vineri, iulie 12, 2024

Insecuritatea cetățeanului

Luni, 18 septembrie, doamna Viorica Vasilica Dăncilă, premierul României, președinta PSD și candidata partidului la alegerile prezidențiale a crezut de cuviință că a venit momentul să se adreseze iar națiunii. În paranteză fie spus o face din ce în ce mai des, mai neinspirat și mai dăunător la adresa României, un vârf de iresponsabilitate fiind înregistrat ieri seară când respectiva insă a debitat minciuni în cascadă.
Și ieri, și în data de 18 septembrie doamna Dăncilă a apărut în fața presei și a camerelor de luat de vederi. cu evident scop electoral, dorind să îi convingă pe cetățenii care încă îi mai dau crezare că social-democrații români ar fi singurii care mai garantează și au capacitatea de a asigura bunăstarea românilor. Că perpetuarea lor putere și după al doilea tur al alegerilor prezidențiale, adică după data de 24 noiembrie, dar și după alegerile parlamentare programate să se desfășoare în ultimele luni ale anului viitor ar fi unica scăpare în fața tăierilor de pensii și salarii pe care mai mult ca sigur le vor impune partidele de dreapta. Dovada ar fi faptul că numai PSD, adică „noi și ai noștri”, și – ce să vezi?- dl. Victor Ponta și partidul acestuia s-au grăbit să își pună semnătura pe un pact propus de PSD și de d-na Dăncilă. Care a reiterat ideea că rostul pactului ar fi acela de a-i scuti pe români de orice fel de dureri de cap în ceea ce privește viitorul lor luminos și îndestularea. Care orb să fii și nu poți să constatați că sunt cam tot la fel ca și acelea despre care vorbea acum 30 de ani Nicolae Ceaușescu,
Doamna Dăncilă nu știe ori nu vrea să înțeleagă că în societatea post-modernă bunăstarea înseamnă ceva mai mult decât creșterea continuă a salariilor și a pensiilor cu prețul îndatorării țării. Doamna Dăncilă se face că nu observă că orice creștere,oricât de mică, de pensii și salarii aduce cu sine o creștere considerabilă a prețurilor din piață. Că bunăstarea nu se limitează la garanția că o schimbare de putere nu va aduce cu sine tăierea veniturilor populației. Ori aruncarea la coșul de gunoi a promisiunilor referitoare la alte creșteri de venituri viitoare, mai ales atunci când promisiunile în cauză au fost făcute fără fundamente economice reale.
Bunăstarea înseamnă astăzi și garantarea siguranței cetățeanului. Dacă nu cumva înseamnă în primul rând asta.
Or, ceea ce a ieșit la iveală de la sfârșitul lunii iulie încoace, atunci când s-au făcut publice primele detalii referitoare la tragedia de la Caracal, nu prea e de natură să ne dea încredere în faptul că Statul român de astăzi, instituțiile sale- de la Poliție la Procuratură, inclusiv până la mai ieri mult lăudatul DIICOT al cărui șef decredibilizat cu totul este în situația critică de a-și prezenta demisia la cererea expresă a președintelui Iohannis, deși tot el l-a numit în funcție, ar fi pregătite să facă asta. Iar îngrijorările sunt justificate dincolo de încercările de manipulare ale unor jurnaliști, posturi de televiziune, avocați ori ale d-lui Alexandru Cumpănașu, farsorul cu pretenții de prezidențiabil.
Afacerea Caracal dă semne că băltește, anchetatorii se joacă de-a reconstituirea, dau spectacole publice cu actori și figurație, rivalizează cu fantoma lui Sergiu Nicolaescu. Estimp, se înmulțesc indiciile că s-ar încerca ascunderea încrengăturilor malefice, în ani consolidate, dintre autorități și clanurile interlope, prieteniile mizere și în disprețul legii și al regulilor de conduită profesională dintre tot felul de șefi ai Poliției, numiți în funcții pe criterii strict politice, și bandiții care lucrează la vedere și la drumul mare. Cu indivizii care patronează afaceri cu camătă și cu valută, cu prostituție și export de carne vie, minori vânduți pentru organe ori pentru pedofilie.
De la finele lui iulie încoace a plouat cu vești fie tragice, fie îngrijorătoare. De la faptul că pedofilul olandez despre care în țara sa se știau multe venea când voia el și își potolea poftele cu copii români la agresiuni comise ziua în amiaza mare împotriva femeilor la metroul bucureștean. Iată, nu mai departe decât sâmbătă dimineață un binecunoscut și respectat profesor universitar și critic literar din Bacău publica pe pagina lui de facebook fotografia a unui tânăr desfigurat din cauza bătăii pe care a primit-o cu o seară înainte, atunci când se plimba liniștit cu prietena lui.
Despre astfel de fapte se vorbea până mai ieri doar pe la colțuri.Ele făceau obiectul preocupărilor exclusive ale gazetelor de scandal și al sumarului Știrilor de la ora 5. Se rețineau doar faptele, dar despre cauze nu se spunea nimic. Din iulie încoace cauzele au început să fie spuse cu glas tare. E evident că asta nu convine. Numai că ele nu pot fi făcute să dispară prin declarații politicianiste ieftine. Cum sunt cele ale doamnei V. V. Dăncilă.

Distribuie acest articol

5 COMENTARII

 1. Culmea ghinionului in acestă înșiruire de fapte penale care induc o stare generală de neliniște în populuatie și un sentiment de maxima satisfacție ghiftuită in mass media care toacă subiectul și în dungă este ca familia suspectului de la Caracal iși face veacul în Italia și că Dincă insusi a muncit – sau cam asa ceva – tot prin Italia o lunga perioada de timp. Cum ar veni – DIASPORA ! – unde s-au scurs toate forțele vii și productive ale acestei națiuni bla .
  Diaspora este insa doar unul dintre izvoarele mantuirii noastre – celalat fiind UNIUNEA EUROPEANA. De unde venea pedofilul care a ucis fetita din Dambovita ?
  Nu puteau sa fie si ei dintre cei eliberati cu recursul compensatoriu al lui Tudorel – ca sa dam un pic de greutate argumentatiei anti pesediste ?
  Singura mangaiere e ca au trecut cei 5 ani si ca deci obiectivul ”lucrului bine facut” poate fi
  bifat. Sa vezi insa Romania normală peste alti 5 ani !!!

  PS. Un interesant exercitiu intelectual ar fi sa ne uitam la CV ul pedofilului olandez și sa ne intrebam – ”Dacă asta , asa cum era el tanar, frumos, cu cercel in ureche și extrem de dinamic ( azi in Amsterdam maine-n Focșani ) venea să facă și politică în Romania – IN CARE PARTID S-AR FI ÎNSCRIS ?” Raspunsul sincer nu poate fi decat unul , ca la problemele xde șah – Albul joacă și castigă….PLUS ce-o mai fi.

  • Generalizarea unui aspect pe baza unui singur exemplu este nerealista si face parte din „arsenalul” de convingere al autoritatilor comuniste. Ati uita cumva? „Tovarasul X a stocat in camara sa 20 de kg de zahar si 20 kg de ulei”. Si asa au aparut cartelele de zahar …

   Daca un criminal si familia sa au fost la munca in Italia, asta nu inseamna ca toata DIASPORA ( a se citi romani imigranti in cautarea unei vieti mai bune) e formata numai din astefel de persoane.

   Daca un pedofil vine din Uniunea Europeana, asta nu inseamna ca toti cei de acolo sint pedofili.

   Cit despre partid … haideti sa lasam ironiile. Ce spuneti se poate aplica in egala masura si PSD, ALDE si altor citeva (inteleg ca sinteti un puternic simpatizant al acestora).
   Se gasesc destule exemple de membri marcanti care, prin limbaj si comportament, arata ca nu-si ar avea locul in viata politica, ci in locul in care batrinii nostri il numesc „coada vacii”.

   • Aveti dreptate. hobby ul meu este insa de a gasi situatii de fapt care contrazuc cliseele.
    Personal am vazut insa un individ la televizor care – pornind fix de la Dinca si de la olandezul pedofil
    – afirma in gura mare ca de vina este recursul compensatoriu al lui Tudorel.
    In plus omul a mentionat si un numar – 87 DE PEDOFILI eliberati prematur din inchisoare pe baza
    respectivului recurs – desi daca incercam efortul de a gandi cu mintea proprie as zice ca nu gasim 87 de pedofili-pedofili in tyoata istoria noastra.

    ***
    Important ar fi ca – sa zicem peste vreo doi ani – dupa ce purii de astăzi vor fi facut cat de cat dovada capacitatii lor practice de a conduce Romania – sa avem puterea si sa spunem la fel de raspicat adevarul , oricare va fi el.

    Fiind mai batran eu am mai vazut filmul cu DISOLUTIA si pe vremea cand premierii proveneau de la TZARANISTI. Stiu deci exact ce va urma.

 2. Era de asteptat sa se ajunga aici. Daca intr-o perioada in care infractionalitatea (atat in randul politicienilor cat si al plebei) creste in ritm alarmant, iar tu in loc sa vii cu legi care sa descurajeze fenomenu dai legi in favoarea infractorilor…..culegi ce semeni. Si se pare ca nu invatam, ca prostii care nu invata niciodata, nici din greselile altora nici din propriile greseli. In zilele in care se moare pe soselele patriei ca la Rovine, tu, ca mare politician liberal, vii si propui cresterea limiteti de viteza in localitate de la 50 la 70. Care credeti ca va fi efectul?!

 3. „Insecuritatea cetățeanului”

  …este un efect al disoluției statului ca urmare a slăbirii instituțiilor sale.

  Iar asta conduce la alienare, atomizare socială, întoarcerea la instinctele primare, pentru protejarea individuală, familială sau tribală, sentimentul că trebuie să-ți faci singur dreptate.

  Așa se petrece în guvernările cleptocratice, olgarhii în general.

  Statele eșuate din America de Sud sunt modelul către care merge o astfel de organizare socială precum are România astăzi. Lucrurile sunt clare și există exemple în istoria mondială. Nu înțeleg de ce există persoane surprinse de dezintegrarea societății românești?!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro