sâmbătă, ianuarie 25, 2025

„Interesul național” sau naționalizări ostile în stil mafiot?

Cu justificarea perfectă ”vin rușii peste noi”, odată cu suspiciunile că prin tranzacția MVM-E.ON se încearcă o preluare ostilă a furnizării de gaz natural în România, Guvernul României a aprobat săptămâna trecută introducerea prin ordonanță de urgență (OUG 152/2024) a două prevederi cel puțin interesante. Acestea permit statului să cumpere acțiuni la companii, prin aprobarea ministrului de resort, după o analiză și o hotărâre de guvern. Câteva chestiuni ridică semne serioase de întrebare:

1. Dacă într-adevăr problema și urgența era tranzacția MVM-E.ON, de ce prevederile au fost introduse abia acum, după semnarea tranzacției, deși conținutul celor două articole e în discuție încă din octombrie? De ce pe 20 decembrie, când tranzacția comercială s-a finalizat pe 16?

2. Dacă există interese rusești la mijloc, cum probabil că sunt și le-am semnalat și eu, de ce mecanismul actual – cu verificarea investițiilor prin acea comisie pentru examinarea investițiilor străine directe (CEISD) nu e lăsat să-și facă exact treaba pentru care a fost înființat, iar discuția să ajungă apoi și în CSAT? De ce Spania nu s-a gândit să dea o lege ca statul să cumpere acțiuni la orice, ci a blocat o tranzacție similară în sectorul feroviar exclusiv pe motive de interese rusești? De ce nu putem cere ajutorul Comisiei, sau NATO, să verifice interesele rusești, dacă noi nu suntem în stare cu instituțiile pe care le avem?

3. Dacă statul român s-ar gândi, chipurile, să oprească tocmai tranzacția MVM-E.ON cu statul cumpărând rapid acțiunile, 1) din ce bani și 2) cum, după ce partea comercială a tranzacției a fost tranșată deja, iar acum mai rămâne doar controlul CEISD? Ca o paranteză, dacă e vreo problemă reală în sectorul energiei, aia e poziția dominantă a Ministerului Energiei (80% din energia electrică, 50% în gaz), nu că n-ar avea suficiente companii; iar investițiile în companiile de stat nu doar că merg mai greu decât toate cele private, ba chiar le și blochează pe acestea, iar asta este principala amenințare reală la securitatea energetică a țării.

4. Ce s-a discutat realmente la întâlnirea Ciolacu – Orban? Nu de alta, dar Orban are deja o experiență bogată în operațiuni de presat investitorii străini să vândă statului sau companiilor controlate de el, în cel mai pur stil mafiot. Pe scurt: se trimit mesaje investitorilor străini, vrem să cumpărăm acțiunile voastre. Dacă nu se înțelege mesajul, statul adoptă o lege, o reglementare care să distrugă orice șansă de supraviețuire a companiei respective și o preia după aceea, aproape pe gratis.

Ce încredere pot să am, la cum arată statul român, că nu se duce la OMV, de exemplu, dă-mi înapoi Petromul. Nu vrei? Ok, atunci supraimpozitare 100%. N-ai cui să vinzi, că nu mai cumpără nimeni în piață. O fi visul naționaliștilor, dar Petrom înainte de privatizare era o imensă gaură neagră și o sursă de corupție de proporții macro, care distorsiona totul în jurul ei. Și ar fi o naționalizare în stil mafiot, cu încălcarea oricărui acces la justiție. Nu doar Petrom, ci orice investiție privată ar putea fi confiscată în exact același fel – combinând prevederile OUG cu niște acțiuni ”un pic mai în forță”. E exact modelul naționalizărilor din Ungaria, dar și din Rusia, prin exproprierea companiilor ”strategice” și ”privatizate fraudulos”. Și acolo, tot ”interesul național” e la mijloc. Și am impresia că Orban a venit aici să facă transfer de know-how, nu ca să-i explicăm noi că avem coaliție proeuropeană.

Sigur, sunt mulți care s-ar bucura la o asemenea naționalizare, de la cei care strigau ”nu ne vindem țara” sau vor întoarcerea la ceaușism, până la cei care îi urăsc pe austrieci pentru Schengen. Singurul semnal care a fost priceput de actuala guvernare după alegeri e că toți aceștia, radicalizați din motive diverse și furioși, sunt suficient de numeroși. Ce rămâne totuși de neînțeles e cum am anulat alegerile de spaima rușilor, cum actuala coaliție se pretinde ”proeuropeană, singura alternativă la rusofili”, dar se comportă exact cum ar fi făcut-o chiar aceștia.

Distribuie acest articol

20 COMENTARII

  1. Nu avem a ști ce se întâmplă în spatele ușilor închise. Pe de altă parte, controlul capitalului românesc( de stat sau privat) asupra unor zone economice strategice ca energia, sistemul financiar-bancar, producția și comerțul cu produse agricole, etc trebuie să crească. Gata, s-a cam terminat cu privatizările pe un leu, acum lupta pentru resurse a devenit generală. Nimeni nu mai dă nimic, toți vor să ia. Așa că mă bucur că statul român a ieșit la luptă pentru resurse interne și externe….

  2. „Naționalizarea” e furt, oricum ar numi-o marionetele din politică. Dar e vis umed și dorință arzătoare a lipitorilor din psdnl-aur-sos să troneze peste giganți economici de unde să fure fără grija DNA, cum făceau tătucii lor acum 30 de ani.

    Ce uită acești emuli ignari e că doar privatizarea a scăpat aceste câteva mărci de la faliment, că sub „managementul” catastrofal al incompetenților famigliei secu-pcr-fsn-psd toate erau condamnate la dispariție lentă și chinuitoare pentru buget. Însă deosebit de lucrativă pentru secăturile decidente autohtone.

    Și dacă se poate, desigur, să dea tainul agresorului rus, printr-un proxy unguresc, că nu strică să fim „pretini” și cu ei, în tradiționalul și mizerabilul stil românesc deja cunoscut.

  3. Trădare Națională !!!!
    Asta face acest Guvern al Rușinii Naționale !
    Trebuie trași la răspundere penală și materială acești IMPOSTORI !
    Distrug iremediabil Sistemul Național Energetic pentru o lungă perioadă de timp !
    La următoarele alegeri vor avea soarta PNTCD !
    Cu Finanțele la UDMR suntem victime sigure !

  4. Baba Cloanța = acum rușii.
    Nu vad o dovadă juridică , o anchetă judiciară care sa ne ilumineze cu războiul asta hibrid care a scos finaliști la presidentie cine NU era planificat.
    Trebuie să credem doar orbește in ce a stabilit CCR-ul . Că e infestat de yes man , care au studiat (și laureat) cu principile dreptului socialist , o știe tot boborul.Printre aceste principii și cea care stabilea ( inconfesabil dar real) că sentința se comunica judecătorului înaintea procesului.
    Sau în ultimă instanță , pe durata procesului unde acuzatul avea doar dreptul să recunoască ce a făcut. Atât.

    Eu in schimb eu as fi curios sa aflu de ce o firma germana cu actionist un mega-super- grup financiar american , Capital Group, vinde unei firme de stat maghiare ( care e monopolist in producție , distribuție , vânzare energie în tara de baștină ) deci vinde o afacere fara riscuri cu 1,4 milioane plătitori de facturi pentru curent și 1,5 milioane plătitori de gaz ( multi intra in ambele categorii) conform Wiki.
    Ce știu ei și nu știm noi sau mai precis, nu vrea nimeni sa ne spună ?

    PS.
    Se trece de la EON la MVM . Așa cum italiana ENEL a vândut afacerea mioritica la grecii PPC si pe multi bani. 1,2 miliarde euro .Nu a decretat nimeni nimic la afacerea asta.
    O singura concluzie.
    Iobăgia in Romania NU a dispărut. A evoluat. De la iobăgia fizica la iobăgia financiara. Se schimbă stapinul și atât.

    PS2
    Cum de doar Romania a spart sistemul național energetic in o grămadă de subunități privatizate străinilor ( cu șpagă adiacenta ) ?
    Intra cumva definiția ( și caracteristicile) Republicii bananiere descrita in Wikipedia. ? ( varianta in engleza și în special în italiană ne vin perfect ca o mănușă)
    Întreb că se fac niste ” afaceri” in Romania de ramai tablou. Imposibil de văzut în Ungaria dictatorului Orban. Unde maghiarii suporta cu stoicism dictatura . Nu emigrează ca nesătuii de români din raiul social- economic al USL II.

    • Un amanunt. Cei de la PPC au instalat asa numitele contoare inteligente. Dar consumul pe zi este cu 0,5 kw zi mai mare, la un client, decat consumul raportat prin citire index. La care se adauga si costul citirii index de PPC. Asa isi recupereaza „baietii destepteti” banii dati pt cumpararea ENEL si au si profit. De la milionul si ceva de clienti.

  5. Intrebarea corecta este „de ce nu s -a intervenit pana acum si s-a ajuns in stadiul acesta?”
    Actualei puteri si cam tuturor puterilor carora romanii le -au permis sa li se urce in carca de-a lungul timpului le pasa doar de imbogatirea lor fara sa ia in consuderare costurile pentru tara si platitorii de taxe din ea.

  6. Sper ca EoN sa nu fie vandut ungurilor care au ajuns cozile de topor a rușilor.
    De ce nu are statul un control mai strâns pe productia de energie electrică asa cum e in Franța sau Norvegia?
    … si de ce s-a oprit construirea unitatilor 3 si 4 de la Cernavodă. Mafia energiei din Romania vrea prețuri mari pe MWh?
    Tradatori de țară. Gunoaie.
    Doamnă Otilia, vă felicit si vă sprijin.

    • @Mav _ „… si de ce s-a oprit construirea unitatilor 3 si 4 de la Cernavodă.”

      Pentru că de cel puțin 30 de ani se încearcă de către cleptocrația românească crearea dependenței energetice a României de Rusia.

      …Și nu s-a reușit, România rămânând cvasi-independentă energetic.

      Motivele au fost mai multe…În primul rând, reducerea producției industriale energo-intensive. Adică, fabricile au fost falimentate și s-a furat tot ceea ce putea fi furat, iar restul s-a dat la fier vechi. Adică, tot furt.

      Apoi, energia hidro a reprezentat un procent relativ mare din mixul energetic, iar hidrocentaralele nu au putut fi pur și simplu distruse.

      În fine, energia solară produsă cu sprijinul UE a fost atât de multă încât a încurcat rău de tot cozile de topor ale Moscovei.

      Ceea ce le-a rămas a fost să blocheze construirea Reactoarelor 3 și 4 de la Cernavoda pe termen nedefinit (poate pentru totdeauna) și…

      Creșterea artificială a cererii de energie primară, respectiv, gaze…
      https://www.g4media.ro/psd-termocentrala-mintia-a-fost-vanduta-prin-administrator-judiciar-cu-91-de-milioane-de-euro-dupa-ce-au-fost-investiti-in-retehnologizare-cel-putin-150-de-milioane-de-euro.html

      România nu are suficiente gaze pentru asta, trebuie să importe. …Răspunsul la întrebarea dumneavoastră.

  7. Sunteți prost informata. Petrom a avut profituri generoase înainte de privatizare.Peste careva sute de milioane USD anual.Chiar și în anul privatizării când Năstase a făcut tot posibilul sa arate rău bilanțul profitul a fost 5 milioane USD. Și vedeți va rog ce prețuri se practicau atunci la combustibili.
    Aveți ceva interese

    • Eu cred ca ar trebui sa te inscrii rapid in AUR sau SOS sau POT….sau mai bine in PSD….sau poate ca esti deja si de aceea faci propaganda national-comunista pe aici!! Iti mai aduci aminte de afacerea PetromService?

      Daca chiar exista pe atunci acel profit, atunci cum se explica faptul ca in anii 2000 se faceau investitii zero de catre Petrom, iar din profit ajungeau zero lei la buget? Pe cine „hranea” profitul respectiv? Care erau jigodiile comuniste care se infruptau din el?

      Iti aduci aminte cum aratau statiile de alimentare ale Petrom pe vremea aia? Daca nu, iti aduc aminte eu….erau MIZERABILE ! Asa ca….SICTIR. Porcul comunist Nastase a ciupit si el destul din privatizarea Petrom, ale carei date specifice sunt tinute inca la secret din motive de a nu afla poporul porcariile comise!

      Comunisti nostalgici ca tine, comunisti cu steif si pusi pe furat in orice moment, ca Nastase….toti o apa si-un pamant…..gunoaie umane!

  8. Este posibil sa fi ajuns in punctul fatal. Cand s-a iesit in strada pentru OUG 113 al lui Dragnea, oamenii puteau distinge intre adevar si fals.Insa in momentul de fata, multumita multiplilor actori cu autoritate din Romania, romanul ( 40%+ din tara fiind analfabeta ) nu mai poate distinge prin perdeaua de fum lasata de decizii cu mai mult sau mai putina coerenta. Polarizarea societatii intre extrema drepta si … restul ( dupa parerea mea, o consecinta a deciziilor CCR ) provoaca o confuzie care alimenteaza doar interesele PSD.
    Austria ne-a santajat cu Schengenul pana si-a asigurat partea leului din Neptun Deep.
    Ungaria a venit disperata sa prinda si ea ceva pentru ca Orban stie ca intr-un fel sau altul va fi taiat de catre UE de la gazele lui Putin.
    Si colac peste pupaza domnul cu cel mai slab procent de voturi din istoria cuibului de hoti numit PSD, Marcel Ciolacu a decis din propria sa marinimie sa ramana prim ministru in conditiile in care se intalneste cu Viktor Orban in aceeasi perioada in care MVM face o super oferta ( 200 m E, cand valoarea licitatiei e maxim 100-120 m E ) pentru o parte din sectorul energetic roman.
    Acum, poate cei neinformati pot sa considere aceste lucruri coincidente, si sa creada ca Ciolacu vrea sa isi rascumpere greselile pentru ultimii 4 ani ramanand prim ministru … dar … proverbialul „dar”, pare ca se intampla niste afaceri in spatele cortinei si cuibul de hoti nu este pregatit sa lase altuia proverbialul ciolan.
    Desi, ca efect, guvernarea Ciolacu a fost mult mai nociva decat OUG 113 ( pensii speciale magistraturii, adica fix bransa din trias politica care ar trebui sa mentina in „check” parlamentul ) … nimeni nu iese in strada contra hotiei … ne mai si flutura o factura pentru avioanele Nordis ( cea mai mare teapa imobiliara care s-a dat vreodata in Romania ) confectionata la 1 an dupa incident, si de Mos Craciun ( asta pentru asimilarea subconstienta ) … de parca nimic nu s-a intamplat rau.
    Si totusi romanul nu iese in strada, e mult prea confuz.
    Se mai intreaba cineva de ce pleaca oamenii cu creier din Romania ?

  9. Foarte bun articolul. Felicitari. Insa nu avem toate datele. Daca privim contextul politic actual, a se citi ca Austria ramane fara gaze, pentru ca Zeleneski pe taie „pipe-ul”, atunci putem constata ca „sageata” Austriei, a se citi „Ruziei” iese la „atac” in cautare de resurse; si uite asa ne-am pomenit cu Orban bagand batul in gard dupa resurse. Ungaria nu are bani, insa adevaratii „investitori” au, ma refer evident la Austria si Rusia.
    Romania nu stie cum sa „profite” de starea geopolitica. Sau mai simplu, este sabotata din interior de baietii destepti. Suntem in „cacat” cu pib-ul si cu datoria externa, si in continuare scapam printre degete resursele.
    Nu sunt de acord sa ne intoarcem in anii ’90 unde se fura generalizat ca in codru dar nici sa le intindem covorul rosu ungurilor. Hai sictir Orban!

  10. Mafie mare, domnita.
    Mai ales in energie. Dar nu numai.
    Si Mafia, evident, nu e nationalista, desi face caz de iubirea lor de tara.
    In fapt, Mafia politica a aparut si a fost sustinuta de mari foste puteri, care-si umfla muschii, iar.

  11. A propos, parca mi-aduc aminte ca tranzactionarea de actiuni intr-o proportie mai mare de 50% sau trecerea de la un actionar(proprietar) majoritar la altul sub diferite forme, in privinta companiilor strategice dintr-o tara UE( si cele privind furnizarea sau productia sau transportul de energie parca erau in aceasta categorie), trebuie validata de Comisia Europeana….si la noi, aprobata in CSAT! Nu mai e asa?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Otilia Nutu
Otilia Nutuhttp://expertforum.ro
Ana Otilia Nuţu este analistă de politici publice în energie la Expert Forum și a fost Co-chair al Eastern Partnership Civil Society Forum

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

 

 

Nexus – Scurta istorie a retelelor informationale

Scurtă istorie a rețelelor informaționale din epoca de piatră până la IA
Editura Polirom, 2024, colecția „Historia”, traducere de Ioana Aneci și Adrian Șerban
Ediție cartonată
Disponibil pe www.polirom.ro și în librării din 27 septembrie 2024

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro