joi, august 11, 2022

Homeopatia în Țara Minunilor. Partea a III-a: Trup și suflet. Camuflaj. Astrologie.

Am povestit până acum ce este Oscillococcinum, ce este homeopatia, ce este efectul placebo. Am povestit că homeopatia are un efect placebo real și puternic deoarece stârnește încrederea oamenilor în remediile prescrise de terapeuții homeopați. Remediile homeopate sunt foarte, foarte de încredere. De ce?

–         În primul rând, sunt persuasive prin mărturiile de necontestat ale prietenilor noștri și prietenilor lor; nu-i poți contrazice în față, nu poți decât să îi crezi.

–        În al doilea rând, sunt inteligibile prin metaforele homeopatiei, pentru cine ajunge să-și pună problema: „cui pe cui se scoate”; dozele infinitezimale sunt ca o „informație” pe care sistemul imunitar o ia din stimulii exteriori; remediile ne „echilibrează” în interior, ținând cont și de trup și de suflet.

Dar asta nu e totul. Consultațiile și remediile homeopate sunt foarte, foarte de încredere în România și din alte rațiuni:

–        Homeopatia este camuflată în sistemul general de sănătate – iar mulți pacienți nici nu ajung să afle cum diferă homeopatia de medicina obișnuită (biomedicina sau alopatia), sau de tratamentul prin metode naturiste sau tradiționale. Medicii homeopați în România sunt, conform legii, și medici alopați, absolvenți ai studiilor medicale de specialitate. Studiile de homeopatie sunt studii post-universitare și de formare continuă, iar medicii sunt motivați să le urmeze pentru a obține punctele necesare promovării prin perfecționare profesională. Unii medici sunt atrași de homeopatie, alții nu. Pentru pacienți însă, diferența radicală dintre homeopatie și medicină este dificil de observat, când aceiași medici practică ambele terapii. Mai mult, remediile homeopate se vând în farmacii alături de medicamente și de suplimente alimentare care chiar conțin ingrediente active. Găsiți Oscillococcinum alături de paracetamol sau ibuprofen. Găsiți Stodal alături de toate celelalte siropuri de tuse, fie productivă sau uscată – cu o singură diferență: siropul homeopat Stodal este singurul recomandat atât pentru tusea productivă, cât și pentru cea uscată. Dar de ce nu? Doar le tratează pe amândouă la fel. Totuși, spre deosebire de medicamente, remediile homeopate nu sunt testate clinic – ele fiind reglementate de o legislație specială. Compania Boiron nu trebuie să dovedească prin teste clinice eficiența remediilor sale, Oscillococcinum sau Stodal, spre deosebire de companiile farmaceutice ce produc medicamente obișnuite. Totuși, produsele lor sunt vecine pe raft – alături de produse cosmetice și suplimente alimentare, care contribuie la o confuzie generală a categoriilor.

–        Consultația homeopată este o întâlnire în care pacientul este tratat personalizat, cu respect și atenție pentru detaliile vieții sale personale și sufletești, precum și pentru multe detalii ale suferințelor sale; în toată lumea dar cu atât mai mult în România, aceasta este o experiență transformatoare, după câteva vizite prin spitalele și policlinicile din sistemul public de sănătate.

O consultație homeopată include o serie de întrebări neobișnuite pentru pacienții medicinii convenționale – despre istoria personală, despre diferite senzații specifice și detalii ale propriului corp, despre preferințe și gusturi, emoții și stări sufletești. Această conversație creează un portret detaliat și nuanțat al pacientului, care nu poate decât să simtă că personalitatea sa este luată în considerație nu doar în ansamblu, ci prin numeroase detalii mărunte și, cine știe, probabil semnificative. Consultația nu este despre simptomele mele, ci despre mine. Remediile homeopate au ele însele o descriere a profilului de personalitate asociat, foarte nuanțată și diversă. Remediile seamănă, ca portretizare, cu zodiile: includ o caracterizare colorată și diversă.

Comparația dintre homeopatie și astrologie este ilustrativă pentru puterea camuflajului. Ca și homeopatia, astrologia este un tip de descriere și clasificare a oamenilor care este radical incompatibil cu știința zilelor noastre – în acest caz, cu psihologia. Totuși, mulți dintre noi ne citim horoscopul, mai în glumă mai în serios. Ne cunoaștem zodiile și, tot mai-în-glumă-mai-în-serios, discutăm despre compatibilități și incompatibilități, despre trăsături tipice ale berbecului sau balanței care explică ce s-a întâmplat azi la birou când a apărut șeful, care e fecioară. Este o cunoaștere în care credem doar pe jumătate, sau pe sfert, dar care e minunată pentru conversație și pentru  a da sens unor mici incidente. Ce s-ar întâmpla însă dacă ar exista studii postuniversitare în astrologie, pentru psihologi? Ce s-ar întâmpla dacă ar fi legitim ca specialiștii în resurse umane să țină cont de zodia candidaților pentru a selecta persoana potrivită pentru un job? Ce s-ar întâmpla dacă discuțiile despre zodii, compatibilități și caracteristici tipice, în funcție de ascendent, ar fi instituționalizate în anumite birouri de resurse umane sau de terapie psihologică? Cum am reacționa dacă deciziile critice ale celor apropiați nouă, privind căsătoria și divorțul, prietenia și despărțirea, angajarea sau concedierea oamenilor, ar fi luate în funcție de zodia acestora? Homeopatia funcționează ca o astrologie legitimată, prin camuflarea sa în sistemul medical național, prin umbrirea diferențelor radicale de concepție a organismului uman și de înțelegere a bolii și tratamentului.

Homeopatia funcționează eficient prin efectul placebo. Există nu unul, nu două, nu trei – ci patru sau mai multe procese care justifică încrederea pacienților români în homeopatie. Am discutat despre mărturii, despre metafore, despre personalizare și despre camuflaj. Dacă puterea vindecării prin efectul placebo depinde de intensitatea încrederii în remediu, atunci este clar că avem prea multe motive să ne simțim mai bine, cel puțin pe moment, după o consultație sau un tratament homeopat.

Persuasiunea homeopatiei devine însă uneori o pantă alunecoasă care duce tot mai departe de medicina științifică. Dacă acceptăm faptul că niște biluțe de zahăr îmbibate în apă în care au fost, dar acum nu se mai află, molecule de ficat de rață pot să prevină gripa, vom accepta și remediile ce transmit informația nu prin apă, ci prin hârtie? Adică: scriem corect numele remediului pe o foaie, punem un pahar cu apă pe hârtie și lăsăm vibrațiile informaționale să se impregneze în apă, între 2 și 15 minute. Apoi bem apa. Acestea sunt așa numitele „paper written remedies” [16]. Avem încredere că vor funcționa? Sau par prea absurde? Mai absurde decât remediile homeopate obișnuite? Dar care e diferența? Mai are sens să facem vaccinuri sau să ne tratăm cu medicamente cu acțiune biochimică, ce au riscuri și efecte adverse, atunci când credem în remediile homeopate ce nu au nici un efect negativ? Dacă are sens azi, va mai avea sens și peste un an, după ce ne vom fi convins de puterea terapeutică extraordinară și blândă a homeopatiei?

***

„Când însă iepurele a scos un ceasornic din buzunarul vestei și s-a uitat la el, luând-o apoi și mai tare la picior, Alice s-a ridicat repede de jos, deoarece i-a fulgerat prin minte ca nu mai văzuse niciodată iepure cu buzunar la vestă, ori cu ceasornic pe care să-l scoată din buzunar. Foarte curioasă, fetița porni în goană peste câmp și sosi tocmai la vreme să-l vadă pe iepure sărind într-o vizuină de sub un tufiș. Într-o clipă, Alice se și repezi după el, fără să se întrebe cum va mai ieși ea de acolo”.

Alice în Țara Minunilor, de Lewis Carroll [17]

Articol scris de Cosima Rughinis si Sorina Vasile.

Sorina Vasile este medic rezident și jurnalist la Casa Jurnalistului. Este interesată de intersecția medicinei cu istoria și sociologia.

Referințe______________________________

[1]        M. Tiron, “Boiron: 13 mil. euro în România din medicamente homeopatice. Oscillococcinum, cel mai vândut medicament homeopatic, are la bază extract de ficat şi inimă de raţă sălbatică,” Ziarul Financiar, 2016. [Online].

[2]        J. W. Nienhuys, “The True Story of Oscillococcinum,” 2003.

[3]        D. J. Guthrie, Ph. Rhodes, “History of medicine – Verification of the germ theory,” Encyclopædia Britannica. [Online].

[4]        F. F. Cartwright, “Joseph Lister, Baron Lister,” Encyclopædia Britannica. [Online].

[5]        D. J. Guthrie, “History of medicine – Verification of the germ theory,” Encyclopædia Britannica. .

[6]        A. Ireland, “Medical remedies from the XVIIIth centuries in Limerick.” [Online].

[7]        E. K. Brunson, “Vaccine,” Encyclopædia Britannica. [Online].

[8]        Office for Science and Society – McGill University, “The Curious ‘Science’ of Oscillococcinum,” 2012. [Online].

[9]        G. Greenberg, “Is it Prozac? Or Placebo?,” Mother Jones, 2003. [Online].

[10]      I. Kirsch, “Antidepressants and the Placebo Effect,” Z. Psychol., vol. 222, no. 3, pp. 128–134, 2014.

[11]      A. K. Shapiro, “Semantics of the placebo.,” Psychiatr. Q., vol. 42, no. 4, pp. 653–95, 1968.

[12]      H. Brody, “The lie that heals: the ethics of giving placebos,” Ann. Intern. Med., vol. 97, no. 1, pp. 112–8, Jul. 1982.

[13]      R. Mathie, J. Frye, and P. Fisher, “Homeopathic Oscillococcinum® for preventing and treating influenza and influenza‐like illness,” Cochrane Libr., no. 1, 2015.

[14]      House of Commons. Science and Technology Committee, “Evidence Check 2: Homeopathy,” 2010. [Online].

[15]      Australian Government. National Health and Medical Research Council, “Evidence on the effectiveness of homeopathy for treating health conditions,” 2015. [Online].

[16]      Freehomeopathy forum, “How to produce and test PRs,” 2010. [Online].

[17]      L. Carroll, Alice în Țara Minunilor. Editura Tineretului, 1958.

Distribuie acest articol

64 COMENTARII

 1. Este placebo, dar este MAI MULT DECAT PLACEBO, si asta noi nu suntem pregătiți sa înțelegem…
  Eu am testat pe mine: daca este doar placebo sa încerc efectul invers: „mă doare, mă doare, mă doare….” Si, surpriza, am început sa simt durerea ca îmi da târcoale, dar nu s-a instalat la fel de dramatic.
  Deci am devenit mai receptiva la autosugestia mea indusă. Fără remedii nu as fi avut același succes in manipularea mea.
  Dar remediile m-au si vindecat. Ceea ce nu este tocmai o sarcina simpla. Vindecarea este ca o creație. Sau este foarte intima mecanismelor biologice fundamentale. Nu poți pretinde că efectul placebo poate vindeca, chiar daca are ceva pârghii de acțiune.
  Deci ne hotăram sa studiem serios problema?

  • auto sugestia poate face minuni, vezi sportivii ce ating recorduri dupa recorduri.

   Ca o parere personala, vindecarea apare si singura, dar nu e un miracol ci apare ca auto-vindecare, cand mecanisme interne ce nu le controlam reusesc sa rezolve problema. De fapt si mare parte a medicamentelor nu vindeca ci calmeaza din simptome, ca in final corpul reuseste sa isi revina. Asta mi-a confirmat si medicul ce imi da mai usor concediu de boala decat o reteta, el considera ca boala e semn ca suntem supra solicitati si corpul nu mai poate. Dar cum ar fi ca singuri sa ne auto-sugeram linistea si odihna necesara repararii?

   Cat despre puterea auto sugestiei si sugestiei, e suficient sa vedem rata de imbolnaviri post aparitie noi reclame pro medicamente, sau mai rau, cata lume a reclamat simptome dupa ce a iesit vreun mare doftor sa vorbeasca in presa despre nu stiu ce boala… noi nu mai avem tv dar dupa ce mergem la socri ce au 3 tv-uri mergand, parca ma apuca dureri de hemoroizi inexistenti.

  • Foarte multe afectiuni se vindeca de la sine, nu e neaparat placebo.
   Era si o vorba „guturaiul trece in sapte zile cu tratament sau intr-o saptamina fara”.
   Foarte buna seria de articole! Felicitari!

  • Autorul incearca sa o ia in serios, dvs. o aruncati in derizoriu cu o non-argumentatie in urma caruia cereti seriozitate.

   Ati vazut vreodata rezultatele unui studiu clinic al unui produs homeopat? Probabil nu. De ce? Pentru ca studiile clinice arata, fara exceptie, ca nu au nici un rezultat semnificativ fata ce placebo. Mai serios in medicina decat un studiu clinic ce este, un pelerinaj la Arsenie Poca?

 2. daca este placebo, atunci de ce functioneaza la copii? la bebelusi? copilul meu nu a mai avut colici dupa tratament homeopat, cu siguranta nu a fost placebo!!!

 3. WOW !!! Hell will be unleashed upon you heretics mtfckers…. :-)

  Merci ptr.articol !! Dar hoardele celor care NU VOR sa STIE diferenta dintre astrologie si astronomie, dintre browser si internet, cei care duc televizorul la reparat cind s-au descarcat bateriile de la telecomanda (100% adevarat), fanaticii prooroacei Olivia Steer si les prophètes de malheurs de tout sorte sint de nevindecat. Acestia (si sint multi rau) iti vor povesti cum Xuleasca s-a tămăduit cu grîu incoltit prescris de un homeopat unei cunostinte a unei cumnate din prima casatorie….uitind sa mentioneze ca s-a operat, a facut chimio.si radioterapie, etc….. Toti vecinii, rudele credule, prietenii si cunostintele intimplatoare vor asculta sfiosi si vor imbratisa explicatia miracolului homeopat garantat.

  Asa-zisa medicina alternativa este o chestiune de credinta, sau aproape. Probatoriul nu are nici o relevanta. Studiile, descoperirile, inventiile sint vax comparativ cu seductia medicinei din strabuni…..europeni sau de aiurea. Intrebari legitime despre statistici privind rata de succes a tratamentului homeopat vor fi intimpinate cu o adversitate teribila. Adversitatea ignorantei sublime.

  • @JB – în materie de ”ignoranță sublimă”, cine spune ăla este :)

   Zodiacul este pur și simplu un calendar, iar astrologia nu are niciun fel de conflicte cu astronomia, doar delimitările dintre constelații sunt altele. Adică Oradea tot acolo se află, indiferent dacă regiunea din jur se numește azi Crișana și face parte din România, în timp ce în urmă cu 120 de ani se numea Partium și făcea parte din Ungaria.

   • Ok. Stii că astrologia nu e acelasi lucru cu astronomia. Bravo !!!!
    Bucură-te de confortul psihologic pe care ti-l oferă astro!ogia. Ai nevoie….

    Merci pentru lecția de geografie istorică a Transilvaniei.
    Good luck !!!

    • @JB – strategia asta de a comenta la adresa interlocutorului în loc să te referi la subiectul discuției merge cam până la nivel de liceu. După care ai nevoie să stăpânești cât de cât un subiect, dacă vrei să te referi la el. Poți numi vreun aspect sub care astrologia intră în conflict cu astronomia, în afară de liniile de demarcație dintre constelații, deja menționate? Știi că și astronomia modernă împarte cerul în 88 de constelații? Te-ai întrebat vreodată de ce?

     • Wow !!! De unde ti-ai dat seama ca sunt la liceu ?!? Câtă clarviziune si perspicacitate….?!!? Teribil !!
      Probabil mi-ai făcut astrograma sau m-ai psihanalizat. Genial !!
      Mărturisesc că, noi liceenii, avem lacune maaaari la astrologie…..

      • L-ai văzut pe Ponta cum se comportă și cum se exprimă? Degeaba a trecut de 40 ani, el tot infantil e. Concluziile le tragi tu singur. Useful hint: numără-ți interjecțiile și semnele de exclamare din comentarii :P

 4. felicitari pt articol.
  ati atins si o alta coarda sensibila ” astrologia”. multe persoane asa zis intelectuale, tind sa creada ca x este incapatanat sau timid sau lider ….pt ca s-a nascut intr-o anumita perioada a anului

 5. de cand citesc despre homeopatie am gasit asemanari cu fizica cuantica, evolutia electronilor etc. Asa ca reincep studiul fizicii cuantice si despre amprenta apei, si cred ca dau o explicatie fenomenului modern constatat post transplanturi, cand primitorul are comportamente noi, gasite la donator.

  In rest, placebo se explica e la adulti. Dar la copii de 1-2 ani cum o fi?

  Inspirata din asta am inceput sa imi repet si sa repet copilului: totul va fi bine, voi reusi, va fi un succes etc. si cred ca as putea si eu sa prepar tratamente homeopate, sa iau un pahar de apa si sa repet convinsa ca in urma lui imi va trece astmul.

 6. Se ia o molecula de rata, se impaneaza cu doi atomi de usturoi si se da la cuptor. Se coace pana e gata, se arunca , se vinde cuptorul la remat , cu banii de pe cuptor se cumpara o friptura , se serveste cu un pahar cu vin. Explicatia pentru senzatia de bine este ca informatia cuprinsa in rata trece in banii cu care ai cumparat friptura si de acolo direct in sistemul imunitar al sufleturlui eteric. In vino veritas.

  • Slab , eu in celalalt articol m-am laudat ca am scapat de cancer de 5 ori pana acum fara sa fac nimic . In plus sunt pe langa doctor si astronaut mai sunt si topmodel :) . La urma urmei suntem pe net , ce naiba

   • Timp de 4 ani am luat cate 5 bilute la fiecare 2 saptamani, ca tot faceti haz, dar am ajuns de la 1200 copii ADN viral/ml la 18 /ml. Costul a fost de ordinul 20-30GBP, si nu zeci de mii de USD cu noile tratamente. Puteti sa credeti sau sa nu, am scapat de hepatita virala B.

    • Sper ca analizele nu sunt facute la un amic al homeopatului cu echipamernt furat din viitor :

     The sensitivity of HBV DNA tests may vary with each lab so it’s a good idea to always use the same lab for your test. Labs usually measure down to about 300 IU/mL. Below that threshold, the viral load is considered “undetectable” – something all of us with chronic hepatitis B wants to hear.

     300 IU = 1680 cp /ml deci ati plecat de la indetectabil si ati ajuns la extrem de indetectabil . Te pomenesti ca de fapt n-ati fost bolnav niciodata . Btw , altceva e ciudat , doar un test de-asta e 200 E in tara , in UK trebuie sa fie muult mai scump . Macane

     • Btw, sunt anatomopatolog si lucrez in Germania de 2 ani, analizele au fost facute in Germania si au fost decontate de casa de sanatate=0 euro. Am postat in ideea ca exista multi oameni cu HBV, de care nu se scapa asa usor. Timp de 4 ani am avut si reactii adverse gen oboseala, dar asta este cand dai sistemului tau imunitar tema de a ataca hepatocitele infectate, ca preparatul contine particule de HBV ca si antigen, iar sistemul tau imun este stimulat sa atace tot ce are HBV, adica ficatul infectat. Btw.

      • Bineinteles . Iar eu sunt astronaut .Si topmodel . Doar trebuie sa ma crezi .

       Pentru ceilalti .Sa presupunem prin absurd ca sunt astronaut si ca homeopatele functioneaza . De ce oare big pharma cerceteaza ca idiotii tot felul de bazaconii pe miliarde de dolari ( din care 40% nu ajung pe piata pentru ca au efecte adverse intolerabile ) cand ar putea si ei sa livreze apa cu zahar la suprapret ? . Si mai tare , de ce sa nu livreze homeopate adaugate miseleste la medicamentele lor clasice care nu prea functioneaza si sa le faca sa functioneze asa :P ? . De ce sa nu-si elimine concurenta ca apoi sa fie singurii ce seteaza preturile ? .
       Are sens ? In schimb puneti-va intrebarea : Exista sarlatani pe Pamant? Exista creduli pe Pamant ? Cum putem sa-i identificam ?

     • @Gamma – există și șarlatani și creduli pe Pământ, nu asta problema. Dar dincolo de șarlatani și de creduli, s-a demonstrat până la urmă că din cer cad totuși pietre, indiferent ce spuneau oameni de ștință în urmă cu 300 de ani. Iar mai recent se pare că și EMDrive funcționează, ne aflăm aproximativ în momentul în care oamenii de știință încep să admită că e posibil ca legile fizicii să fie un pic diferite de modul cum le predăm noi în școală.

      Am mai spus și cu alte ocazii, nu am experiențe legate de homeopatie, deci nu pot să susțin că funcționează sau că nu funcționează. Însă milioane de oameni nu iau apă cu zahăr pe post de panaceu, deci problema e mai complexă de-atât.

      Le fel se întâmplă și cu religiile. OK, sunt nevroze colective. Dar ce face oamenii să aibă nevoie de aceste nevroze colective, de ce încep să se închine la copaci și la pietre, în lipsă de ceva mai elaborat? De ce renunță să se mai închine la copaci și la pietre când apare o poveste mai elaborată? De ce își fac din (neo)marxism o religie, în lipsa uneia tradiționale și de ce se întorc la religia tradițională după prăbușirea marxismului?

      Ideea e că mintea umană e mult mai complexă decât ne imaginăm noi astăzi. Iar dacă o fractură deschisă are nevoie de chirurg, o infecție nu are. Nici măcar antibioticele sau vaccinurile nu funcționează ca o reacție chimică, ele doar determină și/sau favorizează un anumit răspuns din partea organismului. Răspuns care nu are nimic de-a face cu nivelul conștient sau rațional.

      În concluzie, poate ar fi bine să mai reflectați. Dincolo de șarlatani și de creduli, există o lume mult mai vastă, aproape complet necunoscută. Unde totuși se întâmplă tot felul de lucruri.

      • Acum 300 de ani nu existau oameni de stiinta , existau doar pareologi educati .Pentru unul care avea dreptate existau 10 care spuneau tampenii . Ba chiar acelasi individ avea dreptate intr-un domeniu si era complet pe langa in altul . Metoda stiintifica e mult mai recenta , la fel testele oarbe si eventual aparatura precisa . In rest , ar trebui sa stiti ca suntem o specie tanara care de-abia a dobandit capacitatie mentale strict necesare pentru a functiona intr-o societate . La limita ! . Lasati fara educatie copii devin ferali , mici animale salbatice nici pe departe nobili ganditori . Un geniu reprezinta un accident fericit nici pe departe standardul . Standardul e ce se vede intr-o intersectie cand s-au stricat semafoarele .Salbatici cu butoane si volane .

 7. Bravo,

  Asteptam mai multe astfel de articole pe teme credinte false dar la moda:

  – Vegetarianismul
  – Horoscopul
  – Politica

  etc

  Ar fi bine ca oamenii sa se raporteze si sa poata procesa corect facts, nu credinte. Asta inseamna gandire critica.

 8. Comparația cu astrologia s-ar putea să fie mult mai potrivită decât are autoarea impresia :)

  Astrologia nu înseamnă trei prostii scrise pe două rânduri într-un tabloid și inventate chiar în timp ce erau scrise. Astrologia autentică oferă suport psihologic. La fel ca rugăciunile, la fel ca suportul oferit de pseudo-medicamentul inofensiv pentru placebo. Mobilizarea resurselor psihice de care dispune omul are nevoie de o bază, de o ancoră.

  Materialismul nu e capabil să explice de unul singur comportamentul oamenilor. Iar dacă psihologii ar studia și astrologie ar avea ocazia să înțeleagă mai multe despre oameni, ceea ce le-ar permite să-și facă meseria mai eficient.

 9. Autoarele au incercat ele insele remediile? Sau doar au citit despre ele?
  Daca este vorba numai despre placebo, cum de functioneaza si la bebelusi? Sau bebelusii isi autoinduc vindecarea, cunoscand efectul placebo? De ce un copil care nu a putut fi vindecat de medicina alopata, cu antibiotic si cu o operatie usoara, a putut fi vindecat cu remedii homeopate? O fi tot placebo?

  • Cand spuneti ca „functioneaza” aveti un studiu clinic care sa probeze faptul ca functioneaza sau doar credeti ca functioneaza pentru ca asa scria intr-un ziar?

 10. Placebo , ok , exita in cazul homeopatiei restul fiind dovedit ca e o farsa , de ce nu cuantificam efectul placebo si in cazul medicatiei „traditionale” stiintifice? acolo nu exista ? ba chiar actioneaza sinergic cu medicamentul in cauza ! De ce nu avem prieteni care ne povestesc cum au scapat , de amigdalita de exemplu , cu antibiotice ! pe aia nu ar trebui sa-i credem?

 11. Si a venit si partea a treia… care incepe asa „Am povestit până acum ce este Oscillococcinum, ce este homeopatia, ce este efectul placebo.” Toate bune si frumoase, dar corect mi s-ar fi parut ca, in loc de „ce este homeopatia” sa citesc „ce cred eu (profesor in Departamentul de Sociologie al Facultatii de Sociologie si Asistenta Sociala, Universitatea din Bucuresti) ca este homeopatia”.

  Eu cunosc cel putin un caz (celebru) in care un medic alopat s-a orientat catre homeopatie dupa vreo 20 de ani de practica a medicinii alopate. Si, fiindca veni vorba, consider ca este un lucru foarte bun ca homeopatii sunt, inainte de a fi homeopati, medici alopati… cel putin fiindca in acest fel nu pot fi numiti „vraci”. :) Poate ca asta e si problema, ca nu pot fi anatemizati ca „vraci”. Nu ca nu s-ar duce lumea si la vraci, ca sa se vindece… :)

  Live and let live!…

 12. Daca homeopatia nu functioneaza de sine statatoare, inseamna ca functioneaza autosugestia. Iar daca autosugestia este atat de eficienta, asa cum s-a aratat, atunci de ce nu exista programe speciale de tratament prin sugestie si autosugestie? Probabil ca s-ar reduce drastic vanzarile de medicamente, fie ele si homeopate, nu?

 13. „Compania Boiron nu trebuie să dovedească prin teste clinice eficiența remediilor sale”

  Cred ca s-au aprins niste beculete cand lumea a ajuns la fraza asta… Parca vad cititorii intreprinzatori visand cu ochii deschisi si fixati intr-un colt al camerei la noua lor lovitura… Chiar asa, eu n-as putea sa vand bilute de caramel care trateaza orice, in functie de colorant? Cum pot sa obtin scutirea de la obligatia de a dovedi eficienta remediului?

 14. Foarte interesant foiletonul de desființare a homeopatiei cu tot cu efectul placebo si cu metaforele ei. Inamicul public numărul unu ce umbla sub acoperire printre medici si pacienți a fost identificat si, iată, dat in vileag. Mai sunt episoade?
  Acest adevărat studiu științific e semnat de un sociolog (dna. Rughinis) si asistenta sa, medic rezident si jurnalist ( dna. Vasile). Fericita întâlnire a sociologului cu jurnalistul si medicul a produs câteva cugetări tulburătoare si derutante care incriminează parca homeopatia si pe cei care se lăsa manipulați si păcăliți de ea. Dintre cei trei, tocmai medicul a uitat parca un principiu fundamental al medicinei in general: primum non nocere (in primul rand, sa nu faci/facă rău). Daca homeopatia respecta acest principiu (si înțeleg că-l respecta), nu cred ca folosește nimănui comparația cu astrologia sau ironizarea ei condescendenta. Sau, altfel spus, cui foloseste? Poate doar doamnelor autoare pentru cine știe ce dizertație, teza sau proiect.
  P.S. Bibliografie impresionanta.
  Aforism: Decât sa te otrăvești cu chimicale pentru orice afecțiune mai bine te vindeci de cele banale, ușoare prin placebo si recurgi la medicina si medicația alopata rar, pentru afecțiuni grave. Se știe sau eu stiu ca homeopatia e o buna metoda de prevenție si de întreținere. Personalizarea si abordarea holistica (trup si suflet) nu pot fi decât benefice.

  • :)

   De ce sa iei cateva bilute sub limba, iar „efectul lor placebo” sa te vindeca, cand poti sa iei un anti-inflamator, peste care sa iei un pansament gastric (stim ca anti-inflamatoarele ataca stomacul) si sa adaugi si un protector al ficatului (fiindca, nu-i asa?!, medicamentele ataca ficatul). Si, in acest mod simplu, modern si sustinut stiintific, omul pleaca de la farmacie cu (cel putin) trei flacoane in buzunar, iar companiile farmaceutice castiga bani multi, din care fac studii, cercetare, PR, lobby etc.
   Tare periculoasa aceasta homeopatie, care sare la jugulara marilor companii ce produc medicamente de sinteza!… :)

 15. Fiti va rog amabila si spuneti-mi cum fac un copil de cateva luni sau ani creada toate aceste lucruri frumoase descrise mai sus… El doar le inghite… si se reface spectaculos de repede… sincer: cred ca nu ma intereseaza cum functioneaza, daca functioneaza..

  Cu stima,
  cineva care la vremea lui a luat mai mult decat destul medicamente sub atenta supraveghere a unei mame lucratoare in sanatate…

 16. daca tratam homeopat are efect placebo (in sensul ameliorarii unui simptom, cum va explicati aparitia unor efecte adverse chiar grave in unele situatii ? eu am asemenea exemple concrete !

  • Confirm. Cunosc şi eu două cazuri certe în care remediul administrat a generat simptome noi şi neaşteptate, în conformitate cu patogenesia remediului (pacienții au experimentat, practic, un „proving” homeopat).

   • Asa am patit si eu deci aveti trei exemple deja. Aveam un neg intr-un loc mai delicat , am luat negi de rata in dilutie homeopata si mi-au mai crescut trei negi. Mai mult, dimineata ma trezesc cu nevoia irepresibila de a merge leganat si a da din coada. Voi incerca Coada Soricelului si un extras foarte diluat din Pe Aripile Vantului .

  • Exact. Spre exemplu eu am suferit o luxatie dupa doar trei zile de luat Oscillococcinum. Un efect foarte pervers. Daca asta e placebo eu unul va spun cu mina pe inima ratei ca nu mi-a placut deloc.

 17. Ei bine nu este DECAT PLACEBO si daca cititi primul articol o sa intelegeti . Cat despre marturiile personale sunt la fel de valoroase ca stabilirea temperaturii de afara cerand impresiile personale ale unui arab , ale unui eschimos sau ale un japonez fara sa stii cu care din ei vorbesti . Nu mai folositi omul ca instrument de masura . Cand masurati corect , dupa regulile stiintifice (grup de control , in orb , statistic signifiant ) , rezultatele homeopatiei devin ZERO .
  Nici macar cat e procentul de inima de gasca din „”medicament” :) .

  • Dupa ‘regulile stiintifice’ aplicate de un specialist se poate obtine ceva in genul p < 0.0000000001
   ceea ce inseamna MULT mai mult decat o dilute banala homeopata….
   'Mirajul' rezultatelor savante ametesc pe multi si 'mainstream-ul' ajuta la asta: ce scrie in revistele ultrasuperspecializate este luat ca ADEVAR absolut fara a se intelege limitele studiului…
   'sunt multe lucruri in cer si pe pamant….' ce bine ar fi daca am pastra mintea deschisa

   • Aici m-ai prins :) (cu probabilitatea) . Dar de dragul mintii deschise n-ar trebui sa inghitim orice bazaconie pt ca de fapt alunecam catre situatia de a nu mai avea minte de loc . Cat despre studii , e adevarat ca un studiu facut defectuos e mai nociv decat lipsa studiului dar in cazul nostru nu se pune problema . Homeopatia lucreaza in schimb bine la nivel psihic , trebuie sa recunosc . Ce specie ciudata suntem noi oamenii . Unii membrii au nevoie sa fie pacaliti de altii ca sa fie multumiti si fericiti .

 18. Redactia trebuia sa analizeze in prealabil CORECTITUDINEA POLITICA a articolului. Din motive care imi scapa INTERESUL NATIONAL cere ca in acest moment sa se reduca importurile de medicamente , iar medicii si farmacistii sunt stimulate la sange sa recomande remedii quasi homeopate. S-a mai intamplat pe vremea lui Ceausescu , cand din motive de datorii externe cam toate boalele erau tratate cu tataneasa si mai ales cu galbenele. Acum cred ca nu lipsa fondurilor este de vina. Mai degraba parcurgem un moment STATEGIC al unor negocieri cu marii importatori care sunt stransi cu usa sa accepte comisioane mai generoase. Articolul submineaza pozitia patriotica in negocieri .*** Pe de alta parte merita analizat modul selectiv in care este combatut obscurantismul in Ro. Materialele anti BOR , cu un plus de staruinta pe Catedrala sunt difuzate aproroape zilnic la toate televiziunile. Fie inainte , fie dupa zodiac si intre doua emisiuni de numerologie si plante miraculoase.

 19. Cateva idei:
  1. „STIM CA NU STIM” – asta ar trebui sa ne cam calauzeasca in cautarile noastre
  2. „Nemuritorii” Academiei Franceze spuneau ca avioanele nu pot zbura, nu era „stiintific” Adica deja aparate mai grele decat aerul se desprinsesera de la pamant si totusi adeptii abordarii stiintifice se razboiau cu evidenta. Ciudat cum se repeta istoria.
  3. Din cate stiu nu exista o carte de medicina alopata care sa mentioneze meridianele energetice utilizate de acupunctura. Deci, daca medicina occidentala alopata ( sau biomedicina ) nu spune nimic despre meridiane rezulta ca si acupunctura este un fel de homeopatie. Adica , daca un remediu homeopat nu are efect conform studiilor clinice, ce efect poate avea intepatura minuscula cu un ac minuscul (care mai si cade cateodata) ?Asteptam un articol si pe tema acupuncturii astfel incat sa avem de ce rade (impreuna cu „micul” popor chinez care se inteapa nestiintific de mii de ani).

 20. So….hell was unleashed upon you, heretics…!!

  Talibanii remediilor naturiste, semnăturii energetice/informationale, tămăduirii miraculos holistice sunt de-o intransigență si o severitate terbile față de scepticsmul firesc si față de rezultatele știintifice. Dar…..ptr.că intuiția si increderea(?!?!?), confortul psihologic si alarma de gr.III ale unui părinte cu un copil răcit (wow bizz !!) sunt elemente de maaaare valoare in aprecierea unui tratament/medicament este firesc să creadă aserțiunile de marketing ale homeopatiei militante și ale adepților de ziua a șaptea….
  Rezonabilitatea, rațiunea au prea puțină relevanță. E o chestiune de credință.
  Intrebarea clasică „pe ce te bazezi ??!?” nu provocă decat tresăriri de adversitate.

  Long live rock’n’roll !!!

  • @JB – citește cele două articole precedente pe aceeași temă, vezi ce s-a comentat la ele, după care simte-te liber să spui tuturor părerea ta. Atitudinea asta revoluționară conform căreia toți sunt proști dacă folosesc lucruri pe care tu nu le înțelegi nu a rezolvat niciodată vreo problemă. Și crearea ”omului nou” a mai fost încercată, cu rezultate dintre cele mai dăunătoare pentru societate.

   • Calmează -te prietene !
    Să înțeleg că esti in charge cu rules enforcement pe aici?!? Stabilești când avem si nu avem voie sa comentăm?!? Hmmm…..
    Poate că niște astrologie ar folosi confortului psihologic…. Nu?!?

    Dacă asta te multumeste, te rog consideră că sunt gata să cred că Homeopatia e sfântul graal al medicinei, remediul definitiv al tuturor beteșugurilor si astrologia stă intre astronomie și psihologie/psihiatrie. OK ?!?

    • @JB – „prietene”, vezi că tot n-ai reușit să aduci vreun exemplu privind presupusul conflict dintre astrologie și astronomie, iar numărul de semne de exclamare din comentariile tale se menține la același nivel îngrijorător. Deci tot n-ai citit încă precedentele două articole pe tema homeopatiei și comentariile postate acolo.

     Rezumatul e simplu: cu astfel de atitudini nu te califici ca interlocutor credibil într-o discuție. Nici despre homeopatie, nici despre astrologie, nici despre psihologie.

     • ok ! N-am trecut de testul de calificare ca „interlocutor credibil” marca Harald „the one&only”. Am picat si testul semnelor de punctuatie…… Offf !! Esecurile o sa ma urmareasca.
      O sa pling in pumni. Probabil ca nu o sa-mi revin niciodata, don’t you worry.

      Recunosc teribila-mi incomptenenta in astrologie, remedii naturiste, homeopatie-semnaturi energetice, etc. Nu vreau, si pace, sa-mi insusesc noua dogma.

      Multumit ??!?!

  • „Talibani” sunt in ambele tabere. Iar cei mai infocati sunt, evident, cei ce au un interes concret sa fie infocati. :)
   Cat despre studii, ele sunt de doua feluri: stiintifice si „stiintifice”. O buna metoda de a banui in care categorie se incadreaza un studiu este sa cunosti sursa (primara) de finantare a acelui studiu.

   Daca nu ne e ste pe plac talibanismul si nu avem acces la informatii complete despre „studiile stiintifice”, ne putem intoarce catre Socrate („Singura intelepciune adevarata este atunci cand stii ca nu stii nimic” sau „Uimirea e inceputul intelepciunii” sau „Adevarata intelepciune ne vine atunci cand ne dam seama cat de putin cunoastem despre viata, despre noi insine si despre lumea din jurul nostru”) :)

   • De ce nu as fi de acord cu tine?!?! Sunt….

    Doar ca cei ce afirma trebuie sa dovedeasca….. In speta, Homeopatia, remediile naturist-traditionale, etc, etc au sarcina probei. Si nu oricum ci dupa metode clare si repetabile.
    Simplul apel la martori favorabili nu valoreaza probă in favoarea unui tratament medical, in zilele noastre. „Nu e asa ca ti-a facut bine?!?!” are vreo alta valoare decit ca marturie a unui X ce are impresia ca…parca da?!? Nu vorbesc despre medicamente/tratamente documentate la modul serios.

    Homeopatia/talibanii ei pun problema in sensul: sa dovedeasca medicina alopata ca homeopatia nu are efect….Adica Probatio diabolica / probatiunea inexistentei. Nu e decit o smecherie retorica cu efect asupra publicului nestiutor.

 21. Placebo, sau nocebo, exista si actioneaza permanent in fiecare dintre noi, cu sau fara remedii specifice, ci „doar” pentru ca suntem oameni care gandim si simtim in permanenta, indiferent ca ne propunem, sau nu, sa analizam o situatie data, indiferent ca avem, sau nu, capacitatea de a intelege ceea ce ni se intampla…
  Traim intr-o epoca a revendicarilor!
  Gasim ca este obligatoriu ca cei care sunt „deasupra” noastra intr-un domeniu anume, sa ne dea solutii incontestabile si eficiente 100% la problemele noastre, ale tuturor. Comparând medicii, profesorii sau politicienii REALI cu care avem de-a face, cu imaginea IDEALA pe care le-o opunem, nu putem fi decât dezamagiti, nervosi si, cu timpul, paranoici…
  Ne trece prin minte sa ne comparam si propria actiune, cu cea ideala, specifica domeniului nostru…? Rareori, sau niciodata!
  Nu inducem astfel stress, durerile devin reale si inflamatiile vizibile, pancreasul nu mai face fata, dar când „doare” e deja prea târziu, etc., etc.!
  Ce e de facut?
  Nu am pretentia sa spun ca stiu ce se potriveste fiecaruia, dar logica mea ma incurajeaza sa cred ca, solutia se afla la originea problemei…Deci, eliminând cauza, efectul are toate sansele sa dispara.
  Ce actioneaza impotriva gândurilor negre si obsesionale care au generat stressul, sursa multor tulburari hormonale si deci functionale (demonstrat stiintific!) ?
  As zice : contrariul lor…
  Unii oameni pot sa genereze, singuri, suficiente forte curative, altii au nevoie de sprijin exterior si apeleaza la cei in care CRED (alopatie, homeopatie, vraci, shamani, etc.), cu mai mult sau mai putin succes.
  Faptul ca o majoritate prefera o metoda sau alta, asociat cu realitatea obiectiva care face ca majoritatea determina normalitatea, nu inseamna ca restul sunt ineficiente, mai ales daca minoritatea e mai sanatoasa decat multimea ;)

 22. Să povestesc și eu experiența mea cu remediile homeopate :)

  Aveam o afecțiune – nu ceva grav, dar medicii – medici :P spuneau că trebuie operație. Și am făcut în schimb un an cu reflexoterapie plus homeopate.
  Am circumstanțe atenuante – ca orice individ rațional trăitor în România mă tem de spital. Dacă nu nimeresc sumele necesare la chiurg, anestezist, asistente. Dacă nimeresc suma, dar respectivii au o zi proastă – o rudă de-a mea a avut o experiență de gen …
  Dacă prind o frumusețe de infecție intraspitalicască, etc.
  Iar cunoștințele care îmi recomandaseră respectivul tămăduitor jurau pe capul odraslelor cu privire la eficiența terapiilor. Și erau persoane instruite sau cel puțin așa le credeam …
  Bineînțeles că au avut același efect ca și cum aș fi sorbit pepsi în perioada respectivă, am un creier tare mărginit :)

  Ar fi trebuit să știu că organismul meu e prea puțin receptiv la sugestii. În școală, când prindeam câte-o binevenită gripă, încercam să mă autosugestionez că mi-i rău ca să mai prind câteva zile de stat acasă. Fără succes – oricât îmi repetam că mi-i rău, că trebuie să mă simt rău, febra scădea la normal, secrețiile nazale dispăreau, iar gâtul nu mai durea. Și trebuia să mă duc la școală.

  • Incapacitatea de a te minți singură e în principiu un lucru bun. Însă în cele din urmă fiecare om face lucrurile în funcție de un set de valori, bazate pe simple credințe. Oricât de ”argumentate” pentru uz propriu ar fi acele credințe.

 23. adica de ce nu e autosugetie, placebo et co. si la medicamentele din farmacii???
  Hm!
  Ajutati-ma! Luminativ-va!
  De ce il cred pe unul si pe altul ba? Premisa articolului e tampa. De credinta ma folosesc tot timpul. Cand ma urc in autobuz de ce o fac fara sa-mi pun problema: Domnule, de ce cred ca respectivul sofer ma duce la destinatie s.a.m.d.

  • Pai cine zice ca nu este si acolo ?! De unde credeti ca apare supraconsumul de medicamente si toate efectele negative ce decurg de acolo ? Combinatia dintre ipohondrie si medicamente reale e o problema spinoasa . Mda , chiar recomand ipohondrilor medicamente homeopate .

 24. Sa povestesc si eu experienta mea cu un produs homeopat, trage fiecare ce concluzii vrea…

  Acum cativa ani, dupa o raceala, persista o tuse seaca. Stiam ca nu e neobisnuit asa ca am dus-o vreo doua saptamani, in ideea ca o sa treaca. Apoi insa deja incepea sa ma deranjeze si sa devina enervanta la birou asa ca m-am dus la o farmacie sa-mi dea ceva. Am luat ce mi-a fost recomandat, nu mai stiu cum se chema ci doar ca erau niste pastilute albe si mici pe care trebuia sa le iau la fiecare 2-3 ore. Ajuns la birou, iau prima pastila si citesc prospectul sa vad si eu ce bag in mine si descopar cu surprindere ca era un remediu homeopat. Mai ca imi venea sa ma intorc sa iau ceva ca lumea. La plecare mai iau o pastila si realizez ca nu mai tusesc decat sporadic, aman intoarcerea la farmacie dar continui tratamentul. A doua zi nu mai aveam nimic.

  Trebuie sa spun ca nu m-am gandit intens la vindecare, pur si simplu am inghitit pastilutele si mi-am vazut de treaba. Am ramas cu asta in minte de atunci: am tusit timp de doua saptamani la fiecare 5 minute iar dupa cateva ore de tratament aproape deloc iar a doua zi vindecat de ce o fi fost.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Cosima Rughinishttp://contributors
Cosima Rughiniș este profesoară în Departamentul de Sociologie al Facultății de Sociologie și Asistență Socială și directoare a Școlii Doctorale de Sociologie a Universității din București.

Carti noi

 

A apărut numărul special Engaging God’s Language sau Însușind limbajul lui Dumnezeu al revistei Diakrisis pe anul 2022, al 5-lea volum de la data fondării revistei academice (2022),  publicație care apare fie în format digital fie editat, la editura Eikon, București.  Citeste mai mult

 

Carti noi

La Editura Trei tocmai a ieșit din tipar, special pentru Bookfest, „Istoria Filosofiei” de A.C. Grayling. O lucrare apărută recent, scrisă de unul dintre cei mai buni specialiști în filosofie de azi. Această istorie se remarcă prin tratarea foarte clară a temelor și ideilor. Ediția românească arată foarte elegant, are peste 700 de pagini, și o puteți obține cu reducere la Bookfest.

 

Carte recomandată

 

Excelentă carte de luat în vacanță! Distractivă, delicioasă, brutală.  Tot ce a rămas ascuns, nespus și neexplicat în filmul lui Tarantino: detalii toride, crime nerezolvate, secrete din culisele industriei, anecdote sordide despre staruri care întruchipează pentru fani perfecțiunea sau momente sublime de pe platourile de filmare ale unor filme de mult uitate. Mai bună decat s-ar fi asteptat fanii regizorului sau criticii literari.

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro