joi, septembrie 21, 2023

Interrogatio Iohannis

Scrisoare deschisă adresată doamnei Monica Macovei

Stimată doamnă,

Cele 5 ore și 13 minute petrecute în pas de melc dinaintea sediului ICR Londra în așteptarea momentului în care v-am votat îmi dau tot dreptul să vă scriu această scrisoare. La fel și cele trei ore de călătorie până acolo, banii cheltuiți, sandwich-ul care s-a învârtit într-un stomac gol (pentru că nu era mare lucru de mâncare prin preajmă). Frigul, rafalele de ploaie și – de ce nu? – rezistența propriei mele vezici. Dar mai presus de toate Timpul Meu.

Nu vă voi scrie lucruri plăcute. Le voi scrie însă cât mai clar, cât mai simplu și cât mai scurt.

Trebuie înainte de toate să vă spun că v-ați asumat mult prea ușor așa-zisa înfrângere de ieri. Cred că nu ați înțeles despre ce era vorba. Nu cred ca ați înțeles de ce v-am votat eu.

Am rezistat greu îndemnurilor venite din toate părțile de a nu vota un candidat care sigur va pierde. La fel și acuzațiilor de naivitate, prostie sau erezie. V-am votat și nu m-a interesat dacă veți pierde sau nu. Am rezistat la fel de greu și dinaintea bâlciului cu pisici, pe care îl consider sub nivelul dumneavoastră; mi-am spus că nu toata lumea are scrupulele pe care mi le fac. Am trecut cu vederea și tovărășia îndoielnică cu ciorile vopsite care mai mult v-au stricat popularitatea în drumurile prin țară. Am zâmbit atunci când v-a fost analizată platforma, când ați fost numită un Robespierre capitalist. Nu m-a interesat, deși cei care vă criticau aveau destul de multă dreptate.

De ce am făcut toate acestea? Pentru că nu m-a interesat nici-o platformă. Pentru că platformele sunt praf în ochi, iar dacă printr-o minune candidații nu mint, atunci oricum nu vor apuca să se țină decât de una singură dintre promisiunile lor.

Pentru o idee v-am votat, stimată doamnă. Una singură și nimic altceva: continuarea reformei din justiție.

Nu vă faceți așadar iluzii. Nu dumneavoastră ați avut votul meu. Dumneavoastra ați fost singura persoană din oferta barocă de candidați în care am avut încredere că promisiunea nu e vorbă goală. De aceea v-am votat. Pentru încăpățânare. Și tocmai de aceea, pentru că votul meu nu vă aparține, pentru că el este un vot dat unei idei iar nu unui om, dumneavoastră aveți obligația (nu morală, ci de-a dreptul contractuală) de a mă reprezenta în cele două săptămâni care vor veni.

Iar eu nu vreau ce se zvonește prin articole. Moise Guran îndeamnă la înfăptuirea unei înalte năzuințe (un nou partid politic). Vladimir Tismaneanu deja i-a dat nume, A Treia Forță. Alții vă visează șefă de guvern tehnocrat, reformator al clasei politice sau Mesia. Eu vă rog să dați dovadă de o țâră de cumpătare. Noi doi nu ne-am legat prin acest contract decât pentru o perioadă scurtă de timp, care va să zică determinată. Nu vă luați după ceilalți; dacă vă luați, o să pierdeți taman votul, scump obținut, pe care vi l-am dat.

Eu unul nu cred în Alba ca Zăpada, may or may not the Force be with her. Nu votez nici-un partid nou născut. Se naște oricum din spuma răsfiartă a oceanului fesenist de partide vechi. Nu mi-a trecut vreodată prin gând să votez cu republica nou-nouță, nu m-am mișcat populist în pași de dans printre combine și treierătoare. La fel, nu o sa girez cățărarea în clasa politică românească a unui grup de trepăduși flămânzi care așteaptă cu gând să călărească valurile unui nou partid.

Nu!

Altceva aștept de la dumneavoastră, doamnă Monica Macovei.

Stiți, la fel cum știu și eu, că votul meu trebuie să ajungă la Klaus Iohannis. Dar eu nu pot vota un om de paie. Dacă aș fi putut, l-aș fi votat din primul tur. Votul meu trebuie negociat, iar eu nu am glas să spun ce trebuie să se negocieze. Dumneavoastră puteți negocia, de aceea v-am delegat, în cazul în care nu v-ați prins deja.

Dumneavoastra, stimată doamnă, nu mai dispuneți de lejeritatea de a face pași înainte sau înapoi. Nu puteți să vă retrageți sub masca unei onorabilități, nu puteți nici să îmi dați sfaturi. Nu puteți să îmi serviți promisiuni în viitor. Dumneavoastră trebuie să mă reprezentați. Acum. Aici. Aveți așadar obligatia de a negocia cu Klaus Iohannis asumarea deplină a reformei din justiție. Nu mă interesează dacă veți reuși sau nu, nu aceasta este problema. Trebuie numai să vă dați peste cap. Iar eu trebuie să văd că o faceți.

Pentru că eu îi știu pe toți cei care stau pitiți în spatele găselniței numite ACL. Știu și că ceea ce a spus la exit poll-uri Catindatul e vorbărie goală. Nu mă pot lăsa la cheremul lui și al lor.

Eu nu sunt mulțumit de faptul că el “e dispus să…” facă ceva în justiție. Eu sunt cel care trebuie să fie dispus, anume să-l votez, nu el să mă primească în brațe părintește. Pentru că eu nu sunt fiul rătăcitor, nici el nu mi-e tată. Și, oricât de multă indulgență aș avea, Klaus Iohannis nu seamănă nici măcar cu Vițelul cel Gras.

De dumneavoastră depinde așadar dacă eu voi vota în cel de al doilea tur. Mai precis, de tenacitatea și încăpățânarea cu care veți negocia continuarea reformei în justiție. Tot de dumneavoastră depinde și soarta votului meu viitor, pe care voi putea sau nu să vi-l dăruiesc.

Aștept un răspuns în fapte, nu în scris.

Al dumneavoastră,

Vladimir Agrigoroaei                                                           Londra, 3 noiembrie 2014

Distribuie acest articol

54 COMENTARII

 1. uite de-asta n-o sa cistige iohanis alegerile! ca va credeti superiori si suficienti , totul miroase, nimeni nu e ca voi… cititi va rog articolul din gindul online unde o ziarista a filat-o din greseala pe madam udrea si o sa vedeti cum lucreaza vestita justitie independenta. da, nu votati oricum iohanis, puneti intrebari, solicitati garantii , fapte nu vorbe, bla, bla si o sa va treziti cu ponta presedinte.

  • Adevarul este ca domnul Agrigoroaei este superior cel putin dintr-un punct de vedere – cand tara in care s-a nascut nu i-a mai lasat nici o optiune, si-a creat singur optiuni. Multi romani cu drept de vot nu sunt in stare de asa ceva si voteaza din disperare..

   • Haideti sa nu catalogam ca fiind un comportament superior a pleca din tara. E mai usor sa pleci de unde e greu decat sa perseverezi pana cand faci sa iti fie bine. As numi-o mai degraba renuntare, dar e un eufemism.
    Mai mult, imi pare rau pentru modul in care pune problema, este o abordare distructiva care, daca e impartasita de multi votanti ai lui Macovei, va face mult rau. Pierde din vedere miza acesui moment – este mai important sa NU iasa ponta si ca PSD-ul sa NU ajunga sa controleze totul, decat sa fim mai catolici decat papa ref ce ar trebui sau nu sa faca acum Macovei. Alt tip, duminica seara la demonstratia din fata MAE se intreba scandalizat de ce nu e Macovei acolo, ca doar ea e aparatoarea justitiei. Am incercat sa ii explic ca a facut sesizari etc, si ca asta nu e o demonstratie pro sau anti un candidat, ci una neutra, menita sa faca dreptate cu privire respectarii dreptului de vot. Tot citind diferite articole, vad cu tristete ca multi din acest public mult superior, educat, informat si inteligent, care reprezinta electoratul Macovei, sufera insa de alte probleme, de ego, de pretentii exagerate, de autosuficienta samd.
    Problema ref partid se pune din nou gresit – Macovei ar trebui sa isi faca partid, sau sa gaseasca o varianta de a fi cat mai prezenta si vizibila in urmatorii ani, ca si restul electoratului sa o cunoasca, si sa aiba un rezultat favorabil in 2019. E foarte greu sa castigi niste alegeri prezidentiale doar cu facebook si bloggeri si cu o mana de oameni care cred periculos de mult in tine, de sunt gata sa treaca imediat de la adoratie la respingere vehementa. Nici eu nu il agreez pe KI, dar cand alternativa e sa iasa Ponta, nu stau pe ganduri.

    • ca o paranteza, nu judec motivele pt care pleaca oamenii din tara. e alegerea si dreptul lor si nu e nimeni in masura sa ii judece, fiecare are motivatia si povestea lui. explicam doar de ce nu sunt de acord cu afirmatia lui pehash

     • Cred ca ati inteles gresit comentariul meu. A fi superior intr-o situatie nu inseamna neaparat ‘comportament superior’ si nici nu a fost intentia mea sa spun asa ceva. Va place sau nu, daca unii si-au asigurat deja ziua de maine, pot sa-si aleaga bataliile si sa le duca pana la capat..
      Cine are dreptate si cine nu are? Depinde foarte mult din ce punct de vedere privim.. Cand ai 2 clase, 60 de ani si bani doar de o paine, o sa votezi cu ala pe care il vezi la televizor toata ziua ca iti promite bani de o paine si pentru ziua de maine.. Cand tot ce ai de pierdut este o farama de orgoliu si poate speranta de a-ti petrece intr-un viitor indepartat anii ramasi in tara in care te-ai nascut, iti permiti sa insisti in lupta pentru principii, oricare ar fi ele.
      Multi inca nu inteleg ca nu poti sa iti pui sperantele (si votul) intr-o singura persoana si sa astepti sa te reprezinte 4-5 ani pe tine si alte milioane. Acele milioane nu sunt suficient de omogene.. unii in tara, altii afara, unii studenti sau someri, altii cu vacanta platita in avans.. Fiecare are dreptul sa spere la mai mult si sa ceara ce crede el ca ar fi mai bine pentru el. Din pacate, unii uita ca ar putea face si ei ceva, nu doar sa ceara si sa astepte de la altii.

  • Corect. O sa ne pricopsim cu Ponta nu din cauza „prostimii care voteaza pe zahar si ulei” ( in treacat fie zis, sunt niste amarati scuzabili), ci din cauza „intelighentiei” puriste careia nimeni nu-i ajunge cu prajina la nasul moral. Ca si cum e vorba sa-i facem un hatar lui Iohannis votandu-l. Sa-i dam un premiu. Nu sa incercam sa evitam dezastrul Ponta care ne va afecta in primul rand pe noi.

   • Dragi comentatori care au recurs la astfel de exprimari, mi se pare aberant si lipsit de orice scrupule sa judeci si jignesti un om prin prisma votului acordat pentru viitorul presedinte al Romaniei. A avea o optiune, a avea libertatea de a vota nu inseamna ca ai libertatea de a jigni si a te considera superior din punct de vedere al inteligentei. Daca doriti sa va demonstrati abilitatile intelectuale o faceti exprimandu-va intr-un mod decent si cu argumente!

  • Este plina de furie pentru cele 5 ore de drum, pentru senviciul insuficient, pentru benzina consumata etc. interventia dvs. V-ar mai trece probabil, furia, daca v-ati gandi la drumurile neplatite, cu sau fara sandvici ale doameni din care faceti tinta furiei dvs. , pentru campania ei in care nu avea niciun interes personal. Personal, toate ii merg [perfect dpdv politic nu?Pe POnta nu sunteti deloc furios pentru cum si-a aranjat victoria blocand voturile tinerilor in Romania si ale tuturor votantilor din strainatate, care nu au apucat sa voteze?
   Credeam si de aceea v-am citit, ca o veti ruga pe dna Macovei sa asiste juridic pe toti cei care vor sa faca plangere penala impotriva acestei infractiuni care se pedepseste cu inchisoarea si sa ajutati sa fie trimisi la puscarie Dragnea si ai lui.
   indispozitie cand o sa iesa Ponta, care e foarte dispus s-o faca, dupa cum vedeti, sau o sa fiti furios tot pe Monica Macovei?….

   • rectificare, a disparut dintr-o apasare gresita pe tasta inceputul ultimei fraze care era `veti resimti probabil o mare…` cu scuze.

   • cred ca nu luati in calcul ca dl care a scris articolul e plecat din tara. el nu mai are ce pierde. din punctul meu de vedere, are tot dreptul sa negocieze. Nu mai avea nevoie sa mearga la vot…si totusi a facut-o.

 2. text in majoritate impecabil, pacatuieste totusi in prezumtia de vinovatie in ideea principala. se pare ca exista ‘certitudini’, mai ales in randul votantilor MM, ca persoane ca iohannis, udrea, sau hunor, ar fi tentati a pune ceva capastru justitiei. mi se pare de-a dreptul fals. de ex. iohannis, prin prisma legaturilor de sange, nu va visa la o interventie in justitie in sensul destabilizarii ei, are suficienta experienta sa-si fi dat seama ca temperatura in bucuresti se ia ca medie dupa berlin si washington. pana si ponta a inteles asta, motiv care s-a ferit ca dracul de tamaie de a interveni ptr amicul voiculescu; ii mai trage cu suspendarea lui basescu de ochii lumii, sa nu para papa-lapte in fata celor care’l urasc pe presedinte, dar o a treia suspendare e in mintea lui la fel de departe cum e la steaua care-a rasarit a lui eminescu..

  nu e nevoie ca mm sa ia declaratie de fidelitate la idee din partea lui iohannis, nu e mm stindardul garantiei independentei justitiei in tara. cred ca justitia la noi are oameni suficient de capabili in frunte ca sa stie sa se pazeasca singuri, mai ales cand au la usa dulai de nadejde ca ue si casa alba..

 3. Domnule Vladimir Agrigoroaei,
  Va cer totul, daca aceasta nu inseamna „prea mult”.
  Iesiti si in urmatorul tur. Votati pe cine credeti ca trebuie votat, iar dupa aceea, putem determina alesul sa corecteze absolut totul, sa o sugereze pe dna. Macovei intr-un viitor Guvern (daca nu cumva alesul va realiza ca scorul de castig va fi extrem, extrem, extrem de strans).
  Adica nu va fi Presedintele a 50,0000000….1 %, Va fi Presedintele a 3 parti: doua sensibil apropiate ca cifre de exit pol, iar a treia a indiferentilor .
  Partea buna este ca primele doua, din punct de vedere doctrinar si ideologic, sunt aproape total opuse!
  Sincer, imi doresc un Presedinte si un Prim Miniestru din alta tabara decat majoritatera parlamentara. Toata lumea stim de ce .

  Dar pentru aceasta, mai trebuie sa iesim inca o data la vot !
  Cu drag,
  din Romania – Roland V.

 4. Eu as vrea sa-l vad pe Klaus facand ceva. Trebuie sa-ti doresti totusi postul asta, sa iesi din zona de linisite si sa faci ceva.

  • recunosc ca imi place ce face, si chiar ce spune Klaus, fiecare cu gusturile lui.
   insa problema majora, pe care vad ca nu si-o pun unii, e ce face PSD (rar atata harnicie)?
   mingea e la ei, ei organizeaza, ei numara, trebuie sabotati cu orice mijloace, 2 saptamani nu e mult, sper ca se poate :)

 5. M-a socat de- dreptul graba cu care un ziarist pe care pana acum il apreciam, e vorba despre Luca Niculescu, o soma insistent pe Doamna Macovei, la cateva minute dupa anuntarea rezultatelor,sa ne spuna pe cine si cum va cere votantilor Domniei Sale sa voteze in Turul Ii.Nu i se acorda nici un ragaz, nici un timp de gandire, de reflexie dupa un rezultat, zic eu, sub asteptarile proprii si ale simpatizantilor sai.
  Cu siguranta, nici unul dintre votantii Monicai Macovei nu-l va vota in turul II pe Ponta. Ne aflam, iar si iar, in situatia de a vota „raul cel mai mic”. Analogiile cu anul 2000 sunt totusi deplasate. Atunci, intre Iliescu si Vadim am preferat sa nu ma prezint la vot. Stiam ca Iliescu „iese” si fara votul meu. Acum situatia este cu totul altfel.
  Ii dau dreptate Dlui Agrigoroaiei : o sa-i dau votul lui Johannis dar el trebuie sa ma asigure, prin intermediul Doamnei Macovei ca va respecta niste standarde minime. Prin respectarea justitiei si a romanilor inteleg si eliminarea din Parlament a „alesilor” cu condamnari (Chiariu) si votul pentru ridicarea imunitatii celor carora justitia o cere. Chiar daca se numesc Vosganian. O sa-l lase „baronii liberali” ? De raspunsul la aceasta intrebare depinde (si) votul meu !

  • simpatizez TOTAL cu textul scris mai sus.
   Unii cometatori pe aici afirma ca e vorba de arognata.FALS!
   Nici eu nu sint convins de KI si am votat cu MM.
   Am condus aproximativ 640 de km pana la München.Am avut noroc de vreme buna si am reusit dupa 6 ore sa votez cu cea pe care am sustinut-o si financiar.
   Si inca ceva : am avzut mii de romani stand ore in sir la coada pentru a vota ,desi nu ii silea nimeni si nimic.Au facut-o din PATRIOTISM.Pur si simplu.
   Marturisesc ca nu voi face acest efort pentru KI.Nu cred in el.Pur si simplu nu il vad in stare sa lupte pentru o idee.Nu l-am vazut putand nici in primul tur .In fine,poate asta e discutabil,stiu ca multi nu sint de acord.
   Dar vreau sa spun altceva : de ce se cere iesirea la vot unora care conduc sute de km si nu se cere iesirea la vot a celor care a de parcurs sute de metri pana la o urna?
   De ce nu ies la vot cei care inca locuiesc in tara si care ar fi DIRECT interesati de o ameliorare cat mai rapida a situatiei din tara?
   Degeaba vin cateva mii de romani patrioti sa voteze afara ,daca cei de acasa ,care sint de zeci de ori mai multi ,nu misca un deget.
   Va rog cheltuiti-va energia mai eficient si convingeti-i pe cei din tara ca ei TREBUIE sa iasa la vot contra PONTA.Randamentul va fi infinit mai mare.

 6. Un text care exprima o pozitie legitima, chiar daca exprimata cu o nota de severitate, poate superflua dupa gustul meu, dar cu totul de înteles.

  Cine a stat în vânt si ploaie, nu doar fizice, ci si morale, are tot dreptul la vehementa.

  Într-adevar, o pozitie activa, combativa a Monicai Macovei, atât public, cât si fata de echipa Johannis este singura atitudine care n-ar trada încrederea electoratului.

  Mesajul textului este ca lupta lui Macovei departe de a se fi terminat: daca proiectul unui nou partid, în nici un caz unul care „se naște oricum din spuma răsfiartă a oceanului fesenist de partide vechi… a unui grup de trepăduși flămânzi care așteaptă cu gând să călărească valurile unui nou partid.” este unul fertil, atunci el nu va putea demara decât daca între 3 si 16 noiembire Monica Macovei îsi da si ultima suflare pentru a impune la scrutinul de balotaj valorile ce le-a afirmat în campanie.

  Abia dupa aceea si pe aceasta baza vom putea construi „polul” politic mult visat.

 7. Simpatizez cu statul in vant si ploaie cateva ore, dar in rest mi se pare un text foarte arogant. Sper sa va simtiti satisfacut in orgoliul dumneavoastra cand va iesi Ponta presedinte pentru ca Monica Macovei nu v-a satisfacut exigentele intr-atat incat sa iesiti la vot in turul doi.

  • Vi se pare aroganta ca cere sa se intample ceva cu votul dat? Dat dupa 5 ore de stat in ploaie, din strainatate, in conditiile in care putea sa nu-i mai pese de soarta tarii?

 8. Dorinta de a fonda un nou partid pe entuziasmul generat de campania d-nei Macovei este legitima. Dar mi-e teama ca in timp ce d-na Macovei vorbeste de dreptate, integritate, corectitudine, adica valori universale care nu sunt monopolul vreunei doctrine politice, agenda noului partid va fi confiscata de elitisti de dreapta ce se vor incapatana sa promoveze un program insipirat din gandirea conservatorilor americani, adica republicani de dreapta si elemente libertariene. Astfel se va naste un fel de Noua Republica un pic mai intelept si mai maricel dar fara nici un pic de priza la majoritatea covarsitoare a populatiei.

 9. Votul meu trebuie negociat, iar eu nu am glas să spun ce trebuie să se negocieze. Dumneavoastră puteți negocia, de aceea v-am delegat, în cazul în care nu v-ați prins deja.

  Autorul m-a pierdut la aici. Repet, nu știu ce poate negocia d-na Macovei cu 4.5%. Voturile nu se pot lua acasă, pune într-o cutie închisă cu cheia și apoi înmânate unui candidat sau altul în turul doi. Susținătorii d-nei Macovei sunt în general oameni cu școală, sunt copii dotați, uber-isteți (e drept foarte naivi), dar pot gândi și singuri, nu trebuie să li se spună ce trebuie să facă pe 16 noiembrie. Dacă Iohannis este un „om de paie” stați binișor să vedeți ce bine va fi cu Ponta la Cotroceni. Punem de o „Cântarea României” pe 17 noiembrie de nu se vede om cu persoană.

  Nu pricep acest întreg circ al d-nei Macovei, începând cu fronda la adresa ACL, ieșirea din PDL, ipocrizia declarației că opoziția de dreapta ar fi trebuit să fie unită (ghici cine a ieșit din horă printr-un triple-axel superb ???), atacurile nejustificate la adresa lui Iohannis, arătatul oglinzii candidatului ACL, hlizeala la închiderea procedurii de vot. Totul confirmă improvizația și zăpăceală generalizată a campaniei Macovei, campanie care nu a văzut și nu vede mai departe de una-două mutări. Este condusă de emoția momentului, la cald.

  Îmi pare sincer rău, contractul d-lui Agrigoroaiei a fost downgraded la un simplu pariu pe potcoave de cai morți. Proiectul Kitty Power a eșuat și a adus dreptei românești numai deservicii.

 10. A apărut omul nou și rău, votantul cu legământ sfânt și prins de gâtul însoțitorul de unică folosință. Se ține ca râia de candidatul sănătos, ales din primul tur, îi bate în masă, îi arată legământul de căință la purtător și îi țipă în gura mare obligația contractuală nescrisă: să-l ducă de mânuță la prima înfățișare cu finalistul Iohannis și să-l bage în sperieți, până scoate o garanție contra vot în turul doi; „Ori justiție, ori nimic!”

  Încerc să-mi imaginez cum anume poate fi satisfăcută concret cererea votantului reclamant.
  Să încercăm vizualizarea primei runde de negociere! Agitatul ține un cuțit în coasta dnei Monica Macovei și o amenință cu divorțul. Să scoată din piatră seacă garanția liniștitoare. Iohannis să-i dea asigurări că nici nu-i va trece prin cap să se atingă de justiția oarbă și independență, să fie sigur și posedatul de contract că nu o va necinsti pe domnișoara justiție cu interesul său mare și incompatibil cu gingășia ei credibilă până la Dumnezeu.
  -Ghinion! :)
  Chiar n-am nicio idee, ce garanții să-i dea? Au mai tras și alții de certitudinile lui Iohannis, de recunoașteri puciste, spovedanie și căință. În zadar. Găsește câte un răspuns tăcut, dar n-are nicio garanție de oferit. Pare să întrebe numai „Mă vreți, ori nu mă vreți?”. Așa-i jocul electoral! Cine-l vrea îl votează, cine nu-l vrea tot îl votează pe Iohannis, dacă observă că nici Victor Ponta nu oferă garanția c-ar exista în țara asta un mitoman mai mare ca el și mai iresponsabil.

  Eu am votat-o cu bună credință și speranță pe dna Monica Macovei, și-am scris undeva azi, pe la prânz, din ce motive: am apreciat în primul rând faptele (evident, inclusiv legate de sistemul judiciar) în locul vorbelor goale, precum și dubla ei independență: față de banii murdari și de politica bătrână (îmbătrânită în mentalitatea jafului perpetuu, prin intermediul simulacrului electoral periodic).

  Nu merg la vot să mă însor și, implicit, nu-mi fac calcule să obțin garanții contra certificatului de însurătoare.
  Cu votul meu nu fac trafic de influență, nu-l ameninț și nu-l șantajez cu divorțul condiționat pe candidatul votat în primul tur. Cine visează de la un alt vot în turul doi, radical diferit de primul, să se aleagă cu un contract prenupțial, n-are decât să-l obțină direct de la Iohannis, fără însoțitor sau intermediar. Niciun om cu mintea întreagă nu-și poate asuma promisiunea certitudinii de a smulge de la Iohannis garanția negociată, așa cum nu poate să se constituie nici în garantul lui Iohannis, cu mâna pe inimă în fața votanților din primul tur.

  Eu îl voi vota în turul doi pe Iohannis din alte considerente, independente de negocierile și condițiile legate sau impuse de alesul meu din primul tur. Îmi sunt suficiente independența mea, libertatea de conștiință și dreptul de vot (de exercitat) liber exprimat.

 11. Consider corecta pozitia domnului Agrigoroaei. Dansul face parte din minoritatea celor care au ales sa exprime in turul 1 un vot pozitiv si doreste sa voteze in acelasi fel si in turul al doilea. Desigur, exista o mie de motive pentru a-i oferi un vot negativ lui Klaus Iohannis. Pentru acea minoritate care s-a saturat, cum spunea Gabriel Liiceanu inca de la inceputul campaniei electorale, sa mai voteze negativ, aceste motive pot sa nu fie de ajuns. De aici dorinta de a votului, macar in parte, un caracter pozitiv, „contractual”, cum spune autorul. Personal cred ca mia de motive atirna mai greu pentru turul 2 decit nevoia legitima de a vota poztitv, dar evaluarea aceasta apartine fiecarui alegator din respectiva minoritate.

 12. Cred ca trebuie un semnal de trezire a dreptei.

  Cum nu e vremea de dispute marunte.

  Deja Johannis a afirmat public ieri ca garanteaza statul de drept. Ce garantii mai mari vreti ?

  Nu stiu daca v-ati uitat la matematica electorala, insa lucrurile stau foarte prost pentru Johannis in turul II, si situatia foarte greu de intors.

  Chiar daca Johannis ar aduna toate voturile risipite ale dreptei (deja nu se vede), abia il ajunge pe Ponta ca numar de voturi si nu prea mai are de unde creste.

  Ponta o sa adune restul e voturi si jocurile sunt facute.

  Numai o prezenta exemplara a dreptei la vot in turul doi plus aducerea la vot pentru Johannis a unor nehotarati mai poate salva situatia.

  Daca asta nu se intampla, Ponta e ca si castigat ca presedinte. Foarte greu de intors situatia asta si acum nu mai e momentul de galcevi marunte.

  Noapte buna, Romania, in cazul asta, pentru cel putin patru ani si toti borfasii in libertate pentru ca nu va mai exista nimeni nici macar sa conteste legile cu cantec la CCR si procurorii la varf or sa fie schimbati cu prima ocazie.

  • De acord, alegerea era foarte simplă încă din primul tur. Fără pasiuni, fără șoapte de dragoste, fără ode, fără declarații bombastice, românul serios trebuia să se ducă la vot și să opteze pentru Klaus Iohannis. Însă românul are o mare problemă cu șefia, cu autoritatea și modul în care aceasta se reflectă asupra lui, are ambiții greu de reperat la alte nații, se crede buricul pământului și este veșnic nemulțumit. Iubește perfecțiunea atât de mult încât e dispus să demoleze orice, oricând, chiar și bruma de lucruri așezate, asta pentru a lua totul de la capăt și a sfârși din nou dezamăgit. De ce să nu fie complicat când se poate simplu?

   • Domnul Iohannis sa zica mersi ca a primit si va primi voturile celor pe care i-a sfidat ani de zile din pozitia de membru, si apoi lider PNL. Nu romanul are o problema cu perfectiunea, ci dl. Iohannis cu alegerile pe care le-a facut de cind a intrat in politica mare. Pe scurt, niciun merit nu-l recomanda pentru cea mai inalta functie din Stat, ci doar norocul de a intruchipa raul mai mic, in competitie cu Raul in carne si oase. Nici macar postura de candidat din partea ACL nu i se datoreaza lui, ci lui Crin Antonescu care din calcule personale a scos partidul din USL.

    • Nu înțeleg cum a sfidat dl Iohannis de pe poziția de membru și apoi lider PNL? Sau pe cine a sfidat? Este una din personalitățile politice de dreapta care a înțeles mesajul electoratului după alegerile europarlamentare și a pornit procesul de fuziune a celor mai semnificative partide liberale. Împreună cu dl. Blaga. Au construit totuși ceva, în timp ce Traian Băsescu avec sa hermine blanche s-au pus pe demontat și aruncat grenade pe masă. Iar doamna Macovei și-a început dizidența care a culminat cu volte-face-ul în momentul când a realizat că nu are nicio șansă să fie delegată drept candidat la prezidențialele din 2014 din partea ACL. În rest totul este istorie și o alegere simplă pe 16 noiembrie. Învățați să votați, să vă înghițiți mândria și orgoliile tipic balcanice…

  • Haideti sa ne imaginam un scenariu mai 2interesant” decat cel cu Ponat ales in turul 2.Si anume:
   „dreapta” se mobilizeaza,nehotaratii din primul tur ies si ei la vot si iese KI presedinte in turul 2 ,la limita.
   A doua zi dupa anuntarea rezultatelor oficiale,ICCJ il declara pe KI in stare de incompatibilitate,fara drept de recurs.Next step?

   • Domnule gobru,

    Asa un scenariu nu se poate intampla.

    Am facut propria analiza juridica si Johannis nu poate fi declarat incompatibil.

    Procesul este la mana CCR, si de asta a fost impins atat de departe.

    Problema este ca legea este foarte neclara, si CCR trebuie sa o descalceasca.

    Ideea de baza a legii ANI este ca un ales local nu poate fi intr-un consiliu de administratie a unei regii subordonate consiliului local, pentru ca atunci cel care cheltuieste banii este si cel care hotaraste cum sunt banii cheltuiti si banii se pot sifona pe principii clientelare.

    Or Johannis a fost in CA a unei regii nesubordonate consiliului local. E chiar o regie regionala, in care influenta unui primar de oras, fie el si a Sibiului, este extrem de redusa si diluata. Or, in astfel de situatii Johannis nu ar fi putut influenta direct cum sunt cheltuiti banii pe care ii incaseaza regia, pentru ca nu are nici un fel de putere in CA.

    Este atat de simplu si sunt destul de sigur ca CCR va imbratisa punctul asta de vedere.

    Asta nu inseamna ca un primar membru al CA al unei organizatii regionale nu poate sifona banul public, insa metodele folosite tin de corupere, nu de influentare directa prin subordonare. Ori pentru asta exista deja noul cod penal si destui au fost prinsi cu ocaua mica. Legea ANI e superflua in cazul asta.

    • Raspunsul care l-ati dat e destul de bine argumentat.Ramane de vazut cum vor interpreta judecatorii legea,mai ales ca el a fost totusi membru al acelui AC.Adica putea inclina balanta in favoarea unei anume decizii a AC fie si prin simplul sau vot….dupa cum stiti unele deciziu se iau doar cu un singur vot pentru fata de ceo ce voteaza contra -> exista inca spatiu pentru a face trafic de influenta ,chiar daca la scara mai mica.
     Eu de fapt am pus intrebarea pentru ca a sublinia cu totul altceva.
     Acest ACL nu ar fi trebuit sa-si selecteze un candidat „patat” : adica cu procese deschise.atat de simplu ar fi fost.Si atunci nu ar mai fi existat specualtii,intrebari deschise si alte chestiuni discutabile (din biografia candidatului) ce pot fi speculate/interpretate de adversarii politici.Si sa nu uitam ca masina PSD de aruncat cu noroi deja s-a turat.Si astia nu ataca pe subiect,ci fac adevarate campanii de dezinformare.Victimele sint deja cu televizorul pornit pe canalul corect.
     Eu unul nu am votat KI,nu din cauaza propagandei PSD ci pur si simplu pentru ca am vrut pe cineva mai curat.Ca mine au mai fost 4,5% dintre votanti.
     Din pacate romani sint iarasi pusi in situati sa aleaga un rau mai mic,pe data de 16 noiembrie.
     Poate atat putem,deocamdat,ca natie, caci noi ne-am selectat candidatii pentru turul 2.
     O zi buna!

   • Pasul urmator o sa fie ca o sa alerge iar cu totii la Constitutie si-o sa-si dea cu ea in cap interpretind-o in fel si chip. De zece ani incoace, tot asta fac, pentru tot felul de timpenii, in loc sa conduca tara.

 13. „Băsescu este lepros. I s-a făcut deja slujba de înmormântare şi a fost alungat din casa lui ca să hălăduie prin lume. Unii dintre cei apropiaţi lui – Macovei, Udrea – sunt cel puţin suspecţi a fi leproşi şi sunt destui care-i arată cu degetul ca fiind mai afectaţi de lepră decât Băsescu. Oricine încalcă interdicţia şi se apropie de leproşi este tratat el însuşi ca fiind lepros.

  Calea sigură pentru Iohannis pentru a pierde alegerile este asocierea făţişă cu leproşii.”

  Aşa văd lucrurlie cel puţin 80% din populaţie, ca să fiu generos şi să nu scriu de-a dreptul de de cele cca. 9% voturi pe care le-au primit Macovei şi Udrea. Politica se bazează pe imagine nu pe realitate; realitatea nu contează şi, în acest context, nu mă interesează.

  Talibanismul corifeilor dreptei, orbi la realităţile sociale ale României, a făcut totul pentru a compromite pentru o lungă perioadă însăşi ideea de „dreapta politică”. Voturile date dreptei nu sunt de dragul ei ci pentru că ciuma roşie este şi mai rea decât lepra. Echilibrul între ciumă şi lepră este fragil. Talibanismul dreptei îl rupe în favoarea ciumei.

  Asta vreţi?

  • Sa dai vina pe 9% dintre votanti ca restul de 80% sint spalati pe creier de televiziuni…..Gasesc argumentatia stupida.
   Ar fi trebuit sa inchid ochii in turul 1 si sa votez (de ex KI) desi pentru mine este destul de departe de a fi un candidat credibil?Daca da ,atunci vina imi va apartine daca Ponta va fi ales.In cazul KI vina fa fi ceva mai mica,proportional cu „aptitudinile” candidatului ales.

 14. Mai limpede si mai pe scurt exprimat, opinia dlui Agrigoroaie, la care subscriu, este aceea ca Dna. Macovei sa fie pragmatica in sens politic. Sustinere pentru Dl. Iohanis (care este cea mai buna optiune pentru turul doi) in schimbul angajamentului ferm de garantare a independentei justitiei. Daca nu va face asta si va cadea in capcana orgoliului, aceea de a pune pe primul plan infiintarea unui nou partid, Dna. Macovei va avea partea sa de vina pentru victoria in alegeri a lui Ponta.
  Si eu ii cer Dnei. Macovei sa isi exprime clar optiunea pentru turul doi. Dumneaei cu cine va vota?

  • Doamna Carmen – Chiar aveți nevoie de opinia d-nei Macovei pentru a lua decizia cu cine votați în turul 2? Alegerea este foarte simplă pe 16 noiembrie. Iar orgoliul stimatei doamne este pe steroizi de când a părăsit PDL. Cu bine.

  • Chiar credeti ca o sa conteze ce spune MM? Chiar credeti ca daca MM spune: „Nu votati Iohannis!”, votantii MM o sa „aprobe” si o sa asculte indemnul ei? Voi chiar traiti intr-un autism politic, intr-o alta lume in care unu zice ceva si 500.000 sar in cap daca acel cineva zice asta? Mai fratilor, treziti-va! Important e ce zice si face „Candidatul Flasc”, nu ce zice MM.

   • O asemena initiativa din partea MM ar fi a avut o incarcatura simbolica.
    Evident ca votantii lui MM nu sint chiar din categoria teleghidatilor de pe A3 ,asadar decizia o va lua fiecare in parte.
    Iar intiativa ar fi trebuit sa vina din partea lui KI.
    Personal nu voi fi convins pentru ca nu afacut anumite gesturi inaintea turului 1 ,de ce l-as crede cand ar face-o acum,mai ales cand este clar ca o face doar pentru ca arenevoie de acele voturi,si nu din convingere.

 15. ei,de ar fi moldovenii macar jumate din ei cu gindirea acestui autor
  doar ca d le autor,chiar citisem ca iohanis nu va negocia cu nici un alt fost candidat si ca asteapta ca ruminul sa l voteze asa ca va facut o ! n aveti scapare sau stati acasa

 16. Vladimir spune: „Dumneavoastră trebuie să mă reprezentați. Acum. Aici.” si cere tot felul de lucruri de la M Macovei.

  Dar Vladimir nu se uita un pic la felul in care si-a facut campanie M Macovei (si in numele lui Vladimir).

  Domnule Vladimir, sunt la fel de dezamagit ca si dvs. M Macovei nu a existat in aceasta campanie, M Macovei s-a bazat doar pe social media

  M Macovei are o problema cu interactiunea fizica; la Brasov a intarziat 1,5 h si a stat crispata 12 minute pe ceas, vorbind nu cu sustinatorii ci cu staff-ul. O fi fost mai sociabila la Vaslui, nu stiu.

  Dupa toate astea M Macovei e votata de 4,8% (ma numar printre votanti).

  Pai hai sa fim seriosi: ce naiba sa negocieze M Macovei la 4,8%? Ca e evidenta mutarea naturala dinspre M Macovei catre Johannis in turul 2, asadar ciuciu potential si ciuciu reprezentare din asta imperativa.

  Partea proasta e ca M Macovei nu are o baza pe care sa puna „A treia cale”. Partea simpatica e ca se supara Tismaneanu si compania pe sat si o sa ne spuna cat de inapoiati suntem.

  Are Tismaneanu ceva dreptate aici dar se indreapta furios doar catre alegator, nu vede greselile alesului sau: M Macovei a fost puturoasa in aceasta campanie. Nu a tras de ea, nu a comunicat, nu a fost prezenta fizic, s-a bazat prea mult pe Facebook si a crezut ca Facebook aduna 10% in locul ei.

  A vrut sa incarneze o idee si realitatea spune 4,8%.

  Vladimir, nu poti sa ai pretentii de la 4,8%. Nici eu nu am. Iluzia ca ceva se poate schimba: o pun la sertar si astept alte personaje.

 17. Stimate doamne si stimati domni,

  Scrisoarea este deschisa, scopul ei este sa fie vazuta, invitatia de a o comenta era subinteleasa. Apreciez asadar si bestelelile si solidarizarile, numai ca nu imi aflu locul in discutia dumneavoastra. Motivul e simplu: pentru ca am purtat tot timpul discutia in numele meu si nu in numele unui grup cu care ma identific. Prin raspunsul acesta nu ma manifest superior; circumscriu numai natura interventiei mele din comentarii. Nu pot conferi discursului meu o natura atotstiutoare. El reprezinta un punct de vedere personal, ceea ce un votant cere candidatului sau. Prin aceasta nu exclude punctele de vedere ale celorlalti votanti.
  Date fiind presupunerile despre propria mea persoana – care, nefiind publica, lasa loc de interpretari – s-ar cuveni sa nu ma imaginati nici foarte bogat, nici cu automobil personal. Ca pe un om oarecare din masa oamenilor care de obicei tac.
  Cat priveste cei care au sarit sa apere onoarea doamnei Macovei ca reactie la articolul meu, eu cred ca ar trebui sa recititi cele scrise mai sus si sa incercati sa identificati locul in care o invinuiesc de ceva sau locul in care regret votul pe care i l-am acordat.
  Va multumesc pentru rabdarea de a ma fi citit.

  • „cred ca ar trebui sa recititi cele scrise mai sus si sa incercati sa identificati locul in care o invinuiesc de ceva”

   Am recitit de la început.Chiar învinuirile (directe și indirecte) m-au determinat să comentez mai sus. Probabil vă scapă contradicțiile presărate în articolul dv.
   *
   „Iar eu nu vreau ce se zvonește prin articole. Moise Guran îndeamnă la înfăptuirea unei înalte năzuințe (un nou partid politic). Vladimir Tismaneanu deja i-a dat nume, A Treia Forță. Alții vă visează șefă de guvern tehnocrat, reformator al clasei politice sau Mesia.[…] Nu votez nici-un partid nou născut.Se naște oricum din spuma răsfiartă a oceanului fesenist de partide vechi”.
   *
   Emiteți de la dna Macovei pretenții susceptibile de nesinceritate și porniri de agitator incoerent, dincolo de imposibilitatea materializării lor în garanții de la Iohannis. Vă macină din start condamnarea intențiilor dnei Macovei de a fructifica nucleul format acum, printr-o eventuală evoluție într-un „partid al oamenilor cinstiți”. Astfel vă manifestați din capul locului neîncrederea în capacitatea și onestitatea dnei MM, dar, în același timp, aveți așteptări minune de la ea (de fapt cereți imposibilitatea materializării lor în garanții de la Iohannis pe tema justiției, după cum am scris deja).
   Nu vă interesează nicio încercare de perspectivă, vreți totul imediat, pe loc, la ordin unic; le dați oricum peste nas partidelor noi, și-atunci, cu ce întrevedeți să vă atingeți idealurile agitate deja? Cu un partid malformat de-a gata sau doar vă încântă să inventați probleme imposibile de dragul agitării spiritelor? Dacă nu vedeți nimic reformator în faptele/conduita dnei Macovei (și vă amuză să le ironizați „reformator al clasei politice sau Mesia”) căutați-vă un drum coerent și mai puțin transparent în contradicțiile care vă deconspiră credința, nu atât de bună pe cât insinuați.

   • Doamna Macovei nu s-a prezentat (inca, cine stie ce va fi azi sau maine?) a fi nici-una dintre propunerile de mai sus. Cele de mai sus sunt etichete care i-au fost lipite in frunte de catre domnii Guran, Tismaneanu si alti simpatizanti. Eu ma bucur ca dumneavoastra vreti ca parerea lor sa fie parerea buna, dar asta nu are nici-o legatura cu ceea ce mi-ati imputat.

 18. E asa greu de inteles ca nu ne putem permite prea multe fandacsii si piruete intelectuale?
  Personal – as vota ioasi as sustine reinstaurarea monarhiei si reinscaunarea MS Regele Mihai.
  Dar,..momentul istoric si materialul uman ce populeaza aceasta tara nu imi permite realizarea acestui ideal politic.
  Deci..ce fac? Votez Johannis, fiindca alternativa e mult prea infioratoare ..cu Ponta presedinte tot ce a mai ramas bun in tara asta se va dilua si murdari.
  NU imi pot permite prea multe intelectualisme si nuante..nu inca:)
  Poate intr-un tur II ipotetic in care sa participe MM si KI …da…sau pe o scena politica de pe care sa lipseasca PSD, PUNR, Vadim, Funar, Dan Diaconescu.
  Intr-un scrutin electoral organizat intr-o Romanie une statul de drept este fixat adinc in mentalul colectiv si practica cotidiana..
  Da..intrr-o Romanie normala…ne-am putea permite elaborate si fine distinctii, ne-am putea agata de detalii ideologice si cratime lipsa si accente puse pe anumite puncte dintr-un program electoral al unui candidat..
  Acum…la fel ca in 90 – luptam pentru supravietuire impotriva ciumei rosii si corupte..
  Nu avem alternative..Ponta trebuie sa piarda.

 19. Articol corect!. Impartasesc aceeasi dorinta. Johannis nu prezinta nici-o garantie, ca daca prezenta il votam pe el. Monica Macovei are acum sansa sa negocieze ce nici-un candidat de dreapta n-o sa faca: independenta justitiei. Fara voturile primite de MM Johanis nu va castiga!

 20. cooptarea de catre candidatul K.Johannis a d-nei Macovei in formarea urmatorului guvern si atribuirea acestei d-ne protofoliul Justitiei cu acordarea de garantii prin care ii lasa mana libera in ducerea reformei la bun sfarsit.

 21. Daca zvonurile din spatele cifrelor din primul tur sint reale, atunci Johannis a facut deja mai mult decit Macovei pentru reforma justitiei. Zvonurile respective spun ca baronii PNL din Giurgiu, Botosani, Calarasi etc. au facut blat cu PSD-ul pentru ca Johannis le-a spus in fata ca nu-i va tolera pe cei care au probleme cu legea. Daca-i asa, atunci puteti judeca si singur cine va continua reforma in justitie, n-aveti nevoie de Monica sau motanul Dubi sa gindeasca si sa negocieze in locul dvs.

 22. Va legati de acest om dar nu faceti nimic sa convingeti restul de aproximativ 50% din populația tării cu drept de vot sa iasă si sa voteze. Nici voi cei care aruncati cu pietre dar nici cei care vor sa fie votati. Trist, sa dai vina …. asa pe-un om.

 23. Cand ma refeream la om, vorbeam de semnatarul articolului, nu la doamna Monica Macovei. Si cei care aruncati cu pietre, sunteti voi cei care ii faceti dinainte vinovat de esecul lui Iohanis.

 24. Stimate domn autor, pot sa vad, in aceasta scrisoare deschisa, expresia sentimentelor dvs strict personale, legitime din punctul dvs de vedere, si respectabile dintr-al nostru, doar ca, impunandu-ne sa fim martorii acestui monolog, el se transforma automat in discutie cu cei care v-au citit si va comenteaza!
  In acest context, remarca pe care o faceti „..invitatia de a o comenta era subinteleasa…numai ca nu imi aflu locul in discutia dumneavoastra.” mi se pare cel putin bizara…ba chiar nepoliticoasa, adaug si asum, pentru ca remarc ca ati fost citit de > 8’000 persoane! Sau va imaginati ca nu titlul articolului le-a atras, ci trairile dvs personale?
  Sunt revoltata sa constat ca un sustinator al MM, care ezita in a vota KI in turul 2, are tupeul sa iasa in spatiul public doar ca sa revendice „reparatii”, si asta, in contextul in care VP se foloseste de artileria grea ca sa ne rapuna pe toti!
  Nu e fair-play pentru interesul nostru national :(

 25. Atâta vreme cât am redactat un text public, atâta vreme cât sunt interpelat pe marginea lui, cât v-ați pierdut timpul pentru a-mi scrie, vă voi răspunde. E în regula politeții obligatorii. Să nu vă supărați însă dacă la un moment dat mă voi retrage, căci discuțiile de aici nu sunt constructive și fiecare mai avem câte altceva de făcut.
  Din locul în care mă aflu, din postura autorului, imputarea care se repetă ca un leitmotiv ia forma balcanicului „Cine ești tu bă să-ți permiți să…”. Cu variații care duc către înghiontirea într-o nișă a cerințelor mele: nu îi reprezint pe toți. La o asemenea replică voi răspunde și eu cu o altă expresie locală: “Așa, și?” Am toate motivele să îmi permit să scriu ceea ce am scris mai sus, pentru că așa cum ne-a repetat însăși doamna Macovei cu nenumărate prilejuri, politicianul votat este un reprezentat al alegătorilor săi. Nu am simțit nevoia să demonstrez acest lucru în scrisoarea deschisă. Am considerat că e de la sine înțeles.
  În aceeași ordine de idei, cred că pot la fel de bine presupune că măcar zece la sută dintre cei care au dat mai departe articolul meu printr-un like, 90 de oameni să spunem, au fost de acord cu mesajul meu. Celorlalți 8-900 poate că le-a plăcut numai jumătate, un sfert sau o optime. Iar restului de 8-9000 de cititori poate că nu le-a plăcut nimic. M-au înjurat și au trecut mai departe.
  Numai că cei 90 + 1 oameni unde mesajul a rezonat constituie un grup de alegători reprezentați de către doamna Macovei. Domnia sa are obligația să citească acest punct de vedere și să țină cont de el. Faptul că eu am scris articolul nu mă face portavocea celorlalți 80. Nu mă face nici mai deștept decât ei. Eu am fost primul care a pus în scris această doleanță.
  Și ar trebui să o respectați, așa cum vedeți că v-o respect și eu pe a dumneavoastră. Nu v-am spus că faceți bine sau rău să mergeți cu Klaus Iohannis fără garanții, că sunteți proști sau deștepți, că mă enervează ceva la dumneavoastră. Pentru că e dreptul dumneavoastră să aveți o altă părere. Care drept s-ar manifsta cel mai bine într-un articol de sine stătător.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Vladimir Agrigoroaei
Vladimir Agrigoroaei este medievist, absolvent de limbi clasice (2002), master în istoria artei (2004), master în civilizaţie medievală (2006) şi doctor în literatură franceză medievală (2011). Orientarea sa politică este confuză, dar pretinde că s-ar fi sublimat din liberalism direct în umanismul Renaşterii.

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro