se vor intampla foarte curand”. Din pacate, nu pot spune lucrurile astea. Ma intreb – cei care au manifestat, in noiembrie 2015, pe strazi, chiar reprezentau o majoritate a cetatenilor Romaniei, sau erau doar o minoritate, o elita? Daca reprezentau majoritatea cetatenilor, atunci unde sunt acum? Unde au disparut? Cum de nu inteleg ca guvernul asta nu „tine” cu ei, ci cu „ursul”, cu hotii?

   • Multumesc.

    Imi pare rau ca trebuie sa scriu ceea ce gandesc – multi paraziteaza sistemul si nu doresc asanarea lui pentru ca ar trebui sa munceasca serios.

    Sunt si altii care sunt prea obositi ca sa se manifeste iar pentru acestia „merge si asa”…
    Este un compromis trist prin care incapabilii reusesc sa infloreasca mai ceva ca virusii…
    Astfel imbecilii devin majoritari si cei valorosi pleaca din mediul mizer lasand loc liber tot imbecililor, dar celor de rang inferior, adicalea imbecililor de ordin 2.

    Compromisurile ne conduc in final la guvernul Ciolos care nu a avut de 2 ori mate si/sau … ca sa taie raul de la radacina:
    1. cand a renuntat la alegerile in 2 tururi – si asta pentru ca PNListii sunt niste traseisiti notabili si valorosi pentru P$Disti;
    2. cand a renuntat la scoaterea in afara legii a lucrarilor stiintifice elaborate in puscarie.

    Bun a fost Basescu pe cand ii executa la foc automat!
    Dar au fost prea multi si cam raspanditi asa ca nu i-a putut dobora pe toti!

    Iar Macovei a fost executata de netrebnici! Regrete.

    Aceasta este tarisoara noastra care infloreste si creste ca o ciuperca otravita.
    Culmea: unii sunt chiar mandrii ca sunt romani…

 5. Univ. din SIBIU a „scos” 1469 de doctori in 20 de ani – v. http://doctorate.ulbsibiu.ro/obj/documents/doctori.pdf

  Un profesor numit Ion Petrescu a „produs” 66 de doctori intre anii 2000-2012! (dovada la pg. 47 a documentului de la http://doctorate.ulbsibiu.ro/obj/documents/doctori.pdf) Mai sunt multi asemenea… de ex. un profesor numit Victor Grecu a „produs” 76 de doctori intre 1999-2015 (pg. 3 din document). Celebrul arestat CARABULEA e doctor si el aici, facut de un profesor pe nume Oprean.

  Productie stiintifica la foc continuu, 3 schimburi!

  • 66 doctori in 13 ani inseamna cam 5 pe an. Nu e chiar asa de mult! Lq fel si 76 dr in 16 ani (1999-2015). Ca doar a fost conducator de doctorat, nu a realizat el lucrarile, daca esti doar prof univ, ai suficient timp sa suprvizezi si analizati 5 teze si articolele aferente ale doctoranzilor in cauza, intr-un an. In plus, din titluri, multe sunt cu aplicabilitate la nivelul cate unui SRL, SA, judet , etc…de „nisa”…

   Deci aproape 1500 doctori in 20 ani inseamna 75 pe an, ceea ce la nivelul unui IOSUD e relativ putin.

   Cred ca sunt mult mai multi „doctori” la universitatile SRI, militare etc. Nu mai zic de „academii”..(partial chiar pt asta au fost create-sunt si IOSUDuri).

   In plus, daca aveti informatii despre plagiate si invocati pe Ilie Carabulea in acest sens ar fi oportun sa si prezentati argumente. Sigur ca exista o suspiciune -dat fiind ca era asa de ocupat cu afacerile cand a mai avut timp si de doctorat?

   Problema nu e de cantitate, ci de calitate. Pot sa fie oricat de multe, daca sunt serioase, muncite si de calitate si impact, bravo lor. Cand insa vad nume de politicieni, afaceristi pe acolo…

   • Domnule Liiceanu, va multumesc pentru acest articol. Intrebarea mea e cum am putea ajuta la eradicarea acestui cancer al invatamantului romanesc – plagiatul. Se pare ca de la presedinte la guvern, technocrat sau nu, nimeni nu e interesat in aceasta problema extrem de serioasa.

    Parerea mea e ca universitatile nu se vor autodenunta, nu vor rezolva majoritatea cazurilor de plagiat. Intotdeauna vor fi pro si contra unui plagiat lasand decizia finala in aer. Numai un organism independent, format din cadre universitare din diferite universitati si institue de cercetare, alesi pe criterii bine determinate si pe specialitati, cu putere totatala de decizie, poate eradica aceasta boala. Protejarea acestui organizatii de interventia politica (infiintare-desfiintare la bunul plac) ar trebui considerata deasemeni.

    O alta solutie ar fi limitarea numarului de doctoranzi pentru un conducator de doctorat. Parerea mea e ca o pozitie de doctorand pe an, ocupat prin concurs, ar trebui sa fie limita de acceptibilitate iar numarul total de doctoranzi limitat la maximum 4-5 la un timp pentru un conducator de doctorat. Numai in felul acesta, conducatorul de doctorat poate fi serios implicat in formarea si educarea doctoranzilor.

    Si inca un aspect important, dreptul de a conduce doctorate trebuie aprobat numai pentru anumite universitati de prestgiu din tara. Doctoratul este recunoscut international si in consecinta, treuie sa satisfaca conditiile internationale de obtinere a titlului . Altfel, riscam sa aflam ca Romania a fost exclusa de pe lista tarilor cu doctorate recunoscute international.

    • Aveti perfecta dreptate –
     Probabil ca se va ajunge in curand ca in RO sa nu mai conteze daca scrii un doctorat.
     Vor pierde atunci profesorii meritosi – asa putini cat sunt acestia in sistem.

  • Sibiu ?! Sa vedeti ce balarii a produs Brasovul ( coincidenta de nume pe care o veti intalni este , sper , pur intamplatoare …) pentru ca nu strica sa ne delectam cu ceea ce a produs tot la foc automat Facultatea de inginerie electrica si stiinta calculatoarelor , Catedra de automatica ce valideaza (capod)opere doctorale de genul : http://i.imgur.com/5jMMymP.png . Detalii aici :

   http://www2.unitbv.ro/LinkClick.aspx?fileticket=bM2BCjoDEm8%3D&tabid=4579 ( 1)

   http://www2.unitbv.ro/LinkClick.aspx?fileticket=Lkd_TqxqXp0%3D&tabid=4579

   • La SIBIU secretarele sunt doctori. Secretara presedinte Senat-DOCTOR. Secretara Director administrativ – DOCTOR. Secretara la Of. prot. intelectuala – DOCTOR. Si mai sunt exemple de fete bune… Jale, mai rau ca la Oradea.

    • Cu respect va anunt ca tema reala a dezbaterii nu e plagiatul in general, ci plagiatul la politicieni.
     Cu totul si cu totul altceva. Pentru ca organizatorii si participantii nu dezbat despre plagiat in general, ci numai plagiatul politic.
     Pe ei ii deranjeaza ca sunt doctori alaturi de Ponta, Oprea, Toba si alti politicieni care au plagiat. N-au nici o problema cu plagiatele din rindul corpului profesoral (Mang, exemplul ce-mi vine acum in minte). Nu-si pun problema cum de au aparut atitea universitati in ultimii 25 de ani…
     Pentru ca in Romania e un discurs mincinos si fals. Si ei stiu foarte bine asta. Nu esti doctor al universitatii din SIBIU, ci doctor al Romaniei. (Doctor esti numai dupa ce se publica ordinul de ministru) Si acum isi paseaza raspunderea, poate pe drept, cine a dat decretul de acordare trebuie sa dea si decretul de anulare. In timp ce in vest esti doctor al Universitatii X din…
     Desi raspunderea verificarii lucrarii apartine Universitatii, prin comisia doctorala. Este absurd sa numesti comisie nationala antihotie!!!!!!! (Comisia de evaluare si integritate…)
     Si stiti de ce? Pentru ca in Romania este lege data ca doctorii au un plus de 25% la salariu. Asa ca ai doctorat la Cuca Macaii sau in alta parte, odata cu ordinul ministrului ti-a crescut salariul cu 25%. Deci inca un mod de a sifona „legal” bani publici.
     Intr-o tara normala ar fi trecut o teza ca cele atit de mediatizate? Vreunul din conducatorii de doctorate ar mai fi in sistemul universitar?
     Cam asa vad eu o dezbatere… Dar eu sunt cineva a carui voce nu poate fi auzita.

 6. Acest cosmar ne macina fundamentele natiei si umileste profesorii si cercetatorii onesti din aceasta tara. De ce se continua aceasta situatie cand se poate reveni la legea nemodificata a educatiei?
  Intelegerea mea aici se opreste. Va rog, domnule Liiceanu, daca intelegeti cauza, ajutati-ne si pe unii dintre noi sa o intelegem.

 7. Eu cred ca iluzia pe care romanii o constientizeaza abia acum e ca o societate formata in proportie de 99% din lingai comunisti nu devine liberala o data cu o agitatie populara care si-a marginalizat disidentii si care si-a ‘ales’ lideri care au suprimat prin forta trezirea constiintei populare …

  Maturizarea, evolutia constiintei, internalizarea vinei sunt procese mai de durata care abia acum incep sa dea roade … Dar sa nu ne amagim ca am trecut brusc de la comunism la o societate liberala cand nici acum oamenii nu sunt decat marginal preocupati sa inteleaga ce s-a intamplat si unde sunt cei care au constituit o minima rezistenta in fata totalitarismului.

  Vedem ca structurile institutionale si retorica publica sunt centrate in jurul ideei de administrare centralizata tipica mostenirii unor structuri fundamentate ideologic si nu rezultate in urma unor procese de crestere si evolutie organica. Vedem esecul acestor structuri prin lipsa de optiuni pe care le au oamenii, rigiditate si amatorism institutional, remarcate in educatie, sanatate, administratie publica (Colectiv).

  • Domnule Liiceanu, toate cele scrise de dumneavoastra in acest excelent articol despre inversarea valorilor in societatea noastra imi amintesc de versurile lui Eminescude acum un veac si jumatate: „Te-or intrece nataraii/ De ai fi cu stea in frunte”. Inseamna ca suntem cam… recidivisti, fir-ar sa fie!
   „Toate vechi si noua toate…”

   • Toate ezitările și „bolmojelile” d-lui ministru Curaj în această direcție a doctoratelor plagiate,
    fie că-i vorba despre celebrul portal raportat ca funcțional (de peste 2 ani) pentru depistarea lucrărilor plagiate, dar care nu poate fi folosit,
    fie de multiplele eschivări ale domniei sale pe problemele de etică,
    sau recenta declarație cum că universitățile ar trebui să retragă ele diplomele doctorilor dovediți de plagiat (și deci că ministerul s-ar putea deroba, de parcă diplomele și pozițiile de profesor, conferențiar, cercetător nu ar trebui toate validate de minister),
    toate astea conduc la idea – suspiciunea că și dânsul ar face parte din categoria plagiatorilor.
    Rămâne să i se descopere și să se analizeze teza (oare la Universitatea din Brașov, sau la UPB?) pentru a putea înlătura eventual suspiciunea… Sau să ne dovedească contrariul!

 8. E posibil ca pentru public cuvântul „plagiat” să fie gol de conţinut; ca atare, ar trebui cineva să explice, public cum că, a încuraja sub orice formă plagiatul, inclusiv prin a nu-l sancţiona, se traduce prin:
  • case construite strâmb, care se vor prăbuşi peste cei dinăuntru;
  • şosele construite prost, care se vor crăpa;
  • bani (publici) cheltuiţi prost, pentru proiecte absurde;
  • copii educaţi greşit, sau needucaţi;
  • poliţişti care nu mai pot asigura domnia legii;
  • în general, tot ce înseamnă competenţă, va fi pervertit, lista domeniilor poate fi lungită oricât.
  Poate atunci va înţelege cetăţeanul cât de mult îl costă pe el acest flagel, al minciunii, al atribuirii de competenţă cuiva care nu o are. Pentru că acei plagiatori vor lua decizii, de multe ori în numele cetăţenilor, cu efecte dezastruoase pentru aceştia. Atunci când publicul va înţelege efectul pervers, toxic, al acestei maladii, va susţine pe oricine ia poziţie eradicarea lui; şi, după cum vedem, susţinerea publică este esenţială pentru reuşita unui proiect.

  • Parerea mea e ca omul e natural competent daca e liber, ajungand in scurt timp sa repare erorile trecutului … In acest caz vorbim de o mai mare libertate in ce priveste sistemul de educatie publica, care e in plina reforma, sa fie mai multa libertate de alegere pentru parinti si copii, care sa se traduca in optionale, credite transferabile de la diverse institutii care ofera material educational, nu neaparat scoli si care sa poata fi acreditate punctual pe competente …

 9. „Căci cine, dacă nu ministrul Educației, este chemat să curețe apele spiritului și să le redea limpezimea pierdută?”
  Frumoasă întrebare, domnule Liiceanu! Dar e una retorică. Nu știm (și pare un secret bine păzit!) ce merite alese l-au recomandat pe domnul Curaj pentru fotoliul de ministru al Educației. Dar discursul steril, ambiguu, atitudinea sfidătoare a domniei sale ne-au convins că face parte din „casta privilegiată” a șmecherilor, a celor chemați să tulbure (mai degrabă) „apele spiritului”, și să ofere protecție infractorilor și impostorilor academici.
  Pare un coșmar fără sfârșit, dar să nu ne pierdem speranța…

 10. „Spre stupoarea noastră, înființarea Academiei născute sub auspiciile amintite, a fost salutată de președintele Klaus Iohannis cu aceste cuvinte: „Sunteți cea mai tânără instituție de consacrare academică și de cercetare științifică”.”

  Ma mira mirarea autorului, ca sa zic asa. Nu a aflat pana acum toata lumea ca singura calitate a lui Iohannis este ca nu il cheama Ponta? Nu inteleg cum dupa un an de mandat mai exista oameni care nu realizeaza ca palaria de Presedinte este prea mare pentru fostul primar de Sibiu.

  • :P
   Tot presedintele l-a girat pe dl Toba cu vorbele „cunoaste sistemul, este om din sistem”
   Iar Toba nici plagiate n-a mincat, nici lucrarea nu-i miroase :P

 11. daca s-ar verifica toate doctoratele luate dupa 1990, veti avea placuta surpriza sa aflati ca 99% din ele sint plagiate. Dar, nimeni nu vrea asta, pentru ca s-ar constata ca si marii intelectuali au plagiat! Fiecare vrea verificarea taberei adverse….

 12. Nici ca se putea mai bine spus.
  Dar nu cred ca se asteapta nimeni ca dupa acest articol ministrul sa participle la ceremonie. Chiar ca i-ar trebui CURAJ…

 13. Foarte bun acest manifest al disperarii intelectuale, pentru cine il citeste si mai ales il intelege! Insa eu sunt convins ca acest Domn Ministru nici nu va catacdisi sa vi-l citeasca, Domnule Liiceanu. Si nu, nu va veni la dezbaterea Dumneavoastra! Nu va veni pentru ca, asa cum ati sugerat in articolul Dvs. face parte din haita. Eu as zice , daca e si dansul doctor, sa incercati sa va aplecati un pic si asupra tezei domniei sale. Poate sare iepurele mai stiti!

 14. In fine de mult timp va asteptam sa iesiti in Agora cu o actiune eficienta. Ce ati facut acum pune o oglinda in fata dli ministru, dar eu zic ca in fata intregului guver,n pentru ca eu de ex mi-as da demisia dintrun guvern in care un ministru ar declina o astfel de invitatie.

  • „de mult timp va asteptam sa iesiti in Agora cu o actiune eficienta” spune un comentator, care a identificat problema practica. Refuzul dlui Curaj e motivat si de ineficienta GDS. Pt dl ministru (si pt multi intelectuali bine pregatiti) GDS nu e mare lucru. No offence. Nu cred ca nu ii pasa de plagiate. Dl Curaj e inteligent, intelege motivele expuse mai sus si stie reputatia lui depinde si de rezolvarea acestui scandal, dar nu i se pare ca GDSul e relevant. Pt dansul sunt relevante doar reuniunile cu programe, planuri, management eficient, asta e lumea lui de 20 de ani, trebuie sa i se vorbeasca pe limba lui. Ar fi fost, slava Domnului, destule argumente. Va spun sigur ca nu l-a impresionat ca i s-a amintit ca e ministerium – e inginer, si nu e deloc rau ca are aceasta formatie. Nu cred ca i se pare ca are ce vorbi cu dl prof. Cornea. Daca GDS s-ar pricepe la dialog, ar sti sa vorbeasca pe limba intelocutorilor.

   • Dar mai ales pentru asa numitul Falstaf
    Regret ca ati retinut numai prima parte. Intradevar sunt cam o…i cei de la GDS stau intrun soi de turn de fildes si cand se hotarasc sa iasa nu gasesc poae cea mai buna metoda de a vorbi cu ceila;ti . Le-as aminti povestea lui Carol Quintul care a spus odata: Spaniola o vorbesc barbatilor, franceza femelor, italiana copiilor s germana grajdarilor mei. Luand doar metafora care se desprinde si lasand deoparte valoarea de adevar a unei asemenea aprecieri cred ca si dl Liiceanu trebuie sa se gandeasca cum vorbeste „grajdarilor „. De acord ca GDS nu au nici bani si este suficient sa vezi cum arata resedinta lor. Dar asemenea societati ar trebui sprijinite macar de membrii lor si atunci probabil ca si ei s-ar lua mai in serios. Dar asta este o situatie romaneasca si nu schimba deloc o scara adevarata de valori unde pentru mine acest domn ministru este un neica nimeni caruia i s-a oferit ocazia sa devina mai mult decat atatat, dar fiind poate un complice sau un ingaduitor cu/al destule?lor posibile infractiuni intrucat pe unde miroase a bani cam pe acolo s-a invartit si dsa iar cei de la GDS pastrand proportiile sunt totusi altceva si tinand cont ca actiunea lor este benefica, oricat de mic ar fi efectul ei este clar ca pozitia individului dela minister este nociva si impertinenta si cine nu a inteles relatia dintre minister si magister sa studieze viata prof Magearu si oricum sa-si lepede reminiscentele comunistoide care inca ne mai marcheaza referitoare la puterea temporala afland de ceea ce se numeste autoritate spirituala.

 15. Felicitari. As vrea sa adaug doua lucruri. 1. In fiecare dintre acesti doctori pe banda rulanta se ascunde o Elena Ceausescu. Dupa revolutie mediul universitar a promovat in continuare, benevol, modelul Elena Ceausescu: slugarnicie ordinara pe de o parte si nesimtire pe de alta. Si 2. Orice student roman cu ceva coloana vertebrala este obligat de ani buni sa fuga cat poate de orice asociere cu mediul in care asemenea lucruri sunt posibile. Un doctorat chiar si obtinut pe merit, prin multa munca de calitate, dar in Romania, este un motiv de jena. Faptul ca ai acceptat sa fii coleg de doctorat cu alte Ninel Peia, de exemplu, sau l-ai avut indrumator pe un impostor, spune despre tine mai mult decat e nevoie. Cu fiecare noua Elena Ceausescu produsa la fabrica de diplome au fost alungati din tara si din sistem oameni de valoare si au ramas nesimtitii. Cei care au avut ocazia sa studieze cu profesori adevarati in afara se inclina in fata lor si au dreptate sa nu dea 2 lei pe toate Elenele Ceausescu de la noi, cu toate dimplomele lor cu tot. Au putut falsifica moneda nationala, dar devalorizarea s-a vazut repede in cursul de schimb.

  • „Dupa revolutie mediul universitar a promovat in continuare, benevol, modelul Elena Ceausescu: slugarnicie ordinara pe de o parte si nesimtire pe de alta.”
   Asta nu e chiar adevarat. Slugarnicia a inceput dupa 90 si a fost generata de tranaformarea universitatilor in SRL-uri. Aparitia univeristatilor private a caror unica ratiune de a fi era de a face bani, a dus si la degradarea celor de stat. Majorittaea tezelor de doctorat din anii de trista amintire se obtineau greu, cu multa munca. Nu spun ca toate erau de valoare, ci doar ca nu erau cumparate.Cauza principala a mizeriei din invatamantul universitar de azi este aparitia univ private. Practic in R nu exista nici o univ privata serioasa. Nici nu e de mirare ca Ponta copy and paste a activat la o univ privata (Romano-Americana).

   • Cred ca adevarata problema este obtinerea unui castig facil, fara ca el sa fie sustinut de un efort.
    Este vorba aici de capitalismul de cumetrie – sau poate ala cu fata umana pentru prietenii lui III – the first – adicalea Iliescu – promovat imediat dupa 90.

    Avem o falsa economie de piata, un fals stat de drept si pana la urma oameni falsi.
    Normal ar fi sa incepem sa avem oameni adevarati, valorosi, care refuza compromisurile.

 16. Daca s-ar putea face un site unde toti talharii de titluri academice sa fie postati.
  Eu stiu doi care mi-au zis ei ca au platit 2.000 Euro ca sa-si ia titlul de doctor. Unul la Academia SRI altul la aia de Aparare Nationala. Jeguri nemernice!!!

 17. Nu stiam ca este OBLIGATORIU sa se raspunda pozitiv la o „invitatie”! Sau era o CONVOCARE?
  Apoi,cu tot respectul pentru profesorul onorat,aceasta ordine de zi nu corespunde cu prezenta ministrului,decat daca
  1.era invitatul personal al lui M.Popescu
  2.daca A.Curaj l-ar fi decorat.
  Atat!
  Asa cum v-ati organizat,sa invitati un ministru pentru prima data pe post de spectator,nu e respectuos! Niciun ministru n-ar accepta,si v-ar raspunde politicos ca nu are timp de mondenitati…pentru ca, asa cum specificati,discutiile pe tema plagiatului sunt programate dupa ceremonie, deci nu reprezinta obiectivul intalnirii!
  Nu v-ati organizat bine, data viitoare consultati specialisti in comunicare si protocol!

 18. E dezolant sa observi ca, tehnocrati sau nu, ministrii Romaniei sunt, in primul rind, niste nesimtiti. Cind te invita oameni de calibrul dlui Gabriel Liiceanu si al profesorului Andrei Cornea la o dezbatere care priveste onoarea institutiei pe care (pretinzi ca) o reprezinti, si, pe cale de consecinta, insasi onoarea Romaniei, te duci. Imediat! Si asta nu doar din elementara obligatie profesionala, ci din respect pentru doi dintre cei mai straluciti intelectuali europeni. Nu-mi imaginez o universitate din aceasta lume care nu s-ar simti onorata sa-i numere printre membrii corpului sau profesoral pe dnii Cornea sau Liiceanu. Ce demnitar e acela care dispretuieste valorile pe care tara lui le-a oferit lumii? Daca nu m-as fi nascut in Romania, m-as fi mirat de atita crasa magarie. Sa speram ca, in al treisprezecelea ceas, dl Curaj (care va trebui sa se mai nasca o data ca sa priceapa anvergura intelectuala a interlocutorilor pe care ii refuza atit de arogant) se va razgandi si se va purta ca un ins capabil a se pune in serviciul tarii sale, nu ca un troglodit.

 19. prospetime, prospetime si iar prospetime se traduce aici simplu, transparenta, transparenta si iar transparenta, adica toate documentele: teza, comisia si rapoartele puse pe internet

 20. Se discuta aprig despre plagierea doctoratelor.
  Interesant este ca lipseste o discutie despre ce inseamna un doctorat.
  O definitie, nivel, istorie ….
  Ce intelege omul de rind ?
  Daca scrii niste bazaconii necopiate este OK ?

  • „O definitie, nivel, istorie…” Sper că sunteți ironic. Nu cred că există vreun cititor și comentator pe acest site, care să nu cunoască semnificația cuvântului. Iar dacă da, pentru asta există (zeci de) dicționare, există Wikipedia…
   „Doctor este un titlu academic într-un domeniu specific, conferit candidatului, numit doctorand, care a susținut cu succes teza de doctorat și a obținut diploma de doctor.
   Doctoratul constituie ciclul superior de studii universitare, a cărui finalitate este dezvoltarea cunoașterii prin cercetare științifică originală. Forma de învățământ poate fi cu frecvență (zi) și fără frecvență. Este de două tipuri: doctorat științific și doctorat profesional. Constă dintr-o serie de cursuri, examene și o teză, organizate pe lângă instituțiile de învățământ superior și care conferă titlul de doctor într-o anumită specialitate, poartă denumirea de Doctorat.
   Durata ciclului de studii universitare de doctorat este, de regulă, de 3 ani. În situații speciale, durata poate fi prelungită cu 1-2 ani si se încheie cu susținerea publică a unei teze, evaluată de o comisie de specialiști aprobată de senatul universitar al Instituției Organizatoare de Studii Universitare de Doctorat (I.O.S.U.D.).
   Pentru tezele de doctorat care dovedesc calități deosebite de creativitate și aduc contribuții importante la dezvoltarea cunoașterii în context internațional, se poate acorda una dintre distincțiile următoare [1]:
   summa cum laude (excepțional),
   magna cum laude (foarte bine),
   cum laude (bine)”.
   https://ro.wikipedia.org/wiki/Doctor

   • Textul din „https://ro.wikipedia.org/wiki/Doctor” pare a fi scris de dl. Dr. Liviu Pop. Dar totusi: „Doctoratul constituie ciclul superior de studii universitare, a cărui finalitate este dezvoltarea cunoașterii prin cercetare științifică ‘originală'”. Este vorba de rezultate „originale” sau numai de cunoasterea lor ? La nivelul Romaniei sau la nivel mondial? Iar conducatorii de doctorate …

 21. Nu e prima data cand domnul profesor Liiceanu este initiatorul unor dezbateri menite sa insanatoseasca societatea romaneasca. Problema doctoratelor plagiate a ajuns o „plaga” pe care cu greu o vom eradica. Dar daca toate valorile intelectuale ale acestei tari se vor uni, desigur ca se va gasi si solutia salvatoare! Un inceput este aceasta premiere a profesorului Marian Popescu, intr-adevar un OM care merita toata stima noastra, pentru verticalitatea, tenacitatea si curajul (pe care constatam ca domnul ce poarta numele „Curaj”, nu-l are. Ironia sortii! Mosteneste, prin plagiat, porecla vreunui stramos!) cu care a luptat atatia ani impotriva imposturii! Mai am puterea sa sper ca generatiile tinere vor putea beneficia de obtinerea gradelor universitare , a titlurilor doctorale si a premiilor numai dupa o reala recunoastere a valorii contributiilor lor stiintifice, literare, sociale, politice etc.

 22. Excelent articol!!!

  Problema este ca PLAGIATUL si PROSTIA sunt promovate de multe scoli doctorale. Rezolvarea este EVALUAREA SCOLILOR DOCTORALE prin raportare la o grila unica la nivel national.

 23. Pentru „domnul” Falstaff, care nu are „curajul” (as zice chiar bunul simt)sa-si afiseze numele adevarat.Fata de o asemenea tema supusa dezbaterii GDS (dupa premiere) si modul magnific in care dl Liiceanu analizeaza subiectul, ar trebui sa va fie rusine sa trimiteti asa observatii infantile.Sunteti cumva „doctor” in comunicare si protocol ?

 24. In articol se solicita o reevaluare a scolilor doctorale si implicit a doctoratelor acordate in institutiile de invatamant superior ale ministerelor si institutiilor din sistemul de aparare nationala, ordine publica si siguranta.

  Epidemia de doctorate a inceput sa ia avant in urma cu cca 15 ani cand in statutul cadrelor militare a fost introdusa prevederea ca o conditie (si care putea fi valabila ea singura excluzand alte cerinte) pentru avansarea la gradul de general. Din acel moment institutiile mentionate, conduse si de persoane („personalitati”) cu un ridicat simt managerial au devenit adevarate fabrici de doctori. S-au gasit profesori (foarte multi dintre cei care activasera in invatamantul militar si si-au obtinut dreptul de a conduce doctorate) care erau dispusi (si chiar erau foarte interesati) sa conduca doctorate cu studenti care ocupau functii importante in structurile si ministerele respective (aveau astfel domnii profesori o serie de privilegii pe perioada studiilor acelor doctoranzi). Au fost profesori care au scris ei insisi tezele respectivilor (de aceea au aparut atatea plagiate pentru ca domnii profesori aveau matrite prefabricate pe care doar le reproduceau a N-a oara) sau aveau o intreaga retea de „contributori” la care doctoranzii erau dirijati pentru „consultare” (a se citi redactarea tezei, bineinteles in schimbul unor compensatii in bani sau in natura).
  De asemenea s-au creat grupuri de profesori din diferite institutii (cam aceleasi) care se constituiau in comisii de sustinere a tezei pe principiul tu vii la mine pentru dotoranzii mei, eu vin la tine pentru doctoranzii tai.
  Calitatea lucrarilor a lasat mult de dorit si daca cineva ar lua la bani marunti ce a fost scris in teza respectiva, ar trebui ca cel putin sa se inpute cantitatile de hartie (si implicit de paduri taiate) care au fost irosite.
  In cele din urma un alt aspect ar fi faptul ca la CNADTCU in comisia de specialitate (Ex Stiinte militare si informatii pentru aparare) erau aceiasi oameni care apareau in diferite comisii si care faceau parte din diferite grupuri de scos doctori. Se si spunea ca daca o teza de doctorat sustinuta si aprobata de comisie la Poliehnica, ASE etc, ar putea fi intoarsa la nivele CNADTCU daca este slaba, pentru diplomele de doctorat in domeniul Stiinte militare si informatii pentru aparare acest lucru nu s-a intamplat niciodata.
  Acum se vrea sa se reevalueze titlurile de doctor acordate (implicit tezele) sa se constate daca au fost plagiate. Ar trebui sa se reevalueze si calitatea lucrarii (aproape imposibil si sigur nedorit de multa lume). Dar daca se lasa la latitudinea institutiei de invatamant superior aceasta reevaluare, crede cineva ca procesul va fi corect, exigent si echitabil?
  Crede cineva ca la Universitatea Nationala de Aparare se va declara plagiat pentru o teza prin care o persoana aflata intr-o pozitie foarte inalta la MApN si-a obtinut titlul de doctor?
  Cred ca aceasta zona a titlurilor de doctor si a plagiatelor constituie adevaratul examen pe care trebuie sa il dea guvernul actual si sa arate ca vrea sa faca ceva pentru a elimina fraudele de acest gen si sa construiasca un sistem sanatos de invatamant. Dar oare vrea sa faca acest lucru sau este in cardasie, pentru interese politice, cu alte elemente din grupuri de interese? Un prim pas ar putea fi o decizie in cazul domnului Petre Toba, ministru de interne. S-o vedem si pe asta, dar pana se va decide trece anul si se termina mandatul domnului ministru.

 25. De acord cu tot ce spune dl Liiceanu, insa, am o singura mare nelamurire pe care vad ca toti cei ce discuta subiectul plagiatelor, o evita:

  cum au trecut aceste teze-plagiat de consiliile stintifice ale universitatilor in care au fost sustinute?

  Stiti ca o teza de doctorat, inainte de a fi sustinuta, trece prin consiliile stintifice ale universitatilor, acolo unde, se presupune ca se verifica inclusiv aceasta tema a plagiatului, pe langa valoarea stiintifica propriu-zisa a respectivei lucrari.

  Va remaintesc ca, spre exemplu, teza domnului dr. Ponta a trecut prin consiliul stiintific al Universitatii din Bucuresti. Din pacate nu stiu anul in care a fost sustinuta aceasta teza, insa, dupa calcule simpliste, pot sa banui ca era inainte de aparitia scolilor doctorale aparute pe facultate, adica in perioada in doctoratele erau in totalitate treaba rectoratului. Nu asta ar fi cel mai important aspect, pentru ca, atat atunci, cat si acum, tezele trec prin consiliul stiintific al universitatilor, consiliu care isi da avizul daca respectiva teza merita sa fie sustinuta public sau nu.

  Asadar, sa nu uitam ca acest Consiliu Stiintific al Universitatii din Bucuresti, si-a dat acordul pentru sustinerea publica a tezei de doctorat a domnului Ponta. Putea sa nu o faca, daca la acea vreme considera ca respectiva lucrare era un plagiat.

  • Interesanta referinta . Citim :

   „2.2.1. Modelul sistemului holonic de fabricaţie 48 • Prototip de sistem holonic de fabricaţie 51 • Convergenţa conceptuală: sistem holonic- întreprindere virtuală 55 2.2.2. Model de sistem fractal de fabricaţie 56 • Navigaţia şi controlul fractalilor 59 • Model de planificare producţie şi control de tip fractal 60 2.2.3. Model de sistem bionic de fabricaţie 62 2.2.4. Comparaţie între modelele holonic / fractal / bionic”

   ” CONCLUZII
   Soluţia de sistem propusă pentru pilotul de ,,întreprindere virtuală” are rolul
   de a crea în premieră locală un laborator virtual, având atât scop didacti, cât şi de
   cercetare în domeniul fabricatorului, fabricii virtuale şi a întreprinderii virtuale.
   Laboratorul virtual astfel creat are ca scop:
   − dezvoltarea de aplicaţii de control supervizor şi achiziţie de date prin
   studierea diverselor soluţii hard/software şi a diverselor soluţii de mediu
   de dezvoltare de timp real;
   − crearea unui mediu multiplatformă pentru dezvoltare produs/proces în
   mediul de inginerie concurentă şi studiul interoperabilităţii dintre model;
   − crearea unui mediu de modelare/ simulare pentru studiul SED;
   − crearea unei infrastructuri de comunicaţii care să asigure, pentru început,
   o parte a funcţiilor driverului de integrare propus în cap.4, cât şi mediul
   pentru validarea/dezvoltarea unui pilot de reţea de cunoştinţe de
   reinginerie, propusă în cap.4;
   − crearea unui suport tehnic compatibil care să asigure integrarea
   laboratorului virtual în reţeaua Europeană de Inginerie Concurentă;
   − crearea unui suport pentru aplicaţii de comert electronic în care să se
   poată studia cerinţe de compatibilitate, soluţii de interoperabilitate privind
   modelele de produs asociate unei comenzi efectuate în format EDIFACT,
   tehnici de protecţie la accesul neautorizat.
   Soluţiile tehnice propuse se bazează pe o experienţă acumulată de-a lungul
   unei periode de câtiva ani în care autorul a studiat aplicarea sistemelor de timp
   real pentru conducerea proceselor de fabricaţie şi a roboţilor industriali, soluţii de
   interconectare a echipamentelor de comandă de tip automat programabil,
   calculator, calculator de proces prin standarde diverse de comunicaţii şi, de
   asemene, se bazează pe specificaţiile formulate de reţeaua europeană de inginerie
   concurentă în ceea ce priveşte compatibilitatea hardware şi software la nivel de
   facilităţi de comunicaţii şi medii de dezvoltare produs/proces/sistem.”

   Intrebarea este ce legatura are prefectura cu ” modelele holonic / fractal / bionic” , „fabricatorul” , si ‘intreprinderea virtuala” cu …Ministerul Invatamantului si „fabrica de doctorate”.

   Una foarte stransa si deontologica , probabil… :))

  • Am citit si eu… o BETIE DE CUVINTE, fara nicio CONSISTENTA. De stiinta, nu se pune problema… Acum mi-e clar ce e cu omul. Voi ce ati crezut ca ecce homo, lasati ORICE SERANTA!

   • Omul are valoare intrinseca care nu se datoreaza capacitatii de a produce sau nu referate stiintifice. Asimilarea valorii umane cu capacitatea de analiza stiintifica este una eronata. Trebuie disociat intre capacitatea de analiza, sinteza, evaluare, creatie care pot fi mai bune sau mai putin bune si care nu sunt nici ele fixe, putand evolua sau involua in timp, si care ele in sine nu dau masura umanului ci doar gradul de dezvoltare cognitiva a persoanei la un anume moment in viata, si comportament care poate fi onest sau disimulat. A gresi este omeneste … trebuie avuta tot timpul in vedere cauza … Daca cineva a gresit fara sa stie sau a disimulat este un aspect important pentru o raportare corecta si neinversunata la adresa semenilor …

    • Sincer, nu va este rusine sa emiteti fara jena si in spatiul public asemenea paralogisme ( un eufemism pentru tampenii ) pe banda dintr-un manual standard de diversiune , dezinformare si manipulare ?!

     • Cred ca logica dumnevoastra nu se sustine … Nu vad cum ar putea fi niste tampenii material de manipulare si dezinformare … Reciproca in schimb e adevarata, materialele de manipulare si dezinformare sunt niste tampenii, asta ca sa fim coerenti …

      Pai muzicienii spre exemplu nu elaboreaza lucrari stiintifice dar asta nu cred ca le stirbeste cu ceva umanitatea. Caracterul mediocru al unei lucrari stiintifice nu inseamna ca omul nu e bun de nimic … Poate e un bun artist … Einstein era un om de stiinta fabulos dar un muzician mediocru …

      O zi frumoasa, zambiti nu mai fiti incruntat ;)

      • @ Vlad,
       in grupul meu cind unul are o scapare logoreica de felul tau, e stopat cu o intrebere
       – Mai Petica, ai bunica?
       – Am, sare socat cel intrerupt.
       – Dar frati mai ai?
       domnule,
       „FABULÓS, -OÁSĂ I. adj. 1. care aparține lumii fabulelor; de basm; fantastic” Asta zici ca era Einstein? chiar nu ai gasit alt cuvint?
       Apoi „materialele de manipulare si dezinformare sunt niste tampenii, asta ca sa fim coerenti …”
       Cu „materiale de manipulare si dezinformare” s-au cistigat batalii, iar in Romania comunismul a rezistat decenii. Este o „arma” folosita azi de multa lume. Chiar de mass media mioritica.
       Chiar, nu ai amici? sa te opreasca:
       „Trebuie disociat intre capacitatea de analiza, sinteza, evaluare, creatie care pot fi mai bune sau mai putin bune si care nu sunt nici ele fixe, putand evolua sau involua in timp, si care ele in sine nu dau masura umanului ci doar gradul de dezvoltare cognitiva a persoanei la un anume moment in viata, si comportament care poate fi onest sau disimulat”.
       Hai la doctorateee!

 26. Excelenta luare de pozitie!
  Toate doctoratele, trecute si viitoare, trebuie scanate si digitalizate. Altminteri e foarte greu sa analizezi o asemenea massa de maculatura. Cred ca in exterior asta e solutia anti-plagiat. Sunt softuri care permit analiza de texte cu mare repeziciune.
  Mult succes la dezbatere!

 27. Nu numai la militieni gasim plagiate. Ci si la Unatc, Unarte s.a.m.d… pasaje intregi luate cu mouse-ul de pe cate un site. Dar mafia „gulerelor albe” e intangibila, pentru ca …les amis de nos amis sont nos amis iar legea si exigentele, rigorile, se aplica diferentiat.

 28. ” Avem dreptul să știm care este proporția acestei fraude intelectuale răspândite de-acum (s.n.) în viscerele universităților românești.”

  Corect, dar acum este numai scadenţa , pentru ca ceea ce s-a extins acum ca o molima in institutiile militare a aparut de la inceput si in cele civile . Explozia fraudei intelectuale si morale a devenit foarte vizibila abia acum , dar ea a inceput cu multi ani inainte de 1989 si a continuat cu furie dupa 1989.
  Primul semn vizibil a fost la Facultatea de Drept si in urma cu mai mult de 40 de ani . In 1973, la un telejurnal de seara al acelei epoci, Lia Tanciu, o crainica a TVR ( aproape toate erau foarte frumoase si zambeau foarte galeş iubitilor telespectatori ) a facut un anunt uluitor pentru acea perioada a eticii si echitatii socialiste :

  ” Decanul Fodor de la Facultatea de Drept a Universitatii Bucuresti, a fost arestat deoarece a masluit 60 de teze ale candidatilor inscrisi la examenul de admitere. Totul a fost descoperit in urma afisarii la avizierul facultatii a rezultatelor concursului de admitere atunci cand candidatii veniti sa citeasca rezultatele afisate au observat cu stupoare ca aceleasi persoane erau notate cu media 10 la inceputul listei si cu media 1 sau 2 la sfarsitul ei…”.

  Daca la acea facultate unde se invata cum se imparte dreptatea se proceda astfel, prin extrapolare putem intelege cam ce se putea intampla in realitate la alte facultati mult mai sensibile. De fapt, copiatul si „foloasele necuvenite” au fost o traditie adanc inradacinata la noi nu numai la Facultatea de Drept , ci si la Facultatea de Filozofie . Profesorul Paul Popescu-Neveanu ( huiduit copios in anii `90, am asistat la scena ) , a ramas celebru printre altele si pentru faptul ca a utilizat timp de cativa ani munca studentilor sai ( practica extinsa in invatamantul universitar romanesc ) pentru a redacta un dictionar de psihologie , dar a uitat sa mentioneze acest lucru atunci cand a publicat cartea numai in nume propriu .
  Un doctorand de-al sau din anii `90 sau a povestit ca discutiile periodice despre teza aveau loc de regula acasa la profesor si numai dupa achitarea „obligatiilor” de rigoare. Urmarea ? A fost unul dintre primii profesori care a devenit academician in anii `90.
  La inceputul anilor `80 ( adica dupa „reorganizarea” facultatilor de stiinte sociale) profesoara Zoe Petre a fost nevoita sa inchida ochii atunci cand la examenul de istorie antica a prins copiind un viitor sef de promotie al unei serii de studenti de la filozofie ( colegii lui au fost avertizati inca din anul I cine va fi seful lor de promotie ) probabil pentru faptul ca cel in cauza avea tatal in CC al PCR si mama profesoara de socialism la o alta facultate…
  Ca sa nu existe nici un dubiu cum apareau la noi unii filozofi , peste cativa ani, si la examenul de istoria filozofiei moderne care avea loc la catedra de filozofie , exact la o lungime de brat de prodecanul Gheorghe Cazan si de profesorul de filozofie moderna Alexandru Boboc , viitorul desemnat sef de promotie , sub ochii absenti ai profesorilor si sub ochii uluiti ai colegilor de examen a repetat figura fara jena si fara urmari , prietenii stiu de ce… Profesorul de materialism dialectic si istoric Alexandru Valentin a spus atunci intr-o discutie particulara despre acest caz, ceva de genul : „Da , poate ca X a copiat la examen , dar el vine la cursuri in fiecare zi si face ce spunem noi. De fapt , poti sa faci filozofie si in afara facultatii !”
  A avut dreptate perfecta dreptate . Silitorul student de atunci se va ocupa peste ani , si in cadrul UE, exact de …„societatea informationala” ( sic!) . Intra in logica lucrurilor si in mersul lumii noastre intoarse pe dos ,nu ? :)).
  Cam acesta este background-ul ascuns al facultatilor de stiinte sociale inainte de 1989 si este esential pentru a intelege evolutia societatii romanesti pentru ca unii din absolventii lor au jucat un rol cheie in spatiul nostru social si nimeni nu a a avut curajul sa cerceteze in ce masura au colaborat sau nu cu regimul de atunci si aceste facultati , si absolventii lor.
  La asa trecut, asa viitor, iar unde ai semanat vant in zona civila, nu poti sa culegi decat furtuna in zona militara . Atunci se mai poate mira cineva ca pitorescul mr. George Becali a fost declarat un fel de filozof nascut ( si nu „facut” ) si a fost girat ulterior ca sa scape mai repede din inchisoare, exact de un absolvent al unei astfel de facultati ?

 29. Mai usor cu strigatul „Hai la doctorateee!” ca _candidatul penelist la fotoliul de urmas oprescian, doftorul Busoi, a fost descoperit cu o copiuta la teza de dottore :P
  Articol pe Contributors.
  Ce lume rea, nu mai poti sa privesti in stinga-dreapta, ca gata, ai copiat.
  Dela Platon si Aristotel se tot copiaza, ne-a spus-o doar marele Ioan Rus, o catastrofa de politician, dar ţanţoş :P

 30. @Victor L

  Cu cei care au plagiat inteleg ca nu simpatizati, dar nici cu cei originali ? :))) Sa-i oprim, sa-i oprim, dar chiar pe toti ? Zic …

  • de unde ai dedus ca am ceva cu cei ce si-au obtinut titlul cinstit?
   Ce sa oprim? unde scriu ceea ce-mi atribui?
   Ca sa-ti traduc, totusi,
   la postarea ” 05/02/2016 la 15:05″ eram ironic, nu apreciativ :P

 31. „NOTA EDITOR: Intre timp, domnul Adrian Curaj a anuntat ca va participa in aceasta seara la dezbaterea Maladia plagiatului și anticorpii sistemului universitar”

  Daca a participat nu ar fi de dorit sa ni se spuna si cum s-au desfasurat discutiile? POate asa ne vom lumina!

  • Nasol ca sunt validate de altii – practic putem sa vorbim de mai mult de 3 persoane care se constituie in grup organizat pentru a obtine foloase materiale – adicalea este de competenta DIICOT cee ce se intampla acum cu doctoratele in RO…

  • Idem cu masteratele.Se prezinta periodic niste referate copiate de pe Fb,apoi se da formal niste examene contra cost sau pile.Nu cred ca le verifica cineva autenticitatea ca n-are cine. AR TREBUI SA FIE OBLIGATORIU SA FIE FACUTE PUBLIC PE INTERNET SI ELE SI DOCTORATELE CA SA POATA FI VAZUTE,COMPARATE , FOLOSITE DACA SANT ORIGINALE SI VALAOROASE Din ce bani se platesc cei 25%, daca nu din banii publici,si nu se publica niciodata lista cheltuielilor cu acesti bani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Gabriel Liiceanu
Gabriel Liiceanu
Născut la 23 mai 1942, la Râmnicu-Vâlcea. Studii universitare la Bucureşti, Facultatea de Filozofie (1960-1965) şi Facultatea de Limbi Clasice (1968-1973). Doctorat în filozofie la Universitatea din Bucureşti (1976). Cercetător la Institutul de Filozofie (1965-1975) şi Institutul de Istorie a Artei (1975-1989). Bursier al Fundaţiei Humboldt (1982-1984). Director al Editurii Humanitas din 1990. Profesor la Facultatea de Filozofie a Universităţii Bucureşti din 1992. Chevalier de l'Ordre des Arts et des Lettres (Paris, Franţa, 1992). Commendatore dell'Ordine della Stella della Solidarieta italiana (Roma, Italia, 2005).

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro