luni, iunie 21, 2021

În SUA, Congresul l-ar fi expulzat pe Varujan Vosganian

Nu o spun ca pe o consolare, dar există corupţie şi politicieni corupţi în toate ţările de pe lumea aceasta. Nu văd un motiv de mare disperare în ceea ce se întâmplă zilele acestea, dimpotrivă: DNA îşi face datoria, iar judecătorii îi condamnă pe parlamentarii şi pe demnitarii corupţi. Avem politicieni corupţi şi în SUA, am citit recent despre nenumărate scandaluri în Marea Britanie şi chiar şi în Germania s-a întâmplat ca preşedintele Christian Wulff să demisioneze din funcţie după ce un procuror a cerut ridicarea imunităţii sale. Ce nu avem în România sunt mecanisme transparente şi eficiente pentru ca politicienii corupţi să fie scoşi din sistem rapid, înainte de a distruge încrederea publicului în întreaga clasa politică, precum şi în Parlament, instituţie fundamentală a unei democraţii. Cazul Varujan Vosganian nu este un dezastru doar din perspectiva monitorizării pe Justiţie a Comisiei Europene sau pentru că ne reduce dramatic şansa de a intra în spaţiul Schengen, ci pentru că populaţia vede din nou că unii politicieni sunt deasupra legii şi că parlamentarii pun interesul personal şi prieteniile, mai mult sau mai puţin interesate, deasupra interesului general.

În SUA, sunt vreo 50 de congresmani şi senatori care au fost condamnaţi pentru acte de corupţie, doar din 1900 până acum. Deloc puţin, dacă ne gândim prin câte filtre trece un candidat până ajunge în Congres. Ce vreau să punctez este viteza cu care mediul politic a reacţionat, în dorinţa de a evita o situaţie care să pună sub semnul întrebării integritatea Legilsativului. Cred că aţi auzit de cazul congresmanului William Jefferson, pe care FBI-ul l-a prins că îşi ascundea mita de 90.000 de dolari în frigider, în pachetele cu mâncare congelată. Trec peste problemele legale legate de acţiunea FBI-ului şi înşir doar reacţia Congresului SUA: aproape imediat ce FBI-ul a percheziţionat biroul parlamentar al lui Jackson, colegii din Partidul Democrat – care, adevărat, tergiversaseră timp de luni întregi o discuţie pe acest caz – i-au cerut să plece din Legislativ. A refuzat, aşa că Congresul pur şi simplu l-a dat afară din comitetul din care făcea parte, lăsându-l fără atribuţii. Un alt caz relativ celebru, cel al lui James Traficant, prins în 2002 într-un scandal de luare de mită: a fost dat afară din Congres, cu un vot de 420 la 1. Alţi congresmani au demisionat înainte de a se pune în aplicare măsura expulzării din legislativ. Oricum, parlamentarii investigaţi de comitetul de etică a Congresului nu au dreptul să participe la lucrările comisiilor din care fac parte.

Iar fiindcă în ultimele zile am văzut mai mulţi deputaţi şi senatori condamnaţi pentru că şi-au angajat fie nevestele, fie copiii, la Parlament, lăsaţi-mă să vă amintesc că şi Marea Britanie a trecut printr-un scandal asemănător, dar, spre deosebire de România, partidele au reacţionat hotărât, fără să mai aştepte măsurile penale. Cei depistaţi că şi-au angajat rudele pur şi simplu au fost daţi afară din partid. Primul-ministru de la acea vreme, Gordon Brown, şi-a cerut scuze. În România, pe 10 februarie, judecătorii de la ICCJ l-au condamnat pe liderul deputaţilor PSD, Marian Neacşu, la plata unei amenzi penale pentru că şi-a angajat fiica la biroul parlamentar. Ştirea nu a provocat nici o reacţie, Neacşu este neatins în poziţia pe care o are în PSD.

Ce cred că ar trebui făcut în România: primul lucru, ideal, ar fi ca partidele să nu mai trimită puşcăriabli în Parlament. Să aibă propriile comitete de etică şi să stabilească criterii de integritate. Vom vedea în 2016…În al doilea rând, este nevoie de comitete de etică atât în Senatul României, cât şi în Camera Deputaţilor. Compuse din oameni integri – dacă nu sunt prea naiv să cer asta…- şi care să poată lua măsuri disciplinare dure încă din etapa cercetării penale sau a procesului. Trei, cel mai important, trebuie revizuit tot sistemul actual de imunităţi. Tot sistemul, inclusiv al preşedintelui României. Nu cred că actualul Parlament va reuşi o modificare majoră a Constituţiei, dar putem să ţinem Legislativul sub presiune pentru a face o revizuire limitată a sistemului de imunităţi şi să organizăm referendumul de aprobare a acestor schimbări la alegerile din 2016. Personal, cred că putem discuta inclusiv despre excluderea din Parlament a celor condamnţi penal, dar care nu au fost trimişi în puşcărie. În Marea Britanie, în 1695, l-au dat afară din Camera Comunelor pe speakerul Camerei, Sir John Trevor, prins că a luat o mită de 1.000 de guinee (vreo 7 kg de aur), iar de atunci mulţi alţi parlamentari corupţi au primit această sancţiune. În istoria Congresului SUA, au fost 20 de congresmani expulzaţi. Ştiu că este o soluţie radicală, dar pare a fi singura pedeapsă în cazul unora care au abuzat de imunitate sau a penalilor care continuă să voteze legi.

Un personaj ca Varujan Vosganian ar trebui dat afară din Parlament, dacă nu are decenţa să plece singur.

Distribuie acest articol

6 COMENTARII

 1. Sinteti amuzant …

  „partidele [….] să aibă propriile comitete de etică şi să stabilească criterii de integritate.”

  ha ha ha.

 2. Expresia americana „we have the best Congress money can buy” are peste 100 ani. Nu era valabila decit atunci cind a fost lansata?

 3. Vosganian este FOST ministru si actual senator.

  Conform Legii privind Responsabilitatea Ministeriala, pentru FOSTUL ministru Vosganian:

  „Capitolul IV – Dispozitii finale
  Art. 23 (1) Regulile de procedura prevazute in prezenta lege se completeaza cu cele cuprinse in regulamentele celor doua Camere ale Parlamentului si in Codul de procedura penala, in masura in care prezenta lege nu dispune altfel.
  (2) Urmarirea penala si judecarea FOSTILOR MEMBRI AI GUVERNULUI pentru infractiunile savarsite in exercitiul functiei lor, astfel cum acestea sunt prevazute de art. 7-11, se efectueaza potrivit normelor de procedura penala de drept comun.
  (3) Prevederile de ordin procedural ale prezentei legi NU SE APLICA FOSTILOR MEMBRI ai Guvernului in nicio situatie.”

  Conform Constitutiei Romaniei si privind situatia senatorului Vosganian:
  „Imunitatea parlamentara – ARTICOLUL 72
  (1) Deputatii si senatorii nu pot fi trasi la raspundere juridica pentru voturile sau pentru opiniile politice exprimate în exercitarea mandatului.

  (2) Deputatii si senatorii pot fi urmariti si trimisi în judecata penala pentru fapte care nu au legatura cu voturile sau cu opiniile politice exprimate în exercitarea mandatului, dar nu pot fi perchezitionati, retinuti sau arestati fara încuviintarea Camerei din care fac parte, dupa ascultarea lor. Urmarirea si trimiterea în judecata penala se pot face numai de catre Parchetul de pe lânga Înalta Curte de Casatie si Justitie. Competenta de judecata apartine Înaltei Curti de Casatie si Justitie.”

  Din cate vad eu, declansarea urmaririi penale in cazul FOSTULUI ministru si actual senator Vosganian NU necesita incuviintarea Parlamentului. La fel pentru toti ceilalti FOSTI ministri.

 4. Problema este ca no nu avem partide! Sint citeva gasti de fosti sau de rude de fosti sau de acoperiti care au pus mina mai mult sau mai putin pe putere sau pe industrie. Partidele nu au structura democratica. Ideologia pe care o au la baza este: fa bani repede ca nu stim cit stam la putere! Se promoveaza hoti sau „asistente” si e normal. Si gasca din virf hotareste tot. Mai alunca firimituri in „teritoriu” . Pentru sprijinul celor din teritoriu se inchid ochii la furturile locale (mizilic pe linga tunurile de la centru!); baronilor locali li se lasa mina libera si li se da senzatia de „caid”. Au vre-o putere prostii care conteaza doar cind se numara turma? doar ca sa aiba cu ce se lauda „adevaratii”?
  Hotul,prostul si curva nu au rusine! Si noi speram la „comisii de etica” ale partidelor? Poate cind o saraci Daniel, marunt slujbas la stat…..

 5. Deci marea problema e Vosganian ! Exista vreo suspiciune a DNA ca ar fi luat mita ?
  Dar despre Udrea, Videanu, Cocos, Bica, M.Basescu, Ridzi, G.Sandu, Gh. Stefan-Pinalti…nimic?? Oamenii acestia au fost stalpii regimului Basescu, pe care l-ati sustinut cu frenezie, ceea ce – fie vorba intre noi – un intelectual ar trebui sa se abtina sa faca. Acum ei sunt in puscarie, in diferite etape ale cercetarii/urmaririi penale. Iar asupra lui Boc, R.Anastase si Coldea denuntatorii au lansat acuzatii extrem de grave.
  Va mentineti viziunea fata de basism sau ceva-ceva s-a schimbat, macar acum, de cand cu DNA-ul… ??

 6. Refuz să cred că trupa de magistrați și de procurori ”selectați” de Băsescu și astfel unși chiar de el personal în funcții sunt exact oamenii de care are nevoie România în așa zisul ”STAT DE DREPT” pe care tot el l-a inventat ! Cred că primele două măsuri esențiale pentru ca Țara noastră să poate începe să pășească spre viitorul pe care și-l dorește dar încă nu-l merită ar fi înlocuirea cât mai urgentă a tuturor băseștilor dalmațieni din justiție, parchete, servicii de informații, conducerea MAI și CCR cu alții nepătați și neapărat stabilirea unor criterii riguroase pentru selectarea candidaților la funcțiile pe parlamentar atât în Rarlamentul român cât și cel european. Dacă realmente dorim să ne luminăm, nu avem nici o șansă ca să reușim dacă nu îndepărtăm mai întâi norul de ceață care ne obturează orizontul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

George Mioc
George Mioc
George Mioc este antreprenor, CEO al unei firme americane (PSI Industries). Este stabilit in SUA din 1976. Este inginer: CDS, Scranton, Pennsylvania (1985) Associate Degree in Mechanical Drafting & Design Technology.

Carte recomandată

Iata o carte cu un subiect in aparenta simplu: o familie de romani cu un copil mic se muta in strainatate si invata incet-incet sa depaseasca o serie de neajunsuri si sa se impace cu altele. Mihai e scriitor (adica veniturile lui sint subtirele), sotia lui are un job nou de care e foarte multumita… vezi aici continuarea

 

 

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Top articole

Claudiu Iordache, înlocuit cu Gelu Voican Voiculescu la conducerea Institutului Revoluției

Ieri 30 martie 2018, membrii Colegiului Național al Institutului Revoluției Române l-au destituit pe Claudiu Iordache din fruntea acestui institut, numindu-l în...

Commento ergo sum

Progresul frustrează. Iată ideea principală a acestui articol și, la drept vorbind, singura; nu este nevoie de continuarea lecturii, în caz că...

Roexit prin decizia CCR 390/8 iunie 2021?

Curtea Constituțională a publicat motivarea Deciziei 390/8 iunie 2021 prin care confirma legalitatea Secției speciale pentru investigarea infracțiunilor din justiție. Nimic din raționamentul CCR...

In război cu Școala de Război

Pe 8 decembrie 1939, în prezența regelui Carol al II-lea și a membrilor guvernului, se inaugura la București noul sediu al Școlii...

Căderea în trecut: Partidul Comunist Chinez la 100 de ani

Regimul de la Beijing sărbătoreşte în luna iulie centenarul comunismului chinez. Fastul pregătirilor şi intensitatea propagandei sunt fără precedent, doar că exact...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.

Carti recomandate de Contributors.ro

 

„Pierre Hadot aduce filosofia antica in zilele noastre. Ce s-a spus candva redevine actual, urmand modelul exercitiului spiritual, mai exact al intelepciunii care este, inainte de orice, o optiune de a fi.” – Pascal Bruckner

 

 

 

Cumpara cartea de pe GiftBooks.ro