sâmbătă, decembrie 7, 2024

Ionesco si noii rinoceri

In plina rinocerită, un omagiu celui care a văzut cum se naște si cum si cum se răspandeste molima. Eugen Ionescu s-a născut la Slatina pe 26 noiembrie 1909. A publicat prima sa carte in 1934. Titlul era iconoclast si eliberator: “Nu”. In Franța a devenit Eugène Ionesco, genial dramaturg al absurdului. Nu poți înțelege “Largo desolato” de Havel dacă n-ati citit si/sau văzut “La cantatrice chauve” a lui Ionesco. Am fost si suntem cu toții constransi sa invatam “englezeste fără profesor”. Automatisme, stereotipii, repetiții mecanice, paralogisme, sofisme. La fel, “Les Rhinoceros” esta parabola esențială a indobitocirii, a convertirii oamenilor in turma, a extinctiei ființei autonome si a funestei tentații a inregimentărilor fanatice.

Negandirea de grup este premisa negării dreptului la viata al Celuilalt. Aceasta negandire este ceea ce Hannah Arendt a numit thoughtlessness. Logicianul lui Ionesco vorbește precum profesorul de logică Nae Ionescu, maleficul vrăjitor Cipolla de la Universitatea din București in delirantii ani 30. Salvarea gandirii si a limbajului devin astfel conditii pentru respiratie. Condiții ale unui umanism care refuză să îngenuncheze.

Scriu aceste randuri si-mi este imposibil să nu mă gandesc la neorinocerita prin care trecem. Din nou, antisemitism, rasism, xenofobie. Din nou, populism stradal, gălăgios, mahalagesc si găunos. Din nou, dispreț pentru victimele terorismului. Din nou, tiranofile explicită, insolentă, grobiană. Ce este AUR dacă nu parte a sindromului descris aici? Ce este seculegionarismul?

Mai mult decat oricand, avem nevoie de Ionesco, nu de naeionesti. De Lovinescu (Eugen si Monica), nu de Ilie Bădescu. De sincronism european, nu de protocronism dughinist.

Distribuie acest articol

7 COMENTARII

  1. Scurt si la obiect superb scris domnule Tismaneanu, ca de obicei loviti acolo unde trebuie.Nici nu e de mirare, deja f multe dintre canalele de media putiniste il lauda pe „domnul” Georgescu iar asemanarile propagandei domniei sale cu cea legata de noul tzar al Rusiei sint evidente pt. oricine are ochi sa vada.
    Problema de baza intr-un context amplu, asa cum am mai mentionat ramine faptul ca aparatul subversiv specializat al Kremlinului de destablizare,manipulare si radicalizare a lovit magistral prin aparitia din umbra,xact de unde nu te astepti(auzisem de acest Calin Georgescu inca de acum 10 ani) a candidatului surpriza „antisistem”(desi a facut parte din sistem, gurile rele cica afirma ca a fost membru al securitatii in anii 80′,deci „nimic nou pe fruntul de est”) menit sa bulverseze, sa destabilizeze,sa radicalizeze si sa imparta si mai mult romanii apelind la populismul clasic (D-zeu si romanii, pe mine m-a ales D-zeu).
    Lucrurile sint clare,din moment ce Romania si Polonia sint cele mai importante state din flancul estic al NATO,Polonia,datorita economiei sale mult mai puternice si mai stabile decit a Romaniei si a nicelului mult mai scazut de coruptie al clasei politice, spre deosebire de balcanismul traditional de la noi e o tinta mult mai greu de destalblizat si datorita sentimentului rusofob generalizat dar la noi, iarasi paradoxal in ciuda rusofobiei majoritare sentimentele de saturatie datorita mizeriilor clasei politice au predominat fiind insa asociate in mentalul colectiv (iarasi tehnica kremlineza de manipulare,magistrala) romanesc cu dezamagirile legate de UE, cu politicile exagerate considerate de factura progresista de catre adeptii dreptei radicale,cu faptul ca”noi sintem presul UE, al NATO si al SUA”,ca ‘domnul” Georgescu” e un patriot adevarat,” etc,etc.De fapt a fost f usor sa demolezi fragila stabilitate a Romaniei de pina acum.
    Apropo de rinocerita ce nu observa adeptii lui Trump( destui) orbiti de victoria lui care delirau de bucurie si pe aici acum citeva saptamini e ca asa zisa dreapta europeana suveranista (cica adevarata dreapta radicala) care ar fi preluat modelul Trump e infectata pina la refuz de agentii destabilizatori ai Kremlinului.Traim vremuri urite, din pacate.
    PS: sincere felicitari pt. paticiparea ca expert la realizarea seriei „Dictatorii Lumii”(parca asa se numeste, difuzata pe Viasat History Channel);v-am recunoscut imediat, a fi trebuit sa va lase sa aveti mai multe interventii,va multumesc!

  2. Si un PS2 necesar:acum ceva vreme anul trecut mai ales punctam faptul ca si datorita manipularii aparatului subversiv de destablizare kremlinez VA CRESTE nr. romanilor eurospectici, anti UE,anti NATO si anti SUA sedusi de popularismul suveranismului radical, iar agentii de propaganda au avut grija sa asocieze tot mai des ca sa creeze tipare aparent de nezdruncinat in mentalul colectiv intre coruptia si mizeriile clasei politice si UE care „ne tine sub pres”,”ne fura” si ne baga lgbt pe git si tot tacimul.
    Evident NU toti sint adepti ai putinismului si regimului Putin insa uite s-a dovedit ca e usor sa-i manipulezi astfel incit treptat treptat sa se ajunga la niste cifre critice care sa ameninte stabilitatea Romaniei si parcursul ei euro-atlantic.
    Si am afirmat asta,aici, de mai multe ori inca de acum 2 ani fara sa fiu bagat in seama;dimpotriva cind se discutau subiecte de genul amestecul propagandei subversive a Kremlinului in tarile UE si in NATO(problema imigrantilor, etc) majoritatea comentatorilor erau convinsi ca nu se vor ajunge la situatii gen Frontul National in Franta (rebranduit dar cu legaturi cu Kremlinul clare) ca romanii sint echilibrati si devotati in majoritate apartenentei la spatiul euro-atlantic,etc,etc.
    Ei uite ca pe linga delirul AUR a fost indeajuns aparitia cheie a „providentialului” X Man, aparent echilibrat, serios, carismatic, spre deosebire de deja cunoscutul si „fumatul” G Simion (clasat pe locul 4,totusi,remarcabil!!!!) ca sa dea totul peste cap si Romania sa se imoarta furioasa in 2 tabere.Dupa cum scriam mai sus am prevazut inca de acum 2 ani ca asta va fi rezultatul pe linga greselile si mizeriile clasei politice,al propagandei subversive putiniste.
    Ce subliniez rezultatul magistral ala cestor cauze combinate e ca-din nou PARADOXAL ca la noi, in Balcani s-a reusit adunarea in aceeasi tabara suveranista cica pe linga adeptii traditionali,radicali ai fratiei panortodoxe cu „marele frate de la Rasarit” si cu regimul noului tzar”Protectorul Adevaratei Credinte” si a celor devenit eurosceptici intre timp FARA simpatii rusofile ori pro Putin .Exemplul e dat de diaspora unde din cite stiu C Georgescu ar fi reusit sa adune cca 40% dintre voturi.Remarcabil!!!!Adica concret, NU toti cei care au votat si vor vota C Georgescu sint impotriva parcursului euroatlantic,in naivitatea lor isi inchipuie ca votind Georgescu presedinte va fi bine!! Din nou sindromul „omului providential” „iubitor de D-zeu”.Amin!!!(vai de noi!!)
    Oricum concluzia amara e ca daca doamna Lasconi si sustinatorii sai nu vor gasi o cale de mijloc sa combata rinocerita atit la parlamentare (mai ales) cit si in turul 2 si sa adune mai multe voturi,inclusiv sa mobilizeze la vot pe cei care n-au votat ne vom trezi cu AUR cel putin pe locul 2 sau chiar 1, iar Georgescu va avea oricum cca 3 milioane de voturi asigurate, cel putin.Sper sa nu am dreptate.
    Cit despre PNL……RIP…….

  3. Presedintele Iohannis ne-a anuntat de la inceput ca nu vrea sa fie ca Basescu, presedinte-jucator, vrea liniste in tara, dar mai ales pt. el, ´consens´, presedintele-trantor si turist. Cearta politica face rau la oameni, mai bine putin teatru prin studiouri si, daca tot a fost comparat cu Carol, combinatorica de palat.
    Balamucul de acum pute rau a schema romaneasca, e comedie de productie romaneasca. Rusii s-or fi bagat si ei, uzual, dar nici n-ar mai fi fost nevoie, nu ar putea fi mai eficienti, ce face prostia nimeni nu desface. Pai cui i-ar fi folosit ? Lui Ciuca si lui Ciolacu, evident, si-ar fi continuat rotatia. Poate de aceea si tac cu totii malc. Dar un pic de paranoia era in aer, cum sa te autopropui sef la NATO ?, de ce nu si Papa ?! Au reusit sa lanseze aceasta racheta bezmetica, toata lumea a ramas cu gura cascata.
    Cauzele sunt multe, s-au aliniat planetele, unele trase de sfori. Diaspora, tot valul asta vine din diaspora. Avea dreptatre H. Arendt cand spunea ca extremismele astea vin din deznationalizare si alienare. E si o revolutie de clasa, lumpenproletariatul resentimentar, cu nationalismul de stadion. Diasporenii de rand nu s-au integrat in societatile lor, traiesc in insule, banlieues, mahalale, cu subculturile lor de manele. La intrebarea de ce l-au votat pe acest Georgescu raspunsul recurent a fost ca ´e destept´. Pt. ei delirul acesta e inalta cultura si stiinta exacta, e omul venit din viitor. ´Ecuatia´ exploziva a fost tiktokul, am ajuns tara cu cea mai mare viteza pe tiktok, valvataie s-a transmis, s-a ´sincronizat´ instantaneu pe ultitele din tara, e revolutie, 1907.
    ´Ideologia´ lui Georgescu e ceea ce se cheama ´pseudofascism´, nu pt. ca ar fi un fals fascism. Provine din national-comunismul ceausist, de filon Coja, un legionar ´autentic´ niciodata nu i-ar amesteca pe Codreanu si Antonescu. La astia totul e varza. E un amestec de Horia Sima si Petrache Lupu, de Antonescu si Ceausescu, e Comisarul Paraipan. I-ati observat dictia ? E studiata, dupa filmele de arhiva. Dar cuibul ? E un fel de capsula selenara, cu lingurile alea de lemn atarnate pe pereti, un kitsch ´traditionalist´ , ca pt. un guru postapocaliptic. Dar doamna Cristel, Mama Natiunii ? Cu rasul acela incruntat, cu sughituri ? Asa o sa ajungem cu totii cu acest idol zalmoxian.
    Ce mai putem observa e multuplicarea unor ´tipuri´, nu e doar imitatie, la noi, caricaturi de caricaturi. Sosoaca si antivacinista aia, cum o cheama ?, sunt ca niste reflexii in oglinzi deformatoare ale lui Madam Le Pen si Sarah Palin, ati observat asemanarea uluitoare a lui G. Wilders cu Vadim ? Extremismul lor pare foarte rezonabil in comparatie cu al nostru, Orban pare o lumina. Iar acum, acest Putinescu de Pitesti ! Nu e mason, adica nu e cu masoneria ´aia´, e din ´ailalta´, aia scrintita, guenonisto-dughinista. E contra Matrixului dar traieste in matrixul retelelor virtuale. Acestea au un efect de lupa, focalizata prin toate ungherele Inconstientului colectiv si atavic, fel si fel de ganganii, fluturi nocturni, lacuste, lilieci, aparitii, scoase parca din imaginatia lui Stephen King. Dar probabil ca toti nostalgicii astia aiuriti ar merita un deceniu de dictatura.

  4. Ceva f. asemanator am mai trait in 98, cu mineriada, tot cam pe vremea asta, aceeasi senzatie ireala de pericol iminent si de lovitura de stat. Pe atunci era Cozma, haiducul, cu Vadim. Era pe sfarsitul mandatului lui Constantinescu, ´invins de sistem´. Ma frapeaza ca aceiasi oameni, cunoscuti, care pareau innebuniti de acea ´revolutie´ inversata se manifesta acum identic, un fel de febra anarhista, inclusiv impotriva Bisericii ´oficiale´ si Patriarhului ´tradator´. E imposibil de discutat cu ei, devin chiar violenti. Acum diaspora joaca rolul de trupe de soc, e spontan, sunt folositi?, nu stiu. Dar este o mare problema. Vom avea la vot doua Romanii antagoniste si chiar asa sunt, o dislocare nemaipomenita. A fost bine cand au votat cu Iohannis, acum nicio speranta de la diaspora, care iarasi va vota masiv, un vot tot contra PSD si ´antisistem´. Fara indoiala ca sunt manipulati, dar nu de doua saptamani, de foarte mult timp. Singurul lor contact cu realitatea e pe retelele/nisele sociale, au puternice legaturi si sentimente de grup. Socul populismului global ne izbeste puternic prin diaspora, aceasta e realitatea foarte clara, restul sunt ipoteze, speculatii, teorii. Totusi, parerea mea e ca societatea romaneasca se va mobiliza, speriata, asa cum a facut-o si in 2000 iar Vadim era mult mai inteligent si mai periculos. Si cu diferenta ca de data aceasta PDSR-PSD a cazut in propria cursa. Si acum ca si atunci face un joc dublu, de ambiguitate, acum e in expectativa, e bagat pana-n gat in aceasta manevra, interesat doar de cucerirea si pastrarea puterii, cu orice pret.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Vladimir Tismaneanu
Vladimir Tismaneanuhttp://tismaneanu.wordpress.com/
Vladimir Tismaneanu locuieste la Washington, este profesor de stiinte politice la Universitatea Maryland. In 2024 editura Humanitas i-a publicat un nou volum cu titlul „Aventura ideilor".Este autorul a numeroase carti intre care "The Devil in History: Communism, Fascism, and Some Lessons of the Twentieth Century" (University of California Press, 2012), "Lumea secreta a nomenclaturii" (Humanitas, 2012), "Despre comunism. Destinul unei religii politice", "Arheologia terorii", "Irepetabilul trecut", "Naufragiul Utopiei", "Stalinism pentru eternitate. O istorie politica a comunismului romanesc", "Fantasmele salvarii", "Fantoma lui Gheorghiu-Dej", "Democratie si memorie" si "Reinventarea politicului. Europa de Est de la Stalin la Havel". Este editor a numeroase volume intre care "Stalinism Revisited", "The Promises of 1968", "Revolutiile din 1989" si "Anatomia resentimentului". Coordonator al colectiilor "Zeitgeist" (Humanitas) si "Constelatii" (Curtea Veche). Co-editor, impreuna cu Dorin Dobrincu si Cristian Vasile, al "Raportului Final al Comisiei Prezidentiale pentru analiza dictaturiii comuniste din Romania" (Humanitas, 2007). Co-editor, impreuna cu Bogdan Cristian Iacob, al volumului "The End and the Beginning: The Revolutions of 1989 and the Resurgence of History" (Central European University Press, 2012). Co-autor, impreuna cu Mircea Mihaies, al volumelor "Vecinii lui Franz Kafka", "Balul mascat", "Incet, spre Europa", "Schelete in dulap", "Cortina de ceata" si "O tranzitie mai lunga decat veacul. Romania dupa Ceausescu". Editor, intre 1998 si 2004, al trimestrialului "East European Politics and Societies" (in prezent membru al Comitetului Editorial). Articolele si studiile sale au aparut in "International Affairs" (Chatham House), "Wall Street Journal", "Wolrld Affairs", "Society", "Orbis", "Telos", "Partisan Review", "Agora", "East European Reporter", "Kontinent", "The New Republic", "New York Times", "Times Literary Supplement", "Philadelphia Inquirer", "Gazeta Wyborcza", "Rzeczpospolita", "Contemporary European History", "Dilema Veche", "Orizont", "Apostrof", "Idei in Dialog" , "22", "Washington Post", "Verso", "Journal of Democracy", "Human Rights Review", "Kritika", "Village Literary Supplement" etc. Din 2006, detine o rubrica saptamanala in cadrul Senatului "Evenimentului Zilei". Colaborator permanent, incepand din 1983, al postului de radio "Europa Libera" si al altor radiouri occidentale. Director al Centrului pentru Studierea Societatilor Post-comuniste la Universitatea Maryland. In 2006 a fost presedintele Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania. Intre februarie 2010 si mai 2012, Presedinte al Consiliului Stiintific al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER). Doctor Honoris Causa al Universitatii de Vest din Timisoara si al SNSPA. Comentariile si opiniile publicate aici sunt ale mele si nu reprezinta o opinie a Universitatii Maryland.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

 

 

Nexus – Scurta istorie a retelelor informationale

Scurtă istorie a rețelelor informaționale din epoca de piatră până la IA
Editura Polirom, 2024, colecția „Historia”, traducere de Ioana Aneci și Adrian Șerban
Ediție cartonată
Disponibil pe www.polirom.ro și în librării din 27 septembrie 2024

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro