miercuri, noiembrie 30, 2022

Horia Florian Popescu, In memoriam

A plecat dintre noi, în ziua de 25 septembrie, Horia Florian Popescu (1935-2022), remarcabil om de litere și traducător de elită. Un idealist în toate privințele, un intelectual cu pasiunea ideilor, un om integru și având în cel mai înalt grad vocația prieteniei, destinul său a fost marcat de istorie, traumatizant, încă din copilărie.

Ca student apoi, în 1956 a participat la mișcările studențești în sprijinul Revoluției din Ungaria și a fost condamnat, în lot cu Paul Goma, la închisoare, urmată de domiciliu obligatoriu în Bărăgan. O „încremenire la linia de start”, cum spunea – cu ecouri de-a lungul vieții.

Eliberat în 1964, a lucrat ca muncitor necalificat, iar în 1965, alături de alți foști studenți trecuți prin pușcăriile comuniste, a avut permisiunea oficială de a urma din nou studii superioare: era vremea relativului dezgheț.

A absolvit Facultatea de engleză la București în 1970 și a lucrat până în 1990 la Biblioteca Centrală Universitară. Imediat după aceea a devenit jurnalist la publicațiile Partidului Național Liberal și a condus biroul de presă al partidului mai bine de un deceniu.

Performanța sa de traducător s-a bazat pe vocația scrisului și pe o concepție înaltă privind arta traducerii, căreia i s-a dedicat într-un mod exemplar. Avea la îndemână instrumentul limbii române pe o claviatură maximală, de la culorile limbajului frust la rafinamentele și discernământul expresiei filosofice. Era un adevărat perfecționist în lucrul său de traducător. Fiecare traducere era pentru el o aventură de cunoaștere multifațetată și niciun efort de căutare, de empatie, de inspirație nu i se părea prea mult pentru a face dreptate originalului și a îmbogăți capacitatea expresivă a propriei limbi.

Îi datorăm o serie de traduceri valoroase de proză – cităm selectiv – din William Faulkner („Pe patul de moarte”), Norman Mailer („Un vis american”), Thomas Pynchon (romanul său de debut „V.), Vladimir Nabokov („Lolita” și „Ada sau ardoarea: O cronică de familie”), romane de Raymond Carver, Don DeLillo, Philip Roth. A tradus și literatură teoretică, John Bayley („Fascinația romantismului”), Paul MacKendrick (istorie – „Pietrele dacilor vorbesc”), Moshe Idel, cu monumentalul său volum „Perfecțiuni care absorb. Cabala si interpretare”, sau A.C. Grayling, „Alegerea lui Hercule. Plăcerea și datoria în secolul XXI. La acestea se adaugă volumul „In Celebration of Mihai Eminescu”, traduceri din Eminescu în colaborare cu Brenda Walker. Cărțile traduse de el au apărut la cele mai prestigioase edituri, precum Editura Univers și Cartea Românească, Polirom și Corint etc.

De menționat o performanță unică – traducerea fragmentară din „Veghea lui Finnegan”, de James Joyce – operă de o natură prin excelență intraductibilă, la care însă Horia Popescu a reușit să creeze un echivalent românesc – adevărată probă de virtuozitate. Calitatea traducerilor sale a fost răsplătită de premii și nominalizări ale Uniunii Scriitorilor.

Ne luăm rămas bun de la cel care a bucurat pe atât de mulți cu interesantele sale „causeries” intelectuale. Cel care ne lasă în urmă o bogată serie de cărți traduse cu talent, meșteșug și pasiune.

Fie calea sa luminată.  

Ioana Moroiu           

Distribuie acest articol

4 COMENTARII

  1. Am fost coleg cu Horia la Liceul Gh. Sincai – si prieten de o viata – sbuciumata si chinuita ! – Am fost „martor obligat la suferintele si frustarile unui deosebit de dotat si suflet curat – prins in „moara comunista” care a ucis sau distrus atatea tinere speranta. Am fost martor si la lasitatea celor din jur care „s-au lepadat ” de Horia atunci cand avea mai mare nevoe de sprijin si ajutor – Din pacate viata in perioada adulta ne-a despartit iar la batranete – fiind mereu departe de Romania – ne-am intalnit mai mult pe telefon. Pastrez cu dragoste amintirea unui Horica tanar elev cu vise si dorinte – distruse de un regim dement – comunist – care ne-a distrus tara, poporul si – din pacate – viitorul – transformandu-ne in sclavi ai unei utopii ucigase. Din cei care am fost colegi la liceu – in generatia care a suportat toate miselestile si imbecilele reforme ale invatamantului romanes – Gimnaziul Unic in 1945 – marea reforma din 1948 – prin plecarea lui Horia catrre o lume mai buna – am ranas doar trei – care nu-l vom uita niciodata cat vom mai vietui – Bunul Dumnezeu sa- odihneasca in pace.

  2. Dumnezeu sa te odihnească, dragule, în gradina drepților Lui! Dor de tine, trag nădejde sa ne reîntâlnim Dincolo…

  3. A venit din nou rândul unuia dintre studenții „Generației 1956” să ia drumul veșniciei. Horia Florian Popescu a fost pentru noi un mare prieten, un om de o abnegație care uneori transgresa limitele imaginabilului.
    Dar, în ciuda persecuțiilor gheorghiu-dejiste din tinerețe, a devenit cu vremea și un mare tălmăcitor din limba engleză, având o forță de muncă enormă, talent și o acribie neîntrecută, din păcate prea puțin comentate într-o lume măcinată de interese meschine.
    Amintirea sa va fi pentru noi de neuitat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carte recomandată

 

 

 

Carte recomandată

 
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro