duminică, iunie 16, 2024

În ce condiții se poate vorbi despre un real succes al moțiunii de cenzură?

Îndată după zilele de 26 mai, atunci când PSD a pierdut categoric alegerile europarlamentare, și 27 mai, când președintele partidului a fost condamnat la închisoare nu pentru marile lui tunuri, ci pentru niște potlogării semnificative atât pentru caracterul lui josnic cât și pentru halul în care a adus partidul, am scris o suită de comentarii în care vorbeam despre sfârșitul falsei social-democrații din România.
Astfel, în articolul intitulat Pentru ca istoria să nu se mai repete, apărut concomitent pe blogurile adevărul.ro cât și pe site-ul contributors.ro, scriam că PSD este de domeniul trecutului și că locul lui firesc ar fi în Casa Morților.
Astăzi trebuie să admit că m-am înșelat teribil. D-na Viorica Vasilica Dăncilă, devenită peste noapte președintă a PSD printr-o decizie a CExN, confirmată mai apoi printr-un congres mai caraghios nu numai decât cel în care devenise președinte Dragnea ci chiar și decât acelea ale PCR la capătul cărora Nicolae Ceaușescu, Cel mai iubit Fiu al Poporului, era reales pentru încă alți patru ani în funcție (aplauze, ovații, scandări prelungite !!!) nu doar că a dovedit că nu a înțeles nimic din rezultatul alegerilor. Nu numai că nu a încercat să facă o altfel de politică. La nici două săptămâni după ce s-a cocoțat prin intermediul unei farse în cel mai înalt jilț din Kiseleff, doamna Dăncilă s-a dorit candidata partidului la postul de președinte al României, a adoptat tot felul de măsuri discreționare arătând că și ea. și partidul se situează ferm pe o linie strictă de continuitate cu felul iliberal și antieuropean instituit de acum pușcăriașului Dragnea.
Doamna Dăncilă s-a pliat perfect tuturor dorințelor baronilor locali cu gândul că doar astfel ar putea să își asigure sprijinul acestora în campania pentru prezidențiale. A adoptat decizii aberante, a încercat să o plaseze în postul de comisar european pe compromisa doamnă Plumb Rovana, a făcut tot ceea ce a putut să o blocheze pe d-na Laura Codruța Kövesi, a recurs la dubla măsură, calomnie și minciună. Tot doamna V. V. Dăncilă și-a arătat mușchii în raport cu nenorociții și tot mai împuținații de la ALDE ca și cu fostul ei aliat de fapte rele, dl. Călin Popescu-Tăriceanu. Doamna Viorica Dăncilă și-a văzut guvernul știrb și cariat și a încercat să repare situația recurgând la plombe și tertipuri complet anticonstituționale, sperând că îl va putea păcăli pe președintele Iohannis.
Așa se face că aceeași V. V. Dăncilă a propus ilegal, în disprețul Constituției, drept miniștri titulari ori interimari personaje lipsite de orice urmă de substanță ori credibilitate. Mai mult. Se pare că aceeași fostă profesoară de Discipline tehnologice de la un bătut de soartă liceu industrial din Videle a mers cu obrăznicia și tupeul până acolo încât i-a adus pe ușa din dos în aparatul guvernului pe compromișii pe care cu doar câteva săptămâni înainte chiar ea însăși îi concediase. În frunte cu mega-escrocul Darius Vîlcov, principalul autor al dezastrului economic al țării.
Ceea ce s-a întâmplat săptămâna trecută în Parlamentul României, dincolo de tertipurile mizere ale PSD-lui, a arătat că cei care continuă să dețină puterea, maimuțărind guvernarea, nu mai au nici majoritate, nici legitimitate. Moțiunea de cenzură care ar urma să fie votată astăzi ar trebui să pecetluiască soarta guvernului Dăncilă. Să îl trimită la lada de gunoi a istoriei.
Ajunge însă oare asta? În nici un caz. Cred că dacă sorții se vor arăta favorabili moțiunii, Opoziția va trebui să dea țării un guvern credibil. Care să acționeze astfel încât să nu dea nici o șansă revenirii la putere a PSD. O situație similară celei din decembrie 2016 trebuie, în opinia mea, obligatoriu evitată. Parcursul PSD a ajuns la capăt. Partidul a dovedit că nu are nici o șansă să se reformeze, încă și mai puțin să performeze. Să nu ne amăgim cu gândul ori să încercăm a falsifica realitatea spunând că ar exista pesediști buni și pesediști răi. Oamenii care au acceptat să rămână într-un partid condus de indivizi precum numiții Dragnea Nicolae Liviu sau Dăncilă Viorica Vasilica, care i-au acceptat drept lideri pe Lia Olguța Vasilescu, Carmen Dan, Șerban Nicolae, Eugen Nicolicea. Fifor, Teodorovici, Claudiu Manda nu mai pot prezenta nici urmă de garanție morală.
Tocmai de aceea pentru ca moțiunea de astăzi să fie cu adevărat o reușită nu e suficient ca ea să ducă la demiterea restului de guvern condus de V.V. Dăncilă. Ci să creeze premisele dispariției pe veci de pe scena politică a țării a PSD. Un fals, un pervers, un definitiv compromis partid de stânga,
Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors.ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

11 COMENTARII

 1. „Așa se face că aceeași V. V. Dăncilă a propus ilegal, în disprețul Constituției, drept miniștri titulari ori interimari personaje lipsite de orice urmă de substanță ori credibilitate.”

  Când a desemnat-o pe Dăncilă prim-ministru, Iohannis a făcut același lucru. Putea să forțeze alegeri anticipate sau un prim-ministru mai acătării.

  După respingerea moțiunii de cenzură ar migra voturi de la Iohannis la Barna/Diaconu, deci tot ar scoate-o pe Dăncilă din turul II.

 2. Conform viziunii autorului , idealul ar fi ca PSD sa dispara de pe scena politica , dar din nefericire problema nu este numai PSD. Desi acest partid a dus tara in prapastie , in realitate el este numai un rezultat, cauzele aparitiei si mentinerii lui pe scena politica sunt mult mai profunde ( dar aici prin traditie nu scormoneste pentru ca nu exista acest interes ) , deci disparitia PSD este doar disparitia efectului , cauzele raman si pot regenera un altul si sub alta forma ) . Sa presupunem totusi ca PSD ar dispare complet de pe scena politica, iar atunci marea intrebare este ce se va intampla dupa aceea , cine va ajunge la putere si ce garantii ( in afara de promisiunilor de tip electoral… ) exista ca noua instanta nu va repeta sub o forma sau alta acelasi comportament. Mai mult decat atat, ceea ce va ramane nu va rezolva situatia catastrofala in care a ajuns tara , dar va arata amploarea problemelor care acum sunt ascunse sub ţambalul PSD. Dupa ce va fi ridicata batista de pe el , vom vedea cu adevarat grajdurile lui Augias. Exact acest lucru il spune cu cinism fostul presedinte Traian Basescu ( https://www.facebook.com/PresedinteleTraianBasescu/posts/2875937812419751 ).
  Altfel spus , cetatenii isi fac iluzii ca numai politicienii ( atat de vizibil penal in ultimii ani ) sunt de vina. In realitate, ei nu puteau sa reuseasca sa sugrume societatea fara sprijinul structurilor si complicilor din mass-media, aparatul de stat, societatea civila , mediul academic, justitie , profesii liberale, cultura, etc.

 3. Doar intreb : in care articol din Constitutie scrie ca ilegal este ca propunerile de „miniștri titulari ori interimari personaje lipsite de orice urmă de substanță ori credibilitate”.

  Conform : https://dexonline.ro/definitie/ilegal

  ilegal, ~ă [At: COD. PEN. R.P.R. 363 / Pl: ~i, ~e / E: fr illégal] 1 a Care nu este în conformitate cu legea Si: nelegal. 2 a Care încalcă legea Si: ilicit (1). 3 a Care nu este admis de lege.

  Rog a nu fi acuzat de orice altceva decat mai buna intelegere a limbii romane cat si a Constitutiei.

  • Pai Iohannis i-a refuzat pe respectivii. Deci ce este ilegal, ce a facut Dancila propunandu-i sau ce a facut Iohannis refuzandu-i? Eu zic ca Veorica a facut ceva ilegal propunandu-i! Tu ce zici?

 4. Wringggg ! Motiunea a trecut.
  De azi incolo mitralierele marilor luptatori anti cleptocratie vor fi indreptate catre PNL.
  Totusi cresc șansele ca si niscai membrii ai USR sa ajunga in functii de conducere, bun prilej sa vada si poporul cate parale – DOUA – fac.
  Oricum un lucru este cert – in Romania nu vor fi niciodata alegeri anticipate .
  Am mai spus-o invocand egoismul parlamentarilor romani care nu ar accepta niciodata reducerea mandatelor lor castigate greu. Doar ca in noul context se va vedea mai clar ca si ingerii antrenati de Uncle George sunt tot un fel de pesedei , chiar daca numele lor sunt mai degraba non-dacice. Wringggg !

 5. Masuri urgente :
  – Revocarea si arestarea judecatorilor corupti, aflati in slujba mafiei psd, de la CCR, CSM, ICCJ, Curtile de Apel si de la Judecatorii
  – Revocarea membrilor corupti de la CNA, aflati in slujba mafiei psd
  – Desfiintarea Sectiei Speciale
  – Revocarea inspectorilor corupti, aflati in slujba mafiei psd, de la Inspectia Judiciara din CSM
  – Abrogarea tuturor modificarilor aduse de mafia psd legilor justitiei si codurilor penale
  – Anularea deciziilor aberante date de CCR, in favoarea infractorilor
  – Desfiintarea pensiilor speciale
  – Abrogarea legilor care permit acordarea de indemnizatii nemeritate membrilor unor obscure ONG-uri sau SRL-uri, numite Academii
  – Modificarea legii pentru a permite alegeri in doua tururi pentru primarii
  – Pedepsirea vinovatilor din Jandarmerie si din politica, pentru masacrul din 10 august

 6. PNL a pierdut si pierde voturi pe mina reprezentantilor sai din administratiile publice locale ( mai ales ) care iau decizii si au atitudine de socialisti .

  Sa fii primar PNL si sa administrezi ca un socialist ; cum se numeste asta ?

  USR abia asteapta voturile celor nemultumiti de PNL .

  • Ceva nu e logic in cele afirmate …dar nici nu e nevoie sa fie pentru ca de fapt faceti propaganda psdista,intamplator sau voit !

   Ce nu e logic.

   USRisti sunt acuzati ca ar fi neomarxisti,da ?
   Pai cum sa-i voteze nemultumitii votanti PNL pe astia, care conform acuzatiei, sunt tot un fel de socialisti !

   Mai si gandim cand tastam ,,,sau ne aflam doar in treaba ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro