marți, octombrie 19, 2021

INTERVIU Maia Sandu. Moscova nu a alocat niciodată bani Moldovei. Occidentul dă bani. Deci, e foarte comod să-ți zici pro-european, dar să joci după regulile Kremlinului

În februarie, în Moldova vor avea loc alegeri parlamentare. Sunt alegeri cruciale pentru viitorul țării. Ele vin după depășirea unei foarte groase linii roșii, anularea alegerilor pentru Primaria Chișinăului. Instituțiile europene au reactionat destul de aspru, tăind finanțări pe diferite segmente.

Înfruntarea se va da între partidele aflate la putere, Partidul Socialist și Partidul Democrat, pe de o parte, și formațiunile conduse de Maia Sandu – Partidul Acțiune și Solidaritate – și Platforma Demnitate și Adevăr condusă de Andrei Nastase.  Puterea de la București pare a-l sprijini mai curand pe oligarhul Plahotniuc, cel ce conduce Partidul Democrat.

Partidul Democrat, condus de Plahotniuc, la fel ca Partidul Socialist, condus de actulul președinte, Igor Dodon se prezintă ca fiind pro-europene, dar par a face exact jocul rușilor.

În interviul de mai jos, Maia Sandu spune că se teme că, în cazul în care vor căștiga, partidele democrat și socialist vor impune o federalizare a Republicii Moldova.

________________________

Care este principalul dvs obiectiv, în perioada următoare, la alegerile parlamentare din februarie?

Evident, să câștigăm alegerile, să salvăm procesul democratic în Republica Moldova, pentru că este un mare pericol ca țara să fie atrasă într-o dictatură și să cadă sub o influență și mai mare a Kremlinului, dacă nu îmbunătățim semnificativ actul guvernării, dacă nu reușim să aducem în fruntea țării oameni responsabili care, și în vorbe, dar și în fapte să demonstreze aderență la valorile europene și să demonstreze ce înseamnă guvernare responsabilă în interesul cetățeanului.

Să presupunem că o să luați un scor mare. Dacă se repetă episodul cu Andrei Năstase? V-ați gândit ce ați putea face în cazul ăsta?

Când avem la putere oameni pentru care legea nu înseamnă nimic, și au demonstrat acest lucru, oameni care au comis nenumărate  abuzuri, evident că trebuie să fim pregătiți pentru tot felul de scenarii. Doar că, acum când Partidul Democrat și-a scos masca și nu mai poate insista în continuare că este un partid pro-european, un partid pro-democrație, în pofida faptului că se numește partid, democratic, cred că și pe plan intern, dar și pe plan extern, lumea va fi gata să se opună unor asemenea abuzuri.

Am mers de curând la Washington si mai devreme am vorbit cu reprezentanții instituțiilor europene despre cât de important este ca ei să vină să ne sprijine în monitorizarea acestor alegeri, și nu doar în ziua alegerilor dar și până atunci, pentru că știm că fraudarea alegrilor se poate  întâmpla în mare măsură și până în ziua alegerilor, și am obținut promisiuni că vor fi trimiși observatori într-un număr mare. În afară de aceasta, noi cu toții, cetățenii trebuie să ne pregătim mai bine decât altădată, decât la alegerile din Chișinău, la alegerile prezidențiale. Trebuie să ne facem temele foarte bine, să documentăm aceste încălcări, și-n cazul în care ele vor fi masive, atunci se va pune problema inclusiv a nerecunoașterii acestor alegeri la nivel internațional – dacă această fraudă va fi foarte mare. Suntem în Republica Moldova, ne dorim alegeri libere și corecte dar înțelegem în același timp că nu vor fi perfecte aceste alegeri. Dar ne dorim să nu se comită abuzuri mai mari decât s-au comis până în vara acestui an când, iată, alegerile au fost anulate.

În momenul acesta cam cum se înfățișează tabloul politic, cel puțin în sondajele pe care le aveți? Si cum ar putea arăta după alegeri o alianță, în afară de partidul dvs și partidul lui Andrei Năstase?

La acest moment, partidul de la putere, Partidul Democrat, nu are sprijin popular. Dacă e să ne uităm peste sondaje acest partid nu ar trece nici pragul pentru parlament. Pe de altă parte, Partidul Socialiștilor care este avantajat într-o mare măsură de sistemul electoral aprobat de către Partidul Democrat și Partidul Socialiștilor anul trecut, sistem care a fost criticat vehement de Comisia de la Veneția și de instituții internaționale. Credem noi și vedem suficiente semne că Plahoniuc cu Dodon pregătesc împreună o coaliție după aceste parlamentare. Noi, cei care ținem la parcursul european al Republicii Moldova, cei care credem în democrație, evident că vom face tot posibilul și ne vom coaliza – partidele autentic pro-europene, membrii ai societății civile, oameni care se bucură de încrederea cetățenilor – să venim cu o listă națională care ar putea să mobilizeze votul electoratului pro-european. Și ultimele sondaje au demonstrat că sprjinul popular pentru integrarea europeană este în creștere. Această cifră oscilează între 52-55 de procente, dar este suficient de mare astfel încât să ne ofere nouă încrederea că putem să câștigăm aceste alegeri.

Socialistii și-au anunțat deja câțiva candidați pentru circumscripțiile uninominale. Dvs ați stabilit un mecanism de selecție pentru candidați?

Da. Avest mecanism consta în doua filtre, daca vreti. Primul filtru este cel de integritate. In Republica Moldova de mai multi ani exista un instrument care se numeste Parlamentul curat, o inițiativă a societății civile și a ziaristilor de investigație. Ne propunem ca toti potențialii candidati cu care vom merge la aceste paralmentare să treacă prin acest prim filtru de integritate. E foarte important. În Republica Moldova, clasa politica de pana acum a dezamăgit și credibilitatea politicului, credibilitatea procesului democratic în general, a avut de suferit. De aceea primul element pentru noi este integritatea si vrem să demonstrăm că toți candidații noștri sunt oameni integri. Al doilea element ține de meritocrație. Aici avem o competiție după criterii și o comisie care este formată și din membri de partid, dar și din rerezentanți ai soceății civile, care va stabili cine este mai merituos să ajungă pe această listă. Scopul final este să avem o listă națională, credibilă, reprezentativă, în care să se regăsească și electoratul unionist, și electoratul pro-european care nu e și unionist, destul de larg pe acest segment prodemocratic.

Nu e un risc să vină oameni oarecum necunoscuți, să-i înfățișați electoratului, acum când mai sunt puține luni…

Vor fi și oameni noi, vor fi și oameni care deja sunt cunoscuți publicului. Pe de o parte cetățenii vor o clasă politica nouă, pe de altă parte când venim cu fețe politice noi, întreabă cine sunt acești oameni, că noi nu-i cunoaștem. Vom veni și cu fețe noi, dar și cu oameni care sunt deja cunoscuți. Discutăm despre momentul potrivit pentru a lansa echipa pentru că în Republica Moldova opoziția adevărată se confruntă cu probleme mari, cu presiune din partea instituțiilor statului, care sunt controlate, capturate și folosite în interesul Partidului Democrat.

Dacă vedeți ce se întâmplă pe segmentul partidelor pro-ruse, în special al socialiștilor, ei se bucură de democrație deplină. Nimeni nu-i împiedică să crească, să-și creeze organizații, să-și promoveze partidul și dezideratele acestui partid. Dacă vă uitați pe segmental pro-european, aici parcă suntem într-o cu totul altă țară. Noi suntem hărțuiți, oamenilor li se deschid dosare penale, oamenii sunt dați afară de la lucru, în special, dacă sunt angajați în sectorul public, cei care au mici afaceri își pierd afacerile pentru că Partidul Democrat a țintit acest segment și încearcă să lichideze orice opoziție. Presa controlată, presa oligarhică, deține o pondere foarte mare, în jur de 70-75 de procente. Minciuna este principalul instrument pe care il folosesc, minciuna si propaganda la rând cu propaganda de la Kremlin. Trebuie să ținem cont de toate aceste lucruri astfel încât să nu oferim suficient timp acestei guvernări să încerce să intimideze candidații noștri, dar în același timp să reușim să-i promovăm, să-i cunoască cetățenii, credem noi că am ales momentul potrivit. Peste câteva sâptâmăni vom face această lansare.

Sistemul acesta mixt de alegeri favorizează partidele cu resurse. Partidul dvs si Platforma DA nu cred ca au prea multe resurse, ar trebui să supliniți cumva…

În primul rând acest sistem electoral, aprobat de către democrați și socialiști, avantajează partidul socialiștilor. Am văzut acest lucru la alegerile din Chișinău. Acest sistem electoral mixt presupune un singur tur. În Chișinău, persoana care a candidat din partea partidelor de opoziție pro-europene a câștigat alegerile – faptul că alegerile au fost invalidate, e altă problemă, dar noi suntem cei ce am câștigat aceste alegeri – dar, dacă ne uităm la rezultatele primului tur doar, atunci vedem că în 9 din 11 circumscripții din Chișinău, au câștigat socialiștii. În Chișinău unde, cu siguranță, avem o majoritate de votanți pro-europeni, într-un singur tur câștigă detașat socialiștii. Și asta demonstrează adevărata intenție a partidului democrat atunci când insistă pe un singur tur în acest sistem mixt.

În același timp,  este foarte multă ură din partea cetățenilor faă de această guvernare. Și înțelegem de ce, din cauza corupției, din cauza standardelor de viață scăzute, din cauza abuzurilor pe care le comit, din cauză că oamenii sunt forțați să devină membri ai Partidului Democrat, în pofida voinței lor. începând de la primari și terminând cu oameni de afaceri șamd. Toate aceste lucruri au supărat enorm cetățenii. Noi acum trebuie să reușim să-i ajutăm să depășească frica. Pentru că există și frică de această guvernare. trebuie să-i convingem să-și depășească frica și să facem cu toții echipă împreună așa cum am făcut la prezidențiale.

Partidul Democrat spune că e puternic. Dar, nu trece pragul electorla în cazul unor alegeri libere și corecte. La prezidențiale nu a avut candidat, la alegerile din Chișinau nu a avut candidat, și atunci ce fel de partid puternic este acesta dacă nici candidați nu are?

Noi, în pofida faptului că nu avem resurse financiare și guvernarea face tot posibilul ca să creeze impedimente suplimentare ca să nu putem să adunăm donații de la oameni, am câștigat alegerile de la Chișinău, am luat un scor foarte bun, mai bun decât cel recunoscut oficial la prezidențiale. Există acest potențial, noi ne spijinim pe oamenii cinstiți, care cred în schimbare și – în pofida tuturor obstacolelor – și în pofida faptului că ei au atâtea resurse financiare și administrative, noi credem că șansele noastre sunt mari.

Moscova ce partid credeți că ar sprijini la alegeri?

Moscova sprijină de mult timp, prin resurse financiare partidul socialiștilor, chiar dacă asta este ilegal. Dar nicio instituție a statului din Republica Moldova nu este preocupată și nu vrea sa stopeze finantarea ilegală a partidului socialiștilor, partidul lui Dodon de către Kremlin. Moscova mizează pe acest partid. Moscova mizează și pe  Partidul Democrat.

Și un lucru important pe care trebuie să-l  spunem despre Republica Moldova este că a revenit în discuție planul de federalizare a Republicii Moldova, ca o soluție a problemei Transnistriei și mai mult decât atât, nu numai ideea a revenit, dar și un personaj important, care în 2003 a încercat să impună planul de federalizare prin care ar fi crescut semnificativ influența Rusiei prin Transnistria în procesul de luare a deciziilor la Chișinău. Vorbesc aici despre Dmitri Kozak, este persoana lui Putin, care a ajuns să fie responsabilă de relațiile economice si sociale dintre Rusia și Moldova. Dar planul este mult mai serios. În situația în care se materializează un scenariu pesimist, când Partidul Democrat și Partidul Socialiștilor reușesc să rămână la putere, riscul ca acest plan de federalizare a Republicii Moldova să se realizeze crește semnificativ.

Cu Bruxelles-ul aveți contacte bune, la Comisie, cu Mogherini, cu Juncker. Cu ce cancelarii străine mai aveți contacte bune și unde simțiți că există interes pentru Moldova ? De pildă, la Berlin?

E adevărat, avem relații bune și este sprijinit procesul democratic din Republica Moldova. Avem relații bune la Berlin, avem relații foarte bune prin intermediul ambasadorilor de la Chișinău cu majoritatea țărilor europene, chiar foarte bune, și cu țările care nu au ambasade la Chișinău, dar au ambasade la București. De fiecare dată când vin la București discut și cu cei de aici, sau când vin ei la Chișinău, deci simțim acest sprijin destul de puternic. E adevărat că nu întotdeauna instrumentele pe care le pot folosi instituțiile europene și țările, guverne separate sunt suficient de puternice pentru a influența guvernarea de la Chișinău.

Am văzut că suspendarea asistenței macro-financiare nu a determinat guvernarea să valideze alegerile. Am văzut că nu s-a reușit oprirea guvernului de a adopta legea amnistiei capitalului, care este una foarte păguboasă și care vine să spele banii furați mai devreme de aceeași oameni. Există o altă lege care creează foarte multe probleme, cea care ține de vinderea cetățeniei Republicii Moldova contra bani, și, ne amintim, cu un an în urmă, Igor Dodon le promitea investitorilor ruși că foarte curând vor putea să-și cumpere cetățenia Republicii Moldova. Ne dăm seama că acestea nu sunt tranzacții care sunt in interesul țării, sunt tranzacții care vin să îmbogățească anumite personaje din conducerea actuală.

V-ați întâlnit de curând cu adjunctul Secretarului de stat American. Cum a decurs întâlnirea?

A fost o întâlnire foarte bună. Eu i-am prezentat lucrurile așa cum se întâmplă, sau poziția noastră în raport cu se întâmplă în R. Moldova. Am discutat despre riscuri, dânsul s-a arătat îngrijorat de ceea ce se întâmplă la hotar, în raport cu Ucraina și cu R. Moldova, și în raport de interesele Kremlinului. E foarte clar pentru toți că aceste discuții despre federalizare denotă niște interese noi din partea Rusiei sau revenirea la planurile mai vechi despre care nu s-a vorbit un timp. Am fost încurajați să continuăm să luptăm pentru democrație și ni s-a spus că Statele Unite vor sprijini în continuare procesul democratic. Și-n această vară am văzut mesaje foarte dure la adresa guvernării, ori de câte ori această guvernare a comis abuzuri.

Cum au evoluat relațiile dintre România și Moldova în ultimii doi ani? E de notorietate o anumită susținere a puterii de la București pentru Plahotniuc. Cum vă explicați preferința aceasta?

Cel puțin aceasta este percepția în Republica Moldova că această guvernare din Romania sprijină regimul Plahotniuc. Recunoaștem și apreciem sprijinul care vine din partea României și al cetățenilor, atunci când vorbim de proiecte concrete, atunci când vorbim de reparația grădinițelor, când vorbim de gazoduct, de proiectele despre care se discută demult și care sper să avanseze, de colectare, de rețeaua electrică, electro-energetică. Dar atunci când sprijinul este pentru guvernul central. atunci oamenii încep să aibă semne de întrebare pentru că credibilitatea acestei guvernări este una foarte scăzută și oamenii nu cred că banii care ajung la guvern, neapărat, ajung mai departe și la cetățeni. Acești bani sunt foloșiți în scopuri electorale, mai pot fi și furați. Atunci când nu există credibilitate, cel mai bine sprijinul să meargă prin alte căi. Spre mass media, spre mass media independentă pentru că și aici avem o problemă, nu întotdeauna banii din România care ajung pentru media din Republica Moldova sunt folosiți corect. De exemplu, atunci când o instituție media care beneficiază de bani românești face publicitate unui personaj ca Ilan Șor – el fiind instrumentul principal folosit în furtul miliardului – atunci chiar suntem nedumeriți. Cum s-a ajuns aici? Sunt metode de sprijin direct pentru comunități, pentru că primarii sunt asupriți enorm, și sunt într-o dependență enormă față de puterea centrală. Există metode prin care România poate să continue să sprijine Moldova, cetățenii, ocolind guvernarea centrală care nu este credibilă. Evident că ne dorim și altfel de mesaje. Atunci când se anulează alegerile e un lucru foarte grav iar România ar trebui să spună foarte răspicat, să condamne asemenea abuzuri, așa cum le condamnă alte țări europene și democratice.

Și după reacția aceasta a Comisiei Europene față de anularea alegerilor, ați observat vreo schimbare în atitudinea ministerului de externe român?

Cred că a fost un comunicat în raport cu anularea alegerilor și au fost exprimate niște îngrijorări. După aceasta n-am observat, nu știu dacă eu nu am fost suficient de atentă sau dacă ele nu au fost, dar nu am observat alte acțiuni și mișcări. Înțelegem că și în România agenda este foarte încărcată, dar noi suntem în imediata vecinătate și atât pentru că suntem foarte apropiați, suntem români, dar și pentru că , în cazul în care lucrurile ajung să se deterioreze foarte repede în R. Moldova, asta va avea efecte și pentru România, din ambele motive cred că ar trebui să ne bucurăm de o atenție mai mare din partea autorităților de la București.

Credeți ca să mai bucură Dodon de aceeași susținere din partea Moscovei? Pentru că fiind preluat, să spunem așa, de tabăra lui Plahotniuc, e privit ca o simplă marionetă.

În cazul ăsta crește interesul Moscovei pentru a comunica cu cel care controlează direct procesele din R. Moldova și, spuneam mai devreme, pericolul cel mare este că Dodon îl va ajuta pe Plahotniuc să intre în următorul parlament, vor face o alianță împreună și după aceea vor pune în aplicare planurle Rusiei. Pentru că scopul Rusiei pentru această zonă este să păstreze R. Moldova, Ucraina într-o zonă de buffer între vest și est, o zonă gri. Scopul politicienilor corupți din R. Moldova este același. Ei împărtășesc același scop. Într-o zonă gri poți să furi un miliard de dolari, 12% din PIB, și să nu ajungi la pușcărie, să nu trebuiască să recuperezi niciun bănuț, pentru că asta a făcut guvernarea de la Chișinău De la momentul descoperirii furtului miliardului, în 2014, și până astăzi nu a fost recuperat absolut niciun bănuț. Chiar dacă Procuratura generală tot povestește, cercetează, investighează. Omul care se face responsabil de implementarea acestei scheme e liber, își construiește partid politic, folosește banii pentru a cumpăra electoratul Astea sunt lucruri care plac politicienilor corupți de la Chișinău, și lui Putin îi convine acest lucru. E mai ușor să ai un guvern la Chișinău care-și zice pro-european și care discreditează ideea de integrare europeană, decât să vii de la Moscova să încerci să faci ceva pentru asta.

Ca să înțeleagă toată lumea, de ce Plahotniuc se proclamă pro-european? Care e interesul?

Moscova nu a alocat niciodată bani R. Moldova. Moscova nu dă bani așa, de pomană. Occidentul dă bani. Deci, e foarte comod să-ți zici pro-european, să iei bani de la UE, de la SUA și din România, în special, după care să-ți faci treburile așa cum vrei tu, după regulile Kremlinului, nu după standardele europene. Asta este singura explicație. (L.P.)

Distribuie acest articol

5 COMENTARII

 1. Biata Moldovă! Dar ce să facă şi moldovenii dacă sunt agresaţi şi trădaţi din toate părţile? Iată, guvernul de la Bucureşti îl sprijină pe Plahotniuc într-o adevărată frăţie a mafioţilor români, moldoveni şi ruşi. Fiindcă asta se vrea, ca Moldova să fie raiul mafioţilor din Est, „zona liberă” a mafiotismului Est european.
  Aş vrea ca partida pro-europeană să câştige alegerile, dar în prezent sunt sceptic. PAS şi PDA au nevoie de ajutor, financiar în primul rând. Altfel Moldova se va depărta de Europa şi de România şi va deveni o zonă gri a mafiotismului internaţional.

  • Păi, frate!, proeuropenii zic din gură că „suntem foarte apropiați, SUNTEM ROMÂNI” și că „în cazul în care lucrurile ajung să se deterioreze foarte repede în R. Moldova, asta va avea efecte și pentru România”, dar totuşi nu sunt unionişti. Maia Sandu nu e unionistă. Păi ce linie să adoptăm noi, dacă linia lor nu e viabilă practic!?

 2. „Am văzut că nu s-a reușit oprirea guvernului de a adopta legea amnistiei capitalului, care este una foarte păguboasă și care vine să spele banii furați mai devreme de aceeași oameni. „—> imi suna cunoscut. Si la noi in Romania , Dragnea umbla cu OUG privind amnistia.
  Cred ca Rusia considera R. Moldova si Ucraina un fel de „paradisuri fiscale” personale ale lui Putin si oligarhilor sai. Asadar, in zonele acestea gri nimeni nu mai poate controla nimic si nici investiga ceva.
  Inca ceva, cred ca UE nu mai are puterea sa sprijine R. Moldova in procesul sau spre integrare europeana. UE are probleme mai importante cu propriile state membre, probleme pe care nu le poate controla (Brexit, Orban, Duda, Dragnea, Salvini, etc) si sincer, nu stiu in ce masura ar putea ajuta Europa in procesul de iesire din zona „gri”. Sa dea Domnul ca Partidul Acțiune și Solidaritate sa castige alegerile, insa o apropiere a NATO de granitele Rusiei nu inseamna neaparat si liniste pentru R. Moldova.

 3. Eu vad un teatru cu personaje acolo, plahotniuc, voronin, filat, ghimpu, lupu, snegur, lucinschi, cine o mai fi …, dar nu vad idei, nu vad proiecte. De altfel asa e si in romania. Dar daca ne uitam la Belgia, Franta acolo vad proiecte si idei, personaje in fundal.

  Ce trebuie facut in moldova? Ce vor? Nu e formulat clar de nimeni ce trebuie facut, la ce proiecte trebuie lucrat. Avem denumiri dar nu exista ideologie, nu exista doctrina, nu exista nimic, nici program, programele sunt ca trebuie sa-l dam jos pe cutare si cutare.

  Pana una alta, lumea nu e proasta si voteaza cu picioarele, puteti sa mergeti la Berlin sau Washington, degeaba.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Suntem un stat laic?

Scriu textul de față îndemnat de trei împrejurări. În ordine cronologică inversă, a treia e apariția reportajului Recorder Clanul marelui alb. Sunt...

Când sursele de energie care ar trebui să stopeze schimbarea climei nu mai funcționează din cauza schimbării climei…

Toleranța va atinge un asemenea nivel încât oamenilor inteligenți li se va interzicesă mai gândească pentru a nu-i ofensa pe imbecili.Autor...

Odăjdiile clanului Soprano

În statutul BOR art. 149, cauzele se introduc pe rolul consistoriului doar cu aprobarea episcopului sau patriarhului.  Hotărîrile devin executorii doar după...

Criză economică sau nu? Furtuna Perfectă necesară unui ”crash”

Semne de criză economică sunt tot timpul. Într-un sens, crize economice, mai mult sau mai puțin extinse, la nivel de ramură, la...

România, octombrie 2021 : eşec statal şi paralizie politică

Eşecul statal şi paralizia politică sunt semnele sub care stă România zilelor acestea.   Statul român se înfăţişează cetăţenilor acestei ţări  astfel cum...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.