marți, septembrie 27, 2022

Interesul țării e unul, cel al aleșilor cu totul altul

Presa a publicat zilele trecute date furnizate de Autoritatea electorală permanentă referitoare la modul în care diversele partide politice din România și-au finanțat campania pentru alegerile europarlamentare din mai anul acesta.
Nu puteau, nu aveau cum să te lase indiferent generozitatea, altruismul, devotamentul de care au făcut dovadă cel puțin două persoane.
E vorba despre dl. Andrei Gerea de la ALDE, care ținând seama de rezultatul catastrofal al partidului din care (încă?) mai face parte a aruncat la propriu pe fereastră nu mai puțin de 280.000 de euro și despre d-na Rovana Plumb care, din venituri proprii și din împrumuturi, a contribuit la pușculița PSD cu nu mai puțin impresionanta sumă de 170.000 de euro. Pe care mai mult ca sigur o va recupera fiindcă ea a făcut ceea ce se cheamă o investiție performantă. S-a ales, face shopping la Bruxelles, iar dacă doamna Ursula von der Leyen nu ar fi fost chiar atât de exigentă, doamna Plumb s-ar fi cocoțat chiar și în postul de comisar european. Aflu că, totuși, impresionată până la lacrimi, așa cum trebuie să fie o mamă cu veleități chiar de mamă a națiunii, o soție, o politiciană cu simțire pură și nealterat românească, așa cum este doamna Viorica Dăncilă, premierul României insistă pe lângă d-na von der Leyen ca jertfa patriotică a d-nei Plumb să fie recompensată cu și mai mulți bani europeni.
Sumele acestea astronomice mi-au atras atenția mai ales fiindcă m-au dus cu gândul că ceva asemănător trebuie că s-a petrecut și cu ocazia alegerilor pentru legislativele din 2017 și că mai mult ca sigur că se vor petrece și cu prilejul viitoarelor alegerilor . Care dacă se vor consuma la termen, adică la finele anului 2020, adică de abia peste vreo 14-15 luni, le vor da încă și mai mult timp parlamentarilor de astăzi să se refacă, dar și să își eficientizeze, așa cum și-au planificat, investiția.
Înțelegem astfel mai bine astfel de ce marea majoritate a actualilor parlamentari ai României vorbesc fie fără tragere de inimă, fie doar cu jumătate de gură, fie invocând meandrele Constituției României despre posibilitatea sau, mai bine spus, despre imposibilitatea alegerilor anticipate. Conform articolului 80 din Constituție, Președintele poate decide dizolvarea Parlamentului după consultarea președinților celor două Camere și a liderilor grupurilor parlamentare doar după ce aleșii neamului nu au acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile după prima solicitare și numai după respingerea a cel puțin două voturi de învestitură.
Ne reamintim că în 2009 deși două guverne au fost respinse s-a tras vârtos de timp, s-au așteptat alegerile prezidențiale în urma cărora a fost declarat câștigător dl. Traian Băsescu și de abia apoi situația a fost deblocată. Parlamentul văzându-și liniștit de ale sale, între altele și de creșterea conturilor bancare ale aleșilor.
Pare-se că același lucru ne așteaptă și în 2019-2020. Resetarea vieții politice din România care se așteaptă să se producă după alegerea noului președinte care, din câte se pare, va fi tot cel vechi, adică dl. Klaus Werner Iohannis, nu va fi una completă, Sau va fi una în două etape. Cea de-a doua urmând să se producă de abia după alegerile la termen. Adică la începutul iernii anului 2020. Pentru simplul motiv că interesul țării e unul, cel al aleșilor cu totul altul.

Distribuie acest articol

3 COMENTARII

 1. „Pentru simplul motiv că interesul țării e unul, cel al aleșilor cu totul altul. ”

  După cum în mod repetat am spus, Robert Paxton a explicat conceptul „Stat paralel”, care poate descrie foarte bine situația politică a României.

  Interesul țării este diferit de al celor care decid soarta ei încă de la instalarea guvernării cleptocratice, în 1989. Membrii din rândul al doilea ai Securității și PCR au preluat puterea în România cu scopul/interesul de a transfera pe termen lung resurse din averea publică, în mod fraudulos, în proprietatea privată a lor și a apropiaților lor.

  Interesul țării nu a fost urmărit niciodată.

  O perioadă au urmărit interesul de partid. În ultimii ani, însă, nu a mai fost acordată atenție nici măcar acestuia. Țara este jefuită acum iar averea [inclusiv a] mea este furată „pe persoană fizică”. Este evident că d-na Dăncilă, menținută în funcție de cleptocrație, acționează contrar intereselor PSD, care pierde continuu din susținerea cetățenilor, după cum arată sondajele de opinie și ultima consultare electorală pentru parlamentul european.

  O problemă esențială este că marionetele și complicii oligarhilor nu au învățat să facă nimic pentru a-și câștiga existența cinstit. Și nici pe copiii lor nu i-au învățat. Putem vedea două, ori chiar trei generații de oameni, familii întregi, care s-au îmbogățit din bani publici, în urma funcțiilor publice pe care le-au ocupat cumpărându-le.

  De fapt este impropriu spus „cumpărându-le”. Politicienii menționați sunt doar marionete ale cleptocrației și resursele respective se află în fluxul al transferuruilor existent în orice cleptocrație. Că el poate îmrăca forme diverse, de la false donații , la contracte pentru lucrări publice, este altă chestiune, sunt bani publici furați [inclusiv] de la mine, care trebuie să ajungă la partidele politice, ca instrumente de lucru ale cleptocrației.

  Partea cumplită a acestei situații este că cetățenii români au început să se obișnuiască cu ea. PSD-ALDE-UDMR au dat salarii și pensii. Cei care ar prutea veni în locul lor la guvernarea României le vor lua. Raționamentul este simplu și așa rămâne în conștiința românilor, chiar dacă realitatea este explicată și adesea înțeleasă. În perspectiva marketingului politic asta este ideea care rămâne, „PSD și reprezentanții cleptocrației au dat cetățenilor ceva, opozanții lor au luat.”

 2. Este posibil , asa cum spuneti , sa asteptam pina in iarna anului 2020 . Este dificil de crezut , ca actualul parlament ,va accepta caderea consecutiva a doua guverne si declansarea de alegeri anticipate . Posibilitatea exista si semnele care apar, pot face posibila aceasta decizie , a tuturor partidelor din parlament .Daca prezumtiva motiune de cenzura trece de parlament , deja avem creeat un prim pas, pentru declansarea anticipatelor . Este posibil ca factori externi si interni ,prin dezvaluirile imediat urmatoare , sa determine o actiune de acest fel . Romania trebuie sa devina un factor de stabilitate in aceasta regiune si cerintele sunt in clar ,deja exprimate si ele devin obligatorii . Pasii , sunt cunoscuti deja , urmeaza doar incolonarea tuturor fortelor politice , spre a declansa o schimbare a guvernului actual si in esenta o schimbare a modalitatii de a face politica in Romania .

 3. Mafiotul trage la ban. Fara munca, evident. Prin crima. La intrebarea „este acesta indreptatit sa traiasca”, raspunsul este evident.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carti noi

 

A apărut numărul special Engaging God’s Language sau Însușind limbajul lui Dumnezeu al revistei Diakrisis pe anul 2022, al 5-lea volum de la data fondării revistei academice (2022),  publicație care apare fie în format digital fie editat, la editura Eikon, București.  Citeste mai mult

 

Carti noi

La Editura Trei tocmai a ieșit din tipar, special pentru Bookfest, „Istoria Filosofiei” de A.C. Grayling. O lucrare apărută recent, scrisă de unul dintre cei mai buni specialiști în filosofie de azi. Această istorie se remarcă prin tratarea foarte clară a temelor și ideilor. Ediția românească arată foarte elegant, are peste 700 de pagini, și o puteți obține cu reducere la Bookfest.

 

Carte recomandată

 

Excelentă carte de luat în vacanță! Distractivă, delicioasă, brutală.  Tot ce a rămas ascuns, nespus și neexplicat în filmul lui Tarantino: detalii toride, crime nerezolvate, secrete din culisele industriei, anecdote sordide despre staruri care întruchipează pentru fani perfecțiunea sau momente sublime de pe platourile de filmare ale unor filme de mult uitate. Mai bună decat s-ar fi asteptat fanii regizorului sau criticii literari.

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro