duminică, octombrie 2, 2022

Institutul Cantacuzino: colivă, moaște și legionari

Săptămîna trecută am scris despre zeama de orz vîndută de Institutul Cantacuzino pe post de remediu miraculos deși nu există nici o dovadă a eficacității respectivului „elixir”[1]. O zeamă de orz scumpă, cura recomandată pentru bolnavii cronici costînd 720 de lei pe lună.

Cinism? Prostie? Ambele?

Peste cîteva săptămîni se vor împlini 100 de ani de existență a Institutului. Fondatorul său, dr. Ion Cantacuzino, era un om de știință eminent, unul dintre foarte puținii români care au ajuns vreodată sa fie relevanți în cercetarea mondială. Ca să dau un singur exemplu, dr. Albert Calmette, „C”-ul din denumirea vaccinului împotriva tuberculozei (BCG), îl descria în 1931 pe dr. Cantacuzino drept unul dintre „cei mai distinși bacteriologi” ai epocii.[2]

Timp de decenii, Institutul de Seruri și Vaccinuri, a fost centrul de referință în microbiologie, statut pe care și l-a păstrat chiar și după război. În copilărie i-am însoțit de multe ori pe părinții mei în vizitele periodice la Institut. Erau medici de laborator, iar Institutul Cantacuzino reprezenta pentru ei, toate la un loc, Ierusalimul, Mecca și Medina profesiei. Acolo mergeau pentru cursuri, ca să se sfătuiască cu cei din laboratoare sau ca să le ducă mostre din bacteriile izolate de la bolnavi. Cu toate restricțiile din comunism, Institutul reușise să mențină legături cu lumea științifică din străinătate, iar prin cursurile pe care le organiza îi punea la curent pe medicii din țară cu noile descoperiri din microbiologie.

Cînd am scăpat de comunism, iar România a ieșit din izolare, Institutul ar fi putut să renască. Acolo lucrau cei mai buni oameni din țară, și ar fi putut fi ajutați la reconstrucție de nenumărații cercetători români care reușiseră, în anii ’70 și ’80 să plece în Europa de vest și în America, unde făcuseră cariere de succes. Dar după ’90 Institutul a „mucegăit”. În lipsa unei perspective clare și a investițiilor în pregătire și tehnologie, oamenii buni au plecat din Institut sau chiar din țară, alții s-au pensionat treptat.

Iar astăzi, fostul Institut de Seruri și Vaccinuri se laudă cu zeama de orz, vîndută drept SOD Natural

Criza pandemiei ar putea, din nou, să ofere prilejul renașterii Institutului Cantacuzino, prim-ministrul lansînd chiar ideea producerii aici de vaccin împotriva noului coronavirus.[3] Dar este oare posibil acest lucru în actuala structură? În actuala cultură organizațională? Căci s-ar putea ca nu lipsa mașinăriilor să fie cel mai mare obstacol în calea unei bune reputații a Institutului…

Lăsînd SOD-ul deoparte, chiar și fotografiile postate pe pagina oficială de Facebook a Institutului sugerează că ceva ciudat se petrece acolo. Nu știu alții cum sînt, dar mie mi se pare straniu cînd dau de o… colivă, imediat ce intru pe pozele Institutului!

Iar nivelul de stranietate crește pe măsură ce descoperi că tema colivei este recurentă (una dintre poze îl include chiar și pe un ministru al apărării agățat de marginea farfuriei),…

… cînd afli că prin Institut se mai preumblă din cînd în cînd cîte o „raclă cu părticele din moaștele Sfinților 14.000 Prunci uciși de Irod, Sfinților Părinți uciși de perși în anul 614 (Sfîntul Sava cel Sfințit), Cuvioșilor Părinți care au trait în pustiul Hozevei (aproape de peșterea Sfîntului Ioan Iacob Hozevitul) și Sfîntului Mucenic Panaghiotis (Marian)„…

… sau cînd nimerești, la tot pasul, peste icoane (colajul îmi aparține):

Repet, nu știu alții cum sînt, dar mie pare o manieră ciudată de a comunica cu publicul din partea unui „institut național de cercetare-dezvoltare„.

Ajunși în acest punct, se vor găsi, probabil, cititori care să protesteze, acuzîndu-mă că am eu ceva cu Biserica sau cu religia (lucru cît se poate de adevărat) sau care să invoce „Credința Milenară a Poporului” (obligatoriu cu majuscule) sau faptul că Institutul Cantacuzino, fiind acum o unitate a armatei, are dreptul să „beneficieze” de serviciile preoților militari.

Drept urmare, vă propun să faceți o scurtă vizită pe pagina de Facebook a Institutului de Cercetări Medicale pentru Boli Infecțioase al armatei americane (U.S. Army Medical Research Institute of Infectious Diseases – USAMRIID). Deși Statele Unite se descriu drept „one Nation under God„, deși există preoți militari, nu vei găsi vreo referință religioasă pe pagina USAMRIID. Veți găsi în schimb articole științifice publicate în reviste prestigioase. Veți vedea produsul unui efort constant de educare în spiritul științei al publicului larg, adulți sau copii.

O simplă comparație a comunicării publice, în perioada Crăciunului, a celor două institute:

Dar să ne întoarcem la minunatele postări ale Institutului Cantacuzino. De exemplu, la citate din opera unor legionari de frunte precum Nichifor Crainic, în care se face referire la „geniul rasei” și la cum un „adevărat conducător” „nu devine căpetenie prin deliberare şi prin vot; instinctul gloatelor îl simte fulgerător şi i se supune cu voluptatea înnăscută în firea oamenilor de a se preda unei voințe superioare să facă din ei orice-ar crede de cuviință„. Interesantă atitudine din partea unei instituții care face parte dintr-o armată care, cel puțin în teorie, ar trebui să fie dedicată apărării caracterului democratic al statului…

Și cum vechii legionari au făcut pui, Institutul Cantacuzino nu putea să rateze ocazia de a se asocia cu ei, mai ales că urmașii spirituali ai bătrînelor cămăși verzi mai sînt și mari apostoli ai pseudoștiinței și amatori de conspirații închipuite: Pavel Chirilă, Florian Colceag, Constantin Dulcan, Ovidiu Bojor.

Deci în acest mediu vrea prim-ministrul Cîțu să repornească producția de vaccinuri…

Nu putem face altceva decît să-i urăm succes!

NOTE____________


[1] EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies (NDA Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to superoxide dismutase (SOD) and protection of DNA, proteins and lipids from oxidative damage (ID 1785, 1839, 1970, 2304, 2305, 3159, 3160), protection of the skin from photo‐oxidative (UV‐induced) damage (ID 2305, 3161), reduction of muscle fatigue during exercise (ID 1840), and “effects on immune system” (ID 2304, 3160) pursuant to Article 13(1) of Regulation (EC) No 1924/2006. EFSA Journal 2010; 8( 10):1753. [20 pp.]. doi:10.2903/j.efsa.2010.1753

[2] Calmette A. (1931). Preventive Vaccination Against Tuberculosis with BCG. Proceedings of the Royal Society of Medicine, 24(11), 1481–1490.

[3] https://www.hotnews.ro/stiri-esential-24587904-florin-citu-vaccin-anti-covid-institutul-cantacuzino.htm

Distribuie acest articol

50 COMENTARII

 1. Strategia Institutului mi se pare f buna. Ei stiu ca nu au nici o sansa in cercetare, stiinta, deci nu ramine decit Dumnezeu cu mila. De fapt nici cu ministerul apararii nu e altfel. Deci mesajul e simplu si direct, Dumnezeu sa va pazeasca. Ca studiile cercetatoriilor spun ca cine are noroc scapa.
  Ar exista sanse ca noul sediu al institutului sa fie la Catedrala Mântuirii Neamului.

  • Sau poate cineva doreste in mod voit sa decridibilizeze institutul, institutiile romanesti.
   Sunt interese externe poate, sa nu produca ce produc si altii, dar nu cad in plasa celor care cred ca „daca ne-ar lasa strainii, am produce mai bine ca ei”.
   Poate strainii umplu farmaciile cu produsele lor, dar colivele acelea sunt clar mana unor impostori incompetenti de la noi. „Reteta” e veche, se amesteca putina credinta cu putin nationalism, cu niste victimizare in fata strainilor si se presara niste exceptionalism autohton, nu conteaza ca-i imaginar.
   Este o reteta „de AUR’ as spune, au folosit-o si si legionarii si comunistii ( mai putin partea cu religia )…

   Asa cum un director de socala nu ar trebui sa puna micutii sa cante ode in frig uneia ca Dancila sau Firea, dar totusi se intampla, tot asa, un director de institut stiintific nu ar trebui sa permita amestecul religiei cu stiinta pe care se presupune ca o reprezinta. Nu trebuie sa se lupte cu religia si BOR, sunt atatia din generatia tanara care se infurie doar cand aud de biserica; un membru al comunitatii stiintifice doar sa o tina la distanta religia din activitatea sa publica. Este clara tactica BOR de a inflitra institutii laice ale statului, scoli, spitale, vedem atatea spitale care au capela chiar in curtea lor, dar le lipsesc dotari elementare de sec XXI…

  • Nu vad decat o problema in strategia asta, cu „Dumnezeu sa va pazeasca”, anume: de ce-i mai platim, atunci, pe „cercetatorii” astia in coliva si pomeni ? Nu e destul ca platim salarii si alte cheltuieli pentru biserica? Cumva jucam la doua capete?

 2. Aia e coliva pentru parastasul institutului. Mortu’ de la groapa, nu se mai dezgroapa … asa se spunea in copilaria mea.

 3. Ce-a vrut sa spuna autorul? Si de ce n-a facut-o?
  Un articol fara cap si coada, fara noima. Cam ce-ar vrea el, dupa acest „articol”, sa spunem gata, unde-i Institutul Cantacuzino ca-l demolam?
  Nu stimate anonim, acolo s-au produs vaccinuri unice in lume si se vor produce din nou. Ma refer la Cantastim. Un director mercenar a inchis productia prin 2010, dar Institutul va supravietui, va produce din nou. Daca ar fi fost acum functional, poate ar fi produs si vaccinuri anti -Covid. Ar fi incurcat multe afaceri.
  Cred ca asta e adevaratul motiv al atacului mixto-nauc al autorului.

  • @D’OR

   Spui ca: „Un director mercenar a inchis productia prin 2010, dar Institutul va supravietui, va produce din nou.”.

   Te rog nu incerca sa ne manipulezi. „Un director mercenar”, de unul singur, nu poate sa influenteze politica guvernului in domeniul sanatatii. Problema este mult mai grava in Romania: este vorba despre mentalitatea romanilor, pe care o putem vedea (din pacate) si la noul guvern „reformist”:

   1. Ministerul Sanatatii va primi cu 11,2% mai putin decat in 2020.

   https://bit.ly/2MYZOnf

   2. Biserica va primi cu 2,36% mai mult decat in 2020.

   https://bit.ly/3b6ptCC

   Cu o astfel de mentalitate, pe care avem surpriza (?) sa o regasim chiar si la guvernanti „reformisti”, nu este de mirare faptul ca Romania se afla in coada clasamentelor UE la toate capitolele importante pentru bunastarea unei natiuni. Acesta este si motivul pentru care Romania conduce detasat doar clasamentul tarilor din care au emigrat cei mai multi cetateni.

 4. „nu devine căpetenie prin deliberare şi prin vot; instinctul gloatelor îl simte fulgerător şi i se supune cu voluptatea înnăscută în firea oamenilor de a se preda unei voințe superioare să facă din ei orice-ar crede de cuviință”

  Am verificat postarea si vad ca e inca acolo. Nu stiu cata treaba mai face institutul la ora asta cu vaccinurile si cu microbiologia, dar nu putem spune ca au ars gazul de pomana. Macar au gasit rezolvarea pentru problemele democratiei. Nu mai trebuie decat sa ne gasim si noi un capitan din asta, un „the second coming” in varianta romaneasca, si sa ne predam vointei lui superioare. Altii se pare ca si l-au gasit deja.

 5. Dacă incompetenta și corupta birocrație psdizată a României ( și aici înțeleg și orice fel de administrație și politicieni) ar avea bun simt la ora asta ar trebui sa schelălăiască de rușine… poate în urma unor articole ca ale dvs se mișcă ceva…
  Mulțumesc

 6. Ia vedeti ca dupa cate stiu eu de la parintii mei profesorul Ion Cantacuzino este inmormantat chiar in interiorul institutului. Cautati pe acolo se pare ca este chiar la intrare pe langa scari se afla o cripta. Si nu glumesc. Eu am un teanc de poze cu profesorul si laboratoarele sale alaturi de colaboratori. Nici nu stiu ce sa fac cu ele.

 7. ,,N”-ul din din denumire, ca din toate ,,”ANxxx”-urile românesti se traduce prin ,,SiNecura pentru impostori din conducere”. Cei care patroneaza operativ aceste AN-uri sint diferitele structuri militare si de securitate. Ei asigura cu cadre de conducere aceste AN-uri. Cadre de conducere provenite din oameni cu clase putine trecuti prin masina de masterate si doctorate a SRI-ului. Nu, nu e SF, e AN in democratia originala.

 8. Eu nu cred ca se va schimba ceva la acest Institut chiar daca unii politicieni se exprima foarte pozitiv cu privire la viitor.
  Reamrcabila comparatia autorului cu un institut similar al partenerulrui strategic (SUA).
  Primul pas a fost facut candva : trecerea in subordinea armatei. Sa fim realisti: asta inseamna pentru fiecare angajat salarii si pensii speciale.
  In plus, c-asa-i obiceiul la romani adica, greaua mostenire de la comunisti, preluata si perfectionata de democratii de dreapta ai zilelor noastre, angajarile se fac pe baza de PCR (Pile, Cunostinte si Relatii).
  Fiind realist (un optimist informat) pot spune ca va fi la fel ca-nainte Partidul e-n toate (numirile) !
  As fi foarte fericit sa fiu contrazis de fapte si nu de vorbe sau apostrofat ca nu sunt „economist”.

 9. Daca aceste timpuri de pandemie au determinat scaderea cu 11% a bugetului pe 2021 alocat sanatatii si cu doar un plus de 2,3% alocat cercetarii, atunci nu se poate sustine acest institut. Taierea nr. total de parlamentari la 300, a 25% din bugetari, a maririi anilor de munca pentru cei care ies la 45 de ani, taierea pensiilor speciale, ajustarea celor de serviciu la nivel decent, aplicarea impozitului gradual pe averi, reducerea evaziunii fiscale, verificarea si confiscarea tuturor veniturilor nejustificate legal, aplicarea corecta de impozite pentru BOR si multinationale in loc de tot celul de facilitati fiscale, toate ar fi creat destule resurse pentru dezvoltarea si modernizarea acestui institut.

 10. Cred ca autorul are prea mult timp liber. Nu am înțeles cui folosesc aceste atacuri furibunde si repetate împotriva acestui institut muribund. Mai degrabă cred ca ținta sa este Biserica Ortodoxa Romana, o institutie cu multe păcate, dar nu cred ca se cuvine sa folosim fanatismul nostru ateist pentru a ataca o organizatei medicala.

  Cat despre citatul din Nichifor Crainic cred ca autorul ar trebui sa mai studieze un pic de istorie (si din cea foarte recenta din tari mai cu staif decât Romania) si sociologie.
  O lectura utila este Politica ca Vocatie, de Max Weber. „Devotion to the charisma of the prophet, or the leader in war, or to the great demagogue in the ecclesia or in parliament, means that the leader is personally recognized as the innerly ‘called’ leader of men. Men do not obey him by virtue of tradition or statute, but because they believe in him.” Nimic nu s-a schimbat in cei peste 100 ani de când a fost scris acest eseu.

  Din pacte de multe ori in istorie oamenii nu votează rational si nu numaidecât cu buzunarul. Ce-ar fi sa aruncam o privire si la alte motivații ale alegatorilor ca de exemplu nevoia de respect, identitate, speranța in rezolvarea tuturor problemelor de către liderul providential, sau simplu din obedienta si frica. Ne place sau nu acestia sunt cetățenii care voteaza in democratii, indiferent ca-i voteza pe cei din AUR sau pe cei din USR, PNL sau PSD.

  • Autorul face ceea ce scrie pe firma proprie – este pentru secularism. In rest , articolul este despre … nimic. Nu tu identificari ale unor probleme serioase, nu tu solutii de redresare: doar o lamentare fara finalitate despre coliva, sfinti si, desigur, legionari (vechiul si mai noul dusman de clasa).

   Ma rog, fiecare cu ”crastavetele” lui. Sa fie primit!

 11. Dacă a încăput pe mîna armatei înseamnă că s-a terminat și cu ăsta. Probabil că au să mai facă tot felul de zemuri, alifii și prișnițe, au să le boteze leacuri minune și au să justifice astfel existența unui purcoi de generali și colonei care au să se pripășească p-acolo ocupînd funcții bănoase și așteptînd pensia babană pe care PLUSR+PNL nu o vor desființa fiindcă de la Cuza și NATO, mă-nțelegi, adicătelea armata e cu noi și boboru’ tre’ să scoață banu’, vivat armia româna, șcl. Mi-am adus aminte de circul făcut de trupa asta de bese-n cizme care se mascaseră în cercetători științifici melitari și care se lăudau și tîrau pe la tv o targă cu coviltir acoperită cu o mușama cu două celofane pe care o botezaseră izoletă. Era de concepție 100% românească (nu te joci cu cercetarea românească!) și la ea munciseră din greu militarii geniali din Centrul de Cercetare Ştiinţifică pentru Apărare CBRN şi Ecologie din cadrul Agenţiei de Cercetare pentru Tehnică şi Tehnologii Militare (ACTTM), structură aflată în subordinea Departamentului pentru armamente, şi Centrul de Cercetări Ştiinţifice Medico-Militare, structură aflată în subordinea Direcţiei Medicale a MApN. Nene, te doare capu’ ce de institute militare de științe își dau mîna ca să facă tărgi și ca să stoarcă o zeamă din buruieni! Nea Cîțule, mai bagă bre niște bani în ei, că poate inventează furculița cu dinți și cuțitul cu mîner. De concepție 100% românească!

 12. Pentru d-na Florica Vranceanu, setul de fotografii, docunente si alte materiale despre acest institut si creatorul sau pot fi donate Academiei Romane, sectia de Bibloteca care tezaurizeaza documente vechi. Sau urmasilor sai daca mai exista.

 13. La o prima citire a articolului dv, ceea ce ati prezentat in legatura cu Institutul Cantacuzino mi-a sugerat o stare de fapt suprarealista. Cum altfel poate fi catalogata asocierea cercetarii in domeniul medical, despre care stiam ca ar fi obiectul de activitate al Institutului, cu zeama de orz vanduta pe post de remediu miraculos, cu ridicarea de colive de pomenire si plimbarea de moaste, si, poate, cel mai „surprinzator” fapt, cu postarea de citate din „opera” unor „legionari de frunte”.
  Reflectand mai apoi la cele citite, nu pot sa nu ma gandesc la felul in care salile de clasa din scoli sunt „decorate” cu icoane si cruci, iar nu cu fotografii ale oamenilor de stiinta, ale cercetatorilor, de aici, si din lumea intreaga, care au dus si duc omenirea mai departe. Fac o asociere intre cele doua institutii, pe care le leaga un element comun, „stiinta”, sub forma activitatii de cercetare stiintifica si, respectiv, ca fundament al educatiei care trebuie sa se faca in scoala. Realizez ca, atat Institutul, cat si „scoala”, sunt supuse aceluiasi asalt evident, pe care doar il sugerati, discret, din partea Bisericii, cu sprijinul policienilor, al unor foste camasi verzi si lista ramane deschisa.
  Este evidenta trimiterea in derizoriu a activitatii stiintifice, bagatelizarea cu buna stiinta a acesteia de catre „forte” care se opun progresului in aceasta tara. Si-n aceste conditii, cum poate fi interpretata afirmatia dl. prim-ministru Cîțu, ca exista posibilitatea de a face vaccinuri anti-coronavirus la Cantacuzino? Ca vorbe fara acoperire, care nici nu ajuta, dar nici nu strica? Poate afla si dl. Cîțu ca, astazi, Institutul Cantacuzino, unitate a Armatei, este orice altceva, dar in niciun caz un centru de cercetare si producere de seruri si vaccinuri…

 14. Cercetarea românească e măreață , sublima. Lipsește cu desăvârșire.
  Pentru a renaște ce a fost distrus trebuie specialiști în bacteriologie – virusologie , chimie, informatica și matematica. Plus multi , multi bani in dotarea tehnica. ( Deoarece cercetarea se face în mega laboratoare securizate împotriva fugii de bacterii , virusuri și nu cu centrifuga de fructe, vizitatori fara masca și angajați cu masca sa dea bine in poze. )
  Totuși , citiți CV conducerii institutulu militarizat.

  Comandant președinte un domn pensionat special cu grad de general , doctor specialist in ortopedie și ca locțiitor un domn colonel tot pensionat special dar expert in tancuri și securitate națională.

  Suntem complect in afara oricărei logici serioase de cercetare medicala
  dar cum timpul trece , leafa vine ( ca pensia specială ) vom avea succese mondiale. Cu coliva și preoți . Secolul XXI , tara europeana. Nu Africa , secolul XVIII )

 15. E doar o chestiune de timp pana la urmatorul lider „providential” in Romania. Solutiile miraculoase au mare priza la romani (vezi ploaia de paramedicinale). Un „lider” revoltat (sau macar actor impecabil), radical, antisistem si articulat are 100% sanse de success, pe o doctrina populist-conservatoare, cu precadere daca este un abil observator al Istoriei. Au incercat Aur ceva, dar sunt prea multa poleiala (de aur) si prea putina substanta, pe langa stilul de peluza/petrecere cu manele. Imaginati-va insa un Aur capabil de coerenta, deloc anti-stiinta, fara isterii si cu priza (si) la (multi) intelectuali. Plus, in istoria noasta a avut mereu priza cultul Conducatorului. De la un rege dictator (ce tragicomic) prin Conducator si ersatzul sau antonescian la figura marelui Carmaci…suntem pregatiti.

  • Asa este, dar parca mai e o intrebare . Cum se face ca in 30 de ani de democratie niciun lider politic important nu s-a apropiat de profilul asta? E vorba de intamplare – noroc chior, sau are totusi societatea romaneasca de acum niste anticorpi de care nu ne dam seama la prima vedere si pe care generatiile anterioare nu ii aveau? Cum se face ca toti mesianicii anti-sistem si toti providentialii populist-conservatori de dupa revolutie – Vadim, Funar, Becali, Dan Diaconescu, echipa AUR si multi altii care nici macar nivelul de notorietate al astora n-au reusit sa il atinga – s-au dovedit a fi niste caricaturi dpv politic, iar cei care au avut putere reala si priza la un public larg (Iliescu, Basescu) numai mesianici anti-sistem nu erau? Se gaseste asa de greu un nou Capitan care sa aiba carisma si care sa poata vorbi articulat in ziua de azi, sau ne-am vaccinat destui dintre noi suficient la capitolul solutii politice minune in anii astia? Poate ca partea din electorat care tot asteapta sa ne trimita divinitatea pe cineva care sa ne salveze de la diverse e totusi mica.

   • Mesianici antisistem au apărut însă e alte meleaguri, iar unul este încă regretat de autori și comentatori de pe Contributors.

   • Ultima oara cand am votat a fost la meciul de pomina iliescu-vadim. Am votat iliescu ca sa nu iasa vadim, atat am decazut politic. Te asigur ca e doar o chestiune de timp pana la aparitia urmatorului mesia.

  • Ar exista, poate, o explicatie. Unii comentatori au sesizat ca aparitia AUR precum pasarea Pheonix se poate explica numai printr-un sprijin logistic serios. Daca acel sprijin e acordat de oameni „bine” intentionati, atunci profilul AUR va fi exact acel profil care va indeparta marele public, oricat de inclinat ar fi sa dea crezare unor indemnuri nationaliste sau unor teorii conspirationiste. Dupa mine, prezenta si mediatizarea „doamnei” Sosoaca era suficienta pentru atingerea unui astfel de scop, anume caderea in ridicol. Asa ca o tactica extrem de buna este sa ocupi un culoar politic cu o formatiune pe care o poti controla, astfel incat concurenta sa gaseasca acolo calea deja inchisa.

 16. Un om se miră pe drept că din comunicarea publică a unui institut lai de cercetare răzbate iz de criptă.
  Iar unii se întreabă dacă în spatele articolului nu cumva se află interese oculte care vor să sufle țărișoarei businessul vaccinului. Mai mult decît atît, niște infiltrați pun poze cu icoane ca să denigreze institutul.
  Mai era un domn la Timișoara care dădea de înțeles că îi furaseră nemții de la Tübingen vaccinul.
  Din aceeași categorie: olandezii care nu ne vor în Schengen pe motiv că le luăm fața Rotterdamului cu Constanța.

 17. „Cercetători care caută găsim! Cercetători care găsesc, căutăm!” (gen. Charles De Gaulles despre cercetarea din Franța post WWII). La noi e valabil oricând!

 18. Name them and shame them. Asta este solutia. Articolul acesta trebuie tradus in engleza si circulat printre biologi. Sa le crape obrazul de rusine de fiecare data cand merg la un congres, sa ajunga badge-ul cu „Cantacuzino” un stigmat.

 19. Cine crede ca acest institut este capabil sa produca sub licenta vaccin anti-covid viseaza, nu stie ce implica procesul tehnologic si nivelul de pregatire necesar al personalului. In cel mai bun caz putem pune in fiole si ambala vaccinul produs in alta tara. Noi nu suntem capabili sa producem un vaccin antigripal de 10 ani si va fi nevoie de minim 3-5 ani pana vom relua, if ever, productia acestui vaccin. Probabil ca scopul institutului este acum de a produce diverse produse tip „plafar” – sunt probabil utile dar nu ceea ce ar trebui sa studieze si sa produca un astfel de institut. Secolul 21 este secolul biologiei si al inteligentei artificiale – suntem codasi la ambele. Cantacuzino se rasuceste in mormant…

 20. Alergim A (vaccin spectru larg alergii) si Polidin nu e posibil sa incepem sa fabricam? Inainte de ’89 se produceau la institut…Macar sa folosim ce e in portofoliu si a functionat…

 21. În afară de faptul că NichiforCrainic nu a fost legionar (a predicat statul nationalist etnocentric, e drept), autorul are dreptate să critice „cartea de vizită” a Institutului Cantacuzino, care numai a for medical științific nu aduce..

 22. Ceea ce e anormal e că „industria farma” e în general foarte rentabilă iar noi cerem mereu alocări bugetare pentru institut. Admit că institutul ar avea nevoie de ceva capital pentru a-și aduce liniile de fabricație la zi, dar după? Pot admite și că mutarea lui la Armată ( ca instituție cu buget mai consistent) a fost o soluție de avarie specifică guvernului socialist al momentului respectv, dar asta trebuie să rămână o soluție temporară. Din păcate, pot să o spun din experiență directă, câțiva ani de „lâncezeală” sunt fatali, pentru că în timpul ăsta oamenii capabili pleacă, și un institut de cercetări nu are o altă resursă pe care să o valorifice…

  • Daca dispare elanul, se duce … rapitza. :-).

   In urma cu foarte mult timp ridicam pe aici problema necesitatii critice a prezentei entuziasmului. Greu de masurat, dar necesar.

   Dupa umila mea parere, ne concentram nepotrivit pe aspectele economico-financiare. In cazul unui astfel de institut, in mod evident rasplata in bani nu are cum sa fie la nivelul din big farma. Dar nu toata lumea alearga dupa asa ceva.

   Din pacate, dupa mine, exista o criza a patosului, daca imi permiteti. O criza generata de pulverizarea Traditiei (nu intamplator cu T mare, neavand nicio legatura cu folclorul :-)).

 23. Nu mai visati la renasterea institutului Cantacuzino! Sansele sunt 0%!
  Motive:
  -e condus de incompetenti pusi acolo politic.
  -incompetentii si-au angajat pilele, la randul lor incompetente. Ia verificati de unde au diplomele de studii angajatii.
  -e controlat de stat. Statul si daca are bani, ii administreaza prost. Cercetarea are nevoie de bani seriosi, in mod constant pe parcursul a multi ani.
  -cate brevete de inventii europene a obtinut institutul in ultimii 18 ani? Din alea oficiale, nu de la targuri la Geneva. Din asa ceva se castiga bani seriosi.
  -de ce ar lucra un cercetator bun la Cantacuzino cand ar avea salariul inzecit si insutit in vest la companiile private?
  -cu cate institude de cercetare straine si universitati are relatii seriose institutul Cantacuzino?
  -pentru producerea de medicamente, conditiile sunt foarte stricte acum. Cine baga banii in asa ceva?

 24. Un articol de păstrat pentru premiile pe 2021 (dacă mai acordă cineva premii pentru presă, în afară de premiile pre-electorale Orban-PNL-SIE-SRI, care sunt de fapt pe jumătate subvenții, pe jumătate pumn în gură)!
  Felicitări autorului și Bun venit în România celor care mai au ceva de comentat!!!

  • Stimată Doamnă, faceți însă niște copii digitale înainte, poate le dați doar copiile digitale – căci au mai „pierdut” destule piese donate în folosul propriu al unor custozi. Cred că fotografiile despre care scrieți au valoarea sentimentală pentru Dvs. De ce să se piardă? Publicați copiile digitale.

 25. Ignoranta nu e o virtute. Marile minti sunt cuprinzatoare si nu neaga, a priori, ceea ce nu pot cuprinde. Intai incearca sa inteleaga.
  Razboiul, de orice fel, nu aduce nimic bun. Daca razboiul dintre secularisti si biserica se transforma in razboi intre secularisti si credinta, ceva nu e in regula.
  Intamplator, i-am cunoscut atat pe domnul Chirila cat si pe domnul Bojor si le sunt recunoscator pentru ceea ce am invatat de la ei. Nu in materie de credinta, credinta e ceva intim, fiecare are dreptul sa-si aleaga calea. Daca nu ma insel, domnul Chirila este doctor in medicina (alopata).
  E pacat ca, din dorinta de a impune un punct de vedere, sa ajungi sa improsti cu noroi oameni care chiar n-o merita!
  Daca nu e vorba de ignoranta, ci de interes meschin, cu atat mai trist este.
  Fizica cuantica este o stiinta ce va puteafi puntea de legatura intre fizica newtoniana si miracol. Ce facem, o acceptam ca stiinta?
  Ca sa fie clar, nu sunt bigot, nu merg la biserica, dar apreciez pozitiile echilibrate.

 26. Coliva probabil reprezinta ce ii asteapta pe cei care beau zeama de orez. Deci, beti asta sa pregatiti si coliva. Sau poate este o incurcatura si o parte din site ul unei parohii a anuns din gresala pe site ul institutului.

 27. Autorul are abordari secularist-agresive tipice pentru „umanistii” ateisti.
  Ingrijirea bolnavilor (spitale) si educatia (scoli) se faceau si inca se fac sub patronat religios in multe tari.
  Autorul ar trebui sa isi aminteasca si de Crucea Rosie, Magen David si Semiluna Rosie.
  NU am auzit de vreo institutie medicala cu un simbol ateist. Poate autorul are contra-exemple, dar chiar daca exista nu inseamna absolut nimic; doar o preferinta de abordare.

  Dar sa incepem de la comentariile cu insinuari tipice de „elita urbana dezaxata” cum ar fi cea cu coliva.
  In multe religii comemorarile se fac cu preoti/rabini/imami etc si cu simbolistica asociata inclusiv mancaruri.

  Dar UE care in teorie apara drepturile la o viata religioasa, in practica, inclusiv prin dezonorantii membrii ai European Council of Justice (ECJ), au intervenit si legiferat abuziv in domeniul ritualurillor de sacrificare a animalelor si distributia de mancare kosher si halal.

  Cu riscul sa fiu ostracizat pentru ceea ce ar parea poate iconoclastic, cei in cauza merita pe deplin strigatura „Huo! Sa va fie rusine!” de la neuitata Floricica Dansatoarea! ;)

  • Dupa parerea mea, ceea ce deranjeaza in viziunea autorului nu este afisarea simbolurilor religioase, ci excesul acestora.

   Poate si faptul ca locul central intr-un astfel de institut trebuie sa apartina stiintei, prin natura lucrurilor.

   Poate ca autorul este cam prea vehement, dar asta nu schimba faptele.

 28. Cu obiectiile fata de comercializarea „zeamei de orz”, ati facut si plangere la „institutia abilitata” – anpc.ro?
  Sau mult trambitata protectie a consumatorului in UE „este sublima dar nu exista”?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Alexandru Toma Patrascu
Membru fondator ASUR - Asociaţia Secular-Umanistă din România MBA la Open University UK Director de marketing într-o companie IT

Carti noi

 

A apărut numărul special Engaging God’s Language sau Însușind limbajul lui Dumnezeu al revistei Diakrisis pe anul 2022, al 5-lea volum de la data fondării revistei academice (2022),  publicație care apare fie în format digital fie editat, la editura Eikon, București.  Citeste mai mult

 

Carti noi

La Editura Trei tocmai a ieșit din tipar, special pentru Bookfest, „Istoria Filosofiei” de A.C. Grayling. O lucrare apărută recent, scrisă de unul dintre cei mai buni specialiști în filosofie de azi. Această istorie se remarcă prin tratarea foarte clară a temelor și ideilor. Ediția românească arată foarte elegant, are peste 700 de pagini, și o puteți obține cu reducere la Bookfest.

 

Carte recomandată

 

Excelentă carte de luat în vacanță! Distractivă, delicioasă, brutală.  Tot ce a rămas ascuns, nespus și neexplicat în filmul lui Tarantino: detalii toride, crime nerezolvate, secrete din culisele industriei, anecdote sordide despre staruri care întruchipează pentru fani perfecțiunea sau momente sublime de pe platourile de filmare ale unor filme de mult uitate. Mai bună decat s-ar fi asteptat fanii regizorului sau criticii literari.

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro