sâmbătă, octombrie 1, 2022

Imunizarea înainte de valul 4: optimismul n-ar trebui interzis

Foarte puține excepții notabile în spațiul public pe tema COVID – colonelul Gheorghiță, președintele Iohannis, ministrul Câmpeanu, ministrul Mihăilă, alți câțiva. Ei spun (și) lucruri pozitive despre ce urmează. Apoi, găsim o minoritate care nu e pozitivă, dar oferă critici la obiect și soluții; iar asta uneori e mai pozitiv decât să lauzi fără discernământ. Restul, majoritatea – parcă e un simpozion al cioclilor. Cu două tabere: analfabeții antivacciniști și clubul anunțătorilor de dezastru. Ambele tabere din simpozionul cioclilor, oricât s-ar contra între ele, spun la fel: o să fie rău,sunteți nevrednici, n-aveți altă scăpare decât să ne dați nouă niște atenție. Niște influență. Niște bani. Niște ceva, orice.

De cei care vorbesc pozitiv sau optimist, simpozionul cioclilor râde sau se revoltă. Nu sunt oare atâtea greșeli, atâtea lipsuri…?

Da, sunt.

Pentru cine n-a participat vreodată la organizarea (nu ca simplă rotiță de motor) unui efort de echipă într-un domeniu biomedical din România, e greu de înțeles ce complicată a fost sarcina campaniei de vaccinare. E de organizat nu doar birocrație ci și logistică, consumabile perisabile, echipe interdisciplinare de la administrativ la personal calificat științific sau medical. Să livrezi la timp ce trebuie unde trebuie, să nu încurci etichetele probelor, să respecți modul de lucru de fiecare dată, să nu ți se strice aparatele în timpul lucrului (sau, dacă se strică, atunci să le înlocuiești la timp)… e pur și simplu ceva ce în România nu se întâmplă aproape niciodată. Lucrurile care pur și simplu funcționează… la noi sunt excepții. De aceea mulți se feresc să spună ceva bun despre ele: cum să te entuziasmezi despre un strop de normalitate? Bine, nu ne entuziasmăm. Dar nici să interzicem vorbele bune nu e cazul. De aceea țin să o spun – pentru că văd că prea puțini o spun – o vorbă bună pentru oamenii care lucrează în campania de vaccinare. Ceea ce faceți e remarcabil și meritați mulțumiri.

Mesajele pozitive ale coordonatorului și purtătorului de cuvânt în campania de vaccinare au fost la locul lor. Serviciul public, partea logistică… întocmai și la timp, așa cum trebuia. Chiar și etapele de prioritate au avut sensul lor; altul decât în alte țări, dar l-au avut (de exemplu, ca să facă față eventualelor crize de la început, când nu existau doze; ca să transmită un semnal de susținere medicilor; ca să recunoască riscul sporit al COVID pentru vârstinici; ca să transmită un semnal de încredere prin recrutarea profesorilor; chiar și instituțiile militarizate își puteau avea rostul acolo, prin prisma încrederii pe care le-o acordă societatea dar și prin altele). Chiar și militarizarea campaniei: pentru cine cunoaște mediul biomedical din România, e greu de crezut că o variantă complet civilă ar fi făcut față. Dar acolo mai era nevoie, mai este încă, de oameni specializați în strategii de convingere, de comunicare. Poate nu pentru primele etape ale campaniei, când nu erau vaccinuri suficiente pentru toată lumea; etapa aceea a venit ca o mănușă pentru o coordonare militarizată. E firesc însă că ritmul s-a oprit când s-a trecut „la liber”. Pentru că de acolo ar fi trebuit să ajute și să amplifice foarte mult mesajul niște comunicatori de alt fel, din alte părți, civile. E adevărat, asta necesită niște puneri de acord aproape imposibile. Cu „politicieni” care contrazic din obișnuință orice mesaj oficial care nu-i semnat chiar de ei; fără să-l citească, fără să le pese – ci doar pentru imagine, pentru influență. Sau cu organizații „religioase” captive antivaccinismului.

De prin luna mai încoace avem relaxări, declarații optimiste. Spre stupoarea celor care se uită la cifre. Cum să fii relaxat la 30% vaccinare? Totuși, legat de procentul de imunizare s-a comentat poate prea puțin studiul MedLife recent, care a măsurat anticorpii din câteva orașe ca să vadă câți am trecut de fapt prin COVID. Studiul trebuie citit cu grijă, pentru că nu e verificat din surse independente (ne bazăm pe un comunicat de presă mai degrabă decât pe un articol într-o revistă de specialitate majoră), iar lotul e destul de mic și e posibil afectat de modul în care au fost selectați voluntarii. Dar… DACĂ datele sunt aproximativ corecte, concluziile sunt remarcabile. Nu și surprinzătoare: similar cu ce s-a văzut în alte țări, numărul real al celor care au trecut prin COVID e de aproape 5 ori mai mai mare decât cel 10% știut oficial. În orașele mici asta înseamnă că jumătate din populație ar avea deja imunitate, din cauză că a trecut prin boală. În orașele mari e mai puțin, dar… după ce se ia în calcul și vaccinarea, rezultă că peste 60% din populație e deja imunizată, de la vaccin sau de la boală. Dacă mai adăugăm și posibile incertitudini legate de faptul că procentele se calculează raportat la populația oficială – când de fapt milioane de locuitori sunt plecați de mult în alte țări… e posibil ca procentul de imunizare să fie încă mai mare. Către 70%, care asigură „imunitatea de grup”. Dacă e așa, (DACĂ!), parcă declarațiile optimiste ale oficialilor nu mai sunt așa de ciudate. Parcă n-ar fi cazul să-i luăm peste picior pentru ele.

De ce nu se vorbește mai mult de aceste procente combinate? Poate pentru că precizia studiului MedLife nu e cunoscută sigur; autorii înșiși au fost foarte precauți spunând că nu suntem încă la limita de imunitate colectivă. Dar poate și pentru că e greu ca o autoritate să anunțe ca succes faptul că… nu observase când/cum i-a trecut prin boală un imens 40% din populație. Sau că n-are evidența exactă a locuitorilor care chiar stau în țară. Poate e greu de vorbit de acele procente și pentru că ele afectează estimările de parametri statistici pe care s-au bazat analizele oficiale – cât e „R”, care e incidența cazurilor grave din totalul de cazuri etc. N-ar fi modificări calitative; studiul nu schimbă nici esența problemei (COVID există) nici esența soluției (să ne vaccinăm). Dar aici știm – liderii antivaccinismului se leagă de schimbarea oricărei virgule ca să spună iar „minciună”.

Datele MedLife nu oferă oare motiv de optimism în fața Valului 4? Ba da, dar moderat. Optimism pentru că imunizații fac mult mai rar boala – și mult mai rar au complicații. Optimism dacă se adeverește că raportat la populația reală procentul de imunizați e la 70%. Optimism pentru că vaccinurile de la noi sunt active și împotriva tulpinei delta, care definește azi valul 4. Optimism pentru că astfel a scăzut foarte mult riscul de a se suprasolicita locurile de la ATI la vreun următor val. Moderat? Neapărat, chiar foarte moderat. Pentru că jumătate dintre imunizații noștri sunt de la boala – și același studiu (ca și altele) arată că boala imunizează mai puțin eficient decât vaccinul. Pentru că la persoanele neimunizate tulpina delta e mai contagioasă decât cele dinainte. Pentru că eficiența vaccinurilor e mai mică la delta decât la tulpinile anterioare. Pentru că se vede în Anglia și în alte părți că 70% imunizare, nici măcar cu vaccin, nu poate bloca complet virusul.

Geu de pus toate cele de mai sus într-o comunicare oficială către publicul general. Mai ales că suntem în proporție de 40% analfabeți funcțional. Mai ales față de cei captivi analfabetismului antivaccinist. În marea lor majoritate analfabeții antivacciniști sunt acolo pentru că așa îi ține sistemul lor de relații sociale, acolo îi țin oamenii care s-au nimerit să le fie repere de valori; nu ține nici de inteligență, nici de educație, nici de bani. Pentru ei antivaccinismul e parte a identității culturale – pe care nici alfabetizarea nici prezentarea de tabele și grafice n-o poate schimba peste noapte. De aceea ei percept atât de acut vaccinurile ca pe o amenințare. O amenințare nu la adresa sănătății, nu la adresa dreptur’lor și libertăț’lor,nu la adresa chakrei, ci la adresa validității oamenilor care le servesc ca repere în viață. Pentru dânșii, dacă antivaccinismul e o greșeală, atunci reperele lor din viață le sunt de asemenea greșeli. Ceea ce e greu de acceptat. E ca și când le-ai amenința fizic viața. Și asta poate duce la conflicte. Iar dacă vorbim de conflicte, vă puteți uita la violențele din Africa de Sud, tocmai provocate de pandemie. Și au fost și în alte părți. Încă un lucru de cântărit când decizi ce restricții pui și cum.

Așadar da, avem nevoie de mai multe lucruri concrete în campania de vaccinare. Din partea mediului civil – pentru că acela militar a făcut și face partea care îi revine. Între unelte trebuie să rămână însă și optimismul prudent. Nu cel formal „ca să îmbărbătăm” și atât, ci acela echilibrat, însoțit de fapte, de date și de raționamente verificabile, transparente. Da, avem și un public pentru care ele nu contează. Dar și acela trebuie educat. Nu cu grafice, nu cu discursuri la televizor, ci prin exemple și modele nu doar oficioase ci și personale, tangibile.

Distribuie acest articol

68 COMENTARII

 1. O abordare ce deschide noi cai ale intelegerii .Este totusi vizibila partea intunecata a lucrurilor unde persoane , cetateni , uneori cu un nivel de cultura ridicat se impotrivesc orisicarei atutudini stiintifice ce nu le satisface nevoia de a blama si contesta existenta virusului si a necesitatii vacinarii – mergind pina la a arata inventate efecte negative premeditat puse in scena de stiu ei cine . Vom murii cu totii datorita inocularii unor substante in organism prin vaccinare – nu ni se spune numarul exact de decedati el fiind mult mai mare si cauzele ce duc la deces nefiind adevarate ,cipurile sunt si ele parte a unei minciuni colective dar masiv acceptate de un public neavizat , Astra Zeneca provoca tromboze la indiferent cine , false sondaje ce arata adevaruri inventate , neintelegerea functionarii vaccinului si a cercetarii in domeniu , neintelegerea a ceea ce inseamna reactiile adverse si globalizarea acestor reactii adeverse la mai toata lumea , un numar de medici ce nu recomanda , ii ciuda deciziei institutiilor de sanatate publica , vaccinul in cazuri inventate ,articole pseudo -stintifice pe care multi dintre noi le citesc si le inteleg avind garantia adevarului personal ,declaratii politice facute – in interes personal sau de grup – ce falsifica adevarul nevoii de vaccinare ,Uneori, interventia nonnecesara a unor reprezentanti de culte religioase ce reneaga si ei vaccinarea ,tot felul de neghiobi ce vorbesc in spatul public si care din interese vizibile si personale se pozitioneza contra vaccinarii , uneori sefi de state care isi aroga dreptul de posesie al adevarului stiintific sau pur si simplu mincinosi patentati ce mint de ingheata apele , ingreuneza decizia personala a fiecarui individ atunci cind se pune problema vaccinarii .Nimic din toate aceste actiuni contestatare nu si-au regasit adevarul in realitate .In SUA deja multa lume se vaccineza – pe sest -(ca sa ma exprim mai colorat ) neavind curajul de a accepta public binefacerile vaccinarii .Totusi ,nevaccinatii ar trebui sa se gindesca de doua ori atunci cind pun in pericol alti semeni ai lor .Nu vrei sa te vaccinezi respecta macar regulile sanitare si evita a contacta alti semeni . Macar atit sa faci pentru umanitate .

  • Un amestec inutil de prostie, ignoranta si re-a intentie pana la urma. O ciorba in care cei care nu se vaccineaza sunt sosoci, prosti cu 5G-ul, cu cipul si tot asa. Or fi si de aia dar o mare parte a celor care „nu se vaccineaza” (subliniez aceasta sintagma) au anumite motive:
   1. sunt imunizari natural (eu si familia suntem unii dintre acestia…forma usoara, nici mcar febra sau tuse cu titrri bune d eanticorpi pe care ni le masuram la fiecare 3 luni (in belgia este 8.7 E un test de anticorpi).
   2. Nu sutn la categoria de risc (nu ii exclude pe cei de la punctul 1, ca eu si familia)
   3. Sunt oripilati de campani adesantata de spalare pe creiere (ma vaccinez pentru ca asa pot bea bere cu prietenii sau vede aparintii) total de nivel de ghitza la portitza
   4. interferenta fara sens a unor asa numite „nume” ale politicii sau scenei, niste neica nimeni votati de 20-30% dintr-o populatie (Chiolhanis, tot feluld e politicieni obscuri si mediocri) care pur si simplu te lasa rece
   5. Cunoasterea faptului ca vaccinul inca nu e autorizat „a la carte”, motiv pentru care va fi foarte greu de introduc ca si obligatie (vor fi judecatii catzii si chiolhanishii precum la Nurmeberg peste 20 d eani daca ceva da chix).
   6. Reverse psychology cand vad cum sunt amenintati c anu intra la mall sau la insulele grecesti.
   Toate aceste argumente nu fac dintr-un om ceva needucat ci precaut, prudent, cum vrei sa il numesti.
   Intrebarea cheie pentru Mafalda si alti defaimatori si judecatori ai poporului: V-am platit (financiar) ca sa o duceti bine pana acum cu viciile si stilurile voastre de viata, v-am platit cu restrictiile pe car eo mare parte a trebui sa le induram pentru ca „ne pasa de voi”. Acum atentati si la integritatea noastra fizica? Si de unde isteria asta a vaccinatilor protejati (95% conform studiilor in care aveti atata incredere) impotriva nevaccinatilor car enu mai posteaza nici un pericol pentru voi?
   Vaccinuri sunt fara numar…mergeti lunar la vaccinare si nu se supara nimeni (va mai dam odata la toti tot din buzunarele noastre, ca si pana acum) si fiti multumiti, nu ne mai terorizati.
   ” .Totusi ,nevaccinatii ar trebui sa se gindesca de doua ori atunci cind pun in pericol alti semeni ai lor .Nu vrei sa te vaccinezi respecta macar regulile sanitare si evita a contacta alti semeni . Macar atit sa faci pentru umanitate .” Pericol pentru cine si de ce? Sa stiic a multi dintre nevaccinati sunt mai bine merci decat vaccinartii in materie de sanatate. S-ar putea ca tu, vaccinatule sa porti mai multa incarcatura virala decat un nevaccinat.
   Si ca s ainchei: faptul ca anticorpii nu sunt considerati in pasapoartele alea verzi indiica faptul ca vaccinarea e un scop in sine si nu o masura a lucrului bine facut. Asta de fapt ar trece la punctul 7.

   • Lasam in urma faptul ca nu stii care este modalitatea prin care functioneza o societate democratica ca de altfel si un sistem economic atasat unui stat democratic , eliminind neconcordantele spuselor tale ce ocolesc adevarul , netiinind cont de parerile tale lipsite de cel mai elemetar bun simt , hlizindu-ne usor de noianul de probabilitati pe care il introduci in scrierea ta fara a incerca si a sustine la modul stiintific propriile cuvinte , nu pot decit sa te sfatuiesc si sa incerci sa renunti la antivaccinismul tau atit de vizibil si la modalitatile primitive prin care iti creezi propriile tale explicatii . Poate ar trebui sa incerci a mai citi niscaiva texte stiintifice unde gasesti explicatii valabile si adevarate . In rest sa ai o zi buna si sanatoasa .

    • 1. https://www.nature.com/articles/s41467-021-22958-8
     https://www.nature.com/articles/s41586-021-03647-4
     Nu mai adaug erticole despre scaderea titrului de anticorpi la vaccinati, cred ca deja te-ai abonat la booster, deci e clar ca stii.
     2. Sa iti trimit statisticile oficiale despre varste, categorii etc ? Ma incadrez la categoria 0,(0)1 %. Ce articol stiintific vrei ? Stiu ca esti speriat dar eu ies zilnicic u motorul de 1,2 litri la plimbare deci virusache asta e mic copil.
     3. Eu si multi pe care ii stiu sunt oripilati. Nu e nici o stiinta la mijloc.
     4. Sunt numere, nu e stiinta.
     5. https://www.clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT04368728 Daca stii sa citesti site-ul asta e bine, vei intelege despre ce vorbesc.
     6. Nu e nevoie de science. E reactia pe care o am. Daca Grecia imi cere asta eu merg in maldive. Daca Maldive imi va cere voi merge in Zanzibar. Voi Evita non-salant sa ma supun.
     7. Se bazeaza pe primele 2 articole. Astea sunt doar 2, mai sunt referinte in care cred mai mult decat in « bunul simt » al lui Mafalda.
     In final, te rog sa imi explicit cum functioneaza o societate democrata? Sutele de mii de manifestanti din Franta sau Germania erau anti-democrati de trebuiau snopiti in bataie ? Pai atunci 11 August ii da dreptate lui dragnea in totalitate.
     Sa nu crezi ca democratie este cand un catzu sau chiolhanis sunt inscaunati cu 20% din voturile oamenilor.

     • Mai omule tu bagi totul in aceiasi oala . Fa naibii diferenta intre protestele din Franta si cele din Romania .Alegerile sunt singura solutie . Unii care nu vor sa participe o fac din decizie proprie .Ca tie nu iti convine e alta treaba sau ca nu vin la putere favoritii tai.Unanimitatea nu mai exista decit in tarile cu dictatura . Mai studiaza .

 2. Antivaccinisti se regasesc la toate nivelurile de cunoastere, de la analfabeti pur si simplu pana la doctori docenti :-).

  Pandemia nu este o problema medicala, ci una sociala. Stiinta are suficiente instrumente pentru a stapani o astfel de epidemie. Dar nivelul de intelegere al populatiei este mult sub ceea ce ar asigura un succes rapid combaterii pandemiei.

  ===

  In ROmania, biologia face parte din materiile de studiu „neimportante” din gimnaziu si din liceu. Evaluarea nationala se da la mate si romana, cine se omoara cu biologia!? La bac, iarasi alte materii (cu putinele exceptii cand este aleasa biologia).

  Chiar si atunci cand se face cat de cat, biologia se invat „pe dinafara”, fara ca nimeni sa inteleaga cevea. Nu inteleg nici elevii, nici profesorii, nici inspectorii. Nimeni. Toti recita pasaje din carte.

  Si atunci, cum poti sa ai pretentia ca populatia sa inteleaga mijloacele de prevenire a raspnadirii virusului?! Cate persoane inteleg macar ce e un virus? Cate stiu despre celula altceva decat ca e formata din „membrana, citoplasma si nucleu”- verset mandru al imbecilizarii?!

  Nici ce e vaccinul nu inteleg prea multi.

  Acum, sigur unii se vaccineaza ca sa fie siguri. Nu inteleg nimic, dar se vaccineaza ca „asa trebuie”. OK, dar cati sunt din aceasta categori?!

  ===
  De peste un an de zile – articole peste articole, comentarii peste comentarii. Dar cati stiu despre ce e vorba, cati stiu ce un virus, ce e un vaccin?

  Virusul acesta ar fi trebuit sa ne treazeasca, sa intelegem ca ne mintim singuri, ne furam caciula tot afirmand un primat al stiintei, care e admirabila si sublima dar care are mai putina influenta in viata cotidiana decat avea in urma cu 100 de ani. Confundam progresul tehnologic cu avansul cunoasterii in societate.

  ===

  Sa fim optimisiti sau pesimisti?

  Eu as raspunde in registrul social, nu in cel medical: sunt pesimist pentru ca si daca de maine nu va mai fi nici un caz, noi tot nu am inteles ca suntem prosti facuti gramada si ca societatea din punct de vedere al cunosterii „avanseaza inapoi”. Cel putin cea din Romania.

  • Nu am intalnit pana acum un om care sa fie aplecat catre stiinta, sa fie logic si coerent in exprimare si, in acelasi timp, sa fie antivaccinist.

   Ceea ce ii uneste pe antivaccinisti este inflexibilitatea si credinta in forte superioare din care ei se considera ca fac parte – un orgoliu nemasurat, exprimat sau atent ascuns si neexprimat, – ei sunt departe de realitatea palpabila, numarabila si cred ca anumite forte ii ajuta pe ei sa inteleaga sensuri pe care muritorii de rand nu le patrund si ei, prin alte mijloace decat cele rationale, le ating…

   ramane o problema de sanatate mintala – si iata ca sunt multi…

   Nu ca nu ar fi si de partea cealalta oameni cu probleme dar abordarea lor este flexibila.

   • Din pacate, dementa senila (in multiplele sale forme, peste 200 din cate stiu) este diagnosticata mereu prea tarziu.

    Afectarea cortexului incepe mult mai devreme iar atingerea stadiilor clinice dureaza decenii. In tot acest timp insa cei suferinzi sufera transformari lente dar profunde ale modului de gandire. Este boala a creierului.

    Incidenta dementei senile este uriasa, se orbeste de 50-70% dupa varsta de 70 de ani. Dar sa nu uitam ca procentele se refera la cei la care obiectivarea si semnele clinice sunt clare. Incidenta reala este probabil mult mai mare, poate ca se apropie de 100% la aceste varste. Insa debutul bolii are loc cam pe la 30-40 de ani. La unii avanseaza mai repede, la altii mai incet. Sau chiar foarte incet.

    Multe comportamente si idei bizare, ilogice, isi gasesc astfel explicatia, Nu spun ca toate aiurelile sunt produse de dementa senila. Spun doar ca macar contribuie la nasterea tampeniilor si ca la unii e factorul determinant.

   • O interventie:
    1) nu stiu ce inseamna „anti-vaccinist” in contextul asta. Cand vine vorba despre vaccinarea copiilor stam mult mai bine decat multe tari din Occident. Daca ne referim la vaccinul anti-Covid si ii numim „anti-vaccinisti” pe cei 70% care (inca) nu s-au vaccinat, atunci ar putea fi un punct de vedere valid. Asta cu conditia sa nu incercam sa analizam actiunile si deciziile celor cca. 60% care sunt convinsi ca trebuie sa-si vaccineze copiii (sau sa faca antirabic / antitetanos), dar nu sunt convinsi ca le trebuie vaccinul anti-covid. Generalizarile sunt interesante, dar oamenii au tendinta sa le foloseasca pentru a sprijini o concluzie deja trasa in loc sa le foloseasca pentru a cauta o concluzie.
    2) Toate epidemiile si toate pandemiile (fara exceptie) au intrat in declin inainte de aparitia oricarui vaccin, Covid19 nu este o exceptie. Explicatia este, in mod evident, imunitatea dobandita natural. Vaccinurile „au inchis” pandemiile sau epidemiile, le-au stopat (pe unele definitiv, pe altele doar temporar), dar contributia lor nu a fost niciodata majoritara (prin prima numarului de cazuri prevenite).
    E ciudat cum consideram vaccinurile ca fiind Solutia Optima, dar uitam ca ele au nevoie de un sistem imunitar functional pentru a fi eficiente. Ceea ce se desprinde dupa ce citesti presa online din toata lumea e cam asa: „sistemul imunitar se lupta si el, saracul, cu SARS COV2 si cu Covid19, dar orice (subliniez) vaccin e mai bun: da un raspuns mai bun si o protectie mai indelungata (?!). Nu stim pe ce se bazeaza nici una, nici alta, n-am vazut sa fie folosite statistici din lumea reala, doar idei despre celule B, T si alte asemenea. Ai crede ca dupa 2 ani, dupa 200.000.000 de infectari si cca. 3 mild de cetateni vaccinati am putea numara niste lucruri, am putea incerca sa vedem frecventa reinfectarilor si sa o comparam cu cea a infectarilor printre persoanele vaccinate.
    Este cert ca vaccinurile si vaccinarea vor salva vieti, multi oameni o sa mai traisca pentru ca s-au vaccinat, dar e la fel de evident ca imunizarea naturala a functionat si functioneaza pentru toti ceilalti. Am impresia ca nu e clar ce inseamna „forma asimptomatica”, „forma usoara sau moderata”. Inseamna ca sistemul imuntar a castigat bataliile acelea, atat inseamna si nimic mai mult.
    Avand in vedere cele ce preced, e clar ca trebuie avuta in evdere o abordare mai nuantata decat „toti” sau „nimeni”. Salvam vieti daca convingem varstnicii si pe cei bolnavi sa se vaccineze. Ne pierdem vremea incercand sa-i convingem pe ceilalti daca nu sunt deja convinsi. E un demers inutil.

 3. Interesant articolul. Studiile de seroprevalenta pot fi utile dar, datorita dinamicii titrului, rezultatele trebuie interpretate cu prudenta. Oricum, cam peste tot unde s-au facut, exista evaluari cuprinse intre 5 pana la 10 ori mai mult decat numarul de cazuri.

  Confruntarea dintre secta vaccinistilor si cea a antivaccinistilor nu cred ca intereseaza pe nimeni cu adevarat. Pare pasionanta dar nu are nici o valoare intrucat nu se bazeaza pe date stiintifice ci doar pe opinii. Prosti si analfabeti sunt in ambele tabere, nu doar la antivax :)

  Cat despre militarizarea vaccinarii, admiratia dvs fata de aceasta masura ma face sa cred ca nu aveti mare legatura cu ce se intampla in mediul medical si nici nu intelegati cu adevarat ce inseamna sa te vaccinezi. Militarizarea a dus la subminarea autoritatii morale a armatei(punand-o sa faca ceva pentru care nu e pregatita) si la bagatelizarea unui act medical important, transferat din cabinetul medical in parcarea de supermarket. Nu arata multa inteligenta dar da bine la popor: „armata e cu noi”.

  • He he, țara cu cea mai pompoasa denumire a consultației medicale (pacientul consultă, medicul investighează) ,,Act medical’, are și performanțe mediocre global (pe unele paliere cum ar fi starea ,,instituțiilor medicale, chiar dezastruoase). Dar această ambiție a titlurilor alimentează un orgoliu găunos.
   Personal mi-am primit ,,Actul medical”, doza a doua de vaccin, pe un stadion din Stockholm. Ne-au adunat ca pe oi să ne înțepe. În ochii mei procedura a fost simplă și perfectă. Aș vrea să știu ce a fost greșit.

 4. Nu ati pomenit de speciali si de acei care au sarit randul. Acei cu tenisul pana la urma de ce au sarit randul? Nu am vazut capul lui motoc in cazul dat.

  Nu stiu cine a inventat acest termen speciali, dar ne va costa pe toti foarte scump. Presa din Belgia a publicat un studiu comparativ cu motivarea vaccinarii in diferite tari si avand experienta in alte epidemii, concluzia, cel mai bine sa nu se faca campanie de vaccinare, tombole, maratoane, nu trebuie pusi influenserii la treaba, fiindca toate acestea fac doar rau, oamenii se incapatineaza. Cel mai bine, ordonat si metodic, lucrat, oamenii vor veni singuri, si se pare ca da rezultat.

  In primul rand spuneti multumesc lui CTP cu intrebarea lui „daca va fi nevoie sa obligam romanii sa se vaccineze?” , pai i-a facut pe toti prosti, a zadarat si a crescut tabara antivaccinistilor. Si toate astea cu masca sub nas.

  In primul rand trebuie facut ca medicina sa costa si sa fie scumpa. Adica sa lucrezi ca sa o ai. Trebuie sa functioneze un sistem de asigurari complex, ca toti actorii: om simplu, medic, politicieni sa stie ca daca fac o greseala costa foarte scump. Atunci vor incepe sa functioneze sistemele ca in vest. Un covid mediu la spital pentru un asigurat a costat in medie 800euro + nu e asa de usor cu serviciu, creditul pe care il ai. Asa ca nu cauti aventuri, dar responsabil faci ce trebuie. Un om daca moare poate avea si asigurare de viata, care in medie pentru angajati default e cam 300k euro, la multi intra in pachetul salarial, sau vine la pachet cu credutl ipotecar, masina, etc. Asa ca toti scarpina capul si se comporta mai responsabil.

  Si nu mai spuneti, „ei de ar fi aceasta cea mai mica problema” daca gandim asa … mai stam inca 100 de ani unde suntem. Cel mai bine se vede daca au gestionat bine sau prost dupa cifrele migratiei.

  • Exact. 4 comentarii super-decente nepublicatte. Merci. Tocmai de aia ma inraiesc si mai rau si blamez aceasta propaganda si activism.

  • Dumneavoastra chiar credeti ca exista cineva in lumea asta care administreaza un forum de discutii (si plateste din buzunarul propriu cheltuielile implicate) de amorul artei? Si ca sa ofere o platforma de libera exprimare oricui are ceva de spus?

   Daca stiti un astfel de loc in internet, v-as fi recunoscator sa mi-l indicati si mie.

 5. analfabeții antivacciniști

  Multumesc.

  Sunt si mai hotarat sa nu ma vaccinez atunci cand vad cine sunt cei care mi-au pus deja eticheta.
  Cat despre presedinte, poftim, asta da noroc, face tot ce poate. In toate domeniile. Se vede.
  La gradinita, sub Impuscat, mi se servea acelasi meniu de vorbe goale.
  Dusmanii erau altii. Noi, cei vaccinati cu socialismul, eram cei buni.

  PS: analfabet sunteti d-voastra, se precizeaza de regula despre ce val e vorba. Vorbiti despre al patrulea val de pamant ? De apa ? De caldura ? de frig ? Mai puneti mana pe ceva carti scrise de „albi colonialisti patriarhali” si lasati vrajelile cu valuri de coronavirus sars-cov 2. Migrantii din valurile de invazie de ce nu se vaccineaza ? Invazia lor e reala.

  • Sunt si eu in caruta ta. Cu cat vad mai multi inversunati din astia psudo-scientisti ( cam ce realizari au profesorii de prin Romania, mai ales in domeniile astea aplicate…chimie sau biologie? Articole in PNAS, Nature…sau maca rintr-un impact factor 2-3?). Ei fac activism si nimic mai mult. ca multi „iexperti” gen arafat care insista ca vaccinatii nu stau in carantina desi e clar acum ca si aia sunt purtatori…mai grav decat atat ce vrem sa vedem???? CUm putem sa luam un „iexpert” din asta (ancorat in politica) in serios vreodata?
   Prefer o viata sanatoasa, anticorpi, expuneri moderate pe toate fronturile si viata merge inainte.
   PS. recomand vaccinarea toturor celor care vor sa o faca. Chiar eu i-am programat pe parintii meu la ea. Dupa cum sutn vaccinat impotriva la nu stiu cate boli (inclusiv yellow fever, difterii si alte „tropicale”). Facut si impotriva febrei in ultimii 2 ani dealtfel (anul asta s-au bagat „vulnerabilii” in fata si n-am mai prins). Asa ca am macar pretentia sa nu fiu pus in caruta antivaxerilor.

 6. Cred ca se face discriminarea prea mare intre cei vaccinati si nevaccinati. Nu este vorba in toate cazurile de analfabeti, ci de faptul ca multe adevaruri inca nu se spun. Precum si aparitia acestui virus. Din istoricul pandemiilor, cea din 1918 a tinut mai bine de doi ani. Acum vrem rezultate rapide. Am avut parte de relaxari prea rapide si lipsa de respectare a regulilor minimale. Cu Delta ori alta varianta, efectele negative se vor vedea dupa aceste vacante, concedii, distractii de tot felul. Apoi firmele farmaceutice ar trebui sa grabeasca si realizarea unui medicament, pentru ca toate vaccinurile rapide nu pot avea efecte de peste 70-80%. La mijloc este si banul.

 7. Cred ca trebuie subliniate niste lucruri:
  1) este posibil sa urmeze un numar ridicat de cazuri atat in randul celor neimunizati cat si in randul celor vaccinati. Numerele nu au de ce sa ne sperie daca mare parte dintre „cazuri” vor fi ale cetateni vaccinati.
  2) cetatenii imunizati natural sunt cei care vor opri aceasta pandemie. Fie ca ai avut, fie ca ai avut si te-ai vaccinat, fie ca ai luat dupa ce te-ai vaccinat… in momentul in care ai si imunitate naturala, pandemia s-a oprit la tine.
  3) accentul in aceasta perioada trebuie sa fie pus pe vaccinarea celor din grupele de risc. Din poarta in poarta pentru varstnici, cu medicul de familie pentru persoanale cu afectiuniile cunoscute deja (obezitate, diabet s.a.).
  Obiectivul de a vaccina pe toata lumea e contra-productiv, irealizabil si depasit de noile descoperiri ale oamenilor de stiinta.

 8. Cînd societatea românească va atinge un 70% imuni la prostia funcțională (efectul dinamic al analfabetismului funcțional), așa cum imun e și autorul articolului, atunci societatea noastră ar fi mai stabilă la dezordine și ne-ar fi mai bine. Cînd… Clopotul lui Gauss ne dă indicații prudent optimiste că ar putea fi așa.

 9. „Analfabetii antivaccinisti” considerati ca este o expresie demna pentru mediul universitar din Romania? Daca da, atunci, din punctul meu de vedere, mediul universitar din Romania este egal cu zero.
  De ce nu si „analfabetii vaccinisti” sau, poate, „istericii vaccinisti” pentru ca multi asa se manifesta, isteric. Pentru multi dintre ei altceva nu mai exista, nici macar boala in sine, doar vaccinul.

 10. La concluziile MedLife se putea ajunge daca adunam 2 + 2 , este prea simplu insa doar cateva cifre publice demonstreaza acest fapt.
  In Romania exista peste 1 milion de infectati depistati, daca inmultim cu 5 , cifra vehiculata in general la nivel european care arata cat de cat situatia reala, ajungem la 5 milioane.
  Sunt specialisti care spun ca 10 ar fi cifra cu care ar trebui sa inmultim cazurile depistate, ramanem la 5.
  Avem apropae 5 milioane de vaccinati cu schema completa la care se zilnic se adauga alte cateva mii de persoane astfel astazi putem afirma ca. 10 milioane de cetateni sunt intr-o forma sau alta imunizati in fata bolii.
  Este mult peste jumate din populatia tarii, numarul exact al personaelor rezidente in tara fiind poate undeva la 18 milioane poate chiar mai putin, in urma ultimului recensamant din 2011 fiind declarate ca. 20 milioane.
  In aceste conditii pana la mult discutata imunitate de turma nemaifiind foarte mult, atunci de ce sa mai discuta de valul 4 si masurile care ar putea fi luate din nou ?
  Antivaccinisti sunt in SUA, Germania, Franta si nu are nici o legatura cu alfabetismul, sunt persoane care au dubii si neincrederi, ultimul studiu din SUA aratand ca nu exista diferenta intre masa de virusi transportata de vaccinati si cei nevaccinati iar imunitatea vaccinurilor dupa cateva luni este foarte redusa, Israelul fiind prima tara care a inceput vaccinarea cu cea de a 3 a doza pt persoane vulnerabile si peste 60 de ani, de ce ?
  Insasi studiile sunt contradictorii, mesajele din spatiul public nefiind decat oglinda acestora, atunci cum poate reactiona cineva care nu este medic si nici specialist im materie ? in cine mai poate avea incredere ? in autoritatile statului care nu de multe ori opereaza cu jumatati de masura sau in specialisti cu opinii in afara mainstreamului medical si mediatic ?
  O vaccinaare nu este doar o intapatura cum ni se sugereaza si care face diferenta intre drepturile constitutionale, vaccinarea este o interventie asupra corpului uman cu substante ale caror efecte in cazul acestei pandemii nu sunt inca pe de plin cunoscute si este legitim sa existe dubii.
  Tot constitutia este cea care garanteaza aparea sanatatii individului, sunt 2 aspecte care se bat cap in cap si nu sunt discutate si lamurite in spatiul public, guvernele actionand de multe ori prin ordonante in urma decretarii unor situatii exceptionale.
  In Suedia de exemplu nu exista interdictii, numarul mortilor de covid fiind insa foarte redus, aproape zero si nu.i putem acuza pe suedezi ca fiind inconstienti si nici analfabeti functionali.
  Ar fi cazul sa privim dintr.un cu totul alt unghi acesta pandemie si sa nu mai acuzam populatia de unele si altele iar de inteligenta de turma n-a auzit nimeni ?

 11. 1. Despre India, care a fost citeva saptamini vedeta presei alarmiste, nu se mai aude nimic de cind numarul infectarilor cu virusul minune s-a prabusit pur si simplu dupa ce guvernul a inceput sa distribuie – gratuit – ivermectin ca tratament antiviral.

  2. In Islanda, tarisoara insulara in care aproape toata populatia adulta a fost vaccinata, s-a înregistrat ulterior „imunizarii” o creștere rapidă a infectiilor cu tulpina Delta, persoanele complet vaccinate reprezentind o mare parte a celor infectați.

  Pe 26 iunie 2021, autoritățile islandeze au eliminat toate restricțiile interne, ceea ce a determinat massmedia din întreaga lume să o aclame ca fiind țara care a învins coronavirusul. In acel moment, nu se mai înregistrase niciun caz de COVID-19 de câteva săptămâni și nu se înregistrase niciun deces din decembrie anul trecut. Majoritatea populației adulte din Islanda fusese deja vaccinată, in cazul persoanelor cu vârsta de peste 50 de ani proporția fiind de aproape 100%.

  Cu toate acestea, țara a înregistrat de atunci o creștere rapidă a infectarilor cu varianta Delta, o mare parte din noile infecții fiind înregistrate în rândul celor complet vaccinați. In ultima saptamina din iulie răspândirea infecției a atins cel mai înalt nivel de până acum, cu 131 de cazuri zilnice.

  Noul val de infecții a determinat autoritățile islandeze să reintroducă restricții, cum ar fi cerința de a folosi masca în interior.

  Până în prezent, Islanda, o națiune de 330.000 de locuitori, a înregistrat 7.676 de cazuri și 30 de decese.

  În ciuda faptului că majoritatea covârșitoare a populației adulte din Islanda a fost vaccinată, epidemiologul-șef Thorolfur Gudnason a declarat că nu poate exclude faptul că restricțiile recent reintroduse privind COVID-19 ar putea fi necesare pentru o perioadă de până la 15 ani.

  3. În timp ce CDC îi îndeamnă pe americani să se mascheze împotriva variantei Delta, epidemiologul-șef al Suediei a susținut că sunt necesare mai multe date despre infecțiozitatea tulpinii. Națiunea sa fără măști se situează la o rată de decese Covid pe zi tinzind spre zero.

  Anders Tegnell a declarat vineri că există „multe lucruri pe care nu le știm” despre Delta și a avertizat împotriva tragerii unor „concluzii de mare generalitate” despre noua tulpina. El a precizat că varianta circulă în Suedia „de ceva timp” cu efecte reduse, în special în mediile cu risc ridicat, cum ar fi căminele de bătrâni.

  Pe 30 iulie, el a subliniat că o treime din municipalitățile țării nu au raportat niciun caz nou de Covid în ultima săptămână. În același timp, s-a înregistrat o creștere a numărului de cazuri în rândul tinerilor din Stockholm și din alte orașe mari.

  In timp ce autoritățile sanitare din SUA îi presează pe americanii din zonele cu „transmitere ridicată” să se mascheze, Suedia a renunțat si la ultima recomandare de a purta mască inca rămasă – legată de transportul public – la 1 iulie. Agenția de sănătate publică din Suedia a sprijinit măsuri precum distanțarea socială și munca la distanță, dar nu are nicio recomandare privind utilizarea acoperitoarelor de față în spațiile publice.

  Criticată de massmedia pentru că a refuzat să impună lockdown-uri dure, abordarea mai puțin draconică a Suediei față de criza de sănătate pare să dea roade: națiunea scandinavă a înregistrat un total de opt decese legate de Covid până acum în lun iulie 2021, ceea ce reprezintă o medie de 0,25 decese pe zi.

  • 1. In India doua treimi din populatie a trecut prin boala, Cu peste 400 de mii de morti. Ivermectina nu rezolva nimic. Decat eventual buzunarele unor profitori de necazul altora.
   2. Islanda are azi 131 de cazuri, spuneti… Si zero decese. Pentru ca vaccinarea functioneaza.
   3. Suedia a vaccinat mai mult decat Romania. Peste 60% cu prima doza. Da, acolo nu e nevoie asa de mult de restrictii, pentru ca este mai mult respect pentru recomandari. Si pentru ca gradul de aglomerare a populatiei e mai mic decat in sudul Europei.

   • @Radu Silaghi-Dumitrescu in plus despre Suedia: lipseste autoritarismul (chiar daca unii dinafara cred ca Suedia e un stat socialist). Autoritatile au grija sa trateze oamenii si libertatile lor cu respect, chiar in astfel de situatii cum e epidemia. Se cintaresc masurile incit sa nu aiba impact autoritar, se cauta sa se faca informari clare. Traind in Suedia aproape ca nu am simtit efectul. Am facut ce mi s-a cerut, dar nu din teama. Iar pentru ceea ce imi cereau, autoritatile s-au straduit sa imi usureze cit mai mult misiunea de cetatean. In România in schimb simti peste tot ostilitatea cum radiaza, atit la autoritati, agenti comerciali (din fericire aici se sta cel mai bine, dar si cu lipsuri, gen banci, brokeri de actiuni, furnizor de utiliati care toti lucreaza ca in Evul Mediu) si, bineinteles, populatie zeloasa si setoasa de pedepse.

    • Off-topic: puteti sa imi spuneti cat este de usor sa iti deschizi o firma in Suedia?
     Sunt curios sa aflua o parere de la „firul ierbii”.

     ===

     Suedia a avut un episod socialist de 7-8 ani, cand perfomanta sa economica s-a prabusit. Asa ca au revenit pe drumul liberal, unde din cate stiu, se afla si acum.

     [Probabil ca multi confunda plasa de siguranta sociala cu socialismul, ma gandesc,]

 12. O opinie echilibrată și de bun simț de care era nevoie în actualul context al pandemiei. Autorul nu caută noduri în papură autorităților, cum o fac unii „specialiști” din media, care se pricepe la toate, de fapt niște diletanți care stabilesc necruțător verdicte.
  Ca să reușească, o campanie de vaccinare are nevoie și de o societate civilizată, responsabilă, cu un anumit nivel de instruire și cultură. Nu poți să aduni oamenii cu arcanul și să-i împingi cu jandarmii în centrele de vaccinare ca să le dai jab-ul. Sunt mulți indivizi opaci, prin structura lor, la orice explicații și încercări de convingere. Oameni atrași mai degrabă de povești ale conspirației decît de realități ale științei. Alții se opun vaccinării, pur și simplu, din spirit de frondă, așa cum o fac cu orice solicitare sau recomandare care vin din partea statului și care oricând sînt dispuși să ignore regulile. Se tot spune că autoritățile n-au știut să convingă. Erau lucruri simple, care se învață în cei șapte ani de acasă, nu trebuia să te mai convingă nimeni, pentru că le știai deja de la părinții tăi. Acum, se face iarăși apel la Biserică să sprijine procesul de vaccinare. Biserica nu va marșa sau o face cu frâna trasă pentru că nu va admite niciodată că vaccinul poate fi mai benefic decît apa sfințită sau împărtășania. Cele numai cinci milioane de cetățeni români vaccinați arată, mai degrabă, nivelul nostru precar de educație sanitară și de igienă personală, decât incompetența autorităților.

  • Dumneavoastră v-aţi referit la situaţia din România. Eu pot povesti ceea ce se întâmplă în Polonia.
   Pe scurt, eşecul vaccinării este atât de mare, încât autorităţile de la Varşovia au luat măsuri în ultimele două săptămâni pentru a instala containere speciale pentru vaccinare în imediata apropiere a bisericilor din sate (în unele cazuri chiar în curtea lăcaşelor de cult). Apoi, au îndemnat pe preoţi să încurajeze lumea venită la slujba de Duminică să se vaccineze după terminarea ceremoniei religioase. S-a procedat astfel în condiţiile în care conducerea Bisericii Catolice a emis înainte de Paşte, chiar în timpul amplificării scandalului AstraZeneca, un mesaj prin care se spunea credincioşilor să nu se vaccineze.
   Rezultatul obţinut cu containerele în curtea bisericilor a fost acelaşi ca în România: negativ. Domnul Mircea Modan l-a descris foarte bine într-un comentariu de la alt articol apărut pe Contrubutors.
   În opinia mea, neîncrederea în autorităţile politice este principala cauză a acestui eşec. De la acestea porneşte totul, sunt nişte acumulări negative faţă de clasa politică şi în prezent aceasta se observă cu ochiul liber. În plus, lumea este sătulă de dictatura Coronavirusului – concret, de ameniţările directe sau voalate pe care autorităţile le fac în fiecare zi (de exemplu: pierdeţi locul de muncă, nu mai mergeţi la mall, nu mai cumpăraţi alimente, nu mai mergeţi cu mijloacele de transport în comun).
   Polarizarea societăţii în pro şi anti vaccinare este din ce în ce mai mare. Sper să nu se ajungă la confruntări civile pe străzi între activiştii politici din cele două tabere deoarece de suferit vor avea în primul rând oamenii nevinovaţi care vor participa la manifestaţiile de protest împotriva guvernului.

   • Bine punctat, este un fenomen incepand din SUA si pana in Romania vizibil cu ochiul liber, balbaiele politicienilor si neincrederea generalizata nu numai datorita pandemiei isi spune cuvantul.

   • CIne nu stie deloc, cauta sa afle.
    Cine stie putin, isi inchipuie ca stie tot.

    Ma ciocnesc de semidocti in fiecare zi si in proportie de masa. Din motive nestiute, semidoctii au un talent nativ de a zapaci si convinge. Ceea ce face ingrozitor de mult rau.

    Am intalnit persoane care sfatuiau cu multa aprindere pe altii in domenii in care nu citisera mai nimic. Evident, cu rezultate catastrofale, justificate in cele mai alambicate feluri – de la americanii care vor sa ne fure calul, pana la iluminati care manipuleaza lumea sau dusmani ascunsi printre prieteni.

    Ceva asemanator se petrece dupa mine si in domeniul vaccinarii. Semidoctii se transforma in „influenceri”.

    Cauza semidoctiei este inadecvarea sistemului educativ la progresul stiintific si tehnic, Daca in urma cu 50 de ani paradigma memorie-exercitiu-manual functiona perfect, astazi ea ar fi trebuit inlocuita cu conectare-autodirijare-schimbare. Nu s-a intamplat asta decat in putine locuri in lume,

    Ca urmare, invatamantul nu pregateste populatia pentru aceasta epoca. Ba chiar dimpotriva, prin formarea unei atitudini invechite fata de invatare contribuie la dificultatile de intelegere ale populatiei adulte.

    ===

    Un al doilea motiv al rezistentei populatiei la vaccinare este, dupa parerea mea, dementa senila.

    Peste 50% din populatia adulta sufera de o forma sau alta de dementa senila, inca de la 40-50 de ani , Este afectata cortexul frontal cel care guverneaza personalitatea, spiritul social, gandirea critica.

    Aceasta masiva prezenta a dementei senile in populatia adulta, mult inainte de varstele inaintate, trece neobservata clinic, chiar nediagnosticata. Ea este generata de obiceiurile alimentare inadecvate, bazate pe consum exagerat de glucide (unde intra si pastele si painea!) si de sedentarism.

    Una dintre caracteristicile dementei senile este comportamenul ilogic. Persoanele respective fac afirmatii irationale si au atitudini imposibil de inteles. Insa anturajul pune aceste lucruri pe seama oboselii, lipsei de timp, diversitatii de opinie (!).

    • Daca presupunem ca le-am lua telefonul mobil si i-am obliga sa citeasca mai mult sunt convins ca acesta „boala” ar fi eradicata cat se poate de repede.

     • Dacă le confiscăm telefonul din mână, vor lua prima trotinetă electrică găsită în cale pentru nişte senzaţii tari şi vor muri sub roţile maşinilor. Electronica asta ne mănâncă pe toţi.

     • Obiectivul este sa inveti tinerii sa foloseasca telefonul.
      Acesta are o putere extaordinara de a sprijini invatarea. Dar cei mici nu pot sa viseze asa ceva, adultii trebuie sa ii invete si nu i fac. Un motiv este si acela ca nici ei nu stiu.

      ===

      Eu vorbeam despre dementa senila la modul medical, nu metaforic.

      Simpla impunere a miscarii in aer liber nu ar da decat rezultate limitate, foarte limitate.

      Alimentatia in Europa si mai ales in Romania este un dezastru metabolic. Ea favorizeaza instalarea dementei senile inca de la 40-50 de ani.

      Oamenii insa ignora acest lucru, li se pare de ras. Pana cand ajung in azile si isi chinuie copiii. Atunci nu mai rade nimeni.

 13. Constatarea Dvs. ( , „….majoritatea – parcă e un simpozion al cioclilor. Cu două tabere: analfabeții antivacciniști și clubul anunțătorilor de dezastru. Ambele tabere din simpozionul cioclilor, oricât s-ar contra între ele, spun la fel ” ) este , din nefericire, valabila nu numai pentru Romania , dar si pentru intrega lume. Poate numai regimurile de mina forte ( sa nu zic „totalitare” , termenul nu se mai potriveste, nu poate fi la fel aplicat de pilda, pentru Rusia, China, Coreea de Nord sau Iran ) sa poata stapini acest fenomen, in care opozitia la niste masuri de protectie sanitara globala sa aiba asemena proportii.
  Aprope ca iti vine sa doresti ca aceasta maimutareala democratica tutelata de Bruxelles si Washington sa inceteze, atunci cind este vorba de sanatatea si viitorul a zecu=i de milioane de copiii.
  Fiica mea este medic pulmonolog si a luptat in USA, luni de zile, in linia I a frontului anti-covid, zi si noapte in sectiile de terapie intensiva. Cind aude de „opozitionisti „, sub orice forma s-ar prezenta ei, are o singura expresie: ” As dori ca fiecare din acesti nemernici sau idioti ( dupa caz ) sa vada ce ingrozitor moare un bolnav de COVID „

  • Your comment is awaiting moderation
   ” As dori ca fiecare din acesti nemernici sau idioti ( dupa caz ) sa vada ce ingrozitor moare un bolnav de COVID „. Corect. Daca era medic urgentist sau traumatologist ar fi avut discursul similar cu modificari pe fraza. E parte din meseria ei. Iar terorizarea asta si culpabilizarea tuturor pentru drama unora e de structura noua, nu ma gandeam ca se ajunge la asa ceva. Statisticile arata clar cam care sunt victimele acestui virus. Cu exceptia UNOR batrani, cam toti sunt victimele propriilor stiluri de viata si a „neavutului de grija” a lor de catre ei. Nu e vina altcuiva.
   Pana acum doamne fereste sa ii discriminezi pe ei si sa ii tii inc ase izolati ca sa ii protejezi (toti stam in case ca ne pasa). Acum, arafat si cu barna ne spun ca e normala discriminarea vaccinatilor vs nevaccinatilor. Cam ce reactie poate provoca astfel de anacronisme???

  • Dan Nicolescu, contraragument: epidemia a scapat de sub control prima data exact intr-un stat totalitar. Poate pentru ca acolo se iau mai usor decizii ignorand opiniile altora si mergand excesiv pe linia fortei. Solutiile care functioneaza ca tratament sau preventie (vaccinurile in special, dar nu numai), cele mai eficiente dintre ele cel putin, au venit in schimb din tarile democratice. Mainile forte din Iran sau Rusia nu prea au avut succes cu rezolvarea reticentei fata de stiinta pe problema COVID. In Rusia din cate stiu este o epidemie de negationism si antivaccinism similara cu a noastra ca proportii.

  • Fiica dvs, un alt posesor al adevarului absolut. Pentru un ciocan (obiect specializat) orice obiect seamana cu un cui :)

  • Nu vreau sa fiu cinic, meseria de medic se practica la intersectia intre viata si moarte , mai ales la medici din prima liniei, teropaie intensiva si nu conteaza ca se moare de Covid, cancer, embolie s-au din cauza unui accident.
   Tot respectul pt acesti medici, personal nu mi-am dorit nici o data sa pot lucra in acesta meserei, este ceva deosebit.
   Dar totusi sa ramanem cu picioarele pe pamant. lumea moderna n-a trecut printr-o astfel de incecare de dupa 1945 incoace si au uitat ce inseamna , ca viata are si alte aspecte decat inchinarea la hedonism, consum si altele care lumea noua incearca sa le sugereze.

 14. ” As dori ca fiecare din acesti nemernici sau idioti ( dupa caz ) sa vada ce ingrozitor moare un bolnav de COVID „. Corect. Daca era medic urgentist sau traumatologist ar fi avut discursul similar cu modificari pe fraza. E parte din meseria ei. Iar terorizarea asta si culpabilizarea tuturor pentru drama unora e de structura noua, nu ma gandeam ca se ajunge la asa ceva. Statisticile arata clar cam care sunt victimele acestui virus. Cu exceptia UNOR batrani, cam toti sunt victimele propriilor stiluri de viata si a „neavutului de grija” a lor de catre ei. Nu e vina altcuiva.
  Pana acum doamne fereste sa ii discriminezi pe ei si sa ii tii inc ase izolati ca sa ii protejezi (toti stam in case ca ne pasa). Acum, arafat si cu barna ne spun ca e normala discriminarea vaccinatilor vs nevaccinatilor. Cam ce reactie poate provoca astfel de anacronisme???

 15. Apreciez efortul dumneavoastră! Ați suplinit în câteva rânduri lipsa cronică de pricepere și carismă a decidenților politici români. Nici macar unul dintre ei nu trece de genunchiul broaștei la încredere cand îndeamnă societatea spre ceva, orice ar fi acel ceva, ceea ce spune multe despre aparatul de stat autohton, unul construit pe impostori și corupți, nu pe competenți onești și credibili.

  Mai departe, însă, cred că cine a dorit să se vaccineze a facut-o deja și nu aș mai insista defel pe convingere. Cine nu dorește, nu poate fi obligat. Cu constatarea că informarea și drepturile nu țin loc de discernământ și inteligență.

 16. Autoritatile sunt blocate in obsesia vaccinarii, cand, de fapt, ar fi trebuit sa cheltuiasca bani pe testare. Astazi, la peste un an de la declansarea (oficiala) a pandemiei, testarea de anticorpi, facuta gratuit si in masa, ne-ar arata unde stam si cum ar trebui sa privim inainte – cu optimism sau cu pesimism?

  As vrea sa stiu ce fonduri au cheltuit (si cheltuiesc) pe lobby, PR, influencing, producatorii de vaccinuri. As vrea sa stiu si cati dintre cei vaccinati au fost informati, inainte de vaccinare, ca TOATE vaccinurile sunt, inca, in faza a treia de testare, pentru inca 2-3 ani. As vrea sa stiu daca eficienta vaccinurilor anti-COVID-19 e conditionata de repetarea regulata a inocularii, la 6 luni sau un an. As vrea sa stiu daca, nu cumva, vaccinatii purtatori asimptomatici de virus nu sunt mai periculosi decat nevaccinatii. In care presa independenta as putea gasi informatiile-astea?

  • Luaţi-o uşor pentru că dărâmaţi toată şandramaua politică. Asemenea întrebări pertinente se pun des şi în alte ţări, problema nu este doar la nivelul României, Poloniei sau al Uniunii Europene. Este o brambureală totală la nivel politic!

  • Ati spus un adevar. Starea de sanatate este un bun natural, il primim gratis la nastere ( exista si exceptii date de genetica, ori starea de sanatate a parintilor) pe care putini dintre noi il pretuieste corect. Cei mai multi ne batem joc si atunci ne miram de ce atatea boli are o persoana si alergam sa luam un pumn de medicamente, doar mai recuperam ceva. Nu suntem vesnici dar cum ne traim partea doua a vietii depinde de noi. Cei care avem o imunitate mai buna, sau am avut forme f.usoare nu avem nevoie de aceste vaccinuri. La fel si cei cu afectiuni mai speciale care nu li se recomanda aceste vaccinuri. Prin urmare, extinderea testarilor este de dorit. Ai pune pe toti in categoria analfabetilor si a asmuti o categorie contra alteia este ceva de Ev Mediu, de pe vremea Inchizitiei. Dovada ca in ciuda progresului si a stiintei, mentalitatile nu au evoluat foarte mult.

   • Exact. NImeni insa nu vrea sa se lege de „co-morbizi”. De ei trebuie sa avem cu totii mila. Poate si pentru ca marea majoritate a decidentilor sunt printre ei? Poate pentru ca alegatorii lor sunt ca ei? Dar oare nu e timpul sa schimbam paradigma „tratamentului vesnic” pentru cea a preventiei vesnice? Nu e mai bine sa educam omul sa nu-si toarne borcanul cu sare peste mic sau pe cel de zahar peste gogoasa in loc sa il tratam o viata de hipertensiune si de diabet? Nu, doamne feri…mai bine sa-i „educam” pe cei care nu si-au batut joc de sanatatea lor o viata intreaga si la vremea unei scadente sa ii pedepsim cu cererile noastre nefondate. Pana la urma orice medicament aprobat (acesta nu e inca aprobat pana la capat) este despre risc-beneficiu. Cum il convingi pe un om normal sa isi vaccineze copilul care nu e la nici un risc sau pe el insusi care s-a preocupat mereu de starea lui de sanatate? Facandu-l sosoc, needucat, antivaxer sau conspirationist. Asta in timp ce el poate a fost cel mai educat in toata perioada pre-pandemica. Un educat constant, nu asa…la mica intelegere.

    • ..fiți mai relaxat, cu etichetările astea.. Dacă sunteți o persoană educată, inteligentă, dacă ați avut curiozitatea să citiți studii medicale pe tema Covid-19 din surse cât mai diverse și nu v-ați lăsat influențat de droaia de oportuniști care se bagă-n seamă pe teme medicale fără a avea vreo legătură cu domeniul, atunci etichetările respective n-ar trebui să vă provoace decât zâmbete..

     În al doilea rând, prostia e și ea relativă. Și nu e geografică.. Dacă IQ-ul dvs e de top, cu greu veți fi perceput altfel, chiar dacă ați alege ca nick-name „Unu’ din Caracal”.. Altfel, cu toții mai facem și prostii. Important e să le recunoaștem și să-nvățăm ceva în final..

     N-o să repet aici ce cred eu pe tema în dezbatere, dar vă sugerez să lărgiți o idee orizontul atunci când vorbiți de „co-morbizi” care în opinia dvs „și-au bătut joc de sănătatea lor o viață întreagă”..

     Gândiți-vă la bolnavii de cancer, peste care a căzut ghinionul din senin.
     Am avut ocazia să-i văd în clinicile de specialitate, de la copii la oameni în vârstă urcându-și triști Golgota în speranța că tratamentul le va prelungi viața cu câțiva ani. Sper că nu vă imaginați că li se trage de la borcanul cu sare, sau de la cel cu zahăr..

     Iar societatea umană a renunțat la legea junglei și-și protejează copii, vârstnicii și suferinzii. Excepțiile confirmă regula..

     • Uitati-va pe statistici si observati ca cei cu cancer nu prea sunt pe lista de „co-morbizi”. Sunt obezii, hipertensivii, cei care iau medicamente cu caruta. Sunt exact cei care nu ar vrea sa faca o schimbare in stilul lor de viata. Cunosc cu zecile, credeti-ma. Nu e vina lor, e vina unei societati care ii tine in priza cu medicamente si tratamente in loc sa ii formeze in directia preventiei. Medicii care in loc sa ii sfatuiasca la dieta ii trimite la farmacie.
      Exact: copiii, varsnicii, suferinzii. Copiii vad ca vor sa-i injecteze cu serul experimental, asta da protectie. Pentru ce? Pentru co-morbizi. Copiii nu au decat riscuri de la aceste vaccinuri, nici un beneficiu. Varsnicii sunt deja protejati, cu ei a inceput vaccinatul. Si va mai continua. Suferinzii depinde si de ce. Un alcoolic fara hepatocite in ficat e suferind? Este, dar nu de ciroza ci de alcoolism. La fel si multe alte boli.

      • ..ok, nu are sens să insist pe tema asta.. Aveți adevărurile dvs..

      • Mr Bruxelles, aveți dreptate când susțineți că fiecare e răspunzător direct pentru propriile fapte. Dacă stilul său de viață e păgubos, n-are decât să crape!
       Fiți însă liniștit, niciun stat nu are grijă de sănătatea vreunui cetățean, fie el sănătos tun, fie cu „comorbidități”. Singura grijă a statului este deficitul bugetar, pe care și-l dorește cât mai mic, tocmai pentru a-și asigura o marjă mai mare pentru finanțarea intereselor proprii.
       În contextul pandemiei riscurile care sufocă bugetul sunt zilele de tratament intensiv și riscul unor noi mutații virale, care ar putea deveni periculoase chiar și pentru cei fără comorbidități. Cum fiecare persoană nevaccinata este un posibil transmițător al virusului, iar cu fiecare nouă infectare crește și riscul unei mutații periculoase, singura grijă a guvernelor este limitarea transmiterii virusului. Nici vorbă de grija față de om și de eliminarea imperfecțiunilor sale.

  • Câteva observații :

   Nu avem la dispoziție încă 2-3 ani.

   Testele sunt teoretic bune doar câteva secunde. Acceptarea celor negative timp de 24, 48 sau 72 ore sunt de fapt compromisuri ce țin de managementul riscului. De aia tocmai testele astea ar trebui plătite din buzunarul propriu, nicidecum de la buget.

   Mulți ar vrea să știe mai multe, nu doar cine e mai periculos dintre asimptomatice vaccinat și cel nevaccinat. Inclusiv cercetătorii ce se ocupă cu asta. Imediat ce ei vor fi siguri, vom afla și noi. Însă este și acum evident că cel vaccinat reprezintă un risc mai mic, fie și doar pentru faptul că, în caz de infectare, nu necesita îngrijire specială.

   • Sa avem pardon testele clinice de detaliu ale imunitatii arata care este gradul de imunitate al unei persoane si nu se schimba la secunda. Caci altfel am face toate bolile de pe Terra. Unii pe Contributors scriu din ce cred ei si nu din realitatea medicala.

    • Agora, aveți pardonul solicitat, dar nu e cazul să fiți răutăcios. Regret confuzia și îmi cer sincer scuze.
     Dar problema rămâne: cei care astăzi nu au imunitate împotriva noului coronavirus, se pot infecta mâine, iar peste două săptămâni la un eventual nou test pot prezenta un anumit grad de imunitate. Se pare că, după gravitatea simptomelor, imunitatea respectivă poate fi mai mare sau mai scăzută. Nu e clar însă care e nivelul optim, dacă e același pentru fiecare, și nici cât timp cel însănătoșit și imunizat e astfel protejat.
     Iar durata testării în masă, așa cum solicită Decebal, s-ar întinde pe câteva luni, dacă nu chiar ani. E deci foarte posibil ca la finalul testării să avem în realitate o cu totul altă configurație decât cea rezultată pe hârtie. La ce ne-ar folosi deci testarea?
     Și, în plus, ce facem cu cei cu un grad de imunitate scăzută sau fără? (Putem estima acum că ar fi vreo 15% care au avut contact cu boala și 85% care încă nu au „beneficiat” de imunizare naturală). Deci ce facem cu ultimii? Le oferim, pe lângă testul gratis, și unul sau două vaccinuri gratis. Adică abia după un an pornim de la zero campania de vaccinare, dar cu câteva zeci de miliarde deja cheltuite. Nu mi se pare că ar fi fost soluția cea mai bună.
     Cu bine!

   • @ Hantzy

    Evident, asa cum scrie si Agora, era vorba despre testarea imunitatii. Nu stiu ce varsta aveti si unde v-ati petrecut copilaria, dar, in (mult-hulita) „epoca de aur”, vaccinarea anti-TBC se facea, in scoala, selectiv. Intai se facea un test (IDR se numea, cred), iar ulterior erau vaccinati DOAR CEI CE AVEAU NEVOIE DE VACCIN. La asta ma refeream. Mie, inginer fiind, mi se pare logic, asa.

    Cat despre cei 2-3 ani, nu sunt reguli facute de mine – cautati si vedeti fazele de testare ale unui vaccin (oricare) si duratele acestor faze. Cei ce se vgaccineaza sunt cobai, inca.

    Si tot dupa mintea mea de inginer, vaccinatii sunt preferati de guvern, fiindca dau mai putine dureri de cap (guvernului). Eu i-as considera mai periculosi in raspandirea bolii, avand in vedere ca pot fi purtatori asimptomatici de virus si nici nu-i obliga nimeni sa se testeze…

    • Mulțumesc pentru răspuns. Privitor la testul de imunitate i-am scris Agorei acum câteva minute. Sper să citiți și dumneavoastră.
     Cei 2-3 ani sunt o convenție, un timp de așteptare pentru a observa dacă apar efecte adverse în cazul unui hap nou. Nu sunt un termen fixat natural, ci unul aleatoriu, dar ales pentru vremurile normale, când evoluția unei boli s-a stabilizat deja. În cazul corona vorbim de o situație de urgență, de forță majoră, și nu avem cei 2-3 ani la dispoziție. Succesul campaniei depinde de rapiditatea aplicării ei.
     După mintea mea de inginer, cel vaccinat a avut deja contact cu un simulator al infecției. Toți cei vaccinați cu care am discutat uitat mi-au confirmat că timp de una până la trei zile după vaccinare au avut simptome, perioadă în care li s-a îmbunătățit gradul de imunitate. Se pare că, cu cât sunt simptomele mai accentuate, cu atât imunitatea dobândită este mai ridicată. Cei care au avut poate contact cu boala, dar nu au avut simptome, nu știu când s-a întâmplat, deci nu știu cât timp vor mai fi imuni și nici dacă la un nou contact cu o mutație s-ar putea reinfecta și nici cât de gravă ar fi infecția. Rezultatele testului rămân quasi-momentane. Cei vaccinați riscă mai puțin și pot fi expuși mai ușor infecțiilor. Iar prin faptul că au imunitate dobândită sunt mai puțin contagios decât majoritatea celorlalți.
     E deci, nu doar mai greu, ci chiar imposibil managementul rezultatelor testării în masă. La finalul testării ați avea o radiografie învechită a situației, pe care nu puteți pune niciun fel de bază. Eu zic că e de dorit ca guvernele să aibă cât mai puțină bătaie de cap, nu cât mai multă.

 17. Spunea Dl. Gheorghita, dimineata, la televizor, ca nu stim ce nivel de anticorpi asigura protectia la virus. Pai de unde sa stim, daca noi nu testam, in masa, imunitatea?! Tot ni se povesteste (la televizor) despre studii de eficienta a vaccinurilor, de crestere a eficientei prin a treia inoculare, de prevenire a formelor grave prin vaccinare. Pot sa admit ca sunt studii comandate si platite de producatorii de vaccinuri. Dar alte studii (despre preventie, tratamente, imunizare) nu se fac?! Macar statele, guvernele, nu sunt in stare sa comande si sa plateasca astfel de studii? Sau suntem toti prizonierii firmelor din „pharma”, petrol, alimente procesate?

  • ..înainte de toate Dl.Ghorghiță este un militar disciplinat..
   Cât privește nivelul de anticorpi care asigură protecția la virus, cei de la MedLife spun că „doar prezenta anticorpilor s-ar putea sa nu indice faptul ca suntem protejați”.. Mai sunt mistere de dezlegat. Ce se întâmplă acum În UK, e unul dintre ele..

   Desigur testarea e un indicator important pentru evoluția pandemiei, prin carantinarea celor infectați. Imunitatea însă nu se poate testa. Se testează prezența antigenului specific (proteinele), a genomului (ARN) sau a anticorpilor. Ce și cum se poate citi aici : https://www.observatorulph.ro/sanatate/2604896-ce-trebuie-sa-stii-despre-testele-pentru-anticorpi-cand-se-fac-cum-functioneaza-si-ce-indica-rezultatele-explicatiile-unui-medic-de-laborator-de-la-medlife

   O testare în masă e de dorit, dar asta presupune logistică, oameni specializați și bani. Un pachet cu test RT PCR plus teste serologice ajunge pe la 400-500 Ron.. Nu toate țările își permit cheltuiala asta, de la buget.

   Efectul vaccinării este dovedit de practică și constă în faptul că virusul este blocat la nivelul etajului superior al sistemului respirator (mucuoasa nazofaringeală). Altfel, acesta ajunge la alveolele pulmonare pe care le inundă, rezultând insuficiența respiratorie, ATI, ventilare mecanică..

   Există desigur și interese și profitori, dar e bine să ne păstrăm luciditatea și să nu amestecăm grâul cu neghina.. În fond e vorba de sănătatea noastră.

   • Cei din China- Wuhan, si din Israel reiau la greu testarile desi au procent ridicat de populatie este complet vaccinata. Isi pun intrebarea de ce varianta Delta se extinde prea mult si prea repede. Vaccinurile ar trebui sa reduca efectele bolii dar sa stopeze raspandirea pandemiei. Pentru ca da, sunt de acord ne vaccinam dar cum facem sa oprim si virusul. Firmele nu reusit sa creeze o formula f. sigura de vaccin.

    • ..vaccinarea are meritele ei de necontestat, dar nu e infailibilă.
     Vorbim de o ecuație cu multe necunoscute.
     Chiar dacă titrul de anticorpi e bun, dacă ai ghinionul să primești în plin strănutul sau puseul de tuse al unei persoane infectate și care nu poartă nici mască, se poate întâmpla ca bariera de protecție să nu facă față volumului mare de virioni.

     Ba mai rău, aceștia să avanseze spre etajele inferioare ale traectului respirator, ceea ce ar conduce la forme grave de Covid.
     Desigur probabilitatea ca acest ghinion să se întâmple este foarte mică. Dar evitarea locurilor aglomerate și purtatul măștii în acele zone, ajută.

     China și Israelul au vaccinat mult dar nu complet, iar lumea circulă.
     La fel și noile mutații.. Iar Delta s-a impus „pe piață” tocmai pentru că e cea mai performantă (de până acum..) Rămân totuși mistere nerezolva-te, cum ar fi de pildă evoluția valului 4 în UK.

     Așa cum am mai spus vaccinurile frânează mult pandemia, dar nu o stopează.
     În momentul în care tratamentul promis de Pfizer (care va bloca transmiterea virusului la celulele învecinate) va fi disponibil la scară largă, pandemia va fi rezolvată, în sensul că Sars-Cov-2 nu va mai fi vedeta familiei (cu vreo 7 membri). Va trebui doar ca boala să fie trată din timp.

     Până atunci totul e o ruletă rusească. Cazul culturistului american răpus recent de Covid ar trebui să fie o lecție de-nvățat pentru voinicii de pretutindeni..

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Radu Silaghi-Dumitrescu
Profesor Universitar Universitatea Babeș-Bolyai , Cluj-Napoca (România) Predare chimie bioanorganică, materiale și procese bioanorganice / chimie bioanorganică avansată, biochimie avansată, biochimie aplicată, chimie computațională, enzimologie clinică și imunologie, cercetare Director al Centrului pentru Strategie Universitară al UBB, din 2020

Carti noi

 

A apărut numărul special Engaging God’s Language sau Însușind limbajul lui Dumnezeu al revistei Diakrisis pe anul 2022, al 5-lea volum de la data fondării revistei academice (2022),  publicație care apare fie în format digital fie editat, la editura Eikon, București.  Citeste mai mult

 

Carti noi

La Editura Trei tocmai a ieșit din tipar, special pentru Bookfest, „Istoria Filosofiei” de A.C. Grayling. O lucrare apărută recent, scrisă de unul dintre cei mai buni specialiști în filosofie de azi. Această istorie se remarcă prin tratarea foarte clară a temelor și ideilor. Ediția românească arată foarte elegant, are peste 700 de pagini, și o puteți obține cu reducere la Bookfest.

 

Carte recomandată

 

Excelentă carte de luat în vacanță! Distractivă, delicioasă, brutală.  Tot ce a rămas ascuns, nespus și neexplicat în filmul lui Tarantino: detalii toride, crime nerezolvate, secrete din culisele industriei, anecdote sordide despre staruri care întruchipează pentru fani perfecțiunea sau momente sublime de pe platourile de filmare ale unor filme de mult uitate. Mai bună decat s-ar fi asteptat fanii regizorului sau criticii literari.

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro