marți, decembrie 7, 2021

Hai să schimbăm sistemul de vot pentru europarlamentare (2)

Unele State Memebre (SM) ale Uniunii Europene (UE) permit candidaturi independente la Parlamentul European (PE), altele nu. Dintre cele care permit, Romania are cele mai drastice condiții: raportându-ne la nivelul de participare la alegerile europarlamentare din anul 2009, un candidat independent a trebuit să strângă 100.000 de semnături și ar fi avut nevoie de doar 120.000 de voturi (coeficientul elctoral) pentru a a deveni  europarlamentar. Adica ai nevoie a convingi 100.000 să-ți dea semnatura și de 20.000 în plus să pună ștampila pe numele tău în ziua votului. Evident, acesta este o aberație logică, procentul de semnături necesar pentru a participa ar trebui să fie mult mai mic raportat la numărul de voturi necesare.

Fără un aparat de partid în spate, misiunea unui independent este aproape imposibilă. Nu este niciun secret că independenții noștri, Elena Băsescu și Laszlo Tokes, au beneficiat de sprijinul PDL și, respectiv, UDMR la alegerile europarlamentare din iunie 2009.

Este știut faptul că grupul independenților din PE nu are mare influență și că un Membru al Parlamentului European (MPE) nu este foarte eficient dacă nu se afiliază unei familii politice.  Dar discuția capătă o altă dimesiune și semnificație în România, tara cu unul dintre cele mai restrictive condiții de a face politică dacă ne uităm la barierele impuse constituirii unuor noi partide și la filtrele (inclusiv pecuniare) pentru depunerea candidaturilor.

În ceea ce privește barierele în depunerea candidaturilor practica SM este cât se poate de diversă. Există state care nu impun niciun fel de condiții (Suedia) și state care impun condiții extrem de restrictive, cum este România. În România, pentru ca un candidat independent să-și depună candidatura are nevoie de 100.000 de semnături!!! Un partid politic pentru a-și depune lista de candiadați are nevoie de 200.000! Cele mai multe state membre (dintre cele care permit candidaturi independente) nu impun astfel de limitări sau dacă o fac, solicită 3.000, 5.000 de semnături.

Pragul electoral

Pragul electoral este folosit pentru a evita o mare dispersie a voturilor. Deoarece afectează proporționalitatea voturilor, nu este acceptat un prag electoral mai mare de 5%. O treime (nouă) din Statele Membre practică pragul electoral maxim admis (printre care Germania, Franța sau Polonia), în total 12 SM impun praguri electorale de peste 3%. De remarcat că majoritatea –  15 Statea Membre – nu practică pragul electoral. Danemarca, Ungaria si Italia sunt printre statele cu cele mai restrictive condiții.

În tabelul de mai jos cele mai restrictive condiții la depunerea candidaturilor.

Stat Membru Semnături necesare depunerii candidaturilor independente Semnături necesare partidelor Număr de locuitori
România 100.000 200.000 19.000.000
Danemarca nu permite independenți » 71.500 5.600.000
Ungaria 20.000 20.000 10.000.000
Italia 30.000 nu solicită 60.000.000
Spania nu permite independenți 15.000 47.000.000

Vezi aici Hai să schimbăm sistemul de vot pentru europarlamentare (1)”

Centrul Roman de Politici Europene a publicat un raport cuprinzator si o situatie comparativa a sistemelor de vot folosite in UE. Raportul ”România are nevoie de sistem electoral competitiv pentru europarlamentare” poate fi descăract de aici.

Distribuie acest articol

7 COMENTARII

 1. In conditiile votului pe lista, in care pentru a obtine un mandat ai oricum nevoie de 3,3% din totalul voturilor (la 30 de mandate), pragul electoral ar trebui eliminat. Oricum, e aberant sa impui prag electoral independentilor, in masura in care nu se admit liste de independenti.

  Precizare: Tokes a candidat pe lista UDMR. Independent a mai fost Pavel Abraham.

 2. As ataca prevederea cu cele 100.000 de semnaturi invocind normele de protectie a datelor cu caracter personal. Candidatul independent nu are practic raspundere legala pentru ce urmeaza sa faca cu datele personale ale sustinatorilor. Semnatarii sunt astfel expusi pericolului de a li se folosi datele personale de catre grupurile de criminalitate organizata.

  Va sfatuiesc sa apelati la AvP pentru a indrepta legea. Iata modelul:
  http://wp.me/pKahb-gX

 3. Domnule Ciucu, dupa lectia pe care am primit-o la aceste alegeri mai aveti vreo speranta? Nu zic ca PDL-ul este perfect, nici candidatii nu au fost perfecti dar, din cei cativa oameni curati, fara ani de furtisaguri in spate, s-a ales vreunul? Poate nu stiu eu. Prin cele cateva locuri in care PDL a venit, timid, cu niste candidati curati si noi (vezi sectorul 4), acestia au pierdut cu brio in fata unor oameni harsiti in rele si in ipocrizie. Deci, nu inteleg de ce vreti sa-i oferiti poporului roman ceva ce nu-si doreste. Eu v-as propune o alta tema. Presupunand ca n-ar exista Uniunea Europeana sa ne puna conditii, este poporul roman suficient de matur astfel incat democratia sa supravietuiasca prin forte proprii fara sa esueze in dictatura? Este poporul roman deranjat de coruptie? Impresia mea este ca, in general, coruptia cam place. Nu le place cuvantul dar o practica cu spor aproape toti. Isi doreste poporul roman sa nu existe o casta deasupra legii? In conditiile in care, asa cum se pare, ne dorim o elita suprema propun sa se legifereze in mod cinstit acest lucru.

 4. Un drum de o mie de li începe cu primul pas… Independenții îs prea puțin influenți în Parlamentul European pentru că-s prea puțini. Păi hai să le sporim rândurile atunci! Și, până la urmă, dacă cei doi europarlamentari ai Partidului Piraților ce reprezintă Suedia reușesc să miște Parlamentul European împotriva unor chestii neplăcute precum ACTA și legea „three-strikes”, de ce nu ar putea și un independent mai înfipt?

  În plus, e de necrezut că în ultimele două decenii niciun candidat independent n-a reușit să câștige un loc de parlamentar ori europarlamentar în România. Cred că acest lanț de slăbiciuni trebuie rupt unde e veriga cea mai slabă, la europarlamentare. N-am pus-o la socoteală pe Elena Băsescu, nu era un candidat independent veritabil.

 5. Este un decalaj demn de luat in seama in ce priveste nr de semnaturi ce sunt necesare unui partid in romania pentru europarlamentare _ 200 000 ! De ce in SPANIA , tara cu 47 000 000 locuitori e nevoie de doar 15 000 de semnaturi , iar in Romania , tara cu nici 20 000 000 locuitori e nevoie de … 200 000 semnaturi !? Exemplele pot continua _ ITALIA nici nu cere semnaturi ! Oare om fi noi mai caposi ?!?! Eu cred ca , dimpotriva _ suntem mai idioti !!

  • NU, nu noi suntem mai idioti ..ci partidele noastre prevazatoare ..daca ar da liber la alegeri s-ar umple in primul rand parlamentul nostru de independenti si cine ar mai vota cum cere partidul!?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Ciprian Ciucuhttp://www.crpe.ro
Consilier in Consiliul General al Municipiului București / Fost președinte al Consiliului Național de Integritate (2015-2016) / Membru fondator al Centrului Roman de Politici Europene

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Dimensiunile teritoriale ale depopulării țării în anul 2020

Populația rezidentă a țării era la începutul anului 2021 de aproape 19,2 milioane locuitori. Declinul din anul 2020 a fost deosebit de...

Neamțu’ Țiganu’ citește Coranu’

Hafsa, Akif, Azra, Suleymen, Neyla, Dzina, Aisha... și multe alte nume. Eu nu știu cine sunt acești copilași, nu-i recunosc după fețe,...

Egalitatea și economia de piață

Narațiunea obișnuită despre egalitate în România este că acest „vis de aur” al poporului este pe cale să se destrame. Bogații devin...

De ce majoritatea modelelor climatice sunt „fierbinți”?

O bună parte din articolele mele publicate pe această platformă discută modele (simulări) ale variațiilor unor parametri climatici precum concentrația de CO2,...

Lărgirea Uniunii Europene. Serbia, Bosnia-Herțegovina, Muntenegru, Macedonia (de Nord) și Albania

Scriu aceste rânduri la Novi Sad, în Serbia. Nu sunt pentru prima dată în această țară, am mai străbătut-o de câteva ori...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro