luni, octombrie 2, 2023

Iarasi si iarasi despre imaginea Romaniei

În ultima vreme, mă confrunt cu o insolubilă problemă de logică. O sumedenie de politicieni, gazetari, analiști, intelectuali anti-băsiști, ca să nu mai vorbesc despre armate întregi de forumiști nemiloși, s-au ocupat – și nu de azi, de ieri – cu diabolizarea, sau măcar discreditarea (morală, juridică, profesională) a cîtorva intelectuali autohtoni, printre care am onoarea să mă prenumăr. Sunt așa-numiții ”intelectuali ai lui Băsescu”.

Ba pe la Antena 3 şi prin nărăvaşele ei filiale online, ba pe felurite bloguri (asta ca să nu numesc decît ”vîrfurile de lance” ale campaniei) şi Mircea Cărtărescu, şi Gabriel Liiceanu, şi Horia Patapievici şi Andrei Pleşu (lista e însa ceva mai lungă, nu pot fi trecuţi cu vederea Mihăieş şi Tismăneanu) au fost trecuţi printr-o vastă stilistică a deriziunii şi denigrării. De la băşcălie diletantă la linşaj mediatic profesionist. Una peste alta, suntem o „gaşcă” de pupincurişti, impostori, plagiatori, profitori, cripto-comunişti (dar şi cripto-fascişti), cvasi-securişti, „auto-intitulaţi”, elitişti, nulităţi, „interbelici”, boşorogi, urîţi, limbrici, fripturişti, traseişti, înecaţi în privilegii, în bani publici, în tone de suficienţă egolatră şi tupeu. Mai grav încă e faptul că suntem trădători de ţară, că ne ocupăm zi şi noapte – probabil plătiţi de agenturi străine – cu demolarea imaginii ţării. Suntem anti-români, trădători, lipsiţi de onoare, pe scurt, „băsişti” pînă în măduva oaselor. Foarte bine! Ce putem pentru ca să facem? E libertate, e egalitate, e democraţie. Oricine poate să creadă şi să spună ce vrea despre oricine. Deplîngem, fireşte, valul de dezamăgire, furie şi dispreţ pe care l-am stîrnit; te pomeneşti că îl merităm…

Să revenim însă la problema de logică de care vorbeam la început. Iat-o: exact aceiaşi inşi care ne-au făcut şi ne fac, neobosiţi, portretul horror de mai sus sunt acum foarte supăraţi că unii dintre noi nu ne-am dus la Salonul Cărţii de la Paris ca să reprezentăm patria. Dumneavoastră înţelegeţi? E ca şi cum îl faci pe unul cocoşat, după care îl cerţi că nu participă la parada modei. M-aş fi aşteptat ca organizatorii, politicienii patrioţi şi poporul suveran să se bucure că, în sfîrşit, ne purtăm în concordanţă cu nimicnicia noastră. Că nu mai infectăm ambianţa diafană a culturii naţionale cu false valori, cu nărăviţi ai partizanatului politic, cu baloanele de săpun ale inconsistenţei noastre. Cum să lăsăm nişte neica nimeni, nişte zerouri barate, nişte prăpădiţi fuduli, nişte hoţomani de duzină să ducă steagul României peste hotare?! Păi să zicem mersi că s-au dat la o parte! Imaginea României e salvată! Am scăpat de balastul unei uriaşe tumori. Ei bine, nu! Rezultă că, orice am face, noi ăştia, the bad guys, greşim. Nu suntem la înălţimea exigenţelor! Nu înţelegem să uităm de vanităţile noastre şi să slujim interesul comun.

Mă întreb, inevitabil, ce-ar fi trebuit să facem? Văd două posibilităţi. Una ar fi fost să mergem, ca nesimţiţii, la Paris şi să protestăm acolo împotriva bramburelii de la ICR. (Unii gazetari francezi ne-au reproşat deja că n-am procedat astfel). Dar ni s-ar fi spus imediat că denigrăm ţara pe bani publici, adică pe banii instituţiei care ne-a plătit transportul. Rămîne a doua posibilitate: să mergem la Paris şi să ne comportăm ca nişte români adevăraţi. Să dăm interviuri despre ce frumos şi bine e pe la noi. Întrebaţi dacă e adevărat că primul ministru şi-a falsificat titlul de doctor, noi să spunem că e o minciună grosolană pusă la cale, la un şpriţ, de Băsescu şi Angela Merkel. Întrebaţi despre prestaţia dlui Andrei Marga, ne vom grăbi să spunem că e un om plin de idei originale, un mare stilist şi un iubitor de ţară dedicat trup şi suflet propagării valorilor autohtone, de la caloriferul transilvan, la Dragobetele din Râmnic. (Vom da exemplul înfiinţării unei filiale ICR la Tg. Jiu, absolut necesară pentru lansarea planetară a marelui marginalizat român Constantin Brâncuşi). Întrebaţi ce s-a întîmplat în România astă-vară, vom răspunde prompt (şi niţel ofensaţi): nimic! Şi tot aşa! Vom spune că miniştii şi parlamentarii noştri penali sunt persecutaţi politic, că viitorul nostru candidat la preşedinţie e un mare anglist, un tenace admirator al Europei şi o fire conciliantă, mereu trează. Mă rog, vom avea pentru orice întrebare (căci jurnaliştii sunt, peste tot, la fel…), răspunsul potrivit, adică cel patriotic.

Lăsînd, totuşi, gluma la o parte: nu e cam tare să aflăm că imaginea ţării nu e stricată de Gigi Becali, ci de Neagu Djuvara? Că nu averile neverosimile ale multiplilor baroni locali, nu vilele lor somptuoase, nu discursurile lor fudul agramate şi xenofobe ne cam înnegresc portretul, ci articolele lui Cărtărescu, declaraţiile lui Liiceanu şi bombănelile mele? Nu e cam tare să aflăm că nu răţoiala guvernamentală faţă de instituţiile europene ne dăunează, ci absenţa de la un tîrg de carte a unor scriitoraşi de doi bani?

Pentru viitorul salon internaţional al tipăriturii am, în aceste condiţii, cîteva idei. Invitat de onoare: Dan Voiculescu, ca patron al reintroducerii rafinamentului şi obiectivităţii în cultura televizuală (co-invitaţi, la o masă rotundă în limba franceză: Mihai Gâdea cu o contribuţie despre psihanaliză, Ciutacuciuvicăbadea despre umor, justiţie, sport şi boli ale copilăriei la Aristofan şi Montaigne, Codrin Ştefănescu despre ocultism în antichitatea tîrzie şi Dan Diaconescu despre filosofia surîsului în portretul Giocondei). Premiul pentru reuşită scriitoricească, popularitate şi curajoase acţiuni în ilegalitate, ar putea fi decernat, la festivitatea finală, lui Adrian Năstase.

Ştiu, o să ziceţi că sunt, ca de obicei, părtinitor-băsist. Ok! O masă rotundă paralelă ar putea fi moderată de Traian Băsescu, pe tema: cultul intelectualilor din 1990 pînă în zilele noastre. Participanţi: Ion Iliescu, Emil Constantinescu, Andrei Marga ca fost ministru ţărănist al Învăţămîntului, Andrei Marga ca fost ministru liberal al Externelor şi Andrei Marga ca actual ministru apolitic al ICR. Şi să se mai termine odată cu trîntorii inventaţi de guvernul Boc! Cu de-alde Cărtărescu, Liiceanu, Patapievici şi Pleşu. Neagu Djuvara? A se slăbi! Avem Haşotti, avem Vlad Nistor, avem M.Oprişan, zis Francisc al II-lea! Avem 70% în parlament! Vom învinge!

Text preluat cu acordul autorului de pe Blogurile „Adevarul”

Distribuie acest articol

129 COMENTARII

 1. „… viitorul nostru candidat la preşedinţie e un mare anglist, un tenace admirator al Europei şi o fire conciliantă, mereu trează”.
  E un pasaj demn de Caragiale. Multumesc.

  • Modesta mea opinie, real, este ca pana la anglitisme, antonescu trebuia OBLIGATORIU sa faca proba de contributie activa la istorie si/sau muzeografie. TOTI POLITICIENI, nu au nici cea mai mica performanta pe o zona comensurabila.

   • @Trubac
    Cuvintele astea „Noi muncim nu gandim” au fost luate in batjocura de toata
    paleta opiniilor, folosindu-se de ea care cum i s-a parut ca-i vine bine (asa
    cum s-a intamplat si cu cuvantul-concept (folosit de Basescu) „jucator”.
    I-mi aduc aminte, fragmental, din ce auzeam atunci cand au fost lansate, in
    media (daca nu ma insel am ascultat chiar la radio) ca cel ce le-ar fi spus
    ar fi fost un inginer. Alte date nu am, nu-mi aduc aminte cum il cheama (si
    nu m-am procupat de asta) iar cu astea vreau sa spun ca m-am facut avocat
    al sau (de atunci), voluntar, fara ca macar sa-i fi cerut permisiunea.
    Ce a vrut sa spuna (totusi) omul acesta, are mai multa treaba cu Democratia
    decat a avut vreunul dintre cei care (si in gand macar) au luat in ras vorbele lui.
    Una dintre cele mai palpabil-elocvente analogii (babesti) ce se pot face
    (inlaturand noi analogia cu „corabia”, ca cere un IQ un pic mai mare) pentru
    a se intelege(hai sa inventez eu un termen nou) „Viata uman-justa” (sau, cu
    alte cuvinte, „Democratia”) este „bicicleta tandem”.
    http://es.wikipedia.org/wiki/T%C3%A1ndem
    Cand alegi in „bicicleta-tandem” cui te sui, ori alegi sa te sui ori nu incurci omul.
    Daca o faci trebuie sa o faci cu inima curata, cu aceeasi inima curata cu care,
    „Niculaie” (din povestea de sub link-ul urmator) vrajeste sarpele.
    https://sites.google.com/site/bibliamaxima/dictionar-de-filozofie/diverse-povesti/minunea
    Pentru ca altfel, ceea ce intreprinzi …. nu are leac.
    Daca ai ales sa te urci, cu inima deschisa, vei pedala atat cat te tin puterile, nici tragand
    chiulul dar nici deselandu-te cu munca ci, muncind cum se cade (adica, omeneste).
    La nivel de tara, daca vorbim de o tara condusa de un „presedinte-jucator” acesta cere
    ca in afara de a tine de ghidon sa aiba si pedale precum ceilalti din echipa, pentru ca
    macar al sau hoit sa si-l urneasca singur.
    Daca este o tara la mintea lui ponta asta nu numai ca nici prin minte nu i-ar trece sa
    ceara si pedale (in dreptul sau) dar nici macar ghidonul nu ar catadicsi sa-l tina ci
    si-ar angaja „sofer” pentru asta.
    Daca vorbim de o monarhie, apoi in afara unui prim ministru dus in lectica, in cosul din
    fata ghidonului (tot la fel, fara treaba cu pedalele sau cu ghidonul se pune si „casa regala”
    cu a ei camarila).

    Omul acela cand spunea „noi muncim nu gandim” striga de fapt celor din fata, celor de
    la carma (carma era mai mult „parlamentar-condusa) ceva de genul: „mai fratilor, noi
    ne-am angajat sa pedalam in timp ce pe voi v-am ales sa tineti ghidonul”. Apoi hai sa
    ne facem fiecare (asta) treaba.
    Cam asa e treaba amice „Trubac”. Cand alegi, decat sa alegi iar mai apoi, odata suit
    in „tandem” sa te prefaci ca pedalezi, mai bine nu incurci omul (cum a patit Base),
    pentru ca … nu mai zici ca nu ocupa nici macar un loc codas in maratonianul asta
    „concurs pe natiuni” ci se speteste degeaba, ca un Isus ducand crucea in rasetele
    si batjocura „spectatorilor” (in fapt, spectatori la propria lor viata).

    • Eu stiu de sloganul cu „Noi muncim, noi nu gandim” de la un miting electoral al FSN de la Academia Militara din 1990 sau 1992, nu mai tin minte exact anul. Am vazut pancarte cu acest mesaj, si mai tin minte mesajele cu „Nu ne vindem tara”. Cam de atunci eu sint plecat si nu sint atit de informat cum ar fi trebuit sa fiu.

     • @Trubac
      Nu esti neinformat, omule. Cam asa si le-a tradus 99% din ce am eu
      cunostinta. Si eu am strigat „Nu ne vindem tara”, cu acelasi sens cu care
      am strigat intotdeauna si cu care am sa strig oricand.
      D’apoi fiecare stie in al sau suflet de ce, cand striga ceva, striga, dar baieti
      destepti au stiut sa foloseasca aceste strigari tocmai pentru a bate pe cei
      ce strigau cu propriile lor cuvinte.
      Mie nu-mi este rusine cu cuvintele mele pentru ca stiu ce (si de ce), casc
      gura. Cui n-a stiut ce striga ori i s-au bagat cuvintele pe gat ori … si le-a
      inghitit singur.

 2. Exceptional !
  Va iubim ,dle Plesu :-))
  Poate ca boborul astepta sa va comportati ca Hagi,Nadia si Ilie Nastase . Fara opinii,fara pareri politice ,sa chemati „”investitorii”‘ sa ne dea ceva. Ce ,pe ei ii intreaba cineva afara despre Marga ,Fenechiu sau Ponta ? Nici macar despre Banicioiu ! Eventual puteati incinge un badminton in fata la Luvru :-))) Dvs cu dl Liiceanu vs mai tinerii Cartarescu si Patapievici .Dupa care sa va plimbati cu o pancarta de gat pe care sa scrie „‘visit Romania”” .
  Asa ar fi fost tot securistul multumit :-))

 3. Sunt consternat sa aflu ca ati fost criticati pentru neparticipare. Personal, cred ca ati facut cel mai bun lucru cu putinta, in serviciul Tarii si al Presedintelui.

  • Gasitorule, este cumva o ironie fina care continua munca asidua de demascare a basistilor care asupresc poporul din 2005 incoace ? Te rog sa te exprimi mai clar, noua ne plac datele precise si obiective, asa cum ni le serveste prompt Sinteza Zilei.

   • Recunostinta eterna pentru ca m-ati determinat sa dau cautare pe net cu privire la emisiunea Sinteza Zilei. Am aflat astfel ca se difuzeaza pe Antena 3 si ca pe redactor il cheama Gadea. Personal, nu sunt un fan al posturilor de stiri, mai dau uneori pe B1 intrucat ma amuza inversunarea D-lui Banciu impotriva celui pe care-l numeste „Cacarau” (marturisesc ca timp de vreo luna nu m-am „prins” cu privire la persoana la care face referire) si ma intriga miscarea ondulatorie a opiniilor D-lui Cristoiu. Cat despre „exprimare mai clara”, nu inteleg cu ce V-am ramas dator, ce poate fi mai clar decat sustinerea mea pentru pozitia Domnului Plesu, cand I-am scris : „cred ca ati facut cel mai bun lucru cu putinta, in serviciul Tarii si al Presedintelui” ?

 4. Stimate Domnule Pleșu
  O concluzie unică – Continuați!
  Situația nu mă binedispune, ci dimpotrivă. Considert gravă lipsa oricărei alternative civilizate, raționale, europene.
  Sincer să fiu, exact lipsa de alternativă mă îngrijorează. Altfel, numărul – în permanentă creștere – de imbecili este în firea lucrurilor. Păcat.
  Cu stimă și bune urări pentru grupul de intelectuali din care faceți parte.

 5. Excelent!
  citesc mai tot ce scrie DOMNUL PLesu, pe ici pe colo, mai particip si pe la evenimentele pe unde este invitat si pot spune ca e un regal de fiecare data.
  O voce dintre cele cateva memorabile.
  By the way, Guerrilla, in stilul lor, au concluzionat: ” bine ca esti tu destept!”
  Respect Maestre!
  Pe de alta parte, grotescul, prostia si lehamitea se intinde tot mai mult.
  Ma tem ca ecoul acestor voci se pierde printre behaituri (nu-i spus la intamplare) si injuraturi.

 6. Aveti dreptate numai atat timp cat raspundeti unor critici venite de la anti-basistii care va criticau. Dar nu toata lumea a anti-basista a la Mircea Badea. Daca intrebarea vine nu de la un Mircea Badea, ci de la un om onest, care va respecta si care e sincer mahnit de lipsa unor nume reprezentative de pe firmament?

  Mi se pare ca ati dat o palma morala detractorilor dvs cu pretul ignorarii sustinatorilor, punandu-i pe primii mai in susul listei dvs de prioritati.

 7. „E libertate, e egalitate, e democraţie. Oricine poate să creadă şi să spună ce vrea despre oricine. ” Asta e anarhie, nu democratie. Democratia e libertatea restransa de niste legi corecte. In Romania e anarhie sociala, morala, economica. Mai lipsea aia violenta. Anarhie cu o cortina in spatele careia unii fac bani. O anarhie venita dintr-o indiferenta crasa a maselor de oameni. Pentru ca Romania a ajuns o masa de oameni, o populatie si-atat, nu un popor,

 8. D-la Plesu. Sunt la pagina 65 din Parabolele lui Isus, si vroiam sa-i multumesc editorului ca a lasat – ca la orice carte serioasa – spatiu suficient pentru notite cititorului. Iar dumneavoastra sa va multumesc ca abordati in mod normal probleme „rusesti” si doar episodic unele mundane.
  Toata stima

 9. :D
  D-le Plesu, PRECIS nu omiteti sau „deturnati” niste chestii? Chestiutze…? Chestioare…?
  Cum ar fi: PRECIS, daca v-ati fi dus la Paris ar fi fost pe banii ICR si NU ai organizatorilor (ca eu inteleg ca va „invitasera”, nu ca erati pe „lista extinsa” a ICR)?

  Si alte mish-mash-uri, din asteaaa… maruntele… care au facut, adunate de-a lungul timpului, ca lumea sa se indoiasca binishor ca scrieti chiar de foarte „buna-credinta” (ca sa folosesc un eufemism)? ;)

 10. Anii petrecuti departe de tara mi-au schimbat perspectiva, observ mai ales cand vorbesc cu prietenii si familia care va sustine integral gestul, Dle Plesu. Poate nu inteleg complexitatea situatiei asa cum se vede “dinauntru”, imi pun insa unele intrebari, ca de exemplu:

  1. In ce fel a fost politic salonul de carte de la Paris? Mie mi se pare un salon ca oricare altul, cu carti de toate felurile, de la Titeuf la albume de arta si carti de bucate. Politicul exista cumva si nu-l vad eu, sau a fost prefabricat doar de Romania?

  2. Cine este prezent la salonul de carte – nu este cumva vorba de carti care se vand bine si se bucura de atentia cititorilor? Carti de succes din punct de vedere comercial?

  Dvs mentionati doua alternative care ar fi implicat participarea scriitorilor romani la Paris, ambele cu tenta politica. Ce-are Ponta cu prefectura, ce-are Marga cu prefectura – sau cu salonul de carte? Sunteti in simbioza?

  Eu vad o a treia posibilitate. Si anume aceea de a fi mers si de a fi promovat strict operele Dvs literare prezente si viitoare. La urma urmei datorita lor ati primit invitatia. Promovati-va operele Dvs, aranjati-va intalniri cu case editoriale de succes, si la urmatorul salon de carte participati pe banii Dvs fara nici o problema.

  Din afara Romaniei absenta s fost interpretata ca o lipsa de maturitate atat din partea autorilor cat si din partea literaturii romane, care in loc sa arate ca poate sta pe propriile picioare se complace in atitudini de neputinta comunista care acum nu-si mai iau locul. In loc sa va aparati in primul rand propriile interese, ati dat fiecare cu jobenul de pamant si ati anuntat ca daca merge Papadopolina, io nu mai merg, Mitzo, asa sa stii!

  Doamna din Franta care mentionat cum ca doar Dl Cartarescu “ar fi mediatizat” arata clar ca din punctul de vedere al publicului din strainatate scriitorii romani nu stau pe propriile picioare, avand nevoie de sprijin mediatic romanesc pentru a-i citi cineva. Pai ori avem talie europeana, ori ne netezim penajul cel valvoi si stam frumos acasa. Pacat.

  • Auzi. domnu,
   poti sa fii si plecat …in afara si sa gandesti prost, dupa cum poti sa fii si neplecat de-acasa si sa gandesti prost. Spre deceptia dumitale, domnul Plesu este insa un neplecat de-acasa ,care gandeste bine !! Atat de bine incat articolul pe care tocmai l-ai comentat trebuie sa-l tii minte pentru toata viata , vrei , nu vrei. Asa este , inca de pe acum, asigurat locul lui in cultura romana:despartitor de APE!! Fiind cu „13” in coada, acest an ti-o fii fiind dumitale cu ghinion, Culturii Romane insa , NU!!

   • De auzit aud foarte bine, nu sunt insa domn. Nici dvs nu sunteti, desi din alte motive. Stupefiant ca cineva sa creada ca Artemis e nume de barbat, dar de, asa-i cu cultura in Siberia, ajung mai greu cartile.

    Ce discutam noi aici nu este locul Dlui Plesu in cultura romaneasca, pe acela nu i-l contesta nimeni, vedeti ca ati gresit articolul.

    Aici dezbatem participarea scriitorilor romani la un eveniment din strainatate. Unde cu cat suntem mai vizibili, cu atat suntem mai memorabili, si invers.

    Sunt convinsa ca voi retine ceva din acest articol, dar nu din motivele pe care le fabulati dvs. Inteleg ca replica mea v-a deranjat, dar nu aveti asupra mea absolut nici o putere. Si nici asupra francezilor care-l tin minte doar pe Dl Cartarescu.

    P.S. Faza cu despartirea apelor este din alt film.

    • Eu așa înțeleg gestul domnului Pleșu: lipsa de participare la un eveniment care contravine vădit în primul rînd intereselor să spunem imediate, comerciale sau de auto-/promovare, ale autorului respectiv este forma maximă de protest la care un asemenea om poate apela. Domnule Pleșu, vă înțeleg, gestul dumneavostră s-a notat.

     @Artemis

     Cîtă vreme este în viață omul produce opera. Noi, cei care (poate că) nu avem opere, ar fi bine să luăm aminte la refuzul unui om de cultură important de a participa la o manifestare culturală. Analiza de tip ”vă revine responsabilitate de a vă promova opera” mi se pare, cel puțin cu referire la domnul Pleșu, de tipul ”sînteți de treabă și bonom, de-aia vă abuzăm și noi și vă găsim toate responsabilitățile de pe lume”. Domnul Pleșu are și a avut curajul de a participa la viața publică a României spre deosebire de MULȚI intelectuali ”idiotes” (în sens grecesc de neparticipare la viața cetății) din România care se mint și ne mint că construcțiile din operele lor sînt verosimile.

     Artemis, vă rog să rețineți că în general rezonez la ceea ce scrieți. De această dată cred însă că v-ați grăbit un pic. Eu am plecat din țară și din cauză că știu că nu aș putea supraviețui spiritual în România – în primul rînd pentru că nu am resursele de intelect și de cultură necesare. Față de un om care supraviețuiește spiritual, produce spritualitate și participă la viața publică în condițiile din România cred că ar trebui să fim mai reținuți cu criticile.

   • Eu sint in mare parte de acord cu Artemis.
    Exista si o a treia varianta: ca domnul Plesu si ceilalti asa zisi ”basisti” sa mearga la Paris pe banii lor (sa fim cinstiti, nu e chiar atit de scump), sa afirme clar ca nu au primit bani publici pentru asta si sa foloseasca excelenta expunere pe care ar fi avut-o in spatiul mediatic francez pentru a spune ce se intimpla cu ICR-ul, cine sint domnii Marga si Ponta, etc.
    Daca faceau asa, isi rezolvau si problemele de constiinta si, mai ales, s-ar fi putut intilni cu cititorii lor francezi, carora li se adresa in primul rind respectivul tirg de carte.
    Ar fi fost un gest de curtoazie fata de acestia si de politete fata de editurile franceze care, anul asta, au ales sa ”onoreze” Romania si care presupun ca la ora actuala cam regreta ca au avut o asemenea idee nastrusnica.

    • Eu nu sunt de acord cu ce spune Artemis. Pentru ca sa mearga acolo, ar fi insemnat ca domnul Plesu sa dea mana cu „cochon”-ul de Marga, sa-l legitimeze pe acest „cochon” ca sef peste ICR.

     • Eu nu am sustinut in nici un caz ca Dl Plesu sa dea mana cu Marga.

      Am intrebat doar daca Dl. Plesu si ceilalti ar fi putut calatori la Paris si ar fi putut fi prezenti la salonul de carte fara sa legitimizeze actualul ICR.

      Francezii au sprijinit literatura romana pentru ca are ce oferi intregii lumi. Este deplorabila si revoltatoare resemnarea mioritica a unora de a lasa pe cineva ca Marga si acolitii sa impiedice o delegatie de eminenti oameni de litere romani de a participa la targul de carte.

      Sunt convinsa ca ar fi existat solutii. Doar ca nu vreti sa ganditi pragmatic, preferati fraze patriotarde ca dau mai bine.

    • Scuze! Am folosit niste caractere care vad ca au facut ca site-ul sa-mi stearga niste cuvinte.
     Dupa „acel patronising” scrisesem (citand) „auzi, domnu”…
     Adica expresia intreaga era: „acel patronising „auzi, domnu”…

     • Multumesc pentru sustinere Codruta, mie nu mi s-a parut „patronising” ci mai degraba marturie a nivelului de educatie si cultura a persoanei. Nu m-a afectat.

      Si aveti dreptate, pentru homo logicus nu constituie un argument.

      Pentru homo histericus insa da :-D

  • @Artemis:

   „1. In ce fel a fost politic salonul de carte de la Paris?” – Salonul de carte de la Paris nu a fost politic, prezenta Romaniei a fost pentru ca s-a derulat sub egida Ministerului Culturii, care Minister face parte dintr-un guvern, care guvern apartine unei aliante politice, care a castigat niste alegeri. Acest guvern se presupune care are o strategie de guvernare ce acopera toate domeniile, de la finante la politici sociale si de la agricultura la….cultura.
   De aceea este/ a fost prezenta Romaniei una politica!

   Aveti o scuza insa – anii petrecuti departe de tara! Cu toate acestea, sa stitii ca 1+1 = 2 indiferent de meridian/continent/galaxie!

   PS: Am spus, ca actualul guvern se presupune care are o strategie de guvernare si nu ca singura strategie este „jos basescu”!

   • Multumesc domnule Bugsy. Mi-au ramas totusi ceva puncte neclare, sper sa nu abuzez de bunavointa dvs daca va intreb.

    Care este statutul scriitorilor in Romania? Sunt oameni liberi, sau iobagii Ministerului Culturii?

    Daca s-ar fi distantat de toata situatia politica si ar fi calatorit la salon pe spezele lor sa intalneasca cititorii francezi, sa-si organizeze poate o publicare in strainatate, ce s-ar fi intamplat?

    Ar fi fost primiti in continuare ca invitati macar de catre francezi?

    I-ar fi exclus Ministerul Culturii de la standul Romaniei?

    Nu pot sa cred ca un scriitor care tine la cititorii sai le intoarce spatele in acest fel, tot asa cum nu pot sa cred ca la atatia ani dupa caderea comunismului Ministerul Culturii din Romania taie si spanzura intr-un salon de carte din Paris.

    • @Artemis: Sincer, nu stiu ce statut au scriitori din Romania. Presupun ca sunt afiliati la uniuni de creatie (Uniunea Scriitorilor). Ca si orice roman, cred ca au preferinte&optiuni politice si atunci ii vedem mai mult sau mai putin angrenati/angajati in jocurile politice.
     Iobagii Min Culturii pot fi doar daca isi doresc lucrul acesta.
     Bineinteles, scriitori care au refuzat sa participle la acest salon al cartii, la care prezenta Romaniei a fost, cum spuneam sub egida MC si ICR, aveau alternative sa mearga la Paris individual, pe propria cheltuiala. Nu cred ca erau refuzati de organizatorii francezi. Dar daca mergeau acolo, nu aveau ce sa caute la standul MC – prezenta lor in stand ar fi insemnat ca ei sunt de acord cu politica pe care o are MC (si ICR) la momentul acesta!
     Ministerul Culturii nu taie si spanzura – el face doar propaganda!

     • Va multumesc dle Bugsy.

      Deci in concluzie alternative ar fi existat, chiar daca nu tocmai comode.

      Urmaresc de ani de zile programul ICR din oras – locuiesc intr-o capitala. Programe plicticoase de camin cultural, diletantism, artisti care sunt neica-nimeni … asemenea institutie sa opreasca autori de talie internationala, mi se pare revoltator.

      Inteleg ca multi mi-au interpretat mesajele ca o critica la adresa Dlui Plesu. Nu asta am intentionat. A ales insa solutia simpla a ramanerii acasa. Ar fi putut insa urma calea mai spinoasa dar mai valoroasa a luptei reale aparand acolo la Paris „aux barricades”. Nici nu ar fi fost necesar vreun discurs politic, simplul boicot public al ICR ar fi transmis un mesaj mult mai puternic decat acela pe care l-a transmis ramanand acasa. Placut-neplacut, acesta este adevarul.

    • Artemis,

     1. În primul rând, mă separt total de modul în care anumite persoane înțeleg să poarte o discuție pe acest forum (care, de altfel, este incomparabil mai curat decât altele). Chiar dacă nu sunt de acord cu pozitia ”Codruței” de ex., nu găsesc justificare pentru remarcile menționate de ea.

     2. Există multă dreptate și în faptul că de afară lucrurile se văd altfel (spun dintr-o experiență serioasă de pribeag). Corolarul fiind că din interior reacția trebuie văzută ca o modalitate de apărare a unui organism care se vede serios infectat. Analogic vorbid, febra poate părea o modalitate risipitoare de a apăra organismul, dar nu e…

     3. Cel mai simplu mod în care aș putea să explic aprobarea mea personală pentru gestul domnilor despre care face vorbire acest articol, ar fi prin a face referire la anumite exemple istorice. Dvs. ați fi decis să reprezentați Germania anilor 37-39, din pozitia de scriitor sau intelectual, chiar fiind apreciată și finanțată în afară? Precedente istorice de acest gen abundă. Exemplul este indubitabil extrem, dar arată faptul că există anumite valori care fie sunt, fie se apropie, de valorile imuabile. Nu este un concept abstract, fiind studiat de psihologi / antropologi / sociologi prin întrebări de genul: Pentru ce preț (nu neapărat bani, pot fi concesii, etc) ai dispus să îți dai copilul daca acest lucru ar salva să zicem 100 de miloane de compatrioți? Întrebările pot varia foarte mult, cert este că cu ceva ingeniozitate poți afla foarte multe despre judecățile de valoare ale oamenilor. Ei, există valori la care prețul este infinit. Există valori la care prețul este foarte mare. În judecata mea, prețul mersului la Paris ar fi fost mult prea mare pentru beneficiile pe care le-ar fi primit ei prin asocierea cu ceea ce reprezintă Marga. Bănuiesc puternic că toți cei menționați în articol și-au spus cu toate acestea ”Păcat de Paris, ar fi fost …”

  • „In ce fel a fost politic salonul de carte de la Paris?”

   In acelasi mod in care d-na Pivniceru e criticabila ca ministru al justitiei dupa ce a fost surprinsa in masina lui Andrei Nastase. Alternativ, vezi vorba populara: spune-mi cu cine te aduni ca sa-ti spun cine esti.

   • Daca ICR decide publicarea operelor complete ale lui Mihai Eminescu in limbile de larga circulatie, editie de lux, inseamna ca Mihai Eminescu voteaza USL?

    Cultura e apolitica, sau ne-am intors cumva la Cantarea Romaniei?

    Comparatia cu Dna Pivniceru nu sta in picioare.

    Nu stiu daca Herta Muller a fost la Paris, dar daca ar fi fost cred ca ar fi fost criticata indiferent la ce stand ar fi fost. Asta ca sa aleg un autor in viata.

    • Republicarea operelor consacrate nu are chiar forța unui argument.

     Dvs. ați accepta să vi se publice opera sub egida liderului din Coreea de Nord la o adică? Puneți aici orice nume care după Dvs. merită un binemeritat oprobriu?

     • Sa nu exageram, opera este publicata de catre o Editura din Ro. Salonul de carte a sprijinit autorii si editurile. Nu a pus o efigie peste ele.

      • nu mă refeream la editură (editurile) care a(u) publicat carțile celor implicați. Voiam doar să dau un exemplu de asociere.

     • @ AM,

      Aceasta se voia cred o mica dezbatere la rece, un exercitiu intellectual, o analiza detasata a posibilitatilor unor eminenti scriitori romani de a se impune international in conditiile in care autoritatile din propria tara le pun betze in roate. Evenimentul a trecut, zarurile au fost aruncate, deciziile au fost luate sub presiunea momentului, trecutul este trecut.
      Exercitiul poate fi util fiindca din pacate situatia are sanse mari sa se repete la un viitor targ de carte. Solutia aleasa, oricat de laudabila moral, a fost dezavantajoasa pentru scriitori din punct de vedere personal. Poate doresc sa fie mai bine pregatiti tactic data viitoare, altfel nu vad sensul articolului.

      Problema e ca unii din cei ce comenteaza aici nu inteleg notiunea de drept la opinie. Se simt insultati ca cineva are indrazneala sa ofere o alta parere decat aprobarea fara conditii. Ataca fara argument pe oricine face nota separata, exact ca pe vremea “conducatorului iubit”.

      Dictatura a trecut. Treziti-va!

      • Am sesizat acest aspect.

       În general, chiar dacă urmăresc Contributors și discuțiile aleg să comentez doar când am ceva de spus și/ sau când am cu cine. Tot respectul pentru o opinie separată.

       Și DA, discuția chiar merită și cred că 1. decizia morală, 2. strategia / tactica implementării deciziei și 3. comunicarea cu privire la acest lucru merită analizate serios.

       Mi-ar place să îi aud pe acești domni discutând cele trei aspecte ale problemelor de acest tip și le lansez (inutil probabil) provocarea de discuta aceast nod gordian în sens mai larg. Spre ex. creștinismul încă de la originile lui s-a frământat relația dintre Lume și Individ. Cât se poate de actual, și cumva congruent cu poziția exprimată de Dvs, Isus spune Ioan 17 ”Nu Te rog să-i iei din lume, ci să-i păzeşti de cel rău.” Bineînțeles că povestea e mai complicată, motiv pentru care ar merita o discuție de calitate.

  • Artemis se dă o vânătoreasă politically correct. Îi recomand să-şi aplice nişte chinoroz tratat astfel încât să pară alb ca bază de machiaj înainte de a intra în scenă…

  • Incerc si eu sa ma bag ca musca-n lapte si-mi cer scuze pentru interventia mea. „Din afara” lucrurile se vad diferit, depinde cine se „uita” la ele. De exemplu eu nu o vad ca o lipsa de maturitate si tot „din afara” ma uit si eu. Din contra, daca acesti domni s-ar fi dus, tot ar fi fost injurati, facuti profitori etc si in ochii unora (printre care ma numar si eu) ar fi parut ca gireaza tot demersul actualului ICR. Personal nu am fost de acord si nu am apreciat pozitia domnului Plesu cand a acceptat postul de Ministru al Culturii pe vremea Iliescului.

   Pentru un om sanatos la cap, nu poti sa fii injurat de dimineata pana seara de catre unii, dupa care sa accepti sa-i reprezinti si sa le girezi politicile, oricare ar fi ele. Nu poti sa ajungi la Targul de Carte si sa te prefaci ca nu ai nici o legatura cu ICR-ul, asa cum a incercat doamna Blandiana.

   „Promovati-va operele Dvs, aranjati-va intalniri cu case editoriale de succes, si la urmatorul salon de carte participati pe banii Dvs fara nici o problema.” Cei enumerati de domnul Plesu nu au nevoie sa se duca la Targul de Carte pentru a obtine contracte cu diferite edituri. Se descurca si fara targurile de carte, asa cum au facut-o si pana acum. Nu cred ca autorii sunt publicati numai daca participa la targurile de carte.

   „Dvs mentionati doua alternative care ar fi implicat participarea scriitorilor romani la Paris, ambele cu tenta politica. Ce-are Ponta cu prefectura, ce-are Marga cu prefectura – sau cu salonul de carte? Sunteti in simbioza?” Aceste intrebari sunt hilare. Cum adica ce are Marga cu Targul de Carte? Uite care este legatura: ” Standul național al României la Salon du Livre este organizat, din 2009, de Institutul Cultural Român.”. Ce legatura are Ponta cu Marga? Mai este nevoie sa detaliez?

   • @Alius

    „Pentru un om sanatos la cap, nu poti sa fii injurat de dimineata pana seara de catre unii, dupa care sa accepti sa-i reprezinti si sa le girezi politicile, oricare ar fi ele.”

    Absolut de acord cu Dvs.

    „Nu poti sa ajungi la Targul de Carte si sa te prefaci ca nu ai nici o legatura cu ICR-ul”

    Aici nu sunt sigura. Si daca ceri francezilor un stand al tau si ceri editurilor sa-ti organizeze intalniri cu cititorii? S-ar fi putut?

    Cata lume ar veni sa-l auda pe Dl Cartarescu sau pe Dl. Plesu citind? Destula. Sa ramana standul ICR-ului fara vizitatori, doar cu pacalicii necunoscuti pe care ii promoveaza de obicei. S-ar fi putut?

    In loc sa ne hlizim sau sa aruncam prosopul inainte de meci, eu zic sa fi explorat cu seriozitate toate posibilitatile de participare inainte de a le arunca francezilor invitatia in fata.

    • pt Artemis:
     1. tehnic ni se mai putea aceasta variaonta a standurilor separate: daca luati luati in calcul schimbarile de la ICR (schimbarea subordonarii ,plecarea lui HRP, venirea lui Marga – in toamna,) atacurile asupra activitatii ICR sub HRP, s au intimplat in ultimile 6-8 luni, la o expozitie de asemenea importanta suprafata expozitiomala si programul este deja batut in cuie.
     In anii trecuti la Tirgul de la Paris au fost autori romani (cred ca chiar Plesu si Cartarescu, LIiiceanu sigur) dar aceste manifestari au fost organizate din timp. Deci atunci cind este necesar se duc la tirg si fara ca Rom sa fie invitat de onoare.
     2. exista cel putin un scriitor (care este si editor) care din respect pt editura franceza care ia publicat cartea,a incercat ,sa isi plateasca deplasarea pt a nu fi asociat cu ICR / Marga, el fiind invitat pe lista francezilor. Nu a reusit sa afle care sint cheltuielile ICR care ale francezilor, pt ca au fost la gramada. cert e ca ICR ul actual nu a putut furniza o suma cheltuita cu deplasarea unui scriitor.
     3. un cetatean se reprezinta pe sine si apoi TARA de unde este. sa terminam cu patriotismele astea ieftita ca eu sau altcineva este obligat sa faca ceva sa participe (si la un tirg de carte) pt asi demonstra recunostinta fata de tara patrie si popor.
     4. oricit ai incerca sa o intorci, Tirgul de carte de la Paris avea invitati de onoare Romania si Barcelona. Toata lumea stia ca acest lucru implica autoritatile respective. Nu poti participa sa reprezinti tara care dupa ce tras un ciomag in cap prin reprezentantii ei (vezi Marga) apoi te a violat repetat si sistematic (asociatii lui Marga, Ponta si Antonescu & comp).

     • @Catalin
      Wow ce argumente comuniste, pline de greseli gramaticale si ortografice pe deasupra.

      Toata argumentatia Dlui Plesu pleaca de la premiza ca atat dansul cat si ceilalti scriitori au dorit sa mearga la salonul de carte dar nu au putut datorita ICR-ului / Dlui Marga / Dlui Ponta / altor motive externe.

      Nu este nici un moment discutata obligatia de a participa, fiindca nu era obligat de loc.

      Exista insa premisa clara ca dorea sa participe, fiindca daca nu dorea chiar nu mai conta cine vine, cine nu vine, de ce sa vina, de ce sa nu vina … nu vroia si gata. End of story. Nu datora nimanui nici o explicatie.

      Cu cheltuielile iar aveti logica in ceata. Nu exista nici o lege care sa-i interzica unui cetatean roman sa-si cumpere un bilet de avion dus-intors Bucuresti-Paris si sa-si rezerve o camera la hotel pe banii lui daca asa doreste. Nu scrie nicaieri ca trebuia sa mearga nici pe banii francezilor nici pe banii ICR-ului.

      Iar cel mai comunist argument este cel de la final, unde puneti semnul egal intre Romania si ICR sau Romania si Marga.

      Un scriitor roman se reprezinta in primul rand pe el insusi, si apoi tara de unde vine. Nu autoritatile. Tara. Tara in care au trait si Burebista,si Decebal, si Mihai Viteazul, si Mihai Eminescu, si Cosbuc, si Eugene Ionesco … sper ca ati prins ideea.

      Dvs sustineti ca o autoritate temporara romana este Romania? Imi pare rau sa vad ca nu vedeti diferenta, noroc ca altii o vad.

  • Fiecare om are o constiinta si o scara de valori…
   Invitatia de la acest eveniment dateaza de un mai bine de un an si se datoareaza in principal ICR-ului care intre timp a fost translatat si apoi decapitat. Nici o persoana care se respecta, daca are verticalitate nu ar gira prin prezenta sa o asa nemernicie. Aceste persoane au ales, sa piarda un mijloc de promovare, de a fi mai cunoscuti pentru a nu fi asociati cu anumite persoane dubioase. Sa arunci sageti otravite inspre Plesu sau Cartarescu ca nu face sluj e penibil! Operele lor raman dar despre marga cine-si va mai aminti…

 11. Stimate domnule Plesu,

  ma intreb daca, intr-adevar, din toate criticile care v-au fost adresate cu privire la refuzul dumneavoastra de a participa la targul de la Paris nu era nici una care sa contina o umbra de intemeiere. Le-ati pus pe toate laolalta, la fel cum i-ati pus si pe critici. In felul acesta, majoritatea da nota: sunt, in totalitate, niste critici neintemeiate si rauvoitoare. Decizia de neparticipare nu sufera de nici un fel de inconsistenta!

  Personal, consider ca ar fi fost mai bine pentru Romania daca participati si dumneavoastra la targ. Nu am sa spun de ce deoarece discutia nu pare a fi purtata la acest nivel, al argumentelor. Pe de alta parte, poate stiti dumneavoastra mai bine, dar atunci ma intreb de ce mai publicati texte precum cel de mai sus si de ce acceptati ca articolul sa aiba o sectiune de comentarii, din moment ce nu le raspundeti, macar unora dintre ele. Mentionez ca nu astept nici un raspuns. Pe bune!

  Cu sincera consideratie,
  Gabriel Nistor

  • Nu mai avem mult, si vom canta :” Multumim din inima partidului” , pe toate meridianele.
   Patrioti de mucava.
   A facut foarte bine dl. Plesu .

    • La acest nivel nu se pune problema de a fi copilaros cand iei o anume decizie… Imaginea publica a omului Plesu sau Cartarescu face mai mult decat o participare la o expozitie in asociere cu cineva care te-a cacalit prin toate mijloacele. Asta inseamna verticalitate..nu scopul scuza mijloacele!

     • Din contra domnule, eu cred ca la o asemenea valoare si responsabilitatea trebuie sa fie pe masura! Cand iti duci pe umeri propria „povara”, pai trebuie sa o faci cu demnitate si respect pentru cei care ti-au oferit-o (in cazul nostru poporul cult din Ro, nu politicienii).
      Asta cu „asocierea” e o scuza copilareasca. Dincolo de „asocieri” este publicul si asteptarile sale, publicul pe care Plesu l-a neglijat in vanitatea lui.
      Eu personal ma simt tradat, ma asteptam sa fie complet si dpdv moral. Cred ca nu am disociat la timp intre „omul” AP si „scriitorul” AP, cerand ca „omul” sa se ridice la nivelul „scriitorului”. Poate aceasta supraestimare este problema mea, mea culpa. Dar chiar daca o ambaleaza in staniol … diferenta s-a vazut acum.

 12. Excelenta,fiindca asa ar trebui sa ne adresam Domniei Voastre( uite asa ia nastere „cultul personalitatii”!..pacat ca nu ne sunteti presedinte de tara.. )
  Ca sa renasca speranta pentru cei dezamagiti,ca sa mai dati o gura de aer celor care se sufoca ,va urez un sincer „la multi ani”!,asa,ca tot vine primavara!

 13. felicitari pentru paragrafe de antologie!
  in fata minciunii sistemice, adevarul trebuie rostit mai puternic, altfel intelectualul nu e decat o unealta pretentioasa dintr-un arsenal grotesc,
  situatia nu e mult diferit de cea a unei prostituate care cere respect de la mame si sotii pentru ca poarta rochie Nina Ricci; minciuna fara opozitie vrea sa fie respectata drept adevar

 14. Pot sa trambiteze cat or vrea, pe orice canale sau guri de scurgere or gasi, cu orice tip de laturi sau otravuri acidulate, tot nu vor putea face fata umorului dv. destabilizant :)
  Curaj

 15. Acest articol, nu va justifica demersul.
  Carturarilor nu le sta bine lânga gastile politice.
  De ce ati plecat de la Cotroceni?

 16. Andrei Plesu ne arata cum nu se poate mai clar, cum ne putem adresa mitocanilor dar si mafiotilor, oamenilor de nimic si calomniatorilor, scursorilor, politrucilor, neispravitilor, fanaticilor, lobotomizatilor si, nu in ultimul rind, celor spalati pe creier.
  Am ris nervos, am ris ca prostu’, am ris cu lacrimi citind despre Dan Diaconescu si „filosofia surisului in portretul Giocondei”.
  Su-perb.

 17. Nu au fost denumiti ” tradatori de tara ” ci pur si simplu intelectuali care fac politica si atunci cand faci politica trebuie sa iti asumi si critici , nu sunteti genii sau ingeri ! Si dumneavoastra dle Plesu ati avut ocazia sa lucrati pentru tara la Presedintie de unde ati plecat dupa trei luni , de ce ati plecat sau daca ati plecat de ce nu va abtineti de la a comenta actul de guvernare ? Dle Plesu , si dumneavoastra , si Cartarascu si Patapievici practicati simpatii politice , le comentati de pe margine dar nu sunteti nici pe departe singurii intelectuali ai tarii si nici cei mai valorosi , ati avut ocazia sa va demonstrati valoarea in slujba tarii dar v-ati luat jucariile si ati plecat …

  • Eu cred ca ce au facut asa-zisii „intelectuali ai lui Basescu” inseamna spirit civic si nu politica. Inteleg ca nu aveti spirit civic dar ar trebui macar sa-l recunoasteti atunci cand se regaseste la alte persoane. Felicit atitudinea intelectualilor romani cu coaloana vertebrala.

  • Caragiale a incercat intrarea in politica si a ratat…apoi s-a autoexilat prin tarile vestice.
   Oare de ce nu a ramas acasa sa lupte in continuare cu prostii ca tine din vremea lui?!
   Simplu…oamenilor de valoarea lui Plesu n-ar trebui sa le cerem sa aibe optiuni politice sau actiuni sociale decat daca au ei chef (cum si tie nu-ti poate nimeni pune pumnul in gura chiar daca vorbesti numai prostii), sa fim multumiti ca il putem citi…macar ca putini il inteleg!

  • subscriu la ce spune informel mai sus.

   vreau doar să adaug faptul că mi se pare deosebit de straniu acest gen de comentarii. Dl. Pleșu a plecat de la Cotroceni, NU în mijlocul unor acuzații de incompetență sau alte fapte și mai reprobabile.

   Înregimentare politică? Ușurința cu care a ”dezertat”, vorbește atât despre calitatea înregimentării cât și despre adecvarea analogiei pe are o utilizați.

   Mirarea mea atinge cele mai mare cote când mi se dă de înțeles că intelectualii ”autentici” nu ar trebui să se implice în politică. Prin definiția sa, conceptul de intelectual presupune o persoană cu multiple preocupări și limitarea accesului sau implicării sale în politică este similar cu a spune cuiva să se gândească la ”un elefant roz”. Imposibil de realizat.

 18. Stimabile domnule Plesu, cu respect va spun ca exista oameni pe care NU i-ati dezamagit cu aceasta atitudine.
  Sunt siderat cum Romania reuseste sa promoveze, din nou si din ce in ce mai des, priculici semidocti in cam toate pozitiile de conducere ale tuturor organizatiilor de stat.
  Va respect demintatea si va admir condeiul!
  http://www.clarinetul.blogspot.ro

 19. Este putin bizar ca pentru un intelectual de marca, precum se prezinta Andrei Plesu, totul in Romania se imparte la doi. Dar numai si numai la doi. Adica sunt doua (si numai doua) categorii de intelectuali, doua categorii de politicieni, doua categorii de romani, doua categorii de interese, etc. Si ca atare, cine nu face parte dintr-o categorie, face parte neaparat din cea de a doua. In mod evident, una dintre categorii este rea iar cealalta este buna. Asta la un nivel general al discursului. In particular, dualitatea asta se traduce asa: cine nu e basist e uselist, cine nu e intelectual e prost, cine nu e bun e rau. In cele din urma, concluziile pe care pare ca se straduieste Plesu sa ni le induca ar fi cam astea: Basescu e bun pentru ca nu e uselist si clar, useleul e rau pentru ca e impotriva lui Basescu; baronii pedelisti sunt mai “ca lumea” decat aia uselisti; Plesu e bun pentru ca a avut o functie pe vremea lui Basescu si nu a useleului si deci cel care i-a luat locul e prost; Patapievici este bun pentru ca l-a pus Basescu in functie si nu pentru ca ar fi un tip capabil; Boc e si el bun pentru ca nu e uselist; iar mult discutatul pavilion romanesc de la Targul de carte de la Paris nu e bun, pentru ca nu s-a ocupat Basescu de el si nu pentru ca e pur si simplu pe mainile unor imbecili. Pentru ca, nu-I asa, cine nu e fascist e comunist!
  Si ma intreb, nu aduce oare dualismul asta cu ceva de genul: “Cine nu e cu noi, e impotriva noastra”? Si nu e oare la fel de periculos? Sunteti cam scurt domnule Plesu, cam scurt.

  • Omule, tre ca te-ai fortat ceva sa scoti ideile astea (trebuia sa zic scremut, era mai aproape de real!)!Apropos de dualism -1. El a fost cel atacat, cam de peste tot.
   2.Omul si-a exprimat o optiune personala, fie ca iti convine, fie ca nu. Nu este in nici o structura oficiala, nu implica guvernul sau alte institutii, nu ti-a trimis batalioanele patriotarde de mineri sa iti defileze pe sub ferestre sau sa mai faca si un scurt popas sa incerce sa te educe! Si imi amintesc ca a motivat pe chestiuni de sanatate, doar ca a avut nesabuinta sa pomeneasca ceva si despre simpatiile d-lui fata de oficiali (oficiosi?), ceea ce l-a propulsat automat intr-o postura de non-grata, bun de sfasiat si terfelit prin toate izvoarele de informare.

 20. Genial Domnule Plesu!

  Intrebarea e: se mai poate respira Romaneste cu o frantura de speranta?

  Va ador gandurile frumoase puse atat de bogat lingvistic in articole demne de un confrate al marelui Caragiale.

  Astia suntem noi, neschimbati de vremuri sau vreme. Nu comunistii ne-au stricat, ci doar ne-au consolidat neputinta de a construi si neinspiratia de a fi primii la parastasul caprei vecinului ….

  Respectele mele, maestre!

  Un Escu …..

 21. Este dreptul domnului Plesu de a refuza o invitatie, dar daca o face intr-un mod nepoliticos, la doar cateva zile inaintea evenimentului, atunci nu trebuie sa se mire de reactii. Inteleg ca dansul a fost invitat de organizatorii salonului de carte, cheltuielile urmand sa fie impartite intre ICR si organizatorii francezi. Daca domnul Plesu nu a dorit sa-si asocieze numele cu ICR-ul condus de Marga este de inteles si de altfel nici nu era obligat sa-si motiveze refuzul: este treaba dansului de ce refuza, nu trebuie sa dea cont nimanui. Dar ca domnul Plesu nu a binevoit sa anunte organiztorii francezi de acest refuz decat cu cateva zile inainte, asta nu mai e de inteles. Invitatia venea din partea lor, ei trebuiau anuntati de acest refuz, nu numai ICR-ul. In decembrie, cand a fost facuta publica lista de invitati pe site-ul salonului de carte, tot Marga era la conducerea ICR-ului, relatiile cu acesta erau la fel de tensionate.
  Nici nu mai vorbesc de reactia lui Mircea Cartarescu: refuza sa mearga la Paris tot din motive de asociere cu ICR-ul, dar ieri era prezent la Bruxelles la o manifestare literara sponsorizata si in colaborare cu ICR , iar asta nu-l deranjeaza absolut deloc!

  • Aici sunt deacord cu dumneavoasta! Impolitete impardonabila, invelita in staniol argintat.

   Ce ma sperie pe mine este contagiunea politicului in tot, chiar si in Cultura. Mazga aceasta care a acoperit chiar si bunele maniere. „Je m’en fiche” de toti si toate! Daca am un razboi politic de dus il duc indiferent de costuri!

   Asteptarile sunt ca macar cei din Cultura sa se uite „forward”, dincolo de mazga. Treziti-va, exista viata si dincolo de politica! Si aceasta ar trebui sa fie Cultura!

   • De aceea am si facut comentariul de mai sus, pentru a sublinia indiferenta fata de niste norme minime de politete si mai ales, acceptarea lor cu o seninatate dezarmanta! Daca ceilalti mananca seminte aruncand cojile pe jos, atunci facem si noi la fel! Ce conteaza reactia francezilor, ce conteaza reactia ambasadorului Frantei in Romania, noi suntem mari si tari si avem dreptate intotdeauna, nu vin altii sa ne dea lectii de buna purtare! Si cine nu e de parerea noastra e sigur socialist (am citit tampenia asta de mai multe ori, inclusiv la adresa ambasadorului Frantei, Ph. Gustin care, culmea ironiei, face parte din tabara de dreapta! Dar daca nu zice ca noi, sigur, stim noi sigur, e socialist, eventual prieten cu socialistii. Am dat acest exemplu pentru a ilustra stupiditatea argumentelor unora. Mai nou, am citit ca salonul de carte ar fi fost politizat pentru ca Hollande a facut o vizita de o ora. Daca nu-l vizita, atunci sigur nu era destul de politicos fata de aceasta manifestare culturala si fata de Romania, tara invitata….Dupa logica asta, orice scoala vizitata de Hollande e politizata, „salonul agriculturii ” incheiat nu de mult si vizitat si el de Hollande a fost la fel de politizat!!! Anul trecut era de dreapta pentru ca il vizitase Sarkozy, intre timp vacile si purcelusii s-au dat la stanga. Si uite asa, interpretam totul cum ne convine. Daca asta ne absolva de a fi bine crescuti, de ce nu?
    Pe urma ne minunam si indignam ca suntem priviti in Europa ca niste paria, oameni needucati si limitati.

    • Suntem atat de „intemnitati” in mentalitatile balcanice si atat de „neiesiti” ca ne comportam salbatic. Vizita presedintelui Hollande este una strict de curtoazie. Nu are legatura cu politica, cu partidul din care face parte, cu stanga sau dreapta, cu socialismul sau cu liberalismul.
     Dar noi nu avem cum sa intelegem acest lucru pentru ca „tragem pe nas” prea mult romanism.
     Inclin sa cred ca nu mai avem Cultura. Avem balcanisme si atat.

    • @Ilinca
     Faceti, cu un aplomb comic, direct obiectul articolului sub care va zamisliti parerile.
     Refuzul a fost comunicat cu mult timp inainte, doar ca ICRul caloriferist a intretinut, via siteul oficial, ideea ca autorii „absenti„ vor fi prezenti… exact in acest scop. „Uitind” sa modifice afisele @ anunturile oficiale originale. Cu BUNA stiinta. Premeditat. Ca sa se nasca pareri gresite in minti ca ale dumneavoastra.

     Oare de ce nu va deranjeaza la fel de tare faptul ca premierul Ponta, desi anuntat pina in ultima clipa, nu a participat la eveniment, lasindu-l pe pe presedintele Hollande fara o primire in stand pe masura calibrului. Probabil ca in viziunea dumneavoastra o asemenea lasitate iresponsabila nu insemna mare lucru, dar la acest nivel, acest lucru cintareste mai mult decit gestul… demn, spun eu… al scriitorilor absenti. Mult mai mult.
     In cazul in care, vreodata, intr-un moment de deznadejde, de exasperare, intr-un viitor mai nu foarte indepartat, veti iesi din starea de vrie dusmanoasa si va veti intilni cu luciditatea si decenta, veti intelege ca de-acolo (alaturi de multe alte astfel de calcule patriotice gresite) ni s-a tras… si noua, si dumneavoastra… noua, romanilor.

     P.S.
     Sper ca nu sinteti aceeasi Ilinca care bintuie subsolurile Observatorului cultural cu o logica pocita pe baza de resentimente legata de coada…

     • @Contras
      Sunteti o exemplificare perfecta a comentariului meu: nu numai ca nu aveti habar de ce insemna politete dar nici cand vi se explica nu intelegeti si tot cu coada sus stati, mirandu-va naiv de ce impresie faceti.
      Am scris negru pe alb si repet: m-am referit la invitatiile facute de organizatorii Salonului de carte si am spus ca ei trebuiau sa fie anuntati din timp, asa cum e politicos si cum trebuie sa se comporte cineva bine crescut. si nu ICR-ul.

      De altfel este si un paradox in toata istoria asta: ICR -ul este descris ca o institutie politizata cu interese persoanle si de grup, cu un sef megaloman ( motiv principal al refuzului participarii la Salon), in consecinta o „entitate” cu care nu ai nici un chef sa ai de-a face, in schimb ii contactezi pe ei si discuti cu ei in loc sa te adresezi direct gazdelor franceze care au facut invitatia! Dvs gasiti logic acest comportament? Fiecare din cei invitati avea macar un contact in Franta, cunostea macar un editor, traducator, era asa greu sa transmita un refuz?

      Nu mai cautati scuze la o asemenea purtare ca nu exista: cel mult pretexte, asa cum bine ne-a demonstrat Mircea Cartarescu cu prezenta sa la Bruxelles sub obladuirea ICR-ului.

      Din comentariul dvs inteleg ca nu ati ajuns inca la maturitatea necesara pentru a intelege ce inseamna educatia de baza si comportament intr-o societate civilizata. Drept urmare militati pentru lipsa de bun simt si educatie, cautand motive si scuze acolo unde un gest mic de politete ar fi fost de ajuns pentru evitarea acestei situatii.

     • PS @contras Am uitat sa va raspund la intrebarea despre Ponta.
      Faptul ca -l aduceti in discutie si comparati absenta lui cu absenta celor 4 este edificator pentru a va defini: sunteti incapabil sa intelegeti o situatie si sa o analizati.
      Din cate stiu Ponta nu a fost invitat de organizatori, asa ca prezenta lui s-ar fi datorat unei auto-invitatii ( poate cei de la ICR sa-l fi invitat).
      In plus nesimtirea lui a fost ca a decis sa participe la acest salon, nu ca a refuzat sa mearga, in final.
      Incetati sa mai induceti ideea simplista
      ca „cine nu e cu noi e impotriva noastra”. Eu vorbesc de bun simt si de imaginea lasata francezilor, nu de imaginea sifonata a unui prim ministru plagiator.
      Nici macar nu sunteti capabil sa sustineti corect si cinstit o discutie, cu argumente si nu cu insinuari penibile.

      • Da… aveti dreptate intr-o privinta si imi cer scuze. V-am ofensat.

       Nu aveti dreptate cu restul. Si continua sa ma mire politetea (mai degraba o slabiciune) si grija fata de editorul si statul francez. Mai mult decit lucruri la indemina, cum ar fi viitorul dumneavoastra… sau macar timpul dumneavoastra liber.
       Cunoasteti oare corespondenta dintre autori si editorii lor? Stiti exact cum si-au reglat aceste chestiuni? Vorbiti despre cele 3 zile, avind acesta informatie de unde anume? Din alta parte decit comunicatele ICR? Cunoasteti oare vreun editor? Francez? American? Spaniol? Italian? Dar roman? Mai mult decit ca ati vazut unul vorbind frumoas la un tirg de carte. Stiti, desigur, ca el e un negustor si ca o astfel de poveste, cu toate neajunsurile si „impolitetea” ei insemna publicitate gratuita, inseamna vinzari, insemna lucruri firesti intr-o lume concreta, neidealizata.
       Cit despre ciciala premierului Ponta… spun ce-am spus… Probabil ca n-avea ce sa caute la Paris. Dar daca s-a enuntat in acest sens si lucrurile s-au miscat la un anumit nivel in acest sens, iar apoi s-a razgindit… cred ca ati prins ideea.

     • Domnule sau Doamna Contras,
      E totusi ceva fals in toata situatia asta si Ilinca a pus punctul pe o chestie. Adica ii faci pe aia de la ICR albie de porci dar tot cu ei te duci sa discuti ca nu accepti invitatia francezilor ca nu vrei sa fii bagat in aceeasi oala cu ICR si Marga! Nu e cam trasa de par chestia asta? In mod normal trebuia sa fugi de astia de la ICR, nici sa nu-i bagi in seama si sa discuti direct cu francezii, sa le spui lor cum sta problema, ca la ei te duceai, nu la Marga pe mosie.
      Iar faza cu Ponta e exagerata bine; cred ca de la domnul Plesu si ceilalti scriitori invitati te astepti totusi la alt comportament decat te astepti la Ponta. Nici nu mi-ar fi trecut prin cap sa compar cele doua situatii.

 22. Pai nu e fair, comparam mere cu pere. Codrin Stefanescu sa se bata intelectual cu Talmacean, iar Gidea cu Cartianu. Ma tem ca diferentele ar fi insesizabile.
  In alta ordine de idei: chiar nu putea Humanitas sa plateasca citeva bilete de avion si vreo doua nopti la un hotel la Paris, ca sa nu spuna nimeni ca ICR plateste din buzunarul bietilor bugetari? Ca la cit de prost se platesc traducatorii imposibil sa nu fi ramas ceva prin buget.

  • @exal: A compara mere cu pere e un exerciţiu necesar şi firesc! Altfel, cum să judecăm critic, fie şi în manieră empirică? Nu se adună mere cu pere (aşa zice o rămurică a matematicii) dar de comparat se prea compară! Ufff şcoala asta care nu ne mai învaţă nimic….

 23. Impresionant…
  Faptul ca (inca) pot sa citesc opiniile domnului Plesu, faptul ca (inca) pot sa comentez opiniile domnului Plesu, faptul ca sunt contemporan cu domnul Plesu e suficient, poate prea mult,…desi sunt mult mai tanar decat dansul ma uit la noua generatie a tinerilor de astazi si imi dau seama ca va veni o vreme cand ne vom dori asemena opinii, comentarii, analize, numiti-le cum doriti…si nu vad cine va mai scrie in felul acesta…Dar pana atunci nu-mi ramane decat sa ma bucur de faptul ca acesti oameni (inca) impartasesc cu noi ideile, gandurile, opiniile lor…pentru mine este suficient
  Multumesc Domnule Plesu

 24. Atâta timp cît lumea noastră intelectualicească și publică stă și se împarte în două mari tabere și urlă încontinuu unii la alții, ba mai se și înjură cu clăbuci la gură, cum mama dracului să avem normalitate.
  Poate numai la casa de nebuni!
  în rest cred domnule Pleșu că ar fi fost mai bine să mergeți la Paris sau să nu dar fără ca lucrul ăsta să se fi transformat într-o Frondă (falsă) contra ubicuului filosof Marga. Că până la urmă dacă tragem linia iasă cam egal între Pleșu și Marga (miniștrii și intelectuali)
  Succesuri și eșece!!

 25. Domnule Profesor,

  nu va mahniti.
  Prea multi rinoceri, e drept. Dar in fumul toxic al realitatii ”lor” paralele (de oricare parte politica ar fi „ei”), sunteti semnul „smintitor” (si datator de speranta) al normalitatii: o fiinta umana libera. Va multumim.

 26. Un proverb spune ,, cand gura inteleptului se deschide tu inchide pe a ta”. Multi dintre noi nu il cunosc sau nu il recunosc. Parca dumneavostra ati spus ca suntem o ,, tara de vioara intai” ? , Fiecare e mai destept ca celalalt si daca nu este, incearca sa il traga in noroiul in care se balaceste el. Nu incercati sa existati pentru oameni de tipul acesta , pentru ca aveti pentru cine exista.

 27. ..sunt de acord cu dumneavoastra si va felicit pentru initiativa!
  ..stau si eu si ma gandesc ce s-ar fi intamplat daca ati fi mers la Paris si ati fi protestat: ar fi fost foarte posibil sa va dea afara cu Jandarmeria Franceza pentruca „stricati imaginea tarii” si pentru „romanisme”..si deasemenea, ar fi fost posibil ca dl. Marga sa fi spus ca sunteti sub influenta bauturilor alcoolice si ca nu sunteti la prima manifestare bahica in public (.. de-ale lui Marga..).

 28. Pe de o parte si eu ma alaturi celor care va felicita, domnule Plesu, dar pe
  de alta nu inteleg pentru ce a-ti fost categorisit „intelectual al lui Basescu
  cata vreme a-ti dus o apriga campanie anti-Basescu (daca-mi aduc bine
  aminte) inainte de incercarea nereusita a usl de a fraieri pe toti romanii sa
  semneze „certificatul pre-nuptial” razandu-i in nas „miresei” si dand „bun
  de tipar” violului ca unei casatorii din dragoste.
  Nu neg faptul ca sunteti un intelectual. Stiu insa ca „basist” nu sunte-ti.

  • @vida clara: Felicitări pentru ortografia impecabilă! Într-adevăr, aşa e corect: „a-ti fost, nu sunte-ti” – vă rog să continuaţi să ne iniţiaţi şi pe noi în tainele noilor norme după care se scrie şi se vorbeşte româneşte…

   • @Bergner. Nu-mi serveste amice. Nu ma mai ajuta glagoria.
    Ai sa mai gasesti, pentru ca-s amanunte pe care oricat imi dau
    silinta, le uit repede. Pacat insa ca n-ai putut vedea peisajul din
    cauza muntilor.

    • @vida clara: Glagorioasă ideea de peisaj în subsol la domnul Pleşu. Curăţaţi peisajul de sticlele din plastic şi pungile goale de chipsuri şi vă voi fi amic pe vecie. Pot fi reciclate, la o adică!

     • @Bergner
      Cine-mi trece pragul, il invit cu drag sa manance din ce bruma am de pus
      pe masa. Nu sunt prieten cu plasticul asa cum oaia nu este prietena cu
      scaietii. Ce se agata se agata dincolo de dorinta mea si o iau ca pe o
      evidenta.
      Cat priveste amicitia … eu sunt precum un zid. Cine se da cu capul de mine
      il doare capul nu din vina mea. Intre altii unul dintre cei ce-mi este model in
      viata este Spartacus. De cate ori imi aduca aminte de el imi aduc aminte de
      „paradoxul crimei blande”
      https://sites.google.com/site/bibliamaxima/dictionar-de-filozofie/paradoxul/crimei-blande
      si de cate ori imi reamintesc „paradoxul crimei blande” imi reamintesc de
      el. Nu avem de ce fi in-amici. Dar in planul asta al ideilor, nici nu putem ierta
      nimic, intepand tot ce apare de intepat si deviins tot ce putem eschiva.
      Salve.

 29. D-le Plesu, Haideti sa facem putina matematica!. Incepeti sa va numarati toti detractorii. Oricat v-ati chinui nu cred sa va iasa mai mult de 100 indivizi (chiar numarati pe degete). Acestia striga ca din gura de sarpe in toata mass media si par hoarde de mii si mii de ANTI…….(vorba lui Mitu Florian). De ce puneti atat la suflet glasurile acestor neica nimeni. Sunt putini d-le Plesu si de o calitate la care nu te poti uita decat cu mila si compasiune. Continuati-va prezenta in viata publica. Noi ceilalti care nu intram in numaratoare va stimam, apreciem si indragim. Valabil si pentru cei prezentati in articol langa care sunteti linsati si discreditati. Va doresc sa va treaca amaraciunea ignorand urletele si zbaterile nonvalorilor. Cu mult drag!

 30. Felicitari D-le Plesu! Ma faceti sa cred ca mai avem o sansa, oricit de mica.

  Expozitia a fost politizata prin participarea ICR, institutie a carei activitate si conducere a fost intens poitizata. De asemenea prin vizita lui Francoise Hollande, Presedintele Republicii Franceze si unul din liderii miscarii socialiste Europene se srijina ideea de politizzare intense a evenimentului.
  Se incearca „spalarea” rusinii unor plagiate prin ingramadirea LA ORDIN in vitrine a unor intelectuali veritabili printer calorifere si alte dovezi de creativitate pur romaneasca.

  Daca ICR ar fi finantat fara alta implicare si ar fi delegat organizarea Uniunii Scriitorilor ar fi fost poate cel mai bine. In plus, politica de forta si incercarea de a pune pumnul in gura prin presiuni exercitate in mass media este iarasi o dovada de politizare si bolshevism. Civilizat ar fi fost o negociere discrete cu toate partile implicate si apoi un comunicat decent.
  Doar ca mesterul caloriferist se visa generalissimo in fruntea cohortei de scriitori. Se dorea dirijorul culturii romanesti. Faptul ca tine mina pe robinetul fondurilor il face sa se simta factor important de cultura.

  In plus discursul de „stinga” transpare. Si din motive de viteza, lipsa de timp sau de propagandist priceput re tot recicleaza fraze utilizate in lupta de clasa din anii 50-60.

  In loc sa finanteze sedii ICR aiurea mai bine finanta deschiderea unor filiale ale Uniunii Scriitorilor, Artistilor Plastici, a Muzicologilor si Compozitorilor, etc., fara interventia ICR, dependente numai de forul tutelar national (Uniunea scriitorilor din Romania; Uniunea Artistilor Plastici; etc. ICR ar trebui sa isi assume numai rol de vector financiar, poate uneori de support fizic al unor happening-uri. Si cam atit. Bineinteles are dreptul sa aleaga ce anume finanteaza. Doar sa o faca in asa fel incit sa nu semene a cenzura.

  Domnilor, va multumesc ca existati. Prin simpla aplicare a unor reguli matematice elementare reiese ca noi Romanii, in medie, nici nu sintem chiar asa de prosti!

 31. Patria scriitorilor este spiritul, iar conaționali sunt doar cei care pot urca până acolo. Îl admirăm pe domnul Pleșu pentru că, alături de alții, au creat o Românie superioară, mult deasupra mahalalei politico economice. Este singura în care ne simțim bine că suntem și români, noi cei plecați dinainte de 1989 din țară. Dumnezeu a creat un tărâm al adevărului și al frumosului, pe străzile căruia ne întâlnim cu domnul Pleșu și, de fiecare dată, îl salutăm ridicându-ne pălăria și închinând puțin capul … Să trăiți veșnic, domnule Pleșu, unul din puținii domni de-ai noștri.

 32. Care „intelectualii lui Basescu” domnule Plesu ?! L-ati „muscat” cu totii , ca-i mic,chel,betivan,curvar , badaran si ….marinar,pe deasupra. Acum culegeti ce-ati semanat. Viata nu iarta domnule Plesu. Pe nimeni.

 33. Cred ca aici sunt doua aspecte: in primul rind in ce procent participarea la astfel de Saloane se face in nume personal si in ce masura ca reprezentant al unei tari. Daca se face ca reprezentant al unei tari, ea ar trebui sa fie o reprezentare exclusiv culturala, si atunci politicul nu ar avea ce cauta in discutie, oricit de mizerabil ar arata el. In al doilea rind, TOCMAI datorita imaginii mizerabile despre care vorbeste Domnia sa, tocmai datorita atitor perceptii nefericite de care suferim in ultimii ani in fata lumii (vezi scandalul cu carnea de cal sau cea a emigrantilor in UK), cred ca ar fi fost bine ca domniile voastre sa mearga la Salon. Nu pentru a imprastia cu parfum peste ceva ce stim ca oricum miroase dezgustator, ci pentru a arata ca, pe linga aceste aspecte de netagaduit rusinoase ale tarii asteia, exista inca ceva valoros care subzista, cu care putem iesi mindri in fata lumii, care ne pastreaza inca demni. Caci daca nu prin cultura, prin ce ne mai „scoatem” in fata lumii? ce altceva decit partile ramase bune din spiritul nostru marturisesc ca nu suntem chiar o gaura a umanitatii si ca meritam macar un pic din atentia si respectul pe care il cerem?! Domnul Plesu, va iubesc si va citesc si va raspindesc materialele cit pot de mult…. dar ar fi fost mai bine, zic eu, sa fiti acolo!

 34. Domnule Plesu, v-ati gandit ce v-ar spune drept in fata Matusa Aglaia Roban de la Varatec, daca ar vedea ca inca mai sustineti un badaran si diletant, orbit de fuste si whiskey, si care a depopulat la propriu Romania de elita intelectualilor, medici, ingineri, cercetatori, etc…prin ” politicile fiscale ” exclusiv telegondolistice ?!? Ma intreb ce v-a facut sa va pierdeti intr-atat simtul masurii, al realitatii, al bunului simt elementar…Nu incetati sa ma uimiti ! Basescu este un nimic. Nu exista ”intelectualii lui Basescu”, pentruca el uraste intelectualii, ba chiar arunca cu sticle dupa ei…daca va mai amintiti. .. Basescu este propriul lui dusman, iar noi toti suntem victimile unui shofer de balastiera ratacit, cu ifose de conducator …
  Nu are nici o contributie aici Iliescu, Nastase sau Marga, din contra, probabil n-am mai fi auzit de ei daca Impostorul de la Cotroceni facea loc unor intelectiuali adevarati, nu doar celor de plastic, cu toc cui si decolteu generos, al caror sclav a ajuns…

 35. Si totusi d-le Andrei Plesu, trebuia sa va duceti. Nu sa-i reprezentati acolo pe cei care va injura, desi, ca roman, trebuie sa-i asumati si pe ei, ci pe cei care va citesc cartile. Aveti obligatia sa va ridicati deasupra detractorilor dumneavoastra, tocmai pentru ca aveti ceva de aparat. Asta in caz ca va intereseaza sa aparati ceva. Ati ales sa dati semnalul ca va disociati de actuala conducere a ICR-ului, dar veti fi perceput de straini ca va disociati de Romania de azi, pentru ca ei nu au timp sa analizeze toate nuantele, sa descalceasca itele politicii noastre dambovitene. Ca roman, m-a durut raspunsul dat de ambasadorul Frantei la Bucuresti. Credeti cumva ca eu ca roman ma simt confortabil sa vad cum conationali de-ai mei va pun la zid pe dvs., pe d-nul Patapievici, de d-nul Liiceanu, pe d-nul Djuvara s.a.m.d. doar pentru ca sunteti perceputi ca sustinatori ai actualului presedinte? Sunt un opozant declarat al acestuia, sunt chiar sustinator al PNL, dar asta nu inseamna nicidecum ca imi tradez principiile si oamenii in care cred doar pentru ca avem puncte de vedere diferite. Va respect decizia de neparticipare, tind chiar sa inteleg cat de greu ar fi fost sa nu faceti asta, cred totusi ca trebuia sa va duceti! Ba, mai mult, trebuia sa-l luati si pe d-nul Patapievici de mana, pentru ca dansului i-ar fi fost cu adevarat greu. Sa faci atat de mult pentru tara ta, sa fii batut cu pietre in piata publica si totusi sa taci, ei asta se cheama martiriu. Macar si doar pentru asta daca nu pentru altele, si tot trebuia sa va duceti, pentru a fi acolo impreuna cu dumnealui. Asta e.

  • Foarte frumos spus. Sacrificiul vanitatii personale pentru reprezentarea cu mandrie a celor 20 milioane de Romani … Trist este ca dupa un anumit nivel de „recunoastere”, „betia” si egoul sunt mult mai puternice.

 36. Domnule Plesu, nu o mai dati de gard cu dilema intelectuala !! Acum este prea tarziu pentru a spune : „mea culpa”!! Atunci cand ati acceptat inregimentarea politica trebuia sa va ganditi ca, instructia intelectuala nu este o garantie pentru succes in politica. Mai mult, ati avut exemple de intelectuali straluciti care au fost politicieni submediocrii . Nimeni nu v-a impins sa va bagati, nici pe dumneavoastra , nici pe ceilalti intelectuali !! Ati pariat pe un cal mort acum suportati consecintele, nu are rost sa va lamentati ! Una este respectul datorat unui om de cultura, si alta, anatema de a fi fost un partizan de partea lui Basescu !!
  Adevarul este ca , desi ati crezut ca politica este la indemana oricui, orgoliu dumneavoastra de intelectual nu se poate impaca cu teza contrara!! Intr-un fel sau altul, va trebui sa va hotarati ori : aria omului de cultura ori, aria politicianului ; si cu mandra si cu draga nu mai are haz !! Va considerati om de cultura : trebuia sa mergeti !! Va considerati politician : mai bine ca ati stat acasa !!
  PS. in anii 90′ ati avut un dialog la Ambasada Romaniei , cu dl. Tismaneanu despre comunism, va mai aduceti aminte ceva din bazaconiile discutiilor acelor ani ???

  • Da domnule, trebuia sa-si curete hainele si fata de scuipati si sa se prezinte la Salonul de carte., ca este scriitor si scriitorul trebuie sa treaca peste toate numai ca sa se mandreasca Poanta, Antenescu si Marga cu ei.

   In alta ordine de idei, a te inregimenta politic este una, a lua atitudine importiva unor derapaje este cu totul si cu totul altceva. A fi impotriva a ceea ce au facut Poanta si Antenescu, nu inseamna ca esti inregimentat politic. Dar asta e in mintea unora: nu poti sa spui nimic zeilor Poanta si Antenescu, pentru ca daca spui ceva, daca „ii tragi de maneca”, atunci esti ori basist, ori vandut etc.

   Dupa care sunt „judecati” ca de ce nu au iesit public sa ia atitudine, sau se mai intreaba unii cand e prea tarziu: „unde au fost reprezentantii societatii civile sa ia atititudine?” Pur si simplu, nu ai cu cine. Dupa mintea voastra, Vaclav Havel trebua sa taca, pentru ca era doar scriitor si sa nu se inregimenteze politic. De-aia si are USL-ul 70% in parlament, datorita unor super inteligenti.

   • Dumneavoastra nu ati inteles punctul meu de vedere !! Eu nu am nimic impotriva inregimentarii politice, ba din contra. Problema este ca : daca ai intrat in transee nu te lamentezi ca te-ai murdarit cu noroi !!! Atitudinea impotriva „derapajelor” , din punct de vedere politic, a fost contrara opiniei marii majoritati a cetatenilor romani cu drept de vot . Este absolut laudabil gestul celor din „societatea civila ” de a lua atitudine dar, asta nu inseamna ca au totdeauna dreptate, numai pentrum ca sunt intelectuali !!
    By the way, scrisoarea „societatii civile” catre CE de asta vara , a fost o mostra de idiotie politica fara margini, numai daca ne luam dupa efectul pe care l-a avut in randul cetatenilor romani care cred ca suveranitatea este ratiunea de a fi a unei natiuni !!

  • Nicio problema, sunt convinsa ca de partea cealalalta, oameni ca Marius Oprea, Carmen Musat, etc. vor fi cu adevarat amintiti in istorie ca invingatori, mai ales ca au girat prin sustinerea lor rinoceri vii ca Marga, Antonescu&co.

 37. Cere o mare capacitate de a indura cu stoicism ca sa aduni toate epitetele murdare care ti se arunca si sa reiei cu ele toata retorica nemeritata pe care o vezi la adresa ta. Vad ca unii pe aici se dau mari arbitri ai elegantei. Altii invoca imaginea Romaniei. Altii „interesul national”, altii, mai universali, „interesul general”. I-as invita pe toti sa se gindeasca daca toate motivele acestea ar trebui sa primeze in fata purei si simplei prietenii. Sa ne amintim ce campanie meschina a fost instrumentata impotriva domnului Cartarescu.
  Toti oamenii astia de spirit au daruit si daruiesc fara sa ceara o rasplata speciala. Cit de orbit de prostie si de ura trebuie sa fii ca sa nu vezi ca ei sint creatori care aduc in fata ochilor si mintii tale ceva care iti imbogateste viata. Cum poti sa urasti sau sa detesti un creator !? Chiar daca esti si tu unul, tot nu ai voie sa urasti ori sa detesti, pt. ca in celalalt este un potential care va imbogati lumea amindorura. In ce lume vreti sa traiti voi astia care uriti sau care detestati o persoana care va pune ceva nou, ori frumos, ori placut, ori de gindit in fata ochilor ?

 38. Traim pe o strada fara canalizare numita Romania si multi dintre noi am crezut ca cizmele de cauciuc ne sunt suficiente. Rahatul mediatic, insa, necesita un alt tip de filtre, pe care unii, din pacate, nu le au pentru ca nu stiu si nu au stiut vreodata la ce folosesc, nu le au pentru ca prefera sa-si lase nu doar parul dar si creierul in bataia vantului sau unii, daca le-au avut candva, le-au demontat si le-au inlocuit cu cipsuri si floricele. Merg mai bine cu bere.
  Ma bucur enorm cand domnul Plesu alege sa puna mana pe lopata in loc sa inchida geamul.

 39. Domnule Plesu, excelenta replica si din punctul meu de vedere aveti perfecta dreptate. Citeam mai zilele trecute o mica dezbatere pe marginea unui articol din Observatorul Cultural (nu mai citesc de ceva vreme tiparitura, dar am vrut sa lecturez interviul cu Florian) in care erati acuzat ca nu sunteti bun roman, ca ar fi trebuit sa reprezentati „Romania”. Parte din Romania este taman ICR, institutie de stat, care trateaza cetatenii romani (nu spun intelectualii romani,fiindca se pare a fi intelectual in Romania a devenit un soi de tara, se practica numai specializarea in termoficare) asa cum vedem cu totii.

  Eu cred ca nici francezii nu s-au suparat atat de tare cum si-ar dori unii, iar daca au facut-o putin nu au castigat decat un prieten bun de pus in vitrina… gradinii zoologice (marga).

  Sa stiti ca din afara tarii lucrurile se vad infinit mai limpede. Va sustin din toata inima!

 40. Inregimentat sau nu, nu poti sa nu admiri talentul. Am ris cu lacrimi. Ipocrizia este o boala grea de care sufera toti politicienii in Romania si nu numai.

 41. Nimic din ceea ce ma deranjeaza in luarile dvs. de pozitie nu ma opreste si nu ma va opri sa va admir si sa va respect. Ce nu inteleg este cum de intelectuali recunoscuti ca cei nominalizati de dvs. nu reusesc sa scape de polarizarea pozitiilor din spatiul public ca cei mai multi mediocri. De ce oare foarte multi dintre romanii care stiu cate ceva despre activitatea dvs. intelectuala nu pot sa va desprinda de imaginea lui Basescu? Nu spun ca aceasta atitudine este obiectiva. Dar ea este, cred eu, obiectivata de faptul ca nu ati facut nimic foarte vizibil pentru a evita macularea de care „beneficiaza”, de cele mai multe ori fara intentie, toti cei care nu s-au delimitat de actiunile acestui om aflat la presedintia Romaniei in pofida celor mai multi romani. O remarca, ma bucura ca din lista intelectualilor enuntata de dvs. lipseste dl. Baconschi (sper sa-i fi scris bine numele). Sa fie asta o recunoastere a gestionarii fruduloase a votului de la Paris si a sinecurii cu care a fost blagoslovit? Va rog, d-le Plesu, ca de altfel pe toti cei ce fac cinste numelui de roman, sa va bateti cu armele solide ale mintilor dvs. stralucite pentru propasirea noastra, fara sa va cramponati ca niste politicieni marunti (cum sunt majoritatea celor aflati in politica romaneasca) de observatiile plebee ale unora si altora. Nu credeti ca fi facut mai bine dl. Patapievici daca nu ar fi renuntat la postul din care nu l-a indepartat nimeni (cel putin, nu fomal)? Istoria intelecualitatii romane ne ofera multe asemenea exemple in perioade mult mai critice decat cele in care ne aflam.
  In rest, toate cele bune, intr-o epoca in care jurnalele, scrise sau spuse, nu trebuie sa dospeasca in vreun sertar in asteptarea unei receptari favorabile!
  Sa traiti si ar fi de ajuns!

 42. Stimate domnule Plesu,
  Felicitari pentru „coloana” : )
  Nu e asta problema lor, a celor veniti la putere ca un tsunami de ura, ca nu v-au putut matura pe toti „basistii”, in sensul de a va acoperi gura. Problema lor e ca anti-basistii promovati de ei pe post de replacement al basistilor sunt ori impostori, ori pur si simplu nevertebrate care nu isi gasesc locul altundeva decat in tara, mai precis in zona de plagiate, si mai precis in USL.

  Nu va enervati, stimati comentatori. In cultura romaneasca, razboiul a fost pornit de Ponta, care a scos cutitul (Ordonanta care a transformat ICR in loc de joaca pentru cadrele de nadejde), s-a inarmat cu un scut „NAP” (Nu A Plagiat) de la o institutie publica, politizata peste noapte si fireste, si-a asigurat spatele punand cel mai mare om de cultura al USL (asta e, altul n-au), pe domnul Marga, in fruntea noului ICR.
  EU nu pot pricepe si pace, de ce mediul academic tace inca si se lasa, vrand-nevrand, asociat cu Ponta. Ponta NU va iesi NICIODATA din tara la un eveniment cultural pentru ca singurul loc unde mai este crezut si acceptat este in RO, la periferia Europei, nu-i asa domnule academician. Academicianul lui peste! Academie de periferie, cultura de periferie, mentalitate de periferie, politica de periferie. Nu o spun eu, ci un mare academician contemporan.

 43. Andrei Plesu – un om care gandeste, vorbeste si scrie inconfundabil. Asta nu i-o poate lua nimeni… Atat am avut de spus, am vrut sa adaug un comentaiu in plus la lista lunga, poate conteaza putin si acest „rating”, ca de altele nu prea au parte astfel de oameni…

 44. Nu sunteți singurul care se luptă cu Balaurii. O faceți de pe altă poziție, sigur mai înaltă, dar nu Sunteți Singurul și nici Singur.
  Cu Respect

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Andrei Plesu
Scriitor și eseist român, estetician și istoric al artei. A fost ministrul Culturii (28 dec. 1989 - 16 oct. 1991) și ministrul Afacerilor externe (29 dec. 1997 - 22 dec. 1999). A inființat institutul de studii avansate „New Europe College” si revista culturală Dilema

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro